Pe 28.4.Ilpo, Tuure, Ilppo, Ture» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Utelu: Millaisia ohjeita, lahjoja ja viisauksia omat isovanhempasi ovat antaneet sinulle omalle matkallesi?

Vastauksia 255 kpl
Me Suomalaiset olemme aika häveliästä kansaa ja itsetuntomme on huono - näin yleisesti ajatellaan. Ilmeisesti äitini on ollut kaukaa viisas, koska hän opetti meille että "Minä teen mitä haluan ja muut teköö mitä ossoo." Ajatuksessa piilee mahtava voima, joka on kannattanut minua elämässäni ja olen opettanut sen myös omille lapsilleni.

Sari"Kannusta aina läheisiäsi" - onpa mahtava ohje jokaiseen päivään.

mummi rannikoltaMinä sain mummalta lahjaksi merkkaamisen taidon. Jatkan mumman perintöä käsitöissäni!

MervaIsän, joka oli hyvin menestynyt liikemies sanonta:
"jos sinulla on markka, niin pistä se niin syvälle taskuun, ettei putoa".

Isän tyttöKarjalasta kotoisin olevalla Lyyti-mummulla oli tapana sanoa: Kyllä itseään saa kehua muttei muita moittia!

TarjaEnsin työ ja sitten huvi!

Mummon tyttöÄidin opetus: "puhu totta lapseni, puhu aina totta."

topeMuista sitten pitää sanasi. (tähän liittyy pitkä juttu, mutta ydin on tuo. kunpa tuon muistaisi, siinä on ydin aika moneen asiaan)

isoäiti09Isoäidin ytimekäs elämänviisaus: Vie männessäs, tuo tullessas.

pihlajanmarjaMummini neuvoi minua silloista nuorta tyttöä sanoilla: "Elä siekii Sirpa elämäis niin, ett siul on sit tämmösenä vanhana paljon hyvvää muisteltavvaa." Mummini oli evakko eikä elämä silloin ollut helppoa, mutta silti hän löysi aina elämästään paljon hyvää ja kaunista. Nyt olen itse mummi ja nämä mummini sanat ovat kantaneet minua monessa elämäni aikana.

SirpaPappani kirjoitti Muistoja -kirjaani karhu kiiltokuvan kohdalle: Muista maksaa laskusi, muuten verokarhu tulee.

AnneKun lapsena kolhin itseäni ja aloin itkeä, paappa rupesi hiljaisella äänellä rauhallisesti lausumaan: "Sian lipuri, lampahan lapuri, kolome kertaa ptyh-ptyh-ptyh, kyllä se paska siitä paranoo." Itku loppui siihen, kun kuuntelin hämmästyneenä loitsua. Nyt aikuisena, kun kolhin itseäni fyysisesti tai psyykkisesti, alkaa mielessäni elää nuo paapan lohduttavat sanat ja tiedän, että paranoohan se...

HäjyynenEI SE TIE SIITÄ EDESTÄ MIHINKÄÄN HÄVIÄ!

SIPRAKaksi tärkeintä ohjetta, joiden mukaan ole toiminut:
1. Asiat eivät koskaan ole niin huonosti, etteivät ne huonomminkin voisi olla.
2. Laukku ei saa olla lattialla - se tietää köyhyyttä.

PäiviKunnioita muita ihmisiä. Toimii!

tinttiIsoäitini totesi kerran minulle, etten minä osaa edes lehmää lypsää. Kovin monelle 80-luvun lapselle ei taida olla tullut mahdollisuutta opetellakaan, ja kerrostalon parvekkeella ei olisi tainnut lehmä viihtyäkään... Myöhemmin olen ymmärtänyt tämän "viisauden" opetuksena siitä, että omaa elinaikaista katkeroitumistaan on turha purkaa muihin ihmisiin.

-H-Älä koskaan ota juoppoa miestä

sassaIsovanhempani joutuivat jättämään kotinsa ja omaisuutensa Karjalaan ja lähtemään evakkoon tyhjin käsin, mutta eivät tyhjin sydämin. Heillä riitti rakkautta lastenlapsille niin runsaasti, että siitä jäi minullekin jaettavaksi omille lapsilleni ja lapsenlapsillenikin yllin kyllin.

InraÄlä puhu toisista pahaa, jos haluat, että sinustakaan ei puhuttaisi pahaa :)

santtuPitää olla aina rehellinen.

SippuraViipurin mummi sanoi, että kaikista ihmisistä ei voi eikä tarvitsekaan tykätä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen. Tämä on ollut loisto-ohje monesti esim. työelämässä.

KatskuHe ovat opettaneet minua tekemään monenmoista askaretta

mlnMinun ryhtini oli pikkulapsena hyvinkin paljon etukumara ja roikotin käsiäni siinä edessäni. Jotain ihan hirveän näköistä varmasti. ;) Kerran sitten kävellessäni mummolaan, mummini oli katsonut minua ikkunasta ja tokaisi pirttiin astuessani, että "nostapas tyttönen selkä suoraksi, hartiat taakse ja pää pystyyn. Olet paljon rakkaampi ja parempi ihminen kuin arvaatkaan". Se jäi mieleeni, sillä sanat osuivat ja upposivat minuun. siitä asti, vaikka se olikin vain tiedostamaton ryhti, olen ajatellut monen monet kerrat niitä sanoja. Sitä, että pää pystyyn ja selkä suoraksi. Minä todellakin olen rakkaampi ja parempi ihminen kuin luulin silloin ja luulin välillä myöhemminkin.
Kiitos mummi!

ViltsuOm du inte får den du älskar skall du lära dej att älska den du får

LisbethKova kuri, siisteys ja ahkeruus

POSsu49Äidinäitini opetti minulle Levolle laske Luojani rukouksen, jonka sitten opetin omille lapsilleni

SiljaÄidinäitini ei koskaan puhunut toisesta ihmisestä pahaa. Tähän olen itsekin pyrkinyt, mutta on se niin vaikeaa. Äidinäitini opetti, että leipää on kunnioitettava. Sitä ei koskaan saanut heittää roskiin. Kuivastakin leivästä tehtiin leipälämmitystä. Yleensä ruoan kunnioittaminen oli hänelle tärkeää, koska oli nuorena nähnyt nälkää sota-aikoina. Hän opetti myös, että työtä oli tehtävä ahkerasti ja jokainen työ on arvokasta ja tärkeää. Hän oli minulle maailman paras mummo.

Mummon tyttö"Syö hyvin ja hanki rikas mies", kuului mummovainaan suusta.

KaprikaAloitan siitä perinteisestä, eli iltarukouksen opettamisesta. Linda-mummoni opetti myös kuinka takkutukan saa selväksi aloittamalla rauhallisesti latvoista ja edeten siitä aina ylöspäin, hän opetti myös samalla kärsivällisyyttä, mitään ei saa hetkessä, vaan sitä varten on annettava aikaa. Linda-mummoa ruokapöydässä seuraamalla näin myös ruuan arvostamisen, kuinka hartaasti hän leivänpalalla puhdisti viimeiset kastikkeet lautaselta (hänen yksi lapsistaan oli kuollut nälkään).

IrmeliAsioilla on tapana järjestyä

PipeOlen siitä onnettomassa asemassa, etten ole nähnyt yhtään isovanhempaani. He kaikki kuolivat ennen syntymääni, ja vain äidinäidin hauta on ainoa mahdollinen muistamisen kohde.

MammimammaÄitini isältä omaksuin hänelle ominaisen, kiireettömän elämänmenon, joka tässä nykyisessä niin hätäisessä ja kiireisessä menossa on monille melkeinpä kuin jokin kauhistus. Isovanhemmat eivät siis erityisemmin opettaneet mitään, vaan äidinisän käytöksestä sain mallia, jolla olen selvinnyt tässä jo pitkälle seitsemättä vuosikymmentä.

JukkaHeiltä sain hyväksi havaittuja / koettuja elämänohjeita ja arvoja. Siihen mikä on todella tärkeätä ja mikä on jonnin joutavaa kuten tittelit ja rikkaudet. Samoja arvoja olen opettanut omalle pojalleni.

MimdeIsovanhemmiltani en ehtinyt neuvoja saada. Enpä tiedä onko tämä neuvo sopiva Positiivareiden palstalle, mutta kerronpa kuitenkin. Äitini, Savosta kotoisin, joka kuoli pari vuotta sitten yhdeksänkymppisenä sanoi minulle, kun nuorena valitin mieheni pettävän minua: Meillä päin sanottiin, että siitä riittää sulle, siitä riittää muille, ja siitä riittää vielä hevosella hautaan vietäväksi.
Erinomainen neuvo!

Raija SinikkaJeesus huolehtii

pamppuIsäni opetti ettei etukäteen kannata surra tai kantaa huolta asioista. Kaikkihan voi mennä hyvin ja sitten on turhaan hukattu aikaa ja voimia huolenpitoon. Jälkikäteen taas on aivan älytöntä surra. Se mikä on tapahtunut on tapahtunut, ei siinä muuta voi kuin lähteä eteenpäin. Tällä olen selvinnyt elämässäni kevyesti jo 61 vuotta.

KirstiMummani tapasi sanoa: "pelko pahempi kuin paukahdus"
Olen aina muistanut ne sanat kun on vaikia paikka ;0)

MKMinua on aina ohjeistettu, että perhe on kaikkein tärkein. Se pitää elämässä muistaa.

tiikRehellisyys maan perii ja toinen oli et jumala ei laiskoja ruoki, työn teko opetettiin jo lapsena ja ahkeruus on kantannut läpi elämäni. Samaa olen mummona yrittänyt opettaa lapsenlapsilleni ja aikanaan omille lapsille kun olivat pieniä

itsekin nyt 3-kertainen mummoOppeja elämään

jupilasHe ovat käskeneet pitämään maalaisjärjen aina mukanani.

nantteAikoinaan leluja, kirjoja....

VMSen minkä voit tehdä huomenna, voit tehdä tänään.

Kaisa"Elähän sinä könyä tai putoat jorpakkoon."

kasiMummuni sanoi: Pidä itsestäsi huolta. Älä välitä, mitä muut tekevät tai ovat tekevinään. Sinä olet vain yksi sinä. Sydämesi tuntee ja tietää, miten ollaan ja mennään." On näet vain yksi elämä jokaisella.

ImppaMummin elämänohje on kantanut pitkälle:
"Muut tekee mitä ne osaa; me tehdään mitä me halutaan" siis positiivisessa mielessä tarkoittaen sitä, että ihminen pystyy vaikka mihinkä, kun itse sitä haluaa ja on valmis panostamaan tavoitteeseensa, ilman että se tuottaa muille haittaa. Tätä elämänohjetta olen jakanut lapsille ja lastenlapsille. Täytyy luottaa itseensä ja osaamiseensa. Kaikki on mahdollista, kun asettaa omat rajansa. "aina voi tulla kotiin takaisin" kun maailma runtelee tai itse mokailee..

Mummi oli kaksi kertaa lähtenyt rajan takaa armeijan mukana viimeisenä. Koko omaisuus jäi, vain kuparinen kahvipannu kulki mukana. Hän ei koskaan valittanut. Hän oli jäänyt leskeksi 4 pienen lapsen kanssa. Teki itse kaiken: leipoi ihania piiraita ja ruokia, viljeli itse perunat ja marjat ym. Korjasi ja tapetoi. Lasten avustamana rakensi rintamamiestalon varuskuntakaupunki Haminaan, jossa sain viettää kaikki ihanat kesäni ja lomani aina 14 v. jolloin aloitin kesätyöt. Vaatimattomasti ja onnellisesti elettiin yhteiselossa.

mummeliMummuni opetti minut tekemään sen minkä teen huolella ja kaikessa rauhassa kiirehtimättä, sillä "Kukaan ei kysy, kauanko tätä on tehty, vaan kaikki kysyvät, kuka tämän on tehnyt?" Tätä viisautta olen jakanut myös lapsilleni sekä kotona että päiväkodissa.

MarmeliSe on vain tätä maallista, sanoi isoisä ongelmasta.

AiraPaappani opetti: muista koskaan ei ei ole niin huonoa asiaa, ettei siinä olisi jotain hyvääkin. Tämä on ollut hyvä ohje elämän varrella, varsinkin vaikeina aikoina.

Unelma"Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot" ja että riidat on sovittava ennen nukkumaanmenoa.

JenniinaMarjaana-mummon elämänohjeet olivat yksinkertaisia, vahvasti uskovan viisaan naisen ohjeita. Yksi niistä on, että " Pimeässä ei ole mitään pelättävää. Ihminen pelkää vain itseään." Tämä tarkoitti sitä, että yleensä oma mielikuvitus luo ihmiselle suurimmat pelot. Toinen mieleeni jäänyt on: "Rohkeasti vain, sinä kyllä uskallat. Ja pärjäät". Tämä oli hyvä kannustus ujolle tytölle. Kolmas mieleeni tuleva neuvo on: "Älä ajattele pahaa ihmisistä, älä varsinkaan itsestäsi". Tämän olen ymmärtänyt vasta aikuisena.

MarjaRahaa matkaan

ormiMummu opetti, miten tärkeää on herkutella ystävän seurassa ja ottaa rennosti.

titOle aina rehellinen

ippeOle oma itsesi

KereIsoäitini on opettanut minulle miten neulotaan villasukkia, ja se on ollut hyvä taito. Isoäiti on myös opettanut taidon rauhoittua ja käsitellä omaa mieltään erityislaatuisella tavalla, vähän kuin joogaa. Isoäidissä oli asennetta!

JasminAlkoholin ja tupakan vaarat teroitettiin jo nuorena

ViruOle aina oma itsesi

celo85Mummon sananparsi tulevaisuuteen: Jos ukkos huutaa ja lapses parkuu, niin ota huivis ja juokse karkuun :D

AnneKäytännöllisiä

moonaEmme lopeta leikkimistä, koska vanhenemme. Vanhenemme siksi, koska lopetamme leikkimisen.

TiiaEdesmennyt hyvin viisas Isoisoisäni, tuolloin noin kahdeksissa kymmenissä, viljeli erilaisissa tilanteissa mottoaan; Hullu saa olla, kunhan järki säilyy! :D Olen monesti pohtinut, kuinka tavallaan epäsopiva lause kokonaisuudessaan on, mutta minua se on auttanut ymmärtämään kaikenlaista. Ennen kaikkea itseäni.

HansuIsoäidiltä on saatu ehdotonta rakkautta. Aina.

Sirpa"Kyllä märkä puu palaa, vaan ei tuore".
"Kaikki mikä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä kunnolla".
"Kaikki mikä hemppaa niin kuluu."
"Sateen sattuessa, sateessa."
"Aikainen kana madon nappaa".
"Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot".
"Jokainen on onnensa seppä".
"Lapsi tuo leivän tullessaa".
"Ei köyhän kannata huonoa ostaa".

Marja M.Kuule tyttö. Jos tarvitset jotain ja sull´ on nyt raha kädessäsi - mene ja osta se. Älä aikaile. Ei sitä rahaa koskaan kasoiksi asti tule olemaan. - neuvoi mummo

Rii"Nukuhan riittävästi" oli lyhyt ja hyvin tärkeäksi osoittautunut viisaus, joka on pysynyt mielessä ja antanut voimaa elämän matkalla.

nukkumattiNyt täytyy tunnustaa, että empä ole tainnut saada yhtään! Olin niin nuori kun menetin isovanhempani :( Mutta luodaan niitä sitten itse senkin edestä :)

JonnaPeriksi ei anneta

HLLAinoa isovanhempani, isäni äiti, neuvoi minua aina valitsemaan ystäväni oman arvoni yläpuolelta. Hän tarkoitti tällä sitä, että ystävät pitää valita esim. vanhempien arvon, omaisuuden ym. perusteella. Tästä ohjeesta johtuen olen tehnyt juuri päinvastoin: olen aina hakeutunut sellaisten ystävien seuraan, joilla on sydän paikallaan, aikaa toiselle ja korvat, joilla kuulee muutakin kuin sen, mitä sanotaan. Ystävyys ei ole rahasta tai tittelistä kiinni!

Stone faceOle rehellinen

JaakkoAinoa elämänohje, jonka nyt jo edesmennyt isäni antoi, oli "Älä mene mukaan politiikkaan".

SiniOpettaneet rahan arvon.

satukMummani sanoi aina, että tytön ei pidä tehdä seurustelussa aloitetta. Jos poika yrittää tehdä tuttavuutta, ensin pitää nostaa nokkaa, että ei ole liian helppo saalis!

"Minkä maailma masaa, sen rapa tasaa, eli hienot jutut kyllä usein loppuu ihan tavalliseen elämään, tai jotain sinnepäin!"

Lakki pois mieheltä päästä, kun syö, tai tulee hautajaissaatto!

mummi54Opettele kiittämään ja pyytämään anteeksi

äippä56"Kun joku auttaa minua, sanon kuten mummoni Hollolassa, minä passaan sinua sitten, kun sinä tulet vanhaksi"

Riitta MikkelistäElä niin että on mitä vanhana kiikkustuolissa muistella!

KisuEi mitään koska he kuolivat ennen kuin synnyin.

TatuPitää nauttia elämästä.

JiiSÄlä tee lapsia nuorena

siniheinäMieleeni on jäänyt mummoni viisas ajatus uskonnosta, koska se yllätti minut. En muista, tuliko TV:stä ohjelmaa uskonnoista vai tuliko siitä muuten puhetta, mutta vuonna 1910 syntynyt mummoni sanoi aina ajatelleensa, että kristittyjen, muslimien ja muiden jumalat ovat oikeasti se yksi ja sama jumala, he eivät vain tajua sitä. Mummoni uskoi jumalaan, mutta ei ollut jyrkästi uskonnollinen. Tämä kuitenkin yllätti, koska hänen nuoruudessaan sitä olisi varmasti pidetty rienauksena.

TainaKohtele toisia niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan!

jakeIsäni äiti opetti minut mm. neulomaan jalkaan istuvia villasukkia ja leipomaan hapanleipää. Maistuu suussa ja lämmittää jalkaa.

PäiviOlen tuntenut vain yhden mummuni. Hän selvisi sodasta, aviomiehen kuolemasta (nuorin lapsi -äitini oli 2kk.) Selvisi ja jaksoi aina laittaa lapsenlapsilleen kortit joka syntymä- ja nimipäiväksi. Jaksoi uskoa hyvään - aina.

päivänkukka"Pyri aina itteäs viksumpien seuraan". - Tarkoitten; harkitse tekojasi ja liiku sellaisten kanssa joilta opit jotain ja jotka ovat samalla tavoin vastaanottavaisia.

Jari J, LahtiMurkkuiässä kerroin isoäidille mitä mieltä olen tyhmistä vanhemmistani. Isoäiti antoi minun uhota loppuun ja sanoi sitten. "Muista aina, että minne menet, mitä elämässäsi tapahtuukaan, voit aina tulla tänne. Minä rakastan sinua aina".. Kaikki uho väistyi ja minut olisi saanut kumoon höyhenellä. Tiesin että se oli totta, hänen rakkautensa on kantanut koko elämäni ajan. Isoäitini muisto on kultaakin kalliimpi muisto kaukaa aikojen takaa.. Ja nyt saan jo itsekin olla isoäiti pienelle viisivuotiaalle.

MammaOlla selvin päin

eMummo neuvoi: "Vie mennessäs ja tuo tullessas". Ukki taas oli sitä mieltä, että: "Se on annettu, mikä on tarjottu." Edellinen on käytössä päivittäin ja toinen on antanut rohkeutta tehdä päätöksiä mahdottomilta tuntuvissa tilanteissa :)

UlpukkaSananlasku parempi laiha sopu kuin lihava riita

tästä huolimatta riidellytElä päivä kerrallaan.

masiaVuonna 1960 kun olin mennyt naimisiin niin Mummo antoi ohjeen: Sie oot kunnon tyttö ja saat hyvän elämän mutta hyvält miehelt pittää peittää yks silmä ja pahalt kaks. Tällä neuvolla on hyvin pärjätty 52 vuotta.

JuuditPidä pääsi pystyssä

LusseEhkä kaikista tärkein ja mielessä pidettävin viisaus on sellainen kun mummoni on antanut sellaisina päivinä kun muut ihmiset ns. puukottavat selkään tai pääsevät liian helpolla elämästä kun itse taas joutuu menemään aina vaikeimman kautta.

Ja viisaus itsessään menee näin: Älä huoli, kyllä se maailma niidenkin ihmisten perseen vielä harjaa.

ploEi palveltavaksi vaan palvelemaan

TimoMummo sanoi aina, että "jos jotakin teet, niin tee se kunnolla" Olen sen sisäistänyt ja opettanut myös alaisillenikin, sillä tällä ohjeella pärjää pitkälle.

Hs65Mummoni neuvoi laulamaan tai hyräilemään jos on paha mieli, se parantaa olon.

fiaVilu ei naurata.

marikoIsoäitini antoi kaksi ohjetta: muista aina kiittää ruuasta sekä muista iltarukous.

UltsiKotiin saa aina tulla vaikka mitä tapahtuisi!

OmppuTyö miehen tiellä pitää. Tuo tullessaan ja vie mennessään. Aina olen työni hyvin hoitanut ja leivän perheelleni hankkinut.

Sepi 2Käy koulusi kunnolla

sippeSiinä on mies, joka ei pomoja tarvitse! (olin n.10-11v., kun oma-aloitteisesti touhusin kulloinkin tarvittavien  tehtävien kimpussa.)

AulisMiun mummo ja ukki olivat kumpikin uskovaisia. Mummo sanoi aina, että: "Tulipa elämässäsi minkälaisia vaikeuksia ja vastuksia, turvaa Herraan kaikis elämäsi tilanteissa, niin sie saat avun."
Valitettavasti mie en oo aina muistanu, mutt kun ikkää on tullu enemmän, nii oon paremmin alkanu muistaa. sitä. Ja olen mie saanu avunki monet kerrat. Kiitos siitä!

AnnuliMitä enemmän antaa köyhille sitä enemmän saa itselleen.

MetalliiOle aina rehellinen

ippeMamma korosti aina käsitöitä tehtäessä sitä, että kukaan ei kysy, kuinka kauan jonkin tekeminen kesti vaan sitä, että kuka sen on tehnyt. Joten olen oppinut, että teen sitten töitä, käsitöitä tai kotitöitä, teen kunnolla. Työn jälki ratkaisee, kun huonosti tehtyä on vaikeampi "paikata", mikäli on hutiloinut. Ja huonosti tehty asia muistetaan pitempään kuin hyvin tehty - näin valitettavasti on edelleen.

Myös nyt mammaIkä on vain numero ei mielentila. Pilke silmäkulmassa vielä vanhanakin. Kyllä yksi Skippo-peli imuroinnin voittaa! (80v. mummo jätti imurin siihen paikkaan ja lähti pyörällä lapsenlapsensa luokse pelaamaan Skippoa, kun soitettiin pelaamaan). Lenkkeily, pihanhoito ja ristikot pitävät mielen virkeänä. Elämässä ei ole mitään tärkeämpää kuin Kauniit ja Rohkeat...ja Emmerdale :D sekä Tukka hyvin, kaikki hyvin!

TiaHymyile :) Se vie pitkälle.

IiuOle ahkera!

PatePidä itsesi miehenä.

jkhMummo ja pappa opettivat luottamaan Jumalan ohjaukseen ja varjelukseen.. Päällimmäiseksi minulle on jäänyt varsinkin mummon opetuksesta raamatunlause: "Kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat." Silloin en ole ollut kauhean ahdistunut vaikka elämässä sattuu ja on sattunutkin monenlaista ikävääkin. Kaikesta oppii ja viisastuu ja voi olla tukemassa toisiakin : )))

MaireTohvelin on pysyttävä maassa

VeskuÄlä anna auringon laskea vihasi ylle, ja kohtele muita, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan.

SarituulikkiKoska minulla oli isovanhemmat "kortilla" laitan tähän yhden opettajalta saamani ylivertaisen ohjeen: Työ, joka kannattaa tulla tehdyksi, kannattaa tulla tehdyksi hyvin!

TainaEn muista. Ollut niin pieni kun ollut tekemisissä isovanhempieni kanssa.

OttoPysy omana ihanana itsenäsi. Älä anna toisten ihmisten hallita tai painostaa sinua muuttumaan, vaikka minne menetkin.

angelOlen perfektionisti. Yritän aina muistaa, ettei tarvitse tehdä kuin parhaansa. Se on auttanut monta kertaa.

BL^Miun Venakko Mummo ain toi julki / salasti, et "Piru on vanha, mut ei hän"... Ja eli 83-vuotiaaks. Ain se ihana huumori ja positiivisuus mieles - ja kieles :Ö)

Jaana58Ei saisi törpötellä

hanhiMummoni sanoi aina että  Luoja ei kiellä sinua suuria haaveilemasta"

MTOle rehellinen, se asia palkitaan aina

ramonaÄlä anna auringon laskea vihasi ylle = eli sovi riita ennen nukkumaan menoa

TuuliKaikki isovanhempani (1900-luvun alussa syntyneet) korostivat aina rehellisyyden ja työnteon merkitystä.

TyömyyräÄlä sinä Timo vielä kattele niitä tyttöjä. (olin n. 25v)

TimoOlla rehellinen!

AssuOle aina oma itsesi.

miituElä päivä kerrallaan.

pexLuontoa pitää kunnioittaa, ovat antaneet luontorakkauden

SuhinaKeskikesälläkään ei pidä istua paljaalla kalliolla tai isolla kivellä. Syvyyksistä nousee kylmä, joka aiheuttaa virtsatieinfektion.

Olen totellutOle rehellinen!

PäkäVie mennessäs ja tuo tullessas

miisuRuokaa pitää kunnioittaa. Mielellään ei pidä heittää sitä menemään, vaan kannattaa ostaa elintarvikkeita vain niin paljon kuin pystyy käyttämään. Kohtele kaikkia ihmisiä yhtä kunnioittavasti ja ystävällisesti, riippumatta heidän yhteiskunnallisesta asemastaan. Kaikki ovat samanarvoisia.

OtteliiniVie mennessäs, tuo tullessas - kaikki paikalleen ja paikka kaikelle.

PuolinainenOlen syntynyt v:na 1947. Isoisältäni sain jo lapsena taskurahaa, mutta hän sanoi aina antaessaan "Syö säästäen savea, sano sammakko poijallensa" Tuo sanonta on periytynyt minulle ja lapsilleni elämänohjeeksi rahankäytössä ja takaan, että se on myös toiminut hyvin!

KapaloPidä leikkimielisyys mukana.

jujuRunoksi puettuna: Lapset on aarteita / sydämen siruja / niille pitää laulaa / ottaa syliin ja rakastaa / Katseella hyväillä / tapailla sielun säveltä / rakastaa rakastaa / ennen kaikkea rakastaa!

Xena-BeataMuista aina olla yhtä iloinen itsesi

mimosaAamulla pitää syödä puuroa, että jaksaa - ei Suomi olisi voittanut sotaakaan jos ei olisi syöty aamupuuroja.

rauskiSe mitä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää samoin heille

SKNo heillä ei ollut koskaan mitään lausahduksia tai sanontoja mitä olisi toistettu (onneksi), vaan se elämäntapa, joka oli ihailtavaa. He eivät koskaan valittaneet mistään. Olivat tekeviä, osaavia, itsenäisiä ihmisiä, ihan loppuun saakka. He eivät puhuneet menneistä vaan seurasivat aikaansa ja olivat kiinnostuneita nykymenosta. Isoisä eli 81-vuotiaaksi ja isoäiti 98-vuotiaaksi.

ItsenäinenKun olin 16-vuotias lähdin ammattikouluun Helsinkiin. Mamma sanoi näin: ole ahkera työssä, älä varasta, ole ystävällinen ja rehellinen niin pärjäät.

kaarinaElä elämäsi hymyillen, hymyile läpi kyynelten!
Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.
Älä anna auringon laskea vihasi yli.

LeijonaemoPitää olla rehellinen ja ystävällinen kaikissa tilanteissa

ElbeSuvaitsevaisuus.

TH"Älä koskaan epäile omaa viehättävyyttäsi tai kykyjäsi!" kuuluvat rakkaan mummini sanat. Nämä sanat olen kuullut aina epäröidessäni hankalissa elämäntilanteissa. Mummin sanoista olen saanut voimaa, sillä kuka muukaan minuun uskoisi, jos en minä itse. Tärkeintä on, että kunnioitan itse itseäni ja uskon itseeni. Kiitos mummille siitä, että hän on uskonut minuun aina, ja potkinut persiille :)

sabrinaEn paljonkaan muista Isovanhemmistani, koska olin aikapieni kun he pääsivät taivaaseen. Äitini kyllä siirsi meille, lapsilleen, omilta vanhemmiltaan saamia oppeja. Yksi mieleen painuneimmista, ja myös omilleni opetetuista on: Älä koskaan anna auringon laskea vihasi ylle. Se on antanut rauhallisen unen meille kaikille.

Nyt jo viiden lapsen MummiÄlä luovuta äläkä lakkaa uneksimasta.

TiinaAamupala pitää syödä aina!

santtuOmantuntos ohjausta noudata notkois elämän,
siin on porras poikki kuilun, silta vaarojen välillä,
ei se katkea kävellen........ (Äitini ohje )

MarjattaEi meitä murheisiin luotu, on meille naurun taika suotu,
ei meitä luotu tänne turhaan suremaan
Muista, että elät elämäsi parasta aikaa

Malja heilleUsko ja luota aina Taivaan Isään.

ÄitiMuuttaessani 18-vuotiaana Helsinkiin, kun sain sieltä työpaikan, mummoni muistutti minua" Pidä jumala mielessäsi"- ohjeella!

NooraPidä tyttö aina housut jalassa ja Jumala mielessä.

Mummon mussukkaMitä tahansa teet, tee se kunnolla! Kukaan ei koskaan kysy, kauanko sinulla meni sen tekemiseen, vaan kaikki kysyvät, kuka sen teki. Sinun pitää voida ylpeänä tunnustaa, että sinä sen teit.

PiipuElä niin, että voit katsoa kaikkia vastaan tulevia silmiin.

pirkkoPitkän suhteen salaisuus on, jos toinen lakkaa välillä rakastamasta, on toisen rakastettava kovemmin. Näin säilyy tasapaino.

ekLeivinuunin lämmitykseen tulee käyttää havupuuta, etenkin kuusipuuta, koska se on pitkäkuituinen puu ja antaa tasaisen lämmön, kun taasen lehtipuu antaa tulisen lämmön ja polttaa leivän, ei kypsennä tasaisesti

eetuMinulle mummoni opetti tämän, että älä koskaan lupaa mitä täytä et, kyyneleitä tuottavat tyhjät lupaukset ja se on niin totta. Samoin kuin sen, että valheella on lyhyet jäljet mikä sekin pitää paikkansa. Aina ei tarvitse olla lahja materiaalina vaan parasta oli se kun sai olla sylissä ja halata, "pipitkin" parani puhalluksilla ja lorulla.

EnkeliKaikki isovanhempani ovat kuolleet ennen minun syntymääni. Itse olen syntynyt v. 1955. Isäni äiti kuoli v. 1952, isäni isä kuoli 1936. Äitini äiti kuoli 1936 ja äitini isä kuoli 1924.  Äidiltäni ja isältäni olen saanut sitäkin enemmän elämänohjeita. Ei niinkään suullisia, vaan esimerkillisiä; ahkeruus, rehellisyys ja toisten auttaminen ja kunnioittaminen.

Risto Kylmäkoskelta"Kannattaa elää siten että on mitä vanhana kiikkustuolissa muistelee .... ja hiljaa hymyilee!"

RenkiRamiAinut mammaltani saamani elämänohje oli: "Älä koskaan muuta saman katon alle anoppisi kanssa, oli hän kuinka mukava tahansa".

SatuKaikella on tarkoituksensa! Jos elämässä joku asia ei mene niin kuin itse haluat, huomaat myöhemmin että näinhän se piti mennäkin, jotta joku muu asia saa tilaisuuden toteutumiselle.

PikeOlen ollut 2-vuotias kun toinen mammani kuoli ja 7-vuotias kun toinen pappani kuoli, toinen pappa oli kuollut ennen kun olin edes syntynyt...  mutta isäni äiti opetti maton kutomista, tai katselin sitä sujuvasti vieressä, hän enimmäkseen hätisteli lapset pois aikuisten töitä häiritsemästä... ettei pahemmin oppeja ole elämälle annettu.

maazaIsäni sisaruksissa oli jehovalaisia ja luterilaisia. Kysyin kerran mummoltani "miltä hänestä tuntui kun lapset väittelivät uskon asioista" Mummo mietti vähän aikaa ja sanoi "minun puolesta uskokoot vaikka leivän kannikkaan kunhan elävät ihmisiksi". Toinen mummon viisaus koski ilkeämielisiä puheita: "Peräpään puheille peräpää vastatkoon" Eli juoruihin on turha kiinnittää huomiota, pahan mielen saa pyytämättäkin.

Lapsuudesta mieleen jääneitä ohjeita on myös:

Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. (pitää paikkansa)
Sitä sanaa et sano, jonka kannoilla et aja. (samoin)
"Jos jokin työ kannattaa tulla tehdyksi, se kannattaa tehdä hyvin".
"Kaiken minkä teet, teet viimekädessä itsellesi"
"Tyhjä tarkkuus ja pien varkaus ei oo kuin maineen menetys".
"Elä sinä kaoranen vehnästele, taekka sulle käöp ohranaesesti, vaekka ootkin rukkiisesta talosta"

Hilkka 72vOle rehellinen ja auttavainen

sirkkuliLaske kymmeneen ennen kuin suutut.

YanneIsovanhemmiltani saamani lahja = Elämän viisausten kirja, joka on täynnä upeita mietelauseita elämän varrelle.

Anne- Kuuntele sydämesi ääntä
- Ole aina oma itsesi
- Maltti on valttia!

JaanaMummini sanoi joskus, ettei elämä mene aina niin kuin kusi lautaa pitkin.. pahoittelen karkea kieli, mutta on niin osuva ja saa minut nauramaan. Ei se elämä niin vakavaa ole! :)

ärräÄidin isän esimerkillinen elämänasenne tyyliin: "Periksi ei anneta!"

sissiMonia hyviä yleisohjeita käytännön asioihin

petskuÄlä ota velkaa

anttiRahalahja aina syntymäpäivillä.

TimiiPappa antoi elämänohjeeksi samoilun luonnossa / metsässä

TamaisKaikkein tärkein matka minkä ihminen voi tehdä, on mennä toista puoli tiehen vastaan.

TolbySen edestään löytää minkä taakseen jättää on yksi monista ohjeista / viisauksista Kaiken lisäksi pitää paikkansa.

iinesKolikolla on aina kaksi puolta.

MaritaTee työtä ja rukoile.

Hilarus.Mummuni teroitti, että vaatteet pitää olla puhtaat ja ei haittaa vaikka ne on paikatut, se ei ihmistä huononna,  päin vastoin säästäväisyys on hyvästä.

Inkku60"Älä juokse miesten perässä, anna niiden juosta sinun perässäsi", on mummoni sanonut aina. Lyhyt, mutta ytimekäs ohje, jonka noudattamista on täytynyt hieman "harjoitella"... :)

Neitoperhonen"Kun yhdelle kumartaa niin toiselle pyllistää", oli mummolla tapana sanoa. Kaikkia kun ei voi miellyttää.

TarjaIsoisäni (1884-1982) opetti minulle että antaminen on suurin ilo; hän antoi iloisella mielellä, ja kaikille - hän opetti että luopuminen ei ole menettämistä vaan siten saa tyytyväisen mielen ja mielenrauhan. Hän myös antoi tyytyväisyyden elämänsä pieniin asioihin näkyä, ei valittanut eikä arvostellut, ei korottanut itseään, ei ottanut tilaa. Suurin oppi olikin se, että tällä elämänasenteella ei tunne kateutta, eikä katso mitä minulta puuttuu tai mitä voisin vielä haluta. Itse en halua ulkomaanmatkoja, en arvo-omaisuutta, vaan iloni tulee antamisesta ja ihmisten kohtaamisesta niin työssäni kuin vapaa-ajallani. Elämässä tärkeät asiat ovat pieniä ja ne ovat aivan lähellä.

elämänkulkuriÄitini, viiden lapsen yksinhuoltaja, antoi meille tyttärilleen omalla esimerkillään uskon siihen, että ihminen kykenee mihin tahansa kun halua on. Hän oli uskomaton, tiesi paljon historiasta, maantiedosta, puhui useita kieliä, oli uskomaton kokki ja loi käsillään sekä hienoja vaatteita, koruja että kaikenlaisia käsitöitä. Sellaista asiaa ei ollutkaan, jota hän ei olisi uskaltanut kokeilla: kirjoitti itsensä ylioppilaaksi 55-vuotiaana, ajoi ajokortin 65-vuotiaana ja luki lakia yliopistossa melkein kuolemaansa saakka. Siinä oli meille sisaruksille hieno esimerkki rohkeudesta uusien asioiden edessä sekä loppumattomasta tiedonjanosta.

Yksi viidestäMummuni ajatus elämän kauneudesta: kaikki, jotka hymyilevät, eivät voi näyttää huonoilta.

KinkaRehellisyys maan perii.
Edestään löytää, minkä taakseen jättää.
Jos asia pitkittyy, niin se mutkistuu.

murmeliTolkku ja kohtuus pitää olla kaikissa asioissa. -Karjalaismummo, syntynyt v. 1882

eltMummu suuttui minulle vain kerran, noin vuonna 1947. Leikkasin hänen juuri leipomastaan leivästä viipaleen ja siistinä tyttönä keräsin muruset kämmenelleni ja hämilläni aioin heittää ne pesään, jossa paloi tuli. "Älä koskaan, ikinä heitä leipämurusia tuleen. Ellet itse syö niitä, anna vaikka linnuille tai hiirille!!" Näin olen tehnyt noin 65 vuotta.

LissuPidä huolta itsestäsi

PMuista rehellisyys

pikeKun suutut, niin älä suutu yhtä aikaa kumppanisi kanssa.

TutuSynkimmälläkin pilvellä on hopeareunus - tämän kun muistat niin tulet pärjäämään! Näin mummoni evästi minua kauan, kauan sitten...

riituska"Jos päätä särkee, työnnä sukkapuikot silmiin" sanoi mummo ja tarkoitti että keskity johonkin muuhun, niin särky unohtuu (aina ei tarvita lääkettä).

sariOle aina oma itsesi!

meripajuPidä aina pesämuna pahan päivän varalle.
Luota itseesi ja osaamiseesi.
Kunnioita toisia ihmisiä.

LaisaRehellisyys maan perii ja minkä taakseen jättää sen edestään löytää.

LeilaKMummini elämänohje minulle: "Kulje aina kadun aurinkoista puolta." Se koskee muutakin kuin aurinkoista kesäpäivää...

SussuYstävättäreni isoäiti, joka sai kaksoset muutamaa vuotta ennen 50-vuotispäiväänsä sanoi: -Jag brukar göra det mesta möjliga utav det minsta möjliga. Tuossa on ohjetta kyllä toisillekin antaa. Toinen hänen viisauksistaan on Det som inte blir bättre när man blir äldre, blir sämre. Oiva oivallus, jota olemme ystävättären kanssa usein siiteeraneet, kun elämä näyttää nurjia puoliaan, eikä vanheneminen ja sen mukana tuomat vaivat aina naurata

pihlajanmarjaOlokkee ihmisiks!!!!

ruusunenMummoni oli antanut ohjeen Äidilleni aikanaan ja muuttaessani kotoa omilleni 16 kesäisenä, sain rakkaalta Äidiltäni pienen puisen taulun, johon on kauniisti punaisella kirjailtu tuo teksti: "Tee työtä kuin eläisit ikuisesti, rakasta kuin kuolisit huomenna". Tämä taulunen on kulkenut mukanani elämänohjeenani nyt jo 27 vuoden ajan ja kulkee jatkossakin muistuttamassa mistä elämässä pohjimmiltaan on kyse.

Kirsi (alias Kipakka)Saunassa pitää hangata selkää niin kauan, että narisee. Sitten on selkä puhtoinen kun se narisee.
Syö puurois tai puuro syö siut.
Elä sie veikkone huoli surra. Ku loppuu, ni lainataa.
Vie mennessäs, tee ollessas ja tuo tullessas.
Ahkeruus on ilomme.

TarjatarElämän ohjeeksi: Muista, että maailmanranta on pitkä sanoi sammakko. Koska tarvitset rahaa myöskin huomenna!

FrömmyKolme iltarukousta:
"Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille Enkeleitä....
"Levolle lake Luojani, Armias ole suojani ......
"Levon hetki nyt lyö ja joutuvi yö, pien Armaani mun nuku laulelohon, siipi Enkelin on suojas voittamaton, senpä turvin sä saat nähdä untesi maat."

Joka ilta olen elämäni aikana illalla mielessäni lukenut nämä iltarukoukset ja muistanut, miten ihana oli mennä isun viereen nukkumaan ja hänen pyynnöstään nostaa jalat täkin mutkaan, että olisi lämpimämpi nukkua, kun oli vain hellahuone ja talvisin lämpö aamulla herätessä oli monesti pakkasen puolella.
Kaikki turvalliset hetket koin saavani, ollessani isun luona. Sain katsella, kun hän kehräsi lankaa, kutoi sukkia, antoi sen verran rahaa, että hain meille paikalliselta munkin leipojalta ihanat, lämpimät munkit "iltapalaksi".

Olen yrittänyt siirtää tätä perintöäni omiin lastenlapsiin, mutta valitettavasti isommiksi kasvettuaan he eivät muista yhtään iltarukouksien sanoja. Kuuntelevat kyllä.

LissuNoin 75-vuotias sotiemme veteraani, isäni setä joka hänet täyssotaorpona adoptoi sodan jälkeen, sanoi minulle: 'Kaikkia ei pysty miellyttämään'. Kerroin hänelle jotain työstäni tuolloin. Miten ensi kuulemalta vapauttavaa, mutta teflonpintaa kysyvää...

EloriihiLapsikulta elä niin, ettei äidin silmät kostuis kyyneliin.


EilukkaRehellisyys maan perii

Masa1Käytä metsän antimia

JusanderValmista omatekoisia käsitöitä ja tarvikkeita

MarjattaTee kunnolla se mitä teet, ettei tarvi tehdä uudestaan.
Työ tekijäänsä kiittää.
Sen edestään löytää minkä taakseen jättää.

nortonParisuhde on elämän haastavin asia.

Susa"Asioilla on tapana järjestyä".

IituHymyile.

MaiToivo olkoon matkasauvasi kehdosta hautaan saakka

SuperhelluMammani kirjoitti aina kihla- ja/tai hääonnitteluihin:
"Välttäkä ensmäst riitta".

MaijaÄitini sanoo minulle aina, että tee parhaasi, se on kaikki mihin pystymme. Niin se on ollut, parhaansa, kun tekee, niin lopussa on hyvä mieli, onnistui se tekeminen tai sitten ei, mutta enempään ei ihminen pysty.

LeaMummoni antoi minulle kihlajaislahjan etukäteen, koska tiesi ettei sitä päivää itse ehdi näkemään.

Naimaton edelleen 20 vuotta myöhemmin :)Äitini ohjeisti: "Älä koskaan sano en osaa, sano minä opettelen." sillä ajatuksella olen selvinnyt hienosti maailmalla monista vastaan tulleista uusista asioista yli 50 vuotta.

ErikaOnnellisen avioliiton salaisuus: "Hyvältä mieheltä peitetään toinen silmä ja pahalta molemmat". Isoäitini oli sitä mieltä, että valehdella ei saa, mutta kaikkea ei tarvitse kertoa. Esim. hän auttoi usein lapsenlapsiaan antamalla salaa elintarvikkeita. Saitana ihmisenä isoisä olisi tästä kuitenkin ottanut herneitä nenään.

RaippaOlivat jo kuolleet, kun matkustin.

telffaKaikki mikä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä hyvin.

AnnikkiMummoni sanoi; että kaikista ihmisistä ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa pitää tulla toimeen

LiisaJoutenolo on kaiken pahan alku ja juuri.
Kun huudat apua silloin kun et sitä todella tarvitse, todellisen hädän hetkellä lähimmäiset ajattelevat, että nyt se taas pelleilee ja silloin et löydäkään auttajia eli ei-rehellisyytesi palkitaan.
Auta miestä mäessä äläkä mäen alla.
Puhtaus on puoli ruokaa.
Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia uskontoon, politiikkaan, ihonväriin, rikkauteen tai köyhyyteen nähden (isäni ja äitini olivat kauppiaita) ja heitä tulee palvella kaikkia parhaalla mahdollisella tavalla.
Kauppa se on joka kannattaa.
Koulutus on yhtä tärkeää niin pojille kuin tytöillekin.
Pätevyytesi on paras tae tasa-arvoon.

Aune Ilona"Toinen työ taas levoksi onpi ahkeralle."
Tämä mummon viisaus on pitänyt minut puuhakkaana ja onnellisena.

Merja-muoriLyhyt ja ytimekäs: "Pysy aina miehenä".

HartsaMummoni on omalla toiminnallaan näyttänyt, että kierrättäminen on viisasta ja taloudellista

Neljän tuulen tieÄitini oli kovasti huono liikuntakyvyltään, joten monet aina kysyivät:
"Kykenet sie"? Tähän äitini vastasi: ”En tiiä, ennen kun oon yrittänt.”
Tämän yritän itsekin muistaa kun jonkin asian suorittaminen epäilyttää.

Heli EsterKun olin murrosikäinen ja välillä huonotuulinen, tyly ja koppaava, venäläinen isäni tapasi sanoa minulle: "Muista rakkaani, että lempeä vasikka saa maitoa kahdelta emolta". Olen myöhemmin itsekin todennut, että ystävällisellä ja huomaavaisella käytöksellä saa huomattavasti enemmän apua ihmisiltä ja aivan toisenlaisen suhtautumisen itseään kohtaan. Olen erittäin kiitollinen isälleni tästä kansanviisaudesta, jonka hän on minulle aikoinaan kertonut ja jonka yritän nyt selittää murrosikään siirtyvälle tyttärelleni.

SveetuKun avioiduin 30 vuotta sitten, mieleeni jäi erityisesti mummini evästys: "Kilpailkaa kunnioituksesta keskenänne". Viisi vuotta sitten eronneena, voin todeta, että ohje toimii takuulla, kun molemmat osallistuvat kisaan. Yksin 'kisaillessa' ennen pitkää menee maitohapoille, heittäytyy kalkkiviivoille kaikkensa antaneena ja lakkaa olemasta kunnioittamisen arvoinen, omissakaan silmissään.

BirgittaPappani sanoi minulle kun olin teini ikäinen; älä lähde mihinkään sellaiseen mukaan mitä et itse oikeasti halua tehdä, tarkoittaen tekemisiä kaveriporukassa teini ikäisenä.

MarellaKeneltäkään vieraalta ihmiseltä ei saa ottaa edes karamelleja - niissä voi olla huumeita.

Pieni tytön tylleröinenKato kahesti, tee kerran. (Eli tee kerralla kunnolla ja oikein, ei tarvitse paikata jälkiä.)

SannaSain ilokseni viettää lapsuudessani paljon aikaa rakkaan äidin äitini, eli "mamman" kanssa. Paras ja voimakkain elämänohje häneltä on: "Annetaan mitä annetaan, ja annetaan mitä voidaan, mutta periksi ei anneta. Koskaan." Olen tarvinnut ja käyttänyt ohjetta usein ja aina olen selvinnyt :)

MiaYläasteikäisenä harrastin kuorolaulua ja harjoitukset pidettiin pienessä teatterissa koulupäivän jälkeen. Olin yleensä paikalla ensimmäisenä ja istuin yksin hämärässä katsomossa odottaen muita kuorolaisia. Joka kerta kun olin syönyt evääni päädyin tuijottamaan näyttämön verhoja, jotka varmuudella liikahtelivat ja varjoinen hahmokin siellä häivähti.

Aloin pelätä näitä iltapäiviä kovasti - vaikka iso tyttö jo olinkin ja kuorosta kovasti tykkäsin. Kerroin vihdoin isälleni pelostani ja hän kertoi oman isänsä neuvon pelon karkoitukseen: mene katsomaan mitä pelkäät, niin tunnet sen sitten paremmin ja tiedät mitä pelätä.

Niinpä seuraavaa kuoroharjoitusta odottaessa sydän pamppaillen hiivin näyttämölle, kuiskaillen onko siellä joku verhon takana... ei ollut. Yhtäkkiä huomasin seisovani keskellä tyhjää näyttämöä, yksin. Edes pelko ei ollut seuranani. Karkasi rohkeudeltani, pelkuri!

Tätä Viitasaaren pappani viisautta olen kertonut lapsillenikin ja sain isäni 65v syntymäpäivän puheessani muistella ja kiittää neuvosta, jota olen noudattanut elämäni varrella.

SusaKun omilla vanhemmilla ei ollut aikaa, isovanhemmilla sitä oli: he järjestivät askartelua, pelejä, luontoretkiä, yhdessäoloa lapsenlapselle. Eli onnellisen lapsuuden mummolassa. Kantaa vieläkin elämää!

MemmuTurha nuukuus ja pieni varkaus ei ikinä kannata.

Sinikka52Mummoni oli kova laulamaan, hän lauloi joka tilanteessa ja hänen ohjeensa oli: Laula aina kuin on mahdollista, niin saat elämästä enemmän irti:)

Enkeli:DTyytyväisyys on elämän onni!

KaijaIsomummoni oli positiivinen ihminen ja suhtautui tyynesti koettelemuksiinsa. Hän ei kantanut kaunaa vanhoista asioista, eikä valittanut mistään. Mummo sanoi että turha semmoisista asioista on huolta kantaa, joihin ei voi itse vaikuttaa.

armiElämässä on paras osoittaa nöyryyttä (sopivissa määrin), ei vadelmiakaan puskasta löydä jos ei vähän selkäänsä köyristä. Jos kuitenkin tunnet olevasi oikeassa, pidä kantasi ja perustele mielipiteesi riittävän selkeästi. Käytä hienovaraista johdattelua päästäksesi omien toiveidesi mukaiseen lopputulokseen, vaikka "läpi harmaan kiven"! Älä ole itsekäs, jos autat muita, saat myös itse apua tarvittaessa.

Mummun tyttöMummoni (synt. v.1900) kannusti auttamaan muita, antamastaan omastaan, vaikka itsellä olisi kuinka tiukkaa. Hän kertoi usein tarinaa suuren talon emännästä, joka oli leipomassa, kun kerjäläinen tuli pyytämään leivänpalaa. Emäntä lupasi paistaa hänelle pienen leivän, mutta se paisuikin uunissa valtavaksi eikä hän raaskinutkaan antaa niin suurta. Hän paistoi uuden, sekin paisui uunissa suureksi. Hän kävi useammam kerran, ja lopulta emäntä oppi, että anteliaisuus palkitaan. Hän antoi leivän kerjäläiselle, ja molemmilla oli hyvä mieli.

Marita"Minkä taakseen jättää sen edestään löytää" oli mummoni viisaus. Jo pienenä ymmärsin, että kun tekee kaiken niin hyvin kuin osaa, ei tulevaisuudessa joudu vastaamaan huonoista teoistaan, vaan voi rakentaa elämäänsä hyvällä mielellä ja arvokkuudella.

OdeIhana mammani, isäni äiti oli minun mielestäni maailman suvaitsevin ja viisain ihminen. Varmasti sain rakkaalta mammalta tavaralahjojakin mutta kaikkein tärkeimmän lahjan hän antoi huomaamattaan. Olemalla suvaitsevainen, iloinen, positiivinen ja rohkea hän istutti minuun siemen joka kasvaessaan toivottavasti yltää samaan elämän viisauteen mitä hänellä oli. Ihailen häntä edelleen vaikka hänen poismenostaan on jo 16 vuotta. Hän edustaa minulle sellaista ihmistä joksi haluaisin itsekin tulla. Ihmiseksi joka hyväksyy toiset ihmiset sellaisina kuin he ovat. Ihmiseksi joka jaksaa läpi vaikeuksien luottaen johonkin suurempaan. Ihmiseksi joka kohtaa jokaisen ihmisen lämmöllä ja joka on rohkea tekemään vaikeitakin päätöksiä tai toisaalta rohkea tekemään asioita jotka katsoo olevan itselle ja muille hyväksi/iloksi.

Hän myös jakoi elämän viisautta keittiön pöydän ääressä. Keitettiin yhdessä teet ja syötiin ruisleipää, puhuttiin kaikesta maan ja taivaan välillä. Olin tuolloin n 20 v ja elämässä oli paljon nuoren ihmisen energiaa. Mamma sai minut kuitenkin pysähtymään ja välillä miettimään elämän menoa. Voi, kuinka kaipaan keskusteluja hänen kanssaan.

Tyyne Alviinan pojan tytärMummuni jaksoi meitä lapsina ja nuorina muistuttaa varsin viisaasti: "Hoitakaa terveyttänne, ettei tarvitse hoitaa sairauksia".

TinttiIsoisäni oli kiltein mies kenet ikinä olen kohdannut elämässä. Hän opetti mulle käytännössä, että huolenpito ja välittäminen ovat tärkeät asiat elämässä. Kun olin teini-ikäinen hän kertoi mulle kuinka tärkeätä on löytää oma tie ja tehdä juuri sitä, mikä kiinnostaa ja tuo iloa elämään. Olen hyvin kiitollinen, että saimme viettää paljon aikaa yhdessä!

MariaUkkini neuvo lainaa pyytäessäni: "Velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa." Hyvin on toiminut ja jos ei ole muistanut, niin on kyllä saanut tuntea nahoissaan kyseisen viisauden voiman.

J HeinonenEN MINKÄÄNLAISIA, OLEN ORPO JA SIJAISTANTTINI SÖI VAIN PETKUTUSPASTILLEJA KUTEN NIITÄ NIMITTI, KOSKA OLI SYNTYNYT JALATTOMANA JA KÄDETTÖMÄNÄ - ELÄÄ VIELÄKIN, ON ERI HAHMOISSA, MYÖSKAAN SIJAISVANHEMMILTANI EN OLE SAANUT MITÄÄN EVÄITÄ, KUN MINUN JALKANI AMPUTOITIIN 1983 VUONNA PARIKYMPPISENÄ SAIN PICNICTOPIN JA VILTIN EKA LAHJOJANI, JOKA JOULU JOKIN ITSE OSTAMANI. KÄVIN MIESTEN TÖISSÄ 6 VSTA ASTI JA SAIN PALKKAA, TOKI KOULUJAKI KÄVIN JA SOKEAN AKANKIN OPIETIN LUKEMAAN

AURAMummuni opetti: "Kukaan ei kysy kauanko sinulta meni aikaa työn suorittamiseen. Ainoastaan työn lopputuloksella on merkitystä." Mummuni laittoi purkamaan koulun käsityötä, kun koristenauhat eivät olleet tarpeeksi suorassa. Tämä ohje on ollut yli 40 vuotta käytössä ja on yhä tarpeeksi tuore uusiokäyttöön:)

LutukkaOlin nuorena kesätöissä sokerijuurikaspellolla harventamassa taimia ja iltateellä valitin äidilleni kuinka tylsää hommaa harventaminen oli, kun kaikki taimetkin oli samannäköisiä ja penkit pitkiä. Isäni, joka oli muurari ammatiltaan, kuunteli valitustani ja sanoi sitten: "Kuuleppas tyttäreni, ei ne minunkaan yksittäiset tiileni niin ihmeellisiä ole, mutta saan niistä rakennettua monta hyödyllistä ja kaunistakin asiaa. Mieti enemmän tavoiteltua lopputulosta kuin että takerrut yksittäiseen vähäpätöiseltä näyttävään osaan. Oli työsi sinusta kuinka vähäpätöiseltä tuntuvaa, tee se niin hyvin kuin vain osaat, jotta voit olla lopputuloksesta ylpeä." Tätä neuvoa olen yrittänyt itse noudattaa ja antanut neuvoksi myös lapselleni.

JanskuKarta lapsi valhetta, puhu aina totta.
Leikissä ja todessa, puhu aina totta.

mummi vm.40Vie mennessä, tuo tullessa, tee ollessa ja välillä muista huilata!

Sarkko


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot