Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Sanna kirjoittaa: "Monessa perheessä on taas tulevana keväänä ja kesänä juhlia ja samaan aikaan talous on tiukalla. Olisi hienoa, jos aamiaisvieraat voisivat vinkata toimivista tavoista järjestää juhlat tarjoiluineen niin ettei kaikki maksaisi maltaita."

Vastauksia 140Iso keitto: tomaattikeitto itsepaistetun leivän kanssa. Tomaattikeittoon purkkitomaatteja, tomaattimehua ja pinnalle pieneksi pilkottua tuoretomaattia ja kurkkukuutioita. Itse paistettu leipä sekä Levite ja juusto.

Makeaksi perinteinen täytekakku ja kahvi.

LenaJuhlien kustannuksia vähentää se, että kutsuu vain sellaiset ihmiset joiden kanssa oikeasti haluaa viettää aikaa. Toinen keino on tehdä kaikki tarjoilu itse. Täytekakku, voileipäkakku, kuivakakku tai makea piirakka sekä pikkuleipiä riittää tarjoiluksi vallan mainiosti. Esim. sacherkakun voi tehdä 2pv ennen juhlia ja maku vaan paranee. Sama pätee kuivakakkuihin.

ÄitiRuoka on kallistunut ja kallistuu edelleen. Tarjouksia kannattaa käyttää hyväksi ja pakastin on oiva apulainen. Valmistautuminen ajoissa juhlaa varten ja tarjottavien etukäteisvalmistaminen valmistaminen helpottaa juhlapäivän paineita. Juomapuolella helpotusta antavat itse tehdyt mehut ja kohtuuhintaiset juomat; esim. Elysee-skumppa maistuu aina, hyväksi koettu tuote, jota löytyy nykyään isoissakin pulloista. Astioita voi lainata ystäviltä/Martoilta - pientä korvausta vastaan.  Isoja telttoja - sadesään varalle - voi vuokrata/lainata esim. reserviläisjärjestöiltä/eri yhdistyksiltä.

"Kesäjuhlia diggaava mökin eukkeli"Leivo itse ja pyydä mummot ja sisarukset avuksi leipomaan. Jauhot eivät paljoa maksa. Juhli kotona, se on paras paikka. Pyydä toiset vieraat vasta illalla niin mahtuu kaikki sisälle.
Lahjatoiveita älä anna, jokaisella on mielikuvitusta ja yllätykset ovat parhaita.
Siivoa ylimääräinen tavara talosta kokonaan pois ja lainaa naapurista ulos lisää puutarha kalusteita.

SatuLihakeittoa tarjolle suolaiseksi purtavaksi, itse tehdyt kakut, pullaa ei tarvitse, kukkien sijasta voi pyytää tuliaisiksi leivonnaisia ja kesällä koristeiksi luonnonkukkia ja kiviä. Puuttuvia astioita voi pyytää lainaksi sukulaisilta..

Ulpu-64Hei Sanna! Olen ratkaissut lasteni rippi- ja yo-juhlien järjestelyt isovanhempien iäkkyyden vuoksi siten, että tarjolla on ollut ihan perinteinen kotiruoka. Sitä on nuorisokin syönyt ihan kunnolla! Edeltävänä päivänä olen tehnyt ison padan palapaistia. Juhlapäivänä olen kuorinut mehumaijallisen perunoita, joita höyrytän maijassa juhlamenojen ajan. Lisukkeeksi vihreä salaatti, kraavi lohi tms. ja keitetyt kasvikset sekä ruisleipää. Jälkiruuaksi onkin riittänyt täytekakkukahvit. Ei maksa paljoa eikä tarvitse vääntää lohi-, kinkku- ja kasvispiiraita sekä kakkuja iltakaudet. Suosittelen perinneruokaa!

Pirkko OrvokkiOlen havainnut hyväksi: Oman maan vihannekset. (netistä löytyy miljoona helppoa ja edullista ohjetta). Lihapuoli kannattaa hakea suoraan teurastamolta. Jos tuntee HK:lta tai jostain muusta lihan valmistajafirmasta jonkun kannattaa tätä tuttavuutta käyttää hyödyksi. Viime vuoden marjat menevät hyvin kaupaksi vielä kakussa tai sitten kyykkimään itsepalvelu-pensaisiin hakemaan mansikoita. Tässä hyvä osoite, joka on auttanut meikäläistä silloinkin kun on ollut rahaa vaan muutamaan tarvikkeeseen ja vieraita tulossa kourallinen. https://www.mealbo.com/index.jsp

Leelu83Suolaiseksi palaksi voisi tarjota mini karjalanpiirakoita ja munavoita, niitä saa ison säkillisen edullisesti. Täytekakku on helppo tehdä valmiista kakkupohjasta, täytteeksi esim. sitruunan- tai vaniljanmakuista rahkaa ja esim. vauva-hedelmäsoseita, päälle hedelmiä, marjoja, suklaahippuja jne. Lisää helppoja suolaisia saa pienistä ruisnapeista täyttämällä ne erilaisilla tuorejuustoilla, pasteijoilla, mätitahnoilla. Tervetuliaisjuomaksi käy kuoharin tilalla Pommac tai sima. Kaunis kattaus kukkineen on puolet koko tarjoilusta!

SallyMeillä on vietetty kolmen lapsen rippi ja yo-juhlat suhteellisen edullisesti. Olen vuokrannut astiat Martoilta ja kutsunut kaverini ja lasten kaverin auttamaan keittiössä. Pöydät olen kattanut edellisenä päivänä. Kahvipöydän olohuoneeseen ja "ruokapöydän" keittiöön. Olemme itse leiponeet tarjottavan. Eli kahvipöytään esim. suklaatäytekakkuja tarpeellinen määrä (meillä yht. 60 henkilölle) ja pullaa. Pikkuleivät olen ostanut halvalla kaupasta (jostakin halpakaupasta) ovat ihan hyviä. Suolaisena olen tarjonnut sitten itse tehtyä esim. porkkanapatattikeittoa ja suolaisia muffinseja. Myös salaatteja ja itse tehtyä voileipäkakkuja olen tarjonnut. Eli yhteenvetona: jos itse pystyy tekemään, niin tulee paljon edullisemmaksi kuin tilaamalla jostain ja muista, että itse tehty on aina itse tehty ja oman näköistä ja meillä ainakin vieraat ovat arvostaneet tätä.

VippeKaikenlaisten juhlien järjestämisessä on hyvä keino kääntyä ammattikoulujen puoleen. Hinnat ovat kohtuulliset ja oppilaat saavat kokemusta, hyöty on molemminpuolinen. Ammattikoulut tarjoavat usein catering-palvelua, joka sisältää tarvittaessa leipomisten ja kokkailujen lisäksi myös tarjoilijat.

Heli- Mielikuvitus ja kirjasto. Siinä alku. Eikä saa unohtaa internetin suloista sekamelskaa, vähän sanakirjaa ja hups maailma on avoin.
- Suunnittelu on hauskinta hommassa, jälkisiivouksen vastakohta. Kaiken ei tarvitse olla tiptop tai superupeeta, riittää jos esim. yksi suolainen ja yksi makea on "vähän erikoinen" loput vaikka kauralastui ja ainahan kaapissa on jauhoa ja sokeria sekä jotain rasvaa.
- Tiedän itsestäni että se tarvittava tarvike on: positiivinen ajattelu omista taidoista, pystyn jos vaan viitsin.

Niin ja ajanhallinta, se tärkein, on aloitettava ajoissa suunnittelu kalenterin kanssa, niin ja toteutettava niin valmiiksi kuin mahdollista, viikkoa aikaisemmin.

Hyviä ja rauhallisia juhlia, hauskoja, ikimuistoisia (ai niin toivottavasti joku tuttava on innokas valokuvaaja, ei sellainen muotokuvaaja vaan joka pyydetään erikseen tallentamaan ruokapalkalla juhlat), ja aina kannattaa sukulaiset ottaa huomioon, ehkä se anoppi sittenkin tekisi sen upean kakun.

Ruosinkielinen sanonta: Man tager vad man haver kääntyy kait Otetaan mitä on. (kyl ne sukulaiset tietää jos ihminen on esim. työtön, että rahaa ei ole, ylimäärästä) Pääasiahan on että viihdytään yhdessä, ei se satasen kuohuviinipullo tärkee oo!

Hyvät juhlimiset itse kullekin.

SRHNuorten juhlien järjestelyn suhteen heidän oma motivaatio on usein korkealla ja sitä kannattaa kuunnella. Kun päivänsankarin toiveet otetaan huomioon, niin hän on mielellään myös mukana järjestelyissä ja auttaa. Varhainen suunnittelu auttaa kaikkia orientoitumaan tarvittaviin toimiin ja niiden etenemisjärjestykseen.  Koti kannattaa siivota ja laittaa juhla-asuun jo hyvissä ajoin. Ikkunanpesusta, verhojen vaihdosta ja siivouksesta teimme diilin jo kuukauden etukäteen. Tarjouksista voi ostaa raaka-aineita ja puolivalmisteita. Osan voi laittaa/leipoa pakasteeseen etukäteen mm. kakkupohjat ja piiraat. Taitavilta naapureilta ja sukulaisilta kannattaa pyytää apua (ajoissa) leipomisessa, astioiden lainaamiseksi ja tarjoiluissa. Pöytäliinat ja kakkulapiot unohtuivat usein viime tippaan. Omat kolme lasta ovat jo nuoria aikuisia ja aikanaan he tietty kokivat kotoisat juhlajärjestelyt kotivoimin aika työläinä. Juhlat olivat onnistuneita ja mukavia - loppuviimein siis palkitsevia tapahtumia. Pieni rahallinen palkkio loppusiivouksen valmistuttua lisäsi hyvää mieltä. Nyt on ollut ilo huomata, että he aktiivisesti järjestävät oman ainejärjestön ja osakunnan juhlia:)

Ehdottomasti juhlien puolestaLasten synttäreille yksi kallis menoerä on teeman mukaiset kertakäyttömukit, lautaset, pillit jne. Tällä kertaa olen väriprintannut ja laminoinut aiheeseen sopivia kuvia ja niitä liimataan pilleihin ja mukit ovat tällä kertaa muoviset joita löytyy monelta lähipiiristä eli lainaan ne.

MIAHei Sanna! Järjestin mieheni 50-vuotisjuhlan tarjoilemalla lohikeiton ruisleivän ja juustosiivujen kanssa. Jälkiruuaksi keitettiin kakkukahvit. Oli yksinkertaista ja helppoa, mutta tilanteeseemme sopivan taloudellista. Perunat ja porkkanat voi kuoria ja pilkkoa veteen etukäteen, laittaa pilkotut sipulit ja mausteet kuutioidun, valmiiksi fileoidun ja ruodotetun kalan kanssa porisemaan. Vaihtoehto kasvissyöjille tulee samasta keittopohjasta ennen kalan lisäystä, lisätään tomaattimurskaa ja papupurkista papuja. Helpompaa ja halvempaa kuin seitsemän sortin leipomukset. Kattaus voi silti olla juhlallinen ja yhdessäolo tekee juhlan.

MeeriAina on joku tuttu, joka osaa tehdä hyviä voileipäkakkuja, täytekakkuja tai karjalanpiirakoita ja ässiä. Juhlat kun pitää kotona ja ostaa itse tarpeet, hinta pysyy kohtuullisena, tarjoilijana voi toimia naapurin rouva tai hyvä ystävä

ponseriOlen itse järjestänyt niin lasten rippi- ja ylioppilasjuhlat kuin omat syntymäpäivämme kotona, ja tarjoilut - sen eniten rahaa vievän - olen tehnyt itse, pitopalveluun tms. ei todellakaan ole ollut mitään mahdollisuutta. Olen myös tullut siihen tulokseen, että kannattaa tarjota juhlissa reilusti kunnon ruoka, vieraat pitävät lähes aina kahvipöydissäkin eniten suolaisesta tarjottavasta. Jos alkaa nypertämään valtavia määriä jotain pientä tarjottavaa, se tulee sekä kalliimmaksi että vie paljon aikaa. Tarjoa esim. kiusausta ja hyvää salaattia, jotain hyvää keittoa ja hyvää leipää tai myöhemmin uusia perunoita ja särpimiä. Kahvin kanssa riittääkin sitten kakku.

MarjattaMeilläkin on lakkiaiset tänä keväänä. Päätin laittaa vain täytekakkua ja voileipäkakkua. Tuleva yo kuitenkin on ajankuluksi leiponut pakastimeen pikkuleipiä ja pitsaa lisäksi, mutta ne ovat ihan ylimääräistä mun mielestä.

mummeliMeillä on suht iso suku, joka tulee aina näihin kisoihin mukaan. Ensinnäkin juhlijoiden määrän rajoittaminen on tärkeä (esim. suku). Itse tehden vaikka uudet perunat mehumaijassa höyryllä keittäen, kaupasta ostettu savukala ja itse tehdyt uunilihapullat sekä yksinkertainen salaatti on jo riittävä eikä tule kovinkaan kalliiksi. Jälkiruoaksi täytekakku, sekin itse tehden. Juomat tottumusten mukaan. Tässä on otettu huomioon kalansyöjät ja lihansyöjät. Pöydästä saa näinkin huomattavan.

KippariMielestäni varsinaisten tarjoiluiden ei tarvitse olla ihmeellisiä ja erikoisia. Tavallisen, joka on usein edullisempaa, voi kattaa kauniisti, laittaa esille hieman poikkeavalla tavalla. Tavallisia ja perinteisiä tarjoomuksia voi tuunata... koristella tai leipoa eri muotoon, erimallisiin vuokiin jne.

Silmänkääntötemppuja ehdotan minä... silmillä syömistä. Kaunista. Ei tarvitse kalliita kukkalaitteita... koivunoksat, mustikanvarvut...joihin on etukäteen saatu lehdet.. kynttilät, lautasliinat, koristeet. Juhlavaa ja arvokasta. Juhlantuntu on taattu. Kukkaroa säästämällä.

RaijaSuurimmillaan 7-henkisen perheen äitinä olen järjestänyt juhlat poikineen n. 40 - 60 hengelle. Puhtaus on puoli ruokaa, mutta ruokahan se juhlissa eniten maksaa. Meillä on pitäydytty kotitekoisessa. Kuohujuomana voi olla sima, joka on todella edullinen juoma itse valmistettuna. Tuoppi-pakkauksesta tulee edullinen ja helppo kotikalja veden kaveriksi.

Jos tarjolla on lämmintä ruokaa, kana on edullinen vaihtoehto ja myös helppo. Sen voi laittaa uuniin pastan tai riisin kanssa ja vihanneksetkin siihen voi yhdistää. Myös keittoruoka on edullista. Salaattia ja /raastetta lisukkeeksi sekä leipää ja piirakoita jos budjetti sallii. Jälkiruoaksi ne kakkukahvit. Ruoka on usein edullisempi vaihtoehto kuin esim. voileipäkakut. Täytekakku on edullisimmillaan ihan perinteiseen pohjaan tehtynä hillolla/marjoilla/hedelmillä ja kermalla höystettynä.

Haasteellisinta on kattaus, mutta kun ei aseta rimaa liian korkealle, juhlat onnistuu. Kertakäyttöinenkin voi olla joskus toimiva.

Kymmeniä juhliaKannattaa kysellä paikallisista oppilaitoksista, jos vaikkapa pitopalvelun voisi tehdä opiskelijatyönä. Samoin voisi kysellä sukulaisista tai naapureista jotakuta nuorta tai opiskelijaa avuksi pientä korvausta vastaan. Jos suinkin mahdollista, kannattaa itse pyrkiä tekemään mahdollisimman paljon, jolloin pystyy säästämään isonkin summan..

Kisse


Tee kerralla iso kasa ruokaa, niin ei tarvitse tehdä pieniä tarjoiltavia, jotka yleensä tulevat kalliimmaksi kuin kunnon ruoka. Ruoan jälkeen tarjoilet itse tehtyä täytekakkua ja kahvia/teetä/itsetehtyä mehua ja vettä. Erityisiä kivennäisvesiä ym. ei tarvitse tarjoilla ja kuohuvan tilalla voi olla Pommacia tai virkistävää mehua, johon lisäät jäitä ja mintunlehtiä. Ruokatarjoiltava voi olla kanapastavuoka ja lisukkeena kesän raikkaat vihannekset. Jos tarjoiltavana on ruoka, niin muuta tarjoiltavaa ei tarvitse olla paljoa. Tai jos ruokaa et halua tarjoilla, tee itse pieniä voileipiä ja täytekakku ja ilmoita jo etukäteen, ettei ole ruokatarjoilua vain kahvia ja kakkua, niin pitkämatkalaiset voivat syödä tulomatkalla, eivätkä "kuole" nälkään juhlissanne.

Tai jos raha on vielä tiukemmalla, ei ole häpeä ilmoittaa asiasta ja toimia myös juhlissa nyyttäriperiaatteella.

Itse teen yleensä ruoan ja siitä olen saanut paljon hyvää palautetta:)

SatuOma äitini antaa juhlakalulle lahjaksi oman työpanoksensa ja taitonsa - hän leipoo ja on maestrona keittiössä. Tämä on vakiintunut tapa sukujuhlissamme muutenkin  -yleensä ne paremmat bileet ovat juuri keittiössä, minne kaikki naiset lopulta kokoontuvat.
Eli leivontataitoisilta ystäviltä voi pyytää tiikerikakun, täytekakun, suolaisen piirakan, voileipäkakun tms. Astioiden lainaaminen naapureilta ja ystäviltä on myös meillä tavanomainen käytäntö - ja yllätys; kustannukset pysyvät aisoissa!

JohannaOlemalla oma itsensä, elämällä varojensa mukaan saa rauhallisin mielin nukkua yönsä ja elää elämänsä. Jos lähtee kilvoitteluun mukaan, aina on joku sinua rikkaampi tai parempi, joka saa sinut matalaksi, ellet pidä varaasi. Hän ei kuitenkaan valvo yötäkään vuoksesi, vaikka olisit joutunut pulaan. Ole siis oma itsesi ja tee juhlista omasi näköiset varojesi mukaan.

PolaTee mahdollisimman paljon itse ja koristele kauniisti niin arkisempikin tarjottava näyttää juhlavalta. Pitopalvelun sijasta voi pyytää tuttua tai tutun tuttua ravintola-alan opiskelijaa hoitamaan tarjoilua muutamaa kymppiä vastaan. Jos juhlat eivät ole ihan kesällä, voi kysyä haluaisiko joku järjestää juhlat päättötyönään.

KaneliItse leipomalla säästää jo paljon! Vaikka tuntuu että on peukalo keskellä kämmentä, etukäteen kun tekee pari harjoituskakkua, niin varmasti onnistuu. Ja esim. voileipäkakut ovat helppotekoisia, vaikka näyttävät päällepäin monimutkaisilta, työtä tietysti jonkin verran vaativat. Ainakin Jyväskylästä löytyy TEKEVÄ-säätiö, jossa tehdään edullisesti upeita painatuksia lautasliinoihin, omien lasten rippi- ja YO-juhlissa nämä ovat aina ihastuksen kohteena, siis kaunista ja juhlavaa edullisesti. Myös asujen ja korujen lainaus tutuilta tuo helpotusta kuluihin.

LelleKysy nuorelta itseltään, mitä hän haluaisi tarjottavan omassa juhlassaan. Saatat yllättyä, kuinka helppo ja yksinkertainen kattaus riittää juhlittavan omasta mielestään: tarkoitus ei ole miellyttää sukulaisia ja naapureita, juhlittava itse on tärkein. Aloita jo nyt leipomalla pari kolme kuivakakkua pakkaseen. Myös perinteiset täytetyt kierrepullat erilaisin täyttein ei ole kallis vaihtoehto. Huomioi laktoositon vaihtoehto: pullat voi leipoa veteen. Pari vaihtoehtoa gluteenitonta mukaan. Lisäksi pöytään shipsejä, popcorneja, pari kolme salaattivaihtoehtoa erilaisin kastikkein. Piparit voi ostaa valmiina tai voit leipoa tutun ohjeen mukaan omia. Ei ole kovin kallista ja jokainen selviää itse ilman pitopalveluakin. Ota juhlittava hyvissä ajoin mukaan valmisteluihin. Selviät kyllä tarjottavista. Älä vähättele taitojasi. Menestystä juhliisi!

Monessa mukana ollutTäältä löytyy hyviä vinkkejä myös:
http://www.tarkkamarkka.com/blogi

JepuOlen ollut samana päivänä kaksissa lakkiaisissa ja sattumalta kävi niin, että ensimmäisessä kodissa oli tarjolla juhlavaa lohisoppaa ja toisessa paikassa voileipä- ja täytekakkua. Illalla ei ollut juhlaähkyä eikä turvotusta liikaa syödyistä herkuista! Eli soppa olisi varmasti se edullisempi vaihtoehto kuin seisova pöytä seitsemine sortteineen.

Arja* Alkumalja omatekoinen, kuplat vissystä, siideristä tms
* Alkupaloiksi salaattiainekset erikseen kerättäviksi lautaselle + kastikevaihtoehtoja pari ja suolapalat
* Lämpimänä ruokana muheva keitto
* Jälkkärinä kahvipöytä omatekoisen juhlakakun kera - muuta ei tarvitse

KatriMinä aina mielelläni leivon itse. Itse tehty on hyvää ja vieraat ovat tyytyväisiä. Leipomiseen voit pyytää apuun kavereita. On samalla hauskaa viettää aikaa ystävien kanssa. Myös tarjoilun osalta voisi pyytää, että varsinaisen ostetun lahjan sijaan joku/jotkut vieraat voisivatkin osittain olla apuna tarjoilussa, ettei ketään tarvitsisi palkata. Kaikilla ei nimittäin ole myös varaa ostaa lahjaa! Ja kaikki ovat tyytyväisiä.. Minä sain esim. 50-vuotislahjaksi siskoltani 2 sangollista suppilovahveroita (sieniä), kun pyysin, että sienet olisivat lempilahjani ja heillä oli huono rahatilanne :)))

MaireVoisi vaikkapa pyytää kaikilta vierailta heidän parasta leipomustaan tai ruokalajia? Ikään kuin siis nyyttärit, mutta idea pitäisi antaa vieraalle, että hän kokee olevansa niin hyvä, ettet sinä saa reseptilläkään tehtyä yhtä hyvää. Tämä käytäntö on esimerkiksi ollut häissä Saksassa, johon kaikki vieraat toivat heidän erikoisuutensa jälkiruokapöytään! Idea oli mielestäni mahtava! Voisi käyttää hyvin Suomessakin!

TuikkuHelei! Mulla oli rahat tosi tiukalla eräiden juhlien alla. Hain eu-ruokakassin. Tein hapankorppurullia ja kakkuun, pullaan ja piirakkaan riitti hyvin jauhot. Kaurakeksit on monen herkkua. Jos haluaa niistä juhlavampia, voi kahden keksin väliin laittaa marmeladia ja päälle sokerikuorrutusta. Juomaksi omasta kellarista omenamehua ja kakun väliin omenahilloa. Ostettavaksi jäi kahvi ja kerma. Astiastona ihanat lahjaksi saadut Ikean sateenkaarenväriset mukit ja lautaset. Vinkiksi muuten: Ilmaista juomaa saa kohta koivuista! Mahla on raikasta ja juhlavaa juotavaa.

Metsämokin MuijaKoristeet luonnosta; omenankukat, kielot koivunlehdet yms. Rohkeasti ystäväapua ja talkoita; astiat ja liinat lainaan ja yhdessä jokaisen luovuutta hyödyntäen leipomukset, ruuat ja ohjelmapalvelut kotivoimin.

RiikkaItse tekemällä kaikki... yksinkertaiset perustarjoilut.

saara-pekkaYkkösjuttu on se, että tarjoilut eivät ole nopeasti pilaantuvia. Kaikki "ihanat" kermahörhelöt ja lohikakut kannattaa unohtaa. Niitä syödään paljon (on siis oltava paljon), jäännöksiä ei voi enää tuntien seisottamisen jälkeen syödä. Ja ne maksavat paljon.

Tee pakastimeen pikkupiiraita edullisilla täytteillä (munariisi, tonnikalariisi, sieniriisi), leivo kuivakakkuja ja osta paljon edullista jäätelöä. Pullaa ei kannata tarjoilla. Itse tehdyt piparit eivät maksa paljon, mutta säilyvät hyvin. Itse tehty marenki on myös edullista ja säilyy hyvin, sitä voi laittaa vaikka jäätelön joukkoon.

Tarjoilupöytään laitetaan pikkuhiljaa lisää uunissa lämmitettyjä pasteijoita, kuivakakkuja yksi kerrallaan leikattuna, pipareita ja jäätelöä. Kesällä mansikoita saa kohtuuhinnalla, joten niitä voi olla eri kipossa itse otettavaksi. Jos haluaa vihanneksia, niin porkkana, kurkku ja kukkakaalipalat dippauskastikkeineen eivät maksa paljon ja niitäkin voi laittaa tarpeen mukaan lisää.

Juomana vettä, jääteetä, kahvia ja mansikkamehua. Jos on tarkoitus skoolata, voi senkin tehdä edullisesti. Mehun joukkoon puolet Elyseetä, autoilijakin voi sitä nauttia.

Näyttävän pöydän saat värikkäällä pöytäliinalla (esim. lakana), luonnonkukilla ja pienillä koriste-esineillä, jotka ovat peilin päällä keskellä pöytää. Lasten kutsuilla vaikka legoukkoja tms., aikuisilla kaapin perälle haudatut perintöhopeat. Iloiset servetit voivat olla monenlaisia, kuten kupit ja lasitkin. Ei tarvita 24 hengen serviisiä. Mielikuvitus on rajana.

On yllättävää kuinka vähän menee ruokaa, kun on pientä ja itse kerättävää. Kun syödään sormin, eivät ihmiset rohmua herkkuja.

Ainoa mitä todella tarvitset on aika etukäteisvalmisteluun, joten aloita ajoissa. Toiseksi tarvitset apua tarjoilun täydennysten tekemiseen ja astioiden keräämiseen. Siihen kannattaa "palkata" omat lapset ja heidän kaverinsa. Emäntä, isäntä ja päivänsanakari/t eivät kuulu keittiöön. Emäntä voi toimia työnjohtajana, murrosikäiset selviävät näistä hommista hyvin. Tämä on lapsityövoiman "oikein hyväksikäyttöä".

Kokemuksesta tavaksiKeitto (lohi-, kasvis- yms.) ja täytekakkukahvit!

Saara AnneliTee itse niin paljon kuin voit. pyydä apuja ystäviltä, sukulaisilta, jopa rahallistakin. Leipomukset ja muut voi tehdä itse näin säästää pitkän pennin. Näissäkin voi pyytää apua leipomistaitosilta kavereilta. Olen itsekin leiponut kakkuja ja pyytänyt vain tarvikkeiden hinnan juhlien järjestäjiltä. Keitto esim. lohisoppa maistuu monelle ja allergikoille voi tehdä lihasopan, ruokana on halpa ja hyvä vaihtoehto, lisäksi leipä ja juustoa. Onneksi silloin juhlien aikaan alkaa kurkut ja tomaatit olla suht halpoja, joten niitä vain pöytään. Lehdet esittelevät monia vaihtoehtoja erilaisiin juhliin, mutta ne ovat usein kalliita raaka-aineiltaan. Jälkkäriksi juhlan kunniaksi täyskäri ja kahffet, siinä se on. Muuten tein itse hääleipomukseni sekä muut tarjottavat, meillä vieraita kävi kolmisenkymmentä henkeä ja rahaa meni n 150 euroa. Mielestäni pääsin halvalla, Tämä maksoi noin 5 euroa hengeltä, jos olisimme menneet kuppilaan syömään ja kaffitteleman hinta olisi ollut viisinkertainen. Tarjosin ranskalaisia, nakkeja ja pieniä lihapullia, voileipäkakkua, täytekakkua, kuivakakkua, keksejä. Leivoin itse leivät voileipäkakkuihin, siis vaalean leivän ja tumman leivän ostin kaupasta. Tein liha- ja kalakakkua. Väsyttäähän tuo itse pakertaminen, mutta lopussa kiitos seisoo, kun näkee, että kaikki maistuu ja vieraat ovat tyytyväisiä!

JasminUskalla lainata astiastoja lähisukulaisilta ja ystäviltä - maksat vaivan sitten jollain kivalla muistamisella, eikä tarvitse ns. rahaa isosti liikutella millekään Martoille tai muille järjestöille. Meillä ainakin on melko pienellä budjetilla tällä tavoin onnistunut. Lisäksi leivonnaisten tekoon voi aivan hyvin pyytää apuun ystäviä ja sukulaisia - uskon, että apuja aina löytyy. Pöytäkoristeiksi voi käyttää luonnosta löytyviä kauniita kukkia ja oksia jne. lehtiä, eikä ostaa kuin yhden kauniin ruusukimpun perinteisestä ruokakaupasta, aina ei tarvitse erikoisasetelmaa kukkakaupasta hakea. Mikäli haluaa juhliin alkujuoman, voi sen korvata alkoholittomalla poreilevalla kauniilla kuplajuomalla - alkoholiton päärynäsiideri tai tekee itse alkoholittoman boolin kivennäisvedestä ja mehusta ja juhlavilla koristeilla: (sitruunamelissan lehdykät jne). Näillä vinkeillä uskon, että säästät jo pitkän sentin :) Mukavia ja rentoja kesäjuhlia!

SusannaJos järjestät juhlat kotonasi, voisit harkita onko onnittelujuoman pakko olla shampanjaa. Muitakin vaihtoehtoja on, esimerkiksi Alko myy aivan kelvollista, ranskalaista siideriä, jossa on muuten shampanjapullon korkki, alle 5 e/pullo. Voisi toki skoolata alkoholittomallakin porevedellä. (Esim. osa tuoremehua ja vischyä. Kokeile oma suosikkimakusi!)Tarjota voi korkeista shampanjalaseista juhlavuuden lisäämiseksi!

Kakun voi tilata leipomosta, mutta muut tarjoilut voi tehdä itse etukäteen vaikkapa "talkoilla". Voileipäkakun voi tehdä itsekin ja sen sijaan voisi tarjota pieniä suupalavoileipiä, jotka ottaa piparkakkumuotilla tahnalla päällystetystä leivästä. Muut koristeet sievästi päälle. Tikkupalojakin voi tehdä valmiiksi. (Esim. juusto-oliivi, pisaratomaatti-juusto tms.) Muffinsivuokiin voi leipoa juustopuusteja ja koristeltuja muffinseja. Mutta suunnittelu on tehtävä ajoissa ja hankittava apulaiset. Heidän palkkaamisensa on halvempaa, kuin juhlapalvelun kustantaminen!

TarjaTekemällä mahdollisimman paljon itse. Liinoja voi lainata tutuilta tai ostaa kirpputoreilta, servetit ym. saa monesti alennusmyynnistä. Astioita voi vuokrata esim. paikallisilta Martoilta. Menuun voi suunnitella kukkaron mukaan. Karjalanpaisti, perunat, laatikot, salaatti eivät ole kovin kalliita. Nauravat nakit ovat lasten suosikkeja. Pullana ja tiikerikakut voi leipoa pakastimeen jo aiemmin, samoin täytekakkupohjat. Täytekakut tukevat halvaksi, kun tekee itse esim. perinteisen kermakakun. Koristeita on nykyisin hyviä ja halpoja, ellei halua koristella esim. hedelmillä tai marjoilla. Kaakaoruusut lehtineen ovat kauniita. Töitä tietysti pitää tehdä, mutta valmistautuminen tuo samalla juhlan tuntua. Onnea juhliin!

EppuPidetään Nyyttärijuhlat, eli jokainen tuo jotain tullessaan.

ÄitiHei! Olin taannoin häissä, jotka järjestettiin nyyttäriperiaatteella. Ilmoittautuessaan jokainen kertoi, mitä pikkusuolaista tuo (salaattia vai juustoa vai patonkia vai pieniä suolaisia piiraita/pasteijoita) sekä "suunnilleen sen määrän viiniä/olutta, jonka aikoo nauttia". Vieraita oli satakunta, hääpari tarjosi kuohuviinit, kakut ja kahvit. Tilaisuus oli erittäin onnistunut!

SerkkutyttöHei, Älä liioittele juhlatarjoilujen suhteen nimittäin kaksi kolme erilaista sortimenttia on riittävä kun tai jos ne itse ja teet kaiken huolella. Aivan turhaa ostaa monta kallista tai tehdä monia sortimenttejä. Ja lisäksi se on myös paljon tyylikkäämpää. Ei juhlapöydän pidä pröystäillä. Pullarinkeli ja siihen keskelle pikkuleivät on ihana, ja täytekakku. Jos on ruoka, niin tämä on riittävä juhlakahviksi. Näin saat juhlalle arvoakin eri tavalla. Koristella voit kynttilöin ja servetein (voit painattaa juhlittavan nimellä servetit, kynttilöitä, voit kukilla somistaa mm kynttiläkruunun, mm kieloilla, orvokeilla, koriste oveen.

Tuulia -kokemusta on!Niinpä niin, liian myöhäänkö heräsit... minä olen tehnyt aina (juhlia on ollut kolmesti rippijuhlat, kahdesti yo-juhlat, vieraita kaikissa 80-120), niin että aloitan maistiaisilla jo heti vuodenvaihteessa, eli kukin juhlakalu on sitten itse saanut valita maistiaisista sen mitä haluavat...
Sitten vaan pakastinta täyttämään, pikkuhiljaa, niin ei tunnu liiemmälti pussissa eikä päässä, sillä kun kaikki leipomiset on tehty, jää aikaa enemmälti muuhun mikä juhliin liittyy, toki on sitten ne viime käden jutut, mutta liharuoat voi valmistaa pakastimeen valmiiksi, jos sellaisia on tarjolla, salaatit vasta viime kädessä ja perunat pitoemännälle.
Meillä oli esim. rippijuhlat elokuussa, mutta juhlakalu halusi jälkiruoaksi raparperimansikkakeittoa, no sitten vaan kokeilemaan, miten onnistuu pakastaa ko keitto, onnistuikin hyvin, meni vanhat mansikat pakastimesta toiseen muotoon, ja maitopurkkeihin vaan valmis kiisseli, hyvin sujui, ainoastaan kerma vatkattiin juhlan alla...
Että ei muuta kun aikaisin juhlia tekemään niin ei pipoa kiristä eikä pussi kevene kerralla.  Mukavia juhlia!

kiireetön pakertajaJuhliin saa menemään rahaakin, mutta tarjoilussa voi säästää tekemällä isoja ja helppoja ratkaisuja. Kinkkukiekkoset, makaroni-salaatti, helppoja ja helposti ruokkii isommankin joukon. Kahvikakut jäävät monesti ottamatta, vaikka niitä tekeekin, mutta kun kuorruttaa niitä hieman, niin niistä saa kauniita ja houkuttelevia. Tomusokeria ja vaikka appelsiinimehua ja valuttelee pitkin kakun kylkiä. Heti on syötävämpi kakku! Tässäpä alkuun. Onnea valmisteluihin.

kotikokkiJuhliin on hyvä hankkia apulainen keittiö/tarjoiluhommiin. Omissa perhejuhlissamme on etukäteen sovittuna apuna ollut ystävättäreni ja vuorostaan minä olen käynyt heillä juhlien apulaisena (onneksi on sattunut juhlat eri aikoihin).

Rivitaloasuntomme takapihalle olemme pystyttäneet lainatun teltan, johon olemme myös ystäviltä ja naapureilta lainanneet pihahuonekaluja. Pöytien koristeena on irtoruukuissa pikkubegoniat, jotka ostan juuri ennen juhlia. Juhlien jälkeen begoniat pääsevät mökille omalle paikalleen. Samoin olen mökiltä kuljettanut isohkoja kukkaruukkuja kevääksi kotiin ja istuttanut niihin kukkivat belargoniat. Juhlien jälkeen kukkivat pöntöt viedään takaisin mökin rappusille. Ei tarvitse ostaa kaksia ruukkukukkia.

Pihapöytiä ja keittiön pöytää varten olen ostanut valkoista tai valkopohjaista kerniliinaa peittääkseni romuluiset pöydät. Niitä voi käyttää vuodesta toiseen uudelleen. Vain olohuoneen tarjoilupöydällä on kangasliina.

Virallista valokuvausta lukuun ottamatta otamme paljon valokuvia juhlista ja varsinkin juhlakalusta itse tai sitten taas ristiin ystäväperheen kanssa. Edullisemmat kiitoskortit saa kun teettää ne kamerakuvista. Joita varten siis juhlakalusta otetaan tosi paljon yksittäin, jotta olisi sopiva korttikuvakin. Myös porukkakuvia ja sukulaiskuvia otamme paljon digikameralla. Myös video on kiva jos löytyy joku kuvaaja esim. lasten kavereista tai tuttavista tai vierailijoista, mutta siitäkin on hyvä sopia jo ennakkoon.

Tarjottavaa olen monasti leiponut itse jo ennakkoon pakasteeseen (lihapaistosta, sienipaistosta) ja täytekakun teen mieluiten itse. Saa ainakin maukasta ja sellaisen kakun kuin itse haluaa. Paistan kääretorttupohjia ja leikkelen niistä sopivan kokoisen pohjan ja sitten vuoron perään pohjaa, kermarahkaa+ esim. omenahilloa. Kakkua on myös helppo muotoilla kun se on kostea ja kokoa voi säätää ihan miten itse haluaa. Kakku on parasta täyttää edellisenä iltana, että ehtii kostua, ja jos kerma-rahkaseosta panee päälle, niin vasta juhlapäivänä. Kakkuni ovat kyllä kotitekoisen näköisiä, sillä en harrasta pursottamista tms. Vaalea kermakerros päälle ja koristeeksi esim. ruusun kukintoja tai kehäkukkia tai mitä nyt sattuukin silloin olemaan kukinnassa. Myrkyllisiä kasveja ei tietenkään pidä käyttää.

Osan leivonnaisista olen sopinut, että sukulaiset leipovat ja tuovat, sitä heidän omaa bravuurilajiaan.

Eli ohjeeksi että tee itse, lainaa, pyydä apua ja anna apua takaisin, tee osa tarjoiluista pakastimen kautta ennakkoon, kuvaa itse kiitoskorttikuvat. Käytä ruukku- tai istutuskukkia, joita muutenkin hankkisit kesäksi.

Juomana kotimehua kahvin ja teen lisäksi, sillä limpparit ovat kalliita kuitenkin jos tulee paljon nuorisoa.

Kolmen lapsen äitiTee tarjoilut itse ja ajoissa: ne mitä suinkin voi niin hyvissä ajoin ennen juhlia pakastimeen (vaikka naapurinkin, jos omassa ei tilaa tarpeeksi!). Suunnittele huolella ja osta pitkin kevättä tarjouksesta tarpeita (esim. lihaa ja kalaa voit pakastaa), tee tarjottavat sesongin tuotteiden mukaan (ja käytä pakastimesta viimekesäiset marjat pois, jos niitä vielä on!). Jos pidät juhlat kotona, niin voit kenties käydä lainaamassa naapureilta astioita, maljakkoja, tuoleja jne., miksei myös kysäistä josko heillä jääkaapissa olisi tilaa juhlapäiväsi alla, sillä omat kylmätilat eivät välttämättä riitä tarjottaville. Myös auringonsuoja-/sadekatosta pihalle kannattaa kysellä lainaksi, halpakatoksia ei juuri kannata ostaa kun eivät välttämättä edes yksiä juhlia kestä (jos tuulinen päivä sattuu). Keräile tarjoilupöydän koristeet luonnosta: risuja, kiviä, kukkia (sesongin mukaan), netistä löytyy kivoja vinkkejä. Pyydä vaikka joku työkaveri - sellainen, joka ei tule kutsutuksi vieraaksi, tai naapurin näpsäkkä teinityttö auttamaan tarjoiluissa, pientä korvausta vastaan, että pääset itsekin juhlaan mukaan.

vielä muutama vuosi rippijuhliinMeillä hoidettiin rippijuhlien ruokatarjoilu kevyesti ja maukkaasti, teimme helpon kanakeiton (paistetaan broilerin filesuikaleet pannulla ja laitetaan kattilaan pakaste perunasipuliseoksen, kasvissuikaleiden ja keittojuuresten kanssa, valkosipulikasvisliemikuutio kyytipojaksi) nopeasti valmistui edellisenä iltana ja nopeasti lämpeni. Keiton kanssa meillä oli erilaisia patonkeja (tai voit leipoa sämpylöitä) tuorejuuston kera. Kahvin kanssa täytekakkua ja jotain ajankohtaan sopivaa piirakkaa (marjoja, raparperia tms.) Itse leivotut pikkuleivät ovat maistuneet myös. Tarjoukset kannattaa bongata ja itse tekemällä tulee maukasta. Meillä kävi juhlissa yli 50 vierasta ja hoidin tarjoilut tekemällä noutopöydän. Suvustamme löytyy onneksi kokki ja leipomoalan ammattilainen ja isommissa juhlissa heiltä olen saanut korvaamatonta apua (kannattaa hyödyntää). Keitosta saimme kovasti kehuja kaikilta vierailta!

PerhonenHei, kakkujen yms. valmistaminen sujuu todella upeasti alan opiskelijoilta - he saavat tehdä niitä myös koulutöinään usein. Ja hinta on todella edullinen. Eli yhteys ammattikoulujen leipurilinjoille:)

salsaSuunnittele tarkkaan valmiiksi ja KAIKKEA ei tarvitse samoissa juhlissa tarjoilla. Voi valita vaikka yhden suolaisen ja yhden makean tarjottavan, mutta niitä sitten tarpeeksi kaikille vieraille. Juomissakin voi säästää, esim. ihanan ja halvan kuplivan saa tekemällä simaa, raparperisimaa, koivunlehtisimaa. Jos haluaa tarjota alkoholia niin niihin voi lisätä jotain. Ennen kaikkea iloinen ja vapautunut mieliala on parasta. Aito ihmisistä välittäminen heinä itsenään. Ei kilpailua kuka eniten ja monimuotoisin tarjottavin juhlistaa. Jos kyseessä on henkilöjuhlat, niin huomioiminen juuri häntä kohtaan on parasta.

EiraPerhepiirissämme tarjotaan yo-vieraille lohikeittoa, josta vieraat ovat juhlapaikoissa makean mässäilyn välillä pitäneet kovasti. Valmista keittoa voi pienin erin lämmittää. Tai jos vieraat tulevat samaan aikaan, vielä parempi. Lisukkeeksi kunnon leipää, levitettä, kurkkua ja juustoa. Päälle yhtä sorttia täytekakkua.

MammaLainaaminen ja kierrätys kunniaan! Kun olin lapsi ja kotonani järjestettiin isompia juhlia, naapureilta tai ystäviltä lainattiin kaikenlaista: astioita ja tuoleja... Naapureilta sai apua myös esim. tiskaamaan ja muihin keittiöhommiin - tietysti vuorotellen autettiin toinen toistaan. Suku voi leipoa tarjoamisia ja tuoda niitä tullessaan. Mielestäni juhlissa, niin pienissä kuin suurissakin, tunnelma on tärkein. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle, viimevuotinen juhlamekko kelpaa mainiosti, samoin toissa vuonna hankitut verhot... Jos juhlat pidetään kotona, perusteellinen kodin siivoaminen kohottaa kovasti juhlatunnelmaa. Saippua ja vesi ovat hyvin edullisia juhlan tunnun luojia! Iloista ja ihanaa juhla-aikaa kaikille!

VilhelmiinaVoisit järjestää 'erilaiset' juhlat: tee iso kattilallinen keittoa. Monissa juhlissa peräjälkeen vieraillut varmaan arvostaisi suolaista tarjottavaa. Ja pyydä vielä äitiä / anoppia / mummia / kummia / ystävää leipomaan leipää. Sitten enää kahvia ja kakkua. Onnittelujuomaksi käy hyvin mehu. - Jos haluat perinteiset juhlat, kannattaa reilusti kertoa ystäville, että haluaisit järjestää hienot yo-juhlat, mutta talous ei salli ja pyytää heitä leipomaan, jokainen vähän jotain. Yhdessä siitä kertyy juuri se oikea juhla! Ihmiset mielellään auttavat, jos sitä heiltä vain pyytää.

MerjaValmista juhliin suuri kattilallinen maukasta lohikeittoa. Lisäksi pellillinen itse tehtyä foccaccia-leipää, päälle rosmariinia, merisuolaa ja hyvää oliiviöljyä.
Kahvin kanssa täytekakku ja pikkuleipiä.

AnneliMeillä rippijuhlaan otettiin Subway-tarjottimet 1 keksitarjotin ja 4 tarjotinta erimakuisia Subwaypatonkeja ... oli todellinen suksee ja monelle vieraalle täysin uutta. (ollaan tehty näin myös muissa juhlissakin) helppoa ja maistuvaa.

SukseeKannattaa tehdä mahdollisimman paljon tarjottavista itse. Ainakin pikkuleivät, kuivakakut ja pullat pystyy tekemään etukäteen ja pakastamaan. Isot lapset voi ottaa mukaan leipomiseen, niin itselle ei jää tehtäväksi kaikkea. Voileipäkakun tekokin on yllättävän helppoa, kun vaan rohkaisee mielensä ja kokeilee. Itse olen tehnyt voileipäkakkuja parille kutsuille ikään kuin harjoituksena suurempia juhlia varten. Itse tilaan isoihin juhliin valmiina vain täytekakut - taitava tekee nekin itse. Kaiken muun leivon itse tai ostan kaupasta sen mitä pystyy (esim. pakaste cocktail -piirakat on myös hyviä, kun tekee niihin kunnon munavoin). Pitopalveluiden hinnoissakin on eroja, joten kannattaa kysyä tarjousta ainakin 3 eri paikasta. Kahviastioita, juhlaliinoja ja maljakoita voi lainata sukulaisilta. Näillä vinkeillä säästää jo aikalailla. Hyvin suunniteltu on myös puoliksi tehty.

TiisaKevään juhlat maksavat hunajaa, mutta ovathan sen arvoisiakin! Säästämisen vinkkejä omasta kokemuksestani voisin antaa näillä sanoilla:
* hyödynnä lähipiirisi, ystäväsi, sukulaisesi, he ovat innoissaan tarjotessaan apua
* suunnittele juhlakalun kera, suosi luomua sekä itse valmistamia tuotteita ja palveluita

Ei muuta kuin iloisia juhlia!

HessuMeille tuli 40 hengen teatteriseurue Riikasta yllätysjatkoille. Paistoimme neljällä pannulla räiskäleitä, käärimme täytteeksi riisi, tonnikala, maustetahnan. Juomaksi 10% "plantrattua" pirtua boolina, pakastemansikoiden kera. Sauna lämpimäksi ja takkatuli. Vatsat ja päät täyttyivät: "Aah, Peka, my fried, I am in Heaven!"... ja minulla oli jumalainen tunne.

pekka s-to.Meillä kävi noin 50 vierasta. Laitoin lihakeittoa edellisenä päivänä, salaattia, Tyrnikiisseliä sekä maidot ja leivät pöytään. Kahvin kanssa oli yksisuolaista ja makeaa sekä keliaatikoille ostin valmiin piirakan ja juustoleipää. Leivonnaiset laktoosittomia.

LekkuSäästövinkki pöytäliinoissa; osta kertakäyttölakanoita, saat helposti juuri pöytien kokoiset liinat edullisesti. Väriä sitten serveteillä ja kattauksella!

PekkaMonet nuoret rakastavat kokkailua - valmistuvat voivat ystävien kesken valmistaa itse syötävää juhliin. Pieni on kaunista, tarjolla ei tarvitse olla sen seitsemää sorttia, muutama maukas juttu riittää. Iso kakku, pikkuleipiä, raikas salaatti ja itse leivottuja leipäsiä (tai rieskaa, patonkia, sämpylöitä) ja juotavaksi vettä, sekamehua ja vaikka alkoholitonta boolia (ohjeita löytyy netistä roppakaupalla) - nämä riittävät. Koristeluakaan ei tarvita hurjasti, nätit ja edulliset servetit ja kukkaset (joita tulee varmasti vierailta!) riittävät myös hyvin. Tärkeintä on iloinen mieli, lämmin henki ja puhdas koti - juhlan tekevät ihmiset, eivät materia! Onnea juhliin!

PaulinaNyyttärimeiningillä juhlat onnistuvat varmasti sillä pyytää jokaista vierasta tuomaan tullessaan omaa herkkuaan niin varmasti ainakin jokaiselle löytyy jotakin superhyvää ja vieraiden mieli korkealla. Lisäksi voi itse leipoa tai laittaa jotain peruskotiruokaa tarjolle (juhlista riippuen) ja jos vieraita tulossa paljon niin pyytää vaikka edellisenä iltana sukulaisia tai naapureita avuksi.

MimmiItse tehty voileipäkakku on aina varma juttu, tee se tarjouspaahtoleivästä, leikatut reunat voit kuivata ja jauhaa korppujauhoiksi. Itsellä ainakin suuren suosion saavuttanut tarjoilu, joka sopii kaikkiin tilaisuuksiin on: kurkkua, porkkanaa, juustoa, makkaraa, varsiselleriä, yms. pilkottuna ja muutama dippi, joita teet kermaviilistä ja mausteista. Valmiinakin tietysti voi ostaa. Itse tehty aioli myös takuuvarma herkku. Näyttävän täytekakun saat paistamalla kääretorttulevyjä ja pinoamalla niitä, sitten pinnalle mieltymysten mukaan suklaakuorrutus tai hedelmiä ja kermavaahtoa.
Lohikeitto suolaiseksi ja täytekakku, siinäpä helpoin tarjoilu.

VirpiTee mahdollisimman paljon itse. Suunnittele huolellisesti ja hyvin etukäteen (viime tinkaan jätetty saa paniikin aikaan ja tulle ostettua harkitsematta, kalliilla). Yksinkertaisia, vuodenaikaan helposti saatavilla olevia tarvikkeita. Kaunis kattaus, yksinkertaiset perusmaut toimivat aina. Käytä tarjoilussa hyväksesi ystäviä ym.. Lainaa astioita, ei haittaa vaikka olisivat eriparia sillä nykyisin voi ihan hyvin olla erilaisia. Hanki kukat/oksat luonnosta juhlapöytiin..

PäiviYhdessä tekemällä monet asiat sujuvat mukavammin ja huokeammin. Voit tehdä palveluksenvaihtoa ystävän kanssa niin, että olette vuorotellen apuna toisen juhlavalmisteluissa ja mahdollisesti myös tarjoiluapuna juhlapäivänä. Kumpikin voi leipoa omia lempileivonnaisiaan, jolloin sekä työmäärä, että kustannukset pienenevät. Antamisen ja jakamisen ilo taas helposti tuplaantuu. On hyvä sopia jo valmiiksi, milloin ja millä tavalla voi tehdä ystävälle vastapalveluksen, reilun pelin hengessä.

ElisabetTäytämme mieheni kanssa 70v. ja aikuiset lapset järjestävät lahjaksi juhlamme, me järjestämme vain juhlapaikan!

mumi 69Olen järjestänyt useammat kaste-, rippi- ja lakkiaisjuhlat lapsilleni. Leipomalla itse säästää. Täytekakut, voileipäkakut yms tulevat paljon halvemmaksi itse tehden, eivätkä ole edes vaikeita tehdä. Eikä tarvitse olla sen seitsemää sorttia - jotain suolaista, jotain makeaa. Jos on paljon pitkämatkalaisia vieraita, kenties keitto on paikallaan ja siihen täytekakkukahvit jälkiruuaksi. Jos ei itse osaa, voi pyytää esim. lapsen kummeilta tai jauhopeukaloystäviltä apua; yksi leipoo täytekakun tai kahvikakun, toinen kinkkupiirakan tai pasteijoita, joku voi olla innostunut väkertämään pikkuleipiä. Myös koristelussa pärjää halvemmallakin; itsellä esim. pöytäliinana pirtsakka punainen lakana, jonka päällä sävyyn sopiva pikkuliina tai joskus kirpparilta ostettu verho - täydestä meni sekin. Koristelussa voi käyttää luonnosta löytyviä kukkia kesällä tai vaikkapa havupuun oksia talvella, Tai voi ostaa jonkin tarjouskukan ja siitä ottaa oksia/kukkia koristeeksi. Tarjoiluapua voi saada vaikka väkivelkasilla (tarjoile sinä minun juhlissa, minä tarjoilen sinun juhlissa).

meijän äiskäKukka-asetelmat pöytiin voi tehdä helposti itse. Tarvitaan vähän harjoittelua ja uteliasta terkkailua. Mielikuvitusta ja rohkeutta.

rohkeaTee mahdollisimman paljon itse ja pyydä ystävä tai sukulaisesi leipomaan kanssasi. Lainaa astioita, liinoja, koristeita ym. rekvisiittaa muilta - ei aina kannata ostaa kaikkea itse.

HS65• ”puolinyyttärit”: hanki / tee jotain itse ja pyydä nyyttäreinä loput
• Nyyttärit: jokin suunnitelma, paljonko ja mitä tarvitaan. Jos ei itse osaa arvioida paljonko mitäkin tarvitaan, löytyy varmasti apua netistä tai ystävän ystävältä. Ylimääräiset ruuat voi toki jakaa vieraille (varaa kertakäyttökippoja) ja/tai pitää seuraavana päivänä rääppiäiset.
• ”Pääsymaksu” lahjan sijaan.
• Paikka, ohjelma, musiikki, karaokelaitteet, ruoka, kakut = pyydä kutsuttuja järjestämään lahjana sinulle. Ihmiset voivat kimppaantua ja järkätä & maksaa porukalla.
• Vastuuta tärkeät asiat niin, etteivät ne jää ilmaan roikkumaan (ja se kuuluisa ’joku muu’…). Pyydä joku vastaamaan aina yhdestä osa-alueesta ja keräämään ympärilleen tiimi, esim: musiikki, ohjelma, keittiö, ruuat, paikan koristelu ja valmistelu
• Kysy kutsutuilta, jos jotain puuttuu. Esim. karaokelaitteet: kysy kenellä olisi tai tietääkö joku jonkun, jolla olisi tai voisiko jokin kimppa hankkia laitteet ja musiikin. Muista, että verkosto on laajempi kuin sinun oma verkostosi: ystävillä on omia ystäviä ja tuttuja, facebook on suuri apu.
• Kun kaikilla on kaikkien yhteystiedot, syntyy todellinen verkosto eli myös vieraat voivat olla yhteydessä toisiinsa, kun joku tarvitsee säestäjän, toinen etsii silkkipaperia askarteluun jne.
• Yhdessä järkätty juhla ratkaisee kätevästi myös sen, ettei tarvitse keksiä lahjaa, vaan voi antaa työpanoksensa, tuoda kakun, osallistua ohjelmaan. Juhla on upea ja henkilökohtainen lahja, jonka voi jakaa kaikkien kanssa: ystävä- ja tuttavapiiristäsi saattaa löytyä huikeita talentteja, joista et tiennyt - yksi laulaa, toinen soittaa, kolmas imitoi, neljäs improaa,… seitsemäs kertoo ihanan tarinan siitä, kuinka tapasitte.

Enkä malta olla jakamatta seuraavaa: Minulla oli vastikään 50-vuotisjuhlat. Juhlaväkeä oli lopulta noin 65 henkeä (kutsuin noin 85), mutta ei minulla ihan kaikkeen olisi ollut rahaa. Pyysin kutsussani, että synttärilahjana järjestämme ihanat juhlat ohjelmineen ja syömisineen eli nämä juhlat olisivat syntymäpäivälahja kaikilta, en kaipaa muuta lahjaa. Näin teimme. Kustansin perusjutut itse: paikan, lämpimän ruuan, 2 salaattia ja jälkkärin. Muut ruuat ja hulppea kahvipöytä tulivat ystäviltäni. Samoin ohjelma, juontaja, karaokelaitteet sekä keittiön ihanat ihmiset. Pyysin ydintiimiin muutaman ihmisen koordinoimaan ruuat, keittiön, ohjelman ja musiikin eli luovutin langat muille. He olivat sitten yhteydessä muihin vieraisiin omien aiheidensa tiimoilta. Kaikille kutsutuille annoin kutsuttujen ja myöhemmin osallistujien nimilistan. Toimimme lähinnä sähköpostein ja ne muutamat, joilla ei sähköpostia ollut, tavoitettiin tekstiviestein ja soitoin. Facebookia emme voineet käyttää, sillä monet eivät ole siellä aktiiveja, mutta blogia käytimme apuna ruokalistan täydentämisessä. Kun tehdään yhdessä niin vieraiden kuin omakin ystävä- ja tuttavapiiri laajenee. On palkitsevaa huomata, kuinka ihania ihmisiä ympärillä on.

KatriinaIhan ensimmäiseksi: ei kannata verrata omia juhlia muiden juhliin. Kannattaa miettiä, miten voisi pitää kivat, persoonalliset juhlat edullisesti. Kun nuori on itse suunnittelemassa juhlia, niistä tulee aidosti hänen näköisensä. Ei pidä pelätä sitäkään, että juhlista tulee 'liian tavalliset', sillä loisteliaimmatkaan tarjottavat eivät pelasta huonoa juhlamieltä. Tehkää yhdessä, ajoissa aloittaen, pikkuhiljaa tehden ja pakastintakin hyödyntäen. Rahaa ja hermoja säästyy ja tarjouksia ehtii hyödyntämään paremmin. Riisi- ja pastapohjaiset salaatit ovat edullisia ja hyviä, salaatinkastike kruunaa maun. Onnistuneita juhlia!

HanneleSanna hyvä! Ala jo nyt kerätä pikkuhiljaa aineksia mitä tarvitset juhlien järjestämiseksi. Tee lista tarjoiluista ja niihin tarvittavista aineista ja astioista ym.. Aloita kuiva-aineista ja sellaisista tavaroista mitkä säilyvät. Voi, jauhot, sokerit mausteet, lihat pakkaseen. Pakkaseen voi tehdä jo nyt pullat ja piparit. Vähän aina kerrallaan.  Kermat, munat, salaattiaineet voit ostaa lähempänä juhlia. Siis joka kauppareissulla jotain juhlien hyväksi. Tällä tavalla sitä ei tule suurta laskua kerralla. Ja kun aloitat nyt, niin sinulla on reilusti aikaa kerätä tavaroita.

essuesteriYritän järjestää kerran vuodessa tapaamisen ystävien ja sukulaisien kanssa kotonani, oli aihetta juhlaan tai muuten vaan. Tarjoilu on aina sama; lohikeittoa iso kattilallinen, tuoretta leipää, voita.. kahvia/teetä ja esim. omenapiirakkaa vaniljakastikkeella. Lohet ostan pakkaseen tarjouksista, samoin kahvin, hyvissä ajoin. Kaikki ovat kylläisiä ja tyytyväisiä, että taas kerran pääsivät tulemaan. Yksinkertaista ja toimivaa!

Syyskesällä sitten taas...Tilaan kaikki valmiina, no stressi! Mitä sitä turhaan hermoilee kun kaikkia palveluja on tarjolla ja kaikki maksaa tänä päivänä.

LiinuskaKesäiset juhlat luonnon antimilla. Suolasta napostelua (coktailtikkuja) mehun kera. Makeaa esim. mansikoita, hedelmäpaloja ei välttämättä kakkua. Vaahtokarkkeja.

AniNyyttikestit voisi olla toimiva tapa järjestää juhlia eli sovitaan juhlavieraiden kanssa etukäteen kuka tuo mitäkin juhliin niin kaikki järjestyy. Kaikki nauttivat kun saavat osallistua järjestelyihin ja juhlan emäntä ei uuvu työtaakkansa alle. Siivousapukin voisi olla tapa osallistua.

"Yksi ei niin juhlista nauttiva"Hei! Minä olen huomannut, että vähimmällä stressillä pääsee, kun aloittaa valmistelut ajoissa. Sama pätee myös taloudelliseen puoleen; kustannukset voi jakaa pitemmälle aikavälille ja ehkä pystyy hyödyntämään tarjouksiakin paremmin. Kakkupohjat, pullat, kuivat kakut, pasteijat/piirakat voi kaikki tehdä pakastimeen valmiiksi, pikkuleivät säilyvät hyvin tiiviissä rasioissa. Kustannukset pysyvät kohtuullisina, kun teet mahdollisimmat paljon itse. Minä toimin samoin muidenkin juhlien yhteydessä, esim. joululaatikot ovat pakastimessa jo loka-marraskuussa. Ihania juhlia teille.

Juhlien ystäväMeillä oli 3v sitten kaksosten rippijuhlat. Kummeja ja vieraita riitti, joten kaikki tulisi maksamaan. Pyysin apua keittiöön kaverin, koska itse ei ole hauskaa olla silloin keittiössä kun on omat juhlat. Grilli kuumaksi ja yksinkertaista ja helppoa itse tehtyä ruokaa. Salaattia ja joku lämmin kiusaus tms. ei tule kalliiksi. Juhlat voivat olla silti juhlavat, vaikka tunnelma onkin rento. Ei tarvitse jäykistellä eikä jännittää. Ota selvää, kuka voisi vaikka kukkien sijaan tuoda kakun tai salaatin. Meillä lapset saivat palautetta, että oli rennoimmat rippijuhlat kaikista!

maazaYstävät apuun. Voit ostaa tarvikkeet tai sopia, etteivät auttajat tuo muita lahjoja. Aloita valmistelut ja suunnittelut tarpeeksi ajoissa. Tarjoiluun myös mukaan tuttavat, joille sitten olet vastavuoroisesti apuna.

KerttuliKaiken ei tarvitse olla niin viimeisen päälle hienoa kuin naistenlehdissä annetaan ymmärtää. Kirppareilta saa hyviä juhlavaatteita ja kenkiä. Leipoa voi etukäteen pikkuhiljaa ja laittaa leivonnaiset pakastimeen. Ei tarvitse olla makeaa enää sitä seitsemää sorttia. Jokainen taaplaa tyylillään ja monesti vähemmän on enemmän. Tärkeintä on juhlien iloinen ilmapiiri.

KotoilijaYllättävän moni tuttu, ystävä tai sukulainen on valmis auttamaan jos vain 'uskaltaa' kysyä apua. Ei tarvitse välttämättä pitää virallisia nyyttäreitä, mutta pyytää vain niit lähimpiä tuomaan jotain. Moni innostunut leipoja on vain mielissään kun on hyvä syy leipoa jotain todella vaativaa! Paljon eri salaatteja (lehti, couscous, linssi, pasta jne.) ja sitten leipiä ja levitteitä pöytään! Pellillinen liha tai kalapiirakkaa (riisi/muna/jauheliha tai lohi täyte) on myös helppo tehdä ja riittoisa kun leikkaa pieniksi neliöiksi. Tai tekee ne normaalia pienimmiksi yksittäisiksi piirakoiksi. Netistä löytyy myös varmasti ohjeita siman tapaisiin alkoholittomiin kuohuviin juhlajuomiin!
Luonnosta löytää helposti tarpeet kauniisiin kukka-asetelmiin!

LeenaJos on mahdollista pyytää jotain ystävää auttamaan esim. tarjoilun hoitamisessa, niin saisi itse keskittyä juhlimiseen ja vieraiden kanssa seurusteluun. Tässä täytyy sitten muistaa, että "vuoroin vieraissa" eli itse täytyy myös olla valmis auttamaan ystävän sitä tarvitessa. Ja astioita/pöytäliinoja voisi lainata ystäviltä - kaikkia ei tarvitse itsellä olla. Leivo esim. uunipellin kokoisia piirakoita ja leikkaa paloiksi, älä osta valmiina (kalliita). Tee itse mahdollisimman paljon - säästät.

Hädässä ystävä tunnetaanLeivo mahdollisimman paljon itse, tai jos sinulla on joku sukulainen tai ystävä, joka suostuu auttamaan sinua. Tarjoile ihan perus kotiruokaa, ei aina tarvitse olla eturuokaa, mutta jos välttämättä haluat tarjota alkupaloja, niin leivo nekin itse, esim kevyet pasteijat tms. Pääruuaksi perunaa (/riisiä) ja jotain lihaa/kalaa/kanaa. Valmista itse ruuat. Jälkiruuaksi kaikki marja-/hedelmäkiisselit ovat edullisia, varsinkin jos olet itse kerännyt marjat. Kahvit ja itse leivotut kakut, pullat yms.

HannaHei!
Ensiksi kaikki täytyy leipoa itse jo hyvissä ajoin valmiiksi, ja mehunkin voi tehdä itse, ja tarvikkeet tarjouksesta, ja jos kotiin mahtuu kutsuttavat niin sekin helpottaa...kutsukortit voi myös valmistaa vaikka mistä, että tällaisista asioista itse lähtisin juhlaa valmistamaan.

Kokenut konkariLeivo hyvät sämpylät, ne voivat olla hyvä suolainen kahvileipä, esim. munavoi siihen päälle on hyvää, ja erilaiset juustot. Lisänä voi olla joku vihreä salaatti.
Makeita ei tarvitse olla minusta niin monia sortteja. Täytekakku, ja joku muu, esim. hyytelökakku ja jotkut hyvät pikkuleivät riittää. Sima on hyvää lapsille. Kun kattaa pöydän kauniisti, ei sortteja tarvitse olla niin hirveän monta. Jos pöytäliinalle putoaa ja se likaantuu kesken juhlan, varaa nippu esim pyöreitä valkoisia kakkupapereita. Niitä voi laittaa esim. tahran tai kahvitippojen päälle, eikä pöytä näytä sitten niin sottaiselta.
Myös raakapakaste-karjalanpiiraat/koktailpiiraset ovat hyvä suolainen. Niitä voi paistaa aina uuden satsin ja on taas tuoretta uusille vieraille.  Itse laitoin jollekin erilliselle pöydälle kauniiseen lasimaljaan hyvän kiisselin, mansikka/vadelma tms. Siihen viereen kauniiseen maljaan esim. vaniljaa vatkattuna, sitrunanamelissanlehdellä koristeltuna. Lapsivieraat ja moni muu halusi ottaa siitä, se oli hyvää isomman ja pienemmän suussa.
Älä unohda erityisruokavaliota, jos niitä tarvitsee! Jos on keliakiaa sairastava, laita aina nämä leivonnaiset erikseen, ja vaikka lasikuuppa päälle. Ne kuivuvat niin nopeasti.
Niitäkin on helppo tehdä, monissa gluteenittomien jauhopussien ja laatikoiden kyljessä on kivoja ohjeita. Kunhan muistat pitää muut jauhot pitää pois läheltä, ettei niitä joudu näihin erityisleivonnaisiin. Ei muuta kuin hyviä juhlia! Itsekin olen noita valkolakkijuhlia pitänyt.

mummi53Jatkoa edelliseen, eiväthän ne ihmiset välttämättä tule syömään ja juomaan vaan onnittelemaan hyvin suoritetusta "työstä". Emännän ei tarvitse huolehtia muusta kuin hauskan järkkäämisestä. Kaikkea hyvää juhlien järjestäjille, kyllä järki sanoo mihin rahat riittää ja sitä paitsi yhdessä olohan on tärkeintä juhlinnassakin.

JasminItse leipomalla säästää melkoisesti. Jos et osaa, kysy osaavan ystävän apua. Ystävät, tuttavat ja naapurit varmaan lainaavat astioita, maljakoita, istuimia. Halvalla juhlittiin omat viiskymppiset ja tyttären lakkiaiset. Juhlavaa ja hauskaa oli!

LauraelinaItse olen leiponut ja laittanut kaiken tarjottavat ystävieni avustuksella, ja tuttavani kanssa on käyty tukusta hakemassa suurimmat tarvikehankinnat (tukussa ei kylläkään kaikki ole välttämättä halvempaa kuin kaupassa). Kaupasta olen ostanut valmiina vain leipäjuustot ja tietenkin juomat. Kuivat kakut ja kakkupohjat voi leipoa pakastimeen jo hyvissä ajoin, joten sekin auttaa, ettei kaikkea tarvitse hankkia ja valmistaa ihan loppumetreillä. Tarjoilujuomat kuten siman ja/tai kotikaljankin voi tehdä koton ja jos on marjoja niin niistähän saa keitettyä mehut itse etukäteen. Ja nykyään ei tarvitse olla pöydässä sen "seitsemää" sorttia vaan riittää ihan hyvin kun on vain suolaista ja makeaa ja itse olen huomannut että suolaiset tarjottavat tahtovat aina loppua kesken ja makeaa jää jaettavaksi ;).

ElluTee hyvissä ajoin työlista, mitä tehdään ja milloin. Itse tekemällä säästää todella paljon. Mummit ja kummit ja ystävät talkooavuksi. Monia asioita voi tehdä hyvissä ajoin, jolloin stressikin jää vähemmälle.

HelenaKeskity juhlimiseen, älä valmisteluihin! Siis yksinkertaiset tarjoilut! Kakku halpis-kääretortuista, päälle kerma ja omanlaiset koristelut! Suolaiseksi palaksi karjalanpiirakoita ja munavoita! Edullisesti saa paistovalmiit piirakat kaupoista! Sitten yhtä lajia pikkuleipää!

Yksinkertaisuus on juhlaaAina ei tarvitse olla samalla kaavalla 7 sorttia tarjolla, voi tehdä vaikka pientä suolaista itse, mitä pienempi sämpylä tai pulla niin sitä edullisemmaksi tulee ja voi pyytää vieraita tuomaan nyyttikesti-periaatteella.

"sentinvenyttäjä"Kukat: koristeeksi esim ruukkukukkia, joista voi leikata kukinto-oksia laseihin.
Lainaa liinat suvulta samoin kahvikupit.  Kysy, voiko osa sukua tuoda esim. kahvipöytään leivonnaisia, joku makeaa , joku suolaista. Täytekakut on halvempia itse tehtynä. Selvitä suvun leipuri ja pyydä apuun ,korvaa jotain hänelle vaivasta.
Mieti onko vain kahvitus. Jos haluat suolaistakin, mieti olisiko esim. lohikeitto hyvä=halvempaa kuin voileipäkakkutarjoilut.

ApunikkariKohtuuhintaisia juhlia on järjestetty omassa lähi- ja ystäväpiirissäni jo useampana vuonna nyyttäri-periaatteella. Niin ristiäiset, lakkiaiset, syntymäpäivät ja jopa häätkin on näin organisoitu ruoan suhteen. Muutamalla sähköpostilla tai puhelulla saa suolaiset, kasvikset, vähähiilihydraattiset, gluteenittomat ja jälkiruoat paikalle. Ja näistä varmasti löytyy jokaiselle sopivia. Monesti tällaisissa juhlissa on tullut olo, että aidosti osallistuu. Eikä tarvitse ostaa lahjaa, joka jäisi käyttämättä. Lisäksi voi antaa lahjakortin tai tilisiirron, jos on tuntunut siltä.

AnttiTee suolaisiksi paloiksi piirakoita, joista leikkaat ns. annospaloja. Sinulta säästyy aikaa ja rahaakin, koska hukkapalojen määrä pienenee. Kun useimmilla vierailla on useammassa paikassa käytävä samana päivänä, he ottavat mieluimmin pikkuisia suupaloja, kuin että jättäisivät osan syömisestä roskiin. Hyvä ja halpa tapa on myös tehdä coktailtikkuja, ne ovat näyttäviä somisteita ja käy melkein kaikille jos ei pane leipää pohjaksi, vaan esim. keittokinkku, juusto rypäleen puolikas (väriä saa vihreistä ja tummista samalla vadilla). Myös kirsikkatomaatti on hyvä väri, joskin kalliimpi kuin rypäleet. Nämä tikut ovat oivallinen yksi "suolapalavaihtoehto ja varmasti käy kaupaksi. Tee yleensäkin paljon tarjottavaa pellillä paistaen (myös sokeriset piiraat), näin saat pienempiä palasia ja mahdollisimman vähän hukkapaloja ja säästät paljon aikaa. Muista myös, että suolapaloja menee enemmän kuin sokerileivonnaisia. Satsaa siis siihen.

RilaJuhlaruoaksi olen laittanut esim. lohikeiton tuoreiden itse leivottujen sämpylöiden, hapanleivän, voin, juuston, kurkun tms. kera. Kahvin kanssa vain täytekakku ja pikkuleivät.

MerviJos tiedät ketä on tulossa varmasti, niin moni mielellään auttaa ja tuo jotain tullessaan. Rohkeasti vain kannattaa mainita ja pyytää, moni leipoo mielellään! Joku tuo suolaista, toinen makeaa, joku taas tekee tosi mielellään täyte- tai hyydykekakkua, pullaa, pikkuleipiä, kuivakakkua, voileipäkakkua, tuulihattuja.... Monesti voi käydä niin, että juhlien järjestäjälle jää vain kahvin keitto ja muiden juomien tarjoilu. Siinä säästää paljon ja toisaalta leipojat tekevät tuomisensa sydämellään ja MIELELLÄÄN! Eikä kenenkään tarvi stressata ;)

RiikkaHei, yleensä tulee halvemmaksi tehdä vaikka keitto- tai laatikkoruoka ja tarjota jälkiruoaksi kakkukahvit. Itse olen valmistanut keitoksi kalakeiton tai lihakeiton. Lisukkeina leipä, juusto ja ruokajuoma. Laatikkoruoista olen tehnyt mm. kinkkukiusausta ja perussalaatin. Iso kakku syntyy helpoiten tekemällä pohjat uunipannussa ja kokoamalla sitten mieleisen kakun. Kakun painikkeeksi kahvia, teetä ja lapsille mehua. Väki on ollut ihan tyytyväistä. :) Koti tietenkin laitetaan juhlakuntoon ja servetitkin voi valita teeman värin mukaan. Melko yksinkertaista, eikä vie juhlanjärjestäjää perikatoon.

PäiviMonelle on ongelma pöytäkukat ja -liinat. Osta halpa värillinen lakana, taittele jos on liian iso, käytä maalarinteippiä avuksi piilossa jos ei pysy muuten kuosissa. Osta mieleistä tapettia rulla, laita siitä keskiliina ja vielä jos haluat osta boortia, se keskelle yli pöydän.
Nyt riittää vaikka ostat avonaiseen ruusun, revit terälehdet, ripottelet boortille halamasi tavalla, ota joku heinä/oksa tms. laita sekin makaamaan liinalle, ne kyllä kestävät muutaman tunnin ja voithan ripotella uusia välillä. Pienet peilit pöydällä on myös kivat, sekä värilliset kivet. EI MAKSA PALJON. (sanoo entinen kukkakauppias). Minä käytän nykyään tapettia, eikä monikaan tunnista sitä.

MANTUMenu helpoksi, istuimia tarpeeksi, koti puhtaaksi ja juhlakalu hyvälle tuulelle. Siinäpä onnistuneet juhlat. Juhlille alkamisaika ja tieto ajasta jolloin juhlakalu poistuu paikalta. Kakku- ja pullataikinasta saa monia erilaisia makoisia kakkuja ja pullan puolta, ei pidä myöskään unohtaa kuivakakkuja. Osa (kääretorttu) pohjista suklaalla maustettuina ja rahkatäytteellä, niin on taas erilainen täytekakku pöydässä. Leetapullaa, koristekranssia, bostonpullaa ja millä nyt ikinä haluaakaan maustaa pullataikinaa. Kuivakakuiksi vaikka tiikerikakkua, kahvikakkua, hiekkakakkua. Pikkuleipiä muutamaa sorttia. Kahvia tietysti kauniista kannusta kaadettuna. Suolapalana pastasalaatti ja mahdollisesti kalasalaattia (ja/tai kinkkusalaatti) patongin kera. Juomina raikas mehu, maustettu kuplavesi ja jäävesi. Niin ja varautuminen erikoisruokavalioihin, jos sellaiseen on tarvetta.

Istuimina ja tarvittaessa pöytinä toimivat mainiosti pienet pyöreät jakkarat. Istumapaikan puuttuessa väki suuntaa helposti askeleensa kohti kotia. Juhlavieraille myös tiedoksi, että voitte keskenään hieman kulkea limittäin eri paikoissa juhlimassa, jos olette menossa useammille samoille juhlille.

JuhlaUkkoKannattaa tehdä kimpassa lähimpien kanssa, siskot, veljet, äidit, isät, mummot, kummit, meillä toiminut vuosia. Kyllä suvusta aina taitajia löytyy, ei tarvitse valmiina ostaa tarjottavia, kuka on sanonut että esim. tervetulomalja tarvii olla shampanjaa, paljon yksilöllisempää kilistää esim. simalla ilman rusinaa;) Mukavia juhlia, oman näköisiä juhlia, ei kangistuta kaavoihin.

LelleHei, itse tehden kaikki ovat halvempia kuin kaupasta ostaen, tein lähes kaiken viime kesänä pojantyttären häihin ja mielestäni budjetti oli pieni. Broilersalaattia, tav. vihersalaattia, sillikaviaaria, pieniä lihapullia, perunoita, savukalaa, pastasalaattia, leipä, voi, maito, piimä, vesi, mehu kakku ja kahvi. Tervetuliaisjuomana oli tuore raparperimehu (aivan ihanan vaaleanpunainen) alkoholijuomia ei tarjoiltu ollenkaan.

MummeliNyyttikestit. Jokainen vieraaksi tuleva perhe tuo jonkin valmistamansa tarjottavan. Asiasta voi sopia etukäteen. Pyynnössä voidaan mainita, että yhdessä juhliminen on hauskaa, mutta kohtuutonta kulu- ja työmäärää juhlien järjestäjälle, kun itsekin haluaisi osallistua vain nauttimaan juhlasta. "Jos tahdot kakkua, tuo se"

EijaMieheni kanssa pidimme 100-vuotisjuhlat, 50 ja 50. Tyttäreni kanssa paistoimme hyvissä ajoin ainakin kolmessa erässä sultsinankuoria yht. n. 400 kpl, jotka voitelemattomina, eli kovina kypsinä kakkaroina pistimme voipaperiin ja laatikkoon talteen. Juhlapäivänä yksi voiteli kakkarat ja laittoi parinkymmenen kakkaran nippuihin folioon uuniin miedolle lämmölle hautumaan pehmeiksi. Toinen keitti isolla kattilalla riisipuuroa, pienemmällä kattilalla tietenkin sitten laktoositonta. Edellispäivänä olin pilkkonut vihannessalaattiainekset jotka yhdistin aamulla ja balkansalaatin olin tehnyt edellisenä päivänä. Ja hyvä että tein niitäkin sangolliset, sillä yli 80 vieraita tulla tupsahti iltapäivän aikana. Puuroa lämmiteltiin mikrossa tarpeen mukaan. Kahville paistoin suuren täytekakun, joka oli aivan riittävä.
Onko muuten sultsinat tuttuja? Täällä Pohjois-Karjalassa eräs kotileipomo ainakin tekee niitä, siihen kun tarvitaan ne vanhan hyvän ajan puulla lämmitettävän hellan levyt. Olihan se tietysti ryysistä, mutta tarjoilu oli aika vaivatonta kun se hoideltiin kertakäyttöastioilla.

ei enää 120-vuotisjuhliaValmistelut aloitettava hyvissä ajoin.

EijaEnsinnäkin on tärkeää, että nuorta muistetaan elämänsä tärkeänä päivänä. Juhlijoiden lukumäärä on seuraava kysymys ja sitten tarjoilu. Hyviä vinkkejä tarjoilun tekemiseen saa marttojen sivuilta www.martat.fi ja lähimartoilta saa neuvoja ja vaikka koko juhlan hintaan, joka ei päätä huimaa.

TarjaJärjestä juhlat talkoilla yhdessä sukulaistesi ja ystäviesi kanssa. Hyödynnä kirpputorien aarteita, kuten pöytäliinoja ja astioita kattauksessa tai lainaa niitä lähipiiristä. Muutama tarjottava riittää, kuten salaatti, joka on varsin edullista ja ravitsevaa sekä täytekakku. Jätä skumpat Alkon hyllylle ja tarjoa kotimehua kauniista laseista.

MaikkiPyydä ystävät apuun! Tee diili tyyliin "auta minua nyt niin minä autan sinua ensi vuonna Jaakon rippijuhlien järjestämisessä." Siivoaminen ja leipominen sujuu porukalla joutuisasti ja mukavasti. Kotona leipoen säästää huikeita summia! Ja muista, että perhejuhlat on perhejuhlia, mitään hienostelua ei tarvita :)

SatuVarmaan tuttavista / sukulaisista löytyy leipomistaitoisia naisia / miehiä, jotka vielä mielellään auttavat järjestelyissä ihan ilmaiseksi. Ostat vain tarvikkeet ja pidätte yhteisen leipomisviikonlopun, tai voihan jokainen leipoa kotonaankin, kunhan sovitte mitä kukin tekee, mutta porukassa se on mukavaa (pikkuleivät, kakut, karjalanpiiraat, suolaiset /makeat piirakat,yms.). Varmaan löytyy myös taitoa valmistaa itse täyte- ja voileipäkakut. Jos tarjoat ruokaa, voi se olla ihan tavallista esim. savuporokiusaus on hyvää eikä maksa paljoa, siihen vain lisäkkeet ja salaatit sekä jälkiruoka esim. kotimaisista marjoista ja rahkasta/vaniljajäätelöstä. Moni arvostaa nykyään paljon enempi itse tehtyä, kuin suurella rahalla teollisesti valmistettuja tuotteita.

Old ladyOnnittelujuomaksi tarjoaisin ihan kotitekoista simaa, tai vähän myöhemmin kesällä vielä parempaa Marskin simaa, ei maksa paljon ja sopii myös autoilijoille ja lapsille. Varaa erivärisiä nauhoja tai tusseja tai tarroja joilla jokainen voi merkitä oman lasinsa, niin ei tarvitse joka välissä olla tiskaamassa.
Lapsille ja vähän vanhemmillekin maistuvat tuulihatut ja pienet karjalanpiirakat joiden täyttäminen sekä koristelu on vain mielikuvituksesta kiinni. Pikkuiset lihapullat kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin pakkaseen. Voileipäkakut on helppo tehdä itsekin. Vihreä tuoresalaatti kaveriksi. Vanhan ajan täytekakku kahvin/haudutetun teen kera on aina juhlava, eikä pullan hintakaan itse leivottuna kalliiksi tule. Pääasiahan kuitenkin on juhlien iloinen ilmapiiri. Pöytäliinoiksi voi varata uusia valkoisia lakanoita, löytyy käyttöä juhlien jälkeenkin.

SirpaleItse leipoen pakastimesta löytyvistä marjoista ja/tai sienistä yms. Jos kyseessä on aikuisen juhlat, esim. syntymäpäivät, joitain läheisempiä vieraita voi lahjan sijaan pyytää leipomaan jotain. Lasten ja nuorten juhlissa tämä ei ehkä ole juhlakalulle mukava ratkaisu, mutta ehkä kummit, tädit, serkut, naapurit yms. voisivat silti osallistua tekemiseen. Jos teettää tarjottavat, kannattaa kysyä oppilaitoksista tarjousta pitopalveluiden tai leipomoiden sijaan. Alkoholitarjoilu pois.

M-AOta kiitoksella ja rohkeasti vastaan kaikki tarjottu apu. Olen ollut etuoikeutettu, kun poikani kummitädin mies on leiponut herkullisia hannatädin kakkuja juhliimme ja tapaamisiimme :)

Juhlat ovat arjen luksustaHei, kysymyksen esittäjä, ei kerro onko ideoinnin tarkoituksena teettää toisilla mahdollisimman halvoin keinoin, vai tehdä, itse, vai sekä-että? Minulla on ollut tapana, on sitten kyseessä ristiäinen-, rippi-, tai ylppärijuhla, että ne mitä osataan, voidaan, sekä halutaan (liittyy kahteen useasti kahteen aiempaan:) tehdään itse. Sehän on juhlien järjestäjälle osa virittäytymistä, kun tehdään kakut, piirakat yms porukalla; säästö on rahassa helposti 6-10 -kertainen. - Jos tilat ovat liian pienet voi kysellä srk:n, partiolaisten tms muita lähes ilmaisia tiloja.

JariKoristeena pöytiin ja oven pieliin luonnonmateriaaleja. Kerää metsästä erilaisia ja erimittaisia oksia, varpuja ja kiviä, jotka kuivatat ja spraymaalaat mieleiseen väriin (muista katsoa, että väri on kunnolla kuivunut, ennen kuin laitat niitä pöydälle liinan päälle!). Pitkät oksat on helpoin laittaa pitkittäin pöydälle ja siihen sekaan, vaikka puutarhasta tulppaaneja tai muita kukkia (jotka kannattaa kerätä illalla kylmään veteen vettymään). Monesta kukkakaupasta saa vesiputkia lainaksi, johon voit laittaa tulppaanille veden ja varovasti kukka oksien päälle niin, että vesiputki on vähän pystyssä, jolloin vesi ei valu pois. Tai oksien alle voi laittaa matalan pitkänmallisen astian johon saat veden. puolukan ja tuijan oksat on jo valmiiksi vihreitä, joten niitä voi laittaa sekaan, eikä ne kärsi veden puutteesta heti. omia viherkasveja voi myös harventaa sekaan, ne tarvitsevat kyllä vettä myös. Kivet voit lisätä joko maalattuna tai ei maalattuna asetelman sekaan. Oksia ei välttämättä tarvitse maalata, vaan voit antaa väriä pelkästään kukkien avulla asetelmaan. Oviin laitettavat oksat kannattaa sitoa rautalangalla tai langalla tiukasti. Vesiputki kannattaa kiinnittää erikseen haluttuun kohtaan, jolloin kukanvarren saa laitettua siihen hyvin.

AnnikaLaitat tarjolle vain kahta sorttia, yksi makea ja yksi suolainen kakku tai piirakka ja sillä siputti. Ei tarvita tuhatta sorttia.

näin on näreetJos omaat pihapiirin kodissasi, järjestä juhlat ulkosalla pihakestein, ei tarvitse koko huushollia remontoida, kuten jotkut tekevät isojen juhlien ollessa lähellä.. Ja tarjoilu voitaisiin tehdä vähän ulos sopivaksi, hieman kevyemmäksi ja kukkaroystävälliseksi..

kirsikkaHei Sanna! Meilläkin on tänä vuonna peräti kahdet juhlat (valmistujaiset+rippijuhlat). Väliä "vain" kaksi viikkoa. Ja koska kumpikin nuori haluaa omat juhlat, mietin itsekin kustannusasioita melko tarkkaan. Yksi itselleni tärkeä asia on että juhla on NUOREN oma juhla, en valmista tarjoiluja näyttääkseni sukulaisille tai tuttaville (karjalainen 7 sortin vieraanvaraisuus on vain myytti), eli yksinkertaisuus on kaunista. Kysyn aina nuorelta mitä he haluavat tarjottavan, teen leivonnaiset gluteeniton / laktoositon taikinoihin jolloin ei tule eri kustannusta erityisruokavalioista; ) gluteeniton suklaavadelmaunelma oli viime kevään hitti meillä lakkiaisissa, hedelmä- ja kermakakkua riittikin sitten koirille asti herkutella.
Minulla on mahdollisuus käyttää tukkua ostoksiin, jolloin mm. tuorejuustot ja kermat ym. saan edullisemmin. Kysele onko kaveri/tuttavapiirissäsi ystävällistä ihmistä joka veisi sinut tukkuun.
Aina on hyvä miettiä mitä tekee itse ja minkä ottaa valmiina, itse tehdessä työstä tuleva stressi lisää tunnetta "että tulipa kalliiksi " Näillä eväillä ajattelin itse nauttia kevään ja kesän juhlista nuoren kanssa, turhia stressaamatta ja murehtimatta.

Onnittelut teidän nuorille ja tsemppiä!

DraamamammaMeillä naapurustossa toimii "ystävyys ja avunanto" -periaate. Naapuri on käynyt auttamassa meitä remontissa ja minä autan naapuria tekemällä yo-juhliin tarjoiluja. Voisiko tarjota apuaan jollekulle, joka puolestaan auttaisi juhlien kanssa sinua?

OonaKeitto on edullinen ja riittoisa tarjottava, jälkiruuaksi kahvi ja täyskäri. Tai jäätelöä, joka on myös kohtuullisen edullista.  Meillä ainakin toimi hyvin. Vieraat saivat mahansa täyteen "kunnon safkaa". Juomana kotikalja, vesi ja maito, kuoharina ostettii pommacia - miksi pitäisi aina olla alkoholipitoista?

3 ylioppilaan äitiItse osaan tehdä voileipäkakkuja. Olenkin moniin juhliin antanut lahjaksi kakun :)

Leipurin apuriEnsimmäiseksi kannattaa miettiä ketä kutsuu juhliin, tarvitseeko jokaista tätiä ja setää kutsua jos oma talous on tiukalla. Toiseksi vieraille ei tarvitse tarjoilla koko ateriaa. Kahvit riittää. Esim. perus pulla on helppo ja edullinen leipoa. Samoin piparit ovat edullisia. Suolaisena tarjottava voi toimia piirakka. Itse tekemällä säästää.

NinaKatso vinkkejä tarjoiluihin marttojen sivuilta, siellä on myös ohjeet varattavien tarjottavien määristä. Pakastimeen voi tehdä etukäteen esim. kasvispiirakkaa, paloitella valmiiksi ja sulattaa ja lämmittää tarjoilua varten. Minusta olisi hienoa mennä juhliin, jossa tarjoiltaisiin vaikka hyvää lohikeittoa ja leipää ja kakkukahvit jälkiruuaksi. Keiton sijaan voisi tarjota myös salaatteja esim. makaroni- tai riisipohjaista salaattia, jossa voisi olla lisäksi broileria tai kinkkua. Tai itse tehtyä perunasalaattia (kaupan salaattejakin voi käyttää ja lisätä itse perunaa, omenaa, kurkkua ym.) ja vaikkapa liha- tai kasvispyöryköitä. Pullaa ja kakkua lisäksi. Minusta seitsemän sortin kahvileivät ovat nykyään turhia, kahvia kuluu silloin myös enemmän.

KaijaTalkootyö auttaa aina! Lainaa ystäviltä asioita, tuoleja, mattoja yms. ja kysy, kuka voisi auttaa esim. leipomisessa. Vastapalveluksena voit tarjota jotain, mitä sinä ja/tai juhlakalu osaatte tehdä (esim. pestä ikkunoita, ulkoiluttaa koiraa, kastella kukkia toisen loman aikana jne.)  Mutta se varsinainen vinkki: me, joilla ei ole juhlia, voisimme rohkeasti kysyä niiltä, joilla juhlat on, miten voisimme olla avuksi! Jospa jokainen meistä tänä keväänä tekisi palveluksen jollekin juhlan järjestäjälle, niin monessa kodissa juhlajärjestelyt sujuisivat helpommin ja halvemmin. Ei odoteta pyyntöä, vaan tarjotaan aktiivisesti apua!

KatiEdullisemmaksi kuin leivonnaiset tulee varmasti parin erilaisen salaatin tekeminen ja siihen itse tehdyt sämpylät tai karjalanpiirakat. Moni vieras varmasti ilahtuukin kun ei ole aina suurin osa pöydän antimista niitä makeita kakkuja ja keksejä.

SROlen joskus ollut tilanteessa, että juhlien järjestämisestä niin ruoka- kuin esiintymispuolellakin on sovittu sukulaisten ja ystävien kesken.

HelinäRaakapakasteet esim. pienet karjalanpiirakat tai muut täytetyt piiraat, joita saa tehtaan myymälöistä tai esim City-marketeista suurpakkauksissa, ovat edullisia ja nopeita tarjottavia. Ei kaikkea tarvitse tehdä itse. Ammattikouluilta voi myös tilata edullisesti, mutta pitää olla ajoissa asialla, koska koulut loppuvat jo touko-kesäkuussa.

nimimerkki Kymmeniä juhlia helpolla järjestänytAlkoholit kannattaa oikeasti poiketa hakemaan Tallinnasta. Voi kuulostaa kliseiseltä, mutta varsinkin jos asut sataman lähellä, säästö on huima, vaikka alkoholia ei juhlissa edes suuria määriä menisikään. Kesän juhliin kukkasiksi käyvät luonnonkukat tai itse istutetut. (ei tarvitse ostaa kalliita koristekimppuja). Suosittelen myös, että jos vain osaat, teet kakut ja leivonnaiset ym. itse, etkä tilaa pitopalvelulta. Laske myös budjetti etukäteen. Moni ei tosiaankaan tee paperille budjettia etukäteen ja yllättyy loppusummasta. Jos tarvitset esim. ulos penkkejä ja pöytiä, älä esim. osta uusia tai vuokraa joltain, vaan kysele ystäviltä, naapureilta ja tuttavilta pihakalusteita lainaan. Ikimuistoisia juhlia!

SandelsTässä asiassa kannattaa rohkeasti kääntyä ystävien apuun talkoohengen merkeissä, ainakin tulee esille ne todelliset ystävät.

lele* Voisivatko lähipiirin (sukulaiset, ystävät, kummit, työkaverit, naapurit) leivonta- ja ruuanlaittotaitoiset osallistua talkoisiin? Yhdessä tekeminen on kivaa - ja halvempaa kun ei tarvitse ostaa tarjoiluja pitopalvelusta tms. Tarjottavat voisivat tällöin olla myös osa päivänsankarin lahjaa, koska mukavat juhlat hyvillä tarjoiluilla ja ilman kamalaa järjestelystressiä ovat ihana muisto!
* Toinen vaihtoehto on järjestää kimppajuhlat esim. parhaiden kaverusten kesken - jos ajatukset järjestelyistä vain osuvat yhteen. Tällöin yhteisten tuttavien ei tarvitse kiertää monessa talossa minuuttiaikataululla ja päivänsankarit pääsevät myös mukaan sydänystävänsä juhliin!
* Ja aina kannattaa muistaa, että laatu korvaa määrän. Tee hyvin se minkä osaat ja jätä loput tekemättä. =D

MarjaUsein juhlissa juuri tarjottavat ovat suurin kustannus. Vieraille taas lahjat. Jos juhlien tarkoitus on vain yhdessä läheisten ja ystävien kanssa juhlistaa jotain elämän merkkitapahtumaa, ei lahjoilla sinänsä ole niin merkitystä. Tärkeintä voi olla yhdessä olo ja jaettu ilo. Silloinhan voisi lahjojen sijaan tehdä esim. lahjalistan ruoka-tarjoilusta, josta vieraat voivat valita tuotavansa.

TanjaTuttu tunne... varsinkin nuoren juhlat voivat olla lämminhenkiset nyyttäriperiaatteella: kutsutaan läheisimmät ystävät ja sukulaiset, jotka kestävät ajatuksen nyyttäreistä. Leppoisa yhdessäolo ja hyvä mieli ovat yli puolet juhlaa. Eli selvästi sopimaan, kuka tekee / tuo mitäkin. Yleensä porukat vielä tykkäävätkin, kun tehtäväjako on selvä. Herätellään henkiin vanhanajan talkoohenkeä ja unohdetaan median luoma käsitys siitä, millaiset juhlien täytyy olla! Nuori on juhlan päähenkilö, kaikki muu on rekvisiittaa. Paljon pystyy porukalla hyvässä hengessä tekemään.
Aurinkoista juhlaa suunnittelemaan!

TiinahdusKutsukaa vieraita kohtuullisesti. Täytyy tehdä itse niin paljon kuin mahdollista. Leipomaan kaikki leivontataitoiset sukulaiset ja ystävät! Kaikki turha krumeluuri pois ts. sävy sävyyn ja huonekalut ja verhot uusiksi! Tarjottavien lajien määrä vähäiseksi. Pitkämatkalaisille esim. jauhelihakeitto syötäväksi ruisleivän ja juuston kera on ihan hyvä. Kahvipöydän suolaiseksi esim. parsakaali- ja kinkkupiirakkaa, kuivakakut tai pikkuleivät eivät ole välttämättömät paitsi, jos esim. suvussa on hyvä kaneliässien resepti tehtäköön niitä. Täytekakun voi aivan hyvin tehdä itse esim. kolme pellillistä kääretorttutaikinaa, väliin marjoja tai hedelmiä, kuorrutukseksi kermaa tai rahkakermaseosta ja koristelut mielen mukaan, vaikkapa orvokin kukkia! Tällaisella kakulla saa kahvitettua aika ison porukan. Voileipäkakkuja en kannata, olen yksissä rippijuhlissa saanut niistä ruokamyrkytyksen ja olen huomannut, etteivät kaikki vieraat tohdi niitä syödä. Kodin siivoaminen riittää uudistukseksi. Yhteishenkeä ja iloista mieltä juhlien tekoon vaikkapa vastavuoroisuuden hengessä, niin juhlien hinta ei karkaa käsistä. Pukeutumisessa juhlien sankari on keskipiste, hänelle uutta, muut perheenjäsenet voivat katsella vanhoja juhlavaatteita tai edullisen hintaista uutta. Entiset kengätkin käyvät, sillä niillä on hyvä seisoskella, kun jalat emänniltä tuppaavat turpoamaan. Iloisia juhlia ilman maata kaatavaa uupumusta ja vararikkoa!

Liisa-mummoKukathan ovat tärkeä osa juhlakoristelua. Usein ne tulee hankittua kukkakaupasta, mutta kesällä saa oman pihan kukista hienoja kimppuja ja asetelmia ihan ilmaiseksi. Jos omaa pihaa tai puutarhaa ei ole, niin varmasti esim. naapurista, sukulaisilta löytyy ja voi kysyä lupaa ottaa kukkia koristeeksi. Myös luonnonkukista saa hienoja juttuja. Eikä pidä asettaa itselle liiallisia vaatimuksia kimpun/asetelman ulkonäöstä, jo itse kukat kimppuna ovat hienoja.

KirsikkaTilaa "soppatykki", josta saa vaikka paellaa, muurinpohjalettuja, kakkua, kahvia. Ruoan valmistus paikan päällä ulkona, jossa myös tarjoilu. Koska syödään ulkona, kertakäyttöastiat ovat sallittuja. Kokki ja apulainen pyörittävät ruokahuoltoa, vieraat noutavat syötävänsä itse ja tiskit jätesäkkiin. Helpottaa omaa työtä melkoisesti, eikä ole liian kankea tilaisuus.

PäivänsankariYksinkertainen, helppotekoinen ja useimmille maistuva tarjoiluehdotus: lohisoppa ja rieskaleipä vaikka juustopäällisellä ruokajuomineen niin makeaksi tarjoiluksi riittää jälkiruokakahvit täytekakun ja pikkuleipien kanssa.

EikkaLähtökohta edullisille juhlille on se, että leivot ja teet kaiken mahdollisen itse tai läheisten kanssa. Jos juhlissa on lämmin ruoka, se kannattaa olla keitto. Hanki lohta tarjouksesta, ja tee lohikeitto. Leipäkin kannattaa leipoa valmiiksi pakkaseen. Keiton pariksi sopivatkin kahvipöytään kaikenlaiset kakut ja pullat, vehnäjauhopohjaiset, eli edulliset siinä mielessä. Täytekakut ja voileipäkakutkin tulevat edullisiksi, kun valitset huolella käyttämäsi raaka-aineet - ja ostat toisia aineksia seuraten kauppojen tarjouksia. Kotikalja on mitä helpoin tehdä itse juhlajuomaksi, ja maltaista saa tehtyä mitä parhainta leipää juhliin. Pyydä vähän kaukaisempia tuttavia tarjoilemaan juhliin talkooperiaatteella - sinä voit auttaa heitä sitten puolestasi vastaavassa tilanteessa.

SoileItse keitän isompiin juhliin keiton (esim. vihannes-, liha tai kaalikeiton), tai laitan laatikon (esim. makaronilaatikko) ja näihin perusjuomat ja leipä. Jälkkäriksi kahvia ja kunnon täytekakku. Itse laitettuna nämä eivät paljoa maksa ja taatusti vieraat ovat tyytyväisiä. Kaiken tämän voi vielä laittaa etukäteen tietysti ja sitten vaan nauttimaan juhlista ja vieraista.

pitoemäntäLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot