Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


 

Utelu: Kristiina kirjoittaa: "Valmistaudun siirtymään eläkkeelle. Vaikka keskustelu eläkeiästä ja työurien pidentämisestä käy vilkkaana, niin minua kiinnostaa erityisesti se, mikä on parasta, mitä eläkkeellä voi tehdä? Olipa sinulla asiasta jo kokemusta tai ei, niin kerro mikä on sinun mielestäsi laadukkain tapa viettää elämän ehtoopuoli."

Vastauksia 281 kpl

_________________________

Nyt kun olen virkeä, jaksan tehdä mitä vaan.

Ancki

________________________

Motto: "Nyt tehdään vain kivoja asioita".

Siis tietoisesti: valitaan vaihtoehdoista mukavin, se, joka antaa itselle hyvän mielen. Tavataan vain mukavia ihmisiä, mulkerot on jo ehditty kohdata. Ei jämähdetä menneisyyteen; opetellaan uusia asioita; katsotaan kaikki ne näyttelyt, teatteriesitykset, kuunnellaan ne konsertit ja oopperat, joista aiemmin vain haaveiltiin. Jollain tasolla aletaan toteuttaa vaikka lapsuuden unelmia, olkoonpa se soittamista, laulamista, tanssimista. Vaikkei minusta tule konserttipianistia, opin ihan varmasti soittamaan Ukko Nooan oikein. Ja aivot tykkää.

Aivot tarvitsevat virikkeitä: lukeminen, ristisanatehtävät, pelikortit, lauta-, pala- ja tietokonepelit rassaavat sopivasti. Tosin niihin voi jäädä koukkuun, vaan mitä sitten, jos päiväni kuluvat aivotyössä? ;)

Kaiva esiin lapsuuden ja nuoruuden ystävät. Naureskelkaa yhdessä ryppyjänne, makkaroitanne ja kilojanne. Muistelkaa ihania vanhoja aikoja ja todetkaa, ettei kukaan ole muuttunut.

Jos on varaa, käyttäkää palveluja, ostakaa uusia vaatteita, matkustelkaa (vaikka Keravalta Helsinkiin). Lahjoittakaa ylimääräiset tavaranne läheisillenne tai hyväntekeväisyyteen.

Pariskunnat: opetelkaa viimeistään eläkkeellä ollessanne antamaan toiselle tilaa, omaa aikaa. Kumpikaan ei saa olla toisen alistaja, kotiorja tai mustasukkaisuuden kohde. Tasavertaisuus rulaa. Tehkää kaikki paperit (testamentti, hoitotahto, avioehto) silloin kun sen voi vielä hymyssä suin tehdä.

Eläkeikä on elämän loppupäässä vastine alkupään lapsuudelle. Eletään siis samoin kuin silloin, varustettuna elämänopeilla ja taidoilla.

Olen onnellinen, että maltoin jäädä 64-vuotiaana nauttimaan uudesta lapsuudesta. Aika on välillä kiireinen ihmetellessä näitä mahdollisuuksia. Ihana herätä klo 9; syödä rauhassa aamiaista; lukea Hesaria pilkuntarkasti; siivota, jos huvittaa; tehdä gourmeeateroita ja syödä lounasta rauhassa; kuunnella musiikkia ilman häiriötekijöitä; tulla ja mennä, jos huvittaa; juoruta ilmaiseksi nettipuhelimessa; tavata ystäviä; mennä nukkumaan vaikka kuinka myöhään....

Kahdessa vuodessa on olkapäältäni hävinnyt se "pikkupiru", joka muistutti tekemättömistä töistä, siitä ja tästä puuhasta, eikä antanut sielun rauhaa istua haaveilemassa.

Jos olisin tiennyt kaiken tämän ihanuuden (huolimatta erinäisistä murheista), olisin jäänyt eläkkeelle huomattavasti aiemmin. Niin kivaa on nyt ja näin muistelen myös lapsuudessa olleen. :)

Onnellinen senioritar

_______________________

Niin kuin minkä ikäinen tahansa: tee sitä mistä nautit ja saat sen pienen lapsen siellä sielun syövereissä riemuitsemaan.

arzi

_______________________

Hei, mulla on se vapaan ihmisen elo! Ei tarvitse laittaa vekkaria soimaan, kuin silloin vaan kun johonkin on meno. Ja yleensähän se on jonnekin matkaan lähtö. Sanon, parasta on vapaus!

Onnellinen eläköitynyt

________________________

Elä elämäsi jokainen päivä kuin se olisi viimeinen, sillä sitähän se voi olla! Olen ollut eläkkeellä vuodesta 2008 ja käyttänyt aikani matkustamiseen, hindin kielen opiskeluun, uusien matkoilta tuotujen ruokareseptien testaamiseen ystäviini. Voi raukat!

Marjatta

________________________

Osallistua Järjestötoimintaan POSITIIVISESTI omien kykyjen mukaan osallisena tai järjestäjänä.

Sosiaaliseen toimintaan tai harrastukseen liittyvää.

Jukka

________________________

Liiku, lue ja osallistu kykyjesi mukaisesti !

eskopi

________________________

Päivä kerrallaan

huoletonta

________________________

Katsele elämää viisain silmin, sillä ikä ja kokemus antaa sinulle mallin tarkastella asioita tyyneydellä ja eri näkökulmista

Maryvonne63

________________________

Hoitamalla kuntoa ja tekemällä vapaaehtoistyötä sopivassa määrin, autat muita ja saat hyvän mielen palkaksi, harrasta kaikkea mukavaa toimintaa. Elä ja nauti!

Melli!

________________________

eläkeläisen paras motto olisi että

TÄMÄ ON ANSAITTUA !

* Eläkkeelle pääsyni haave on saada olla vapaalla omassa rauhassa ja toteuttaa omia haaveita / touhuja omalla ajallaan kaikessa rauhassa - aikaa on (toivottavasti vielä pitkään)

* tehdä käsitöitä, askarrella, harrastaa jotakin mieleistä...

* panostaa itseensä, huolehtia kiloista, liikkua = ulkoilla, tavata ystäviä, käydä esim. teatterissa, matkustella tms.

Sonja

________________________

Nauttia elämästä ja olla vaan;)

riitu

________________________

Haaveile huomisesta, elä tätä päivää. On ihana tehdä "haav matkoja" ja olla onnellinen vaikka ne eivät aina toteutuisikaan, sillä kaikilla asioilla on aina toinenkin puoli. (itse olen eläkkeellä omaishoitajana ja nyt teen haavematkoja) Nauttia kaikista pienistäkin asioista, ei kaikki tarvitse olla suurta ja kallista. Viljellä huumorin kukkaa ja pitää ystävät lähellä.

Haaveilija

________________________

Pari viikkoa laiskana köllöttää, kolmannella aikataulua tekemään. Vuodenpäästä ihmettelet, miten töihin ennen ehditkään.

Leelia

________________________

Tämä on elämäni parasta aikaa; ei ehtoopuolta.

Reijo, 74 v.

________________________

VIERIVÄ KIVI EI SAMMALOIDU : )

PIRJO

________________________

Hei Kristiina !

Olen nyt ollut 5 vuotta eläkkeellä ja mikä on parasta, että aamulla ei ole kiire minnekään, joten lehden voi lukea rauhassa samalla kun nauttii aamukahvista. Käyn aamuisin avannolla uimassa, sieltä saa energiaa. Harrastan yhdistystoimintaa, autan naapurin mummoa ja pappaa, käyn jumpalla, olen spr:n ystäväpalvelussa mukana. Siinä muutamia asioita joita voi tehdä oman jaksamisensa mukaan. Iloisia ja positiivisia eläkepäiviä Sinulle.

Mustis

________________________

Auta muita ja anna muiden auttaa sinua. Tee kumpikin hyvällä mielellä, omalla tavallasi niin elämäsi jatkuu, etkä kuivu rusinaksi.

Elämää oppimassa

________________________

Hoidan itseäni, samalla hoidan läheisiäni.

Elämän ilo ja hyvä olo kertautuu mononkertaiseksi.

Mari

________________________

Jätä kiireet kokonaan pois, tee niitä asioita, mitkä ovat miellyttäviä. Harrasta virkistäviä asioita.

Ajattele aina positiivisesti. Ei elämää kannata kuluttaa turhilla murehtimisilla. Ihmiset nauravat, kun sanon, että "ei kiirettä, mulla on koko loppuelämä aikaa".

Itse harrastan valokuvausta ja nyt on taas uusi kamera ostettu, kun täytän helmikuussa 65 vuotta. Tietokoneen käytön opettelin itse 2006 vuonna, kun olin ollut sairaseläkkeellä kolme vuotta.

Mottoni on "e l ä m ä on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa".

Kaisu

________________________

Hyvät harrastukset, jollei ole hankkikaa. Muoreille neuvoksi, menkää tansseihin ja ottakaa tilaisuudesta vaari. Motto: Ei vierivä kivi sammaloidu

Aco

________________________

Viimeinkin on aikaa tutustua itseensä ja rauhallisesti puuhailla sellaisia asioita joista todella pitää.

mimmi

________________________

Tehdä kaikkea sitä mitä nyt ei ehdi, kun on töissä. Lukea, nauttia vuodenajanvaihteluista, ulkoilla, olla mahdollisimman paljon lastenlasten kanssa - jos sellaisia omistaa - kesällä kalastaa - talvella hiihtää - vain istua ja katsoa ulos ikkunasta, joskus matkustaa, pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin..... loputon lista pieniä asioita, mutta ainakin itselleni merkityksellisiä. Ts Motto olisi "AIKAA ITSELLE"

Sisukas

________________________

Minusta parasta on, että voi antaa aikaa muille. Opetan vapaaehtoisena maahanmuuttajille suomea. Sen rikkaampaa ja antoisampaa 'työtä' ei olekaan. Meitä on Suomessa 400 muuta tätä onnellista työtä tekevää. Lisää tietoa osoitteesta www.luetaanyhdessa.fi. Kannustan menemään mukaan. Saat moninkertaisesti takaisin sen, minkä itsestäsi annat.

Tuire

________________________

Anna aikaa itsellesi ja rakkaillesi. Nauti joka hetkestä. Liike on lääke! Matkailu avartaa!

"Pian eläkkeelle jäävä"

________________________

Nauti joka ikisestä terveestä päivästä ja iloitse elämän pienistä asioista. Ihmettele. Katso huurteisia talven puita ja ole kiitollinen.

Kaija

________________________

Tee sitä mistä tykkäät ja ole onnellinen. Olin entisessä työssäni uupunut, stressaantunut ja tyytymätön. Siirryin osa-aikaeläkkeelle, sitten varhennetulle vanhuuseläkkeelle, josta aikanaan vanhuuseläkkeelle. Nyt teen säännöllisesti palkkatyötä 4 päivää viikossa ja lisäksi saman yrityksen iltatyötä yrittäjänä. Pysyn virkeänä, teen sitä mistä tykkään ja olen onnellinen!

Kulkuri

________________________

Hei! Kohta 1,5 vuotta eläkeläisenä on ollut upeaa aikaa. Parasta on se, että itse voi päättää ajankäytöstään, mutta kuitenkin niin, ettei jää sohvalle makaamaan. Olen voinut kuntoilla säännöllisesti sellaisia kuntolajeja, jotka tuntuvat hyvältä. Tämä omasta kunnosta huolehtiminen on ensisijaista vanhenemista ajatellen. Ja joka päivä ulkona ainakin vähän. Monta elokuvaa on tullut katsottua halvoissa päivänäytöksissä ja myös entiset yhdistysaktiviteetit saavat ihan uuden loiston, kun ne tuovat sopivasta vaihtelua ja haastetta arkeen. Joka päivä on kuin sunnuntai!

Allu

________________________

Luonto pitää mielen ja kehon virkeänä! Aion eläkkeellä ollessani viettää suuren osan ajastani kalastellen ja metsästäen.

Jorkki

________________________

Itse myös odottelen eläkeikää ja olen miettinyt, miten täyttäisin aikani. Olen liikunnallinen, joten itse kävisin lenkillä aamulla ja illalla sekä osallistuisin erilaisiin jumppiin. Kesäisin hoitaisin puutarhaa ja talvella lukisin kirjoja. Haluaisin myös oppia askartelemaan jotain käsilläni. Ja sitten voisin olla ihan joutenkin. Ei tarvitsisi tehdä koko ajan jotain.

Eläkeikää odottava

________________________

Nauttia Elämästä!

Helinä

________________________

Sukututkimus. Se on ilmaista ja vie ajatukset menneisiin aikoihin. Parasta on kerätä tietoja arkistoissa mutta pitkälle pääsee myös kotikoneella. Ja samalla saa paljon tietoa miten minun omat sukulaiseni ovat eläneet, missä asuneet, mitä tehneet. Ja tätä kautta tulee monen uuden ihmisen kanssa tutuksi.

Innostava harrastus

________________________

Oman itsensä kuunteleminen, kehonsa ja mielensä huolto.

Liikunnalle ja harrastuksille jää aikaa enemmän!

Riittämättömyyden tunne poistuu! Ihanaa elämää!

Enemmän omaa aikaa!

Jumalatar

________________________

Asenne ratkaisee, aina!

(Lainus Positiivareilta)

Mac

________________________

Vihdoinkin on aikaa itselle ja omille rakkaille harrastuksille, ja vain minä voin päättää/täyttää päiväni ohjelman juuri niin kuin haluan. Motto voisi olla "vihdoinkin loppui kiire ja pakkopulla"

Saija

________________________

Itselläni vielä kaukana tulevaisuudessa, mutta mottona voisi olla, että viimeistään silloin elää jokaisen päivän tässä ja nyt:) Tätä voipi harjoitella jo ennenkin eläkeikää:)

Siili13

________________________

Parasta on olla lastenlasten kanssa, koska siten pysyy ikinuorena! En ole vielä eläkkeellä, mutta näin olen suunnitellut tehdä.

Mummeli

________________________

Tehdä sitä mihin aiemmin ei ole ollut aikaa; lukea, tavata enemmän ystäviä, uusi mukava harrastus

Bobi1

________________________

Nautiskellen elämän pienistä iloista

Pirre

________________________

Aikaa on rajattomasti

Susanna K

________________________

Eläkepäiviä viettäisin mieluiten tietysti rakkaimpien seurassa ja jos mahdollista talvet lämpimällä maapallonpuoliskolla ja kesät kotosuomessa mökillä askarrellen :)

"S"

________________________

Anna aikasi vapaaehtoistyölle, mutta huolehdi siitä, ettei siitä tule rasitetta itsellesi. Läheisten hellimiseen voi sitten käyttää aikaa vaikka kuinka runsaasti; nauti elamästä!

Lispe 65 v

________________________

Ainakin näin vielä hyvin monta vuotta ja vuosikymmentä työelämässä viettävän näkökulmasta eläkkeelle ei kannata ehkä suunnitella mitään. Paljon kuulee tarinoita "miten teen tämän, tuon ja nuokin sitten kun olen eläkkeellä" eikä heillä tunnu olevan koskaan aikaa siihen! Toivottavasti muistan tämän itsekin ja menen vain sinne, mihin nenä näyttää ja mikä hyvältä tuntuu, olettaen että olen kykenevä touhuamaan samalla tavalla kuin omat isovanhempani vielä yli 80-vuotiaana ja isäni nyt kun vasta pääsi eläkkeelle :)

Katja

________________________

Olen kahdeksatta talvea eläkkeellä Fuengirolassa Espanjan Aurinkorannikolla. Toimin vapaaehtoistyössä Asociación Finlandesa Suomelan hallituksessa tiedottajana ja lehden tekijänä. Meillä on 560 jäsentä, kolmisenkymmentä harrastuspiiriä, parikymmentä piirien vetäjää, tällä hetkellä kymmenen työssäoppijaa, ahkera vapaaehtoistyöväki keittiössä, kirjastossa yli 6000 kirjaa jne. Eli kysymyksessä on hyvin vireä yhdistys. Jäsenille on tarjolla mielekästä tekemistä, kivoja teemailtoja, konsertteja, teatteria ja mukavaa yhdessäoloa. Ystäviä ja apuakin tarvittaessa löytää, kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Homma on todella palkitsevaa. Mottona meillä on "Suomela toimii - tule mukaan!"

Aurinkoisin terveisin Marjut

Marjut Hurtig

________________________

Eletähän tässä hetkessä ja orotetahan mielenkiinnolla mitä mukavaa se huominen tuo tullessansa!

Ranex

________________________

Kello ei pirise. Voin hyvällä omallatunnolla siirtää tekemisiä huomiseen, keskittyä rakkaisiin harrastuksiin, ruuanlaitto hyvällä ajalla ja hartaasti. Voi huolehtia omasta terveydentilastaan.

Tämä on siis NIIN IHANAA

Tepa

________________________

Elä elämäsi hymyillen !

Hilkka

________________________

Olen jäämässä osa-aikaeläkkeelle. Ihanaa, että sitten minulla on enemmän aikaa puolivuotiaalle pojanpojalleni! Voidaan ulkoilla, käydä kesällä eläintarhassa ja kiikutella ilman kiireitä. Nyt vain ostamaan se kiikkutuoli!

Lissu-mummu

________________________

Euroviisukappale menneiltä vuosilta sanoo: "Saa olla mielestäs tärkeät työs, jos arvostat toisia myös". Siinä on hyvä motto eläkkeelle. Itselle tärkeille asioille on aikaa ja sitä tulisi sellaisille varata. Lasten, lastenlasten, ystävien, vielä työssä olevien ystävien ja muiden läheisten tarpeet tulisi huomata ja arvostaa heidän näkemystään heidän elämästään. Eläkkeelle jäämisen kynnyksellä, jos milloin, on tärkeää tiedostaa arvonsa ja suunnitella ajankäyttönsä sen mukaan - uskaltaen sanoa ei aina tarvittaessa.

Päivi

________________________

Luota elämään. Elämä kantaa ja nythän olet vapaa tarttumaan tilaisuuksiin, mitä se tarjoaa. Katkaise kiireen kierre. Nyt sinulla on aikaa asioida rauhassa, missä sitten asioitkin. Voit ottaa rauhallisesti ja sinulla on varaa päästää kiireellisemmät edellesi.

Pipu

________________________

Elä täysillä eli niin kuin "viimeistä päivää"

ukkeli

________________________

Jos sinulla on siskoja/ystäviä/läheisiä työtovereita, jotka ovat myös jo eläkkeellä, aloittakaa porukalla eläkeviikko kokoontumalla kahvikupposen ääreen ja puhumalla vaikka "pehmosia", jos ei muuta maailmaa parannettavaa löydy. Etsikää edes pieni huumorinpalanen, joka hieroo sydäntänne ja virkistää mieltänne. Jos jollakin on surua tai vastoinkäymisiä, siihenkin voi kahviporukan myötätunto ja apu auttaa. Halatkaa tavatessanne ja erotessanne - ja viikko alkaa mukavasti. Lisäksi yksinäisiä vanhuksia löytyy palvelutaloista tai ehkä naapuristakin. Tapaaminen vaikka kerran viikossa ilahduttaa heitä ja itse saa hyvän mielen. Ulkoile, nauti luonnosta, käy kirjastossa... ihan oman jaksamisen mukaan ja ilman "kellokorttipakkoa".

"Ilomummo"

________________________

Hauskaa pitää olla päivä kerrallaan.

Soikkula

________________________

Ylös, ulos ja liikkeelle.

Seija

________________________

Minulla on neljän vuoden eläkkeellä olo kokemus ja minä omalta kohdalta sanon että edes osa-aika työ on se joka minut pitäisi tyytyväisenä ja tykkäisin eläkkeellä olostakin kun olis päivä aikataulutettu, olen kokeillut kaikenlaista vapaaehtoishommaakin, mut ei ole mun juttu.

Työtön eläkeläinen

________________________

Liikuta itseäsi ja nauti jokaisesta päivästä. Rytmitä päiväsi: Venyttele itsesi hereille, lähde aamulenkille, nauti aamukahvista lehden kera, joogaa, kehonhallintaa ja ystävien tapaamista - näin kannattaa uusi vaihe aloittaa ja elää ns. etsikkoaikaa: tunnustella, mikä itselle sopii parhaiten.

reilu kuukausi jo eläkeläisenä

________________________

Työelämä takana uusi elämä edessä!

Titti

________________________

Eläkeläiselämä on "Nytku-elämää"! Eläköön! Voi toteuttaa henkilökohtaisia mielihaluja.

Työaika oli "Sitku-elämää" monien henkilökohtaisten mieltymysten suhteen, vaikka työaika muuten oli myös ihanaa.

Epiluodon Kaija

________________________

Kuuntele itseäsi!

Otollinen

________________________

Liikkumalla pidennän elämääni.

Kaimar

________________________

Aloittaa kirjoittaa omaelämäkerta aivan lapsuudesta asti. Se on paras lahja lapsille ja muille jälkeenjääville!

Sirpa

________________________

"Työssäolo on mukavaa, kun se eläkkeellä ollessa on vapaaehtoista!

nimim "tarhalainen vsta -62"

________________________

Minä olen ollut nyt kolme vuotta poissa työelämän kiireistä ja tässä muutama vinkki. Hidasta ja nauti siitä että voit tehdä asiat kaikessa rauhassa. Etsi vapaaehtoistyötä, siitä saa merkityksellisyyttä ja roimasti hyvää mieltä. Harrasta ulkoilua keskellä päivää kun on valoisinta. Jos olet niin onnekas, että sinulla on lapsenlapsia, anna heille aikaasi. Tapaa ystäviäsi. Tämä on ihanaa aikaa, nauti siitä.

toimelias mummeli

________________________

Nauti vapaudesta ilman aikatauluja! Elämän täyttävät puutarhanhoito, kuntoilu ja lastenlapsien hoitoon osallistuminen, matkustelu ja teatteri, ystävien tapaaminen piristävät.

Tara

________________________

Eläkkeellä ehtii tehdä mitä vain ja enemmänkin!

masi

________________________

Eläkeläisellä on vapaus kuunnella itseään ja ympärillä olevia: läheisiä, perhettä, kissoja, koria ja vaikka talitinttiä pihapuussa! Ei tarvitse rynnätä kehittämispalaveristä toiseen ja puhua ja puhua omasta mielestä asiaa, jota kukaan ei loppujen lopuksi vaivaudu miettimään juuri mitenkään.

anne

________________________

Olen ollut kuusi vuotta eläkkeellä. Ihanaa aikaa, vaikka usein muistelenkin ihania työvuosia ja ennen kaikkea mukavia työkavereita. Pidämme vielä yhteyttä toisiimme. Nyt on aikaa harrastuksille, lastenlapsille ja ystäville.

"En päivääkään vaihtaisi pois"

________________________

Jokainen päivä on lahja.

AHH

________________________

Mottoni: Elävänä eläkkeelle! Kun elämä on nykyään niin kiireistä niin ajattelen, että jos siulla on lastenlapsia, ota heitä luoksesi, vaikka 1 tai 2 kerrallaan ja anna aikaa heille. Leivo, tai opeta jotain hyödyllistä heille. Se voi olla heille myöhemmin hyvä juttu. Itse ajattelin ruveta ompelemaan tai kutomaan tai virkkaamaan keskosvauvoille pikkuisia peittoja, joita heille sairaalaan kautta annetaan. Ajattele, joku pieni keskonen, joka voi painaa vain 1,4 kg, kääritään sinun tekemään pehmeään peittoon! Kätke siihen rakkautta ja lämpöä paljon!!

mummi54

________________________

Vihdoin on aikaa tehdä kaikki se työ, miltä työnteko vei ajan.

Vielä 20 vuotta

________________________

Niin kauan on HYVÄ, kun alaovi aukeaa!

Vesaska

________________________

Vähemmän on enemmän! Keskity täydellä sydämellä siihen mitä teet äläkä ajattele mihin vielä pitäisi sinä päivänä ehtiä. Nauti kiireettömyydestä!

Katarina

________________________

Aloita rauhallisesti ja suhtaudu pariin ensimmäiseen kuukauteen kuin lomaan. Vähitellen siinä keksii, mitä haluaisi harrastaa ja tehdä. Ja voit kokeilla uusia asioita, aina ei tiedä etukäteen mikä on se "oma juttu".

Sari

________________________

Omalla ajalla. Aamulla saa herätä juuri omaan tahtiin, kahvikupponen auringon nousua katsellessa tai sitten puolenpäivän pyjamapäivä. Itse kuvittelen että olen aamukasteen vielä viipyessä jo kitkemässä rikkaruohoja kukkapenkeistäni ja kasvihuoneesta, sitten istahdan puutarhapöytään kahville. Koira voisi olla pitämässä liikunnasta huolta, mutta mihinkään eläkeläisten jumppapiiriin en liittyisi. Pakkasessa olisi aina jotain hyvää kahvileipää, leipoisin itselleni ja ystävilleni. Naapurin kiireinen perheenäiti saisi aina joskus pulla- tai sämpyläpussin.

Maiju

________________________

Avustaa huonokuntoisempia vanhuksia. Itse olen 69v ja olen taas lähdössä henkilökohtaiseksi avustajaksi. Siinä meille on työtä.

Anihele

________________________

Tee mitä huvittaa ja huvitu siitä mitä teet!

Helena

________________________

Olen ollut 2 vuotta osa-aikaisella eläkkeellä ja nautin suunnattomasti. On aikaa läheisille ja ystäville ja tietysti omalle perheelle. Aikaa kulkea metsässä koiran kanssa tai ilman, ja samalla tulee syksyn sato talteen. On aikaa myös osallistua yleishyödylliseen toimintaan apua tarvitsevien hyväksi. "Elämä on tässä ja nyt, tänään."

Kulmalan muori

________________________

Huolehdi itsestäsi ihanilla, hyvää mielialaa antavilla asioilla päivittäin "ikiomalla" ajallasi!

esim. ulkoillen ja lenkkeillen, harrastaen mieluisia käsitöitä, keksien aina uutta kivaa omaa ohjelmaa, niin on voimia Rakastaa lähimmäisiäsi! Se on Se Siun oma "Elämän-lahja-juttu "Jo tehdystä Elämäntyöstäsi! Iloa Elämääsi!

Elisabet

________________________

Rakasta itseäsi ja elä itsesi näköistä elämää!

Kristiina

________________________

Liikkumalla nyt jaksat liikkua tulevaisuudessakin. Liiku, liiku, liiku, nyt kun sinulla on aikaa. Ei tietenkään aamusta iltaan kaiken muun kustannuksella, mutta joka päivä. Kävelylenkki päivittäin -vaikka pienikin -, kuntosalilla ihan perus lihaskuntoharjoittelu pari kertaa viikossa lihaskadon jarruttamiseksi. Jos mahdollista, matkustelu. Lukeminen. Omaksi huvikseen opiskelu vaikka työväenopistossa. Toinen motto: "Mitä et käytä, sen menetät." Eli käytä päätäsi, käytä kehoasi, käytä käsiäsi, käytä sydäntäsi, nauti elämästäsi!

Mia

________________________

Tee, mitä huvittaa, jos ei huvita, älä tee!

Jaana

________________________

Sydänystävän kanssa yhdessä tekeminen esim. terveysliikuntaa, tanssiminen yhdessä sopisi minulle erittäin hyvin. Arkipäivän pienet yksityiskohdat löytyvät hellyydestä ja toisen huomioimisesta.

EPU

________________________

Parasta on purjehtia Itämeri ympäri rauhalliseen tahtiin jakaen se useammalle kesälle.

Purjein

________________________

Minä antaudun ... nauttimaan elämästäni :) Kun yhdeksänvuotiaana lähtee jäkälämetsään tienaan ensimmäiset pennit, monen kasvun vaiheen kautta sairastuu, tulee liikuntarajoitteisuus (korjattu kyllä) 45 työvuoden jälkeen saa taisteltua iällisten tilipussin, ei voi kun nauttia unelmien harrastuksesta, puutarhanhoidosta keväästä syksyyn. Talvet sukkia, lapasia, pipoja lapsille ja lasten lapsille kutoen. Olen kiitollinen jokaisesta tulevasta päivästä elämässäni. Kaikkea hyvää kaikille päivään.

Katinkka

________________________

Teen päivittäin sitä mistä nautin, voimaannun ja saan iloa!

Kirsi

________________________

Eteenpäin, kohti uusia haasteita...

Ennakkoluulottomasti kokeilemaan kaikkea mahdollista. Tapaamaan uusia ihmisiä. Tärkeintä on kaikki se, mikä itsestä tuntuu hyvältä, ei mitään pakolla. Ihanaa, kun saa nukkua pitkään ja illalla valvoa. Jos pitää hiljaisuudesta, niin on mahdollisuus myös nauttia siitä. Ei ole "pakko" miellyttää ketään.

Laisa

________________________

Eläkkeelle jouduin jämään 2004 alle eläkeiän. Nyt tätä hommaa on koettu jo viitisen vuotta. Aika kuluu kyllä nopsaan. Päivät kuluvat aivan yhtä lailla, kun töissä ollessani. Aikataulutonta elämämme ei ole. Ruoka-ajat katkaisevat päivän hyvin sekä päikkärit. Tiukkaa on taloudellisesti välillä ollut, mutta näistäkin on selvitty. Terveyskin on vähän reistaillut sekä miehelläni ja minulla. Mutta nämäkin ovat jo mennyttä ja kumpikin voimme nyt hyvin.

Eläkkeellä voi tehdä asioita, jotka ovat luettelossa "sit ku". Kutomista, virkkausta ja ompelua voi harrastaa nyt, kun on aikaa. Voi lukea niitä kirjoja, jotka jäivät lukematta ruuhkavuosina. Mielikuvitus on rajana.... Kaikkeen on mahdollisuudet! Kunnostakin täytyy pitää huolta. Lenkkeily, pyöräily ja muut aktiviteetit ovat nyt käytössä, ei muuta kuin toteuttamaan kaikessa rauhassa ja omien vointien mukaan.

Laadukkain tapa viettää näitä päiviä on jokaisen omasta halusta ja mieltymyksistä kiinni. Olen kokenut, että muutot vähentävät verkostoja ja niiden pieneneminen saattaa olla ongelma omassa elämässä. Näin olen kokenut omassa elämässäni. Viiden vuoden aikana olen kokenut kolme muuttoa ja nyt olemme Kuusamon Rukalla. Asuntomme on tosi hyvä meille sekä maisemat mitä parhaimmat. Nautin täällä olostani täysin siemauksin.

Minun mottona on tee sitä mitä haluat, silloin, kun haluat ja hyvällä omalla tunnolla ota rennosti. Muista positiiviset asiat elämässäsi. Pienen vauvan syntymä muuttaa elämää tosi paljon. Minulle kävi näin marraskuussa ja nyt on kaksin verroin syytä elää ja seurata mitä pienestä tulee.

kas niin

________________________

Liikunta, jos mahdollista. Ystävätoiminta, jos luontuu. Motto: Eletään täysillä, jarrut on hautaa varten.

Arja

________________________

Voin valita, teenkö nyt vai teenkö ollenkaan.

Marjatta

________________________

Pidä itsesi kiireisenä, se on nyt VAPAAEHTOISTA.

Voit itse määrätä kiireittesi järjestyksen.

Jo 12 vuotta oppinut

________________________

Ole ihan rauhassa ensimmäinen vuosi äläkä tee oikein mitään, anna itsesi tottua tähän uuteen vaiheeseen. Sitten voit pikkuhiljaa lähteä liikkeelle, ja alkaa etsiä sinulle kiinnostavia juttuja. Harrastuksissa kyllä löytyy, eläkekerhoista Työväenopistoon + muuhun oppimiseen, ja on mielenkiintoista huomata, että sitä oppii tässäkin iässä. Sitten on vielä vapaaehtoistyö, jossa itse olen seurakunnan puitteissa paljon mukana, sitä voi toki tehdä muullakin sektorilla. Aika ei minulla koskaan tule pitkäksi kun viikko rytmittyy menemisten mukaan ja "vapaapäiviäkin" toki pitää olla ettei ole aina menossa, ei saa väsyä että on liikaa juttuja.

marjat

________________________

Opettele sanomaan EI, että sinulla on aikaa ja mahdollisuus tehdä eläkepäivilläsi sitä, mitä itse haluat ja mistä nautit.

Riitta-Liisa

________________________

Elä tässä hetkessä, älä eilisessä, älä tulevassa. Kiitollisena kaikesta kokemastasi huomaat, että eteesi aukeaa koko ajan uusia ihania asoita. Nauti niistä!

Upuli

________________________

Mukavaa tekemistä joka päivä! Toteuta haaveesi! Minulla mielessä yhdessä kokkaaminen, taidekurssi, lintujen tunnistus, valokuvaus, lukeminen, superpuutarha, lähimmäisten auttaminen, luottamustoimet

Sara

________________________

Kun pääset eläkkeelle ,tee se hyvällä omallatunnolla. Säilytä uteliaisuus elämää kohtaan myös eläkkeellä.. hoida itseäsi ja suhteita lähimpiisi tai elä erakkona jos se sinulle sopii. Älä missään nimessä katkeroidu tai ala heiluttaa sormea ja osoitella, että tiedät kaiken kaikesta...;-)

Arja

________________________

2 LIIKE ON LÄÄKE/ULKOILU

3 YSTÄVÄT JA HARRASTUKSET

4 VAPAAEHTOISTYÖ VOIMAVAROJENSA MUKAAN

1 LEPO/ITSENSÄ HEMMOTTELU

Mirella

________________________

"Nyhjää tyhjästä ja nauti siitä" on mottoni. Lainausmerkeissä siksi, koska se ei todellakaan pidä paikkaansa tai ehkä se pitääkin! Parasta ovat lastenlapset, voin olla sairasapuna hoitamassa sairaita pieniä ja ottaa heidät yökylään ja monilla eri tavoilla touhuta heidän kanssaan. Mukava päästää heidän vanhempansa vaikkapa omalle lomalle. Toiseksi parasta on, kun voin liikkua päiväsaikaan: käyn vesijuoksussa, jooga-, pilates- ja bellybictunneilla kerran viikossa, lenkkeilen, hiihdän, käyn kuntosalilla, liikun sään ja mielialan mukaan. Ystävien kanssa liikkuessa parannetaan maailmaa. Lisäksi teen paljon erilaisia käsitöitä, neulon, kudon kangaspuilla, kunnostan kotia, maalaan, tapetoin ym. Kesämökki on kesäisin runsaassa käytössä. Nautin siitä, että nyt on aikaa ja mahdollisuus valita mitä tekee ja mitä ei.

Lissu

________________________

Kohti huomista.

star43

________________________

Ei oo kiire minnekään

Nautiskelija

________________________

Työ antaa elämään tietyn rytmin, siksi eläkkeelläkin on hyvä suunnitella ajan käyttöä eli tehdä jotain asioita säännöllisesti. Silloin ei muutos ole niin suuri. Myönteistä on, että voi itse päättää mihin ja miten sen ajan käyttää.

puolieläkeläinen

________________________

Työelämässä ollessani katselin kaihoisasti kaikkia ihania asioita, joita haluaisin tehdä jos olisi aikaa. Nyt olen hiukan yli vuoden ollut pois työelämästä ja saanut kokeilla näitä ihania asioita, jotkut ovat vieläkin mukana ja joidenkin asioiden kohdalla olen todennut, ettei se ollut minun juttu. Näin saan tilaa taas uusille mielenkiintoisille asioille ja kokemuksille.

- Helena

________________________

Aikaa itsellesi ja läheisillesi.

Jään syksyllä pois työelämästä, ja odotan sitä ristiriitaisin tuntein. Alustavasti olen ajatellut ottavani liikunnan säännöllisemmäksi osaksi elämääni ja omahoitoani. Hyötyliikuntakin onnistuu paremmin. Pystyn silloin paremmin myös panostamaan harrastuksiini: keramiikka, vieraat kielet, puutyöt.... Lisäksi osallistun enemmän lastenlasteni hoitamiseen ja heidän kanssaan seurustelemiseen, niin kauan kun he minut vielä kaverikseen kelpuuttavat. Kaiken edellytyksenä on tietenkin, että pysyn sen verran terveenä. Jos terveys on huono, panostan (sen aikaisen mahdollisuuksien mukaisen) liikunnan lisäksi kirjojen lukemiseen. Luulen kyllä, ettei aika käy pitkäksi...

Pilvilinna

________________________

Elä täysillä, nauti pienistä asioista

maaninka

________________________

Opetella elämään löysempää elämää. Kuunnella ja katsella luontoa. Harrastaa liikuntaa, matkustella, ystäville aikaa, käydä kerhoissa, tehdä käsitöitä, lukea ja tehdä kotiaskareita joita liikunnan ja hyvän kunnon avulla jaksaa.

Valpuri

________________________

Olisi laadukasta saada viettää eläkepäiviä mahdollisimman terveenä niin henkisesti kuin fyysisestikin ja mahdollisimman positiivisesti. Silloin riittäisi energiaa auttaa muita ihmisiä esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta. Samalla tulee myös itse autetuksi kun saa lisää henkistä energiaa. Näin jatkuisi positiivinen kierre. Toivottavasti kun sitten joskus itse tulen siihen tilaan ja ikään, että tarvitsen paljon apua, muistan kerätä iloa ja kiittää auttajiani.

Älä jää kiinni negatiivisiin asioihin

________________________

Ajattele hyviä ajatuksia itsestäsi

epe

________________________

Herättyäsi katso ulos ja sitten kelloa. Älä välitä kummastakaan, vaan tee ihan mitä mieli tekee.

Ikko

________________________

Nauttia kiireettömyydestä, ulkoilla eri säällä ja ihailla luontoa, aloittaa uusi harrastus tai elvyttää vanha, matkustella, käydä katsomassa kiehtovaa kulttuurianti vaikka eri kaupungeissa, istua kahviloissa ja katsella ihmisten touhotusta, hoitaa lapsenlapsia (jos niitä on), antaa aikaa läheisille ja rakkaille, lukea, mahdollisuuksiahan on vaikka mitä, mutta ensin täytyy pysähtyä kuuntelemaan itseään; mistä minä pidän ja mitä TAHDON tehdä :) Mottona voisi olla: "nautin juuri tästä hetkestä"

Saaru

________________________

On luonnollista ja tärkeää siirtyä sivuun. Olet antanut työlle jo riittävästi, se ei sinua kaipaa, vaikka aluksi luuletkin niin. Vapaana on aikaa huolehtia itsestään, läheisistä ja ystävistä. Tärkeintä on kuitenkin hyväksyä muutos, elämä on luopumista ja on raukkamaista pelkuruutta ja ahneutta pitää kynsin hampain kiinni vakanssistaan, olla antamatta tilaa nuorille, jotka todella tarvitsevat työtä oman elämänsä rakentamiseen. Pärjäät kyllä eläkkeelläsi, joten ryhdikkäästi hymyillen kohti uusia seikkailuja, niitä riittää ja tämä se vasta on elämää - tervetuloa!

Mummu

________________________

Älä yritä liikaa, hyväksy, että nyt alkaa eläke päivät joista voi nauttia täysin siemauksin. Tavalla tai toisella

oili

________________________

Harrasta lempilajiasi. Jaa omastasi tarvitseville. Älä kerro kenellekään mitä hyvää olet tehnyt.

Ahtojää

________________________

Kohtuudella KAIKENLAISTA!

Muumimamma

________________________

Voit levätä, lähteä, osallistua, tehdä juuri sitä mikä parhaalta tuntuu minäkin päivänä. Unohda kello ja kiire!

Entinen pienyrittäjä

________________________

Taikasana on "salli". Sallithan itsellesi eli annathan itsellesi luvan ottaa asiat rauhallisesti, kukin asia omalla vuorollaan. Mieti mitkä jutut olet halunnut tehdä, mutta et ole ehtinyt. Ovatko ne tärkeitä edelleenkin. Listaa ne mieleiseesi järjestykseen ja aloita helpoimmin toteutettavasta. Saat heti hyvän mielen ja intoa jatkaa! Joku uusi juttukin saattaisi mahtua kalenteriisi! Iloista mieltä toivottelee sinulle nimimerkki "Eläkkeellä yli 20 vuotta"

Eläkkeellä yli 20 vuotta

________________________

Teen mitä haluan ja toiset sanoa tekemisistäni mitä haluavat.

Simppa

________________________

"Uusi päivä - uusi mahdollisuus uudistumiseen!" Elämä on lahja. Se ei lopu työuran loppumiseen. Nyt voi aloittaa matkan omaan itseen. Kasvu ja uudistuminen jatkuvat, kun siihen annettu mahdollisuus käytetään itsen, läheisten, ympäristön jopa globaalin merkityksen huomioiden.

Opiskelija-mumsi

________________________

Ystävyyden Ylistys

Malla

________________________

Älä tee tarkkoja suunnitelmia etukäteen mitä tekisit eläkkeellä, alkuun tulee kuitenkin työstä ja työtovereista luopumisen haikeus, joka vie voimia. Anna itsellesi aikaa siitä toipumiseen ja kyllä elämä sitten tuo eteen uutta ja kiehtovaa. Itsestään löytää myös uusia ominaisuuksia ja taitoja joista ei ole osannut ennen uneksiakaan.

Enkelipallo

________________________

Aloin harrastaa työntekoa itsenäisenä yrittäjänä. Teen töitä silloin kun huvittaaa ja loimailen silloin kun huvittaa.

Kake

________________________

Eilinen meni ja huominen tulee, mutta tänään se on.... minun elämäni ja sen paras päivä. Eletään hetkessä, siitä nauttien, murehtimatta menneitä, pelkäämättä tulevaa....otetaan hetkestä kiinni ja eletään isolla E:llä.

Tartsu

________________________

Nauti elämästä, syö, juo, liiku, harrasta, kaikkea mitä mieli tekee. Itse olen vielä (71v) töissä liikkeenharjoittaja, kun olen vapaa aion elää täysillä. Nauttikaa, iloitkaa !

lilli

________________________

Tee sitä mistä aidosti innostut. Tapaa niitä ihmisiä, joiden seurasta nautit :)

Eija

________________________

Päivä- ja/tai iltatansseissa käyminen. Nimenomaan tanssimisen vuoksi, ei uuden puolison tai seksiseuran haku. Tanssi on hyvää liikuntaa, ehkäisee dementiaa ja pitää mielen virkeänä.

kohta 4 vuotta eläkkeellä

________________________

Ensinnäkin eläkeläisen motoksi sopisi: "Vierivä sammal ei kivety".

Eläkkeellä uskoisin, että olisi hyvä toteuttaa niitä harrastuksia, jotka ovat aiemmin ajan puutteen vuoksi jääneet haaveeksi, tai unelmiksi. - Siksikin, että "pehmeä lasku" estäisi yllättävää tekemättömyyden shokkia;) - Kenelle se on öljyvärimaalaaminen, kelle patikointi, matkustelu, tai talon tuunaaminen; mieltymysten mukaan. Eläkkeellä on mahdollisuus jo poimia "rusinat pullasta", joten se ei välttämättä edes ole elämän ehtoopuoli.

Jari J, Lahti

________________________

Vietän aikaa lastenlasten kanssa, kun en töiltäni ehtynyt olla omien lasten kanssa tarpeeksi!

Arska

________________________

Käytä lahjojasi, rakasta, usko, toivo, palvele, toteutua unelmiasi, siis toteudu sellaisena ihmisenä kuin olet. Elä myös sitä elämääsi, joka on jäänyt puolinaiseksi tai elämättä.

Sofia

________________________

Annan itselleni aikaa, hemmottelen itseäni ja teen mitä olen aina halunnut tehdä tai olen tekemättä mitään jos tuntuu siltä!

HS65

________________________

Aloin harrastaa työntekoa itsenäisenä yrittäjänä. Teen töitä silloin kun huvittaa ja lomailen silloin kun huvittaa.

Kake

________________________

Nauti jokaisesta päivästä täysillä. Keksi jokin harrastus, jossa tapaat uusia ihmisiä. Näin tein itse ja elämääni tuli sen mukana enemmän ihmisiä kuin koskaan aikaisemmin ja joka päivälle riittää tapaamisia ja menoa, jos haluaa ja jaksaa.

Carami

________________________

Ehdottomasti "kellottomuus", tee asioita, joita aina olet halunnut tehdä. Unohda aikataulutus ja kiire. Tee ulkoilusta ja liikunnasta iloinen asia. Tapaa ystäviä ja etsi jokin uusi asia elämääsi. Nauti kevään heräämisestä ja valosta, ystävistä ja mieti rauhassa millaista elämää haluat elää loppuelämäsi.

LeiLai

________________________

Elämän ainoa tarkoitus on nauttia siitä.

Anneli

________________________

Vierivä kivi ei sammaloidu!

Matkailija

________________________

"Tänään on täydellinen teen mitä tahdon päivä!"

Vapaa

________________________

Käytä ylimääräinen aikasi muiden auttamiseen (vaikka hyväntekeväisyyteen, järjestötoimintaan)

Eija

________________________

Ota aikaa itsellesi äläkä riehu joka paikassa. Onhan se hienoa kun pyydetään hoitamaan esim. lastenlapsia, mutta muista, että et ole heidän vanhempansa, sinulla on oikeus kieltäytyä, ei tarvitse mennä aina kun pyydetään. On kerta kaikkiaan mahtavaa heittäytyä sohvalle lukemaan hyvää kirjaa tai lähteä ulos lenkille ilman kelloon vilkuilua.

Maikki

________________________

Sopivasti positiivi

Sari

________________________

EI KUN MENOKSI,UUSIA HAASTEITA KOHTI. Itse olen tehnyt monenlaisia vapaaehtoisia hommia, eikä ne lopu, vaihtoehtoja on kylliksi. Kaikille jotain, jos ei halua jäädä "sohvaperunaksi" Kiirettä pitää edelleen. Varmaankin niin kauan kun voimia riittää. Vaikka olenkin niin sanotusti rampa. Ei niin rampa etteikö touhua ole riittävästi ja sopivia tehtäviä aina on löytynyt, siinä on oma mielekkyys.

Ihmetystä ympäristölle aiheuttaja

________________________

Lakkaa ajattelemasta, että siirryt "elämän ehtoopuolelle", vaikka takana onkin enemmän vuosia kuin edessä! Nyt on aika nauttia elämän bonuksista, käyttää opittuja taitoja toisten hyväksi, ja iloita siitä. Nyt voit helpottaa nuorempien, ruuhkavuosiaan elävien elämää kantamalla suuremman osan vastuista vaikkapa harrastamissasi yhdistyksissä. Jos olet isoäiti, iloitse lapsista, jos sinulla on varaa, matkusta! Siis: ei ehtoopuoli, vaan bonusvuodet!

Aniko

________________________

Eläkeläisen paras motto: Ei sillä olen merkitystä kuinka vanha olet vaan kuinka olet vanha!

Tobias

________________________

Lepää jota ei voinut tehdä työvuosina kunnolla. Ei aina tarvitse olla tekemistä, voi olla vaan. Olen ollu puoli vuotta eläkkeellä, ei ole ollut työtä ikävä.

Sepi 2

________________________

Auta muita niin autat itseäsi!

Pirkko Liisa

________________________

PÄIVÄ TUO AINA JOTAIN MUKANAAN, VAIKKA ET OLISI SITÄ ETUKÄTEEN SUUNNITELLUTKAAN!

Aikku

________________________

Terve sielu terveessä ruumiissa

"Anneli"

________________________

Elän nyt elämäni parasta aikaa, aikaa itselleni.

Tarja

________________________

Joutaa sitä vanhanakin elämään hidasta elämää.

nim. minttuliini

________________________

Sitten kun minulle koittaa eläkkeelle siirtyminen, niin hakeudun vapaaehtoistyöhön, vanhainkotiin, palvelutaloon tai päiväkotiin. Ne ovat paikkoja, joissa tarvitaan mukavia pirteitä ja kiireettömiä ihmisiä. Sitä työtä voi tehdä vaikka päivän viikossa niin jää aikaa neuloa sukkiakin.

Bertta

________________________

Kaikkialla on paljon työtä tehtävänä myös eläkeläiselle. Erilaiset järjestöt kaipaavat lisää tekeviä käsiä toimintoihinsa, ei pelkkää rahaa. MLL:llä on paikallisosastoissaan vapaaehtoisryhmiä, Unicef tekee kampanjoita, joiden suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan aktiivisia ihmisiä. Naisten Pankki auttaa kehitysmaiden naisia ja sitä kautta koko perhettä, mutta ilman suomalaisia vapaaehtoisia ei toimintaa ole.

Parasta vapaaehtoistoiminnassa on se, että sitä voi tehdä omien voimiensa ja kiinnostuksen mukaan juuri niin paljn tai vähän kuin haluaa. Mutta se antaa paljon eläkepäiviin.

Motto: Vapaaehtoisesti vapaaehtoistyöhön!

Piio

________________________

Anna aikaa itsellesi ja ystävillesi. Työelämässä aika on koko ajan kortilla jonka takia oma hyvinvointi ja ystävät tuppaavat jäämään taka-alalle. Nyt sinulla on aikaa harrastaa, liikkua ja tavata ihmisiä. Tee sitä mistä työelämässä ollessasi aina haaveilit. Lisäksi tutustu nuoriin ihmisiin (teinit ja vähän yli), sillä heiltä saa yllättävää energiaa ja ideoita. Muista, että vaikka jäätkin eläkkeelle työelämästä älä jää eläkkeelle elämästä :)

Päivi

________________________

Ota päivästä sen päivän tähti hetki se vie huomiseen. Kiitollisuus elämästä ystävät pidä yhteyttä harrastukset vapaaehtoistyö liiku vointis mukaan. musiikki.. ilo lapsen lapsista. uusia haasteita voi oppia.. matkoja luonnon ihmeet. kirjallisuus kun on aikaa lukea. Kirjoita elämänkerta, lapsenlapsista kasvusta muistelmat kuvien kera. Herkuttele päiväunilla, unelmoi.....

Rake Iisalmelta

________________________

Parasta mitä tiedän, on perustaa oma yritys. Sellainen, josta on haaveillut, mutta ei ole ollut aikaisemmin riittävästi rohkeutta. Näin voi käyttää aikansa tehokkaasti ja samalla pitää taloutensa jopa parempana kuin toisen palveluksessa ollessa. Tällaiseenhan maamme päättäjätkin meitä kaikkia patistavat.

"Ahkeruus on ilomme"

________________________

Parasta kuitenkin on se että onhan se niin ihanaa että saa pysähtyä ja olla vaan tässä ja nyt päivä kerrallaan. Eläkehän on palkkio monien vuosien raatamisesta ja senhän minä ihan itse olen omilla saavutuksillani hankkinut. <3 :)

Tuulikki

________________________

Itseäni epäilytti myös jäädessäni eläkkeelle reilu vuosi sitten, kuinka saan ajan kulumaan. Mutta eipä ole ollut mitään ongelmaa. Päivärytmi muuttui aivan huomaamatta. Harrastan liikuntaa enemmän kuin töissä ollessani. Olen käynyt ohjatussa liikunnassa melkein päivittäin, myös keskellä päivää mikä on todella mukavaa. Kaupassakäynnit venyvät yleensä tuntien mittaiseksi kun tuttuja tapaa ja kuulumiset on vaihdettava. Lisäksi olen liittynyt eläkeläisyhdistyksiin joiden kanssa olemme tehneet mukavia matkoja niin kotimaassa kuin ulkomaillekkin. Päivällä otan nokoset jos siltä tuntuu. Nautin eläkkeellä olosta todella paljon.

Muori Raahesta

________________________

Motto: "Kun jäät eläkkeelle työstäsi, älä jää eläkkeelle elämästä".

Työstä eläkkeelle jääminen oli suuri elämänmuutos; ehkä suurin muutos henkisesti koko elämäni aikana. Työsuhteeni kesti yhtäjaksoisesti 45 vuotta. Jokainen varmaan kokee eläkkeelle jäämisen hyvin erin tavoin. Työssä ollessani käytin kaikki lomani ulkomaanmatkoihin, mutta yksi matka jäi tekemättä; matka omaan itseeni. Eläkkeellä en ole halunnut "pakkoharrastaa" enkä "pakkomatkustaa" vaikka nyt olisi ollut aikaa. Halusin enemmän. Halusin tutustua uudelleen itseeni ja katsoa sitten mitä TODELLA haluan. Tällä tiellä olen nyt ollut jo muutaman vuoden. Helpoin tapa jäädä eläkkeelle tämä ei ole, mutta ei huonoinkaan. Elämänkumppani ja hyvät ystävät ovat tällä matkalla parhaita matkatovereita. Myös ulkomaanmatkoilla käyn silloin, kun minun todella tekee mieli. Valitse oma, Sinulle sopiva tapasi niin, että voit tuntea, että et ole jäänyt eläkkeelle elämästäsi!

Yksi elämänmatkailija

________________________

Aika itselle ja niille ajatuksille ja teoille joita haaveilit silloin kun olit työelämässä:-)

Itselläni on tullut uusia harrastuksia ja uusia ystäviä!

hanne

________________________

Huolehdi itsestäsi ja jaksamisestasi. Tee sitä mikä parhaalta itsestäsi tuntuu. Anna aikaa läheisillesi ja ystäville jos mahdollista, jätä turhat huolet. Nauti loppuelämästäsi.

Eläkeläiseksi syyskuussa

________________________

Nauttien, ei aikatauluja näkee ympärillä kaikki tapahtumat välillä hymyilyttää joku pikku juttukin mikä ennen on jäänyt huomaamatta kiireisessä työ elämässä ihminen menee kaavoihinsa ja massan mukana, vuoden verran olen ollut eläkkeellä, enkä ole kaivannut ulkomaillekaan, Suomen luonto on riittänyt eri vuodenaikoneen. Hienoa kun sen oivaltaa ja jos terveyttä riittää, hyväks olis jos valmistai siihen itteäs et tekee oikean päätöksen kaikille jouten olo ei vaan sovi, mut kyllä tekemistä löytää kun ei vaan lamaannu. Elämän uteliaisuus ja seurata maailman menoa ja tietotekniikka se on tärkeää opiskeltavaa jatkuvast,i että tämmösiä ja mitä vielä eteen tuleekaan, niin nautitaan pienistäkin asioista ja vaatimattomista

raikkuli

________________________

Eläkeläisen paras motto: Kun näet minut kasvotusten.. .älä laske ryppyjä sillä minulla meni eläkeikään asti ansaitakseni nämä!

Thomas

________________________

Eteenpäin elämää makustellen,

rauhassa kaikesta nauttien.

Kokemusta lisää, kaiken ikää,

loppuun asti auvoisasti :)

Tane

________________________

Aikaa lastenlapsille, liikunta, matkustelu, vapaaehtoistyö, siinä muutama vinkki.

terttu

________________________

Tartu hetkeen, joka ikiseen!

Katri

________________________

Tehdä sitä mistä itse nauttii.

Kipa

________________________

Kerron omat tekemiseni, kun kuuskymppisenä eläköidyin.

- Olimme 5-6 kk maalla. Aloin raivata ja viljellä kasvimaata. Ulkoilu hoitui luontevasti.

- Teimme talvella pitkiä kävelylenkkejä useita kertoja viikossa.

- Menimme yhdessä mieheni kanssa maalauskurssille.

- Aloimme tietokonekurssit, joista on ollut eniten iloa eläkepäivinä. Tekstinkäsittelytaidon karttuessa naputtelin matkan varrella syntyneet runoni koneelle ja siitä vihdoin myös kirjaksi, tosin vasta viime vuonna 79-vuotiaana. Kirjani nimi: Helmet toisille jää.

- Osallistumme eläkeläiskerhoon. Jokin ryhmä pitää olla.

Mottoni: Iloitse ja kiitä jokaisesta uudesta päivästä.

Eilukka

________________________

Tulla tietoiseksi, että n. 9t valveillaoloajasta on jatkossa valinnan kentällä, miten käyttää ja mihin käyttää ! Valitse laadukkaasti omaksi ja toisten iloksi.

elämän parasta aikaa

________________________

Pienet lapseni lapset ovat luonani vähintään kaksi päivää viikossa, välillä useamminkin. Yritän järjestää heille mahdollisimman usein uusia, mukavia elämyksiä. Tämä on parasta, mitä elämässäni voin tehdä, vaikka illalla olenkin rättiväsynyt.

Väsynyt, mutta onnellinen

________________________

ELÄMÄN IHMETTELY

Siitä asenteesta voi aueta elämän koko rikkaus ja itselle ja muillekin iloa tuottavat asiat.

Onski, 2.5 v. eläkeläinen

________________________

Elä täysillä itsellesi, olet sen ansainnut!

vaari

________________________

Perhe, ystävät, LAISKUUS, harrastukset, esimerkiksi vapaaehtoistyö mm.

Raija, Pian 7 v eläkeläisenä.

________________________

Eipä nuoret tiedä miten kivaa on eläkkeellä.

leila

________________________

Nyt on aikaa toteuttaa haaveet. Töissä ollessani minulla oli aina aamulla kiire ja auton rattiin oli mentävä kelillä kuin kelillä. Nyt aamuisin nukun niin kauan kuin huvittaa ja syön rauhassa aamupalani lehteä lukien. Sitten aamulenkille ja sen jälkeen voi miettiä mitä huvittaa tehdä. Kerran viikossa käyn vielä vesijumpassa tai vesivyöjuoksussa. Ne pitävät nivelet ihanasti notkeina. Kotityöt voi tehdä kaikessa rauhassa ja tavata päivällä ystäviä. Talvea piristää myös useamman viikon loma etelän lämmössä. Kesällä mökkeilyä, aamu-uinnit, marjojen ja sienten poimintaa. Ennen kaikkea parasta on kun ei ole enää niin kelloon eikä määrättyihin päiviin sidottu.

Jatta

________________________

Katsele ympärillesi ja ihmettele! Näin parin eläkkeellä vietetyn kuukauden jälkeen on ihanaa, kun ei tarvitse kellon mukaan elää eikä kiire ole mihinkään! Muutenkin luulen kiireen johtuvan siitä, että haluaa tuntea itsensä tärkeäksi... Itse nautin kiireettömyydestä ja katselen ympärilleni; uskon löytäväni aivan uusia asioita elämääni - vieläkin.

Riitta

________________________

Olin odottanut eläkkeelle pääsyä useamman vuoden, sillä en viihtynyt työpaikassani ikävien, vastuutaan pakoilevien esimiesten vuoksi. Työssä oli pakko olla, sillä mieheni oli ollut parikymmentä vuotta käytännössä ilman tuloja. Olisi siis luullut, että minulla oli harrastuksia jonossa odottamassa. Niin ei kuitenkaan ollut, sillä kaikki energia meni työssä käymiseen. Alkuun kävin pari mielenkiintoista kurssia työväenopistossa ja SPR:n ystäväkurssin. Sitä kautta löytyi sitten muutakin mielekästä vapaaehtoistoimintaa. Nyt päiviini kuuluu vaihtelevasti vapaaehtoistyötä, kuntoilua, lukupiiri, kursseja, seminaareja ja luentoja. Vitosen laulajana olen löytänyt jopa kuorolaulun! Pääkaupunkiseudulla ongelma on enemmänkin tarjonnan runsaus. Niin, lapsenlapsia minulla ei ole ja terveyskin on vielä kohtalainen. Eläkkeelle lähtemisestä ei kannata ottaa paineita, oma tapa löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta. Sen verran tarmoa tulisi olla, että jotain kodin ulkopuolista toimintaa on vähintään kerran viikossa.

Gretan miniä

________________________

Nyt on aika ottaa rennosti ja nauttia omasta ajasta ja elosta!

Nautiskelua omaan tyyliin

________________________

Minulla tämä eläkeaika on mennyt tietokoneella pelatessa, lukiessa, ystävien tapaamisessa ja joissain erilaisissa tilaisuuksissa käydessä. Eläkealennusta en ole vielä päässyt hyödyntämään. Tilaisuuksissa, joissa olen ollut ei sellaista alennusta ollut tai ne olivat kaikille ilmaisia. Ja kiirettä ei ole. Saa harrastaa/olla harrastamatta mitä ite tahtoo ja tietysti omalla aikataululla. Toki muu perhe hieman rajoittaa ajan käyttöä mutta yhdessä on kiva tehdä asiat omaan tahtiin.

Pauliina

________________________

Ystävyydellemme tai ystävyydelle !

Eläkkeellä voi tehdä mitä itse haluaa. Käyn itse kansalaisopiston ompelukerhossa. Mieheni mukaan se on kahvinjuonti kerho. Mutta oli mikä oli, on mukava keskustella ja tehdä samalla jotain hyödyllistä. Pidämme mökillä mieheni kanssa verkkoja järvessä. Käymme katsomassa ne kerran viikossa. Olemme saaneet kaloja ihan mukavasti. Samoin kesällä kalastamme. Niistä ovat saaneet naapuritkin osansa. Motto: Täysillä niin pitkään kun jaksaa.

Marja Liisa

________________________

Olen aina ollut intohimoinen lukija, jota työelämän aikana harmitti, kun kirja piti jättää kesken, jotta aamulla oli työkunnossa. Eläkkeellä voi lukea milloin huvittaa, vaikka aamun pikkutunneilla!

Ikäihmisten, niin sukulaisten kuin tuntemattomienkin, auttaminen tai pelkkä vierailu, antaa itselle hyvän mielen.

Anja

________________________

Tee kaikenlaista kivaa, kun vielä olet terve ja jaksat

pirkko252

________________________

Tee sitä mikä sinusta tuntuu parhaalta.

Kaitsu

________________________

Jos et keksi mitään tekemistä eläkepäiviksi, jatka työntekoa kunnes asia selkenee.

Marja

________________________

Elä ja nauti, niin kuin jokainen päivä olisi loppuelämäsi viimeinen päivä. Koskaan ei voi tietää, milloin sairastuu vaikeasti tai kuolee. Tee siis kaikkea sitä, mitä olet aina halunnut tehdä, mutta mihin Sinulla ei ole ennen ollut tarpeeksi aikaa, ja minkä tekemisestä nautit.

Itse olen viettänyt paljon aikaa kotosalla, lukenut runsaasti erilaisia kirjoja, kuunnellut musiikkia, katsonut tv:tä, askarrellut kortteja, pitänyt yhteyttä ystäviini ja kirjeenvaihtokavereihini, seurustellut ihanan kissani kanssa. Vietän aikaa myös iäkkäiden vanhempieni kanssa. Nautin luonnosta, poimin paljon marjoja. Matkailemme mieheni kanssa kotimaassa, etenkin Lapissa, sekä Norjassa ja Ruotsissa.

Ja joskus - kun siltä tuntuu, olen vaan ja lepäilen.

Kyllä aika eläkkeelläkin ollessa kuluu todella nopeasti ja elämä on antoisaa ja täysipainoista, niin että välillä ihan mietin, kuinka olen ehtinyt töissä käydäkään.

Stressi on helpottanut, sairauksistani huolimatta olen paljon onnellisempi ja tyytyväisempi.

Ainoa haittapuoli, mikä mieleeni tulee, on se, että eläkkeeni on pieni, se ei riitä niin hyvin kuin palkka, mutta toistaiseksi en ole joutunut luopumaan mistään elintärkeästä, vaan olen voinut hankkia kaiken tarpeellisen. Tosin ilman miestäni taloudellinen tilanteeni olisi paljon heikompi.

Kyllä tämä on elämän parasta aikaa!

Leena

________________________

Eläkeläisjärjestöön liittyminen. Ei jää luppoaikaa!

Outi Huotari

________________________

Jäin itse eläkkeelle reilu 2 v. sitten. Töissä oli välillä varsin runsaasti töitä. Siksi sanoinkin ja sanon edelleen, että eläkkeellä minulla ei ole kiire. Ainakin toistaiseksi se on pitänyt. Ensimmäisen vuoden pidin ns. lomaa enkä tehnyt tai osallistunut mihinkään. Sitten olen alkanut hiljalleen tehdä jotain vapaaehtoishommia, mutta vain vähän.

Sirkka A.

________________________

Pidä itsestäsi hyvää huolta; harrasta ja liiku ryhmissä, saat uusia ystäviä ja uusia ideoita.

Pirpa

________________________

Savolaispikkupojalta (6v.) oli kysytty elämän tarkoitusta. Hänen vastaustaan sovellan tähän eli eläkeläisenä aion elää tarkoituksenmukaisesti!

Elämän tarkoitus on ellää!

________________________

Olen vuoden verran nauttinut ansaittua eläkettä 45:n vuoden työurani jälkeen. Nautin suunnattomasti kodistamme jota ehdin työurani aikana vain siivota ja ylläpitää. Nyt voin tehdä kaikenlaisia asioita ilman aikataulua. Toimistotyön jälkeen, käden taidot ovat enemmän käytössä. Ei tarvitse lähteä liikenteeseen ruuhka-aikana. Itseään voi/täytyy skarpata nettiä/lehtiä ym tiedotusvälineitä seuraamalla. Ystäville, sukulaisille, kulttuurille on enemmän aikaa.

Kaiken perusta on se "asenne", kun on itse saanut valita eläkkeelle lähtönsä. Kun on ollut mukava työ ja lähtee hyvällä mielellä.

Varmasti myös sinä Kristiina löydät ihan tavallisesta elämästäsi koostuvia ihania asioita.

Hyviä ansaittuja eläkepäiviä toivottaen!

(eläkeläinen sana on hieno - ELÄ)

Monet yt neuvottelut läpi käynyt

________________________

Eläkkeellä on aikaa lukea lehteä aamulla ja kirjaa illalla. Ja välillä toisinpäin.

Tarja

________________________

Ystävättä yksin

Vesimies39

________________________

Eletään ihan niin kuin ennenkin, tosin ilman työkiireitä!

tope

________________________

Nauti elämästä. Älä tee aikataulua, unohda kalenteri. Tiputa pois kaikki, mistä saat stressiä. Lue, tee käsitöitä, matkustele. Liiku.

Olen ollut eläkkeellä 8 vuotta, ja noudattanut ylläkuvattua elämäntyyliä. Olo on hyvä, pahimmilta sairauksiltakin olen välttynyt. Uskon, että stressin tietoinen välttäminen auttaa.

Marja-Leena

_______________________

Hei, vapaaehtoistyötä esim. vanhusten parissa, liikkumista sekä ulkona että sisällä. Politiikan harrastamista. Näillä eväillä eläkepäivät kuluvat kuin siivillä!

Mumppa

________________________

Eläkkeelle jäätyäni on ihaninta, kun nuoremmat naapurini aamuaikaisella starttaavat autonsa käyntiin ja lähtevät töihin, minä saan onnellisena kääntää vielä kylkeä ja jatkaa unia! Tämä edellyttää sitä, että liikkuu päivällä paljon, jotta uni maistuu. Minä käyn senioreille järjestettävällä kuntosalilla, jumpassa sekä nyt talvella parasta on hiihtäminen. Yhdistystoiminta antaa myös paljon esim. Marttayhdistys ym:t, joten vanha sanonta "vierivä kivi ei sammaloidu".

Martta

________________________

Tartu hetkeen!

Tatjana

________________________

Eläkkeellä voi vihdoinkin elää oman aikataulunsa ja omien mieltymystensä mukaan. Tämän vapauden hyväksyy ehkä vasta monen eläkevuoden kuluttua, alkaa huomata, mitä itse haluaa tehdä, kun ei tarvitse miellyttää toisia. On lukemattomia kirjoja. On maita, joihin ei ole tutustunut. On uskontoja, joista voi oppia. Omassa maassakin on tutkimista. Voi opetella vaikka esperantoa, aloittaa kirjeenvaihdon, löytää uuden ystävän, alkaa kirjoittaa tarinoita tai muistelmia, valokuvata, nauttia musiikista, poiketa kahvilaan ja tarkkailla kanssakulkijoitaan.

Ehdotukseni motoksi on:

VAPAUDU! KÄYTÄ AIKA HYVÄKSESI! ANNA ITSESI NAUTTIA!

ÄLÄ TURHIA SURE!

Raita

________________________

Liity lukupiiriin tai lue itseksesi hyviä kirjoja. Niiden avulla voit matkustaa maailman ääriin ilmaiseksi ja nähdä asioita uudella tavalla. Muista myös liikunta, se pitää sekä aivot että kropan virkeänä.

Kirjatoukka

________________________

Mielestäni se on hetkessä eläminen. Nautitaan juuri siitä mitä milloinkin tehdään, oli sitten kysymys syömisestä, ystävien kanssa olemisesta, tiskaamisesta, lukemisesta tms.. Se, että tiedostaa kulloinkin tekemänsä asiat ja on läsnä.

KP

________________________

Omien resurssien mukaan: matkusta, harrasta jotakin itsellesi kivaa ja uutta, löydä arjesta rauha ja mieli. Itse harrastan kuntoilua, lukemista, marttailua, valokuvausta. Parasta ovat toimivat ihmissuhteet, oma aika ja uudenlainen ilo arjesta!

Marjis

________________________

10 vuotta sitten toivuin vakavasta sairaudesta, mutta en kuntoutunut enää työkykyiseksi. Olin 55 -vuotias. Kun kipuilin asian kanssa ihana lääkärini sanoi: "Nyt sinulla on edessä uusi mahdollisuus. Nauti lastenlapsistasi ja mieti kuinka haluat viettää loppuelämäsi". Nyt olen jo oikea eläkemummu ja olen huomannut kuinka vuodet ovat kuluneet joutuisasti. Nautin aamuista ilman kiirettä, voin harrastaa milloin vain, tykkään passata vielä työssä käyvää puolisoani, ehdin olla apuna lasten perheissä. Jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus!

sipuli

________________________

Mieti tarkkaan, mitä itse haluat. Älä tempaudu mukaan mihinkään vain sen vuoksi, että "eläkeläisellä on aina kiire". Ihme kyllä, tämä tarkoittaa useimmiten toisten huomioimista ja auttamista, ei niinkään pelkästään itselleen elämistä. Antoisia eläkepäiviä!

Hillevi

________________________

Nyt minulla on aikaa itselleni!

Mökin muori

________________________

Eläkkeellä on hyvä olla! Jokaisella eläkeläisellä on oltava mahdollisuus saada oikeudenmukainen kohtelu. Toppuuta joskus tuo tulinen tahti

Piko

________________________

...olla vaan ja nauttia olostaan!

Anna

________________________

Pidä hyvää huolta itsestäsi. Mietiskele, lue, ulkoile, jumppaa ja pidä yhteyttä ystäviisi

Raiku

________________________

Hei, minua vähän jännitti ja oikeastaan vähän pelottikin, että miten se eläkkeellä olo sujuu. Mieheni on kuollut ja ajattelin että on yksinäistä kun ei ole työssä. Ei syytä huoleen, kesällä tulee kuluneeksi 5 vuotta kun aloitin eläkkeen. Nykyisin on aikaa ystäville ja voi mennä päivälläkin erilaisiin tapahtumiin, välillä kutsun ystäviä luokseni ja pidetään laulutuokioita ja parannetaan maailmaa. Aamuisin voi nukkuakin pidempään jos vaikka yöllä olisi joutunut valvomaan jostain syystä. Mottoni on: saa tehdä mitä huvittaa.

onnellinen eläkeläinen Paula

________________________

Eläkeläisen paras motto: IKÄKIN ON VAIN NUMEROITA...

Tobias

________________________

Olen ollut varhaiseläkkeellä jo monta vuotta. Teen kaikkea luovaa, piirtelen kortteja, kirjoittelen runoja, kirjeitä tai ajatuksiani päivän polttavista aiheista, valokuvaan, maalaan tauluja myös isoja haastavia, johon kuluu aikaa monta päivää. Mitä enemmän näitä teen, sitä enemmän sisältäni pulppuaa uusia ideoita. Levolla ollessani luen, sieltä löytyy monta maailmaa ajateltavaksi. Kesällä luontoon ja rannalle moneksi tunniksi vain ihailemaan luonnon kauneutta. Kirpparikierrokset viikoittain. Elämä ei saa kulua pelkästään toisten vaatimusten täyttämiseen. Ilo lähtee siitä, mikä tulee sydämen halusta. On hyvä pysähtyä peilin eteen ja kysyä: mitä tänään tehtäisiin. Arjen perusasioita teen sitten kun ehdin.

Paular

________________________

Älä kuole nauruun sanotaan... en kuolekaan, sillä nauruhan päinvastoin pidentää ikää, kiihdyttää verenkiertoa, pullistaa rintaa, terästää hermoja, puhaltaa hämähäkin verhon pois aivoista ja tekee koko elimistölle uudistavan suursiivouksen.

Santtu

________________________

Aina iloinen olenhan eläkeläinen! :D

Tuulikki

________________________

Tule "lapseksi" jälleen! Ole avoin, ihmettele, innostu kiinnostu uusista asioista ja ihmisistä. Tee, liiku ja elä!

Eemarj

________________________

Vierivä kivi ei sammaloidu.

Ts. Liity muiden joukkoon, äläkä jää yksin omiin nurkkiin murehtimaan.

Jo 14 v. eläkkeellä.

________________________

Eläkeläisen motto: Eihän me mittään vanahoja olla... vaan mehän ollaan retroja :D

Tolby

________________________

Olen itse jäämässä tulevana kesänä eläkkeelle ja odotan innolla asuntoautomatkailua mieheni ja koiramme kanssa. Tutustumme paikkoihin, joissa emme ole aikaisemmin käyneet. Vierailemme läheistemme luona Ruotsissa ja Saksassa ja kotimaassa tietenkin. Mökkeilemme ja nautimme elämästä niin kauan kuin luoja terveyttä antaa.

Angelic

________________________

Nauti jokaisesta päivästä, tapaa ystäviä, käy elokuvissa, nuku pitkään, harrasta jotain liikuntaa, lue kaikki kirjat, jotka haluat, matkustele!

HelenaVee

________________________

Mielestäni se on jotain itseä kiinnostavaa, mutta omalla kohdallani valintaan vaikutti myös se, että voi auttaa muita. Siitä saa eniten itsekin hyvää mieltä. Esim. Martoissa voi kokeilla monenlaista kivan porukan kanssa. Toinen valintani on taideterapia, jossa voi myös antaa ja saada. Mottoni voisi olla: Väreistä ja toiminnasta iloa päiviin.

Terhikki

________________________

Viettää laatuaikaa lastenlasten kanssa ja samalla helpottaa omien lasten elämää edes vähän.

Hiihdellä hankia hiljalleen talvella. Pyörät pyörimään keväällä, kesällä ja syksyllä. Aina välillä järveen tai uimahalliin pulahtaen ja ilman kiirettä - kiitos.

kesäntyttö-49

________________________

Työssä olin kiireinen työn ja kodin kanssa, ei ehtinyt edes aamukahvia juoda rauhassa, mutta haaveilin siitä aina. Nyt olen eläkkeellä; nousen, laitan kahvin tulemaan, haen lehden laatikosta, luen sen kannesta kanteen kaikessa rauhassa kahvin ja aamupalan kanssa. Siihen ihanuuteen voi mennä vaikka puolitoista tuntia, mutta mikä nautinto!

Sitten vaan tekemään ja harrastamaan kaikkea mitä ei ole ennen ehtinyt ja kokeilemaan uusia juttuja. Mottoni nykyään on "Päivä kerrallaan, se riittää"

Pirkitta

________________________

Mahdollisuus varata itselle aikaa kalenteristaan.

Sipi

________________________

Kun herään aamulla, on ensimmäinen ajatus aika usein; Tänään voin tehdä ihan mitä haluan, mutta pakko ei ole tehdä mitään.

Pipari

________________________

Ei kiire mihinkään. Tehdä asioita omaan tahtiin. Tehdä asioita mitkä kiinnostaa tai olla tekemättä mitään. Ihana vapaus!! Ottaa päikkarit, jos siltä tuntuu.

Katariina - onnellinen eläkeläinen

________________________

Eläkkeellä on aikaa erinäisille asioille, kuten arjen pyöritykselle, harrastuksille, järjestötoiminnalle yms. Hyvälle on helppo oppia!

Hilppa

________________________

Pääsisi / ehtisi vihdoinkin matkustelemaan. Motto: päivä kerrallaan. Ei saa jäädä tuleen makaamaan (= pitää keksiä jotain mielekästä tekemistä, jos ei ole jo ennestään mukavaa harrastusta tai paljon hyviä ystäviä).

Emppuli

________________________

Motto: Todellista menestystä on se, että on eläkeikään mennessä varttunut elämän viisaaksi ja lempeäksi.

Tobi

________________________

Pidä huolta kehostasi ja mielestäsi: Liiku, syö terveellisesti, nuku riittävästi, ajattele positiivisesti, ole suvaitsevainen, tapaa ystäviäsi, auta lähimmäisiäsi, pidä kotisi siistinä.

"kaksi vuotta eläkkeellä ollut"

________________________

Ystävyyttä yhdessä, älä jää yksin.

Eräs vapaa-ehtoinen

________________________

Kiirehdi HITAASTI!

kiireetön mamma

________________________

Pysyä terveenä, jotta voi/pystyy nauttimaan lastenlasten kanssa ja samalla auttaa heidän työssäkäyviä vanhempiaan hakemalla lapset pois iltapäivisin päiväkodista, menemällä koululle vastaan alakoululaista ja antamalla hänelle välipalaa/iltapäiväruokaa. Tästä hyötyvät isovanhemmat, koska saavat pienistä mussukoista iloa ja liikettä elämäänsä. Lasten vanhemmat voivat rauhallisesti palata kotiin ilman liiallista kiirettä. Pienet saavat tarvittavaa hoitoa ja tuntemusta isovanhempiinsa. Siinä on eläkeläiselle oikeaa elämänsuolaa!

Mummi 65v

________________________

Juuri sitä, mikä kiinnostaa, innostaa, kiehtoo... sellaista mihin aiemmin ei ole ehkä ollut aikaa, rahaa, rohkeutta... jos on terveyttä liikkua, nähdä uusia maisemia ja maita, matkustele... jos haluat toimintaa, niin toimi ja ole asioissa mukana... jos haluat vain elää hiljaisuudessa, niin nauti olostasi vaikkapa tekemättä mitään ilman syyllisyyttä... ole itsesi paras ystävä ja elä täysin rinnoin...

mirkku

________________________

Las Palmas! Kävin jouluna tutustumassa Las Palmaksen Suomi-Kerhon pirteisiin jäseniin! Heillä oli paljon hauskaa toimintaa! Joulupöytä oli niin kuin kotona ja turistikirkko järjesti aattoaamuna riisipuuroa ja joulukirkon!

Taina

________________________

NUKKUA AAMUPUURON JA LÄÄKKEIDEN JÄLKEEN NIIN PITKÄÄN KUIN UNTA RIITTÄÄ...

TINTTI

________________________

Hanki itsellesi uusi harrastus tai jatka sitä, joka on joskus vuosia sitten ajanpuutteen vuoksi pitänyt jättää.

Vadelma

________________________

Eläkeläisen paras motto: Lihavuus on vain onnellisten hetkien kertymää vuosien varrelta.

Topi

________________________

Eläkeläisen paras motto: KUN SORMI OSOITTAA KUUHUN.... ÄLÄ SORMEA KATSO!

Tobs

________________________

Kun olet ensin levännyt hyvin, sen piilossa pysytetyn hurjan väsymyksen pois, alkaa päiväsi kirkastua ajattelemaan niitä sitku-juttuja. Niistä valitsemalla mieleisiä tekemisiä alkaa ajan myötä syntyä uusia mielenkiintoisia ideoita toteutettavaksi asti. Eikä ole kovin paha juttu läheisillesi, jos harkitset tarkkaan mihin sinua kysytään. On ne tähänkin asti tulleet toimeen, tai ainakin oppivat, ettet ole käytettävissä silloin kun muut haluaa. Minulla omat lataukseni ovat johtaneet muutaman lyhyen kansalaisopiston kurssin kautta uusiin mukaansatempaaviin harrastuksiin. Sellaisiin, jotka eivät vaadi pyörimään kuin kani häkissään, vaan syventymään käsillä kauniiden asioiden tekoon. Ainakin silloin kun mörkö vaanii, harrastukset ovat pelastaneet synkimmänkin päivän. Ja kun muuta ei jaksa niin kirjat ovat olleet iso apu. Eli motto on: silmät auki kaikelle uudelle.

Huolet nurkkaan

________________________

motto---- No, mikä ettei....... uusien asioiden edessä.

tämä päivä

________________________

Motto: Jos voisin antaa sinulle yhden lahjan, antaisin sinulle kyvyn nähdä itsesi muiden silmin....silloin huomaisit kuinka upea eläkeläinen olet!

Oinas

________________________

Ne hitaat aamut ..... ja kohta päivä onkin jo puolessa.

elli

________________________

Pysy liikkeellä! Haluaisin jakaa osaamistani tietotekniikassa sitä tarvitseville. Harrastan sitä, ja monta muuta mukavaa asiaa. Eläkeikään on vielä kaksi vuotta.

Anja

________________________

Rakasta itseäsi. Nyt Sinulla on aikaa ja kun sinä pidät huolta itsestäsi, siitä nauttivat myös läheisesi.

Likate

________________________

Hoitaa lastenlapsia, tehdä vapaaehtoistyötä (seurakunta, martat, pelastusarmeija, punainen risti, partiot..jne).Ulkoilla metsässä, lenkkeillä ja pitää kunnosta hyvää huolta. Sekä käydä metsässä, luonnossa hakemassa energiaa. Poimia marjoja, sieniä ja luonnon antimia. KUTEN luonnosta, metsästä löytää materiaalia askarteluun, koristeiden tekemiseen, kukka asetteluihin. Lapsenlapset voi ottaa metsään mukaan eväsretkelle, ja tehdä ja näyttää lapsenlapsille käpylehmien tekoa,..jne.. tai matkustaa joskus ulkomaille. MOTTONI: NAUTI ELÄMÄSTÄ, PÄIVÄ KERRALLAAN. ÄLÄ STRESSAA TULEVAA, NAUTI PIENISTÄ HETKISTÄ, HOIDA ITSEÄSI JA NAUTI JA KUTSU TUTTAVIA JA YSTÄVIÄ KYLÄILEMÄÄN USEIMMIN, KUIN ENNEN.

MARIKA1982- NOKIA

________________________

Halauksen kera Ystävälle

varpunen

________________________

3-vuorotyöni opetti: työtä-lepoa-harrasteita niin, että sitten eläkkeellä on, mitä "tehdä", ts toimia!!

raija

________________________

Heitä toskiin herätyskello, pakkaa kassiin maapallo. Lennä vaikka sinne, missä pippuri kasvaa, mutta muista käyttää aurinkorasvaa. Erilaisia ihmisiä ja maita matkoillas tapaa, se jos mikä sinua lataa. Kohtelias hymy on tärkein juttu, sillä pärjää vaikka kielikään ei olisi tuttu! Onnea matkaan!

Niksi

________________________

Pitää huolta itsestään ja antaa aikaa läheisilleen, sukulaisilleen ja ystävilleen.

Sarppa

________________________

Minusta on kiva tehdä vapaaehtoistyötä ja juuri sellaista mistä saa toinen hyvän mielen ja itsellä on kivaa viettää näin vapaa-aikaa.

Pelletär

________________________

Älä sie immeine ihtees kiireellä pilloo. Hermot jos männöö, onko siitä illoo. Älä pikajunan tahtia jyskytä aena, vuoan pää välillä tyynyyn paena.

Elvis

________________________

Aika vaikea kysymys, kun niitä parhaita asioita on niin paljon. Ensimmäisenä minulla oli se, että sain aamulla nukkua niin pitkään kuin halusi, juoda kahvia ja lukea lehteä ihan rauhassa.

Kun kehoni alkoi tottua tähän rauhalliseen rytmiin, niin aloin viettää laatuaikaa lastenlasteni kanssa, olla äitini kanssa, joka asui kauempana ja silloin vasta "löysin " äitini, kun saimme olla kaksin, eikä minun tarvinnut jakaa häntä muitten sisarusten kanssa, sillä meitä oli 10 lasta. Ostin tietokoneen ja aloin itseopiskelun sen käytössä. Skannasin kaikki kuvat koneelle ja nyt olen niistä tehnyt elokuvia, lapsenlapsistani ja suvustani. Tämä on niin mielenkiintoista, että tahtoo viedä välillä liikaakin aikaa. Kuvat herättävät muistoja ja välillä itken ja nauran. Mottoni on kuitenkin:" Mikäs kiire tässä enää on, valmiissa maailmassa ," kun joku valittaa jatkuvaa kiirettä.

Kyksä

________________________

Tarnoita tutuksi toisillekin.

Siruli

________________________

Positiivisuus! Löydän (melkein) kaikesta jotain myönteistä. Minulla on liian vähän aikaa märehtiä entisiä tai tulevia epäonnistumisiani, kun en kuitenkaan voi niille mitään. - On ihana olla vain ja tehdä mitä (melkein) hyvänsä ja nauttia vain että saa olla (vaikka pienenlainen) osa kaikkeutta. Eller så här: "Att andas in essensen av tillvarons dofter, att smaka det innersta av livets frukter, att förnöjsamt vara till i det eviga nuet, livets stora under." (Anteeksi kieli, en valitettavasti osaa kirjoittaa runoja suomeksi.)

Helvi

________________________

Ei ole suurempaa rakkauden valaa kuin se kun lapsenlapsesi sinua halaa. Pienessä sydämessä juuri, on sinulle valittu paikka suuren suuri.

Toivo

________________________

Koskaan et ole liian vanha tekemään sitä, mikä tuottaa mielihyvää !

Jokainen aamu on uusi elämä.

Rafik

________________________

Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana, älä suunnittele etukäteen mitään tehtäviä. Lepoa-lepoa. Vuoden päästä huomaat, että aikani ei riitä kaikkeen, mihin haluaisi sen käyttää. Ylös, ulos ja lenkille. Paras lääke on liikunta ja ystävät eri piireissä.

Kaarlo

________________________

Ole vihdoinkin OMAN ITSESI kanssa! Tutustu itseesi! Anna itsellesi mahdollisimman paljon aikaa! Tee sitä, mitä olet aina haaveillut tekeväsi ITSESI KANSSA! Jos sinulla on lapsen lapsia (( en halua nimittää heitä MUMMOTETTAVIKSI tai UKITETTAVIKSI, koska noihin ilmaisumuotoihin sisältyy jonkinasteinen - makuinen VELVOITE!!?), vietä aikaa mahdollisimman paljon heidän kanssaan! Lue heille satuja, kerro tarinoita mummin / ukin elämästä, isän / äidin lapsuudesta! OLE KIIREETTÄ NOIDEN IHANIEN, AINUTKERTAISTEN LASTEN KANSSA!

terveisin tammi-helmikuun vaihteessa ekakertaa mummiksi tuleva 62-vuotias äiti / anoppi / mummi

mummi kk/ vm 1950

________________________

"Voi kun sen ehtii huomennakin" on usein mun lauseeni nykyään. Eläkkeelle jäätyäni panin herätyskellon soimaan (varmaan kymmenenä aamuna) kuten normaalina työaamuna, mikään ei ole ollut vielä (3 vuoteen) niin nautinnollista kuin silloin alussa painaa nappi alas ja jatkaa unia!

-MANTU-

________________________

Elämä ei ole pelkkää juhlaa & shampanjaa... mutta siihen tulee aina pyrkiä.

Topi

________________________

Tee työtä sydämellä, silloin kun sinulle sopii. Ei ole enää pakko nousta aamulla aikaisin. Näin teen ja olen onnellinen.

tarina

________________________

Jos koskaan löytää onnen sitä etsimällä, se tapahtuu samalla lailla kuin vanha nainen löysi silmälasinsa, jotka olivat olleet kaiken aikaa hänen nenällään.

Tomi

________________________

Usko unelmiisi - toteuta haaveesi heti. Aika on rajallinen ja voi loppua yllättäen.

"Iloa elämään"

________________________

Anna auringon paistaa joka päivä ja nauti siitä!

Ritva

________________________

Nyt on jo korkea aika ajatella itseään ekana ja uskaltaa sanoa että minulla on omaa menoa. Ja vielä syyllistämättä itseään. Ollut kova opetteleminen kieltäytyä lastenhoidosta ym. nyt kun sitä aikaa MUKA on! Teatterit, konsertit, retket, jumppa, kerhot tai vaan olla tai lukea ilman mitään aikataulua tai pakkoa. Jos uni ei tule voi ottaa kirjan ja lukea - aamulla voi nukkua niin pitkään kun haluaa. Eläkkeellä voi helliä itseään, nautiskella HITAASTI!

6 x Mummo

________________________

Olen vielä nuori, mutta sairauteni ja kovien kipujen vuoksi olen poissa työelämästä. En kuitenkaan ole saanut eläkepapereita, juuri ikäni takia. Olen ajatellut, että yritän kuitenkin elää niin hyvän elämän, kuin voin ja nimenomaan nyt, eikä "sitten kun olen eläkkeellä". Sitten, kun saan joskus eläkepaperit, eli saan rauhan tutkimuksilta ja paperitöiltä virastojen kanssa, aion ihan ekana huokaista syvään ja nauttia siitä, että se kaikki taistelu on ohi. Sen jälkeen alan suunnitella eläkeläisalennuksella jotakin pysyvämpää ryhmää, jossa käydä vaikkapa askartelemassa tai liikkumassa. Nythän ryhmät eivät onnistu, koska sairasloma jatkuu kerrallaan 3 kuukautta.

Viltsu

________________________

Eläkeläisnaisen motto:

Tulin juuri saunasta ja mietin... minäkö muka rupsahtanut ja huonossa kunnossa? Paino ei ole noussut, se on vain laskeutunut hartioilta vyötärölle. Rinnat ovat pystyt, kun olen kontallaan lattialla. Elämän korkeat arvot tarkoittavat kolesteroliarvoja. Kauneus on vain valokatkaisijan päässä. Ja kuorsaamien on tapa osoittaa muille, että olen elossa: D

sissi

________________________

Motto: Älä täytä elämääsi vuosilla, vaan täytä vuodet elämällä.

Johannes

________________________

Aloita joku aivan uusi harrastus. pääset jännittävälle oppimisen seikkailulle ja löydät uuden yhteisön. Sillä kuuluvuutta johonkin ryhmään alkaa pian kaivata, kun työkiireiden jälkeen on levännyt ja elämä taas alkaa kutkuttaa. Omaa eläkeaikaa olen viettänyt nyt kaksi vuotta. Uusi maailma ja uusi yhteisö löytyi kirjoittamisharrastuksen myötä.

Annikki

________________________

Juo rauhassa aamukahvisi ja lue päivän lehti! Sen jälkeen voit tarjota aikaasi lapsenlapsillesi (ja ellei sinulla niitä ole, jollekin toiselle ystävälle, vanhukselle, perheelle). Siitä tulee sisältöä eläkeläisen elämään. Silloin tällöin ota lomaa ja katsele maailmaa!

Nonna

________________________

Motto: Rakastava sydän säilyy iäti nuorena!

Tommy

________________________

Ansaintahommelit on sitten tehty!

joutonomi

________________________

Motto: Suuri on se ihminen, joka ei milloinkaan menetä lapsensydäntään.

Tobi

________________________

Tunnethan nuo kolme ihmisen ikäkautta: nuoruus, keski-ikä ja "sinähän näytät suuremmoiselta!"

T.A

________________________

Nauti, että saat itse päättää ajastasi. Kömmi lämpimästä vuoteesta, venyttele. Keitä teet tai kahvit ja lue kaikessa rauhassa sanomalehti. Nautiskele aamusta yöpuvussa vaikka puolille päivin. Tee näin niin monena päivänä kuin huvittaa. Jos sinulla on sauna ,lämmitä se heti aamusta. Tuntuu syntisen hyvältä kylpeä aamulla. Monesti ajattelee, että sitten kun olen eläkkeellä..... Älä hyökkää tekemään kaikkia rästitöitä, siivoamaan kaappeja jne. Jos huvittaa, tee yksi rästityö silloin tällöin. Jos sinulla on unelmia, mieti, mikä olisi antoisinta toteuttaa juuri nyt. Kun itse jäin eläkkeelle, saatoin kauniina kevätpäivänä keskellä päivää pyöräillä ja ajatella, että työkaverini juuri pakertavat töissä!

Mustarastas

________________________

Tapaa läheisiäsi, liiku luonnossa, lue kirjoja, käy teatterissa, matkustele kotimaassa ja koe sen mahtavat nähtävyydet.

Risto

________________________

MOTTO: Elämän virralla paras pelastusrengas on HUUMORI!

Topias

________________________

Varaa aikaa itselle, lähipiirille ja vapaaehtoistyölle. Näin aikasi ei tule koskaan liian pitkäksi tai pitkävetiseksi. :)

Daalia

________________________

Motto: Pitkäikäisin ei ole hän, joka on elänyt lukuisimmat vuodet, vaan hän joka on syvimmin tuntenut elämän.

Tuukka

________________________

Jokainen haluaa elää kauan, mutta kukaan ei halua tulla vanhaksi.

T.A.

________________________

Eläkkeellä olosta täytyy nauttia rennosti monella tavalla ja täysin rinnoin!!

ANJUSKA

________________________

Yhdessä ystävyyden polkua

Ystävyyden ylistys

Halaus ystävälle

Ystävyyden lämpöä

Marzipaani

________________________

Olet itse aikaasi herra ja päätät mihin käytät aikasi. Kannattaa antaa tilaa itselleen ja toteuttaa ne haaveet mitä on kantanut mielessään läpi elämän. Joka aamu kun herää nousee harras kiitos siitä että ei tarvitse stressata töihin, vaan voi rauhassa syödä aamiaisen ja lukea aamulehden tarkkaan. Kun ottaa rauhallisesti niin sitä näkee kaikki ihmeet mitä tapahtuu ympärillä kukkien loiston , lintujen laulun ja koivuntuoksun sateen jälkeen jne..Näitä ei huomannut kun kiire painoi päälle työelämässä ollessa

Anna

________________________

Hoitaa / pitää aktiivisesti yllä ystävyysverkostoa. Tietysti ykkösenä on kuitenkin lapsenlapset.

P.S Olen itse jäämässä myös kohta eläkkeelle ja toivon, että saisin lukea kaikkien vastaukset!

Lea

________________________

Suosittelen ehdottomasti mennä mukaan sellaiseen harrastukseen, mistä erikoisesti pidät. Täytä myös uteliaisuutesi pistäytymällä muissakin harrastuskohteissa. Sieltä voi löytyä aivan uskomattoman mielenkiintoinen toiminta. Voit myös alkaa ohjata jotain, jos sille tuntuu. Itse käyn kuorossa, senioritanssi harj. ohjaan teatteria, kirj. runoja / teattereita ja olen kirkkoväärti. Vedän myös istumatanssia, että menoa on ja mukavaa. Palvelutalot tarvitsevat tarinatupien vetäjää (olen yksi sellainen) ja se, jos mikä, on mielekästä. Saa, oppii ja antaa. Onnea tälle eläkeläisen täydelle elämälle!

airiko

________________________

Aina oppii uutta kun pysyy poissa kotoa!

Sipsu

________________________

Eläkkeellä on aikaa rakastaa itseään niin että huolehtii omasta terveydestään. Puutarhan hoito tuo aina hyvä olon. Musiikki tai mikä tahansa mielenkiinnon kohde josta pitää, sitä pitää ehdottomasti eläkkeellä tehdä, vaikka lemmikin hoito tai mieluiten lastenlasten.. Luonto ja siellä liikkuminen tuo elämään ihmeellistä energiaa ja rauhaa. Eläkkeellä olo on elämän uusi mahdollisuus, jossa voi Sitten jää varmasti aikaa myös auttaa lähimmäisiään eri tavoin. Avun tarvitsijoita on aina, kun vain avaa silmänsä näkemään. Toisten auttaminen tuo itsellekin hyvän olon, olon siitä että on voinut auttaa ja olla tarpeellinen toisille. Se tuo elämään mielekkyyttä.

Irish

________________________Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot