Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


"Voivatko mies ja nainen olla keskenään vain hyviä ystäviä? Vai onko esteenä sukupuolten välinen vetovoima? Millä tavalla vastakkaisten sukupuolten ystävyys eroaa muista kaverisuhteista? Kuinka elämänkumppanit ja puolisot suhtautuvat, jos ystäväsi on vastakkaista sukupuolta?"

Vastauksia 208 kpl


=========================

Totta kai voivat olla!

Minulla on pari, kolme miespuolista ystävää, joiden kanssa on aina kiva jutella ja halata myös ilman sen kummempaa seksuaalista tarkoitusta. He avartavat näkemystäni jo jutellessakin. Ja tuovat joskus esiin ihan uuden näkökulman, jos esim. kysyn neuvoa. Miehet ja naisethan ovat erilaisia ja ajattelevatkin hiukan eri tavoin.
Varsinkin tällaiselle sinkkunaiselle he ovat hyvin tärkeitä! Varsinainen "miesystävä" on sitten eri asia, vaikka hänkin voi tietysti olla myös ystävä, kuten usein vanhoilla pareilla.

Aila

=========================

Voivat. Törmäsin aikoinaan sinkkuna naimisissa oleviin miehiin, jotka olettivat kai minun lopulta haluavan seksiä (vai oliko heidän oma halunsa niin suuri?). Ajatus ei oikein innoittanut. Keskustelun myötä tein ajatukseni selväksi ja siinä oltiin päästy jo syvällisemmillekin tasoille, joten keskustelujen jatkaminen tuntui luontevalta, tapaamiset jatkuivat, ja kuinka ollakaan seksi ei ilmestynyt kuvioihin. Tunsin heidänkin nauttivan keskusteluista. Elämä vei sitten erilleen. Ikävä kyllä aina se ensimmäinen ajatus on ettei naine ja mies voi olla ystäviä. Vahinko.

Neitsyt

=========================

Voivat olla.

Minä ja paras ystäväni olemme olleet 14 vuotta parhaita ystäviä. Paras ystäväni on miespuolinen. Pystymme puhumaan ihan kaikesta, eikä sukupuolten välinen voima ole tullut välillemme.

Vastakkaisten sukupuolten ystävyys eroaa vain pienissä osin muista ystävyys suhteista. Esitämme välittämisen erilailla, kun naiset keskenään, puhumme eri tavalla asioista jne.

Kummankaan seurustelu kumppanit eivät ole olleet missään välissä asiaa vastaan. Olemme kumpikin tehneet molempien suhteissa ensimmäiseksi selväksi kumppaneillemme että olemme vain ystäviä, eivätkä he ole sitä torjuneet.

Asiat on menneet mielestäni helpommin mies puolisen kaverin kanssa. naiset ovat usein niin ilkeitä toisilleen henkisesti, että heidän välinen ystävyytensä ei ole aina pysyvää.

Amelie

=========================

Nainen ja mies voivat ilman muuta olla keskenään vain hyviä ystäviä. Itsestähän se on kiinni. Etenkin ns. ajatusten ja ideoiden testauksessa miespuolinen / hänelle naispuolinen ystävä on erinomainen - koska ajattelutavat on kuitenkin - Luojan kiitos - hieman erilaiset.

Eihän puolisolla voi olla tätä ystävyyttä vastaan mitään sanomista, kysehän on ystävyydestä, eti seksisuhteesta tms.

Tuhkimo50

=========================

Kun aviopuolisoiden suhde on avoin ja luottava, mahtuu molempien elämään myös hyviä vastakkaisesta sukupuolta olevia ystäviä. Jos taas ystävät eivät voi hyväksyä ystäviensä aviosiippoja, on syytä kysyä onko sittenkin takana toive syvemmästä suhteesta kuin ystävyys.

Aito ystävyys toimii, eikä herätä mustasukkaisuutta, mutta valitettavan usein 'ystävyyden' taakse piilotetaan salarakkaita.
Mielestäni ystävysten pitää huomata onko heidän ystävyydessään seksuaalista viritteisyyttä, ystävyyteen ei kuulu julkinen tai salainen flirttailu. Ystävyyteen ei kuulu myöskään kateus sitä perhe-elämää kohtaan mitä ystävällä on.

Miehelläni on useita hyviä naispuolisia ystäviä ja ongelmia on tuonut vain yksi ystävyyssuhde. Mieheni joutui hankalaan tilanteeseen kun ystävä lähestyi hyvin rohkealla ehdotuksella yhteisestä kuumasta yöstä. Rohkeat viestit jatkuivat vaikka mieheni oli ystävälleen kertonut että avioliittomme on hyvin avoin eikä välillämme ole salaisuuksia, joten tiedän hänen viesteistään ja ehdotuksestaan yhteisestä yöstä. Kyseinen ystävyyssuhde jatkuu edelleen, mutta ei yhtä luontevana kuin ennen kuumia viestejä. Myös minä huomaan tarkkailevani näiden ystävysten yhteydenpitoa eri tavoin kuin ennen.

En oleta, että mieheni naispuolisista ystävistä tulisi minunkin ystäviäni, mutta odotan heidän kunnioittavan avioliittoamme samoin kuin he kunnioittavat naispuolisten ystäviensä avioliittoja.

Ystävä ei ole salarakas

=========================

Minun paras ystäväni on vastakkaista sukupuolta, eli siis mies. Hän on ihminen, jolle voin kertoa huoleni tietäen, etten seuraavalla viikolla kuule niitä kampaajani suusta. Hän on henkilö joka iloitsee onnistumisistani, niin kuin minä iloitsen hänen onnistumisistaan. Hänen kanssaan minun ei tarvitse yrittää olla mitään muuta kuin oma itseni. Voin pukeutua kauhtuneimpiin verkkareihini ja istua kahvikupin äärellä tukka takussa, ilman että hän alkaa antaa pukeutumis-/ hiustenlaittovinkkejä. Vanha sanonta nainen on naiselle susi pitää tosielämässä hyvin paikkansa, siksi minulla on useitakin miespuolisia ystäviä, heidän seurassaan saan olla aidosti minä.

Hänen kanssaan saamme aikaiseksi tuntien keskusteluja, jotka joskus kiihtyvät väittelyiksi asti. Sitä minä kutsun elämän rikkaudeksi. Mieheni ei koskaan ole antanut negatiivista palautetta ystävästäni, koska hän on ihana ja fiksu mies ja tietää että minä rakastan vain häntä. Ystävät ovat ystäviä.

Ansku

=========================

Kyllä voivat minun mielestä.

Työkaverit ja asiakkaat ovat 90%:sti miehiä ja minulla on muutamia todella hyviä ystäviä siinä joukossa vuosien varrelta mutta, kieltämättä jännitettä on aina ilmassa eri lailla kuin naisystävien kanssa ollessa.

Ja toisaalta en voi kotona puhua näistä ystävistä koska mieheni ei pidä siitä.

Annuli

=========================

KYLLÄ EHDOTTOMASTI VOI OLLA.

Minulla on aina ollut miehiä ystävänä (enemmän kuin naisia) ja puolisot ovat joutuneet hyväksymään ystävieni soitot, kyläilyt jne. Olen aina seurustelun alussa kertonut ystävistäni ja jos mies ei asiaa sulata, on parempi lopettaa suhde heti siihen. Tietysti joidenkin miesystävien vaimot ei aluksi meidän ystävyyttä hyväksy, mutta yleensä ajan myötä tämä muuttuu, kun oppii tuntemaan. Miehet ystävinä on ehdottomasta huippuja: heille voi puhua kaikista asioista suoraan ilman pelkoa selkään puukottamista.

Olen myös kaikkien ex-elämänkumppanienikin kanssa edelleen hyvissä väleissä.

Tipsu66

=========================

Mielestäni voivat olla. Mutta helposti voi alkaa ystävyys mennä liian läheiseksi, varsinkin jos kemiat todella kohtaavat.

Mutta se on niin tapauskohtainen juttu ja siinä on paljon asioita joita on erilailla otettava huomioon kuin samaa sukupuolta olevien ystävyys.

Nimimerkillä ystävään rakastunut

=========================

Voivat olla ja on ollutkin miehiä ystävinä. Ehkä se johtuu siitä, kun mulla on 2 veljeä (siskoa kun ei ole) eli mä olen aina leikkinyt poikien kanssa. Nuoruudessakin liikuin paljon poikien kanssa ja työkavereina on ollut pelkkiä miehiä.

Jos ihastuu parhaaseen ystävään, niin mun mielestä ystävyys kärsii. Kokemusta on.

Minun mielestä miesystävät ovat kaikkein parhaimpia ystäviä. Toki miehetkin osaavat juoruta siinä missä naisetkin. Miehet ovat jotenkin reilumpia.

Nykyinen elämänkumppani ei ole mustasukkainen, joten ei ongelmaa.

Anne

=========================

Voi toki, voivat! Ja olenkin. Emme tunne minkään valtakunnan vetovoimaa toisiimme, muutoin, kuin ystävänä. Ystävyyteni mieheen eroaa, naiseen siinä, että saan asioihini ja mahdollisiin ongelmiini " mies näkökulmaa", REHELLISESTI; ilman taka-ajatuksia, ja niin hänkin saa minun varauksettoman palautteeni!

Hän ei ole edes minun makuuni, miehenä, enkä minä hänen tyyppiään naisena, mutta ystävinä ollaan huippu-tiimi, ja piste.

Tämän tietävät puolisommekin, ja sen ovat hyväksyneet, kun ovat tässä vuosikymmeninä sivusta seurannet, ja tajunneet ettei tästä saa romanssia tekemälläkään!!! Välillä riidellään, sovitaan ja taas nauretaan!

En vaihtaisi "Mies-Ystävääni", koskaan mihinkään! Olemme luodut toisillemme, YSTÄVINÄ! Hyvä Niin!

Annansilmä

=========================

Mielestäni voi. Jos ystävyys on vakaalla pohjalla, ei parisuhde ole vaarassa. Itselläni on enemmän miespuolisia ystäviä, niihin voi luottaa enemmän. Enkä salaa omalta mieheltäni yhteyden pitoja ystäviini, vaan olen avoimesti kertonut heidän kuulumisistaan. Olemme myös viettäneet yhteisiä illanistujaisia, saunailtoja ja käyty tansseissa. Mielestäni se on reilua peliä ja niin kauan kuin se pysyy siten että kumppani on tietoinen asioista, ei siinä ole mitään pahaa. Olen kehottanut miestänikin pitämään yhteyttä nuoruuden ajan naispuolisiin ystäviin mutta hän ei ole pitänyt. Olenkin miettinyt että se taitaa aviomiehistä olla vaikeampaa. Jos he kokee että tulee liikaa kiusauksia. Mutta minä saan pitää omat ystäväni, eikä mieheni ole moksiskaan. Rakastan nykyistä miestäni ja osoitan sen myös miespuolisten ystävien läsnä ollessa.

Olen elämässäni pettynyt kolmeen hyvään ystävättäreeni, he ovat alkaneet vikitellä puolisoani. Edellisessä liitossa mieheni jopa petti minua ystäväni kanssa, tulin tuplasti petetyksi. Jos pitää vastakkaisen sukupuolen edustajia lähellään, saa pitää heteromiehenkin omanaan, ei ole vaaraa, ja silti voi pitää hauskoja iltoja ystäväpiirissä. Mutta, miehille naispuoliset ystävät ovat minulle mysteeri. Toivotaan että tänne vastaa miehetkin jotka valaisisivat hieman asiaa.

Äippä 64

=========================

Kyllä voivat, mutta se vaatii, että molemmat tuntevat samoin ja pitävät ystävyyttä suhteen tärkeimpänä asiana.

Ystävyyssuhde vastakkaista sukupuolta edustaan henkilöön on toimiessaan jollakin tavalla syvempi ja antaa asioihin/keskusteluihin laajempia näkökulmia ja rikastaa molempien elämää.

Usein tällaiseen suhteen osapuolet joutuvat ympäröivän yhteiskunnan taholta juoruilun yms. kohteeksi, joten luulen, ettei monet usko eri sukupuolten väliseen ystävyyteen.

Itse olen pyrkinyt puhumaan avoimesti ystävästäni, (mutta en hänen asioistaan) ja kutsunut hänet kotiini, jotta myös miehelläni on mahdollisuus tavata hänet.

Ystävä

=========================

Kokemuksesta voin sanoa, että voivat olla.

Jaa, miten kumppani suhtautuu? Se riippuu kumppanista, mutta kun tämä näkee, ettei ole mitään vaaraa suhteen laadussa, vaan ehkä myös hänet hyväksytään osaksi tätä suhdetta eli hän voi turvallisin mielin nauttia puolisonsa ystävyyssuhteesta. Jokainen meistä tarvitsee tosi ystäviä, vaikka oikeita ystäviä ei voi olla kovin montaa, tuttavat ovat toinen asia.

Jo edesmennyt ystäväni sanoi hyvin usein, että hän kiittää Jumalaa joka päivä ystävyydestämme. Niin suurta ja kaunista voi ystävyys parhaimmillaan olla.

Annukka

=========================

Kyllä voi olla ystävä toisen sukupuolen kanssa. Ystävyys on eri asia kuin sukupuolinen vetovoima.

Erona saattaa olla se, että itse kun olen nainen, niin kaikkea "naisten asioista" ei ehkä tohdi kysellä miespuoliselta ystävältä. Se ei silti estä pohtimasta niitä myös miespuolisen ystävän kanssa.

Puoliso on niin valveutunut ja me olemme kummatkin aikuisia, että ystävyyssuhteet eivät "häiritse" hyvää 30-vuotista avioliitoamme, josta edelleenkin tunnemme vastuumme. Ystävyys on sellainen, että se kunnioittaa näitä periaatteita ja oikea ystävä sellainen sukupuoleen katsomatta.

Nikki

=========================

Harvoin onnistuu, ainakaan mikäli molemmat ovat sinkkuja... Ystäväpiirissä on useita esimerkkejä tapauksista "Olemme vain ystäviä" - ja kas kummaa, aika kuluu ja kohta soivatkin jo hääkellot! Ystävyys muuttuu rakkaudeksi.

Työ- ja opiskelupiireissä onnistuu paremmin, jos kyseessä ovat ns. "varatut" ihmiset. Itse en kuitenkaan ilahtuisi, jos puolisoni paras työ-/koulukaveri olisi vastakkaista sukupuolta.

Leppis

=========================

Mieheni mielestä mies ja nainen EIVÄT voi olla vain pelkkiä ystäviä, harmi. Itselläni kuitenkin on yksi todella hyvä miespuolinen ystävä, tosin välimatkaakin löytyy yli 500 km, mutta hänen kanssaan käymien puhelinkeskustelujen voimalla jaksaa puurtaa kummasti taas arjen harmaudessa. Miehelleni en ole kertonut näistä keskusteluista...

Assi

=========================

Haastavaa! Tai toisaalta riippuu persoonallisuudesta.
Mikäli vastapuoli on "kemialtaan" samantyyppinen tai arvostaa samoja asioita voi olla hankalaa ystävyys ainakin pidemmän päälle. Vetovoiman vaara silloin aikamoinen...

En uskoisi puolisoni pitävän ns. hyvästä ystävyydestä kovinkaan paljoa, ei silti, olisin kyllä itsekin epäilevä.

Heluna

=========================

Mies ja nainen voi olla hyviäkin ystäviä. Miehelle on naisen helpompi puhua joistain asioista kuin toiselle naiselle ja päinvastoin. Hieman karsaasti kyllä itse suhtautuisin jos miehelläni olisi kovinkin hyvä naisystävä, mutta se johtuu vain mustasukkaisesta luonteestani. Toivoisin, että he tapaisivat myös kotonamme, jossa saisin tavata tätä naisystävää ja näin todeta, että se on puhdasta ystävyyttä.

Arja

=========================

Oman kokemukseni pohjalta voin kertoa, että kyllä voivat olla ja tuntuu välillä, että on löytynyt se OIKEA yhteys henkisestikin. Ystäväni ja minun välinen ikäerokin on melkein 20 vuotta, mutta tiedämme toisistamme kaiken ja se mikä ystävältäni elämänkoulusta puuttuu, sen voin korvata minä ja vuorostaan ystäväni antaa minulle uusia visioita nuoruutensa innolla.

Vaikka olemme aivan erilaisia persoonia, eri harrastukset ym. meillä on tosi paljon annettavaa toisillemme ja kaikki mitä voimme toisillemme antaa ja jakaa on mielestäni yksi kallisarvoisimpia lahjoja mitä lasteni lisäksi olen koskaan saanut...

Marjaana-59

=========================

Nainen ja mies voivat olla hyviä ystäviä ilman vain -vähättelyä. Ainakin aikuisella iällä. Sukupuolten erilaisuus tuo ystävyys/kaverisuhteeseen erilaisen virityksen, mutta sukupuolten vetovoima ei ole esteenä todelliselle ystävyydelle. Tästä kannattaa keskustella näiden ystävien kanssa.

Minulla on ystävänä/hyvänä kaverina myös miespuolisia henkilöitä ja puolisoni suhtautuu siihen neutraalisti. Sitä auttaa avoimuus ja se, että kerron hänelle ystävistäni ja siitä, mitä yhdessä teemme. Näiden ystävien kanssa olen työssä ja harrastuksissa, toisissa myös mieheni on mukana. Lisäksi sanoisin vielä sen, että keskustelu vastakkaista sukupuolta olevien ystävien kanssa avartaa omia näkemyksiä ja antaa erilaisia asioita kuin jos ollaan aina tyttö- ja poikaporukoissa. Ehkä minun kohdallani asiaa auttaa se, että olen lapsena ollut ns. isän tyttö. Silloin vuorovaikutus miesten kanssa on luontevaa ja normaalia.

Arja Leena

=========================

Totta kai voi olla...vuosia sitten mies työkaverin kanssa oltiin 6v ystäviä aika jonka hän oli työkaverini... myöhemminkin sitä olen ihmetellyt ja tuntuu kivalta tavata vieläkin, sillä hän on paikkakunnalla edelleen toisessa virassa. Hän on kuin velipoika jota koskaan minulla ei ole ollut – auttava, huolehtiva, leikkisä ja syvällinen. Häneen olisi voinut toki rakastuakin mutta molemmat olimme tahoillemme sitoutuneet... ja työstä lähtiessään hän sanoin kiitos sä oot ihana ihminen, mitähän hän lienee minusta ajatellut. No sitäpä saan loppuikäni ajatella.

ANNI51

=========================

Kyllä voivat olla ystäviä.

Ajatusten samansuuntaisuus yhdistää. Toisaalta arkiset murheet eivät ystäviä rasita kuten aviopuolisoita. Todellinen ystävä on ns. sukupuoleton. Hänen halaamiseen ei liity uhkaa joutua lähennellyksi.
Tällaisia ystäviä löytyy vähän, mutta he ovat ehdoton rikkaus. Miehen ja naisen tapa käsitellä asioita eroaa sen verran, että miehen ja naisen välisessä ystävyydessä oppii koko ajan vastakkaisesta sukupuolesta jotain.

Elämänkumppanilta vaaditaan suurta ymmärrystä, mikäli puolisolla on hyvä ystävä vastakkaisessa sukupuolessa. Ystävyyden avoimuus määrää tuleeko siitä suhteessa ongelma.

Auggu

=========================

Alberon: ystävyys. Tuo kirja käsittelee asiaa perusteellisesti ja asiallisesti.

Avioliitto/ sukupuolten välinen ystävyys on vain osa/viipale ystävyyden suurta ja lähes rajatonta kokonaisuutta. (oma muistinvarainen tulkintani).

Kal

=========================

Voivat olla, jos ystävyys on syntynyt esim. työn kautta ja varsinkin jos ikäero on suuri. Mutta näistä ystävistä tulee usein sitten yhteisiä, koko perheen ystäviä ja kokoonnutaan porukalla viettämään aikaa. Puolison suhtautuminen riippuu siitä, kuinka läheinen vastakkaista sukupuolta oleva ystäväsi on. Ehkä vastakkaista sukupuolta oleva ystävä ei voi kuitenkaan olla viimeisen päälle läheinen, koska muuten siinä tulee mustasukkaisuus ym. asiat esille.
Mumma

=========================

Mies ja nainen voivat olla hyviä ystäviä. Saattaa siinä olla mukana sukupuolten välistä vetovoimaakin ainakin jossain vaiheessa. Aikuisten ihmisten pitäisi pystyä selviytymään siitäkin. Ystävyys jatkuu tai sitten ei. Eri asia on "uskollisuus" mahdollista kolmatta osapuolta kohtaan. Se mitä uskollisuus merkitsee toisiinsa sitoutuneille, on heidän selvitettävä keskenään. Mustasukkaisuus taas ei ole rakentava tunne kenellekään, kaikkein vähiten sille mustasukkaiselle osapuolelle. Sitä mustasukkaisuutta kannattaa hoitaa ja yhteisiä pelisääntöjä selvitellä tarvittaessa ulkopuolisen avun turvin.

Nimim. "kokemusta on, sitä mustasukkaisuudestakin"

=========================

Henkisesti ehjät, itsensä tuntevat persoonat voivat olla vain ystävät ja myöskin sellaiset joiden rakkaussuhde on tullut elinkaarensa päähän. He voivat kiihkottomasti nähdä toisensa todellisessa valossa. Tällainen ystävyys on mielestäni terapeuttisempaa kuin samaa sukupuolta olevien ystävyys. Siinnä poistuu "lajille" ominaiset suhtautumistavat ja katsantokanta saa uutta näkökulmaa.

Suurimmalta osalta puolisoista tällaisen ystävyyden hyväksyminen ei onnistu.

Ystävyyttä yli rajojen

=========================

Miksi "vain ystäviä"? Eikö ystävyys ole kallisarvoisempaa kuin sukupuolisuhde? Ystävyyteen kuuluu rakkaus, rakkauteen ystävyys. Miten eri sukupuolta olevien ystävyys oikeastaan eroaa samaa sukupuolta olevien ystävyydestä? Olet viehättynyt ihmisestä!
Toki eri sukupuolta olevien ystävysten on helppo päätyä seksikumppaneiksi, mutta jos molemmat tai toinen on parisuhteessa, kyllä ystävyyden voi pitää "vain ystävyytenä". Se on tahdon asia.
Jos puoliso tuntee suhteensa olevan vankalla pohjalla ei hänellä pitäisi olla syytä mustasukkaisuuteen. Ja pieni mustasukkaisuus pitäisi kestääkin napinoitta ja suoda puolisolleen tämä ystävyys.
Ei meillä kenelläkään ole liikaa hyviä ystäviä!

Vain ystävä

=========================

Ei voi, paitsi jos molemmat ovat ns. rumia ihmisiä niin että mitään seksuaalista vetovoimaa ei todellakaan ole. On todella törkeätä pettää puolisoaan tällä tavalla.

Kokenut

=========================

Olen vakaasti sitä mieltä, jotta nainen ja mies voivat olla ystäviä ja säilyttää ystävyytensä ilman seksuaalista kontaktia. Toki henkinen kontakti on ja se on sitäkin syvempi.

Myös nainen ja nainen voivat olla ikänsä toistensa ystäviä ilman seksuaalista kontaktia. Mielestäni ystävyyden naisten välillä rikkoo seksuaalinen kontakti.

Myös mies ja mies ovat jo kautta aikojen olleet ystäviä isoissa laumoissa ilman seksuaalista kontaktia.

Olen sitä mieltä, jotta oikea ystävyys on aina sitä henkistä ystävyyttä, olipa sukupuoli mikä tahansa tai siltä väliltä. Oikeassa ystävyydessä painottuu arvomaailman samankaltaisuus.
On ilo kohdata elämänsä aikana ihmisiä, joiden kanssa ystävystyy.
Pidän ystävyyttä ja kykyä säilyttää se henkisellä tasolla elämän tärkeimmistä asioista.

Silloin, kun toinen osapuoli alkaa painostaa seksuaaliseen kanssakäymiseen, silloin ystävyyteen tulee hallinnan ulottuvuus, joka ei kuulu ystävyyteen.

Tämän asian tajuamiseen puolestaan tarvitaan itsensä täydellinen tunteminen.

Ihmettelijä

=========================

Kyllä voivat olla vain ystäviä. Suurinta osaa vastakkaisen sukupuolen edustajia kohtaanhan ei tunne minkäänlaista seksuaalista vetovoimaa. Jos johonkuhun tuntee voimakasta seksuaalista vetovoimaa, kannattaa kokeilla rakastella (mikäli ei ole sitoutunut johonkuhun toiseen). Jos tämän kanssa ei "synkkaa", on ystävyys luonnollinen jatko. Puoliso saattaa hyvinkin ymmärtää, miksi tuon toisen ystävyydestä on turhaa olla mustasukkainen.

Ei sokeaa tunnetta

=========================

Eivät voi olla vain ystäviä, kokemusta on. Kun on vetoa, niin on ja yleensä miehelle ei ystävyys riitä. eikä naisellekaan, ja aviossa on ongelmia.

Vastakkaisen puolen ystävyys eroaa siinä että, se on reilua, mutta huonoa se, ettei se pysy kauan vain ystävyytenä...vetovoimaa valitettavasti aina on. Puoliso ei yleensä ikinä hyväksy vastakkaista sukupuolta olevan ystävyyttä, on siis mustasukkainen ja tuntee olonsa uhatuksi. Vaikka olisi vahva itsetunto, on vaikea sulattaa vastakkaisen sukupuolen ystävyyttä...

Kokemusta on

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla tosi hyviäkin ystäviä keskenään, tosin vain monesti omat puolisot eivät välttämättä ymmärrä sitä. Helpompi on ilmeisesti ymmärtää jos ollaan lapsesta asti oltu tuttuja.

Kaverisuhteesta itselläni on ainakin yksi sellainen kokemus että, erään tosi hyvän ystävän kanssa tuli molemmille ero suurin piirtein samaan aikaan, olemme olleet aina tosi läheisiä ystäviä. Hän sitten rupesi puhumaan suhteen mahdollisuudesta ja ensin itse olin samaa mieltä. Sitten kuitenkin pakenin tilanteesta ja seuraavana päivänä sitten kerroin että, hän on minulle niin hyvä ystävä, etten tahdo häntä koskaan menettää... tiedänhän itse oman määräilyhaluni parisuhteessa. Se todella kirpaisi, sillä olihan ystävyydessämme myös yläasteaikainen ihastus, joka myöhemmin paljastui olleen molemminpuolinen.

Miehen ja naisen välillä keskustelu on pääosin aivan kuin muutoinkin kavereiden kesken, tosin tuossa voi ystävälle selvitellä oman sukupuolen suhtautumistavan perusteita helpommin, voi siis olla asiantuntija omasta sukupuolestaan, sillä naiset ovat venuksesta ja miehet marsista?

Eija

=========================

Mies ja nainen voivat olla vain ystäviä, mikäli mies on homo ja nainen lesbo. Muussa tapauksessa ystävyydestä syntyy ennemmin tai myöhemmin jotain muuta, tai ainakin edes toinen osapuoli alkaa kuvitella ja toivoa jotain muuta. Itselläni on ollut miesystäviä, mutta niinpä vain he ovat alkaneet odottaa jotain muuta. Samoin miehelläni on ollut naisystäviä, jotka sitten lopulta ovat kiivenneet syliin suutelemaan. Niin, että silleen. Mielipiteestäni en luovu.

Alli

=========================

Kyllä voivat. Isä-vainaja sanoi kerran, että jokaisen miehen ja naisen välillä on sähköä. Minulla on kokemusta sekä miespuolisista kirjeenvaihtotovereista että miesoppilaista, jotka olivat paljon reilumpia, huumorintajuisia nuoria aikuisia. Millainen tuo vetovoima sitten on, on toinen juttu, mutta sitä on ja olen aina viihtynyt kyläpaikassa paremmin miesseurassa ja opettanut mieluummin poikaluokkaa. Reilua, huumorintajuista porukkaa.

Itse asiaan: mies on kaikin tavoin erilainen kuin nainen ja tämä tekee kaikenlaisesta kommunikoinnista mielekkään. Joskus tuntuu sähköä olevan tavallista enemmän, kaipa se kemia sen selittää. Kun "suhde" on syvällistä, luottamuksellista ystävyyttä, tämä on pelkästään antoisaa molemmin puolin ja mitä puolisoihin tulee, näiden tulee tietää tämän ystävyyden olemassaolosta, eikä se ole mitään moraalitonta salamyhkäisyyttä eikä riski omalle avioliitolle. Parasta on, että kaikki neljä voivat pitää yhteyttä, tavata tilaisuuden tullen ja myös ettei kummallakaan puolisolla olla mustasukkaisuustaipumusta.

Naispuolinen aikuisopettaja

=========================

Kyllä voivat. Minulla on ilo ilmoittaa, että Allu on yksi minun parhaista ystävistäni. Hän on ollut sitä jo vuodesta -77. Olemme tavanneet yhteisen harrastuksen, koirien parissa. Keskustelut liikkuvat tietysti niissä asioissa mutta käymme myös muita aiheita läpi. Minun mieheni ovat hyväksyneet Allun ystäväkseni ilman epäluuloja. Mutta olen huomannut, että muilla ihmisillä on joskus vaikea ymmärtää että olemme vain ystäviä. Allun vaimolle on mm. soitettu että tietääkö hän kenen kanssa Allu liikuskelee. Olen joutunut selvittämään tätä asiaa kyllä Allun vaimollekin, varsinkin eroni jälkeen. Ja puhuimme siitä Allunkin kanssa.

Keskustelut ovat suorempia miesten kanssa eikä niitä häiritse kyräily eikä kateus. Miehille voi sanoa suoraan asiat niiden oikeilla nimillä. Voi vaikka huutaa taikka "haistatella". Asiat selvitetään suoraan ja keskustelun jälkeen ei enää kyräillä. Tähän olen tottunut, koska teen töitä miesporukassa.

Tiedän, että jos/kun minulla on vaikeaa, voin soittaa Allulle vaikka keskellä yötä. Ja niin olen tehnytkin.

Saikkaeikka

=========================

Minusta mies ja nainen voivat helposti olla kavereita. Eihän sitä kaikkia vastakkaisen sukupuolen edustajia kohtaan tunne vetovoimaa! Jos tuntee, sitten ei. Ainahan sellaista pikku kettuilua on, sehän on hauskaa ja suhteen suola. Jos tuntisin itse vetoa jotain kohtaan, en voisi olla hänen ystävänsä. Tiedän, että jotkut miespuolisista, läheisistäkin, ystävistäni tuntevat vetoa minua kohtaan, mutta kun he eivät tee sen eteen mitään enkä minä antaisi, ei se häiritse minua eikä miestäni. Toki jos on äärimmäisen mustasukkainen, tämä ei ihan onnistu. Kuitenkin, eräät parhaista ystävistäni ovat miespuoleisia ja pidän siitä.

ElinaS

=========================

Voivat olla ystäviä, mutta riippuu henkilöistä. Ei kaikkien kanssa voi olla. Jos toinen ei ymmärrä, että ollaan vain ystäviä, ei muuta, ystävyys on loppu. Meillä mieheni kanssa oli perheystäviä joiden kanssa voitiin soitella ja jutella sukupuolesta riippumatta. Mieheni voi soitella myös naisystäville, jotka hän oli tuntenut ennen naimisiinmenoamme, ja joihin tutustuin hänen kauttaan.

Minä kuulin ne puhelut, niissä oli vain tavanomaisia kuulumisia. Miesystävien kanssa jutellessani on kenties vähän toisenlaiset aiheet, yleisemmät, eikä kuten naisten kesken intiimimmät aiheet ja kenties pientä juoruiluakin.

On pidettävä huoli, ettei loukkaa ketään, ja jos puoliso tai tyttöystävä on mustasukkainen, ei pidä jatkaa ystävyyttä. Sekä mies, että naisystäviä. Se on elämän rikkautta.

Kaarina.

=========================

Kyllä voivat. Olen viisikymppinen nainen ja minulla on paljon miesystäviä. Mieheni ei ole mustasukkainen, koska tuntee minut. Olen avoin ja railakas ja pidän ihmisten seurasta. Työkavereina miehet ovat reiluja, eivätkä supata selän takana. Tosin saattaa jutut lipsahtaa joskus härskiksikin, mutta kun et loukkaannu, muttet iske myöskään löylyä kiukaalle, kaikki sujuu. Joskus naisilla saattaa olla ajatus, että jos käyn työpäivä aikana esim. kahvilla jonkun miehen kanssa, niin se ei olisi sopivaa. Kerran naistyökaverini sanoi, että ei hän ainakaan uskaltaisi käydä "vieraan miehen" kanssa kahvilla, jos joku vaikka näkisi. Se osoittaa, ettei hän ole vilpittömällä mielellä. Mulle ei tulisi moinen edes mieleen. Kahvilla käynti on minulle kahvilla käynti, ei muuta.

Elli 50

=========================

Totta kait voivat olla! Itselläni on monta miesystävää. Ei miesystävät eroa mitenkään naisystävistäni, ihan samat jutut mä heidän kanssaan "kelaan" tai teen.

Naisen ja miehen ystävyys onnistuu silloin loistavasti, jos kumpikaan ei tunne seksuaalista vetovoimaa toisiinsa. Jos toinen ihastuu, niin silloin on ystävyys on vaarassa.. tai se saa ikäviä piirteitä ja saattaa siinä lopulta käydä niin, että ystävyys loppuu, jos ihastunut ei saa asioita omassa päässään järjestykseen.

Toiset seurustelukumppanini ovat ymmärtäneet hyvin miespuoliset ystäväni, toiset ovat olleet mustasukkaisia. Uskon sen johtuvan heidän heikosta/vahvasta itsetunnosta, kuinka suhtautuvat asiaan.

Oinas-64

=========================

Riittävä ikäero on hyvä keino pysyä "vain ystävinä". Hyvä periaate on myös olla "sekaantumatta” työyhteisön tai vertaisryhmän jäseniin muun, kuin ystävyyden merkeissä. Pääsääntöisesti hyvä ystävyys "lipsahduksen" jälkeen muuttuu menetetyksi ystävyydeksi.
Rehellisyys ja vastuullisuus antaa vapauden nauttia ystävyydestä mutta vain silloin, kun se on aitoa.

Aapo

=========================

Mies ja nainen voivat olla ystäviä! Jos kumpikin on tyytyväinen omaan suhteeseensa, silloin ei ole uuden etsintä häiritsemässä miehen ja naisen ystävyyttä!

Jos molemmilla on terve suhde oman elämänkumppaninsa kanssa silloin voi ihan rehellisesti iloita yhdessä ystävyydestään jonkun vastakkaisen sukupuoleen kanssa.

Jos molemmat elävät rehellistä omaa elämää oman elämänkumppaninsa kanssa, eivätkä elä elämäänsä kumppanin kautta.

Jos pitää elämänkumppanistaan niin paljon, että suo hänelle todellisen ilon minkä ystävyys voi antaa. Olkoonkin se vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Jos molemmilla puolisoilla on vahva itsetunto ja itseluottamus silloin ei tarvitse "vangita" puolisoaan.

Jos ystävyys vastakkaisen sukupuolen kanssa on todellista ystävyyttä silloin se ei eroa ystävyydestä oman sukupuolen kanssa.
Ystävyydessä on aina oltava rehellinen...

Greta

=========================

Olen aina ollut sitä mieltä, että sukupuolten välinen ystävyys toimii, mutta nyt täytyy kyllä tunnustaa, että ainakin minä (joskus vastapuolikin) olen lähes aina ollut enemmän tai vähemmän ihastunut miespuolisiin ystäviini (petturi!) - siitä on päästy yli kyllä, jopa ystävän tietämättä ja ystävyys jatkuu edelleen. Tosin nyt kun kaikki seurustelemme omilla tahoillamme, on yhteydenpito valitettavasti hieman hiipunut.

Poikaystävälläni on sinkku naisystävä, mikä alkuun hieman häiritsi minua, mutta opittuani tuntemaan hänet hänestä on tullut yhteinen ystävä. Poikaystävänikään ei ole mustasukkainen miesystävistäni; tapaan heitä kuitenkin nykyään sen verran harvoin, ettei se rasita millään tavalla parisuhdetta.

Kyllä ystävyys on mahdollista ja toimiessaan mahdottoman hedelmällistä, mutta väitän, että kyllä johonkin vaiheeseen kuuluu jonkinnäköistä vetovoimaa, alitajuisesti kuitenkin tajuaa toisen olevan vastakkaista sukupuolta.

Kaarina

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla vain ystäviä. Jo ihan siitä syystä, että kaikkien välillä ei ole sukupuolten välistä vetovoimaa. Miespuolisen ystäväni kanssa juttelemme aivan eri juttuja kuin "tyttöjen" kanssa. Tietyissä asioissa hän on se johon otan ensimmäisenä yhteyttä. Joillekin, joilla ei ole "kaveripoikaa" on vaikea ymmärtää, ettei meidän välillämme ole ikinä ollut muuta kuin ystävyyttä.

Hanna

=========================

Mies ja nainen voivat mielestäni olla keskenään hyviä ystäviä eikä sukupuolten välinen vetovoima ole esteenä. Eri sukupuoli aiheuttaa kuitenkin ystävyssuhteeseen jännitettä, erityisesti ystävyyden ulkopuolelta. Ystävät ja tuttavat ovat yleensä hyvin innokkaita vahtimaan tällaista ystävyyttä ja juoruilemaan siitä. Jos suhde elämänkumppaniin/puolisoon on kunnossa, hän sallii ystävyyden.

Hanna

=========================

Omasta kokemuksestani sanon, että miehen ja naisen ystävyys on upeaa jollakin tavalla, mutta parisuhteessa jos kummallakin on vastakkaisen sukupuolen edustajia ystävänään tulee usein ristiriitoja tai mustasukkaisuutta ja kiukuttelua esim. ajan käytöstä.

Poikamiestyttönainen

=========================

Mies ja nainen voi olla ihan oikeasti tosi ystävät ilman sukupuolista vietti. Itselläni on monta miesystävää ilman muuta velvoitetta kuin ystävyys.

Avopuolisoni on yllättävän ymmärtäväinen niistä miesystävistäni. Ystäväni käyvät meillä kylässä ja soittelevat kuulumisiaan ja pyytävät apua johonkin ongelmaansa. On ihanaa kun on molempi puoli ystäviä!

Paljon ystävyyttä

=========================

Uskokaa nyt kaikki ihmiset: MIES JA NAINEN VOIVAT OLLA MYÖS VAIN JA AINOASTAAN KAVEREITA. Tämä on yksi suurimmista ongelmista nykyisessä parisuhteessani, kun puolisoni ei voi uskoa tätä. Hän epäilee joka ikistä keskustelua, tapaamista, puhelinsoittoa yms. - oli hän paikalla tai ei - ja käyttäytyy sen mukaisesti eli pilaa sen hetken ja lähiajan ilmapiirin. Mitään syytä hänellä en hänelle tähän ole antanut.

Aiemmasta elämästä tulevaa taakkaa en myöskään haluaisi kantaa. Hän ei vain usko tuota todeksi. En minä voi häntä muuttaa, hänen täytyy itse parantaa itsensä. En myöskään aio muuttaa omaa käyttäytymistäni enkä todellakaan anna hänen valita tuttaviani tai ystäviäni, olivatpa miehiä tai naisia. Summa summarun: uskoisipa hän totuuden pelkästä kaveruus/ystävyyssuhteen mahdollisuudesta, niin samalla hän parantaisi niin monen ihmisen elämänlaatua, etenkin omaansa.

Ahistaa...

=========================

Minulla on useampikin hyvä ystävä vastakkaista sukupuolta. Monesti miehen on helpompi puhua vaikeistakin asioista naiselle, joka on usein ymmärtäväisempi ja empaattisempi. Hyvässä ystävyyssuhteessa voi kumpikin auttaa toista kun huomaa sukupuolen aiheuttamat erot ajattelussa ja toiminnoissa ja voi saada vinkkejä oman puolison ymmärtämiseen. Kaverin kanssa ei voi olla niin "pehmo" ja aito kun naispuolisen ystävän kanssa. Puolisokin on ystävystynyt naisystävieni kanssa kun olen tuonut heidät reilusti esille enkä yritä salata ystävyyssuhdetta. Salailu tai kielto saattaisi tuoda vain kielteisiä piirteitä ystävyyssuhteeseen.

Kauris

=========================

Voivat olla mutta useasti se sisältää jommankumman puoleista vetovoimaa. Suhdetta voidaan kokeilla - ja jos se ei toimi voi ystävyys olla pilalla. Minun hyvä miespuolinen ystävä eroaa siitä että miehelle voi kertoa ehkä vapautuneemmin joitakin juttuja, ei ole naisten välistä kateutta, kotkotusta ja joskus ongelmissa saa aivan eri näkökulmaa ratkaisuihin. Joissakin tilanteissa ei kaipaa neuvoa vain kuuntelijaa - naiset tuppaavat välillä analysoimaan asioita ja antamaan neuvoja.

Aviomieheni oli aluksi hieman mustasukkainen ystävästäni - mutta vuosien kuluttua hän on asian ymmärtänyt että me olemme vain hyviä ystäviä ja tutustunut ystävääni. Nyt myös he ovat ystäviä! Ystävyys on kestänyt jo 15 vuotta.

Heidi

=========================

Ystäviä voi olla - ainakin aluksi. Yleensä siinä käy niin, että jompikumpi ihastuu tai rakastuu, jolloin seurauksena on joko seurustelu tai ero. Tai sitten ystävä alkaa seurustella jonkun ihan muun kanssa, jonka seurauksena ystävyys jää kakkoseksi, valitettavasti.

Vastakkaisen sukupuolen kanssa ystävyys on jollakin tavoin hienovaraisempaa, kuin saman sukupuolen edustajan kanssa.
Elämänkumppani/vaimo on yleensä ottaen sitä mieltä, ettei se ole pelkästään ystävyyttä vaan siinä on VARMASTI jotain muutakin...

Hessu

=========================

Mies ja nainen voivat olla keskenään hyviä ystäviä. Mies ei juoruile ja jne... Jos ei ole sairaanloisen mustasukkainen puoliso niin ystävyys onnistuu. Mies katsoo asioita toisesta näkökulmasta ja siksi on varsin hyvä ystävänä.

Mamma

=========================

Mies voi olla ystävänä naiselle jopa parempi kuin nainen! Nimittäin ainakaan mies ei puhu selän takana ja juoruile yhtä paljon kuin naisystävä. Toisaalta taas miehelle ei kyllä voi kertoa sitä ihan kaikkea, mitä taas sydänystävä naiselle voi.

Jos tunteet on pelissä jommallakummalla, ei ystävyyssuhde silloin toimi kunnolla, vaan jompikumpi kärsii.

Mustasukkainen puoliso, ei siedä puolison vastakkaisen sukupuolen ystävyyttä, vaan se aiheuttaa riitaa, epäsopua ja yleensä tässä voittaa rakkaus ja ystävyyssuhde jää taka-alalle.

Hessutyttö

=========================

Voivat oikein hyvin, mikäli kummallakaan ei ole seksuaalisia odotuksia tai toiveita tms. toisen suhteen. Tällaisena reiluna pelinä ilman "taka-ajatuksia" voi toimia loistavasti. Naisen ja miehen välinen oikea ystävyys on mutkattomampaa, jollain lailla suorempaa kuin naisten keskinäinen.

On arvokasta saada miesnäkökulmia asioihin, muutakin kuin oman miehen, avartaa tajuntaa ja ymmärrystä - ja toisin päin samaten, miehen on hyvä kuulla naisen kiemuraista ajatusmaailmaa useammalta taholta.

Sillälailla

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla keskenään vain hyviä ystäviä. Omalla kohdallani olen huomannut, että ystävyyssuhteeseen voi eri sukupuolta edustavan kanssa kuitenkin täysin luottaa vasta sitten, kun ystävyydestä on keskusteltu, ja suljettu ainakin siksi hetkeksi ajatus siitä, että toinen hakee muutakin kuin pelkkää platonista ystävyyttä. Vastakkaisten sukupuolten ystävyys eroaa muista kaverisuhteista mm. siinä, että ulkopuoliset voivat nähdä ystävyyden aivan eri lailla.

Oman miespuolisen ystäväni ex-tyttöystävä esimerkiksi ei uskonut, että olimme ystäviä täysin platonisesti. Muutenkin voi syntyä turhia väärinkäsityksiä. Henkisesti itselleen eri sukupuolta edustava ystävä antaa mahdollisuuden tutustua eri sukupuolen sielunelämään, ajatusjuoksuun jne. On täysin puolison omasta ajatuksenjuoksusta ja omasta käyttäytymisestä (toisaalta siitä, miten paljon puoliso luottaa puolisoonsa) kiinni, miten suhtautuu puolisonsa eri sukupuolta edustavaan ystävään.

Heli

=========================

Minulla on kaikki suhteet olleet tytön puolelta vain "kokeiluja", kun ei tahdo sitoutua suhteeseen täysillä. Viimeisin juttu on parhaillaan menossa, juuri eilen ennen nukkumaanmenoa tytön kanssa juteltiin ja hän kertoi tilanteen. Itkin parikymmentä minuuttia, MIKSI?

Tyttö kertoi että "Sinä voit löytää menneisyyden ystävistäsi sen oikean". Ei tämä meidänkään suhde ole vielä ohi mutta huhtikuun jälkeen voi olla pitkäaika, kun/jos nähdään seuraavan kerran.

Pettynyt neljästi.

=========================

Voi olla ja monesti näin naisena ajateltuna mies ystävänä on paljon rehdimpi ja tasavertaisempi. Itselläni on miehiä vain ystävinä ja en koe, että sukupuolinen vetovoima on esteenä tai sitten se voi luoda ystävyydelle oman mausteensa. Jos on miesystävä, jonka ajatusmaailma ja elämänarvon ovat samanlaiset, niin enpä ole naisten kanssa koskaan päässyt niin syvällisiin keskusteluihin, kuin miesten kanssa. On tosi arvokasta omistaa hyvä miesystävä. Oma puolisokin suhtautuu asiaa ihan asiallisesti ja ymmärtää sen.

Yli viiskymppinen

=========================

Totta kai nainen ja mies voivat olla ystäviä, vetovoima on ihan eri juttu. En tunne sukupuolista vetovoimaa jokaiseen vastakkaisen sukupuolen edustajaan ja tuskin hekään minuun. Ystävyys ei eroa mitenkään samaa sukupuolta olevien ystävien kesken, voi olla ehkä hitusen monipuolisempaa ajatusten vaihtoa. Kumppanin ystävät ovat hänen ystäviään.

Kahleeton

=========================

Hyvin harvoin toimii. Tietysti, jos mies on homo, toimii tämä erittäinkin hyvin! Mies on mustasukkainen, jos nainen menee kaljalle toisen miehen kanssa ja sama toisinpäin. Itse en ainakaan hyväksyisi sitä, että kaksistaan, nokakkain mieheni menisi jonkun naisen - kaverin kanssa baariin.

Ystävyys sinänsä voi olla olemassa, eikä sen tarvitse erota muista kaverisuhteista, mutta riivattu mustasukkaisuus muuttaa sen erilaiseksi.

Mustat sukat

=========================

Voivat olla vain hyviä ystäviä, itselläni muutama vastakkaista sukupuolta oleva ystävä ja välillä he ovat parempia ystäviä kuin samaa sukupuolta olevat. Ei ole kateutta ja voin jutella heidän kanssaan kaikesta maan ja taivaan välillä, huumorilla höystettynä tai ilman. Avopuolisollanikin on vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä ja se on ok. :)

Jane

=========================

Voivat, mutta kaikissa mies-nainen suhteissa käydään jossain vaiheessa (yleensä alkututustelujen yhteydessä tai heti perään) testaamassa se raja, että olisiko tässä ainesta muuhunkin. Tilanne, hetki, yhteys, kosketus. Kliimaksin jälkeen tilanne raukeaa, ratkeaa suuntaan tai toiseen.

Kyllä elämänkumppanin reaktiot ovat joko näkyvästi tai pinnan alla lähes aina mustasukkaisuus. Yksinkertaisesti se, että huomioit jotain toista, suoraan rinnasteista yksilöä sen sijaan että huomioisit häntä. Vastakkaisten sukupuolten huomiointi koetaan eri asiaksi kuin samaa sukupuolta olevien ystävien huomioiminen.

Rajankäyntiä

=========================

Mies ja nainen voivat olla hyviä ystäviä. Sukupuolten välinen vetovoima ei koske läheskään kaikkia ihmisiä, vaikka kyse olisikin heteroista. Ihastuminen ja ystävyys ovat kaksi eri asiaa. Mielestäni eri sukupuolten välinen ystävyys ei eroa millään tavalla samaa sukupuolta olevien ihmisten välisestä ystävyydestä - riippumatta siitä, pitääkö kysymyksen asettelijan hetero-olettamus paikkansa.

Janttu

=========================

Periaatteessa voivat, vaikka tietynlainen erilainen jännite ja suhtautuminen vaikka ei olisi edes tiedostettua, niin silti se aina on (ketään ei voi väittää toisin). Olen itse huomannut että naista kohtaan aina käyttäydytään erilailla, vaikka se olisikin pientä niin kuitenkin. Joskus puoliso voi suhtautua mustasukkaisestikin asiaan, jos ajatellaan että kaverit samaa sukupuolta voivat kyllä saunaillan pitää yhdessä mutta jos sitten vastakkaisen sukupuolen kanssa tekisikin samaa niin... Joten Mies on mies ja Nainen on nainen, niin se vain on. Mutta kyllä tietynlaiseen ystävyys ja hyväkin sellainen on mahdollista.

JaniP

=========================

Yksiselitteisesti mies ja nainen eivät voi olla vain hyviä ystäviä koska mies AINA ajattelee naista seksuaaliobjektina ja mies joka muuta väittää ei ole rehellinen itselleen.

Paavo

=========================

Mies ja nainen voivat ehdottomasti olla keskenään vain hyviä ystäviä! Olen naispuolinen henkilö ja omaan muutaman tällaisen hyvän ystävän - joskin siihen on tultu niin, että jommaltakummalta - joko minun tai miehen- puolelta on lähes aina ollut lämpöisempiä kuin ystävyydellisiä tunteita. Silti ystävyys onnistuu, kun toinen hyväksyy sen tosi asian ettei enempää tule. Tiedän myös toisilleen vastakkaista sukupuolta olevia ystävyksiä, joiden ystävyys toimii todella hyvin ilman minkäänlaisia romanttisia tunteita. Tällaisissa tapauksissa he ovat toisilleen kuin sisarukset.

Naisten ja miesten välinen ystävyys ei kuitenkaan ole helppoa, sillä vetovoima tulee helposti kuvioihin. Ja vaikka ystävyys olisi lähtenyt platonisesti, voivat henkilöt rakastua toisiinsa ajan kuluessa. Elämänkumppanit ja puolisot voivat olla hyvin mustasukaisia tällaisesta ystävyydestä, koska ovat epävarmoja itsestään. Ikävä kyllä joissain tapauksissa heidän epäilynsä voivatkin osua oikeaan.

Jenni

=========================

Jos omassa liitossa on kaikki kunnossa onnistuu mielestäni myös vastakkaisten sukupuolten puhdas ystävyys. Jos taas liitossa joku hiertää, on olemassa iso riski ihastua ystävään ja tunteita saattaa olla vaikea hallita. Ja sama kai pätee puolison reaktioihin; jos kaikki on kunnossa, luottamus pelaa eikä puolison ystävyyssuhteisiin tarvitse suhtautua mustasukkaisesti.

Helmi

=========================

Naisnäkökulmasta katsottuna mieskin voi olla ystävä. Samanlainen kohtalo yhdistää, ja kun molemmat ovat tahoillaan naimisissa, se helpottaa ystävyyden säilymistä, kun ei ole sellaisia paineita. Ystävyys on syvempää, edellyttäen tietysti, että miehellä on aivot ja kyky ajatella. Onnekseni minulla on tällaisia miesystäviä pari. Yksi ystävyyssuhde kariutui juuri siihen, että mies halusi enemmän eikä se tullut kysymykseen.

Vaikka meillä olikin samansuuntaisia ajatuksia ja kokemuksia, niin se sitten tyrehtyi liialliseen kiinnostukseen. Ja oliko se sitten lopultakaan ystävyyttä ollenkaan. Ja mieheni on lievästi mustasukkainen, mutta se on kokonaan hänen ongelmansa, koska mitään todellista uhkaa ei ole olemassa. Ystävät ovat elämän suola, ovatpa sitten miehiä tai naisia. Monesti oma kumppani on liian lähellä, ja ystävät taas katselevat kauempaa ja voivat olla enemmän avuksi.

Kavereita kaikille

=========================

Vaikeaa on olla pelkkä HYVÄ ystävä, koska kun ystävyys syvenee, tulevat tunteet voimakkaammiksi, jolloin seksuaalisuus alkaa tulla kuvioihin mukaan. Siis ystävä voi olla, mutta ystävyyden vahvistuessa ja syvetessä, on vaarana, että suhde onkin kohta muutakin kuin vain ystävyyssuhde. Ei ainakaan minun puolisoni sitä siedä, enkä halua vaarantaa pitkäaikaista parisuhdetta ylimääräisillä rasitteilla. Haluaisin kyllä, että minulla olisi myös vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä, mutta siinä piilee omat vaaransa, enkä koe pystyväni niitä hallitsemaan.

Mies, yli 40 v

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla keskenään vain hyviä ystäviä. Joskus vetovoimaa ei vain ole, jolloin ystävyys on helppoa. Toisaalta, vetovoima voi olla myös pinnan alla kytevää, viattomasti kuvitellaan ettei tilanne poikkea normaalista ystävyydestä, mutta vuosien myötä ystävyyssuhde syvenee, ja tunteet voivat kasvaa salakavalasti. Sitten alkaakin olla kattilan kannen alla paineita, ja pian räjähtää. Itseään ei kannata huijata, "olemme pelkästään ystäviä" -lause voi hetken huijata sinua itseäsikin, mutta loppupelissä tunteet voittavat kaikki kiertely-yritykset...

Sisar Kuu

=========================

Kyllä voivat. Sukupuolten välinen vetovoima voi olla esteenä joillakin ihmisillä mutta ei kaikilla niin ei ole. Vastakkaisten sukupuolten ystävyys voi antaa jopa paljon enemmän kuin samaa sukupuolta olevien ystävyys. Minusta tuntuu, että mies ja nainen kunnioittavat toisiaan enemmän ystävänä kuin mies, miestä tai nainen, naista. Vastakkaisten sukupuolten ystävyys saattaa aiheuttaa kitkaa puolisoiden ja elämänkumppanien kanssa. Sellaisessa tilanteessa kysytään paljon luottamusta.

Kaarina

=========================

Kyllä vastakkaiset sukupuolet voivat olla hyviäkin ystäviä...ja todella hyviä… kavereita… joiden kanssa voi jutella "kaiken maailman" asioista… kuin tytöt esim. keskenään. Mutta se saattaa vaatia pitkän ajan ns. tuttuna olemista...tunnetta että tuntee toisensa ja siitä kehkeytyy kaveruus. Myös ex-miehetkin/ex-vaimot voivat ns. ystävyyden nimissä erotessaan muuntua toistensa parhaiksi ystäviksi ja he tulevat paremmin toimeen keskenään kuin koskaan liitossa ollessaan, vain ystävinä! Olemassa olevassa parisuhteessa taas on enemmän "mustasukkaisuutta"... näitä vastakkaista sukupuolta olevia oikeita, pelkkiä ystäviä kohtaan! Niinpä usein jutellaan ja tavataan ystäviä - ohimennen ja niin ettei puoliso tiedä, koska ei tahdo pahoittaa "ymmärtämättömän" mieltä! Lämmin halaus teille kaikille.

Kaija-Leena

=========================

Mielestäni mies ja nainen voi olla ystäviä. Ystävyydessä ei tule esiin vastakkaisen sukupuolen vetovoima, johtuen jo lähtöasetelmista. Muista kaverisuhteista se eroaa siten, että se ei ole niin läheinen. Vastakkaisen sukupuolen ystävyys on ehkä enemmän kuitenkin asiapitoisempaa ja siitä puuttuu omistushalukkuus.

Kapa

=========================

Jälleen kerran tämä ikuisuuskysymys - riippuu varmaan yksilöistä, mutta omalla kohdallani vastaan että tietenkin voi olla. Läpi elämäni minulla on aina ollut "poikakavereita", joita ei olisi voinut kuvitellakaan muina kuin ystävinä - kumpikaan osapuolista. Jostain syystä miespuolisten kanssa on yhä helpompi löytää puhuttavaa, erona saman sukupuolen ystäviin lähinnä se, ettei mennä yhdessä saunaan tai muuta vastaavaa. Ei kai tuo muuten eroa.
Ymmärrettävästi alkuun on seurustelukumppanilla tai nykyisellä aviomiehelläni on oltava ymmärrystä hyväksyä nämäkin ystävät - tunteminen pitkältä aikaa auttaa. Monesta näistä ystävistäni on tullut perhetuttuja, ystävyyttä joka suuntaan.

Itse en vaan voisi olla oma itseni, jos pitäisi ystävät valita sukupuolen mukaan. Elämä olisi kovin paljon köyhempää.

Rikkautta eri ystävistä

=========================

Kyllä voivat olla, ainakin omassa elämässäni. Vain todella harvat ihmiset sytyttävät niin että menee jalat alta.

Kata

=========================

Mies ja nainen voivat todellakin olla keskenään vain hyviä ystäviä. Itselläni tällainen miesystävä on ollut onni omistaa jo reilut 22 vuotta. Olin itse tuolloin 17-vuotias ja mies 24vuotias. Meillä kummallakin on ollut omia ihmissuhteita mutta heille olemme toisemme esitelleet aina. Lisäksi olen itse esim. nykyiselle miehelleni noin 15 vuotta sitten tutustuessamme sanonut, että tähän suhteeseen kuuluu myös se, että hyväksyt ystäväni joka on minun paras miesystäväni. Ja sen hän on hyväksynyt. Eikä mustasukkaisuutta ole ilmaantunut koska miehetkin ovat näin tutustuneet toisiinsa. Minulle on tärkeää se, että minulla on oma ystävä joka on mies. Ja tuosta en mistään hinnasta luopuisi.

Auringonkukkia rakastava

=========================

Mielestäni voivat. Naisen ja miehen ystävyys on jotain hienoa... Kummatkin katsovat maailmaa niin erilailla ja ystävyys heidän välillään vai laajentaa katsantokantaa. Miesten kanssa voi puhua toisista miehistä ja he voivat puhua toisista naisista. He ovat yhtä hyviä, elleivät parempiakin ystäviä kuin naiset. Mies kaverina on ihana ja turvallinen, mutta samalla todella hyvä ystävä, joka ei helpolla petä tai puhu pahaa sinusta. Miesten kanssa on jotenkin hauskempaa.

Vetovoima saattaa kuitenkin koitua jossain vaiheessa ystävyyden tuhoksi. Monet ystävyyteni ovat kaikonneet, kun mies onkin jostain syystä ihan yllättäen kovasti muka rakastunut minuun... Yritäs siinä sitten palata takaisin entiseen. Toisaalta hyvä ystävyys voi muuttua myös molemminpuoliseksi rakkaudeksi ja olla hienon suhteen vankka pohja.

Mustasukkaisuudesta sen verran, että toiseen pitää luottaa, ja jos se pettää niin ei siinä mitään aitoa koskaan ollutkaan.

Sipuli

=========================

Ilman muuta mies ja nainen voivat olla ystäviä. Sukupuolten välistä vetovoimaa ei ole kaikkia vastakkaisen sukupuolen edustajia kohtaan. Minusta ystävyyssuhteella ei ole eroa, oli se sitten miesten tai naisten kanssa: kummassakin tapauksessa kysymys on hyvistä keskusteluista, auttamisesta ja tukena olemisesta tarvittaessa, ja siitä että arvostaa toista ja välittää hänestä. Minä näen ihmiset aina ensisijaisesti ihmisinä, sitten vasta miehinä ja naisina. Ei miesten ja naisten ajattelullakaan ole niin paljon eroa kuin yksilöiden ajattelulla.
Puolisoni suhtautuu ystäviini asiallisesti, kuten minäkin hänen ystäviinsä. Meillä molemmilla on myös eri sukupuolta edustavia ystäviä/kavereita. Ystävien hyväksymistä edesauttaa tietysti se, että kanssakäyminen on avointa eikä puolisoa suljeta ulkopuolelle. Mieheni kanssa meillä syntyykin automaattisesti yhteinen tuttavapiiri, vaikkeivät kaikki ole molemmille läheisiä. Salamyhkäisyys ja piilottelu varmasti synnyttäisivät epäluuloisuutta.

Katri

=========================

Parasta on, jos elämänkumppani tai puoliso, voi olla se paras ystävä. Jos ei voi, niin se voi olla kuka tahansa. Usein se paras ystävä on vastakkaista sukupuolta, mutta se pitää pysyä elämänkumppanilta tai puolisolta salassa, sillä muuten elämänkumppani tai puoliso saattaa rikkoa kaikki suhteet. Tai sitten ystävä pitää olla molempien yhteinen tuttu. Monimutkaista, aina!

Ystävyyttä kaipaava

=========================

Tilanne riippuu millaisia ihmisiä luonteeltaan ovat. Mielestäni ystävyys voi onnistua, vaikka kyse olisi kahdesta vapaastakin ihmisestä. Hiukan epäillen suhtautuisin tahoillaan seurustelevien/aviossa olevien mies-naistuttaviin ulkopuolella - mutta jos "oma suhde" on se tärkein asia, niin uskoakseni ystävyys voi toimia silloinkin.
Hyvässä ystävyydessä ei ole eroa, onko ystävä mies taikka nainen - jolle voisi puhua asioistaan. Huonoja ja juoruilevia, kun löytyy molemmista niitäkin. Kannattaisi kuitenkin huomata se, että ystävyys on ystävyyttä ja sanoa, suoraan jos huomaa mies/nais-ystävän tahtovan "tulla liian läheiseksi", ja itse ei sitä halua sanoa - silläkin uhalla, että ystävyys menee - sillä silloin se ei ollutkaan aitoa ja reilua ystävyyttä!

"Rehellisyyttä ystävyyteenkin"

=========================

Voivat toki, mutta tuntuu, että miehellä on aina takaraivossa pieni toiveen jyvänen, josko ystävän kanssa edes joskus pääsisi myös seksuaaliseen kanssa käymiseen, mikäli molemmat sukupuolet ovat suhteellisen samanikäisiä. Jos naisen ja miehen ikäero on suuri, silloin ystävyys toimii paremmin ilman seksuaalista lisä efektiä.
Se miten oma kumppani suhteutuu, onkin jo toinen juttu. Vaatii ainakin hyvän itsetunnon ja luottamuksen suhteessa. Jonkin asteista mustasukkaisuutta ainakin herättää yleensä aina.

Sylvi L

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla ystäviä, niitä ystäviä on vain yleensä turhan harvassa. Aina toista kohtaan ei koe sukupuolista vetovoimaa ja jos tuntee, niin on eri asia antaako sen häiritä tai mitä sillä tekee. Puolisolta vaaditaan selväpäisyyttä ja itseluottamusta, että hän voi luottaa kumppaniinsa ja tämän ystävään. Jos näin on, asiat on hyvin. Miehen ja naisen välinen ystävyys on antoisaa juuri erilaisuutemme vuoksi. saa uusia näkökulmia asioihin ja voi saada uutta ymmärrystä esimerkiksi, jos on ongelmia puolisonsa kanssa. Myös saa kurkistaa erilaisiin juttuihin toisen kertomana, mitä itse ei tulisi kokeilleeksi.

Marja

=========================

Voivat, ehdottomasti!
Toinen parhaista ystävistäni on poika. Olemme tutustuneet toisiimme urheilulajin kautta, ja muutaman vuoden treenasimme tiivisti yhdessä. Siinä oppi tuntemaan toisen hyvinä ja huonoina päivinä, hyvännäköisenä ja räkä poskella. Ystävyytemme ei oikeastaan eroa tyttö-tyttö -ystävyyssuhteista muuten kuin, että saan rehellisen ja puolueettoman mies-näkökulman asiaan kuin asiaan (shoppailu ja maratonpuhelut onnistuvat siinä missä tyttöjenkin kanssa).

Joskus joistain asioista on jopa helpompi puhua pojalle kuin tytölle. Lisäksi ystävyyssuhde pojan kanssa on kuin eturivin paikka uuteen ja mielenkiintoiseen maailmaan, näkee "miesten elämää" vähän eri näkökulmasta kuin pelkästään tyttöjen kesken katseltuna.
Itse en seurustele tällä hetkellä, mutta pojan tyttöystävä on todella mukava, eikä hänen mielestään minun ja hänen poikaystävänsä ystävyyssuhteessa ole mitään kummallista.

Lucy

=========================

KYLLÄ voi olla vain hyviä ystäviä...minulla on enkä luovu HÄNESTÄ… On parasta mitä minulla ON YSTÄVÄNÄ. Voidaan puhua asiat niin kuin ne on. On helpompi puhua vastakkaisen sukupuolen edustajalle. On ilo kertoa ilo uutinen ja myös se jos kiukustuttaa ... se helpottaa. Myö ollaan oltu ystävinä jo monta vuotta ja meillä ei ole muuta ja se on minulle RIKKAUS... josta en luovu.

Kuolema meidät erottakoon. Elämänkumppani tietää ja "YMMÄRTÄÄ" on ainakin sanonut... Mutta eihän sitä moni ymmärrä, että voi olla pelkkä ystävyys...täytyy kuulemma olla jotain muutakin, mutta mitä muista välittää, kun itse tietää miten asia on.

Pirkko

=========================

Totta kai voi olla... Kunhan ei vaan kerro sitä omalle puolisolle! Heheee…

Saara

=========================

Voivat! Mutta lähipiiri ei usko sitä, eikä hyväksy. Ristiriidat vaivaavat, tulee salailua ja sitä kautta kierre vain pahenee. Näistä syistä jouduin lopettamaan oman tosi lämpimän ystävyyssuhteen 15v. sitten. Ja taivas tietää, miten olen sitä kaivannut...
Vanha kamu

=========================

Olen ainakin yrittänyt ystävyyttä ja kyllä se onnistuukin. Mustasukkaisuus on aina vaarana. Miehisellä alalla naisena työskentely tuo ongelmaa välillä vastaan.

Kokemusta asiasta

=========================

Sukupuoli ei vaikuta ystävyyteen kuin korkeintaan rikastavasti! Ystävyys joko syntyy tai ei - ei sitä voi itse synnyttää! Molempia on ystävissäni, eikä asia haittaa miestäni. Onpa osasta tullut hänellekin, no, ainakin kavereita!

Ystävät ovat tärkeitä

=========================

Voivat. Ehkä se tekee siitä sillä paremman. Miehet yleensä epäilevät heti, naiset suhtautuvat paremmin!

Hiitritti

=========================

Olen avioliitossa. Jos miehelläni olisi ystävänä nainen en pystyisi sitä sulattamaan. Vaikka minulle kuinka selitettäisiin, että he ovat vain ystäviä, ei se menisi perille. Samoin uskon olevan, jos minulla olisi ystävänä mies, ei mieheni sitä hyväksyisi. Sanotte, etten ole henkisesti kypsä. Minun pitäisi kasvaa. Ei se ole sitä. Siinä on kyse tunteesta ja silloin se on asia, jota ei voi korjata. Olin nuorempana mustasukkainen mutta en enää mutta silti en hyväksyisi miehelläni naisystävää. Meillä on paljon pariskuntaystäviä ja siinä on silloin mies ja naisystäviä.

Maija

=========================

Ystävyys ei ole kiinni sukupuolesta. Silloin kun kokee yhteyden tunnetta, huomaa toisen jakavan samanlaisen arvomaailman ja olevan samalla 'aaltopituudella', niin miksi ei katuisi henkilöä ystäväksi?
Tämä henkilö voi silti olla hyvinkin erilainen ja olla eri mieltä monistakin asioita. Mielestäni ystävyys syvenee, kun voidaan välillä olla erimieltä ja toki sopia mahdolliset kiistat.
Minulla oli nuorempana paljon toista sukupuolta olevia kavereita. Oli vuosia, ettei näin ollut ja nyt olen palaamassa takaisin laajempaan ystäväpiiriin. Mieheltäni kesti pitkän aikaa suvaita tai ymmärtää miespuolisten ystävien olemassaolon. Mutta kun esittelin heidät ja nykyään, kun hän tietää kenestä puhutaan, ei asia tunnu 'salamyhkäiseltä vieraalta mieheltä'. Ei tuo tietämisen aste välttämättä poista häneltä epävarmuudentunnetta, mutta mielestäni asian jakaminen vahvisti omaa liittoamme.
Mieskaverit antavat poweria. He ajattelevat erilailla kuin naiset, joten joskus heiltä saa tosi hyviä ratkaisuja ja mielipiteitä. Joidenkin kavereiden kanssa voi olla pientä seksuaalista vetovoimaa, jota on käytetty lähinnä hyvän työvireen saamiseen ja kannustukseen uusissa asioissa. Niin kauan, kun ystävyys pysyy näissä silmäniskujen merkeissä, ei mielestäni ole mitään mieltä olla omaamatta tällaista ystävyyttä.
Marianne

=========================

Voivat tietysti jos molemmat suhtautuvat yleensäkin ihmisiin tasavertaisina olentoina. Mieheni saa aivan rauhassa saunoa naispuolisen ystävänsä kanssa, vaikken itse olisi paikallakaan. Entiseltä mieheltäni ei moinen olisi onnistunut, hänelle naiset ovat valloitettavaa riistaa. Itse keskustelen vapautuneemmin miespuolisten ystävien kanssa. Riippuu siis suuresti ihmisistä, onko seksuaalista varausta vai ei. Ja joskushan ystävyys syvenee rakkaudeksi.

Äitileijona

=========================

Kinkkinen, ikiaikoja askarruttanut kysymys... Minäpä vastaankin näin: Kyllä, MINULLA voi olla ja on aina ollutkin todella hyviä miespuolisia ystäviä. Olen aina viihtynyt miesten reilussa maailmassa vaikka toisaalta olenkin romanttinen hupakko. Miehelläni taas EI voisi olla naispuolista sydänystävää, ei sillä ajatusmaailmalla mikä hänellä on....

Hänen mielestään naisen ja miehen välinen ystävyys on silkkaa puppupuhetta. Aina on kysymys muustakin. Minä taas voin halata ja suukottaa sekä nais- että mieskavereitani ilman että se olisi muuta kuin lämmintä YSTÄVYYTTÄ ! Ihme kyllä, tästä asiasta ei silti koskaan ole tullut riitaa ja vaikka puolisoni mielipide onkin kielteinen, niin minun kohdallani hän tuntuu kuitenkin tajuavan asian... Hölmöä, eikös vaan.

Mummukka

=========================

Voivat olla, sitten kun mies on täyttänyt 75 v, eikä aina sittenkään!;)
Kokemukseni mukaan ystävyyssuhteisiin miehen kanssa tulee väistämättä mukaan eroottinen vivahde, ennemmin tai myöhemmin. Eikä se sitten ole enää vain ystävyyttä.
Voi olla, että jonain päivänä ihan ystävyyskin on mahdollista. Sitä odotan.

Nainen

=========================
Mielestäni mies ja nainen voivat olla keskenään ystäviä, läheisiäkin. Itseäni ärsyttää ajatus, että naisen ja miehen ystävyyteen tunnutaan usein automaattisesti liitettävän sukupuolinen kiinnostus. Itselläni on miespuolisia ystäviä, ja koska oma parisuhteeni voi hyvin, ihastumisen tunteita ei ainakaan omalta puoleltani pääse syntymään. Tosin olen muutaman kerran joutunut katkaisemaan ystävyyssuhteen, kun toinen osapuoli on liittänyt suhteeseen siihen kuulumattomia tunteita ja asioita. Tällaisessa tapauksessa tämä onkin mielestäni ainut oikea toimintatapa, sekä ystävää että omaa puolisoa kohtaan.
Miehillä ja naisilla on usein toisistaan jossain määrin poikkeava ajattelutapa, ja mielestäni tähän toisenlaiseen ajattelutapaan tutustuminen ystävän välityksellä tuo omaankin ajatteluun rikkautta.
Mitä ystäviin ja puolisoon tulee, niin omalla kohdallani olen pitänyt huolta oikeastaan vain oman puolisoni suhtautumisesta. Puolisoni on terveellä itsetunnolla varustettu mies, joten ongelmia ei ole. Tietysti niissä tapauksissa, jossa puolison itsetunto ei ole kohdallaan, on syytä miettiä, kuinka paljon mustasukkaisuuden kokemuksia toisen on kestettävä ja missä menee raja.

Lisäksi olen naisena oppinut, että minun on usein huomioitava myös ystäväni puolison suhtautuminen, sillä vaikka ystäväni mielestä kaikki on ok, hänen puolisollaan ei välttämättä ole samaa näkemystä. Tällaisissa tapauksissa on mielestäni syytä vetäytyä, sillä ainakin oma arvojärjestykseni asettaa ensimmäiseksi sekä oman että muiden parisuhteen ja sitten vasta tulevat ystävyyssuhteen. Muiden ympärillä olevien ihmisten mielipiteistä en jaksa kauheasti välittää.

Tuulikki

=========================

Minulla on ollut elämäni aikana muutamia hyviä miespuolisia ystäviä. Muutamien kanssa ystävyys on ollut todellakin vain ystävyyttä mutta parissa tapauksessa mukaan on myöhemmin sekoittunut muitakin tunteita. Pieni riski siis mielestäni piilee eri sukupuolten välisessä ystävyydessä, mutta silti olen 100 % sitä mieltä, että mies ja nainen voivat olla myös "vain" ystäviä. Nyt kun olen naimisissa voin vain sanoa sen verran että luulen että suurin osa puolisoista ei täydestä sydämestään "hyväksy" tällaisia ystävyyssuhteita. Riippuu paljon puolison itsetunnosta ja itse parisuhteesta. Oma puolisoni ainakin ulospäin näyttäisi hyväksyvän nämä ystävyyssuhteeni vaikka mukana on yksi sellainenkin ystävä, jota mieheni ei ole koskaan tavannut eikä tule koskaan tapaamaankaan. Mutta mistäpä sitä tietää mitä mieheni päänsä sisäpuolella ajattelee.
Mansikka

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla vain ystäviä, Ei minusta siinä mitään estettä ole kunhan kumpikin tietää paikkansa. Muista kaverisuhteista se eroaa siinä, että hyvin harvoin nainen voi kuitenkaan sitä kaikkein sisintään puhua toiselle sukupuolelle, vaan ne kerrotaan samalle sukupuolelle. Saan käsityksen että tässä on kyseessä naisen ja miehen ystävyydestä siksi yleensä naisen on naiselle helpompi puhua asioista jotka hän jättää puhumatta miehelle.
Ei meillä ainakaan ole ollut vielä tähän mennessä mitään vaikeuksia tuosta jos minun ystävä on vastakkaista sukupuolta sillä yleensä nämä ovat samalla hänenkin ystäviään eikä mieheni pidä pahana jos hän ei ole kotona kun täällä käy joku vastakkaista sukupuolta oleva. Sillä toisen luottamus pitää pohjautua siihen, että ei olla mustasukkaisia toinen toiselle vaan rakkaus ja luottamus ovat lujaa tekoa ja vankalle pohjalle luotuja avioliittomme on kestänyt jo 36 v. Ja meillä ei tuosta ole ollut koskaan erimielisyyksiä, sillä luotamme toisiimme että se ei kuitenkaan mene ystävyyden ylitse. Flirttailu toisen sukupuolen kanssa on aivan eri asia kuin ystävyys.
Mieheni ei puhu mitään vaikka olen laittanut sähköpostia miehelle ja kerron hänelle kuka tuo mies on ja kenen aviomies. Meillä ei ole tapana särkeä kenenkään avioliittoa, ja jos meillä käy poikamiehiä voin heidän kanssaan olla ystäviä ilman että mieheni siitä mitään puhuisi tai minä en puhu sillä miehelläni saa olla myös nais ystäviä sillä meidän luottamus on että emme luule toisesta mitään. Joutuuhan mieheni työnsä takiakin olemaan naisten kanssa ja hän monta kertaa puhuu niistä kotona ei siitä mitään riitaa tule.
Lopuksi sanon että ystävyys ja flirttailu pitää pitää erilleen ja kummankin pitää tietää mikä on oikein ja mikä on väärin.

Maikki

=========================

Suomessa ympäristön paine tuntuu olevan aika kova, eli jos liikut toista sukupuolta olevan seurassa, olette useimpien silmissä ´pari´. Se on vahinko, mutta ei pidä välittää? Joskus siinä saattaa olla pientä ´sähköä´ mukana, mutta onko sekään paha? Pääasia, että itse tietää, missä mennään, eikä loukkaa kenenkään tunteita. Tällaiset ystävyydet ovat upeita tapoja oppia ymmärtämään syvemmin vastakkaista sukupuolta.

Ystävyyden kannalla

=========================

Kyllä voi! Itselläni on muutama hyvä miesystävä, joiden kanssa voi keskustella kaikesta. Tehdä pizzaa, katsoa elokuvaa yms. Ystävyys toimii hyvin ilman eroottista latausta tms. Eikä kukaan muista ystävistäni ole asiaa sen kummemmin ainakaan ääneen ihmetellyt. Mies ystävänä on auttavainen ja reilu! Suorasukainen a realisti!

Ma

=========================

Kyllä voi. Minulla on kolme miespuolista ystävää, joista kylläkään kumppanillani ei ole tietoa. Syynä se, että joskus tein virheen, ja kerroin yhdelle ihmiselle ystävästäni, ja se kääntyikin minua vastaan, joten on parempi, ettei ystävästäni tiedä muut kuin minä ja ystävä, eikä kyseessä ole sänky-ystävä. Miespuolinen ystävä ei eroa naispuolisesta, tärkeintä on ystävä, johon voi luottaa!

Mistä tunnet sä ystävän…

=========================

Kyllä se kieltämättä on vaikeaa. Luulen, että näissä ystävyyksissä aina jompikumpi kuitenkin tuntee muuta kuin pelkkää platonista ystävyyttä. Vaatii myös aika kovaa itsetuntoa esimerkiksi naiselta jos aviopuoliso on paljon "naisystävänsä" kanssa, koska näissä tilanteissa vaimo on tavallaan aina kakkonen. Varmaan asia on helpompi niin, että eri sukupuolta oleva ystävä on kummankin puolison ystävä. Aika paljon on tapauksia, joissa entisestä ystävästä on tullut vaimo tai mies edellisen puolison jäätyä tai kuoltua. Eli vaikka on oltu vain ystäviä, siellä se tunne on kuitenkin pohjalla ollut. En tiedä. Voihan se onnistuakin, mutta vaatii kummaltakin puolisolta sekä tämän ystävän puolisolta paljon.

Marjukka

=========================

Kyllä voi olla, mutta vain silloin ystävyys onnistuu kunnolla, jos ei tunne tuota henkilöä kohtaan mitään eroottista vetovoimaa. Jos sitä on ilmassa, tilanne voi riistäytyä käsistä ja silloin ei puhuta pelkästä ystävyydestä ja silloin ei puolisot tykkää, kuten ymmärrettävää onkin.
Minulla on miespuolisia ystäviä ja en kuitenkaan voisi heidän kanssa käydä esim. kahvilla, kun on sen verran pieni paikkakunta, että voisi herättää ihmetystä, mikä on aika väärin, kun kerran ollaan todellakin vain ystäviä.
Ystävyyttä ylläpidetään sähköposti viesteillä ja perheiden kesken tavatessa.

Marsu

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla keskenään ystäviä ja usein jopa erittäin hyviä ja syvällisiä ystäviä ilman, että ajatellaan edes, että ollaan erisukupuolta. Ei sukupuolella ole ystävyyden kanssa mitään tekemistä.
Ongelma on meissä sivusta seuraajissa, jotka mielellämme kuvittelemme mustasukkaisesti asiaan liittyvän muutakin.
Annetaan itsellemme lupa hyväksyä puolisoidemme vastakkaista sukupuolta olevat ystävät ja toivotaan, että onni suosii meitä itseämmekin. Hyvä ystävyys on asia, joka helpottaa ja keventää elämän kulkua.

Ihminen tarvitsee toisia

=========================

Voivat, ehdottomasti. Parhaimmat ystäväni löytyvät tuolta vastakkaiselta puolelta. Kumppanini ei sitä tahdo ymmärtää, mutta niin vain on.
Ehkä siskottomuudella ja ammatillani on siihen syynsä, mutta paljon on miehiä kavereina ja muutama ystävänä.

Sisko

=========================

Kyllä voi mies ja nainen olla "pelkkiä" ystäviä!! Itselläni on pari todella hyvää "miesystävää" nuoruusajoilta asti, eikä minkäänlaista seksuaalista vetovoimaa ole esiintynyt puolin eikä toisin! Kyseiset miehet ovat myös oman mieheni parhaimpia ystäviä ja olen aikoinaan tavannut mieheni heidän kauttaan. Itse asiassa on ihan hauskaa saada erilaisiin asioihin kannanottoja mies/nais näkökulmasta - ilman avioriitoja!

Friends

=========================

Olen kokenut miehenä naisen voivan olla minulle ystävä paljon syvemmin kuin toinen mies. Kumppania voi vaihtaa, jos yhteiselämä suju, vaikka rakkautta riittäisi, mutta ystävä pysyy läpi elämän. Ainoa mikä voi tuhota ystävyyden, on rakastuminen tähän ystävään. Silloin ei enää voi olla täysin avoin pelkäämättä menettävänsä hänet. Ystävän kanssa voi jakaa myös rakkauskokemuksensa. En osaa kuvitella puhuvani toisen miehen kanssa rakkausasioistani. Raja ystävän ja rakastetun välillä on häilyvä, monesti sen voi vetää rakasteluun. Erotiikka tuo esille viettejä joita on vaikea hallita. Mustasukkaisuus on tuhoavaa ystävyydelle.
Puolisolle on vaikea pala tietää että on joku jolle voi kertoa enemmän kuin hänelle, ystävä joka on olemassa hänen jälkeensäkin.
Katson oikeudekseni ihmisenä elää niin täysipainoista elämää kuin suinkin voin. Elämä sordiinon läpi hidastaa kehittymistäni ihmisenä kaikilla aloilla. Ihminen tarvitsee kaiken mahdollisen avun ja tuen elämiseen, elämä on niin lyhyt oppiaika.

Matti56

=========================

Kyllä mies ja nainen voi olla hyviä ystäviä. Mutta jostain syystä puoliso ei aina ymmärrä sitä

Totta kai

=========================

Voivat olla ystäviä. Ei esteenä ole sukupuoltenvälinen vetovoima, ehkä se että mies ja nainen ystävystyy ensin ja sitten alkavat seurustella.

Mies ja nainen ystävinä!

=========================

Mies ja nainen voivat olla ystäviä, mikseivät voisi? Voihan nainen olla naisenkin ystävä, vaikka tämä rakastuisi vain naisiin. Miehistä en aina ole ihan varma.
Ihmisten välillä on ystävyyttä, rakkautta ja vetovoimaa. Ystäviäänkin rakastaa, mutta eri tavalla kuin puolisoaan. Heistä on huolissaan, ja heidän onnellisuuttaan toivoo. On mukavaa kun omistaa ystävän, jonka kanssa voi jutella mistä vaan. Joka ei hylkää eikä halveksi.
Minusta on tärkeää, ettei kumpikaan ystävyyksistä päästä ajatuksiinsa edes mielikuvan poikasta mistään muusta kuin ystävyydestä. Joskus noita mielikuvia saattaa pyrkiä pintaan. Ilta hämärissä mietiskelee, että minkähänlaista olisi jos... Ajatukset pitää pysäyttää tietoisesti jo heti alkuunsa. Ystävät ovat ystäviä, ystäviä ei ajatella eroottissävyisesti, ikinä. Ystävyyden säilymiseksi tulee nähdä vaivaa, aivan kuten kaikkien ihmissuhteiden eteen. Siis myös sen eteen, ettei rakastu ystäväänsä.
Jos puoliso ei ystävyyttä vastakkaiseen sukupuoleen siedä, joskus pitää punnita, onko puoliso vai ystävä tärkeämpi.

Mia

=========================

Mies ja nainen voivat hyvinkin olla ystäviä, jos ystävyydentunne vain kannattelee kumpaakin. Sukupuolten välisestä vetovoimasta voi kehittyä ongelmia jos antaa kehittyä. Kummankin on ajateltava ystävänä.
Kaverisuhde eroaa ainakin siinä, ettei paljon naisten tahi miesten ongelmista puhuta tai jos puhutaan niin sitten kerrotaan kaikki ja oikein kunnolla!
Kumppanin on aina vaikea hyväksyä jos itselläni on eri sukupuolta oleva ystävä. Varsinkin kun hänellä niitä ei ole niin hän ei voi ymmärtää että pelkkiä ystäviäkin voi olla!

Sukupuolesta huolimatta ystäviä!

=========================

Mies ja nainen voivat olla oikein hyvin vain hyviä ystäviä. Kunhan vastustavat lihan himoja.
Minulla on ollut jo parin vuoden ajan nainen sydänystävänäni ja hän on tuonut minun miehiseen arkeeni kovasti lisää väriä. Naisen ja miehen näkökulmien ero ilman parisuhteen rooleja, vaatimuksia ja koettelemuksia on ollut todella antoisa kokemus. Olen oppinut paljon uutta naisista ja olen varma että oma parisuhteeni on kovasti rikastunut tästä ystävyydestä.
Onneksi meidän välillämme on kaksisataa kilometriä isänmaatamme, muutoin olisi ystävyys saattanut muuttua suhteeksi.
Olen nimittäin nyt alkanut ymmärtää ystävyyttä ja rakkautta uudella tavalla. Ystävyys syvenee kun luottaa toiseen ja voi vaikeimmatkin asiat kertoa ja tietää saavansa asiallisen ja välittävän vastauksen. Välittäminen ja luottamus ovat ystävyyden kulmakiviä. Mitä tapahtuu kun siihen lisätään läheisyys? Rakkaus.
Minun mielestäni se, miten rakastan vaimoani ja miten koen ystäväni eroaa vain siinä, että läheisyyttä ja intiimiä kanssakäymistä on vaimon kanssa. Niinpä olemme sopineet että pysyttelemme henkisellä tasolla ja fyysinen taso ei kuulu tähän ystävyyteen. Olemme tiukasti pitäytyneet sopimuksessamme vaikka olemme tavanneetkin.
Mutta voi pojat, että on tehnyt mieli! Kun kokee että joku välittää ja on joku johon voi luottaa ja kun se joku vielä sattuu olemaan viehättävä nainen, niin kyllähän sitä luonto työntää siihen suuntaan. Ei sille mitään voi.
Koska minulla on tällaiset tunteet ystävätärtäni kohtaan en voi niitä puolisolleni kertoa. Hän muuttuisi oitis mustasukkaiseksi. Niin minäkin tekisin, jos hän kertoisi tämäntyyppisestä suhteesta.
Mutta avioliittoonkin kuuluu yksityisyyttä. Se mitä teen, meilailen ja soittelen, ystäväni kanssa ei ole poissa vaimoltani. Niin, se on toinen päätös jonka ole tehnyt, ensimmäinen oli että en mene ystäväni kanssa sänkyyn, ja toinen on että en pidä häneen yhteyttä vaimoni läsnä ollessa.
Näillä rajauksilla en koe tekeväni mitään väärää. Päinvastoin. Tiedän että vaimoni on onnellinen, osaan ottaa hänet eri tavalla huomioon kun nainen on minulle ystävänä selittänyt kuinka naiset toimivat. Hänen naisystävänsä kehuvat, ettei tuollaisia miehiä olekaan. Ei olekaan, minut on koulutettu!
Jokaisella miehellä pitäisi olla naisystävä joka auttaa ymmärtämään naista, vähän niin kuin tutor.
Martin the Turtle

=========================

Miksi pilata hyvää ystävyyttä pikasuhteen takia? Mies ja nainen voivat olla ystäviä huolimatta keskinäisestä vetovoimasta… On vain tehtävä siltä osin pelisäännöt selviksi, ettei toinen odota jotain enempää.
Avoimesti kertomalla vastakkaisen puolen ystävyyssuhteesta omalle kumppanille. Rehellisyys maan perii, ei tule konflikteja oman puolison kanssa.
Vastakkaisen sukupuolen ystävyys on mielestäni erilaista ehkä vähän maskuliinisempaa, mutta todella antoisaa. Erilaisia näkökulmia tuodaan esille jatkuvasti. Värikästä.

Minniläinen

=========================

KYLLÄ !!
Miksipä ei mies ja nainen voisi olla hyviä ystäviä. Itselläni ainakin on yksi vastakkaista sukupuolta oleva todella hyvä ystävä. Koskaan ei ole sukupuolten välinen vetovoima ollut ongelma. Pidämme toisistamme paljon - ystävinä, arvostamme toisiamme - ihmisinä. Ystävyytemme on jopa niin läheinen, että leikkisästi olemme toinen toisemme 'adoptoineet' sisareksi ja veljeksi. Toisinaan tuntuu jopa että olen läheisempi ystäväni kanssa kuin todellisten biologisten sisarusteni kanssa.
Ystävyytemme perustuu toisen kunnioittamiseen ja arvostamiseen.
Toisista kaverisuhteista ystävyytemme eroaa esim. siinä että voimme avoimesti kysyä neuvoa/mielipidettä ihmissuhdeasioissa. Kätevääkin se on nainen saa miehen näkökulman ns. miesongelmiinsa ja päin vastoin. Edellytyksenä ystävyyssuhteen toimimiselle on tietenkin rehellisyys itselleen ja ystävälleen.
Olen niin monet illat (joskus jopa läpi yön) istunut ystäväni kanssa ja 'filosofoinut' maailman menosta, ihmissuhteista, lapsista yms. yms. Nämä istunnot antavat meille kummallekin tosi paljon. Jälkeenpäin tuntuu samalta kuin hyvin tuuletetusta talosta tuntuu (arvailen). On raikas ja kevyt olo - ja mikä parasta ystävinä tiedämme missä elämänvaiheessa mennään.
Annan tosi paljon arvoa tälle ystävälleni, ja olenkin sen useasti hänelle kertonut ja saanut myös vastakaikua.
Elämänkumppanit ovat olleet ensin vähän ymmällään, että voiko tällaista suhdetta olla. Mutta kun ovat huomanneet että ystävyytemme on ns. ihan vaaratonta, niin ovat asian hyväksyneet sen suuremmitta mustasukkaisuuskohtauksitta.
Tämä ystävyys on rikkaus, joka pitäisi jokaisella naisella/miehellä olla.
Ja mikä parasta (jos ei ole jo valmiiksi elämänkumppania), ei tule ainakaan ystävän kanssa riitaa ihastuksen kohteesta kun se kohdalle sattuu.

Halinalle

=========================

Kyllä voivat, ainakin teoriassa. Kitkaa siitä kuitenkin syntyy helposti. Ja usein sitä ajattelee toisin, kun asia tulee omalle kohdalle. Minä ymmärrän hyvin omalla kohdallani, että voi olla ystävä miehen kanssa, mutta jos puolisollani on hyvä naispuolinen ystävä, nostaa mustasukkaisuus päätään. Tämä tosin juontaa juurensa siihen, että ex-avokkini lähti hyvän ystävämme matkaan. Erämaa on opettanut suhtautumaan varauksella.

Anata

=========================

Mies ja nainen voivat olla vain hyviä ystäviä, mutta se vaatii kummaltakin osapuolelta varovaisuutta, koska vetovoima voi yllättää ja ennemmin tai myöhemmin "pilata" hyvän ystävyyden. Puoliso voi hyväksyä ystävyyden, mikäli ei tunne omaa asemaansa uhatuksi. Helpointa on jos tuo ystävä tuntee myös puolisosi. Itselläni on monta miespuolista ystävää ja se johtuu yksinkertaisesti siitä, että miehet ovat reilumpia ja luotettavampia kavereita.

Minsku

=========================

Kyllä voi ja täytyykin olla miehen ja naisen välistä ystävyyttä. Onhan siinä jonkinlaista vetovoimaa, muttei rajoja ylittävää. Olen reissannut monet reissut miesporukalla ainoana naisena ja hemmetin hauskaa on ollut. Keskustelut saattavat olla monitasoisempia miesten kanssa. Ja aika paljon parisuhteista tulee puhuttua.

Miesseurassa on mutkattomampaa. Ikävänä puolena siinä on syyttä mustasukkaiset puolisot. Tuntuu tyhmältä selittää ja vakuuttaa että suhde on ystävyyttä. Entisissä parisuhteissani tuli omalta mieheltä aina sanomista ja riitaa miesystävistäni. En silti jätä mies- enkä naisystävää kenenkään vaatimusten vuoksi. Minulla on hyvin selvät rajat tekemisteni suhteen miesporukassa. On niitäkin joskus käyty läpi ja ystävyys jatkunut. Äkkiä laskettuna minulla on 7 hyvää miesystävää, joiden kanssa soitellaan ja nähdään silloin tällöin. Se on rikkautta.

Iines

=========================

Voivat olla! Itselläni on ollut hyvä ystävä jo lähes kaksikymmentä vuotta. Hänellä oli jo silloin vaimo, kun tutustuimme. Ystävystyimme puhelimessa työasioiden hoidon takia ja ehkä siinä tuli niin paljon kerrottua itsestä ja saatua tietää toisesta, ettei todellakaan voisi kuvitella toista rakastetuksi - vain ystäväksi. Tai ei pidä sanoa "vain" ystäväksi. On mukava saada miehinen näkökulma asioihin ja hyviä lahjavinkkejä omalle puolisolle.

Olen alusta asti kertonut nykyiselle aviomiehelleni, ettei tälle ystävälleni kannata olla mustasukkainen, koska ei ole mitään syytä siihen. Aviopuolisoni on myös ystäväni, mutta tämä "vieras mies" on ystävänä tärkeä, ettei kaikkea likasankoa tarvitse kaataa sen rakkaimman niskaan. Ystävyytemme toimii molemmin päin, minäkin annan naisnäkökulmaa, ja hänenkin vaimonsa tietää "suhteemme". Kun tapaamme, voimme halata YSTÄVINÄ, mutta rakkaus vain pilaisi hyvän ystävyyden. Ja miten voisi rakastaa, kun ei sellaista vetovoimaa tunne! Tsemppiä kaikille, ystävät ovat kullanarvoisia tässä alati pahenevassa maailmassa!

Pikkupingu

=========================

En näe mitään estettä sille, etteikö mies ja nainen voisi olla hyviä ystäviä. Mutta elämänkumppania/puolisoa kohtaan täytyy olla "reilu": ystävyyden pitää olla "julkista" siten, että myös elämänkumppani otetaan mukaan esim. illanviettoihin, ei salailtuja tekstiviestejä tai puheluita yms. Näin pysyy luottamus hyvänä ja ystävyys luonnistuu, eikä synny turhia epäilyjä. Minulla itselläni on hyvä miespuolinen ystävä, joka on myös mieheni ystävä. Ystävä on minulle kuin isoveli. Vaikka olemmekin yhteydessä harvoin, ystävyys säilyy lämpöisenä.

Tintti

=========================

Havaintojeni perusteella aina jotain hormoonihyrrä liikkuu naisen ja miehen välillä - en usko ihan puhtaaseen kaveruuteen, vaikka suhde pelkältä kaveruudelta voisi tuntuakin!

Havainto

=========================

Niin minä luulin ja pidin sitä selvyytenä myös mieheni osalta, kunnes sain tietää salaisista lemmenhetkistä. Ja tällä ns. ystävällä oli myös mies.

Surullinen

=========================

Kyllä hyvin voin olla ystävä miehen kanssa, ilman mitään seksuaalista viritystä. ts. paremmin voinkin olla ystävä sellaisen vähemmän vetävän miehen kanssa, oikein seksin kanssa voisi ajatus harhailla. kuitenkin toivon, että mieheni löytäisi ystävänsä miehistä. vaikea olisi kuvitella häntä keskustelemassa henkeviä toisen naisen kanssa, kun itse saan nyhtämällä nyhtää mielipiteet jostain muusta kuin moottorin tilavuuksista, talvirenkaiden nastoituksesta tms. olen kyllä jättänyt yhteydenpidon miespuolisiin ystäviini avioitumisen myötä hyvin vähiin; mieheni ei kieltänyt, mutta olisi varmasti pahoittanut mielensä, jos olisin jatkanut esim. 2 tunnin puheluiden puhumista muiden miesten kanssa.

Puhelias kuuntelija

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla ystäviä, jos mukana ei ole fyysistä vetovoimaa. Itselläni on viattomasta lomaromanssista alkanut ja pelkkänä ystävyytenä jatkunut tuttavuus naimisissa olevan miehen kanssa. Nykyinen mieheni tietää asiasta, mutta en ole ystävääni tavannut lainkaan pariin vuoteen. Olemme viikoittain yhteydessä sähköpostilla ja kerromme kuulumisia. Ei se ystävyys eroa vastaavista naisten kanssa. Miehelle on jopa helpompi puhua tietyistä asioista ja peilata omia ajatuksiaan. Ystäväni kannusti ja rohkaisi tavattuani mieheni ja mietin uskallanko heti lähteä kahden viikon lomamatkalle yhdessä hänen lastensa kanssa, joita en siinä vaiheessa ollut vielä edes tavannut. Kannatti lähteä!
Myös miehelläni on naispuolisia ystäviä, jotka itsekin tunsin ja tästä johtuen myös tutustuimme.

Marke

=========================

Totta kai nainen ja mies voivat olla hyviä ystäviä, itse asiassa niin pitäisikin olla. Sukupuolten välinen vetovoima antaa ystävyydelle oman mielenkiintoisen mausteensa, mutta ystäväänsä ennen kaikkea ihmisenä kunnioittava ei pilaa ystävyyttä hetken huuman vuoksi. Joskus harvoin käy tosin niinkin, että nk. yhden illan jutusta kehkeytyy syvä, vuosien mittainen PLATONINEN ystävyys. Kiitos kaikki rakkaat, elämäni ystävämiehet!

Aurora borealis

=========================

Useimmiten on niin, että sukupuolten välinen vetovoima on koettu ja se on hiipunut. Sen jälkeen tulee ystävyys. Ilman tätä kokemusta se tuskin on mahdollista, ainakaan ilman, että se jossakin kohtaa tulee väistämättä roihahtamaan.
Kokemusta elävästä elämästä

=========================

Kyllä voivat, minulla on edellisestä työpaikasta jäänyt pari hyvää "miesystävää". Lähetämme toisillemme sähköpostia ja kysellään kuulumisia. Meillä sujuu ystävyys hyvin, he pitävät vertaisenaan ja kertovat myös huolistaan kuin itsekin. Mieheni tuntee nämä miehet ja kerron hänelle myös terveiset, eikä meillä ole ollut mustasukkaisuutta asian suhteen, koska luotamme toisiimme täydellisesti.
Mielestäni on hyvä olla monenlaisia ystäviä, ei se ole sukupuolesta kiinni. Kun oma parisuhde on kunnossa ystäviä voi olla molempia sukupuolia, eikä se aiheuta sen ristiriitoja.

Hyvä kaveri

=========================
Oman kokemukseni mukaan voivat olla, jopa " fertiili-ikäisinä" ja ilman, että kumpikaan on homoseksuaali.
Ystävyys vaatii kyllä sen asian sisäistä käsittelyä, että seksuaalista vetoakin jommassakummassa voi tilapäisesti esiintyä. Mutta kun kummallakin on tyydyttävä parisuhde ja sisäistä ryhtiä vaikeissakin parisuhdetilanteissaan, ystävyys vastakkaista sukupuolta edustavan kanssa on mahdollinen, jopa ilman mustasukkaisuuksia. Vaatii vain siis kaikilta osapuolilta kypsyyttä.

Päivi

=========================

Nehän ne on elämän suola! Kun kaveri on kaveri ei puolisolla ole mitään valittamista.

Päivittäin

=========================

Oman kokemukseni mukaan miehen ja naisen ystävyys ei ole helppoa, eikä yksinkertaista. Usein ainakin toinen osapuolista odottaa suhteen kehittyvän läheisemmäksi.
Helpointa ystävyys on silloin, kun ystävysten välillä on ollut läheisempi suhde aikaisemmin ja ero on selvitetty perusteellisesti. Tässäkin on kyllä vaara, että vanha suola alkaa kuitenkin janottaa jossakin tilanteessa.
Minusta miehen ja naisen välinen ystävyys on kuitenkin yrittämisen arvoinen juttu.
On erittäin rikasta keskustella vastakkaisen sukupuolen kanssa kaikesta elämään liittyvästä, sen avulla saa ihan erilaista perspektiiviä elämään.
Jotenkin uskon, että oma parisuhdekin voi paremmin, kun oppii ystävyyden kautta ymmärtämään toista sukupuolta. Kun tunteet eivät ole pelissä on helpompi keskustella vaikeistakin asioista.
Oman parisuhteen on oltava kyllä erittäin vahvalla ja luottamuksellisella pohjalla, että osapuolet voisivat säilyttää ystävänsä sukupuoleen katsomatta. Ideaalihan on juuri tällainen suhde, joka ei pyri omistamaan toista, vaan siinä luotetaan rehellisyyteen. Se kiinnostavampi kumppani voi tulla yllättäen mistä vain, jos on tullakseen.

Elämän oppilas

=========================

Minun aviomieheni on myös minun "paras kaverini". Meillä parisuhde toimii ja pystymme puhumaan asiasta kuin asiasta... Myös vaikeista tai hyvin henkilökohtaisista asioista. Minusta suhteemme toimii hienosti niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin tasolla. Olen erittäin onnellisesti naimisissa, eikä minulla ole tarvetta lähteä hakemaan seikkailua jostain muualta.

Silti minulla on muutama myös vastakkaista sukupuolta oleva ystävä, joiden kanssa jutellaan niitä näitä, joskus jopa henkilökohtaisempia asioitakin. Nämä kaverit ovat puhtaasti kavereita, ilman mitään taka-ajatuksia! Me kunnioitamme toistemme parisuhteita niin paljon, etten usko kenenkään meistä haluavan pilata toistemme parisuhteita emmekä toisaalta myöskään ystävyyttämme.

Ystävillä keskenään on eroja, toisen kanssa pohditaan toisenlaisia asioita kuin toisen kanssa eikä se välttämättä johdu sukupuolesta, mitä pohditaan. Ja puolisoni ei ole huolissaan, koska hän tietää meidän parisuhteemme merkityksen. En ikinä mistään hinnasta "vaarantaisi" suhdettamme. Joten varmaan on itsestä kiinni, millaista ystävyyttä hakee tai harrastaa vastakkaista sukupuolta olevien henkilöiden kesken. Ja jos puoliso on mustasukkainen, hän ei varmaankaan ole ihan selvillä parisuhteenne perustasta. Silloin kannattaa keskittyä hoitamaan sitä omaa parisuhdetta eikä luomaan muualle uusia ystävyyssuhteita.

Onnellista avioliittoa rapiat 14 vuotta

=========================

Eivät voi. Paitsi heteronainen ja homomies. Ehkäpä myös lesbonainen ja heteromies. Esteenä nimittäin on juuri sukupuolten välinen vetovoima.
Työn ja harrastusten kautta mies ja nainen kyllä usein ovat ja voivatkin olla hyviä ystäviä, mutta tiettyä etäisyyttä on syytä pitää (ei siis painoteta hyvä -sanaa). Nainen kun haluaa ymmärtää, lohduttaa, kannustaa, auttaa toista... ja saada naiseuteensa hyväksyntää mieheltä ja kun mies taas "luonnostansa lankeaa", niin yhteiseen intiimiin hetkeen ajautuminen aika todennäköisesti tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.

En voisi kuvitella, että mieheni hyväksyisi minulle vastakkaista sukupuolta olevan ystävän. Se on mielestäni suhteellisen tervettä mustasukkaisuutta (en itsekään hyväksyisi hänelle vastaavaa) sillä hyvän ystävän kanssa jaetaan ilot ja surut, puhutaan syvällisiä, harrastetaan ja pidetään hauskaa yms. Tätä kaikkeahan tulisi tehdä oman puolison kanssa. Useilla ei ole aikaa hoitaa parisuhdetta mutta ystäville riittää aina aikaa.

Kyllä siinä ottaisi aikalailla päähän jos puoliso viettäisi aikaa mieluummin vastakkaista sukupuolta olevan ystävänsä kanssa kuin minun. Tiedän, mielipiteeni vaikuttaa kuin maailmankatsomukseni olisi kovinkin suppea, että rakkautta/ystävyyttä pitäisi jotenkin rajoittaa ja että suhteestani puuttuu molemminpuolinen luottamus. Mutta näin asia mielestäni on. Koettuani tällaista ystävyyttä olen aina ajautunut sänkyyn - tiedä sitten onko vika minussa (tosin siihen kyllä tarvitaan kaksi...)

Pauliina

=========================

Ilman muuta voivat olla ystäviä. Eihän läheskään kaikkien miesten ja naisten välillä ole sitä "tiettyä" vetovoimaa. Ja vaikka olisikin, sehän voi vain piristää kaverisuhdetta. Vastuulliset ihmiset eivät vie asiaa kaveruutta pitemmälle, jos ovat molemmat (onnellisesti) varattuja. En osaa sanoa eroavatko kaverisuhteet toisistaan sukupuolen perusteella, ehkä lähinnä kyse on persoonallisuustekijöistä. Tosin sellainen asia tulee mieleen että samaa sukupuolta olevilla kavereilla saattaa olla joku kilpailuasetelma keskenään (esim. urheilusuoritus, miehet ja naisethan ovat tässä eri lähtöviivoilla; tai sitten esim. tapellaan samasta miehestä/naisesta) useammin kuin vastakkaisilla sukupuolilla.

Tytteli

=========================

Uskoisin, että jos oma parisuhde on kunnossa, niin voi olla myös vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä. Kunhan osaa pitää rajoista kiinni. Ne rajat täytyy itse asettaa ja myöskin valvoa. Helposti voi pilata hyvän ystävyyden hetkellisen 'mielenhäiriön' takia ja menetetyn luottamuksen takaisin saaminen on tosi vaikea ja pitkällinen prosessi. Oikea ystävyys kunniaan!

Peksutti

=========================

Ihan heti ei omasta tuttavapiiristäni tule mieleen yhtään puhtaasti ystävyyteen perustuvaa miehen ja naisen suhdetta. Itse suhtautuisin positiivisesti asiaan, jos elämänkumppanillani olisi vastakkaista sukupuolta oleva ystävä, koska en epäilisi hänen rakkauttaan minua kohtaan.
Pohjimmiltaan kai kysymys on siitä, mitä on ystävyys ja mitä on rakkaus ja eivätkö ne olekin enemmän synonyymejä kuin toisensa poissulkevia asioita? Kuten Luis Armstrong niin kauniisti laulaa: "I see friends shaking' hands, saying how do you do, they're really saying I love You".
Päättyykö ystävyys jos se sisältää sukupuolista latausta, hellyyttä tai jopa erotiikkaa? Aika harvassa parisuhteessa on taidettu oikeasti keskustella siitä, minkälainen suhtautuminen kummallakin osapuolella asioihin on. Voidaan toki olettaa - ja näin lähtökohtaisesti usein varmasti on - että kontaktit toiseen sukupuoleen ovat loukkaus kumppania kohtaan. Kyse voi olla luottamuksen puutteesta, mustasukkaisuudesta tai siitä, etteivät kumppanukset ole tietoisia toistensa arvomaailmasta ja elämänkatsomuksesta. Viime metreillähän olemme onnellisia vain jos toimimme oman moraalikäsityksen ja arvojemme mukaisesti itsellemme rehellisinä. Olemme kaikki erilaisia yksilöitä, sen tiedostaminen ja arvostaminen vahvuutena on tärkeä askel kohti luottamusta ja onnellista parisuhdetta - kenties jopa eri sukupuolta olevien ystävyyttä...

Friendship is love

=========================

Kyllä voi olla todella hyviä ystäviä. Minulla on pari todella hyvää miesystävää ja naisystävää. On ihana kuulla myös miehinen näkökulma asioihin. Melko tuore miesystäväni on kyllä hieman mustasukkainen välillä, mutta alkaa hiljalleen tottua ajatukseen, eikä hänellä oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä koska nämä ystävyyssuhteeni ovat vanhempia kuin tämä seurustelusuhde.

Blondi

=========================

Kyllä voi, koko pienen elämäni ajan parhaat ja läheisimmät ystäväni ovat olleet aina miespuolisia. Uuteen kaupunkiin muuttokaan ei muuttanut tätä tosiasiaa, läheisin ystävä on jälleen mies. Yhdessä olo on välitöntä ja helppoa ilman velvoitteita. Aviomieheni ymmärtää ystävyyssuhteeni, (ystävyys on alkanut ennen kuin tutustuin mieheeni). He tulevat hyvin toimeen keskenään, silti minulla ja ystävälläni on ne omat juttumme joita teemme ja asiat joista puhumme kahdestaan.

Hipsu

=========================

Hyvä ja tärkeä kysymys ja aihe. Olen elänyt molemmissa rooleissa, miesystäväni naisystävänä ja tietäen elämänkumppanini naisystävät.
Kaikki suhteet perustuvat mielestäni keskinäiseen kunnioitukseen, rehellisyyteen ja luottamukseen, niin pari- kuin ystävyyssuhteetkin. Teimme miesystäväni kanssa sopimuksen, että seksisuhdetta välillämme emme salli, ja olemme kunnioittaneet sopimustamme.
Luulen itsearvostuksen olevan suhteen perusta: annanko toisen vetovoiman vaikuttaa, miten kumpikin on sitoutunut parisuhteeseensa ts. sen kunnioittamiseen, mikä on ylipäätään suhde toiseen sukupuoleen. Onko suhde pönkittämässä omaa nais- tai mieskuvaa ja egoa, vai tuomassa elämään uusia näkökulmia ja peilejä?! Rehellisyys itseä ja myös elämänkumppania kohtaan on tärkeää luottamuksen pysymiseksi.
Ystävyyssuhde vastakkaisen sukupuolen kanssa on mielestäni erilainen kuin samaa sukupuolta olevan kanssa. Heikkona hetkenä ystävä nostaa mahdollisesti heikentyneen itsetunnon eri tavalla, kuin oma puoliso, joka saattaa olla liian lähellä. Ja saan myös toisen miesnäkökulman moneen mieltä askarruttavaan elämän tilanteeseen.
Elämänkumppanin reaktiot ovat juuri sen mukaiset, mikä on luottamus ja keskinäinen kunnioitus parisuhteessa. Se kestää ulkopuoliset ystävyyssuhteet, jos parisuhde on molempia osapuolia tyydyttävä. Tahallinen mustasukkaisuuden luominen tai salamyhkäily loukkaa toista ja aiheuttaa kaikille osapuolille pahaa oloa.
On totta, että ystävyys voi muuttua rakkaudeksi tai rakastumiseksi. Seksin tultua ystävyyssuhteeseen, ei mielestäni ole enää kysymys ystävyyssuhteesta. Silloin on vain kaikkien osapuolien uskallettava katsoa sitä totuutta silmiin ja tehtävä sen mukaiset valinnat.
Jos on tarve ja halu pitää molemmat elämät, kaksinsuhde puolison kanssa ja suhde rakastettuun, on se otettava keskusteluun. Elämän kriisit vievät eteenpäin ja on valintoja täynnä. Jokainen päättää ihan itse, miten elämänsä elää ja minkälaiset valinnat tekee.
Pirjo

=========================

Miksi ei voisi? Minusta naisena tuntuu, että miehet enemmänkin sotkevat seksillä hyvän ystävyyssuhteen. Ajatelkaa sellaista suhdetta, että toinen on vanha ja toinen nuori, voi olla hyvin antoisa ystävyyssuhde - ilman seksin häivääkään. Ja vanhakin voi nauttia flirtistä.
Samalla oppii tuntemaan toista sukupuolta mikä on aina hyväksi. Olemmehan me kuitenkin jossain määrin erilaisia, miehet ja naiset. Eläköön se ero!
Pirri

=========================

Kyllä voivat, ehdottomasti! Se on hyvin antoisaa ja rikastuttavaa, koska ystävyyden kautta pääsee kurkistamaan hiukan syvemmälle toisen sukupuolen elämän todellisuuteen. Stereotypiat karisevat ("kaikki miehet/kaikki naiset ovat semmoisia tai tämmöisiä...).
Jo lapsena leikin paljon poikien kanssa. Osaan edelleen olla hyvä kaveri ja "hyvä jätkä". Joskus ystävyydessä on myös eroottinen lataus, mutta se on vain pidettävä kurissa, ellei halua siitä kehittyvän jotain enemmän. Minulla on yksi tällainen miesystävä. Hän on naimisissa. Jos rakastelisin hänen kanssaan, siitä koituisi pelkästään ongelmia.
Olen eronnut, mutta naimisissa ollessani mieheni ja minä annoimme toisillemme täyden vapauden tavata omia ystäviämme. Luotimme toisiimme. Minun ei sitten kai olisi pitänyt luottaa... Itse olin ja olen edelleen luottamuksen väärti näissä asioissa.
Ai niin... Sitten on erikseen mainittava homobestikset! Homo on naisen PARAS ystävä, turvallinen, hauska, henkevä, kulturelli.
Halaus kaikille ystäville!

Pirjoliisa

=========================

Voivat olla! Kouluaikoina minun toiseksi paras ystäväni oli poika. Hänen kanssaan juttelimme yökaudet puhelimessa, puhuimme molempien tyttö- ja poikaystävä asiat ja kaikkea muuta. Hänen kanssaan juttelimme kaikesta mitä tyttöystävienkin kanssa mutta myös paljon sellaisesta mitä tyttöjen kanssa ei juteltu. Ystävyytemme jatkui mennessämme opiskelemaan eri paikkakunnille.
Meidän kouluajoistamme on jo aikaa 30v. Hänen kauttaan tutustuin aviomieheeni ja hänen vaimostaan on tullut hyvä ystäväni, nykyään olemme perheystäviä, molemmissa perheissä on yhtä monta lasta. Emme näe kovin usein; kerran pari vuodessa, mutta tiedän että ystävyytemme säilyy oska se on jo säilynyt näin kauan.

Piia

=========================

Minun kohdallani parhaimmat ystävyys suhteet ovat jo kouluaikoinakin kohdistuneet vastakkaiseen sukupuoleen. Olen omalla kohdallani kokenut, että mies ystävänä on rehellinen ja luotettava ja rento… jos hänelle ei jokin asia sovi, siitä puhutaan suoraan. Eikä selän takana… hän on paikalla kun häntä tarvitset. Usein huomaa nimittäin, että naisystävät ovat kateellisia, vaikka eivät sitä myönnäkään... Aina katsotaan, oletkos nyt sinä lihonut parikiloa. Onko sinulla jotain uutta taas...ja mitä tänään kokkaat...edessäpäin ollaan ystävää ja takanapäin puhutaan pahaa... Poikkeuksiakin tietysti on... Kouluajoilta minulle on jäänyt hyvä miespuolinen ystävä ja vaikka emme toisiamme tapaakaan, koska asun ulkomailla, hän on ystävä!

Pike

=========================

Kyllä voivat. Miestyökavereiden kanssa voi olla hyvä ystävä, eikä siinä sen kummempaa. Päinvastoin miehet ovat ystävinä luotettavampia kuin naiset ilman jonninjoutavaa kateutta ym. Itselläni on työpaikalla enemmän mies- kuin naisystäviä syystä, että miehet ovat suorempia ja heidän kanssaan on helpompi tulla juttuun kuin naisten. Mielestäni omat ystävyyssuhteeni miesten kanssa ovat verrattavissa sisar-veli -suhteeseen. Oma elämänkumppanini on ollut joskus mustasukkainen miesystävilleni, mutta ei enää. Minulle on aina ollut luontevaa olla miesporukassa eli jätkä jätkien joukossa. Kaikki muut oman perheeni jäsenet ovat miehiä.

Jätkä jätkien joukossa

=========================

Olemme olleet ystäviä jo vuosia. Teemme samaa työtä eri puolilla Suomea, emme siis tapaa toisiamme lähes lainkaan. Yhdistävänä tekijänä on työ, mutta puhumme myös muista asioista. Ystävyys on reilumpaa kuin naisen ystävyys. Siitä puuttuu kateus ja silloin toisen auttaminen on aitoa ja vilpitöntä. Missään asioissa ei ole kilpailua, tuemme toisiamme ja annamme vinkkejä ja pidämme itsemme/toisemme ajan hermolla työasioissa. Takapakeista on helppo puhua kun toinen tuntee työn ja toisen ymmärrys auttaa.

Puolisoni ei alkuun ymmärtänyt asiaa, odotamme että joskus tulee tilaisuus jossa he voivat esittäytyä ja tutustua, silloin asia varmasti loksahtaa kohdalleen. Kylään kutsu on voimassa puolin ja toisin. Yhteydenpito on avointa, ei ole mitään sääntöjä tai pakkoa soittaa eikä mitään velvoitteita vaan ystävyys toimii tilanteiden mukaan. Tässä ystävyydessä on myös paljon huumoria, myös mustaa huumoria sekä toisen yksityisyyden kunnioittamista.

Me emme kysele asioita, joihin meidän ystävyytemme ei liity. Emme puutu toisen henkilökohtaisiin asioihin, ellei niitä itse halua ottaa puheeksi. Silti tsemppaamme tarvittaessa, koska ystävyytemme on muodostunut vuosien kuluessa sellaiseksi, että puhelimessa kyllä vaistoaa toisen tunnetilan ja toimii sen mukaan.

Vetovoima? Tästä olemme puolisoni kanssa keskustelleet ja olen todennut, että emme varmastikaan olisi ystäviä, ellemme pitäisi toisistamme. Meidän ystävyytemme vain on alunperinkin lähtenyt siitä, että olemme varattuja ja kunnioitamme siten toisiamme ja puolisoitamme, että emme ystävyydellämme halua rikkoa mitään.

Olemme myös sitä mieltä, että hyvää ja pysyvää ystävyyttä ei ole siellä, missä rakkaus ja ystävyys sekoittuvat. Ainakaan se ei ole pysyvä silloin kun sillä rikotaan parisuhteen arvoja. Tähän kunnioitukseen kuuluu myös se että asiat hoidetaan työaikana, emme koskaan soittele toisillemme vapaa-aikana. Tämä ystävyys on rikkaus. Tällaista rehellisyyttä ja aitoutta en ole kokenut naisystävyydessä, valitettavasti.

Hannele

=========================

Alkuun voi olla ystäviä. Pidemmässä ajassa menee kuitenkin ”mittaukseen” kelpaisinko enempään? Tai ainakin mun mies ystäväni, kaksi vuotta oltiin kavereita, sitten jatkuva jankutus olisinko enemmän? Ainoa tapa päästä jumituksesta, en tapaa enää.

Muueläin

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla vain ystäviä ja se riippuu omasta miehestä, millainen hän on. Esim. hän saattaa olla mustasukkaista tyyppiä ja silloin ei parane olla ystävä vastakkaiseen sukupuoleen. Omani ei ole!
Toisinaan synkkaa paremmin miehen kanssa kuin naisen kanssa.

Aussi aviomiehenä

=========================

Voivat olla, takana jo yli neljän vuoden ystävyys miehen kanssa, joka on sieluntoveri. On ajatusmaailma niin samanlainen, menneisyydessä samankaltaisia tapahtumia, joita puidaan. Jaetaan ilot ja surut, ennen kaikkea ymmärretään ja hyväksytään toinen kokonaisena ihmisenä. Tämä on ensimmäinen aito ystävyyssuhteeni miespuoliseen ja olen onnellinen saadessani kokea tämän hienon ja molemminpuolisen ymmärryksen. Mies antaa uusia näkökulmia asioihin ja rikastuttaa ajatusmaailmaani. Puolisoni tietää asian ja hyväksyy sen, keskustelemme paljon ja tuon tämän ystävänikin ajatuksia esille keskusteluissamme.
Mutta sinun täytyy hyväksyä se, että myös puolisollasi voi olla naisystäviä, silloin ollaan tasa-arvoisia.

Mamma

=========================

Minulla on miehiä ystävinä ja vielä monen ikäisiä. Se on elämän rikkautta. Puheenaiheet ovat erilaiset kuin naisten kesken, mutta olen kokenut, että olen saanut olla monelle uskoutumisen kohteena, minkä olen kokenut suurena k u n n i a n a. Nykyisen elämänkumppanin kanssa tämä ei ole ongelma - edellisen kanssa mahdottomuus.

Riitta

=========================

Mies ja nainen voivat olla hyviä ystäviä, mutta molempien pitää tietää, missä mennään. Sukupuolten välinen vetovoima tuo ystävyyteen lisäväriä ja vastakkaisen sukupuolen näkemyksen ja käyttäytymistavan eli rikastuttaa elämää.
Puoliso suhtautuu suopeasti, jos ystävyys on avointa ja rehellistä ja jos puolison oma itsetunto on kunnossa. Jos on salailtavaa tai herää epäilys rakkaussuhteesta, puolison mustasukkaisuus herää. Puolison on hyvä tuntea toisen ystävät, ettei synny turhia pelkoja ja epäluuloja.

Enni

=========================

Kyllä minun mielestäni voi olla. Minulla on ja on ollut naisia hyvänä ystävänä. Mutta on siinä ystävyydessä eroa miehiin nähden, ystävyys on erilaista ja puhutaan hieman erilaisista asioista. Ja kieltämättä siinä on hieman myöskin sukupuolten välistä vetovoimaa, mutta se ei haittaa ja se ei saa mennä sitä ystävyyttä pidemmälle. Tässä vaiheessa pitää erottaa, että kysymyksessä ei ole seurustelusuhde.

Vaimon suhtautuminen oli aluksi hieman varauksellista, mutta nyt se on luontevaa ja molemminpuolista.
Sitä en hyväksy, eikä vaimonikaan hyväksy, että mennään yksin tansseihin tai ravintolaan. Näihin paikkoihin meno on jo seikkailun hakemista.

Risto

=========================

Puolisollani on paljon naispuolisia ystäviä, heistä suurin osa sairastaa samoja sairauksia kuin hän. Minä en näistä ole mustasukkaisuutta ole esittänyt.
Minulla on muutama ystävä/kaveri joka on toista sukupuolta, ja he myös edustavat tätä samaa eli me sairastetaan jotain samantapaista sairautta ja sitä kautta ystävystytty.
Vetovoimaa voi olla, mutta eihän jokaisen mukavan ihmisen kanssa perhettä perusteta. Enkä itse ole syrjähyppyihin hakeutunut. Miehestäni en tiedä.

Ihaa
=========================

Vastaus riippuu mitä ystävyydellä tarkoittaa ja millaista ylipäätään on suhtautuminen itseen ja vastakkaiseen sukupuoleen. aikaisemmin olisin ollut valmis sanomaan, että voi olla ystävä ilman muuta viritettä. Nykyisin tunnistan aikaisemmin olleeni viehättynyt enemmän kuin uskoinkaan vastakkaisen sukupuolen antamasta huomiosta ja sukupuolisuuden mukanaan tuomasta viritteestä jota ei silloin tunnistanut; flirttailu oli osa itseä ja sillä pelasi osana "normaalia" vuorovaikutusta ja jopa kaverisuhteissakin.
Nyt parisuhteessa elävänä sen tajuaa paremmin, ei enää antaudu piiloteltuun tai peiteltyyn flirttiin vaan entistä asiallisemmin hoitaa vuorovaikutuksen. Tämä kyllä vei osan huumorintajusta ja eloisasta keskustelusta kavereidenkin välillä. Myös empatia tipahti ja tuli etäisyyttä, eli osa iloisuudesta oli flirttiä ja empatia läheisyyden kokemista vastakkaisen sukupuolen kanssa.
Kumppanini ei todellakaan pitänyt siitä entisestä vuorovaikutustyylistä joten tämä alussa aiheuttikin ristiriitaista suhtautumista itsellä ja miettimistä miten suhtautua entisiin kavereihin ja osittain joistakin ystävyyssuhteista tulikin etäisempiä ja jopa loppuikin juuri tästä syystä.
Näin kävi tällä kertaa, ehkä annoin kumppanini liikaakin vaikuttaa itseeni rakastumisen alkuhuumassa ja näin sitten sen näkee myöhemmin erilailla. mutta kuten sanoin alussa, vastaus kyselyyn riippuu jokaisesta itsestään ja kaveruussuhteiden laadusta alun perinkin.

Havainnoitsija

=========================

PUOLISOT EI TÄSTÄ TYKKÄÄ.OVAT HUONOLLA ITSETUNNOLLA VARUSTETTUJA.MIES JA NAINEN VOI OLLA TOSI HYVIÄ YSTÄVIÄ. MONTA KERTAA VAIN MIEHELLE SE EI RIITÄ PITEMMÄN PÄÄLLE.VASTAKKAISTEN SUKUPUOLTEN YSTÄVYYDESSÄ EI TULE KATEUTTA.KOKEMUSTA ON PALJON MIESPUOLISIA YSTÄVIÄ.

SAKU

=========================

Kyllä voi olla. Minulla on 2 erittäin hyvää miespuolista ystävää ja he ovat vain ystäviä. Toisen kanssaan puhumme ihan niitä näitä ja välillä aika syvällisistä asioistakin. Meillä molemmilla on omat puolisot ja käymme kimpassa toistemme luona kylässä. Puolisomme ovat hyväksyneet meidän ystävyyden täysin ja miehenikin on ystäväni kanssa hyvät ystävät. Enemmän kuitenkin minä olen hänen kanssa puheissa.
Toisen kanssa meillä oli aikoinaan pieni suhde, mutta se vain lähensi ystävyyttämme, hänenkin kanssa mieheni on hyvä ystävä ja hänen vaimonsa myös hyväksyy meidät ja olemme erittäin paljon tekemisissä porukalla. Naisen miespuoliset ystävät on kuitenkin erilaisia, heidän kanssaan on helpompi jutella syvällisistä asioista. Luulen että heihin on helpompi luottaa eikä he "juorua" juttuja eteenpäin. Naisilla on paha tapa kertoa eteenpäin (ei kaikilla).

Susanna

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla ystäviä. Tällöin miehessä on jotakin vastenmielistä naisen tai miehen mielestä , mutta ystävänä tämä mies tai nainen on mitä ihanin. Tavallaan kuin veli tai sisko!!
Karua mutta totta, tosin puhun vain itsestäni ja ystävistäni. Mieheni myöntää saman asian ja näin olemme onnellisia vastakkaisen sukupuolen omaavista ystävistämme.
Perhostyttö

=========================

Minun paras ja LUOTETTAVIN ystäväni on mies ja itse olen nainen. Olemme olleet ystäviä jo 23 vuotta. Molemmilla ovat eri elämäntilanteet tulleet ja menneet, mutta ystävinä ollaan pysytty pitkistä välimatkoista ja pitkistä hiljaisista kausista huolimatta. Olemme aina esitelleet toisemme tyttö/poikaystävillemme (myöh. puolisoille) puolin ja toisin melko nopeasti, sekä kertoneet ystävän kuuluvan tärkeänä osana omaan elämään.

Olemme nukkuneet samassa sängyssä vierekkäin, kulkeneet lasten kanssa tapahtumissa, käyty on myös tansseissa kahdestaan jne. Puolisoille se sopii tai on ainakin laitettu sopimaan, koska kaikki on erittäin reilulla ja rehellisellä mallilla. Meillä erotiikka ei ole kuulunut ystävien välisiin kuvioihin, vaan tarvitsemme toisiamme ihan muihin asioihin eli toistemme luottohenkilöiksi. Voimme puhua mistä vaan ja tapaamme välillä kahdestaan ja välillä porukalla puolisoiden kanssa. En voisi kuvitella itselleni parempaa ystävää yhdestäkään naisesta.

Saaga

=========================

Kyllä, totta kai voi! Monesti mies on naiselle se "paras" ystävä, jolla voi kertoa asioita. Ja yleensä mies ei lähde kertomaan/juoruamaan eteenpäin. Kun taas nainen voi olla toiselle naiselle kateellinen ja levittää juttuja eteenpäin. Omasta kokemuksestani voin kertoa, että itselläni on juuri mies todella hyvä ystävä, jolla kerron asioitani. Pilailenkin hänelle, että hän tuntee minut aivan sisuskalujani myöten... Tällaisia ei tietenkään tule joka päivä vastaan. Monesti kyllä se vetovoima pilaa ystävyys suhteen, valitettavasti... Oma elämänkumppanini ei kyllä hyväksy, on mustasukkainen. hänelle en ole asiasta kertonutkaan. Kai tämä on sit sellainen "salasuhde". Mutta silläkin uhalla, en ole tästä ystävyys suhteesta luopumaan!

Mango

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla keskenään hyviä ystäviä, jos molemmat osapuolet asian näin hyväksyvät. Esteenä voi toki olla sukupuolten välinen vetovoima, koska asenteet silloin ystävyyden laadusta eivät ole harmoniassa.
Koen että tällainen ystävyys vaatii puolisoilta hyvää itsetuntoa ja avarakatseisuutta, luottavaista asennetta, kunnioitusta omaa puolisoa kohtaan sekä vähemmän omistavaa asennetta ja mustasukkaisuuden tunteiden hallinnan taitoja. Olen huomannut sen olevan haasteellista aikaisemmille puolisoilleni, mutta kuinka haasteellista, se on yksilökohtainen kysymys. Olen huomannut että tilannetta helpottaa se että puoliso myös tuntee kyseisen ystävän. Tuntematon herättää helposti epäluuloisuutta.
Naisena koen ystävyyden vastakkaiseen sukupuoleen avartavana, ehkä juuri sen toisen sukupuolen erilaisen näkökulman ansiosta. Ehkä ystävyys on kuitenkin vähän etäisempi kuin samaa sukupuolta olevaan ystävään. Muutoin en koe että ystävyydessä olisi kovinkaan suuria eroja.
Sari

=========================

Huomenta! Tietenkin voivat olla hyviä ystäviä ja siihen ei liity mitään seksuaalista vetovoimaa. Minulla on monia ystäviä, jotka ovat miehiä. Työpaikallakin istun mieluummin miesten pöydässä ja juttelen heidän kanssa, koska miesten jutut ovat monesti tosi hulluja ja niin hiton hauskoja.
Minusta se ei eroa mitenkään ja miesystävät auttavat ns. monissa sellaisissa asioissa, joita nainen ei yksin osaa eikä voi tehdä. Minä olen myös sinkku ja se aiheuttaa joskus todella pahoja väärinkäsityksiä, muiden ihmisten osalta, mutta ei se mua haittaa.
Ystävä on sellainen, jonka kanssa ei mennä sänkyyn ja se on puhtaammillaan todella hyvää ja lämmintä ystävyyttä, ilman mitään taka-ajatuksia. Se on monesti sitä todellista ystävyyttä! Kiitos Teille ystävät.

Histamiini

=========================

Ehdottomasti voivat! Puhun omasta kokemuksesta. Suurin osa ystävistäni on miehiä, joiden kanssa olen paljonkin tekemisissä. Silti olen itse naimisissa, enkä koskaan voisi edes ajatella "sillä tavoin" muita miehiä kuin omaani. Mieheni ymmärtää asian todella hyvin, ovathan ystäväni myös hänenkin ystäviään. Ainoa haittapuoli ovat muut ihmiset… Mieheni saa jopa joskus soittoja, joissa kysytään, että tietääkö hän mitä vaimo tekee? Mutta sellaiset ihmiset karsin pois, en tee mitään ihmissuhteilla, jotka näkevät niin kauniin asian, kuin ystävyyden, likaisena ja rumana. Minulla on paljon miehiä ystävänä ja vain muutama nainen. Itse koen, että miesten kanssa ystävyys on välittömämpää ja avoimempaa.

Satu

=========================

Mun mielestä mies ja nainen ei voi olla perinteisessä mielessä "vain hyviä ystäviä". Voin kyllä lähteä naispuolisen ystävättäreni kanssa viikonloppulomalle ja tuulettumaan kahdestaan, mutta jos haluaisin lähteä hänen miehensä kanssa niin ei onnistuisi. Voin mennä kaikkien naisystävieni kanssa saunaan, mutta en kenenkään miespuolisen kaverini kanssa. Sukupuolten välillä on AINA seksuaalinen vetovoima, eikä sille voi eikä tarvitse voida mitään. Totta kai kavereita pitää olla, mutta asiat mitä mies- ja naisystävien kanssa voi tehdä, ovat aivan erilaiset.

Keijukainen

=========================

Entisissä työkavereissa on minulla vielä nytkin hyviä kavereita, vaikka olen jo neljä vuotta ollut muualla työssä ja ihan eri alalla.
Yhden miehen avovaimo on kyllä varuillaan oleva, vaikka tapaamissa on mukana myös hän. Hän vahtii miestään mustasukkaisesti, en kyllä ymmärrä miksi?
Kuulin yhdeltä entiseltä työkaveriltani kyllä sen, että hän olisi toivonut minulta muutakin kuin vain ystävyyttä. En kyllä koko aikana huomannut mitään, työkavereina olimme 12 vuotta. Nauttineena kerran sanoi sen minulle!
Kaksi ystävää on, jotka ovat halunneet muutakin kuin vain kaveruutta, toinen yhä odottaa "jatkoa" siis että menisimme suhteessa pidemmälle, saa odottaa..... olen sanonut olevani vain ystävä....
Toinen on tyytynyt ystävyyteen ja keskusteluihin ja tapaamisiin näissä merkeissä.
Uskon sen, että jos on vapaa nainen, eronnut tai sinkku on hyvin todennäköistä, että mies jossain vaiheessa yrittää muutakin kuin ystävyyttä...
Voipi kyllä olla hyvin todennäköistä, että ystävyys johtaa myös rakkaussuhteeseen, jos kaikki elementit on kohdallaan ja kiinnostus on molemminpuolista ja arvot ja periaatteet yhdensuuntaiset.
On ystävyys jatkunut vaikka olen sanonut, että kaveri on mukava, kiva ja hauska ym. .. mutta ei vaan sytytä tai kemiat eivät riitä kuin ystävyyteen.
Toki voi olla erisukupuolet hyviä ystäviä.
Monesti vain kumppanit eivät pidä näistä ystävyyssuhteista, jolleivät ole itse myös kaverina sille ystävälle.
Tosi ystävä

=========================

Eihän tähän ole yleispätevää vastausta. Kaikki riippuu kokonaisuudesta. Itselläni on puoliso, joka ei ole pätkääkään mustasukkainen. Luotamme toisimme. Minulla on hyviä vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä. Ei sitä nyt jokaiseen vastakkaista sukupuolta olevaan mukavaankaan ihmiseen aina tunne vetoa... silti voin pitää heistä ystävinä...

Olen kokenut senkin, että voimakkaat tunnekuohut voi käydä läpi, ja lopputuloksena on kestävä ystävyys. Kun tunteet ja järki ovat ristiriidassa, hyvä lääke on aika. Tietenkin tilanne on hankalampi, jos itse toivoo ystävyyttä, ja toinen osapuoli enemmän. Silloin on parempi etsiä ystävänsä muualta.

Uskollinen sekä puolisolle että ystäville

=========================

Kyllä voivat. Joskus sukupuolten välinen vetovoima on juuri se juttu, joka johtaa ystävyyteen: Täytyy vain ymmärtää olla toteuttamatta fyysistä kontaktia. Puolisot harvoin pystyvät olemaan tuntematta mustasukkaisuutta ystävyydestä, vahtivat omaa puolisoaan enemmän tai vähemmän näkyvästi. Mielestäni ystävyys velvoittaa olemaan nimenomaan ystävä. Puolison pettäminen ei suo kunniaa ystävälle. Kukapa haluaa ystävän, joka on petollinen? Joka ei pysty rehelliseen suhteeseen, ei liene myöskään rehellinen ystävä.
Hemulen

=========================

Aivan mahdoton yhtälö. Kahden eri sukupuolen välille tulee aina vetovoimaa. Eikä ystävänä voi pitää sellaista, josta ei pidä ja sitten, kun pitää, niin se helposti muuttuu muuksikin kuin pelkäksi ystävyydeksi. Siinä on jo tunnettakin mukana.
Toisen puolisoa kohtaan ei ole reilua, jos miehen mielenkiinto suuntautuu sivulliseen. Eikä myöskään ole puolustettavissa mitenkään, että ns. naisystävä satsaa ajatuksia onnellisesti naimisissa olevaan ja toisen omaan ns. miesystäväänsä. Pelkkä ystävyys ei riitä selitykseksi. Miltähän vaimosta tuntuisi, jos mies sanoisi lähtevänsä (nais-)ystävänsä kanssa lomamatkalle?

Ei hyvä. Molemmat yhdessä voivat olla ystäviä, mutta ei niin, että tässä tapauksessa vain mies olisi. Siinä tulee helposti pettäjän rooli molemmille ns. ystävälle.
Tunteet pois ja järki tilalle.

Mahdoton yhtälö

=========================

Olen ollut naimisissa yli 30v. huolehdin ulkonäöstäni ja painokin on kohdallaan. Meillä käy paljon hänen kavereitaan ja joskus jos sopivasti sattuu, voidaan juoda kahvit, vaikkei ukko olisikaan kotona. Välillä toiset puhelevat levottomia, mutta ohitan sellaiset kuin en ymmärtäisikään. Tietenkin on vähän kurjaa, kun itsellä ei ole tarvetta moiseen touhuun. Onneksi mieheni ei ole isommin mustis, hän onkin niin hieno mies, etten vaihda koskaan. Eli voi olla vain ystäviä, vaikka välillä sitä on vaikea uskoa, uskottelen niin ainakin. Miehille tuntuu varsinkin oleva vaikea tajuta, että ollaan vaan ihan ystäviä.

Mummi ja sen mies

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla keskenään hyviä ystäviä. Se tarkoittaa sitä, ettei heidän suhteensa ole koskaan ollut seksuaalinen, eikä siihen kummankaan puolelta ole haluaakaan. Minusta on todella antoisaa, kun ystävänä on mies, jolle voi kertoa omia esim. suhde ongelmiaan ja saa kuulla niistä miehisen näkökannan. Miehet ajattelevat aina eritavalla kuin naiset, joskus ne pistävät ajattelemaan asioita jopa miehen kannalta.
Vaikka nyt olen sinkku, niin silloin kun on ollut kumppani niin kyllä on hyväksytty minun miesystäväni oikein hyvin.

Prittastiina

=========================

Miehen ja naisen välinen ystävyys voi ja on todistettavasti mahdollista. Esimerkkinä mielestäni todellinen ystävyyden ylistys omalta kohdaltani:
Vuosi sitten tammikuussa minä työelämästä vuosia pois ollut terve ihminen koin onnenpotkun. Olin kurssilla eläkeläisten lomakeskuksessa kun henkilökunta pyysi minua heille silloin tällöin viikon pestiä tekemään lomaohjaajana. En tiennyt mitä lomaohjaaja tekee joten yhden viikon olin "kuuntelu-oppilaana" ammattinsa taitavalla lomaohjaajalla kyseisessä lomakeskuksessa helmikuussa. Minulle kaavailtiin omaa vetovuoroa heinäkuun 5. päivästä alkaen.
Kun aikaa kului kovasti rupesi jännittämään miten muistaisin oppeja ja minkälaisia lomalaisia viikolleni osuu. Tästä tärinästä kerroin ikä-ihmisten jumpallakin jossa käyn kolmesti viikossa. - Ei kestänyt kauaakaan kun jumpalla kaksi tuttua mistä kertoi, että olivat varanneet viikon loman silloin mun ohjaamalle ajalle. Varanneet siksi, että minulla olisi joku tuttu kenen kanssa purkaa tuntojani ja jännitystäni.
Ajatelkaa! Tämmöistä on mielestäni aito ja oikea ystävyys. - Miehet Erkki ja Pena eivät odottaneet minulta mitään vastapalvelusta.
Ensimmäinen viikkoni onnistui 110% sillä lomalaisetkin olivat valloittavia ihmisiä. Sen jälkeen olen jo monesti ollut vastaavassa puuhassa mukana.
Eläköön, eläköön, eläköön miehen ja naisen välinen y s t ä v y y s!
Sinikka A

=========================

Voivat toki. Ei sitä fyysistä vetovoimaa ole kaikkien välillä kuitenkaan, mutta ongelmaksi voi tulla kumppanin mustasukkaisuus silti. Voiko sitten exän kanssa olla myöhemmin vain ystävä? Kyllä sekin onnistuu, jos molemmat ovat asiasta samaa mieltä, eivätkä mahdolliset uudet kumppanit ole epäluuloista sorttia. Ystävyys vastakkaista sukupuolta olevan ihmisen kanssa rikastaa elämää, koska mies ja nainen kuitenkin ajattelevat, tuntevat ja toimivat monessa tilanteessa aivan eri tavoin. Parisuhteessa ajetaan karille usein juuri siksi, ettei pysty mieltämään kumppaniaan parhaaksi ystäväkseen, jota tulisi arvostaa ja kunnioittaa ihmisenä.

Sirpa

=========================

Vallan mainiosti voi löytää ystävän toisesta sukupuolesta! Olen itse tutustunut ulkomaalaiseen mieheen, joka on todella herttainen, kohtelias ja huumorintajuinen ja jonka kanssa keskustelemme vaikeistakin aiheista, mutta en voisi kuvitellakaan hänen kanssaan minkäänlaista "vipinää" enkä tunne mitään vetoa häneen. Olen täysin varma, että hän suhtautuu minuun samalla tavoin. Olemme kuin sisko ja veli. Mieheni on myös hänen kaverinsa. Ystävyys eroaa naisten välisestä ystävyydestä lähinnä puheenaiheissa ja siinä, ettemme juurikaan käy yhdessä kahvilla, elokuvissa tms. välttääksemme vääriä mielikuvia muiden taholta.

Siru

=========================

Tutustun ja ystävystyn helposti niin naisten kuin miestenkin kanssa. Ja tuo miesten kanssa ystävystyminen on joskus ongelma. Mieheni on mustasukkainen, eikä hyväksy sitä, vaikka sanookin muuta. Varsinkin nuoret miehet avautuvat minulle helposti ja kertovat omista asioistaan ja huolistaan, jopa hyvinkin intiimejä asioita. Minulle on myös kertynyt ikäisiäni miehiä ystäviksi erilaisten keskustelupalstojen kautta. Juttu on saattanut alkaa vaikka jostain tietokoneongelmasta. Tuttavuus on kuitenkin voinut kestää jopa vuosia ja sen myötä keskustelunaiheet ovat muuttuneet. Sukupuolten välistä vetovoimaa on joskus mukana, mutta minusta se ei ole ongelma. Yleensä siitäkin on voinut heittää huulta ja puhua avoimesti. Tosin jos olen huomannut, että joku on ollut minuun ihastunut, olen pyrkinyt luomaan etäisyyttä.
Tai on käynyt toisinkin päin. Yksi miespuolinen ystäväni ilmoitti, ettei aio enää pitää yhteyttä, koska ei voi ajatella minua enää pelkkänä ystävänä. Olen "bänistä" surullinen, mutta toisaalta iloinen, että hän voi sanoa sen suoraan. Eikä vain lopettanut yhteydenpitoa mitään selittämättä.

Omppu

=========================

Kyllä voi nainen ja mies olla vain hyviä ystäviä.
Aviopuoliso ei yleensäkään katso sitä hyvällä silmällä vaan minkäs voi. Totta kai sitä tuntee vetoa ystävään mutta se on ihan erilaista kuin sellainen seksuaalinen vetovoima kun on kyse ystävästä.
Sikke

=========================

’Kyllä voi olla ihan vaan ystäviä. Vastakkaisesta sukupuolen edustajasta saa yleensä paremman kuuntelijan ja se ymmärtää paremmin. Ja vaikka välillä olisi pientä vetovoimaa, se vain syventää ystävyyttä. Toisen sukupuolen edustajalle on helpompi puhua esim. parisuhde ongelmista, koska siinä saa asiasta myös vastakkaisen näkökulman ja pääsee paremmin selville toisen sukupuolen ajattelutavasta.
Minulla on vastakkaisen sukupuolen edustajia erittäin hyvinä ystävinä. Oma puolisoni on myös siitä tietoinen, muttei mustasukkainen.

Kotiäiti

=========================

Kyllä voivat olla ystäviä.
Minulla on kaksi hyvää miespuolista ystävää. Siinä ei tosiaankaan ole kysymys mistään vetovoimasta eikä seksistä, ja puolisoni on hyväksynyt tämän. On jopa itse ystävystynyt kyseisten henkilöjen kanssa, ja sanonut minulle että:" sinulla on hyvä maku valita ystäväsi." Miehen ja naisen välinen ystävyys on paljon luotettavampaa ja avoimempaa.

Cigge

=========================

Riippuu kovasti siitä miten ihmiset ovat tutustuneet ja mistä suhde on alkanut. Onko he entinen pariskunta tai onko joskus ollut tunteita. Tunteet saattavat haitata ystävyyttä jos toinen on suhteessa tai jos tunteet eivät ole kuolleet niin itse en ainakaan pysty olemaan kavereita vaan,
Kyllä ystävyys on mahdollinen jos se on vaan kaveruutta eikä siihen liity rakkauden tunteita.

Systeri

=========================

Ainakin minä voisin olla hyvä ystävä naisen kanssa ilman tarvetta mennä sänkyyn hänen kanssaan. Vaimoni olisi kyllä mustasukkainen ja epäilisi kaikenlaista. Jos vaimolla olisi mies hyvänä ystävänä, en heti epäilisi pahinta.

Sixten

=========================

Kyllä mielestäni voi. Mutta jos toinen tai kumpikin elää parisuhteessa, on osattava pitää ystävyyden ja ihastuksen välillä ero. Jos huomaa tunteiden syttyvän on parempi perääntyä, kantaa siis aikuisen vastuu tilanteesta. Itse olen nainen ja minulla on hyvä mies nettiystävä jonka kanssa voimme keskustella asioista mitä me kumpikin ymmärrämme koska se on meille tuttua. Mieheni tietää asiasta ja saa milloin vaan lukea jokaisen mailin jos tahtoo. Ongelmia ei ole ollut.

Susanna

=========================

Kyllähän mies ja nainen voivat olla hyviä ystäviä, mutta kyllä siinä melkein aina on sellainen seksuaalinen jännite. Jos siis kyse, että molemmat ovat heteroita. Sanottakoon, että jos nainen ja homoseksuaalinen mies ovat ystäviä, niin se on kyllä melkein yksi parhaita ystävyyksiä, koska nainen saa miehisiä näkökulmia ja mies saa naisellisia. Eikä ole huolta keskinäisestä jännitteestä.
Lisäksi ns. toisinajattelijat ovat usein saaneet tuta takanpuhumisesta ym. arvostelusta, mihin naisporukoissa yleensä syyllistytään enemmän kuin miesporukoissa. Siksi esim. avioliitossa miehen ja naisen on vaikea löytää ihan täysin sitä yhteisymmärrystä. Miehet eivät ymmärrä sitä, miten nainen voikin pahoittaa mielensä niiiiin.
Itselläni on eräs miesystävä. Se on selvästi miehelleni vähän vaikea pala. Jos joskus kerron terveisiä, mitä sähköpostia tms. sain, niin hiljaisuus laskeutuu. Olenkin vaiti, koska huomaan, ettei se ole suosittu aihe kotona ja kyseessä tosiaan ystävyys jo yli 20v takaa nuoruudesta. Törmättiin siis 20v takaa ymmärtäen, että asumme viittä vaille naapureina. Kotisuhtautuminen harmittaa. Mutta myönnettäköön, että kyllä tässäkin ystävyydessä ehkä oma pieni jännitteensä on, vaikkei tarkoituksella olekaan.
Lisäksi muuten ympäristössäkin heti myhäillään ja nostellaan kulmia, kun kuullaan, että on miespuolinen ystävä. Eli yleisesti taidetaan ajatella, että kotirouvalla on päiväkahviseuraa… Sekin harmittaa ja ehkä tuo siihen ystävyyteen sellaista varovaisuutta jo ulkopuolisista paineista johtuen?

Eukko 39v

=========================

Itselläni on muutamia miespuolisia ystäviä. Olen itse huomannut sen, että eri sukupuolten välinen ystävyys on mahdollista. Miehet ovat ystävinä suorempia ja rehellisempiä. Tosin yleistää ei tätäkään voi. Joskus miesseurassa voi nauraa jutuille, jota naisseurassa ei voi tehdä. Kuitenkin riskinä on sukupuolten välinen vetovoima, joka kysymyksessäkin ilmenee. Tämä ei kuitenkaan aiheuta ongelmia kun molemmat seurustelevat tahoillaan tai asia on selvitetty yhdessä.
En itse ajattele miehiä vain potentiaalisina seurustelukumppaneina. Persoonallisuus ratkaisee. Monen ystävän kanssa ei edes voisi kuvitella seurustelevansa.
Oma mieheni suhtautuu miespuolisiin ystäviini hyvin. Hän tietää, ettei ystävyyssuhteissa ole mitään epäilyttävää ja luottaa minuun ja ystäviini. Osa ystävistämme onkin yhteisiä, jolloin asiat ovat vielä yksinkertaisempia.

Suvi

=========================

Ei hetero mies ja nainen voi olla ystäviä, sanoisin kokemuksen tuomana sen. Siihen tulee sitä virikettä väkisin. Kun miehen kanssa kaveraa se tulkitsee kaveruuden kiinnostuneisuudeksi ja alkaa kuvitella enemmän. Jollain tavalla myös naiselle miehen kanssa kaveraaminen on flirtimpää... virkeämpää kuin naisten kanssa. Miesten kanssa kuitenkin ystävyys on erilaista kun naisten. Jos naiselle on sattunut jotain, niin mies haluaa suojella naista ja lohduttaa... Luonnonvoimat siinä varmaan jyllää...?

Iina

=========================

Ehdottomasti mies ja nainen voivat olla vain hyviä ystäviä, joskin ystävyyskin on laaja käsite. Miten se sitten käytännössä toimii riippuu kovasti miehestä ja naisesta. Ei sukupuolinen vetovoimakaan aina toimi kaikkien kesken, ja toisaalta jos toimiikin, ei sekään välttämättä haittaa ystävyyttä. Useat miehet sanovat että heidän on helpompi puhua tietyistä asioista naispuolisille ystävilleen, ja vastaavasti naiset miespuolisille.

Mielestäni on erittäin hyödyllistä ja tärkeää, että ihmisellä on sekä hyviä mies- että naisystäviä. On suorastaan rajoittunutta ajatella että miehellä voi olla vain hyviä miesystäviä ja päinvastoin. Se miten elämänkumppani siihen suhtautuu, riippuu kumppanista itsestään. Mielestäni luottamus omaan kumppaniin on ratkaisevaa siinä, miten suhtautuu hänen ystäviinsä. Oma kumppanini sallii ystävyyssuhteet molempiin sukupuoliin.

Tapsa

=========================

Mielestäni mies ja nainen voivat olla ystäviä keskenään vaikka kumpikin olisi tahollaan naimisissa.
Vastakkaisten sukupuolten ystävyys on useinkin paljon todellisempaa ja rehellisempää kuin samaa sukupuolta olevien.
Tarja

=========================

Hyvä ystävyys ei katso sukupuolta. Joskus sielunsisaren löytää vastakkaisesta sukupuolesta. Ystävyys säilyy esim. nuoruudesta elämän halki. Yhdessä koetaan ihastumiset, rakastumiset ja perhe-elämän ihanuudet sekä karikot. Ystävän kanssa jutut jatkuvat sujuvasti vaikka viimeisestä yhteydenpidosta olisi kuukausia tai jopa vuosia.
Se suhtautuuko puoliso tähän ystävään kuinka riippuu puolison kypsyydestä. Jollekin hän voi olla punainen vaate koska hänen kanssaan voidaan jakaa ajatuksia ja kokemuksia syvästikin. Joillekin tällainen on pettämistä pahemmillaan.
Ystävyyttä yli 20v

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla keskenään vain hyviä ystäviä. Ympäristö tosin kyllä uskoo ja olettaa kysymyksessä olevan intiimi suhde, mutta niinhän ei suinkaan tarvitse olla.
Miehen ja naisen välinen ystävyyssuhde eroaa muihin kaverisuhteisiin nähden ehkä siten, että siinä käytävät keskustelut ovat tietyllä tapaa henkilökohtaisempia, vähän erilaisempia. Niistä asioista mistä puhutaan, ei jutella yleensä muiden kavereiden kanssa. Lisäksi miehen ja naisen kesken ei ole kateutta kuten esimerkiksi naisten välisissä suhteissa on.
Elämänkumppanit ovat yleensä epäluuloisia, pitävät kai outona ajatusta miehen ja naisen pelkästä ystävyydestä - sielun sukulaisuudesta.
Suomalainen kulttuuri - ja pohjoismainen yleensäkin - ei ole oppinut ymmärtämään miehen ja naisen välistä henkistä ystävyyttä siten kuin esimerkiksi keskieurooppalaisissa kulttuureissa.

Kokemusta on

=========================

Parhaan ja luotettavimman ystävän/ ystävät olen aina löytänyt miehistä. Miehet ovat rehellisiä, luotettavia, eivätkä yleensä karehdi kuten naiset toisiaan. Paras tunnustus itselle on ollut miespuolisen ystävän toteamus: oot sä kuule tosi hyvä jätkä.
Oma puolisoni hyväksyy nämä ystävyyssuhteet ja tuntee myöskin nämä miehet, vaikka ei itse välttämättä ole niin kaveria heidän kanssaan.
Keskinäinen luottamus ja rehellisyys mahdollistaa ystävyyssuhteet toiseen sukupuoleen.
Enkä ainakaan itse tunne mitään sukupuolista vetovoimaa ystäviini

Tarja

=========================

Kyllä voi. Itselläni on miespuolisiakin ystäviä joiden kanssa tullaan juttuun ihan kuin naistenkin kanssa, eikä ole ollut koskaan mitään toiseen sukupuoleen vetoavaa jännitettä.
Itse olen kasvanut poikavaltaisessa ympäristössä ja töissä olen ollut miesvaltaisissa paikoissa.
Eikä ystävyys miehen ja naisen välillä tule toimimaan jos välillä on muutakin latausta kun ystävyys.
Usein toki kumppani katsoo karsaasti ja epäilevästi tällaista ystävyyttä oli kyseessä miehen tai naisen toista sukupuolta oleva ystävä. Siksi usein ne ystävyys suhteet jääkin taka-alalle tai joudut ns. valitsemaan kumppanisi ja ystäväsi välillä.
Paras vaihtoehto olisi kuitenkin tutustuttaa ystävä omalle kumppanille, niin epäilyille jäisi vähemmän tilaa.
Itse tulen muutenkin paremmin juttuun miesten kuin naisten kanssa. Minä itse kun en niin piittaa tällaisesta naisellisesta maailmasta, enkä ole ylinaisellinen, enkä piittaa kummoisemmin naiseutta korostaa.
Ja millä lailla vastakkaisen sukupuolen ystävyys eroaa muista kaverisuhteista. Minun kohdallani ihan samalla tavalla, kuin samaa sukupuolta olevienkin ystävien ja kavereiden välillä.
Eli ystävälle kerrotaan asioita mitä kaverille ei ja luottamus on molemminpuolinen.
Autetaan ja tuetaan toisiamme puolin ja toisin. jne...

Töttöröö

=========================

Tietenkin mies ja nainen voivat olla ystäviä! Jokaisella pitäisi olla myös vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä, näin ymmärtää myös vastakkaista sukupuolta paremmin. Valitettavan moni ei kylläkään ymmärrä tätä näkökantaa. Oma puolisoni on kyllä joutunut sopeutumaan tilanteeseen (ja hyvin on sen tehnytkin), sillä itse olen tällainen "poikatyttö" jonka parhaimmat kaverit ovat lapsuudesta saakka olleet poikia.
Miespuolisten ystävien kanssa ollaan vain ystäviä, siinä ei ole mitään miehen ja naisen välistä vetovoimaa, pikemminkin sisarusrakkautta!

Teija

=========================

Näkemykseni miehen ja naisen välisestä hyvästä ystävyydestä riippuu paljon siitä, miten ystävyys määritellään. Mikäli hyvällä ystävyydellä tarkoitetaan sitä, että pidetään yhteyttä ja jaetaan toisen kanssa omaan elämään liittyviä iloja ja suruja, niin en usko platoniseen ystävyyteen: aina jommallakummalla on loppujen lopuksi mielessä vähän enemmän, vaikka sitä ei myöntäisikään ääneen (ainakin jos molemmat osapuolet ovat heteroseksuaalisesti suuntautuneita).

Jos taas ystävyydellä tarkoitetaan sitä, että "ollaan kavereita", eli vaikka työpaikalla tai harrastuksessa puhalletaan yhteen hiileen ja autetaan toista, mutta ei muutoin vapaa-ajalla pidetä varta vasten yhteyttä, niin silloin platoninen "kaveruus" on hyvinkin mahdollista. Vastakkaista sukupuolta olevia "hyviä ystäviä" mahtuu mielestäni elämään vain yksi kerrallaan, ja se on oma kumppani.

Helena

=========================

Voivat, jos puolisot tuntevat myös toisensa.
Ystävyyttä riippumatta sukupuolesta voi olla myös, jos jokin yhteinen asia antaa aiheen pitää yhteyttä. Yhteydenpito naisen ja miehen välillä on kuitenkin usein jotenkin värittynyt eroottisesti, vaikka seksuaalista toimintaa ei suoranaisesti ystävyyteen kuuluisikaan. Kiinnostus pitää yhteyttä lakkaa, kun eroottinen viritys lakkaa.

Nana02
=========================

Kyllä voivat olla ystäviä. En näe esteenä vetovoimaa. Henkiset keskustelut ovat kuitenkin tärkeämmässä roolissa ystävyydessä.
Kun toista oppii tuntemaan, niin voi heittää herjaa rankastikin. Näin ei kuitenkaan heti alussa.
Olen joutunut vakuuttelemaan puolisolleni, että olemme vain ystäviä moneen kertaan. Yritän ymmärtää myös hänen kantaansa asiassa. Varsinkin kun minä olen nainen ja ystäväni mies.
Jossakin vaiheessa hän yritti flirttiä kanssani, mutta sovimme, että olemme VAIN YSTÄVIÄ! Se on pitänyt edelleen. Ei ole tarvinnut toista kertaa keskustella asiasta.
Saan hänen kauttaan monessa asiassa myös "mies näkökulmaa", joka on laajentanut omaa ajatusmaailmaani. On tehnyt hyvää minulle.
VAIN YSTÄVIÄ

=========================

Muutama parhaimmista ystävistäni on miehiä ja aina saa olla korjailemassa ulkopuolisten käsityksiä siitä ettei mies ja nainen muka vois olla ystäviä. Ja pah! Seurustellessa sai kyllä olla koko ajan selittelemässä, mutta kyllä muut uskoo melkeinpä kerrasta kun sanoo asian olevan oikeasti pelkkä ystävyyssuhde.

Titsku

=========================

Kyllä ehdottomasti voi olla! Tulen itse niin paljon paremmin toimeen ja juttuun vastakkaisen sukupuolen kanssa, etten ikinä voisi ajatella menettäväni ystävyyttä heihin!

Tintsu

=========================

Voivat todella olla ystäviä. Ystävyys on jopa paljon antoisampaa miehen kanssa kuin naisen. ystäviä saa olla monia, mutta minun, naisen kohdalla, ystävyys miehen kanssa on jotain mitä en aio "hukata."

Tiina

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla ystäviä. Jos välillä on fyysistä vetovoimaa, onko silloin kyse 'vain' ystävyydestä? Itselläni on ystävänä mies. Tutustuin häneen tanssikurssilla ja kuljimme tanssimassa usein. Olimme silloin molemmat vapaita ja puhuimme usein ystävyydestä. Pidän hänestä todella paljon enkä koskaan ole tuntenut fyysistä vetovoimaa, vaikka hänen kanssaan on aivan ihanaa tanssia!

Olemme edelleen ystäviä, vaikka olen itse parisuhteessa. Nykyinen mieheni on täysin hyväksynyt ystävyytemme, vaikka hänellä itsellään ei ole koskaan ollut naispuolista ystävää. Uskon, että ystäväni suhtautuminen on vaikuttanut asiaan. Hän on aina käyttäytynyt ystävällisesti myös miestäni kohtaan. Ei siinä mielestäni ole eroa, onko ystävänä mies vai nainen. Kysehän on ystävyydestä.

Tiina

=========================

Olen ainakin itse huomannut lopulta ihastuvani mieheen joka tuntuu olevan täysin samalla aaltopituudella.
Silloin jutteleminen ja kanssakäyminen yleensäkin tuntuu niin vaivattomalta, että sitä alkaa kaipaamaan vapaa-aikaansakin.
Esteeksi pelkälle ystävyydelle saattaa muodostua juuri tuo sukupuolten välinen vetovoima.
Anita

=========================

Mielestäni parisuhteessa elävillä ei voi olla omia, vastakkaista sukupuolta olevia hyviä ystäviä. Miehen ja naisen väliseen ystävyyteen tulee aina mukaan sukupuolista vetovoimaa. Tämä ei voi olla vaikuttamatta parisuhteeseen, vaan loukkaa ja haavoittaa parisuhteen toista osapuolta.

Tintti

=========================

Olen kuullut sanonnan, että miehen ja naisen välillä on aina jotain seksuaalista, koska he ovat eri sukupuolta. Terve ihminen pystyy tuota vetovoimaa vastustamaan, eikä tekoja tarvita. Mieheni on terve ja ei ole ollut koskaan vähääkään mustasukkainen miespuolisista kavereistani, vaikka ehkä joskus olisi ollutkin aihetta. Esim. elokuviin meno mieskaverin kanssa voi olla arveluttavaa, jos vähänkin toisella osapuolella on lämpimiä tunteita toista kohtaan.
Tiiti

=========================

Voivat ja pitää voida olla... Eikä missään nimessä vain "vain" ystäviä. Omat parhaat ystäväni ja menokaverini ovat toista sukupuolta. Mutta aina jossain vaiheessa ja aika ajoin tulee nämä seksuaalisuuskysymykset vastaan. Normaaliin ystävyyteen kuuluu läheisyys ja ainakin halaukset, mutta toista sukupuolta olevan ystävän kanssa niitä joutuu joskus vähän varomaan.
Toista sukupuolta edustavien ystävien kanssa keskusteluissa tulee esille erilaisia näkökulmia useammin kuin saman sukupuolen kanssa. Saman sukupuolen ystävien kanssa taas pidetään tiiviimmin ja useammin yhteyttä, mutta ehkä jollain tapaa pinnallisemmin ja tavataan eri tavalla: toista sukupuolta olevia ystäviä tapaan harvoin vain kahden kesken, yleensä tapaamme jonkun tapahtuman yhteydessä mutta kupposen tai tuopposen äärellä kaksistaan - olosuhteiden pakosta ei.
Edellä mainitut "varotoimenpiteet" kertovat että yhteisön mielestä on harvoin hyväksyttävää olla hyvä ystävä toisen sukupuolen kanssa. JA ehkäpä tästä johtuen aina vähintään toinen ystävysten elämänkumppaneista on mustasukkainen vaikka toinen ymmärtäisikin. Pitkät avioliitot ovat usein ystävyyssuhteita, saa lukea lehtien palstoilta...
Odotan mielenkiinnolla vastauksia tähän uteluun.

Zilla

=========================

Voivat olla. Itselläni on aina ollut miespuolisia ystäviä koko ikäni, eivätkä ne ole olleet sen erilaisempia kuin ystävyys naisen kanssa. Joidenkin kanssa vain kavereita, mutta esim. yksi erittäin hyvä ystävä, parhaimmasta päästä miespuolinen, hänelle olen aina voinut kertoa kaikki ja hän on tukenut minua niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa. Mieheni, ei oikeastaan tästä mitään välittänyt, koska ystäväni asuu eri maassakin, joskus saattoi olla mustasukkainen, mutta useimmiten näytin hänelle kirjeenvaihtoamme, ja että se todellakin oli / on vain pelkkää ystävyyttä. Tällä hetkellä mieheni on ex, mutta ystävä on vieläkin ystävä! Hyvät ystävät pysyvät!

Hyvän erisukupuolta ystävän omaava

=========================

Mies ja nainen voivat olla vain ystäviä, mutta jossain vaiheessa syntyy sukupuolinen vetovoima, joka sitten joko johtaa seurusteluun tai sitten se ikään kuin 'hoidetaan pois päiväjärjestyksestä' ja ystävyys jatkuu (tai vasta alkaa). Minulla on ollut paljon miespuolisia ystäviä ja jossain vaiheessa vetovoima on aina tullut mukaan kuvioihin. Vastakkaisten sukupuolten ystävyys on molemmille hyvin antoisaa. Kaksi naista tai kaksi miestä usein yhdessä syyllistävät keskusteluissaan toista sukupuolta, vastakkaiset ystävykset eivät sitä tee ja se pakottaa ajattelemaan monipuolisemmin. Itse suhtaudun aika nuivasti, jos mieheni ystävystyisi nyt jonkun naisen kanssa, mutta sellaiset ystävyyssuhteet, jotka ovat olleet olemassa ennen minua ovat ok.

Hyvä Ystävä

=========================

Kyllä voi. Tosin paljolti riippuu henkilöiden luonteesta miten asian haluaa ymmärtää. Minä esim. tunnen olevani monen miespuolisen kanssa todellakin tosi hyviä ystäviä ja käymme syvällisiäkin keskusteluja elämän menosta eikä minulla ole tullut mieleenkään ajatella heidän kanssaan mitään muuta meidän välille.

Tosin meillä on taustat monella hyvin paljon sellaiset että elämä on kouraissut tosi kipeästi. Ja emme ajattele kaikkia asioita vain siltä yhdeltä kantilta... Minä saan "omistaa " sen verran ihanan aviopuolison että meillä käydään todella hienoja porukka keskusteluja sekä yhdessä että erikseen mies ja naispuolisten kanssa. Meistä se on ihan Ok. Emmekä vaivaa päätämme tyhjänpäiväisiin "niuhoituksiin" vaikka keskustelemme eri sukupuolen kanssa. Pitää luottaa toiseen sen verran...

Elämän kolhima

=========================

Hei! Minulla on aina ollut hyviä miespuolisia ystäviä. Toiset ovat pysyneet vain ystävinä, mutta jossain tapauksessa on tapahtunut niin, että mies olisi halunnut muuta kuin ystävyyttä ja sen myötä on ystävyys myös hävinnyt.
On myös muutama mies, jonka kanssa on ollut suhde, mutta suhteen loputtua olemme jatkaneet ystävinä. Tämä on mahdollista vain silloin, kun rakkaus on todella loppunut molemmilta ja molemmat pystyvät jatkamaan suhdetta ystävinä. Minä olen nimittäin sitä mieltä, että ystävien kanssa ei mennä sänkyyn. Tällainen ystävyyssuhde on todella antoisa ja syvä. Tuntuu, että se kestää kaikki elämän myrskyt. Minun ensi rakkauteni on edelleen paras ystäväni ja seurustelustamme on kulunut kohta 40 vuotta, että silleen.

Tuuli

=========================

Jokaisella naisella pitäisi olla oma homo-ystävä.
Se ainakin pitää paikkansa. Omat miehet ei kovin vaikuta tykkäävän jos puoliskolla on vastakkaisen sukupuolen "vain ystävä".
Ihan oikea YSTÄVYYS - ainakin naisena näin totean, miehen kanssa on inspiroivaa, koska siinä on sitä "jotain" jota taas homo-ystävä esim. ei välitä. Toisten miesten kanssa kun kerta kaikkiaan EI VOI olla muuta kuin ystävä, koska MITÄÄN MUUTA VETOVOIMAA EI OLE. Tällaista keskustelua voidaan käydä hyvin esim. pohjoismaalaisten kesken. Joissain kulttuureissa asia on aivan mahdoton edes esittää kysymykseksi. Tästä minulla on runsaasti sekä tietoa, että kokemusta.

Lady maailmalta

=========================

Kyllä mies ja nainen voivat olla hyviä ystäviä ilman, että sukupuolten välinen vetovoima kävisi häiritseväksi.
Itselläni on aina ollut miespuolisia ystäviä. Jo lapsena olin mieluummin reilujen poikien kanssa kuin tirskuvassa likkalaumassa. Lapsuuden ystävyyssuhteet ovat ajan saatossa katkenneet, mutta eräs nuoruuden aikainen ystävä on edelleenkin. Olemme tunteneet toisemme jo ennen kuin kumpikaan meistä edes seurusteli kenenkään kanssa. Kun itse löysin puolisoni oli hän tietoinen tästä ystävästä ja on edelleenkin yli 30 avioliittovuoden jälkeen.
Elikkä minun mieheni ainakin ymmärtää, että ystäviä voi olla kummastakin sukupuolesta. Nämä miehetkin kyllä tulevat keskenään ihan hyvin juttuun.
Koen sen rikkautena, että olen saanut pitää tämän miehen ystävänäni näin kauan. Hän tietää paljon asioistani, kuten minäkin hänen. On joskus oikein valaisevaa keskustella toisen kanssa, joka ei ole samassa sopassa kuin itse ja näkee asiat vähän kauempaa ja eritavalla kuin nainen ne näkisi.
Minusta miehen ystävyys on reilumpaa kuin naisten. Omalla kohdallani olen näin kokenut. Ei turhaan sanota, että nainen on naiselle susi.

Yks ystävä

=========================

Kyllä, jos ikää on riittävästi! Täytyy miettiä mitähän koira, joka lähtee haukkuen ajamaan autoa takaa, tekisi sille, jos saisi sen kiinni?

"uokki2.luukku.com

=========================

Kyllä voi olla. Minulla on ollut kymmeniä vuosia naisystäviä, joitten kanssa on sovittu heti että ollaan sitten vain ystäviä. Homma on toiminut hyvin ja heistä on ollut iloa ja tukea elämäni monissa vaiheissa. Olen ollut naisystävien kanssa yhteisillä matkoilla, koulutuksessa jne. ja he ovat käyneet luonani ja ovat olleet jopa yötä. Mitään syvällistä suhdetta ei ole muodostunut missään vaiheessa.
Ainoa haitta on ollut, että ulkopuoliset ihmiset ovat leimanneet minut ja naisystäväni seurustelevaksi salarakaspariksi. Olen vain nauttinut ihmisten hölmöistä ja kateellisista ajatuksista.
Olkaa rohkeita ja jutelkaa kaikkien ihmisten kanssa sukupuolesta riippumatta.
Jokaisella ihmisellä, lajitoverilla on tarinansa ja taustansa.

Vesamatti

=========================

Jos oma suhde on terveellä pohjalla voi hyvin olla vastakkaista sukupuolta olevia ystäviä. Voi jopa harrastaa leikkimielistä flirttiä. Raja kulkee siinä että voiko kertoa kaiken kumppanilleen ilman että hän hermostuu.
Lisäksi haluaisin antaa vinkin niille jolla on vaikeata puhua suhteessa tai lapsilleen ym. Aloittakaa puhumalla puhumisen vaikeudesta.

yx yh isäLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot