Ma 1.5.Vappu, Valpuri, Valborg» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae


Jääkiekkovalmentaja
JUKKA JALONEN on
Vuoden Positiivisin Pomo 2011


Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen on nimitetty "Vuoden 2011 Positiivisimmaksi pomoksi". Valinnan teki Positiivarit Oy:n "Onnistujien klubin" raati.
Jalonen on osoittanut työssään esimerkillistä johtamiskykyä. Hänellä on ilmiömäinen taipumus löytää nuorissa ja vähemmän tunnetuissa pelaajissa piilevä potentiaali. Hänellä on strategista luovuutta ja taktista pelisilmää, taitoa yhdistää kokemus ja nuoruus ainutlaatuiseksi kokonaisuudeksi.

Positiivisena johtajana Jukka Jalonen uskoi joukkueeseensa jo ennen Bratislavan MM-kisoja. "Hän oli asettanut tavoitteeksi voiton, vaikka monet asiantuntijat pitivät sitä epärealistisena" huomauttaa Onnistujien klubin raadin puheenjohtaja Juhani Töytäri. "Suomen peli kangerteli alkukierroksilla, silti valmentajan usko joukkueeseensa ei horjunut. Hän osasi motivoida ja sitouttaa pelaajat yhteisen tavoitteen taakse."

Jalonen luottaa joukkueeseensa ja osaa valaa siihen taisteluhenkeä ja venymiskykyä juuri silloin, kun sitä tarvitaan eniten. Hän on tuonut maajoukkueeseen pelaamisen ilon ja hän kohottanut joukkueen itseluottamuksen ja henkisen kapasiteetin erinomaisuuden yläpuolelle. Jukka Jalonen on Suomen kaikkien aikojen menestynein jääkiekkovalmentaja. Viime kevään MM-kullan lisäksi hänellä on taskussaan olympiapronssi toissavuoden Vancouverin kisoista. Siinä on mallia kenelle tahansa yritysmaailman tai julkishallinnon pomolle.

Varsinaisen läpimurtonsa Jalonen teki HPK:n valmentajana 2000-luvulla. Hän valmensi joukkuetta kuusi kautta ja nosti seuran peräti viisi kertaa mitaleille. Liigavalmentajan uran kruunasi vuoden 2006 Suomen mestaruus. Jääkiekkojoukkueen valmentaminen on johtamista pelkistyneimmillään: onnistuminen tai epäonnistuminen näkyy tulostaululla joka ilta. Kysyimme Jukalta miten voittajajoukkueita tehdään. Kävimme haastattelemassa Jalosta.

Millä kolmella sanalla määrittelet itsesi valmentajana?

Jukka: Rehellinen, oikeudenmukainen ja intohimoinen.

Miten päädyit aikanaan jääkiekkovalmentajaksi?

Jukka: Pelasin jääkiekkoa 26-vuotiaaksi ja olen aina ollut koukussa lajiin. Vuonna 1988 valmistuin liikunnanopettajaksi, mutta tein niitä töitä vain vuoden. Sen jälkeen aloitin valmennuspäällikkönä Ilveksessä ja sinä aikana eli vuosina 1989 - 1992 aloin huomata, että valmentaminen voisi olla minun juttuni.

Millaisia ominaisuuksia valmentajalta vaaditaan?

Jukka: Pääosin valmentaminen on johtamista eli vaatimukset liittyvät vahvasti ihmisten käsittelyyn ja motivointiin yksilöinä ja ryhmänä. Valmentajan pitää olla oikeudenmukainen ja vaativa, mutta reilu. Hänen on osattava luoda positiivista ilmapiiriä.

Miten maajoukkuevalmentajan työ eroaa seurajoukkueen valmentajan hommista?

Jukka: Suurin ero on valmentamiseen käytetty aika, mikä asettaa haasteen luottamuksellisen valmentaja - pelaaja -suhteen synnyttämiselle. Maajoukkueessa se on vaikeampaa, koska aikaa on vähemmän ja joitakin pelaajia pääsee valmentamaan erittäin harvoin. Lisäksi paineet koko kansan joukkueena ovat kovat.

Olet valmennuksessa halunnut mennä omien sanojesi mukaan "positiivisen kautta eli rakastaa voittamista enemmän kuin vihata häviämistä". Miksi se toimii paremmin?

Jukka: Jos haluaa voittaa sen vuoksi, että vihaa häviämistä, joutuu jatkuvasti elämään negatiivisten tunteiden - kuten pelko, ahdistus ja viha - kanssa, mikä ei ole kovin miellyttävää. Jos taas haluaa voittaa ja menestyä siksi, että rakastaa ja nauttii siitä, ovat tunteet luonnollisesti positiiviset ja päivittäinen työskentely on mielekkäämpää.

Miten positiivinen ote näkyy jokapäiväisessä valmennustyösssiä?

Jukka: Aina en valitettavasti pysty olemaan niin positiivinen kuin haluaisin. Varsinkin otteluissa olen toisinaan liian äkkipikainen ja negatiivinen. Puhun kuitenkin mieluummin niistä asioista, joita haluan pelaajien ja joukkueen tekevän enkä asioista, joita en halua tapahtuvan.

Mitä se käytännössä tarkoittaa?

Jukka: Pyrin välttämään virheistä jauhamista ja keskityn enemmän tulevaisuuteen eli siihen, mitä seuraavaksi on tehtävä ja miten. Esimerkiksi sanon "Lauotaan maalia kohti!" enkä "Ei lauota ohi!" tai "Otetaan vain fiksuja jäähyjä!" enkä "Ei oteta tyhmiä jäähyjä!" tai "Ollaan huolellisia kiekon kanssa siniviivoilla!" enkä "Ei kiekonmenetyksiä siniviivoilla!"

Miten viime kevään MM-joukkue koottiin, mikä teki siitä maailman parhaan?

Jukka: Pyrimme roolittamaan joukkueen niin, että kaikki saisivat käyttää vahvuuksiaan. Lisäksi yksi tärkeimmistä kriteereistä oli henkinen lujuus, eli kyky saada itsestään maksimi irti kovassa paineessa.

Maailmanmestaruuden jälkeen sanoit, että se oli "Mikko Koivun joukkue". Mitä tarkoitit sillä?

Jukka: Voittaminen vaatii aina poikkeuksellista johtajuutta pelaajistosta. Meillä oli keväällä monta huippujohtajaa jäällä ja kopissa, mutta Mikon periksiantamattomuus ja voitontahto ovat huikealla tasolla. Ilman Mikkoa emme olisi voittaneet - eli siinä mielessä olimme "Mikon joukkue". Kaikki pelaajat ovat menestyksen kannalta arvokkaita, mutta aina pitää jonkun tai joidenkin pelaajien nousta muiden yläpuolelle henkisesti vaativissa tilanteissa ja näyttää esimerkkiä.

Miten määrittelet voittajajoukkueen?

Jukka: Voittajajoukkueessa kaikki - sekä pelaajat että johtoryhmä - ovat täysin sitoutuneet omaan tehtäväänsä. Jokainen arvostaa omaa ja muiden rooleja, ja kaikki myös luottavat itseensä ja muihin. Voittajajoukkueessa erilaisuus on voimavara ja keskittyminen tekemiseen ja tähän hetkeen - juuri tässä, juuri nyt! - on tapissaan.

Voittajajoukkueessa on lupa tehdä virheitä ja epäonnistua, kunhan vain antaa kaikkensa otteluissa ja harjoituksissa. Joukkue on kärsivällinen ja luottaa tapaansa harjoitella ja pelata. Lisäksi voittajajoukkueessa on positiivinen ilmapiiri, koska kommunikointi ja vuorovaikutus on avointa, palautteen antaminen säännöllistä sekä toiminta rehellistä ja oikeudenmukaista.

Kauanko aiot jatkaa maajoukkuevalmentajana?

Jukka: Tämän hetken sopimukseni loppuu vuoden 2013 kisoihin. Sen jälkeisestä ajasta ei ole vielä mitään hajua. Yritän pitää ajatukseni omien oppieni mukaisesti tässä hetkessä.

Miten valmentaja pitää omasta kunnostaan huolta?

Jukka: Opettelen pelaamaan golfia, sillä se on erinomaista vastapainoa valmentamiselle. Lisäksi luen paljon, kalastelen kesällä ja käyn pari kolme kertaa viikossa kuntosalilla.

Teksti: Reino RasilainenLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot