Pe 28.4.Ilpo, Tuure, Ilppo, Ture» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Mitä sinä olet oppinut puolisona? Kerro parhaat vinkkisi hyvän parisuhteen hoitoon ja ylläpitoon. Miten se rakkaus kasvaa ja syvenee ensihetkistä eteenpäin?Tärkeimmät asiat ovat kuunteleminen ja puhuminen. Sen sijaan, että olettaisin mitä toinen ajattelee ja tarkoittaa, kannattaa oikeasti kuunnella mitä hän sanoo (ja kysyä myös). Monesti asiat eivät olekaan niin kuin olin kuvitellut. Minun pitää myös itse sanoa mitä minä ajattelen ja haluan.

Hyvin helposti oletan toisen tietävän sanomattakin mitä tarvitsen ja haluan, mutta eihän se niin mene. Turha on kiukutella kun asiat eivät mene niin kuin haluaisin, jos en ole tuonut ajatuksiani edes esille. Kuuntelemalla ja puhumalla turhat väärinkäsitykset jäävät pois ja ymmärrämme toisiamme paljon paremmin.

Marja

====================


Rakkaus? Kuka sen loppujen lopuksi osaa oikein määritellä? Meidän parisuhteeseen kuuluu molemminpuolinen luottamus, tunnetaan vastuu itsestä ja toisesta niin ajatuksissa kuin teoissakin. Voi aina välillä pysähtyä miettimään myös sitä, miltä toisesta tuntuu, sillä liika itsekkyys johtaa etääntymiseen puolisosta. Täydellistä rakkautta tai onnea ei ole olemassakaan. Nykyisin vain näyttää siltä, että hyvin monet juoksevat tämän harhan perässä.

Ps. Hyvä, leveä vuode, mutta yhteinen peitto on toimiva ratkaisu. Pelastaa monelta riidalta. Kokemusta kohta 30 vuotta! Kannattaa kokeilla!

Mies

====================

Olen toisen kerran avioliitossa, ensimmäinen päättyi eroon. Päätin, etten toista virheitäni. Olen koettanut olla rehellinen, raatorehellinen, ainakin omista tunteistani ja toiveistani. Jos haluan jotain, sanon sen, jos en, sanon senkin. Mieheni tietää sen ja luottaa, eikä hänen tarvitse arvella, mitä oikeasti haluan.

Pidämme yllä kosketusta. Kun kulkee toisen ohi, voi hyväillä toisen selkää tai taputtaa pyllylle. Menemme aina sohvaan vierekkäin, lähelle.

Pilailemme ja leikimme. Sanomme miten paljon tarvitsemme toisiamme. Joka aamu ennen töihin lähtöä ja aina töistä palattua annamme suukon. Siitä on tullut hauska rituaali, kun toinen jopa juoksee autotallille puolipukeissa huutaen: "Suukko unohtui"

Missu

====================

Jokapäiväinen jollain lailla huomioiminen. Kun on itse väsynyt, kiukkuinen tai muuten ahdistunut, sitä pitää siitä muistuttaa itselleen. Mutta se kannattaa. Vaikkapa vain ohimennen hipaisu tai kehu - tekee ihmeitä.

Apa

====================

-Jos kumpikin puoliso pyrkii parisuhteessa antamaan toiselle vielä hiukan enemmän kuin mitä itse kokee häneltä saaneensa, syntyy positiivinen, itseään vahvistava nousukierre.

-Toisen kunnioittaminen on kaiken a ja o. Ketään ei voi omistaa, eikä toiselta voi vaatia mitään - ainoastaan itseltään.

-Muista, että toinen ei ole itsestäänselvyys, ja ole kiitollinen joka päivästä jonka saat hänen kanssaan jakaa!

-Tärkeimmät muistettavat sanat parisuhteessa ovat "Kiitos", "Anteeksi" ja "Rakastan sinua"

-Se kuinka kohtelet puolisoasi vaikuttaa häneen: Jos pidät ja kohtelet häntä maailman parhaana puolisona, hänestä väistämättä tulee sellainen!

Kaisuli

====================

Mitä olen oppinut noin 18 vuoden avioliiton aikana? Oikeastaan kaksi asiaa:

Älä KOSKAAN pidä toista ihmistä tai hänen tunteitaan itsestäänselvyyksinä.

JA

Jos minulla on hyvä päivä, niin meillä on.

Niin yksinkertaista se on ;) Vai onko?

Marili

====================

Vanha totuus on se, että kun jättää joka toisen nokkavan lauseen sanomatta, säilyy molempien mieli hyvänä!

Vansku

====================

On toiminut hyvin: koetan joka päivä kysyä/sanoa: olenko jo kertonut, että pidän/tykkään jne. sinusta kovasti? Kaikenlainen muukin kehuminen ja/tai kohteliaisuus toimii kuin häkä. Saatu hymy on niin kaunis, että jalat meinaa mennä alta. Samalla tulee käytyä pikainen itsetutkiskelu omasta tykkäämisestä, koska haluan olla rehellinen. Olisi pitänyt tämä tietää jo nuorempana, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Kurikka

====================

Aluksi kaikki on rakkautta mutta se hyytyy pikku hiljaa ja kuolee…

silja77

====================

Voi, miten vaikeaa se on ollut edes vähän oppia huomioimaan toisen tarpeet ja tekemään yhdessä kompromissia, silloin, kun toiveet ja tarpeet ei käy yksiin. Uskon oppineeni edes vähän tuota asennetta ja se on totisesti auttanut monessa kiperässäkin paikassa. Sitä jo lähes 50v yhteiselon aikana on kyllä oppinut tuntemaan toisen halut ja toiveetkin. Niin, että eikun opettelemaan vaan lisää. Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia hyvää!!

Pirkko-mummo

====================

Parisuhdetta on kestänyt virallisesti 34 vuotta (kihlauksesta laskettuna). Tänä vuonna olemme voineet sanoa: vihdoinkin kahden!

Huumori on hyvä lääke silloin, kun tarvitaan ymmärrystä mies- ja naisnäkökulmien lähentämiseen toisiinsa. Kun avoimesti myönnetään, että aina ei voi olla samaa mieltä, eikä tarvitse olla, niin elämä muuttuu väljemmäksi. Ei tarvitse väitellä, kumpi on oikeassa - molemmat ovat sitä, omalta kannaltaan.

Hiti

====================

Olen kasvanut paljon Henrin tyttökaverina ja myöhemmin erittäin hyvänä ystävänä, noin 10 vuoden ajan…

Vinkkini olisi se, että on tärkeä, mitä ajattelee siitä toisesta, että kannustaa häntä ajatuksessa lämpimästi ja kunnioittaa häntä esim. sillä ettei puhu selän takana sammakoita hänestä..

Syyllistäminen on kanssa aika myrkyllistä puuhaa, jos esim. toinen on vaan väsynyt tai peruu jotakin, niin kannattaa hyväksyä sen sijaan, että alkais kiristää...

On erittäin hyvä hetki sekin, kun tokaisee oivalluksia sillä toiselle, että millainen hän on syvimmillään, mitä hän haaveilee... sillä huomaa, että kuinka hyvin tunnetaan toisiamme, joskus paremmin, kuin itseämme...

Semmosta. Kannustamista, kunnioittamista, vapautta..

Eszter

====================

Parisuhteessa oppii paljon asioita ennen kaikkea itsestään ja omista toiminta- ja reagointitavoistaan. Oman pienuutensa ja haavoittuvuutensa kanssa joutuu painiskelemaan, ja lopulta sen hyväksymään.

Rakkaus kasvaa ja pysyy yllä avoimuuden ja pienten arkisten tekojen avulla: kun käy yksin kaupassa, ostaa toiselle jotakin pientä, josta hän pitää, vaikkei hän sitä olisi pyytänyt; lähettää tekstiviestin kesken työpäivän; kysyy toiselta, mitä kuuluu ja todella kuuntelee.

Tai toisin sanoen, hyvin yksinkertaisesti.. ei koskaan kohtele puolisoaan huonommin kuin ystäviään.

Hanna

====================

Anna enemmän, saat itsekin huomaamatta enemmän. Kehu. Kiitä. Kerro tunteistasi. Opi virheistä. Ole valmis kehittämään itseäsi. Elä omaa elämää, ja anna puolisonkin pitää jotain itsellään, kaikkea ei tartte tietää: Ne pienet omat jutut pitää elämässä kiinni. Harrasta yhdessä koko perheen voimin. Halaa. Nauti hetkestä. Osoita hellyyttä.

Kati

====================

Arvosta puolisoasi ja näytä se hänelle kuten myös rakkautesi. Tarkoitus voi olla hyvä, vaikka aina ei onnistuisikaan. Anna hänelle, mitä hän tarvitsee, vaikkei aina pyytäisikään, myös omaa aikaa ja mahdollisuus levätä. Keksikää yhteisiä hyviä, hauskojakin, juttuja, joita muistella jälkeenpäin.

Maria

====================

Itse asiassa tämän opin äidiltäni. Kun on sinut itsensä kanssa, hyväksyy itsensä ja rakastaa itseään, on muiden helpompi olla minun kanssani. Niin totta ja niksi toimii enemmän kuin hyvin. Pitkässä parisuhteessa on ehtinyt tapahtua yhtä sun toista, ja aina olemme toistemme tukena olleet. Mutta koskaan tämä suhde ei ole voinut niin hyvin kuin nyt, kun olen oppinut hyväksymään itseni.

H.M.

====================

Saman miehen kanssa 34 aviovuoden jälkeen olen vihdoinkin oppinut, että toista ei voi muuttaa. Helpointa on aloittaa muutos itsestä, jolloin toiselle tehty hyvä heijastuu takaisin ja sen jälkeen molemmat voivat paremmin ja ovat onnellisia. Tärkeää on, että tavoitteet elämässä, työssä, perheessä ovat yhtenäiset tai ainakin täydentävät toisiaan. Yhdessä tekeminen ja välillä arjen rutiineista irtaantuminen lomilla, retkillä, harrastuksissa, ystävien luona, auttavat parisuhteenkin hoidossa.

 Nuorena lapsiperheenä rakensimme talon, jossa asuttiin 25 v. ja lapsista kasvoi suhteellisen täyspäisiä kansalaisia, monessa suhteessa vanhempiaan parempiakin. Nyt rakennamme uutta taloa ja yhdessä mennään kohti seesteistä vanhuutta, lapsenlapset välillä menoa vauhdittaen, tavoitteena yhdessä eläkkeelle jääminen. Tekemistä riittää, mutta se pitää mielen ja parisuhteen virkeänä, nyt on vain edettävä sopivalla vauhdilla kunnon ja iän mukaan. Saunan lämmössä, takan äärellä, mutta myös pottumaalla tai halkoja tehdessä olemme sanoneet "rakastan sinua".

Tirri

====================

Olen ollut parisuhteessa yht. 18 vuotta. Keskeisimpiä koossapitäviä voimia on huumori ja sen ylläpito, toisen arvostaminen ja kehuminenkin, pienillä asioilla näyttäminen, että välittää toisesta, jopa pieni mustasukkaisuuskin on hyvästä. Yhteinen aika on myös tärkeää.

Marjuska

====================

Äitini oli paras esimerkki hoitaessaan kotiamme ja monta vuotta vakavasti sairasta isäämme. Nyt 41 vuoden avioliiton jälkeen olen samassa tilanteessa, kun puolisoni sairastui ensin alzheimerintautiin ja hetkeäkään epäröimättä olin valmis astumaan samanlaisiin saappaisiin kuin äitini aikaisemmin. Puolisona olen ajatellut mitä merkitsevät sanat "kaikki se kestää, kaikki se kärsii..." Nyt on tullut lisäksi monta muuta vaikeaa sairautta, mutta niin kauan kuin mahdollista ja minusta riippuu tulen vanhenemaan yhdessä puolisoni kanssa. Toisin en voisi toimia.

Annukka

====================

Avoimuus on tärkeimpiä asioita kaikista. Vaatii rohkeutta kertoa kaikki - sanoa ääneen silloinkin, kun se tuntuu riskiltä, kertoa omat epäilyksetkin suhteesta, ihan kaikki. Se kuitenkin lähentää aivan uskomattoman paljon. Osittain siksi, että silloin ongelmat saadaan käsiteltyä, osittain siksi että silloin oppii tuntemaan toisen niin paljon paremmin, osittain siksi että siitä syntyvä luottamuksen tunne on huikaiseva.

Itse pidin itseäni avoimena, kunnes tutustuin vielä avoimempaan ihmiseen ja opin kertomaan senkin mitä pelkään. Sen oppiminen ja soveltaminen sai aikaan lumipalloefektin orastavassa parisuhteessa. Intensiivisen, kiemuraisen, rankan, paljon epätietoisuutta sisältävän - mutta (kuten nyt näyttää) lopputuloksiltaan ihanan!

Milja

====================

Liittoa pitää hoitaa joka ikinen päivä. Rakkautta ja hellyyttä ei ole koskaan liikaa, siis osoita tuntemuksesi päivittäin. Ja kun riitoja ja erimielisyyksiä tulee, sovi ne viimeistään nukkumaan mennessä.

Ne 45 vuotta!

====================

Kunnioita puolisoasi. Anna hänen pitää "oma juttunsa" oli se sitten mitä tahansa. Keskustele hänen kanssaan! Tällä pärjää pitkälle!

Onnellinen puoliso

====================

Tärkeintä parisuhteessa on kuunnella toista eikä hellyyttäkään saa unohtaa!

Vaikeita päiviä tulee jokaiselle, mutta silloin nämä kaksi asiaa nousevat ylitse muiden.

Siis kuuntele ja helli!

Kaisa

====================

Olen ollut kohta jo 20 vuotta naimisissa saman ihanan miehen kanssa. Tuo aika kuulostaa nykyaikana pitkältä. Suurin osa tuttavapariskunnistamme on eronnut. Meillä on kuitenkin neljä ihanaa lasta ja onni kukoistaa edelleen, aina vaan syvempänä ja varmempana.

Parisuhteessa on tärkeää muistaa että kaikki päivät eivät ole ruusuisia. Onnelliseen parisuhteeseen kuuluu myös ne ruusun piikit. En usko että yksikään pitkä parisuhde on sujunut ilman noita piikkejä. Vastoinkäymisistä ja huonoista päivistä pitää YHDESSÄ päästä yli vaikka se joskus tuntuisi aivan mahdottomalta. Sitä paitsi riidoista ja vastoinkäymisistä yhdessä selviämällä parisuhde vahvistuu ja sitä kautta rakkaus kasvaa ja syvenee uskomattomalla tavalla. Parisuhteen eteen on tehtävä paljon töitä, joka päivä, ja se on tehtävä YHDESSÄ.

Ei meidänkään parisuhde ole pelkkää mansikoita ja kuohuviiniä ollut. Ollaan käyty läpi yksi kunnon "tsunamikin" näiden vuosien aikana... mutta sekin tehtiin YHDESSÄ, rankkaa oli, mutta selvittiin. Ja nyt tuntuu että mikään tai kukaan ei meitä voi erottaa!

Jälkeenpäin pohtiessamme suhteemme myrskyisiä hetkiä ja niistä selviämistä, olemme todenneet, että selviämiseen tarvittiin paljon rehellisyyttä, joustavuutta, epäitsekkyyttä, luottamusta, toivoa ja tietysti paljon paljon rakkautta siellä itkun ja kiukun välissä - MOLEMMILTA.

Parisuhteen avainsanoja ovat RAKKAUS, LUOTTAMUS, REHELLISYYS JA JOUSTAVUUS... kaikki YHDESSÄ!

Kikke-68

====================

Olen oppinut huomioimaan toisenkin. Tärkeää on antaa aikaa yhdessäololle. Rakastaa puolisoa virheineen päivineen.

Kirppu

====================

Olen yrittänyt oppia, etten koskaan aloittaisi lausetta sanoilla: "Mikset sä koskaan..." tai "Voi kun sä joskus..."

Tällä pääsee pitkälle!

Paula

====================

Välillä voi antaa mennä narinoiden suorastaan pään ohi, ettei niitä kaikkia edes tarvitse pikasuodattaa "toisesta korvasta sisään, toisesta ulos" tyyliin.

20 vuotta rinta rinnan

====================

Luota toiseen, kunnioita hänen ajatuksiaan, mutta sano kuitenkin omamielipiteesi, keskustele asiat niin ei tarvitse riidellä, yhteisiä harrastuksia on hyvä olla, kuitenkin kummallakin saa olla ne omat harrastukset ja ystävät. Rakasta toista niin kuin itseäsi. Tuki ja turva löytyy rakkauden pohjalta.

Maikki

====================

Hyvään parisuhteenhoitoon tarvitaan yhteisiä, vaikka pieniäkin, lomamatkoja. Irrottautuminen kotipaikkakunnan ympyröistä rentouttaa. Oman puolison kanssa saa olla kuin vastarakastunut. Ympäristön vaihdos saa hyvän fiiliksen aikaiseksi.

Ja kotiin on taas yhdessä kiva palata. Sehän se on "kullan kallis paikka".

Onnellinen liitto

====================

Puolisona olen oppinut arvostamaan kommunikointia mieheni kanssa. Joskus se onnistuu puhuen ja joskus pelkillä kasvon ilmeillä. Myös palautteen antaminen asioista on tärkeää. Palautteessa kannattaa kiinnittää huomiota palautteen positiiviseen sanomaan, vaikka joskus olisi jotain negatiivistäkin sanottavaa...

Helinä

====================

Kohtelen aviopuolisoani, niin kuin toivoisin hänen kohtelevan itseäni. Jos ihminen rakastaa itseään ja kohtelee itseään hyvin on helppo rakastaa ja kohdella myös toista hyvin.

Inkamaria

====================

Tärkeintä on rehellisyys, toisen kunnioittaminen kaikin puolin ja puhuminen. Mutta joskus pitää myös osata olla hiljaa! Yleensä asiat valkenevat ja riidat leppyyntyvät, kun miettii välillä miltä itse kuulostaisi tai vaikuttaisi ja peilaa omaa ja toisen käytöstä rauhallisesti. Ja parisuhteessa on hyvä muistaa: "Love like you've never been hurt". Rakkaus on aina lahja, joten siihen pitää uskaltaa heittäytyä!

Miipu

====================

Ottakaa selvää toistenne tarpeista ja pyrkikää täyttämään ne mahdollisuuksien mukaan. Toisen huomiointi tulee aina kymmenkertaisena takaisin. Hyvä parisuhde on myös päivittäisten molemminpuolisten kompromissien tekemistä.

Sirpa

====================

Olen oppinut, että muita en voi muuttaa kuin itseäni. Hyväksyn hänet omana itsenään, sellaisena kuin hän on. Kun lakkasin yrittämästä muuttaa toista, yhdessäolomme parani todella paljon.

25 yhteistä vuotta takana

====================

Molemmat tarvitsevat yhteistä aikaa, mutta myös omaa aikaa. Luottamuksen kasvattaminen puolin ja toisin teoin ja sanoin sekä yhteisillä päätöksillä. Kun elämässä on yhteinen päämäärä ja työskennellään yhdessä, sen eteen tulee hyvä "taistelupari". Jätetään pois pikkuasioihin puuttuminen, joilla ei ole vaikutusta niin mihinkään.

MakeLei

====================

Mielestäsi toisen kunnioittaminen, huomioonottaminen, kehuminen aina kun mahdollista tekee ihmeitä. ANTEEKSI ANTAMINEN ja toisen myös omituisuuksien hyväksyminen on poikaa. Itse täytyy ottaa oma tila ja säilyttää itsenäisyys. Leikkimielisyys suhteessa on tärkeä.

Entinen sinkku

====================

Yksi "korvaansattuva" tapa on joillain - jota itse olen välttänyt tietoisesti: vieraiden aikana naljaillaan toisen puutteista tai mollataan/nollataan toista. Peitetään oma kiukku tai ärsyyntyminen "huumorilla" höystettyyn kettuiluun vieraiden läsnä ollessa. Missä on puolison arvostus ja kunnioitus tuolloin?

Päivi

====================

Toista ei kannata lähteä muuttamaan vaan yrittää muuttaa omia tapojaan ja antaa periksikin joskus...
Tehdä kompromisseja, kummankin tultava vastaan.

Pilkkumi

====================

Älä arvostele, hyväksy toinen sellaisena kuin hän on. Kiitä ja kannusta. Osoita tunteesi. Lyhyesti: Tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän (esim. helli, hiero, huomioi).

Mellu

====================

Näytä rakkautesi puolisollesi joka päivä. Se ei vaadi paljoa, mutta on sen arvoista. Sanat on kauniita ja on ihana kuulla olevansa rakastettu, mutta kun toinen halaa, suutelee, ottaa kädestä, tuo kukkia, tiskaa pyytämättä, hieroo jalkoja, silitä uneen tai laittaa palelevalle kylpyveden, sanat saavat syvemmän merkityksen.

Laura

====================

Olen oppinut, että toisen kunnioitus on aivan oleellinen juttu jos aikoo pysyä yhdessä. Siitä lähdetään. Kunnioitan miestäni miehenä, isänä, aviopuolisona. Jos tulee riitaa, irrottaudun tilanteesta ja katson sita ulkopuolisen silmin. Joskus huomaan olleeni liian herkkä, silloin on vain paras nöyrtyä ja ottaa opikseen. Joskus taas koen olevani kaltoin kohdeltu, ja vaadin asiaan oikaisua.

Myös se kannatta muistaa, että oman itsensä kanssa täytyy sujua hyvin jotta parisuhde toimisi. Itselläni se vaatii päivittäistä liikuntaa!!

Liikuttavaa

====================

Pitkässä parisuhteessa puolisosta putkahtelee vikoja ja huonoja puolia esiin tuon tuosta. Niille kannattaa ummistaa silmänsä ja antaa anteeksi. Synkkänä ja raskaana päivänä kannattaa muistella hyviä päiviä ja uskoa, että niitä on vielä edessäpäinkin. Kun itse osaa antaa anteeksi, niin sitä myös saa sitten anteeksi kun puolisonsa silmissä mokaa.

Ja puolison kunnioitus ja arvostaminen on todella tärkeää tasapainoisen suhteen luomisessa.

Linda 35v., joista 16 v. naimisissa

====================

Olen oppinut puolisona, että minut hyväksytään juuri sellaisena kuin olen. Olen oppinut kärsivällisyyttä, jota en uskonut minulla olevankaan sekä pitkäjänteisyyttä ja järkevyyttä. Olen myös oppinut asettamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Mirkku   

====================

Elämä kuljettaa meitä ja joskus omaan malliin joskus ei. Aviopuolisoni on poistunut maalliselta ja olen ajatellut avioliiton asioita (32v.) että olisi moni asia pitänyt tehdä toisin, mutta oli kuitenkin yksi asia joka oli kantava voima, LUOTTAMUS TOISEEN on tärkein. Se kantaa yli kaiken.

Ritu

====================

Se on tosiasia, että silloin kun rakkautta on vähiten ansainnut - silloin sitä eniten tarvitsee. Yritän itsekin muistaa... Mutta sanoisin, että kaverini on sitä minulle opettanut käytännössä. Ja siitä syystä myös (ei sentään pelkästään) on aina vaan tärkeämpi ihminen elämässäni. Ottamalla toinen huomioon ja kohtelemalla niin kuin toivoisin itseäni kohdeltavan. Se on hyvä lähtökohta. Eikä edes vaikea muistaa, kun kyseessä on rakas ihminen.

Jos toisella on huono mieli, piristystä hänelle.. siinä sitä piristyy itsekin. Varsinkin jos huomaa, että toimii.

Hymytyttö

====================

Puolisona oleminen on kurjaa, jos toinen ottaa puolison itsestään selvyytenä. Siksi on ymmärrettävä, että toinen on tärkeä joka päivä - ja että tämä myös toiselle kerrotaan. Tämä pieneltä tuntuva asia on parisuhteessa välttämättömyys, jollei sitten pelkkä rinnakkaiselo riitä.

Pätkä

====================

Parisuhdetta pitää vaalia. Varata vaikka aika kalenterista... Ja jos haluat, että sinut yllätetään jollain kivalla, tee se ekaksi puolisollesi!

Miia

====================

Olen oppinut miltei 9-vuotisen parisuhteeni aikana antamaan paljon myöten ja olemaan myös ilman rakastani. Ennen häntä olin itsepäinen ja takertuvainen, pelotin poikaystävät pakosalle tyhmyyksillä.

Hän on myötäilevämpi kuin minä, mutta vahvaluontoinen ja antaa sen hellyyden mitä tarvitsen. Osaan arvostaa häntä ja hänen hellyyden tekojaan enemmän, varsinkin kun olemme useasti joutuneet olemaan erossa kuukausia. Rakastan häntä päivä päivältä enemmän... Menemme naimisiin muutaman kuukauden kuluttua. :) Neuvona annan: älä takerru rakkaaseesi, anna teille molemmille tilaa hengittää. Myös rakkaus ja kumppanuus tarvitsevat valoa ja ilmaa kasvaakseen.

Syysmorsian

====================

Kun puoliso tulee kotiin, niin kotiäitinä ei kannata kaataa kaikkea soppaa päälle. antaa puolison hengähtää työpäivän jälkeen. Ymmärtää sen tärkeyden et rakastamalla ja huolehtimalla itsestä ja huolehtia ja rakastaa muitakin. mutta myös se et varaa kahdenkeskistä aikaa puolison kanssa. sanoo arjen touhujen keskellä positiivisia asioita puolisosta ja yhteisestä elämästä. Ymmärtää et välillä myös vaikeita hetkiä! Toinen toisensa kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne! Arvosta puolisoa ainutlaatuisena yksilönä, jota ei tarvi muokata mieleisekseen...

Pirre

====================

Hyvä parisuhde tarvitsee paljon läheisyyttä ja hellyyttelyä; pusuttelua, halailua, romantiikkaa jne. Täytyy myös ymmärtää, että puolisoaan ei voi muuttaa. Riidoissa otetaan toisen mielipiteet ja tunteet huomioon. Yhdessä oleminen on tärkeää ja toisesta pitää olla kiinnostunut joka päivä.

Ikimetsä

====================

Toisen huomioon ottaminen ja erilaisuuden hyväksyminen ovat avainasioita. Toista ei voi muuttaa mieleisekseen. Nalkuttaminen ei kannata, siitä tulee vain paha mieli kaikille. Yhteistä aikaa täytyy olla lapsista huolimatta. Pieni viikonloppuloma kaksistaan tekee aina silloin tällöin terää!

Tanita

====================

Paljon yhteistä höpinää ja hulluttelua. Yhdessä kokemista ja jakamista välillä hiljaakin. Viihtymisen ja välittämisen osoittamista säännöllisesti.

"vihille menossa"

====================

Olen oppinut, että KAIKISTA vähänkin mielipahaa aiheuttavista asioista - ihan mitättömistäkin - ja niiden aiheuttamista tunteista on uskallettava AVOIMESTI puhua. Meillä on tämän menetelmän onnistumisen varmistukseksi tehty molemminpuolinen luottamuslupaus. Se varmistaa, että voimme luottaa siihen, että rakkaus kestää vaikeatkin asiat.

Peksu

====================

Raskaina hetkinä turvaan rakkaani apuun - vaikka vain arjen rankoissa rutiinihommissakin! Näin toinen tuntee olonsa tarpeelliseksi ja yhteishenki kasvaa. Ja taas yhdessä jatketaan hauskaa elon taivalta...

Edelleen elämää ja yhteiseloa hymyssä suin opetteleva neitonen

====================

Tämän yli 20 vuotta kestäneen parisuhteen aikana olen oppinut, että vanha neuvo: toista ei voi muuttaa - pitää kyllä paikkansa. Olen elänyt puolisona siten, että en yritä muuttaa miestäni mutta yritämme löytää jonkin kultaisen keskitien asioille. Myöskin oma aika ja omat harrastukset molemmilla on erittäin tärkeää. Saa vähän tilaa ja myöskin kivoja asioita jutusteltavaksi oman miehen kanssa, kun ei koko ajan nökötetä nokitusten.

Toinen myöskin tuntuu arvokkaammalle, kun on vähän erossakin. Pieni välimatka saa taas muistamaan, kuinka tärkeä toinen on ja mitkä ovat ne parhaimmat ominaisuudet, joita toisessa kaipaa. Tällä välimatkalla tarkoitan vaikkapa vain viikonloppureissua mökillä omien ystävien kanssa - ilman sitä omaa kultaa.

Härkänainen

====================

Olen oppinut, että rakkaus muuttuu ja tulee aikoja, jolloin puoliso on valittava tietoisesti uudestaan, monta kertaa. Vaikka olisi ilmaantunut vaihtoehtoja, niin kannattaa muistaa, että tämä se minun puolisoni on ja yhdessä me voimme muuttua. Muuttuva rakkaus palaa aina uutena.

35 vuotta kokeillut

====================

Kun muistaa itse olla kuuntelevampi, sopuisampi ja suvaitsevaisempi, huomaa, että monessa asiassa pääsee helpommalla. Kunnioituksesta puhumattakaan.

Minka

====================

Parisuhde vaatii toisen huomioimista päivittäin. Rakkautta ei tule pitää itsestäänselvyytenä. Kaikki yhdessä tekeminen auttaa suhdetta pysymään hyvänä. Meillä se on kortinpeluu, jota harrastamme melkein joka päivä. Monta muutakin asiaa teemme yhdessä, me kaksi kerran eronnutta ja nyt onnellisesti yhdessä yhdeksättä vuotta asuvaa.

Marjatta

====================

Olen tällä hetkellä keskellä uskottomuuskriisiä ja aika kipeä sisältä. olemme kuitenkin päättäneet jatkaa yhdessä ja päättäneet käydä tämän "myötä ja vastoinkäymisen" vastoinkäymiskohdan yhdessä läpi.

Olemme käyneet suhdettamme läpi perinpohjaisesti ja ottaneet molemmat vastuun omalta osaltamme parisuhteemme tilasta. Ja näiden yökausia kestäneiden keskustelujen myötä olemme ymmärtäneet mm. seuraavanlaisia asioita parisuhteen hoidosta.

Itsestään selvyyksien arvostaminen. Tarkoitan sillä sitä, että huomaamme arjessa asiat, joita toinen puolastamme ja meille tekee. Aamukahvin keitto, renkaiden vaihto, hipaisu ohi mennessä, pyykit, tekstiviesti, kaikki pienet arjen asiat, joita emme huomaa jollemme varta vasten kiinnitä katsettamme niihin.

Puhuminen on ensiarvoisen tärkeä juttu. Kaiken sen jakaminen mitä päässä ja sydämessä liikkuu. Unelmat, pelot, surut ja ilot, epäilykset. Jatkuva "päivittäminen" sen kaikkein läheisimmän henkilön ajatuksista ja tunteista. Läheisyyden vaaliminen. Älä koskaan päästä puolisoasi käsivarren mittaa kauemmaksi itsestäsi, kuvainnollisesti ja konkreettisestikin ajatellen. Hellyys sängyssä ja sen ulkopuolella saa tuntemaan itsemme kauniiksi ja haluttavaksi. Vaikeina aikoina kannattaa palauttaa mieleen, miksi minä häneen rakastuin! Itse olen lukenut toisillemme lähettämiämme kirjeitä ja saanut niistä voimaa jatkaa. Löytänyt niistä ja yhteisestä pitkään jatkuneesta historiasta jotain niin käsittämättömän arvokasta ja hienoa, ettei sitä kannata taistelematta pois heittää.

Vaalimalla yhteisiä hetkiä. Minä olen hänelle ykkönen ja hän minulle. Romantiikkaa antaa arkeen mausteita ja väriä. Kannattaa selvittä, millaisia romanttisia eleitä kumpikin kaipaa.

Toivekas surusilmä

====================

Kyllä ne on ne päivittäiset pienet hellyydenosoitukset, suukko töihin lähtiessä, pieniä kosketuksia ja halauksia illan mittaan kiireenkin keskellä.

Tärkeitä ovat myös yhteiset hauskat hetket ja niiden mieliin muistuttaminen aika ajoin.

Vadelma

====================

Kaiken a ja o on toisen kunnioittaminen ja huomioonottaminen.

Minna

====================

Olen tullut siihen tulokseen, että pareilla menisi paremmin ja monella naisella henkikultakin säilyisi pitempään seuraavalla reseptillä.

Jos puolisosi/kumppanisi on ottanut hieman tai jopa enempi vettä väkevämpää niin älä ala silloin ruotimaan mikä on pielessä tai minkä olet jättänyt tekemättä tai mikä muuten ärsyttää. Sano sitten selvänä aikana ja silloinkin hieman suostutellen. Esimerkiksi näin: kuulehan kultaseni, ei tuntunut eilen oikein kivalta kun minä siivosin vielä työnjälkeenkin täällä kotona ja sinä kippasit ja löhöilit sohvalla. Ajatteleppa asiaa toisinpäin, tuntuisko se sinusta mukavalta.

Et malttia, vaikka kuinkakin ärsyttää ja tekis mieli räpättää.

Julia

====================

Pitkä parisuhde on opettanut, miten tärkeää joustaminen on. Aina ei tarvitse sitkeästi pitää kiinni omasta kannastaan, jos ei ihan valtamerilaivoja ole kaatumassa. Ehkä en haluaisi raahata risteilyltä kilokaupalla karkkia, mutta kerran vuoteen...olkoon. Ja ehkä haluaisin pitää kiinni viikkosiivouksen tärkeydestä ja töiden järjestyksestä, mutta ehkä joskus motskarimessut on se ykkösjuttu. Kannattaa opetella suurpiirteisyyttä ja ehkä myös saa itse useammin päänsä ja toinen josutaa

Manta

====================

Välillä tuntuu, ettei ole oppinut yhtään mitään, että on koko ajan matkalla.
Suurena apuna on ollut usko siihen, että toisen tai omista ongelmista ei tarvitse tehdä yhteisiä ongelmia. Toiselle pitää antaa aikaa, rauhaa ja etäisyyttä selvittää ne.
Toisen tapa osoittaa tunteitaan pitää nähdä ja hyväksyä - samalla olisi tärkeää luopua omista odotuksista.
Itsetuntemus tuntuisi olevan tärkeää, jotta asioita voisi tarkkailla uteliaan ja avoimin mielin.

Yhdessä kasvamista

====================

Välittäminen pitää osata näyttää: isot halit päivittäin on tosi tärkeitä. On vaikea kiukutella ja tiuskia ihmiselle, jota halaa. Kokeile!

Annukka

====================

Olen toisessa avioliitossani, ensimmäinen kaatui monen muun syyn mukana suuresti mm. puhumattomuuteen, yhdessä tekemättömyyteen ja vaikka mihin. Nyt olen ollut tusina vuotta uudessa avioliitossa ja tänä aikana ei ole tapeltu vaan aina on puhuttu, keskusteltu ilot kuin surut halki, nukkumaan ei ole tarvinnut mennä ikinä pahalla päällä eikä suruissaan. Läheisyys ja koskettaminen, pienikin, on tarpeen joka päivä ja se että sanoo toiselle rakastavansa, välittävänsä. (edellisessä avioliitossa joka kesti 15 vuotta, mieheni ei koskaan sanonut rakastavansa minua, kysyi asiaa ja hän tokaisi että se on kerran papin edessä sanottu mitä sitä hokemaan).

Rakastan miestäni enemmän kuin mitään maailmassa, saatamme jutella tuntikausia asioita maan ja taivaan väliltä, olla vain lähekkäin, teemme kaiken yhdessä. En tiedä toisia neuvoa mutta huonosta avioliittokokemuksesta viisastuneena (molemmilla toinen avioliitto) olemme usein keskustelleet myös siitä että ehkä emme osaisi olla onnellisia toisistamme ja yhteensopivuudestamme mikäli meillä ei molemmilla olisi karvaita kokemuksia.

On oppinut arvostamaan asioita toisessa ihmisessä, pysähtyä ajattelemaan sitä mikä on tärkeätä ja mikä on toisarvoista. Osattava antaa asioiden olla joille ei mahda mitään ja tarttumaan asioihin joiden hyväksi voi tehdä jotain. Ehkä ohjeeni olisi kuitenkin että ole läsnä, kuuntele, keskustele, sano että rakastat. Parisuhde ei kuitenkaan pelaa yksipuolisilla toimilla, se on yhteispeliä, kompromisseja ja vaatii oppimaan ajattelua me - ei minä! Parisuhde on kuin kukka joka hoitamalla kukoistaa, hoitamatta kuolee.

Rakastunut olotila

====================

Anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen ja unohtaminen ovat onnellisen liiton peruspilarit.
Avioliitossa kannattaa olla välittämättä sellaisista asioista, joita ei itse voi muuttaa. Toista emme voi muuttaa. Kun on huono päivä, muistapa mihin piirteisiin puolisossasi aikoinaan rakastuit. Muistapa ensi tapaamista, hääpäivää jne.

Onnellinen mummi

====================

Yhteistä aikaa ja välillä jotain vaihtelua, matkat piristävät. Hellyys ja läheisyys on tärkein.

Onni

====================

Uskon, että parisuhteen ydin on ymmärtää ettei tarvitse olla hulluna toiseen koko ajan. Kun vain tietää kuinka ihana toisen kanssa on olla sitten kun arjen kiire väistyy ja on lupa olla vain toista varten.

Tiinuli

====================

Meidän perheessä miehelle joutui aikaisemmin sanomaan kymmeniä kertoja jostain tärkeästä tekemättömästä työstä. Tuntui, että pyynnöt menivät kuuroille korville. Nyt olen huomannut, että kyllä ne pyynnöt perille menevät, mutta itse toiminta tapahtuu välillä pitkälläkin viiveellä. Mutta tapahtuu kuitenkin. Nykyisin en enää pyydä kuin kerran ja jään odottelemaan tulosta. Tärkein pointti on se, että kun työ on tehty niin muistan kiittää siitä että se tuli tehtyä.

Sen jälkeen seuraava työ tapahtuu jo nopeammin. Kiitosten jälkeen uskallan jo odottaa, että kenties vuosien päästä hommat tulee hoidettua saman tien. Toisen huomioinen ja niinkin pieni sana kuin kiitos on tärkeää, toisen arvostusta ja huomioimista. Kiitosta ei kannata viivyttää kun siihen on aihetta, työt ei tekemällä lopu. Ja kuka ne "miesten työt" meidän taloudessa hoitaisi jos miestä ei olisi. Itse en niitä osaa, ehkä siinä olisi minulla itsellänikin harjoituksen paikka.

Lopussa kiitos seisoo.

====================

Kyllä se rakkaus kasvaa puhumalla. Juttelemalla kaikista asioista rauhassa puolison kanssa. Halu elää ja olla yhdessä ovat niin vahvoja, että puhumisen tarve on voimakas, ja pienet ja suuret asiat haluaa jakaa oman rakkaansa kanssa.

Itse olen ollut kova mököttämään, mutta mieheni on sen taipumuksen minusta kitkenyt pois. Kärsivällisesti hän on jaksanut vaatia minua puhumaan hankalistakin asioista niin, että nykyisin siihen on jo voimakas tarve heti vaikean asian ilmaannuttua. Tietysti myös ilon ja onnen tunteet jaetaan.

Juksu

====================

Kohtele puolisoasi kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Yritä muista tämä huonoina päivinäkin. Muista kunnioittaa toisen mielipidettä. Voimme olla erilaisia, se rikastuttaa vain elämää. Paras vinkki hoitaa parisuhdetta on järjestää yhteistä aikaa eli puhelimet kiinni ja tehdä yhdessä jotain kivaa. Meillä se tarkoittaa mm. yhteistä illallista rauhassa kotona. Hyvää ruokaa ja viiniä. Helppoa ja toimivaa.

Satu

====================

Mitään todella ärsyttävää asiaa ei kannata ruveta puimaan silloin kun tilanne on päällä. Vedän henkeä, käyn koiran kanssa lenkillä, soitan ystävälleni ja puran kiukkuni hänelle. Sitten kun olen rauhoittunut ja pystyn näkemään asian koomisen puolen; miehet ovat miehiä ja naiset naisia kaikkine stereotyyppisine ominaisuuksineen; otan asian puheeksi. Hyvin kerrottu juttu toimii myös palautteen antamisessa positiivisesti!

Johanna

====================

Vaikkei perheemme ole uskonnollinen, joku näistä "ohjeista" korostuu ylitse muiden...
+ maalaisjärki, koskettaminen ja tunteiden näyttäminen.

"Rakkaus
on kärsivällinen
on lempeä
ei kadehdi
ei kersku
ei pöyhkeile
ei käyttäydy sopimattomasti
ei etsi omaa etuaan
ei katkeroidu
ei muistele kärsimäänsä pahaa
ei iloitse vääryydestä
vaan iloitsee totuuden voittaessa
kaiken se kestää
kaikessa uskoo
kaikessa toivoo
kaiken se kärsii
Rakkaus ei koskaan katoa"


Nina

====================

Ainakin on tullut mieleeni se, että omia lapsia neuvon katsomaan miten potentiaalisessa anoppiperheessä eletään. Sieltä kuitenkin saattaa erinäisiä asioita tulla omaankin perheeseen - oli sitten hyviä tai huonoja.

Itselläni ei tällaisia havainnoimismahdollisuuksia ollut, koska anoppi oli kuollut jo paljon aiemmin. Nyt sitten ihmettelen, että tällaistako tämä parisuhde on. Puolisolle työ on tärkeintä. Omatkin vanhempani erosivat ollessani nuori, joten hyvää esikuvaa ei tullut sieltäkään.
Jään kyllä kuulolle mitä mukavaa muut kirjoittelijat osaavat neuvoa!

YXT

====================

Olemme seurustelleet mieheni kanssa 20 vuotta, 7 vuotta sitten virallistimme suhteemme. Kaikenlaista on ehtinyt noihin vuosiin sisältyä. Muutaman kerran olen jopa pakannut kassini eroa uhoten, mutta tällä hetkellä suhteemme taas kukoistaa hehkeänä kuin silloin alkuaikoina.

Jos jotain olen oppinut näinä vuosina, niin ainakin sen, ettei toista voi muuttaa mieleisekseen - kaikki muutos pitää tulla itsestä ja omista ajatuksista ja toiveista.

Toista pitää ajatella rakkaudella ja riidat on selvitettävä mahdollisimman nopeasti. Itse olen mököttävää lajia, mutta onneksi mieheni ei jaksa pitkään jurottaa mykkäkoulua, vaan tekee yleensä aloitteen sovintoon.

On mukavaa kuulla rakkaudentunnustuksia, joten annan niitä myös itse. Hellä katse tai kosketus kesken arkirutiinienkin tekee ihmeitä. "Metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan" pätee parisuhteessakin.

Armi

====================

Usko itseesi, toivo parasta, yritä eteenpäin, selvitä asiat ja anna menneiden olla.

Kerran halusit puolisosi mukaan, niin mieti joskus huonona päivänä, miksi. Jos se kaunis syy vielä kuitenkin löytyy niin selviätte eteenpäin.


Sukset on ollu ristissä, mutta nyt taas sama suunta

====================

"Vaihtamalla paranee". Ja kun sen tietää niin parisuhteeseen hypätessään kannattaa laittaa samanlaiset silmälaput kuin hevosille laitetaan, ettei näe katsele sivuille. Sehän on selvää, että aina maailmasta löytyy parempi, kauniimpi, tai rikkaampi, tai jopa huomaavaisempi ja romanttisempi ihminen, jos sellaista haluaa lähteä etsimään. Mutta vaihtamalla omia asenteita ja ajatuksia omassa elämässä ja parisuhteessa. Sillä pääsee pitkälle. Jos sinusta tuntuu, ettei se oma puoliso ole romanttinen, muutappa omaa asennetta ja ala halailemaan ja pussailemaan puolisoasi. Kyllä se toinen osapuoli siitä muuttuu myös romanttiseksi.

Pitäkää toisianne niin kovin hyvänä, kuin olisitte juuri tavanneet ja rakastuneet. Ja järjestäkää aikaa toisillenne silloin, kun, ette ole väsyneitä. Eikä sitten ruveta juttelemaan jotain työ- tai lasten tarhaongelmia. Kun ihan oikeasti haluat muutosta. Vaihda omia asenteita juuri silloin, kuin tuntuu, että toisessa on vika. "Vaihtamalla paranee!. Ja tämän mottoni olen esittänyt monesti miehelleni myös, me molemmat tiedämme sen, että maailmasta löytyy "parempia" jos tahtoo vaihtaa. Helpommalla vain pääsee, jos vaihtaa vain oman asenteen. Ei tarvitse vaihtaa puolisoa, ja siinä samassa taloa sukua ja ystäviä. Voin sanoa, että olemme välillä väsyneitä toisiimme, mutta silti onnellisia ja jatkamme samaa matkaa vielä pitkälle. Nyt 13 vuotta yhdessä taivallettu, ylä- ja alamäkeä onnellisina.

"Vaihtamalla paranee"

Supu

====================

Ohje vaimoille:
Jos huolehdit miehesi perustarpeista, jotka ovat (tässä järjestyksessä todennäköisesti) ruoka, seksi ja uni - siis Atrian mainoksenkin mukaan nälkäisen miehen kanssa on turha/mahdoton keskustella, seksiä ei kannata pihdata, ja älä herätä nukkuvaa miestä (kuten ei koiraakaan!), niin saat vastineeksi sopuisan puolison, jolla ei ole yleensä aihetta riitelyyn... Saat siis itse esim. valita lomakohteet, sisustaa yms.

Ensitreffit -84

====================

Vanha kollega sanoi 25 vuotta sitten (vuosia ennen kuin tapasin mieheni) että kun mies tulee kotiin, hän menee vaikka pullataikinaisin käsin vastaanottamaan tämän; itse olen toiminut samoin ja olen huomannut että se ilmeisesti on tuntunut hyvältä koska mieheni on ottanut saman tavan.

Johonkin olen hänessä ihastunut ja tätä ihastusta olen vaalinut tietoisesti, olen TAHTONUT rakastaa, ja olen saanut vastarakkautta... se kestää!

Pepe

====================

Itse en tätä ole osannut, mutta tyttäreni osaa.

Siis olkaa tiimi = me. Suunnittelen jotain yhteistä menoa ja kysyn sopii se tyttärelleni, niin hän sanoo, kerron kun olen Jannen kanssa asiasta keskustellut. Samoin vastaa Janne, jos pyydän häntä tulemaan meille tekemään jotain. Toisen työn kunnioittaminen on myös tärkeää. Jos Janne on illalla myöhään ulkona koneita korjaamassa, niin kyllä hän muistaa tulla lapsia nukkumaan laittamaan tyttäreni avuksi. Hänellä on vuorotyö, niin hän laittaa perheelle ruokaa silloin, kun tulee tytärtäni ennen töistä. Tyttäreni auttaa taas häntä vastaavasti, kun tarve vaatii.

Kun Janne rakentaa lisärakennuksia, niin tyttäreni maalaa ja pyytää minua avuksi, kun ei hän lapsilta niin paljon ehdi, kuin haluaisi, niin Janne saa keskittyä rakentamiseen. Jos kaupasta ostettavaa on paljon, niin he menevät yhdessä. Kun lapset olivat pieniä, he kävivät yleensä aina yhdessä kaupassa. He myös koskettelevat toisiaan ohimennen ja laskevat sellaista huumoria keskenään, että heitä on mukava seurata.

Lapset tietävät, milloin mennään nukkumaan ja miten käyttäydytään. Kukaan ei hypi toisen silmille. Totta kai lapset välillä nahistelevat keskenään, mutta isän tai äidin sana on laki, joistain asioista neuvotellaan lapsen kanssa, jonkun asian lapset saavat itse päättää ikänsä mukaan. Heillä on mukava käydä kylässä, kun näkee, että kaikki toimii. He ovat olleet yli 20 vuotta yhdessä ja ovat avopari. Tästä johtuu mm. se, että kummankin nimiin ostetaan kalliimmat tuotteet kaiken varalta.

Jousimies

====================

Muista nauraa joka päivä rakkaasi kanssa, jos maailma jyrää alleen, niin naura. Ja mieti ennen kuin sanot asioita ääneen, eli asetu toisen asemaan.

Emma

====================

Hyvä parisuhde vaatii hoitoa eli pitää paneutua suhteeseen ajallisesti ja tunnetasolla. Arjen pyörteissä toisesta tulee liian helposti itsestään selvä ja kaatopaikka omalle pahalle ololle. Ei niin vaan on tunnettava itsensä, otettava vastuu itsestään ja yhdessä parinsa kanssa keskusteltava ja tunnettava tunteet läpi. Yhteistä aikaa, jutustelua, pusu päivässä.

Anne

====================

Hyväksymään itseni ja puolisoni kokonaisina ihmisinä vikoineen kaikkineen.

Sanna

====================

Minä kuulun niihin onnellisiin, jotka ovat saaneet elää, tähän mennessä, kaksi onnellista elämää!
Ensimmäisessä valmistin kaksi ihanaa lasta silloisen mieheni kanssa. Avioliitto oli hyvä, olimme erittäin hyviä kavereita entisen mieheni kanssa, ja olemme vieläkin. Mutta se ei riittänyt avioliiton ylläpitämiseen joten erosimme, minun toimestani vuonna 1993. Nykyisen elämäntoverini kanssa aloimme seurustella 1994 syksyllä, tunsimme toisemme entuudestaan, mutta koskaan en ajatellut häntä tulevana puolisona.

Kunnes yks'kaks huomasin olevani umpirakastunut. Se tunne ei ole kuollut vieläkään, menimme kihloihin 1995 ja naimisiin 1999. Matkan varrelle on mahtunut epäsopua, riitoja, mököttämistä, mutta rakkaus ei ole vähentynyt ollenkaan. Luulen, kun ihminen saa toisen mahdollisuuden tilanne on toisenlainen ja lisäksi ei ole pieniä lapsia, jotka vievät huomiota, tilanne on toisenlainen.

Mielestäni tärkeintä on kuitenkin toisen ihmisen kunnioittaminen ja arvostaminen, ne pitävät rakkauttakin yllä. Täytyy myös tunnustaa, että pikkuhiljaa alkaa ymmärtää senkin, ettei toista ihmistä voi muuttaa, muutoksen tulee lähteä itsestä. Mielestäni ei myöskään tarvitse olla yhteisiä harrastuksia tai aktiviteetteja tai että niiden etsimiseen hukataan yhteistä aikaa. Meille riittää yhdessä olo kotosalla kahdestaan.

Ps. Luullakseni myöskin jokaisella on kohtalonsa ja se yksi, oikea täällä maapallolla, minulle se osui kohdalle siellä, missä sitä vähiten odotin!

Aurinkosta ja onnellista kesän odotusta kaikille!

Anne

====================

Olen oppinut puolisona sen, ettei pienistä asioista kannata nipottaa ja arki on kaikkein parasta aikaa.
Se ettei aseta toiselle liian kovia vaatimuksia, vaan hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on. Yhteinen kahdenkeskinen aika on erittäin tärkeää, ei lapset saa traumoja, jos he välillä ovat viikonloppuna esim. mummolassa hoidossa, päin vastoin se on heillekin arvokasta aikaa ja vanhemmat voivat viettää kahdestaan aikaa, vaikka vain kotona.

Kohta 30v. naimisissa

====================

Sain ex-mieheni takaisin 15 vuoden jälkeen, joten nyt on aivan erilaista olla yhdessä. On molemminpuolista turvallisuutta, kunnioitusta sekä luottamusta. Koskaan ei pidä unohtaa helliä sanoja, suukkoja, toisen huomioon ottamista, niihin ei ole koskaan liian vanha!

Hessutyttö

====================

Kukaan ei ole ajatustenlukija, en minä eikä puolisonikaan. Jos jokin kaivaa mieltä, sanon siitä heti enkä odota että mieheni arvaa mistä on kysymys. Kysyn myös asioista suoraan enkä yritä "lukea rivien välistä". Vanhat ohjeet ettei mennä nukkumaan suutuspäissä vaan selvitetään ongelma ensin ja että halataan ja suukotellaan joka kerta kun erotaan, aamuisin töihin tai vaikka vain kauppareissulle mentäessä, ovat todella toimivia ohjeita. Meidän suhdetta piristää myös se, että järjestämme säännöllisen epäsäännöllisesti "yllätysdeitit", aivan kuten silloin alkuaikoina...

Irene

====================

Olen yrittänyt olla joka tilanteessa mahdollisimman realistinen. Ollut rehellinen puolisolleni vaikeinakin aikoina. Yrittänyt muistaa ne puolet hänestä joita rakastan. Pelleilen, leikin hänen kanssaan ja hellin häntä kaikilla mahdollisilla tavoilla. Mutta täytyy muistaa että hän on myös tullut paljon minua vastaan. Alussa meillä kyllä oli todella vaikeaa, mutta se on muotoutunut pikkuhiljaa paremmaksi, mm. senkin takia että annamme kumpikin toisillemme tilaa - vaikka itse välillä olisikin väsynyt niin katsoo että toinen saa nukkua tai levähtää jos on ollut tosi rankka päivä. Eli ei aina vaadi itselleen vaikka olisi tosi loppu, sillä toinen saattaa olla loppu myös.

Tuittu

====================

Annamme puolin ja toisin toiselle henkistä liikkumatilaa ja varmistamme keskinäisen luottamuksen. Molemmat kun on kiireisiä uraihmisiä, huolehdimme, että kalenterissa on viikoittain riittävästi kahdenkeskistä aikaa, jolloin käymme esim. elokuvissa, teatterissa jne. Elämänkumppanini on tärkeä tukihenkilö ja sparraaja työelämän haastetilanteissa ja minä myös hänelle. Ja tietysti se hellyys ja pienet muistamisen eleet.


====================

Huonoina päivinä täytyy uskoa parempiin aikoihin. Liian monet luovuttaa ja eroaa pikku asioiden takia. Vaikeuksista selviytyminen ja valon näkeminen tekee suhteesta vahvemman. Harmaa arki saa vähän väriä, kun huomioi puolisoa. Ei huomion tarvitse olla suurta ja kallista, pieni hymy tai halaus tekee ihmeitä.

Tuikku -74

====================

Sen olen oppinut, että kaikkeen ei kannata reagoida, ei ainakaan jäkättämällä, asia yhtään siitä parane, päinvastoin. Jos keskustelu menee oikein tiukaksi, olen yrittänyt löytää edes jotakin positiivista tai humoristista asiasta ja useimmiten se toimii!!

Muistelen usein sitä ensi tapaamista ja niitä suhteemme alkuaikoja, siitä tulee hyvä mieli. Mieltä lämmitti tässä eräänä päivänä, kun mieheni sanoi tyttärensä kuullen: "Mitäs jos lähdettäisiin kotiin kullannuppu!" Tällaisessa aikuisessa avioliitossa on hyvää se, että voi harrastaa ihan mitä haluaa ja on sitä omaa aikaa myöskin.

Laser

====================

Minulla on yli 20 vuoden parisuhde takana, josta 16 vuotta avioliitossa. Kaksi lasta ja oma yhteinen talo. Vuosien varrella on ollut kyllästymistä, välien viilenemistä ja muita arjen harmeja. Nyt kun lapset ovat jo kouluikäisiä, yhteistä aikaa puolison kanssa on jäänyt enemmän.

Olemme löytäneet toisemme uudelleen, käymme kahdestaan lenkillä, syömme hyvin "aikuisten ruokaa" kun lapset ovat poissa kotoa. Luulen että paras keino onnistua pitkässä parisuhteessa on sen yhteisen kahdenkeskisen ajan järjestäminen ja sen hyväksyminen, että toista ihmistä ei voi muuttaa.

Siiri

====================

Olen eronnut reilut 2 vuotta sitten, mutta nyt jo uudessa suhteessa. Olen oppinut edellisestä liitosta viisastuneena sen, että puolison pitää oikeasti kuunnella ja kuulla mitä toinen sanoo. Myös tilan antaminen toiselle on erittäin tärkeätä. Myös se, jos toisella on jokin rakas harrastus, mikä saattaa viedä paljon yhteistä aikaa, pitää hänen antaa sitä kuitenkin harrastaa valittamatta yhteisen ajan puutetta. Älä tule mustasukkaiseksi tälle harrastukselle.

Yritä myös itse kiinnostua ja olla kiinnostunut tästä harrastuksesta. Näin myös toinen antaa sinulle aikaa omiin rakkaisiin harrastuksiin. Ole aidosti kiinnostunut toisesta ja halua aina hänen parasta niin myös toinen ajattelee sinusta samoin. Pienet huomionosoitukset, hellimiset, sanat ja myös hiljaisuus ovat erittäin tärkeitä. Puhu suoraan ja arvosta toista. Älä vaadi liikoja toiselta jos itse et ole valmis samaan. Rakasta aidosti ja antaumuksella toista. Näytä, että nautit toisen läsnäolosta mutta ole kuitenkin aito.

Hellu

====================

Olen kumppanini kanssa ollut yli kaksikymmentä vuotta. Suhteemme perustuu toisen ihmisen kunnioitukseen, luottamukseen ja puhumiseen ja anteeksiantoon. Ongelmat on pystyttävä selvittämään puhumalla, tekee se sillä hetkellä kuinka kipeää tahansa. Suhteen hoitamiselle pitää tehdä aikatauluihin tilaa, viikonloppu kahdesta, yhteinen harrastus. Toisaalta molemmille pitää antaa omaa tilaa tehdä mitä hän haluaa. Rakkaus toiseen on kasvanut suhteen aikana, ei niinkään ensi silmäyksellä.

Piki

====================

On opittava ajattelemaan tässä tärkeysjärjestyksessä. Ensin sinä, sitten me, sitten minä ja vasta sen jälkeen kaikki muu. On opittava löytämään toisessa hyviä puolia, ei kannata etsimällä etsiä niitä huonoja, sillä JOS niitä on, ne tulevat kyllä "kaupantekijäisinä". On muistettava joka päivä useampaan kertaan kertoa kumppanille, kuinka paljon tätä rakastaa ja myös tarkoitettava mitä sanoo.

On myös kerrottava, kuinka ainutlaatuinen hän on. Puolison hemmottelu on myös tärkeää muulloinkin kuin vain merkkipäivinä ja jouluna. Tärkeää on myös järjestää aikaa ja keskustella asioista, olla kahden kesken jolloin maailmassa ei ole ketään muita. Yksi tärkeimmistä asioista on, että JOS tulee riitaa, ei saa antaa yön laskeutua sen ylle, vaan pyydä kumppaniltasi anteeksi viimeistään ennen nukkumaan menoa, olipa syy riitaan sinun tai ei... Kuulostaako työläältä? Ei se sitä ole. Kaikki tämä sujuu luonnostaan, kun aidosti Rakastaa elämänkumppaniaan.

Hanski

====================

Rakasta ja anna anteeksi!

Seikku

====================

Yhteinen huumori auttaa pitkälle. Niin kauan kuin voimme yhdessä nauraa samoille asioille, on meillä hyvä olla yhdessä. Toista pitää arvostaa, kunnioittaa ja kuunnella, luottaa ja antaa omaa aikaa. Helliä ja hemmotella. Kivastuneenakin, mieti ensin mitä sanot. Harkitse vielä sanotko ollenkaan, onko se sen arvoista.

Peukku

====================

Vannoutuneesta avoliiton kannattajasta tulikin taikaiskusta yhdessä yössä vannoutunut avioliiton kannattaja. Ja avoliitossa olimme eläneet sentään liki 15 vuotta. Nyt takana avioliiton tyrkyjä ja tyventä viisi vuotta ja rakkaus ei kun syvene joka päivä.

Tiinukka

====================

Uutta suhdetta aloittaville vinkkinä, että kannattaa suhteen alusta alkaen luoda hyviltä tuntuvat, "oikeat" käytännöt. Erityisesti tämä pätee puhumiseen ja rehellisyyteen. Jos on sovittu, että ollaan rehellisiä ja kerrotaan kaikki mistä toisen olisi syytä tietää, on tästä helppo (...) pitää kiinni, jos ei hyväksy muuta vaihtoehtoa kuin kertoa. Ei vaikka miten pelottaisi, jännittäisi tai arveluttaisi. Suhteen alussa kerrottavat (epämiellyttävät) asiat ovat vielä pieniä, mutta kun niiden kanssa kertomisen/puhumisen kanssa harjoittelee, saa rohkeutta myöhemmän vaiheen isompiin aiheisiin. Harjoittelu tekee mestarin!

Pitkään kestäneessä suhteessa uusien toimintamallien käyttöönotto ei olekaan niin helppoa, jos (/kun) voi vedota mielessään siihen, että "ei minun tätä tarvitse kertoa, kun en silloinkaan sitä" tai "kun sekään ei silloin..."

Se miten vaikeista asioista puhuminen onnistuu pitkissä suhteissa, joissa sitä ei ole tehty, onkin jo toinen juttu. Siihen minulla ei vinkkiä ole.

Pauliina

====================

Olemme olleet naimisissa 9 vuotta. Sitä ennen olemme kulkeneet yhtä matkaa 4 vuotta. Viimeisten vuosien aikana olen oppinut katsomaan puolisoani ja suhdettamme LEMPEÄSTI. Ajattelen että kaiken ei tarvitse olla aina täydellistä, joskus huumori on a ja o, me selvitämme tämän yhteisen elämämme sotkut ja nautimme sen riemut, me olemme yhdessä nyt ja huomennakin, ei se lopullisesti suutu kun en minäkään näköjään....Liekö tämä yhden ikäkriisin jälkimaininkeja vai mitä mutta nautin tästä!

Mirkku

====================

En voi toista muuttaa, voin itseltäni kysyä miksi muuttaisin. Hyväksyn toisen omana itsenään. Olen hiljaa kun sitä tarvitaan. Rakastan sanoilla ja teoilla. Kannustan, jos tarvitaan. Kiitän usein. Yllätämme toisiamme. Olemme olleet avioliitossa 30v ja yhdessä asuttu siitä 12 v. Viikot olemme kumpikin yksin, mutta viikonloput ja lomat ovat ihanat. Soitamme joka ilta ja sanomme hyviä asioita.

Pirpana

====================

Kaiken aikaa hyväksyen puolison tasavahvana kumppanina ja kaverina. Tajuta huonojen päivienkin joskus osuvan kohdalle. Myös puolison arvostaminen on hyvin tärkeätä.

Tapsa

====================

Hyvän parisuhteen hoitaminen on taitolaji, siinä pitää osata huovata ja soutaa juuri oikealla hetkellä juuri oikeaan suuntaan. Itse annan tilaa kumppanille tarpeen vaatiessa ja käytän aikaa kahdenkeskiseen yhteiseen hyvään, silloin unohdetaan kaikki muu vain ja ainoastaan HÄN ja minä! Hän on keskipisteeni. Rakkauden tunnustus kesken kiireisen työpäivän meilillä/soittamalla on hyvä juttu! Siinä pehmenee kovakin mies.

Yksi tärkeimmistä tukipilareista parisuhteessa on luottamus ja rehellisyys toista kohtaan. Kun on luottamus, voi myös rakastaa täydellä sydämellä!

-sirkkuli-

====================

Parisuhdetta pitää hyvin yllä se, että leikittelee ja nauraa yhdessä puolisonsa kanssa. Leikittely voi tarkoittaa pientä kiusoittelua tai vaikka Monopolin pelaamista kahden. Kun ollaan pitkään yhdessä, unohtuu nauraminen pikkuasioille helposti.

Kerran, kun mieheni alkoi valittaa minulle jostain asiasta, mikä oli aiheellista, aloin nauramaan (osaksi väsymyksen takia). Valitus loppui pian ja kohta nauroimme molemmat. On myös tärkeää, että jos toinen on huonolla tuulella, ei lähde siihen itse mukaan. Niin vältytään turhilta riidoilta.

10 vuotta yhdessä

====================

Olen toista kertaa naimisissa. Ensimmäisen avioliittoni vaikenimme yhdessä kuoliaaksi. Kummallakin meillä oli tapana ajatella suunnilleen, että "jos tuo ei ymmärrä miksi mökötän, niin jatkan niin kauan, että ymmärtää!" Kumpikaan ei 17 vuoden mököttämisillä kuitenkaan oppinut ajatustenlukijaksi.

Puhuminen ja omista tunteista kertominen on siis mielestäni kaikkein tärkeintä parisuhteessa. Kuitenkin sillä varauksella, että ihan kaikkea ei kannata kaataa puolison niskaan. Jokaisella on joskus huono päivä, mutta silloin kannattaakin miettiä, sanoako kaikki mieleen juolahtava, vai odottaa, kunnes on rauhoittunut ja huomaa, että harmittavat asiat kutistuvat oikeisiin mittasuhteisiinsa samaa tahtia kuin mieliala nousee.

Minuakin harmittavat jotkut pikkujutut miehessäni, ja eniten silloin kun oma olo on jostain syystä musta, mutta olen huomannut, että juuri silloin niistä puhuminen johtaisi vain toisen mielen pahoittamiseen. mitään apua siitä ei kuitenkaan olisi kummallekaan, joten pidän mölyt mahassani, ja muistan kertoa miehelleni myös, että vaikka olenkin huonolla tuulella, se ei johdu mistään, mitä hän on tehnyt. Se auttaa häntä suhtautumaan ymmärtävästi, eikä lisää turhia jännitteitä, eikä etenkään syyllistä häntä.

Yhdeksän vuotta onnea

====================

Ensimmäisenä mieleen tulee yhteiset hetket iltaisin nukkumaan mennessä. Pienten lasten vanhemmat eivät aina päivän aikana ehdi edes vaihtaa kuulumisia mutta kun lapset on saatu nukkumaan on hyvä hetki keskustella. Meillä on tehty niin että vaikka toinen ei olisikaan vielä valmis nukkumaan, hän on ollut ainakin sen hetken verran nukkumaan menevän vieressä lepäämässä ja juttelemassa. Näin on saatu pidettyä lähisyyttä ja keskustelua yllä, eikä ole päästy 'vieraantumaan'.

Keskustelu on kyllä mielestäni se avain parisuhteen ylläpitoon ja hoitoon. Eikä saa jäädä yksinään pohtimaan asioita vaan kipeistäkin asioista on pystyttävä keskustelemaan puolison kanssa.

Marika

====================

Olen oppinut ottamaan rakkautta vastaan myös silloin kun en itse ole rakastettava. Halaamisella ja sylittelyllä vältämme monet turhat väsymyksestä tai stressistä johtuvat kiukuttelut (mies ei kyllä kiukuttele vaan minä itse, olen rehellinen). On parempi sanoa mistä kenkä puristaa vaikka se ei aina tunnukaan helpolta.

Joskus kotiäitinä ollessani olin illalla kovin väsynyt lasten jatkuvaan nahisteluun, tavaroiden kuljettamiseen paikasta toiseen jne. Kun mies tuli kotiin, laitoin iltaruokaa perheelle kun kuppini tuli täyteen: lasten huuto ja miehen kysymykset (joihin en tiennyt vastausta lähtemättä itsekin etsimään jotain tiettyä tavaraa) olivat liikaa, hirveä kakofonia... Heitin jo keitetyn perunan korkealle seinään. Se liiskautui keittiökaappien oviin ja katonrajaan.

Ja mies vain paijasi minua.

Myöhemmin illalla näin hänen seisovan keittiötikkailla ja raaputtavan perunaa irti keittiöveitsellä. En joutunut pesemään seinää itse, enkä saanut yhtään poikkipuolista sanaa huonosta käytöksestäni. Sain ainoastaan ymmärrystä ja rakkautta osakseni, kuten monena muunakin päivänä. Mies, joka rakastaa myös väsynyttä vaimoaan tällä tavalla, saa hänet tuntemaan itsensä todella rakastetuksi ja ainutlaatuiseksi.

Toivon, että hän voisi tuntea olonsa yhtä rakastetuksi rinnallani.

Karoliina

====================

Olen oppinut parisuhteessani olemaan olematta mustasukkainen. Se tuhosi edellisen liittoni.

Omena

====================

Yhä aina epäonnistumisten jälkeen sitä jaksaa ajatella positiivisesti. Pitkäaikainen suhteeni päättyi jokin aika sitten. Meillä oli pelkästään intohimo välillämme, mutta se tärkein puuttui, ystävyys. Nyt meillä kuukausien mykkäkoulun jälkeen on se ystävyys rakenteilla. Uskokaa tai älkää, mutta olen siitä tajuttoman onnellinen. Siis ystävyydestä kaikki alkaa. (ja siihen se tuntuu päättyvänkin!!) Vaalikaa ystävyyttä!

Muru

====================

Olen oppinut että RAKASTAMINEN ON TAHTOMISEN ASIA. Siksihän vihkikaavassakin kysytään "Tahdotko rakastaa..." Jos tahtoo rakastaa, niin sitä tahtoo rakastaa myös niin huonoina/vaikeinakin päivinä, milloin elämä potkii päähän ja se toinenkaan ei kovin hyvälle ihmiselle näytä.

Parisuhdetta parantaa
1. avoimuus, yhteiset keskustelut kaikista asioista maan ja taivaan välillä.
2. yhteiset harrastukset ja tekemiset
3. yhteisen elämän eteen "puurtaminen" eli tehdään tavoite mitä kohti mennään. Tavoite voi olla lomamatka, auto, lainanlyhennys... jne.
4. välillä kannattaa yhdessäkin muistella mihin toisessa ihastui ja mitä oli ne ihanat asiat alussa, monesti ne on ihania asioita myös ajan kuluessa.
5. kummallakin puoliskolla olisi oltava myös omaa aikaa ja "omia juttuja" Ne antaa vaihtelua elämään, kun kuitenkin erillisiä ihmisiä ollaan vaikka yhdessä eletäänkin
6. anteeksianto ja unohtaminen on myös tärkeitä. Tietysti unohtamiseen voi mennä aikaa

Mielestäni hyvä parisuhde paranee ajan kuluessa. Syvenee ja ilman toista ei voi elää.

SP

====================

Kohta 30-vuotisen avioliittomme aikana olen oppinut sen, että ei kannata rassata toista siitä, minkä tietää olevan herkkä paikka. Miksi kaivaa esiin riidan aihetta, itsellänikin on sellaisia asioita, joista tiedän ärsyyntyväni.

Eli et voi toista muokata ja muovata itsellesi mieleiseksi. Tärkeä asia on anteeksipyytäminen, ja -antaminen. Joskus sydän ei tahdo taipua, mutta olemme pitäneet huolen, ettei mennä nukkumaan syyttävinä. Aamulla on ikävä nousta ylös, jos on valmiiksi pahantuuliunen. Myös se, että aina kun itse lähdet, tai toinen lähtee ovesta, ollaan hyvillä mielin, ja hymyillään. Ei koskaan voi tietää, mitä voi toisella, tai itselle tapahtua. Palaako hän kotiin, millä mielellä hän lähti, tai minä jäin? Eli ei anneta auringon laskea vihan yli. Jo ilmeistä olen oppinut tietämään paljon...

Monia kokenut

====================

Toisen ihmisen ja elämän kunnioitus sisältyy ehdottomasti hyvään suhteeseen. Kunnioittamiseen sitten tarvitaankin tunnetusti paljon, mutta siinäkin auttaa alkuun juuri kunnioittaminen ja luottamuksen säilyminen.

Sas se

====================

Olen ollut nykyisessä parisuhteessani kymmenen vuotta. Olen aikuistunut ja elän omaa elämääni rakkaani rinnalla, en ole hänen jatkeensa enkä varjonsa eikä hän minun. Onnistumisemme takana on tahto olla yhdessä ja sanaton sopimus, tämä onnistuu vaikka kaikki muut ovat olleet eri mieltä.

Läheisyys on ehdoton asia vaikka olemme keski-iässä kuljemme aina käsi kädessä kaikkialla. Avoimuutta olemme yhdessä opetelleet ja toisen huomioimista esim. työpäivän aikana, pikku viesteillä. Yhteinen aika, puhelimet pois päältä, ja tehdään vaikka pihatöitä niin ettei kukaan häiritse.

Rakkauden tunnustaminen silloin tällöin ja aktiivinen rakkauselämä ovat meidän juttujamme.
Meillä lapset ovat murrosiässä joten saamme aikaa toisillemme, kun nuoriso viettää aikaa omien ystävien kanssa… pitää tarttua hetkiin. Pilkettä silmäkulmaan, ja elämäniloa...

Piskuinen myy

====================

Parisuhteessa eläminen on kuin ajelisi metron ja vuoristoradan risteytyksellä. Joskus mennään syvällä maan uumenissa ja sitten kohotaan päin pilviä ja annetaan mennä.

Olen ollut onnellisesti naimisissa pian 27 vuotta. Välillä on tuntunut, että ei päivääkään enää, mutta kun ajattelee kokonaisuutena, niin muutamia päiviä lukuun ottamatta en päivääkään vaihtaisi pois. Onnen ja pitkän liiton salaisuus on se, että osaa antaa anteeksi. Koska vanha totuushan on se, että eniten loukkaa se, jota eniten rakastaa, pitää paikkansa, on opittava antamaan anteeksi ja unohtamaan. Mielestäni anteeksi pyytäminenkään ei ole niin tärkeä kuin anteeksi antaminen.

Hoitamista rakkaus tietenkin tarvitsee. Mutta siihen riittää hellä silitys ja katse. Toki erotiikka ja seksi on tärkeä osa onnistunutta liittoa, mutta sopivasti!

Anni61

====================

Kehu puoliso päivässä.
Kunnioita ja osoita että arvostat toista sellaisena kuin toinen on.
Älä yritä muuttaa toista mieleiseksesi.
Anna puolisolle tilaa.

Riikka

====================

Kukapa ei haluaisi olla ihailtu? Ilmaise puolisollesi koko ajan ihailua ja arvostusta aivan pienistä ja arkisistakin asioista: "kyllä olit reipas kun vaihdoit kesärenkaat alle, kiitos kulta", tai "on sulla vaan kauniit silmät, annas ku mä vielä katon". Samalla rakkaus vahvistuu ja hellyys lisääntyy, kun tuo toinenhan on niiiin upea!!

Jos puolisosi ei vielä osaa, aloita sinä! Metsä vastaa...

Iitu

====================

Antamalla tilaa toiselle sekä myös samalla itselle. Pois turhat epäilyt ja syyttelyt. Avoin rehellinen yhdessäolo. Tekemällä toiselle niin kuin tahtoisit toisen tekevän sinulle. Niin metsä vastaa miten sinne huudetaan. Unohtamatta päivittäisiä haleja ja suukkoja. Tuomalla esille sen että toinen on sinulle rakas ja tärkeä ihminen. Pienet arkiset asiathan sen meidän elämän kantaa eteenpäin mutta kun niistä oppii nauttimaan niin hyvä tulee. MUKAVAA KEVÄTTÄ KAIKILLE POSITIIVAREILLE!

-Onnellinen -

====================

On tärkeää näyttää, että arvostaa ja kunnioittaa omaa puolisoaan myös julkisesti ja muistaa arjenkin keskellä mukavat pienet yllätykset - vaikka iloisen tekstiviestin kesken kiireisen työpäivän - se antaa niin itselle kuin toiselle hyvän mielen. Naisena olen kokenut, että miehelleni on tärkeää kokea myös olevansa avuksi - että en esimerkiksi naisena ole automaattisesti kaikkivoipa "talousihme".

Ja periaate, että toisen vikoja ei ruodita parisuhteen ulkopuolella, antaa pohjan vaikeuksien käsittelyyn parisuhteen sisällä ja luo perustaa todelliselle kumppanuudelle ja ystävyydelle.

Tiina-mummo

====================

Toisen huomioiminen ja kunnioitus sekä jatkuva suhteen vaaliminen.

Late

====================

Ohje jonka mukaan olen elänyt:

" Jos olet miehellesi vihainen/suuttunut/kiukkuinen, kiukkusi ei parane sillä että moitit häntä hiekkalaatikolla muille äideille! Anna palaute rehellisesti, suoraan ja liioittelematta asianosaiselle itselleen!"

Kati

====================

Olen mennyt nuorena naimisiin ja yhdessä on eletty kohta 20v. Rakkaus muuttuu ajan myötä, itse koe sen vain syvenevän. Rakkaus näkyy arjessa hyvin peninä tekoina ja toisen huomioon ottamisessa. Yhteinen aika hyvin vähäistä, lapset pitävät siitä huolta, mutta silloin kuin sitä on se on entistä tärkeämpää.

Ritu

====================

Rakkaus syvenee, kun antaa toisen olla oma itsensä. Muuttaa ei voi kuin itseään. Antaa tilaa toisen hengittää ja luottaa häneen. "Sitä saat mitä tilaat". Ajatuksilla on tapana toteutua ennemmin tai myöhemmin.

Seura tekee kaltaisekseen. Tämä toteutuu useimmiten avioliitossa, sillä ajan myötä puolisot alkavat muistuttaa yhä enempi toisiaan. Millaiseksi haluat puolisosi tulevan, ole sellainen.
ps. Rakkaus antaa myös anteeksi.

Ajatuksen voima

====================

Temperamenttisena ja aiemmin kiivaana olen oppinut puolisoltani rauhallisuutta ja miettimään asioita ennen kuin teen niitä. Tosin ns. musta puoleni tulee vieläkin esiin esim. kun olen väsynyt. Rakkautemme on kasvanut ja syventynyt vuosien varrella, vaikka sitä on koettelut monet asiat. Tärkeimpänä matkan varrella on ollut muistaa kuunnella toista, tukea ja rakastaa kaikesta huolimatta, iloita pienistä sekä isoista asioista. Muistaa, että vaikeat ajat eivät loppujen lopuksi kestä kauaa, ne vahvistavat ja sen jälkeen elämä jälleen jopa hymyilee.

23 vuotta yhteistä taivalta kulkeneet

====================

Aivan ykköseksi nostan toisen ihmisen kunnioittamisen. Vaikka ristiriidat ja konfliktit toisinaan syövät parisuhdetta, vihakin saattaa leiskua ja sanan säilä lentää. Kuitenkin kun siellä pohjalla on aina ajatus, että teot ja sanat voidaan valita väärin, mutta niidenkin lähtökohtana on aina IHMINEN, pienuudessaan ja haavoittuvuudessaan ainutlaatuinen ja ainutkertainen.

Myös tärkeää on kyetä eläytymään toisen ihmisen kokemus- ja elämysmaailmaan, saada edes aavistus siitä, mitä hän tuntee ja ajattelee ja miksi. Tärkeitä arjen pikkuniksejä ovat toisen huomioiminen, mukavat pienet henkilökohtaiset yllätykset ja huomionosoitukset; pilkkeen säilyttäminen silmäkulmassa, suhteen vaaliminen ja hoitaminen. Arjistumista vastaan voi kyllä taistella ja itse asiassa melko pienillä nikseillä tuoreuttaa suhdetta. Toiselle pitää myös antaa tilaa ja oikeutus omaan yksityisyyteen ja tietenkin kaiken a ja o on LUOTTAMUS.

Birgitta

====================

Yksi tärkeä asia on: Luottamus! kun kumpikin luottaa toisiinsa eikä pilaa suhdetta mm. mustasukkaisuudella tulee suhteesta harmoninen ja lämmin.

Konkreettisia asioita: selän pesu, jalkojen rasvaus, aamupalan teko, pussaaminen jne. Ovat hyvin pieniä asioita mutta yhdistävät.

Maija

====================

Yhteinen päivämme lähtee onnellisesti käyntiin joka aamuisten suukkojen saattelemana ja nukkumaan ei mennä ennen kuin ollaan halittu ja suukoteltu. Useita kertoja viikossa muistamme kertoa toisillemme kuinka paljon rakastan häntä. Meillä ei lähdetä edes lähikauppaan ilman lähtö suukkoa, kun koskaan ei voi tietää onko se viimeinen tervehdys. Jos elämä päättää erottaa meidät toisistamme, niin ainakin tiedämme että on rakastettu toisiamme, se antaa voimaa jatkaa matkaa.

Elviira

====================

Tärkeää on tulkita toiselle omaa toimintaansa. Eli kertoa miksi teki niin kuin teki, miksi reagoi niin kuin reagoi, miksi suuttui, jne. Näin toinen oppii ymmärtämään.

Myötätunto ja toisen asemaan asettuminen ovat myös tärkeitä. Silti on tärkeää myös pitää kiinni tietyistä omista oikeuksista (esim. jonkun verran omaa aikaa).

Riiteleminen voi tehdä hyvää puhdistamalla ilmaa. Riitelemistä ei tarvitse kaikin keinoin välttää. Riita kannattaa kuitenkin sopia nopeasti. Jos toinen tulee pyytämään anteeksi, ei kannata leikkiä hankalaa ja tehdä asiaa vaikeaksi hänelle. Jos ei pysty heti antamaan anteeksi, voi selittää toiselle miksi on niin suuttunut ja pyrkiä ratkaisemaan asioita puhumalla.

Päivittäinen toisen kehuminen ja arvostaminen yleensäkin tekee myös eetvarttia.

Kesä tulee

====================

Kunnioittamista, tukemista yhteisissä ja omissa hankkeissa ja haleja ja suukottelua ohi kävellessä.

Hellien hyvä tulee

====================

Ensirakastumisen huuma haihtuu mutta rakkaus pysyy kun muistat että puoliso on tärkein ihminen elämässäsi.

Pienet hellyydenosoitukset ja toisen huomioiminen arkipäivän askareiden keskellä piristävät ainakin minun mieltäni.

Kun sukset menevät ristiin, anteeksi on osattava pyytää ja antaa.

30 yhteistä vuotta

====================

Paras vinkki mielestäni on tämä vanha; tee toiselle niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän. Se toimii.

Rita

====================

Puolisoa tulee muistaa helliä päivittäin. Puhua ja pussata ja paijata ja kiittää.

Helllittelijä

====================

Kun toiselle antaa myös omaa aikaa ja vapautta, parisuhde voi paremmin ja päin vastoin kuin voisi luulla, kumppanit lähenevät toisiaan.

Neiti Kesäheinä

====================

Iän myötä olen oppinut olemaan suvaitsevaisempi, rennompi, nauttimaan tästä hetkestä. Olen huomannut myös sen vihdoin, että nipottaminen on turhaa, riidan hakeminen ja riiteleminen ei kanna hedelmää, haen positiivisia asioita vaikka tiskaamisesta, siivoamisesta ym. askareista ja vällyjen alla ei mikään ole hyvässä parisuhteessa kielletty! Menkää seksikauppaan, ostakaa ensin vaikka pullo ihanan tuoksuista hierontaöljyä, hierokaa toisianne, pitäkää hyvänä ja löytyy sieltä seksikaupasta kaikkea muutakin kivaa... Nauttikaa lintujen laulusta, kevään valoisuudesta ja tehkää se yhdessä!

Onnen löytänyt

====================

Olen oppinut tässä 28v.naimisissa oloaikana sen että toista et voi muuttaa. Ja mieti välillä että oletko sinä muuttunut. Onhan välillä riitojakin mutta niistä pääsee juttelemalla. Ja yhdessä kaikenlainen tekeminen on rakastamista. Päivittäiset suukot, kosketukset, juttelut yms. pitää meitä yhdessä. Minä ainakin ajattelen aina vähän väliä omaa KULTAANI! Laitan puhelimella välillä että Rakastan sua! Vaikka sanon sen kyllä ääneenkin.

Sirpa

====================

Vuosien kuluessa ja arjen tullen tärkeintä on opetella konstit joilla erilaiset luonteet voivat elää yhdessä ilman jatkuvia törmäyksiä arjen pikkuasioissa.

Meillä on kätevä konsti jolla vältämme riidat raha-asioista. Se on tärkeää varsinkin jos pariskunnalla on eri linjat - toinen on pihi ja toinen hövelimpi.

Kerran kuussa tasaamme kustannukset laskuista ja yhteisistä perheen ruoka, tms. menoista kummankin sen kuun tulojen suhteessa. Eli siinä kuussa enemmän tienaava maksaa suhteessa enemmän. Ja jos jompikumpi vaikka on kotona pienellä kotihoidontuella, joutuu hän maksamaan sinä aikana vähemmän perheen ruokalaskusta.

Kumpikin voi käyttää "omia" rahojaan miten haluaa - tasauksen tulevat hankinnat ja suuremmat säästökohteet sovitaan yhdessä.

Näin kumpikaan ei joudu ajattelemaan että toinen ostelee toisen rahoilla enemmän kaikkea itsellen, ja esim. ruokahuollon pikku kuittien todellinen summa paljastuu. Samalla tulee menotkin kirjattua.

Tyytyväinen "laihialaisvaimo"

====================

Anteeksiantoa ja uudelleen yritystä, aina vaan uudelleen ja uudelleen...

27. yhteinen vuosi

====================

Olen toista kertaa naimisissa ja olen oppinut virheistäni ainakin sen verran, että vaikka kuinka toisiaan rakastaa, niin mikään ei ole itsestään selvyys. Meillä hemmotellaan toista, ihan pienillä asioilla, yhteisillä lounailla, leffoilla, lenkkeilyllä, hieronnalla ja ihan vaikka vaan halaamalla tai koskettamalla mennen tullen. Arki ei anna mitään vapaata aikaa, vaan se täytyy ottaa itse. Yhteiset hetket ovat kullanarvoista valuuttaa parisuhteelle. Mikään ei ole niin palkitsee kuin toisen ihmisen rakastunut katse.

Helibor

====================

Paras vihje, jonka sain lapsuudenkodin naapurin rouvalta:
"Älkää riidelkö yhtä aikaa".

Se toimii - harvoin syntyy lihavaa riitaa...

Onnellisesti yhdessä jo 35 vuotta

====================

Olen oppinut että ainoa jota voit muuttaa on oma itsesi. Toista et voi muuttaa. Elämä ei muutu ikinä onnellisemmaksi ajatellessa, että "kaikki olisi niin hyvin, jos puolisoni olisi erilainen ja tekisi asioita niin kuin minä haluan".

Parisuhde koostuu kahdesta erilaisesta ihmisestä, jotka haluavat olla yhdessä ja ottavat toisensa huomioon sellaisina kuin ovat. Eivät yritä muuttaa toista, vaan hyväksyvät toistensa erilaisuuden.

Avoimesti asioista puhuminen auttaa aina. Mies ei osaa lukea ajatuksia. Pitää kertoa suoraan ja minä -muodossa mikä asia mieltä painaa. Ei siis "sä et kanssa koskaan tee muuta kuin makaat sohvalla", vaan "minusta olisi mukavaa, jos tehtäisiin jotain yhdessä" Vaikutus on huomattavasti parempi. Ethän itsekään pidä moittivasta puhetyylistä?

Jos perheessä on lapsia, välillä kannattaa järjestää vanhempien omaa aikaa. Viikonloppuloma, elokuvissakäynti, jne. Tällöin saa keskittyä täysin puolisona olemiseen ilman häiriötekijöitä.

Sano joka päivä puolisollesi "rakastan sinua" ja muista halata usein.

Ennen kuin kovapäisenä nämä asiat oivalsin, minun oli läpikäytävä avioero. Mutta nykyisessä avioliitossana kaikki yllä olevat kohdat ovat käytössä ja olemme edelleen (kymmenen vuoden jälkeen) erittäin onnellisia ja rakastuneita.

Suosittelen lämpimästi!

JannaMari

====================

Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä pian 14 vuotta. Ainakin sen voisi sanoa, että on tärkeää joka päivä kertoa toiselle välittämisestä, sanoa, että rakastan, koskettaa ja olla huomaavainen toista kohtaan. Joka asiasta ei kannata olla napisemassa, ja voi olla eri mieltä asioista olematta eri puolilla!

Matilda

====================

- Kohtele puolisoasi, niin kuin haluat itseäsi kohdeltavan (toimii useimmiten).
- Anna puolisollesi läheisyyttä ja hellyyttä, mutta muista myös, että jokainen meistä tarvitsee omaa aikaa, tilaa omille ajatuksille ja harrastuksille.
- Keskustelkaa toiveistanne ja ajatuksistanne, harva meistä on ajatustenlukija.
- Kun puoliso tulee kotiin reissusta niin ota hänet vastaan kuin kauan kaivattu pitkään poissa ollut ystävä otetaan; kysy otatko leipää ja teetä, vai laitanko sinulle kunnon ruokaa. Lämmitä sauna, vaihda puhtaat lakanat petiin, halaa lämpimästi, osoita huomiotasi.
- Tehkää yhteisiä viiden vuoden suunnitelmia ja toteuttakaa yhteisiä unelmia.

Minttu

====================

Arvostus. Leikki. Yhdessä tekeminen. Yhdessä tapahtuva maailman tarkkailu. Kummankin oman rytmin, kiinnostuksen kohteiden ja mielihyvää tuottavien asioiden kunnioitus. Lohduttamisen taito. Koskettamisen taito. Pysäyttämisen taito. Nauttimisen ja kiittämisen taito. Rohkeus, rohkeus puhua myös vasta haparoivista tunnoistaan ja kysyä. Ja kaikkea ei saa "velkoa" läheisimmältään, muitakin tukipilareita saisi olla. Kolme tuntia ikiomaa aikaa kummallekin päivässä. Ja parisuhdeportaikkohan on: rehellisyys-luottamus-avoimuus-erilaisuuden sieto (=kunnioitettu vieraus)-luova yhdessäolo (=rakkaus). Toimii niin, että kaikkien alempien askelmien on oltava kunnossa ennen kuin ylimmälle päästään.

Kumppaninsa fani

====================

Älä yritä muuttaa toista. Hyväksy hänet sellaisena kuin hän on, sopeuta oma toimintasi siihen. Arvosta häntä, hän kaipaa sitä. Näin on pärjätty 33v.

Kille

====================

Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä pian 14 vuotta. Ainakin sen voisi sanoa, että on tärkeää joka päivä kertoa toiselle välittämisestä, sanoa, että rakastan, koskettaa ja olla huomaavainen toista kohtaan. Joka asiasta ei kannata olla napisemassa, ja voi olla eri mieltä asioista olematta eri puolilla!

====================

32:n avioliittovuoden kokemuksella olen saanut parhaan palautteen mieheltäni maksamalla pahan hyvällä. Se yllättää hänet aina ja sillä on positiivinen vaikutus suhteeseemme. Kyseistä metodia ei pysty käyttämään kovin usein.

Kuuntelemaan ja kuulemaan oppiminen on myös tärkeää ja siinä minulla on vieläkin tekemistä.

Luottamus, rehellisyys ja uskollisuus ovat suhteemme tärkeimpiä kulmakiviä.

Mariaheleena

====================

On oltava itse kokonainen rakastaakseen toista ehdoitta. Hyväksyntä on pohja kaikelle. Jos ei siihen pysty, tulee se eteen jatkuvasti ja hiertää lopulta rikki.

Opin kantapään kautta, miten tärkeää on tunnustaa itselleen oman onnensa välineet ja sitten kertoa ne toiselle. Jos toisen palikat loksahtelevat omiesi kanssa yhteen, on kysymys onnesta. Toki ihmiset muuttuvat, mutta silloin suu auki ja korvat hörölleen. Jatkuvaa oppimista ja läsnäoloa. Mitään ei kannata olettaa, vaan kysyä miten on.

Vaalikaa toistenne lisäksi myös itseänne. Jokainen ihminen tarvitsee kosketusta.

Entinen uhrautuja

====================

Olen oppinut, että kiihdytyskaistalla painetaan kaasua eikä jarruteta. Olen oppinut, että liikenneympyrässä ei tarvitse vilkuttaa. Rakkaus on toisen hyväksymistä karvoineen kaikkineen ja hyvää hoitoa on muistaa se joka päivä. Kysyn itseltäni päivittäin kenen ehdoilla elän.

Elämän rajallisuuden ymmärtäminen on myös loistavaa perspektiiviä rakkauden näkemiselle parisuhteessa ja muissakin ihmissuhteissa. Antaa anteeksi ja vaalia romantiikkaa. Että tällaisia ihania kliseitä.

Elise

====================

Oma onnellinen liittoni perustuu siihen, että avioliittoa on hoidettu alusta lähtien kuin parasta perheyritystä! Kotitöiden suhteen haluan omalta osaltani huolehtia niistä asioista, joissa olen parempi kuin mieheni ja hän puolestaan hoitaa ne työt, joihin taitoni tai voimani eivät riitä ja molemmilla meillä on riittävästi älyä, jotta erotamme omat tehtävämme. Käytännössä tehtävät jakaantuu taloudenhoitoon ja kiinteistön ja kulkuneuvojen huoltoon. Tämä on perusta ja näistä perusasioista emme riitele.

Mieheni on vahva miehinen mies jota rakastan 30 yhteisen vuoden jälkeen aina vaan enemmän. Liittomme alkoi talonrakennuksella ja on edennyt siihen vaiheeseen, että ohjaamme lapsia pikkuhiljaa omaan elämäänsä ja nautimme suunnattomasti siitä, että tilat ja aika on taas meidän keskenämme jaettavaa. Nuorena jo katselin ihaillen vanhoja pariskuntia ja olen ymmärtänyt, että on täysin mahdollista saavuttaa pitkä ja onnellinen elämä hyvän ihmisen rinnalla. Mitä se sitten on vaatinut minulta, varmaankin jonkin verran joustamista ja sen hyväksymistä ettei voi muuttaa kuin itseään!

Kaunis puhe ja katseet saa aikaiseksi paljon enemmän kuin jatkuva nalkutus ja huuto! Kannattaa koittaa vaikka vaan kuukausi...tarkkailla omaa käytöstään ja toimia toisin, kuin yleensä. Eikä saa provosoitua vaikka provosoidaan!

Maritta

====================

"Toinen toisenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne", oli isoisäni usein toistama lause.
Arvostaa, arvostaa ja arvostaa toista ihmistä ja kiittää puolisoa pienistäkin asioista.

Kerron heti ja aina, kun olen tyytyväinen jostain, vaikkapa siististä tiskipöydästä, aurinkoisesta säästä, ilahduttavasta linnun laulusta, siitä että puoliso on huomannut tehdä jonkin kotihomman, ihan tavallisenkin ja jokapäiväisen. Itse saan tyytyväisen mielen siitä, että hoksaan myönteisiä asioita ja jaan ilon tunteeni. Parisuhteen ilmapiiri pysyy perusmyönteisenä. Sitten, kun tulee jotain sellaista, johon toivoisin muutosta tai haluaisin huomauttaa jostain mieltä pahoittaneesta seikasta, koetan sanoa vain sen asian, enkä sotke siihen mitään muita ikäviä vanhoja juttuja yms.
Kuuntelen puolisoa kuin parasta ystävääni. Yritän muistaa, että tämä ihminen on elämän lahja minulle.

Yhteiset läheisyyden hetket ja hassuttelut ovat parasta, mitä tiedän.

Annemari

====================

Olen ollut naimisissa lähes 22 vuotta, 25 vuotta yhdessäoloa tulee täyteen tänä vuonna. Olen vitsinä kertonut monelle, ettemme voi erota, koska kumpikaan ei halua muuttaa kotoa pois - totta toinen puoli. Vaikka teemme molemmat pitkää työpäivää, niin mikään ei ole niin mukavaa, kuin tulla töistä kotiin tuttuun joukkoon. Monta kertaa sitä nielaisee äkkiä pahan sanan tai letkautuksen, jättää murjotuksen väliin, kun tietää, että tämän miehen minä olen valinnut ja tämän kanssa haluan vanheta.

Omat vanhempani olivat yli 50 vuotta aika onnellisessa avioliitossa, kunnes kuolema heidät erotti, ja kun on nähnyt, miten pahasti se toiseen sattuu, omat pienet rypyt rakkaudessa pienenevät silmissä. Joka avioliitossa on kompastuskiviä, eikä aina voi olla samaa mieltä kaikesta, mutta voi punnita asioita useammalta kantilta, neuvotella, keskustella, kaikkea ei tarvitse heti tuomita. Olen oppinut pitkäjänteisyyttä, tunteiden näyttämistä, sitkeyttä ja rehellisyyttä. Itseään ei pidä antaa tallata, mutta toinenkin on otettava huomioon, kultaista keskitietä etsitään edelleen. Mutta, jos erimielisyydet ovat niin suuria, ettei niistä pysty selviämään, ja kriisit uhkaavat koko perheen hyvinvointia, niin silloin kannattaa hakea apua, ettei pitkitetä kärsimyksiä.

Maikku

====================

Kun illalla menemme nukkumaan ja hän ei oo huomannut minua koko päivänä, niin kosketan hiljaa hänen olkaansa ja silitän hiuksia, jo lämpenee ja lähenee ja keskustelua syntyy että mikä painaa ja ahdistaa. Se siitä.

Siilityttö55

====================

Olen oppinut, että en "anna auringon laskea vihan ylle", eikä kunnon keskustelua voita mikään. Samassa olen huomannut, että kompromissit voivat olla todella hyviä, jopa niitä parhaita, ratkaisuja.
Parisuhteen ylläpitoon muistuttaisin, ehkä kliseisesti, mutta paikkansa pitävästi, että kahdenkeskistä aikaa on löydyttävä vaikka ympärillä riehuisi vallaton tenavapyörremyrsky. Näin meilläkin on toiminut jo vuodesta -92. (Lapset nyt jo 15 ja 11v ja omat iät 41 ja 44v).

Ja-De

====================

Olen oppinut ottamaan toisen huomioon ja järjestämään pikkusia kivoja yllätyksiä arjen pyörityksen keskelle. On myös TOSI tärkeätä puhua asioista ja oppia antamaan anteeksi. Se toinen ei (välttämättä) osaa lukea ajatuksiasi, vaan ne täytyy aina osata sanoa ÄÄNEEN (Säästyy monelta möksähtelyltä ja väärinkäsitykseltä!). Paljon on matkan varrella opittu ja joka päivä oppii jotakin uutta. Ja joka päivä se oma aviomies on vaan entistä rakkaampi!

Päivääkään en vaihtaisi pois!

====================

Elän parisuhteessa. Muistutan itseäni viikoittain siitä, että "tee kumppanillesi niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän" Muistutan itselleni, että minun tulee kunnioittaa puolisoani, kaikessa. Jos hän tekee tiskit eri tavalla kuin minä, niin olenko minä ainoa henkilö joka osaa tehdä tiskit oikein? Jos hän ripustaa pyykit eri tavalla, onko minulla syytä sanoa mitään? Ei - Sillä minun tulee kunnioittaa puolisoani ihmisenä enkä ole oikeutettu arvioimaan kaikenmaailman pikkuasioita.

Kunnioitus vaatii suvaitsevaisuutta, mutta jokaisella ihmisellä on oikeus olla kunnioitettu! Kun minulla on ollut tämä johtoajatus suhteessani, ja mieheni omaa samanlaisen arvomaailman, olemme erittäin onnellisia yhdessä: perheessämme ei nalkuteta, ei kinata tyhjänpäiväisyyksistä, erimielisyydet pystytään selvittämään puhumalla ja tavallinen arki on hunajaista. Kummankaan ei tarvitse kilpailla paremmuudesta toiseen nähden koska molemmat pystyvät kunnioittamaan toisiaan. Tämä ei tarkoita että olisimme "virheettömiä" superihmisiä - Tämä tarkoittaa että hyväksymme toisemme sellaisena kuin olemme, kunnioittaen myös niitä heikkouksia joita meissä on. Näin rakkaus on säilynyt parisuhteessani vuosikausia. Kiintymys ei ole kadonnut ja luottamus toiseen on kestänyt.

Perhonen

====================

Olen oppinut laskemaan kymmeneen, jolloin sanat eivät onneksi tule suusta samassa muodossa, kuin jos ei olisi laskua suorittanut.

Ansku

====================

Yritän tehdä arjen helpoksi ja mieheni onnelliseksi. Tärkeää on tehdä toinen onnelliseksi, siinä sivussa voi huomata olevansa itsekin onnellinen.

14,5 v. Onnea

====================

Puolisona olen oppinut arvostamaan niitä pieniä hyviä ja ihania ominaisuuksia omassa kumppanissani… Yölliset halaukset ja aamupusut saavat elämän tuntumaan ainakin hivenen keveämmiltä. Parisuhdetta ylläpidetään sillä että yhdessä voimme pitää hauskaa, kutsua ystäviä illanistujaisiin ja joskus viettää laatuaikaa aivan vain kahdestaan. Ei turhia myöskään stressata ja molemmille järjestetään myös sitä omaa aikaa omien ystävien ja harrastusten parissa. Ensihuuman jälkeen suhteemme on syventynyt suunnattomaksi ja kiintymys toiseen on kasvanut 200%:sesti. :)

Hanna

====================

Päivittäinen avoin keskustelu.

Pirkko R

====================

Mummuni sanoi aikoinaan; "ei huoli olla yhtä aikoo äree"

Siinä se suuri ajatus, ja sen voimalla pääsee tosi pitkälle.

Lapinvuokko

====================

Kohta kolmetoista vuotta naimisissa:
Tahdon rakastaa,
elää ja antaa toisen elää myös!
Järjestäkää yhteistä aikaa!

Pia

====================

Molemmat tarvivat aikaa itselle ja omille harrastuksille. Kotitöitä on hyvä jakaa tilanteen ja taitojen mukaan.

Huomaavaisuus arjen keskellä auttaa, sopiva huumori auttaa kun pinna on kireällä. On hyvä muistaa kiittää, kun jotain on hoidettu hyvin.

Ei kannata suututtaa puhumalla ilkeitä toisen sukulaisista. Pahaa mieltä ei pidä sulloa ja sadatella huonona hetkenä kaikkea ulos kerralla. Kannattaa välillä kertoa mikä keljuttaa ja miksi.

Hellu

====================

Mieheni jäi eläkkeelle vuosi sitten. Itse olen ollut eläkkeellä 4 vuotta. Avioliittomme on kestänyt 41 vuotta. Kaikki tähän saakka koettu ja käytännössä toteutettu on nyt jouduttu arvioimaan uudelleen.

Itselleni on tärkeää antaa toiselle tilaa mutta myös ottaa rohkeasti oma tila. Puolisoni ei tarvitse olla kiinnostunut minulle tärkeistä asioista eikä tulla niihin mukaan, mutta en myöskään hänen mielikseen jätä toteuttamatta itselleni täkeiksi kokemiani juttuja. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että kulkisimme täysin eri teitä ilman mitään yhteyttä.

Toki meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, kuten kummallekin rakas kesämökki ja puuhastelu siellä kuten myös matkat. Kun aika kuluu, toivon että näitä yhteisiä kiinnostuksen kohteita ilmaantuu lisää tai yhdessä etsimme lisää.

64 v. mummu.

====================

Vasta kolmannessa parisuhteessani olen oppinut että mieheni on sellainen kuin hän on. Ei hänen perusluonnettaan tai ominaisuuksiaan voi muuttaa vaikka hän oppiikin tekemään monia asioita toisella tavalla kuin ennen ja niin minäkin opin. Kun puhun miehelleni ystävällisesti niin hän tekee samoin minulle.

Erityisesti olen yrittänyt kiittää häntä; tuntuu itsestä mukavalta kun mies raaputtaa auton lasit aamulla puhtaaksi tai tekee jotain muuta pientä puolestani ja kiittäessäni minä muistan, ettei tämä mies ole minulle vain itsestäänselvyys ja toivottavasti myös mieheni sen huomaa. Vaikka sanotaan, ettei mies vaihtamalla parane niin jos tämä olisi ollut se ensimmäinen jonka kanssa olisin mennyt naimisiin, niin tämän miehen olisin halunnut pitää!

Tuisku

====================

Siitä huolimatta, että onkin kyse minun elämästäni, niin silti AINA ei ole kyse MINUSTA.

Sanna

====================

Puolisoiden ei pidä olla liian tiiviisti yhdessä, vaan antaa toiselle myös omaa tilaa ja aikaa. Jopa omassa kodissa pitää saada olla joskus myös yksin. Sitten on taas paljon mukavampi olla yhdessäkin.

Putumummi, 34 v. yhdessä

====================

Tulevana aviovaimona ja nykyisenä avovaimona olen oppinut sen, ettei miehet ja naiset ilmaise itseään samalla lailla, sillä joskus auton öljyjen tarkastaminen voi tarkoittaa: "rakastan sinua ja haluan, että olet turvassa". Siis pitää lukea myös tekoja, ei pelkkiä sanoja.

Josefine

====================

Rakkaudessa ja parisuhteessa tärkeintä on anteeksianto ja toisen aito kuunteleminen ja ymmärtäminen. Poikaystävälläni on ollut vaikea vuosi ja olemme oppineen, että keskustelemalla ja puhumalla asioista ei tule ylitsepääsemättömiä ja kärpäsestä ei tule härkästä.

Nuppu

====================

Tarvitaan anteeksi antamista ja anteeksi saamista, pitkämielisyyttä, eikä pidä puuttua toisen pikku vikoihin, ja joskus on hyvä katsoa läpi sormien suuretkin viat - vikoja kyllä meistä kaikista löytyy, täydellisyyden tavoittelu ei kuulu avioliittoon eikä lapsiin, yleensäkään perhe-elämään.

Arjen harmauteen tarvitsee löytää voimavaroja, yhdessä. Yhdessä tekeminen, yhteinen vastuu arjen pyörittämisestä kantaa pitkälle. Ja on muistettava, että vaikka se toinen tekisi kuinka ikävän asian tahansa, niin ainakin kerran on voitava antaa hänelle se anteeksi (äidin ohje).

Ja vielä on muistettava, että ei se elämä kokonaan ole vain sitä arkea, ja sen vuoksi onkin huolehdittava ettei niin pääse käymään.

Sanni

====================

Arjen pyörityksen keskellä on tärkeää muistaa joskus viettää aikaa puolison kanssa aivan kahden.

Sari

====================

Pidä silloin tällöin keskellä arkea "puolisosta poika-/tyttöystäväksi -päivä". Katso puolisoasi niiden ruusunpunaisten lasien läpi ja toimi kuin olisitte juuri hetki sitten tavanneet. Keksi pieniä yllätyksiä, esim. pujota rakkaudentunnustus taskuun tai jätä tyynylle, kun joudut olemaan esim. yötä muualla. Vain mielikuvitus on rajana!

Siiri

====================

Kuuntele
Anna tilaa
Helli
Hyväksy

Seke

====================

On tärkeintä, että opettelee kuulemaan toista. Kuuntele nimenomaan puolisoasi, äläkä niitä ympärillä olevia, jotka jakavat omia mielipiteitään hyvää tarkoittavina neuvoina. Vain sitä kautta oppii ymmärtämään toista. Toki tarvitaan ihmissuhdeverkostoa tueksemme, mutta selkeitä ja toimivia ohjeita ei saa valmiina, vaan ne on itse löydettävä asioiden jakamisen ja elämisen kautta. LUOTTAMUS ja toisen KUNNIOITTAMINEN ovat tärkeimmät asiat parisuhteen onnistumiseksi.

Kunnioita ja ole luottamuksen arvoinen

====================

Olen oppinut kuuntelemaan toista ihmistä ja parhaiten se onnistuu löylyn lämmössä. Jos kovin vaikea asia niin löylyä vaan lisää, kyllä se asia irtoaa pikku hiljaa.

*Yhteisiä pikku hetkiä arkeen ja toisen huomaamista.
*Toisen kunnioittamista tää touhu on parhaimmillaan.

Ullika

====================

Pitää muistaa tarpeeksi usein muistella niitä suhteen ihania ensihetkiä ja niitä asioita mihin toisessa ihastui! Ne samat piirteet ovat hänessä varmasti yhä tallella!

Juhannusruusu

====================

Rakkaus ja rakastaminen on työtä.

Marja

====================

Ongelmatilanteessa ei etsitä syyllistä vaan puhalletaan yhteen hiileen, jotta saadaan ongelma ratkaistua. Pikkuasioista on turha nalkuttaa; vikaa yleensä aina löytyy itsestäkin. Ei kinastella kumman vuoro on tehdä jotain: Se tekee, joka jaksaa. Joka päivä tuhlataan hellyydenvaluuttaa toiseen ja nauretaan paljon yhdessä.

Puppe

====================

Tärkein oppimani asia on se, että parisuhteessa niin tärkeää on muistaa, että sen toimiminen on perimmiltään TAHDON ASIA. Pitää oikeasti haluta olla toisen kanssa ja haluta työskennellä suhteen eteen. Ongelmat pitää ottaa esiin heti kun niitä syntyy, etteivät ne ehdi kasvaa suhteettomasti.

Valitettavasti vain toisen osapuolen tahtominen ei riitä pitämään suhdetta kasassa.

Sini

====================

Itse olen oppinut puolisona "tulkitsemaan" mieheni tunnetiloja ehkä paremmin kuin suhteen alussa. E i se, että hän on ajoittain hiljaisempi/sulkeutuneempi tarkoita, että hän hautoisi suhteen lopettamista - hän vain "vetäytyy luolamieheksi" toisinaan, omien ajatustensa keskelle. Silloin en (ainakaan niin usein kuin ennen) patista häntä analysoimaan ja vaatimaan selitystä "mikä mättää, mikä meidän suhteessa on huonosti", hän kyllä parin päivän päästä tulee taas "luolastaan" ulos meidän muiden pariin entistä ehompana.

Yhteiset spontaanit hassuttelut ja yhteinen, samanmoinen huumori, sen viljeleminen ARKIPÄIVÄSSÄ, on kaiken a ja o.

Irtiotto silloin tällöin, kun tilanteet ja aikataulut sallivat, muusta perheestä -kahden jonnekin- oli se sitten parin tunnin piipahdus elokuvissa, syömässä, lenkillä, tai sitten hotelliyö naapurikaupungissa -silloin muistuu paremmin mieleen, mihin alussa toiseen rakastui - eli kahden ilman lapsia silloin tällöin.

Ja ennen kaikkea ihanat JALKAHIERONTA ja niskahieronta -rapsutteluhetket- hyvää oloa ja läheisyyttä, silloin ,kun aikaa/halua ei riitä makuukammarin puolelle.

Ja vanhemmiten huomaa entistä enemmän sen asian tärkeyden, kuinka omat (ja yhteiset) ystävät kuuluvat olennaisesti elämään, perheen ja parisuhteen kultaisena lisänä. Kotonakin jaksaa paremmin, kun käy välillä tuulettamassa aivojaan ja pohtimassa syntyjä syviä omien ystäviensä kanssa vaikkapa sauvakävelyn merkeissä -kun kuuntelee toisen murheita ja huolia, voi asettaa omatkin satunnaiset huolensa pienempään mittakaavaan, - kaikkea ei tarvitse puida välttämättä oman puolisonsa kanssa, vaan osan asioista ihan "naisten kesken".

Paljon haleja ja suukkosia, pieniä lappusia, joissa lukee "rakastan, välitän" ,toisinaan aamuisin pöydällä odottamassa, kun herää toisen lähdön jälkeen. Sellaista näkyvää välittämistä arkena ja juhlassa.

16 vuotta ja rapiat yhdessä

====================

Ehkä kaikkein tärkeintä on itse yrittää olla se oikea toiselle ja hyväksyä siinäkin että aivan täydellinen en itsekään aina ole.

Antero

====================

Vanha oppi on tepsinyt meillä: Ei riidellä yhtäaikaa, niin sopu säilyy. Laske 10 ja hymyile sen jälkeen. Ollaan oltu samassa työssä ja aviossa onnellisesti 41v.

Pipsa

====================

Vaikka kuinka kiukuttaa ja ns. tietää olevansa oikeassa jossain asiassa, täytyy ottaa myös toisen kanta huomioon ja sovitella että asian lopputulos miellyttää molempia osapuolia.
Joskus voi pyytämättäkin hieroa puolison kipeitä hartioita, antaa halit ja suukon, sanoa rakastan sinua. Myös sana kiitos on tärkeä. Pitää ajatella toisesta positiivisesti, eikä aina mollata ja komennella... Mutta aina ei voi "aurinko" paistaa, silloin saa olla mörtsi. Hymyä ja pilkettä silmiin...

Päivi

====================

Hyväksymällä juuri toinen sellaisena kun hän juuri on, minulle merkkasi paljon, että mieheni hyväksyi kavereiden kysymyksistä ja ihmettelystä huolimatta minut, jolla on paljon sairauksia. Tajusin, että miehelläni on oma tahto, oma halu eikä anna siihen toisten vaikuttaa.

Rakkaus kasvaa pienistä teoista, sanoista kosketuksista ja katseesta jota saa juuri oikealla hetkellä. Vaikka mies voi näyttää kovalta kuin kallio voi sisällä olla mahtavat tunteet, jotka tulevat juuri oikealla hetkellä. Kiitos siitä, että olen saanut juuri tämän miehen itselleni ja lapsieni isäksi.

Marjaana

====================

Menin 18-vuotiaana naimisiin - nyt olemme olleet mieheni kanssa 46 vuotta aviossa. Ei, ei nämä helppoja vuosia ole olleet! Vuosiin on mahtunut paitsi kaksi upeaa lasta, myös paljon riitoja, vihaakin, katkeruutta - ihan kaikkea! Jopa tuo "klassinen" erokokeilukin tuli koettua - mutta yhteen palattiin. On ollut "sivuraiteita" molemmilla jne. Eli en halua ylistää jotain "auvoisuutta" - koska se olisi valheellista! Elettyä ELÄMÄÄ sitä vastoin ylistän SEKÄ: kykyä antaa ja pyytää anteeksi, kykyä uskaltaa nostaa "kissa pöydälle" silloinkin kuin se vaikeimmalta tuntuu.

Ja ENNEN KAIKKEA: H U U M O R I A!! Huumori (positiivisuuden yksi alalaji?) on auttanut kenties eniten, vaikka se saattaakin kuulostaa oudolta: kun on kyse VAKAVASTA AVIOKRIISISTÄ, pitää muistaa se kiva poika / tyttö johon kerran niin rakastui ja haluta nähdä hänet yhä sellaisena. Ja siihen sitä huumoria juuri tarvitaan - kun "raivostuttava ukko" tai "kamala akka" on nokan edessä! Jospa etsisit jo valmiiksi oikein IHANAN valokuvan teistä kahdesta, ja aina, kun riita ja kina pukkaa päälle, hakisit sen kuvan esille ja sanoisit jotain nättiä siitä..."Voi-voi kato nyt kun me oltiin söpöläisii joskus” - eiköhän ala hymyilyttää ja riidat vähenemään...?

Kokenut kaikki tietää...

====================

Parisuhteen onnellisuus vaatii hoitoa, työtä ja vaivannäköä aivan kuin mikä tahansa tavoittelemisen arvoinen asia. Oma kokemukseni on, että aivan liian helposti ajatellaan asioiden sujuvan itsestään selvästi. Sittenhän sitä onnellisuutta oikein osaa arvostaa, kun sen eteen on ponnistellut. Välillä täytyy luopua omastaan yhteiseksi hyväksi. Itseäänkään ei saa unohtaa. Jokainen on huomioimisen arvoinen; niin minä itse kuin puolisokin.

Kaiken kun maustaa vielä positiivisella ajattelulla; näkee hyvät puolet, kiittää ja kehuu aiheesta, niin hyvä tulee. Huumoria ja rentoa mieltä sekaan vielä sopivasti parantamaan sekoitusta. Tältä pohjalta on hyvä käydä yhteistä keskustelua ja nähdä avoimesti omat ja toisen tarpeet ja toiveet. Antaessaan saa. Vaivannäkö varmasti palkitsee.

Päivi

====================

Olen oppinut vähitellen pitämään suuni kiinni ja arvostamaan kaikkea hyvää mitä puolisossani on , enkä hermostumaan (lue yritän olla) niistä asioista jotka ärsyttävät. Kaikilla ihmisillä on omituisuuksia, joita vain itse arvostaa tai sitten ei itse itsestään huomaa. Eli Hyvä ME.

Lissu

====================

Puolisona olen oppinut kuuntelemaan puolisoani. Tärkeää on ottaa puoliso huomioon jokapäiväisessä elämässä.

Ymmärrän nyt mielestäni paremmin, mitä puoliso haluaa sanoa? Mistä mahdollisesti kiikastaa? Mikä juttu ärsyttää?

Puolison luottamus pitää ansaita.

Mara XL

====================

Hyväksymällä, sietämällä, painamalla villaisella, anteeksi antamalla ja kiittämällä eri tavoin...

Arja

====================

Sanat on tärkeitä, teot vielä tärkeämpiä, hyvien asioiden etsiminen kannattaa ja vaikka kumppani vastaisi: -Kiitos! kun kerron rakastavani häntä, niin kuitenkin se kannattaa sanoa. Varsinkin, kun se on totta.

Kaukon vaimo

====================

Kirjoita joskus hänen kännykkäänsä vaikka joku Tommy Tabermannin rakkausruno, tein juuri niin.
Tunteita täytyy ylläpitää.

Pianla

====================

Olen oppinut, että kaikkea ei pidä ottaa niin vakavasti. Huumorilla voi ohittaa monet uhkaavat riitatilanteet, koska riidat alkavat yleensä pikkujutuista. Omat virheet pitäisi tunnistaa ja myöntää ja pyytää toiselta loukkaukset anteeksi. Olemme olleet 35 vuotta yhdessä ja olemme löytäneet yhteisen harrastuksen, tanssin, ja olemme sen myötä tutustuneet moniin uusiin ihmisiin ja löytäneet näin lisäpotkua elämään, lasten lennettyä pesästä. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi mökötyksiin ja joutaviin riitoihin.

Tuulikki

====================

Puolisoa pitää sopivin väliajoin muistaa hemmotella ja kehua häntä. Ole kiinnostunut puolisosi asioita ja kannustus on aina tärkeää. Muista ettet laiminlyö itsesi hoitamista ja huolenpitoa. Se on kohteliaisuutta kumppaniasikin kohtaan. Huumoria ei voi koskaan viljellä liikaa.

Pirjomari

====================

Minulle oli parisuhteen parasta hoitoa, kun kävimme yhdessä avioparileirillä. Oivalsi että jokaisessa parisuhteessa on aivan samoja ongelmia ja niihin monia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Eroaminen ei ongelmia poista, vaan mahdollisesti muuttaa ne taas erilaisiksi seuraavan henkilön kanssa.

Keskustelu puolison kanssa ja toisten kanssa avartaa näkemyksiä. Toisen kuuntelu on myös erittäin tärkeää. Pienillä huomioilla voi toisen mielen ja rakkaudenkin nostattaa.

avioliittoleirien puolesta liputtava

====================

Hyväksytään toisemme sellaisena kuin olemme. Ei valiteta vaikka ollaan aina oltu vuorotöissä ja vielä paljon eri vuoroissa ,yhteinen vapaa aika on laatuaikaa perheen kanssa. Meillä on ollut yhteiset ajatukset alusta saakka, 20 vuotta, viihdymme paljon kotona ja jos lähdemme käymme yhdessä. Ystäviä yleensä kutsumme kotiimme, mutta pari kertaa vuodessa käymme mies tai naisporukalla syömässä ja teatterissa tai konserteissa. Kaikkein ihanin/tärkein asia on perheessämme LUOTTAMUS!!!

Sirpa -62

====================

Onnellisuus tulee itsestä eikä toinen voi sitä antaa. Kaksi itsenäistä ja itsensä hyväksyvää ihmistä hyväksyvät myös toisensa. Pidä mielessäsi aina kaikki hyvä ja mukava, muu menköön menojaan. Yhteinen ja molemmille mieluisa rakastelu on olennaista parisuhteessa.

Nainen
====================

Kummallista, että kun oikeasti toista rakastaa, niin on valmis tekemään paljon toisen hyväksi, eikä se silloin edes tunnu "työltä" eli sama työ voi tuntua helpolta tai vaikealta, riippuen siitä kenelle sen tekee... eli millä mielellä sen tekee.

Yksi hyvä, vanha neuvo on se, että älä oleta toisen "lukevan rivien välistä" vaan kerro mitä haluat tai mitä mieltä olet. Säästyt vääriltä oletuksilta ja ihmettelyltä. Siis avoimuutta.

Terttu

====================

Toista täytyy kunnioittaa ja ottaa huomioon toisen tunteet, kun tekee omia päätöksiään. Suhteelle täytyy järjestää aikaa ja välillä aina vähän luksusta, muuten arki ei kanna.

Sinikka

====================

Sen että toinen saa murjottaakin välillä ja minulla ei ole asiaan osaa eikä arpaa.....

Saara

====================

Keskustelemalla, kertomalla, kuuntelemalla ja kuulluksi tulemalla; läsnä olemalla, lämmöllä, lempeydellä ja lemmellä; hellimisellä, hoivaamisella, huolenpidolla ja hauskuudella; opiskelemalla, oivaltamalla, oppimisella ja osaamisella; itseämme katsoen, itseämme työstäen, rinnalla kulkien ja rakastaen; luottamusta rakentaen pala palalta itseeni, toisiimme, elämäämme, kaikkeuteen - Johdatukseen ja Rakkauteen!

Katja

====================

Itse olen ollut naimisissa kohta 35 vuotta mieheni kanssa.
Ja tärkeintä yhteisessä liitossa on:
- kuunteleminen
- ymmärtäminen
- myötäeläminen
- anteeksiantaminen
- kaverina oleminen
- rakastaminen silloinkin kuin kaikki ei mene niin kuin pitäisi.

Anu56

====================

Monesti ilman isompaa syytä alkaneet viileämmät ajat saa lämpiämään muistamalla useammin toisen ohimennen silittämisen, suukottamisen ja halimisen. Kun muistaa näytää oman rakkautensa toiselle, niin hänen äänensävynsäkin on erilainen kun alkaa jostain jutella.

Kiireessäkin

====================

Vaali puolisoasi ja rakkautta!! Osoita ja kerro rakkaallesi, miten tärkeä ihminen hän on rinnallasi. Mikään ei ole itsestään selvää elämässä, parisuhde tarvitsee huolenpitoa ja hoitoa.

Miia

====================

Nähintään pusu päivässä.

Anneli

====================

Annan mieheni puhua sanottavansa loppuun, ennen kuin alan sanoa siihen omaa mielipidettäni saatikka kertomaan omia kokemuksiani päivästä. Kunhan häneltä ovat pahimmat höyryt pääset ulos, hän on huomattavasti paremmalla vastaanottotuulella;))

Pia

====================

Jos toinen ei sano mikä vaivaa, niin sitten se ei ole mitään, menee ohi itsekseen ja odottamalla.
On niitä kehnompia päiviä meillä kaikilla, eikä aina pidä kuvitella että MINÄ olen tehnyt jotain - kaikki ei pyöri minun napani ympärillä.

Toisaalta: jos itse olen kovasti valmis huomauttamaan asiasta jos toisestakin, voi alkaa miettimään onko aihetta katsoa peiliin ja miettiä mikä se perimmäinen syy on?
Itselläni jännittäminen saa usein aikaan kiukkuisuutta. Ja minä jännitän kaikkea: puhumista vieraille, puhelun soittamista, myyntiedustajan tapaamista, auton katsastusta...

Mamma

====================

Luottamus, huumorilla piristäminen, yhteiset ystävät, selänpesu saunassa, yhteiset laulelot, ruuasta nauttiminen, hillareissu, eli 1-2 vk suonlaidassa asuen ja 5-7t suolla/ pv yhdistää kummasti. Selänraaputus, pään ja varpaiden hieronta, saman peiton alle nukkumaan iltaisin. Aasioista puhuminen, kauniit sanat.

Kultsu

====================

Keskusteleminen ja taas keskusteleminen. Usein sitä joudutaan opettelemaan. Toisen huomioiminen. Joka päivä. Kunnioitus. Itsensä kanssa toimeen tuleminen. Parisuhde tuntuu olevan opettelua joka päivä, välillä niin "tahtomisesta" tosiaan kyse, sitä tulisi hoitaa vaalien, rakkaudella.

BisaNte

====================

Tuo ensirakkaus hälvenee ajastaan, tilalle tulee syvempiä tunteita, jotka ohjaavat yhteiseloamme. Harmonisessa suhteessa kuunnellaan ja kysellään. Tietynlainen itsenäisyys antaa henkitilaa molemmille.

Koko ajan on työstettävä, opittava hiljaisuus, johon kommentteja ei tarvita. Muuttuvaan henkilöön törmää yhä uudelleen, itseensä varsinkin. Silmät, mieli avoinna kannattaa kulkea. Toisen huomioiminen, pikkuisenkin, antavat iloa menoon. Kun kotiovi aukeaa, tulossa joku, kannattaa ottaa hänet vastaan, kuin ei olisi ikinä niin tehnyt.

Pienistä asioista hyvänolon tunne kohoaa. Totutut tavat saattavat muuttua tarpeellisiksi?? Läheisen poissaolo herättää huomaamaan tyhjän sängynpuoliskon, syntyy uusi kaipuu, ikävä häneen, jota eniten rakastaa.

Salaisuutta parisuhteen kestolle ei ole, automatiaa turha hakea, kaikki lähtee meistä itsestä. Halutaanko olla ja mennä yhdessä meren myrskyihinkin? Jos on valmis siihen, ankkurit ylös, tuoksuta meren raikkaus ja ole avoin tulevaan?! Elämän navigointi on kiintoisaa puuhaa, valmista karttaa, kulkureittiä ei siihen ole piirretty. Huominen tuo uusia tuulia, johon ei mahdollisesti olla varauduttu?

Tyynikausi antaa osaltaan voimia, on aikaa paikkailla "purjeita" uusia koitoksia varten. Kaikki on kannattavaa, kun molemmat uskovat "veneen" merikelpoisuuteen!

Novice 33v yhteiselonkin jälkeen.

====================

Molempien tulee opetella puhumaan ja kuuntelemaan koko liiton ajan, se on kaiken a ja o. Minä -viestillä välttyy monilta riidoilta kuin vahingossa.

Suhdetta pitää vuosihuoltaa kuten autoa, jotta se kukoistaa ja voi hyvin. Tämä tapahtuu aviohuollossa esim. avioliittoleireillä yms. Huolla liittoasi ennen kuin liittosi on hajoamassa!

Maritta

====================

Kaikista tärkeintä ja ensiarvoisinta on puhuminen mitättömänkin tuntuisesta asiasta! Toisekseen parisuhteelle tekee hyvää se, kun löytää arjesta - joka ikisestä päivästä jotain, jolla voi toiselle tuottaa iloa, huomioida ja piristää toista. Sen ei tarvitse olla mitään isoa tai ihmeellistä, jo pieni suklaasydänkin voi ilostuttaa, kun rakas puoliso löytää sen eväsrasiastaan työpaikalla.

Päivi

====================

Missään parisuhteessa ei selvitä riidatta. Kun huomaa tehneensä väärin toista kohtaan, on anteeksipyynnön paikka. Myös kiitoksen paikkoja löytyy joka parisuhteessa. Toisen huomioon ottaminen on hyvin tärkeää. Myös itselle tulee antaa aikaa, itseäänkin on hoidettava. Ja välillä pieni välimatka tekee hyvää. Me emme ole enkeleitä kukaan.

Maikukka

====================

Rehellisyys ja toisen ihmisen kunnioitus on mielestäni parisuhteen kaksi tärkeintä kulmakiveä.
Myös yhteiset harrastukset ja samantapaiset mielenkiinnon kohteet antavat parisuhteelle sellaista varmuutta ja lujuutta, joka ei hevin kaadu.

Pikkuisen joustoa molemmilta osapuolilta ja sopiva annos huumoria, niin kyllä näillä eväillä pärjää.

Sandrine

====================

Olemme olleet yhdessä v:sta 1974. Nuorempana oli myrskyisiäkin aikoja; tuli poltetuksi rakkauskirjeet ja kihlasormuskin sai välillä huutia, oltiin välirikossa se kevät kun yo-kirjoituksista suvullakin oli kovat odotukset. Naimisissa oloa kerkesimme opetella viisi huoletonta vuotta, sittemmin kaksi poikaamme ovat rikastuttaneet elämäämme ja avartaneet maailmankuvia, myös käsityksiä itsestä ja puolisosta.

Toinen meistä on luonteeltaan tasainen, toinen taas kykenee kiihtymään edelleen 0:sta 100:aan tarvittaessa; tämä on varmaan yksi peruskivistä, että edelleen rakastamme toisiamme syvästi - erilaisuuden rikkaus. Uskomme myös vahvasti siihen, että paljon pitää antaa anteeksi niin toiselle kuin itsellekin! Jos parit tämän ymmärtäisivät, eroja tulisi paljon vähemmän, lapset saisivat pitää tärkeimmät ihmissuhteensa, perheen, ja oppisivat itsekin elämään sovussa itsensä ja maailman kanssa.

Pike

====================

Parisuhteessa on syytä unohtaa sanat 'minä' ja 'itse'. Teen sen toiselle, minkä haluan itsekin saada vastapuolelta. Jaettu suru on vain puolikas, jaettu ilo on taas kaksinkertainen. Elämän suurista linjoista voi parisuhteessa kumpikin vetää vaikka omat linjansa, mutta ns. pienten käytännön asioiden on toimittava - muuten ollaan jatkuvalla törmäyskurssilla. Toisen hemmotteluun olisi oltava paljon enemmän aikaa ja itseään on mukava laittaa kauniiksi puolisoaan varten, siitä tulee molemmille hyvä mieli. Lapset välillä muualle ja aikaa vain kahden kesken, se on kuin uusi rakastuminen. Molemmat puolisot voivat tukea toistaan, niin rakkaus vain kasvaa ja huomaa pitävänsä puolisoaan maailman ihanimpana ihmisenä.

Made in heaven

====================

Arvostus on tärkeintä. Viljele omaa arvostusta ja kunnioitusta häntä kohtaan. Kun toinen tekee sitä, niin toinenkin muistaa tehdä sitä. Kerro, puhu, näytä arvostusta.

10 v vaimo

====================

Rakkaus ja parisuhde, se se on se pääasia. Osata pitää ne molemmat yllä, ettei vain ole parisuhdetta tai vain rakkautta, eivät kanna kovin pitkälle yksinään. Tuohon siltaan kun tarvitaan molempia.

Tuolla tavalla ja leikkisällä mielellä, ei turhia vihoitteluja, sättimisiä...vaan lapsen mieli joka ohjaa aikuisen ajatuksia...

JaniP

====================

Mielestäni on tärkeintä kuunnella mitä puoliso sanoo ja ottaa hänen mielipiteensä huomioon kaikissa asioissa vaikka hän joskus sattuisi olemaan väärässäkin. Mutta se vääräkin mielipide on mielipide.

Merja

====================

On kuunneltava mitä aviopuolisolla sanottavaa. On kunnioitettava puolisoa. Kysyttävä puolison mielipiteitä. Sanoa usein, että pitää puolisosta. Yllättää puoliso usein positiivisilla asioilla ja teoilla.

Veka

====================

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puolisosi hyvinvoinnin tukeminen. Aina kun ajattelee, että mitä itsekin haluaisi toisen tekevän puolestaan, niin tekee sen hänelle. Luottamus ja toisen arvostaminen on äärettömän tärkeää. Jokaisessa teossa ja asiassa toisen huomioon ottaminen edistää hyvää parisuhdetta eteenpäin.

Auli

====================

Älkää pitäkö toista itsestäänselvyytenä. järjestäkää yhteistä aikaa ja hellikää toisianne. Pienet hellittely sanat arjen keskellä kantavat kauas. Ei koskaan voi tietää milloin toisesta joutuu luopumaan ja silloin on myöhäistä enää sanoa mitään.

Leskeksi jäänyt

====================

Tärkeät kuusi minuuttia päivässä:

1.Aamulla ennen vuoteesta nousua olemme noin pari min. lähekkäin, toistemme "kainalossa".
2.Kun lähdemme työhön, hyvästelemme toisemme lämpimästi.
3.Kotiin palattuamme huomioimme toisemme hellästi.
Ts. Keskittymistä noin 3x2 min.

Leenastiina

====================

Olen oppinut 15v aikana suurpiirteiseksi ja suvaitsevaksi, kaikiesta ei tarvitse nipottaa ja läpi sormien katsominen esim. kotihommista tekee jo paljon! Turha stressi pois! Toisen tukeminen ja kunnioittaminen on kaiken a ja o...kommunikointi on kultaa!!

Alkutaival oli ihastumista, huumaa ja tutustumista nyt vuosien varrella se on muuttunut tutuksi ja turvalliseksi kallioksi tämä suhde ja kumppani! Syväksi ystävyydeksi, kiintymykseksi rakkaudeksi! Toisen huomioon ottaminen on tullut jokapäiväiseksi asiaksi, riitelyt ja raivot ovat muuttuneet keskusteluiksi ja ongelmien ratkaisuiksi yhteistuumin! Eletään päivä kerrallaan, välillä nauttien ja ottaen irtiottoja arjesta hemmotteluun eli kahdestaan matkailuun romanttisiin kaupunkeihin! Mies piristää kukilla ja suklaalla kuukausittain, minä hemmottelen rakkaus viesteillä, hyvällä ruualla, suukkosin ja halauksin häntä! Hellitään ja lellitään toisiamme, pidetään hyvänä! Tässä resepti pitkälle onnelliselle ja harmoniselle suhteelle! Sekä joka päivä pitää pusia ja halia!

Iituskainen

====================

Rakkaus vaihtelee kokemukseni mukaan parisuhteessa. On aikoja, jolloin ihmettelee mitä on aikoinaan nähnyt edes puolisossa. Toisaalta toisena päivänä, ihmettelee miten on voinut edes ajatella niin. Sanotaan, että vastakohdat täydentää. Kaikkea ei tarvitse jakaa puolison kanssa. Loppujen lopuksi olemme kuitenkin erillisiä olentoja, joilla on omat ajatukset ja halut. Aina ne ei mene yksiin ja jotakin omaakin täytyy olla. Sen kun hyväksyy ja antaa tilaa toiselle olla sellainen kun on, on mahdollisuudet hyvään parisuhteeseenkin onnistuneet.

Kristiina

====================

Toisen kunnioittamista, huumoria, puhumista (paljon), tilan antamista... eikä saa tieten tahtoen toista ärsyttää tai käyttää rumia sanoja. Tärkeätä on myös että varaa AIKAA suhteelle. Näillä eväillä pötkii jo aika pitkälle.

Mimmi

====================

Toista ei voi muuttaa, mutta vuosien saatossa sitä oppii nykimään oikeista naruista.
Muistella mihin sitä toisessa oikein rakastui ja olla huippu tyytyväinen valintaan , kun toiseen voi luottaa.

Yhdessä jo 26v

====================

Keskinäinen kunnioitus on kaiken A ja O! Toista ei loukata tahallaan millään tavoin. Väärinkäsitykset ja erimielisyydet selvitetään ajallaan.

Liisa

====================

Olemme olleet naimisissa yli 20v joten joitakin asioita olen oppinut aviopuolisostani. Itse olen aika puhelias taasen puolisoni hiljaisempi, mutta kun hän sanoo että nyt ole hiljaa on parempi pistää suunsa kiinni vähäksi aikaa ja rauhoittua. Jonkin ajan kuluttua voimme jälleen keskustella kiperistäkin asioista niin hyvistä kuin huonoistakin. Näin säilyy sopu avioliitossamme.

Uma

====================

Elämä opetti minua: - On vain tämä hetki. Huomisesta ei ole tietoa. En voi olla varma, että myöhemmin voin korjata tekemäni virheet. - Toiselle tuotettu mielihyvä antaa sen takaisin vähintään tuplana.

"Tämänkin kokenut Av"

====================

Pitää ensin oppia riitelemään kunnolla. Tässä kotitaustat vaikuttavat paljon. Jos toisessa perheessä on aina lakaistu ongelmat maton alle, eikä koskaan puitu ongelmat avoimesti, ja toisessa taas riidelty avoimesti ja selvitelty asiat kunnolla, voi olla vaikeaa alussa sovittaa käytännöt yhteen. Keskustelemalla avoimesti riidan ulkopuolella asiasta pääsee nopeammin yhteisymmärrykseen siitä miten tärkeää on puida ongelmat läpi heti kun ilmenevät. Muuten asia muhii ja räjähtää sitten paljon pahemmin jonkun riidan yhteydessä.

Nunnu

====================

Kuinkas se entinen piika sanoikaan; kun antaa niin saa itsekin.

Palvo puolisoasi, kehu ja kannusta, ihaile ja tue. Hän kasvaa lopulta juuri niihin mittoihin, joita eniten kaipaat ja saat kaiken mitä haluat. Osta kukkia tai pese ikkunat. Yllätä hänet joka päivä jollain pienellä eleellä. Kujeile, pidä hauskaa. Kokeile uutta asentoa tai seiso päälläsi. Pääasia että teet jotain etkä vain odota itse.

Veeti

====================

Parisuhde pidetään hyvänä olemalla toisen luottamuksen arvoinen.

Kumppania ei saa pitää itsestään selvänä. Arvostusta ja kiitosta on annettava aina, kun siihen on aihetta.

On osattava pyytää anteeksi, ja lausua sanat: minä rakastan sinua.

toinen kerta

====================

- Olemalla avoin, puhumalla asiat selvitetään… Heti kun on mahdollista! Näyttämällä tunteensa...kiukut ja muut. Hellimällä, halaamalla, koskettamalla, suukottamalla ja luomalla uskoa hyvään vaikka kuinka tuntuisi että aina ei asiat mene niin kuin toivoo ja pitäisi. "Asioilla on tapana järjestyä" sanotaan. Tekemällä yhteisiä askareita. Omien voimavarojen mukaan.

Ottamalla ja antamalla!

*Kevään iloa teille ja lämmin halaus matkalle!

Kaija-Leena

====================

Molempien puolisoiden tarpeet otetaan tasapuolisesti huomioon terveessä parisuhteessa, toista aliarvioimatta, halveksimatta, moittimatta tai mitätöimättä.

Kokemusta on

====================

Avoimuus ja luottamus; kaikista asioista pitää pystyä puhumaan, myös ja ennen kaikkea vaikeista asioista. Motto, yhdessä samaan suuntaan;) ja se ei tule onnistumaan, jos toinen haluaa toiseen suuntaan ja toinen toiseen ja asioista ei puhuta, vaan elää "kaksoiselämää". Itse elin pitkän suhteen, jossa luulin, että puhuttiin yhteisistä asioista, mutta ex mies elikin aivan täysin kaksoiselämää koko suhteen. Opin siitä, että kaikki ei ole siis sitä miltä näyttää ja nyt olen erittäin onnellinen, että silmäni viimein avautuivat.

Elämän kevät

====================

Parisuhde on niin monimutkainen ja monitahoinen juttu, että ei siinä pääse eteenpäin muutakuin yhteisellä hurtilla huumorilla. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin tosissaan...ja nauruhan pidentää ikää. Yhteinen nauru pidentää parisuhdetta.

Suvituuli

====================

Elämä koostuu pienistä teoista, joita tehdään usein. Näillä pienillä teoilla voi konkreettisesti osoittaa toiselle että välitää ja arvostaa toista. Kun laittaa toisen onnen omansa edelle, varmistaa molempien onnen. Luottamus, joka on parisuhteen pohja voi rakentua vain teoille ei kauniille sanoille, jollei niille ole katetta. Kun vielä muistaa keskustella syyttämättä ja muistaa toisen hyvät puolet on ongelmien yli pääseminen yhteinen ja positiivinen kokemus, olethan silloin samalla puolella.

Peak

====================

Toisen kunnioitus on parisuhteessa tärkeintä, ja aina kannattaa muistaa kaksi suurta sanaa, "kiitos" ja "anteeksi". Näillä eväillä pääsee pitkälle, kun unohtaa itsepäisen ylpeyden ja osaa reilusti pyytää anteeksi tai kiittää kun sen aika on. Koskaan ei voi sanoa liian usein "rakastan sinua". Ja ehkä paras neuvo, minkä olen joskus saanut ja mitä olemme toteuttaneet "älä anna auringon laskea vihasi ylle". Eli mikäli sattuu olemaan riitaa, se selvitetään ennen nukkumaanmenoa. Näillä eväillä on oltu yhdessä 18 vuotta.

Onnellinen vaimo jo 14 vuotta

====================

Toiselle pitää antaa tilaa ja olla itse pätemättä liikaa. Varattava aikaa kuuntelulle, mutta ottaa aikaa myös ihan itselleen.
Rauhallinen hengitys, aina.
- Yksinkertainen resepti on toiminut moitteettomasti yli neljännesvuosisadan.

Pipsa

====================

Olen oppinut puolisona, että yritän tukea kumppaniani hänen päämäärissään ja tavoitteessaan, enkä aina suoralla kädellä tyrmää hänen ajatuksiaan (jotka voivat olla paljon erilaisia kuin omat ajatukseni). Rakkautemme kasvaa ja syvenee arkisissa asioissa, yhteisistä elokuvailloista, lenkeistä, lasten hoidosta. Mutta toki välillä on ihana päästä ihan kahden jonnekin arkea (ja lapsia) pakoon.

Heli

====================

Olen nyt menossa uudelleen naimisiin, edellinen avioliitto kesti 20 vuotta. Olen oppinut sen, että ihmiset on erilaisia, täytyy ottaa huomioon toisen mielipide. Tärkeää on myös heti alkumetreillä osata vaatia sitä, että myös sinut otetaan huomioon.. myöhemmin siitä ei enää tule mitään.

Maija

====================

38 vuoden yhteiselon jälkeen emme kasvaneet erilleen, emmekä kasvaneet yhteen, vaan kasvoimme yhdessä omiksi itseksemme. Siinä se! Ensin täytyy oppia tulemaan itsensä kanssa toimeen ja tiedostaa, mitä elämältä haluaa. Miten voit rakastaa toista, jos et pidä itsestäsikään?

"Penelope"

====================

1. Varaa kahdenkeskistä aikaa jokaiselle päivälle.
2. Kerran kuukaudessa olkaa yhdessä koko päivä.
3. Kehu puolisoasi joka päivä.
4. Olkaa lempeitä ja armahtavaisia toisillenne.
5. Riidat tulee riidellä toista syyttämättä.
6. Kerro puolisollesi päivittäin, että rakastat häntä.
7. Kysy mitä puolisosi haluaa ja toteuta hänen toiveensa.
8. Pidä huoli, että puolisosi tietää, mitä sinä haluat ja mistä pidät.
7. Ole selvillä, mikä puolisostasi on romanttista ja järjestä silloin tällöin romanttinen hetki.
8. Päivitä tietojasi säännöllisesti.

Cake

====================

Toista ihmistä ei voi muuttaa, mutta kun kumpikin kunnioittaa toisiaan, tulee kummankin toiveet otettua huomioon. Lisäksi toisen hemmottelu silloin tällöin tekee kummankin onnelliseksi. Lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä, anteeksiantoa ja hellyyttä sekä sitä yhdessäoloa ja yhdessä tekemistä tasapuolisina kumppaneina.

17 yhteistä vuotta

====================

Minulla on tapana, kun turhaudun, "narista" pikkuasioista miehelleni. Silloin tuntuu, ettei oikein mikään mene oikeinpäin. Mieheni jaksaa kuunnella "narinaa" muutaman päivän, sitten hän siitä huomauttaa.

Olen oppinut, että viimeistään siinä vaiheessa pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja lopettaa. Helppoa se ei ole, mutta myönteinen ajattelu auttaa. Huomaan, että itselläkin on kivempaa, kun tarkoituksella etsii itsestä, puolisosta ja elämästä niitä hyviä puolia ja jättää narinan aiheet omaan arvoonsa...

Heli

====================

Oma itsetunto on koko rakkauden perusta, ellei arvosta, kunnioita, luota itseensä ei myöskään osaa tehdä sitä muille ihmisille. Täytyy myös tunnistaa naisen ja miehen erilaisuus viestinnässä ja ajattelussa.

Pertti R

====================

Itselläni on tapana antaa enemmän kiitosta tehdyistä asioista kuin toruja tekemättömistä. Olen huomannut, että puoliso on paljon tyytyväisempi ja arki luistaa paremmin, kun muistaa säännöllisesti kertoa, kuinka tärkeä toinen on ja miten mukavalta tuntuu, kun puoliso on esimerkiksi tyhjentänyt tiskikoneen pyytämättä.

Laura

====================

Kyllä se oikeataan lähtee siitä, että puolisoilla on samanlaiset luonteet ja tykkää samoista asioista. Menimme naimisiin, minä 19 v ja vaimoni 18 v ja naimisissa olemme olleet 32 vuotta. Silloin nuorena ei tietenkään samanlaisuudesta tiennyt, mutta se on vuosien saatossa yhteiselossa kasvanut. Pitää osata myönnytellä, niin sillä saa omaakin tahtoa läpi. Pidämme samanlaisista asioista; elokuvista, teatteri esityksistä, musiikista, kirjallisuudesta. Luonnosta pidämme myöskin molemmat. Olemme lapsirakkaita, kaksi lasta ja kaksi lastenlasta (kolmas tulossa ). Emme ole kuuta taivaalta havittelevia, vaan elämme tavallista elämää.

Nuorena lomamme kului lasten kanssa Suomea kierrellen ja teltassa nukkuen. Autot oli ja on vanhoja ja halvemmasta päästä. Minusta tuntuu, että nykyaikana vaaditaan itseltä ja puolisolta liikaa ja mikään ei tunnu riittävän. Tarvitaan komeet autot, viihdykkeet ja ulkomaan matkat ja niiden eteen vedetään itsemme niin tiukalle, että kiukutella pitää ja silloin lähin kohde on puoliso. Tämä johtuu osin kilpailutilanteesta, pitää päästä sanomaan ja näyttämään, mitä "minulla" on.

Jos mahdollista; hypätkää oravanpyörästä ja tyytykää vähempään, niin olette onnellisempia itse ja parisuhteessa. Tuntuu siltä, että vaistonvaraisesti on ajatus kulkenut myös lapsillemme, koska heissä näkyy luonteena samanlainen elämän asenne ja ovat valinneet puolisonsa samalla kaavalla.
Nykyään lomamme kuluu huonokuntoisia vanhempiamme hoitaen, pienimuotoisia lomia, Suomessa kierrellen ja sukulaisia tavaten. Työttömyyskin on vaivannut, mutta kun ei paljon vaadi, niin vähälläkin tulee toimeen, kun molemmat hyväksyvät sen.

Kun terveyttä riittää, niin se lujitta parisuhdetta. Olemme viime aikoina saattaneet ikäisiämme ystäviä hautaan ja siinä sen huomaa.

Risto

====================

Tee se mitä puolisosi haluaa sinun tekevän. Älä arvaa, kysy mitä hän tahtoisi sinun tekevän tai muuttavan itsessäsi.

Älä aseta puolisolle vaateita, ole sen sijaan itse valmis tekemään asioita toisin. Itseäsi voit muuttaa, et toisia.

Jooseppi

====================

Olen huomannut, että on todella tärkeää osoittaa puolisolleni arvostusta. Siihen kuuluu myös se, etten väheksy tai arvostele mieheni "projekteja" tai vastaavia työjuttuja. Tärkeeää on myös antaa miehen olla "luolassaan", ja antaa tilaa.

Pariisitar

====================

Oma puolisoni on jaksanut seistä tukenani hyvin monissa kasvutilanteissani.

Kiitos, rakasta sinua, anteeksi ja minusta tuntuu ovat sanoja, joita jouduin opettelemaan. Nyt niiden käyttö kuuluu tärkeänä osana parisuhteen ylläpitoa. Niitä ei ole koskaan liikaa yhteen päivään! Halaus, pusu ja hymy olivat minulle vieraita kunnes sain elämäni lottovoiton eli mieheni. Nämäkin on mahdollista opetella.

Naisena olen oppinut ja yritän sen aina muistaa, että en ole vain pelkästään äiti! Parisuhteeseen kuuluu tärkeänä tekijänä myös puolisona ja naisena oleminen. Me monesti verhoudumme äidin rooliin ja "tiedämme" kaiken tyyliin. Poikamme on erityislapsi ja siihen on liittynyt monta mäkeä ylös ja alas. Olen pyrkinyt löytämään aina esim. palavereiden järjestämisessä sellaiset ajat, että myös hän on päässyt mukaan. Ja aina hän on tullut.

Oman ajan antaminen siitä pienestäkin lapsiperheen yhteisestä aikuisten ajasta on myös tärkeää. Meillä se on järjestetty ns. omien viikonloppujen kautta. Kummallakin on mahdollisuus mennä esim. haluamaansa koulutukseen.

Yhteisiä vuosia on takana jo yli 17 vuotta, joten paljon on vielä edessä. Huumori on meillä se kukka, jota viljellään ja lannoitetaan päivittäin. Koskaan ei saa kertoa miltä toisesta tuntuu, vaan miltä minusta itsestä - toisen ajatuksiahan ei voi tietää eikä pidäkään tuntea. Vihkipappimme käski rakastaa rajusti ja välillä vihastuakin tuimasti ja antaa aina anteeksi. Nämä ovat olleet sanoja, jotka on ihan totta.

Olemalla utelias jokaiseen päivään, jokaiseen ihmiseen ja myös itseesi antaa sinulle aina uutta tietoa. Nauti siis siitä mahdollisuudesta, joka sinulle on annettu! Ja näe ne pienet ilot kun lapset tuo sinulle leskenlehtiä ja näe puolisossasi samoja asioita. Näillä minä olen jaksanut ja jaksan yhä pidemmälle!

Kiitollinen Marika

====================

Anna toiselle tilaa elää, älä tukahduta rakkaudellasi!

Tiina

====================

Meidän mottomme on "Couple, who play's together, stay's together". Eli on hyvä olla jokin mukava, yhteinen harrastus, esim. tanssi ja vaikkapa pelaaminen, mutta pitää osata olla myös itsekseen!

Anni57

====================

Pitää hyväksyä, että parisuhde (ja arki) on kompromissien tekemistä. Ei voi aina tehdä niin kuin itse haluaisi, muttei myöskään antaa toisen jyrätä täysin oman mielensä mukaan. Yhdessä löytyy parhaat ratkaisut. Eikä pidä luovuttaa kriisipaikoissa, jos niistä pääsee yli, on edessä taas parempaa. En tiedä, tuleeko enää semmoista rakastumisen huumaa, kuin alussa??? Mutta tässä vaiheessa, kun lapset ovat pienehköjä, niin arjen toimiminen on mielestäni tärkeämpää. Pitää muistaa toki ottaa kahdenkeskistäkin aikaa silloin tällöin!

-Sari- (15 vuotta parisuhdetta takana)

====================

Lähes kolmenkymmenen vuoden jälkeen alan tosiaan ymmärtää ettei auta yrittää muuttaa toista vaan rakastaa ja arvostaa häntä sellaisena kuin hän on. Parempi (ja helpompi)on muuttaa itseään löytämään uuden tavan suhtautua aiemmin vähemmän miellyttäviin kumppanin piirteisiin.

Tepsukka

====================

Puhun aina kauniisti miehelleni - paitsi tietysti silloin kun riitelemme. Vieraitten kuullen puhun hänestä arvostavasti ja ihailevasti, kotona muistan sanoa hänelle joka päivä, että hän on ihastuttava mies (niin kuin muuten onkin). Kehut eivät maksa minulle mitään, ja mitä enemmän kehun, sen mukavammaksi hän muuttuu. Minussa itsessänikin saattaa olla jokunen harva huono puoli, mutta en todellakaan odota, että niistä tehtäisiin päivittäinen keskustelunaihe. Siis perinteiseen raamatulliseen tapaan: tee toiselle se, minkä soisit itsellesi tehtävän...

Pohjan akka

====================

On hirmu helppo arvostella toisen vikoja ja huomata ne suurennuslasin kanssa. Toisen hyväksyminen, kärsivällisyys ja anteeksianto ovat tärkeimmät asiat. Kun hyväksyy itsensä ja on itselleen kärsivällinen niin helpommin on myös puolisolle. Välillä voi tietysti pinna palaa, mutta silloinkin voi pyytää anteeksi!

Katariina

====================

Antaa tilaa toiselle mennä omiin harrastuksiin ym. tilaisuuksiin, joissa tapaa muita ihmisiä.

Paukku

====================

Olen elänyt 57 +risat vuosia ja avioliitossa 32.Nyt takana on 5 yksinäistä vuotta. Avioliitto kariutui itsekkyyteen, arvottomuuden tunteeseen, mustasukkaisuuteen ja liikaan uhrautuvaisuuteen ja omistamisen haluun. Kaikkeen tähän syyllistyi molemmat.

Itse olin uhrautuja ja marttyyri, tosin silloin tuntui, että se oli pakko, koska lapset olivat pieniä ja kotona. Heidän edestään olin valmis tekemään kaikkeni. Takaraivossa kuitenkin takoi, että kunhan nuorin on 18, jätän kaiken. Läksin 2 viikkoa ennen nuorimmaisen 18v päivää. Enkä ole katunut.
Olen oppinut, että metsä vastaa, niin kuin sinne huudetaan.

Puolisoilla, siis molemmilla, on oikeus olla rakastettu ja rakastaa, niin fyysisesti kuin tunnetasollakin. Minulla on myös oikeus omaan aikaan kuin myös puolisollani. Omaan rahaan ja harrastuksiin on oikeus minulla ...mutta muista.. myös sillä toisella. Kotityöt ovat yhteisiä, tosin ne voi jakaa mielihalujen mukaan. Itse inhoan tiskaamista joten ostin itselleni koneen, joka pesee puolestani.

Kaipaan kainaloa, hupatushetkiä, pientä kinastelua jostakin mitättömästä asiasta, hassuttelua, yhteistä kivaa, läsnäoloa, surun jakamista. Olen ehkä nyt helpompi kumppani, mutta myös rajani tietävä. Uskallan myös kertoa toiveistani....

Tuikku

====================

Olemme seurustelleet kymmenen vuotta eläen eri paikkakunnilla. Alkuun luottaminen monien pettymysten jälkeen oli vaikeaa. Vuosien myötä kuitenkin luottamus on kasvanut ja voimistunut. Sitä on tietoisesti kehitetty täysin avoimella keskustelulla. Jokapäiväinen yhteydenpito on onneksi nykyään mahdollista ja se on ehdoton edellytys hyvälle suhteelle.

Kuinka moni yhdessä asuva pariskunta keskustelee keskenään oikeasti kuunnellen ja keskittyen toisen kertomaan tunnin illassa kertoen kaikki päivän tapahtumat? Olemme vuosien saatossa jakaneet puhelimessa suunnattoman määrän suruja ja pettymyksiä, mutta myös monia onnen hetkiä. Olemme viimein muutamassa yhteen ja toivon, että jatkamme sitä sittenkin. Yksikään tapaamisemme ei ole ollut tylsä tai merkityksetön kahden viikon eron jälkeen. Haluan kokea tulevaisuudessa saman tunteen joka päivä.

Ahomarja

====================

Anna aikaa itselle, toiselle ja perisuhteelle. Ole ymmärtäväinen ja kärsivällinen. Älä luovu omista unelmistasi. Todellinen rakkaus kestää vaikeimmatkin ajat.

Kriisistä selvinnyt

====================

Parisuhteessa rakkaus kasvaa kun osaa ottaa omat ja toisen tarpeet huomioon. Ollaan tasapuolisia ja tasa-arvoisia. Tehdään asioita yhteisen hyvän puolesta. Huomioidaan toista arjenkin kiireissä pienin teoin ja sanoin.

Pieni sipaisu kädelle, suukko kaulalle. Ei pidetä toista itsestään selvyytenä tai kuvitella että asiat ovat sanomattakin selviä. Kriisejäkään ei kanta pelätä. Ne opettavat tuntemaan itseään sekä puolisoa! Riitely voi rakentavasti "toteutettuna" rakentaa uutta. Toista ei voi muuttaa vain hän itse voi muuttaa itseään.

Toisen kunnioittamista on myös se että tekee asioita joista puoliso on kiinnostunut. Joskus voi yllättää itsensäkin kokeilemalla uusia juttuja, joita ei muuten olisi tullut kokeilleeksikaan!
Puolisoa pitää yllättää eikä siihen tarvita aina hirveästi rahaa tai rekvisiittaa. Arkisista asioistakin voi rakentaa ylläreitä.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin muistaa sanoa RAKASTAN SINUA!

MSHN-76

====================

Olen oppinut ettei kannata uhrautua kenenkään puolesta esim. jotta hän saa opiskella tai tehdä uraa, koska se ajan mittaan aiheuttaa pahaa verta ja eron. Elikkä terve itsekkyys on parisuhteen onni.

Arde

====================

Kaikkein tärkeintä on avoimuus! Sitten tulee luottamus ja keskinäinen kunnioitus. On myös todella tärkeää, että molemmat ovat sinut itsensä kanssa, että hyväksyy itsensä. Silloin myös toinen on helpompi hyväksyä sellaisena kuin on. Siinä hyvän parisuhteen lähtökohdat.

Kukka

====================

Viidentoista avioliittovuoden aikana olen huomannut,
- ettei toisen puolesta voi tehdä ihan kaikkea.
- Jokaisella on omat tapansa, joita ei voi muuttaa eikä tarvitsekaan.
- Omaa asennettaan voi muuttaa ja se voi muuttaakin kiertoteitse koko parisuhdetta.

Safiiri

====================

Hyvät parisuhdekoulutukset tuovat ajattelemisen aihetta. Kaikkea ei tarvitse kokeilla itse vaan voi myös oppia jonkun muun kokemuksesta ja itse voi jakaa kokemuksiaan muiden kanssa. Esim. Samassa veneessä ja ME-koulutukset ovat suositeltavia (netistä löytyy). Autojakin huolletaan, miksi ei siis myös tärkeintä ihmissuhdetta!

Maria

====================

Kummankin pitää saada kasvaa ja kehittyä ja olla oma itsensä. Toista ei saa kuitenkaan satuttaa sillä verukkeella, että minä olen tällainen. "Totuus ilman rakkautta on julmaa" on hyvä pitää mielessä, ettei tule sanottua mitään sellaista loukkaavaa mikä vastaanottajalleen on kuin kiveen kaiverrettua. Pitää muistaa, ettei kolhi toisen henkilökohtaisia ominaisuuksia ja persoonaa.

Asiat käsiteltävä asioina, eikä toista syyttämällä. Se, että kertoo mieltään painavista asioista tyyliin "musta tuntuu, että ..." on todellakin parempi ja toimivampi kuin se helposti putkahtava "kun sä aina...tai et koskaan" Toista pitää myös aidosti arvostaa ja kunnioittaa ja myös osoittaa se, eikä lähteä siitä olettamuksesta, että kyllähän sen pitäisi kaikkien näiden vuosien jälkeen tietää, että arvostan, kunnioitan ja rakastan. Kummallakin pitää olla myös omaa aikaa ja omakin elämä. Toisaalta pitää järjestää (vaikka olisi lapsia) myös riittävästi yhteistä täysin kahdenkeskistä aikaa, jonka tarkoitus on vaan nauttia toistensa seurasta. Uudista rakkautesi ja sitoumuksesi - älä oleta, että se säilyy itsestään. Kaikkein tärkeimpänä pidän itse sitä, että päättää sitoutua ja rakastaa.

Julkisuudessa ja ystäväpiirissäkin on riittävästi eroon kasvaneita ja niitä, jotka eivät ole voineet kolmanteen osapuoleen rakastumiselleen mitään. Höpöä ja selittelyn makua selkärangattomalle päätökselle. Rakastaminen on mitä suurimmassa määrin myös haluamisesta kiinni! Minä olen rakastanut omaa miestäni 20 vuotta ja hän minua. Aina ei ole mennyt hyvin, mutta asiat on käsitelty ja suhde noussut vaikeuksista entistä vahvempana.

Mieheni lisäksi olen perheeni onnellisuudesta vastuusta myös lapsilleni - he ovat ansainneet vanhemmat, jotka rakastavat toisiaan ja sitä kautta ovat myös parempia vanhempia lapsilleen. Intohimo ja rakkaus ovat 20 vuodessa muuttaneet muotoaan, mutta järisyttävät edelleen olemassaoloani. En mistään hinnasta vaihtaisi tätä pitkän rakkauden tuomaa sisäistä rauhaa mihinkään!

Eternal Love

====================

Olemme mieheni kanssa olleet yhdessä yli 20 vuotta. Hyviä ja huonoja aikoja. Mutta aina välillä kerron miehelleni, että hän on minulle lottovoitto. Hän kun lottoaa joka viikko mutta minä en. Kerron hänelle, että minulle riittää, että olen saanut päävoiton kerran elämässäni - hänet. Näkisittepä hänen ilmeensä..

Jaana

====================

Me hoidimme parisuhdettamme tekemällä yhdessä kaikkea, mistä molemmat pidimme ja aina vain löytyi uusia asioita, joita halusimme tehdä yhdessä, uusia juttuja josta nauttia yhdessä. kasvoimme vahvasti yhteen. Suukkotelimme aina kohdatessa ja erotessa. Huolehdimme tasapuolisesti lapsistamme.

Tämä ihana suhde päättyi äkillisesti sen jälkeen, kun kumpikin oli lausunut "voi kuinka täällä on ihanaa" vuosi sitten jouluiltana kuvankauniissa ja hiljaisessa metsässä ladulla kaksin hiidelleessämme. Mitään ei jäänyt sanomatta, vaikka tulevaisuuden haaveet jäivätkin kokematta.

Älkää ikinä unohtako päivittäin kertoa, miten tärkeä ihminen puolisonne on!

Nöyrä ja kokemastaan kiitollinen

====================

PANOSTAN ARKIONNELLISUUTEEN!
Olen oppinut, että toisen ajatukset ovat yhtä arvokkaita kuin minunkin, ei minun tarvitse muuttaa häntä. Turha tavoitella 100 %:sta onnistumista, 80 % riittää. Pätee niin lasten-kasvatukseen kuin jätelajitteluunkin!

Avonainen hammastahnatuubi on niin pieni murhe siihen verrattuna, että puoliso olisi kuollut, joten suljen tuubin itse, mainitsematta siitä koskaan.

Erja Energia

====================

Viettämällä paljon aikaa yhdessä.

Muistamalla, ettei itsekään ole täydellinen, ja ettei puoliso ole omaisuuttasi. Rakkaus on kekseliäs: ota tavaksi ilahduttaa toista pienillä asioilla.

Annukka

====================

Olemme olleet kohta 25 vuotta yhdessä ja TODELLA yhdessä joka päivä, vain sairaalassa olo päivät on oltu erillään. Harrastamme yhdessä ja nyt on vielä ihanat lapsenlapsetkin!

Onnellinen

====================

Olen oppinut, että parisuhteessa molemmat tekee kompromisseja. Olen oppinut, että se rakkainkaan ei ole itsestäänselvyys vaan häntä tulee kunnioittaa aina ja ikuisesti. Olen oppinut, että murjottamisella en saa aikaan kuin itselleni pahan mielen. Olen oppinut antamaan anteeksi.

Toista kunnioittamalla ja hänen viat hyväksymällä rakkautemme on kasvanut ja syventynyt niin että olemme kasvaneet yhteen niin että 16 vuoden yhdessäolon jälkeenkin voimme täysillä tunteilla sanoa toisillemme "rakastan sinua"

Päivi

====================

Noin kaksikymmentäviisi vuotta yhdessä tarkoittaa sekä myötä- että vastamäkiä. Nykyään olemme kai muuttuneet jo enemmän toistemme kaltaiseksi tai ainakin suvaitsevaisemmiksi, koska riitoja on harvoin. Miehen täytyy saada päteä monessa asiassa, joten yritän muistaa kehua miestäni ainakin kerran päivässä, vaikka olisikin kyse askareesta, joka kuuluu meille molemmille.

Myös pienet huomionosoitukset, kuten laput "I love you" tai "mukavaa työpäivää" tai "anteeksi" viestittävät, että välittää toisesta. Itse saan mieheltä kehuja esim. ulkonäöstä, hyvästä ruuasta tai siitä, että olen olemassa. Tuntuu hyvältä kuulla mitä tahansa positiivista ja vuosien saatossa tämä tapa on aiheuttanut hyvien tekojen kierteen; silloin itsekin haluaa olla hyvä toiselle kun jatkuvasti altistuu myönteiselle huomiolle. Toki meilläkin on kausia, jolloin kaikki ei suju aivan teen ja sympatian merkeissä, mutta silloin saa hakea syytä itsestään; myönteistä huomiota on tullut käytetyksi kitsaasti.

Onneli

====================

Oman ajan antaminen puolisolle ja turhan utelun lopettaminen. Ei kaikkia asioita tarvitse jakaa, kun ei tiedä puolison kaikkia ajatuksia se tekee puolisosta haastavan ja mielenkiintoisen. Ja seksi, pienet yllätykset ja uudet mausteet siinä. A Vot!

Leppana

====================

Näytä puolisollesi, että arvostat häntä ja tuo se esiin myös ystävien aikana sopivissa tilanteissa. Vaikka miehesi kertoisi sadatta kertaa jotain juttua, toiset eivät ole sitä ehkä kuulleet ja vaikka olisivatkin ei sinun tarvitse sitä kertoa. Kahden kesken voit sitten ottaa asian puheeksi, jos se sinua niin paljon häiritsee.

Kaija

====================

Rakastaa on verbi. Se on teon sana. Kuten kaikki muukin tekeminen, harjoitus tekee mestarin. Mitä enemmän harjoittaa rakkauden tekoja sen paremmaksi siinä käy!

Jos ei muu auta niin riveleistä kiinni ja nyt tänne mies/nainen! (sillälailla rakkaudella pilke silmäkulmassa)

Mitä sulle kuuluu? Mennään "ensitreffeille" tai vaikka yhdessä syömään tai esim. lounaalle Hesburgeriin yms. 10 vuoden ja parin lapsen jälkeen on osattava katsoa romantiikkaa toisin silmin. Ei rakkaus vaadi aina ruusuja ja shampanjaa!

On myös osattava ottaa vastaan puolison herkät viestit rakkaudesta! Tuntosarvet pystyyn vaan, siellä saattaa olla enemmänkin tunnetta tulossa jos kanavat on auki!

En voi odottaa toiselta mitään. voin vain itse antaa ja antautua.

PauPas

====================

Puolisona olen oppinut sen, että koskaan ei tunne toista täysin. Aina saa uudestaan ilahtua toisesta. Kunnioittamalla toista, arvostaa myös itseään. Miksi kukaan olisi mennyt halveksittavan tai huonon ihmisen kanssa naimisiin, se kertoisi siitä vain kuinka tomppeli itse onkaan.

Rakkaus ei ole pelkkä tunnetila, vaan se on tahtomista. Sitähän pappi meiltä alttarilla kysyy: Tahdotko? Välillä on oikein mukavaakin tahtoa, välillä siinä kysytään lujuutta pysyä päätöksessään. Omakohtaista kokemusta reilut kolmekymmentä vuotta.

Ulla

====================

Puolison rapsuttaminen, siis läheisyys ja koskettelu ovat perusta parisuhteelle, jossa pystytään myös keskustelemaan omista toiveista. Tähän lisäksi satunnainen yllättäminen, pieni muistaminen aina silloin tällöin on auttanut parisuhteen rikastamisessa.

Tätä päivää eläen

====================

Älä oleta asioita ei puoliso osaa lukea ajatuksia. Myös lause aina voi kysyä toimii.

Susanna

====================

Puolisona olen oppinut jakamaan elämää ja nauttimaan toisen läsnäolosta. Kunnioitus ja toisen arvostaminen on minusta kaiken a ja o. Parisuhteen ylläpitoon minusta tarvitaan niin omaa aikaa kuin kahdenkeskistä yhdessäoloa.

Rakkaus vain rakastumisen jälkeen muuttaa muotoaan, syvenee rakastamiseksi.

Anniina

====================

Harmien välttämiseksi hengitä nenäsi kautta - se pitää suusi suljettuna.

Älä sano kaikkea, mitä tiedät, mutta tiedä aina mitä sanot.

Mm. nämä kortit ovat olleet vessankaapin ovessa sisäpuolella, olen nähnyt ne kahdentoista vuoden ajan ja vasta nyt alan ehkä vähitellen tajuta jotakin.. Kaikkien sotavuosien jälkeen..

Mies haluaa nähdä iloisen ja hyväntuulisen vaimon. Ja minä haluan olla lopulta naimisissa, oikeassa oleminen ei ole enää niin tärkeää..

Täydellisen ihmisen lähellä elämä on sietämätöntä - olisikohan aika hyväksyä keskeneräinen matkatoveri ja iloiten arvostaa hänen kokonaisvaltaista uhkeuttaan!

Rakasta, kärsi ja unhoita, se on määräys kohtalon..

Luovuus-sanaan sisältyy sana; luovu. Kannattaisiko alkaa elää luovasti ja luopua jostakin turhasta..eikä se nyt tarkoita sitä sohvaperunaa vaan "suolistoon" pesiytyneitä kuonia (lue kaunia)

Angelica

====================

Etsi toisesta myönteisiä asioita ja suhtaudu puolisoosi siten, että jaksaa vierelläsi loppu elämäsi.
Tärkeää on yhteiset elämän arvot, toisen kunnioittaminen, tilan antaminen ja elämässä samaan suuntaan katsominen. Kun luo hyvän pohjan hyvinä aikoina, tavallisina arkihetkinä, niin se kantaa hedelmää erityisesti huonoina päivinä ja elämän vaikeissa tilanteissa. Joka päivä.

Maahinen

====================

Parisuhteessa tulee muistaa ylläpitää avoimuutta ja rehellisyyttä, ne ovat toimivan suhteen a ja o. Ja kulmakivenä on tietenkin rakkaus, jota tulee muistaa osoittaa jatkuvasti. Hellyyttä ja huomionosoituksia, niistä saa voimaa jaksaa yhdessä huomiseen.

Laura O.
====================


Pikkuasioista ei kannata pärettä polttaa - eikä varsinkaan sanoa mitään kumppanille.
Vähän kerrassaan huomaa, että useimmat asiat ovat pikkuasioita...

Katriina

====================

Olen oppinut, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, eli kun kunnioittaa puolisoaan, on edes vähän kiinnostunut tämän harrastuksista tms. muistaa joka päivä osoittaa rakkautensa edes jollain pienellä eleellä tai sanoilla, niin varmasti saa samoja asioita takaisin. Lapsiperheenä on myös tärkeää silloin tällöin ottaa ihan kahdenkeskistäkin aikaa esim. viikonloppulomana ja hemmotella toisiaan.

Marenki

====================

Toista täytyy kunnioittaa, kuunnella ja helliä. Ei toinna napista turhista asioista. Kun kohtelet puolisoa hyvin, myös hän kohtelee sinua hyvin! Kannattaa myöskin ottaa yhteistä aikaa vaikka väkisin jos tuntuu ettei millään ehtisi, se on kyllä sen arvoista!! yhteinen hyväolo kantaa vuosia eteenpäin.

Henttu

====================

Keskinäinen hellyys lämmittää. Halaus ja suukko aamulla töihin lähtiessä. Asioista keskustellaan ja kummallakin saa olla oma mielipiteensä. Tehdään yhdessä piha- ym hommia.

Hellu

====================

Että aina silloin tällöin kysytään toinen toiselta: "Mitä kuuluu?" Ja aidosti myös kuunnellaan, mitä toisella on sanottavaa. Hyvään parisuhteeseen kuuluu molemminpuolinen arvostus. Arvostusta on taas se, että kerrotaan toiselle asioista, tunteista, suunnitelmista, ja kuunnellaan, mitä toisella on puolestaan sanottavaa.

Mirra

====================

Kunhan muistaa kunnioittaa ja arvostaa toista niin teoilla kuin sanoillakin!! Hyväksyy toisen karvoineen kaikkineen ilman että yrittää muuttaa toista. Sanoo joka päivä jotain positiivista toisesta ja lisäksi negatiivisen vastapainoksi kaksi positiivista asiaa.

Sunna72

====================

Puolisona olen oppinut sen ettei kannata katsoa vain omaa napaa! Vierellä on toinenkin ihminen mikä pitää ottaa huomioon ja kysyä myös hänenkin mielipidettä asioihin! Yhdessä päätetään asioista ja sen on minun mielestäni erityisen tärkeää!

Pirpana

====================

En rakastunut mieheeni ensisilmäyksellä niin kuin hän väittää rakastuneensa minuun. Rakkaus kasvoi vähitellen, olemme asuneet yhdessä runsaat 7 vuotta ja siitä 5 aviossa. Mieheni on rauhallinen, kaikki ihmiset huomioon ottava, todellinen magneetti mitä tulee ihmisten kanssa toimeen tulemiseen.

Olen oppinut häneltä optimistia, tyyliin "kaikki kyllä järjestyy". Nyt se optimismi on ollut tarpeen, sillä vajaa vuosi sitten mieheni sai aivoinfarktin ja oikea puoli halvaantui. Hän on kuntoutunut sängyssä käännettävästä potilaasta rullaatorilla hitaasti liikkuvaksi kuntoutujaksi. Edelleen sanomme toisille päivittäin, että rakastamme toisiamme. Ehkä se on jonkinlainen mantra. Rakastan häntä tänään yhtä paljon tai siis enemmän kun vuonna 1989 kun ensi kerran tapasimme.

Usko, toivo ja rakkaus

====================

Kotimaisessa tv-sarjassa joku totesi; play together, stay together. Jäin sitä miettimään ja niin se varmaan on. Itsellä avioliittoa takana 30 vuotta (16-vuotiaana aloin seurustella nykyisen ukkokullan kanssa..). Meillä on yhteistä tekemistä ja elämänarvot samat. Kun tuntee toisen, tietää milloin kannattaa jättää jotain sanomatta ja vaikka olisi kuinka vihainen loukata ei saa, koska pahoja sanoja ei saa takaisin.

Oodi

====================

Viisitoista vuotta yhteiseloa kulkeneena voin vain todeta -lähinnä itselleni- että Muista aina, ettei toinen osaa lukea ajatuksiasi!! Miten monta riitaa, itkua ja pahaa mieltä olisikaan pois, jos se muistaisin.... Odotan liikoja, kun luulen mieheni automaattisesti tietävän, mitä haluan:(

-k-

====================

OLEN OMAN MINÄNI LÖYTÄNYT KAIKKINE MAUSTEINEEN. OLEMME OLLEET NAIMISISSA 32V. PARISUHDE PERUSTUU PITKÄLTI LUOTTAMUKSEEN JA ANTEEKSI ATAMISEEN JA PYYTÄMISEEN.JOS LUOTTAMUS MENEE ON MELKO VAIKEA RAKASTAA JA RAKENTAA PARISUHDETTA VILÄ ANTEEKSI PYYNNÖNKIN JÄLKEEN SUHDE TARVITSEE AIKAA PARANTUAKSEEN .......! YHTEISET HARRASTUKSET JA YSTÄVÄT ON ERITTÄIN TÄRKEITÄ TÄSSÄ KIIREISESSÄ ELÄMÄN MENOSSA. YSTÄVÄT MYÖS PUOLISOIDEN OMAT OVAT VOIMAN TUOJIA....NYT ENSINMÄINEN LAPSENLAPSI ON TUONNUT KOKO PERHEESEEN ILOA JA YHTEENKUULUVUUDEN TUNNETTA. ELÄMÄSSÄ PITÄÄ OSATA NAUTTIA MYÖS ARJEN TUOMISTA PIENISTA ASIOISTA.

KILI

====================

15-vuoden aikana olen oppinut ainakin sen, että joskus voi pitää suunsa kii, vaikka kuinka tekisi mieli huomauttaa toisen sanomisista, käytöksestä tms...

Tarja

====================
Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot