Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Christer kirjoittaa: "Olimme koolla ystävien kanssa ja tuli keskustelua ns. synkistä ajatuksista. Väitin että synkät ja raastavat ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia asioita. No, tämä ei mennyt perille, joten haluaisin tietää tekeekö joku muukin niin kuin minä ja jos tekee, niin miten?"

Vastauksia 283 kplMinä ihan yksinkertaisesti sanon itselleni, että nyt lopetat ja ajattelet jotain ihan muuta, jos ajatukset menevät esim. siihen suuntaan, että lapsilleni sattuisi jotain pahaa. Homma toimii yksinkertaisesti ihan hyvin näin, asioita ei todella kannata märehtiä, tulee vain huono olo.

claudi


Minä olen esiluokalla opettajana ja avustajani nuorehko tyttö on aina väsynyt ja hermostunut lapsiin ja työyhteisön muihin naisiin. Hän toitottaa korvaani koko ajan jotain negatiivista. Tiedän että pitäisi hankkiutua eroon moisista tyypeistä, sillä negatiivisuus tarttuu ja rupeaa toteutumaan. Vaan enhän minä voi luokastani mihinkään lähteä.

Joten jokaiseen negatiivisuuteen yritän löytää vastauksen tyyliin: Voihan sen noinkin ajatella, mutta oletko huomannut, että.... ja sitten kiinnitän hänen huomionsa johonkin positiiviseen asiaan. Yleensä hän ensin katsoo hämmästyneenä ja sitten lähtee omiin hommiinsa. Aina en minäkään meinaa jaksaa, mutta yritän kuitenkin. Olen tehnyt työtäni jo yli 30 vuotta ja nuori avustajani jaksaa ihmetellä miten ihmeessä olen jaksanut.

Leena jo 56-vuotias esiluokanopettaja


Se mihin keskittyy, se vahvistuu.

suvituuli


Ajattelen tai ainakin pyrin ajattelemaan tämän tarinan tavoin.

Kaksi intiaania istui nuotiolla illalla ja toinen intiaaneista sanoi: Minun sisälläni on kaksi koiraa. Toinen koira sanoo, että selviän, toinen koira sanoo, etten selviä. Näin intiaanit kävivät nukkumaan.

Aamulla intiaani kysyi toiselta: Kumpi koirista voitti.
Toinen vastasi: Se koira jota ruokin.

Arja-Riitta Nuoranne


Minulla toimii sellainen, että jos ajattelen asioideni olevan huonosti, niin käytän mielikuvitustani siihen miten asiat voisivat olla vielä paljon huonommin, ja sitä kautta huomaan ettei tässä mitään hätää olekaan ja alan nähdä tilanteen valoisampana.

KK


Jos synkät ajatukset valtaavat mieleni tai alkaa masentaa, karistan moiset ajatukset mielestäni etsimällä asioista positiivisen puolen. Kaikilla asioilla on se parempi puoli, joskus vaikeammin löydettävissä, mutta löydettävissä kuitenkin vaikka huumorin avulla.

Tarja


Ajatusten pitää antaa tulla kaikessa rauhassa. Ainoastaan sitä kautta ne voivat taas mennä pois. Mitään tunne tai ajatus ei "jää päälle". Ajatukset ja tunteet liikkuvat kuin poutapilvet. Tulevat ja menevät.

nimim. isoäiti


Et voi olla kauaa masentunut kun alat tekemään jotakin, mitä tahansa. Pian huomaat kuinka mitättömän pienistä asioista oli kasvanut suhteettoman suuria synkkiä ajatuksia ja tekeminen puhdistaa kummasti mieltä, esine tai asia yksi kerrallaan. Googleta asiasta lisää hakusanalla: energiasiivous.

mamma


Minä henkilökohtaisesti en saa synkkiä ajatuksia pois vain ajattelemalla jotain mukavampaa. Mulle paras keino on liikunta. Ihan millainen vain, pääasia että syke nousee ja saa hien pintaan. Korostan etten ole mikään himoliikkuja enkä urheilija. Tavallinen, keski-ikäinen, pyöreä nainen. Kun tulen kotiin, niin ajatukset ovat tosi kirkkaat.

lennu


ANNA kaikkien TUNTEIDEN TULLA ja SITTEN MENNÄ, älä anna synkkyyden jäädä pesimään... Tee aarrekartta siitä, mitä haluat, toivot, unelmoit ja hykertele ilosta, kun pienikin asia toteutuu ja odota lisää toiveitasi toteutuvaksi

Imppu


Ns. synkät ajatukset saa pois, kun käsittelee ne ja aina parempi, jos on ystävä, jonka kanssa keskustelee ja siirtyy sitten lopuksi mukaviin ajatuksiin

001


Itse olen opetellut hyväksymään myös synkät ajatukset omina ajatuksinani, kuin ajatellen, että "kappas, tällainenkin ajatus tuli mieleeni". Samalla ajattelen, että ne ovat vain ajatuksia, voin vaikuttaa ajatuksiini ja myös päästää niistä irti. Ei ajatuksiin tarvitse jäädä jumiin.

SiRi


On tietenkin hyvä, jos synkkien ja raastavien ajatusten myllertäessä osaa ajatella jotain mukavaa. Minä olen opetellut monta vuotta hyväksymään elämän juuri sellaisena kuin se on. Tässä ajattelutapauksessa se tarkoittaa sitä, että en torju tai estä mitään tunteita vaan annan niiden olla sellaisina kuin ne ovat. Aiemmin voimakkaat tunteet ikään kuin nielaisivat minut kokonaan niin että en osannut erottaa itseäni mieleni valloittaneista tunteista. Nykyisin pysyn omana itsenäni vaikka tuntisin millaisia tunteita. Minä en ole enää tunteet, vaan jotain tyyntä ja muuttumatonta tunteiden takana, kuin peili, josta katselen (usein huvittuneena) mieleni temmellystä.

Ulla


Kaikkien pitäisi ajatella ainoastaan kauniita asioita. Jos itselläni on "pahoja" ajatuksia, käännän kyllä mieleni mukaviin juttuihin. Tällä viikolla juuri aloin ajattelemaan joulua ja sitä hyvää mieltä, mitä se suurimmalle osalle ihmisistä tuo. Kyllä kaikkosi synkät mietteet.

Joulun lapsi


Joskus otan synkät ajatukset "käsittelyyn" eli mietin onko ne aiheellisia, voiko niitä muokata paremmiksi tai kannattaako niitä edes ajatella. Joskus hylkään ne ja ryhdyn tekemään jotain muuta. Markus Kajon Kettu -kirja on takuuvarma hyvän tuulen tuoja, sitä lukiessa ei voi kuin hihittää. Yleensähän synkät ajatukset valtaavat mielen yön tullessa. Tätä vastaan minulla on oiva keino. Otimme taannoin lasten kanssa käyttöön hyvien asioiden ajattelun. Nukkumaan mennessä lapset jo kysyvät, että onko tänään se, että mitä hyvää tänään on tapahtunut. No sehän on joka ilta ja auttaa minuakin. Jos omaa mieltä kaihertaa, niin mietin vain niitä hyviä asioita, joita lapset ovat kokeneet. Jo helpottaa. Samalla tulee listattua niitä omiakin hyviä asioita, ja aina niitä löytyy.

Mukavia mietiskellen


Joskus pelkkä mukavien asioiden ajattelu auttaa, mutta jos synkkä hetki tuntuu jäävän päälle, niin pakotan itseni tekemään jonkin pienen jo kauan lykkäämäni asian ja kun saan sen valmiiksi, mieli on hyvä ja saan katkaistua tämän ikävän ajatuskierteen! Toinen hyvä keino ikävien ajatusten pyyhkimiseen on lukeminen ja uppoutuminen esim. elämänkertoihin tai opiskelukirjoihin. Kaikkea kannattaa kokeilla eikä synkissä ajatuksissa elää.

sisko


Usein nukkumaan mennessä voi pyöriä mielessä kaikenlaisia synkkiä ajatuksia mutta ne yleensä taltutan ajattelemalla mukavia asioita ja useimmiten tämä tepsii.

Olen vahvasti sitä mieltä omaan oloon vaikuttaa juuri se ettei ota tavaksi synkistelyä vaan etsii ne hyvät asiat...olipa mikä tilanne tahansa...ja olen elämässäni jo ehtinyt kokea kaikenlaista murhetta ja synkkyyttä. Ruikutus pois ja toimeen asioiden parantamiseksi on oma mottoni. Jos ei uskoa paremmasta olisi niin miksi kannattaisi elää kun menee huonosti, eikö sadepäivän jälkeen yleensä joskus paista aurinkokin....

Yrmelikkö


Synkkiä ajatuksia, pelkoja on aina. Se tulee tiedostaa, mutta niille ei kannata antaa voimaa. Voima on ajatuksessa ja siinä, mitä elämältä haluaa, mitä tietä kulkee. Siis, kannattaa katsoa positiivisesti. Synkkyyden torjuminen avaa toisen tien. Joskus se vie enemmän tai vähemmän pitkän ajan. Valo voittaa pimeyden kuten Sampo Lappalaisessa.

ope


Paras tapa karkottaa synkät ajatukset ja mielen kummajaiset on ajatella kaikkea sitä hyvää mitä on olemassa. Perhe, koti, ystävät, työ, valkoinen lumi tai tähtitaivas. Aina löytyy ympäriltä jotain hyvää kun vain "avaa silmänsä". Ei vaadi ponnisteluja mutta varmasti harjoitusta...

Casu


Kyllä synkät ajatukset saa pois, kun ajattelee vain mukavia asioita. Esim. mistä asioista voi olla kiitollinen.

Tuulikki


Iäkäs äitini alkoi olla pessimisti maailman suhteen ja yritti elää mahdollisimman surkeasti, ajatellen että se auttaisi maailman köyhimpiä ihmisiä.

Tuntui vaikealta keksiä mikä äitiäni helpottaisi, siispä sanoin usein hänelle: "Eivät maailman kurjuudessa elävät ihmiset tule yhtään onnellisemmiksi siitä, että sinä voit huonosti. Mutta me sinun läheisesi alamme voida huonosti surressamme sinun pahaa oloasi!"

Mammuli


Vesillä olo on lempiharrastuksiani ja parhaita hetkiä olen kokenut kesällä veneen kannella jossain järven lahdella lilluessa. Joskus kun työ raastaa oikein kunnolla eikä uni tule illalla silmään niin kuvittelen itseni veneen kannelle ja tunnen kuinka aurinko ja leppeä kesätuuli hivelee ihoani, samalla kuulen myös ihanan lintujen liverryksen sekä laineiden liplatuksen. Kuinka ollakaan kohta olen nukahtanut ja herään aamulla kellon soittoon. Mukavilla ajatuksilla sain hetkeksi poistettua stressin ja unen päästä kiinni. Kyllä Christer on ihan oikeassa!

Woodpecker


Se mitä ajattelee, sen vaikutus kasvaa. Se mitä ei ajattele sen vaikutus pienenee. Synkkien ajatusten määrä ja teho laimenee jos ajattelee mukavia asioita. Koen, että jos asialle voi jotain, niin tekemällä synkkyys katoaa. Jos ei, niin keskitytään muihin asioihin. Ystävilläni on tapana nyökytellä kun itsekin puhun positiivisuudesta. Valitettavan usein heiltä kuitenkin tulee sanat: mutta, jos tai sit kun. Olen päättänyt omalla toiminnallani olla esimerkkinä, ja yhä useammin he ihmettelevätkin "kuinka sä voit olla niin iloinen, vaikka...?" Sitten kerron heille. Minusta ihmettely motivoi ajattelemaan, ja pala kerrallaan on rakennettava positiivisuutta.

Laura


Synkkyyden saan väistymään kääntämällä ajatukseni elämässäni oleviin hyviin ja onnellisiin asioihin, eli toteutan juuri väitteesi mukaista mallia.

Toinen tapa esim. surun ja sairauden kohdatessani, on miettiä mitä kaikkea murhetta minulla ei ole. Aina löytyy kohtaloita ja ihmisiä, joko lähellä tai kaukana, joilla on paljon kovempaa. Näitä ajatellen omat murheet asettuvat mittakaavaansa ja ainakin nousee mieleen ymmärrys, ettei ole ainoa maailmassa, jota vaikeudet koettelevat.

Meku


Synkistely tekee joskus hyvääkin, mutta synkistä ajatuksista pääsen minäkin huomaamalla, että jollain on aina vielä huonommin asiat.

Anita


Kun sain huonoja uutisia, yritin keskittyä töihini. Ajatukset taustalla vain synkkenivät, mutta kun uskalsin kertoa asiasta työkaverille, olo keveni kummasti. Vanha hyvä keino yllätti jälleen. Vaikka toinen ei voi auttaa, niin on parempi olla, kun tietää toisen tietävän. Kiitos kaikille kuuntelijoille!

Talven tuulet


Huonoina päivinä ja vastoinkäymisten tai keljun asian sattuessa kohdalle, ajattelen, että tämä hetki on lyhyt siinä mittakaavassa. KUN aion elää satavuotiaaksi. Ja toinen juttu: sateen jälkeen paistaa aina aurinko. Ja kolmas: ilman huonoja päiviä ei mukavat päivät tuntuisi niin mukavilta. Nautin pienistä ilon hetkistä, suuria on niin vähän.

Mummu -55


Hei. Tilasin Saavutusten seikkailu CD:n, jota olen kuunnellut ahkerasti autossa aamuisin töihin ajaessa. Niin oma ajatusmaailmani muuttui myönteiseen suuntaan. On jokaisen oma valinta millaisen filmin valitsee. Lisäksi luen esim. Ajatusten aamiaista ja Onnistujan pikku jättiläistä, josta saan taas puhtia tuleville päiville eivätkä synkät ajatukset, joita jokaisella aina joskus on, pääse valloilleen.

Ajattelemalla mukavia asioita olotila muuttuu iloiseksi ja energiseksi kaikki se näkyy myös ulospäin hyvänä olona.

Hyvää ja pirtsakkaa joulunaikaa !

Pirita


Poistan synkät ajatukset hakemalla niistäkin ne hyvät ja positiiviset puolet ja miten ne huonotkin asiat voivat muuttaa elämää niin että siitä tulee aivan uusi, ihana ja positiivinen kokemus.

Yötaivas


He Christer, olet positiivinen optimisti ja tuo mitä sanoit on tosi. Synkät ajatukset kutistuvat kummasti kun antaa hyville ajatuksille suuren tilan ja antaa itselleen luvan olla positiivinen.

Lisäyksenä se kampanja: hymy päivässä tuntemattomalle ja siitäkin tulee hyvää energiaa. Asenne, se todellakin ratkaisee aina :) Joten jatka vain samaan tapaan niin jossain vaiheessa esimerkilläsi ystäväsikin omaksuvat asenteesi!

Hille


Minulla tuo ei kyllä toimi kuin pienen hetken ja sitten taas ikävät asiat tulevat mieleen. Niitä tulee mietittyä usein yöllä, kun ei nukuta ja sitten ei tosiaan nukuta, kun ikäviä asioita miettii!

Timsu


Ei se aina onnistu jos elämäntilanteessa on jotain joka painaa; paras konsti on lähteä neljän seinän sisältä ja alkaa tekemään jotain, lähde esimerkiksi kävelylenkille ja pyri ajattelemaan jotain muuta, tutki vaikka luonnon ihmeitä, kyllä se aika aina parantaa, päivä kerrallaan, on se minuunkin auttanut. Tällä hetkellä menee ihan mukavasti.

Sepi


No ei siinä varmaan ole muita keinoja pahemmin kuin laittaa itse stoppi synkille ajatuksille ja kääntää uusi sivu jonka otsikko on: Kivaa ajateltavaa

ellu


Silittelemällä koiraa ja kissaa ja juttelemalla niille. Auttaa aina.

karvakamukivaa


Olen harrastanut aivan samaa. Viime keväänä kun maailma taas kerran koetteli suru-uutisin ja tuntui, että sen alle musertuu, aloin pienin askelin kääntämään ajatukseni kohti hyviä ja positiivisia asioita ympärilläni. Asetin "tuntosarvet" etsimään positiivisuutta negatiivisuuden sijaan ja ainakin minut se pelasti synkkyydeltä. Huomasin myös, että minulle alkoi tapahtua kaikenlaista pientä hyvää ja sain kanssaihmisiltä takaisin sitä samaa positiivisuutta mitä itse levitin.

Marja


Kaikista helpoin tapa on ajatella mukavia asioita ja työntää vain pois ne synkät ajatukset. Ja jos päivän aloittaa kiittämällä kaikesta siitä mitä on ja olemalla siitä onnellinen, ei synkät ajatukset niin helposti päähän pääsekään :)

martta


Muistutan itselleni että sateen jälkeen paistaa AINA aurinko. Sitten yritän löytää edes yhden positiivisen asian hankalasta tilanteesta. Se eka ajatus on kuin pieni lumipallo, joka vieriessään muodostaa isomman ja isomman. Lopulta sitä vain huomaa ettei sekään "huono" asia niin huono ollutkaan.

Lalla79


Samoin kuin synkät ja raastavat ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia asioita niin kaunaiset ja kostonhimoiset ajatukset saa pois ajattelemalla anteeksiantavia ajatuksia. Ja päinvastoin. Ajatusten taistelutantereella voittavat ne ajatukset joiden puolelle vapaa tahto asetetaan.

Satu


Olen Christerin kannalla, että synkät ajatukset saa parhaiten pois, kun ajattelee kaikkea kivaa. Tietysti pitää myös miettiä, miten tuon synkkyyden ratkaisisi, jos sitä yrittää katsoa ulkopuolisen silmin ja miettiä ratkaisua objektiivisesti, silloin negatiivinen muuttuu helposti pikkaisen positiivisempaan suuntaan.

Irmeli-53


Synkät ajatukset kaikkoavat tai ainakin tuntuvat pienemmiltä, kun ne joko sanoo ääneen tai kirjoittaa ne. Joskus lähetän ajatukseni sähköpostitse ystävälle, perään kirjoitan yleensä - Kiitos, kun olet olemassa, olo on jo parempi! Eilen etsin Positiivarit sivuilta huolien tuhoajaa... Voihan ajatuksensa kirjoittaa paperillekin, rutistaa ja repii paperin ja silppu lehtikeräykseen. Osa taakasta on vähempänä! Hyvä opetus tuli eilen illalla, kun kuulin äidistä, joka oli toivonut ystävältäni jouluksi porkkanoita, perunoita ja omenoita. Kyynelet valuvat jälleen silmistä, kun ajattelen tuota äitiä. Vaikka välillä tuntuu, että itsellä on tiukkaa, olen monella tapaa onnekas ja sitä pitää osata arvostaa. Näin joulun alla on meidän hyvä miettiä, onko meillä todellisuudessa mikään huonosti, pitääkö minun miettiä, kunpa saisin joulupöytään myös porkkanoita, perunoita ja omenia. Ystävälläni on sydän täyttä kultaa, hän oli ihmetellyt, etkö muuta jouluksi toivo. Äiti oli sanonut, että pieni kinkku ja joululaatikot ovat pakastimessa, kun oli saanut halvalla. Em. toiveen ystäväni toteuttaa, koriin menee myös riisiä ja sekahedelmiä. Kiitollisuuden oppiminen vähentää synkkiä ajatuksia!

Satu


Kun oikein ahdistaa komenna itseäni miettimään HETI 10 asiaa jotka ovat hyvin tai menneet hyvin. Joskus päästän itseni helpolla ja pitää nimetä vain viisi- jos oikein ahdistaa. Onneksi nykyään enää harvoin!

Illalla mietin aina päivän parhaan näyn, hajun, koskettamani asian, maun, äänen ja yhden muun hyvän. Eli siis kaikkien aistien kautta kokemistani asioista päivän mukavin. Hyvä huomata miten paljon hyvää yhteen pieneen päivään mahtuu, jos vain pysähtyy havainnoimaan.

Jatta


Teen samalla tavalla. Olen kehitellyt itselleni muutaman mukavan muiston, jotka otan esille kun tulee tilanne, että rupean ajattelemaan negatiivisesti. Voin sanoa, että se toimii... Elämäni on huomattavasti helpompaa ;)

Illi


Minä annan synkät ajatukseni Taivaan Isän hoitoon. :)

Milla


Aloitan ajattelemalla iloista suosikkimusiikkiani, josta tulee hyvät muistot mieleen. En anna mitään sijaa ns. synkille ajatuksille eli iloinen musiikki ja hyvät muistot valtaavat mieleni. Toimii takuuvarmasti.

Kun vielä liikkuu reippaasti ja joogaa niin kyllä tulee kevyt ja hyvä olo.

ASENNE RATKAISEE. AINA.

Asenteella


Laitan saunan lämpenemään ja lähden tunnin lenkille. Tai teen mitä tahansa mistä saa kunnon hien pintaan ulkoilmassa (lumikenkäily, hiihto, pyöräily, sauvakävely, hiippailu, hölkkäily, rullaluistelu, kipakka kävely jne.) Tämän jälkeen saunan lauteilla ei ole synkkyydestä tietoakaan! Jos olen kipeä tai muuten en pääse ruumista rääkkäämään luen kirjaa.

Tiina


Synkät ajatukset häipyvät taatusti metsälenkkipolulla. Metsä on aina ollut lohduttajani, rauhoittajani, kirkkoni ja asiat ovat saaneet metsässä ja luonnossa oikeat mittasuhteet ja lenkin jälkeen on kuin uusi ihminen.

Eveliina


Kun on allapäin ja synkistely päällä, teen jotain hyvää ja piristävää jollekin toiselle. Se kohentaa kummasti omaa mieltä ja on tehokasta - omaksi hyväkseen ei välttämättä jaksa mitään tehdä tai ei tunne "ansainneensa" hyviä asioita. Onnitteluruno, jonkin toiselle ehkä tarpeellisen tiedon välittäminen, yhteinen lounas, pieni lahja, ylipäänsä huolehtivaisuuden osoitus, vaikka kahvikupin ja keksin kantaminen uupuneelle työtoverille joka ei ehdi / voi / halua pitää taukoa - tapoja on vaikka miten paljon ja jotain on aina yleensä ihan nenän edessä.

Meimei


Synkkien ajatusten karkottamiseksi noudatan aina, jos mahdollista, äitini hyvää reseptiä: ulos kävelemään!

riia


Olen opetellut kääntämään synkkiä ajatuksiani pois ajattelemalla ikävien ajatusten sijaan omaa rakasta puolisoani, hänen hyviä puoliaan ja apuaan arjen jaksamisessani. Toimii! Hyötynä tästä on myös se, että osaan nykyään paremmin arvostaa puolisoani ja myös osoittaa sen hänelle.

Tuula


Synkkien ajatusten vallatessa mieltä yritän etsiä positiivisia asioita elämääni. Puuhastelen mukavia hommia ja yritän esim. ilahduttaa perhettäni saaden sieltäkin suunnalta "potkua" elämään. Kaikista paras huolien haihduttaja on rakastavat, lohduttavat läheiset joille voi purkaa sydäntään, jotka aidosti kuuntelevat ja haluavat auttaa. Varauksettomin hellyydenosoittaja on pieni koiranpentu joka selvästi vaistoaa alakuloisen mielen ja haluaa lohduttaa...ja myös onnistuu siinä.

Pikkuhiljaa synkkien ajatusten verho avautuu ja päivä jälleen paistaa...

Niiskuneiti


Siis ... en vastaa itseni puolesta, koska olen nainen - mutta tiedän , että VAIN MIES voi ohjailla ajatuksiaan tuolla tavalla - JA SIITÄ MINULLA ON KOKEMUKSIA vain miesten kertomana ja kuvailemana, sillä itse en ole siinä - "AJATTELE VAIN MUKAVIA ASIOITA" –ONNISTUNUT -ei mun aivoni vaan toimi niin.

Levari


Kyllä tekee. Minä olen harjoitellut tietoisesti jo vuosien ajan sitä, että kun asia on huonosti, olen aina yrittänyt löytää siitä jonkun positiivisen asian, vaikka vaan yhden ja olen alkanut ajatella sitä. Se toimii ihan oikeesti.

Minä en ensin uskonut tähän (olin lukenut jo joukon itsetutkiskelun kirjoja) mutta päätin yrittää jos sillä saisin vaikeiden asioiden hetkellä edes vähän valoa elämään.

Aikaa siihen meni, mutta kun sisukkaasti vaan aina yritin löytää jonkun hyvän asian (välillä piti puhua oikein ääneen itseni kanssa), sitten yks kaks huomasin, että sehän toimii. Nyt se toimii jo automaattisesti ja on tuonut elämääni paljon iloa!

Iloa elämään!


Käyn asiat yleensä mielessäni läpi ja sitten päätän, että näin kävi eikä se suremalla parane. Eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Mitä et voi muuttaa, yritä hyväksyä ja mukautua. Niillä mennään, mitä on annettu. Mä oon lakannut huolehtimasta.

Neela


Mukavat ajatukset on hyvä konsti päästä synkistelystä eroon. Erityisen mainioksi olen myös huomannut kiitollisuuden; kun alan luetella mielessäni niitä lukuisia asioita, joista olen kiitollinen, synkistely loppuu siihen.

Helena


Christer on ihan oikeassa. Esimerkiksi yöllä jos herää eikä saa unta ja ikävät asiat alkavat pyöriä päässä, niin mulla on "LOTTOHAAVE" jossa voitan (muutan aina summaa, että saan samalla aivojumppaa) lotossa ja alan jakamaan rahoja minulle tärkeille ihmisille ja tietysti mietin mitä ostaisin omalle perheelle ja kuinka muistaisin kipeästi tarvitsevia. Ja uni tulee aina ja todella nopeasti - sillä ajatuksesta tulee hyvä mieli.

-soili-


Täällä Kaisu joka myös ajaa synkkiä ja raastavia ajatuksia pois mielestään ajattelemalla mukavia. Opin jo nuorena (onneksi) että mielemme on kuin näyttämö. Voin ohjaajana määrätä millaisia näyttelijöitä näyttämöllä on. Joskus sinne juoksee ilman lupaa huonoja näyttelijöitä. (Synkät ajatukset) Ohjaajana käsken ne pois. Laulan vaikka jotain kaunista laulua niin kauan että nuo synkät ajatukset (väärät näyttelijät) poistuvat. Vaihdan synkän tilalle valoa. Täten jää energiaa selvittää synkkiä juttuja. Käytännössä olen kokeillut monta kertaa. Se toimii.

Synkän tilalle valoa ;-)


Aika harvoin annan tilaa synkille ajatuksille, koska mielestäni se on turhaa. Yritän ajatella että minulla on kuitenkin vielä asiat hyvin koska pystyn ajattelemaan loogisesti ja päättämään, mitä ajattelen. Moni ei pysty sairauden takia loogiseen ajatteluun, muisteluun tai itsensä kehittämiseen ajattelun avulla.

Irkku


Ajattelen mikä voisi mennä vielä enemmän pieleen, ja huomaan että mahdollisuuksia on lukuisia. Totean, että hyvä näin, huonomminkin voisi olla.

sirku


Olen samaa mieltä Christerin kanssa. Synkät ja raastavat ajatukset menevät pois mielestä, kun ajattelet positiivisesti. Äidilläni oli hyvä elämänohje: "Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin." Pyri ajattelemaan ne positiiviset puolet ja olosi tuntuu paljon kevyemmältä. Huolet ja murheet eivät tunnu ylipääsemättömiltä kun ajattelet positiivisesti. Opettele myönteinen ajattelu, ei se vaikeaa ole. Ja huomaat: elämä hymyilee ja olosi tuntuu kevyeltä!

Maikki


Olen samaa mieltä kanssasi! Joskus tarvitsen tueksi jotain positiivista lukemista. Pahimman alakulon voittamiseksi luen ääneen! Keskittäessäni kuulon, puheen ja lukemisen pystyn paremmin unohtamaan synkkyyden. Itsesuggestiota ei tarvitse tehdä kauan kun olo kohenee!! Suosittelen kokeilemaan!

- sari -


Ihanaa, upeaa lukea ja huomata, että meitä on muitakin samanmielisiä!
Näinhän se asia vain toimii. Synkkään mieli alaan on helppo vaipua, mutta pitää muistaa aina, että lantilla on myöskin se toinen puoli. Ja tämä on se minun motiiviini ja kannustimeni uida pois negatiivisesta maailmasta.
Pitää muistaa myöskin se, että elämä on ylämäkeä, alamäkeä ja joskus ollaan aallon pohjalla ja taas voi hetkessä olla aallon harjalla.
Kaikesta huolimatta ja juuri siksi elämä on ihanaa ja se lahja jota vain itse voimme hoitaa.

Positiivisilla adjektiiveillä on kanssaihmisiin hyvä vaikutus. Ei silti paranen liikaa makeilla, mutta soivasti. Räntäsateesta huolimatta hyvää ja antoisaa joulun odotusta Sinulle!

siku 56


Kyllä ne ajatukset vaan ohjaa. Eilenkin oli sellainen oikein paska aamu, että olisi vaan ollut kiva olla sängyssä ja miettiä niitä ikäviä asioita. Mutta sieltä vaan väkisin ylös, vaatteet päälle ja koira remmiin ja ulos. Lenkille jäi pahat jutut ja loppupäivä meni hyvin.. illalla totesin itselleni, että aamulla meni 2 tuntia päivästä pilalle möllöttämällä. Niin miten tämä ajatuksiin liittyy...no siksi että pidän ulkoilusta ja se tuo hyvän mielen, koirani on rakas lenkkikumppani joten siinä tulee tietty juttu sitten.. ei ihan yksin tarvitse lumipyryssä rämpiä. Ja ajatukset selviytyvät ja luonto antaa sitä positiivista ajateltavaa.. pirteä lumi, valoisuus jne. Eli ne paska-ajatukset väistyy.

Saaravieno


Oivaltamalla, että synkät ajatukset ovat vain ajatuksia, joita ei ole sellaisenaan olemassa kuin ainoastaan itse niitä luomalla. Kärsivällistä karsintaa tekemällä omien ajatusten suhteen, voi jalostaa itsensä ajattelemaa pääasiallisesti vain valoisia asioita ja ikävämpien asioidenkin valoisia puolia.

Tapsa


Tilanteessa, jossa miestyötoverini antoi negatiivista palautetta työn tekemisestäni, sai minut pahalle tuulelle, sillä olin saanut palautetta vähän jokaiselta työtoveriltani sillä viikolla. Ajatukseni ja oloni synkistyivät, mutta muistin sanat "Eihän ne kanat pilaannu, vaan munat". Pidin ajatukseni omana tietonani. Loppupäivä sujui hienosti.

Toinen tilanne: Olin matkustamassa junassa kohti Helsinkiä muutama päivä äitini kuoleman jälkeen. Katselin maisemia mitään näkemättömin silmin. Katselin matkustajiakin välillä, kun huomasin, että poliisi kävelee käytävää pitkin ja katsoo minuun. Silloin sain ajatuksen: "Yksikään hiuskarva ei putoa päästäni Jumalan tietämättä". Tiesin olevani turvassa Jumalan kämmenellä. Tuona hetkenä itkin ensimmäisen kerran äitini kuoleman jälkeen. Oloni helpottui ja surutyö pääsi alkamaan.

Kolmas tilanne: Joulukuisena synkkänä iltana voivottelin ulkona olevaa pimeyttä. Tuntui, että sisimmässäni oli samanlainen pimeys, ellei pahempikin. Muistin lukeneeni: "Älä kiroa pimeyttä, sytytä kynttilä". Siitä päivästä lähtien olen silloin tällöin sytyttänyt kynttilän tuomaan valoa pimeyteen, sillä kiroaminen ei auta tuomaan valoa.Eija


Parhaiten edellä mainittu asia toimii itselläni, kun on tullut jotenkin mokattua ja se ensin harmittaa, mutta sitten muistan armahtaa itseäni ajattelemalla, että no, tämmöinen minä olen, en ole täydellinen eikä minun tarvitsekaan olla. Mikä valtava helpotus! Ei tarvitse tuhlata energiaa häpeään. Näin pitkälle pääseminen otti useamman vuoden ja piti aloittaa hokemalla itselleen, että saan olla erehtyvä ja mokaava ihminen ja kuitenkin olen tarpeeksi hyvä. Tie on ollut pitkä, mutta mielenkiintoinen ja palkitseva. Ja se jatkuu..

matkalla


Synkän ajatuksen kerron parhaalle ystävälle... synkkyydestä onkin sitten jo puolet pois..

linjatien lihava lady


Lähtemällä mieluisaan harrastukseen, joka vie ajatukset pois turhista. Jääkiekko-ottelussa saa "huutaa" ja tämähän on myös mainio pään tyhjennyskeino.

Ahkera Lukija


Synkistelyä ei voi lopettaa ihan kylmiltään. Synkistely pitää lopettaa ihan tietoisesti ja ensiksi pitää päättä mitä mukavia asioita voisi ajatella. Kun ne (yksikin riittää) on löytänyt niin ensin pitää keskittyä vähäksi aikaa ajattelemaan "ei mitään". Tämä "ei minkään" ajattelu on aika haastavaa ja vaatii keskittymistä, sillä synkät ajatukset tulevat väkisin pintaan. Tässä vaiheessa pitää pinnistellä ja pitää ajatukset nollassa! Kun ajatukset saa joksikin aikaa nollattua, voi ottaa jonkun mukavista aiheista ja alkaa vähitellen keskittyä siihen. Aina kun synkistely iskee päälle, palataan nollaan ja sieltä vähitellen mukaviin ajatuksiin. Tästä saa vähitellen sellaisen toimintamallin joka auttaa synkistelyn vähentämiseen.

Leena


Minun synkkä ajatukseni on meidän talonmiehen saamattomuus, olen odottanut varaston oven korjaamista jo yli puoli vuotta, sitä ennen odotin jääkaapin oven korjaamista neljä kuukautta. Aina täytyy muistuttaa eikä kuitenkaan tapahdu mitään. Ja muutenkin se on niin tuikean oloisen näköinen... - Nyt on joulu tulossa, on helppo ajatella jouluisia ajatuksia. Tämä aamun avaus positiivisesti sähköpostitse on aivan ihana juttu! Näitä kun lukee ja varsinkin lasten sanomisia täältä niin minulta ainakin unohtuu hetkeksi koko saamaton talonmies! Nyt minä aloitin ihan tietoisesti ikioman mukavien asioitten vihkon täyttämisen, liimailen sinne hienoja tarroja, kirjoitan runoja ja mietelmiä, piirtelen lasten kanssa kuvia, se vie ajatukseni pois. Sain niin hienon vihkon, on oikein ylellistä omistaa sellainen, ja tarkoituskaan ei ole kummoinen, kunhan vaan saan mieleni mukavaksi kun tartun vihkoon ja täyttelen. Tänäänkin menen ostamaan siihen tarroja lisää! (Olen jo yli 50 v!) Miten voikin innostua näin "ikioman vihkon" avaamisesta ja selailemisesta!

anniina


No joo, kyllä minä ainakin pyrin ajattelemaan niitä asioita, mitkä on hyvin. Ei saisi alkaa pyöriskelemään ns. synkissä ajatuksissa. Synkätkin asiat pitää tietysti käsitellä, mutta sitten pitäisi siirtää ajatukset myönteisempään ja uskoa, että tästäkin päästään eteenpäin.

Apris


Vanha kunnon listaustemppu auttaa: ajattelen mielessäni tai kirjoitan paperille niitä asioita jotka ovat hyvin. Yritän myös suhteuttaa huolenaiheeni "maailmanmittakaavaan". Nämä konstit saavat omat synkeät ajatukseni laimenemaan huomattavasti.

Maikki


Minä sytytän kynttilän ja istun miettimään syntyjä syviä .Valo ja tuli tuovat iloa siihen hetkeen ja vie ajatukset väkisinkin pois synkistä mietteistä. Syntyy toivoa elämään!

Irmeli


Kyllä synkkiä ajatuksia saa pois ajattelemalla mukavia asioita. Jos ei meinaa onnistua voi lukea mukavia ja/tai ns. kasvattavia kirjoja, katsoa hupasia tv-ohjelmia tai tehdä jotain mielenkiintoista jolloin ajatukset saa pois epämiellyttävistä asioista. Jos nuo ei auta niin vielä on ystäviä, seuratoimintaa joihin voi mennä purkamaan ajatuksia tai vain pitämään hauskaa. Täysin synkkien ajatusten valtaan vajonnut tarvitsee kuitenkin jo ammattiapua.

Leila


Johan se Markus Aurelius sanoi että "ohjaa itse tahtoasi". Eli ei anna tahdon ohjata, eikä ajatuksien. Nimesimme työkaverin kanssa ystävämme MUKAVAKSI koska huomasimme ajattelevamme hänen toimistaan usein niitä kärjekkäimpiä puolia. Jopas muuttui mukavaksi.

ajatuksiensa ohjaaja


Jos huomaan samojen synkkien asioiden pyörivän päässäni pakotan itseni tekemään jotain muuta, että ajatukset katoavat. Esim. ristikoiden ratkonta vie hyvin ajatukset muualle. Ystävien kesken on helpppo päättää, että nyt vaihtuu puheenaihe jos joku synkistelee liikaa.

Keski-ikäinen


Kun on tarpeeksi synkkä, niin lähden urheilemaan, mielellään pallopelejä porukassa. Tulee hyvä fiilis ja asiat jotenkin suhteutuvat tähän suureen maailmaan. Sen jälkeen pystyn ajatteleman niitä hyviäkin asioita, kun huonot eivät kaadu päälle.

Satu


Minulla on ihan sama toimintatapa. Joskus täytyy todella pinnistellä, ettei anna valtaa kurjille ajatuksille kun ne yrittävät vallata mielen.

Niitä mukavia ajatuksia ovat lapsenlapset ja kaikki tapahtumat jotka naurattavat. Yksi tapaus on varma, aina kun palaan siihen ajatuksissani, en voi kun nauraa :-).

Olen myöskin yrittänyt tätä opettaa joillekin tuttavilleni, mutta " kun ei älyä ei älyä" :-).

Saatan myöskin kysellä näiltä murheenkryyneiltä, että mitä mukavaa sinulle on tapahtunut. Ja löytyyhän niitä mukaviakin asioita jos oikein pinnistelee :-)

Hyvää Joulun Odotusta

Sirkka-Mummo


Kyllä minunkin mielestä ajatuksessa on voimaa ja mukavia ajattelemalla voi voittaa huonon tuulen ja muunkin murheen.

Aika usein tämän lisäksi leivon, kun mieli on mustana tai elämän meno ahdistaa. Mikäs sen mukavampaa, kun ajatukset pitää keskittää tekemiseen ja lopputuloksena on ihanaa tuoretta leivonnaista... jos ei itselle, niin työkavereille aina kelpaa :)

Piia


Kun oikein harmittaa, on hyvä keino lähteä lenkille. Kolmen kilometrin kävelyn tai kahden kilometrin hiihdon jälkeen tuntuu, että suksi luistaa muutenkin elämässä. Lenkillä on aikaa ajatella elämää suurempia ajatuksia ja kehitellä ideoita. Kokeilkaa itse. Ihme ja kumma, jollei tämä auta. Sateella täytyy kuitenkin keksiä jotain muuta vaikkapa hyvään kirjaan syventymistä.

Risto Hyvinkäältä


Kyllä asia on niin, että mukavat asiat syrjäyttävät synkät ajatukset. Toimii myös fyysisesti, eli talven pakkasessa kylmänväristyksen saa pois ajattelemalla kuumaa ja hikistä aurinkorantaa... kokeilkaa vaikka!

Sami


Kyllä ikäviä asioista saa ainakin hetkeksi pois ajatuksista tekemällä ja ajattelemalla jotain mukavaa ja mieluista. Ei ehkä pelkkien ajatuksien muuttaminen riitä, ainakaan itselläni. Konkreettinen tekeminen ja siihen ajatusten kääntäminen auttaa. Jos jää paikalleen, niin varmasti synkkyys saa vallan.

Aina kannattaa yrittää


Hei, olen opetellut ajattelemaan kaikissa tilanteissa myös mukavia ja positiivisia puolia kulloinkin ajatuksissa tai puheessa olevasta asiasta. Alussa se välillä unohtui, mutta nyt onnistun jo aika hyvin. Jos olen keskusteluissa kavereiden tai työtovereiden kanssa yritän tuoda synkistä (murheellisista, huonoista, surullisista..)ajatuksista ja puheista vähitellen hyviä puolia esiin ja kääntää asian valoisammalle puolelle. Kun tätä toistaa tarpeeksi monta kertaa niin se tulee tavaksi ja elämä on "kirkkaampaa". Tästä saa hyvää energiaa päivään, innostusta erilaisiin asioihin ja mahdollisesti voi auttaa myös toisia näkemään asiat enemmän plus -merkkisinä!


Riitta


Meidän perheessä mukavilla ajatuksilla ajetaan pois ankeat päänsisällöt, toimii loistavasti vaikkapa nukkumaanmenoaikaan. Jos päässä pyörii synkkiä ajatuksia uni ei tule mutta kun hetken aikaa ajattelee jotain aurinkoista, pehmeää, kaunista, hyväntuoksuista tai muuta mieleistä, niin eipä aikaakaan, kun nukkumatti saapuu.

Rulla


Kun kuulen töissä tai muualla ihmisten murheista, vastoinkäymisistä, huolista jne., oma elämä alkaa tuntua helpolta. Itse asiassa elämäni lieneekin hyvällä tolalla. Teen myös niin kuin Christer, ajattelen mukavia asioita. Olen laittanut tavoitteekseni tulla hyväksi mieheksi. Rakentelen elämääni niin että mukavat asiat, kuten ystävät, harrastukset, tukevat ja auttavat minua jaksamaan ja näkemään asioissa positiivisia puolia. Yritän myöskin jakaa ystävällistä puhetta, kannustusta, ja positiivista asennetta läheisilleni ja ystävilleni. Itse asiassa taidan saada itselleni kaikenlaista hyvää enemmän, kuin mitä teen tai sanon muille !

Jussi


Minulla oli tosi raskaita ajatuksia tässä jokunen aika sitten ja aina nukkumaan mennessä ne alkoivat painamaan. Minäpäs keksin, että alan suunnitella puutarhaani. Näin aina nukkumaan mennessä mietin jotain uusia juttuja puutarhaani ja sain unen päästä kiinni. Päivisin touhuamalla kaikkea mukavaa sain ajatukset paremmalle puolelle.

Tuikku


Kun minut valtaa synkkyys: Aina tätä samaa, aamulla töihin, töissä aina kiire, illalla kotiin, jossa kukaan ei enää odota. Silloin muistutan itseäni siitä kaikesta hyvästä, mitä olen saanut: kolme ihanaa tytärtä ja yhden suloisen tyttärentyttären ja terveyttä meille kaikille. Koko tämän "akkalauman" kruunaa vielä ponteva äitini, josta on ollut paljon iloa lapsilleni ja nyt vielä lapsenlapselleni ja tietysti päinvastoin. Neljä sukupolvea onnea ja iloa! Eihän minulla ole mitään syytä olla synkkänä, sanon itselleni. Toimii.

Kirsikka


Jos pääni alkaa muistuttaa liikaa minua tekemättömistä hyvistä päätöksistä tai tehdyistä hölmöistä päätöksistä, käännän pääni kesämökille päin ja alan suunnitella, mitä kaikkea kivaa siellä ensi kesänä puuhattaisiin. Tai sitten oman kodin sisustamiseen. Mukavinta on tietenkin katsella pojan pojan kuvaa ja ajatella hänen seuraavaa tapaamista. Se on varmin tapa saada sydän pakahtumaan rakkaudesta.

t.e.p.


Minun kohdallani se ei riitä mukavat asiat. Synkistä ajatuksista tulee jatkuessaan usein kierre, josta ei tahdo löytää ulospääsyä. Täytyy olla jotain toimintaa, eli katsoa vaikka mielenkiintoinen elokuva. Täytyy saada katkaistua ajatuskierrettä ja siirtää ajatukset ulkoiseen toimintaan.

Salme


Kurjuuden maksimoitumishetkinä ajattelen usein hyviä perusasioita joita olen saavuttanut ja onnellisia tapahtumia joissa olen ollut mukana ja ihania ihmisiä joita tunnen. Ihan väkisinkin siinä tulee onnelliseksi ja ymmärtää ettei asiat ole ollenkaan hullummin.

Tiinuli


Aina, kun synkät ajatukset pyrkivät pintaan, varsinkin yöllä, jolloin kaikki on muutenkin mustempaa, alan miettiä mitä kukkia taimetan ensi keväänä ja mitä yrttejä laitan kasvimaalle. Kasvihuoneenkin kasvit tulee mietittyä tällaisessa tilanteessa. Hyvin toimii ja kevään tullen on siis suunnitelmatkin valmiina! :)

sini


Vastoinkäymisten yhteydessä vanhat epäonnistumiset tulevat mieleen. Joskus oma toiminta ei ole ollut tilanteeseen sopivaa, on tullut möläytettyä jotain ihmeellistä tai kohdeltua toisia kaltoin. Silloin annan itselleni anteeksi, totean että olen vain ihminen ja se mitä aiemmin olen ollut, on muokannut minusta tällaisen -pääsääntöisesti voin olla itsestäni ylpeä. Erehtyminen on inhimillistä ja anteeksiantaminen jumalaista, varsinkin itselleen.

Tämän pienen sisäisen saarnan jälkeen suljen ikävän ajatuksen mielestäni ja teen jotain mukavaa. Näin joulunaikaan otan tortun tai piparin, ja pim; heti on hyvä mieli!

Johanna


Olen helposti "synkkyyden syövereihin" uppoava tyyppi, mutta olen oppinut pikku hiljaa, että siinä vaiheessa kun saa itsensä kiinni ajattelemasta ikäviä, niin pitää tehdä jotain ja äkkiä! Hyviä keinoja ovat mm. liikunta (varsinkin ulkona liikkuminen!) josta tulee hyvä mieli, lisäksi lukeminen (hyvä kirja tai myönteinen lehtijuttu) sekä musiikki ja laulaminen! Yleensä näitä touhutessa sitten jo hetken päästä ei edes muista mitä ne synkät ajatukset olikaan...

Taneli


Joskus nousee synkkiä ajatuksia tekemättömistä asioista tai vääristä valinnoista aina tuolta nuoruudesta saakka. Harmittaa todella jotku asiat. Silloin pitää tosissaan vaan ajatella ja sanoa itselleen, että täytyy elää tätä hetkeä ja katsoa tulevaisuuteen. Ei ole mitään hyötyä jäädä rypemään menneissä, pilaa vain tämänkin hetkisen elämänsä. Todella täytyy vain kääntää ajatukset muualle ja yrittää elää tämä hetki toisin, ettei tee samoja virheitä vielä vanhanakin.

mummi


Kyllä, minä ainakin teen. Ajattelen aina, että "ei seuraava päivä voi olla kuin parempi" ja niin se yleensä sitten onkin. Yritän myös synkeiden hetkien tullessa miettiä, mitkä kaikki asiat ovat HYVIN, ja yleensä silloin huomaan, että turhaahan se synkistely onkin.

Gitta


Jos haluan poistaa maailman tapahtumista, kuten sodat, nälänhätä, ilmastonmuutos, lama, järkyttävät uutiset, jne. johtuvat synkät ajatukset, niin katselen ympärilleni ja huomaan aina jotain toisen ihmisen tekemää tai Luojan luomaa kaunista. Jos tiedän tehneeni tänä päivänä jotain hyvää ja epäitsekästä, niin rauhoitan mieltäni, sillä on asioita, joille en voi enempää juuri nyt.

Kiitollisuuden opetteleminen on hyvä keino poistaa synkkyys, joka johtuu itsekeskeisyydestä, itsesäälistä, väsymisestä, liioista vaatimuksista itseä kohtaan tms. Mistä kaikesta minulla on syytä olla kiitollinen juuri nyt? On läheisiä ihmisiä, lämpimät vaatteet, koti, ruokaa, saan olla terve, jne. Äkkiä synkkyys häviää, ja näköala laajenee.

-anne-


Menemällä metsään ja kuuntelemalla metsän ääniä. Siellä huomaan omien murheiden pienuuden.

Kukka


Kyllä vaan! Jos esimerkiksi elämän pienet asiat rupeavat riepomaan ja vaikka ne oman puolison pienet kummallisuudet tuntuvat keljuttavan, poistuu paha mieli, kun rupeaa miettimään kuinka monin eri tavoin puoliso kuitenkin on hyvä. Sama pätee kaikkeen muuhunkin.

Kun lapset näkevät pahaa unta, neuvon heitä unta jatkaakseen keskittymään kaikkeen kivaan, kuten kavereihin, kivoihin leikkeihin, jne. Kun nukahtaessa ajattelee kivoja ja mieleisiä asioita näkee parempia uniakin. Ja tämä on auttanut, niin lapsia kuin minuakin.

Kun kaikesta ikävästä kaivaa esiin jotain hyvää ja positiivista, on elämä paljon helpompi elää. Näin siitäkin huolimatta, että niitä murheita olisi niin helppo jäädä murehtimaan.

Ei muistokirja loru voisi paremmin osua oikeaan; "Etsi aina elämässä kaunista ja hyvää, niin sun pieni sydämesi kantaa kultajyvää".

Hiksu


Ei synkkiä ajatuksia saa pois pakottamalla itsensä ajattelemaan mukavia asioita. Ajatusten nollaamiseen tarvitaan kunnon hikilenkki tai muu vastaava fyysinen rääkki.

Pia

Minun "kikkani" on seuraavanlainen: ajattelen jotain ihmistä/ihmisiä, jota/joita rakastan ja jotka uskovat minuun. Oma äitini on oiva esimerkki eli olen hyvin onnekas , ja koska hän elää, voin jopa piipahtaa kylään nauttimaan mieltä kohottavasta energiasta. Näiden "avainhenkilöiden" ajattelemisen tai kohtaamisen kautta olotila muuttuu ja alan nähdä itseni myönteisemmässä valossa - synkät ajatukset kun usein liittyvän minä-en-oo-mittään-fiilikseen. Ja kun sitten koen itseni hyväksi tyypiksi, on helpompi levittää samaa mielialaa ympäristöön ja kannustaa muita. Tästä syntyy ns. positiivinen kierre ja mikäs parempaa - se siitä synkkyydestä sitten. Toimii!Päivikki


Harjoittelemalla sen oppii ja ajan myötä aina helpompaa. Aluksi oli helpointa katsoa murheitaan kauempaa, vaikkapa ihan avaruudesta saakka ja kylläpä ne tuntuivat pieniltä. Toinen itse hyväksi keinoksi huomaamani oli miettiä OIKEASTI huonompiosaisia, esim. nälkäänäkeviä lapsia ja äitejä joilla hädin tuskin peltimaja yösijana. Siinä huomaa olevansa aika onnellinen täällä Suomen maassa ja murheetkin unohtuvat.
Ja vielä tietysti sekin että sitä saat mitä ajattelet, jos haluat iloa, positiivisuutta, rakkautta, runsautta ja vaurautta elämääsi, ajattele niitä jo olevan elämässäsi tässä hetkessä eli NYT. Eli ei keskitytä puutteeseen vaan päinvastoin, muutoinhan lisää sitä mitä juuri ei halua :)

Mummoenkeli


Minulla on tapana ajatella, että vaikeiden päivien/asioiden jälkeen seuraa jotain mukavaa. Mukava asia ei ole mikään etelän matka, vaan jo ilo siitä, ettei ole suurempia huolia. Laulun sanat: "Myrskyn jälkeen on poutasää" kuvastaa hyvin ajatustani.

Minsku


Kerron ne Jumalalle, koska raamatussa kehoitetaan: "Heittäkää kaikki murheenne Hänelle. Hän pitää teistä huolen" ja "Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua."
Olo helpottaa.

Anja Hottinen


Aivan oikeilla jäljillä olet. Tilanne helpottaa heti, kun tietoisesti alan ajatella hyviä asioita synkkyyden painaessa päälle. Kun jokin raastaa tai synkistää mieltä, pyrin kääntämään esiin mukavia asioita. Jos ei muu auta, soitan ystäville. Jos herään yöllä eikä huono fiilis muutoin helpota, luen jonkun rivin hyvää kirjaa. Sen on ehdottomasti oltava rauhoittavaa tekstiä, jännärit ei sovi. Ja voin jatkaa uniani. Toimii todella.

Marie


Jos mahdollista laitan jotain musiikkia soimaan josta kovasti pidän. Työhön mennessä teen aina näin, hyvällä mielellä on kiva aloittaa työpäivää ja päivä menee paljon kivuttomammin ja tylsät asiat eivät tunnu niin tylsiltä. Ajattelen niitä mukavia ihmisiä, joita ympärilläni on. Olen heistä kiitollinen ja pyrin sanomaan heille miten tärkeitä he ovat. Hyvää mieltä voi jakaa ja levittää iloisella asenteella. Uskon että jonkin hankalan asian tarkoitus on opettaa jotain ja pohdin silloin mikä opetus taustalla on. Perususkomukseni on että selviän tavalla tai toisella hankalista tilanteista tai asioista, ratkaisua vain täytyy etsiä.

Hyvällä mielellä


Synkät ja ikävät ajatukset tosiaan joskus yrittävät painaa päälle. Minä istahdan silloin alas ja pidän niille "puhuttelun". Sanon niille topakasti, että kieltäydyn ajattelemasta niitä. Ja sitten siirrän ajatukset muualle. Ja se toimii, joskus tosin vaatii useamman puhuttelun, ennen kuin uskovat.

Outi Askolasta


Kun menee tallille ja alkaa luomaan lantaa niin sen mukana menee huonot ajatukset lantalaan jonne ne kuuluukin. Tallin siivottuaan voi upottaa kasvot ihanalta tuoksuvaan hevoseen ja hengitellä sen kanssa yhtä tahtia. Muutenkin noiden isojen eläinten kanssa touhutessa oppii nopeasti, että ajatukset on syytä pitää siinä mitä tekee :)

TK


Kyllä, näin on. Ikävät asiat "muuttuvat", kun ajattelen mukavia asioita ja tässä ajan saatossa olen kehittynyt niin, ettei enää tarvitse edes pinnistellä onnistuakseni. Positiivisuus tarttuu!

Ritu


Kyllä tuo yksinkertainen menetelmä toimii ainakin minulla. Kun ahdistus ja pelko on suurimmillaan, 'pakotan' itseni katsomaan tilannettani itseni ulkopuolelta, ja haastan huomaamaan ainakin yhden hyvän asian elämässäni. Tuo hyvä asia, vaikka pienikin (aurinko paistaa, lapset ovat terveitä, minulla on koti jne.) aloittaa mielessä positiivisen kierteen.

Toisilla synkistä ajatuksista luopuminen näyttää kuitenkin olevan vaikeampaa kuin toisilla, eli pessimistisyyteen taipuva äitini synkistelee 'mielellään', ja tarvitsee aika ajoin ulkopuolista apua synkistelykierteen katkaisemiseksi.

Sakra


Saan synkät ajatukset pois lähtemällä liikkumaan. Kun punnerran jumpalla tai lenkkipolulla, huomaan pikkuhiljaa valoisien pilkahdusten nousevan pinnalle.. Sama ilmiö tapahtuu, jos teen jotakin oikein mukavaa lasteni kanssa.. vaikka hieron lasten "kipeytyneitä" jalkoja ja samalla jutustellaan niitä näitä... Tai jos tiedän, että synkkyys johtuu tekemättömistä töistä tai tehtävistä, hoidan hommat alta pois ja kylläpä huojentaa, kun/jos olen ainakin yrittänyt tehdä ne...

Junnu


Synkät ja raastavat ajatukset kuuluvat jokaisen ihmisen elämään, niitä ei voi kieltää. Kun ne tulevat, ne voi toivottaa tervetulleeksi, niillä voi olla oma tärkeä tarinansa. Kun nuo ajatukset ovat vierailleet aikansa, niitä voi kiittää ja pyytää ystävällisesti lähtemään. Niihin ei saa jäädä kiinni. Olen vahvasti kiinnittynyt elämän toivo -näkökulmaan. Tiedän, että ahdingon jälkeen seuraa aina jotain hyvää. Menemällä luontoon, kävelemällä, olemalla hiljaisuudessa elämän toivon äänen voi kuulla. Se on sisimmässämme odottamassa, että kuulisimme sen hiljaisen kutsun. Kaikilla asioilla on vähintään kaksi puolta. Se kasvaa, mihin keskittyy. On siis hyvä ajatella, mitä ajattelee.

Toivotar


Ostin käsintehdyn valokuvilla ja piirustuksilla koristellun kirjasen. Toisissa olosuhteissa voisin ajatella tekeväni sen itse. Kirjaseen pyrin joka aamu ja/tai ilta kirjaamaan niitä hyviä asioita, mitä on sattunut matkalla tähän hetkeen tai mitä päivältä odotan. Kirja on tuossa työpöydälläni vieressäni ja sen voi avata muutamaksi sekunniksi tai minuutiksi, jos siltä tuntuu. -Helpottaa! Eli sama idea, kuin Sinulla.

Pipsa


Stressaantuneena tai synkissä ajatuksissani yritän levätä ja sulkea silmäni ja samalla vien ajatukseni itselleni rakkaimpaan paikkaan; mökkilaiturille auringon paisteeseen. Voin melkein kuulla laineiden liplatuksen ja tuntea auringon lämmön ja se ihana vapauden olotila leviää ja saa minut unohtamaan synkimmät ajatukset ja muistamaan kuinka "vähän" on paljon;)

Sunshine


Tein viikon testin: ota vastaan ilolla kaikki mitä tulee - siis ihan kaikki.
Ajatuksena oli, että kaikki mitä tapahtuu on loppujen lopuksi hyvästä, vaikka sillä hetkellä ei siltä tuntuisi - miksi siis turhaan nostattaa verenpainetta ja ottaa pultteja ollenkaan, jos lopputulema on hyväksi ?
Testiviikon paras koetin oli liikenne, mutta löytyihän se ilo sinnekin - ajoin isoa tietä ja eikun eteen koukkaa sivulta auto joka ei aja edes sallittua nopeutta - argh, jo oli raivo valtaamassa tilaa - kun muístin viikkohaasteeni. Hymyilin ja nauroin lopuksi - itselleni, kuinka noin pienestä voi edes kiukustua - ihan suorastaan naurettavaa. Ja eiköhän edessä ollut liikennehässäkkä, johon olisin joutunut ehkä tilanteeseen liian nopealla vauHdilla, ilman tuota eteen kiilaajaa. Kiitos siis tuostakin.
Toimii kaikessa. Ja pikkuhiljaa se alkaa muodostua tavaksi - otan ilolla vastaan mitä tulee ja katson myöhemmin miksi - ainahan se ei heti näy.
Olo on huomattavasti kevyempi ja parempi - iloisen odottava. Ja pois pysyvät synkät ajatukset aina vain helpommin - kun eihän niille jää sijaa iloisessa mielessä.

paula


Kyllä, me itse hallitsemme ajatuksemme. Jos synkät ajatukset eivät heti lähde pois, on syytä ehkä antaa vähän niille aikaa ja huomiota. Sanoa jotain, esim. ok, nyt ajattelen ja tunnen näin, mutta siihen ei ole syytä, joten nyt jätän nämä ajatukset. Sitten voi jatkaa positiivisin ajatuksin.


Lievät synkät ja raastavat ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia asioita. Keskivaikeat vaativat esim. juttelua jonkun kanssa jostakin muusta, tai lukemista tai esim. loman tai vapaapäivän suunnittelua selaamalla nettiä tai lehtiä. Jos on oikeasti pulassa ja asioita on pakko ajatella, on parasta mennä vaikka kävelylle tai tehdä jokain muuta fyysistä, kuten siivota tms., jolloin asiaan kiinnittyy vain osa huomiosta ja liika "purske" ohjautuu toimintaan.

Tuula


Kyllä positiiviset mielikuvat auttavat, mutta niitä on harjoiteltava. Pitää valita joku asia, jota aina ajattelee, kun mieli mustuu eikä synkästä kierteestä tunnu pääsevän eroon. Toistamalla ajatus alkaa pikku hiljaa tehota. Minun "pakoajatukseni" on lämmin hiekka ja rantaviiva, johon askeleeni painuvat. Kävelen siellä paljain jaloin ja lempeä aalto huuhtoo takanani jalanjäljet vähitellen näkymättömiin. Rantaa riittää silmänkantamattomiin ja aurinko paistaa... Joskus pitää kävellä tosi kauan ennen kuin synkkä mieli hellittää, joskus riittää ihan muutama askel.

LTSamalla tavalla yritän synkät ajatukset ohittaa tai ainakin niitä lievittää. Ajattelen jotain mukavaa tapahtumaa menneisyydestä, yritän ajatuksissani siirtyä siihen mukavaan tilanteeseen ja se helpottaa. Joskus ajattelen, että ikävät ajatukset ovat kuin pilviä taivaalla, tulevat ja menevät samalla tavalla, niihin ei tarvi tarttua, niiden voi vaan antaa mennä ohi.

Positiivarien Ystävä


Minä kirjoittelen muutama päivä viikossa ylös, mitä kaikkea kiva minulle on tapahtunut. Kun sitten vaikka viikon päästä luen mitä olen kirjoittanut, huomaan, kuinka paljon hyviä asioita elämässäni on. Se auttaa minua myös oppimaan, mitä teet minut onnelliseksi, että voin tulevaisuudessa ehkä tehdä enemmän sellaisia asioita, ja saada lisää hyviä hetkiä elämääni :) Hyvien asioiden miettiminen kyllä auttaa, mutta vielä voimakkaampi on usein toimintaan ryhtyminen. Jos olen synkkä on helpoin tapa päästä ajattelemaan taas hyvää itsestään ja maailmasta on hymyillä vähän itsekseni, hengittää tanssia tai jutella jonkun kivan henkilön kanssa.

minäVain


Ajatellessani synkkiä asioita, päätän että - sure näitä, surkoot hevoset, kun niillä on isompi pääkin -

ihmisen mieli eteenpäin


Kyllä se onnistuu! Koin sen itse viime viikolla, kun luulin minulle tärkeän asian epäonnistuvan. Tunnin surin kohtaloani ja sitten aloin tietoisesti etsiä uusia ratkaisuja ja positiivisia puolia asiasta. Ja niitä löytyi!

elsa


Olen sitä mieltä että joskus on hyvä ihan rypeä synkissä ajatuksissa ihan pohjamutia myöten. Käydä kerralla koko asia läpi. Voi että sen jälkeen nouseminen, ajatusten "suihkussa käyminen " ja mukavien asioiden ajattelu tuntuu HYVÄLTÄ ! Silloin huomaa kuinka hyvin asiat ovat. Jos torjut synkät ajatukset, niin miten koskaan huomaat kuinka hyvin asiat todellisuudessa on ? Kaikelle on toki aikansa ja paikkansa.

KiddycatJos huomaan, että ystävät alkavat valittaa asioista ja vallitsee apea tunnelma, mikä tapahtuu tosi helposti, koetan vaihtaa puheenaihetta kohteliaasti tai kiinnittää huomion ympäristöön, josta yleensä löytyy jotain kivaa. Viimeksi olin jo kotona varautunut mahdolliseen tilanteeseen, otin kaikille positiivisen kortin mukaan. Siitä syntyi paljon mukavaa keskustelua ja tunnelma keveni.

JaanaSynkät ajatukset pois... unelmoimalla.

HelinäKun synkkyys iskee ja vielä hallitsen tilanteen, vaihdan kanavaa. Kanavan vaihto voi tapahtua ihan konkreettisesti: autossa vaihdan radiokanavan toiseen, kotona vaihdan tv-kanavaa, siirryn hetkeksi toiseen huoneeseen tai lähden ulos. Olen huomannut, että mielessäkin kanava vaihtuu pois negatiiviselta ja suunta on aina ollut positiivinen.

KatjaSynkät ajatukset hälvenee kunnon hikilenkillä. Tai lukemalla jotain mukaansa tempaavaa kirjaa.

VesimiesAivan oikein; ajattelemalla mukavia ajatuksia on mielikin hyvä ja päinvastoin. Tämän näen työssänikin selvästi; asiakkaan vointi helpottaa, kun hän rupeaa edes vähän kontrolloimaan ajatuksiaan ja lakkaa vellomasta ns. synkissä ajatuksissa. Se kyllä vaatii lujaa itsekuria joskus - varsinkin, jos on masentunut. Tsemppiä Christerille toivottaa tuleva ratkaisukeskeinen psykoterapeutti

AurinkonainenItselläni, niin kuin monelle muullakin, on sisäänrakennettu tapa miettimällä hankkia murheita, vaikka mitään akuuttia ei olisikaan päällä.

Pari päivää sitten tuli taas oikein urakoitua mietintämurheita. Kesken hiipivän ahdistuksen heräsikin ajatus, että mitä ihmettä minä oikein teen? Ensimmäistäkään kunnon murhetta ei ole lähimaillakaan ja minä senkuin kehittelen niitä varastoon.

Päätin vaihtaa ihan uudelle ajatuskanavalle - ja kas kummaa, ensin katosi kiristävä vanne pään ympäriltä ja kokonaisvaltainen hyvänolon tunne valtasi ajatukset.

Tätä ajatusmallia yritän helliä jatkossakin ja tämä Positiivareiden hyvään ajankohtaan osunut asian herättely varmasti edesauttaa muistamisessa.

Harri LKyllä, huomaan tekeväni sitä useinkin. Kun tästä kipeästä ajatuksesta alkaa etsimään valoisia puolia, niin mieli kirkastuu kummasti.

Esimerkiksi läheisen ihmisen kuolema on yksi tällainen erittäin raastava kokemus ja sen ajatteleminen on todella vaikeaa. Itse olen tällaisessa tapauksessa alkanut ajattelemaan tästä henkilöstä niitä mukavia muistoja joita on ja yhdessä vietettyjä lämpimiä hetkiä, niin elämään tulee valoa edes vähän.

Joulutonttumuistaa iloita tästä päivästä, kaikista niistä ihanista asioista (niin pienistä kuin suurista) mitä tällä hetkellä on itsellä olemassa esim. ystävä(t) kenen kanssa voi jutella: Kiitän sinua, koska kuuntelit minuta. Kiitän sinua, koska sinulla on minulle aikaa. Kiitän sinua, koska et harmistu, kun taakoitan sinua. Kiitän sinua, koska olet ystäväni. Kiitän sinua, koska rohkaiset minua. Kiitän sinua, koska osoitat minulle rakkautta, vaikka itse usein nuukailen ja kitsailen sen kanssa. Kiitän sinua, koska sinä, siitä paljon puhumatta, rukoilet puolestani. Olen iloinen ja kiitollinen, että olet olemassa

´Halienkeli'On todella vaikeaa saada ajatuksensa kääntymään positiiviseen suuntaan. Itse tapaan ottaa ns. huonoina päivinä kirjan käteen eikä minkä tahansa kirjan vaan minulla on pieni "ITSENSÄ PIRISTÄMISKIRJA". Se auttaa ja tulee hyvälle tuulelle. Kirjassa on eläinten kuvia ja pieni teksti alla ja kuinka ollakkaan lopuksi kaikki muuttuu positiiviseksi. Kirjan luettua tulee hyvälle tuulelle. Suosittelen.

MarjoEi korvata ajatuksia ajatuksilla, ei. Vaan tiedostamisella. Kun kävelet aamulla portaita, peset astioita, kun lumi narskuu kenkien pohjassa, luutuat lattiaa niin tiedosta mitä teet, älä ajattele. Tämä vaatii opettelua mutta kun siinä onnistuu, huomaa oikeasti elävänsä tätä, tässä ja nyt.

NanaMinulla on tapana kirjoittaa ne ajatukset paperille. Sitten kirjoitan viereen rivin niitä asioitani, jotka ovat positiivisia ja ihania, joita en millään halua unohtaa. Vertaan niitä keskenään ja kyllä saavutan tuloksen, että elämä on niin ihanaa - kaikesta huolimatta. Jouduin opettelemaan tämän jo nuorena selviytyäkseni päivästä toiseen ja siitä tuli tapa, joka toistaa itseään :)

MarjattaLaitan peiliin tarralapun - kanssasi on mukava aloittaa uusi aamu! Kun luen sen -tukka hapsottaen kylppärissä usein ajattelen - hauska- joskus jopa naurattava aamu!

AnneP


Aamuyöllä herätessä ei aina uni tahdo tullakaan uudelleen. Yöllä käännellessä ja väännellessä asiat alkavat suureta ja muuttuvat mustemmiksi. Tulee paniikki eikä uni tule sitäkään vähää. Tällöin käännän ajatuksiani johonkin mukavaan ja hyvään: lämmin kesäpäivä, ihana koettu tunne, läheiset ihmiset -erityisesti heidän hyvät puolensa.
Sitä voi nukahtaa auringon lämpöön kello 3.

Riitta


Riippuu vähän tilanteesta. Joskus auttaa se, että ajattelee mukavia asioita, joskus auttaa laulaminen. Joskus reipas liikunta tuo hyvän olon ja karkoittaa stressin ja synkät ajatukset. Pointti on tehdä tai ajatella jotain, mistä saat hyvän olon.

Irmeli


Jos on todella synkällä päällä, tarvitsen jotakin, joka vie ajatukset väkisin mukaviin asioihin. Kaunis musiikki saa aina huulen pielet kääntymään ylöspäin, koska se täyttää tajunnan hyvällä ololla.

Musiikki on vapauttavaa


Ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät todellista todellisuutta. Ne ovat tulkintoja todellisuudesta, ja sellaisina ne voivat olla oikeita tai vääriä. Ajatukset johtavat tunteisiin, ahdistukseen, iloon, hämmästykseen... Aamuöisiin ajatuksiin saan kuria leikkaamalla mielessäni ajatusten nauhan poikki, kuvittelemalla itseni veneen peräkajuuttaan nukahtamaan kesäiseen laineiden liplatukseen, tai huokaamalla onnellisena: nyt ollaan tässä, kotona, on ihana olla omassa sängyssä. Lukuvinkki: Nilsonne, Åsa: Kuka ohjaa elämääsi. Tämä kirja opetti minulle äärimmäisen tärkeän taidon, miten hallitaan omia ajatuksia.

Miiru


Moi! Joo kyllähän sitä voi kokeilla ajattelemalla hyviä ja mukavia ajatellen. Voi yrittää myös etsiä asiasta jotain positiivista ja saada siitä puhtia.Minä pistän niin sanotusti isonremmin päälle! Siivoan, leivon , käyn pidennetyllä lenkillä, soittelen ystäville ja puhun kuin puuropata.......! Kyllä parin kolmen päivän päästä taas asioita katselee uusin kirkkain mielin! Rauhaisaa ja levollista Joulua toivottelee kili.

kili


Ajattelemalla kesää, aurinkoa tai muuta ihanaa!

Ritva Olsoni


Kyllä Christerin ohje toimii! Monesti raha- ym. huolet painavat heti herättyä, mutta kieltäydyn nousemasta sängystä, ennen kuin olen positiivisten asioiden ajattelulla saanut mieleni iloiseksi. Ja näin päivä alkaa hymy huulilla - sillä huolistamme suurin osahan ei koskaan toteudu ja loppuihin emme pysty vaikuttamaan:)

ElisaO


Esimerkiksi hammaslääkärissä (jota pelkään kuollakseni) ajattelen aina sitä kuinka sitten pääsen kotiin poikani luo ja näen hänen hymyilevän, niin helpottaa kummasti...

peikkomainen


Kyllä, minä mietin mukavia asioita, joita on tapahtunut tai iloista tapahtumaa, joka on sovittu ystävän kanssa. Silloin synkät ajatukset siirtyvät taka-alalle.

memmi


Voi kuinka joskus oikein kylpee synkissä mietteissä ja se tekee hyvää...vähän aikaa! En siis jää ikuisesti asustamaan synkkyyden sijoille vaan todellakin ajattelen oloni hyväksi miettimällä mitkä hyvät asiat elämässäni ansaitsevat huomioni ja kiitollisen mieleni! Sen olen huomannut että mistä olen kiitollinen sitä tuplaan elämässäni ja siksipä en märehdi synkkiä etten niitä toisi elämääni lisää.

Kun siis synkkyys valtaa mieleni, karistelen sen harteiltani kiitollisuudella siitä mikä elämässäni on hyvin. Siitä johtuen hyvää alkaa olla elämässäni enenevässä määrin.

Maarit S.


Ensimmäinen asia on se, että huomaa itse surkean synkkyytensä, eikä pidä sitä "luonnollisena". Ja sitten - ainakin minulla toimii - reipas kävelylenkki kirkonkylän ympäri. Lähes takuuvarmasti vastaan tulee tuttuja, ja kun on muutaman sanan vaihtanut, tuntuukin heti paljon paremmalta. Kotiin palattua yleensä osaa paremmin asettaa synkätkin asiat eri mittasuhteisiin kuin lähtiessään. Tää on vain elämää, eikä sen kummempaa...

Jos synkkyys johtuu omasta mokaamisesta, voi lohduttautua viime elokuussa 100-vuotispäiviään viettäneen äitini ajatuksella: sadan vuoden kuluttua kukaan ei enää muista, että tämmöistä ihmistä on ollut olemassakaan, saati sitten hänen tyhmyyksiään!

mummu 76 v


Ystävä hyvä! Lähde ajatustesi kanssa lenkille, ota vaikka kävelysauvat mukaan tai mene näin talvella hiihtolenkille. Sovita vauhtisi kuntosi mukaan siten, että saat pienen hien. Sitten saunaan tai suihkuun, niin jopa on hyvä ja raukea olo. Ajattele myös iloisia asioita niin elämääsi tulee uutta virtaa.

Hempa


Hei! Uskon tekemisen voimaan. Siis kun teet jotain käsilläsi, niin on pakko keskittyä siihen mitä teet, jää väkisinkin ikävät ajatukset pois. Tee mieluummin jotain josta pidät. Tai jos et halua olla ajattelematta asiaa, niin joskus auttaa lenkille meno, jumppa tai asiasta juttelu hyvälle ystävälle. Ikään kuin omatkin ajatukset selkenevät. Myös hyvä musiikki tekee joskus ihmeitä.

Terttu


Aina ei pelkkä mukavien asioiden ajattelu pidä niitä synkkiä pois, vaan pakkaavat tunkea väliin. No minä nollaan ensin pääni tekemällä vaikka sudokua. On PAKKO ajatella vaan numeroita;) sitten pyrin tekemään jonkin asian jonka valmiiksi saaminen antaa hyvän mielen, että tulipa tehtyä. Yksi hyvä konsti on myös potkia itsensä ulos vaikka kävelylenkille ja parhaassa tapauksessa saada houkuteltua joku hyvä ystävä mukaan. Kummasti mieli paranee siinä matkan varrella ja voi jos vielä lämmin sauna odottaa lenkiltä tullessa!

Anne


Minä olen joutunut tietoisesti kamppailemaan omaa huonommuuttani ruokkivia ja varsin masentavia ajatuksiani vastaan. Nuorempana suorastaan piehtaroin "vioissani" mm. laskemalla, miten monta ulkonäkööni ja kehooni liittyvää vikaa itsestäni löysin ja miten monta töppäystä olinkaan tehnyt. Siitäkös itseluottamukseni "tykkäsi"!
Ylitettyäni neljänkymmenen kypsän iän tajusin, miten täydellisen väärä ja vahingollinen tällainen lähestymistapa ja suhtautuminen itseeni olikaan.

Aloin ymmärtää, että minullakin on lupa olla olemassa, että minunkinlaisellani on oma paikkansa tässä maailmassa ja elämässä ja että minussakin on varmasti myös hyviä puolia.

Kun pahat, väärät ja rumat ajatukset taas alkoivat tulla mieleeni, päätin olla antamatta niille enää minkäänlaista tilaa. Asettelin omat virheeni suhteeseen todellisten katastrofien kanssa, päätin ottaa opikseni, en murheekseni, kömmähdyksistäni ja muistelin tietoisesti hauskoja sattumuksia ja elämäni huippuhetkiä.

Olen antanut itselleni armon olla minä, joka kuitenkin haluaa kehittyä ihmisenä elämänsä loppuun asti.

Tenho


Alan hokea mantraa: minä pystyn, minä osaan, minä jaksan, minä uskallan, minä onnistun. Ja samalla teen mielessäni aivojen pesun suihkulla. Ja todellakin toimii!

-m-


Jos synkät ajatukset alkavat pyöriä päässäni, päätän - kuten Scarlett O'Hara Tuulen viemässä - että "en ajattele sitä tänään, ajattelen sitä vasta huomenna." Ja "vaihdan" ajatukseni iloisempiin. Usein se toimii helposti, joskus ei niin helposti.

Marilla


Tyttäreni 6-vuotias serkku oli perinteisen viikon kanssamme mökillä pari kesää takaperin. Hän heräili usein öisin itkuisena. Pelotti nukkua kaksin serkun kanssa yläkerrassa ja oli vanhempiakin ikävä. Rauhoittelin ja olin hänen vieressään useita kertoja ja vakuuttelin, ettei ole mitään hätää. Nukumme kuin kerrossängyssä vaikka välillämme on lattia/katto.

Kolmannen itkun jälkeen nukuin hänen vieressään loppu yön. Se riitti sillä kertaa. Seuraavana yönä taas heräsin itkuun. Menin tytön viereen ja sanoin, että yritetäänkö nukkua niin, että ajatellaan mukavia ajatuksia. Sellaisia kuinka huomenna mennään uimaan ja saunotaan keskellä päivää. Tehdään eväsretki nurmikolle ja pelataan krokettia. Käydään illalla kalassa ja grillataan saaressa makkaroita. Tyttö nukkuin levollisesti siitä lähtien kaikki yöt. Aamulla herätessään hän sanoi, että miksi äiti ei koskaan ole sanonut, että ajattelemalla mukavia asioita saa nukuttua paljon paremmin.

Palauduttuamme kotiin hänen isänsä soitti viikon päästä, että mitä olin sanonut hänen tyttärelleen, kun hän nukkuu nykyisin niin levollisesti :) Päiväni oli pelastettu ja mikä tärkeintä lapsen yöunet olivat rauhoittuneet.

Satu


Saan stressin ja pahat fiilikset pois mielestä tietoisesti siirtämällä ne pois. Ajattelen asian (oli se sitten iso tai pieni murhe) möykkynä, jonka mielessäni suljen isoon rasiaan. Ison rasian suljen pienenpään rasiaan, jolloin tuntuu että murhe pienenee. Jatkan tätä ajatusleikkiä niin kauan, että tuntuu että murhe on tarpeeksi pieni, ja voin heittää sen pois mielestäni. Lopulta siis mielessäni otan pienenpienen rasian käteen ja viskaan sen kauas pois.

Tuntuu uskomattomalta, mutta minulla tämä keino on pelastanut työn, koulun ja vapaa-ajan yhteensovittamisesta aiheutuneelta stressiltä useasti. Murheet ja tekemättömät työt tuntuvat pienilta murheilta kun ne pakkaa tiiviisti rasiaan ja heittää pois.

Sanna


Kyllä se niin on kuin Christer kirjoittaa! Usein töissä huomaan ajattelevani, kuinka homma on puuduttavaa tai muuten epätyydyttävää - ja sitten ajattelen, mitä kaikkia asioita minulla onkaan ns. plussan puolella työssäni.

Samoin niinä hetkinä, kun yksityiselämä tuntuu jollain lailla kurjalta, alan ynnäämään, mitä kaikkea minulla onkaan mistä voin olla kiitollinen.
Siinä synkkyys häviää, kun tajuaa, miten onnellisessa asemassa oikeastaan onkaan.

Paula


Hyvä on muistaa, että kertahyppäys negatiivisuuden alhosta positiivisuuden pilviin ei vain onnistu. Muutos on tehtävä pikku askelin.

Hyväksi keinoksi olen huomannut, että kussakin hetkessä alan etsiä sitä, mikä juuri silloin olisi kiva asia.

Se voi olla vaikkapa työkaverin kaunis hiussolki, tai jonkun kertoma vitsi. Työpaikkaruokalassa voi olla herkkuruokaani tarjolla, sen odotus vie jo mukavasti aamupäivän yli.

Se voi olla jopa synkkä sää ulkona: silloin voin keskittyä siihen, miten mukavaa on kun saa olla sisätöissä lämpimässä ja valoisassa toimistossa.

Kun näitä arvostettavia pikkuasioita oikein aktiivisesti hakee, siitä tulee pian aika mukava tapa ja vähitellen huomaa, että koko elämänasenne muuttuu positiivisemmaksi.

Kas kun mieli pystyy keskittymään vain yhteen ajatukseen kerrallaan (vaikka sitten vain sen lyhyenkin hetken), joten jos oikein keskityn huomaamaan jotain positiivista ja "lypsän" siitä kaiken mahdollisen irti (eli käyn aktiivista yksinpuhelua mielessäni siitä, mikä tässä asiassa on kivaa), olen antanut mielelleni sellaista positiivista aikaa, johon ei negaatioita mahdu. Opetan alitajuntaani siinä samalla vähitellen muuttamaan ajatusmallejani.

Ja koska tämä pikku harjoitus tuntuu kivalta, sitä on kiva toistaa. Kunhan muistat, että et yritä löytää asioita, joiden "pitäisi" tuntua mukavalta. Ei sinun tarvitse miellyttää äitiäsi tai ystäviäsi tämän harjoituksen kanssa, vaan ainoastaan itseäsi.

Ole siis rehellinen itsellesi sen suhteen, mistä pidät. Muuten et saa aitoa positiivista tunnetilaa aikaiseksi. Ja ilman sitä ei tätäkään ajatusharjoitusta jaksa jatkaa.

Eli jos oikein mökötyttää, katso ympärillesi ja etsi jokin kiva asia. Ja ala mielessäsi kertoa itsellesi oikein kokonaisin lausein, miksi se on mukava juttu. (Kun "puhut" itsellesi, keskityt asiaan pidempään)

Niin kuin vanha joululaulukin sanoo:

"If you´re worried and you can´t sleep,
just count your blessings instead of sheep
- and you´ll fall asleep counting your blessings!"

Leena Turusta


Yleensä synkät ja raastavat ajatukset valtaavat mielen väsyneenä. Niimpä mietin, olenko nyt väsynyt? Huomenna asia voi näyttää aivan toiselta, Ajattelen sitä silloin. Tai, jos se on jokin tekemätön työ tms., sanon itselleni, että hoidan sen pois, heti kun pystyn siihen. Ja niin myös teen, joten se pelkkä ajatuskin ja lupaus itselle auttaa hurjasti, ennekuin vaikea asia on hoidettu edes.

Pilvenhattara


Riippuu siitä kuinka synkät ajatukset mieltä riipivät. Jos on kyse vaikka tarpeellisen työpaikan menetyksestä, suhteen kipeästä päättymisestä tai lapsen sairaudesta, niitä ei mikään "mukava auringonpaiste tänäänkin" saa nujerrettua. Pikkuhuolet ja turhat murheet voi toki aivopestä. Itse olen huomannut mustamaalaavani tulevia tapahtumia tai haastavia tilanteita ihan suotta, ja ymmärrän viimein toistaa itselleni, ettei todellisuus koskaan ole niin paha kuin miksi sen kuvittelen. Auttaa huomattavasti ennakkoahdistukseen, ja sitten en itse tilanteessakaan ole niin varautunut tai negatiivinen.

Villasukka


Lähden ystävien luokse kylään tai soitan jollekin tai rupeen katsomaan elokuvaa, näin saan ajatukseni muualle. Yleensä myös auringon paiste saa mielen hyväksi.

Hessutyttö


Joskus se on todella vaikeaa, mutta olen huomannut, että kun alan puuhastella jotain oikein tohkeissani, esim. siivous, käsityöt, lumityöt, silloin ajatukset ovat tässä touhussa ja pikkuhiljaa synkät asiat eivät enää tunnu ainakaan NIIN synkiltä. Ja jo aikaan saamani homma piristää ajatuksia kummasti.

Lelle


Nimenomaan ajatuksiimme voimme vaikuttaa! Ajattelen positiivisia kivoja asioita ja jopa yritän nauraa jollekin hassulle sattumukselle. Eli ystävät, eikö ollut niin että 90 % on asenteissamme. Minulla kivojen asioiden esiin saanti tulee perheen kanssa juttelulla, valokuvien katselulla tai omia kirjoituksia lukemalla (olen tekemässä eri teemoista "julkaisuja").

Ansku


Vieläkin minua auttaa mielikuva, jolla pienenä pääsin eroon painajaisunista: ajattelen pientä keltaista ankkajunaa, jossa ison ankan perässä on kytkettynä kolme pienempää keltaista ankkaa. Se on niin viaton, eikä voi tehdä kenellekään pahaa, että siitä ainakin rauhoittuu.

Terhikkä


No Christer ei takuulla ole yksin, minä ainakin teen näin! Myönnän, että ensin joutuu 'pakolla' työntämään mieleensä asioita, jotka tekevät onnelliseksi tai joista saa olla kiitollinen, mutta kun tätä harjoittaa jonkun aikaa, väistyvät synkät ajatukset pois. Joskus tämä toimii nopeammin, joskus pitää omistautua asialle oikein kunnolla. Todistetusti toimiva juttu - ajatuksen voima =)

Tiitu


Christer, olet aivan oikeassa. Synkät ajatukset saa pois mielestä. Ne voi myös muuttaa käänteisiksi mielessään. Suosittelen lämpimästi lukemaan Rhonda Byrnen kirjoittaman kirjan The Secret - Salaisuus, joka kertoo ajatuksen suuresta voimasta. Tämä kirja on avannut itselleni uusia ovia elämäni polulla.

Joulua odotellessa

- Kaisu -


Yritän pitää mielessä lääkärin lauseen, että kaikki on kiinni omasta asenteesta. Että synkätkin ajatukset johtuvat vain asenteestani. En ihan allekirjoita sitä, mutta yritän korjata ensin asennettani, jos koen sen mahdolliseksi.

opelisti


Miten sitä voi korvata synkät ajatukset kuin ajattelemalla positiivisesti ja ottamalla yhteyttä omiin ystäviin niin minä teen tai lähden ihmisten ilmoille katsomaan mukavia ihmisiä. Hymy kaupassa tai ystävällinen ja auttavainen myyjä ovat monet kerrat pelastaneet päiväni. Yksi pieni sana kiitos ja hymy saavat ihmeitä aikaan vaikka sen sanoisi itse:)

Pirkko


Jostain kummasta syystä on usein kevyempi olo kun taivaalla loistaa aurinko. Valoa kun saisi tulla enemmän tähän kaamokseen mikä täällä Suomen eteläisimmässä kolkassa vallitsee. Olin eilen jumpassa, jossa hengitysharjoituksen yhteydessä otettiin niskan päällä olevasta synkkyysvyyhdistä kiinni uloshengitettiin syvään ja heitettiin koko moska eteen taivutuksen kera, jonnekin päin seiniä se lensi. Se kevensi oloa. Liike on lääke moneen vaivaan... Liikkukaa, käykää jumpissa, tutustukaa uusiin ihmisiin ,menkää ulos luontoon kävelemään, hankkikaa koira, se vie ajatukset ulos ja luontoon...Jotain muutakin täytyy tehdä, ei riitä että vain yrittää ajatella positiivisia juttuja, ne täytyy kokea.

anthon


Oma konstini on, että ensin rukoilen pyytäen, että minut vapautettaisiin raastavista ajatuksistani ja että saisin rauhan tilalle. Niin aina käykin ja sitten korvaan ajatustyhjiön ajatuksilla siitä, että olen maailman onnellisin ihminen kun saan olla onnellinen. Toimii.

Satu


Onhan toki mukavien asioiden ajattelu suuri voimavara yleensäkin. Jos niiden synkkien ajatusten aiheuttaja on toinen ihminen, niin ymmärtämällä häntä. Ei joka päivä ole hyvä hänelläkään, eikä heillä, jos aiheuttajia on useita. Kilvoittelua ja lähimmäisen rakkautta. Terveisin nimim: "Maan matonen."

Annikki


Itse olen kokeillut ja todennut toimivaksi: Kun oikein potuttaa, pakotan itseni hymyilemään ja johan kohta hymy siirtyy suupielistä ajatuksiinkin.

Outi


Ikävät ja hankalat ajatukset unohtuu,  kun otat esiin ristikkolehden ja rupeat voimistelemaan aivojasi!

Tope


Minulla on useitakin tapoja saada etäisyyttä synkkiin ajatuksiin. Joskus auttaa oman ns. sielunmaiseman esiin suggeroiminen (=rantaveden liplatusta kesäisiin kiviin, heinien heilimöintiä, tuulessa heiluvia puiden latvoja...). Toinen tapa on pakata ajatuksista mielikuvituksessa "möykky" jonka voi sitten siirtää sivuun. Kolmas tapa on ollut keskittyä johonkin "mantraan", joka minulla on ollut lapsena opittu iltarukous. Että näitähän riittää!

-Sini


Vaikeiden sairauksien keskellä olen pyrkinyt ajattelemaan huonojen asioiden sijasta niitä hyviä, positiivisia asioita. Ja kyllä, kaikesta huolimatta: niitäkin löytyy. Ja se auttaa kestämään ne huonommat. Sillä kyllä niitäkin on. Ei ne hyvät ajatukset sentään niitä poista, auttavat kyllä pitämään oman mielen iloisempana. Hyvää jatkoa, toivottaa Marja

Marja-Terttu


Teen samalla tavalla, eli yritän kääntää negatiiviset ajatukset myönteiseksi. Toisinaan joudun ponnistelemaan, että se onnistuu. Sanon itselleni, hei SEIS, en halua ajatella näitä, poikki. Vielä saatan pyytää enkeleitä auttamaan ja katkaisemaan kielteisyyden. T. Leena.


Tosiasia on se, että MIHIN AJATUKSESI SUUNTAAT, SE LISÄÄNTYY. Kannattaa siis olla hyvin tarkka ja vastuullinen mitä ajattelee, kulkevatko ajatukset positiivisella alueella vai negatiivisella. Itseä voi ottaa henkisesti niskasta kiinni, ja ohjata. Ellet usko tuota KOKEILE !Ajattele päivän verran niin, että muutat ajatuksesi positiivisiksi. Aina kun yllätät itsesi negatiivisilla ajatuksilla, peru ne mielessäsi ja vaihda myönteisiksi. Aina on vapaus valita oma suhtautuminen. Myös KIITOLLINEN ASENNE AUTTAA...

Kiitollinen tässä hetkessä eläjä


Hei Christer, kyllä synkistä ja raastavista ajatuksista pääsee, kun keskittää ajatuksensa ja toimintansa positiivisiin ajatuksiin. Itse teen näin. Kuulostelen hetken aikaa, mistä se synkkä ajatus tai tunne oikein tulee, tarkastelen tarvitsenko sitä, onko siitä minulle hyötyä ja kun huomaan, ettei ole - päästän siitä irti. Tavallaan siunaan sen itsestäni ulos. Sen jälkeen se ei enää vaivaa tai tule takaisin - sen merkitys minulle on muuttunut. Miinuksen päälle on tullut yksi viiva lisää ja siitä on tullut plusmerkkinen. Positiivisesti onnistuen

Anna


Minulla on seinällä liitutaulu, johon kirjoitan asiat, jotka pitää muistaa tehdä. Kun olin törmännyt taas johonkin todella rusentavaan asiaan, purin pahan oloni liitutaululle yhdellä sanalla. Kun en lasten vuoksi voinut kirjoittaa sitä miltä aidosti tuntui, kirjoitin vain konsonantit.
VTTT...

Kun seuraavana päivänä sain ongelman käännettyä edukseni, ja huomasin, että tämähän on aivan hyvä päivä, päätin korjata asian ja kirjoitin
TNN N HVPV

Mutta kun seuraavana aamuna näin kirjaimet, alkoi naurattaa ja kirjoitin edellisen alle
TTHP

Olin päättänyt, että tästä tulee hyvä päivä. Ja siitä tuli. V-tekstit pyyhin taululta pois, mutta tuo TTHP on siellä säilynyt. Ja se toimii. Aamusta alkaen.

Tarja


Kun olen murheissani tai joku asia ottaa kupoliin:
- mietin kivoja asioita tai hauskoja ihmisiä
- harjoittelen taijia (tyhjän pään tavoittelu)
- menen hevosten/koirien/lasten luo
- katson hauskan elokuvan tai luen suupieliä venyttävän kirjan (myös sairastaessa)
- käyn helmikaupoissa ja suunnittelen uusia koruja
- VÄLTÄN RUTIINEJA, koska aivokapasiteetti on silloin vapaana murehtimiselle ja pohtimiselle

Uka


Olen itse sairastanut syöpää jo yli neljän vuoden ajan. Ensin alkuun romahdin, enkä osannut ajatella mitään muuta kuin negatiivisia asioita. Sitten opetin itseni huomaamaan pienen pieniä asioita elämässä: lumihiutaleen kauneus, vesipisara lehdellä, kukan terälehden eri värit, kynttilän liekin liikkuminen, jalanjälki hiekassa/lumessa, talvi-illan sininen runollinen hämärä, ensimmäinen auringonsäde pitkän pimeän jälkeen... Lista on loputon, elämässä on todella paljon pieniä asioita, joiden avulla voi siirtyä pois masentavista ajatuksista, aina pieneksi hetkeksi kerrallaan. Sitten huomaakin, että pahin masennus on mennyt, ei kokonaan pois, mutta kiltisti taka-alalle. Rauhallista joulun odotusta!

Ejala


Kun tuntuu kurjalle ja sataa, muistelen että aurinko paistaa siellä pilven takana ja lämmittää niin että..

Hetamarja


Aikoinaan eroni jälkeen, kun elämä oli hankalaa: jouduin muuttamaan ja oikea käteni oli kipsissä ja käyttökelvoton kuukausia, meillä oli, silloin 4-vuotiaan tyttäreni kanssa, viettää aikaa makoilen sängylläni, kattoon tuijotellen, suunnitella mitä tekisimme jos voittaisimme vaikka lotossa miljoonia. Minä olisin ostanut ison hienon talon ja sinne kaikkea kivaa, kun taas tyttäreni suurin haave oli, että sitten maalaisimme kaikki ovet ja ikkunat vaalean punaisiksi :o). Siinä meni usein leppoisasti tunteja ja synkkiä ei tullut ajatelleeksi pitkään aikaan.

Jaanuska


Joskus kun menen nukkumaan, väsymys häviää saman tien kun valot sammuvat ja jään yksin ajatusteni kanssa. Silloin alkaa vaivata mennyt, tuleva ja kaikki mahdollinen. Olen huomannut, että kun alan unelmoimaan jostain, uni tulee odottamatta. Synkät ajatukset saattavat vielä koittaa vallata mielen, mutta häädän ne pois ajattelemalla jotain mukavaa. Välillä päässä pyörii ihan pöhkö tarina, mutta sitä parempi.

jr


Sanon aina turhille synkistelijöille, että: "Antaa hevosen murehtia - sillä on isompi pää!"

Tipsukka


Ne synkät ajatukset kasvavat ihan suhteettomiin mittoihin ja alkavat hallita elämää jos niitä ruokkii pyörittelemällä niitä liikaa päässään. Parasta alkaa puuhata jotain ihan muuta - vaikka ulkotöitä tai jotain muuta reipasta ja mielellään raittiissa ilmassa. Samalla on helpompi alkaa ajatella mukavia. Usein myös puhelinsoitto jollekulle hauskalle ja energiselle ystävälle auttaa saamaan ajatukset taas iloisiksi, ja huomaamaan että eihän tässä oikeastaan muuta kamalaa ollutkaan kun oma miinusmerkkinen asenteeni! Mehän luomme kaiken aikaa itse omaa todellisuuttamme ajatuksillamme, joten kannattaa tietoisesti valita ajatella myönteisesti! Näin pimeään vuodenaikaan se ei ole kauhean helppoa, mutta lähetän nyt ajatuksissani ison valohalin Sinulle jota ajoittaiset synkät ajatukset vaivaavat! Ja jos uskot enkeleihin, voit pyytää omaa enkeliäsi tankkaamaan Sinuun ilovalokuplia ja naurunporeita :)

Haisuli


Ihan hyvä konsti tuokin panna pois pahat ajatukset. Itse käytän hiljentymistä rukoukseen. Tiedän, että Jumala haluaa minun myös ymmärtävän miksi nuo pahat ajatukset tulevat niin herkästi mieleen. Kun rukoilen hyvää ja oikeaa näkökykyä vaikeisiinkin asioihin ja ihmisiin, uskon,että Hän sitä myös antaa. Anteeksiannon tahto on avain asia, että pahat mietteet vaihtuu hyviin ja rakentaviin.

Pirkko-mummo


Ajatukseni muuttuvat, kun menen ulos ja liikun niin paljon kun jaksan.
Hyvä esimerkki tästä on: Monta vuotta sitten asiani oli aivan retuperällä. Ei ollut ihmistä kenen kanssa keskustella. Lähdin juoksemaan. Juoksin metsässä niin kauan, että kirjaimellisesti putosin polvilleni. Itkin. Itkin ulos pahan oloni. Awot. Olipas hyvä olla. Muistan sen vieläkin...yli 10 vuoden jälkeen. Ajatuksetkin vaihtuivat. Kokeilkaa!

Paula


Ryven hetken aikaa synkissä ajatuksissani ajatellen, että nekin kuuluvat elämään ja samalla ajattelen, että huomenna on taas parempi päivä ja oikein tsemppaan itseäni sillä ajatuksella.

Ne synkätkin ajatukset kuuluvat elämään ja ne hetket täytyy elää ja antaa sitten sen hetken mennä menojaan ja keskittyä sen jälkeen näkemään hyviä asioita mahdollisimman paljon. Silloin ne positiiviset asiat tuntuvat vieläkin paremmilta!

Marja


Mukavat asiat on ihan hyvä pitää ajatuksissa. Itse laulelen itsekseni, tai hyräilen jotakin mukavaa laulua. Jos on tilaisuus niin reipas jumppa myös karkottaa synkät ajatukset.

Liisko


Onhan se totta, että maailma murjoo ajoittain meitä kaikkia, mutta nimenomaan niissä synkissä ajatuksissa pitäisi ajatus kääntää positiiviseksi ja miettiä, mitä hyvää ympärillä ja asioissa on. Siitä saa taas voimavaroja jatkaa eteenpäin pienin askelin.

Hyvää joulun odotusta kaikille!

Eija


Synkkyys oli osa minua vuosia. Lasi oli aina puoliksi tyhjä, kunnes sain kokea ihmeen, jonka seurauksena asenteeni saivat hurjaa kyytiä.

Jos odottaisin eläväni vielä pitkään, ahdistuisin ajatuksesta, että kuolisin huomenna. Mutta jos olen kiitollinen päivistä, joita tähän mennessä olen saanut jo elää ja elän nöyränä tämän päivän, ei huomisella ole enää merkitystä ja synkkyys haihtuu savuna ilmaan.

Asenne ratkaisee - tässäkin tapauksessa =)

Johku


Luontoon hakeutuminen ja raitis ilma ja itsensä kanssa olo helpottaa. Vaikka tulisi vettä taivaan täydeltä, olo helpottuu, olen kokenut. Jos on liikuntarajoitteinen, pyydä hyvä ystävä seuraksesi, puhuminen helpottaa. Myös hyvä kirja tai elokuva saa ikävät asiat mielestä pois.

välillä vaikeaa


Synkät ajatukset katoavat miettimällä mukavia asioita, erityisesti sitä miten hyvin asiat oikeastaan ovat. Kenen toisen murheet ottaisin kantaakseni antaessani omat pois, ei ennemmin kannan omat ja mietin mukavia muistoja ja huvittavia tapahtumia lähi ympäristössä.

Pauliina


Sairauteni ja kipujeni keskellä olen oppinut ajattelemaan monia asioita positiivisemmin, jollakin muulla voi olla vielä vaikeampaa, miksi minä tässä surisin. Yritän unohtaa kaikki ikävät asiat muistelematta niin sen jälkeen ja olen siinä onnistunutkin.

Pirkko


Hei, kysyitte synkkien ajatuksien karkottamisesta. Toimin näin: Kun tulee kurja ajatus mieleen, huitaisen kädellä ilmaan ja ikään kuin annan "huutia" ajatukselle. Sen jälkeen alan ajatella mukavia, iloisia ajatuksia. Tämän tavan opin serkun mieheltä. Ihmettelin eräällä matkalla, ett mitä hän huitaisee ilmaan. Selitys oli, ett näin hän karkottaa pahat ajatukset. Sen jälkeen onkin helppo ajatella vaikka hiihtämään menoa aurinkoiselle hangelle.

joy


Omaan mielenlaatuun voi vaikuttaa keskittymällä tietoisesti vain positiivisiin ajatuksiin. Tämä ei tarkoita sitä että jättää negatiiviset tunteet käsittelemättä vaan että jättää turhat synkistelyt pois. Jos huomaat synkistelevänsä niin sysää tunteet sivuun eikä suostu ajattelemaan niitä. Myös kaikenlaisen "matalan energian" esim. pessimististen ihmisten ja vaikkapa väkivaltaviihteen vaikutuspiirin välttäminen lisää henkistä hyvinvointia ja mielen kirkkautta.

Triton


Myönteisen ajattelun voima on paljon, paljon suurempi kuin "synkkien ajatusten" voima. Ajattelun suhteen kyse on vain omasta valinnastasi, eikä valinta ole millään lailla sidoksissa olosuhteisiin tai muihin ihmisiin - kyse on vain sinusta, sinä luot olosuhteet itsellesi sopiviksi. Mitä päätät? Jos haluat olla energinen ja virkeä, ajattelet (ja teet!) kaikkea sitä, mikä tekee sinut onnelliseksi. Se voi olla aluksi haastavaa, mutta löydät kyllä oman tapasi. Haluathan olla onnellinen - miksi siis tekisit itsesi onnettomaksi?

Ei tarvitse kieltää, ettemmekö nykyään kuulisi huonoja(kin) uutisia, mutta niiden negatiivisuuden ei tarvitse hallita ajatuksiasi. Muuten kaikki muu hieno jää huomaamatta.

--> Miten?

1) Keskity siihen mitä haluat, älä siihen mitä et halua. Vähitellen kaikki se mitä et halua, putoaa pois. Ts. keskity siihen mikä on olennaista, siihen, mikä vie eteenpäin. Huomaat, että keskittymällä olennaiseen teet asiat itsellesi selkeiksi ja miellyttäviksi.

2)Ymmärrä, että voit hallita ajatuksiasi. Sinun ei tarvitse olla masentunut, väsynyt tms. Vaihtoehtona on myönteisyys ja ilo! "Sitä saa mitä tilaa." Jälleen: mitä valitset?

...eli myönteisyys voittaa synkät ajatukset 100-0!

opiskelija


synkät ajatukset pois mielestä saa ,kun rupeaa ripeästi tekemään jotain mielekästä askaretta missä pitää miettiä mitä tekee.

Päve


Itse olen todennut että joskus "pintapuolisen" positiivisen ajattelun lisäksi tarvitaan vähän syvempää tarkastelua. Joskus on ajateltava ne synkät asiat perin pohjin läpi mutta positiivisella asenteella, eli niin että tietää pääsevänsä niistä yli!

Elsi


Koska tiedän, että synkät ja ikävät ajatukset eivät vie mitään eteenpäin, mutta kuluttavat suuren määrän energiaa, pakotan itseni niistä ajatuksista arkisiin askareisiin ja ajatuksiin tai jopa niihin mukaviin asioihin, mitä elämässäni on tapahtunut. Suorastaan suljen mieleni näiltä ikävyyksiltä. Erityisesti tämä koskee nukkumaanmenoaikaa. Päivällä pyrin erittelemään mielessäni ikävät asiat osasiksi, joihin etsin ratkaisua (ja yleensä löydänkin!). Ja loppujen lopuksi, enemmin tai myöhemmin, mikään ei ole niin pahaa, ettei jotain hyvääkin!

Arja


Kyllä, synkät ajatukset saa mielestä pois ajattelemalla jotain mieluista, Itse olen "tallentanut" mieleeni ikään kuin valokuvia (maisemia, tunnelmakuvia, jne), jotka voin koska tahansa palauttaa mieleeni. Mieluisin lienee kuva kesämökin rannasta aurinkoisena kesäpäivänä.

Pullahiiri


Kyllä se vaan niin menee, että kun aloittaa positiivisen ajattelun mallin synkistely loppuu!

Annikka61


Kyllä synkistäkin asioista voi puhua ja pitääkin. Alan ainakin itse välittömästi keksimään jotain hyvää niistä, esim. jos on sattunut jotain ikävää, kaivan siitä jotain hyvää, vaikka välillä se on vaikeaa. Sekin on opettelemista, joka kerta sujuu paremmin. Ehkä ystäväsikin alkaa ajatella niin kun näytät esimerkkiä.

Päivi Eskola


Itse olen opetellut tietoisesti jo heti herätessäni ajattelemaan, että tästä tulee hyvä päivä (vaikka edessä olisi ikäviä asioita)! Tervehdin työkavereita iloisesti ja aina, kun tuntuu siltä, että nyt maailma kaatuu, niin otan käyttöön myönteisen ajattelun. Vaikka kuinka pieni asia, mutta positiivinen ote kääntää oikeasti ajatuksia ja toimintaa parempaan suuntaan. Vaatii vähän harjoittelua, mutta toimii!

Auringonkukka


Vähän asiaa sivuten: kun olin pieni tyttö enkä saanut unta, serkkuni sanoi, että ajattele jotain kivaa juttua. Tämä ohje on tepsinyt minulla jo yli 50 vuotta...Mukavat ajatukset vievät huolet mukanaan...

Ulriikka


Hei Christer! Pidä vain huoli iloisista ajatuksistasi! Kun kerran on myöntänyt, että koko elämä on turha ja kuollaan tästä kuitenkin, niin se siitä! Mitäs tuota märehtimään. Eletään ja katsellaan, kuunnellaan, kosketellaan. Kirjat antavat paljon ja samoin valikoidut elokuvat, kun osaa valita. Itse tässä on itsensä pinnalla pidettävä ja vähän muitakin vedettävä syvyyksistä.

Raita


Kyllä mukavien ajatusten ja muistojen ajatteleminen syrjäyttää mielestä ikäviä asioita. Se on jo lapsuudesta saakka hyväksi koettu keino, jolloin karkotettiin mielestä mörköjä ja muita uhkia, mutta pätee yhä aikuisenakin ja toisenlaisten ajatusten kanssa. Joku viisas on joskus sanonut: et voi estää ajatuksia lentelemästä pääsi päällä, mutta voit estää niitä tekemästä sinne pesää.

Minna


Tietoisesti yrittää olla miettimättä synkkiä asioita ja sen sijaan miettii mukavia asioita. Olen huomannut, että monesta asiasta löytyy myös positiivinen puoli. Yleisesti saa paremman mielen, jos lähtee vaikka kävelylenkille ja urheilemaan. Silloin saa etäisyyttä synkkiin ajatuksiin. On hyvä keksiä parempaa tekemistä ja ajateltavaa silloin.

Eipäs vaivuta synkkyyteen


itse ainakin pyrin ajattelemaan jotakin itselle tärkeää ja mukavaa. kyllä siinä mieli piristyy ja surut katoaa. myös täydellinen ympäristön vaihdos hetkeksi auttaa.

suba


Jos itse niin haluaa ja siihen uskoo, synkät ajatukset voi karkottaa ajattelemalla mukavia asioita. Vaikkei kurja olo kokonaan poistuisi, voi se ainakin huomattavasti lievittyä ja oma ja samalla muidenkin mieli parantua.

Itse suuntaan ajatukset usein tuleviin mukaviin asioihin tai tapahtumiin. Menen ensi kesänä naimisiin, ja häiden ajatteleminen saa aina hymyn suupielilleni. Rakastan myös joulua, ja monena aamuna töihin ajaessa olen itsekseni laulanut jotain kauneimmista suosikkijoululauluistani. Usein tuntuu, että se jo ennaltaehkäisee kiireisen työpäivän stressiä.

Jos lähitulevaisuudessa ei ole mitään, mikä saisi hymyilemään (toivottavasti näin ei ole), voi myös miettiä menneitä mukavia asioita: hetkeä, jolloin naurettiin ystävän kanssa vedet silmissä, lumipallojen heittelyä koiralle, joulukuusen tuoksua lapsuudessa...

Pitää vain avoimin mielin luottaa itseensä ja siihen, että tämä toimii, niin varmasti toimii! :)

Aamiaisvieras


Olen ihan samaa mieltä. Pahat fiilikset saa pois ajattelemalla hyviä asioita, vaikka olisi kuinka synkkää. Opettelen koko ajan tätä. Amor vinces omnia.

Ope


Kylläpä vain... Kunhan muistaa aina ajatella positiivisesti, niin kyllä ne synkät ajatuksen ennen pitkää katoaa taka-alalle!;)

Plussa


Synkillä ajatuksilla ovat valoisana puolenaan synkät ajatukset, joista on mahdollista kirjoittaa valoisia runoja synkistä ajatuksista.


Jukka Varjonen


Lähden pyöräilemään aina silloin, kun ajatukset jäävät johonkin ikävään asiaan kiinni.

tittaKun oikein on paha olo ja raskasta, antaa silloin sen itkunkin tulla. Mutta sen jälkeen on hyvä katsoa sen pimeän tunnelin päähän, siellä nimittäin on valo, aivan varmasti. Se vain voi näyttää siinä vaiheessa pitkän tunnelin päässä niin pieneltä, mutta siellä se on. Nyt vain on keskityttävä sinne valoon pääsyyn eikä jäädä kierimään sen hetkisessä onnettomassa olotilassa. Sitä olotilaa ei saa ruokkia. Alku voi tuntua vaikealta mutta ei missään tapauksessa ylitsepääsemättömältä.

Piitu


Varsinkin, jos ei ala uni tulla ja pitäisi aamulla olla reipas, aina toimiva on "lottovoiton kulutus". Mietin mitä ihan ensin hankkisin nn suuruisella lottovoitolla ja mitä seuraavaksi. Hintoja pitää pohtia ja vähentää jo ostetut. Koskaan ei ole ehtinyt raha loppua ennen unen tuloa;-)

Kun on oikein murhetta ja aamutunteina herään pohtimaan. Silloin minulla on jännä dekkari yöpöydällä. Sitä vain lukemaan heti, niin omat murheet saavat kontrastia ja voi ajatella... ei tässä minun elämässä kuitenkaan ketään ole vielä kuollut tai vankilaan joutumassa.

Irma Ladouce


Mun mielestä parasta millä saa kaverit hiljaiseksi ja pois synkistä ajatuksista, on se kun pilvisellä ilmalla väittää, että aurinko paistaa, koska sehän on totta, se paistaa aina, joskus vain pilvien yläpuolella. Ja itkukin on vain sadetta joka puhdistaa, ruoho ei kasva jos välillä ei sada. Tässä pari mun ajatusta millä itse saan synkkyyden katoamaan.

Riitta


Synkkiin ajatuksiin auttaa laulaminen. Jos lauluääni on vielä aika huono, niin aina parempi juttu. Väkisinkin alkaa hymyilyttämään oma laulaminen. Laulujen pitää olla iloisia, ei itkuvirsiä.

Tätä laulamista teen kyllä vain yksinollessa ;-)

Tuula


Kun aamun aloittaa ajattelemalla: "Mitähän kivaa minulle tänään tapahtuu?", ja koko ajan odottaa kivaa tapahtuvaksi, niin jopahan alkaa tapahtua. Jos nousee "väärällä jalalla" sängystä, niin varmasti tulee surkea päivä! Minä ainakin saan ajatusteni suuntaa muuttumaan ajattelemalla tietoisesti hyviä ajatuksia ja uskomalla hyvää tapahtuvaksi. Mutta kyllä se on peruspessimistiltä vaatinut painiskelua itsensä kanssa jonkin verran...

Jokke


Teen niin kuin Christerkin. Olen oppinut oikein hyvin että koko elämäni on omien valintojeni tulosta, niin myös ajatukseni. Totta kai päähäni putkahtelee synkkiä välillä, mutta on eriasia antaako niille vallan vai ovatko ne vain taivaalla lipuvia pilviä, jotka voi puhaltaa auringon edestä pois. Tällainen kyllä vaatii harjoitusta, eikä onnistu aluksi tuosta vain, mutta suosittelen kaikille harjoitusta, se on sen väärti :-) Koska ajatukset muokkaavat elämämme.

Irene


Yritän aina ajatella mukavia asioita, kun synkät ajatukset alkavat vaivata. Aina en saa synkkiä katoamaan saman päivän aikana, mutta usein jo seuraavana aamuna on helpompaa.

Mari


Lähtemällä koiran kanssa lenkille. Koira on aina iloinen ja välitön surujen poistaja, kokemusta on.


Meikäläinen ainakin on saanut niin paljon uusia ajatustapoja Hra Töytärin kautta ja erään työni kautta myös, johon oleellisena osana kuului nimenomaan elämäntapojen kasvatus positiivisempaan yms.
Vastaukseksi kysymykseesi haluan sydämestäni vakuuttaa, että se mihin keskityt, se vain vahvistuu, päivä päivältä, vuosi vuodelta. Miksipä ajatella siis pelkoja, epäonnistumisia, huonoa onnea ja menestystä, koska ne ovat 99% turhia ja vain murto-osalle niistä on todellista syytä! Keskity vain elämäsi onnistumisiin, palkintoihisi, kykyihisi ja taitoihisi, lähimmäisiisi sekä kaikkeen iloiseen ja lämpimään, niin pian tulet huomaamaan että sinullahan meneekin hyvin ja loppujen lopuksi mietitkin, miksi oletkin ollut niin typerä, ettet aiemmin tätä ole keksinyt.

Voin oman kokemukseni kautta myös kertoa, että elämä on muuttunut mukavammaksi ja huomaan, että ihmiset kertyvät ympärilleni koska hohdan iloa ja lämpöä kaikille jotka sen ansaitsevat. Tähänkin liittyy eräänlainen taika: sen mitä annat toisille, sitä samaa tulet tuplaten saamaan takaisin! Oletko kokeillut?

Nämä ovatkin melko yksinkertaisia asioita, mutta niihin on ensin uskottava, ennen kuin ne voivat kohdallasi toteutua! :)

Hessu


Synkät ajatukset saa pois kun alkaa ajattelemaan muita ihmisiä, heidän tarpeitaan ja erityisesti sitä mitä voi tehdä heidän hyväkseen. Toisia auttaessa omat synkkyydenhetket häviävät ja sijalle tulee auttamisen aurinko!

Colorado Auli :)


Korvaan synkät ajatukset rukouksilla tai positiivisilla ajatuksilla. Joskus täytyy kyllä ajatella ja analysoida synkät ajatukset loppuun, jotta voin siirtyä positiivisimmille ajatusreiteille. Synkät ajatukset voivat saada alkuun positiivisen muutoksen.

just_believe2004


Kotona ollessa minulla on kaksikin keinoa. Luen ystäväni tosi osuvan, vanhoihin aikoihin viittaavan viestin, jonka olen tallentanut, ja se tuo varmasti hymyn kasvoille. Vaihtoehtoisesti katson tallentamani videopätkän raveista, jossa kaksikymppinen sukulaispoikani ohjastaa hevosensa voittajana maaliin. Se tuuletus ja pojan onni saa aina hyvälle mielelle.

Poissa kotoa ollessa yritän vaan muistella, mitä positiivista on viime aikoina tapahtunut. Kumma kyllä, olen alkanut huomata, että on jo helpompaa kääntää positiivinen puoli asioista. Kiitos Positiivareille!

"tyttö vm. -48"


Eilen ja tänään on ollut työpaikallani todella synkkiä ajatuksia, koska yksi meistä, nuori ihminen kuoli äkillisesti. Kun mieli ja sydän eivät voi ymmärtää tapahtunutta, eikä asiaa uskoisi todeksi, mýönteiset ajatukset auttavat meitä kaikkia tässä isossa surussamme: olemme kaikki iloisia, että olemme saaneet tuntea hänet, olemme hyvillämme, ettei hänen tarvinnut kärsiä ja yritämme tehdä asioita, niin kuin hän olisi meidän toivonut tekevän. Monessa asiassa tulemme kaipaamaan hänen läsnäoloaan ja toimiaan,mutta surultakin voimme olla kiitollisia kaikesta siitä, mitä saimme kokea yhdessä.

ninna


KÄSKY KAY: Lue kirja: Salaisuus, kirjoittaja; Rhonda Byrne. on myös DVD. Jos se ei tehoo... Lue artikkeleja onnellisuudesta ja miten se hankitaan.. Niitä on paljon ja toivon onnea, että löydät ne. Ajatuksista tulee tekoja.. valitse ne viisaasti. Onnen salaisuus on yksinkertainen: Sinä päätät haluatko olla onnellinen!

toivossa on hyvä elääEi niitä tarvitse - ainakaan aina - korvata mukavilla ajatuksilla, eikä aina pystykään. Joskus on "terveellistä" piehtaroida itsesäälissä ja kerjätä lohdutusta läheisiltään! Sitten vain odottamaan, että kohtaus menee ohi!

Depis


Miksi synkät ajatukset pitää saada pois HETI. Olen sitä mieltä, että ne asiat, jotka aiheuttavat synkkiä ajatuksia, pitää kohdata, miettiä kunnolla, mikä niissä asioissa synkistää meidät, vasta sen jälkeen voimme itse PÄÄTTÄÄ, miten haluamme niihin asioihin suhtautua. Synkistely, sureminen, mielen pahoittaminen, valittaminen, mitä vikaa siinä on? Sekin on osa elämää ja siihen meillä on oikeus. Mutta meidän ei ole pakko JÄÄDÄ tuleen makaamaan. Sitten kun olemme kypsiä jättämään asian taaksemme, ottamaan siihen uuden näkökulman, PÄÄSTÄMÄÄN IRTI, vasta sitten AIDOSTI voimme ottaa siihen positiivisen asenteen.
mietiskeli Nikita

Nikita


Hei! Olen osittain samaa mieltä kanssasi: turhat synkät ja raastavat ajatukset minäkin siirrän pois ajatuksista ajattelemalla mukavia. Tarkoitan sellaisia kohtuullisen synkkiä ja raastavia. Jos kyse on todella synkästä tai raastavasta asiasta niin se ei toimi - silloin pitää asialle koettaa tehdä jotain - pelkkä asenne ei silloin auta! Samaa ajattelutapaa käytän myös kohdatessani ihmisiä - jos joku herättää epämiellyttäviä ajatuksia niin koetan ajatella mitä mukavaa hänestä löydän!

Tavis


Pyrin ajattelemaan jotakin positiivista, jotakin sellaista mitä voin tehdä itse, esim. ompelen tai neulon

Nina


Ehdottomasti synkät ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia. Se mitä ajattelet olet sitä! Omaa ajatusmaailmaa voi muokata, se vaan vaatii vähän työtä.

surustailoon


Kyllä minä ainakin teen samoin, ajattelen jotain positiivista. Sama jos en saa illalla unta, rupean ajattelemaan jotain hyvää, vaikka luontoa tms.

Tupu


Lehdistä saa lukea päivittäin ikäviä ja surullisia uutisia. Ajatukseni jäävät usein miettimään näitä uutisia ja sitä, miksi ihmisillä on niin paha olo.
Kyllä myönteinen ajattelu on opeteltavissa ja sen avulla voi karkottaa synkät ajatukset. Tietysti voi olla asiat hyvin huonosti, silloin pitäisi olla vahvuuksia hakemaan apua. Jos ei ole ketään tuttavaa niin vaikka sitten auttavaan puhelimeen. Olen saanut nyt runsaan vuoden Positiivarin aamun ajatuksen ja monta kertaa olen sieltä saanut iloisen mielen päivän evääksi.
Myönteinen ajattelu vahvistaa.

Seija Kokkonen


Kyllä karkotan synkkiä ajatuksia. Synkkien ajatusten vallatessa annan niiden hetken tehdä pesää. Joskushan ne voivat olla vinkkejä elämässä huonosti olevista asioista. Ellei selkeää vinkkiä pysty pian havaitsemaan, alan ajatella ja nostaa mielikuvia, mitä kaikkea minulla on ja kuinka onnekas olen ollut. Ei edes se, että kaikkia kivoja asioita ei juuri tällä hetkellä olisi elämässäni estä suurenmoisen rauhallisuuden tunteen leviämistä kehoon ja mieleen. Päätän pitää tunteen ja synkät ajatukset ovat kalpeita muistoja, eivät oikeita muistoja ollenkaan. Vahvistan muistoissa olevia kauniita asioita. Niin on synkät ajatukset karkotettu.

Taina


Synkän ajatuksen voi saada pois tapaamalla positiivisen ihmisen tai soittamalla sellaiselle. Hyvin pienikin kontakti riittää saamaan synkän ajatuksen pois

pilkkumi


Jos on paha mieli jostain, varsinkin illalla - häivytän sen keskittymällä johonkin miellyttävään asiaan, joko lukemalla jotain mieltä piristävää tai keventävää kirjaa tai lehteä, tai kuuntelen rauhoittavaa musiikkia tai muistelemalla mukavia hetkiä läheisteni kanssa ja kas kummaa mieli rauhoittuu ja uni tulee.

kipinä


Haluan pitää mottonani kehotusta: "Ajattele, mitä ajattelet", mielemme on taistelukenttä ja haluan oppia ajattelemaan oikein, ei ole aivan samaa mitä mielessämme pyörii ja mitä ajattelemme. Yritän saada synkät ajatukset pois mielestäni ajattelemalla hyviä ajatuksia ja kiinnittämällä mieleni muihin asioihin. Olen lukenut monta Joyce Meyerin kirjaa joissa hän opettaa kuinka voimme saada ajatuksemme kuriin Raamatun sanan avulla. Oppilas olen vielä ja alussa taivalluksellani, mutta yritystä ei puutu.

Ajattelevainen nainen


Kyllä se pitää paikkaansa. Positiivisuus voittaa aina negatiivisuuden. Plussa voittaa miinuksen kun plussassa on enemmän viivoja, kokonaista kaksi kappaletta, kun miinuksessa on vain yksi:) (eli + ja -). Lisäksi illalla kun sammuttaa tv:n ja selaa vielä kanavia, kannattaa off -nappulaa painaa vasta kun on mukavan, leppoisan ohjelman kohdalla. Silloin jää positiivinen tunne uniin ja nukahtaakin helpommin. Jos tv:stä viimeisenä nähty välähdys kertoo sodasta, huumeista tai muusta surullisesta, menee se uniin ja ahdistus on taattu, Nukku-Mattikin antaa silloin odottaa itseään. Näitä pieniä positiivisuuden siemeniä...

Minnuli:)


Kun vain ajattelee positiivisesti ja sanoo itselleen, että minä pärjään!
Hymyllä on valtava vaikutus.... nyrpeän näköinen ihminen karkottaa ihmiset luotaan. Jos taas antaa hymyn valaista kasvojaan, huomaa kuinka saa kaksin verroin takaisin. Hyvän kierrättäminen on maailman paras ja halvin parannuskeino! Kokeilkaapa ja tulette huomaamaan miten tuo pieni, suuri ele toimii!

Paula


Annan synkille ajatuksille 5 min ajan velloa ja vaeltaa sisälläni silloin kun niillä on pakonomainen tarve tulla ulos ja sitten stop. Tämän kikan sain ystävältäni Sirpalta.(Myös lenkille lähtö auttaa.) Nämä jutut ovat auttaneet.
Meitähän on niin moneksi, jotkut jopa haluavat "kylpeä ja rämpiä" jotta elämä olisi jotenkin normaalia?

Manna


Terve Crikke! Sori jos olen tuttavallinen, mutta uskon sen olevan kutsumanimesi! Hemmetti, lopeta murjotus! Ja heti! En tiedä mitä itse teet, mutta tässä vinkki! Uimahalleissa on kylmäallas, johon voi pulahtaa hetkeksi. Kokeile mitä kaikkea voi tehdä yhdessä sekunnissa! Sen jälkeen maailma ja elämä on auki tehdä ihan mitä vaan...

Uskot jos kokeilet!
Jukka Penttonen


Synkkiä ajatuksia tulee ja menee. Mutta kun ne tulee, ne vain täytyy antaa olla ja niitä on turha työntää heti pois, se ei minulla ainakaan onnistu. Mutta laulan hiljakseen, menen ulos, ehkä annan kyyneleiden tulla, se puhdistaa. Joskus otan lastenlapset luokseni, näen heidän ilon, se tekee mielen iloiseksi. En pysty synkkiä ajatuksia heti työntämään taka-alalle, jostainhan ne tulevat. Mutta aina on aurinko paistanut, kun pilvi menee edestä pois, ja taas on mukavat ja iloiset ajatukset mileessä. En osaa muuta neuvoa antaa!

Mummi 50


Olen kolmen lapsen äiti. Kuvittelen aina kun tulee synkkä hetki, että miltä tuntuu olla mummo jollekin lapseni lapselle. Se auttaa pois murheen poluilta.


Kyllä, minä teen ja toimii. Kun on hyvä ja iloinen olo, niin tietoisesti arkistoin ne muistiin "pahan päivän" varalle ja käytän tarvittaessa. Muistan, että synkät fiilikset on vain tunnetila ja pahin menee ohi max.20:ssä minuutissa. Yleensä olen jo kerennyt ottamaan arkistosta hyvän fiiliksen käyttöön ja mieli kirkastuu nopeammin. Asiat ei parane murehtimalla. Muistan myös, että onneksi asiat ei ole pahemmin ja pyrin tekemään oman osuuteni asioista positiivisella asenteella, hyvin (=, se riittää. Aurinkoisia ajatuksia kaikille!

Niinuska


Kun tuntuu tosi synkälle ja ruhjeita kolarista särkee niin raastaa itsensä ulos luontoon ja kävelee vointinsa mukaan kovaa tai maleksii, katselee ympärilleen ja muistaa .Olen etuoikeutettu kun pystyn liikkumaan ja näkemään kauniin luonnon lintuineen, äänineen monin eri vivahtein. Kun tulen kotiin tulee hyvä mieli siitä kun lähdin ulos.

Sinipiika


Niin kornilta kuin kuulostaakin, niin ajattelemalla mukavia saa pahaa karkoitettua. Kannattaa välillä listata, vaikka ihan mielessään, mitkä asiat on elämässäsi oikeasti ihan hyvin tai erinomaisesti. Mistä olet ylpeä, mikä saa sinut nauramaan, mikä itkemään onnesta?? Lemmikkisi, lapsesi, luonto, jokin yllättävä oivallus. Kaikilta löytyy aivan takuuvarmasti jokin asia, missä olet todella hyvä ja jonka myös lähipiirisi tietää. Tällainen tietokin kantaa pitkälle pahana päivänä. Toki realistinenkin täytyy osata olla, kaikkeen ei auta pelkkä mukavien ajattelu. Vähän vaaditaan toimintaakin, oman elämänsä ohjaamista ja kuljettamista eikä vain virran mukana menemistä. Nimimerkillä "Pitkä, kivinen ja kuoppainen tie on helpompi kulkea, kun näkee kauneuden eikä vain pimeyttä ja tyhjyyttä".

Katja Falk


Kyllä. Mulla on hyviä kokemuksia positiivisen ajattelun "korjaavasta" vaikutuksesta. Jos vain ajattelet aina negatiivista ja oikein ryvet negatiivisissa ajatuksissa, niin silloin uppoat joka hetki aina vain syvemmälle. Ei positiivinen ajattelu pilviä taivaalta poista, mutta vaikuttaa suuresti siihen, millä tavalla suhtaudut eri asioihin, siis millä suuruudella ja teholla asioiden annat päivääsi horjuttaa. Positiiviset silmälasit pehmentävät iskua, jolloin pysyt vielä toimintakykyisenä ja pystyt tekemään asioiden korjaamiseksi jotain. Näet kenties asioita, joita muuten et suostunut näkemään. Hymy ei paljon, mutta antaa paljon -ei yksin sinulle vaan myös ympärillesi.

Positiivinen, vaikka pakolla!


Minulla on ollut "sadan askeleen ohjelma"; minun on hyvin vaikea suoraan estää synkkiä ajatuksia, niinpä oikein ryven niissä! Kävelen sata askelta yhteen suuntaan ja tietoisesti ajattelen kaikkea hirveää synkkää mahdotonta ikävää ja todennäköistä kuinka kaikki on ollut ja tulee olemaan pielessä.

Sitten käännyn päättäväisesti - ja sama toisinpäin! kävelen sata askelta ja ajattelen pelkkiä "hyviä" ajatuksia kuinka onnistun kaikki sujuu .... Olen varmasti samaan lähtöpisteeseen palattuani "ylempänä" . Saan siis ajatella ne huontkin ajatukset kun ne kuitenkin mieleen ryöstäytyvät mutta päällimmäiseksi jää parempi osa.

Piipoo


Siirryn ajatuksissani lempipaikkaani... veden äärelle...kuulen äänet, tunnen tuoksut, tunnen lämmön... saan voimaa... ja olen virkeä ja rentoutunut!

Annukka57


Kyllä, raastavat ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia. Minulla mukavat tarkoittavat asettamieni tavoitteiden toteutumista. Kun asetan tavoitteiksi pieniä asioita (esim. kiitoksen sanominen, toisen kehuminen tehdystä työstä jne), ei tavoitteiden toteuttaminen turhauta.

Anne R.


Ostin pari vuotta sitten kirjan Buddhasta ja luin sen opikseni. En ole kääntynyt buddhalaiseksi enkä ruvennut mietiskelemään, mutta yhden erinomaisen perusajatuksen opin: keskity siihen mitä on. Ärryin ensin kirjan tekstistä: jos tulee muita ajatuksia mieleen, älä torju niitä, päästä ne tulemaan ja nosta ne sitten sivuun. Mitä se muka on? Sitten kerran pyöräillessäni tajusin. Olin matkalla kotiin pitkän työpäivän jälkeen, oli nälkä ja päätä särki. Silloin aloin mietiskelyn periaatteen mukaisesti tarkkailla itseäni ja ympäristöäni sitä mukaa, kuin ajatukset tulivat. Tältä näyttää puu sateessa, tältä tuntuu, kun ensimmäinen pisara tunkee hihan läpi iholle asti, tältä kuulostaa hiekka pyörän alla, tällä lailla kohisee ilma kypärän reunan ali... Kun nälkä seuraavan kerran tuli mieleen, se oli asettunut tuntemukseksi tuntemusten joukkoon. Päivän hankalat tapahtumat, rahahuolet ja kaikki muu asettuvat kohdalleen - eivät ne häviä, mutta eivät ota valtaakaan, ne ovat vain yksiä ajatuksia ja tuntemuksia toisten joukossa. Jopa hammassärkyyn se auttaa!

Outi


Olen sitä mieltä, että raskaatkin ajatukset täytyy käsitellä ja päästä niiden yli. Siten voit jättää asiat ja mennä eteenpäin valoisin mielin, elämä uutta iloa ja toivoa täynnä. Mielestäni ei niin raskasta asiaa ei olekaan etteikö sen ylitse pääsisi ja aurinko paistaisi jälleen.

ulrika vuosimallia -40.


Kyllä "homma" niin toimii, että synkät ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia ajatuksia. Aina kun huomaan oloni olevan "kurja", niin kysyn itseltäni `mistä tämä johtuu´? Aika usein saan vastauksen, että mielialani painunut surullisiin ja synkkiin ajatuksiin.

Kun olen tämän tajunnut, niin eipä tarvitse muuta kuin ajatella mukavia - miellyttäviä asioita ja ajatuksia. Niin "hupsis" ja hetken päästä huomaankin oloni paranevan.

Sydämestäni suosittelen tätä kaikille sitä tarvitseville!

Varsinkin näin synkkänä vuodenaikana, tämä toimii erittäin hyvin.
Hyvää Joulun odotusta kaikille ja iloista Joulumieltä!

Ritva


Monesti en pysty iloisia ajattelemalla pyyhkimään hetkellistä tai kuukausia kestävää murhetta/kiirettä/stressiä, mutta joka kerta kun ahdistun asioista liikaa, ajattelen että entäs jos minä menettäisin kaikki rakkaani lopullisesti! (siis en näkisi heitä koskaan enää tai voisi tuntea sylissäni.) Sen jälkeen arvostaa ensisijaisesti omia pikku pipanoita, sekä ihanaa aviomiestä ja kiireet / laskut / muu maailma jää helposti kymmenenneksi!

- Äskettäin omien lasteni luokkakaverin hautajaisissa ollut äiti-

Miimu


Olen samaa mieltä ajattelen jotain kivaa. Voi miettiä miten jokainen lumihiutale on erilainen ja niin kaunis tai jääkide ikkunassa. Miltä maistuu tuorepulla ja kahvi. Makaa sohvalla ja sulkee silmät ja ajattelee aurinkoista rantaa jossa pieni tuulenvire käy ja laineet liplattaa ja kylmä juoma vierellä (ei tarvitse sisältää holia) tai jos pääsee ulos ni sinne kävelemään luonnolla on ihmeellinen voima.
Pistää reteetä ja reipasta musiikkia soimaa ni johan karisee synkät aatokset.(ihan semmosta mitä harvemmin itse kuuntelee tai etsii radiosta jonkun kanavan josta tulee musiikkia)

Huutaa suoraa huutoo niin kovaa ku jaksaa ni johan helepottaa.

Soittaa ystävälle ja manaa maailman menoo ni avot joha on parempi mieli ja mieli kevyt.

Tässä näin muutama mitä tuli mieleen.
Synkkien ajatuksien karistamiseksi

Murunen


Osuipa ajankohtainen kysymys! Juuri eilen oli päivä, jolloin synkkien ajatusten pilvi asettui päälleni aamun lumikuorrutuksesta huolimatta. (Ja pätevistä syistä tietenkin:). Synkkyys oli niin pahanlaatuinen, että olisin halunnut kadota maan päältä, vähintäänkin sängyn uumeniin. Olisin halunnut uskoa, että juuri minä olen synkkyyden syy, seuraus ja uhri, lähestulkoon itse synkkyys. Mutta olipa velvollisuuksia hoidettavana, velvollisuuksia joista en yhtäkkiä edes uskonut selviytyväni, tässä tilassa siis. Mitä tehdä?

Olen kyllästynyt pakenemaan, kyllästynyt naamioitumaan, kyllästynyt pakottamaan. Siis päätin kerta kaikkiaan katsoa sitä synkkienajatusten pilveä, mutta selvän pesäeron tehden: Minä en ole synkkä, en varsinkaan ruumiillistunut rouva Synkkä, vaan ihan minä vaan ja synkkä ajatuspilvi päässäni mukana kuin mikäkin tauti. Kerroin siitä tapaamilleni ihmisille, niin kuin kerron päänsärystä tai vatsakivuista. Ja kas yksi teki kummallisia huitovia liikkeitä ja ilmoitti yrittävänsä nähdä minut sumun takaa, toinen piti kättänsä pitkään olkapäälläni. Entä jos näitä ihmisiä ei olisi ollut. (niinkin on käynyt) Silloin metsän puut ja taivaan pilvet olisivat tehneet saman. Entä jos en olisi jaksanut edes ulos. Silloin olohuoneen sohva ja keittiön pöytä olisi tehnyt saman... Sillä edellytyksellä, että minä tosissani ja nöyränä olisin myöntänyt: Olen ihminen, näin vaan täydellinen, tässä ja nyt ilmaa keuhkoihin täysillä vetelen vaikka synkkyyden flunssaa sairastelen. Mutta tietysti siitä paranen. Tautia ruoki en.
Ps. Tietoinen, ajatukseton hengitykseen keskittyminen (vaikka laskemalla: ulos/ sisään) on yllättävän virkistävää puuhaa. Ja mielestäni toimii mainiosti silloin kun ei kerta kaikkiaan pysty rehellisesti ajattelemaan mitään positiivista.(Jos mahdollista kannatta suorittaa ulkona raikkaassa ilmassa) Pian ehkä huomaa huokailevansa ääneen aaaaah, ooooh ja silloin laulu on jo lähellä:)

tellervo


Aina ei onnistu korvata synkkiä ajatuksia mukavilla ajatuksilla, mutta olen huomannut että lasten ja perheen seura auttaa monesti ajatusten muuttamisessa. ja tässä hetkessä eläminen on kaiken a ja o.

Lumihiutale


Itselläni on tapana suhteuttaa asioita toisiinsa. Otetaan esimerkki: asumme vanhaa rintamamiestaloa 4 hengen voimin. Kun vanha pieni eteinen tai pieni keittiö alkaa tuntumaan LIIAN pieneltä ja ajatukset vain voivottelevat asian kimpussa, niin alkaa suhteutus....pohdin, että äitini perhe (8hlöä) asui 1h+keittiö -kokoisessa kodissa ja kaikki mahtui sinne, enkä muista mummun koskaan valittaneen näistä tiloista. Kyllä tuntuu meille 4 henkilölle yksi omakotitalo tosi suurelta ja ihanalta tämän suhteutuksen jälkeen : ) eli kyllä voimme vaikuttaa synkkyyteen ajatuksillamme, ehdottomasti :)

Tiina


Suoristan itseni, nostan pää pystyyn, katselen AVOIMESTI ympäri ja HYMYILEEN! (on lähes mahdoton tuntea oloa kurjaksi ja mietti synkkiä kun kirjaimellisesti, HYMYILE avoimin mielin). Joskus sanon itelleen ääneen ja tunteella vakuuttaen, riippumatta siitä onko muita tai ei, "nyt pitää aloitta päivä alusta" ja HYMYILEN!

Usein sanon itselle lainauksen yhdestä positiivareiden kirjasta, "annetaan hevosil murehti, niillä on isompi pää" ja ... HYMYILEEN!!! On päiviä milloin saan tehdä niitä monta kerta ja muistuttaa itseni että tykkään paljon enemmän hyvästä fiiliksestä ja ajatuksista kuin huonoista! Sanon itselleen, "ei mitään hätää"! Sen jälkeen on paljon helpompi kääntää kielteiset ja synkät ajatukset myönteiseksi kun on hymyillyt ja vahvistanut ittes, joskus ne kääntyy itsestä ja ei ole enää niin kurja olo. Sitten kysyn, "mitä, minä voin tehdä"? Ja KAIKKI asiat suju paljon paremmin! Kun teen parhaani niin sen parempaa ei voi tehdä.

ekstremal


Kysymys; muutan mieltäni pääsääntöisesti esittämällä itselleni minkä tahansa kysymyksen (esim. minkä miettimisestä tai olisi hyötyä). Sitten vain rikastan ja tarkastelen uutta ajatusta eri näkökulmista, ja annan sen kasvaa.

Arvo; kysyn itseltäni, mitä arvoa tämän asian ajattelusta voi syntyä. Jos en keksi, en usein enää viitsi jatkaa asian ajattelua.

Uusi aika; jos en juuri nyt voi vaikuttaa asiaan ratkaisevasti, päätän tarkan ajan milloin käsittelen asiaa ja kirjoitan lyhyen listan asiasta kalenteriin.

Päätös; yksinkertaisesti päätän mitä asian kanssa teen. Voinhan aina perua tai muuttaa päätöstä. Useimmiten intuitio antaa nopeasti hyvän päätöksen, jota ei tarvitse muuttaa.

Todellinen syy; kysyn miksi, vastaan, ja kysyn taas vastaukseen miksi, kunnes muutaman kerran jälkeen löytyy "juurisyy" (alkuperäinen aiheuttaja). Päätän sitten mitä teen sille, jotta ei jatkossakaan synny ikäviä aiheita.

Voitto tai etu; Melkein jokaisesta ikävästä asiasta löytyy positiivisia seurauksia ja puolia. Haitalliset ajatukset voi kääntää voitoksi tai eduksi, jos haluaa.

Ari Hilokoski


Synkät ja raastavat ajatukset on käännettävä positiivisiksi omassa pikku päässämme. Jos nuo synkät ajatukset aina lakaisee vain maton alle, tuppaavat ne sieltä pölähtämään odottamattomalla hetkellä esiin. On ajatusten siivouksen, eli ajatusmallin muuttamisen aika.

Itse päätän, mitä ajattelen. Sanon STOP!, kun huomaan ajattelevani "väärin", kysyn MIKSI?, MITÄ HYÖTYÄ, HAITTAA on ajatella näin. Pohtiessa synkkä ajatus kirkastuu kummasti ja tuo valoa ja tilaa uusille raikkaille ajatuksille. Opettelua se vaatii, mutta on vaivan väärtti. Kokki-Jussi on jaksanut vääntää Positiivisia ajatuksia 25 vuotta ja vielä on työsarkaa Suomenmaassa. Paljon.

Iloista joulusiivousta niin kotona kuin omassa pikku päässännekin. Näe ympärillä valoa ja hyvyyttä, ole kiitollinen pienistä asioista.

ex synkkämielikki


Aikanani olin 2 vuotta ryhmäterapiassa, toivuttuani fyysisesti itsemurhayrityksestäni. Tästä on nyt aikaa jo parikymmentä vuotta. Hyvää ja ONNELLISTA aikaa. Jos olisin silloin onnistunut itsetuhossani ja nyt pääsisin katsomaan omaa nykyistä elämääni, henkenä, jostakin pilven raosta, akuulla olisin levoton henki. Niin paljon harmittaisi itsarini onnistuminen. Kaikki on muuttunut hyvään suuntaan, askel askeleelta. Elämälläni on tarkoitus. Elämä onkin ihana asia, joka kannattaa katsoa loppuun asti.

Elämäni romahduspisteessä en nähnyt mitään valopilkkua. Tilanteesta ei näkynyt olevan mitään ulospääsyä. Ei sitten mihinkään suuntaan. Katsoinpa minne päin tahansa. Kaikki tuntuivat tahtovan vain yhtä asiaa. Minun poistumistani elävien kirjoista. Pois täältä haisemasta. Tuhoamasta onnellisten ja onnistuneitten ihmisten onnea.

Terapeuttini opetti elämään pahat ajatukset puhumalla ja taas puhumalla. Puhumaan juuri niin kuin tuntui. Ei niin kuin luulisi kuulijan haluavan kuulla. Opetti tekemään murhan päivässä - ajatuksissani. Lopulta ne murhattavat olivatkin ihan jees olevia ihmisiä. Tekivät vain työtään, "vainotessaan" minua.
Näin minulta loppuivat synkät ajatukset. Ystävätkin luottivat jälleen minuun. Työnteko maittaa.

Kulkuri kuun laidalta


Wow! Onnea! Nietzsche on kirjoittanut: "Pahimmallakin asialla on kaksi hyvää kääntöpuolta - pahimmallakin asialla on kaksi tanssivaa jalkaa."

Omia keinojani ovat:

*Yritän löytää hyvän puolen; mitä hyvää seuraa tästäkin ikävästä sattumuksesta?
*Kirjaan muistiin iloiset, onnistuneet, hyvää mieltä tuottaneet asiat. Näin ajatukseni alkavat oikein hakea niitä...
*Hymyilen, vaikkei hymyilyttäisi. Ei voi olla surkea jos hymyilee!
*Hyräilen. Yritäpä olla pahantuulinen hyräillessäsi!
*Nautin. Joskus möyrin "surkeudessa" hetkisen. Mässäilen surkeudellani. Alkaa muuten naurattaa jonkin ajan kuluttua... :) Tämä lienee vaarallinen ohje masennukseen taipuvaiselle. Muut toimivat turvallisesti ja vain miellyttävin sivuvaikutuksin.

Satu


Kyllä synkät asiat saa mielestä keskittämällä ajatukset ja huomion johonkin positiiviseen, kokemusta on! Joskus asian täytyy antaa hetken olla ja se häviää silloin itsestään; toisille puhuminen auttaa myös. Positiivista mieltä kaikille!

Manna


Käytän itse usein tuota samaa. Kun ajattelen synkkiä asioita tarpeeksi tajuan, ettei tästä näin tule mitään. Monille asioille ei ehkä todellakaan voi tehdä mitään, ne kuuluvat elämään. Mutta aina voi aloittaa kivojen asioiden ajattelun sekä mielikuvaharjoittelun. Ajattele jokin kiva paikka luonnossa esim. laituri veden äärellä, tunturilla vaeltaminen ja autiotupa, paikka josta saat voimaa ja ajattele sinne jokin kiva asia, jonka haluaisit saavuttaa ja ajattele sitä ja elä siinä hetki. Kummasti ikävät asiat pienenee ja jaksat paremmin. elämä ei voi eikä saa olla aina hauskaa ja kivaa, synkät asia kuuluvat siihen, opettele elämään niiden kanssa.

Raija


Minä teen ihan samoin! Silloin kun synkät, pelottavat ja masentavat ajatukset alkaa velloa mielessä, käännän ajatukseni ihan väkisin mukaviin ajatuksiin tai keskityn hengittämiseen. Samalla luon mieleen tyyntä oloa ja hymyilen. Yleensä se onnistuu, joskus joutuu tekemään tosissaan töitä, esim. illalla nukkumaan mennessä, ettei joku huono ajatus lähde laukkaamaan omia teitään. Kiitos Positiivareille ihanista ja kannustavista ajatuksista ja tarinoista, joista saamme nauttia joka aamu! On mahtava huomata, että on muitakin, jotka painivat samojen asioiden kanssa. En vain minä joka haluan luoda itselleni ja ympärilleni hyvää oloa! Onnellista Joulun odotusta! ;))

Soikkeli


Minä teen juuri niin kuin Christer. Ainakin ennen nukahtamista joskus tulee jotain synkkiä ajatuksia, niin ajattelen ensin kuten Tuulen Viemän Scarlett: "En ajattele tätä nyt vaan vasta huomenna." Ja sitten rupean ajattelemaan jotain oikein ihanaa aikaa elämässäni ja ennen kuin huomaankaan, olen nukahtanut.

Meku


Synkissä ajatuksissa on se huono puoli, että niistä muodostuu äärimmäisen helposti "lumipalloefekti" eli yksi synkkä ajatus johtaa toiseen. Synkät ajatukset johtuvat usein siitä, että on vain asettanut itselleen ylisuuret tavoitteet eikä ole lyönyt tikkua ristiin niiden saavuttamiseksi.
Tarkastelemalla rehellisesti itseään ja omia kykyjään ja tunnustamalla tosiasiat, ei ajaudu edes synkkien ajatusten vietäväksi. Ja jos ajautuu, vaikka vahingossa, niin kyllä joskus on ollut pakko jossain onnistuakin. Kyllä minä ainakin saan "synkät ajatukset" pois ajattelemalla positiivisia asioita.

Itse olen taistellut työnantajan taloudellisten ongelmien ahdingossa, lomautuslappu kourassa, mutta silti voin vakuuttaa olevani positiivinen. Kaveri kysyi, että enkö ole nyt surullinen kun sain Jouluksi lomautuslapun. Kysyin, että mitä se hyödyttäisi? Sanotaan näin, että kyllähän se vähän turhauttaa, mutta ei elämä tähän lopu.

Hauskaa Joulua kaikille ja Parempaa Uutta Vuotta 2009!

JanneR


Olin keväällä kaksi vuotta sitten kovin masentunut ja ahdistunut. Juttelin pitkiä aikoja ystäväni kanssa ja koetin saada oloani kohenemaan. Tanssitaitoinen ystäväni houkutteli minut mukaansa paikalliselle tanssilavalle sillä verukkeella että tanssiminen on hyvää terapiaa. Neljä tuntia istuin ja katselin tanssiväkeä silmät suurena ja hymy huulilla. Varsinkin kävelyhumppa sai suupielet hymyyn. Erityisesti eräs humppakappale jäi mieleeni ja siitä tulikin mielenkohotuskappale minulle. Jos mieli alkaa mustua alan mielessäni hyräillä "humppa kuningasta" ja jo mieli kohenee! Laulu ja tanssi on minua auttanut ja suosittelen sitä kaikille!

Tanssikärpäsen purema


Trippimittarin nollaamallaaminen keskittymällä syvään hengittämiseen ja samalla tietoiseen lihasten rentouttamiseen. Sitten tyhjään tauluun on helpompi sommitella vaikkapa lapsen tai muun rakkaan naurava naama ja sitä kautta pysyä tietoisena tilanteesta ja tavoitteesta. Jotkut mestarit osaa varmaan loikata tunnelmasta toiseen mutta itselleni on helpompaa ottaa tilanne haltuun pienemmin askelin ja hengitys on ihan ilmainen ja aina mukana joten tämän tempun tekeminen onnistuu vaikka haasteellisen asiakastilanteen lomassa sillä aikaa kun antaa vastapelurin tupruttaa ulos emimmät paineensa. Joskin näihin hetkiin en läheisimpiäni sotke vaan kuvitten rääkyvän pomon jokeltelevana pikkuvauvana joka ei ole vielä saanut takkuja elävän elämän koitoksista. Kun muistaa että jokianen on syvimmältä olemukseltaan puhdasta valoa niin silloin persoonan "rooli" ei häiritse. Sama valotus toimii muihinkin asioihin; tilanne on nyt tämä - miten se olisi kun se on täydellisen onnistunut: sitten vaan mahdollisimman valoisin visoin sen voi laskea taivaalle leijailemaan ja kotvasen kuluttua oivalluksen kirkas lamppu syttyy ja tietenkin, kuinka en sitä heti huomannut.. Samoin piinaavat ajatukset rullaa aamuyön pimeinä hetkinä: keskittyminen hengittämiseen jne. ja yleensä sitä on untenmailla jo ennen kuin huomaakaan.

Hannele


Tottahan se on, että ihminen voi vaikuttaa ajatusmaailmaansa ja mitä siellä liikkuu. Minä ainakin käytän samaa metodia ja lähden vaikka kävelemään ulos ja katselen ympärilläni olevaa luontoa. Ja ehdoton ykkönen oman pahan mieleni torjuntaan on "kylmä kylpy" eli olen avantouimari ja se pistää endorfiinit liikkeelle ja tuo hyvän mielen. Olet tosiaan sitä, mitä ajattelet olevasi.

Seija Heinolasta


Minä olen ripotellut ympäri asuntoa "muutosagentteja", joiden avulla muistan ajatella positiivisia ajatuksia. Näitä ovat ihanat/mukavat valokuvat ja lehdistä leikatut kuvat ja omat piirrokset ja sitten olen kirjoittanut itselleni Voimalauseita, tyyliin:

*Keskityn lopputulokseen (eli siihen, mitä haluan, enkä valita koko ajan siitä, mitä en halua. Tähän liittyen piirsin kuvankin uudelleen sisustetusta asunnostani, kun tuntui ensin, etten saa millään voimia tehdä haluamiani muutoksia. Kuvan ripustin wc:n oven sisäpuolelle ja pikkuhiljaa olen tehnyt muutoksia kohti haluamaani asuinympäristöä. Kuva muistuttaa minua joka päivä haluamastani lopputuloksesta ja pienetkin asiat, jotka teen sitä kohti, antavat minulle suunnattomasti iloa ja ovat konkreettinen todiste siitä, että tavoite on jonakin päivänä saavutettu.)

*Minä VOIN ja SAAN ja PYSTYN! (tilanteeseen, kun välillä tuntuu, etten ole mitään ansainnut, enkä minkään arvoinen. Kun todella keskityn näihin sanoihin, alan myös TUNTEA ne todeksi ja jaksan taas painaa läpi arkirutiinien ja ajatella hyvällä omallatunnolla tulevia mukavia asioita.)

*Tänään olen onnellinen, Tänään olen iloinen, Tänään olen voimakas. Näin olen päättänyt.

Näitä "muutosagentteja" (sana on lainattu Rhonda Byrnen kirjasta The Secret -Salaisuus) olen kiinnittänyt seinille, kaappien ja wc:n oviin, työpöytäni ylle muistitauluun (teen töitä kotona)... Joka paikkaan, mistä niitä ei voi olla näkemättä useaan kertaan päivässä.

Elämäntilanteeni on tällä hetkellä... sanoisinko vähintäänkin haastava ja ajoittain synkät ajatukset puskevat väkisin esiin. Silloin näillä "muutosagenteilla" on kyllä monesti ollut ratkaiseva osuus, kun niitä on joka puolella ympärillani, niin jostakin sellainen aina osuu silmään. Ja kun niitä käyttää jatkuvasti, niiden sanoma on helpompi uskoa todeksi, eikä vain huitaista syrjään sanahelinänä ja jäädä kierimään omassa pahassa olossa.

Suru, viha, luopuminen yms. tunteet täytyy toki tilanteen tullen käydä läpi, mutta niihinkin voi suhtautua hyväksyvästi ja rakkaudella ja antaa niiden sitten mennä.

MeriDiana


Mieheni tuli illalla töistä, istui sängynreunalle ja sanoi: Olen jo siinä iässä, ettei minulla ole enää muuta odotettavaa kuin kuolema. - Oletko sairas, kysyin. - En ole. - Onko rahahuolia? - Ei ole. - Onko muita murheita? - No, ei. - Sitähän minäkin, kaikki on hyvin, eikö niin? - Niin kai sitten, vastasi hän, ähkäisi ja nousi ylös ja tuli syömään siskonmakkarakeittoa. Taisi olla verensokeri alhaalla, sillä ilme kirkastui jo pannukakun popsimisen jälkeen kummasti. Hyvä ruoka, parempi mieli, kuten TV-mainoskin lupailee.

Syö hyvin, voit paremmin.


Omaa ajatusmaailmaa oppii kyllä "jumppaamalla" muuttamaan positiiviseksi. Mielestäni joskus on ihan hyvä hyväksyä omat ajatukset ja tunteet, negatiivisetkin.. kunhan tietää, että ne menee ohi.;). Itse käytän apuna lukemista, äänitteitä ja keskusteluja ystävien kanssa. Usein pelkkä ääneen sanominen helpottaa, jos ystävä tuntee ja tietää sinut paljaasti. Ihmeellistä ja kummallistakin tämä elämä!:)

BisaNte


Christerin idea, että synkät ajatukset saa pois ajattelemalla mukavia asioita, on toimiva. Monet keskitysleirillä olleet ovat toimineet juuri näin. Mutta keino voi olla hiukan korni, jos on kysymys enemmän tai vähemmän tavallisesta arkkisynkistelystä. Miedommat lääkkeet auttavat paremmin.

Omalla kohdallani olen huomannut, että parhaiten pääsen jaloilleni tekemällä jotain, mistä todella pidän. Se voi olla hyvän kirjan lukeminen, filmin katselu tai uppoutuminen johonkin harrastukseen. - Mikä nyt kulloinkin on mahdollista. Olennaista on, että tekee sellaista, mikä vaatii jonkin verran keskittymistä, jolloin tummille ajatuksille ei jää tilaa.

Karejg


Toisille voi onnistua helposti mutta jos negatiivisuus on jo lapsuudessa imetty suuri totuus sen muuttaminen vaatii sinnikästä työtä ja usein myös ulkopuolista apua jota soisin sitä tarvitseville olla saatavilla enemmänkin kuin on. Lapsista tulee helposti aikuusuuteen asti uhrien uhria negatiivisuudessakin.

Marge


Christer on ihan oikeassa, mutta niksi onkin siinä miten kykenee siirtämään ajatukset mukaviksi. Tämän opettelu vaatii työtä ja ehkäpä jonkin jo valmiiksi ajatellun miellyttävän muiston. Taikka sitten jonkin esineen, kuvan tai näin joulun aikaan kynttilän liekin jota tuijottaa hetken ajattelenatta "mitään".

Juha T. K.


Etsin synkästäkin ajatuksesta sen parhaat puolet esiin. Harmaallakin pilvellä on hopea reunus.

Mikko


,,,täytyy vaan jaksaa uskoa , että vielä se "aurinko paistaa risukasaankin",,,

teikkuLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot