Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Utelu: MITEN LOPETTAA KOULUTUS?

Päivi kirjoittaa: "Miten lopettaa koulutus, luento tai esittelytilaisuus? Minulle erilaisten tilaisuuksien napakka lopettaminen on lähes aina tuottanut vaikeuksia. Tilanne vain "liukuu" loppua kohden ja selkeä lopetus puuttuu.

Vastauksia 58 kpl


Itse rakennan koulutuksen niin että teen ohjelman päivään. Aamulla käyn aluksi läpi tämän listan jotta kuulijoille tulee käsitys mistä asioista he saavat tietoa. Lisäksi kerron tässä vaiheessa kuinka toivon päivän muutenkin rakenteellisesti sujuvan ja että toivon sen olevan vuorovaikutuksellinen. Kun päivä ajallisesti lähestyy loppua, niin näytän tämän uudelleen kertauksena läpi. Kysyn (ryhmän koosta riippuen joko jokaiselta tai yleisesti) aihealueittain palautteen: oliko tietoa riittävästi ja haluaako joku kysyä vielä jotain asiasta. Kun lista on käyty läpi, pidän ajatustauon, kiitän mielenkiinnosta ja aktiivisuudesta, muistutan pöydällä olevista käyntikorteista ja toivon että polkumme kohtaavat jossain uudelleen ja, toivotan mukavaa kotimatkaa.

Kokopäivän koulutuksissa teen näin


Tällaisen tilaisuuden lopuksi voi pyytää kuulijoita esittämään kommentteja ja kysymyksiä, joista voi kehkeytyä hyvä loppukeskustelu. Senhän ei tarvitse kestää kauan ja lopuksi voi kiittää mielenkiinnosta.

Leenamirjami


En ole juurikaan kouluttanut, mutta olin viime syksynä erittäin hyvässä kouluttajakoulutuksessa 2 päivää. Siellä opetettiin, että loppuun pitäisi aina tulla jonkinlainen kertaus siitä mitä olet halunnut tuoda esiin. Tämä loppukertaus on myös erittäin tärkeä sen takia, että se jää yleensä luennosta parhaiten kuulijoiden mieleen:)

Maire


Itse kamppailen monesti saman asian kanssa. Mutta olen ottanut itseäni niskasta kiinni kun huomaan liu’un alkavan. Kokoan ajatukseni ja otan muutaman pääkohdan tilaisuudesta, kertaan ne ja kiitän yleisöä mukanaolosta. (Usein tuo liuku on kuitenkin hedelmällistä, sillä silloin yleisö alkaa keskustella tai antaa kommentteja. Kun keskustelu alkaa olla samoissa uomissa, niin sitten tulee yhteenvedon aika.) Tsemppiä!

Maarit


"Let`s be carefull out there."

Ihmisten edessä


Minä lopettelisin tällaiset tilaisuudet yhteenvetoon kerrotuista asioista ja vaikkapa pieneen "kevennykseen" aiheeseen liittyen tai "eväseen" mietittäväksi.

Saaru


...toteamalla pilke silmäkulmassa, että sen pituinen se :-)

Tommy


Lopussa kuvan kanssa tai ilman - mietelause tai ajatus, joka kiteyttää koko luennon keskeisen viestin, toimii. Joskus voi myös tehdä ensin tämän kiteytyksen.. esim., jos ette muuta muista tästä luennosta, niin muistakaa tämä:... Sitten voi vielä heittää perään jonkin ajatelman, kuvan tms., joka vie tunnelman (vasemman aivopuoliskon puolelta oikealle) toisenlaiselle tasolle ja jättää hyvän mielen.

Sini


Lopuksi: Sulje silmäsi, näytä peukku ylöspäin jos tykkäsit koulutuksesta tosi kovasti, vaakaan "Menetteli", alaspäin "ei napannut". Kiitos, voit avata silmäsi. Samalla saa itselleen pikapalautteen tilaisuudesta.

peukkumerkki


Positiivareiden sivuilta löytää monta hyvää mietelausetta/aforismia jolla voi mukavasti lopettaa luennon.

Topi


Jos on kyseessä koulutus joka jatkuu, niin hauska lopetus on: "Nähdään taas jos ei näkö mene!"

Thomas


ja nyt ei muuta kuin terveisiä kotiin!

marjut


Lyhyesti ja ytimekkäästi vain esim. kiitos kaikille läsnäolijoille.

Thomas


Loppukevennys: "Aatamilla oli asiat hyvin - kun hän kertoi hyvän jutun, hän tiesi ettei kukaan ollut kertonut sitä aikaisemmin" -Mark Twain

Tolby


Napakka yhteenveto aiheesta ja sitten: "Kiitos mielenkiinnostanne"

Tirimari


Itse olen lopettanut esitelmät yleensä vain toteamalla, että: "Tässä olisi kaikki sanottavani tällä kertaa. Onko kysyttävää?" Ikään kuin annan puheenvuoron yleisölle ja katson, olisiko heillä vuorostaan jotain sanottavaa. Sitten keskustelemme kuuntelijoiden kysymyksistä kunnes kellään ei ole enää mitään lisättävää. Joskus myös pelkkä "kiitos kuuntelemisesta" toimii lopetuksena. Tavat on monet!

JoJo


N. 5-10 min. ennen loppua (riippuu tilaisuudesta) sanon; aikamme tältä päivältä alkaa olla päättymässä, kiitos osallistumisestanne ja mielenkiinnostanne, jos teille on herännyt kysymyksiä voimme pikaisesti käsitellä niitä tässä vielä hetken.... tai voitte lähettää kysymyksiänne sähköpostiini (ilmoita aiemmin) Kiitos teille tästä päivästä toivon, että tapaamme taas piakkoin. Turvallista kotimatkaa! Hei!

sarpai


"Ja onko herännyt jotain kysyttävää?" Vastauksena on YLEENSÄ syvä hiljaisuus, jonka perään on hyvä esittää loppukiitokset. ;)

Tillintallin


Jokin hauska pieni "loppukevennys" esim. vitsi on kiva tapa päättää luento.

T.A


Tilaisuuden loppu slogan: "Jos voisin antaa teille kuuntelijoilleni vain yhden ominaisuuden, antaisin teille kyvyn nähdä itsenne minun silmin. Silloin tietäisitte miten upeita läsnäolijoita olitte."

Tolby


Olin kerran kuuntelemassa luennoitsijaa, joka esitelmänsä jälkeen sanoi: "Pidetäänpä näin pitkän istumisen jälkeen pieni jumppa ja noustaan seisomaan. Sitten taputetaan hetken verran käsiä yhteen. Noin! Nyt kun olemme jo valmiiksi seisomassa, voimmekin kaikki lähteä kotiin. Kiitos kun tulitte." Tämä oli kuuntelijoiden mielestä hauska juttu ja monien kasvoilla oli hymy kun suuntasimme ovea kohti.

SHH


Yleisöä voi kiittää: "kiitos tarkkaavaisuudestanne ja mielenkiinnostanne." Voi myös antaa puheenvuoron yleisölle: "minun osioni päättyy tähän - nyt on vuoro teidän kysymyksillänne ja pohdinnallanne." Tai: "tähän lopuksi haluaisin saada luennosta muutaman kommentin teiltä, mikä oli uutta, mielenkiintoista..."

Heli


Hyvä jos alussa kerrot, mitä aiot kertoa ja lopussa kertaat, mitä olet kertonut ja sitten kysyt onko kysyttävää, vastaat ja kiität tilaisuudesta saada puhua. Jussi myy Hyvin sanottu - jokaisen puhujan pikaopasta, siellä on mainioita vinkkejä:-)

Tom


Kiittämällä osallistumisesta ja toivottamalla hyvää päivän/kevään yms. jatkoa; jos ollut koko päivän tilaisuus, on loppuun mukava keksiä joku yllätys esim arvonta. Jokaiselle jaetaan eri numero tai kirjain ja sitten yksi "arpa" voittaa kynttilän, suklaan minkä hyvänsä eli ei tarvitse olla mitään arvokasta vaan yllätyksellisyys piristää.

kaimasi


Itse olen oppinut tämän esiintymiskoulutuskursseilla vuosia sitten: esityksen alussa aloitussivun jälkeen yksi sivu, jossa kerron esityksen sisällön, sitten esitys itse, viimeisenä sivuna yhteenveto tärkeimmistä asioista. Ennen yhteenvedon esittämistä kysyn aina onko aiheesta kysyttävää. Lopuksi voi kiittää mielenkiinnosta esitettyä asiaa kohtaan, mielenkiintoisista kommenteista, aktiivisesta osanotosta tms. Ja jos on tullut esiin jotain kysymyksiä tai selvitettävää asioita, joihin pitää vielä palata niin tästä maininta. Kuuntelijan ajasta ei kannata kiittää, sillä näin väheksyt oman aikasi arvoa, olenhan itse panostanut tilaisuuteen vähintään saman ajan kuin kuuntelijakin.

Nipa1965


Koulutuksissa olen käyttänyt vanhaa tuttua "kirjoituksen rakennekaavaa", jota parhaiten kuvaa ympyrä - palaan lopetuksessa aloitukseeni; kertaus tai "kuten alussa lupasin te kaikki osaatte nyt....". Esittelytilaisuuden lopetan "tulevaisuuden suunnitelmalla" tyyliin "milloin seuraavan kerran tarkastelette näitä asioita? Otanko yhteyttä ...kuun alkupuolella vai sovimmeko seuraavan tapaamisen jo nyt?

Kaarina


Esim. Tämä oli tässä, olisiko jollain vielä jotain kysyttävää?

Tai Tässä oli kaikki minun osaltani, kiitos mielenkiinnostanne!

Ruusa


Nämä sivut pursuavat hyviä "lausahduksia", joten esim. tähän lopuksi/kotimatkalle ja sitten joku lyhyt viisaus, mielellään sellainen, joka antaa ajattelemisen aihetta tai myötätuulta eteenpäin

veera


Lyhyt yhteenveto luennosta ja sitten mitä seuraavaksi. Tuolla tavalla saat ihmiset vielä ajattelemaan tulevaakin jo valmiiksi

tarjuska


"Ja näin lopuksi haluan toivottaa teille kaikille oikein mukavaa päivää!" tai "Tässä olikin sitten kaikki aiheeseen liittyvä, joten kiitoksia mielenkiinnostanne ja mukavaa päivää kaikille"

Arja


Jokin sinällään luennosta irrallinen, mutta siihen sopiva osa kuten runo, mietelause tai elämänviisaus toimii mielestäni hyvänä pisteenä iin päällä. Itselleni on annettu lahja musisoida ja käytänkin mielelläni lauluja tuon tyyppisissä tilanteissa. Olipa lopetus mikä hyvänsä, se kannattaa myös merkitä näkyville päivän ohjelmaan, jotta kuulijat tietävät (malttavat) odottaa loppuun saakka.

Jyrki


Koulutus-/infotilaisuudet lopetan kysymällä, onko jollakulla vielä jotain kysyttävää asian tiimoilta, mihin haluaisi vastauksen tai missä voisin olla heille avuksi. Siinä vaiheessa, kun keskustelua ei enää synny, kiitän omasta puolestani kuulijoita ja toivotan hyvää jatkoa/kevättä/kesän odotusta...

Kati


Koitapa lopettaa kivaan, lyhyeen vitsiin tai päivän mietelauseeseen, ajatelmaan, lainaukseen tms.

HS65


Esim. koulutustilaisuuden lopettaisin näin: Nyt Te jokainen osaatte tämän homman ja jos sattuisi ettei joku vielä osaa, niin ainakin Teillä on hyvät mahdollisuudet oppia se käytännön harjoittelun myötä. Ja sitten taputat kaikille osanottajille ja tulet saamaan raikuvat taputukset takaisin.

mummeli


Kiitos kaikille mielenkiinnosta! Oli mukavaa olla kanssanne. Toivottavasti tavataan toistekin.

Jukka


Luennon, koulutuksen, tervetulopuheen yms. voi lopettaa aiheeseen sopivalla mietelauseella tai aforismilla. Jää mieleen ja on vastaanottajalla jotain mietittävääkin.

Irmeli


Jokin Matti Nykäsen "elämänviisaus" on hyvä ja huumoripitoinen loppukevennys, esim."Jos ihminen nukkuu, sille ei tapahdu mitään. Mutta jos se on hereillä, se voi saada vaikka kalan."

Esityksen viimeiselle dialle.

"Elämä on laiffii"


Kiitetään vaan reippaasti kuulijoita mielenkiinnosta ja piste.

lele


Hei! Minä toimin koulusihteerinä Pyhäjärven yläkoulussa ja lukiossa. Opinto-ohjaajamme pyytää vuosittain henkilökohtaisesti minut esittelemään kasiluokille omaa työtäni koulutuksista lähtien. Aina lopuksi minä heitän kalvolla kevennyksen (tämän tekstin olen löytänyt jostain - en siis ole itse tätä keksinyt - bongannut vain ja heti hyödynsi): KLASSINEN ESIMERKKI SIHTEERISTÄ (BURNOUT SECRETARY). Se sisältää minusta karrikoidun kuvan risoissa vaatteissa, ylityöllistettynä, alipalkattuna koulusihteerinä. Vieressä mm. lausahdukset: Hänen näkönsä on heikentynyt, koska hän on vuosikausia yrittänyt tulkita mahdottomia käsialoja. Häntä vaivaa huono ryhti, josta hän voi kiittää tietokonetyöskentelyä. Hänen yllään olevat resuiset vaatteet kuvastavat 26 vuoden alipalkkausta. Hänen kasvoillaan on lähtemättömät rypyt, jotka ovat syntyneet jatkuvasta hymyilystä. jne. jne. Ja lopuksi vielä teksti: BURNOUT ei tapa ihmistä, mutta vahingoittaa kyllä. Se on työstä johtuva oireyhtymä, jolla on hilpeä englanninkielinen lyhennys BOSS (Burn Out Stress Syndrome).

Siis joskus voi kalvokin olla osuva lopetus. Kun siinä tekstit loppuvat voi esityksen lopettaa - KIITOS!

Ipa


Kiitos mielenkiinnostanne ja hyvää päivän jatkoa!

Kitaristi


Runo tai ajatelma joka pysäyttää kuulijat ja joka myös osuu koulutuksen antiin.

Manta


Minusta käyttökelpoinen tapa lopettaa kokous tms. on, että toteaa asioiden tulleen käsitellyiksi. Ja lopuksi voi sanoa vaikka että: minä kiitän. Tai että haluan kiittää osallistujia jne, ja myöskin kiittää, elikkä sanoo: kiitos.

HK


Esim. jäikö jollain vielä jotain kysyttävää kysymyksellä

Tuomas


Entisenä opettajana olleena, minulla on joitakin konsteja jäänyt mieleen kuten. Mennään kahville, mihin aikaan sitä olisi kotona, jos nyt lähtisi, onko kenelläkään mitään kysyttävää, no niin nyt on vielä ohjelmassa näiden vapaaehtoisten maksujen kerääminen, haluatteko huomiseksi mitään kotiläksyjä, koulubussi näkyikin jo tulleen pihaan, kuka teistä jää kanssani oikomaan pulpetit, lopputunti onkin sitten vapaata, annetut ryhmätyöt voitte tehdä ulkona, ruokalassa ei juuri nyt ole jonoa. Tässä kaikki tänään, kiitos, kun jaksoitte seurata ja kuunnella hiljaa. Olitte parhaat kuuntelijat, mitä minulla on ollut tänään, sitten minulla on vielä tässä kirjalliset kutsut vanhempainiltaan, jos haluatte ne viedä kotiin. Kiitos, olitte todella reippaita kuuntelijoita tänään, jatkuu huomenna, seuraava luennoitsija onkin sitten N.N. Kiitos teille molemmille kuulijoille. Kiitos sinulle olit todella herrasmies, kun jaksoit kuunnella loppuun asti. Hyvät ystävät näihin kuviin on hyvä lopettaa, kiitos näissä merkeissä jatkamme taas viikon päästä. Lähtekää rauhassa ja pitäkää nämä asiat mielessänne. Nyt te ymmärrätte, mitä tarkoitin, oletteko ymmärtäneet, nyt siirrymme käytännön harjoituksiin tänne maistiaispöydän ääreen suorittamaan aistinvaraisia testejä. kas vain kylläpä tuo aika meni kanssanne taas nopeasti. Menkää varovasti

LOPPU HYVIN


Halutessasi lopettaa katso kuulijoitasi ja kysy: "Miten tiivistäisit luennon tai tilaisuuden keskeisen asian yhdeksi lauseeksi?" tai " Jos sinun pitäisi puristaa tämän päivän/luennon/tilaisuuden merkitys itsellesi muistolauseeksi, mikä se olisi?" Olen itse saanut monta hyvää lopetusta näin ja samalla palautetta luennosta.

Marge


Kun kysymykset ja vastaukset -osio on loppu, tee hyvin lyhyt kertaus luennon aiheesta ja anna kuulijoille kotiläksy: miten hyödynnän koulutuksen/luennon/esittelyn asioita jatkossa.

Sumu


Perinteinen lopetushan on taatun hiljaisuuden yleensä takaava "Kysymyksiä?" ;).

No, ehkä se ei enää nykyaikana päde, ihmiset ovat aktivoituneet ja toisaalta aina löytyy niitä, ketkä haluavat äänensä kuuluviin. Yksi varmasti toimiva lopetus on lyhyesti kerrata esityksen pääasiat tai keskeiset teesit ja tietysti kiittää läsnäolijoita.

Perustavat perustavat


Jos ei ole mikään suuren suuri porukka, voisi jokainen lyhyesti sanoa, minkä lahjan tältä päivältä on saanut / minkä evään elämäänsä / mikä jäi päällimmäisenä mieleen.

Voi päättää myös jokaisen lyhyeen kommenttiin, mitä rakastaisi vielä tänään tehdä / miten aikoo ilahduttaa vielä tänään itseään / mistä on kiitollinen (aloitan tilaisuudet usein niin).

Jos porukan koko ei anna ajallisesti tähän mahdollisuutta, sama juttu vieruskaverin tai pienen ryhmän kanssa.

Myös mukavat aforismit /runot/ Lundbergin kolumnit ;) ovat hyviä lopetuksia.

Antoisia koulutuksia!

Essi


"Onko kenelläkään kysyttävää? Jos myöhemmin tulee vielä kysyttävää, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä. Vastaan mielelläni vaikka sähköpostilla. Toivotan teille ahkeria harjoituksia ja menestystä! Nähdään taas!"

Reija


Joku pieni runo loppuun tai mietelause. Itse runojen ystävänä kuuntelen niitä mielelläni.

Leena


Lämmin kiitos kuulijoille, että ovat tulleet paikalle, kiitos että olet saanut olla puhumassa heille... onko se sitten napakkaa vai ei, mutta tuo kiitollisuuden ajatus on ainakin itselleni tärkeä ko. tilanteessa. Ja sitä voi aiheesta riippuen edeltää esim. yhteenveto - tai jonkun luennon kannalta erityisen tärkeän asian mieleen palauttaminen.

Maru


Jos esittelytilaisuudessa on kahvitarjoilu, niin helppo tapa lopettaa on:" Ja nyt voimmekin siirtyä kahvittelemaan"

Topi


Napakka lopetus: "Arvostelu ei tee pahaa, ellei siihen ole aihetta!"

T.T.A


Kertaa muutamalla lauseella luentosi keskeisimmät kohdat; lyhyesti, tiivistettynä ja kiitä kuulijoita. Voit myös lopuksi sanoa rohkaisun sanan aiheeseesi liittyen. Esim. Iloa työpäivääsi!

Ammattina puhuminen


Olen "kärsinyt" samasta ominaisuudesta pitämissäni tilaisuuksissa. Olin jo aiemmin oppinut aloittamaan koulutukset mahdollisimman mukaansa tempaisevilla tarinoilla tai herättelevillä kysymyksillä, joten päätin kokeilla samantyyppistä lopetusta. Hyvin toimivaksi ja helpoksi, itselleni sopivaksi keinoksi olen siis havainnut summata koulutuksen aiheen lyhyeen huumorisävytteiseen tarinaan tai jopa vitsiin, jonka koetan linkittää kohdeyleisön kontekstiin. Hyväntuulisen ja selkeän lopetuksen lisäksi etuna on saamani palautteen mukaan se, että nuo loppusanat ja niiden mukana koko koulutuksen sisältö tupsahtelee jälkikäteenkin yleisön mieleen, kun kohtaavat samantyyppisiä tilanteita elämässään.

pma


Koulutukset ym. on mielestäni hyvä lopettaa kuten ne on hyvä aloittaakin: tavalla, joka saan aikaan hyvän mielen osallistujissa (edistää oppimistakin!). Tarvittaessa selkeä yhteenveto päivän aiheista, mahdollisuus esittää kysymyksiä (ja tilaa niitä todella esittää). Sitten vilpittömät kiitokset osallistumisesta ja antoisasta yhteistyöstä suoraan sydämestä. Hyvän päivän jatkon tai tulevaisuuden toivotukset & mahdollisuus tulla kysymään henkilökohtaisesti jos jotain jäi mietityttämään. Ainakin itse pidän tämän tapaisesta lopetuksesta sekä osallistujana että tilaisuuden pitäjänä.

Hannele


Ajallaan, aikatauluista kiinni pitämisestä jää hyvä fiilis! Samoin siitä että sanotaan jotain kannustavaa ja koskettavaa jolla kiteytetään luennon ydin. Myös Runo, musiikki tms saattaa olla paikallaan jos osuu yhteen luennon aiheen kanssa...

Marja


Vaikkapa vitsillä summaten, sekä kiteyttäen keventää ja jättää helpommin tunteen, että "se oli siinä". Myös antiikin ajan sopiva sutkaus voi olla tyhjentävä lopetus.

Jari J, LahtiLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot