Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Vaihdevuodet pukkaa päälle ja hormonitoiminnan muutokset aiheuttavat alakuloa ja mielialan muutoksia. Onko aamiaispöydässä ikätovereita, jotka kertoisivat miten ovat säilyttäneet positiivisuutensa tai saaneet sen takaisin näissä hormonimyrskyissä?

Vastauksia 108Mielialan vaihtelut, kuumat aallot, unettomuus ovat tulleet tutuiksi. Tässä minun lääkkeeni: Aloitin avantouinnin, harrastan ulkoilua ja kulttuuria aina kun se on mahdollista. Lopulta piti turvautua hormoonilaastareihinkin. Näillä eväillä olen pärjännyt kohtalaisen hyvin. Hyvää jatkoa Sinulle!

HelenaMinä 46v nainen Tampereelta. Olen ajatellut em. aiheesta, että myönteistä on: EI TARVITSE ENÄÄ OSTELLA TERVEYSSITEITÄ EIKÄ TAMPPOONEJA... niilläkin rahoilla vaikka irtokarkkeja itselle. Voimavarani kuumien aaltojen iskiessä päihitän epämukavan olotilani Pohjalaisilla geeneillä eli huumorintajulla! "KERRANKIN TÄMÄ MUIJA ON KUUMA PAKKAUS" DDDD!

TINTTI VM-64Välillä sitä ihmettelee itseään kun kaikki vastoinkäymiset itkettää ja tuntuu, että mikään ei onnistu ja on todella maanmatonen olo. Sitten aloin miettimään, että toisaalta on parempi, että olo on itkettävä kuin että raivoaisin hullun raivopään lailla ja kaikki toiset saisivat kulkea seinänviertä pitkin kun eivät uskaltaisi sanoa mitään raivonpuuskia välttääkseen eli olen mieluummin itse nyyhkijä kuin toisten piinaaja. Ja ainakin omalla kohdallani tämä ajatus on hieman keventänyt mieltäni eikä enää olekaan maanmatonen olo.

Annukka-64Kuuntele youtube Tyyne & Martta ja naura - edes hetkisen

SiniTäytän kohta 62 ja vielä joskus pukkaa hikikohtausta (syystä tai toisesta). Ajattelen joka kerta, usein myös ääneen: "Hiphei, olenpa taas nuortunut, vaihdevuodetkin alkoivat alusta."

Maisa-säännöllinen liikkuminen
-painonhallinta
-soijatuotteiden käyttäminen

Lääkärini ehdotti kylmähuonnekuuria (-110°C), olen vakavasti harkinnut sen kokeilua.

Tiina KVaihevuosivaivoissa auttaa liikunta - kuntoa kohottava rivakka sauvakävely tai pyöräily ja talvella hiihto. Vartalolle kertyneet 'ikälisät' katosivat ja kunto nousi ja uni on parempaa. Kuuman aallon tullessa ajattelen, että olenpa taas aallon harjalla ja rentoudun. Pienillä käsipainoilla uutisten aikaan jumppaaminen säännöllisesti antaa alleille kyytiä. Hyvä kunto auttaa jaksamaan ja antaa lisää energiaa ja iloa elämään!


Inkeri 58Paras keino on juokseminen ja ulkona oleminen. Ei se vauhti vaan liikkuminen omaan tahtiin ja maisemia ihaillen ja luontoa seuraten. Sen jälkeen venyttely rauhallisesti omaa kehoa kuunnellen.

PelletärEi nuo mielialan muutokset ole täysin kytköksissä vain vaihdevuosiin. Oli niitä yhtälailla nuorempana kuukautistenkin aikaan. Ikä tuo tullessaan muutoksia monia, mutta elämä ei ole ohi vaihdevuosivaiheessa. Nyt elän täysillä ja jos vähän "kuumottaa", antaa palaa. Vaikeisiin oireisiin on sitten pillerit kuitenkin keksitty. Kuten täällä niin hyvin sanotaan: Asenne ratkaisee, aina. Olet nainen isolla N:llä.

AnneLiikunnalla on suuri merkitys ainakin minulle. Metsässä koiran kanssa lenkkeillessä unohtuu vaivat ja asiat loksahtavat oikeisiin mittasuhteisiin. Myös luontaistuotteet ovat auttaneet minua pahimman hikoilun aikaan. Huumorilla myöskin kuittasin minun vaatteiden vähennyksen kesken päivän. Isännällä oli hekumallinen näky aina puolen päivän aikaan kun emäntä vähensi vaatteita. Musiikki vähensi myös oireita. Ajatukset pois itsestä lyhykäisyydessään on paras hoito.

PirreliiniKäyn kuntosalilla (olen 54, syksyllä 55) LesMills (armeijajumpassa), kuljen työmatkat pyörällä, ja liikun muutenkin paljon. Ei ole ehtinyt tulla alakulo.

Alati positiivinen"Hormonimyrskyn" hoitoon on itselläni tehonnut erinomaisesti luontaiskaupan Vitamore-tuote ja sitten tietysti liikunta.

KerttunenHormonilääkkeillä ainakin aluksi ja jos ensimmäinen lääke ei riitä, kokeilemalla toista lääkettä. Sen lisäksi hikiliikunnalla sekä ulkoilemalla mahdollisimman paljon, mutta ei sitäkään suorittamalla.
Viimeistään nyt on hyvä tarkastella, onko elämä sellainen kuin itse haluaa ja tehdä siitä sellainen pikkuhiljaa kuuntelemalla itseään. Rakastamalla ja saamalla rakkautta tai opettelemalla rakastamaan.

OdeliMene suoraan gynekologille ja pyydä mieto hormonivalmiste, minä en selvinnyt millään ilman sitä. Se oireilu oli niin hirveää, hikipuuskat tuli 15 min välein ja öitäni en nukkunut enää kunnolla, väsymys ja huono olo jäivät päälle, tuntui, että järki lähtee päästä ja muutun zombieksi. Mutta sain miedon lääkkeen, joka vei oireet ja voin hyvin nyt. Mulle ei luontaistuotteet vaikuttaneet mitään.

HinnatätiMuutaman vuoden ajan "sitkeilin" huumorilla. Työpaikallakin kuuman aallon iskiessä ja tehdessä koko yläkehosta ja kasvoista punaiset ja kuumat, totesin usein, että "Hilman päivät iski taas". Kävin lenkillä, toisinaan hemmottelin itseäni kylvyillä ja vaihto-suihkuilla, kylmä-kuuma vuorotellen. Kuukautisten loppumista ajattelen positiivisesti, koska nehän vaan kuuluvat meidän naisten elämiseen - eli loppuvat joskus.

Kuluneen talven aikana sitten tulivat nukkumisvaikeudet ja kun olin tarpeekseni saanut valvoa, se vaikeutti ihan kaikkea. Ei enää auttanut huumori siinä, kun alkoi tulla jonkinasteisia kahvikuppineuroosi-oireita. Alkoi kauhistuttaa, pelottaa, itkettää, vapisuttaa töihin meno ja ihmisten kohtaaminen. Ei voinut keskittyä muuhun, kuin omaan selviämiseensä hetkestä toiseen. Aloin jo kuvitella olevani psyykkisen hoidon tarpeessa.

Menin gynekologille, tutkittiin ja sain hormonikorvauslääkkeet. Nyt olen kuukauden niitä syönyt ja en voi muuta kuin ihmetellä oman oloni tasoittumista. Miksi ihmeessä kärsin, kun on olemassa apua saatavilla?! Hormonilääkityksestä puhutaan kaikenlaista, mutta minulle ne toivat kahden päivän käytön jälkeen sen yörauhan, joka katosi. Miten ihanaa on nukkua yönsä kunnolla, ei aallot kiusaa, mieli on taas se oma positiivinen mieleni ja maailma näyttää hyvältä.

Pakko on uskoa, että kyllä nämä meidän naisten hormonimyrskyt saavat aikaan vaikka mitä. Eikä ne aikaansaamiset aina ole hyviä asioita. Ihan vähän säälin miehiä, jotka joutuvat kokemaan naisensa "Hilman päivistä" niiden ollessa pahimmillaan. Kyllä siinä täytyy olla paljon ymmärrystä ja rakkautta, kun joutuu elämään sitä arkea oman hormonien riepotteleman naisensa kanssa.
Kas kun siinä on pelkästään naisella itsellään totaalisen täysi työmaa selvitä "hengissä" vaihdevuosistaan. Mutta onneksi apua saa, kun sitä hakee.

KirsiHei, kuuntele levy "Kuumat aallot" - jo rupeaa hymyilyttämään!

M-TTerveydenhoitajan ja lääkärin avulla ja opastuksella pahimpina aikoina jaksoin eteenpäin ajatuksella että kyllä tää kohta helpottaa. Päivä päivältä eteenpäin.

kuusamaNiinhän nuo tuppaa vaivaamaan. Niin kauan meni aika hyvin kunnes sain aivoinfarktin ja siihen loppui minun hormonien käyttö. Nyt sitten vaan hikoillaan ja paljon. Minulla on yöllä patteri kiinni ja nukun flanellipyjama päällä, kun siihen hiki imeytyy helpommin kuin noihin trikoisiin paituleihin. Enkä ainakaan herää kylmä, märkä rätti niskassa. Minä en ainakaan ole keksinyt tähän muuta helpotusta kuin hurtti huumori. Sekään ei tosin auta joka tilanteessa. Odottelen vaan että tulisin tässä vanhemmaksi, jospa ne sitten vähän helpottaisi. Nyt ikää on mittarissa 64 v.

SikuVaihdevuosioireisiin aivan ehdoton apu on ollut avantouinti! Avantouinti ajatuksena kiehtoi minua jo monta vuotta, mutta kun kastautuminen kuumana kesäpäivänäkin on ollut aina tuskaa, en ikipäivänä olisi uskonut, että pystyisin avantoon menemään. Kunnes sitten tein sen ensimmäisen kerran ja saman tien jäin ihanaan koukkuun! Käyn järvessä kolme, neljä kertaa illassa ja aina välillä saunassa. Saunan lauteilla sitten parannellaan maailmaa ihanien ihmisten kanssa ja sieltä on löytynyt apua ja tietoa ihan melkein kaikkiin asioihin. Ja nauru raikuu, oikeasti unohtuvat huolet ja murheet. Joka illan jälkeen on sellainen voittaja-olo, kun on taas järveen uskaltautunut kelillä kuin kelillä. Palelevat jalat muuttuvat ihanan lämpöiseksi ja uni on makeaa ja sikeää! Suosittelen, tämä auttaa ihan oikeasti! Ja ihan satavarmasti ei ainakaan ole hikipuuskia silloin kun olet vedessä :)

KaarinaEi kaikille tule oireita. Älä suotta pelkää etukäteen. Itse olen jo pian 63-vuotias, enkä ole missään vaiheessa kärsinyt kuumista aalloista tai mistään muustakaan vaihdevuosiin liitettävistä vaivoista. Olen liikkunut paljon ja punaisen lihan olen korvannut soijarouheella. En ole tarvinnut hormonihoitoja.

Lea-MimmuTaistelin puoli vuotta unettomuuden ja hikisten lakanoiden kanssa. Kokeilin luontaistuotteita. Sitten luovutin ja menin gynekologille, jolta sain estrogeenipillereitä. Nyt ei vaivaa mikään - olen elämäni kunnossa!Avantoon ja avantoon. Pahimpina päivinä aamulla ja illalla. Täydellisemmäksi sen tekee vielä saunominen, silloin voi yhdellä reissulla käydä useimman kerran avannossa ja saunassa. Joskus olen itse pahimpina hetkinä aloittanut saunomis - avanto rentoutuksen klo 15 ja lopettanut klo 19, jolloin avantopaikka suljetaan ja juossut siellä joka päivä. Helpottaa! Kesällä sitten pitkiä uintiretkiä, hitaasti uiden, mahdollisimman viileissä vesissä. Jäähän se sanominen kesäksi sitten vielä, jäät sulaa. Jos koet ettet pysty olemaan saunassa, laita huopainen saunahattu päähän saunassa istuessasi, sauna max 60 astetta, heittele kauhallinen vettä, sillain tissutellen eri puolille kiuasta, eli älä kaada koko kauhaa kerralla, vaan kaatelen noin 10 kerran lorauksin koko kuupallinen, tulee hyvät höyryt. Kauhallisen voi myös valuuttaa hitaasti lähes samaan kohtaan kiukaalla, niin tulee pitkä höyry ja se alkaa rentouttaa lihaksia, mutta höyry ei polta. Minulla tämä on auttanut moneen muuhunkin henkiseen stressiin. Niin ja avantoporukka se kruunaa kaiken, väki on niin välitöntä, saat olla itseksessikin, mutta jos haluat lörpötellä ja parantaa maailmaa niin kavereita löytyy siihenkin. Sit vielä siellä saunan lauteilla olen oppinut monia viisauksia ja juttuja ja kujeita vanhemmilta naisihmisiltä mitä erinäisimmiin vaivoihin, välillä kovasti punastun kuulleessani niitä. Aina on niin mainio olo kun lähtee kotia kohti.

AkviliinaMua taas vaivaavat kuumat aallot. Ja olen silloin ajoittain äreä (mielialanvaihtelua). En tiedä, onko apu todella soijaproteiinissa. Alun perin aloin käyttää sitä urheilun takia, mutta musta tuntuu, että se tasaa myös kehon lämmönsäätöä. Ja sillä vois olla yhteys myös mielialansäätelyyn. Miehet ei käytä soijaproteiinia, kun siinä on luonnon estrogeeniä. Maku ei aluksi oikein mieltä hivellyt, mutta lisään nykyään FAST:n soijan aamupuuroon. Yksi ruokalusikallinen riittää mansikanmakuista.

mammaTaistelin kuusi vuotta alakulon ja mielialan vaihteluiden kanssa ja olin päättänyt, että kestän sen.
En kestänyt, nyt olen syönyt 7 kuukautta hormonipillereitä ja elämä hymyilee taas. Kadun, että odotin noin kauan. Olen nyt 58v.

HannelePositiivisuuden voi säilyttää huumorilla, pienistä asioista nauttimalla, pitämällä itsestä hyvää huolta, tekemällä asioita jotka tuovat iloa, maailmaa ihmettelemällä.

mummoMinulla on ollut tosi pahoja vaihdevuosivaivoja, hormoniepätasapainoja vuosia. Suurimman avun olen saanut homeopatiasta, ilman sitä en olisi selvinnyt. Kannatan luonnonmukaista hoitoa enkä kohdalleni olisi voinut hormonihoitoa kokeilla. Suosittelen lämpimästi, sain avun fyysisiin oireisiin ja mielialaankin. Ehdoton suosikkini on myös eetteriset öljyt, uskomaton vaikutus. Urheilu on toinen hyvä valttikortti juoksen ja hiihdän ja jumppaan päivittäin ja mikä parasta sen päälle avantouinti tai infrapunasauna! Mieli on aina paljon positiivisempi ja pirteämpi. Ehdoton apuni on myös hyvät ystävät jotka ovat samassa veneessä ja heidän kanssaan jaetut "hormonikokemukset" sekä positiiviset iskulauseet päivittäin esim. olen terve, onnellinen ja rakastava.

HanneleMinä en ole kyllä huomannut mitään, eikä iänkään perusteella pitäisi olla mitään ongelmaa, mutta mies toisinaan varovaisesti vihjaa, että ajoittain kotona häärii brutaali heimopäällikkö, joka ajaa milloin mitäkin asiaa samanlaisella palolla, kuin Ramamadania vietetään kaakompana. En nyt olisi tuosta niin huolissani, koska kyse on kuitenkin vain arkisista asioista, johon mies juuri vetoaakin - arkeensa. Sitten hän esittää ettei minun tule hakeutua johtotehtäviin mielivaltaisen päätöksentekotaipumukseni vuoksi. Se vetää jo minunkin suuta hymyyn. Mielestäni olemme hyvinkin sopuisia, hormonit ja minä...

Voi olla, että kymmenen vuotta lisää, niin pieni vaaleanpunainen nappi päivässä keventää tunnelmaa...

Mahtavia voimia ja huumoria kaikille naisille!

TaruItse selvisin menopaussista melko helposti, kun käytin luovuuteni ilmaisemista apuna. Maalasin tauluja, kirjoitin ja keskitin energiani myös uuden luomiseen työssäni.

Seksuaalienergiahan on myös monipuolista luovuuden voimaamme. Vaihdevuosien aikana tälle energialle on hyvä löytää uusi väylä ("uusi vaihde"). Oman luovuuden ilmaiseminen on yksi erinomainen tapa löytää tämä uusi vaihde elämään!

Inspiraatiosta iloa elämäänOlen kertonut perheelle ja läheisille rehellisesti missä mennään. On tärkeää saada perhe ymmärtämään mistä on kyse. Juuri viime kuun "myrskyssä", kun itkeskelin, sanoin 18-vuotiaalle pojalleni, että minulla ei ole mitään hätää vaikka itkenkin, että on taas jotain hormonijutskaa. Hän vaan totesi, että "huomasin". Toteamus tuli sellaisella äänellä, että tää on ihan tuttua, ei tarvi selitellä. Se pisti jo itkun keskellä vähän naurattamaankin.

Vaikka välillä kaikki tuntuu kaatuvan päälle, niin yritän silti suhtautua siihen niin, että se on luonnollista. Samoin kuin murrosikä, yhtä tunnemylläkkää. Jostakin syystä luonto on tarkoittanut näin tapahtuvan. Siksi en ole ainakaan vielä yrittänyt lääkitä vaivaa mitenkään.

Terttu vm 64Olen yrittänyt pitää itseni hyvässä kunnossa, kuntoilua, lepoa ja pienistä asioista nauttimista. Olen saanut myös apua luontaistuotteesta nimeltää Chello.

ÄIPPÄ68Liikunta, liikunta ja liikunta. Aikaa itselle, hemmottelua, hoitoja. Ruokavaliosta: tiettyjen hiilarien vähentäminen (auttaa myös turvotukseen), soija, maca-jauhe, vitamiinit, pavut, pähkinät, siemenet, kala. Silloin tällöin tai vaikka säännöllisesti lasi-kaksi viiniä. Elämän pienistä iloista pitää nauttia. Pilke silmäkulmaan, pieni arkipäivän flirtti. Nämä kaikki itse testattu ja toimii nimim. vaihdevuosioireet yrittivät hankaloittaa elämää jo heti neljänkympin jälkeen.

BlancheHyväksymällä elämän realiteetin ja oman ikänsä ja elämällä suhtkoht’ terveellisesti. Apua saa lääketieteestä ja luontaistuotteista ja liikunta/hyvä kunto auttaa myös. "Geeliä vatsanahkaan ja menox". Viiskymppisenkin elämä voi olla ihanaa!

"Aallotar"Selvisin puhumalla (lue valittamalla) miehelleni asiasta! Myös työpaikalla täytyy olla kaveri jolle voi puhua. Työterveyshoidossa kävin myös apua hakemassa. Empatiaa halusin paljon. Vieläkään 7-vuoden jälkeen kaikki myrskyt eivät ole takana.

PPLähdetänpäs liikkeelle lääkityksestä. Jos hormonit eivät inspaa (itse en käytä), löytyy luontaispuolelta fytoestrogeenejä (käytän). Magneetista väitetään olevan myös tutkimustuloksia (löytyy vaikka mistä).

Stressin minimoiminen on tärkeää, vaikka helpommin sanottu kuin tehty. Rentoutusharjoituksia kannattaa tehdä päivittäin - piikkimatto on osoittautunut hyväksi avuksi. Liikunta on kaiken a ja o! Sen vain pitää olla mieluisaa, ihan mitä vain. Ruoka- ja juomavalio ja ateriarytmi kohdalleen pienin askelin, nautintoja unohtamatta. Kaikki hemmotteluhoidot kunniaan, jos vain kukkaro kestää. Yleensä niillä auttaa myös jotakuta pienyrittäjää, ja siitähän tulee hyvä mieli ja hyviä hormoneja, välittäjäaineita ja ties mitä aivoihin. Tärkeänä koen ikääntymisen hyväksymisen. Ylipäänsä kaiken hyväksymisen. Hiljentyminen päivittäin on must.

Päivikki 53v.Hei kanssasisar!
Olen saanut apua homeopaattisista valmisteista esim. Sepia on hurjan hyvä. Alakuloisuuteen nimenomaan. Mutta on niitä muitakin, voisit käydä homeopaatilla, niin löytyisi sulle oikeat namikat. Hikiaaltoihin olen ottanut Salvia tippoja, nekin tuntuvat auttavan. Tsemmpiä sulle sisar. Halit.

Sirpa 56 v.Tärkeää on muistaa että tämä on luonnollinen joka naiselle tuleva vaihe. Tässä elämänkaaren vaiheessa tapahtuu elimistössä ja usein myös ulkoisessa verkostossa muutoksia. JOS tämä on pieni kriisi - voi sen myös kokea mahdollisuudeksi. Tee elämäsi PLUS ja MIINUS asiat. Katso miten paljon mahdollisuuksia sinulla on !

Toiseksi suhtaudu asiaan huumorilla. Tässä esimerkki: Poliisi pysäytti lauantai-aamuna naisen liikenteessä. Rouvan kasvot punottivat ja hiki valui. Poliisi kyseli rouvalta tuliko illalla otettua? Siihen rouva: Kuulkaa nyt nuori mies, ettekö aiemmin ole kohdannut naisen vaihdevuosissa? Poliisi toivotti rouvalle hyvää päivän jatkoa.

Jo 10 vuotta hikoiluaLoppuviimeksi päädyin lääkärin pakeille ja hankin korvaushoitoa. Ensin mylläkän alettua pilailin ja vitsailin, nauratin kanssaihmisiä omalla kustannuksellani, kun kaikki olivat sitä mieltä ettenhän minä nyt niin "vanha" vielä ole. No mutta joka tapauksessa onnittelin itseäni, että sain aikaiseksi käydä tohtoria tapaamassa ja näihin ongelmiin sain kertarytinällä avun. Kyllä helpotti!

Akkamainen plikkaNyt on niin, että itse elän parhaillaan tuota vaihdevuosikaamosta eikä sille näy loppua! Elämästäni katosivat kaikki värit eivätkä ne ole tulleet takaisin. Tämäkin on pakko sanoa, kun seuraa erilaisten naisten- ja terveysalanlehtien mainoksia: siellä jaksetaan jankuttaa, että "vaihdevuosiin liittyvä intiimialueiden kuivuus..." ihan kuin se herra paratkoon olisi vaihdevuosien suurin murheenaihe! Mielestäni fyysisessä puolessa ei ole mitään, mitä ei kestäisi (olemme toki erilaisia ja oireilutkin ovat yksilöllisiä), mutta tämä henkinen kuolema, mikään ei tunnu miltään, ilon- ja mielihyvänaiheet eivät aiheuta minkäänlaista nostetta, vaikka niitä on! Olo on kuin kyyhöttäisi lasikuvun sisällä, ei pääse pois, mutta näkee lasin takana ELÄMÄÄ, ihmisiä, iloa, naurua...Ne ovat kosketuksen päässä ja silti tavoittamattomissa. Missä on se nappi, jota painamalla saisi entisen energisyyden ja kyvyn TUNTEA takaisin (vai ovatko ne iäksi menneet), että tuntisi olevansa elossa! Jos joku antaa vastauksen, että vaihdevuodet on luonnollinen asia, kalautan kalikalla päähän, Kirous tämä on! Ja ihan totta: kysymys ei ole väärästä asennoitumisesta! Odotan suurella hartaudella ja kiitollisuudella, millaisia kokemuksia, keinoja, pelastuksia Teillä Rakkaat Sisaret on tästä tuonelan esikartanosta ollut!

BirgittaTäytyy myöntää, vaihdevuodet ovat maineensa veroinen "Liisan" sukellus ihmemaan seikkailuihin: oma kroppa ja minäkuva muuttuu melkeinpä oudoksi ja jopa ympärillä olevat ihmisetkin kummastuttavat usein (tuntuu kuin ympäristökin asettaisi sinulle kovemmat haasteet kuin ennen). Vanhempi sisareni - paras tukeni ja esikuvani - on kuitenkin luvannut toivoa tunnelin päähän: tulet kokemaan, mitä on olla mies! Ei hormonivaihteluja ja elämä on tasaista yhtä suoraa viivaa, voit keskittyä vihdoin uraasi tasaiseen tahtiin eikä tarvitse hukata tehokkaita työpäiviä naistenvaivoihin ja mielialavaihteluihin. Näiden lohduttavien lupausten toivossa ja ruokavaliotani pikkuhiljaa kevyemmäksi muuttamalla ja suomalla itselleni todellisia "laiskiaisen" päiviä niitä tarvittaessa myös töissä, olen alkanut saada positiivisuuttani takaisin ja persoonani. Tsemppiä muillekin!

PikeNo tämähän on odotettavissa ja sen tietää, mistä tämä johtuu. Ei kai tämä nyt maailman tappiin asti kestä. Ja kaikilla muillakin tätä on enemmän tai vähemmän. Kyllä tästä ohi päästään. Vähemmän vaatetta päälle ja enemmän liikuntaa luonnon helmassa. Kyllä se siitä. Kannattaa syödä soijaa.

Heli-mummeliSe alku oli tosi rankaa! En halunnut tunnustaa ja hyväksyä, että olen jo "niin vanha"! Mutta kuukausien valvomisten ja hikoilujen jälkeen menin gynekologille. Vastaanotolla romahdin täysin, itkusta ei meinannut tulla loppua ollenkaan! Tajusin siellä, kuinka lopussa olin. Lääkäri antoi reseptin ja kertoi, että kahdessa viikossa tilanne rauhoittuu ja niin tapahtui! Nyt elämä maistuu ja tunnen itseni nuorekkaaksi, enkä tuijota lukuja, nehän ovat vain numeroita! Miksi kiusata "tuttua ihmistä"? Hae apua, se kannattaa.

Lady sininenOta päiväohjelmaasi kylmävesiuinti, avantouinti talvella. Heti aamulla. Ihmeellinen vaikutus.

mummu-50Hei, tässä sitä mennään keskellä viihdevuosia. Minulla oireet eivät ole ihan kamalat niin kuin joillakin. Mutta kun kolmekin viikkoa putkeen nukkuu vain pari kolme tuntia aamuyöstä, niin kyllähän se pinnaa kiristää. Joten onpa onni onnettomuudessa, että jouduin työttömäksi, kun nämä pahimmat uniongelmat alkoivat. Saan sitten päivällä nukkua tarvittaessa. Hikoilupuuskia ei tarvitse hävetä. Reippaasti vain vaatetusta vähemmälle, pyyhi ylimääräiset hiet pois ja lauleskele iloisesti "pitkä kuuma kesä" -biisiä. Perheelle muuten kerroin, että nyt on tilanne tämä ja saatan olla vähän tavallista kärttyisämpi, mutta älkää silti tarttuko jokaiseen syöttiin joita heittelen. Enpä ole yksinäni kovin paljon riidellyt. Ja sitten se tärkeä: Joka päivä liikuntaa. Käyn kolmena päivänä salilla, neljänä lenkillä. Näin pysyvät verenpaineet, kolesterolit ja liikakilot kurissa ja mieli iloisena.

MuumimammaTilanteeseen olen varautunut jo etukäteen... Ajatusten aamiaisesta ja muustakin Positiivareiden tarjoamasta "lääkkeestä" olen nauttinut jo n 10 vuoden ajan. Kun asenne elämään ja asioihin yleensäkin on kohdallaan niin eiköhän nämä vaihdevuodetkin selvitä!

PäiviAnnan tunteiden velloa ja ajattelen päivä kerrallaan. Jos tänään itkettää, huomenna saattaa naurattaa. Muistelen onnen hetkiä ja mietin päämäärää. Valo on tunnelin päässä ja menkat sitten historiaa :) Voimia siskot.

Kuumat aallot -59Joo sama vaiva "Rahikaisella". Olen välillä syönyt noita luontaistuotteita ja välillä ollut ilman. Kuumat aallot jylläävät, mutta olen ajatellut positiivisesti, kun olen aina palellut niin hyvä vaan, että välillä on lämmin. Gynekologini on luontaistuotteiden kannattaja ja suositteli jotain niitä valmisteita ja sanoi, että kyllä rouva luonto hoitaa asian ja vaihdevuodet eivät ole sairaus. No olen yrittänyt tässä todistella sitä itelleni. Onneksi on alkanut pyöräilykausi ja liikunta kuulema auttaa valivoihin. Katsotaan mihin tässä päädytään, menevätkö näin ohitse vai täytyykö ottaa hormonihommat käyttöön. Toivottavasti ei. Tsemppiä kohtalotovereille, yritetään jaksaa, ei tää toivottavasti monta vuotta kestä.

Väiski 51Kokeile luontaistuotteita. Itse jouduin kokeilemaan muutamaa eri tuotetta ennen kuin oikea löytyi, mutta nyt elän täysin ilman oireita! Elämä on jälleen ihanaa!

SimppuJoka aamu jo herätessä ja pitkin työmatkaa on hyvä käydä läpi oman elämän asioita, joista voi olla kiitollinen. Käy niin, että päivä päivältä niitä löytää enemmän, ja ne tuovat sitä positiivisuutta ja iloa aamukahvipöytäänkin. Yksi kiitollisuudenaihe, jolla voi aloittaa, on hyvät työtoverit.

JuuliAvantouinti on hyväksi todettu luomuhoito.

PäiviAamulla ensimmäiseksi lasi vettä ja sitten koiran kanssa puolen tunnin metsäpolkulenkki. Aluksi saat pakottaa itsesi, mutta sitten et tule toimeen ilman tätä ihanuutta. Aineenvaihdunta lähtee liikkeelle oikein kunnolla ja juoksupyrähdykset piristävät oloa. Myös piikkimatolla makailu illalla rentouttaa kivasti, antaa hyvän unen! Luontaistuotekaupan chello vie kuumat aallot.....

mummeliEi muuta kuin hyvä hormonikorvaushoito. Itse olen 61v ja kiertoni on 28 päivää korvaushoidolla, niukat kuukautiset, miellyttävä ja energinen olo. Minulla on myös kilpirauhashormonin vajaus, johon otan ko. lääkitystä - eihän tämä ole sen kummempaa, hormoni kuin hormoni!

maijuOlen ehkä tylsä tyyppi, mutta minulla oli tuo asenne, se tärkeä asia, jota ei myrskyissäkään pidä unohtaa. Mutta, kun olin tosi allapäin, olin allapäin, annoin itselleni siihen luvan. Kuppi hyvää teetä, kynttilän liekin tuijottelua, ja mielenrauhan hakemista, kyllä se siitä. Mielialan muutokset, niin, niitä toki tulee muulloinkin, mutta joskus ärjyin ja karjuin kuin äkäinen tiikeriemokin tekee, sitten taas mentiin/mennään. En vaihdevuosia kovin pahana kokenut, enkä halunnut mitään pillereitä alkaa popsia, niihin jää niin helposti koukkuun, ja hengissä ollaan, vaikka jo 61 v. olen täyttänyt. Summa summarum: Asenne ratkaisee. Aina!

AnneliMinun mielialani ovat olleet parannuksissa ja tasoittuneina jo toista vuotta. Hyvämielisyys alkoi samalla kun lopetin syömisistäni ensin sokerin ja limsat ja nyttemmin viljaruuat. Huomasin, että mielialani vaihtelut olivat vahvasti kytköksissä sokeriin, sokerihumalaan ja -krapulaan. Pieni makea pala, kun olin masentunut ja hetken meni hyvin, mutta jonkin ajan kuluttua taas piti ottaa jotakin syömistä mielialan parantamiseksi. Sokerikrapulassa tuli tiuskituksi ihan viattomille ja olen vieläkin nolo siitä. Tätä vuoristorataa olivat kaikki päivät varmaankin vuosikausia (ehkä vuosikymmeniä). Nyt olen mielestäni ja lähimpienkin mielestä tasoittunut, mieli on hyvä ja positiivinen melkeinpä poikkeuksetta.

SirauraKannattaa lukea Maija Kajanin kirja Sukellus kuumaan aaltoon: naisen vaihdevuodet, terveys ja hormonit.

Hannele1. Sen tiedostaminen, mistä on kyse, rauhoittaa
2. Hyvän fyysisen kunnon ylläpitäminen (kuntosali, hiihto, pyöräily, kävely, naisten jumpat)
3. Soijatuotteiden käyttö ravinnossa
4. Hyvä ystävä, jonka kanssa voi puhua naisten asioista naisten kesken
5. Tietoinen itsensä ohjaaminen positiiviseen ajatteluun

Luulen, että nämä, tai ainakin jokin näistä vähensi vaihdevuosioireiluani.

Vaiheen ohittanutSyömällä normaalia terveellistä suomalaista kotiruokaa, kasviksia, kanaa ja kalaa lisäten. Femi soijasta tukea ruokaan. Liikkumista lisäten. Tukeutuen hyviin ystäviin. Niin ja lukemalla itselle mieluista kirjallisuutta ja lehtiä.Tsemppiä

ajoittain myrskyisääMuistan jo äitini vuosia sitten neuvoneen - ja samaa olen kuullut monelta muulta - ettei vaihdevuosista kannata kärsiä. Heti ensioireiden ilmetessä marssin siis lääkärille ja pyysin hormonilääkityksen. Ensimmäinen, toinen eikä tainnut vielä kolmaskaan olla oikea, mutta lopulta löytyi helpotus. Vaikka joku sanookin niiden lisäävän syöpäriskiä (kaikki lääkärit eivät sitä allekirjoita) valitsen mieluummin mukavan elämän - sen verran kurjia ovat vaihdevuosivaivat! Hormonikorvaushoidoilla saan kuumat aallot häviämään, mieliala pysyy tasaisena ja muutenkin olo on normaali.

MerviMitään jatkuvaa tai pysyvää positiivisuuden tilaa en ole löytänyt - liekö sellaista olemassakaan, ja kannattaako sellaista tavoitellakaan. Minä olen ratkaissut tämän siten, että olen "unohtanut" ikäni. En suostu istahtamaan keinutuoliin ja odottamaan seuraavaa hikipuuskaa. Minä olen alkanut toteuttaa sellaisia haaveita, jotka jäivät nuorena toteutumatta. Nautin liikunnasta, tällä kertaa teen sen niin, että olen kahdessa lajissa valmennuksessa. Siis minä, vuosimallia -55, opettelen sekä tennistä että taitoluistelua ja nautin täysin siemauksin. Hyvä olo seuraa minua treenien ulkopuolellekin ja olen kummassakin lajissa täysillä mukana. Minulla on valtava halu oppia kumpaakin vaikeaa lajia, vaikka en edes tiedä mitä taidoillani teen. Varmaankin vain nautin. Näitten harrastusten mukanaan tuoma ilo on levinnyt arkipäiviinikin ja useasti olen ajatuksissani treeneissä. Musiikkia kuunnellessani mietin kuvioita jäälle. Mitään ikärasismia en ole kokenut kummassakaan lajissa, vaikka muut voisivat olla lapsiani ikänsä puolesta.

Noita NokinenäHormonikorvaushoito.

Turha pelätäVaihdevuosi iässä tässä ollaan. Olen löytänyt luontaistuotteen nimeltään Femiwell. Hikoilua ei ole enää. Kokeilin olla ilman mutta ei onnistunut. Mileialakin on positiivinen. En tiedä johtuuko luontaistuotteista. Ainakin elämä hymyilee ja tuntuu mukavalta olla tässä iässä. Onhan liikunnan harrastamisellakin merkitys. Tykkään ulkoliikunnasta paljon ja harrastan sitä niin paljon kuin ehdin ja jaksan. Työni on erittäin raskasta henkisesti.

yli viiskymppinen aikuinen nainenSe aika on tosin jo ohi kohdaltani, mutta muistan, kuinka mieliala vaihteli ja masennus tahtoi iskeä sarvensa harva se päivä nujertaakseen minut ja kaiken lisäksi hormonivalmisteista maksani ei pitänyt. Tein itselleni kuitenkin selväksi, mistä kaikki johtuu eli jouduin useana päivänä tolkuttamaan itselleni, että tämä on aivan luonnollinen osa naisen elämänkulussa. Miksi pullikoida luontoa vastaan? Ja toiseksi, jaettu paha olo puolittuu. Aina löytyy viereltä samassa elämäntilanteessa oleva, jonka kanssa voi keskustella ja yhdessä ihmetellä.

onnellisesti ohiHei sano se ääneen! Sano kaikille, että nyt pinna on niin kireellä, kun nuo "vaihtarit" rynnii päälle kuminauha kun kiristyy aina välillä tahtomattani. Ja kun naama punaisena teet työtäsi, posket kuumottaa ja hiki pakkaa otsarajasta ulos, - sano taas, - katsokaa mikä hehku, kyllä kelpaa kun vanhemmiten lämpö senkun lisääntyy, voi tytöt - oottakaas kun vaihtarit iskee oikein toden teolla. Olen itse huomannut miten helpottaa kun teen siitä oikein ISON ja HAUSKAN numeron tilanteeseen kuin tilanteeseen...ja kun kaikki muutkin jo nauraa, voin nauraa itsekin.

mariYritin kaikkea "luomua" eli vähemmän kahvia, enemmän liikuntaa, soijavalmisteita jne. mutta ei niistä ollut apua. Unet kun hävisivät, niin kaikki mielialanvaihtelut olivat lähinnä todella kamalia raivopääkohtauksia ja syvänsyviä masennushetkiä. Pyysin ja sain estrogeenilääkityksen ja voi ihana sitä autuutta mikä olossa tapahtui! Muutos oli valtava jo viikon kuluttua. Tuntui kuin olisin saanut entisen itseni takaisin. Sitten kun alkuhuuma haihtui ja arki palasi, niin eihän se yhtä onnea tietenkään ollut, mutta unet oli parempia ja tunnekuohut siedettäviä. Siis suosittelen, ainakin kokeilemaan. Itse käytin noin kolme vuotta, nyt opettelen taas luomuna ja ehkä pahin on jo ohi koska elämä on kohtuu hyvää.

KirsiPositiivisuutta ihan helposti: kun kuuma aalto tulee - niin hengitäpä huuliesi raosta kieli hampaiden välissä - "viilenee" hetkessä ja taas on ihan hyvä olo!

terveisin EsteriAlakulo on joskus paikallaankin, silloin yleensä ihminen pysähtyy ajattelemaan elämäänsä syvemmin ja korjaamaan epäkohtia (jos niitä löytyy). Kuumiin aaltoihin ym. näkyviin oireisiin kannattaa suhtautua hurtilla huumorilla. Ja paras voimanlähde ja ymmärtäjä yleensä jokaiselle löytyy - se on naispuoleinen ystävä, tuttava, sukulainen.

elsaEstrogeenin vaje vaikuttaa n. 600 ruumiin reaktioon eli ei ihme, että tökkii. Muuta takuuvarmaa keinoa ei ole kuin estrogeenin korvaushoito. Toimii takuulla, ja entinen sinä olet takaisin! Jos mietit ´luonnollisempia´ vaihtoehtoja, muista, että ´luonnotonta´ on elää yli hedelmällisen iän. Vain ihminen pystyy siihen...muut eläimet kuolevat lisääntymiskykyisinä.

ElämäniloinenLiikuntaa sisällä, liikuntaa ulkona, hyvää seuraa ja kunnolla vettä. Femisoijaa viilin kanssa, muitakin soijatuotteita ja paljon kasviksia, vain vähän makeaa ja nopeita hiilihydraatteja. Jos ei kotikonstit auta, gynekolgin pakeille hormonikorvaushoitoa hakemaan.

Elämää on vaihdevuosien jälkeenkin. Murrosiästäkin selviää, niin selviää vaihdevuosistakin. Punotus ja hikoilu ei ole vaarallista!

sannukkaHei! Itse sain avun akupunktiosta! En ollut moista ikinä ennen käyttänyt, enkä kokeillut. Tuttavan vinkistä päätin yrittää, koska tuntui, että tähänkö tämä elämästä nauttiminen nyt loppui! Muutaman miellyttävän hoitokerran jälkeen myrskyt ja hikoilut olivat poissa! Suosittelen sydämestäni. Nyt taas voin nauttia elämästä.

Taas naurattaa!Klassisella homeopaatilla käynti auttaa. Samalla saat apua mahdollisiin muihinkin vaivoihisi.

ElämäniloSeuraan mielenkiinnolla vastauksia tähän kyselyyn. Omalla kohdallani turvauduin lääkäriin. Kymmenen vuotta eikä pientä katkoa lääkkeisiin voi pitää kun jo kaikki iskee kimppuun.

PirreOlen nyt jo 65v. terveydenhoitajan työstä juuri eläkkeelle jäänyt viime syksynä. Vietin 6kk Espanjan Aurinkorannikolla, opiskellen kieltä ja kulttuuria. Minulla on varhainen, perinnöllinen nivelrikko, johon sairastuin vaihdevuosien yhteydessä oltuani hyvin terve ennen sitä. Siksi lääkärit suosittelevat korvaushormonihoitoa, jota otan edelleen. Haluan pysyä liikkuvana niin kauan kuin mahdollista, se on aina auttanut minua, kävelyt, venyttelyt, tanssi, uinti, vesijuoksuja jumppa. Lisäksi tietenkin monipuolinen kevyt ruokavalio. Makeannälkään auttavat hedelmät ja marjat, joita kannattaa syödä kourallinen päivässä. Lisäksi, jos elää parisuhteessa, halaukset, läheisyys ja seksi tasapainottavat oloa. Ystävättäret ovat tärkeitä ja itsestä huolenpito, ihonhoito on tärkeä asia. Ja muista, että naiseus jatkuu myrskyistä huolimatta!

RiittaIkätovereita ei löydy - minulta jouduttiin poistamaan munasarjat ja kohtu vaikean sairauden takia 32-vuotiaana. Hormonivaje alkoi äkkiä ja oikean hormonikorvaushoidon löytäminen vei aikaa. Olen kuullut vaihdevuosista, mutta kaikista niihin liittyvistä oireista pitäisi puhua paljon enemmän! Kuinka monta parisuhdetta ja perhettä onkaan joutunut tulilinjalle jokaisen naisen elämään kuuluvan "käänteisen murkkuiän" takia? Yksistään yöunen huonontuminen hormonivajeen takia kuormittaa mieltä jo muutamassa päivässä.

Asenne ratkaisee - kunhan saa tietoa mistä on kyse. Naishormonit ovat sellaista polttoainetta, että sen tajuaa vasta kun niitä ei enää ole. Pienestä rintasyöpäriskistä huolimatta elämänlaatu nousi 200%  hormonikorvaushoidon ansiosta, annos on juuri niin pieni kuin mahdollista - ja oireet pysyvät poissa. Kun on kemia kunnossa, jaksaa pitää huolta fysiikasta ja pitää sen positiivisen elämänasenteen, joka tekee päivistä elämisen arvoisia. Näillä korteilla mennään, vaihdevuosista huolimatta minusta tulee "mummo" vasta kun päätän olla mummo. Eli ei vielä vuosikymmeniin :)

konstit on monet, sano...Lukemalla ja ymmärtämällä kirjan 'Sukellus kuumaan aaltoon (Maija Kajan, 2010). Jo pelkkä tietokin helpottaa, tutustua, siskot!

StinaSKipaisepa omalle gynekologillesi. Itse menin 51-vuotiaana kyselemään hormonikorvaushoidosta ja otin ennakkoluulottomasti pillerit käyttöön. Käytin myös välillä geeliä ja laastareita, joista kuitenkin sain aika pian ihottumaa. Elämänlaatu parani todella pian! Jos ei ole terveydellistä estettä hormonikorvaushoidon käyttöön, en usko että kannattaa kantaa rahojaan apteekin luontaisrohtoihin. Toki rinnat kannattaa tutkia ja mammografiassa käydä, mutta sehän kuuluu naisen elämään muutenkin. Tsemppiä!

Mummi 66 vJonkin aikaa selvisin näillä: Hikoiluun salviateetä, lääkäri Helena Mäkelän rohdoksia luontaistuotekaupasta, e-vitamiinia, gelearoyalea,Q10,omega3 jne.. Lepo ja liikunta tasapainoon niin stressitaso ei nouse... se tuntuu kuumissa aalloissa. Ravinto on tärkeä: kala ja kasvispainotteinen, soijaa arkiruokaan. Ruoka matalan gyk.indeksin mukaan vähähiilihydraattinen, ennen kaikkea sokeri ja valkoiset jauhot pois.

KaijaEnsinnäkin on tärkeätä hyväksyä asia joka kuuluu ikääsi. Ole oma itsesi vaikka kuinka hikoilet se vaan kuuluu tähän vaikka tuntuukin, että ne toiset ihmettelee kun tuskailet hikesi kanssa älä ajattele negatiivisesti. Olet joka tapauksessa nainen parhaassa iässä. Hae lääkäriltä apua olotilaasi se auttaa. Muista aina että meitä on monta samalla viivalla. Älä peittele asiaasi, vaan myönnä kaikille missä mennään, niin hekin ovat puolellasi ymmärtäen nopeasti vaihtuvat olotilasi. Olet edelleen se entinen nainen oikkuinesi. Hyvää jatkoa vaikka välillä kiukuteltaisiin niin saamme sen anteeksi kun olemme juuri siinä "iässä". Nautitaan kesästä.

PäveKatsele ympärillesi nyt, kun luonto taas herää uuteen kesään: kasvit alkavat kasvamaan ja kukkimaan, puissa on ihanan vihreät lehden alut, muuttolintuja saapuu. Nauti elosta ja olosta. Käy kirjastossa hakemassa (aiheeseen liittyvää) lukemista.

LeilaKKuumimpina vuosina nautin soijatuotteita runsaasti. Suurin apu ja autuus löytyi kuitenkin avannosta. Sinne kun pulahti reippaan sauvakävelyn jälkeen niin oireet ja vaivat pysyi kurissa kohtuullisen hyvin. Onneksi uintipaikka on niin lähellä kotia, että pystyin käymään siellä lähes päivittäin. Aika ja luonto hoiti loput ilman lääketeollisuuden apua.

JellonaHormonihoitoa pillereinä sain tai otin neljä vuotta, ja tuloksena eräänä päivänä yllätys, yllätys: Keuhkoveritulppa. En osannut edes säikähtää. Pyysin tytärtäni tuomaan ripsivärin sairaalaan, kun halusin räpsytellä nuorelle lääkärille kauniita silmiäni. Hän sanoi, että olen vanheneva nainen, mutta minä vastasin, että nuorrun kanssanne hyvässä hoidossa. En ole mitään hormoneja syönyt mareva-hoidon jälkeen. Elämä on välillä hikistä, mutta hymyilen, olen elossa.

elossaSeuraan mielenkiinnolla vastauksia tähän kyselyyn. Omalla kohdallani turvauduin lääkäriin. Kymmenen vuotta eikä pientä katkoa lääkkeisiin voi pitää kun jo kaikki iskee kimppuun.

PirreÄlä jää kotiin makaamaan vaan touhua kaikenlaista, mikä saa sut ajattelemaan muita asioita. Ajattele myös että tämä kuuluu niihin oireisiin ja on siis hyväksyttävä, mutta liiat hormonimyrskyt tasottuu lääkityksellä viimetipassa, vaikka niistä tuleekin joillekin sivuvaikutuksia.

Helena65Liikunta on erittäin hyvä keino. Ei mitään näännyttävää liikuntaa, kunhan vain on liikkeessä. Tämä "hoito" vaikuttaa moneen muuhunkin vaivaan. Olen myös vakuuttunut soija-valmisteiden myönteisestä vaikutuksesta. Ja tietenkin kärsivällisyys. Kaikki on ohimenevää!

Riittaseksi

tytyliLaitan joka päivä pari ruokalusikallista soijarouhetta jogurtin tai viilin päälle (sisältää kasviestrogeenia = luonnollinen hormoniannos). Olen kuusikymppinen enkä ole vielä tarvinnut yhtään hormonipilleriä vaihdevuosivaivoihin.

SoijanneHikiaallon yllättäessä ajattelen, että kuona-aineita poistuu litratolkulla ja jonain päivänä kehoni siis on täysin puhdas. On mukavaa nukahtaa joka ilta puhtaisiin lakanoihin aina aamuisin ne vaihdettuani. Lauluääneni pysyy hyvässä kunnossa kajautettuani aika ajoin perheelleni komennot, kuinka juuri tänään haluan asiat tehtävän. Kun pipoa oikein kiristää, kaivan kesäpiponi päähän, jotta perhe tietää pysyä riittävän etäisyyden päässä. Huumorilla rakkaat siskot!

Nina KSamanikäisten kanssa jakamalla yhteinen "mummutauti" ja sen tuomat muutokset itsessä. Huumorilla selviää yllättävän pitkälle ja nuoremmatkin osaavat suhtautua paremmin mummuihin, kun osaa kääntää hankaluudet hassutteluiksi.

"mummua nyppii"Kiukkua ja naurua vuorotellen ja kaikkee mitä kummallista tohon aikaan kuuluukin. Tuntien kehoni aivan vieraaksi ja muistaen miltä murrosikäisestä voi tuntua. Vastaanottoaika ihanalle gynekologilleni, joka ei ollut uskoa, koska ikäni ei vielä asiaa edellytä, mutta sain miedon hormoni-valmisteen ja elämä kulkee taas. Aivan mahtava fiilis.

EllinooraMinulle tuli nämä vaihdevuodeoireet alle nelikymppisenä ja arvaa vaan että olin asiasta tosi tyrmistynyt! No ne johtuivat vähän aikaa sitten olleen leikkauksen jälkioireista. Sain hormonilääkityksen voimakkaisiin oireisiin (jatkuva vettä valuva hiki yöllä ja päivällä). Olin tosi väsynyt kun unet jäivät rikkonaisiksi jatkuvan peiterumpan takia (peite päälle, peite pois jne.) Erinäisten kokeilujen jälkeen olen tyytynyt tablettihoitoon joka toimii minulla kun joudun ottamaan muita lääkkeitä säännöllisesti joka aamu!  Enkä vaihda hormonilääkitystä pois kun minun elämän ilo palautui takaisin!

LiepuskaHei hormonimyrskyn uhri! Kaikesta selviää positiivisen elämäntavan avulla: terveellistä ikäisellesi sopivaa ruokaa, sopivasti läheisen lempeä, avoin asenne ohimenevään olotilaan ja hyvä työyhteisö. Kokemuksen kautta ohi mennyttä elämänvaihetta muistellen lämmöllä.

BellaMuistan oikein hyvin itsekin, miten yli 10 vuotta sitten itselläni alkoi vastaava hormonimyrsky. Olin vasta hieman yli nelikymppinen ja pienten lasten opettaja. Se oli hirveää aikaa, kun kuumilta aalloilta ei saanut öisin nukuttua ja koulussa ne kohtaukset olivat tietysti ihan hirveitä. Ja samaan "syssyyn" puhkesi myös migreeni. Eipä siinä sitten auttanut kuin mennä gynekologille ja sain hormonilääkityksen, joka myös oli heti sopiva. Kohtaukset hävisivät ja elämä helpottui. Siihen auttoi myös positiivinen luonteeni, jonka mukaan vaikeudet on luotu voitettaviksi. Kymmenen vuotta käytin hormoneja ja sitten ne lopetettiin. Kohtauksia tulee (kuten juuri tälläkin hetkellä), mutta ne ovat paljon lievempiä, eivätkä haittaa elämääni. Me olemme kaikki erilaisia, mutta sanoisinpa, ettei siinä ainakaan menetä mitään, jos kokeilee hormonihoitoa.

RaleighMinulla pukkas oireet päälle niin rajusti, että oikein lääkärin määräämät lääkkeethän siihen piti saada. Mieli on pysynyt iloisena ja positiivisena avannossa käynnin ansiosta ja ehkä silläkin on vaikutusta, että otan päivittäin teelusikallisen mehiläisen siitepölyrakeita : ) liikuntaa tietysti unohtamatta. Tarkoitus on piakkoin yrittää lääkityksestä eroon : )

OiliOlen harrastanut tanhuamista jossa tulee lämmin, kuorolaulua jossa sielu ja mieli on mukana. Elämistä täysillä, vaikka tiedän sen kuuman aallon tulevan koska tahansa. Vältän alkoholia sillä se aiheuttaa lisäkierroksia kehossa. Femal aamuin ja illoin on apuni. Iloinen mieli sekä uteliaisuus uuteen mielekkääseen oloon/eloon. Kaikkea hyvää mikä naurua tuottaa. Näin elän minä, vaikka itkenkin joskus. Se vie pahan veden pois silmistä. Eikä rakkautta sovi unohtaa. Huumorin avuin seksikin onnistuu ja kun hiki tulee kuiten! Siis suuret kylpypyyhkeet ilmaa sekoittamaan kaverin voimin, tilanteen niin vaatiessa. Lycka till!

Jo 27 v. kuumiin aaltoihin opetellutPositiivinen asenne ja liikunta auttavat tässäkin. Tietenkin myös terveellinen ruokavalio.

OrvokkiKäytin estrogeenilaastareita ja uin avannossa läpi talven! Selvisin ilman suurempia tuskia. Olen myös aina liikkunut monipuolisesti, uskon, että sekin auttoi! Tsemppiä!

Ohi on!Puna leviää kasvoille ja hiki virtaa... toisinaan vain hiukan nihkeää, joskus kuin ämpäristä kaadettuna. Teen asiakaspalvelutyötä, joten tämä voisi olla todella kiusallista. Kaiken alkaessa päätinkin, että kun se kerta kuuluu naisen elämään eikä sille juuri mitään mahda (hormoneja en syö ellei ole ihan pakko), on paras siis kääntää vitsiksi koko juttu. Naureskelen sille itse ja sallin muidenkin tehdä niin. Ei se oireita vähennä mutta niiden kanssa on helpompi olla.

elleHormonit todella hyrrää kaikenikää. Apujani: Lenkille ja saunaan, hikoileminen helpottuu ja elimistö saa töitä. Luonnon yrttejä joko luontaistuotekaupasta tai itse poimen luonnosta, tietoja löytyy hyvistä yrttikirjoista. Itse söin luontaislääkityskuureja ja ne todella auttoivat (en voi mainostaa tässä mitään erityisesti). Sitten vaan antaa hikoilujen tulla, mielen vaihdella - muistaen ettei niille aina mitään voi, huumorilla eteenpäin, kaikki tietävät että niitä tulee ja onhan hienoa sanoa että olen nyt siinä iässä mutta helpompi elämän vaihe odottaa ja mie odotan nyt sitä!

HelmiinaLiikunta, lenkkeily kuntosali, uinti yms. en ole itse koskaan ollut "lenkkeilijä-tyyppinen", mutta nyt vaihdevuosioireiden tultua olen löytänyt hölkkäämisen hurman ja oireetpa ovat melkein kadonneet ja entinen positiivisuus tullut takaisin

PäiviOnhan tässä kestämistä ja koko rumba on vasta alkumetreillä... Kuumat aallot jo kiusaa. Aamulla kun on vaikea mönkiä lämpimästä pedistä kylmään maailmaan, odottelen kuumaa aaltoa ja käytän sitä kilpenä kylmää aamua vastaan.

-tane-Pakko ottaa huumori avuksi.

leleMinulla alkoi kuumat aallot pyyhkiä ylitseni viime vuoden joulukuussa 55-vuotiaana. Samaan aikaan loppuivat kuukautiset kuin seinään. Sinnittelin kuumuuden ja niistä seuranneen huonon yöunen kanssa vajaa kaksi kuukautta, kunnes olin henkisesti aivan uuvuksissa. Hormoneja en halua syödä. Sitten aloin käydä vyöhyketerapiassa ja aloin syödä Femal Balansia sekä LadyVita 50+ kapseleita ohjeen mukaisesti. Vyöhyketerapiaa sain aluksi viikon, sitten kahden, kolmen ja neljän viikon välein. Yhteensä tähän mennessä seitsemän kertaa. Jatkan kerran kuukaudessa. Nyt kaikki oireet ovat olleet poissa jo noin kaksi kuukautta ja kuukautisetkin ovat olleet taas kaksi kertaa. Tuntuu ihanalta, kuin olisin saanut naiseuteni takaisin. Jatkan samoilla hoidoilla vaikka loppuelämäni, jos sillä saan pysymän nykyisen olotilani. Puolisokin on taas tyytyväinen yhteiselämäämme.:)

Luonnon keinot niille kuuluvaan kunniaanHuumori, aitous, liikunta ja luontaistuotteet ovat hyvä apu

ansku52Sain viidenkympin villityksen ja lähdin opiskelemaan uutta ammattia. Kun 3½- vuotta surffailin viikoittain kahden paikkakunnan välillä (yli 200 km/suunta) niin en ehtinyt paljon hormonimyrskyjä huomioida. Kuumotuksia on tullut ja mennyt, mutta ne en ole jäänyt niitä suremaan. Nyt 55 + ikäisenä olen aloittanut uuden ammattiuran enkä ole valintaani katunut. Rehellinen ollakseni olen päässyt melko vähäisillä oireilla ja lääkityksenä vain paikallinen hormonihoito. Ja kuumotuksia riittää yhä edelleen ja mieliala välillä vaihtelee, mutta olen päättänyt että tulkoot ja menkööt -- elämässä on kuitenkin niin paljon hyviä asioita :)!

EliisaHormonikierukka ja Estrogeeli, siinä lääkeyhdistelmä, joka pitää aallokon tasaisena ja mielen tyynenä. On turha leikkiä luomunaista, jos ei saa nukuttua, kylmä ja kuuma vaivaa ja mieli on kuin vuoristorata!

Iloinen, vireä ja pirteä 52 vKerro reilusti, että olet sen iän hormonikoukussa. Näin saat ymmärrystä kiehuntaa, vetistelyyn. Vältä tungoksia esim. alennusmyynnit. Lääkäreillä on konstit - on sellaisia lääkkeitä, jotka estävät esim. yöhikoilun.

RosiesohviKävin vuositarkastuksessa ja lääkärini ohimennen totesi, että vaihdevuodet alkavat siinä 51- vuotiaana. Parin viikon päästä lääkärissä käynnistä täytin tämän maagisen vuoteni. Mitään ei vielä tuntunut. Kunnes eräänä yönä heräsin järjettömään hikoiluun ja hetken päästä paleli. Tätä jatkui pari viikkoa. Soitin lääkärilleni ja hän naurahti ja totesi vain, että tervetuloa porukkaan. Otettiin siinä kokeet ja todettiin että näinhän tässä oli käynyt. Vaihdevuodet olivat alkaneet. Ajattelin ensin, että olen niin nuori (?!) vielä ja mammatautia pukkaa, mutta sitten tuumin, että nyt jotenkin tunnen eläväni ja olevani terve, koska toimin kuin kello näköjään. Onneksi lääkkeenikin ovat tuntuneet sopivalta, joten positiivisella mielellä tässä kuljetaan aikuisena naisena. Eipä sitä kannata joka hikeä niin laskea, kesä tulossa, muutkin hikoilevat...

Ihanasta kesän vihreydestä ja "lämpöisistä keleistä" nauttien.

maazaEnergetixin magneettikorut ovat auttaneet monia esim. kuumissa aalloissa. Ja korut ovat vielä hyvännäköisiä. Googlaa energetix.eu

MemmuYmmärrys siitä, että saa olla kiitollinen kun keho muistuttaa olemassaolostaan hormonitoiminnalla kuin myös muutenkin. Keho tietää mikä on viisasta juuri nyt ja se auttaa silloin kun keho hikoilee, ärsyttää ja tunteet vaihtelee. Antaa tunteiden näkyä ja jos voimakas lataus päällä on hyvä lähteä lenkille vaikka yksin tai yhdessä ystävän kanssa niin ei tiedä minkä takia hikoilee...luo mielikuva siitä miten tärkeää on hormonitoiminta ja sano itsellesi "tunnen päivä päivältä itseni yhä enemmän hyvinvoivaksi".

LiljuskaLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot