Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Ohjelmaa kotihäihin
Meidät vihittiin kotona samalla, kun esikoinen aikanaan kastettiin. Läsnä oli lähimmät 25 ihmistä. Ihana intiimi tilaisuus... Perinteiset häämaljat tietty kohotettiin. Titvi Ikäheimon kirjassa " Hiirten häät" on ihana juhlaruno häätouhusta - se luettiin. Sukulaislapset lauloivat laulun "Enkeli taluttaa" (joka sopi myös ristiäisten tunnelmaan). Häät pidettiin olohuoneessa - polvistuimme vanhempieni kauniille seinäryijylle, joka oli levitetty lattialle. Kukkakaupasta olin tilannut pari nättiä kukka-asetelmaa - varsinaista kimppua minulla ei ollut. Hääkarkit olin tietysti väsännyt hyvissä ajoin - jokaisessa jokin kaunis ajatelma.

Minulla ei ollut ylläni hääpukua, vaan siisti mekko. Yllätys olikin melkoinen, kun naapurin nuoriväki kesken juhlinnan kiikutti niskaani anopin kauniit pitsiverhot (=hunnuksi) ja pihaamme kurvasi lankomiehen Valmet peräkärryineen. Olivat salassa tehneet meille sinne kärryihin oikean lemmenpesän - meidät istutettiin kärryssä olevalle sohvalle. Kylttejä vastanaineista taisi olla koko kärry tulvillaan, lisäksi lavalla oli koivuja...lankomies sitten kärräsi meitä koko kylän läpi (häämme olivat ulkopuolisille siihen asti salaisuus, ei enää sen jälkeen...)  Hääyön vietimme kotona - olivat peijakkaat ennättäneet sen traktoriajelun aikana sotkea sänkymme kaikenmoisilla ihanilla yllätyksillä yöksi ... herätyskelloja sängynpohjassa teipattuina sun muuta...  Oikein hauska kokemus - ja tuli ennen kaikkea paljon halvemmaksi kuin isot mahtihäät:)

Minna

=========================

Tiimari on kultakaivos mitä tulee ihaniin koristeisiin ja halvalla vielä. Itse tein pöytiin rusetteja ja sitten ostin pöytiin sellaiset pienet sievät kapistukset, joista ei aivan heti arvannut mitä ne oli. Eli tarkoitukseni mukaan tuntuivatkin toimivan, kun pöytäseurue sai puheentynkää miettiessään käyttötarkoitusta. Punaisia ruusuja tai muita mielikukkia (kenties samoja kuin kimpussa) kenties sellaiseen oasissieneen itse laitettuja...?  Pienessä tilassa leikit kannattaa valita tilan mukaan. Meillä oli esimerkiksi tietovisa hääparin suhteesta ja elämänvaiheista. Voittaneelle ryhmälle kuohuviinipullo tms. Eikä boolin merkitystä kannata aliarvioida... ;-)

Jaana

=========================

"Attariksi" laittaisin itse pöydän, johon kaunis valkoinen kangaspöytäliina. Jos morsiamella on esim. omalta äidiltään tai mummoltaan peritty, joku liina jolla on tunnearvoa. Jos hääpari aikoo polvistua "alttarin" eteen, pitäisi molemmille olla esim. omat pehmustetut TUKEVAT rahit, koska polvet joutuvat koetukselle. Ilmeisesti tässä tilanteessa ei haluta Jumalankuvia tai muita alttaritauluja. Kaunis kukka-asetelma morsiuskimpun sävyyn "alttarille" - ei palavaa kynttilää (jos satutte horjahtamaan - mitä emme tietenkään toivo!). Jos hääpari ei aio polvistua "alttarilla", palavat kynttilät molemmin puolin pöytää.

Somistukset pitäisi kysyä hääparilta, esim. teema tai väri. Jos heillä ei ideoita päätä itse, kukat ovat hyvä idea ja niiden väri tulisi olla yhtenäisiä morsiuskimpun kanssa, ei mitään voimakkaasti tuoksuvia (ruusu käy mainiosti). Valkoinen harso (jollaista laitetaan kasvimaalla suojaamaan pakkaselta) sopisi hyvin myös. Sillä voi "vuorata" esim ruokapöydän ja tuolien jalat ja tehdä rusetit. Lisäksi tähän harsoon voi helposti kaksipuolisella teipillä kiinnittää esim. pieniä sydämiä tai ruusunnuppuja ohuella kuparilangalla.

Leikeiksi ehdottomasti ainakin 12 kuukautta leikki (ei vaadi tilaa, on taatusti hääparin mieleen), ideoita löytyy netistä (hakusana: hääleikit). Lisäksi, jos hääparilla on joku tuttu, joka laulaa tai soittaa jotain instrumenttia, tämä henkilö voisi esittää kappaleen heti aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen! Itse olin viikonloppuna rakkaan kummityttöni häissä, en kaasona vaan morsiustyttöjen äitinä. Hääpari vihittiin kirkossa ja juhlat olivat pienimuotoiset (ei kotona), mutta kuitenkin ihanan lämpimät ja juuri hääparin "näköiset". Toivotan onnea sinulle kaaso, tehtäväsi on luottamuksellinen kunnia-asia ja tietysti haluat kaiken olevan täydellistä. Muista kuitenkin pitää järki kädessä, ei yliampumisia. Ja tärkeintähän on, että häät ovat hääparin näköiset!

Patricia

=========================

Meillä oli alttarina vanhempieni olohuoneen nurkkaus, alttaritauluna ikkunanäkymä syksyiselle pihamaalle ja alttarikoristeena kaksi korkeaa kukkatelinettä kukka asetelmineen. Pientä ja kaunista ja tunnelmallista!

Helena

=========================

Ihania kukkakaaria voi vuokrata esim. Sinooperi yms. liikkeistä alttariksi, Cd-levyltä marssimusiikki. Joku läsnä olijoista tai palkattu laulaja voisi laulaa kauniin rakkauslaulun hääparille vihkitoimituksen loppupuolella. Ohjelmana voisi olla vaikka lakanan veto hääpari silmät sidottuina vetävät lakanan (vieraille kerrotaan kuin hääpari antaa ohjeita toisilleen hääyönä).Kaikki vieraat (myös miehet) punaavat huulensa ja painavat huulten kuvat isolle paperille ja nimensä josta jää hääparille pysyvä muisto paikalla olleista vieraista. Onnea tulevalle hääparille  

Terveisin 3 kk sitten avioituneet

=========================

Kannattaa ainakin vuokrata valkoiset pöytäliinat jokaiseen ruokapöytään sekä lahjapöytään, alttaria unohtamatta, sillä ne tuovat heti juhlan tuntua. Alttarin, hääparin pöydän ja lahjapöydän etuosaan pöytäliinan helmaan kiinni hakaneuloilla häiden väreihin / teemaan sopivat elävät / tekokukat sekä leveätä tyllinauhaa tai leveätä satiini- tms. nauhaa kauniisti asetellen (kuva ideasta olisi parempi tässä kohtaa.)

Pöytiin ei varmaankaan mahdu isoja kukkalaitteita, joten pöytää pitkin kulkeva kapea köynnös (esim. murattia), tai vaikkapa tuoreita ruusunlehtiä ripoteltuina liinalla voi tehdä tarvittavan säväyksen koristeluun. Näin syksyllä häiden teemavärien mukaiset kynttilät köynnöksen tai terälehtien joukossa tuovat oman lisänsä tunnelmaan.  
Onnea matkaan!

Kata

=========================

Meidät on vihitty kotona, tosin itse vihkiminen tapahtui pihanurmikolla, valkoisen katoksen alla. Mutta sisätiloissa onnistuu myös vallan mainiosti ja tunnelma on ihana kun läheiset ihmiset ovat siinä aivan likellä:) Me emme ainakaan polvistuneet vihkiseremonian aikana, joten varsinaista alttaria ei tarvitse rakentaa, ellei nimenomaan sellaista tahdo. Vihkiparin alle jos löytyy ryijy niin se olisi mukava juttu, kaunis matto ajaa saman asian ja jää sitten muistoksi parille. Pieni pöytä, jonka päälle mahtuu kukkia, mahdollisesti kynttilä ja vihkiraamattu papin kädestä, siis jos vihkimisen suorittaa pappi. Siinä on kaunis alttari.

Meillä olivat aikuiset lapsemme keksineet ohjelmaa, he pitivät jopa puheen meille...se oli sitten hyvin henkilökohtainen;) Mukava ohjelma oli se kun ottivat minun kenkäni ja panivat siihen 12 lappua, jokaisessa lapussa jokin pieni juttu (esim. joulukuu, pullo jouluglögiä ja pipareita; heinäkuu, nurmikon leikkuu). Sitten musiikki soimaan ja kenkä kiertämään, kun musiikki taukosi, kenellä oli kenkä kädessään sai ottaa yhden tehtävälapun. Näin meillä oli joka kuukausi koko vuoden ajan aina odotettavissa vieraita jonkin pienen hauskan merkeissä. Ohjelmia muuten löytyy netistä kiitettävästi.

Tarjoilu kannattaa miettiä siten, että se tuntuu "omalta jutulta", aina ei välttämättä kallein vaihtoehto ole se sopivin. Jos vaikka lihapullat ovat lempiruokaa, niin kuka kieltää tarjoamasta lihapullia, tämänkin osalta voi juhlasta tehdä omannäköisensä.  Koristeita voi ja kannattaakin tehdä itse, askarteluliikkeistä saa hyviä ideoita ja tarvikkeita niiden tekemiseen. Ensin kannattaa miettiä häiden väriskaala ja sitten sävyttää kaikki siihen, niin pöytäliinat, lautasliinat, kukat kuin koristeetkin. Konvehteja olen ollut näpräämässä muutaman kerran. Tavanomaisten "harsonyyttien" sijaan ovat hauskoja vaikkapa tulitikkurasiat kauniisti päällystettyinä ja sisälle vaikka salmiakkia, jos se sattuu olemaan parin "heikkous".

Kartongista on myös helppo tehdä nelikulmaisia rasioita.  Me vietimme hääyön omassa kodissamme... No lapset olivat kyllä keksineet meille jäynää hääyöksi aivan kiitettävästi. Aamulla meillä soi kännykkä, olivat tilanneet herätyksen meille! Jonkin ajan kuluttua soi ovikello ja lapset olivat oven takana aamiaistarjottimen kanssa. Siinä oli tarjottimella pieni orvokkikimppu, kauniisti koristeltu siideripullo, kahvitermari, sydämen muotoisia voileipiä, mansikoita kermavaahtoineen, melooniviipaleita ja pikkuleipiä. He toivottivat meille onnellista elämää ja jättivät meidät nauttimaan tarjottimen antimista. Kaiken kaikkiaan, kannattaa tehdä juhlasta "omannäköinen", oli se sitten erikoista tai hyvinkin "tavallista".

Helmi

=========================

Serkkuni häät järjestettiin heidän kotonaan, samoin omien vanhempieni. Alttarina oli kummallakin kerralla lipasto jonka päälle pappi sai laitettua raamatun ja kynttilän, koristeena luonnonkukkia. Tarjoilut normaali kahvitarjoilu ja hääkakku. Pienissä häissä on mielestäni tärkeintä läheisyyden tunne, paikalla ovat vain ihmiset joiden halutaan siellä olevan eikä huomio kiinnity turhanaikaisiin morsiamenryöstöihin yms. pelleilyihin...

Onnistunutta juhlaa toivotellen.

-z-

=========================

Hääohjelmista mieleeni on jäänyt perinteinen tulevien lasten määrän määrittely: Posliinilautanen kummin pään päälle ja kummi pyörähtää ja syntyvien sirpaleiden määrä kertoo lasten määrän, poikani häissä 6!

Eija

=========================

Jos käytettävissä on myös rivitalon pihamaa, miksei häitä voida viedä ulos? Jos suinkin on kuiva keli, syyshäät, seremonia voidaan toteuttaa ulkona osittain ainakin, esim. paviljonkikatoksen alla, somisteet syksyisestä luonnosta. Miksei voisi lumikelilläkin..? Talvimorsian turkiskoristeisine pukuineen.. juomat huurretuista laseista jne. Mielikuvitus on rajana. Ota ideat luonnosta, siellä niitä riittää. Liitä mukaan vähän satujen tunnelmaa, niin eiköhän ala luonnistua.

Elina

=========================

Pienet kotihäät kuulostavat ihanalta. Alttariahan ei välttämättä tarvita. Kaksi tuolia riittää. Somistukset on varmaan paras pitää mahdollisimman yksinkertaisen tyylikkäinä. Näiden satu- ja mahtihäiden aikoina on tärkeintä muistaa, että häissä kaksi henkilöä siunataan kristilliseen ikuiseen avioliittoon. Se on tärkeintä, ei puitteet.

Leila

=========================

Hei! Alttarina voisi toimia esim. ko. kodin piha-alue. Jos sää sateinen olisi tila hyvä kattaa esim. kevytpeitteillä (niitä saa monen värisinä mm. rakennustarvikkeita vuokraavista liikkeistä). Samalla ko. tila vihkimisen jälkeen soveltuisi vieraiden vilvoittelupaikaksi jos sisällä tulee kuuma. Syksyllä vietettäviin häihin koristeiksi sopivat upeasti mm. vilja-aiheiset koristeet, pihlajanoksat marjoineen, ruskaan taittuvat puiden oksat, kanervat, puolukan varvut marjoineen yms. Tietysti riippuen ao. henkilöiden mieltymyksistä ja mahdollisista allergioista. Jos piha on kovin kostea, kannattaa nurmi peittää esim. juuri viljan korsilla, tietysti mikäli se sopii muuhun parin ajatusmaailmaan.

Ohjelmaa voi keksiä monenlaista (tämäkin riippuen parin ja ystävien ajatuksista). Jos joukossa on laulutaitoisia, laulakaa parille kivoja kappaleita, monistakaa lauluja muillekin nk. lauluvihkoiksi ja laulakaa vaikkapa yhdessä. Kivoja seuraleikkejä on paljon, sellaisiakin joissa ei tarvitse ihme sporttisuorituksia esim. sisätiloissa höyhenen puhallusta (pidetään höyhen mahdollisimman pitkään ilmassa puhaltamalla). Monet lasten sisäleikit soveltuvat usein myös tällaisiin tilanteisiin viihdykkeeksi jos vain leikkimielisyyttä ao. vieraista ja parista löytyy.

Kirjastosta voi myös lainata kivoja vinkkikirjoja. Myös seurakunnilla on kerhotoimintaan tarkoitettuja kivoja kirjoja lainattavissa eli sieltäkin löytyy varmaan hyviä vinkkejä tuohon ohjelmapuoleen. Seurakunnalta voi myös kysyä vinkkejä ko. tilaisuuden järjestämiseen jos tuntuu, että omat ideat eivät riitä. Myös Martat, jotka toimivat monella paikkakunnalla auttavat näissä asioissa. Heiltä saa paljon hyviä vinkkejä. Myös heidän kauttaan voi lainata pientä korvausta vastaan mahdollisia tarvikkeita häitä varten esim. astioita jne. Tätä samaa voi kysyä myös paikalliselta seurakunnalta. Kuopiossa tämä toimii oikein mukavasti. Vinkkejä olisi vaikka kuinka paljon, mutta ensin täytyisi tuntea ao. henkilöiden mieltymykset ja ajatukset. Toivotan kuitenkin oikein kivaa hääjuhlaa näin syksyn kynnyksellä. Toivottavasti vinkeistä oli jotain apua! Terveisin pienimuotoisin juhlallisuuksin naimisiin mennyt vuosimallia "morsian 1989"

Pirjo-LeenaLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot