Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


UTELU: Minusta tulee aviovaimo ensi kesänä. Koska arvelen Positiivareiden ystävien joukossa olevan paljon heitä, joilla on vuosien mukanaan tuomaa kokemusta, niin haluan kysyä Sinulta mikä on mielestäsi onnellisen avioliiton suurin salaisuus ja mitkä taas suurimmat sudenkuopat? - Kristiina

Vastauksia 375 kpl


 

Avain kestävään parisuhteeseen on, että rakastuu puolisoonsa joka päivä uudelleen.

11 vuotta yhdessä

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on toisen kunnioittaminen, rehellisyys, luottamus, jotka kaikki perustuvat erinomaiseen kommunikaatioon ja rakkauteen! Puhuminen ja asioista keskusteleminen ovat elintärkeitä onnistuneelle parisuhteelle - sudenkuoppa taas on tilanne, jossa puolisot eivät kykene tukemaan toinen toisiaan = kommunikaatio-ongelma.

Only love

________________________________________

Näin 10 vuoden yhdessä olon jälkeen väittäisin että, kun uskoo ja luottaa toiseen 100 prosenttisesti ja kannustaa toista tämän haaveissa ja hankkeissa. Lisäksi puoliso tuntee ja tekee samoin. Tietenkin molempien tulee myös käyttäytyä näiden tunteiden ja tuen arvoisesti. Näillä pääsee eteenpäin, silloinkin kun pelkkä rakkaus ei riitä.

hamma

________________________________________

Asioista pitää puhua, vaikka joskus tuntuisikin vaikealta. Mitä pidempään joku asia jää vaivaamaan sitä suuremmaksi se muuttuu. Pitäkää kiinni omista ystävistänne ja antakaa tilaa toisillenne. Osoittakaa rakkautenne pienillä teoilla, niin saatte tuntea toisen ajatelleen sinua <3 Tuntuvat varmaan kliseiltä nuo asiat, mutta niin se vaan on. Jokaisella on erilaisia tarpeita eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa päästä onnelliseen lopputulokseen.

Halaus ja suukko jokaiseen päivään

________________________________________

Toista täytyy kunnioittaa ja muistaa se, että vain itseään voi muuttaa. Toisen itseä "ärsyttävät" asiat on vain opittava hyväksymään, varmasti on myös toisin päin : )

Sinde

________________________________________

Tärkeintä lienee muistaa jokaisena elämän päivänä se papin lausuma "myötä- ja vastoinkäymisissä". Molempia tulee taatusti eteen, mutta myös ne vastoinkäymiset pitää hyväksyä ja selvitä niistä voittajana.

Suurin sudenkuoppa on ehdottomasti se, että muututaan yksilöistä joksikin kummalliseksi "me"-henkilöksi, jossa (yleensä toisella) ei enää ole omia mielipiteitä tai sananvaltaa, vaan puhutaan yhteisellä suulla mitä mieltä "me" ollaan ja mitä "me" ollaan päätetty. Pitää muistaa että Oy Avioliitto Ab:ssä on kaksi täysivaltaista jäsentä, eikä kummankaan pidä joutua äänettömän yhtiömiehen rooliin.

Vadelma

________________________________________

Hei,

avioliiton suurin sudenkuoppa on puhumattomuus, onnellisen liiton salaisuus on avoin keskustelu.

Lea

________________________________________

Avioliiton suurin salaisuus on ne pienet tähdet rakkaasi silmissä joka päivä, eli ajattelet aina ensin hänen "hyväänsä" ja se varma tapa jäytää suhdetta on arvostella muiden kuullen puolisoasi.

Parhaan valitsin ja itselle valitsin.

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on se, että pystyy rakastumaan omaan puolisoonsa yhä uudelleen ja uudelleen.

Pahin sudenkuoppa on kritisointi. Rakkaimman virheiltä olisi osattava sulkea silmänsä - ja varsinkin suunsa:-)

Asta, 28 vuotta kihloissa, 26 vuotta naimisissa

________________________________________

Luin juuri Gary Chapmanin RAKKAUDEN KIELI -- se kertoo todella hyvin siitä, miten erilaisia me ihmiset olemme rakkauden tarpeemme tyydyttämisessä - joku ilmaisee rakkauttaan sanoilla, joku teoillaan tai muulla tavalla - ja ellet oivalla sitä .... Kirjan lukemalla säästyt monelta värinkäsitykseltä ja onnistutte jo avioliittonne alusta alkaen täyttämään toistenne "rakkaustankin" ja rakkaus kestää kaikki elämän karikot. Kaikkea hyvää yhteiselle taipaleellenne!

32 vuotta yhteistä taivalta takana

________________________________________

Ole oma itsesi. Älä yritä tehdä puolisostasi itsesi kaltaista. Joskus on hyvä olla hiljaa. Hymy pelastaa maailman. Kaikkein vaikeimpana päivänä, kun hän ei ansaitsisi rakkauttasi rakasta häntä kaikkein eniten.

tupuna, ylä- ja alamäkiä 35-vuotta yhdessä kulkien

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on itsensä ja toisen kunnioittaminen ja huomioiminen pienillä hellyyden ja rakkauden osoituksilla keskellä arjen kiirettä. Luottamus siihen, että toinen on täysillä tukena. Yhteisen ilon löytäminen ja jakaminen vielä vuosienkin jälkeen. Pahinta on suhteen itsestään selvyytenä pitäminen ja ajautuminen harmaaseen mitään sanomattomaan, ilottomaan tilaan.

24 v aviossa

________________________________________

Luottamus. Olla luottamuksen arvoinen itse. Kyky ja tahto selvittää kaikki asiat puhumalla.

Hopeahääpäiväänsä juuri viettänyt

________________________________________

Molempien pyyteetön rakkaus.

Kompastuksena on itsekeskeisyys.

Tinde

________________________________________

Tänä vuonna 25 aviovuoden kokemuksella: Älä kysy aviopuolisoltasi kysymystä johon TIEDÄT ENNALTA saavasi kielteisen vastauksen. Älä myöskään ota puheeksi aihetta jonka tiedät ärsyttävän jompaakumpaa, niitä tulee ajan mittaan tietämättäkin. Sudenkuopista voi sanoa sen että ole aina (lähes) täysin rehellinen toiselle.

Roopesiili

________________________________________

Kaiken keskiössä on keskustelu ja toisen kuunteleminen, minkä kautta oppii toista tuntemaan. Kun hiljaisuudesta tulee päivän sana ja se kestää, voidaan sanoa, että ongelmia on alkanut ilmaantua.

Helinä

________________________________________

Toiselle pitää antaa kovasti omaa tilaa. Molemmilla on oltava omat kaverit ja harrastukset, mutta toki niitä yhteisiäkin, muttei pelkästään.

Paula

________________________________________

Turhat odotukset pois. Parasta mitä toiselle voi tehdä ja samalla itselleenkin on, että hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on. Arvostaa hyviä ominaisuuksia ja nauttii niistä, ja sulkee silmät vähemmän mukavilta piirteiltä. Toista ei voi muuttaa. Kaikissa meissä on monenlaisia ominaisuuksia, tapoja ja tottumuksia. Mielestäni pitkään yhdessä eläneiden pariskuntien salaisuus on juuri tämä asia. Toisen kunnioittaminen ja tilan antaminen.

Ritirii

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on mielestäni se että niin vaikeaa asiaa ei olekaan, jota ei voisi yhdessä hoitaa. Suurin sudenkuoppa tulee kun ihmisellä menee muka hyvin.( on työtä, rahaa, omaisuutta, jne...)

Avioliitto tarvitsee aikaa. Muista koskettelu, helliminen, seksi ja läheisyys. Toista ihmistä ei voi muuttaa. Opettele puhumaan ja kuuntelemaan. Anna positiivista palautetta. Huumori on hyvä asia. Opettele katsomaan sopivasti sormien läpi.

U-M

________________________________________

Oma avioliittoni päättyi eroon ja näin jälkeenpäin miettiessäni syytä tähän olen päätynyt siihen, että syy oli ainakin myös minussa, koska en ole ollut elämässäni edelleenkään sinut itseni kanssa. Kerran yksi tuttuni kysyi syytä eroon, totesin: kun kaksi ihmistä jotka eivät tule toimeen itsenä kanssa laitetaan yhteen, ei siitä mitään voi tulla.

Opettelen edelleen

________________________________________

Salaisuus on avoin, rehellinen ja aito keskustelu. Inhimillinen toisen ihmisen kohtaaminen ja itsensä paljastaminen haavoittuvaisena.

Sudenkuoppa on yllä olevan puute.

Iloisin terveisin!

Ilkka

________________________________________

Toisen aito arvostus ääneen sanottuna ja kosketuksin sekä tyhjänpäiväisten nyppimisten jättäminen ihan vaan oman pään sisälle.

SonjaK

________________________________________

Huomasin jossain vaiheessa että kun haluaa jotain toisen tekevän ei käske vaan kysyy jaksatko tehdä, sujuu paremmin. meillä halitaan joka päivä, on tullut tavaksi. Täytyy arvostaa toista ja antaa hälle positiivista palautetta eikä pitää kaikkea itsestään selvyytenä.

manta

________________________________________

1) täydellinen uskollisuus.

2) kunnioita puolisoasi

3) rakasta häntä ja kerro se hänelle sanoin ja arjen pikkuteoin.

4) älä pidä puolisoasi koskaan itsestään selvänä, vaan hän on lahja jota kannattaa hoitaa.

5) opetelkaa alusta asti riitelemään rakentavasti

6) jousto ei ole pahasta - antakaa tilaa toisillenne

7) matkustakaa yhdessä

8) viettäkää paljon aikaa yhdessä, ei vain "laatuaikaa"

9) rukoilkaa yhdessä

10) elämään kuuluu auringonpaistetta ja myrskyä, molemmilta kannattaa suojautua oikein.

Rakkaus on ikuista

________________________________________

1. Kunnioittaa toista ja kannustaa.

2. Rakastaa tosiaan enemmän niinä pahoina päivinä, koska silloin se pyyteetön rakkaus puree.

3. HOITAA parisuhdetta vielä vuosien/kymmenienvuosien jälkeen ja antaa aikaa puolisolle. Ei se lahjan raha arvo, vaan sen lahjan arvo. Siis hänelle ajateltu.

Lycka till!

ei mykkäkoulua

________________________________________

- Muuta ajatustapaasi. Aiemmin olet varmaankin ajatellut minä, minä, minä. jatkossa minä tulee vasta kolmannella sijalla. Ensin sinä (puolisosi) sitten me ja vasta kolmantena minä.

- Kerro vähintään kerran päivässä, että rakastat (ja miten paljon) puolisoasi.

- Parisuhdetta on hoivattava jatkuvasti, ettei se kuihtuisi ja kuolisi

- Kun / jos saatte lapsia, varatkaa silti aikaa ihan vain toisillenne. ilman lapsia, ilman koti- tai muitakaan töitä ja viettäkää ns. laatuaikaa.

- Keskustelkaa asioista - myös siitä, mikä suhteessanne on hyvin ja toimii, unohtamatta selvittää mahdollisia epäkohtia. kaikki ongelmat selviävät puhumalla niistä yhdessä, mikäli niin päätätte jo liittonne alussa.

- Muista, että yksi hyvä seikka suhteessanne "parantaa" 10 huonoa.

Pahimpia suhdekuoppia

- Edellisten vastakohdat

- Pidätte toisianne ja suhdettanne itsestään selvyyksinä ja alatte kenties laiminlyödä sekä suhdettanne että toisianne

- Kuljetatte "vanhoja asioita" mukananne ja vedätte niitä aina pienimpienkin erimielisyyksien sattuessa uudestaan ja uudestaan esille

- Syyllistätte toisianne, tapahtuipa se sitten aiheesta tai aiheetta

Molempia listoja voisi jatkaa lähestulkoon loputtomiin, mutta tuossa muutama esimerkki tärkeimmistä

Hanski

________________________________________

Hei, en kyllä koskaan ole ollut naimisissa mutta toivottavasti joskus menen. (Äidillä ja isälläni on pitkä avioliitto, 40 vuotta naimisissa.) mielestäni pitkän avioliiton salaisuus on avoimuus, keskustelutaito ja luottamus. Keskinäisessä suhteessa ei saa olla salaisuuksia ja toiseen on luotettava. Ja jos ei luota niin siitäkin on sanottava ennen kuin se on myöhäistä. Riitojen päätteeksi kun asiat on puhuttu halki niin pitää myös muistaa sopia asiat ja pyytää ja antaa anteeksi. Pitää myös oppia ja hyväksyä se että sekä sinä itse että myöskin puoliso muututte ja vanhenette ajan myötä. Toiselle tarvitsee antaa myös omaa tilaa.

Siisko

________________________________________

Hei, miehelläni oli tapana sanoa että avioliitto ei ole itsestään selvyys vaan sitä pitää ylläpitää eli kunnioittakaa ja huolehtikaa toisistanne jatkuvasti. Melkein 40 vuotta kestänyt liittomme loppui toisen kuolemaan.

Sirel

________________________________________

Olen ollut naimisissa yli 15 vuotta, joten siihen mahtuu mukaan paljon onnellisia hetkiä, mutta myös vastoinkäymisiä.

Nämä seuraavat asiat kuulostavat varmasti kliseeltä, sillä näitä toitotetaan joka paikassa, mutta omasta kokemuksestani voin kertoa, että nämä ovat viisi tärkeintä asiaa liiton kestämiseksi:

- kuuntele

- puhu

- anna anteeksi

- pyydä anteeksi

- rakasta

Onnea tulevaan

________________________________________

Tärkeää on muistaa, että avioliitto on tahtomista. Ei pelkkää rakkautta. Kaikilla on välillä "kylmempää" erinäisten syiden vuoksi, ja sitten taas "kuumempaa" kun jaksaa odottaa. Asioiden läpikäynti on meillä vaan syventänyt yhteenkuuluvuutta. Tärkeää on myös, ettei koskaan pidä toista itsestäänselvyytenä.

Yhdessä 26vee

________________________________________

28 vuoden aviokokemuksella: katson edelleen miestäni silmiin, hymyilen ja ilmaisen onnellisuuteni siitä että juuri hän on tehnyt elämäni onnelliseksi. Kiitän ja iloitsen elämästäni - ja hänkin kiittää ja iloitsee elämästään. - Vissiin sillä keinoin saan anteeksi ne kiukuttelun puuskat joita aika ajoin saan...

Mirja Kemppainen

________________________________________

Hei, tapasin nykyisen mieheni 21v. sitten ja naimisissa on oltu kohta 19 vuotta.

Onnellisen avioliiton salaisuus on se, että on avoin kaikelle: kaikenlaisille asioille ja tunteille, joita vastaan tulee. Molemmat muuttuvat vuosien varrella ja muutoksia tuo myös perheen kasvaminen. Armollisuus itseä ja toista kohtaan on tärkeää.

Itseään täytyy rakastaa, koska vain siten voi antaa rakkautta. Rakkaus on tila, johon toisen ihmisen voi halutessaan päästää. Rakkaus ei ole riippuvuutta, se on vapautta rakastaa.

Meillä on tärkeää ollut myös molempien omat menot ja se ymmärrys, että välillä pitää päästä "lomalle" sekä perheestä että parisuhteesta. Molempien henkilökohtaiset kriisit tulevat välillä eri aikoihin, välillä samaan aikaan. Pyyteettömyyttä kysytään silloin... Aina ei tarvitse eikä voikaan olla ikionnellista. Minusta TAHDON-sana on tärkeä, että tahtoo yrittää ja hoitaa parisuhdetta haastavimpinakin aikoina.

Toki arjen pienet huomiot ovat tärkeitä myös: silitykset, pusut, ihanat sanat ja pienet yllätykset.

Matka on välillä mutkainen, kun erilaisia ihmisiä ollaan. Mutta kun muistaa, että vääriä tunteita ei ole, ei minulla eikä toisella, niin se riittää tosi pitkälle jo. Ja rakkauttahan maailmassa riittää, siksi on tärkeää, ettei rajoita toisen tykkäämisiä ja muita ihmissuhteita.

Eli se SUURIN SALAISUUS on varmaan se hyväksyminen ja kunnioitus; kuuntelu ja kiinnostus toista kohtaan :)

Onnea teille!

Marleena

________________________________________

Nauttia erityisesti arjesta, ei pidä asettaa suuria odotuksia, puolisolle pitää antaa omaa aikaa ja toimintareviiri, kunnioittaa puolin ja toisin / sudenkuopat ovat näiden juttujen kääntöpuolet.

Irkku

________________________________________

Toisen kunnioitus ja samanlainen arvomaailma! 21 vuotta yhdessä olleina ja kolmen teinin vanhempina, ei kahdenkeskiselle rakkaudelle juurikaan riitä aikaa. Luotamme kuitenkin siihen että meidänkin aikamme tulee jälleen ja sitä odotellessa, livistämme välillä kahdestaan teatteriin tms.

Tuulikki

________________________________________

Toisen huomioonottaminen, kuunteleminen.

kuusama

________________________________________

Muista aina, että elämä ei ole pelkkää rakastumista, sen jälkeen tulee ystävyys ja ystävän kanssa voi puhua kaikista asioista ja anna aina puolisolle tukesi, elä tee häntä naurunalaiseksi muiden aikana, puolusta häntä ja vaadi että hänkin puolustaa sinua. Olkaa tiimi!

yli 30 vuotta aviossa

________________________________________

Tärkeintä on hyväksyä toinen sellaisena kuin on ja tehdä pieniä ylläri-pylläreitä toiselle. Sanoa tunteensa, olla täysin avoin ja rehellinen, puhua, puhua ja puhua, kaikesta. Kertoa, mitä haluaa, mistä tykkää, mistä ei tykkää, eikä ikinä olettaa että toinen tietää. Missään tapauksessa ei saa pitää toista itsestäänselvyytenä. Säilyttää oma elämänsä, ystävänsä, harrastuksensa ja kunnioittaa myös toisen omaa. Arjessa ne pienet asiat ja sanat sekä teot ovat tärkeimpiä. Tehkää asioita arjessa yhdessä, olkaa me <3

Toivon sydämestäni onnea ja menestystä

avioliittoonne.

PmT

________________________________________

Tärkeintä on, että te olette ME. Meidän koti, meidän rakkaus jne. Kun kumpainenkin pyrkii siihen, että toisella on hyvä olla, että ei pahoita toisen mieltä, eikä koskaan mene vieraan ihmisen puolelle, jos tulee väittelyitä. Toisen ulkonäkö ja tavat ovat myös sellainen asia jota ei arvostella. Vaikka olisit mennyt naimisiin "vaaleanpunaiset lasit silmillä" ja arjessa alkaa huomata sitten myös ne toisen vian, niin toista ei voi muuttaa (Itseään voi). Jos koko ajan on tyytymätön toisen tapoihin, toisen ulkonäköön ja tekemisiin, niin kyllä siinä rakkaus katoaa. Kiitä ja kehu puolisoasi, se saa ihmeitä aikaan. Ole ylpeä puolisostasi ja teistä, äläkä koskaan vertaan teidän elämää muiden elämään, tai toisen pariskunnan tapoihin (Tuulan mies suutelee vaimoaan kun tulee kotiin, mikset sinä jne). Koskaan ei voi tietää mitä toisten avioliitossa tapahtuu, vaikka kulissit pidetäänkin siloisena. Älä koskaan arvostele puolisoasi muiden kuullen ja älkää koskaan, koskaan riidelkö muiden läsnä ollessa, sillä silloin tulee sanotuksi sellaista mitä voi joutua katumaan loppuelämänsä.

Teija

________________________________________

Töitä on tehtävä sen eteen, ettei puolisosta ja parisuhteesta tulee itsestäänselvyys. Arki vie niin helposti mennessään ja tunteet laantuu, jos niitä ei ruoki. Jokainen voi vastata vain omista tunteistaan, mutta voi toimia niin, että rakkaus ja luottamus säilyvät.

Nina

________________________________________

Kun aamulla heräät, halaa puolisoasi ja sano: "Hyvää huomenta, Kulta!" ja kun illalla käyt nukkumaan, halaa puolisoasi ja sano: "Hyvää yötä, Rakas!" Kuoppien kohdalla anna välillä periksi - vaikka olisitkin AINA oikeassa. Ja jos satut JOSKUS olemaan väärässä, pyydä anteeksi: vaikeaa, mutta ah, niin palkitsevaa.

lähes 50 vuoden kokemuksella

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus: Pyytäkää anteeksi kun on aihetta ja antakaa anteeksi ja osoittakaa

aviopuolisolle sanoin tai teoin että rakastatte häntä.

Sudenkuoppa on mm. se että yrität muuttaa aviopuolisoasi pakottamalla määrättyyn muottiin .

Sinisilmä

________________________________________

Minusta suurin "salaisuus" on toisen kunnioittaminen ja kehuminen, nostaminen aina jalustalle, itsensä yläpuolelle.

rulla

________________________________________

Aito läsnäolo, avoimuus, keskustelu, ystävällisyys, kunnioitus ja luottamus sekä vahva tahto ja jopa taistelumieli on enemmän kuin tarpeen ajoittain.

Toisen ollessa heikko, toinen kannattelee, tukee ja jaksaa ja tietää saavansa itse olla myös heikko ajallansa toisen ollessa vahva. Vastavuoroisuus ja huomioiminen erittäin vahvasti vie jo pitkälle.

Ajattelu toisen kannalta avaa laajemmaksi omaa näkökulmaa eli empatiaa mukaan.

Lisäksi tarvitaan anteeksiantoa ja -pyytämistä, huumoria ja ilottelua, läheisyyttä ja kestävää kumppanuutta, yhdessä tekemisen iloa ja oloa.

Rakkautta ja tahtomista, kaikkea hyvää Teille!

Kaikki on mahdollista, mihin uskoo ja mitä tahtoo.

Maalainen

________________________________________

Yhteinen peitto.

päve

________________________________________

Keskityn ehkä mieluummin käytännön "salaisuuksiin" ja yksi mitä haluaisin että toteutuisi molemmin puolin on, että kertoo mitä ajattelee, tuntee ja toivoo ja osaa pyytää kertomaan jos ja kun kahden ihmisen välillä tulee epäselvyyksiä, että mitä toinen haluaa tarkoittaa sanomisellansa. On myös tärkeä antaa tilaa, sen sijaan että vaatisi, että kodista tulisi tilava molemmille. ole lempeämielinen ja armollinen myös itsellesi, kumppanisi huomaa takuulla. nauti pienistäkin yhteisistä hetkistä ja muista kertoa joskus puolisollesi kuinka hyvin hän on jotakin tehnyt. Monesti suurimpia salaisuuksia on että kuinka kohtelet itseäsi niin se huomataan, positiivisuus ruokkii itseään. jokainen rakastuu sellaiseen ajattelumalliin. nauti, jokaisessa hetkessä on jotakin hyvää. ja viimeiseksi mutta ei vähäisemmäksi, miehen pään saat kääntymään kun annat hänen ymmärtää että kun hän toteuttaa jonkin toiveesi, se on hänen omansa.

merja a

________________________________________

Puhukaa, puhukaa kun kiukuttaa, mökötyttää, suivaannuttaa, suututtaa. Puhukaa kun tuntuu hyvältä, kivalta, onnelliselta. Muistakaa puhua asiat katki poikki pinoon.

Lärppä

________________________________________

Älä anna auringon laskea vihasi ylle.

Päivänsäde

________________________________________

50 vuotta saman miehen kanssa tänä vuonna. Sanon näin: jos epäilet, älä mene - ainakaan vielä. Jos menet, älkää hankkiko lapsia heti, 2vuotta kannattaisi odottaa. Lasta ei saa käyttää "sitojana". Älä odota, että hän tekee sinut onnelliseksi. Muista, että miesten aivot ovat erilaiset ja siksi he toimivat eri tavoin kuin naiset. Erolla ei kannata uhkailla ollenkaan. Jalka oven raossa joka asiasta saa kenet tahansa hermostumaan. Yritä saada puhumaan kaikesta. Lailla pitäisi säätää pakollinen 10 minuutin hartia- tai jalkahieronta joka päivä. Siinä voisi tuntoja availla, vaikka olis kuinka kiukkuinen! -Vanha sana kuuluu: "Kiitä kesää syksyllä ja miestä vanhana." Tässä päällimmäiset! Onnea ja siunausta pyrkimyksillenne!

Riitta-mama

________________________________________

Hei Kristiina, noin 30 v. naimisissa olleena ajattelisin hyvän avioliiton perustan olevan toisen arvostamisessa, kuuntelemisessa ja ei paha jos arvostaa itseäänkin. Raha-asiat ovat todennäköisesti yksi suurin riidan aiheista. Toivon paljon onnea tulevalle avioparille tulevaisuuteen.

- tiina

________________________________________

Rakkaus on myös tahdon asia. Lupaa rakastaa joka päivä! Ja kerro myös rakkautesi sanoin ja teoin.

Sara

________________________________________

Meidän yli 25 vuoden yhteisen onnemme salaisuus on ollut keskinäinen kunnioitus ja toistemme positiivinen huomioiminen kaikissa mahdollisissa asioissa. Riitojakin tulee, useimmiten siitä kun kuvittelen, että toinen tietää mitä itse haluan. Eripurat kannattaa muuten sitten sopia ennen nukkumaan käymistä, muuten menevät pilalle sekä yöunet että seuraava päivä.

Onnea yhteiselle taipaleellenne!

armi

________________________________________

Anna miehellesi kaksi viikkoa omaa aikaa kavereiden kanssa ja pidä huolta että itsekin saat sen parin viikon loman, vaikka viikko kerrallaan. Kun loma on pidetty ja palaa kotiin on taas yhteinen arki paljon mukavampaa.

Inkeri

________________________________________

Miehet tykkää kun niitä kehutaan, arvostetaan, kiitetään, kannustetaan. Ei koskaan etsitä heidän tavaroita, mut ei myöskään haukuta eikä nalkuteta. Annetaan niiden luulla aina et niillä välähtää kaikki fiksut jutut. 26v naimisissa ja vasta onnellisuus tuli 8vuotta sitten, kun aloin kasvattamaan ITSEÄNI paremmaksi Ihanaa elämää sinulle ja puolisollesi. Älä anna kenenkään varastaa UNELMIASI

40 vuotta hiuskarvan varassa

________________________________________

Hei! Nämä ovat pieniä asioita, kuitenkin mielestäni tärkeitä parisuhteen lämpimänä pitämiselle. Ruokapöydässä istukaa vastakkain, niin tulee katseltua kumppania suoraan silmiin. Pyrkikää nukkumaan samassa vuoteessa, ja mielellään mahdollisimman lähekkäin, niin lähellä kuin se kummallekin sopii unta häiritsemättä. Kumpi ensin tulee kotiin, osoita myöhemmin tulevalle, että hän on tervetullut kotiin, halaus+hymy+mukavat sanat.

Halikaa ja pusikaa sekä koskettakaa usein, vaikka olisittekin väsyneitä päivän touhuista ja elämän myllerryksestä. Olkaa suoria ja rehellisiä toisianne kohtaan. Ottakaa omaa yhteistä kahdenkeskeistä aikaa, lapset, kissat, koirat hoitoon. Ei ole väliä mitä teette, kunhan olette yhdessä, vaikkette tekisikään mitään erityistä. Näillä pärjää parisuhteessa ja avioliitossa tosi pitkälle.

Sarimarja

________________________________________

Rakastuminen on kemiaa, rakastaminen on päätös ja lupaus. Lupauksia ei rikota.

Anu

________________________________________

En tietenkään tunne teitä tai teidän tapojanne, mutta meille kummallekin on ystävät tärkeitä, myös se että kummallakin on jotain "omaa", ei siis salarakasta, vaan miehelläni se oma on moottoripyörän rassailu ja itse urheilen paljon.

Niistä maailmoista joissa toinen ei ole fyysisesti mukana, kerromme toisillemme tapahtumia kuin salaisuuksista.

Huolenpito toista kohtaan on tärkeää ja se on todella yksinkertaista: Ruokaa ja rakkautta.

Vaikka tämä maailma kovasti väittää että ihminen on vahva yksin, niin itse en siihen usko ainakaan 100 prosenttisesti. Tukeutukaa toisiinne, niin saa ja niin kuuluukin tehdä.

Kumppania, kuten myös muita ihmisiä, on kunnioitettava ja toivon teille pitkää ja rakkauden täyteistä avioliittoa.

Paula

________________________________________

Kuunnelkaa toisianne ja puhukaa toisillenne. "Suuttoman tautia ei kukaan ymmärrä!"

Vadelma

________________________________________

Vähitellen syntyvä keskusteluyhteyden lopahtaminen on mielestäni parisuhteen surma. Aluksi jutellaan paljonkin siitä mitä toinen ajattelee, mistä pitää ja mitä itse haluaisi. Suhteen edetessä oletetaan toisen olevan jotain mieltä eikä kysytä ja keskustella.

TL

________________________________________

Meidän parisuhteen kivijalat ovat avoin keskustelu ja yhteinen huumori. Me juttelemme paitsi päivän kuulumiset, myös omista tunteista, positiivisista tai huonoista (ärsyttääkö jokin, mitä on mielenpäällä, miten paljon toista rakastaa, miten ylpeitä ollaan lapsista jne), ajankohtaisista asioista (päivän uutiset tai isot lööpit) ja aikatauluista (työvuorot, omat ja yhteiset menot, kalenterin "synkronisointi" että molemmat tietää tulossa olevat asiat). Yhteinen huumorintaju ja nauru on ihan ehdoton! Samoin vielä lisäksi se, että kosketamme toisiamme aina ohimennessä, pidämme kädestä kiinni, pussailemme, halailemme joka päivä ja monta kertaa päivässä. Näin vahvistuu koko ajan se yhteinen "me".

8 vuotta rouvana ja onnellinen

________________________________________

Olen eronnut 2 kertaa, joten tiedän mikä ei toimi. Joten annan neuvon, mitä minä en ymmärtänyt aikoinaan.

Tiedä mitä haluat ja toivo itsellesi puolisoa, joka täyttää toiveesi. Älä koskaan pidä suhdettasi itsestäänselvyytenä vaan anna aina aika-ajoin puolisollesi jotain vähän enemmän kuin hän on pyytänyt tai toivonut niin hän kokee, että rakastat häntä ja, jos olet valinnut oikein, puolisosi yrittää tehdä sinusta onnellisen. Ja raamatun sanoin "Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne".

Maire

________________________________________

Avioliitto on kahden hyvän anteeksiantajen liitto.

Iloisella sydämellä on aina juhlat!

Marita

________________________________________

Läsnäolo ja kohtaaminen

lähellä

________________________________________

Luottamus. Toisen ihmisen ja itsensä arvostaminen ja kunnioittaminen. Yhteiset elämänarvot, joita kohti on muistettava suunnata silloinkin, kun niiden toteutumisen eteen kasaantuu esteitä.

Kuukirsikka

________________________________________

Parisuhteessa on kaikkein tärkeintä toisen KUNNIOITUS. Jos ei kunnioita toista tai itse et sitä tee, niin avioliitto loppuu siihen:)

Terveisin LEENA

________________________________________

Kärsivällisyys ja puolison arvostaminen sekä joku yhteinen harrastus kodin ulkopuolella ovat tärkeitä. Jos moitit kerran, kehu ainakin viisi kertaa.

Suurin sudenkuoppa on kilpailla siitä, kumpi rakastaa vähemmän eli on enemmän vallassa, tai toinen ääripää eli täysi alistuminen.

Auli

________________________________________

Ole antelias, vaikka ei aina niin haluttaisikaan! Pihtaa ja kiukuttele, saat kyllä etäisyyttä: mies kaikkoaa ja etääntyy pikku hiljaa. Muista puhua, mutta yritä olla nalkuttamatta. Syökää kynttiläillallisia, vaikka olisi mannapuuroa ruokana.

Leena

________________________________________

Vielä vähäisellä, 13 vuoden kokemuksella rakkauden lisäksi meidän onnellisen avioliiton salaisuus on päättäväisyys. Olemme päättäneet pysyä yhdessä ja tehdä töitä suhteen eteen. Välillä on tehnyt mieli laittaa pillit pussiin, mutta kumpikin muistaa yhteisen lupauksen ja olemme tehneet töitä näissä tilanteissa, että olemme onnellisia yhdessä. Totta kai välillä toinen ja toisen tavat ärsyttävät, mutta silloin on syytä taas muistaa päätöksensä. Meillä tämä on toiminut, riitoja totta kai joskus on, mutta niidenkin jälkeen on hyvä muistaa lupauksensa.

H

________________________________________

Yli 25 mukavan avioliittovuoden kokemuksella neuvon teitä osoittamaan kiintymystä joka ikinen päivä, kiittämään toisianne pienistä asioista (tiskikoneen täyttämisestä yms. tavallisesta)ja tekemään niitä pieniä asioita (sen tiskikoneen täyttämisenkin) toisen puolesta häntä ilahduttaakseen. Toisaalta täytyy myöskin hyväksyä se, etteivät ihan kaikki päivät välttämättä ole niin huippuonnellisen tuntuisia...

On tärkeää myös varata kahdenkeskistä aikaa lasten ollessa pieniä. Hyvä vinkki keskoslapsen saaneelta ystäväpariskunnaltani: miehen vanhemmat tulevat hoitamaan lapsia esim. kerran kuussa yhtenä viikonlopun iltana ja yönä. Tällöin ystäväni lähtevät kahdestaan leffaan, päivälliselle, ystävien luo tms. ja yöpyvät hotellissa! Jos isovanhemmat vievät lapset mummulaan, ei tarvitse hotelliin mennä...

Tärkeää on myös se, että teillä on yhteisiä mielenkiinnon kohteita ja molemmilla omaa aikaa omalle harrastukselle. Meillä se on musiikki, jota molemmat harrastamme tahoillamme. Arvostamme toistemme taitoja ja käymme ylpeinä kuuntelemassa toistemme "keikkoja". Monet tuttavamme ovat "kasvaneet erilleen" ja eronneet mm. siksi, että mies harrastaa fanaattisesti jääkiekkoa tai jalkapalloa ja vaimo kokee jäävänsä toiseksi, koska ei itse pidä matseissa käymisestä yms. Vastaavasti yhdessä ovat pysyneet ne parit, joissa molemmat pitävät esim. jääkiekosta ja arvostavat muutenkin toistensa harrastuksia.

Huomaa joka päivä asioita, joita hänessä rakastat - ja anna anteeksi ne asiat, joita et! Kun nämä jälkimmäiset pyrkivät pintaan, mieti, mitä kaikkea jäisit kaipaamaan, jos hän ei enää olisi siinä...

Onnea yhteiselle matkallenne!

Woman in love

________________________________________

Avioliitto on TAHDON ASIA. Sitä se on enemmän kuin mitään muuta. Elämä ja ihmiset muuttuvat vuosien myötä, mutta jos molemmilla on yhteinen tahto pysyä yhdessä ja yrittää, niin pahojenkin päivien yli pystyy ponnistamaan. Tärkeää on myös tuntea vetovoimaa puolisoon ja harjoitta mieltään niin, että tunne säilyy. Suurin sudenkuoppa on tarkastella asioita aina vain omalta kannalta, koska avioliitossa on kysymys meistä.

Nimimerkki 33-vuotias liitto toimii edelleen hienosti

________________________________________

Hei!

Kohtele puolisoasi niin, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Kunnioita häntä omana itsenään, ei kannata alkaa muuttaa toista ihmistä. Muuttaa voi vain itseään.

Heidi

________________________________________

Huomenta!

Kyseessä on tahtotila. Siksi kai häissä kysytään -TAHDOTKO rakastaa. Puolisona olemista helpottaa, jos oivaltaa että avioliitto on pitkä, muuttuva prosessi, jossa aluksi ollaan me. Jonkin ajan päästä tämä symbioosivaihe murtuu ja jompikumpi haluaa olla myös minä. Tässä vaiheessa tarvitaan paljon tahtoa, jotta suhde säilyy toimivana!! Lopulta ollaan tilanteessa, että molemmat puolisot voivat olla minä ja yhdessä ollaan me. Parisuhteessa tarvitaan luottamusta, anteeksiantoa ja toisen kunnioitusta. Tasapuolisesti.

Parisuhde on kuin nuotio. Se tarvitsee sytykettä palaakseen, mutta vettä se ei kestä vaan sammuu. Suhde vaatii hoitoa ja huoltamista molemmilta puolisoilta. Hoidosta riippuu miten käy.

- toukokuussa 22v naimisissa ja nyt eletään onnellisinta aikaa! Vielä löytyy puolisosta uusia, hienoja asioita!

-ninjo-

________________________________________

25 vuotta yhteistä eloa takana, salaisuutena on että rakastuin mieheeni sellaisenaan, enkä pyri muuttamaan häntä. 10 vikaa annetaan anteeksi, miehen kohdalla eka vika on anoppi. :-) Sen enempää en ole vikoja miehestä löytänyt.

Sanna

________________________________________

Toisen kunnioitus, arvostus ja tasa-arvo. Äläkä loukkaa toista kipeillä sanoilla, kerran kun heität, et saa ikinä takaisin. Älä nalkuta (oppia jo äidiltäni).

39-vuotis hääpäivä kesällä

________________________________________

Hullaantunut rakastuminen haihtuu pikkuhiljaa ja suhde muuttuu rakastavaksi toveruudeksi. Ylläpidetään seuraavan tarinan ohjeella:

Miten rakkaus

ELVYTETÄÄN

Kun kerran olin eräässä seminaarissa puhumassa, luokseni tuli mies, joka sanoi: - Kuule, minusta sinä puhut järkeviä. Mutta kaikki tilanteet ovat omanlaisiaan. Ajatellaan vaikka minun avioliittoani. Olen tosiaan huolissani siitä. Vaimollani ja minulla ei kerta kaikkiaan enää ole samoja tunteita toisiamme kohtaan kuin ennen. Ilmeisesti en rakasta häntä enää eikä hän minua. Mitä minä voisin tehdä?

-Sitä tunnettako ei enää ole? minä kysyin.

-Ei ole, hän vahvisti. - Ja meillä on kolme lasta, joista haluamme pitää hyvää huolta. Mitä ehdottaisit?

-Rakasta vaimoasi, minä vastasin.

-Kuten jo sanoin, se tunne on kadonnut.

-Rakasta häntä.

-Nyt sinä et ymmärrä. Rakkautta ei enää ole.

-Rakasta siis häntä. Jos rakkauden tunnetta ei ole, siinä on hyvä syy rakastaa häntä.

-Mutta miten voi rakastaa, ellei rakasta?

-Hyvä ystävä, ”rakastaa” on teonsana. Rakkaus - rakkauden tunne - on rakastamisen hedelmä. Rakasta siis häntä. Palvele häntä. Uhraudu. Kuuntele häntä. Ole empaattinen. Arvosta häntä. Tue häntä.

Maisa

________________________________________

Kummallakin omat harrastukset ja omat asit, mutta myös yhteiset harrastukset ja yhdessäolo ja tekeminen. Huumorintaju, anteeksi pyytäminen ja antaminen.

Suurimmat sudenkuopat, luottamuksen puute ja puhumattomuus, toisen kunnioittamisen puuttuminen.

Eevastiina

________________________________________

Luottamus ja uskollisuus, jos jotain sattuu, niin ehdottomasti kerrottava kumppanille.

Kokemusta on.

________________________________________

Onnellisen ja pitkä avioliiton suurin salaisuus on se puolisoiden yhteinen päätös, että ei erota, vaikka mitä tulisi. Se helpottaa elämää ja tuo molemmille sitoutumisen yhteisen yrityksen asialle. Suurin sudenkuoppa on välinpitämättömyys yhteisen hyvän eteen.

Rouva jo 23 vuotta.

________________________________________

Puhukaa miltä minusta tuntuu, mitä ajattelen, miten ymmärsin äsken tapahtuneen. Toinen ei voi tietää mitä sinun päässäsi pyörii. Tätä kautta toinen vähitellen oppii tuntemaan sinut.

Kun riitelette, älkää kaivako vanhoja asioita esiin, vaan antakaa menneiden olla menneitä, antakaa anteeksi ja unohtakaa. Kukaan ei ole täydellinen.

Raivatkaa arjen keskelle yhteistä aikaa vain teille kahdelle.

30 v avioliittoa takana ja toivottavasti toiset edessä

________________________________________

Puolisoiden välinen ymmärtäminen, puhuminen, yhteiset asiat jotka yhdistävät. Toisen huomioonottaminen. Niillä pääsee jo pitkälle. Kuoppana on se ettei puhuta, kerrota tunteista, oteta toista huomioon tai tehdä jotain yhdessä.

helmiina

________________________________________

Salaisuuksia on varmaan yhtä monta kuin liittojakin, mutta kunnioitus, läheisyyden säilyttäminen ja anteeksianto ovat toimineet omassani tämän 10 vuotta. Sudenkuoppia ovat epäkunnioittavat teot ja kielenkäyttö, yleensä salakavalasti vähitellen tuleva etääntyminen ja vanhojen asioiden esiin vetäminen riitatilanteessa. Puoliso ei ole itsestäänselvyys eikä sinun omaisuuttasi tai määräysvaltasi alla.

Hannele

________________________________________

Arkipäivän hyväntahtoinen huumori, yhdessä nauraminen. Antakaa aikaa toisillenne mutta jatkuvasti ei tarvitse olla kylki kyljessä kiinni, oma aikakin on tärkeää. Halaus poistaa kiukun pahimman terän.

Marjukka

________________________________________

Tärkeää on toinen toisensa kunnioittaminen, avoimuus, rehellisyys, anteeksi antaminen ja pyytäminen.

Suurin sudenkuoppa mielestäni on mykkäkoulu. Muita kuoppia pettäminen, epärehellisyys ja se ettei ajattele miltä toisesta tuntuu tai ajattelee vain omaa parastaan.

Mummeli

________________________________________

Toisen kunnioitus. Tapahtuipa mitä tahansa pitää muistaa kunnioittaa toista ja myös itseä.

Rinkka

________________________________________

Tarvitaan molemminpuolista huumorintajua. Kaikkea ei pidä ottaa niin vakavasti. Paitsi uskollisuus, se on vakava asia. Ei tarvitse aina olla pusi, pusi, mutta antaa toisen tuntea, että rakastaa, arvostaa ja kunnioittaa aviopuolisoa. Ja anteeksianto on tärkeää. Meillä ainakin toimi. Meillä oli hyvä avioliitto. Jopa joku saattoi kadehtia. Nyt olen yksin. Sekin on kestettävä. Hyvät muistot säilyvät.

Katriina

________________________________________

Suurimmat sudenkuopat välinpitämättömyys ja itsekkyys, pienet piikit ja vähätteleminen myös tuhoavat liiton pikku hiljaa.

Suurin salaisuus lienee ne pienet arkipäivän teot, joilla osoitetaan rakkautta ja välittämistä sekä se, että ei mennä vihaisina nukkumaan. Aina ei ehkä saa riitaa sovittua, mutta silti voi halata ja toivottaa hyvää yötä :)

Santtu

________________________________________

Arvosta itseäsi! Vasta sen jälkeen voit arvostaa rakastasi! Niin vasta- kuin myötämäessä!

terveisin v. 1975 vihille mennyt ja v. 1995 eronnut.

koppelo.kk

________________________________________

Hei Kristiina,

rakastuin aviomieheeni 17-vuotiaana ja neljän seurusteluvuoden jälkeen meidät vihittiin ja muutimme yhteiseen kotiin. Rakkauden lisäksi olemme aina olleet "sielunkumppanit" ja kunnioittaneet ja luottaneet toisiimme. Erimielisyydet on pyritty sopimaan saman päivän aikana, eikä niitä ole vatvottu sen jälkeen. Avioliiton sudenkuoppana voisin pitää aiheetonta mustasukkaisuutta ja epärehellisyyttä.

44 vuotta avioliitossa ja edelleen onnellinen

________________________________________

Lasten myötä teidän yhteinen aika vääjäämättä vähenee.. eli yrittäkää löytää sitä aina jossain välissä.. pysyy suhde näin freesinä ja arjessakin pieni toisen huomioiminen tuo hyvää oloa .. ei kannata hukata toista arjen kiireeseen.. Paluu sieltä on aina tosi vaikeaa.. muttei sekään mahdotonta.

kirsikka

________________________________________

Tämmöinen on jossain tullut vastaan, joka oikeastaan ratkaisee koko jutun, erittäin hyvin tiivistetty.

"Kysymys ei ole siitä, että löytäisitte oikean aviopuolison, vaan että itse olette sellainen".

Vema 63

________________________________________

Puolison arvostamisen ääneen sanominen viikoittain ja toisaalta toisen mitä arvosteleminen / mitätöinti.

Tanu

________________________________________

Toistensa kunnioittaminen omana persoonana. Huomaa toisen lahjat ja muista kiittää usein. Iloitkaa yhdessä onnistumisista. Huumorintaju on tosi hyvä lahja vaikeissakin tilanteissa, ainakin meillä! (ensi kesänä 50 v. yhteistä taivalta)

Sirpa

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on toisen ja myös oman itsen arvostus. Myös ajanantaminen toiselle ja yhteisen hyvän vaaliminen. Mielestäni myös se että kummallakin on omaa tilaa. Joku viisas on joskus sanonut että rakkaus ei toisten silmiin katsomista vaan katsomista samaan suuntaan. Jos perheessä lapsia mielestäni keskinäisen suhteen vaalimiseen tulisi kiinnittää vielä enemmän huomiota ja myös omaan jaksamiseen. 4 lapsen äitinä ja yli 20 vuotta naimisissa olleena voin allekirjoittaa sanonnan että lasten koti on vanhempien parisuhde.

Martta

________________________________________

Mieheni nimen alkukirjaimet ovat KKK ja tästä tulee myös Rakkauden Kestävyys: Kunnioitus, Kärsivällisyys ja Käytännön hyvät teot.

Mape

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin tekijä mielestäni ASIOISTA PUHUMINEN, myös niistä vaikeista. Puhukaa, puhukaa, puhukaa. Siinä neuvoni meistä jokaiselle avioliitossa eläjälle <3

Rva 080706

________________________________________

Meidän liittomme kestävyys perustuu yhteistyöhön ja avunantoon. Teemme mahdollisimman paljon asioita yhdessä, olipa vuorossa viikkosiivous tai auton renkaiden vaihto. Vastoinkäymisissä on hyvä palauttaa mieleen mikä sai minut aikanaan rakastumaan puolisooni. Ne samat ominaisuudet löytyvät hänestä vieläkin. "Rakasta häntä eniten silloin, kun hän vähiten sen ansaitsee." - Ei mikään helppo juttu, mutta se toimii.

Vihitty 34 v. sitten, vieläkin rakastunut

________________________________________

Olen joskus lukenut että onnellisen parisuhteen salaisuus on siinä että molemmat osapuolet ajattelevat saaneensa parempaa kuin mitä ansaitsevat. Meillä näin näyttäisi ainakin olevan.

Pahin sudenkuoppa sen sijaan lienee itsekkyys. Tämä sudenkuoppa pätee toki muissakin ihmissuhteissa kuin vain parisuhteessa.

Aila - avioliittoa takana 20+ vuotta

________________________________________

37 vuoden kokemuksella sanoisin, että toistensa kunnioittaminen on avainsana. Emme puhu toisistamme epäkunnioittavasti seurassa emmekä kotona vaan päinvastoin, aina kun on aihetta kehuihin, annamme niitä, seurassa ja kotona. Näin lapsetkin oppivat puhumaan kunnioittaen vanhemmilleen. Lisäksi anteeksiannon taito. Siinäpä se!

Maisamummi

________________________________________

Muistakaa, että hyvät hetket syntyvät tekemällä. Ja hyviä hetkiä tarvitaan. Avioituminen ei muuta kumppania itsestäänselvyydeksi, ei takaa mitään, ei anna lupaa heittäytyä "retuperälle". Rakastakaa joka päivä enemmän, älkää vaatiko kohtuuttomia. Suhdetta pidetään edelleen yllä mm. kiittämällä, huomaamalla, katsomalla silmiin, pussaamalla ainakin aamulla ja illalla, kertomalla että rakastaa, hellimällä, tekemällä pieniä yllätyksiä arjessa. Älkää ainakaan aina purkako työmurheita ja stressejä toistenne niskaan, puhaltakaa yhteen hiileen. Sitoutukaa onnen ylläpitämiseen. Älkää antako periksi, työntäkää vuoroon toinen toisianne - jomman kumman voimat riittäkööt silloin kun toisen hetkeksi hiipuvat - muistakaa tämä etenkin isojen, harmaiden vuorten osuessa kohdalle. Rakastakaa, rakastakaa, rakastakaa! Antakaa toistenne olla onnellisia toistenne kanssa.

Mia

________________________________________

Älkää koskaan alkako pitää toisianne itsestäänselvyyksinä. Älkää puhuko tiuskien tai rumasti toisillenne = kunnioittakaa toisianne. Pyytäkää ja antakaa anteeksi, ja unohtakaa anteeksi annetut asiat.

Pari vuotta naimisissa ollut

________________________________________

Pitää tinkiä välillä omista vaatimuksista toisen hyväksi ja ei saa pitää toista itsestään selvyytenä. Muistaa sana "tahdon" vaikeina aikoina. Jakakaa surut ja ilot toisen kanssa, viettää aikaa yhdessä, huumoria unohtamatta.

30 v takana :-)

________________________________________

Mielestäni avioliiton suurin salaisuus on tahto rakastaa, siinä kaikki. Suurin sudenkuoppa kun arki tulee eteen, on kuvitella, että jonkun toisen kanssa olisi elämä helpompaa.

Helmi

________________________________________

Kaksi sanaa, joita käytät tarvittaessa vaikka joka päivä ovat anteeksi ja kiitos. Älä anna auringon laskea "vihasi yli". Tosin sanoen, keskustele vaikeatkin asiat puolisosi kanssa ennen kun painat pääsi tyynyyn.

makitse

________________________________________

Suurin salaisuus on se, ettei ole salaisuuksia aviopuolisoiden välillä ja että puhutaan kaikki asiat, vaikka riidellen, jos ei muuten onnistu. Ja että muistaa JOKA PÄIVÄ kertoa toiselle rakastavansa häntä. Suurin sudenkuoppa on puhumattomuus.

Sumu

________________________________________

Onnellisuus on sitä että voi esim: halata ja suukotella mutkattomasti päivittäin ja olla toisen lähellä niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Koskettelu tuo uskomattoman hyvää oloa. Mitä pitemmän aikaa on ollut yhdessä sitä enemmän pitää luottaa toiseen. Sudenkuoppia tuottaa epäilys toisen rehellisyydestä ja se että fyysinen läheisyys ei tuota sitä hyvää oloa, mitä toinen kaipaa. Jos pari erkaantuu toisistaan emotionaalisesti niin silloin ollaan jo aika syvällä ja sieltä on pitkä ja vaikea tie nousta takaisin ylös.

Vivecaas-69

________________________________________

Se, ettei aseta itseään ja omia tarpeitaan aina ensimmäiseksi. Osaa kuunnella toista ja myös kuuntelee vaikka asia ei aina kiinnostaisi tai ei ymmärtäisi asiasta mitään. Ei pelätä puhua erilaisista asioista vaan puhutaan asiat asioina. Sitoutuminen parisuhteeseen, kiusauksia tulee aina, mutta päätös on tehty siinä on hyvä pysyä.

Marja

________________________________________

ciao !

-vinkki-vinkki-

Hampaiden pesu ja parranajo sopivasti ennen rakastelua vie asiaa loistavasti eteenpäin. Tosi hyvä parisuhdekoulu on paritanssi.

georgio

________________________________________

Muistakaa sanoa asioista ja puhukaa kaikesta. Mikään ei oo niin kamalaa kun se, että jos tulee riita, niin sitten kaivetaan kaikki hammastuubin väärästä kohtaa rutistamiset ja tyhjän maitopurkin pöydälle jättämiset esiin ja raivotaan kaikkee typerää!

Arja

________________________________________

Olen ollut onnellisesti naimisissa 12 vuotta. Hyvän avioliiton salaisuus on puhuminen. Ei saa olettaa, vaan pitää kysyä. Ei saa olettaa, että toinen lukee ajatuksia, vaan pitää itse kertoa. Ja jos kuitenkin olettaa, pitää olettaa hyvää.

Puhumiseen kuuluu myös se, että opettelee puhumaan ja ymmärtämään toisen rakkauden kieltä, joka voi olla erilainen kuin oma. Toiset rakastavat tekemällä palveluksia, toiset ostamalla lahjoja, yhdet kauniilla sanoilla, jotkut läheisyydellä ja jotkut viettämällä yhdessä aikaa. Mikä näistä on sinun kielesi? Entä kumppanisi?

Tiiu

________________________________________

Monta kymmentä vuotta tiedetty ja koiteltu ja hyväksi havaittu tapa viettää avioliittoa on käydä kerran viikossa ravintolassa. Kannattaa syödä hyvin, juoda hyviä juomia, tanssia ja pitää niin sanotusti hauskaa. Mies voi tehdä tämän keskiviikkona ja vaimo torstaina. Joskus tästä on tosin käyty YT-neuvotteluja perheen sisällä, mutta irtisanomisiin ei ole tarvinnut mennä.

Hissukka

________________________________________

Molempien hyvä säilyttää oma ystäväpiiri ja harrastuksia, mutta tulisi olla myös yhteisiä molempia.

Morsian vm. 1998

________________________________________

Minusta onnellisen avioliiton suurin salaisuus on se että ei ole suuria salaisuuksia.

Hilve

________________________________________

Älä anna auringon laskea riidan yli. Pyydä ja anna anteeksi.

Tule puolitiehen

________________________________________

Seitsemän ensimmäistä vuotta on pahinta. 7-20 vuotta on vielä vaikeaa. Sitten alkaa helpottaa.

Sulo

________________________________________

- kumppanin kunnioittaminen ja huomioiminen

- kyky kompromissien tekoon

- riitely rakentavalla tavalla; ei pengota menneitä asioita aina esille, vaan riidellään "esillä oleva asia"

- seksi &hellyydenosoitukset ovat suhteen "liima"

Marja

________________________________________

Älä pyri muuttamaan itseäsi äläkä yritä muuttaa puolisoasi...sinä rakastuit häneen juuri sellaisena, kuin hän on ja hän Sinuun sellaisena, kuin olet. Tämä ei ole este kasvamiselle ja kehittymiselle parisuhteessa!

Onnea teille molemmille!

________________________________________

Kuten pappi aikoinaan meille sanoi: "Kilvoitelkaa toistenne kunnioituksesta." Löytäkää joka päivä toisistanne edes yksi hyvä asia. Suurin sudenkuoppa on toisen jatkuva mollaaminen.

Parasta ennen 26.7.1986

________________________________________

Kaikkein tärkeintä on luja tahto. Kaikissa avioliitoissa tulee vaikeita tilanteita. On tahdottava lujasti, niin houkutukset eivät vie, ja keinot ratkaista ongelmat löytyvät. Suurin sudenkuoppa on liika itsekkyys. (Olen ollut naimisissa 41,5 v.)

Päivi

________________________________________

Olemme saaneet mieheni kanssa jo seurusteluaikoina neuvon vanhemmalta tuttava rouvalta, että "parisuhteessa ei koskaan saa mennä vihaisena nukkumaan". Tätä olemme onnistuneesti noudattaneet ja se todella toimii. Suurimmat sudenkuopat ovat puhumattomuus ja olettaminen. Asioista pitää pystyä puhumaan suoraan rakkaan kanssa.

Haidi

________________________________________

Sanat ne sanat! Kommunikointi ja palautteen antaminen. Nainen kuten mieskin haluaa kuulla rakkauden kieltä. Yhteistä laatuaikaa pitää olla välillä lastenkin synnyttyä. Toinen toisensa kunnioittaminen on myös tärkeää.

Suurin sudenkuoppa on puhumattomuus ja salaisuuksien kertyminen seinäksi välille.

Anja H

________________________________________

Kun mieheni ja minä v. 1970 olimme hakemassa kotiseurakuntani kirkkoherranvirastossa kuulutuksia, sanoi pappi meille näin: "Koulussa on opittu, että persoonapronominit alkavat minä, sinä hän... Avioliitossa ne kuitenkin alkavat sinä, minä, hän... Minusta tämä on ollut muistamisen arvoinen asia. Onnea ja Jumalan siunausta alkavalle avioliitollenne!

Leena P.

________________________________________

Hyvän parisuhteen (avioliitto tai ei) kulmakiviä ovat minusta toisen aito kuunteleminen, keskusteleminen vaikeistakin asioista, tunteista, toiveista jne. heti kun niitä eteen tulee, toisen huomioon ottaminen sekä itsensä muistaminen. Ne suurimmat sudenkuopat ovat sitten näiden vastakohtia eli ei kuunnella toista, ei puhuta, ei oteta toista huomioon tai unohdetaan oma itse kokonaan eli heittäydytään suhteen marttyyreiksi.

Kristiinalle onnea matkaan - ethän sorru ajattelemaan, että avioliitto kruunaa kaiken ja kun naimisiin pääsee ei enää tarvitse tehdä suhteen eteen töitä. Ihan sama parisuhde se on kuin sitä ennenkin ja ihan samalla tavalla sitä pitää työstää vuosien saatossa kuin mitä tahansa muutakin ihmissuhdetta. :)

Kri

________________________________________

Kun huomaat puolisossasi vikoja, niin muista, että meissä kaikissa on vikoja. On helpompaa elää niiden vikojen kanssa, jotka tunnet ja tiedät, kuin vaihtaa niitä uusiin, arvaamattomiin ja jopa sietämättömiin vikoihin.

Anu68

________________________________________

Puhukaa arjessa kaikesta, olkaa avoimia. Älkää tehkö asioista puhumista niin vaikeaksi, että viimein, kun sen kynnyksen ylitätte, on toinen jo valmiina puolustusasemissa "nyrkit pystyssä" ja kaikkea vastaan mitä ikinä sanot.

Ja muista että avain muutokseen olet sinä! Voimme muuttaa vain itseämme.

Minä muutuin ja elän elämäni parhaimmassa parisuhteessa nyt :)

________________________________________

Pätee yleensäkin elämään:" Puhu asioista juuri sen / niiden henkilöiden kanssa joita se koskettaa, äläkä ihan asiaankuulumattomien." Sain sen itse muodossa, puhu asioistasi miehesi kanssa ja varsinkin teidän keskinäisistä asioista. Ei niitä kannata hiekkalaatikon reunalla muiden äitien kanssa vatvoa.

41v ja onnellinen 23v.-parisuhteestaan

________________________________________

Älä pidä toista itsestäänselvyytenä. Olette molemmat samanarvoisia suhteessanne joten molemmilla on yhtäläiset velvollisuudet pitää suhde kunnossakin. Kliseinen tosiasia mutta suhdetta pitää vaalia ja siitä täytyy pitää huolta. Aivan niin kuin auto huolletaan ja katsastetaan kerran vuodessa, niin suhdettakin täytyy huoltaa, mutta hieman useammin kuin kerran vuodessa. Lisäksi joka päivä muista sanoa tai muuten antaa huomiota toiselle esim. suukko aamulla / illalla, taputus / hipaisu tms. niin että toinen huomaa että hänet on huomattu. Pieni ele, mutta suuri merkitys. Tämän sanon kokemuksella, syvällä käytiin mutta sieltä noustiin puhumalla ja askel kerrallaan toiseen luottamalla. Ja noita pieniä asioita tekemällä...

Kati

________________________________________

Halaus aamun aluksi! Hyväksy toinen sellaisena kuin hän on. Toista on vaikea mennä muuttamaan, jokainen puolestaan voi muuttaa omaa itseään suvaitsevaisemmaksi. Omalla asenteellasi voit pitkälti rakentaa hyvää suhdetta.

Aamiaispöytään kotonakin tyytyväinen

________________________________________

Luvata rakastaa huononakin päivänä. Luottaa, että olemme matkalla samaan suuntaan. Hyväksyä, että tunteet vaan ovat. Tunteet eivät ole vääriä tai oikeita. Molemmat tunnemme samoista asioista erilailla. Useinhan sitä ahdistuu omista toistuvista tunteistaan, mutta se ei tarkoita, että rakkaus olisi kadonnut. Kuuntelemattomuus ja kuulluksi tuleminen ovat rakkauden perustarpeita.

Summer

________________________________________

Hei Kristiina ja muut!

Onnellisen avioliittomme suurin salaisuus on meidän omat kahdenkeskiset jutut ja teot, jotka naurattavat meitä molempia ja joista nautimme. Sudenkuopista pahin on valehtelu ja siitä seuraava luottamuspula. Olemmekin sopineet mieheni kanssa, että rehellisyydelle ei saa suuttua.

Sanna

________________________________________

Onnellinen avioliitto syntyy minusta kumppaneiden yhteistyöstä, puhumisesta ja arjen pienistä rakkaudenosoituksista. Suurin sudenkuoppa on vastaavasti mielestäni liiallinen itsenäisyys, puhumattomus ja se, että toista pidetään itsestäänselvyytenä.

Rouva A

________________________________________

Onnellinen avioliitto syntyy siitä, että molemmat kunnioittavat toisiaan ja antavat anteeksi ja opettelevat kommunikoimaan rakentavasti.

Kunnioitus tarkoittaa käytännössä sitä, että hyväksyy toisen juuri semmoisena kuin tämä on. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että ei väheksy puolisonsa tekemisiä vaan antaa kiitosta ja osoittaa arvostusta ja pyrkii ottamaan puolisonsa toiveet huomioon ja ymmärtämään tätä.

Anteeksiannon taas tulee ulottua puolison lisäksi itselleen sekä muille itseään väärin kohdelleille.

Kommunikointi on mielestäni ehkä suurin haaste, koska helposti tulkitaan asioita omista lähtökohdista käsin ja tunteen vallassa puhutaan ja sanotaan asioita ja toisaalta mitätöidään oma tunne ja puhutaan ohi toisten. Pyrkikää ymmärtämään toisen tunnetilaa vaikka asia aiheuttaisi erimielisyyksiä. Ja pyrkikää ilmaisemaan omaa tunnetilaa puolisolle. Panostakaa kommunikointiin!

Lähes 10 vuotta aviossa ja paranee vain

________________________________________

Onnellisen avioliitonsalaisuus voisi olla. Toisen ihmisen arvostaminen. Rehellisyys.

yhdessä 36v josta naimisissa 30v

Nimim. Rakastan edelleen

________________________________________

Hei, olen ollut 20 v naimisissa. On ollut hyviä ja huonoja aikoja, mutta tunnen olevani edelleen onnellisesti aviossa ja rakastan miestäni. Mielestäni onnellisen avioliiton "salaisuuksia" on:

- tahto olla toisen kanssa

- luottamus

- toisen kunnioittaminen

- omaa aikaa, omia ystäviä

- yhteistä aikaa, yhteisiä ystäviä

- puhuminen ja välillä mököttäminenkin ;)

Siinä mielestäni tärkeimmät. Onnea tulevaan avioliittonne ja monia yhteisiä vuosia !

Susanna

________________________________________

Kaikkein tärkeintä on päättää rakastaa, varsinkin silloin kun vähiten tuntuu siltä. Toinen yhtä tärkeä asia on puolison kunnioittaminen. Kun tahto rakastaa ja toisen kunnioittaminen loppuu, parisuhde loppuu.

ode

________________________________________

Yhdessä nauraminen samoille asioille, huumorinkukka on se kaunein kukka.

AnneK

________________________________________

Muista että toista ei voi muuttaa, vain itseäsi, hyväksy toinen sellaisena kuin hän on. Älä ota toista itsestäänselvyytenä, muista arvostaa ja ihailla ;) Jutelkaa toistenne kanssa, pienistä ja suurista, iloista ja huolista. Yhdessäoloa, ehkä joku yhteinen harrastus (suosittelen tanssikurssia ja paritanssia!), ettei toinen unohdu, mutta myös omaa elämää, omia harrastuksia pitää olla. Jos teille tulee lapsia / on lapsia, muistakaa ottaa niitä kahdenkeskeisiä hetkiä, niitä tarvitaan jotta jaksaa arjen rumbassa ;) Ja kasvattakaa lapset yhdessä, olkaa koko perhe yhdessä, vaikka pyjamapäivä joku lauantai silloin tällöin!.

Halailkaa toisianne, hellyyttä ei saa unohtaa! Muistettavat sanat ovat, rakastan sinua, kiitos ja anteeksi! Niillä pärjää pitkään!

Paljon onnea avioliitolle!

Olet onnesi ansainnut

________________________________________

Ajatelkaa aina ensin sinä, sitten minä. Jos kumpikin toimii näin, niin ei kovin huonosti voi käydä. Kertokaa toisillenne joka päivä kuinka paljon rakastatte toisianne. Olkaa yhdessä; etsikää yhteisiä harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Halatkaa ja hyväilkää toisianne monesti joka päivä. Lohduttakaa ja tukekaa toistanne huonoina päivinä ja itkekää yhdessä. Kuunnelkaa toisianne. Ilmaiskaa rakkautenne toisillenne pieninä tekoina joka päivä.

40v onnellisesti aviossa.

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus mielestäni on antaa puolison toteuttaa omia toiveita ja unelmia, kun yhteisestä sopimuksesta huomioidaan ja kunnioitetaan perhettä ja puolisoa. Suurimmat ongelmat muodostuvat siitä, kun yritetään muuttaa puolisoa omien toiveiden mukaan. Annetaan jokaisen olla oma itsensä, vaikka kaikissa meissä on sekä hyviä että huonoja puolia.

Kesällä 15 vuotta yhteisiä ylä- ja alamäkiä kulkien

________________________________________

Ei ole mitään salaisuutta, ihan yksinkertaisia asioita; luottamus, kunnioitus, arvostus, kannustus, armo ja kannatteleminen kun toisella on vaikeaa. Itse sain mieheltäni "siivet", uskallusta ja tukea muuttaa elämäni näköiseeni suuntaan. Sudenkuopassa kytätään, arvostellaan, tuomitaan ja ivataan - se on lopun alku. Onnea teille, pitäkää huoli toisistanne.

Kaija

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on siinä, että antaa toisen olla oma itsensä eikä pyri muuttamaan tätä mieleisekseen. Lisäksi kiistatilanteessa kannattaa muistaa puolitiehen vastaan tuleminen.

Pahimmat sudenkuopat lienevät siinä, ettei hyväksy toista omana itsenään, pitää tiukasti omasta kannastaan kiinni ja suhtautuu toiseen vähättelevästi. Onnea teidän yhteiselollenne!

Vaimona jo 27 vuotta

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on yhteisen ajan järjestäminen myös arjen kiireen keskelle.

Suurin sudenkuoppa on se, etten muista toisen olemassaoloa, jolloin pidän häntä itsestäänselvyytenä. Yhteisiä hetkiä ei arjen keskelle löydy ja kumppaneista tulee vieraita toisilleen.

Henna

________________________________________

Ensiksi, Onnea Kristiina. Olet tehnyt merkittävän ja viisaan päätöksen. Kokemukseni mukaan seuraavilla vanhoilla ajatuksilla on käyttöä jatkossakin.

1 "Arvosta oma itsesi, anna arvo toisellekin." Siinä se on lyhyesti sanottu - Iso asia.

2. Toinen lyhyt viisaus, Avioliitossa tärkein sana on - Me. Siinä Minä olen vain osa Meitä. Molemmat yhtä tärkeitä, että Me olisi tasapainossa.

Sudenkuoppa:

On tietysti sitten näiden laiminlyönti. Jos Minä olen suurempi kuin Me. Silloin toisen huomioiminen laiminlyödään, emmekä kasva yhteen. Puhukaa ystävät Toistenne kanssa, puhukaa asiat halki. Se puhdistaa ja kasvattaa oppimaan ja poisoppimaan.

Jopo

________________________________________

Vihaisena ei saa mennä nukkumaan.

Kunnioita itseäsi ja toista.

Muista: Kiitos, anteeksi ja minä rakastan sinua!

Ilona

________________________________________

Kilpailkaa keskenänne vain oikeista asioista.

Kilpailkaa kumpi tekee toisen arjesta helpompaa, paremmin siedettävää. Kilpailkaapa siitä kovasti.

Kilpailkaa toistenne kunnioituksesta, rinnalle tulemisesta ja tukemisesta. Kilpailkaapa siitä kovasti.

Onni avioliittoonne tulee jälkikäteen yhteisten onnistumisienne kautta, palkintona.

Sudenkuoppa, Kilpaileminen sellaisesta mikä ei vie teitä yhteen, yksin suorittaminen.

Kimmo T K

________________________________________

Toisen kunnioittaminen, huomioon ottaminen ja kommunikointi ovat hyvän avioliiton perusta. Joskus on myös hyvä antaa joidenkin asioiden mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos! Älä pidä toista itsestään selvänä.

Sara

________________________________________

Ensimmäisenä tulee sitoutuneisuus. Jo nuorena morsiamena itse tein tietoisen päätöksen sitoutua tulevaan parisuhteeseeni. Toisena tulee joustavuus. Anna miehesi mennä "poikien kanssa", ja huolehti siitä, että sinäkin puolestasi käyt rentoutumassa omien ystäviesi kanssa.

Sitoutuneisuus auttaa kestämään karikot, jotka väistämättä tiellesi tulevat. Joustavuus toista kohtaan, sekä omasta hyvinvoinnista huolehtiminen puolestaan tuo iloa suhteeseen. Rakkaushan on suhteessa olemassa joka tapauksessa - siitä on vain pidettävä hyvää huolta.

Seesteistä liittoa takana 36 v

________________________________________

"Ymmärtää ja olla ymmärtämättä aviopuolisoa"..............oikeassa suhteessa.

KH

________________________________________

Mitään asiaa ei saa pitää itsestään selvyytenä. Kaksi ihmistä on eriparia vaikka se ensin tuntuukin että ollaan yhtä, vuosien saatossa oppii tuntemaan paljon toisen tapoja mutta jokainen ihminen on yksilö, se on minusta hyvä muistaa ja omia juttuja on hyvä olla molemmilla. Haluta rakastua uudelleen kumppaniinsa ja tehdä hänen kanssaan sellaisia asioita jotka tuo mielihyvää molemmille. Sudenkuoppa on luulla, että elämä on helppoa ja parisuhteen eteen ei tarvitse ponnistella. Rakastaa ja antaa anteeksi mutta järjellä, väkivalta ja simputus ei ole hyväksyttävää....

Irmeli-wmm60

________________________________________

Suosittelen lukemaan kirjan nimeltä "Rakkauden kieli" helpottaa kummasti kun tajuaa mitä toinen on vailla ja mikä on toisen tapa välittää... On se parempi myöhään kuin milloinkaan lukea tuo kirja ja noudattaa ;-)

nevalsa

________________________________________

Ei ole oikoteitä onneen. Pidä huolta kumppanistasi ja arvosta häntä. Keskustelkaa asioista, jotka huolettavat ja jotka ilahduttavat. Kumpikaan teistä on tuskin ajatustenlukija...

Tärkein kaikista on se totuus, että mies jonka kanssa menet naimisiin, on aviopuolisonasikin vielä se sama, jonka kanssa seurustelit. Toista ei voi muuttaa, se ei tarkoita etteikö huonoista tavoista voisi luopua, jos on riittävän hyvä syy :D

Suvi (aviossa kohta 9v)

________________________________________

Olen päätynyt tällaiseen: Jos sillä tulevalla puolisollasi on joku tapa tai ominaisuus, joka sinua nyt ärsyttää, niin opettele elämään sen kanssa. Koskaan se ei tule poistumaan, päinvastoin se tulee korostumaan vanhemmiten. Sinä et pysty sitä muuttamaan, ainoastaan omaa suhtautumistasi siihen pystyt muuttamaan. Ja voit olla varma, että myös sinusta löytyy joku vastaavanlainen ominaisuus, jonka kanssa puolisosi joutuu elämään. Molemminpuolista sietämistä tarvitaan, ilon ja onnenhetkien joukkoon <3

Suusi

________________________________________

Luottamus. Yhdessä tekeminen. Epärehellisyys.

Bobi1

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on se, että ei koskaan pidä toista itsestään selvyytenä. Lisäksi se, että tehdään kotityöt, ne ikävimmätkin, yhdessä, niin kumpikaan ei "kerää korvan taakse" kaunaa siitä, että miksi aina minä. Yhdessä tekeminen on parasta laatuaikaa avioliitossa.

Dooris

________________________________________

Suurimmat sudenkuopat ovat sukulaiset ja ajat jolloin rahaa ei ehkä ole tarpeeksi. Yrittäkää muistaa, että te kaksi olette se teille tärkein perhe. Kun meistä tuli vanhempia sen jälkeen kun olimme ensin "harjoitelleet" yhdessäoloa 15v., neuvolassa neuvottiin mielestäni hyvin: Onnellinen perhe on se, jossa aikuisten parisuhde on sijalla yksi, sen jälkeen kaikki muu luonnistuu kuin itsestään. Älkää siis unohtako olla toistenne rakastajia ja ystäviä lasten syntymänkään jälkeen. Ja yksi tärkeimmistä: huumori. Höpsötelkää elämänne loppuun saakka. Ei toimivan parisuhteen tarvitse olla vakavaa :).

Teini-ikäisestä keski-ikäiseksi, yli 20v. yhdessä kasvaneet

________________________________________

Parisuhteen tärkein asia mielestäni on, että osaa pyytää ja antaa anteeksi. Aina puhutaan anteeksiantamisesta, mutta sitä helpottaa oleellisesti, jos toinen osapuoli tajuaa sitä pyytää.

Suurin sudenkuoppa on ehkä itsekkyys ja kyvyttömyys tehdä kompromisseja, joille kuitenkin on jatkuva tarve varsinkin suhteen alkuvaiheessa kun yhteiseloa harjoitellaan.

Pertsa

________________________________________

Olin seitsemäntoista, kun aloitimme seurustelun. Nyt on takana 39 yhteistä vuotta. Olemme molemmat aika "voimakkaita ihmisiä", joten kaikki vaikeat asiat riidat jne. on selvitetty ihan heti. Lapsille juoksin aina sanomaan, että teillä ei ole mitään hätää, vaikka me kovaäänisesti selvittelemmekin välejämme, emme aio erota. Poikani sanoi kerrankin näin tehdessäni "joo, joo, minä tiedän, ei tarvitse aina kertoa". Äitini oli kauhuissaan "ei noin saa tehdä". No sitten, kun sisko kahdeksan vuotta kestänyt avioliitto kariutui siihen, että asioita ei selvitelty, äitini sanoi, että "teidän malli taitaa tosiaankin olla parempi". On otettava huomioon, että mikä käy toiselle avioliitolle, ei välttämättä käykään toiselle, mutta neuvo

1 = selvitelkää asiat aina tuoreeltaan, riitoja ei saa välttää, mutta pitää osata lopettaakin, vanhoja ei kaivella

2 = talous pitää pitää kunnossa yhdessä, lasketaan rahat, maksetaan kaikki laskut ja sen jälkeen ylimääräisellä hömpötellään

3 = tehkää jotain yhdessä, mutta tehkää myös jotain yksin tai kavereiden kanssa

4 = menkää "kuppilaan" yhdessä, ei kaveriporukoissa tai silloinkin yhdessä

5= älä koskaan "mollaa" toista

6= älä hauku puolisoasi töissä, kaveriporukassa älä missään

7= näytä, että tykkäät, mutta älä lässytä "minä rakastan sinua, minä rakastan...” Rakkaus pitää näkyä teoissa ei sanoissa

Toivottavasti olemme vielä seuraavat 39 vuotta yhdessä.

Näillä on menty

________________________________________

Meidän 42-vuotiaan avioliittomme salaisuus on yhteinen arvomaailma ja toisen kunnioitus. Sudenkuoppaan taas putoat, jos odotat toisen muuttuvan omien toiveittesi mukaiseksi. Entä sinä itse? Mitähän kumppanisi sinulta toivoo? Hyväksykää toisenne sellaisina kuin olette ja muuttukaa yhdessä, jos asiat niin vaativat.

Sinikka

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on "huono muisti". Älä kasaa tämän päivän ongelmia huomiselle koska huomenna on ihan varmasti omat murheensa.

Heikki 33 vuotta avioliittoa

________________________________________

Yksi onnellisen avioliiton salaisuuksista on mielestäni puhuminen ja luottamus. Sudenkuoppia on monenlaisia, jokaisessa suhteessa omansa. Ja mielestäni ne syntyvät monesti puhumattomuudesta. Monesti ihmiset käpertyvät varsinkin pahan olon ja ahdistuksen alla itseensä; paha olo halutaan pitää itsellä eikä haluta kuormittaa toista. Itselläni on takana vaikea taival oman sairastumisen kanssa, ja koko ajan mies on ollut tukena. Sairastumiseni on opettanut meitä puhumaan, ja ilman puhumista emme olisi tässä pisteessä, yhdessä ja onnellisempia kuin koskaan. Olemme myös yhdessä opetelleet, että kaikki omat valinnat, esimerkiksi juuri pahasta olosta puhumatta jättäminen, vaikuttaa myös toiseen. Toisella ei aina ole sanoja eikä keinoja auttaa, mutta kulkeminen rinnakkain vaikeissakin paikoissa vahvistaa. Meidän kodissamme kysytään joka päivä "miten päiväsi meni" tai "mitä kuuluu". Henkinen läheisyys, joka pysyy yllä asioiden jakamisella, on mielestäni sitä suurinta rakkautta.

"Joka päivä rakastun uudelleen"

________________________________________

Pidän onnellisen liiton salaisuutena kipinän ylläpitämistä, toisen kunnioittamista ja sen muistamista, että liiton toimiminen on TAHDON asia. Suhde ei pysy yllä itsekseen. Elämän ruuhkavuosina suhde ei saa hukkua kiireeseen tai yhteisen ajan puutteeseen, vaan kommunikointia ja yhteisiä juttuja tarvitaan sekä suhteeseen panostamista kaiken aikaa.

4,5-vuotisen aaltoilevan liiton läpikäynyt

________________________________________

Yksi onnellisen avioliiton suurimpia salaisuuksia on toisen ja itsensä kuunteleminen ja kunnioittaminen. Sudenkuoppiin kuuluu pakottaminen ja toisen yli käveleminen. Yhdessä, rintamalinja samaan suuntaan, on hyvä kulkea.

Yhteen juurtumassa

________________________________________

Onnellisen avioliiton tärkein asia on se että voi puhua aviopuolisolleen kaikesta niiden oikeilla nimillä ja juuri silloin kun haluaa ja juuri siten kuin haluaa. Suurimpia sudenkuoppia on se että parisuhde muuttuu itsestäänselvyydeksi. Sillä silloin loppuu yrittäminen ja siitä parisuhteesta välittäminen. Hyvää parisuhdetta tulee hoitaa.

Anne

________________________________________

Mieheni on keksinyt toimivan menetelmän erimielisyyksien selvittämiseen. Olipa sitten syytä sysissä tai sepissä, jossain vaiheessa hän ehdottaa, entä jos hieroisin jalkojasi? Siitähän ei voi kieltäytyä. Enkä myöskään seuraavasta pyynnöstä; jos hieroisit vähän minunkin jalkojani.

olkoon tämä vaikka varpaiden venyttelyterapiaa. Toimii!

Kirsti Kaarina

________________________________________

Luottamus toiseen ja hänen kunnioittamisensa ja hänen tärkeinä pitämien asioidensa hyväksyminen, sekä keskinäinen huumori ja yhteiset harrastukset.

Sudenkuopat syntyvät edellisten asioiden ymmärtämättömyydestä.

Pauli

________________________________________

Ainoa, jota voit oikeasti muuttaa aiheuttamatta ongelmia jollekin, olet sinä itse.

PT

________________________________________

Ota se tosissasi, mutta ei vakavasti.

-Kati

________________________________________

Kolmisäikeinen lanka kestää paremmin. Näin myös avioliitossa. Kun avioliitto solmitaan siten, että otetaan Jumalan Sanan lupaukset, ohjeet ja neuvot todesta, liitossa on se kolmas säie mikä auttaa sitä kestämään vaikeissakin tilanteissa.

Siunausta liitollesi Kristiina t Pirjo

________________________________________

Tärkeintä on että pidät itsestäsi hyvää huolta. Kun voit itse hyvin, parisuhdekin voi hyvin. Toiseksi tärkeintä on mielestäni toisen huomioiminen. Kuuntele, tue ja helli! Halaus tai pusu silloin tällöin on pieni ele, mutta iso rakkaudenosoitus!

johanna

________________________________________

Onnistumisen tae on olla läsnä parisuhteessa ja sudenkuoppina voi pitää sitä, ettei tunne itseään, sillä siitä kumpuaa niin monta asiaa.

arhala

________________________________________

Sitoutuminen, rehellisyys ja toisen huomioiminen pieninkin keinoin, "Olet minulle tärkeä".

Piku

________________________________________

Opetelkaa puhumaan toistenne kanssa. Onnellisen avioliiton salaisuus on se, että käy läpi puolison kanssa niin mieltä vaivaavat asiat kuten yhtä lailla iloisetkin asiat. Varsinkin ne negatiiviset asiat kasvavat suuriksi möröiksi, jollei niitä käy läpi.

Pahin sudenkuoppa: älä koskaan ota toista itsestäänselvyytenä!

Kiia

________________________________________

Puolisoille pitää antaa omaa aikaa ja lupa tehdä omia juttuja. Toista ei saa "kahlita" vierelle. Kuitenkin myös pitää tehdä asioita yhdessä. Se, että on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, on minusta tärkeää. Järjestäkää aikaa kahdenkeskisiin hetkiin. Olkaa lähekkäin ja pitäkää toisianne hyvänä.

Tänä keväänä tulee 30 vuotta omasta vihkipäivästä. Rakastamme edelleen toisiamme vaikka matkan varrella on ollut myös alamäkiä. Onnea yhteiselle matkallenne.

ellu

________________________________________

Arvostus, luottamus ja tahto.

Sudenkuoppa on pitää toista itsestäänselvyytenä, huonekaluna.

Assi

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on luottamus toiseen asiassa kuin asiassa. Kun vaikka mies tekee jotain kotihommia, hän tekee ne omalla tavallaan. Ei kannata mennä neuvomaan, koska hän saattaa lopettaa tekemisen kokonaan ja sanoa että tee itse, kun osaat kerta paremmin. Siis luottamus tässäkin asiassa toisen tekemiseen. Sudenkuoppana voi olla mustasukkaisuus tai menneiden märehtiminen. Käsittele riidat hyvin, älä jätä mitään hampaankoloon jonka nostat aina uudestaan riidellessä esiin. Opi unohtamaan jo käsitellyt riidat. Elä tätä päivää ja etsi arjestakin ne pienet ihanat positiiviset asiat. Muista ilahduttaa toista arkenakin ja pidä itsestäsi hyvää huolta ja arvosta itseäsi niin puolisokin arvostaa sinua.

Eija

________________________________________

Mielestäni onnellisen avioliiton salaisuus on tahto. Avioliitto ei aina mene siloista suoraa tietä, siinä on väkisinkin omat mutkansa kun kaksi erilaista ihmistä on yhdessä. Avioliitto ei saisi kaatua ensimmäiseen vastaantulevaan ristiriitaan. Hyvä sanonta on: Älkää antako auringon laskea vihanne ylle. Avioliitto vaatii myös rohkeutta kohdata toinen sellaisena kuin hän on, kaikkine puutteineen.

Toivotan onnea yhteiselle taipaleellenne.

Kirsi

________________________________________

Olkaa toistenne parhaat ystävät. Halatkaa ja pussailkaa monta kertaa päivässä, aloittakaa jokainen päivä aamupusulla.

Rusetti

________________________________________

Suurimmat salaisuudet ovat Kuunteleminen ja Välittäminen. Kuuntele oikeasti mitä toisella on sanottavaa. Joskus älä sanoja vaan viestiä niiden takana. Välitä ja huolehdi toisesta oikeasti, lämmöllä ja pyyteettä. Älä lähde vastapalvelusmittauksiin.

Suurimmat sudenkuopat muuten normaalissa suhteessa ovat turhat pelot ja niiden monet erilaiset ilmenemismuodot. Luottakaa toisiinne, kysykää, puhukaa ja uskaltakaa. Toinen suuri murheen aiheuttaja on tietysti epäluottamus; aiheellisena tai turhaan luultuna. Kumpikin aiheuttaa varmasti ikävyyksiä.

Rico

________________________________________

Niin raadolliselta kun se kuulostaakin, niin rakkaus on päätös, ei tunne. Silloin kun tuntuu, että seinät kaatuvat päälle, niin keskustelkaa, keskustelkaa ja keskustelkaa. Kyllästymiseen saakka ja mielellään inhorealistisin sanakääntein. Yllättävää kyllä: kun pääsee oman loukkaantumisentunteen yli, alkaa helpottaa. Mukavuusalueella rakkaus ei kehity.

Sanna

________________________________________

Uskollisuus. Toisen arvostaminen ja kunnioittaminen tasavertaisena kumppanina, kuunteleminen. Yhdessä tekeminen ja kodintöiden jakaminen. Pieniä pyyteettömiä palveluksia toiselle.

Sudenkuoppana turha arvostelu ja syyttely, luottamuksen pettäminen, valehtelu.

Iiris-55

________________________________________

Itsekunnioitus ja toisen kunnioitus.

Milja

________________________________________

Vinkkejä:

- Älkää antako auringon laskea erimielisyytenne yli.

-Yllätä puolisosi pienillä mukavilla asioilla esim. yllätyssoitolla, suklaalevyllä, kukalla.

-Myös parisuhteessa on hyvä muistaa tärkeät pienet sanat - kiitos, ole hyvä, anteeksi

-Mielestäni kaikista tärkeintä on toisen huomaaminen, kiitos ja kannustus, sillä pääsee pitkälle. Esim. tyyliin: ihana, kun olet jo imuroinut

Kantapään kautta oppinut onnellinen

________________________________________

Suurin "salaisuus"; antaa toiselle omaa tilaa, kuunnella aidosti, selvittää heti mieltä painavat asiat, olla uskollinen ja rehellinen -> kunnioittaa toista, TAHTOA rakastaa myötä kuin vastamäessäkin.

Sudenkuoppia; kahlita toista liikaa, määräillä toisen elämästä, yrittää kouluttaa ja opettaa toisesta oman mielensä mukaista, aliarvioida toisen tekemiä asioita, olla sitoutumatta yhteisiin pelisääntöihin, pettää toisen luottamus.

Saaru

________________________________________

Yhteistä aikaa ja tahtoa. Aina ei tunteet leisku - silloin täytyy vain tahtoa olla yhdessä. Sitoutuminen: houkutuksia tulee ja menee mutta tärkeää on luottamus ja se tunne että me kaksi kuulumme toisillemme. Anteeksiantoa ja lempeää huumoria toisen pikkuvikoja kohtaan. Vaikeistakin tilanteista selvitään jos vain tahtoa riittää, ei lähdetä avioliitosta ovet paukkuen vaan otetaan aikalisä ja mietitään miksi kannattaa taistella avioliiton ja perheen puolesta. Näillä konsteilla on selviydytty eteenpäin, vaikka välillä ollaan oltu eron partaallakin niin nyt rakkaus ja parisuhde on vahvempi kuin koskaan.

aviovaimo jo 21 vuotta

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus - kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan ja tarpeeksi pitkä talutusnuora. Paras ystäväsi on puolisosi - sekä hyvässä että pahassa.

Suurin sudenkuoppa - nalkutus ja vihjailu, ei miehet sitä ymmärrä. Jos haluat, että roskapussi viedään ulos - sano se, eikä että roskapussikin on taas täynnä.

Kaikkea onnea ja varaudu myös ylämäkiin! Kyllä se alamäkikin sieltä tulee ja saat huilia - se on yhteinen yritys.

Kohta 28 vuoden kokemuksella

________________________________________

Minusta yksi tärkeimmistä asioista on tuo tämän aamun ajatus, tulla puolitiehen vastaan. Avioliitto (ja toki kaikki parisuhteet) on joukkuepeliä, ja sinä olet miehesi kanssa samalla puolella.

Suurin sudenkuoppa on ainakin meillä väsymys ja sen aiheuttamat lieveilmiöt, kuten kärsimättömyys, välinpitämättömyys ja lopulta kunnioituksen katoaminen. Niin julmalta kuin se kuulostaakin, suurin yksittäinen väsymyksen aiheuttaja ovat olleet lapset. Huolehdi omasta jaksamisestasi siinä vaiheessa kun teillä on lapsia. Kun äiti voi hyvin, se vaikuttaa koko perheen ilmapiiriin. Menestystä matkaan!

Hanni

________________________________________

Näytä sille miehellesi, älä piilottele!

Miehen mielestä parempi on avoin "saunasuhde" (ilman seksiä), kuin piilotteleva seksiuhde (avioliitto). Kyse on luotettavuudesta.

Kokenut

________________________________________

Keskinäinen kunnioitus sekä rehellisyys ja rakkauden syventyminen kumppanuudeksi, siitä on onnellisuus tehty. Pahimmat tilanteet mielestäni ovat luottamuksen puute ja se ettei kykene ottamaan toista huomioon. Jos asiat ovat kunnossa, avioliitto on täydellinen. Olemme olleet yhdessä 17 vuotta, naimisissa 7 vuotta.

Syysmyrsky

________________________________________

Avioliiton suuri salaisuus on mielestäni toisen ihmisen ja tämän mielipiteiden kunnioittaminen. Ei tarvitse aina olla samaa mieltä, mutta silti kunnioittaa toisen mielipiteitä ja toista ihmistä. Erilaisuus on rikkautta.

Sudenkuoppana minusta on toisen ihmisen pitäminen itsestään selvyytenä. Mikään ei ole itsestään selvyys. Arki tulee jokaiseen suhteeseen ajan kanssa, mutta se voi olla hyvää arkea. Ei pidä etsiä toisesta ihmisestä vikoja ja hänen tekemiään virheitä, vaan muistaa hänen hyvät puolensa joka päivä.

Leena

________________________________________

Puhukaa paljon ja kaikista mahdollisista asioista. Tehkää asioita yhdessä. Opetelkaa uusia asioita yhdessä.

Naisena usein sortuu "neuvomaan". Tarkoitus on hyvä ja naiselta se kait tulee luonnostaan, mutta mies kokee sen joskus naputuksena. Mielestäni homma hoituu, kun malttaa ja muistaa, että puoliso on aikuinen ja tasavertainen, hän ei ole sinun lapsesi. Toista et voi muuttaa.

36 vuotta kohta yhdessä

________________________________________

Minulle yli 30v aviossa olleelle onni on tasapainoista arjen ilojen ja surujen, haasteiden jakamista. Toisen ihmisen kunnioittamista, arvostamista ja tahtoa kuunnella toisen mielipidettä myös riitatilanteissa niin, ettei lähde syyttelylinjalle. Ihminen voi muuttaa vain itseään ja sekin on iso haaste. Itseksi kasvamisen matka kestää koko elämän. On arvostettava myös omia mielipiteitä ja näkemyksiä, silti tarvittaessa opeteltava joustamaan ja antamaan toisellekin tilaa.

Ehdottomasti tärkeä asia sitten kun perhe kasvaa, on varata välillä tietoisesti aikaa olla kahdestaan,

ettei parisuhde ole vain lasten ja perheen asioiden hoitamista. Myös avioon aikoville järjestetään parisuhdetta käsitteleviä kursseja, mikä on todella hieno juttu. Professori, tutkija Kaarina Määttä on kerännyt tietoa yli 10v aviossa olleilta ja niitä asioita löytyy kirjasta Kestävä parisuhde. Loppujen lopuksi onnellisuuskin on tahtotila, halua sitoutua jakamaan elämä tärkeän ihmisen rinnalla.

Sirpa

________________________________________

Positiivisuus, aidosti kumppanista välittäminen ja häntä kunnioittaminen ovat tärkeitä asioita. Kovasti halimista! Keskustelua eli puhumista, jos tai kun on erimielisyyttä. Ja niin kuin Ajatusten Aamiaisessa tänään ensimmäiseksi luki, niin yksi tärkeimmistä matkoista minkä aviopuoliso voi tehdä, on tulla puolitiehen vastaan.

29.12.2013 täyttyy 40v, ei huono!

________________________________________

Unohtaminen ja muistaminen. Muista hyvät asiat ja unohda kaikki muu.

Onnellinen

________________________________________

Suuri salaisuus on kyky kuunnella toista ja toisaalta myös unohtaa.

leila

________________________________________

Hei Kaima! Älä oleta, vaan kysy, haluaako toinen jotain, tehdä jotain, mennä jonnekin - ilman kysymistä ja toisen vastausta et tiedä. Ja jos et kysy, jatkossa voi tulla ongelmia. Puhu ja kuuntele.

Ennen avioliittoon astumista pysähdy ja mieti, onko yksikään tulevan siippasi tapa, harrastus, puute tai ansio sellainen, että se sinua ärsyttää tai kiusaa. Jos tällaisia löytyy (puristaa hammastahnan väärin, niin kysy itseltäsi, pystytkö elämään ja hyväksymään tämän tavan jne. myös vähemmän rakastuneena, huonona päivänä).

Kun tulee huonoja päiviä, muistele, miksi rakastuit tähän mieheen ja etsi yhteisestä hyvästä ajasta voimaa, joka kantaa huonojen aikojen yli - niitä tulee, mutta niistä pääsee eteenpäin ja parisuhde on vankempi.

Iloa ja intoa häävalmisteuihin!

Kristiina

________________________________________

Suurin salaisuus on SUUKKO. Aloita ja päätä päiväsi suukolla. Huonokin päivä päättyy sopuun, kun iltasuukko on rutiini, jota vailla ei kumpikaan halua olla. Aamusuukolla uusi päivä alkaa mukavasti. Suurin sudenkuoppa on olettaminen. Arvosta ja kunnioita puolisoasi. Kysy hänen mielipidettään - älä oleta tietäväsi, sillä aina et kuitenkaan tiedä ja toinen on saattanut muuttaa välillä mielipidettään. Tämä monasti unohtuu vuosien varrella.

Hopeahääpäivä heinäkuussa

________________________________________

Onnellisen liiton avain on siinä, että ensin on aina Sinä ja sitten vasta minä. Toiseksi paras on se, että kumpikin jaksaa uskoa huomenna (vuodesta toiseen) toisen muuttavan ärsyttävät tapansa. Yksi sudenkuopista suurin on, että uskoo pystyvänsä muuttamaan toista.

Helsky

________________________________________

Kunnioitus, avoimuus/rehellisyys ja anteeksiantamisen kyky.

Epärehellisyys ja itsekkyys.

Carpediem

________________________________________

Teen kotipalvelutyötä ja asiakkainani on muutamia pariskuntia, jotka ovat olleet naimisissa 60-65 vuotta. Olen esittänyt heille kysymyksen, että "mikä on onnellisen ja pitkän avioliitonne salaisuus?" Kaksi asiaa on noussut yli muiden heillä yhteisesti: ei olla riidelty ja ollaan pidetty toisistamme huolta.

Erään pariskunnan luona olen käynyt kymmenisen vuotta ja tässä on heidän kanssa käymäni keskustelu ja tilannekuvaus kokonaisuudessaan. He asuvat pikkupikkumökissä ja kaikesta näkee, että heidän on hyvä olla yhdessä. Juttu alkoi siitä, kun rouva kertoi, että he ovat olleet naimisissa yli 65 vuotta. Kyseinen rouva on 94 v. ja mies 91 v, joten tässä on siis punnittua puhetta vuosikymmenien varrelta. Kysyin siis myös heiltä, "mikä on teidän pitkän ja onnellisen avioliiton salaisuus?" Rouva vastasi heti, että "Ei siihen mitään salaisuutta ole. Se on ollut vain tavallista elämää." Siinä on varmaan ensimmäinen salaisuus, että yhdessä olemiseen ja pysymiseen ei ole mitään ihme poppakonstia, vaan se on ihan tavallista elämää arjessa ja juhlassa, ja nimenomaan suurimmaksi osaksi arjessa, sitä jokapäiväistä elämää. Tämän ensimmäisen lauseensa jälkeen tämä rouva oli hiljaa ja näytti, että juttu loppui siihen. Mutta hän pitikin vain miettimistauon ja kiteytti lisää "salaisuuksiaan": "Olemme molemmat olleet aina kaikissa asioissa kotiin päin. Aina olen ensin miettinyt, mitä hyvää miehelle ostaisin tai laittaisin, ja vasta sitten olen ajatellut itseäni. Ei olla oltu erossa kovinkaan montaa päivää näiden vuosien aikana paitsi nyt, kun on tullut joitakin sairaalassaoloja. Olemme viihtyneet yhdessä. Ei olla tehty mitään salassa toisiltamme. Ollaan puhuttu asioista. Ollaan me riideltykin, minä varsinkin, mutta kun tuo mies on sellainen, että sitä ei saanut riitelemään, niin minäkin lopetin. Aina ei olla oltu samaa mieltä, mutta yhdessä on päätetty asioista, niin rahankäytöstä kuin muustakin. Mutta monta turhaa riitaa ja mustasukkaisuutta on jäänyt pois sen takia, kun on ollut luottamus, että toinen on uskollinen. Vaikka ketä muita olisi ollut mukaan pyytämässä, niin en ole lähtenyt, vaan koti ja oma mies on ollut aina tärkein. Ja sitten pitää osata sanoa se vaikea sana: ANTEEKSI. Sitä ei ole aina ollut helppo sanoa. Monesti ajattelin että nyt se täytyisi sanoa, mutta kun ei luonto antanut periksi millään. Mutta siitä ne on asiat sitten aina selvinny, kun on anteeksi pyytänyt."

Tässä vaiheessa myös mies osallistui keskusteluun ja totesi ytimekkäästi: "Me on pidetty huolta toisistamme". Tämän jälkeen tuli pieni hiljaisuus ja koskettava hetki, kun mies sanoi jotain sellaista, jota rouva ei varmaan ollut tottunut kuulemaan, tai ei ollut kuullut ehkä sitten nuoruusvuosien; siitä kertoi rouvan liikuttunut ja yllättynyt ilme. Lause oli yksinkertainen, mutta se sisälsi kaiken oleellisen: "Minulla on hyvä vaimo". Siihen lauseeseen oli varmaan kiteytynyt se vuosikymmenien rakkaus ja toinen toisistaan huolenpito, - ja myös viisaus: olla näkemättä toisen virheitä tai puutteita, sivuttaa ne hienotunteisesti, ja kiinnittää huomiota vain siihen hyvään, jota toisessa on.

Eija

________________________________________

Sanotaan, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Olen ollut yli 20 vuotta naimisissa. Nyt olen sitä mieltä, että jos on pelkkiä vastakohtia, niin silloin elämä on aika kivistä. Mistään asiasta ei olla samaa mieltä. Elämä on jatkuvasti tahtojen taistelua, pahaa mieltä.

Tärkeää on mielestäni se, että molemmat haluavat edes osittain samoja asioita. Esim. miten kasvatetaan lapset, miten vietetään yhteistä vapaa-aikaa. Halutaanko veneillä, kesämökkeillä, kotoilla...

Eli jos itse olisin nyt menossa naimisiin, niin miettisin ensin, mikä minulle on avioliitossa tärkeätä. Millainen kuva minulla on arkiasioista. Miten toivoisin asioiden hoituvan. Ja sitten keskustelisin niistä tulevan puolison kanssa. Mitään ei kannata pitää itsestään selvyytenä! Sen olen nyt 20 vuoden aikana oppinut.

Myös se on tärkeää, onko halu kehittyä ja kasvaa ihmisenä. Vai onko puolisolla vain ajatus, että kelpaan tällaisena. Jos on jälkimmäinen vaihtoehto, niin siinä ei sitten paljoa ole tehtävissä.

Tietenkin nämä kaikki kysymykset on hyvä myös tehdä itselle. Koska kahden ihmisen yhteiselämä on aina molemmille sopeutumista, sovittelua, kompromisseja, toisen huomioon ottamista...

Hyvää pohjatyötä

________________________________________

Keskustelkaa, kaikista asioista. Älä oleta toisen toisen olevan mitään mieltä, vaan kysy :)

Heidi

________________________________________

Onnellisuuden peruspilari meillä ainakin on luottamus ja kumppanuus, huumoria unohtamatta. Sudenkuoppaan mätkähtää jos alkaa pitää toista itsestään selvyytenä, siinä tohinassa kunnioitus toista kohtaan karisee ja on loukkaavaa.

Arja

________________________________________

Se on se että muistaa kunnioittaa sitä toista puoliskoa. Ei mennä sille linjalle, että arvostellaan ja pilkataan vaan pidetään yhtä joka päivä:) Liian monta pariskuntaa olen nähnyt jotka sättii, haukkuu ja arvostelee toisiaan. Surullista...

tiitu

________________________________________

Hyväksy kumppanisi sellaisena kuin hän on. Kuuntele häntä ja selvitä epäselvät asiat mahdollisimman pian. Älä koskaan ota toista itsestäänselvyytenä ja muista, että jokaisen elämä on yksilön oma henkilökohtainen armolahja.

'kahdesti eronnut, kolmas yritys menossa'

________________________________________

Suurin "salaisuus" ja paras, rakentavin ohje: "Älä ajattele, mitä voit saada avioliitolta, vaan mitä voit sille antaa." Jos toimit näin, tulet huomaamaan, että saat kyllä itsekin - ja paljon. Naisella ja miehellä on erilaisia kykyjä, jotka täydentävät toisiaan. Kun kumpikin pyrkii tekemään parhaansa osaamisensa mukaan, ei toisella yksinkertaisesti ole moitteelle sijaa.

Kommunikoinnin merkitystä ei pidä väheksyä. Kukaan ei pysty lukemaan toisen ajatuksia ja siksi on tärkeää kertoa avoimesti ja rehellisesti, mitä ajattelee. On pystyttävä kertomaan tuntemuksistaan ja toiveistaan puolisolle ettei synny vääriä käsityksiä ja turhaa kitkaa.

Sitoutuminen on yksi menestyvän liiton peruspilari. Jos asenne on "katsotaan, kauanko tämä toimii" ollaan jo lähtökohtaisesti väärällä polulla. Sitoutuminen merkitsee, että itsekkään minä-keskeisen ajattelun sijaan ajattelet kokonaisuutta, eli huomioit, miten tekemäsi ratkaisut vaikuttavat liittosi hyvinvointiin ja teidän väliseen suhteeseen. Tästä ajattelusta seuraa, että kummallakin on halu ratkaista eteen tulevat kriisit (niitä varmasti tulee) ja oppia niistä, että voidaan välttää samoja virheitä tulevaisuudessa. Kriisien jälkeen on myös välttämätöntä pystyä antamaan toiselle anteeksi, ettei jäädä murehtimaan menneitä.

Yksi suurimpia sudenkuoppia on juuri em. sitoutumisen puute, eli itsekkyys ja itsekeskeisyys. Jos sitoutuminen tuntuu vaikealta, ei kannata avioliittoa solmia ollenkaan.

Ei myöskään kannata sortua lukemaan trendien mukaan muuttuvia "parisuhdeoppaita". Parhaat ja varmasti toimivat ohjeet on kirjoitettu n.2000 vuotta sitten, eivätkä ne vanhene.

15 vuoden taival takana

________________________________________

Avoin, tasa-arvoinen, vuorovaikutteinen suhde puolisoiden kesken takaa yhteisen jatkuvuuden elämän mutkaisella tiellä.

Katri

________________________________________

Avioliitossa tarvitaan avoimuutta, rehellisyyttä, kuuntelua ja toisen kunnioittamista ja hänen hyväksymistään sellaisena kuin on. Toista emme voi muuttaa, vain itseämme. Yhteistä aikaa pitää löytyä silloinkin, kun on elämän ruuhkavuodet. Jos yhteistä aikaa ei löydy, molemmat alkavat suuntautua muualle hakemaan ymmärtäjää. Avioliitossa TAHDOTAAN rakastaa toista myötä- ja vastamäessä. Onnea!

Leila, 33v naimisissa saman miehen kanssa

________________________________________

Suuri salaisuus lakkasi juuri nyt olemasta suuri, sillä mielestäni se ei kaipaa muuta, kuin sen, että kokee tuovansa liittoon enemmän, kuin vievänsä siitä. Vasta se on minusta oikeaa asennetta suhteeseen; ts. pitää lähteä hieman "nälkäisenä" pöydästä ja ylläpitää tuota nälkää;)

Tästä käynee esimerkki n. 15 vuoden takaa, kun minut soitettiin iltasella paikalle sovittelemaan erään sukulaisen perheriitaa. Mies luetteli: "Mä olen tehnyt täällä sitä, tätä ja tota, mutta vaimo ei tee mulle just mitään". Puoliso kuunteli sohvalla kyyneliään pidätellen ja totesin miehelle: "Jos lasket kaiken tekemäsi ja mittaat miten tuo kaikki sulle hyvitetään, niin koskaan ei mene tasan; vasta kun suhteutat asenteen niin, että tehdessäsi vaikka 5-10 asiaa ja saat niistä joistakin kiitoksen, tai jonkun hyvityksen joskus, niin voit olla kiitollinen. Oli siis vaikeaa mitata miten asiat menevät tasan, koska mies ei laskenut lastenhoidon, tai naisen lapsille tekemien vaatteiden olevan noteerattavissa. Itsekäs ja laskelmoiva rakkaus ei toimi, vaan palaan lauseeni ensimmäiseen kappaleeseen.

Jari J, Lahti

________________________________________

Hyvä terveys ja huono muisti on onnellisuuden salaisuus.

Jos edellä mainitut eivät toteudu.... siinä kuoppaa sudelle.

Mussa vm-51

________________________________________

Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi ja asennettasi voit.

Kilvoitelkaa toistenne kunnioituksessa.

Parhaan olet valinnut, mutta virheettömiä ette ole kumpikaan.

Kokenut

________________________________________

Älä kuvittele että puolisosi täyttää kaikki tarpeesi. Sinun pitää itse huolehtia että tarpeesi tulevat täytetyiksi. Sinulla pitää olla elämässäsi paljon muutakin, ja muitakin tärkeitä ihmisiä kuin puolisosi.

Onnea matkaan

________________________________________

Toisen kunnioituksesta (rakkauden lisäksi) lähtee kaikki; luottamus,arvonanto, erilaisuuden hyväksyminen, antaa tilaa toisen ihan omille jutuille. Arkeen jotakn luxusta silloin tällöin. Kahdenkeskiset ajat ja harrastukset.

Sudenkuopat: Unohtaa sanan Me (unohda aina MINÄ, MINÄ), yrittää muuttaa toista mieleisekseen, ei osaa kuunnella, haluaa omistaa toisen, riitelee aina rahasta, moittii ja loukkaa ulkopuolisten kuullen toista.

Pike

________________________________________

Kun menimme naimisiin, yhteistä taivalta oli takana jo 10 vuotta. Olimme siis varmoja asiastamme. Teimme päätöksen että haluamme olla yhdessä elämämme loppuun asti, niin myötä- kuin vastamäessä. Kunnioitamme tuota päätöstä kuten kunnioitamme toisiamme. Päätös on yhteinen, emmekä ole sitä pyörtäneet edes vaikeiden asioiden edessä.

Erään pitkään kestäneen vaikean jakson jälkeen päätimme että teemme kaikkemme pitääksemme avioliittoamme hyvänä. Emme siis omilla toimillamme tee mitään mikä loukkaisi toista tai asettaisi suhdettamme vaakalaudalle. Arvostamme suhdettamme ja toisiamme enemmän kuin hetken mielijohdetta.

Meitä pitää yhdessä halu olla yhdessä. Meillä on yhdessä hauskempaa kuin yksin, mielestämme parisuhteen tärkeimpiä mausteita on ilo. Puolisoni on rakkain läheiseni, ystävä, kumppani, intohimon kohteeni.

Kunnioitus toista kohtaan ja ehdoton luottamus ovat suhteen peruskallio. Emme elä toistemme kautta, molemmilla on myös oma elämä, joka ei toiselle kuulu, mutta jossa ei ole salaisuuksia. Ja jos toista jokin asia kiinnostaisikin, niin omista jutuista voi hyvällä omallatunnolla rehellisesti toiselle kertoa. Asioista ei turhaan riidellä, eikä jo sovittuja asioita enää kaivella aikojen päästä. Kun ne on kerran käsitelty, niihin ei enää palata.

Kaikkien näiden vuosien jälkeenkin voimme osoittaa hellyyttä toisillemme myös julkisesti, toki hyvän maun puitteissa. Edelleen kävelemme käsikkäin, edelleen toinen saa suukon ohimennen vaikka kaupan kassajonossa, sipaisee hiuksen poskelta...

Olet valinnut elämänkumppanin jonka kanssa haluat jakaa kaiken. Olet valinnut kumppaniksi sinulle parhaan mahdollisen ihmisen - myös puolisosi ajattelee samoin koska on valinnut juuri sinut! Valintanne on elämänne tärkein ja vilpittömästi rakastamalla saatte onnea ja rakkautta toisiltanne moninkertaisesti.

Siru

________________________________________

Ottaa huomioon toinen osapuoli ja osata ja uskaltaa ilmaista itseään ja keskustella mahdollisista erimielisyyksistä. Tukea toista helpoissa ja vaikeissa elämän polun päätöksissä. Antaa myös tilaa tarvittaessa.

Harry

________________________________________

Yli 40 v. kokemuksella yhteiset ja kummankin omat harrastukset ja sudenkuoppina puhumattomuus ja itsekkyys.

Elisabet

________________________________________

Toisen arvostus ja kunnioitus on tärkeää. Kertokaa toisillenne, mitä piirteitä arvostatte puolisossanne. Edes kerran vuodessa vaikka vuoden vaihtuessa voisi tehdä "inventaarion". Meillä naisilla - ainakin suurimmalla osalla - on elämänsä aikana vaiheita, jolloin olemme hyvin epävarmoja omasta ulkonäöstämme ja viehättävyydestämme. Puolison on hyvä kehua sitäkin puolta - ja tämä on tärkeä asia!

Miehet puolestaan kaipaavat kehuja tehtävien suorittamisesta. Vikojen luettelun voisi unohtaa kokonaan, jos joku asia ärsyttää, niin keskustelkaa siitä rakentavasti. Miehen ja naisen ajattelutapa on erilainen, se on tunnustettava tosiasia. Olen sitä ihmetellyt jo kohta 60 vuotta. Se vaan on hyväksyttävä ja monessa asiassa lopputulos on kuitenkin sama. Rakkaus pitää osoittaa myös teoilla, katseilla, kosketuksella. Jos se kerrotaan pelkästään sanoilla, vaikka useinkin sanottuna, se menettää merkityksensä - minun mielestäni.

Tässä muutama asia. Onnea tulevalle aviovaimolle:)

Tarde

________________________________________

Kaikkein arvokkaimpana pidän toisen kunnioittamista. Antamalla toiselle mahdollisuuden olla oma itsensä, antaa harrastaa omia juttujaan ja pitää omia ystäviään. Muistaa toista päivittäin kertomalla kuinka tärkeä ihminen hän on. Unohtamatta kuitenkaan elää myös omaa elämää, pitämällä omat harrastukset ja omat ystävät. Ei ole tarkoitus luopua oman elämän mukavista asioista - niitäkin voi jakaa toisen kanssa. Yhteiset harrastukset luovat vahvan siteen parisuhteeseen ja tekevät yhteisistä hetkistä ikimuistettavia.

Paljon Onnea Yhteiselle taipaleelle :)

Galina

________________________________________

Pyrkikää tekemään JOKA PÄIVÄ toisillenne edes yksi hyvä/ystävällinen (vaikka pienikin) teko, niin ilmapiiri pysyy "lämpimänä" ja ajatukset toista kohtaan positiivisina.

Poppeli

________________________________________

Tärkeintä mielestäni on samaan suuntaan katsominen; yhteiset toiveet, haaveet ja unelmat.

Sudenkuoppa on se, että toinen tai molemmat jäävät kiinni omiin vanhempiinsa. Aloittakaa yhteinen, itsenäinen elämä heti. Onnea teille.

jousimies

________________________________________

Onnellisen parisuhteen salaisuus on toisen kuunteleminen, arvostaminen ja kunnioittaminen omana itsenään. Sudenkuoppia ovat yhteisen ajan puute ja se että elämä muuttuu vain arjen elämiseksi niin, ettei ole enää yhteisiä juhlahetkiä.

Ritva

________________________________________

"Ystävällisyys ja hyväntuulisuus ovat parhaita kumppaneita matkalla maailmaan, oli ikää sitten 5 tai 55 vuotta". Tämä vessakirjoitus (löytyi nimittäin naistenvessan ovesta) sisältää toimivan ohjeen onnelliseen elämään ja onnelliseen parisuhteeseen.

Xena-Beata

________________________________________

Avioliiton kestävyyden suurin salaisuus on Luottamus, kunnioitus, yhdenvertaisuus, rakkaus, pienet aidot huomionosoitukset joskus, yhteiset tekemiset/mielenkiinnon kohteet .. (esim. kädentaidot)

SUURIMMAT SUDENKUOPAT:

uskottomuus, alistaminen, alkoholiongelmat, väkivalta, epäluottamus,

Sonja

________________________________________

Anna anteeksi, rakasta ja näytä se, helli ja palvele häntä, niin voit odottaa tätä kaikkea saavasi häneltäkin. Ja ennen kaikkea, muista että avioliitto on aaltoliikettä! Sen kuuluukin olla. Aina ei edes ymmärrä, miksi ihmeessä on juuri tuon kanssa naimisissa, mutta kun tietää, että nekin tunteet kuuluvat asiaa, niin jaksaa odottaa tunnetta kun on ihan valtavan rakastunut aviopuolisoonsa. Muistaa, että on luvannut TAHTOA rakastaa, ei ole luvannut että varmasti RAKASTAA. Kun tahtoo, niin se kantaa viileämpienkin päivien yli...

Ja uskollisuus. Se on hyvin tärkeä.

Ei vaihtaminen kannata. Arki tulee vastaan joka parisuhteessa. Syrjähyppy lämmittää hetken, kuin nuotio talvisessa metsässä. Pian saattaa huomata, että on yksin pimeässä kylmässä metsässä, nuotio on sammunut, eikä ole enää yhtään kivaa...

Eepu

________________________________________

Välitä ja huomioi kumppanisi. Kerro miten päivä on mennyt ja kumppanisi samoin. Puhukaa toisillenne, sillä kun lopettaa puhumisen loppuu yhteyskin. Toisen ajatuksia ei voi lukea.

Eewis

________________________________________

Onnellisen avioliiton tuo se, että ei tartu pikkuseikkoihin. Osoittaa hellyyttä ja huomiota. Myös silloin kun tuntuu, että toinen on mörökölli ja käy hermoon... silloin juuri huomio ja hellyys on paras lääke. Kaikista asioista keskusteleminen avoimesti. Oikeamielisesti pidät omaa puoltasi = pidät huolen, että harrastukset säilyvät, kavereita voi tavata, mutta takaa myös puolisollesi sama oikeus. Mutta jos toisella ei vastaavia menoja ole, älä silti luovu omistasi.

Terveesti otatte siis toisenne huomioon ja jatkatte toistenne kunnioittamista ja hellimistä. Siitä se lähtee.

Hiksu - naimisissa kohta 23 v

________________________________________

Kun olen ollut häissä, olen painottanut nuorelle parille että avioliitto on aina kompromissi.

47v. kokemus

________________________________________

Rakkaus, luottamus ja kunnioitus, myös toisen hyväksyminen kaikkineen vikoineen on tärkeää. Yhteinen huumori auttaa paljon kaikessa.

Sudenkuopat löytyvät sitten noiden vastakohdista. Eräs vanha ystäväni sanoi, että pitää harkita ennen kuin ensimmäisen kerran pakka matkalaukun lähteäkseen lopullisesti, sillä toinen kerta on aina helpompi. Olen ollut naimisissa 35 vuotta.

Pirpana

________________________________________

Kristiina hyvä. Älä koskaan "mollaa", puhu väheksyvästi tai rumasti puolisollesi, ainakaan muiden kuullen. (Tähän syntiin voi joskus sortua kaksin kinastellessa, anteeksipyyntö on silloinkin paikallaan.) Muista myös ääneen kertoa puolisollesi asioista joita hänessä tai hänen tekemisissään arvostat. Nämä voit kernaasti kertoa myös muiden kuulleen. Kaiken kaikkiaan, pyri kohtelemaan häntä kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Kulmalan muori

________________________________________

Pitäkää huolta toisistanne ja rakastakaa toisianne ikään kuin jokainen hetki olisi viimeinen yhteisenne. Luottamus, rakkaus ja toisen arvostus.

Vanha leskirouva

________________________________________

Älä pidä mitään itsestäänselvyytenä!

JoseM

________________________________________

Onnelliseen avioliittoon ei ole mitään suuria salaisuuksia! Riittää, kun arvostaa toista, ollaan tasa-arvoisia ja huomioidaan toisen toiveet.

Jarkko

________________________________________

Onnellisuuden pitää yllä luottamus, se on kaiken a ja o. Älä myöskään alistu kenenkään määräiltäväksi, vaan muista muita kunnioittaa myös omia ajatuksiasi ja tunteitasi. Toinen avain on puhuminen. Mykkäkoulussa tai sanojen nielemisessä et voita mitään, päinvastoin ne patoutuvat sieluusi ja joskus, joku kerta ne tulevat ryöppynä ulos ja moninkertaisena - puhuminen kannattaa aina!

Suurin sudenkuoppa on anoppi ja sukulaiset yleensä. Älä stressaa niistä, niillä on ja pitää olla oma elämänsä, teillä omansa. Jos ei heti natsaa tai on kismaa, niin se sitten vain on. Ei kaikki tule anoppinsa kanssa toimeen, eikä tarvitse tullakaan, hyväksy siis sekin jos näin käy. Ehkä on parempikin jos on vain viileät ja asialliset välit.

Kaikki sujuu hyvin, kun elätte omaa elämäänne, teidän näköistä elämäänne ja rakennatte sen teidän ehdoillanne, teidän näköiseksi.

Näin me ollaan oltu jo 10 vuotta naimisissa ja hyvin pyyhkii :)

HS65

________________________________________

Toisen kunnioittaminen, luottamus... ja se pitkämielinen rakkaus. Olisinpa itse nuorena ymmärtänyt, miten eri tavoin mies ja nainen katselevat maailmaa! En olisi vaatinut mieheltäni mahdottomuuksia. Varatkaa aina aikaa kahdenkeskiselle olemiselle ja olkaa kiinnostuneita toistenne tekemisistä! Onnea teille!

Maru

________________________________________

Kaiverra hänen hyvät tekonsa marmoriin ja huonot juoksevaan hiekkaan.

Kymmenien vuosien kokemuksella

________________________________________

Ensimmäisenä tuli mieleen tämä: alkurakastumisen jälkeen alkaa arki ja silloin myös toisen jotkut piirteet alkavat ärsyttää. Toisesta ei kuitenkaan voi poimia vain itseä miellyttäviä piirteitä vaan on otettava koko paketti. Siis: toisen hyväksyminen omana itsenään on kaiken A ja O. Niistä ärsyttävistä piirteistä voi kyllä keskustella, kun taustalla on hyväksyminen. Ja keskustelussa ei syytellä toista vaan kerrotaan, miltä itsestä tuntuu.

Seija Gee

________________________________________

Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 28 vuotta ja naimisissa 20 vuotta. Siihen on mahtunut huonojakin päiviä, mutta enimmäkseen hyviä ja kipinä väliltämme löytyy vieläkin. Avioliittomme salaisuus on rehellisyys, toistemme kunnioittaminen ja se, että molemmat antavat omaa aikaa ja tilaa toisilleen. Sudenkuopaksi meinasi muodostua se, kun olin lasten kanssa kotona mieheni tehdessä pitkää päivää yrittäjänä, kunnes aloin toteuttaa omia unelmiani ja aloin itsekin yrittäjäksi.

Irmeli

________________________________________

+Toisen kunnioitus, arvostus, yhteinen tekeminen ja sama huumorintaju

-Toisen pitäminen itsestäänselvyytenä

Miiru

________________________________________

Omasta kokemuksesta ja monia pareja sivusta seuranneena mielestäni suurimpia sudenkuoppia on erotella sinun rahat ja minun rahat. Avioliitto on yhteinen yritys johon kumpikin tuo rahaa sen verran kuin sillä hetkellä elämäntilanne (yhdessä suunniteltu) sallii. Yhteisesti sitten päätetään, kuinka yhteiset rahat käytetään yhteisen hyvään. Vaikka tuloerot olisivat suuretkin, jo lainkin mukaan aviopuolisoilla on velvollisuus elättää toisensa. Tämä kannattaa tiedostaa jo ennen avioon astumista.

Yhteinen tili

________________________________________

Pyyteettömyys. Kuten muissakin ihmissuhteissa, anna myötätunnon täyttää sydämesi ja pysy avoimena. Älä tee omia johtopäätöksiä siitä, mitä toinen tuntee tai ajattelee vaan kysy ja kerro itsekin.

Yhä yhdessä

________________________________________

Onnellisen parisuhteen ehdoton edellytys on toisen kunnioittaminen kaikessa mitä tekee. Sudenkuoppa on itsekkyys.

outi

________________________________________

Myötätunto, nähdä hyvä toisessa ja kannustaa. puhaltaa yhteen hiileen, olla kuitenkin tunteissaan rehellinen, antaen tilaa toiselle, pieniä yllätyksiä, myönteisiä jossa ilo ja rakkaus läsnä.

Sudenkuoppana näkisin pelontunteen jos toinen kasvaa henkisesti ja toinen estää siinä kuolee rakkaus ja kaikki muutkin tunteet. Jättää toisen huomiotta niin varma tae suhteen tuhoon.

bluemama

________________________________________

Muista ettet voi muuttaa toista. Päätä siis sietää niitä huonoja puolia vastaisuudessakin.. :)

Arjen kiireessä muista aina myös hellyys ja kauniit sanat!

Mari -66

________________________________________

Suurin salaisuus on anteeksiantaminen ja luottaminen toiseen.

Sudenkuoppia ovat turha mustasukkaisuus ja jos yrittää muuttaa toista.

Arska

________________________________________

Onnellisen elämän edellytykset ovat kuulemma hyvä terveys, heikko tahto ja huono muisti.. :) Mutta eiköhän onnelliseen tai onnettomaan avioliittoon päde samat lainalaisuudet kuin muuhunkin elämään: Jos olet avoin, peruspositiivinen ja -kohtelias, aviopuolisosi huomioiva ihan tavallinen ihminen, niin se vie pitkälle. Minulla ainakin se kesti 26 vuotta.. :)

Nukku-Matti

________________________________________

Minulle parisuhteen keskeinen asia (31 v naimisissa) on luottamus. Se, että kuuntelen itseäni ja kerron mieltä painavat tai ilahduttavat asiat toiselle. Kerron asiat tavalla, jossa otan vastuun itsestäni, enkä aseta toista syylliseksi. Kun osaan asian itse, voi auttaa myös toista tekemään saman. Luottamus rakentuu haluksi tehdä asioita oikein ja hyvin - ei velvollisuudeksi. On turha kuvitella, että minulla on oikeus vaatia toiselta mitään - ainut jolta voin vaatia on itseltäni.

Mikko

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on toisen huomioiminen, ihan kaikessa ja vielä vuosienkin kuluttua. Huomioimista voi olla kiitos tehdystä kotityöstä, valmiiksi ladattu kahvinkeitin aamulla odottamassa, yllätyskukat tai valmiiksi jäästä raaputettu autonikkuna aamulla. Pieniä, mutta niin isoja tekoja. Eikä koskaan saa pitää toista itsestään selvyytenä :)

Anu

________________________________________

Kuuntele toista osapuolta, niin kaikki menee hyvin

Seppo

________________________________________

Älkää antako arjen tulla suhteeseenne, muistakaa arkipäivän romantiikka: kosketus, hipaisu, suukko, puolison kunnioitus ja muista sanoa ääneen kuinka paljon rakastat häntä, puolin ja toisin. Sudenkuopista selvitään kun ei ole mitään salattavaa ja kyky keskustella säilytetään.

Helena

________________________________________

Avioliitto ei ole formularata, jossa avioparit kilpailevat keskenään. Ainoa asia, jossa kannattaa kilpailla, on toisen kunnioittaminen ainutlaatuisena yksilönä. Ajatustenlukijaa ei myöskään kannata leikkiä, vaan avata suunsa ja kysyä silloin kun on kysymisen paikka.

Liisa

________________________________________

Pitäkää huolta toisistanne ja hoitakaa suhdettanne, sillä myös lasten syntymän jälkeen tarvitaan yhteistä aikaa. Siihen riittää pienikin hetki kahden kesken vaikka kahvilassa t. elokuvissa. Hetkien tulee vain olla säännöllisesti ja niin että ne kuuluvat itsestään selvyytenä teidän elämäänne. Rakas kumppani ei kuitenkaan ole itsestään selvyys! Eikä häntä pidä sellaisena pitää. Hyvää parisuhdetta ei voi laittaa jääkaappiin odottamaan kiireettömiä aikoja. Se pilaantuu siellä niinkuin maitokin.

sv

________________________________________

Läsnäolo ja rakkaus ovat tärkein aarre aikuisille ja lapsille. Älkää ohittako toisianne, hellikää toisianne ja tehkää rakkaudellenne tilaa olla elävä ja todellinen jokaisessa hetkessä.

Janne

________________________________________

Puhu puolisostasi arvostaen. Älä koskaan moiti muiden kuullen. Pienetkin yllätykset piristävät arkea eikä sen edes tarvitse maksaa mitään tyyliin rakastan sinua -lappunen tyynyn alla. Pidä kiinni ystävistäsi - tulet tarvitsemaan heitä vielä.

Anni

________________________________________

Toistensa kunnioittaminen jos sitä ei ole tulee ne suden kuopat ja vaikeudet.

Rebecca

________________________________________

Minusta erinomainen motto avioliitolle on: "Hyvin menee kun ei vertaa". Eli antaa naapureiden ja sukulaisten elää omaa elämäänsä ja olla "rikkaampia, kauniimpia, menestyneempiä, olkoot heidän lapsensa neroja, autonsa viimeistä huutoa, matkustelkoot he ympäri maailmaa,...". Mitä siitä! Me olemme onnellisia, kun meillä on toisemme, lapsemme ja vieläpä nykyisin lapsenlapsetkin ilonamme!

KaleJ

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on "tohvelit väljät ja ohjakset höllät" - kummankin puolison oma itsenäisyys ja suvaitsevaisuus. Vaikka rakastaa, pussaa ja halaa palavasti sitoutuen ja luvaten sitä sun tätä, kannattaa pitää oma työpaikka, omat ystävät ja harrastukset, sillä kukaan ei ole niin itseriittoinen, että pärjäisi pelkkänä omana itsenään, eikä kumppanin kautta voi myöskään elää.

Molemmilla on hyvä olla sovitusti ja sovitellusti vapaus tulla ja mennä ja matkustaa kohtuudella.

Tehkää oma sopimus vastuista ja velvollisuuksista, jonka molemmat allekirjoittavat, käykää avioliittokoulu ennen avioliiton solmimista. Sitoutukaa hellimään ja pitämään hyvänä toisianne.

Riidat kannattaa sopia ennen nukkumaan menoa ja muistaa, että myötä ja vastamäessä tarkoittaa juuri sitä. Kaveria ei jätetä, kun vastamäki tulee. Ja napanuorat omiin vanhempiin on tietysti jo katkaistu aikoja sitten, eikö niin? Työ ja avioliitto yhdessä 24 h x 7 päivää viikossa ei myöskään välttämättä ole paras mahdollinen yhtälö.

Joskus asuntolaina sitoo enemmän kuin avioliitto.

Onnea joka tapauksessa yhteiseen projektiinne.

toista kertaa naimisissa

________________________________________

Onnellisen liiton salaisuus on, ettei mene naimisiin. Lapsia syntyi, mutta eivät he vanhempien avoliitosta ole kärsineet.

Yli 33 v. yhdessä ja liitto jatkuu....

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on: Hyväksyä toinen sellaisena kun hän on eikä yrittää muuttaa häntä. Huumori, positiivisuus, hellyys, uskollisuus, luottamus. Kompastuskivet: motkotus, arvostelu, vähättely, uskottomuus

Maaliskuussa hopeahääpäivää viettävä

________________________________________

HeiKritiina, ajttele, että koko elämä ei ole kuherruskuukautta, myrskyn jälkeen on taas hyvä. Älä vaadi miestä pakolla puhumaan "kaikesta". Luja luottamus, että elämä kantaa ja rakkaus kestää karikotkin. Älä odota että hän aina on se ylimääräisen hyvän järjestäjä, ole välillä itse, yllätyt mitä siitä seuraa! Rakkaudella tämän nähnyt 47 vuotta yhdessä suukotellen...vieläkin

MUMI -42

________________________________________

Avioliitossa pätevät täsmälleen samat periaatteet kuin Ystävyydessä. Tee ja sano toiselle ihmiselle sellaisia asioita, joita toivot itsellesi tehtävän. Riidelkää rakkaudessa: Anna tunnekuohun ensin mennä ohi ja keskustele asiasta vasta kun olet rauhoittunut: Silloin kykenet kertomaan miltä sinusta tuntuu ja mistä asioista olet eri mieltä. Kun puolisokin saa tehdä samoin, tulette kumpikin kuulluksi. Avioliitto ja varsinkin Perhe Oy pelaavat arjessakin parhaiten YYAA:lla: Ystävyyttä, Yhteistyötä sekä Avun- ja Anteeksiantoa.

Naimisissa pian 22 v

________________________________________

Opetelkaa jatkuvasti puhumaan avoimesti asioista. Kysykää, älkää arvailko. Älkää koskaan pitäkö puolisoanne itsestäänselvyytenä. Älkää sortuko pyörittämään vain arjen rutiineita, vaan ottakaa aikaa myös toisillenne. Etsikää myös yhteinen harrastus, se auttaa silloin kun yksi suurimmista sudenkuopista lähestyy eli "pesä tyhjenee". Taisteluja tulee ja silloin kysytään tahtoa ja jos tahdotaan, niin onnistutaan! Tahdotko sinä...? Onnellista yhteistä matkaa.

Karoliina

________________________________________

Onnellisen avioliiton salaisuus on avoimuus, rehellisyys, pitää puhua asioista heti, lapset jotka tuovat arkeen vaihtelua. Yhteinen ja oikeudenmukainen kodinhoito, joka kuuluu molemmille osapuolille. Sudenkuopat ovat raha. Hyvä olla, molemmilla puolisoilla oma tilioikeus.

talviaurinko

________________________________________

Suurin salaisuus mielestäni on TAHTO rakastaa. Monesti arkielämän karikoissa unohtuu, että vihkikaavassakin kysytään TAHDOTKO eikä haluatko. Toinen hyvä neuvo on muistaa, että toista ihmistä et pysty muuttamaan vaan hänet on hyväksyttävä sellaisena kuin on ottanut.

Lisäksi neuvoisin nuorta paria käymään esim. ME-viikonloppukurssin. Viikonloppu antaa työkaluja avioliiton arkeen.

Marjukka

________________________________________

Yksi tärkeä asia on erottaa mielipide-erot ja riidat. Se että on täysin eri mieltä toisen kanssa, ei tarkoita että meillä olisi riita. Voimme keskustella erimielisyyksistä ja yrittää ymmärtää myös toisen mielipidettä, eikä vain väkisin yrittää taivuttaa toista omaan mielipiteeseen.

Joosua

________________________________________

Yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut, että yksinkertaiset asiat ovat onnellisen avioliiton/parisuhteen pelastus ja tuho:

- Älä pidä puolisoasi itsestäänselvyytenä

o olemme kaikki yksilöitä ja elämme omaa elämäämme, vaikka olemmekin parisuhteessa. Et voi tuntea puolisoasi täysin, joten älä luule tietäväsi hänen mielipiteitänsä asioista. Voit yllättyä niin hyvässä kuin pahassakin, joten ole kiinnostunut AINA puolisostasi

- Älä petä

- Muista yhteinen aika kahden kesken

o varsinkin kun elämä koettelee: muutto/talon rakentaminen, uusi työ, pienet lapset, sairaudet

- Sano mitä ajattelet

o puolisosi ei osaa lukea ajatuksia tai piilotettuja vihjeitä

o muista yleensäkin kertoa, kun tuntuu hyvältä ja kun tuntuu huonolta, älä odota, että toinen avaa suunsa

- Naura ja iloitse

o muista myös nauraa itsellesi :)

- Kunnioita puolisoasi ja kohtele kuin parasta ystävää

Sanna

________________________________________

Älä milloinkaan ala pitää toista itsestäänselvyytenä, rakasta jokaisena päivänä sitä ihmistä jonka kanssa nyt menet omasta halustasi ja rakkaudesta naimisiin, älä kysele toiselta rakastatko minua? vaan sano itse niin usein kuin voit helliä sanoja ja kerro rakkaudestasi. Kunnioita rakastasi, usko ja luota ihmiseen jonka kanssa elät. Ole itse aina luottamuksen arvoinen. Jos luottamus katoaa liitostanne on se huonossa jamassa, jos jompi kumpi alkaa maalailla "piruja seinille" kannattaa asiat puida perin pohjin tai muuten - "metsään menee!" onnellista ja rakaudentäyteistä avioliittoa sinulle.

jatta

________________________________________

Rakkauden lämpö joka kutsuu esiin toisen ihmisen hyvät ominaisuudet ja vahvistaa niitä.

Kylmyys ja toiminen salaa selän takana jolloin menettää keskinäisen luottamuksen.

Hessu

________________________________________

Juuttumatta itseesi ja varmuuten että on "niin oikeassa". Tunteet ovat loistojuttu, rakkauden ja sitoumuksen liima. Kiistoissa taas kannattaa fokusoitus todennettavissa oleviin asioihin: et tiedä mitä toinen tuntee tai tarkoittaa kysymättä.

Eeva H. Eeva

________________________________________

Avioliitto sinetöi parisuhteen, mutta sen myötä moni haksahtaa uskomaan, että parisuhde olisi jotenkin valmis tai itsestään selvästi kasassa pysyvä. Oikeasti avioliitto on haaste tehdä jatkuvasti töitä rakkauden eteen. Ehkä omakohtaisesti kantapään kautta koettuna väittäisin, että tärkeintä on säilyttää kunnioitus kumppania kohtaan. Arvostaa häntä ihmisenä ja kunnioittaa hänen toiveitaan ja pyrkimyksiään. Kunnioituksen puute muuttuu helposti suhdetta kuormittaviksi loukkauksiksi. Sitä, jota "vain" rakastaa, saattaa joskus haavoittaa, mutta sellaisen haavoittaminen, jota pyrkii kunnioittamaan, on paljon vaikeampaa.

Papsu

________________________________________

Minun vanhempani ovat olleet naimisissa kohta 50 vuotta. Vaikeudet he ovat voittaneet varmasti yhteisellä huumorilla, jota ensimmäisen avioliittoni aikana joskus kovasti kaipasin. Ensimmäinen avioliittoni päättyi eroon, mutta olemme onneksi hyvissä väleissä exäni kanssa. Nyt olen toisen kerran naimisissa ja nykyisen mieheni kanssa meillä on samanlainen huumori. Lähes joka päivä nauramme jollekin asialle, ja sekä toisillemme että itsellemme. Toki riidelläänkin välillä ja "ilmaa puhdistetaan", mutta olemme jo oppineet puhumaan sovussa hankalista asioista. Riidanhaluisten tunteiden kannattaa ensin antaa mennä ja keskustella vasta sitten. Joskus olemme pitäneet ärsytyshetkiä, jolloin pilke silmässä "haukumme" toisemme, kun sinä et tee sitä etkä tätä jne. Niissä tilanteissa oppii näkemään huonoja puolia myös itsessään, kun niitä niin helposti näkee vaan toisessa osapuolessa. Onnea ja paljon rakkautta avioliittoosi Kristiina.

Hulluna omaan liittoni :)

________________________________________

Pitkä liiton salaisuus on molemminpuolinen luottamus, antaa toiselle tilaa ja tukee toisen valintoja. Rakastaa toista ehdoitta ja tehdä tarpeen mukaan kompromissejä. Sudenkuoppina ovat erilaiset toiveet yhteisen ajankäytöstä. Lasten ollessa pieniä molempien vanhempien väsymys ja vähäinen kahdenkeskinen aika.

kohta 20 yhteistä vuotta

________________________________________

Onnellinen avioliitto: Unohda menneet kiistat, tee toiselle hyvää silloinkin, kun hän ei olisi sitä mielestäsi ansainnut. Älä loukkaa tahallasi, älä iske heikkoon kohtaan. Kunnioita toista ihmisenä. Ilman huumoria ette selviä!

Pahinta: Kaivele vanhoja ikävyyksiä, lyö vyön alla, nolaa vieraiden edessä, vaadi täydellistä tasa-arvoa, älä jousta missään.

31 vuotta yhteistä matkaa

________________________________________

Älä oleta asioita, aina voi kysyä.

Susanna K

________________________________________

Kertoa mitä ajattelee eikä luulla että toinen sen jostain arvaisi. Toiveensa voi sanoa ääneen ja kuulla sitten kanssa myös toisen toiveen... Riitaa on vaikea saada aikaiseksi kun tajuaa ettei kaikkea voi tietää itse eikä edes tarvitse!

Meillä homma ratkeaa yleensä nauruksi kun oon itse jotain ihmettä tehnyt / unohtanut / töpeksinyt ja vastaan että "annas kun mietin niin kyllä mä kohta keksin miten tämä saadaan sun syyksi"...

Jos lapsia siunaantuu, niin kannattaa muistaa, että itsekin siinä varmasti vasta opettelee asiaa; niin antaa sen isänkin tehdä niin ihan itse eikä puuttua kaikkeen. Kantsii pitää keskustelu suuntaviivoista ja sitte antaa olla; lopputulos ratkaisee, toivottavasti!

Ei muuta kuin onnea, ja jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja seikkailu - miten vain haluat sen kulloinkin olevan

patehu64

________________________________________

Olemme tunteneet toisemme liki 43v. 17-vuotiaasta lähtien. Naimisissa olemme olleet v:sta 1975. Tärkeänä neuvona pidän toisen kunnioittamista ja arvonantoa. Älä edes leikilläsi tai pikkutuohtuneenakaan moiti puolisoasi esim. työporukoissa. Minä en töissä jaksanut kuunnella toisten jatkuvaa aviopuolison moittimista. Tähän kyllästyneenä vastasin heille: onko teidän vanhempanne tai joku muu valinnut puolisonne? Minä olen valinnut mieheni ihan itse ja hyvän sainkin! Jatkuva marmatus loppui ainakin minun kuulteni. Olen nämä 40v. yrittänyt olla nalkuttamatta ja morkkaamatta miestäni sekä kotona keskenämme, lastemme tai muiden ihmisten kuullen. Tällä menettelyllä olen mielestäni myös itse saanut hänen puoleltaan pelkkää hyvää arvostusta ja kehuja, olemmepa missä tahansa. Lapsemme myös arvostavat mielipiteitämme ja edelleen kysyvät neuvojamme monessa käytännön asiassa, vaikka ovat aikuisia, itsenäisiä "kansalaisia". Olisi paljon muitakin vinkkejä, mutta tämä tuli ensimmäisenä mieleeni. Onnea tulevalle ROUVAlle; muista oma arvosi ja anna arvo toisillekin vanhan sanalaskun mukaan.

Hyvän suden vaimo

________________________________________

Älä kysy kysymystä, jonka vastausta et ehkä kestä tai halua kuulla!

hanna

________________________________________

Luottamus, puhuminen kaikista asioista juurta jaksain, ei ohittaa niitä olankohautuksella, anna hänen olla sellainen kun on nyt. Ota myös omaa aikaa omien ystäviesi kanssa, ja anna hänenkin tavata omia kavereitaan, kohtuudella, perhe kuitenkin etusijalla. Tehkää kotityöt yhdessä, opetelkaa tekemään se niin että toinen tekee omansa, mutta myös auttaa toista jos niin tarvitaan. Älkää,olko mustasukkaisia liikaa, vähän on tervettä, se osoittaa myös että välität. Ole kiinnostunut myös hänen asioistaan ja opetelkaa asioista kertomisen taito, mutta älkää pitäkö toistanne roskakorina. Riidelkää asioista ei toisen nenäasennosta tai asian sivusta, perustelkaa. Älkää tehkö heti lasta, vaan katselkaa vähintään vuosi tai kaksi, miten pärjäätte keskenänne, koska lapsen kanssa hermo kiristyy ja jos suhde ei ole ok huono asia. Älkää käyttäkö seksiä aseena, se on niin hieno asia, ettei pidä sotkea riitaan. Ja jos kaikesta huolimatta jonain päivänä eroatte, älkää käyttäkö lapsia aseena toista kohtaan, erotkaa sivistyneesti.

Mia

________________________________________

Ymmärrä, että et koskaan voi tuntea toista aivan kokonaan. Tyydy siihen, että sinä et voi toista ihmistä muuttaa. Elämä muuttuu ja muuttaa, suhde muuttuu sen myötä. Anna kaikkesi, mutta älä luovu itsestäsi. Luota rakkauteen ja anna palaa!

MaSa

________________________________________

Avioliiton salaisuus on rakkaus, sitoutuminen ja tukeminen. Arjen pieniä tekoja, yhdessä touhuamista, puhumista ja kuuntelemista varsinkin. Kuoppana pitäisin itsekkyyttä ja välinpitämättömyyttä suhteessa. Onnea tulevalle avioparille! tv. Morsian vm.2012

Maicci

________________________________________

Onnellisuuden salaisuus: Hyväksyntä ja luottamus, toisen arvostus. "Kullan saat kiiltämään sitä hoitamalla!" Sudenkuoppana: Arjen koittaessa; puhumattomuus, toinen ei ole ajatustenlukija, jos ei kaikki suju, siis PUHUKAA!

Tuuli

________________________________________

Suurin salaisuus on luottamus ja toisen huomioon ottaminen. Sudenkuoppia ovat niiden puute!

Lasse9

________________________________________

Tärkeää on onnistuneen suhteen kannalta harrastaa samoja asioita. Meillä se on ollut tanssiminen ja nykyään myös karaoke. Käymme yhdessä lavoilla, ravintoloissa yms. ja kivaa on. joskus on hyvä myös muistaa, että vaikeneminen on kultaa, ei kannata alkaa kaikista pienistä asioista riitaa haastamaan. Toisen ihmisen arvostaminen ja myös sen kertominen toiselle tuntuu kivalta. Silloin, kun on pieniä lapsia, kannattaa ottaa tukiverkoilta kaikki apu vastaan ja lähteä yhdessä ulos. Näin kertoilee kahden lapsen onnellinen äiti, ensi kesänä tulee 25v. hääpäivä:)

Antsu

________________________________________

1. älä yritä muuttaa puolisoasi sellaiseksi kuin itse haluaisit hänen olevan.

2. parisuhteen tärkeä rakennusaine on intohimo ja hyvä seksielämä

3. vaikka olisitte erilaisia, teillä on oltava jotain yhteistä, vaikkapa huumorintaju

4. kunnioita itseäsi, mutta kunnioita myös puolisoasi.

5. opetelkaa keskustelemaan myös vaikeista asioista

6. riidan hetkellä kannattaa jättää sanomatta ne ihan kaikkein pahimmat lauseet. Vaikka myöhemmin riita ratkeaa, pahat sanat jäävät mieleen! Eli joskus kannattaa ärräpäät ja haukkumasanat luetella vain omassa mielessä.

35 yhdessä ja vieläkin onnellisia

________________________________________

Mielestäni onnellisen avioliiton yksi salaisuus on kumppanin kunnioitus sekä luottamus. Yhdessä tekeminen ja sopivasti erillään olo. Yhteinen huumori, puhuminen vaikeistakin asioista. Kyky nähdä toinen "aina uudelleen", ilahtua pienistäkin asioista, joita toinen on tehnyt ja näyttää se. Ei saa pitää suhdetta itsestään selvyytenä.

Kompastuskivenä / sudenkuoppana voi olla suhteen pitäminen itsestään selvyytenä. Jos ei kykene asioista sopimaan ja joustamaan, se tuo varmaan ongelmia.

Uudelleen onnistuja

________________________________________

Mieheni vakio vastaus: Me sovimme vaimoni kanssa, että minä päätän isot asiat ja vaimo saa päättää pienemmistä asioista ja hyvin on mennyt jo 35 vuotta. Ps. Niitä isoja asioita ei ole vielä tullut.

Vieläkin yhdessä

________________________________________

Suurin tekijä avioliiton onnistumiselle on tahto! Toisena tulee keskustelun taito molemmilla.

27 vuotta ylä- ja alamäkeä

________________________________________

Ota vastuu ajatuksistasi ja kaikesta mitä sanot tai jätät sanomatta. Älä heti ammu kovilla, vaikene ja mieti miten toivoisit toisen reagoivan itseesi samassa tilanteessa. Vaikeneminen on kultaa ja kulta -sanaa tulee käyttää usein. Hellittelemällä pehmennät iskuja ja saat itsekin anteeksi ja vältät vuosisadan riidan.

Kekkula

________________________________________

Hyvää tuovat liittoon tietenkin ne "perinteiset"; siis anteeksianto ja -pyytäminen, kiitos ja toisen huomioiminen aidosti. Oikeanlainen huonomuistisuus auttaa myös, sillä sudenkuopaksi voi muodostua syyttely vanhoista rikkeistä. Toimi puolisosi sekä myös yhteiseksi hyväksi, se kantaa eteenpäin. Kaikkea hyvää tulevaan liittoosi!

Pian 48v Papin aamenesta

________________________________________

Minun kokemukseni mukaan avioliiton suurin salaisuus on taito antaa ja ottaa omaa tilaa. Kumpikin puolisoista kaipaa sekä yhteistä aikaa että omaa aikaa sopivassa suhteessa. Toisen ei tarvitse osallistua kaikkiin harrastuksiin ja rientoihin eli kumpikin saa pitää osan elämäänsä omanaan. Se ei silti tarkoita salaisuuksia. Se tarkoittaa vain tilaa elää ja hengittää.

Olen nyt toista kertaa naimisissa ja tässä suhteessa (joka täytti tammikuussa 8 vuotta) olen ymmärtänyt, että kukaan ei voi elää elämäänsä toisen kautta. Elämä täytyy osata elää yhdessä kunnioittaen toisen erilaisuuksia sekä ajatuksissa että teoissa. Emmehän halua muuttaa sitä, minkä olemme hyväksi todenneet. Onnea yhteiselle tiellenne! Olkoon polkunne kepeä kulkea ja eteenne tulevat haasteet ylitettäviä =)

Krisu

________________________________________

Kilvoitelkaa toinen toisenne kunnioituksessa.

vaimo 30 vuotta kokemusta

________________________________________

Suurin salaisuus on se että parilla ei ole keskenään ollenkaan salaisuuksia. Kaikki tärkeä jaetaan ja niistä joko nautitaan tai niitä surraan yhdessä. Jaettu ilo on kaksinkertainen ja jaettu suru puolet pienempi. Toisen luottamusta ei milloinkaan saa pettää, sillä sen takaisin ansaitsemiseen saattaa mennä ihmisikä.

Ja viimeiseksi vaan ei vähäisimmäksi: Rakkaus ei ole toisiinsa tuijottamista vaan yhdessä samaan suuntaan katsomista.

SHH, naimisissa 16 vuotta

________________________________________

Onnellisessa avioliitossa edes riidellessäkään ei toinen uhkaa lähteä, ja toista ei oteta itsestään selvänä, parisuhde vaatii työtä myös avioliiton solmimisen jälkeen - käykää edelleen treffeillä... Tehkää asioita yhdessä, mutta molemmilla pitää olla myös omaa aikaa tasapuolisesti ja omia ystäviä.

Outi

________________________________________

OSATA PYYTÄÄ ANTEEKSI..... VAIKKA AINA EI NIIN SYYLLINEN OLISIKAAN, JA SITTEN KESKUSTELLA MIKSI TAPAHTUI NIINKUIN TAPAHTUI.

PETTÄMINEN !

Maikukka

________________________________________

Väittäisin, että suurin sudenkuoppa on, että luovuttaa liian helposti. Kun tulee vaikeaa, kannattaa ensin yrittää hankkia vaikkapa ammattiapua, ennen kuin luovuttaa. Puhuminen toisillenne on kaikkein tärkeintä.

Onnellisen avioliiton salaisuus on läheisyys ja se, että hyväksyy kumppanin sellaisenaan, vikoineen ja muistaa, että toista ihmistä ei ole mahdollista muuttaa millään tavalla, ellei hän sitä itse halua.

15,5 v. naimisissa

________________________________________

Mielestäni onnellisen avioliiton suurin salaisuus on se, että molemmilla on joku ihan ikioma harrastus ja joku ihan ikioma ystävä, näillä mennään pitkälle. Suurin sudenkuoppa on se, jos jompikumpi edellä mainituista puuttuu.

Marjatta

________________________________________

Tärkeintä on hyväksyä se, että aina ei ole kivaa yhdessä oleminen.

R ANNELI

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on haluta rakastaa. Päättää rakastaa. Tietysti yhteinen huumorintajukaan ei ole pahitteeksi.

Pahinta on toisen mitätöiminen. Itsen ei tarvitse aina olla oikeassa. Kaikki on korvien välissä, mitä tarvitaan :)

Tarja 33v naimisissa

________________________________________

Karsi mielestäsi ajatukset muuttaa aviopuolisostasi mieleisesi. Rakasta häntä sellaisena kuin hän on. Toista ei voi muuttaa, itseään voi.

Miska

________________________________________

Asiat puhutaan halki eikä mökötetä tai lähdetä karkuun. Kummallakin on oma tili, niin ei tarvitse raha asioista murehtia. Tietenkin niissä asioissa tulee sovittelua kun ostetaan yhteisesti vaikka huonekaluja tai jotain muuta. Muistetaan pitää yhteisiä tuokioita ja matkoja sittenkin kun lapsia tulee. Sitä jaksaa arkisia asioida käydä taas läpi, kun on yhdessä käynyt vaikka teatteri-matkalla. Muistaa sanoa; minä rakastan sinua!

Sudenkuopat: Antaa tilaa toiselle, luottaa. Kummallakin saa olla omia menoja ja pitääkin olla.

Eijuli

________________________________________

Samanlaiset arvot ja samanlainen musta huumorintaju pitää samanhenkiset ihmiset yhdessä. Jos nämä puuttuvat parisuhteesta, niin puuttuu varmaan rakkauskin.

-Z-

________________________________________

Hyväksykää itsenne ja toisenne sellaisina kuin olette. Arvostakaa ja kunnioittakaa toisianne ja itseänne. Huomaa hänet, hipaise ohimennen, viettele, kujeile leikkimielellä. Älä unohda huumoria. Kerro rakkautesi, kerro toiveesi ja pettymyksesi syyttämättä ketään.

Älä luo muuta mielikuvaa hänestä kuin mikä hän juuri nyt on. Yksi iso sudenkuoppa on molemminpuolinen avoimuuden ja ymmärtämyksen puute. Ei yhteiselo ole sanaakaan sanomaton itsestäänselvyys.

paljon oppinut

________________________________________

Kunnioitus. Miten helppoa on rakastaa ihmistä, jota pystyy kunnioittamaan. Kunnioituksen menettäminen puolestaan kaivaa eteesi sudenkuopan.

Velho

________________________________________

Arvosta puolisoasi, anna hänelle omaa tilaa (aivan konkreettisesti, älä sisusta häntä pois kotoa).

Mitätöinti, tyytymättömyys ja nalkuttaminen karkottavat hänet.

KP

________________________________________

"Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne..."Ja tahtokaa joka päivä..

Kohta 50v tahtonut

________________________________________

Ei onnellisessa liitossa ole salaisuuksia. Tai jos on, niin ne ovat yhteisiä salaisuuksia jotka tekevät molemmat onnelliseksi.

Rehellisyys ja avoin, rakentava keskustelu myös ongelmista kantaa pitkälle. Myös armollisuus toista ja itseäkin kohtaan on tärkeää.

siru

________________________________________

Toista et voi muuttaa, omaa asennettasi voit.

Alkuaikojen kuherrusvaiheen mentyä ohi alkaa arki ja se tuo tullessaan varsinaisen elämänkoulun. Se vaatii työtä, sopeutumista ja ponnisteluja, joskus enemmän kuin voisit vielä uskoakaan. Mutta hyvä asian vuoksi kannattaa tehdä se työ ja ponnistella. Oma avioliittoni on kestänyt nyt 49 vuotta, ja siihen on sisältynyt myötä- ja vastamäkeä, runsain mitoin molempia. Taaksepäin katsoessani olen kiitollinen, että jaksoin niissä pahimmissakin vastamäissä luottaa siihen, että myötätuuli taas kohta puhaltaa, ja että jokainen kolhu tai mutru ei ole maailmanloppu. Aurinko paistaa pahimpaankin risukasaan taas jossakin vaiheessa, vaikka juuri nyt tuntuisi siltä, että tätä vuorta en jaksa kiivetä, tätä taakkaa ja pahaa mieltä en jaksa kantaa.

Vastauksena kysymykseesi sanoisin, että pahimmat sudenkuopat syntyvät siitä, että yrität muuttaa toista elämään tavalla, jolla sinä haluat elettävän, mutta johon toinen ei ihan inhimillisistä ja järjellisistä syistä taivu, koska se ei häneltä luonnistu. Onnellisen avioliiton salaisuutta ei olekaan, se on ihan julkista luottamusta, uskoa toiseen ja meihin yhdessä vaikka koko maailmaa vastaan, toisen hyväksymistä, rehellisyyttä. Yhdellä sanalla sanottun:a rakastamista! Joskus se rakastaminen saattaa olla vähän hakusessa, joskus jopa kadoksissa, mutta kun luottaa siihen, että siellä se pohjilla kuitenkin muhii, pääsee vastamäenkin huipulle, sinne auringonpaisteeseen.

Elina

________________________________________

Onnittelen sinua siitä hienosta ratkaisusta että menet avioliittoon. Tulet tuntemaan puolisosi aina vaan paremmin, mutta vielä tärkeämpää on, että tulet tuntemaan itsesi nykyistä paremmin. Minun ja sinun alueiden lisäksi tulee meidän alue. Kompromisseja pitää molempien tehdä. Voit itse näyttää mallia tässä asiassa puolisollesi, jos se ei jo ole hänellä käytössä. Kukaan meistä ei tahdo pitää runsaasta neuvomisesta, joten muista antaa mahdolliset tarpeelliset vinkit fiksusti, ei paatoksella. Katsele joskus nalkuttavaa vaimoa, varmaan tuttavapiirissäsi on sellainen? Kauhistu nalkuttamista! Se on rumaa sekä miehen että vaimon toimintatapana. Opettele kuuntelemaan ja keskustelemaan. Puhu negatiiviset asiat kahdenkeskeisesti ja positiiviset huomiot puolisostasi porukassa!

Tärkeintä on rakkaus, joka on tahdon asia! Tunteet tulee ja menee, mutta rakkaudellinen puolison huomioiminen ja palvelemien tapahtuu ajatuksella ja rakkauden työtä tekemällä!

Mirjami

________________________________________

Rakkaus: Ehkä se tuli osaksesi

Ehkä se häipyi jonnekin.

Ehkä odotit sen syttyvän itsestään.

Ehkei sitä koskaan ollutkaan

Ymmärrys Hänhän on ihminen, jonka sinä valitsit

Ihminen, joka on kuin aarrekartta

kätkien itseensä esteitä, joihin voi

kompastua,

tai helmen, johon voi ihastua.

Kunnioitus Lähelläsi on ihminen, joka on

ainutlaatuinen.

joka tavoittelee oikeaa.

joka pyrkii parhaaseen.

joka haluaa ymmärtää sinua

Rakkaus/Ymmärrys/Kunnioitus

Tässä ja nyt ja alati.

Saman helmen kerrostumat

vuosien aikana saostuneet

Helmi simpukassa

________________________________________

ONNELLISEN LIITON SALAISUUS:AVOIMUUS, ARMOLLISUUS, ANTEEKSIANTO JA RAKKAUS

SUDENKUOPAT: ITSEKESKEISYYS,"SOKEUS", SULKEUTUNEISUUS JA YLPEYS

SÄRKYNYT

________________________________________

Kumppanin kunnioitus ja kuuntelu. Oman tilan antaminen. Hellyydenosoitukset kesken arjen pyörteen. Onnellinen kumppani uskaltaa olla oma itsensä omine mielipiteineen, toista ei tarvitse miellyttää.

Väkivalta, uskottomuus ja toisen alistaminen syövät niin miestä kuin naista.

111111 avioitunut

________________________________________

Nuorempana ystäväni kertoi: "aviomieheni on puolisoni, lasteni isä, ystäväni ja rakastajani."

Tätä ajatusmaailmaan noudattaen vietän seuraavaksi 22-vuotishääpäivää!

Tiinuliinu

________________________________________

Vastaukseksi molempiin kysymyksiisi sopii lause PAREMPI OLLA ONNELLINEN KUIN OIKEASSA.

50 yhteisen vuoden kokemuksella

________________________________________

Toisen kunnioittaminen ja huomiointi hyvällä.

sinka

________________________________________

Silloin kun teillä on paha riita ja olet tosi vihainen, mutta ehkä jo vähän kyllästynyt riitaan tai et enää edes muista mistä se alkoi, mene puolisosi luo ja sano "Rakastan sinua" ja halaa. Toimi yhteiselon alkuaikoina ja toimii edelleen lähes 40 vuoden jälkeenkin.

Kikka

________________________________________

Puhuminen ja sopiminen. Luottamuksen ja yhteyden kokeminen lujittaa puolisot toisiinsa. Se edellyttää ponnisteluja, on opeteltava puhumaan ja jakamaan ajatuksiaan. Riitojen selvittäminen niin, että se johtaa anteeksipyytämiseen, -antamiseen ja sopimiseen on meille ollut tärkein tie yhteyden rakentamisessa ja toinen toisensa ymmärtämisessä ja tukemisessa.

Usko avioliittosi kestämiseen, se kantaa ja johtaa tekoihin! Niin mekin teemme.

Me 33 v.

________________________________________

Lainaa kirjastosta Bas Kast:n kirja "Rakkauden selitys". Siinä on pitkän avioliiton salaisuudet. Hyviä hetkiä, kannustavia sanoja, kehuja, halauksia ja ymmärrystä pitää olla viisi kertaa enemmän kuin arvostelua ja kritiikkiä. Tällä suhdeluvulla selviytyy. Kirjassa on myös ne sudenkupat kerrottuna ja etääntymisen vaiheet kuvattu, joten jos ne tuntuvat tutuilta, niin tietää kääntää kelkkansa.

mama

________________________________________

Hei! Olen ollut saman miehen kanssa naimisissa kohta 29 vuotta. Pitkän liiton salaisuus on mielestäni hyvistä asioista ääneen kiittäminen, jokailtainen "minä rakastan sinua" ja tietty sinnikkyys silloin, kun kaikki ei välttämättä olekaan ihan hirviän henuusta. Onnea teille yhteiselle elämällenne!

Vaimo vm -84

________________________________________

Suurin salaisuus on mielestäni rakkaus ja mikä tärkeintä puoliso on paras ystäväsi. Suurin sudenkuoppa on hellyyden puute (halausten, suukottelujen yms).

Eve

________________________________________

Meidän liittomme on kestänyt nyt 28 vuotta. Edelleen pilke silmässä kerromme kyselijöille, että sen salaisuus on tuplatäkki, jonka alla toista ei pääse pakoon, vaikka haluaisikin mököttää. Kosketuksessa on suuri voima.

Anni

________________________________________

Sukuni vanhat naiset tiesivät, miten avioliitto kestää: Hyvän miehen kanssa sulje toinen silmä, pahan miehen kanssa sulje molemmat.

Titta

________________________________________

Halaa ja suukottaa toista jokainen päivä, pitää sylissä, myös silloin kun lapsia alkaa olemaan. Alkaen siitä että aamulla ensin töihin lähtevä antaa toiselle suukon. Samoin töistä kotiin tullessa. Näin on meillä menty nyt pari vuosikymmentä ja selvitty yli vastoinkäymisten, joita aina tulee.

Suurin sudenkuoppa on tämän unohtaminen. Helposti hellyydenosoitukset ajan myötä siirtyykin lapsiin, tai lemmikkeihin ja elämänkumppani jää vähemmälle, vaikka tarvitsisi sitä entistä kipeämmin kaipaisi.

Hande

________________________________________

sudenkuopat:

-jos et pidä huolta vastavuoroisuudesta, etkä siksi saa mitä haluat eli olet liian kiltti, silloin alat olla salaa vihainen

-jos muistuttelet ja vihjailet, mutta et puhu suoraan

onnenohjeet:

-huono muisti, eli annat anteeksi

-halaat ja suukottelet pyytämättä

-pidät huolta läheisyydestä, mutta myös omista innostuksen aiheista eli erillisyydestäkin

-hankit yhteisiä juttuja, joista kumpikin tykkää

Tulikukka

________________________________________

Parasta on yhteinen huumorintaju, hoksata asiat ja nauraa yhdessä! Meillä se on toiminut jo 54 vuotta;) Suurimmat sudenkuopat vaanivat ihan pienissä jutuissa: se, että alat "nalkuttaa" jostakin täysin merkityksettömästä asiasta. Mieti kahteen kertaan, onko niin tärkeää heti sanoa, ja sitten myöhemmin, jos asia kiusaa sinua, ota puheeksi positiivisessa hengessä!! Oikein pitkää, hyvää ja onnellista tulevaisuutta avioliitossasi!

Ittamar

________________________________________

Mene nukkumaan vasta kun olet sopinut päivän aikana olleet pienetkin erimielisyydet. Muista aina lähtiessä, vaikka kuinka pienelle käynnille, sanoa heipat. Pienet eleet, kosketukset, hellyyden osoitukset arjen keskellä ovat korvaamattoman tärkeitä. Rakkaus ei koskaan katoa eikä myöskään ole itsestäänselvyys - huolla sitä kuin kalleintasi!

Pian 38 yhteistä vuotta

________________________________________

Olemme olleet naimisissa yli 40v ja mielestäni onnellisen avioliiton salaisuus on tämä:

- Älä yritä muuttaa toista, sillä vain itseään voi muuttaa!

Ts. Hyväksy toinen sellaisena kuin hän on ja ole joka päivä kiitollinen siitä, että sinulla on hänet :)

Minni Hiiri

________________________________________

Anteeksi antaminen ja saaminen on suurin lahja! ja sen päälle unohtaminen. Tottahan toki tarvitaan keskustelua eli puhu, puhu, puhu. Kuuntelemisen jalo taito on tärkeää. Jos oma mies sattuu olemaan sellainen, joka ei jaksa ihan kaikkea puheripuleita kuunnella ja itse olet kova puhumaan, suosittelen soittamaan parhaimmalle ystävälle ja purkamaan enimmät hälle ja kun mies tulee töistä, niin on sitten sopivasti asiaa vielä hänellekin kerrottavana:) Näin meillä on mennyt ensimmäiset kymmenen vuotta ja hyvältä näyttää ja onnellisia ollaan!

anna anteeksi

________________________________________

Toisen ihmisen ja myös oman itsensä kunnioitus ja arvostus, tilan antaminen hänelle ja itselle. Avoin vuorovaikutus, pitää voida puhua niin huonoista kuin hyvistäkin asioista ja olla eri mieltä rakentavasti. Samansuuntaiset odotukset elämältä, mutta on ymmärrettävä, että elämään ja parisuhteeseen kuuluu aina hyviä ja huonoja päiviä. Molemmilla pitää olla tahto tehdä suhteen eteen kaikki se, mitä voi, yksinään ja yhdessä.

Kun näitä asioita ei huomioida, niistä tulee herkästi sudenkuoppia, joista on vaikea nousta ylös. Itsekkyys suhteessa lienee pahin mahdollinen sudenkuoppa. Parisuhde/avioliitto on kahden ihmisen sopimus siitä, että yritämme yhdessä toisiamme tukien.

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on jokaisen sydämessä, mitä minä tähän liittoon haluan satsata. Mitään yleistä sääntöä ei liene olemassa. Kun on halua ja tahtoa, niin onnistuu missä vain...myös avioliitossa. Kristiinalle onnellista avioliittoa!

Mari

________________________________________

Onnellinen avioliitto; että osaa katsoa kauemmas, ajatella, että tämä on vain tämä vaihe, ja se menee ohi (esim. rankka pikkulapsi-perhevaihe) ja se että ei mene mukaan toisen huonoon tuuleen / kiukutteluun. Sudenkuoppa; pettäminen, siitä ei yleensä nousta. Rikottu luottamus on aina rikottu, vaikka sitä paikkaisi.

Morsian vm. -83

________________________________________

Pitkälle on selvitty kolmella eväällä: 1) muista, että toinen rakastaa sinua silloinkin kun hän on pahalla tuulella tai eri mieltä; 2) muista osoittaa hellyyttä ja huomiota myös arjen keskellä; 3) kiitä ja ole kiitollinen. Päälle ripaus huumoria ei ole ollut pahitteeksi.

Kahdeksan vuotta ja aina paranee

________________________________________

Onnellisuus on se, että pystyy kumppanin kanssa keskustelemaan kaikista asioista, vaikeistakin. Mielestäni kumppanilla tulisi olla samanlaiset perusmielipiteet; rahankäyttö, asuminen, vapaa-aika. Näillä pääsee jo pitkälle. Pelkällä rakkaudella ei selviä, kun korkeintaan 4 vuotta.

Sudenkuoppa voi olla juuri erilainen rahankäyttö, asumismuodon erilaiset toiveet ja täysin erilaiset vapaa-ajan vietot. Myös erilaisuus lastenkasvatuksessa voi muodostua kompastukseksi.

Olen sitä mieltä, että kummankin pitää tehdä töitä parisuhteen eteen ja palvella toista. Molempien tulee tehdä kodin töitä tasapuolisesti. SE TEKEE JOKA OSAA JA EHTII PAREMMIN! Ei miesten ja naisten töitä, mutta monta kertaa naiselta onnistuu parhaiten "keittiötyöt" ja mieheltä "vasaratyöt".

Risto 38 vuotta aviossa

________________________________________

Kuuntele häntä, puhukaa kaikesta, pyydä ja anna anteeksi, kunnioita häntä, älä arvostele häntä muiden kuullen, kannusta ja rohkaise häntä. Vaikka olisitte kuinka kauan olleet naimisissa, kerro aina erotessanne (vaikka sitten lähtisitte töihin tms.), että rakastat häntä.

Mustarastas

________________________________________

Älä valita puolisosi virheistä suvulle: sinä annat anteeksi ja löydät hyvät puolet, äitisi ja isäsi eivät. (ja sitten sinä olet se typerä jota ei kukaan kunnioita)

27 vuotta aviossa

________________________________________

Rehellisyys, anteeksianto ja keskustelun taito ovat tärkeimpiä asioita. Sudenkuopista suurimpia lienevät vaikeat ajat ja toisen tukeminen silloin, kun itselläkin on vaikeaa. Silloin on hyvä muistaa, että olemme tässä yhdessä.

Yrittäjä

________________________________________

Jos haluaa jakaa elämän toisen kanssa, saa elämäänsä hänen sekä valo- että varjopuolet. Onnellisuuden salaisuus on, että hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on eikä yritä muuttaa toista.

Lila S.

________________________________________

Kyse on pitkälti tahtomisesta kiinni, silloinkin kun ei mene hyvin! Suhteeseen kuuluu ylä- ja alamäet, jotka saattavat kestää pitkäänkin.

Loukata ei saa ja tahdikas pitää olla riidellessäkin.

Älä tee mitään mitä et halua toisenkaan tekevän.

Tee hyviä tekoja ja huomionosoituksia.

Anna tilaa.

Kukaan ei ole täydellinen. Älä odota liikaa, kaikkeen ei yksi ihminen pysty (eikä tarvitsekaan). Ystävät ovat tärkeitä.

Hyvä lisää hyvää myös parisuhteessa.

25v. yhdessä

________________________________________

Toisen kunnioittaminen ja kuunteleminen olisi ehdottoman tärkeää. :)

Sandelson

________________________________________

Ei pidä avioliittoa itsestäänselvyytenä. Suurin sudenkuoppa on että pitää avioliittoa itsestäänselvyytenä.

Master

________________________________________

Kun aikoinani hyvin nuorena menin naimisiin, syvin toiveeni oli: Haluan tehdä tämän ihmisen onnelliseksi. Kun mieheni sitten vuosikymmeniä myöhemmin makasi sydäninfarktin saaneena sairaalavuoteella, emmekä vielä voineet tietää katkeaako hänen elämänsä nyt tähän, hän sai kuitenkin sanotuksi: Olen ollut maailman onnellisin ihminen siitä asti kun sinut tapasin. Yhdessä ahdistuksen kanssa tunsin valtavaa iloa: Olin onnistunut tavoitteessani! Sen jälkeen saimme elää vielä monta vuotta yhdessä, silloinkin yritin muistaa, mitä pappi vihkimisen hetkellä oli sanonut: Tärkeintä on rakkauden jokapäiväinen voittaminen, Siinä on itse kullakin kilvoittelemista, sillä kaikki elämän päivät eivät ole helppoja.

Aika harvoin sattui, mutta sattui, että mieheni oli pahantuulinen ja näytti sen myös ulospäin. Kerran maalasin sinisen ristin (tulitikun kokoiset sakarat) makuuhuoneen seinään katonrajaan. Jouduin tekemään saman uudelleen. Kerran hän makasi sängyllään ja katseli ylös. Hei, mitä nuo ristit tuolla ylhäällä ovat? Minä selitin: joka kerta kun äkäilet, enkä edes tiedä mistä on kysymys, maalaan ristin seinään. Huomaamattani ristit hävisivät seinältä, eikä uusia ollut enää tarve maalata!

Pirkko

________________________________________

Älä kuvittele tietäväsi mitä toinen ajattelee, tai aikoo sanoa, anna rakkaallesi oikeus olla joka päivä "tuore". Älä kilpaile oikeassa olemisen kanssa, totuuksia on monia, myös puolisosi totuus on oikea. Uskalla levätä suorittamisesta, näin myös puolisollasi on lupa olla inhimillinen ihminen.

kirsti

________________________________________

Tehkää elämästänne omannäköisenne. Sellainen kuin TE sen haluatte olevan. Menkää sitä kohti mitä haluatte, jättäkää välille ristiriitaisuus, salailu ja kyräily. Se mitä teette, tehkää yhdessä.

jonnanen

________________________________________

Ensin rakkaus itseen, niin ei tarvitse epäillä

toisen rakkautta.

mummu 2013

________________________________________

Ensin onnittelut. Kyllähän kaiken a ja o on yhteen hiileen puhaltaminen. Sovitaan teidän perheen säännöistä. Kunniotetaan puolisoa ja annetaan arvoa hänelle. Toista ei voi muuttaa mieleisekseen.

Ake, 44v hynttyyt yhdessä

________________________________________

Suukot ja halit, kun siltä tuntuu kuuluvat joka päivään! Läheisyys tärkeää ja toisen huomioiminen. Ei koskaan suuttuneena nukkumaan vaan tehdään sopu heti alkuunsa. Huonolla tuulella saa olla, mutta kerrottava syy ettei tule väärinymmärryksiä. Toisen huomioon ottamattomuus ja välinpitämättömyys.

hintriikka

________________________________________

"Kilvoitelkaa toistenne palvelemisessa" Ja jos seuraa kauan onnellisesti naimisissa olleita pariskuntia, niin näinhän ne tekevät.

Maija

________________________________________

Minun 20 vuotta saman miehen kanssa eläneellä on yksi ohje ylitse muiden joka pätee alkuhuuman jälkeiseen harmaaseen arkeenkin: "OMAT JA YHTEISET MENOT" rajat muistaen, toinen toista kunnioittaen ja omat sekä yhteiset ystävät myöskin säilyttäen. Ystäväthän ovat elämän suola ja hyvä aviosiippa sokeri!!

TINTTI vm-64

________________________________________

Osataan riidellä ja antaa anteeksi, riitelyyn ei kuulu menneitten kaivelu, eikä toisen ulkonäön tai luonteen irvailu. Toisen arvostaminen, yhdessä tekeminen yhteisen elämän eteen, aamun aloittaminen halaamisella, aina kun se on mahdollista, kun ei koskaan tiedä koska se on viimeinen kerta kun toista pääsee halaamaan ja sanoa toiselle että rakastan. Silloin ei voi mennä päivä huonosti.

Aasla

________________________________________

Joustavuus ja toisen ihmisen kunnioitus! Toista ei voi muuttaa, vain omaa suhtautumista, joten arvosta puolosoasi! Muista aina, että Sinä päätät, miten suhtaudut puolisoosi; teetkö molempien päivästä ikävän vai joustatko itse jostain tosi turhasta!

Irmeli

________________________________________

Kunnioittaa, kuunnella ja huomioida toisensa. Molemmilla vapaus kehittää itseään, olla kannustava. Läheisiä lämmöllä toisilleen ja Rakastaa pyyteettömästi. Sudenkuoppa, jos nämä eivät toimi.

Paular

________________________________________

Onnellisen liiton suurin salaisuus on hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, sillä toista ihmistä ei voi muuttaa, vain omaa suhtautumista. Pahin sudenkuoppa on varmaan se, että pitää toista liian pitkään itsestäänselvyytenä eikä huomaa tarpeeksi ajoissa sitä, kuinka ajautuu kauemmas - itse olen tähän langennut, en suosittele kenellekään! Siksi, hyvät ihmiset, tehkää aivan arkisia asioita yhdessä, pysykää toistenne lähellä niissä tavallisissa tilanteissa, kuunnelkaa ja puhukaa!

siipirikko lintu

________________________________________

Nyt toisessa yli 25v. sanoisin, että kyllä se vanha neuvo, sopia mahdolliset erimielisyydet, joka ilta.

Aamulla on hyvä herätä ja sanoa rakkaalleen " hyvää huomenta " jos illalla sanoi " Hyvää yötä kulta"

Toinen hyvä neuvo on muistaa "puhua" - mykkyys vie suolan suhteesta.

Hannaliina

________________________________________

Avioliittoon menon motiivi ratkaisee. Yhdestä mahdollisuudesta ottaa selvää onko motiivit yhteensopivia, yhteensovitettavissa, on kerrottu kirjassa Steven Reiss: Who am I? The key 16 basic desires that motivate our actions and define our personalities. Kirjassa on hyvä luku myös parisuhteeseen liittyen.

careshare

________________________________________

Onnellisen avioliiton suurin salaisuus on puolison kunnioittaminen erilaisena ihmisenä, sitoutuminen ja epäitsekkyys, mikä mahdollistaa toistensa tarpeiden täyttämisen ja hyvän käytöksen rakkaintaan kohtaan. PUSU PÄIVÄSSÄ sinetöi suhdetta.

Suurmmat sudenkuopat löytyvät vuorovaikutusongelmista, kun puolisot eivät kykene selvittämään erimielisyyksiään rakentavalla tavalla. Repivät riidat ilman sovintoa ja anteeksipyyntöä kasvattavat ajan kuluessa pettymysten muurin puolisoiden välille. Toisen syyttely, mitätöinti, ala-arvoinen puhetyyli ja jatkuvat valitukset ovat kuin syöpä, joka nakertaa rakkauden ajan saatossa pohjalukemiin. Ollaan tilanteessa: "Ton kanssa ei jaksa enää elää!"

orvokki

________________________________________

1. Anteeksi antaminen, joskus jopa silloin kun ei edes pyydetä.

2. Toisen vikoilu

Sirpa

________________________________________

Kohtele puolisoasi, niin kuin toivoisit hänen kohtelevan sinua. Jokaisen täytyy saada olla oma itsensä, eikä toista saa yrittää muuttaa mieleisekseen. Muista joka päivä hänestä ne ominaisuudet johon rakastuit. Luottamusta ei voi opetella, se täytyy ansaita.

Niinä pahoina päivinä, on osattava joustaa ja antaa anteeksi. Nukkumaan ei saa mennä riidoissa, vaan laihakin sopu on uuden aamun alku. Suurin virhe on että toinen lyö. Sitä ei voi antaa anteeksi tai unohtaa. Silloin liitto on menossa nurin.

kerran eronnut ja uudelleen vihitty

________________________________________

Ei parisuhde suurensuuria tekoja tai ihmeitä lopulta vaadi jos se on luotu kestämään: Puolison arvostamista, avointa yhdessä ja erikseen kasvamista, yhteyden ja rakkauden löytymistä ja sen vaalimista, niin myötä kuin vastamäessäkin. Vaaraksi taas on ruusunpunaisten unelmien ja haaveiden maailma, ei avioliittokaan aina ruusuilla tanssimista ole, asiat täytyy vain asettaa oikeisiin mittasuhteisiin ja toisen kanta täytyy kyetä hyväksymään, tavalla tai toisella.

Esmeralda

________________________________________

Anna tilaa toiselle, olla erilainen, ajatella ja toimia erilailla kuin sinä - silti olematta väärässä :)

Arja

________________________________________

Tunteiden kuuntelua ja arvostavaa kohtaamista kun käytät, onnistut varmasti. Ole varma itsestäsi, äläkä syyllisty joutavaan mustasukkaisuuteen. Ihailkaa yhdessä kaikkea kaunista, myös naisia. Opettele se sanomaan ääneen. Jos vähättelet rakkaasi toivomuksia ja mielipiteitä et onnistu. Anna hänelle omaa tilaa. Onnea matkaan.

Onnistuja

________________________________________

Luottamus, luottamus, luottamus! Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Tee niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän. Hellyyttä, suukkoja, positiivisia yllätyksiä! Kannustaa ja tukea toisen ihmisenä kasvamista.

Sudenkuoppia edellisten puute...

Jokke

________________________________________

Olemme olleet avioliitossa 43 vuotta ja suurin ohje pitkään liiton menestymiseen on äidiltä saamani, jota olen koettanut noudattaa ja siirtää myös kolmelle lapselleni vaihtelevalla menestyksellä, eli: älä anna koskaan auringon laskea riidan yli, ja esimieheltäni saatu: jokaisella mustimmallakin pilvellä on kultainen reuna!

Joka suhteeseen mahtuu aina myötä ja vastamäkiä ja varsinkin pitkään liittoon, mutta kunnioita toista, ota hänet huomioon ja muista joka ilta kiittää, kädet yhteen liittää ja kertoa, että rakastat!

Näillä mennään, vaikkei se elämä todellakaan AINA ole mitään ruusuilla tanssimista....

ansu

________________________________________

Paljon kunnioitusta, välittämistä, kuuntelemisen taitoa sekä anteeksi antamisen ja pyytämisen taitoa. Liikaa ei saa tulla anteeksi pyydettävää eikä anteeksi annettavaa. Tämä oli äitini opetus 50 avioliittovuoden jälkeen, ja hyvin on toiminut äidin ohjeet. Onnea Sinulle tulevaan avioliittoosi.

Marjaana

________________________________________

Muistakaa puhua toisillenne. Muistakaa aidosti kuunnella toisianne. Selviätte mistä tahansa kun kuuntelette ja puhutte. Ajatustenlukutaitoa ei ole kellään. Mykkäkoulu on pahin sudenkuoppa.

Kati

________________________________________

Tärkeintä on molempia tyydyttävä seksielämä ja toiselle tilan antaminen. Pahinta on kun alkaa pitämään toista itsestään selvyytenä.

MInde202

________________________________________

Avaimet onneen: kärsivällisyys, kärsivällisyys ja kärsivällisyys. Lisäksi Anteeksiantaminen - loputtomasti. Muistutus: vain itseään voi muuttaa, ei toista.

Sudenkuoppa: unohtaa, että on syntynyt tänne maailmaan palvelemaan muita.

mie vaan, vanha mummu

________________________________________

Avioliitto on kuin oma yritys, jokainen haluaa oman yrityksensä menestyvän. On välillä huonoja aikoja ja hyviä, kun tahto yhdessä pysymiseen molemmilla on vahva, siinä sen salaisuus. Yhdessä tekemistä, olkoon se sitten mitä tahansa. Sudenkuoppana pidän puhumattomuutta ja ettei kerro tunteistaan olkoon ne sitten minkälaisia tahansa.

Päivi

________________________________________

Jokainen päivä kannattaa aloittaa sanomalla puolisolle: "Hyvää huomenta kulta!" ja jokaisena iltana sanoa: "Hyvää yötä rakas, nuku hyvin ja näe kauniita unia!" Joka ilta kannattaa käydä läpi päivän tapahtumat ja sopia riidat ennen nukkumaan menoa. Sanoohan sanakin, että pitää sopia ennen auringon laskua, joka tarkoittaa samaa. Kannattaa pyytää anteeksi ja kiittää, vaikka ei aina olisi aihettakaan. Joskus anteeksi pyytäminen avaa ihan uuden kanavan toisen mielenmaailmassa, jos hän ei ole halukas pyytämään anteeksi jotakin mitä on töpännyt. Halatkaa joka päivä ystävänhalaus, ei aina tarvitse olla eroottisia halauksia!

Tutustukaa yhdessä vihkiraamattuunne, sieltä sitä viisautta saa ilmaiseksi ja neuvot toimii varmasti!

Siunausta liitollenne!

Ritu

________________________________________

Älä arvaile tai yritä tulkita toisen tunteita ja ajatuksia. Kysy. Puhukaa. Puhukaa. Silloin kun loppuu puhuminen, alkaa tulkitseminen ja siinä on suuret mahdollisuudet mennä vikaan. Sitten alkaa käyttäytymään omien tulkintojensa mukaisesti, eikä kuten toinen tarvitsisi tai kuten tilanne vaatisi.

Muistakaa huomioida toinen joka päivä. Suukko ja hali, ettei kosketuksen tunne häviäisi.

Onnea ja pitkää liittoa teille toivoen!

Kerttu

________________________________________

Kaikkein tärkeintä on kuunnella toista enemmän kuin puhua tai vaatia vastauksia. Nauttia pienistä hetkistä ja suunnitella yhdessä suurempia. Antaa toisen olla sellainen kuin on, eikä vaatia muuttumaan - vaan oppia itse sopeutumaan uudenlaisiin tilanteisiin oikealla asenteella.

Päivi 37v yhteistä taivalta takana, joista 29 naimisissa

________________________________________

Anna toiselle tilaa elää ja hengittää. Avioliitto ei saa olla pakkopaita, se tukahduttaa suhteen. Molemmilla pitää olla myös "se oma juttu", oma harrastus jne. Hienoa on myös, että on jokin yhteinen harrastus (esim. mökkeily). Tsemppiä!

Murmeli

________________________________________

Hei!

Ihan ensimmäisenä tuli mieleen vanha viisaus, että vain itseäsi voit muuttaa. Olen ollut lähes 30 v. naimisissa ja vasta viime vuosina olen hyväksynyt asian kunnolla. Hyväksyn mieheni juuri sellaisena, kuin hän on ja mietin vain ja ainoastaan, kuinka voin muuttaa omia tapojani toimia, että olisin tyytyväisempi. Ja ihme on tapahtunut: yhtäkkiä mieheni on alkanut muuttua toivomaani suuntaan. Elämä on ihmeellistä! Usko omaan viisauteesi, se kyllä pitää sinut oikealla polulla.

Elsu

________________________________________

Ensin rakkaus itseen, niin ei tarvitse epäillä toisen rakkautta.

mummu 2013

________________________________________

Avoimuus kaikessa, rehellisyys ja luottamus. Ennen kaikkea olkaa rehellisiä toisillenne ja puhukaa asioista vaikka olisi kuinka vaikeita.

2004

________________________________________

Antaa tilaa toiselle ja tehdä yhdessä asioita ja myös erikseen. Määrätä toista tekemään sellaista mitä toinen ei halua ja olla kuuntelematta toista.

Pelletär

________________________________________

Sudenkuopat... alistaminen, eriarvoistaminen, kahlitseminen, yrittäminen muuttaa, näillä meillä meni pieleen....

kipene

________________________________________

Olen ollut naimisissa vasta vajaat neljä vuotta, mutta itse ainakin yritän noudattaa seuraavaa: kohtele puolisoasi hyvin ja huomioi hänet kuten huomioit toisetkin ihmiset, eli älä kuvittele omistavasi häntä vain koska olette naimisissa. Toista ei pidä lytätä millään "puolison oikeudella" minun mielestä. Löytäkää myös oma "liimanne", meidän suhteessa ainakin huumori on tosi tärkeä juttu!

Käymme yhdessä ain...Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot