Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


”Minä haluaisin kuulla muilta vinkkejä, miten saa aloitettua tekemättömiä töitä. Huomaan kuinka näin lomien jälkeen sorrun töiden aloitusten vitkasteluun ja sitten olen taas pettynyt ja vihainen itselleni."


=========================

Jos olet päättänyt siivota esim. kotisi komerot ja aloitus tuntuu toivottomalta, niin sano itsellesi aamulla: ”Tänään siivoan ainakin yhden hyllyn tai laatikon ja huomenna vasta seuraavan!” Toteuta se, niin olet päässyt alkuun, sillä pienistä puroista virrat syntyvät! Yhdelle päivälle ei saa antaa liian suurta urakkaa!

Ailahdus

=========================

Tee lista töistäsi ja laita tärkeysjärjestykseen. Joka aamu tutkit, teet jaksamasi homman, vedät viivan yli ja juot hyvät kahvit, tai vaikkapa viinilasillisen ja onnittelet itseäsi. Ei aikaakaan, kun huomaat työt tehdyiksi ja voit aloittaa alusta, töitä kyllä ilmaantuu.

p.s. jos nautit viiniä, siitä voi tulla tapa ja syitä löytyy nautiskeluun.

Pioni

=========================

Minulla ainaskin tepsii tämä: jos töitä on kertynyt paljon ja laiskottelu tuntuisi ihanalta niin on parempi tehdä työt edestä pois. Otan vain itseäni niskasta kiinni. Sitten onkin ihanaa kun saat ottaa töiden jälkeen rennosti. Jos otat sen asenteen että kyllä ne rästityöt ehtii tehdä joskus muulloinkin niin huomaat 2 viikon päästä ettei niitä ole kukaan vielä tehnytkään. Hyvä keino on kutsua vaikkapa äiti, anoppi, poikaystävä kylään niin on pakko saada koti siistiksi ja työt tulee tehtyä pakon edessä, tuo tepsii!

Ansku

=========================

Moikka Silja, jos kyselysi koskee kotitöitä niin kutsu joku kylään. Ainakin minä saan silloin siivottua ja tehtyä rästissä jääneitä töitä.

Anja

=========================

Minä saan rästiin jääneet kotityöt (esim. ikkunoiden pesu, uunin puhdistus, saunan perusteellinen siivous ym...) tehdyksi kun kutsun sukulaisia yökylään, pienen paineen alla työt sujuvat kuin itsestään ja sitten on itselläkin hyvä mieli kauan aikaa...

Pienen paineen alla...

=========================

Järjestä työsi kolmeen pinoon: tee tänään, tee huomenna, lue joskus. Pidä sen jälkeen itsellesi arvonnat: ota silmät kiinni vuorotellen jokaisesta pinkasta yksi työ ja tee se loppuun. Juuri kun olet vaihtamassa tylsän työn johonkin toiseen, muista että se odottaa sinua huomenna samassa pinkassa joka tapauksessa.

Tee sama sähköpostissa. Jaa värikoodeilla työsi tärkeysjärjestykseen, esimerkiksi: punainen = kiireellinen, keltainen = odottaa, vihreä = tiedoksi. Tee aamulla ensimmäiseksi yksi punainen työ ja varmista, että ennen kuin lähdet kotiin, on "Poistetut" -kansiossa vähintään kaksi punaista.

Markkinointipäällikkö

=========================

Minä aloitan pienestä palasesta kerrallaan. Eli paperipinojen kahlaamisessa aloitan vaikka työpöydän kulmasta. järjestelen paperi paperilta ajattelematta kuinka paljon on vielä tehtävänä. Mietin vain tätä paperipinoa kerrallaan, eli jaan elefantin pieniin osiin. Kotona esim. siivous sujuu minulta helpommin samalla periaatteella. Tiskipöytä ensin astia astialta, sitten ehkä työpöytä ja ruokapöytä.... (mistä ne kaikki lehti- mainos- laskupinot löytävätkin tiensä ensimmäiseen vapaaseen laskutilaan... kuten ruokapöydälle.. ;-)

Kun vain aloittaa huokailun sijaan, niin ennepitkää huomaakin touhuavansa jo täydellä teholla. Tsemppiä !

Annelitar

=========================

Tee lista tekemättömistä töistä ja mieti mihin mennessä ne pitäisi olla tehtynä. Palkitse itsesi kun olet tehnyt listaamasi tytöt. Sinulla on varmaankin jokin asia josta olet haaveilet, jotain ylimääräistä esim. jotain kotiin, kivat kengät tai jokin muu vaate, teatterimatka toiseen kaupunkiin, käynti jalkahoidossa ym.

Anneli

=========================

Minussa on ihan sama vitkasteluvika, eikä kyse ole vain lomien jälkeisestä ajasta. Siirrän siivousta, astioiden pesua, veroilmoituksen tekoa, soittoa kaverille, uuden vaikean tehtävän aloittamista jne.

Eräänä päivänä sain kuitenkin ystävältäni vihjeen positiivareista ja havahduin. Huomasin, että päivät tulevat ja menevät, minä vitkastelen. Raahaan tekemättömiä töitä koko joukkoa perässäni ja niitä tulee vain lisää. Siitä tulee huono olo eikä pomokaan ole tyytyväinen.

Tein analyysin: Saan paljonkin tehtyä ja olen todella tehokas jos jokin innostaa, mutta ne tietyt tehtävät joissa tunnen itseni epävarmaksi tai jotka ovat epämiellyttäviä, ne vain jäävät jäämistään. Eli pelkäsin epäonnistuvani ja siksi ne jäivät tai en uskaltanut kunnolla aloittaa. Muutos parempaan alkoi siitä tiedostamisesta. Havahtumisen jälkeen aloin miettiä, että ovatko ne tehtävät sittenkään niin vaikeita, epämiellyttäviä?

Vinkki: Isot ja vaikeat tehtävät paloittelen pienemmiksi, otan asian kerralla ja kysyn myös muilta neuvoa.

Toinen vinkki: Pitää katkaista negatiivinen ajattelu (tyyliin, vihaan veroilmoituksen tekoa) ja ajatella mikä ihana olo, kun veroilmoitus on tehty!

Kolmas vinkki: Huonon päivän sattuessa, lukea positiivareiden vanhoja aamiaisia kunnes helpottaa.

Ja jos mikään muu ei auta, keitän kupin vahvaa espressoa ja juon sen hitaasti. Siitä saan sellaisen energiapotkun, että veroilmoituskin on seuraavana päivänä valmis. Tämä toimii minulla vain siksi, että olen yliherkkä kahville.

toinen vitkastelija

=========================

Ongelma on tuttu täälläkin! Erityisesti nyt kun olen siirtynyt työelämän ulkopuolelle aikaa on niin paljon, etten tahdo saada aikaan yhtään mitään. Sitten keksin ottaa käyttöön työaikaisen niksin: tehtäville deadline. Ei niin, että vapaus menisi, vaan niin, että kun odotettavissa on mukava matka, tapahtuma, vieraat tms. päätän mitkä työt ovat tärkeitä ennen sitä. Lista on turhankin pikkumainen, mutta sillä keinoin saan nopeasti paljon yliviivattavaa. Ja tunnen saaneeni aikaan. Jopa niin, että töille tulee suorastaan ahneeksi, ja yllätän (toisinaan) itseni ja erityisesti lähimmäiseni tekemällä muutakin kuin ne pakolliset.

Anki

=========================

Jos mietin kotona esim. jotain tekemätöntä työtä, niin asetan itselleni kysymyksen: "Kuka toinen voisi tehdä sen?" ja kun aina saan vastaukseksi: "Ei kukaan muu, kuin SINÄ itse!" niin pakko ryhtyä tekemään ! Tai sitten teen esim .pyykkitupapäivästäkin hieman viihdettä. Otan radion, kahvitermarin ja hyvän "baakelssin" mukaani ja pidän pieniä taukoja ! Sama pätee mattolaiturilla mato pesun välissä pieni kahvitauko- niin johan työ sujuu!

Yksineläjä

=========================

Minä listaan tekemättömät työt ja aloitan järjestelmällisesti kiireellisimmästä. Esivalmistelen myös työt. Aloittaessani työn teen sen aina loppuun asti ja annan muiden odottaa. Näin tulee nopeasti rästityöt tehtyä ja on todella hyvä olo jokaisen loppuun suoritetun työn jälkeen.

Anu

=========================

Minä teen aina listan tekemättömistä töistä, yleensä vaikeimmat listan yläpäähän. Sitten otan yhden työn kerrallaan käsiteltäväksi ja viivaan niitä yli sitä mukaa kun olen ne tehnyt. Näin näen heti listastasi, että olen saanut jotakin aikaan ja voin olla tyytyväinen itseeni vaikka saisinkin vain yhden työn päivän aikana tehtyä. Motivaatio seuraavan aloittamiseen on parempi näin kuin, että kaikki tekemättömät ovat yhtenä möykkynä eikä tiedä että mistä aloittaisi. Tämä menetelmä toimii yhtä hyvin kotona ja töissä.

Arja

=========================

Jos Sinulla on esim. 10 aloittamatonta työtä, laita ne tärkeysjärjestykseen ja aloita sitten niiden purkaminen vähemmän tärkeästä ja etene joka päivä siten, että teet osan kustakin työstä harkiten, etkä hanki uusia aloittamattomia töitä, enne nkuin olet selvittänyt puolet aloitetuista.

Arto Aalto

=========================

Listaa ne tekemättömät työt, myös ihan pienet nopeasti tehdyt. Tehtyäsi listalla olevan työn viivaa se yli ja päivän päätteeksi huomaatkin: jestas olenpas ollut tehokas ja siinä "humussa" jaksat ja viitsit tehdä vaikka mitä!

stina

=========================

Ei muuta kuin kuvittele kuinka on hauskaa, kun työ on tehty valmiiksi, eikä ole vitkasteltu. Tai sitten vitkastele ja aloita työ sitten kun on pakko, tee viimetingassa, kiireellä ja ole vapaasti pahalla tuulella itsellesi vaan älä muille. Pitäisihän sitä nyt loman jälkeen olla energiaa täynnä. Miten sitä nyt loman JÄLKEEN vitkastellaan. Itselläni on ainakin loman aikana kaikki kasaantunut työpöydälle, kun ei ole tuuraajaa, joten ei pysty vitkastelemaan.

Emmi-mummi

=========================

Terve Silja

Omasta puolestani voin sanoa, että tilanne on varsin tuttu. Mutta olen vain ottanut itseäni niskasta kiinni ja päättänyt tehdä työt. En kuitenkaan liikaa kerralla, jos on isompi juttu, teen joka päivä jotain. Asia etenee vaikka laatikko kerrallaan. Sitten on ikuisuus kysymys esim. pienemmät työt täytyy saada draivi päälle. Kuuntele vaikka samalla hyvää musaa.

Eila

=========================

Tunnen syndrooman! Vaikka tiedän, että töiden lykkääminen aiheuttaa vätystelyä, joka kismittää melkein enemmän kuin lykkääntyneet työt, olen silti silloin tällöin lahjakkaasti laiska. On se kumma, ettei aikuinen ihminen pysty noudattamaan järjen ääntä...

Olen opetellut aikaansaavuutta. Huomasin, että järjestelyä kaipaava työpöydän laatikko aiheutti joskus sen, että puolentoista tunnin päästä olin edennyt keittiöön jynssäämään hellan taustaa. Ihan vain selvyyden vuoksi sanottakoon, etten pidä siivoamisesta mitenkään intohimoisesti. Siistiksi saadun alueen vieressä vain on useimmiten jokin järjestelyä kaipaava paperipino, jonka vieressä seuraava uhri...

Pienestähän se on aloitettava. Kokonaisuuksia kannattaa ajatella, mutta ei välttämättä silloin, kun se tarkoittaa työvuorta. Askel kerrallaan ja niin edelleen. Saatuani urakkani valmiiksi taputtelen henkisesti itseäni päälaelle ja kehun hyvästä jäljestä. Yritän saada itseni muistamaan autuaan tyytyväisen olon, jotta sen tavoitteluun seuraavalla kerralla olisi enemmän intoa.

Jos työ on erityisen inhottavaa tai nuivaa, yritän yhdistellä sitä kivoihin asioihin. Tympeän tenttikirjan lukeminen auringonpaisteessa ulkona oli paljon miellyttävämpää kuin opiskelijaboksissa, loputtoman suuren marjapensaan sadon poimiminen sujui mukavammin piirakkapalkalla talkoisiin kutsutun ystävän kanssa.

Liina

=========================

Valitse kaksi tekemätöntä työtäsi ja tee niistä mukavampi jatka näin niin huomaat kohta on tehty kaikki ne ikävimmätkin tepsii ainakin meillä

elsi

=========================

Älä ole vihainen itsellesi. Tärkeät työt tulevat aina uudestaan eteesi, kunnes olet ne suorittanut. Tarpeettomat työt unohtuvat. Hyväksy itsesi, ei sinun tarvitse olla aina max tehokas. Tekemisen aloittamista helpottaa se että ei turhaan tuskaile töiden paljoutta vaan aloittaa yhdestä, tekee sen loppuun sivuilleen vilkuilematta ja sitten seuraava työ...

Jusa E

=========================

Hyvä keino laittaa asiat tärkeysjärjestykseen kodinhoitohommissa on miettiä: Jos nyt tulisi yllätysvieraita, niin mikä huushollissani hävettäisi eniten? Ja eikun hommiin muut tekemättömät työt unohtaen. Sitten vasta kun homma on hoidossa sama kysymys uudelleen jne.

Työasioissa ja muissakin tekemättömissä asioissa hyvä keino on aloittaa kaikkein ikävimmästä tekemättömästä työstä, sillä tekemättömänä se kuluttaa enemmän energiaa kuin itse työn tekeminen.

keskittyen palaan kerrallaan

=========================

Näin voisit päästä alkuun: Kirjoita lapulle, mitä päivän aikana pitäisi tehdä. Kirjoita toiselle lapulle, mitä sinun pitäisi saada viikon mittaan aikaan. Jos et onnistu päivän tai viikon tavoitteissa, mieti miksi. Hajota liian kunnianhimoiset tavoitteet pienemmiksi, kunnes rupeat onnistumaan. Älä ole liian ankara itsellesi. Pidä päiväkirjaa.

Hannu

=========================

Listafriikeille sopii ehkä seuraava menettely:- Listaa paperille kaikki tekemättä olevat tehtävät, kiireisimmät alkuun
- Älä laita peräkkäin raskaita, aikaa vieviä tehtäviä, vaan luo vaihtelua pikkutehtävillä, jotka saat hoidettua parissa minuutissa
- Sekoita joukkoon jotain hauskojakin juttuja, kuten elokuvissa käynti tai puhelu ystävälle
- Liisa Ihmemaassa kuningattaren sanoin: aloita alusta ja jatka, kunnes pääset loppuun asti!
- Iloitse jokaisesta ruksatusta tehtävästä!

Listamaanikko

=========================

Minullekin aloittaminen on vaikeaa. Sitten yhtenä iltana istuin keinutuoliin paperin ja kynän kanssa, ja kirjoitin listan kaikista tekemättömistä töistä. Listan liimasin siivouskaapin oven sisäpuolelle. Kun joku homma on tehty, viivaan sen listasta yli; ja se tuntuu mahtavalta. Työt kannattaa pilkkoa pieniin osiin, eli ei sisäovien pesu, vaan keittiön oven, eteisen oven, jne. Minulle tuli oikein himo tehdä niitä hommia, että saan taas viivata jotain yli. Tosin ne eniten aikaa vievät hommat on vieläkin tekemättä...

Heidi

=========================

Aloita kirjaamalla tekemättömät työt listalle pieniksi osasiksi palasteltuina. Aina, kun olet saanut yhden pienen osan tehtyä, vedä viiva työn päälle ja piirrä pieni kukkanen vierelle. Hetken kuluttua huomaat innolla kerääväsi kokonaisen kimpun kukkasia.

Ahkeruus olkoon ilomme eikä velvollisuutemme!

Helena

=========================

Tuttu tilanne. Helpottaa omaa oloa, kun joku muukin tuntee samoin. Itselle helppoa ratkaisua ei vaan ole. Muistele, kuinka hyvä olo tuli aikaisemmin, vastaavassa tilanteessa, kun sait tehtyä tekemättömän työn. Kannattaa kokeilla. Minua se on motivoinut.

Jussi

=========================

Jaa työ vaikka 10 minuutin pätkiin ja tee vain 10 minuutin homma jne.

Pätkäinnostus

=========================

Suurin ongelma onkin että unohtaa rästit hyvin helposti joten paras ratkaisu on tehdä kuten
joulun valmistelut: listaa kaikki paperille ja näet kaikki rästit edessäsi. Siitä vain sitten tekemään yksi kerrallaan päivässä ja kaikki on pian tehty. Teen samanlaisen listan miehelleni: esim. kaapin oven nuppi, irronneen listan kiinnitys ym. ja hän hoitaa joku päivä järjestyksessä kaikki kerralla pois (nopeammin kuin minä omani!)

Kolmen lapsen äiti

=========================

Pistä hommat pieniin palasiin, tee päiväkohtainen tavoite ja palkitse itsesi, kun olet sen saavuttanut. Lisää tavoitteita ja vähennä palkkioita. Kouluta itsesi takaisin työntekoon, kuin koiraa.

Jaana

=========================

Aloitat tekemisen ja päätät ennen en juo pullakahveja , syö tms. ennen kuin ko. homma on tehty.

JM

=========================

Ota ensiksi tehtäväksi se kaikkein vaikien työ (yleensä se on se vanhin), sillä sen tekemättömyyden seurauksena ne muutkin työ ovat jääneet tekemättä. Kun sen vaikeimman saat tehdyksi sinulla on fiilikset tehdä ne muutkin.

K. Hiltunen

=========================

Yksinkertaisin ratkaisu on listata tekemättömät työt. Sen jälkeen vain yliviivaamaan kun on hommat tehty. Mitä mielihyvää tuottaakaan kun paperin kaikki kohdat on yliviivattu, niin se vain on. Listaus antaa myös mahdollisuuden ryhmitellä oikeaan järjestykseen työt.

Kari Juhani

=========================

Olen itsekin aikamoinen vitkastelija, jolle tehokkain kannustin on tehtyjen töiden tuoma tyytyväinen mieli ja ahkeroinnin jälkeinen mahdollisuus rentoutua ja nauttia työnsä tuloksista. Kun tekemättömät työt tuntuvat kaatuvan päälle, kirjoitan niistä listan ja ryhdyn sitten suorittamaan askareita yksi kerrallaan. Kannattaa aloittaa pienestä, sillä jokainen ruksattu kohta lisää tyytyväisyyttä ja antaa energiaa tarttua isompiinkin puuhiin.

On myös hyvä varata toistuville pakollisille askareille tietty aika viikosta sekä käyttää tunti päivässä vaihtelevien velvollisuuksien hoitamiseen. Siispä esimerkiksi kun viikonloppuisin käy kaupassa ja tekee viikon ruuat valmiiksi pakastimeen, siivoaa aina tiettynä päivänä viikossa ja käyttää tunnin verran päivässä vaikka päivällisen jälkeen pyykinpesuun, laatikoiden siivoamiseen tai tärkeiden papereiden järjestämiseen, tekemättömät työt eivät paina kokoajan omatuntoa ja vapaa-aika on oikeasti vapaata ja rentouttavaa. Energistä syksyä!

Karoliina

=========================

Itse teen listan ja joka viiden asian jälkeen lupaan itselleni jotain kivaa...esim. pullakahvit. Tehokas siivous tapani on, että kuvittelen seuraavana päivänä tulevan vieraita taloon ja kodin pitää olla siisti.

Katri

=========================

Olen jo vuosikausia laatinut itselleni työlistoja, aikatauluttanut tekemättömiä töitä ja kun aikataulut eivät pidä, ollut kiukkuinen itselleni. Kokenut etten ole riittävän napakka ja kurinalainen eli siis hyvä ihminen. Ansiotyössä olen taas paremmin pystynyt pysymään suunnitelmissa deadlinet mielessäni. Mutta silti, kun olen saanut tehtyä tekemättömän työn en ole antanut siitä itselleni kiitosta, vaan ajatellut että vihdoinkin sain sen tehtyä. Olisipa pitänyt saada se valmiiksi jo viime viikolla. Olenpa saamaton ja hidas!

Tästä kaikesta tuskastuneena päätin viime talvena vaihtaa taktiikkaa. Listaan edelleen tekemättömiä töitä, mutta enemmänkin mieleeni en paperille. Sitten odottelen päivää jolloin sen työn tekeminen tuntuu mielekkäältä, tuntuu olevan voimia tai haluaa saada asia tehtyä ja päätökseen. Ja se sujuu helposti! Sitten annan itselleni hyvää palautetta tehdystä työstä!! Muutin ajatteluani pitäisi tehdä muotoon saan tehdä ja työn jälkeen palautteen olisit ollut nopeampi muotoon hyvä kun olit näin nopea. Tämä ei tietenkään sovi kaikkiin töihin, mutta tällä tavalla olen kesän aikana siivonnut, pessyt saunan, ajanut nurmikon, hoitanut puutarhaa, kirjeenvaihtoani, laittanut valokuvia albumiin.... Ja kaikesta on jäänyt hyvä mieli ja onnistumisen elämys! Tärkeää tässä on myös se ettei jätä asioiden tekemistä viime tippaan, vaan tekee inspiksen saatua jotkut asian hyvissä ajoin tai jopa etukäteen. Suosittelen!

Kirsi

========================

Monessa mukana olevana, tahtoo noita tekemättömiä asioita kertyä milloin miltäkin työ/harrastus/yhdistys -piireistä. Pettämätön konsti on kirjoittaa ne paperille ja yliviivata sitä mukaa kun on hoitanut pois.Toki niitä listoja on sitten levällään eri pöydillä, mutta ne ovat muistuttamassa todellisesta tekemättömyydestä. Eivät ne minua estä lenkille lähtemästä jos siltä tuntuu.

Kirsti

=========================

Muistele aina sitä ihanaa tunnetta, joka tulee sen jälkeen, kun olet tehnyt sen työn, jonka kanssa olet vitkastellut. Näin minä olen saanut itseni tekemään rivakammin niitä töitä, joiden kanssa olen aikaisemmin vitkastellut - on kiva tuottaa itselleen tyytyväisyyden tunnetila.

Leena

=========================

Muutama vuosi sitten aloitin avantouinnin. Se on poikinut monta hyvää asiaa. MM. moneen asiaan tarttuminen on tullut helpommaksi jahkailun sijaan. Avantoon menoa ei kannata jäädä miettimään, sinne vain yksinkertaisesti mennään. Ja olo on hyvä, kun sieltä tulee. Vähän samahan se on tekemättömien töidenkin laita. Ne vaivaavat niin kauan kuin ne ovat tekemättä. Itse tekemiseen kuluu tavallisesti paljon vähemmän aikaa kuin jahkailemiseen. Ja todella hyvä mieli on sitten, kun jonkun tekemättömän saa tehdyksi.

mirjami

=========================

Minä teen itselleni listan tekemättömistä töistä. Aina kun tulee työ, mikä pitäisi tehdä kirjoitan sen listaan, jos en heti pysty sitä tekemään. Listassa on kaikki asiat ja niitä ei tarvitse muistella ja näin minulla pysyy ajatukset selkeänä, eikä tekemättömien töiden kaaos valtaa ajatuksiani.

Kun minulla on aikaa, katson listaa ja teen sieltä yhden asian kerrallaan, kiireisimmän ensin. On ihana yliviivata tehdyt asiat ja välillä vaihtaa puhdas sivu kun listan työt on tehty. Listasta näkee ne tehdyt työtkin ja niistä tulee mahdottoman hyvä mieli. Huomaa miten ahkera sitä oikeastaan onkaan.

Leena

=========================

Tee lista niistä töistä, joita aiot alkaa tekemään. Ensimmäiseksi laita se työ, mikä on tärkein tehdä ensin. Sitten ota se ensimmäinen työ ja ala sitä tehdä äläkä samalla ajattele lainkaan niitä muita tekemättömiä töitä. Sinulla on vain se yksi työ ja teet sen. Kun olet sen tehnyt ota toinen työ listaltasi ja sinulla on jälleen vain yksi työ, jota tehdä.

Palkitse itsesi kun olet saanut tehtyä työn loppuun. Hae kukka maljakkoon. Ota suklaanpala. Hae jäätelötötterö. Jos on oikein iso työ, osta itsellesi uusi vaate tai huivi. Tai lue lehteä tai ole sitten hetken tekemättä mitään ja ihaile vain sitä tehtyä työtä.

Aliisa

=========================

MINUA AUTTAA KUN KÄYN HETI TOIMEEN JA SAAN NAUTTIA SITTEN TÖIDEN TULOKSISTA NOPEAMMIN KUN OLEN TEHNYT NE. KOSKA JOKA TAPAUKSESSA NE EDESTÄNI LÖYTÄISIN JA JOS EN KÄVISI NOPEASTI KÄSIKSI TÖIHIN SORTUISIN SIIHEN ETTÄ, AJATTELEN KUN EN TEHNYT SITÄ EILENKÄÄN NIIN TÄNÄÄN MINULLA ON TAAS JOTAKIN MUUTA JA ON VAIKEAMPI ALOITTAA NIITÄ TEKEMÄTTÖMIÄ TÖITÄ. KUN ON SAANUT ITSESTÄÄN IRTI ETTÄ TYÖT ON TEHTY, SURAAVALLA KERRALLA AUTTAA, KUN MUISTAA KUINKA HYVÄ OLO JA TUNNE OLI KUN TEIN TYÖT HETI, NÄIN SAAN KANNUSTETTUA ITSEÄNI TOIMIMAAN.

PIPSA

=========================

Lupaa aina itsellesi jotain "palkaksi". Esim. jos siivoat vaatekaappia ja saat sieltä jotain kirpparille vietäväksi (liikaa roinaa, se vie voimaa), voit tarvittaessa luvata itsellesi jonkin uuden jutun tilalle. Viikonloppuna saatuasi viikkosiivouksen valmiiksi, voit nauttia vaikkapa leivoskahvit tai lasillisen viiniä.

Palkitseminen kannustaa

=========================

Aloitan rästitöitteni kanssa aina vastenmielisimmästä, vaikeimmasta tai eniten aikaa vievästä tehtävästä. Ne muut mukavammat työt hoituvatkin sitten melkein itsestään kun on hyvä mieli valmiiksi tehdystä työstä!

hyvä minä

=========================

Kotona aloitan helpommasta ja töissä rankemmasta. Kotona pesen pyykkiä ja tiskiä (painan nappia). Töissä teen ekaksi mutkikkaammat laskennat, näin pääsee heti työn makuun ja aivot reipastuvat. Parin päivän päästää olen valmis jatkamaan kotirintamalla. Pyykit kaappeihin, lomakamat piiloon ja arki alkaa. Teen yhden pikkujutun, sitten sen seuraavan ja tämänkin vielä……...

Etana

=========================

Minä en varmastikaan ole paras ihminen neuvomaan tässä asiassa, sillä itsekin olen toisinaan hyvin saamaton niin työpaikalla kuin kotonakin. Toisinaan taas iskee kova tarmonpuuska ja hommat tulee hoidettua. Mutta jotta ei tarvitsisi näitä tarmonpuuskia odottaa, on eräs hyvä keino se, että listaa kaikki työt, jotka on tehtävä. Listauksen voi tehdä niin kotitöiden kuin työpaikankin töiden suhteen. Kun pitää listaa suht näkyvällä paikalla, tekee mieli tarttua johonkin työhön, sillä on niin mukava saada viivata yli tehdyt työt. Tällainen kannustaa, usko pois! Ja ai että sitä tunnetta, kun kaikki tehtävät on viivattu yli!"

Ajoittain saamaton

=========================

Työn aloittaminen on tosi vaikeaa. Itse olen kokeillut seuraavaa hyvällä menestyksellä. Laadin aamusta ja alkuviikosta itselleni aikataulun, jota minun on pakko noudattaa. Kun ole tehnyt homman voin vetää sen pois listalta ja eiku seuraavan homman kimppuun. Loppupäivästä ja -viikosta huomaa että on hommat on hoidettu.

Minsu

=========================

Minulla on aivan sama vika! Se on valitettavaa oman ja muiden kannalta. Minulla tepsii se että "psyykkaan" itseni lähes raivon partaalle ja laitan hihat heilumaan. Jos mahdollista, musiikkia taustalle ja sen pitäisi mielellään olla vauhdikasta, rokkia tai heviä. jos ei voi soittaa musiikkia, niin kuvitella mielessään sitä. Minulla toimii...

ninnu

=========================

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Jos tekemättömiä töitä on paljon, yritä käsitellä niistä yksi kerrallaan. Röykkiönä ne tuntuvat liian suurilta, jotta jaksaisi aloittaa yhtään mitään. Suuri määrä tekemättömiä töitä mielessä alkaa ahdistamaan. Mutta kun niitä on vain YKSI KERRALLAAN, niin jopas jaksaa ja saa tehtyä. Yhden tekemättömän työn tehdyksi saaminen tuottaa suurenmoista iloa itselle; Helppo homma ja tuli valmiiksi, miksen tehnyt sitä jo aiemmin -lauseet ihmetyttävät sen jälkeen mieltäsi.

Itselläni on näköjään tullut tavaksi, jotta työt kasautuvat kotona, mutta kun juhlien aika on, niin tekemättömät kotityötkin tulee tehtyä juhlapäivää silmälläpitäen pois päiväjärjestyksestä.

Maippi

=========================

Kirjoita lista kaikista asioista mitkä ovat tekemättä, myös pienet kansioiden järjestelyt, kuin isommat projektitkin. Aloita jostain helposta asiasta, johon ei tarvitse ponnistella. Itse järjestin yhden vanhan kansion uusiksi. Sen jälkeen valitsen aina 1-3 tärkeintä asiaa listasta ja unohdan muut siksi aikaa, kun työstän valitsemiani asioita.

Välistä joudun kyllä aika tavalla ponnistella, jotta saan lähes valmiit työt päätökseen. Mutta silloin onnistumisen tunne on mahtava, kun saa päivän aikana parikin roikkumaan jäänyttä juttua pois. Voi hyvillä mielin mennä kotiin katsomaan mitäs siellä on jäänyt tekemättä ;-)

Hinkutti

=========================

Palkitseminen toimii: määrittele itsellesi palkinto (lasillinen punaviiniä, elokuvareissu, luvallista löhöämistä) tehdyistä hommista. Mukavampi työskennellä, kun tietää, että sen jälkeen seuraa jotain kivaa!

ellu

=========================

Kuulin juuri eilen nettiosoitteesta www.flylady.net. En ole sitä vielä ehtinyt kokeilla, mutta aion yrittää.

Flylady.net

=========================

Rohkeasti vain "härkää sarvista kiinni" -periaatteella; jäsentele työt kiireellisyysjärjestykseen, ja siitä vain pinkan päällimmäisestä ensimmäinen työ loppuun asti, ja sitten voikin jo ensimmäisen kerran henkäistä tyytyväisenä, ja sen jälkeen tartutaan seuraavaan ja seuraavaan..

Jo ensimmäisen tehdyn työn mielihyvä tuo puhtia seuraavan aloittamiseen. Puhtia ja tarmoa kaikille työpäiväänsä virittäville.

Kolme viikkoa loman jälkeen töissä jo ollut

=========================

Jos sortuu vitkasteluun, pahinta on pettymyksen ja itselleen vihaisena olemisen tunteet. Ne vain aiheuttavat lisää vitkastelua, kun itsesäälin vallassa miettii: "Enhän minä kuitenkaan..." Kun saa itsensä kiinni vitkastelusta, pitää unohtaa se saman tien ja vain tarttua toimeen ilman mitään tunnekuohuja.

Pirjo

=========================

Muistele vaikka sitä auvoista tunnetta mikä syntyy, kun saa jotain valmiiksi. Usein suurin kynnys on aloittaminen, joten lahjo vaikka itseäsi, että pääset alkuun. Loppu sujuu yleensä vaivattomasti.

työmyyrä
=========================

Olen päättänyt tehdä yhden pankkotyön päivässä, jos se on iso niin se pilkotaan pieniin osiin. Ajan myötä nämä pankkotyöt vähenee, eikä pääse kertymään isoa pinkkaa. Esim. yhden pv:n pankkotyö voi olla vaikka varastoon tavaroita viedessä, järjestänkin ko. hyllyn jolle vien tavaraa.

joka päivä vähän

=========================

Olen saanut tuttavaltani hyvän ohjeen, jonka hänelle on antanut äiti. Tee joka päivä jokin asia. Älä ahnehdi liikaa. Siivoa vaikkapa vain yksi hylly kaapista tai pese yksi ikkuna, mutta joka päivä jotakin. Se ei rasita eikä se tympäise ja kuitenkin valmista tulee koko ajan.

Raili

=========================

Tapanani on tehdä työlista, josta järjestelmällisesti teen yhden asian kerrallaan ja sitten vedän viivan tehdyn työn yli. Näin tunnen tehneeni jotakin. Listan loppupäähän voi tulla lisää tehtäviä, mutta on tunne, että elämä on hallussa, kun tehtävät on paperilla. Samalla työt priorisoituvat, joskus jonkun työn voi suoraan vetää yli, kun aika on hoitanut tehtävänsä tai asia menettänyt merkityksensä tai joku toinen on sen jo tehnyt.

LappuLiisa

=========================

Mietihän Silja ja kaikki muutkin minkä riemun saat siitä, kun se tekemättömien töiden pino vähenee ja vähenee jokaisen työn tekemisen jälkeen... Vaikkakin vastaavasti sinne on jo kertynyt siinä välissä jokunen uusikin Tiedän on tuttu tunne ja se joskus aiheuttaa stressiä aivan sietokyvyille asti varsinkin kotona. Tarvitsisi ehtiä olemaan lasten ja aviomiehen kanssa, kuljettaa lapset harrastuksiin sekä itse olla tosi aktiivinen joka asiassa. Tämän kaiken ohella on tehtävä ne rästiin jääneet hommat!

Muistakaa silti nauttia kaikista pienistä asioista, sillä niistä ne isot asiat syntyvät!

Tekemättömien töiden expertti

=========================

Yksi homma kerrallaan, muut ajatuksista pois.

Seija

=========================

Kuvittele, että olet ollut kaksi vuotta työttömänä. Olet vihdoin saanut työpaikan ja olet intoa täynnä. Tunnet itsesi hyväksytyksi ja tarpeelliseksi ihmiseksi. Eiköhän ala työmotivaatiota löytymään.

Marja

=========================

Sama ongelma myös minulla. Tänä aamuna päätin, että jaan päivän osiin. Teen itselleni lukujärjestyksen ainakin muutamaa päivää varten. Klo 8.30 - 9.30 yhtä hommaa niin pitkälle kuin siinä ajassa pääsee. Sitten seuraava tunti tai lyhyempi tai pidempi ajanjakso toista hommaa. Yritän siis paneutua yhteen asiaan kerrallaan enkä ahmata kaikkea kuntoon samalla hetkellä. Toivon tämän auttavan pois tästä tukehtumiskuolemavaarasta ja masentavasta itseensä pettymisestä. Tsemppiä!

Sirkka

=========================

Palkitse itsesi työn tehtyäsi, esim. suklaa, kylpy, jokin vaate, olut tai muu vastaava

tarja

=========================

Kun alkaa tuntua, ettei "pakka pysy koossa", teen itselleni paperille listan tekemättömistä töistä. Pienetkin tehtävät kannattaa lisätä listalle ja suurimpia voi jakaa osiin. Lista näyttää aina aluksi yhtä kamalalta. Hyvä tunne tulee kuitenkin aina siitä, kun saa yliviivata tehdyt hommat ja huomaa, että tekemättömien töiden rivit vähenevät. Kannattaa kokeilla, tämä toimii!

Taru

=========================

Hyvä musiikki kotona soimaan, niin työt on paljon mielekkäämpi aloittaa. Monesti muistelen myös jotain jo tehtyä urakkaa - kuinka hyvä mieli siitä tulikaan.

Tepa

=========================

Kirjoita paperille kaikki mitä sinun pitää tehdä ja kun ne on siinä, aloitat siitä vaan tekemisen. Ja pyyhi aina yli tehty työ, se on toiminut meillä.

tuumasta toimeen

=========================

On turha odotella inspiraatiota. Tee vaikka lista tärkeimmistä odottavista töistä ja sitten vaan hommiin. Tekemätön työ painaa raskaammin kuin sen saman homman hoitaminen. Kauan meni minultakin ennen kuin sen opin. Mutta enää vuosiin ei ole ollut huolta tekemättömistä ja keskeneräisistä töistä. Olen hoidellut loppuun jopa vuosikymmeniä sitten aloitetut ja keskenjääneet opintoni. Palkkana on huoleton mieli. Kyllä kannattaa.

Tilli

=========================

Kirjoita itsellesi muistilista tekemättömistä töistä. Liimaa lista näkyvälle paikalle. Kun olet saanut tehtyä listassa olevan työn, viivaa se yli. Jonkin ajan kuluttua huomaat (ehkä) tehneesi kaikki työt jotka olivat listalla. Tee aluksi vain muutaman työn lista jottet uupuisi aivan kokonaan työtaakkasi alle. Kaikki työt tulevat tehtyä jos palastelet ne pieniin osiin etkä "haukkaa" liian isoa työmäärää kerralla.

Kokemusta on

=========================

Sama vika Rahikaisella.. pitäs ja pitäs ja sohva kutsuu jne. Tämä "vinkki" on mulla käytössä ympäri vuoden, aina kun hommia on kasaantunut syystä tai toisesta. Otan ison, oikein ällön värisen post-it lapun. Kirjoitan ranskalaisilla viivoilla hommat, mitä pitäisi tehdä. Liimaan lapun näkyvälle paikalle....se ärsyttää... suunnattomasti...Kunnes alan tekemään listan töitä, pyyhin yli tehdyt ja lopulta saan repiä lapun roskiin!!!! jeee!!! Siinä vaiheessa on kyllä saattanut kulua aikaa sen verran, että uus lappu oottelee tekemistään 8-)

vältä turha paniikki

=========================

Itsellä on samanlaista taipumusta lorvailuun, minulla ainakin toimii että teen 6:n listan. eli laitan paperille illalla kuusi sellaista asiaa jotka täytyy hoitaa seuraavan päivän aikana. Tärkein ensimmäiseksi ja sitten hoidan asiat järjestyksessä pois. jos jotain ei tule tehtyä sen päivän aikana, siirtyy se seuraavan päivän listalle ensimmäiseksi. Ja kuhunkin kohteeseen puututaan vain kerran.

Jokunen päivä voi mennä että tylsiä juttuja tulee siirreltyä seuraavan päivän listaan, mutta sitten kyllästyy tuijottelemaan sitä asiaa listassa ja tekee sen pois.. :)

z


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot