Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Mitä ohjelmaa lasten synttäreille?Omien lasteni synttäreillä on "tietokilpailuja", pantomiiniesityksiä (jokainen nostaa lapun ja esittää mitä lapussa lukee, esim. peppiä, akua, opea jne..), juorua (eka pistää juorun liikkeelle... ja viimeinen sanoo ääneen mitä kuuli). Lapset ovat tehneet toisilleen kasvomaalauksia. Aikaa kuluu nopeaan ja ohjelmasta on pidetty!

-AnneMeillä oli naamiaiset. Eläimiksi pukeutuneille vieraille maalattiin naamat eläinpuvun mukaan. Oli pullonpyöritystä ja disko ja piknikki keskellä olohuoneen lattiaa, huovan päällä. Suuri suksee oli foliolla päällystetty kaali, johon coctailtikuilla pisteltiin lihapullia, vihanneskuutioita, nakkeja ym., oliiveista saatiin silmät ja nenä "siilille". Sankari nautti valmisteluista ja juhlat onnistuivat loistavasti. Aikaraja oli pari tuntia ja se riitti just sopivasti, kukaan ei väsähtänyt, vaikka juhlat olivat koulun jälkeen. Kutsussa mainittiin, että eläinpuvuksi riittää vaikka häntä ja huppucollege, siis ei paineita koteihin hienoista puvuista. Ihania, ainutkertaisia juhlia!

-MerjaKun lapsivieraille on nykyään tapana antaa karkkeja, tarroja tai muita pieniä muistoja synttärijuhlista, sen voi tehdä "leikin varjolla". Myrkkykarkki-pelissä yksi lapsi lähetetään ulos huoneesta. Pöydällä on noin viisi-kuusi karkkia, joista muut lapset valitsevat yhden karkin myrkkykarkiksi. Kun ulos lähetetty lapsi tulee takaisin, hän saa noutaa itselleen karkkeja, kunnes osoittaa myrkkykarkin, jolloin on seuraavan lapsen vuoro. Isäntäväen on kuitenkin syytä hieman tarkkailla tilannetta karkkeja lisättäessä, etteivät karkit mene jakoon liian epätasaisesti... Lapsilla on varmaan hauskaa! Itse toki en ole vielä tätä kokeillut, mutta aion kyllä, parin viikon päästä, kun poikani täyttää kahdeksan.

-GyöngyiOrkesteri, saavat soittaa soittimilla, karaokelaulantaa, ilmapallojen kuljetusta, piparkakkujen koristelua, naamarin teko pahvista.

-TarjaLasteni synttärikutsuilla on jo monta vuotta ollut tiettyjä samoja ohjelmanumeroita. Vieraat kyselevät jo tullessaan, että onhan teillä tänäkin vuonna piimämaalausta ja ongintaa, eli
* rasvatonta piimää vesivärinappiin ja esim. eteisen peiliin jokaiselta juhlavieraalta tervehdys synttärisankarille maalaamalla, siitä sitten valokuva ja esim. kiitoskorttina kaikille vieraille (rasvaton piimä kuivuu nopeasti ja peseytyy helposti pois).
* ongintaa mieluimmin oikealla virvelillä, jossa sopivan pituinen naru ja pyykkipoika, aina parempi jos on yläkerta, josta voi onkia ja alakerrasta onkeen osuu esim. pakastekalapaketti, sillipurkki, kenkä tms. hullua ja väliin jotain "oikeaa" eli esim. laku, tikkari jne, jokainen saa onkia niin, että saa molempia saaliita.
* naru pään ympäri ja narussa pyykkipojalla laku, jota yritetään pujottaa lattialla olevaan pulloon.
* kaupoissa on pöytäliinoja, joihin on painettu väritettäviä kuvia, kakkua tarjoillaan vasta, kun pöytäliina on väritetty.

-TarjaVanha kunnon pullo-kynäleikki. Jaa lapset kahteen ryhmään. Laita pari pulloa, mielellään lasiset, pystyyn lattialle (mitä matalampi pullo, sitä vaikeampaa). Sido naru kynän ympärille. Naru sidotaan vyötärön ympäri ja kynä roikkuu selän takana esimerkiksi 25 cm pullon suuaukosta. Kynää yritetään saada sihdattua pulloon ilman käsien apua. Vaikeampaa kuin luullaan.
Kimppakiva. Piirrä lappuihin, valitse itse määrä, esineitä tai huonekaluja tai osia niistä. Anna ensimmäinen lappu johon on esim. piirretty peili. Laita peilin taakse seuraava lappu, jossa taas uusi kuva, josta löytyy seuraava lappu jne. lopuksi voisi olla paikka josta kaikki saavat vaikkapa tikkarin, jäätelön, mitä vaan keksit.

-LisbethPullonpyörityksellä on hauska aloittaa. Lahjojen avausjärjestys vuorotellen sen mukaan kehen pullon suu osoittaa. Jos keli on hyvä, voi ulkona olla aarteenmetsästystä, eli piilotat vaikka tikkareita ja jaat lapset pareittain etsimään kartan avulla kätköjä. Ulkoleikeistä suosiossa on ollut myös polttopallo, tikanheitto-kisa ja makkaranpaisto nuotiossa / grillissä. Vanhemmat lapset ovat nauttineet elokuvaillasta / saunaillasta. Jos paikkakunnallasi on uimahalli, joka tarjoaa allasaikaa synttärien & takkaillan viettoon, lapset taatusti viihtyvät. Pienessä uimahallissa ohjaat itse, mutta tunnelma on huipussaan.

-EijaTässä yhtenä päivänä oli aamu-TV:ssä nainen kertomassa erilaisista leikeistä, jotka ovat ennen olleet ihan tavallisia yhdessäolon muotoja. Kirjastossa on lainattavissa leikkikirjoja - siis ei tarvitse itse keksiä perinteisiä juttuja. Taatusti tulee muistorikkaita hetkiä kun eri-ikäiset ovat tasavertaisia leikkijöitä. Vinkkinä: avaimenpiilotus, 10 tikkua laudalla, musta mies ym, ym. Onnellista juhlapäivää kaikille. Leikkiminen on kaikenikäisten suuri etuoikeus!

-IrjaJos kutsut paljon lapsia, ehkä yli 10, järjestele etukäteen erilaisia "olonurkkauksia". Kakun syönnin ja perinteisten leikkien, kuten liikuntaleikkien (esim. tuolipiirin) tai tietokilpailun, arvoitusten taikka avaimenkätkemisen jälkeen voi vetäytyä johonkin nurkkaukseen pelaamaan korttia, lukemaan sarjakuvalehtiä, kuuntelemaan musiikkia ja vaikka laulamaan tai jammailemaan musiikin tahdissa yms. Jokainen löytää mieleistään puuhaa. Jos viihtyminen menee överiksi niin että tilanteet alkaa muuttua riehumiseksi, silloin koko porukka voi alkaa pihalla yhteisen jalkapallomatsin tms.

-EevaOsta rautakaupasta iso rulla paperia ja päällystä sillä seinä. Anna kasa värikyniä ja vapaat kädet piirtää. Hauska leikki on kun yksi saa piirtää ja toiset yrittävät arvata mitä siitä tulee. Oikein arvannut saa olla seuraava piirtäjä.

-PaulaInnostuneimman vastaanoton ovat saaneet:
1. valokuvasuunnistus lähiympäristössä. Kovatöinen, mutta aina innostuttava!
2. Onnenpyörän pyöritys. Mihin nuoli osoittaa on kiinnitetty lappu, missä kerrotaan, mihin kohtaan huoneistoa on piilotettu löytäjälle jokin pikkulahja. Jollakin käy tuuri ja saa lähteä hakemaan heti, joku toinen joutuu pyörittämään monen kierroksen ajan, että nuoli osuu johonkin lappuun.

-RiittaMeillä olen järjestänyt tyttäreni synttäreillä (nyt 9v) tietokilpailuja, piirustuskilpailuja (joista pienet palkinnot, esim. tarroja, kyniä, kumeja, tukkalenkkejä) ja nyt tänä keväänä huippujuttu lasten keskuudessa oli retki lähimetsään, johon teimme nuotion ja paistoimme makkarat. Levyraati oli suosittua. Vuodenajasta riippuen, kesällä olemme lotranneet vedellä. Puutarhaletkulla, sadettimella yms. kutsuun vain uikkarit mukaan -kehotus. Saippuakuplista riitti hupia pitkäksi aikaa. Ja tuon ikäisethän eivät tarvitse paljon valmista ohjelmaa, ovat petoja keksimään itse. Ympäri taloa juoksentelu -vaiheeseen on hyvä olla jotain ohjelmaa varalla mietittynä.

-SiniMeillä ohjelmassa oli muutama peli/leikki ulkona (tervapata ja kirkonrotta), syömiset ja disko, lapset soittivat omaa musiikkiaan ja 'tanssivat', lopuksi ongintaa eli jokainen onki oman läksiäispussin, jossa oli karkkia ja pieni yllätys.

-TiinaMeidän lastemme ollessa 7-10 -vuotiaita suosittu synttärileikki oli lakritsin syönti (nyt nuorimmaisen - poikani täyttäessä 15 v. yksi kavereista kysyi nauraen: missä on lakritsinaru) Eli: viritä seinästä seinään kuminauha (valkoinen "vyötärökuminauha" on hyvä). Sido siihen vieraiden mittojen mukaisia roikkuvia kuminauhoja (jokaista kohti yksi). Kuminauhojen päihin sidotaan lakritsapatukat kiinni toisesta päästä. Kilpailijoiden on seisottava kädet selän takana ja syötävä koko lakritsa. Nopein voittaa. Hauskuus syntyy tietenkin mustista suupielistä ja kiikkuvasta narusta. Iloista syntymäpäivää!

-HelenaJos esim. asut kaksikerroksisessa talossa, järjestä onkimisleikki; sido leikkiämpäri/astia narun päähän ja ämpäriin namuja ym... ja tenavat yläkerrasta onkimaan, kun itse laitat alakerrassa "saalista" pyydykseen. Yksi suosittu juttu on synttärikemujen videointi ( lasten mahd. esitykset ja yhdessä sitten katsomaan nauha - HAUSKAA!)

-jAPEiTyttäreni ovat nyt 8- ja 5-vuotiaita, ensi kuussa 9- ja 6-vuotiaita. Meillä on ollut eri vuosina erilaista ohjelmaa: vanhin tyttäremme on jo parina vuonna suunnitellut ohjelman itse. On ollut itse suunniteltua seikkailurataa, itse suunniteltua luontopolkua, nukketeatteria, pihaleikkjä, ongintaa, vesi-ilmapallojen tarkkuusheittoa itse kyhättyyn "linnunpelättimeen", vesivärimaalausta, kasvomaalausta, naamiaisia ym. Ohjelma riippuu kai eniten siitä, mitä lapsi itse toivoo ja mistä hän pitää.

-EijaVanha kunnon 'Aasille häntää' käy aina, mutta meillä on aasin hännän tilalla laitettu Muumille häntää, pikku Myylle nutturaa, pellelle punaista nenää jne. jne. Variaatioita voi kukin keksiä sen mukaan mitä kuvia kotoa löytyy. Kiinnitettävän irto-osan joutuu tietty aina tekemään itse. Helppo juttu!
Toinen on musikaaliset tuolit ilman tuoleja. Tuoleina on käytetty saunan peflettejä, A4-arkkeja tai mitä tahansa, jonka päälle voi hypähtää. Näitä sitten ympyrään lattialle yhtä vähemmän kuin osanottajia ja musiikki soimaan. Lapset kiertävät ympyrää ja kun musiikki pysähtyy, jokainen hypähtää "tuolille", yhden jäädessä ilman ja samalla pois pelistä.
Ja vielä yksi hieno juttu, jota voivat käyttää ne, joilla on videokamera. Laita kamera television viereen päälle ja kytke se televisioon niin että televisiosta näkyy kamera näyttämä kuva, niin ettei kamera filmaa ja kerro kaikille, että kamera ei todellakaan nauhoita. Tämä on siis sellainen hitti, että tytöt kerran tanssivat musiikin tahdissa kameran edessä suurimman osan ajasta ja katselivat samalla itseään televisiosta. Ja hauskinta oli kun kävin salaa välillä laittamassa nauhoituksen päälle ja tanssit menivätkin videolle! Eikä kukaan huomannut eikä jännittänyt!

-ElinaHalpa ja hauska synttärihuvi oli aikoinaan se, että annoin lapsille täysiä WC-paperi rullia ja kysyin heiltä kenetkä haluaisivat kääriä paperiin, vastaus oli että minut eli aikuisen. Heillä olikin miettimistä kuka aloitti ja miten yletytään päähän käärimään paperia, sovimme pelisäännöksi, että silmät ja suu tulee jättää vapaaksi sekä kun vapauduin parista, sitten yhdessä siivotaan jäljet. Tästä on aikaa jo n. 15 vuotta

-Maija-KaarinaLAHJOJEN AVAUS TAPAHTUU SEURAAVASTI: Odotetaan, että kaikki vieraat ovat saapuneet. Sitten aletaan käydä perinteistä pullonpyöritystä. Päivänsankari pyörittää ja kehen se osuu saa antaa lahjansa. Kaikki katsovat ja ihastelevat asiaan kuuluvasti ja hauskaa riittää....

-AnneAarteenetsintä Päivin tapaan.
Leikataan (tässä tapauksessa) 11 punaista lappua. Kullekin lapulle kirjoitetaan yksi kirjain. Kirjaimet muodostavat vaikkapa sanan 'saunankiuas'. Laput piilotetaan huoneisiin ja (sään mukaan) myös pihalle. Nämä laput etsii punaisten joukkue. Sinisten joukkueelle kirjoitetaan esimerkiksi sana 'pakkasarkku' sinisille lapuille ja piilotetaan ne punaisten tavoin huoneisiin ja pihalle. Huom. mitä paikkoja vain, missä aarre odottaa löytäjää, mutta paikkojen sanoissa tulee olla saman verran kirjaimia - tasapuolisuuden vuoksi. Joukkueet lähtevät yhtäaikaa etsimään lappuja (meillä olen lähettänyt toisen joukkueen ensin ulos, toisen sisälle ja sitten vaihto - mutta joukkueet voivat valita etsintäjärjestyksensä itsekin). Jokainen joukkueen jäsen saa etsiä itsenäisesti tai kaverin kanssa, miten halutaan. Koko ajan joukkueen tulee kuitenkin pitää yhteyttä toisiinsa ja laskea, koska ilmoitettu lappumäärä (tässä kisassa siis 11) on koossa. Jos aarteenetsijä löytää toisen joukkueen lapun, niin se pitää piilottaa samaan paikkaan, samalla tavalla. Jos lapun nurkan jättää vähän näkyviin, kilpailijat näkevät väristä, kenelle lappu kuuluu eikä toisen joukkueen lappuun saa koskea lainkaan. Ulkona olen laittanut kirjainlappuja esimerkiksi vaatteiden sekaan pyykkinarulle roikkumaan, leikkimökkiin, grillin kupeeseen, hiekkaleluun kiinni jne. Ensin etsitään kaikki laput ja vasta sen jälkeen joukkueella on oikeus ryhtyä miettimään, mikä sana kirjaimista muodostuu. Jos joukkueella on vaikeuksia sanan muodostamisessa, saa kysyä vihjettä. Mutta vihje maksaa. Kesällä minä olen juoksuttanut koko joukkueen pihan ympäri, marjapuskaa koskettamassa, leikkimökin seinää läpäyttämässä tai käskenyt laulaa "Hämähämähäkki kiipes...", leikkiä "Jänis istuu maassa...", puhaltaa ilmapallot, kertoa vitsin tai mitä tahansa hauskaa maksuna vihjeestä, joka annetaan vasta suorituksen jälkeen. Talvella aarteenetsintä kannattaa toteuttaa tietysti sisällä, tilojen mukaan. Aarteet piilotetaan aina valittujen sanojen mukaisiin paikkoihin: tässä tapauksessa punaisille saunan kiukaalle (tai läheisyyteen) ja sinisille pakkasarkkuun. Minä olen säästänyt jäätelötehtaan aarrearkun mallisia jätskipikareita juuri tähän käyttöön ja täyttänyt ne makeisilla, gogoilla, keräilykorteilla tai muilla juhlahetken suosituilla pikkutavaroilla. Pelkästään muutama namikin on tuottanut iloa. Muukin laatikko tietysti käy tai koko joukkueelle yhteinen arkku. Hauskaa on ollut tekijällä sekä etsijöillä. Tämä on ollut suosikkikisailu jo usean vuoden ajan - ja saa kaikki juhlijat mukaan, myös ne arimmat. Voittajajoukkue on se, joka on ensin selvittänyt aarresanan tai noutanut aarteen. Vieraassa paikassa tosin saunan ja pakkasen löytäminen voi olla vaikeaa, koska näiden lähelle ei kirjainlappuja kannata piilottaa - aarre voi löytyä kesken kisan... Siksi minä olen julistanut voittajajoukkueen heti oikean sanan löydyttyä (kirjainlaput lattialla tai pöydällä järjestyksessä). Voittajia ei kannata korostaa liikaa ja aarteet ovat meillä aina kaikille samat. Ja pääasianahan on iloinen seikkailumieli ja yhdessä tekemisen meininki.

-PäiviOma poikani täyttää kohta kahdeksan vuotta; hän ilostui oikein tosissaan, kun lupasin järjestää kutsut McDonalds´illa! Olen kuullut muilta äideiltä, että ratkaisu on ollut onnistunut. Suosittelijoita siis on. Ja pääsevät vanhemmatkin (eritoten äiti) joskus helpommalla!

-HeliMeillä on 2- ja 4-vuotiaat lapset, mutta synttäreillä käy yli 7-vuotiaita serkkuja ym. Eli ohjelmanumeroiden suosikit ovat: Paketin repimiskilpailu. Siinä paketoidaan kukin kiva pieni lahja esim. tarroja+karkkia moneen kertaan ja useaan paperiin. Paketoinnissa on tarkoitus ettei pakettia saa heti auki, ja se on alussa suuri, lopussa pieni! Kilpailijat asettuvat piirin, musiikki alkaa soida (joku vanhemmista on musiikinsoittaja, joka ei katso kilpailijoiden suuntaan) ja paketti lähtee kiertämään lapselta lapselle. Kun musiikki lakkaa, se jonka kädessä lahja on, saa alkaa repiä pakettia kerros kerrokselta auki. Kun musiikki taas lähtee soimaan on paketti laitettava jälleen kiertämään. Viimeinen saa lahjan itselleen!
Toinen kilpailu vaatii enemmän askaretta aikuiselta, mutta varmasti kiitosta osallistujilta. Tämä onnistuu ainakin omakotitalossa. Pihasta tehdään kartta ja monistetaan tarvittava määrä. Eri paikkoihin kätketään aarteita (pieniä lahjapussukoita), aarteet merkataan karttaan. Aarre ei löydy ensimmäisellä kerralla, vaan aarteen paikalla on vihje esim. "noidan apurit ovat vieneet aarteesi, se on piilotettu paikkaan, missä on paljon kiviä." Ja näin aarre löytyy kivikkokasvien joukosta...  

-Sellaisia vinkkejä Sirpalle kaimalta!Vanha kunnon avaimen piilotus on ollut suosittua, tosin avain on vaihdettu muuhun esineeseen. Kilpailut, esim. herneiden poimiminen pyykkipojalla tarjottimelta tai narusta roikkuvan suklaapatukan syöminen kädet selän takana ym. ovat kivaa ajanvietettä synttäreillä.

-EijaItse olen vienyt lapseni läheiselle eläintilalle. Siellä eläinten kanssa oleminen menee täydellisenä ohjelmana. Tosin eläintilan omistajat osaavat järjestää muutakin ajanvietettä lasten kanssa. Samalla vanhemmat saavat olla lastensa kanssa juhlassa mukana.
Jos vieraiden lasten vanhemmat haluaa, voivat hekin jäädä juhlaan mukaan. Lasten juhlissa on mukava, jos lasten vanhemmatkin haluavat jäädä mukaan.

-Yhdessä aina parempiItse olen ollut valmistelemassa Harry Potter -naamiaisia 8- ja 9-vuotissynttäreille. Lasten vaatetus on helppo, tavalliset vaatteet alle ja musta kaapu/viitta päälle. Velhohattujen teko vei vähän enemmän aikaa. Leikkeinä tärkeimmäksi muodostui Salaisuuksien Kammion aarteen etsintä. Lapset tuntuvat rakastavan näitä aarteen etsintöjä jossa palkintona on jokaiselle pieni pussi sisältäen namia ja jotain pientä rihkamaa. Koska kyseessä on jo lukuikäiset lapset, teimme viisi välietappia ja kuudes vihje vasta ohjasi Salaisuuksien Kammioon. Ensimmäinen vihje vihjaa seuraavan vihjeen olinpaikan jne.. Lapsia juoksutetaan edes takaisin pitkin pihaa ja pienet velhot ja noidat ovat hauskaa katseltavaa viilettäessään vihjeiden perässä. Tähän menee jo hetken aikaa joten paljon muita leikkejä ei välttämättä edes tarvita. Pelkokerroin on myös yksi suosikkeja tällä hetkellä. Liivatteesta esim. kupillinen hyytelöä johon on upotettu jokin esine joka pitää silmät sidottuina kaivaa jne.. Toinen kuppi täyteen riisiä ja sinne voi piilottaa esim. matokarkkeja jotka myös silmät sidottuina pitää kaivaa. Naamiaisten tarjoiluun oli erilaisia nameja (kirpeitä, makeita jne), pieniä porkkanan paloja, viinirypäleitä jne - näistä saatiin "jokamaun rakeet". Kakuksi kelpasi jäätelökuutoista väsätty pitkä käärme - Basiliski. Taikasauvat tehtiin pihalta ja metsästä löytyneistä kepeistä ja niiden pää kastettiin liimaan ja sen jälkeen hilekippoon. Tuli vähän väriä sauvoillekin. Sauvojen tekoon osallistuivat myös päivänsankarit jo etukäteen koska lupasimme kutsuissa, että Velhoministeriö on luvannut toimittaa kaikille osallistujille sauvat paikan päälle. Eikun mielikuvitusta peliin :)! Hauskaa on ollut järjestäjilläkin.

-AnniVanhat, silti yhä käyttökelpoiset seuraleikit kuten aasin hännän laitto sokkona, kuka pelkää mustaa miestä sovellutukset, tietovisailut, levyraati... Pientä salapoliisi työtä se vaatii mistä lapsesi ja hänen kaverit tykkää ja harrastaa.

-ArmiOlen järjestänyt lapsilleni eri teemoihin perustuvia synttäreitä, ratsastusta ponilla, eräretki laavulle, plikkikisat, kesäkisat ulkona, Mc Donaldsin valmiit synttärit jne.

-SariKäy Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla (www.mll.fi) sieltä lapset ja nuoret / mitä tehtäis / leikkipaikka. Siellä on paljon kaikenlaisia leikkejä pienistä isoihin. Suosittelen lämpöisesti, itse löysin sieltä 6v. tyttäreni syntymäpäiville kivoja leikkejä.

-SariLapset tykkäävät kilpailuista, askartelusta, piilosesta, aarteenetsinnästä jne. Kaikesta mukavasta tekemisestä. Juhlapöydässä ainakaan pojat eivät oikein viihdy.. Joten: näin keväällä voisi askarrella esim. erilaisista papereista / tarlataanista sini- ja valkovuokkoja (askartelu vuodenajan mukaan).  Omakotitalossa on helppo järjestää aarteenetsintä koko porukalle. Jokaiselle oma pussi piiloon ja vihjelappu käteen. Toimii varmasti. Kerrostalossa pienemmällä mittakaavalla. Erilaiset leikkimieliset kilpailut on mukavaa ajankulua esim. tarkkuusheitot, hännän laitto kuvaan, ilmapallojen poksautus yms. Ainahan on tietenkin onginta olemassa ja miksei äiti voisi olla kioskin täti, jolta lapset voivat leikkirahalla käydä ostamassa herkkuja? Sinooperista löytyy hyviä askarteluvinkkejä ja kirjastosta monia leikkikirjoja. Mukavia lastenjuhlia.

-RiittaHauskaa, toiminnallista ohjelmaa! Meillä on suvussa paljon hauskoja kokemuksia siitä, että synttärit teemoitetaan: Nalle Puh, Prinsessat, Barbie-synttärit, Harry Potter -synttärit, viidakko-synttärit yms. Teema sitten näkyy jo kutsussa ja synttäreillä esim. kattauksessa ja tarjoilussa. On hyvä, että aikuinen vie tilaisuutta eteenpäin - johtaa taustalla. Toki lapsille täytyy antaa myös vapaata yhdessäoloa, aikaa.
Ohjelmaa:
- aasin häntä: aasin kuva piirrettynä korkkitauluun kiinnitettynä, lapset sokkona yrittävät kiinnittää oikeaan paikkaan nasta-häntää
- ongintaa: jokainen onkii vuorollaan, saaliina tarroja, kyniä, namuja - ei mitään ihmeellistä välttämättä. Pientä teemaan sopivaa kivaa
- saippuakupla-puhaltelua porukalla ulkona - ihanan näköistä kesäkelillä auringossa
- askarrellaan jotain kivaa teemaan sopivaa ja helppoa - tuotoksen saa sitten kotiin
- pieniä kivoja kilpailuja (muutakin tuo aasinhäntä!): pussihyppely tms.
Pikkuisen suunnittelua, rahaakaan ei tarvita paljon - käytä mielikuvitustasi! Lapsilla on niin mahtava mielikuvitus, että he lähtevät mielellään mukaan vaikka viidakkoon, kun vähän johdattelee. Muistan kun poikani 7-vuotissynttäreillä jaoimme lapset Lajitteluhatun avulla Tylypahkan eri ryhmiin - ihanasti sitten rooleihin eläydyttiin. Kun oli tarjoilun aika ja Isä, joka oli Professori Dumbledore toi taikajuomaa, jossa oli jääpaloja ja eksoottisen vihreä väri, niin mielikuvitus taas jengillä laukkasi ja jo ihmeteltiin, että voiko tätä juodakaan! Kilpailun palkintona jokainen sai palkinnoksi pokaalin, joka oli jalallinen juomalasi (a 1 mk), joka oli kultamaalilla sprayattu ja kylkeen liimattu 1 tarra. Helppoa, halpaa ja ennen kaikkea tosi hauskaa. Vieläkin lapset moikatessaan huikkaavat: Hei Missiin Mäkgarmiiva!

-Kevätterveisin Anni S.Meidän tyttären 9-vuotis synttäreillä sai ainakin suuren suosion, kun leikimme levyraatia. Tytöt kun tuossa iässä ovat kovastikin jo kiinnostuneita hittilevyistä. Isä pyöritti viisi kappaletta ja tytöt saivat antaa pisteitä ja arvostella ja sekös oli jännää. Kokeiltu ja hyväksi havaittu ainakin meidän tytön kaveripiirissä!

-TuijaJos mahdollista, käyttää luontoa hyväksi, piirrä aarrekartta ja kätke lahja osoitettuun paikkaan. Paikka kerrotaan vihjeillä esim. ilmansuunta "aurinko nousee aamuisin". Anna kaikkien lasten osallistua sankarin kanssa etsintään. Oma roolisi voi olla naamioitua lasten tietämättä peikoksi tai rosvoksi tai mikä haluatkin olla ja hiipiä varastamaan aarretta. Meillä juttu toimi ja siitä puhuttiin pitkään.

-Marko8-v synttäreille varmaan lähes perinteinen helppo ja mukava ohjelma on: Aasin hännän paikalleen laitto silmät sidottuina, aarteen etsintä (kaikille oma karkkirasia piilotettuna eri paikkoihin olohuoneeseen. Onginta (pikku esineitä ja karkkia, Pullon pyöritys tai jokin muu helppo peli (meillä pullonpyörityksellä arvottiin kuka saa avata seuraavan lahjan, siis kaikki pääsivät mukaan nauttimaan lahjojen avaamisesta, kakun syönti ja parituntinen alkaa olla lopuillaan. Kaikille pikku läksiäislahja mukaan, karkkia ja purkkaa, ehkä värikynä tms.

-Markku NOman 8- vuotiaan poikamme synttärit vietämme keilailun merkeissä, yhdessä puuhaten.

-JaanaJärjestin poikani vastaavat synttärit naamiaisina. Vieraat olivat todella nähneet vaivaa pukeutumisessa. Oma poikani halusi olla Nasse-setä. Meille tuli Zorro, Mustanaamio, prinsessa, intiaani, cowboy, merirosvo, itse olin ennustaja-mustalainen. Meillä oli erittäin mukavaa ja jokainen vei roolinsa hyvin läpi juhlien ajan. Hauskinta oli, että kaikki olivat nähneet vaivan pukeutua eli yhtään tavallista ei ovesta tullut!

-KaijaOma poikani, joka täyttää kesällä 10 v., on juhlinut synttäreitään mm. lähettämällä kutsukortit kavereille, jossa paikkana on uimaranta (aikuinen/aikuiset tietenkin järjestäjien puolelta mukana). Jokainen vieras ottaa mukaan uimavarusteet ja me olemme huolehtineet eväslaatikoihin mukavaa rantajuhlaruokaa sekä tietenkin suunnitelleet etukäteen muutaman hauskan leikin, kilpailun tms. Hauskinta siinä on se, että juhlien jälkeen ei tarvitse siivota (linnut pitävät siitä huolen) ja vaatimattomampikin juhlatarjoilu kelpaa, sillä ulkona jokaiselle tulee todellakin nälkä.

-EiniMinä olen tehnyt "syntymäpäiväpelin" eli koko synttärit kuluvat peliä pelaten. On iso pelilauta ja yksi pelinappula ja noppa. Jokainen heittää noppaa vuorollaan. Pelilauta on esim. täytekakun mallinen tai talon tai nallekarhun. Pysähdyspisteitä on pieniä vihreitä ja isoja punaisia. Muut pisteet on sinisiä. Pienet vihreät ovat numeroitu 1-10 ja jokaisessa on joku pieni juttu. Esim. Saat namin, kerro vitsi, sano jotain kivaa päivänsankarista, tee kuperkeikka jne. Isot punaiset ( 5 kpl) on sijoiteltu tasaisin välein ja niihin joutuu pysähtymään, vaikka nopan silmäluku näyttäisi enemmänkin. Ensimmäisessä lukee, että Laulakaa onnittelulaulu päivänsankarille. Toisessa lukee, että tietokilpailu (tämän voi pitää äiti tai päivänsankari). Kolmannessa lukee, että tarjoilun vuoro, neljännessä mennään ongelle (ongintaa, jossa jokainen voi ensin piirtää ja leikata madon, jolla pääsee onkimaan jonkun pikku jutun). Viidennessä lukee, että vuorossa on pikku kilpailu (meillä on pujotettu metrin mittaiseen lankaan 10 makaronia; nopein voittaa) Ja lopuksi nappula saapuu maaliin. Sen jälkeen voikin juhlat olla juhlittu. Tämä ohjelma on kestänyt meillä noin kaksi tuntia. Lapsilta on tullut kivaa palautetta.

-HeleTietovisa, jossa kaksi joukkuetta kisaavat keskenään. Lopuksi pikku palkinnot kaikille osallistujille.

-EiraLaitoin kerran kaikki herkut piiloon vanhaan arkkuun. Tullessaan lapset saivat askarrella itselleen joko merirosvo- tai prinsessapäähineen. Päähineet päässä sitten seurattiin kirjallisia vihjeitä, jotka pikku hiljaa kuljettivat juhlakansan tarjoilujen ääreen. Voi sitä riemua, kun herkut oli oikein 'tienattu'!

-LiisaAasinhäntä, onginta, sanaleikit: kuiskataan toiselle joku asia ja seuraava jatkaa kuiskaten eteenpäin.

-PirkkoJos sää sallii, pitäkää syntymäpäiväjuhlat ulkona. Lapsiemme serkkupojan synttärit pidettiin keskellä talvea lähimetsässä. Sinne rakennettiin laavu (havuja, pari pressua, muutama keppi), palolaitokselta pyydettiin lupa nuotion tekoon. Metsän laidasta (pururadan keskellä oleva metsä) oli laitettu opastus synttäripaikalle. Grillattiin makkaraa, juotiin lämmintä mehua ja kakkukin oli tuotu paikalle. Sen jälkeen metsään oli piilotettu lappuja, joissa oli kirjaimet, ja kirjaimista muodostui sana (aarrearkku). Sen jälkeen kartan avulla lapset saivat etsiä arkun (=pulkka), jossa oli kaikille pienet pussukat. Niin lapset ja aikuiset olivat innoissaan "ulkosynttäreistä". Jotain erilaista ja ulkonahan lapset aina keksivät jotain puuhastelua. Nämä synttärit ovat olleet lasten muistoissa pitkään.

-RiikkaPoikani 8-v synttäreillä oli mm. aarteenetsintää eli oli tehty kaikille synttärivieraille pikkupussit esim. vähän karkkia tai jotain pientä esim. Tiimarin tilpehööriä ja sitten piilotin eri puolille asuntoa jokaisen pussi ja jokainen sai etsiä oman pussinsa ja minä aina ilmoitin että kuumaa kuumaa tai viileää viileää riippuen oliko lähellä paikkaa. Sitten leikimme kapteeni käskee leikkiä ja sitten sitä tuolileikkiä jossa on ensin enemmän tuoleja ja musiikki soi ja kun musiikki lakkaa niin pitää löytää vapaa tuoli ja sitten aina vähennetään tuoleja sen mukaan. Sitten pidimme maistiaisleikin. Eli laitetaan jokaiselle lautaselle erilaisia maistiaispaloja ja sitten jokaiselle tulee oma vuori aina maistella eri "tuotteita" ja arvostelle niitä. Siinäpä hieman vinkkejä.

-TiinaMeillä suosikki oli "mikä tavara puuttuu". Kerätään pöydälle kymmenkunta erilaista esinettä. Otetaan yksi tavara pois, kun kilpailijat ovat kääntyneet selin ja nopein arvaaja voittaa. Voi tehdä myös joukkuepelinä.

-MarjaJos paikkakunnalla vierailee Tivoli tai Sirkus voi juhlaväen viedä sinne. Oma tyttäreni joka on nyt 13, on viimeksi järjestänyt syntymäpäiväjuhlat jossa juhlaväki tulee paikalle vasta illalla ja jää yöksi siskonpedille lattialle. Se on heidän mielestä kivaa.

-ElisaJärjestin tyttäreni 9-vuotispäivänä synttärikutsut asuinpaikkakuntani pienessä ravintolassa saunaosastolla. Ohjelmaan kuului uintia ja vesipeuhausta sekä vilun yllättäessä pääsi saunan lämpöön. Tarjolla oli pikkusuolaista (lihapullia ja nakkeja + ranskalaisia) ja lopuksi tietty kakkua. Kaikki oli tyytyväisiä!

-OutiMeillä pidettiin synttäreitä kymmenensiin synttäreihin asti. Ohjelmistossa oli naamiaiset, pyjamakutsut, Thilia Thalia -tyyppinen esiintymisleikki: paperilappusille, mitä joku esittää ja sitten toiset arvaavat, karkkipalkintoja. Mitä tiedät minun ystävästäni -arvausleikki, tietokilpailu...

-MerjaHei vain, ja kun 8v. tyttäreni halusi pitää koko luokalle synttärit, vuokrasin läheisen leikkipuiston sisätilan 4:ksi tunniksi, joista 2 tuntia synttäreille. Sinne keksittiin Selviytyjät -leikki, jossa lapsen jaettiin kahteen ryhmään, ja heille keksin erilaisia kilpailuja. Esim. Renkaanheittoa, kävelyä hernepussi pään päällä, teimme viivan lattiaan ja lasten piti silmät sidottuna kävellä sen viivan kohdalle, ja kuka oli lähimpänä tai viivan päällä voitti. Tarjotin, jossa oli 4 muovimukia, ja lasten piti kävellä mahdollisimman nopeasti, niin että muovimukit eivät kaadu määrätyllä matkalla, ja jos kaatuu, ne pitää laittaa uudelleen järjestykseen ja sitten vasta voi taas jatkaa, leikatut kirjaimet joista muodostui sana syntymäpäivä, kumpi joukkue ratkaisi sanan ennemmin oli tietysti voittaja, molemmille joukkueille näytettiin tarjotin, jossa oli esim. 10 erilaista tavaraa, ja sitten otettiin yksi tavara pois ja heidän piti arvata, mikä tavara puuttuu, naru vyötärön ympärille, missä on kynä kiinni ja sitten se piti saada lantioliikkeellä osumaan muovipulloon ym. ym. sitten oli tietysti tuolileikki, että 1 tuoli vähemmän kuin lapsia ja musiikki soimaan ja kuka ei ehdi tuoliin putoaa pois, karkinpiilotusta ym... Lapsilla oli hauskaa ja he kannustivat toisiaan ja pitivät leikistä tosi paljon..

-SariKaikki kilpailut ovat sen ikäisten mieleen. Keräsimme lapseni kanssa juomajogurttipurkkeja (niistä lähtee kuoret hyvin pois ja ne muuttuvat upeiksi keiloiksi) . Tehdään oikeantyyppinen keilamuodostelma ja jokainen saa heittää kaksi kierrosta pienellä pallolla. Kolme parasta yhteenlaskettua suoritusta palkitaan. Levyraati on myös senikäisten mieleen ja hauskan siitä tekee kun laittaa mukaan jonkun vanhan ajan iskelmäbiisin jolle kaikki nauravat. Sanomalehtipaperiin sullottu aarre kiertää ringissä musiikin tahtiin lapselta lapselle, ja kun musiikki loppuu paperia saa repiä ja yllätyksen saa pitää joka sen löytää.
Kakun koristelu sokkona on kivaa ja lisäksi säästää vanhempia koristelulta. Paikkojen arpominen numeroilla hatusta ennen kahvipöytään menemistä on lapsista myös jännää ohjelmaa ja säästää sen kuka kenenkin viereen pääsee tai että olisi valittu etukäteen parhaimmat kaverit viereen. Lisäksi olemme tykänneet siitä että lahjat on kerätty olohuoneen pöydälle ja sitten kun kaikki ovat saapuneet päivänsankari avaa jokaisen lahjan yksitellen ja luetaan kortti. Jokainen näkee lahjat ja opettaa kaikille arvostamaan jokaista lahjaa ja sen antajaa. Jos aikaa riittää myös sellaisen yksinkertaisen naamarin (pieni, mihin tehdään silmänreiät ja pujotetaan "silmälaseiksi" kumilangalla päähän on ollut hauskaa. Askartelu on helppoa ja nopeaa strasseilla, höyhenillä, kiiltokuvilla, silkkipapereilla ja siitä tulee hauska ja hyvännäköinen nopeasti (naamarit on leikattu etukäteen valmiiksi) ja sitten voidaan laittaa kaikki ne päähän ja ottaa hauska yhteiskuva. Lapset ovat tykänneet kun ohjelmaa on suht paljon, sen ikäiset ovat innokkaita osallistumaan kaikkeen lähes poikkeuksetta.

-KirsiPiilota jotain tavaroita kotiisi niin että jos vieraita on 10, piilota 5 ja esineiden löytäjät saa käskeä muita tekemään jonkun työn.

-NikoPiilota kotiisi (sisälle tai ulos, kummassa juhlaa pidetään) vaikkapa 5 esinettä, jonka löytäjä saa

-TeijaMeillä on syntymäpäivät toukokuussa ja tyttären 7-vuotissynttäreillä oli aarteenetsintää ulkosalla, aarteena oli pääsiäismunia joita halvalla sai pääsiäisen jälkeen. Tänä vuonna tyttären 8-vuotissynttäreillä on ongintaa johon "kaloiksi" hankin Tiimarin poistopöydästä halvalla pieniä kivoja pikkutytöille sopivia tavaroita.

-MiaRoolileikki, kaikki äidin ja mummun vanhat juhlapuvut, hatut ja kengät, stoolat, huivit ja harsot esille ja tytöt saavat pukeutua ja leikkiä mallia ja missiä tai filmitähteä. Siis jonkinlaista Barbi-leikkiä tyttöjen tapaan. Mahtuu mukaan kenit ja teräsmiehet yms., jos poikia mukana. Tytöillä ainakin juttu on onnistunut! Mielikuvituksella ei ole rajoja! Roolejahan on vaikka mitä, tarjoilija, kokki, sairaanhoitaja, lääkäri yms. loputtomiin!

-HanneleMikäli ei tule montaa vierasta, niin kakun ym. sijasta lapset voisi viedä vaikka pitsalle

-SusannaOlemme järjestäneen usein lastenkutsuilla ongintaa, jossa jokainen vieraskin saa kotiin vietäväksi pienen "lahjan". Erilaiset kilpailut ovat olleet suosittuja: esim. vieraat jaetaan kahteen (tai useampaan) joukkueeseen ja tehdään erilaisia kilpailuja (tikanheitto, pussihyppely, viestijuoksu, pallonheitto jne.) joista saa pisteitä. Aikuinen toimii tuomarina. Jokainen saa kuitenkin jonkin pienen palkinnon.

-LeenaTietokilpailu, piilosta (helpompi ehkä ulkona toteuttaa), joukkuepelejä, krokettia.

-MarianneLiikunnallisia vinkkejä synttäreille löytyy osoitteesta: http://www.nuorisuomi.fi/liikuntavinkit.
Esim. Sikinsokin solmun voi tehdä sisätiloissa ja mikäli on oma piha käytössä niin vaihtoehtoja löytyy enemmän.

-MerjaTuli ensimmäisenä mieleeni ainakin meidän lastenjuhlissamme hyvin toiminut ohjelmanumero, joka vaatii tosin hieman esi- ja valitettavasti myös jälkityötä. Lapset pitävät yleensä askartelusta. Olemme antaneet lapsille askarreltavaksi / koristeltavaksi ilmapallot, joihin ovat tehneet naamat, tuloksena on ollut mm. hurjia merirosvoja, lohikäärmeitä ja kauniita prinsessoja... Mielikuvitus lentää ja hauskaa on;) Ilmapallojen naamoihin käy tarpeiksi vanhat langanpätkät (parta, hiukset..), kankaanpalat (silmälaput, kielet..), piirsin silmät ("kieroja ja suoria") ja leikkasin "hampaat" valmiiksi. Materiaaliksi käy kaikki mahdollinen sälä kotoa ja konttorista. Myös reiittimen "jätös". Toivottavasti sait tästä jotain ideaa. Mukavaa juhlapäivää!

-JohannaÄärimmäisen hauska leikki esim. synttärijuhliin (missä iässä vaan!) on suklaan syöntikisa. Kiitos ystävällemme vinkistä! Leikkiin tarvitaan avaamaton suklaalevy, lapaset, pipo, haarukka, veitsi ja arpakuutio. Leikki leikitään istuen pöydän ääressä. Leikki aloitetaan niin, että ensimmäinen pistää pipon päähänsä, lapaset käteensä, ottaa haarukan ja veitsen ja ryhtyy avaamaan suklaalevyä ja saatuaan sen auki alkaa syödä suklaata haarukalla ja veitsellä. Mutta! Sinä aikana kun ensimmäinen tekee kaikkea edellä mainittua, vieressä istuva heittää arpakuutiota ja yrittää saada kuutosta. Jos ja kun hän sen kuutosen saa, niin ensimmäisen on välittömästi lopetettava syöminen (tai pukeminen - riippuen miten nopeasti kuutonen on tullut) ja luovutettava kaikki rekvisiitta (pipo,...., suklaalevy) nopanheittäjälle ja vastaavasti nopanheittäjä luovuttaa (tai seuraava sen todennäköisesti nappaa!) arpakuution seuraavalle. Homma jatkuu arvatenkin niin, että ensinnä arpaa heittänyt ryhtyy pukemaan ja syömään ja seuraava jälleen heittelemään kuutosia. Leikki jatkuu ympäri pöydän - niin monta kertaa kuin halutaan. Voin taata, että suklaasta riittää vielä viimeisellekin ja lopuksi vaikka kaikille jaettavaksi! Useimmiten seuraava saa kuutosen ja nappaa pipon syöjän päästä, juuri kun syöjä on iskemässä haarukkansa suklaaseen.

-AnneOnginta on aina suosittua. "Aasinhäntä" silmät kiinni laitetaan isolle paperille kiinni ja katsotaan kuka lähemmäksi osuu. Hirsipuu on myös helppo järjestää, iso paperi seinälle ja siihen sanoja.

-PaulaOstin tyttäreni synttäreille Sinooperista pieniä (n. 4cm korkuisia) puisia "ämpäreitä", pikkupensseleitä (vesiväripensselitkin käyvät), perusvärejä ja valkoista maalia (valkoisella ja sekoittamalla saa useita värejä) sekä liimattavia pikkuruisia leppäkerttuja ja sikoja. Keittiön pöydälle kerniliina, värit (värialusastiana minulla oli pesty muovinen pakatun lihan alunen) ja muut tarvikkeet ja tytöt jokainen tekemään itselleen oma pikkutarvikeämpäri. Laatikoista saa myös kivoja (ovat hieman kalliimpia, mutta jos ei ole kymmeniä vieraita....). Pojat pitivät tästä hommasta myös. Värit kuivuvat nopeasti ja vieraat saivat mukaansa muiston synttäreiltä. Homman voi tehdä myös ulkona.

-HanneleTikkarinpiilotusta, ongintaa, vettä kengässä -leikkiä, videon katselu sipsien kera, disco.

-TerttuVuosia olemme järjestäneet ns. moniottelun. "Kilpailu" sisältää monta eri lajia mm. pallon pompotusta, kortin arvausta, vanteen pyöritystä, golfpallon puttausta, marmorikuulien tarkkuusheittoa, tietokilpailukysymyksiä, palikoista tornin rakentamista jne. Osakilpailuja eri osaamisalueilta niin, että kilpa kiinnostaa ja antaa kaikille mahdollisuuden.

-TarjaPeter Panin varjon metsästys! Peter Pan tapasi Leenan ja tämän veljet ensimmäistä kertaa, kun hän vieraili näiden lastenhuoneessa etsiessään kadonnutta varjoaan. Leenan ensimmäinen ystävyyden osoitus oli ommella varjo kiinni Peter Paniin. Leikkiä varten tarvitset 12 arkkia mustaa silkkipaperia. Leikkaa yhdestä arkista pojan silhuetti. Rutista silhuetti Palloksi. Rutista loputkin paperiarkit. Piilota rypistetyt paperipallot eri paikkoihin taloon tai pihalle. Lapset lähtevät etsimään varjoa. Se, joka löytää silhuetin, on voittaja.

-PaulaVaraa jokaiselle mehupilli ja yksi herne. Jaa synttärivieraat kahteen joukkueeseen.
Jokainen vuorollaan kuljettaa yhden herneen mehupillin päässä imuvoimalla, pienen matkan esim. tuolin ympäri. Se joukkue voittaa jolla on aiemmin herneet kuljetettu. Jos herne putoaa kesken matkan silloin joutuu palaamaan takaisin lähtöpisteeseen.

-LeenaAluksi voisit istuttaa lapset rinkiin ja pullon pyörityksellä jakaa lahjat. Näin jokaiselle tulee mahdollisuus antaa oma lahjansa ja kaikkien kortit tulevat huomioiduiksi ja lahjoista kiitetyksi. Seuraavaksi voitte siirtyä herkkupöytään, jonka jälkeen alkaisi varsinainen ohjelma esim. tietokilpailu (jonka lapsesi on laatinut), kadonneen aarteen metsästys (johon olet tehnyt runonmuodossa vihjeitä, jotka johtavat yhden rastin luota toiselle rastille) suunnistuskilpailun tapaan. Mikäli kutsuille saapuu vain tyttöjä, niin meikkaus ja naamiaiset kiinnostavat aina (löytyykö ullakoltasi vanhoja naisten vaatteita?) tai sitten voit tehdä kutsut siten, että niissä näkyy naamiaisteema esim. prinsessa kutsut tai intiaanikutsut tms. ja laatia tarjottavat teeman mukaan. Sitten lapset pitävät askartelusta: voit hankkia suuren paperin ja lapset saavat piirtää siihen synttärisankarille haluamansa taideteoksen, hiipimisleikki on myös suosittu: laita lapset suoraan riviin seinää vasten ja pane musiikki soimaan, sammuta musiikki ja anna hipan kääntyä. Se joka heilahtaa tippuu pois pelistä. Mikäli haluat jättää juhlijoille pienen muiston synttäreistä voit aina järjestää onkimista, joissa pieni namu etc. palkintona. Lopuksi kannattaa aina rauhoittua eli jos sinulla on kiva lasten video, niin voit laittaa sen päälle noin 1/2 ennen kuin vanhemmat tulevat hakemaan lapset. Tässä sinulle muutama vinkki. Onnea matkaan!

-IrmeliMukavat vanhat leikit voisi palauttaa kunniaan. Leikittäisiin Laiva on lastattu, Mitä tiedät ystävästäni ym. Juomana voisi olla mehua ja syötäisiin vihanneksia ja kasviksia ja pieniä piirakoita, jälkiruokana jätskiä. Ja ehdottomasti ei olisi lahjoja syntymäpäiville tulleille, lahjat päivänsankarille riittäisivät. Ilmapallojakaan ei tarvittaisi, mutta päivänsankarin äiti voisi lopuksi koota porukan yhteen ja lukea lapsille mukavan sadun ennen vieraiden kotiinlähtöä. Mitään erityistä teemavaatetusta tai rekvisiittaa ei tarvittaisi, vaan päivänsankari ja vieraat olisivat ihan omina itsenään.

-LeilaJos on mahdollista vuokrata palvelutalosta uimapuolen niin lapset viihtyvät vedessä
melkein koko juhla-ajan.. tai sitten jonkun koulun jumppasali missä on hyvin tilaa
leikeille ja peleille, esim; tanssikilpailu, polttopalloa, liikuntarata, aasinhäntää, mimiikkiä,
sokkoleikkejä, tietokilpailuja j.n.e

-MargithaTänään on 8v. poikani synttärikutsut, jotka (toivottavasti) voimme viettää osittain sekä pihalla että sisällä. Pihalla on katettuna seisova pöytä (lihapulla/nakkitikkuja kaalissa, pizzapaloja, kakkua, keksejä, popcornia, suklaapiirakkaa ja limsaboolia). Puhaltelemme isoja saippuakuplia, ehkä pari kilpailua ja leikkiä (jatkotarina: kuka tekee, missä, milloin, kenen kanssa, jne. ja suklaalevynsyöntikisa, jossa heitetään koko ajan noppaa, ja nro 6 pukee pipon, lapaset ja kaulaliinan ja alkaa haarukalla ja veitsellä syömään suklaalevystä palasia, kunnes joku seuraavista heittäjistä saa nro 6, pukee ja syö jne). Ehdoton suosikki on kuitenkin sisällä pidettävä disco. Yksi huone on tyhjätty tanssisaliksi (poikani harrastaa breakdancea), värivaloja ja (smurffi)musaa ja tunnelma on taatusti korkealla! Ja kotiin viemisiksi vielä vieraille pussit käteen. Onnea vain sankarille ja vanhemmille paljon iloa, hymyä, mielikuvitusta, korvatulppia ja pitkää pinnaa!

-Susanna1. Lapset pitävät pikku yllätyksistä ja voit valmistaa pienet yllätyspussukat (sisältää esim. kynän, kumin, pikkuvihkon, karkkia...) ja sitten ongintakisa, jolloin onkimalla esim. verhon takaa saa pienen pussukan omakseen.
2. Aasille häntä on myös hauska peli eli piirrä pahville iso aasi takaapäin ja leikkaa pahvista irrallinen häntä. Laita sinitarraa hännän varteen ja jokainen lapsi saa hetken pyörittyään sokkona yrittää asettaa aasille hännän paikalleen. Lähimmäksi osunut voidaan palkita.
3. Jos ilma sallii, voi pihalle järjestää vaikka tarkkuusheittokisat (sen voi toteuttaa myös sisällä) joko yksilökilpailuna tai joukkuekilpailuna. Ota ämpäri tai pahvilaatikko ja muutama käpy / pallo / sukkamytty / paperitolloja tai muuta vastaavaa ja heittokisat voivat alkaa.
4. Rikkinäinen puhelin (=juoru) on mukava ja rauhallinen leikki. Yksi lapsista kuiskaa jonkin lauseen toiselle ja tämä taas seuraavalle ja lopulta, kun viimeinenkin on saanut kuulla kuiskatun juorun, hän saa sanoa sen ääneen ja voitte ihmetellä kuinka alkuperäinen lause on matkalla muuttunut.
5. Osan tarjoilusta voi järjestää niin, että lapset saavat itse osallistua valmistukseen. Esim. lämpimiä voileipiä voi tehdä niin, että jokainen lapsi saa valita itse haluamansa päällysteet ja laittaa ne leivälleen ja leivät uuniin. Näin jokainen saa mieleisensä leivän.
6. Karkkijuna on myös mukava yllätys, kun jokaisessa junavaunussa on kunkin lapsen nimi ja sen saa omakseen, veturi on tietysti päivänsankarin. Junan voi tehdä esim. suklaapatukoista ja niihin voi laittaa koristuksia karamelleista / popcorneista / keksinpaloista jne. Sulatetulla sokerilla ne saa kiinni.
7. Täytekakun tilalle voi tehdä myös jäätelökakun. Tavallisia litran pakettijäätelöitä voi muotoilla esim. autoksi / linnaksi / laivaksi... ja koristeena keksit ja karkit tai muut kakunkoristeet. Hauskoja synttäreitä!

-M-L PaavolaMeillä ainakin perinteinen onginta on suosittua. Vaihtelua on saatu sillä lailla, että kun oikeat "saaliit" loppuvat, laitetaan onkeen kaikkea hassua, esim. sukkia, kenkiä yms. Tietokilpailuja voi myös pitää tai vaikkapa opettaa uusi "omaperäinen" tanssiesitys. Hauskaa piisaa!

-EilaSeuraavassa meidän perheessämme toteutettuja synttäriohjelmia:
- Nukketeatteri, jonka voi toteuttaa vanhemman avulla vaikkapa sisarukset. Meidän nukketeatterimme paras kohtaus oli kun esirippu romahti vahingossa!
- Ulkosynttärit: ulkopelejä ja leikkejä, aarteenetsintää maastosta, makkaranpaistoa, tai vaikkapa saunomista
- Luontopolku, jonka varrella hupikysymyksiä.

-VirpiOhjelmana "murhaaja" on lasten mieleen: lapset käy rinkiin. Valitaan 1. murhaaja. Lapset katselevat toisiaan silmiin yrittäen selvittää, kuka tämä murhaaja on. Murhaaja taas yrittää silmäniskullaan tappaa piirissä olijoita. Jos murhaaja iskee silmää jollekin, kaatuu tämä makaamaan lattialle. Jos joku aavistaa, kuka tämä murhaaja on, nostaa hän kätensä ylös. Murhaajan selvittyä hän kiertää piirin ulkokehää piirissä olijoiden pitäessä silmiään kiinni ja salaa valitsee seuraavan silmäniskijän. Aikaisempi murhaaja ei siis saa paljastaa seuraavaa. Voi kuulostaa julmalta peliltä murhaaja-nimen takia, mutta lapset ovat innoissaan! Toinen kiva piirileikki on rikkinäinen puhelin. Yksi keksii lauseen, jonka kuiskaa KERRAN seuraavalle. Tämä jatkaa lausetta. Lauseen saa sanoa vain KERRAN eli jos toinen ei kuule sitä kokonaan, sanoo sen eteenpäin sellaisena kuin kuuli. Piirissä viimeisenä kuullut sanoo lauseen ääneen. Miten lause muuttui? En tiedä onko seuraavaan leikkiin lapsesi jo liian isoja: laitetaan lattialle paljon pikkuesineitä, jotka nimetään yhdessä. Esineiden päälle laitetaan liina. Yksi tavara otetaan esineistä pois. Kuka arvaa mikä?

-Mari-AnneAasinhäntä on ollut hauska leikki: Tehdään paperista / pahvista aasi ja irrallinen häntä. Aasi teipataan / sinitarrataan kaapin oveen. Jokainen sitoo silmille "sokkohuivin" vuorollaan ja yrittää saada laitettua aasille hännän sokkona. Tuloksena hauskoja hännänpaikkoja.

-MaaritTee "karkkimetsä". Kiinnitä nuppineulalla kattoon tai eripituisia lankoja, joissa riippuu esim. lapsesi mielikarkkeja, lakritsipatukoita tms. Langat voi kiinnittää myös esim. seinästä seinään kiinnitettävään naruun. "Metsän" siimekseen piilotetaan lappuja, jossa lahja ja vinkki seuraavan lahjan etsimiseen.

-EijaKeksi lastesi kanssa yhdessä ohjelmalista. He ovat innokkaita puuhassa (ja kekseliäitä) Ohjelman ei tarvitse olla mitään mullistavaa. Meillä on ainakin olleet kestosuosikkeja piirustuskilpailu, tanssikilpailu, avaimenpiilotus, disco ja syöminen. Kilpailujen palkinnot ei tarvitse olla isoja.

-RiittaMeillä on ollut pullonpyöritystä lahjojen antamisen yhteydessä, ja joskus olemme olleet tavaran piilotusleikkiä, ja lapset ovat vapaasti saaneet "leikkiä" ja pelata uusilla leluilla / jutuilla, ja pelata "pleikkaria". Musa on yksi hyvä juttu myöskin!

-KirsiPaljon riippuu tietysti siitä, kuinka paljon lapsia on paikalla. Meillä suosittuja leikkejä ovat olleet perinteiset: Vettä kengässä, tarran piilotus (muut pitävät silmät kiinni ja joku piilottaa pienen tarran johonkuhun vieraaseen ja muut yrittävät löytää tarran, löytäjä saa sitten seuraavaksi olla piilottajana) Tietokilpailut pareittain tai pienissä joukkueissa ovat olleet suosittuja. Lisäksi olemme soittaneet pienen pätkän jotakin laulua ja jokainen yrittää muistaa millä sanoilla laulu alkaa ja lisäksi laulun nimi. Vastaukset paperille ja voittaja tietysti palkitaan pienellä palkinnolla.

-TuijaAskarrelkaa jotain vuodenaikaan sopivaa. Esim. jos on syntymäpäivät lähellä pääsiäistä voi tehdä virpomisvitsoja ja ennen joulua voi tehdä joulukortteja tai jouluvalmisteluja. Olen huomannut että lapset ovat paljon rauhallisempia ja ihan iloisia kun on jotain tekemistä. Syntymäpäivät eivät mene kokonaan riehumiseksi. Aiheita on vaikka mitä, voi käydä esim. Sinooperissa katsomassa uusia ideoita.

-TarjaMe olemme vieneet lapset ensin pienelle suolaselle ja sen jälkeen katsomaan jotain mukavaa elokuvaa. Se oli tosi suosittua, joten aiomme tehdä niin myös tänä vuonna!

-SannaEi muuta kun pihalle koko porukka. Lapset keksii itse tekemistä. Tietysti jos kehittelet jonkin hyvän pelin / kilpailun ulos tai sisälle ja siihen palkinnon. Ulkopeleistä yksi hyvä on "mölkky" -heittopeli. Netissä ohjeet! Sitä voi heittää lapset ja aikuiset. Oma tenava v. 9 viettää tänään synttäriä samaisen pelin merkeissä. Välillä sisälle syömään herkkuja ja huikopalaa..

-SariPiilota aarre jonnekin päin joko asuntoasi tai sitten ulos. Tee aarrekartta, jossa on ohjeet aarteen löytämiseksi esim. ota ovelta kymmenen tipuaskelta etelään (tai ikkunoihin) päin. Tee 3 kuperkeikkaa suoraan eteenpäin. Tee 15 mittarimatoliikettä pohjoiseen
(tai taaksepäin) jne. Riippuu tilasta millaiset ohjeet kannattaa antaa. Tosi suosittu lasten keskuudessa.

-AuliOnnea 8-vuotiaalle! Minun tyttäreni täytti joulukuussa 8 vuotta ja hänelle järjestimme juhlat suositun Popstars -bändin tyyliin. Kaverit saivat pukeutua juhliin Popstars -tyyliin, jos halusivat. Oli lippistä, pitsipuseroa ja farkkua. Tytöt jaettiin 4-5 hengen ryhmiin. Jokainen ryhmä teki eri huoneissa tehtäviään, jotka olivat seuraavia: 1. Tietokilpailu eri tiimeille: Muutama rasti-ruutuun kysymys aiheena Gimmel-bändi. Netistä löytyy vastauksia, joista oli lyhyt vielä teksti vastausten tueksi. 2. Suureen pussiin laitettiin styroxin kappaleita sekä muutama sokkona tunnistettava lelu (nalle, kampa, pallo, limamato tms ...ei terävää!...) ja tytöt saivat kirjoittaa paperille tunnistamansa esineet.
3. Makutesti. Pikkuisiin kuppeihin laitettiin mehua, limsaa, maitoa, vishyä, sitruunanapala, näkkileipää, banaania jne. ja liina silmillä tytöt maistoivat ja tunnistivat niitä... Allergiat otettava huomioon... 4. Laulukisa. Ryhmille jaettiin laulun sanat ja sama laulu soi levyltä tueksi. He saivat laulaa mikrofoniin ja kappale äänitettiin. Tietysti tehtiin suuri jäätelökakku ja muuta mukavaa. Lasten lisäksi äidilläkin oli huippuhauskaa näissä touhuissa, koska lapset ovat niin kivaa seuraa!  Jos aikaa jää, niin pullonpyörityksellä voidaan avata synttärilahjojakin. Lopuksi tytöt saivat pienet läksiäispaketin esim. pussi, jossa on pieni vihko, kynä, karkkia, kumi tms. Toivottavasti saatte aikaan ikimuistoiset synttärit!

-EevaMeillä 7-vuotiaan pojan synttäreillä järjestettiin ilmapalloviesti sisällä. Vieraat jaetaan 2 joukkueeseen, ilmapalloa kuljetetaan polvien välissä ja annetaan seuraavalle kunnes koko joukkue on kiertänyt määrätyn lenkin. Leikki oli niin suosittu, että pojat halusivat jatkaa sitä useamman kerran. Joukkueen kokoonpanoa vaihdettiin. Ylimääräisistä ilmapalloista pääsee eroon järjestämällä poksautuskilpailun... ilmapallo pitää saada rikki istumalla sen päälle...

-PirjoJärjestin tyttäreni syntymäpäiville jäätelökioskin. Tapettia makuuhuoneen oven yläpuolelle pieni liuska väärinpäin, johon koristeellisesti tussilla kirjoitin JÄÄTELÖKIOSKI. Kahdeksanvuotiaan tyttäreni pikkusisko (3 v) toimi myyjättärenä, päässään valkoisesta kakkualustasta leikelty myyjättären pääsolki. Kylmälaatikossa oli erilaisia jäätelöpuikkoja ja mehujäätelöitä, pienessä hinnastossa pöydällä näkyi valikoima.. Ja pieni myyjätär pylly pystyssä koukki laatikosta pyydettyä laatua... ja osasi kyllä pitää huolen, että itselle jäi isoin tuutti ja kertoi sen jo olevan loppu! Jätskit kädessä olikin vierailla sitten jo kiire pullonpyöritykseen.

-Anne-Marie- Aarteenetsintä. Tee esimerkiksi kutsuttujen määrä paperilappuja, jotka on piilotettu. Ensimmäisessä lapussa on vihje seuraavan lapun löytymispaikkaan jne. kunnes viimeinen lappu kertoo, mihin varsinainen aarre on piilotettu. Vihjeet voi pyrkiä kirjoittamaan etsivien iän mukaan sopivan haastaviksi. Ehkä joka lapussa voisi vielä olla yksi kirjain tai tavu, jotka järjestelemällä syntyy "tunnussana" aarteen luo pääsemiseksi.
- Hyväksi järjestelyksi olen huomannut, että esitän useampia teemoja ja ohjelmaideoita, joista syntymäpäiväsankari voi valita mieleisensä. Esimerkiksi viime kutsuilleen hän valitsi merenalaisen teeman, mutta täydensi teemaa Hienojen Naisten teekutsujen ideoilla.
- Oma tyttöni täytti helmikuussa 7 vuotta. Hän toivoi, että kertakäyttöastioiden sijaan heille katettaisiin hienot posliiniset kahvi- tai teekupit. Ostin huokeat kahvikupit aluslautasineen ja tein kattauksen. Jokainen vieras sai kuppiparin lähtiäispussissa mukaansa.
- Perinteinen onkiminen on aina ollut suosittu ohjelmanumero!
- Parina syntymäpäivänä olen myös tehnyt suuren, 70 cm x 150 cm kokoisen ääriviivapiirustuksen isolle pahville lattialle. Juhlijat ovat yhdessä saaneet värittää jättiläismäisen väritystehtävän. Yksi väritystehtävistä oli prinsessan mekko, johon juhlijoiden oli määrä keksiä ja piirtää koristelut. Tätä voisi vielä muuntaa niin, että heillä olisi käytettävissään liimaa ja esimerkiksi paljetteja, kreppipaperia tai askarteluhuopaa.
- Yksillä synttäreillä oli leikitty "Kuutamolla". Siihen tarvitaan hieman vanhempia juhlijoita ja jokaisen vieraan on hyvä keksiä tarinansa etukäteen. Kuulin, että ohjelmanumero oli ollut hyvin hauska!
- Aineiden tunnistustehtävä oli yksillä synttäreillä. Vieraan silmät sidottiin, ja hän joutui sokkona tunnustelemaan 3-4 ainetta ja arvaamaan, mitä aine oli. Yksi aineista oli jauhoa, muita en muista, mutta tietysti aineet kannattaisi valita aika iljettävän tuntuisiksi mutta harmittomiksi (keitetty nuudeli voisi olla aika hyvä).
- Näin jokunen vuosi sitten naapurin tytön kesäsynttäreillä, kuinka tämän isä meni istumaan puiselle keittiöntuolille keskelle puutarhaa. Hän puki ylleen jätesäkistä tehdyn esiliinan, ja synttärisankari ja vieraat alkoivat heitellä häntä paperilautasille muotoilluilla "kakuilla" (ne oli ehkä tehty parta- eikä kermavaahdosta). Tämä herätti juhlijoissa suunnatonta hilpeyttä!
- Jos osaa englantia ja pääsee käsiksi Internettiin, webbisivulla www.birthdaypartyideas.com on lukemattomia erilaisia ideoita synttärikutsujen teemoiksi ja ohjelmanumeroiksi! Siitä vain etsimään hauskimmat jutut!

-TiinaLaulujen arvoitusta. Piirrä tai kirjoita isoon A4 kokoiseen lappuun sanoja tai kuvia laulusta. Laput paljastetaan yksi kerrallaan, kunnes jompikumpi joukkueesta arvaa, mikä laulu on kyseessä ja laulavat sen. Se kumpi joukkue arvaa enemmän, on voittaja.

-SatuAarteenetsintä on aina hauskaa, mutta tee siitä vähän haasteellisempi vaikkapa näin: Kopioi asuntonne pohjapiirros (tai piirrä puutarhastanne kartta) ja merkitse piilopaikat siihen. Kartta on 8-vuotiaille vielä aika haastavaa tulkittavaa. Tai: kirjoita sanallisia vihjeitä, tyyliin "Talon kuumimman paikan alla (=hellan tai kiukaan alla). Voit vielä pitkittää leikkiä piilottamalla hellaan toisen vihjeen, joka ohjaa sitten aarteen luo. Piilottele yllätyksiä myös katon rajaan - helppokin paikka muuttuu vaikeaksi, kun ei hoksaa katsoa ylöspäin!
Varmoja hittejä ovat myös ilmapalloleikit, esim. ilmapallolentis tai ilmapalloviesti: ilmapallon kuljetus paperilautasen päällä on vaikeampaa kuin luulisi. Oman 8-vuotiaani suosikki on sormuksen piilotus: pujota sormus pitkään nauhaan, lapset menevät rinkiin, kukin ottaa lenkille sidotusta nauhasta kiinni ja kuljettavat sormusta nyrkistä nyrkkiin. Keskellä oleva 'jäänyt' yrittää arvata, missä sormus menee. Se, kenen nyrkistä sormus löytyy, joutuu keskelle.

-KatriTärkein osa syntymäpäivissä on kauniisti aseteltu herkkupöytä. Meillä siinä on ollut esim. synttärikakku, popcornia, karkkia, porkkana- ja kurkkusuikaleita, mehua. Ohjelmana on ollut sokkoleikki, aasinhäntää, barbinpuvun suunnittelukilpailut sekä tanssia. Onnistuneita syntymäpäiviä toivottelee

-SariTein aikoinaan 8-vuotiaani synttäreille 8-muotoisen kakun. Kaksi pyöreää kakkupohjaa vieriviereen tarjottimelle - muodostavat kahdeksikon ja kivat koristelut.

-PäiviMeillä lahjat on jaettu niin, että lapset istuvat ympyrässä ja lahjat kiertävät kädestä käteen niin kauan kuin musiikki soi. Kun musiikki loppuu, se lahja avataan, mikä jäi synttärisankarin käteen. Näin jatketaan, kunnes kaikki lahjat on avattu. Lapset ainakin tuntuvat pitävän tästä leikistä!

-KirsiNiin tytöille kuin pojillekin on toiminut hamahelmikorujen tekeminen. Pojille pimeässä hohtavista hamahelmistä, tytöille ihanan pinkeistä ja liloista. Jokainen saa tehdä ihkaoman, esim. synttäriteemaan sopivan korun. Kun se on valmiina hamahelmipohjalla, joku paikalla olevista vanhemmista silittää sen ja liittää koruun 'korurenkulan', johon voi lopuksi pudottaa sävyyn sopivan nahkanauhan. Ja on mieluisa kotiin vieminen!

-TuijaVettä kengässä -leikki, aarteenetsintä siten että jokainen saa vuorollaan etsiä aarteen jonka toiset on piilottaneet ja saa sen sitten omaksi.

-OutiMe järjestimme tarkkuusheittokilpailun pallolla. Lähimmäksi laitettiin lasipurkki, johon pallo juuri ja juuri mahtui. Sitten seuraavaksi jonoon hieman isompisuinen astia etc, viimeisenä oli ämpäri. Voittaja oli, joka sai eniten pisteitä, Astiat olivat tietenkin numeroituja. Tästä leikistä ei meinannut tulla loppua. Aarteenetsintä on aina suosittua. Kaikki lapset toki palkittiin tikkarilla.

-TiinaPerheemme leikki "klassikoita".
Sillipiilo: yksi lapsi menee piiloon, muut etsivät. Kun piilossa olija löytyy, muut änkevät samaan piiloon. Viimeinen (joka löytää kikattavan kasan milloin mistäkin) jää silliksi ja menee seuraavaksi piiloon.
Toinen klassikko: jos perheessä on isompia lapsia, joita on vaikea saada innostumaan pikkusiskon / veljen kemuista, nämä voidaan rekrytoida "kauhuhuoneen kummituksiksi". Pimennettyyn huoneeseen järjestetään sopivan kauhea tunnelma ja kuinka ollakaan, isommat lapset ovat kummasti mukana, kun saavat pelotella pienempiään. Kummittelusta pitää tietysti sopia missä "splatterin" taso kulkee.

-TeroTässä muutama juttu, joita meillä on kokeiltu:
1) Pienimuotoinen grillijuhla ulkona eli nuotio tms. jossa jokainen voi paistaa makkaraa tai tikkupullaa tai omenaa yms. Sitten sisälle, jossa alkaa varsinaiset kakkujuhlat.
2) Aarteenetsintä on ollut kiva: Tehdään pihapiiristä hauskoja karttoja, joihin merkitään "aarre " ( esim. karkkipussi ). Lapset etsivät aarretta pareittain tai kolmistaan ja kun aarre (jossa on ohjeet aarteen käytölle ) on löytynyt, se jaetaan kaikkien kesken. Samaa voi leikkiä sisälläkin, jolloin pelataan samalla periaatteella kuin lusikan piilotusleikissä ja aarteita on kätkössä useitakin.
3) Hauska leikki on myös lorupussi. Pussukkaan laitetaan mukavia runojen tai laulujen pätkiä, josta jokainen vuorollaan nostaa yhden ja lausuu runon. "Jokaisessa meissä asuu pieni esiintyjä ".  Aplodeja saa antaa kaikille.
4) Lopuksi teatterin maailmaan. Aloittaja antaa yhdelle mukana olijoista aiheen, jota pitää esittää. Muut koittavat arvata mitä esittäjä tekee ja se joka arvaa pääsee seuraavaksi esittäjäksi ja aiheen hänelle antaa äskeinen esittäjä.

-MarjaHerkkujen etsintä. Piilotetaan karkkeja ulos ja lapset etsivät niitä kartan tai vihjeiden avulla.
Lasten levyraati on myös mukavaa ohjelmaa. Jos lapsia on paljon, voivat osa lapsista toimia "musiikkivideona", eli esittää soitettavat kappaleet tanssien, osa lapsista antaa pisteet musiikin ja tanssiesityksen mukaan kappaleille.
Erilaiset kilpailut ovat lasten mieleen. Esim. kananmunan kuljettaminen lusikalla, höyhenellä pelattava "lentopallo", kynän laittaminen pulloon, eli kynä solmitaan lapsen vyötärölle narulla kiinni, lapset "pyllistellen" yrittävät laittaa mahdollisimman nopeasti kynän lattialla olevaan pulloon ilman käsiä. Lakritsakilpailu: Lakupötköjä solmitaan pitkään naruun, jota kaksi henkilöä pitää paikallaan. Nopeiten lakupötkön syönyt voittaa kilpailun. Kädet pidetään selän takana koko syömisen ajan. Musiikki-tietovisa: Laitetaan soimaan eri kappaleita ja nopeiten kappaleen nimen arvannut henkilö voittaa. Sananselityskilpailu on myös mukavaa ohjelmaa.

-IpuOma tyttäreni täyttää 8 -vuotta loppukesästä ja hän suunnittelee jo nyt kovasti omia synttäreitään (?!). Hän on ehdottanut synttäreilleen ohjelmaksi pikipataa, viimeinen pari uunista ulos. Nämä tietysti voi tehdä vain mikäli ilma on hyvä. Kiva vanha leikki on myös kymmenen tikkua laudalla. Meillä 8-vuotis synttäreitä vietetään pyjamabileiden merkeissä.
Toivottavasti saat teidän synttäreihin tästä jotain ideoita.

-”minä"Unohda koko hössötys, lapset hoitaa asian itse.

-UllaVanha suomalainen perinnepeli Mölkky on ainakin meidän perheessä osoittautunut hyvin suosituksi ulkopeliksi. Huvin lisäksi pelin kautta voi harjoitella yhteenlaskutaitoja.

-SiruNARUN SELVITYS Leikkiin tarvitaan paksua narua tai ohutta köyttä n.10 m. Naru solmitaan päistään yhteen ja n. metrin välein tehdään naruun pieniä käden mentäviä lenkkejä (8-10 kpl). Sitten narukasa heitetään lattialle sekaisin ja osallistujat ottavat kukin yhden lenkin kasasta ja pujottavat ranteeseen. Leikkijöiden tehtävänä on saada naru suoraksi irrottamatta kättään lenkistä. Jos leikkijöitä on paljon, voi saada aikaan hauskan joukkuekilpailun tekemällä kaksi samanlaista.

-AnnikkiJos on piha on kiva laittaa pienet yllätyspussit puskiin tai puihin ja yhtenä ohjelmana sitten lapset etsivät itselleen pussit pihalta.

-JonnaMeillä vakio-ohjelmaa synttäreillä on aarteen etsintä ja aarretta juhlijat etsivät kimpassa. Lopuksi aarre tietenkin löytyy ja sen leikkijät jakavat keskenään. Leikissä edetään "rastilta rastille", vihjeeltä vihjeelle, esim. vihje "Jesse Jamesin kulkupeli" vie keinuhevosen luo, siellä oleva vihje "Tämä on hyvä renki, mutta huono isäntä" takan luo jne. Poikamme juhlii synttäreitään juhannuksen alla, jolloin leikin voi viedä ulos - viime kesänä viimeinen vihje kuului "Äidin kasvimaassa ...:n alla, sammakolla koti oli kultainen" ja niinpä raparperipenkistä, suurten lehtien alta leikkijät löysivätkin aarteen – korillisen synttärikarkkeja. Pikkusisko juhlii synttäreitään keväällä, jolloin ei olla ulkona, mutta leikki kyllä onnistuu hyvin sisälläkin.

-MarjaParas leikki meillä oli "Yksi ilman tyynyä" eli se klassinen. Lattialla on tyynyjä yksi vähemmän kuin kilpailijoita, jotka kiertävät niitä kunnes musiikki loppuu. Pelaajat laskeutuvat nopeasti tyynyn päälle istumaan ja se, joka jää ilman saa nostaa pussista yhden tavaran, tehtävän tms. Musiikiksi valitaan joku makee biisi, meidän helmikuisissa synttäreissä soitettiin ketsuppilaulua. Pussista löytyi hieno hologrammitarra ja voittaja sai sitten isomman ja vähän hienomman tarran. Tätä leikkiä leikittiin monta kertaa, vaikka yllätyslahjat jaettiin tietysti vain eka kerralla.

-SariMe pidimme tyttäremme 8-v synttäreillä discon. Nauhoitin CD-levyiltä kasetillisen musiikkia. Matot pois, valoja himmeäksi ja meno voi alkaa. Discovalotkin keksittiin, kun yksi tyttö heilutti taskulamppua, jonka päällä oli ohut punainen huivi. Lisäksi meillä oli kapteeni käskee -leikki. Arvokkaammat koriste-esineet kannattaa siirtää melko kauas... Lähtiessä kaikki saivat kiitoskortin kanssa tikkarin ja heijastimen.

-SinttuMeillä lapset ihastuivat Bingoon sekä aarteenetsintään jossa oli piilotettu kolme viestiä jokaiselle henkilökohtaisesti ja löydettyään yhden oli siinä aina vihje seuraavan vihjeen sijainnista kunnes viimeksi löytyi läksiäislahjapussi vierailijalle.

-BirgitOngintaa, ongintaa. Ja sitä sitten juhlien lopuksi, niin lapset saa lähtemään iloisella mielellä kotiin. Ovathan he saaneet itsekin jotain mukaan eivätkä vain haikein mielin luovuttaneet lahjaansa synttärisankarille.

-VuokkoMeillä on pelattu timpuripeliä ja se on ollut suosittu myös isompien joukossa. Ylläriksihän voi järjestää pienen disco-hetken; mutta vain lyhyeksi ajaksi.

-UllaMuutamilla synttäreillä olemme kirjoittaneet ketjutarinan eli kukin vuorollaan kertoo tarinaa ja joku aikuinen kirjaa sen ylös. Sankarille jää kiva muisto juhlistaan. Ja kaikilla on hauskaa kun tarina lopuksi kokonaisuudessaan luetaan.

-JaanaAarteenetsintä on aina yhtä kivaa. Tee noin 5 - 10 vihjelapun avulla reitti aarrekätkölle. Aarre voi olla karkkia tai jokaiselle juhlijalle tehty muisto.

-PirjoJuhlissa voisi järjestää vaikka Levyraadin. Jos sää sallii niin ulos voi tehdä aarteenetsinnän kartan avulla. Aarteena voi olla vaikka pieni karkkirasia jokaiselle. Myös erilaiset rastitehtävät ovat kivoja. Kartan avulla etsitään rastipaikat ja jokaisella rastilla voisi olla joku kysymys mikä liittyy esim. luontoon.

-KatriPuhalletaan ilmapalloja ja sidotaan niihin naru. Jokaiselle lapselle laitetaan narullinen ilmapallo jalkaan. Leikin juju on että, yritetään rikkoa muiden ilmapalloja. Se jolla on viimeksi ehjä ilmapallo on voittaja.

-TaruPoikamme 7-vuotissynttärit pidettiin jumppasalissa (halpa vuokra!) salibandypelin merkeissä. Tytöt ja pojat pelasivat yhdessä = 15 pelaajaa. Ne jotka eivät halunneet pelata, kiipeilivät seinillä ja tanssivat diskomusiikin tahdissa. Jumppasalin ulkopuolella oli virvokkeita, ja helppoa naminaposteltavaa tarjolla. Hauskaa oli kaikilla ja äidillä helppoa. Ei tarvinnut siivota eikä mitään. Suosittelen!

-NinaMeillä ainakin on suosittuja kaikki tietokilpailut ja visailut. Sekä arvoitukset. Pieni palkinto päälle niin kaikki tykkää.

-MaritaOlemme varanneet lähikoulusta jumppasalin synttäreiksi. Tila ei maksa mitään ja temppuradat ym. ovat lasten mielestä mitä mahtavinta viihdykettä. Kun muksut ovat saaneet purkaa energiansa niihin, sujuu sitten syöminenkin rauhassa.

-KatjaMeillä lapsien "kekkereissä" suosituin ohjelma iästä riippumatta on "Adjektiivi leikki".
Kirjoitat jutun / aineen (vaikka näistä syntymäpäivistä) ja jutussa esiintyy myös nämä kutsuvieraat nimellä, mutta jätät aina tyhjän kohdan adjektiivin paikalle. Vieraat sitten saavat itse keksiä nuo adjektiivit (tietämättä kuitenkaan mihin ne adjektiivit sijoittuu). Täydennät adjektiivit kirjoittamaasi aineeseen. Lopuksi sitten luet juttusi ääneen ja lupaan, että kaikilla on hauskaa.. : ))

-BirgittaTsipsejä, kolaa, fanttaa, sevenappia, kaikensortin karkit, lisää kolaa ja tsipsejä, täytekaakkua, kääre-torttua, musiikkia (tik-tak, tatu, ketchuppia, nailon piittiä), ja eikun lisää kokista ja tsipsejä. Tällaisia olen nähnyt ja kokenut ja ehkä parhaana asiana lasten kannalta aion itse pysytellä ko. tilanteista poissa.

-KaukoSynttäreistä voi kirjoittaa lyhyehkön tarinan joko etukäteen tai niiden aikana. Laatusanojen (adjektiivien) kohdalle jätetään tyhjää. Vieraat saavat vuorotellen sanoa laatusanan, joka kirjoitetaan seuraavaan tyhjään kohtaan. Riemu on rajaton, kun tarina luetaan. Sen voi myös monistaa jokaiselle vieraalle vaikka kiitoskortiksi.

-PäiviTyttäreni piti erityisesti seuraavasta ohjelmanumerosta: jokainen vieras sai suunnitella mieleisensä jäätelöannoksen. Olimme ostaneet kaikenlaista tarviketta etukäteen, kuten vanilja-, suklaa-, ja mansikkajäätelöä, keksiä, karkkeja, koristelippuja ja -sateenvarjoja jne. - mitä nyt vain mielikuvitusta omaava tyttäreni keksi. Sitten vain kauniit kulhot pöytään ja vieraat töihin. Tämä toimi paitsi ohjelmanumerona niin myös tarjoiluna - jokainen sai taatusti haluamansa jäätelöannoksen!

-AilaIhana kysymys, koska itselläni parin viikon päästä sama ongelma. Luen mielenkiinnolla vastaukset. Vuosi sitten, kun tyttäreni täytti 8, vieraita oli n. 6-7. Silloin tuntui olevan kova sana vuosi sitten markkinoille tullut pingis-mailan näköinen muovilauta, jossa kumipallo oli kuminauhalla laudassa kiinni. Tytöt pitivät kisoja ja hihkuivat innoissaan. Poikani kaverin isä järjesti 10-vuotiaille tietokilpailun ja voittaja sai pienen erikoispalkinnon ja lisäksi kaikki osanottajat pienen patukan tms. Leikit ja kilpailut tuntuvat kiinnostavan. Kun vain keksisi jotain.

-MarjukkaJärjestin 10 v. synttärit pojalleni uimahallissa. Kutsuimme koko luokan ja vain 2 jäi pois, hekin sairauden vuoksi. Ensin koko sakki kävi uimassa ja sitten kokoustilaan syömään mäkkäristä kylmälaukuilla haettuja hampurilaisia suolaisena palana + muita herkkuja ja limsaa! Avuksi sain muutamia aikuisia vahtimaan sekä äitejä että isiä, niin oli juhlavieraiden turvallisuuskin taattu!

-SallaErilaisia pelejä; vettä kengässä, kurki ja sammakko-tyyliin. Meillä on ollut rajattu aika synttäreille, joten ei kauheasti tarvitse ohjelmoida esim. paria tuntia. Myös kasvomaalausten tekeminen (kuvat ei todellakaan mitään hohdokkaita) on ollut kivaa.
Samin karkkien piilotus yhteen huoneeseen, ja yksi kerrallaan etsivät karkin, toiset auttavat kylmenee-kuumenee huudahduksin

-KirstiOma tyttäreni täyttää myös 8 v. kesällä. Olen varannut keilahallista synttärikemuajan.
Tunti keilailua ja tunti tarjoilua. Keilahallin henkilökunta hoitaa hommat. Varmasti mieleenpainuva kokemus kaikille vieraille. Kannattaa kysyä oman paikkakunnan keilahallista. Porissa ainakin palvelu pelaa. Mukavaa kevättä

-MinnaOlen omien lasteni juhlissa pitänyt adjektiivi-leikin. Kirjoitan etukäteen valmiiksi mukavan ja ehkä ajankohtaisenkin tarinan, poistan siitä adjektiivit. Juhlissa pyydän sitten osallistujia sanomaan adjektiiveja (he eivät tiedä tarinaa). Ainoastaan kauniit ja kiltit sanat kelpaavat.
Lisään ne tarinaan siinä järjestyksessä, kuin ne luetellaan. Lapset kyllä osaavat luetella sanoja, voit kuvailla adjektiiveja millaisia sanoja ne ovat esim. minkä värinen, millainen, minkä kokoinen jokin on. Kun olet saanut riittävän määrän sanoja, lue tarina ääneen ja kaikilla on varmasti hauskaa. Hyvää syntymäpäivää.

-HelenaPyöritetään pulloa ringissä, siis vanha tuttu juttu, mutta kunkin on vuorollaan kerrottava jokin ammatti, jonka haluaisi oppia ja jota tehdä, sekä minkä vuoksi. Lapset oppivat tuntemaan toisiaan ja haaveitaan. Miksi haluaisin ja miksi en?

-PekkaSynttärit voi järjestää esim. naamiaisten merkeissä tai hattujuhlina. Teemaan voi liittää jonkin roolileikin, tietokilpailun. Hyvä idea on järjestää myös levyraati, kuitenkin niin, että arvioitavia kappaleita on max. 5 kpl, koska seurassa kärsivällisyys ja tarkkaavaisuus helposti herpaantuu. Jos on hyvä sää ulkona, voi keksiä jonkni ulkoleikin, peli tms.
Usein lapset keksivät itsekin tekemistä ja leikkejä, kannattaa neuvotella synttärisankarin kanssa mikä häntä ja kavereita kiinnostaa.

-TiinaKirjoita etukäteen tarina, jossa "seikkailevat" päivänsankari ja vieraat. Jätä kaikki adjektiivit kirjoittamatta ja pyydä lapsia vuorotellen sanomaan niitä. Lopuksi luet tarinan kokonaisuudessaan ja lapsilla on varmasti hauskaa!

-TainaMeillä lähestyvät 7-vuotissynttärit. Ohjelma on aina ollut ongelma. Nyt ostin askartelumaaleja, varaan jokaiselle vieraalle kiven, jonka hän saa sitten maalata kuten haluaa. Ei ehkä siisteintä mahdollista tekemistä, mutta varmasti kivaa. Kotiin lähtiessä kiven voi sitten ottaa mukaan muistoksi. Tulee samalla hoidettua "kotiinlähtölahjakin", jonka nykyään tuntuu saavan lähes joka synttäreillä. Kai se on pakko meilläkin.

-JaanaAloitetaan syntymäpäiväkakun täyttämisellä ja koristelemisella yhdessä aikuisväen kanssa. Juhlapöytä koristellaan myös lasten ehdoilla eli he saavat itse myös tehdä sen osuuden. Sitten leikitään. Hetken leikittyään onkin kova nälkä ja siirrytään lasten itse kattamaan ja koristelemaan juhlapöytään jossa heidän itse koristelemansa kakku on jo esillä. Syömisen jälkeen siivotaan pöytä ja palataan leikin pariin sitten onkin jossain vaiheessa aika lähteä kotiin. Näin lapset oppivat jo pienenä kaikkea hyödyllistä ja kivaa (siivoaminen voi tuntua vähemmän kivalta) yhdessä vanhempien ihmisten kanssa tehtynä...

-SariMeillä on perinteisesti ollut erilaisia kilpailuja kuten bingo, isommilla tietokilpailu, ongintaa pienenä ollessa. Kaikenlaista pientä tavaraa ostin palkinnoiksi ja onginnasta jokainen sai paperipussissa jotain. Tärkeintä on kuitenkin että koristellaan synttärijuhla ilmapalloilla.
Discotanssi on myös kivaa etenkin tytöillä ja juhlan päätteeksi ovat menneet ulos jos ilma on ollut hyvä leikkimään konkkaa eli kirkonrottaa.

-JaanaOlen itse tehnyt lapsille ns. "yllätyspussit" eli pienet muistot syntymäpäivistä. Ne pussit olen piilottanut aivan kun avaimenpiilotus leikissä ja lapset ovat saaneet etsiä itselleen yllärin. Lapset ovat tykänneet ja kaikki ovat saaneet jotain!

-MinnaPrinsessajuhla, aiheen mukaiset rekvisiitat. Leikkeinä prinsessa ruusu linnassa , ja prinssin ratsulle häntä. Ihmissolmu ja disco. Sen ikäiset tytöt haluavat jo tanssahdella.

-MerjaPoikani täytti syksyllä, elokuun lopulla 10-vuotta. Kylällämme on pieni lampi, jonka rannalla on mökki ja sauna. Saimme sen vuokrattua illaksi pientä korvausta vastaan ja kutsuimme kaikki lapsen ystävät sinne. Söimme jätskiä, lämmitimme saunan, lapset uivat ja rymistelivät pitkin ympäröivää metsää. Paistoimme makkaraa ja lättyjä. Jälkeenpäin lapset ovat olleet sitä mieltä, että kyseiset synttärit olivat synttärirankingin 1.

-AnniHauska ohjelma on aasinhäntä, löysin Ihaan kuvan suurensin sen ja häntä oli irtonainen. Vuorotellen jokainen pelaaja yrittää silmät sidottuina ja hieman pyörien saamaan Ihaalle hännän oikeaan kohtaan. Jokaiselle voi tulostaa oman hännän ja voidaan vaikka värittää ja silloin nähdään kenen häntä on lähempänä.

-MarianneMeillä on myös tytön 8-vuotissynttärit ensi keskiviikkona ja viime tiistaina isoveli täytti 10. Aarteenetsintä on lasten toivomusleikki. Olen tehnyt pieniä aarrepusseja, joissa on vähän namia, joku tarra tai pieni lelu ja niitä on sitten piilotettu ympäri kotia. Poikien synttäreille tein kätköistä laput (esim. keittiössä, makuuhuoneessa, takkahuoneessa) ja laput laitoin ilmapallojen sisään. Sitten palloja puhallettiin paljon :o)ja osan sisällä oli siis laput. Pojat saivat rikkoa ilmapalloja ja heti kun lappu löytyi, sai lähteä hakemaan aarretta. Erittäin metelöivä leikki... mutta pojista se oli hauskaa. Tytöille tulee vähän hiljaisempi versio eli piilotan taas aarteet ja piilopaikoista on valokuvat. Näiden valokuvat laitan yhteen huoneeseen vähän piiloon eli heti kun on löytänyt itselleen kuvan, saa lähteä etsimään aarretta. Pullonpyöritys on myös ollut suosittua, naamiaiset jonkin kerran harkinnassa (paras puku palkitaan) ja onginta on ollut käytössä silloin, kun lapset olivat vähän pienempiä. Muuten ohjelmaa ei ole ollut (ellei tarjoiluja lasketa ohjelmaksi), vaan lapset ovat itse keksineet tekemistä... eikä koskaan ole kukaan tullut sanomaan, että mitä oikein tekisin.

-NinaLapset suunnittelevat itse ohjelman, ovat jo mielikuvitusiässä. Älä tee puolesta, lapsilla on parhaat ideat.

-NellyLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot