Pe 28.4.Ilpo, Tuure, Ilppo, Ture» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Mitä sanoa rippilapselle?

Hei Pirjo!  

Sinua en tunne, enkä puheesi kohteena olevaa lasta/nuorta, puhumattakaan teidän "maustanne". Jotenkin minua on aina koskettanut Junnu Vainion laulu: "Sinä kulkija kuustoistavuotias". Siinä on sanomaa ikääntyneeltä tädiltäkin nuorelle. Sellaista elämä on. Laulaakaan ei kai tarvitse, voihan sitä räpätä tai esittää puheenakin. Oikein kivoja juhlia Teille molemmille!

Aira

=========================

"Onni ei ole menestys, vaan erikoinen kyky edetä"

Tällä tuntemattoman runoilijan lauseella voi viestittää, että onni ei odota jossakin tulevaisuuden menestyksessä, vaan tässä hetkessä "tänään, tässä ja nyt". Tulevaisuuttaan miettivä ja suunnitteleva nuori voi löytää oman onnensa hyvin monesta asiasta. Eikä onni tule vain päätymällä lukion kautta akateemiseen oppiin vaan vaikkapa käsityöläisammatista (puuseppä, kampaaja, ompelija) jos käsillä tekemisen lahja on suotu ja kyseinen ala nuorta kiinnostaa. Ja jos ei vielä tiedä tarkkaan esim. mihin ammattiin tähtää, ei sekään ole vaarallista.

Ja edelliseen liittyen kehotan: "Carpe Diem -- tartu hetkeen". Tärkeää on siis että etenee omalla erikoisella tavallaan ja arvostaa tätä hetkeä.

Anna

=========================

Jos olet tallettanut muistiisi tai paperille jotain rippilapsen tokaisuja ... sisällytä ne puheeseesi...

Anne

=========================

Tein tyttärelleni huoneentaulun oheisesta tekstistä, kirjoittaja lienee tuntematon ja alkuperäinen teksti jostain 1600 luvulta lähtöisin. Taulu on tyttärelleni todella tärkeä vielä nyt aikuisenakin.

Mene tyynesti hälyn ja kiireen keskelle. Muista mikä rauha kätkeytyy hiljaisuuteen. Niin pitkälle kuin itsestäsi luopumatta on mahdollista pysy hyvissä väleissä kaikkien kanssa. Puhu oma totuutesi rauhallisesti ja selkeästi. Kuuntele muita, myös tyhmiä ja tietämättömiä, heilläkin on oma tarinansa kerrottavana. Vältä äänekkäitä ja hyökkäileviä ihmisiä, he ovat piina sielulle. Jos vertailet itseäsi muihin voit tulla turhamaiseksi ja katkeraksi, sillä aina on olemassa suurempia ja mitättömämpiä ihmisiä kuin Sinä itse. Iloitse saavutuksistasi yhtä lailla kuin suunnitelmistasi. Säilytä kiinnostus elämäntyöhösi, olipa se kuinka vaatimatonta tahansa: se on todellista kiinteää omaisuutta ajan ja onnen vaihteluissa.

Harrasta varovaisuutta liiketoimissasi, sillä maailma on petkutusta täynnä. Älköön se kuitenkaan tehkö Sinua sokeaksi sille, mitä hyvyyttä on olemassa. Monet ihmiset tavoittelevat korkeita ihanteita ja kaikille elämä on täynnä sankaruutta.

Ole oma itsesi. Varsinkaan älä teeskentele kiintymystä. Älä ole ivallinen rakkauden suhteen, sillä kaiken kovuuden ja hurmattomuuden keskellä se on ikuista kuin ruoho.

Ota lempeästi vastaan vuosien antama neuvo luopumalla tuskattomasti nuoruuteen kuuluvista asioista. Kasvata ja vahvista henkeäsi, suojaamaan sinua äkillisen epäonnen kohdatessa. Mutta, älä masenna itseäsi kuvittelemalla. Monet pelot ovat uupumuksen ja yksinäisyyden synnyttämiä

Terveellistä itsekuria unohtamatta ole lempeä itseäsi kohtaan. Olet universumin, maailmankaikkeuden lapsi. Et vähemmän kuin kuu ja tähdet. Sinulla on oikeus olla täällä, ja olkoonpa se Sinulle selvä tai ei, maailmankaikkeus joka tapauksessa kehkeytyy niin kuin sen tuleekin. Sen vuoksi säilytä rauha Jumalan kanssa. Olkoonpa kuvasi Hänestä mikä tahansa ja mitä lienevätkin toimesi ja rientosi, elämän hälisevän sekasorron keskellä. Säilytä rauha sielusi kanssa. Ole tarkkaavainen - ole onnellinen!

Tyyne,  Vantaa

=========================

Olet nuori, aikuisuuteen ensimmäisiä askelia ottamassa. Olet saanut viittoja elämäsi tielle alkuelämäsi aikana niin kotoa kuin koulusta. Nyt sinulle on annettu yksi selkeä viitta, joka meitä jokaista seuraa läpi elämän. Ehkä se viitta ei vie aina leveimmälle tielle, mutta aina kuitenkin turvalliselle.

Toivon, että tämä päivä antaisi sinulle hyviä eväitä uuden viitan tiellesi.  Unohtamatta silti niitä kaikkia muitakaan viittoja - aikaisemmin saatuja.

Aune

=========================

Kehu ja ylistä lapsuudessa ilmenneitä hyviä puolia, mukavia tekoja, lapsen taitoja, hyviä puolia, mukavia tapahtumia.

Ota puheeseesi mukaan myös yksi hieman huonompikin sattumus (ei saa nolata lasta, eikä olla sellainen todella paha juttu), mutta käännä sekin myönteiseksi (esim. lapsi itse saatiin tajuamaan teon arveluttavuus). Näin lapsi tietää että aina ei olla ruusuilla tanssimassa, vaan välillä on piikkejäkin mutta, niistä selvitään.

Kannusta lasta kasvamaan itsenäiseksi ja tekemään omia päätöksiä nyt ja tulevaisuudessa, kannusta uskaltamaan ja luottamaan itseensä.

Totea jossakin vaiheessa vaikkapa näin

" tiedän että, unelmani helposta elämästä sinulle tai kenellekään muulle ei toteudu, vaan kuitenkin SINÄ pystyt etenemään elämässäsi oikeaan oikeudenmukaiseen suuntaan ja saavutat kaiken sen joka kuitenkin tekee sinut onnelliseksi, minä seuraan vierellä ja olen kanssasi onnellinen ja sinusta ylpeäkin."

EijaSi

=========================

Mieti jotain yhteisiä asioita rippilapsen ja itsesi / perheesi välillä. Sido niistä puheen runko ja höystä jollain kivoilla muistoilla tai sattumuksilla. Lisää tarvittaessa ripaus huumoria ja ehkä joku runon pätkä vaikka nettiä hyväksi käyttäen, jos et omaa runoa keksi tai osaa tehdä. Se että olet itse sanomistesi "takana", merkitsee enemmän kuin se että pyrit koskettavaan puheeseen. Se koskettavuus tulee sieltä jostain rivien välistä.

Esko

=========================

Meilläkin juhlitaan nuoren ripille pääsyä ja pohdin samaa asiaa... takana kolmen rippijuhlat ja edessä vielä nuorimman parin vuoden kuluttua.

Ajattelin kannustaa nuorta nauttimaan ja iloitsemaan elämästä ja nuoruudesta. Taasen yksi iso askel kohti aikuisuutta on otettu.

Käytän nuorille antamissani onnitteluissa ja muistamisissa värssyä: Elämään tarvitaan siivet ja juuret ja unelmat suuren suuret.

Oheinen lause pitää sisällään monta isoa asiaa. Nuoruudesta kannattaa nauttia täysillä!

mummi vm –57

=========================

VANHEMPIEN RUKOUS

Autan sinua elämään,
mutta en voi elää puolestasi.

Voin opettaa sinulle asioita,
mutta en voi pakottaa sinua oppimaan.

Sallin sinulle vapauden,
mutten voi vastata vapauksista.

Voin opettaa sinua erottamaan oikean väärästä,
mutta en voi päättää puolestasi.

Voin tarjota sinulle ohjeitani,
mutta en voi hyväksyä niitä puolestasi.

Voin opettaa sinulle arvostusta,
mutta en voi pakottaa sinua kunnioittamaan.

Voin opettaa sinua juomistavoissa,
mutta en voi sanoa ei puolestasi.


Voin kertoa sinulle ystävällisyydestä,
mutta en voi pakottaa sinua olemaan hellä.

Voin neuvoa sinua ystävien valinnassa,
mutta en voi valita heitä puolestasi.

Voin varoittaa sinua maailman synneistä,
mutta en voi olla moraalinvartijasi.

Voin kertoa sinulle miten eletään,
mutta en voi antaa sinulle ikuista elämää.

Äiti ja isä rakastavat sinua.
Aina.

Vanhempien rukous

=========================

Sinä nuori, joka nyt olet jo aikuisten kirjoilla, muista aina olla oma itsesi. Älä koskaan yritä esittää muuta. Ole aina ystävällinen ja iloinen muita kohtaan niin saat kaksin verroin takaisin hyvää mieltä. Elämässä ei aina mene hyvin. Tulee kompastuksia, mutta aina niistä täytyy ottaa oppia. Hyvää elämää Sinulle Nuori!

Hyvää Elämää

=========================

Kirjoitan korttiin itse tekemäni runon:

Tämä päivä on päätöstä lapsuuden,
on edessä aika nuoruuden.
Käy päivääsi sitä kunnioittaen,
Taivaan Isä siunaa sen.

Rippipäivänä

=========================

Puheitta paras! Onnittele vain tämän etapin saavuttamisesta. Älä pidä puhetta. Nuoren on vaivautunutta kuunnella puheita ja samoin vieraatkin ovat vaivautuneita virallisuudesta. Anna mieluummin runo- tai aforismikirja lahjaksi, jota nuori voi lukea itse halutessaan.

Aikuinen

=========================

Elämässämme koemme erilaisia kohokohtia, joita juhlitaan, toki koemme elämässämme myös paljon merkittäviä hetkiä, joita olisi syytä juhlia, mutta ne tulevat kenties odottamatta yllättäen. Tätä päivää kuitenkin olemme odottaneet, että saamme juhlia kanssasi yhdessä. Tosiasiahan on, että ystävät tekevät juhlasta juhlan, niin kuin tämäkin tilaisuus on sen osoittanut. Rippijuhla kirkossakäynteineen juhlistavat ja saavat nuoren astumaan tärkeän askeleen kohti aikuistumista, mutta siihen on vielä aikaa kymmeniä vuosia ennen kuin aikuistuu. Sitten sitä huomaa olevansakin vanhus, jolla taas on pilke silmäkulmassa niin kuin tällä meidän tämän päivän sankarillakin, joka edessämme hymyilee, pidättäen naurua, nauttien suunnattomasti siitä, että olemme tulleet tänne juhlistamaan hänelle tätä merkittävää juhlaa. Onnea ja menestystä ottaessasi tärkeän askeleen aikuisten maailmaan.

Ryyno

=========================

YLI KAIKEN VAROTTAVAN VARJELE SYDÄMESI. SILLÄ SIELTÄ ELÄMÄ LÄHTEE,snl.4

ole kirkas

=========================

Jos kyseessä on oma lapsesi, niin aarteistosta löytyy 1.6.2004 Vanhempien rukous. Itse annoin sen viime vuoden rippijuhlassa pojallemme .

Kirsi

=========================

Elämässä on paljon virstan pylväitä ja erilaisia  teitä kuljettavaksi.

Parhaimmat pysähdyspaikat johdattavat mukavat ihmiset yhteen jakamaan muistoja perille pääsystä.

Sinä olet päässyt yhden polkusi päähän ja sitä olemme kokoontuneet yhdessä juhlimaan.

Rippikouluaikana pysähtyy kavereiden kanssa ensimmäisen kerran sellaisten asioiden alueelle, jotka eivät olekaan niin tuttuja että kaikki osaisivat niihin suhtautua rennosti - eipä  kuulukaan.

Elämän perusta on luottamus. Sitä tulee harjoitella, sitä pitää opia arvostamaan,  se on aina ainutkertaista - ilman sitä ei voi tuntea kuuluvansa mihinkään tärkeään.  

Toivon, että Sinä sait rippikoulusta luottamusta elämääsi, ystäviisi, lähimmäisiisi ja itseesi ja opit katsomaan elämääsi luottavaisesti eteenpäin.

Onnittelemme rippikoulunuorta.  

Luottamuksella eteenpäin

=========================

Pirjo hyvä!

Juhlapuheen sisällön pitää tulla puhujan sydämestä ja läheisestä suhteesta / kiintymyksestä juhlittavaan, jotta se olisi aidosti koskettava. Valmis "lainapuhe" harvoin toimii - senhän voisi lukea lopottaa ääneen ihan kuka tahansa.

Jos on työlästä itse löytää puheen "punaiseksi langaksi" asioita, joista tuota koskettavuutta löytyisi, valitse mieluummin jokin teemaan sopiva runo. Siitä kun voi heti aluksi kertoa, kenen tekemä se on, eikä kukaan ajattele tällaisesta lainaamisesta, että "tuo vaan sisälukua harrastaa muualta lainatuin tekstein!.

Vielä yksi juttu: onko puheiden pitäminen juhlittavan perhepiirissä tavallinen käytäntö? Jos konfirmoitava on tavallinen 15-vuotias kansalainen, juhlapuhe voi hänestä tuntua kauneudestaan huolimatta kiusalliselta, ellei puheiden pito ole luonnollinen osa tämän perheen juhlia.

Unohdetaan pakkopuheiden pito ja puhutaan suoraan sydämestä

=========================

Kerro kuinka paljon oikeasti välität tästä konfirmoidusta. Kerro mitä olet vuosien varrella huomioinut hänestä ja mitä kaikkea hänelle toivoisit jatkossa. Toivota hänelle enkelten suojaa ja Taivaan Isän Siunausta elämän matkalle. Rohkaise konfirmoitua turvaamaan hädässä Jumalaan ja muistuta, että me jokainen olemme Jumalan rakkauden lähettiläitä tässä maailmassa, meidän kauttamme Jumala toimii. Me siis tarvitsemme Jumalaa ja toinen toistamme. Kun näistä asioista kerrot, puheesi on valmis.

Leena

=========================

Rakas Rippilapsi. Missä ikinä kuljetkin, muista että Jumala on aina selkäsi takana. Älä pelkää, vaan kulje rohkeasti eteenpäin.

Lelle

=========================

Puhu hänelle siitä, mitä kaikkea olet saanut kokea hänen kanssaan. Jos olet kummi, voit puhua miten olette käyneet kalassa tai ostoksilla yhdessä. Vanhempana voit kertoa mitä lapsi teki / sanoi pienenä, joka on jäänyt mieleen. Mummina voit puhua myös lapsen lapsuusdesta. Puheessa kannattaa korostaa sitä, että Sinä olet hänen tukenaan myös tulevaisuudessa, vaikka mitä sattuisikin! Hyvää juhlapäivää Sinulle ja rippilapselle!

Linda

=========================

Kertoisin mukavasta ja auttavasta Taivaan Isästä, joka on nuorenkin ihmisen tukena. Kertoisin miten rukous auttaa ja helpottaa. Jos on vaikeata niin pieni rukous omin sanoin tekee hyvää. Taivaan Isä varjelee meitä tässä kovassa maailmassa.

Taivaan Isän siunausta ja varjelusta!

MP

=========================

Hei!

Tom Lundbergin kirja "Hyvän Elämän Salaisuus", sieltä löytyy ainekset niin rippilapselle kuin vanhemmallekin sankarille. Puhutteleva teksti.

Toinen vinkki Pirjo, mitä itse olisit halunnut kuulla kun pääsit ripille. Sinulla Pirjo on varmasti elettyä elämää ja saatuja kokemuksia, joita haluaisit antaa rippilapsellesi evääksi hänen elämäänsä.

Marja

=========================

Oma lapseni pääsee ripille muutaman viikon päästä. Hän on toinen lapseni ja jo esikoisen juhlissa pidimme pienen yhteisen hetken; yhteinen virsi ja muutama sana. Riippuu tietysti siitä, missä asemassa olet kummilapseen, mitä tekee mieli sanoa; oletko kummi, vanhempi, sisar, sukulainen vai muuten rippilapsen ystävä. Kerro sille nuorelle mitkä ovat hänen hyviä ominaisuuksiaan ja kerro millaisia asioita hänelle toivot tulevaisuudessa. Kotien rukouskirjassa on rukous nuorelle konfirmaatiopäivänä ja se on kaunis luettavaksi ihan ääneenkin.

Ja älä välitä jos alkaa itkettää, se kuuluu asiaan.

Omalle aion sanoa, että hän ei ole minulle ja isälleen rakas sen takia, että hän on tunnollinen ja jämpti, rauhallinen ja järkevä nuori mies vaan siksi että hän on meidän lapsemme.

Hyvää juhlapäivää.

Marja

=========================

Vielä äsken
Pieni poikani,
katson eteisessä lenkkareitasi.
Ne ovat kuin kaksi laivaa:
kokoa 47.

Milloin sinä kasvoit
kaksimetriseksi?

Pesukone laulaa joka ilta
vatsa täynnä
jääkiekkosankarin pelivaatteita.

Sinä laulat huoneessasi
suljetun oven takana
duettoa rokkitähtien kanssa.

Välimatka minusta sinuun
kasvaa joka päivä.

Pieni poikani.
Vielä äsken
juoksit kuraisin jaloin mutakuopalta
vastapestylle olohuoneen matolle.

Vielä äsken
käperryit syliini,
kun murmelit ja maahiset myllersivät unissasi.

Vielä äsken sinulla oli
vain aiesopimus elämäsi kanssa.

Nyt olet oman elämäsi sankari.
Minä väistyn varjoosi
ja toivon enkeleitä matkallesi.

Äiti

=========================

Rippijuhla on elämän ensimmäisiä tilaisuuksia nuoren ymmärtää oma persoonallisuutensa voima elämän kantajana. Omat poikani tuntuivat noteeraavan sen, kun kerroin puheessani, minkälaisia he olivat pienenä, miten he jo silloin näyttivät ne persoonallisuutensa piirteet, jotka tekevät heistä omanlaisiansa. Kertomalla omia ja muiden tuntemuksia loin merkitystä ja annoin sanat sille, joka kasvavan mielessä on vielä epämääräistä ja jonka suhteen hän on epävarma: mikäköhän minusta tulee. - Huomio: tästäköhän syystä lapsi tykkää katsella omaa vauvakirjaansa?

Mape

=========================

Rakas nuori!

Olet nyt kuin vedenjakajalla. Lapsuus välkkyy kauniine hetkineen takana ja edessä puhaltavat uudet nuoruuden tuulet.

Käytä hyvin tämä nuoruuden lahja. Kaikki mitä meillä on, on Luojan suurta lahjaa. Sinä itsekin olet vanhemmillesi lahja. Ja minkälainen lahja oletkaan, parempaa ei voisi toivoa.

Kun me kaikki ystävämme seurasimme, kun valkeassa kaavussasi niin puhtaana ja kirkkain silmin astuit alttarille, niin tuhannet muistot vilistivät mielessämme. Pieni pullea pallero, horjuvat ensi askeleet, pallopelit ja kesäretket, letit liehuen juoksusi kilparadalla ja nyt jo orastavan naiseuden, mutta kuitenkin vielä kuin hetken viivähtäen punaposkityttösessä.

Tahdomme kaikki tässä nyt toivottaa Sinulle varmoja askelia ja onnellisia tuulia nuoruuteen. Siunatkoon Taivaan Isä tulevankin tiesi.

Marjatta

=========================

Hei

Et tarvitse mitään mallipuhetta, vaan kirjoita paperille ylös lapsesi asioita milloin hän mitäkin oppi ja mukaan, hauskoja ja surullisia asioita joista rippilapsi on jotain oppinut. Loppuun joku elämän ohje. Älä ajattele että pidät puhetta vaan juttelet rippilapselle. Jos sinulla on hyvä muisti et tarvitse välttämättä paperia kun kerran olet asioita miettinyt.

Marjo

=========================

Olin kerran diplomi-insinöörien valmistujaisjuhlassa. Etupenkit jäivät tyhjiksi ja puheenpitäjä sanoi, ettei elämässä kannata jäädä taakse istumaan. Etupenkiltä näkee paremmin ja tulee itsekin nähdyksi ja kuulluksi kaikilla elämän areenoilla.

Mansikka

=========================

Kerro jotain hauskaa hänen lapsuudestaan, vaikka jokin hänen sanontansa tai jotain.

Päivittäin

=========================

Mitään valmista puhetta minulla ei ole, sillä puhun yleensä melko ex tempore. Mielestäni puheessa voi kertoa esim. hauskoja yhteisiä sattumuksia ja tapahtumia matkan varrelta. Tässä tapauksessa voi mennä vaikka vaippaikään asti...

Polla

=========================

Löytyykö kodistasi "Kodin Rukouskirjaa" jota seurakunnat ovat jakaneet. Siellä on erittäin kaunis puhe ainakin kummilapselle ripille pääsyn päivänä - sitähän voit muokata omalle lapselle sopivaksi.

Paula

=========================

Hei!

Käypä lukemassa positiivareitten aarteistosta vanhempien rukous, jospa siitä saat vinkkejä omaan puheeseesi tai käytä sellaisenaan.

Pirjo

=========================

Sain omalta kummilapseltani viime viikolla kyselyn rippikoulua varten. Ehkä näihin vastaaminen voisi olla runkona puheellesi. Itse kirjoitin vastaukset ja itkin ja nauroin vanhoille muistoille ja tuleville toiveille:

-missä sinä olet käynyt rippikoulusi ja millainen se oli?
-miten sinusta tuli minun kummini?
-minkälaisia ajatuksia ja tunteita kummina olo on sinussa herättänyt?
-olet tervetullut konf.jumalanpalv. siunaamaan minua alttarille, mitä ajattelet siitä?
-millaisia neuvoja tai ajatuksia antaisit minulle matkaevääksi elämääni?
-millä tavoin toivoisit meidän hoitavan yhteyttämme tästä eteenpäin?
-onko jotakin muuta mitä tahtoisit minulle kertoa?

Siinäpä mietittävää...

Pirkko

=========================

Olen jo laulanut kahdelle pojistani rippipäivänä laulun. Maarit: Lainaa vain. Kolmaskin pojistamme kuulee sen kahden vuoden kuluttua.


"Sä maailmaani katsot kummallista niin
ihmeitäsi etsien sä törmäät valheisiin
ja kaikki nuo valheet on juoni aikuisten
oi pienokainen, oot lainaa mulle hetkisen

Harhaan sua mä ohjaan, teet itse valinnan
en tahdo tietäs kaventaa kun nään sun kasvavan
sulta opin paljon ja riittää kun muistan sen
oi pienokainen, oot lainaa mulle hetkisen

Toiveesi kannat maailmaan
ne murtuu kun törmäät ihmisiin
nuo muistoissaan kulkee ja tekee ahtaaksi maan
ei lapsuuttaa voi elää uudestaan

Mä muistan kun synnyit, tulit ja huusit niin
huudat vielä uudestaan öihin pimeisiin
mä toivon että pärjäät yli yön huomiseen
oi pienokainen, oot lainaa mulle hetkisen.

Lainaa vain, lainaa vain.
Oi pienokainen, oot lainaa mulle hetken vain."

Raija

=========================

Lausupa vaikka runo:

Elä hetkessä tässä ohikiitävässä.

Nuoruuden into ja riemu nyt,
ei ole vielä ohi kiitänyt.
Luota Jumalaan ja rukoile.
Näin oikean tien löydät.
On vaaroja aina risteyksissä,
mutta sisimpäsi kertoo oikean.

Rippijuhlasi tämä
on tärkeä päivä,
siksi jääköön siitä onnen häivä,
hetki ikuisuuteen.

Muista vielä, että elämässä tärkeintä
on, että välität.
Tärkeintä on rakkaus.

Ruusu ja halaus sulle!

Isosisko

=========================

"PUHE PITÄÄ RIPPILAPSELLE PITÄÄ" RIPPILAPSI ON SEN ANSAINNUT! PUHEESSA VOI KULKEA RIPPILAPSEN ELÄMÄN TIETÄ.. PUHE VOI OLLA LYHYT TAI PITKÄ.. USKON ETTÄ SE ON KUITENKIN OTETTU VASTAAN RAKKAUDELLA!

LIINU

=========================

Kannattaa muistuttaa nuorta siitä, että aina ei voita se, joka on paras vaan se joka sanoo: Minä osaan ja haluan yrittää....

Riitta

=========================

Aikoinaan sain omalta kummiltani rippilahjan mukana kortin, johon kirjoitettu lause on kulkenut mielessäni kaikkien vuosien ajan: "Älä koskaan ryhdy mihinkään sellaiseen, mihin et voi pyytää Korkeimman siunausta"  Mielestäni siinä on sanottu iso asia pienellä lauseella. Toinen hyvä teksti on virsikirjassa, konfirmaatio- virsissä: "Me emme nuoren puolesta voi ottaa yhtään askelta, hän lähtee yksin matkalleen, sen vaaroihin ja vastuuseen. Kuitenkin häntä saattavat myös sukupolvet vanhemmat... jne"

Liisa

=========================

Kullanarvoisena vinkkinä pidän sitä että nuorelle järjestetään kauniit rippijuhlat tarjottavineen kukkineen ja lahjoineen sekä ilman muuta kunnon rippikuva. Mielestäni juhla on niin tärkeä tulevaa elämää varten että rippikoulun kävijää arvostetaan. (Kaikkihan eivät käy rippikoulua lainkaan)

Rippijuhlat

=========================

Itse sisällyttäisin puheeseen ajatuksia nuoruudesta ja nuorella edessä olevista mahdollisuuksista. Jos puhujalla on riittävästi elämänkokemusta, mikä olisi sopivampaa kuin antaa puheessa nuorelle arvokkaita elämänohjeita.

Sanna

=========================

Tämän runon olen monelle lausunut:

Sulle lahjaksi toivon hyvää terveyttä ja pitkää ikää,
sulle lahjaksi toivon paljon naurua ja ikää lisääntyvää.
Sulle lahjaksi toivon, että sinulla on mitä rakastaa,
sulle lahjaksi toivon, että onni sun päiväsi kirkastaa.
Sulle lahjaksi toivon, että elämäsi on kaunis kuin sateenkaari,
sulle lahjaksi toivon, että sulla on usko kuin turvaisa saari

Sari

=========================

Eikö voisi kertoa nuoren lapsuudesta, onko hauskoja kommelluksia muistissa tai muistiin painuneita tilanteita..... ja lopuksi joku runo....


Pieni laulu ihmisestä

Ihminen tarvitsee ihmistä
ollakseen ihminen ihmiselle,
ollakseen itse ihminen.

Lämpimin peitto on toisen iho,
toisen ilo on parasta ruokaa.
Emme ole tähtiä, taivaan lintuja,
olemme ihmisiä, osa pitkää haavaa.
Ihminen tarvitsee ihmistä.

Ihminen ilman ihmistä,
on vähemmän ihminen ihmisille,
vähemmän kuin ihminen voi olla.
Ihminen tarvitsee ihmistä.

(Tommy Tabermann)

Sasu

=========================

Koska nuoret todennäköisesti toivovat puheiden olevan mahdollisimman lyhyitä ja ylitsepursuavuutta välttäviä, rohkenen ehdottaa Sinulle puhetta tähän tapaan:

"Rakas Minna / Pasi! Minulla on ollut suuri ilo seurata ja nähdä kasvuasi lapsesta nuoresta aikuiseksi. On sykähdyttävää, että nyt olet saavuttanut yhden etappisi; konfirmaation, ripillepääsyn. Ripille pääsy tarkoittaa monen nuoren mielestä samalla sitä, että on naimakelpoinen. Näin se ehkä onkin, mutta samalla se tarkoittaa myös nuoren aikuisen vastuuntuntoa ja huolehtimista itsestä ja muista läheisistään.

Olet ihana / ihastuttava nuori, jolle haluan sydämellisesti toivottaa kaunista nuoruutta, iloa ja rakkautta."

Ehdotustani voi ja sopii soveltaa, muuntaa oman mielensä mukaan. Toivottavasti tästä on apua.

Katan kummitäti

=========================

Löysin muutama vuosi sitten aivan ihanan rippilapselle tarkoitetun kortin, jossa oli koskettava runo. Olen käyttänyt samaa runoa onnitellessani myös ylioppilaita. Runo menee näin:

"Sinun tietäsi ei ole kulkenut kukaan, eikä reitistä ole karttaa. Monet pystyttävät tienviittoja matkan varrelle, sillä risteyksiä on monta. Järki kompassina ja tunne sen neulana vaella oma polkusi huipulle asti."

Runo saa vieläkin karvakertoimeksi täyden 10 (eli käsivarret ovat broilerinnahalla) ja kyyneleet silmiin. Tämä on ainakin sopivan lyhyt puhe / runo, varsinkin jos pelkää liikuttuvansa.

Teija

=========================

Hmmm… olisiko sinulla kenties rippilapsen pienenä sanomia tokaisuja, jos niin voisit niistä koota kivan muistelo puheen.

TeeKoo

=========================

Rippikouluhan on tietyllä tavalla "portti aikuisuuteen", mielestäni seuraava runo sopii hyvin ja on sopivan mittainen (itseäni ainakin alkaa itkettämään herkissä tilanteissa).

"Lähetin lapseni elämään,
kuin laivan merelle.
Ompelin purjeet, neuvoin väylät
mutta tuulille en voi mitään."

Tuula

=========================

Pekka Simojoen laulun "Hyvää matkaa" mielestäni ovat onnistuvat sanat vaikkapa nuoren rippijuhliin (joko soitettuna vaikka CD:ltä tai lausuttuna):

Tänä päivä on elämän kevät,
se on voimaa nuoruuden.
Tänä päivänä hymyilevät
eilinen ja huominen.

Tämä päivä on kyyneleitä,
se on rakkautta polttavaa.
Kovin paljon on edessä teitä,
rajaton on tämä maa.

Hyvää matkaa, hyvää matkaa,
tee työtä ja uutta luo!
Ja kun löydät vettä elävää
ota maljasi ja -juo!

Tämä päivä on vuosien summa.
Tätä päivää kaivattiin.
Vaikka huomisen taivas on tumma,
tänään uskomme unelmiin.

Tämä päivä on taistelun tulos,
ovi auki on elämään.
Tänään aika on lähteä ulos
ja kokeilla siipiään.

Hyvää matkaa.....

Tänä päivänkä kaikki on uutta,
mutta huomenna historiaa.
Tämän päivän mahdollisuutta
takaisin et koskaan saa.

Minne kuljetkin maailman kyliin
etsi totta ja kestävää.
Etsi polkusi Jumalan syliin
- ja olet keskellä elämää.

      Hyvää matkaa....

Tämän laulun Pekka Simojoki on tehnyt oman koulunsa Keski-Suomen Yhteiskoulun 25-vuotisjuhliin uusille ylioppilaille edellisenä yönä. Sävel on perua niiltä ajoilta, kun hän itse seisoi hämillään valkoisuuttaan hohtava lakki päässä samaisen koulun pihalla kevätauringon paisteessa. Elämä edessä.

Ulla

=========================

Kauneimmat ja koskettavimmat puheet syntyvät usein siitä, kun kerrotaan puheen kohteesta joku mukava muisto tai tarina. Tai millaisena muistat hänet pienenä, minkälainen hän oli kasvaessaan. Omasta sydämestä tulevat sanat ovat parhaita. Siinä samalla tulee ehkä kerrottua tärkeälle ihmiselle miten tärkeä tämä Sinulle on. Me muistamme niin harvoin kertoa läheisillemme, miten paljon he meille merkitsevät. Puhe voisi olla myöskin osin tai kokonaan runo. Ihania runoja löytyy netistäkin paljon, ja kirjastosta voi aina etsiä runokirjoja.

Kesäheinä

=========================

Sain oheisen sähköpostilla työkaveriltani, enkä tiedä sen alkuperää. Olen sen vapaasti kääntänyt suomeksi. Se käy läpi tuttuja teemoja kuinka tulla onnelliseksi, mutta sopii myös rippijuhlaan uskonnollisen vakaumuksensa puolesta.

MIKÄ SAA SYDÄMEMME SYKKIMÄÄN? MISTÄ LÖYDÄMME AVAIMEN ONNEEN?

Me kaikki haluamme olla onnellisia. Mutta onni voi olla meiltä kateissa, sillä etsimme sitä helposti vääristä paikoista.

Jotkut kuvittelevat löytävänsä avioliitosta onnensa sataman, ja kun sitä ei löydykään, he syyttävät puolisoaan. Jos et ole onnellinen yksinäsi, onni ei astu sisään avioliittoosikaan.

Varallisuus? Jotkut ajattelevat: jos minulla vain olisi tarpeeksi rahaa, voisin olla tyytyväinen. He eivät tule ajatelleeksi, että varallisuus tuo muassaan monia ongelmia; kateutta, perheristiriitoja, vähemmän aikaa perheen kanssa vietettäväksi.

Nuoruus? Tutkijat väittävät, että iäkkäämpi polvi on useammin tyytyväinen elämäänsä kuin nuorempi. Ehkäpä heidän elämänsä karttakirja on selkiytynyt, eivätkä he kärsi enää suorituspaineista.

Joten mikä sitten saa sydämemme sykkimään? Rutt Veenhoven, Rotterdamin Erasmus yliopiston professori, joka tutkii onnellisuutta väittää, että 30–50 -vuotiaat ovat vähemmän onnellisia kuin muut ikäluokat ehkäpä siksi, että tuossa iässä on vähemmän vapautta ja enemmän vastuuta lasten, työn ja lainojen myötä. Ihmiset ovat onnellisempia, jos heidän työnsä antaa heille vapaat kädet ja vaikutusmahdollisuuksia.

Veerhoven päättelee: “Onnellisuus on siinä, kuinka paljon pidät tavastasi elää.” Onnellisuus ei ole pysyvä olotila. Tutkijoiden mukaan iloisimmatkin ihmiset potevat masennusta, ja surun murtamatkin kokevat ilon hetkiä. Mikä sitten tekee meidät onnellisiksi? Ensiksikin, usko tuo toivoa. Kuinka emme tuntisi itseämme onnekkaiksi, kun tiedämme, että on olemassa Jumala, joka rakastaa meitä enemmän kuin me itse itseämme? Toinen tekijä on ystävät. Illinoisin yliopiston tutkimukset osoittavat, että kaikkein silmiin pistävimpiä onnellisuuden taustatekijöitä ovat vahvat ystävyys- ja perhesiteet (10 prosenttia opiskelijoista joilla vähiten merkkejä masennuksesta ja eniten onnellisuudesta).

Sonja Lynbomirsky, Kalifornian ylipiston psykologi ehdottaa seuraavia onnen avaimia:

LUETTELOI ONNEN AIHEESI. Liian usein pidämme kaikkea hyvää itsestäänselvyytenä, kunnes menetämme ne: terveytemme, puolisomme, lapsemme jne. Eräs tutkija ehdottaa, että raapustaisimme onnen aiheemme “Kiitollisuuspäiväkirjaamme” kerran viikossa muistaen kolmesta viiteen asiaa, joista voimme olla onnellisia.

JAA YSTÄVÄLLISYYTTÄ. Ystävällisyys palkitsee ja tuo hyvän mielen tullessaan, varsinkin kun näet hymyn toisten kasvoilla ja kuulet kiitoksen. Jotkut kokevat suurta iloa nähdessään, mitä he ovat saaneet aikaan toisten hyväksi ja tietäessään, että jaettu onni luo positiivista asennetta elämään. Älä koskaan unohda vilkaista selkäsi taa muistaaksesi mistä tulet. Pysy nöyränä. Pidä jalat maassa, menestys tulisi aina jakaa muiden kanssa, aina parempi jos voit auttaa heitäkin menestymään – silloin voit oikeutetusti kutsua itseäsi menestyksekkääksi.

ÄLÄ UNOHDA ELÄMÄN PIENIÄ ILOJA. Joskus olemme niin keskittyneitä keräämään mammonaa tai rakentamaan uraamme, että unohdamme nauttia vaikkapa ruusun tuoksusta tai ihailla kaunista auringonlaskua.

KIITÄ TUKIPILAREITASI. Muista osoittaa kiitollisuuttasi niitä kohtaan, jotka ovat opastaneet tai yhä opastavat sinua elämänpolullasi; vanhempia, isovanhempia, opettajaa, ystävää, hengellistä johtajaa jne. Et ehkä tule ajatelleeksi, mutta nuo pienet “taikasanat” tekevät ihmeitä.

OPI ANTAMAAN ANTEEKSI. Kyvyttömyys antaa anteeksi on ylpeyttä, ja satuttaa sinua itseäsi kipeämmin, kuin se joka on sinulle tehnyt vääryyttä.

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI. Nuku riittävästi, liiku ja pidä huolta ruokavaliostasi. Hymyile ja naura elämälle. Sanotaan, että 20 sekuntia sydämellistä naurua vastaa 15 minuutin jumppaa.

KUINKA SELVITÄ PAINEIDEN JA VAIKEUKSIEN KESKELLÄ? Hyvä jumalasuhde auttaa selviytymään siitä, mitä elämä tuo tullessaan. Mutta Jumalan pitäisi myös nähdä, että yrität parhaasi ja luotat Häneen sekä itseesi. Silloin voit kokea todellista menestystä ja onnea. Sillä Hänelle kaikki on mahdollista. Toinen keino on vähempiosaisten auttaminen. “Hyvä teko saattaaksemme toiset onnellisiksi nostaa meidät oman itsemme yläpuolelle.”

TOIVOTAN SINULLE MENESTYSTÄ MATKALLASI KOHTI ONNELLISTA ELÄMÄÄ!

Onnen avaimet

=========================

ARVOISA JUHLAVÄKI
RAKAS KUMMILAPSENI

Näin se aika vierähtää, näen silmissäni kun pidin sinua sylissäni kastejuhlassa - 15 vuotta sitten.

Nyt olemme taas kokoontuneet Jumalan yhteyteen juhlistamaan ripille pääsyäsi. Seuraava askel on sitten kai jo häät, jokohan morsian on katsottuna!

Mutta sitä ennen nauti nuoruudestasi, elämän tuomista iloista ja suruista sekä muista, että me kaikki ystävät ja perheenjäsenet olemme lähelläsi yhtenä isona perheenä.

Tänään Sinä olet kirkkain tähti - nauttikaamme siis siitä!

Hyvää juhlapäivää kaikille!

Hessutyttö

=========================

Voisti kertoa vaikka jonkun hauskan kommelluksen siitä ´mitä on pienenä tehnyt...edetä vaikka syntymästä nyt tähän rippipäivään. mutta kertoa ettei juhlittava nolostu, nuorelle voi olla vielä jokin juttu arka ja hän ei osaa nauraa sille niin kuin tekisi ehkä muutaman vuoden kuluttua

Honey

=========================

Rippijuhla on kristillinen juhla, joten haluaisin korostaa jollain lailla sitä... alkuun lukisi psalmista 91:11-12. "Hän antaa enkelilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen. "Tästä sitten mukaellen arkielämään... enkelit ja Jumala varjelee ja kummin tehtävänä on auttaa kristillisessä kasvatuksessa. Kertoa kummilapselle, kuinka arvokas hän on omana itsenään ja että toivot hänelle elämässä siunausta ja varjelusta koko loppuelämäksi.

Minzu

=========================

Tässä puhe, jonka pidin tyttäreni rippijuhlassa viime kesänä.

Marianne,

Olen ylpeä siitä, että Sinä olet tyttäreni.

On ollut upeaa  nähdä Sinun kasvavan pienestä avuttomasta linnunpojasta kukoistavaksi itsenäiseksi nuoreksi, joka niin kovalla vauhdilla on matkalla kohti aikuisuutta.

Ja tätä vauhtia Sinulla on riittänyt kaikissa elämäsi käänteissä niin syntymässä kuin kouluun menossakin.

Luonteeltasi olet hyvin tunnollinen,  auttavainen ja toiset huomioonottava.

Kuitenkin et ole muiden vietävissä vaan tallaat itse omat polkusi, et mene siitä mistä aita on matalin vaan vaadit itseltäsi enemmän ja tiedät mitä haluat.

Et ole päästänyt meitä vanhempiasikaan ihan helpolla vaan aika useasti on  saanut todella perustella kantaansa.

Joskus olet osannut yllättää, olit 5-vuotias kun meille hankittiin tietokone ja siinä oli kissapeli, jota pelattiin nuolinäppäimillä, ystäväsi Matilda oli tulossa meille kylään ja tulit luokseni:  ”äiti kato tein Matildalle ohjeen, että hän osaa pelata kissapeliä.”

Et osannut vielä kirjoittaa, mutta ei se Sinua haitannut.

Toisen kerran joulu oli tulossa ja minä olisin tarvinnut pieniä kumilenkkejä ja niitä ei ollut  saatavilla, yllätys oli suuri kun mummi kysyi minulta, että mitä tehdään kun hän ei löydä mistään sellaisia pieniä kumilenkkejä mitä Sinä olit pyytänyt mummia ostamaan koska halusit antaa ne minulle joululahjaksi. Tämä kuvaa hyvin Sinun luonnettasi .

=========================
 
Lapseni pieneni, syliini nukahdit linnunpoikani.
Mitä kertoisin Sinulle elämästä,
miten varustaisin tulevaisuuteen.
Antaisinko neuvoja,
varoittaisinko vaaroista.

Vain yhtä pyydän Sinulle lapseni,
lennä kauemmas,
lennä korkeammalle,
lennä rohkeammin.

Älä anna minun rajoitusteni rajoittaa Sinua,
Älä anna minun ahtauteni ahdistaa Sinua.

Sinut on luotu etsimään, erehtymään,
valloittamaan maailma.
Matkalle johon lähdet, minä en voi Sinua seurata.
vain rukouksissani voin saatella Sinua elämään.

Lähde lentoon lapseni, pää pilvissä mutta jalat maassa.

Mami

=========================

"Lempeiden orvokkien soisin kasvavan tielläsi
ja sydämeni olisi muurina ympärilläsi
etteivät maailman kylmät tuulet sinuun sattuisi.
Kuitenkin menet kaiken keskelle, keskelle elämää,
sen myrskyihin ja tyveniin
etsimään omaa paikkaasi.

Seisomaan omilla jaloillasi.
tekemään omat ratkaisusi.
Rukoukseni kantavat sinua Herran eteen,
koska muiden on aika väistyä,
mene lapseni,
astu elämääsi."

(Martta Luostarinen)

Sirkka

=========================Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot