Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Minkälaiset ainekset ovat pitäneet avo- tai avioliittosi kokkaukset alati tuoreina? Mitä reseptejä antaisit nuoremmille ja vähemmän taitaville rakkauden kokeille?

Vastauksia 212

=========================

Toisen kuunteleminen, ymmärtäminen ja huomioon ottaminen on tosi tärkeitä aineksia yhteisessä sopassa, unohtamatta luottamusta ja toisen kunnioittamista. Näistä on hyvät sopat tehty.

sohvi

=========================
Aina ei saa hämmentää, pitää antaa hautua myös !

Arja

=========================

Ole aina oma itsesi, mutta huomioi myös puolisosi. Kerro mielipiteesi, mutta kuuntele myös toisen mielipide ja muodostakaa erilaisista käsityksistä yhteinen mielipiteenne ja toimintatapanne. Älkää koskaan menkö vihaisina nukkumaan. Kunnioittakaa toisianne ihmisinä, yksilöinä. Kertokaa toisillenne, kuinka paljon toinen teille merkitsee.

Tämä resepti on toiminut yli 30-vuotta.

Irmeli-53

=========================

Kuulin eilen aivan ihanan ohjeen; kun annat puolisollesi joka ilta hyvänyönsuukon nukkumaan mennessä, on parilla edessä monta ihanaa vuotta yhdessä. Ja ajattele puolisostasi aina vain parasta. Tärkeää on myös järjestää yhteistä aikaa.

Meillä on yhteisiä vuosia nyt kasassa 15 ja aina vain paranee. Olen todella onnellinen.

pieni ihminen

=========================

Meidän pitkän avioliiton tukipilarina ja rakkauden reseptinä on ollut ja on edelleen: Ansaitkaa toistenne luottamus ja muistakaa jokaisena päivänä antaa toisillenne ainakin yksi kannustava kiitos, jostakin tehdystä asiasta. Hellät sanat ovat parasta ravintoa yhteisellä matkalla. Tämä on toiminut meidän liittomme (44v.) taipaleella.

Käymme yhdessä ain

=========================

Kalenteriin merkityt yhteiset "vain me" hetket, iloinen ja positiivinen mieli, ei liian pienistä asioista nipottaminen ja etenkin toisen ihmisen arvostaminen juuri sellaisena kuin hän on.

Vaimo

=========================

Muistelen mitä kaikkea hyvää yhteiselomme on tuonut tullessaan ja millaista se olisi ihan yksin. Plussapuolia on paljon enemmän. Toista et voi muuttaa, muista siis muuttaa itseäsi - ole suvaitsevampi, vähemmän nalkuttava. Tunteet eivät voi eivätkä saa pysyä samanlaisen kuin alkuaikoina. Niiden tulee syvetä ja kehittyä.

Tuhkimo

=========================

Roppakaupalla rakkautta, sylillinen lämpöä, riittävästi ymmärrystä ja anteeksiantoa sekä kiitoksen sanoja. Vastoinkäymisissä pitäisi osata katsoa asioita myös puolison kannalta, puhua ja olla kärsivällinen. Nykyään liian helposti luovutetaan kun tulee pienikin "ryppy". Avioliitto on kuitenkin tahdon asia. Tuoreutta voi pitää yllä järjestämällä kahden keskistä aikaa, osoittaa kiinnostusta toista kohtaan sekä keksiä hauskoja, uusia tapoja viettää esim. iltaa tai yhteistä aikaa. Olemme olleet naimisissa kohta 21 vuotta ja yhä rakastuneita. Yllätyslahjat, yhteiset harrastukset, huumori, läheisyys ja tahto rakastaa pitävät liittoamme koossa ja tuoreen oloisena. Näin meillä on yhä "hyvä soppa".

Ani

=========================

Tässä muutama itse eletty, muutama lainattu fakta:

1. Tosissaan olo
2. Rinnalla olo (ei samaa kuin yhdessä tekeminen)
3. Huumori, nauru ja hulluttelu
4. Empatia
5. Anteeksianto ja anteeksipyyntö
6. KIITOS
7. Keskustelu ja ristiriitojen läpipuhuminen
8. Joku yhteinen harrastus
9. Sydämen äänen kuuntelu
10.Todellinen kuuntelu
11.Sataprosenttinen läsnäolo puheltaessa
12.Romantiikka
13.Ruusunosto omalle vaimolle
14.Huulipunaus omalle miehelle
15.Vastoinkäymisten hyväksyminen

A.A.

=========================

Naurakaa yhdessä! Ja äitini neuvo: Muista, että miehet ovat aina poikia.

Anjuska

=========================

Pappani antoi häissämme yhden ohjeen, joka on jäänyt mieleen ja joka on avioliitossamme toteutettukin. Hänen ohjeensa oli, että avioparilla pitää olla "yhteinen rahapussi". Meillä ei siis ole "minun rahoja" ja "sinun rahoja", vaan yhteiset rahat (ja välillä yhteinen tyhjä rahapussi...). Ohje tietysti tarkoittaa kaikkea laajemminkin; asioista ja tavoitteista neuvottelemista, päämäärien sopimista yhdessä ja meidän tapauksessamme myös konkreettisesti yhdessä työskentelyä yhteisessä maatilayrityksessä.

Pian 18 vuotta naimisissa

=========================

-ihannetapaushan olisi että saisi siihen heti koulutuksen, vaikka kihlauksen jälkeen..
-tämän päivän ihmisille pettymysten sietäminen on todella vaikeaa ja niitähän avioliitossa tulee tuon tuostakin..
-meidän 27v. liiton on pitänyt kasassa vaikeina aikoina parisuhdeleirit.. kurssit ym.
-keskustelu asioista jotka "jarraavat" aina vaan uudestaan ja uudestaan..
-meitä on myös paljon auttanut toinen aviopari..
-yhdessä mietitty vaikeuksia ja mistä niihin helpotusta..
-ehdottomat kahdestaan vietetyt viikonloppulomat. .aviopuolisoiden yhteinen aika!
-me jos ketkä olemme hyvin erilaisia.. sen takia onkin tärkeää viettää aikaa aivan kahdestaan..
-meillä on iso perhe ja lapsenlapsia jo viisi.. ja se tuo taas aivan uuden tunnelman tähän suhteeseen..
-nyt voi antaa lapsenlapsille aikaa... syliä.. hellyyttä ja rakkautta

elssa

=========================

Kaikkein parasta on se kun joka aamu herättyämme aloitamme päivämme sanomalla 'hyvää huomenta kultaseni, rakastan sinua' ja illalla nukkumaan mennessä toivotamme 'hyvää yötä rakas, ihana nukahtaa viereesi' saattaa kuulostaa teennäiseltä mutta kun lause tulee puhtaasta sydämestä se on aina yhtä ihana kuulla...

Nanku

=========================

Avioliitto on tahdon asia. Miettikääpä sitä. Kirkollisessa vihkikaavassa kysytään, tahdotko sinä jne.. Huuma haihtuu, mielestäni se ei edes ole rakkautta vaan intohimon leimua. Sitä ei pidä säikähtää. Jatkuva roihu polttaa kaiken poroksi, mutta tasainen nuotiotuli lämmittää pitkään.

Juhannuksena tulee 31v siitä kun sanoimme tahdon. Edelleen liekki palaa. Välillä vain muutama hiili, mutta sitten vähän puhalletaan.

Rakkautta on anteeksianto, toisen kunnioittaminen ja itsensä kunnioittaminen, halu tehdä toiselle hyvää. Meidän liitossa on toiminut se, että olemme toisillemme rehellisiä ja asioista puhutaan. Huumori, huumori ja vielä kerran huumori!

Yhteinen huumoritaju ja itseironia ovat tärkeä voimavara avioliitossa. Uskollisuus ja luottamus puolin ja toisin. Vapaus toteuttaa itseään. Positiiviset yllätykset. mm. Kuohuviiniä omenapuun alla kuutamoiltana...

Välillä lomalle vain kaksin. Arkirakkautta, ei salarakkaita.

Louise

=========================

Lapsiperheessä on tärkeää hyödyntää aina kaikki tarjoukset lastenhoitoavusta ja etsiä aktiivisesti tilaisuuksia "karata" kahdestaan vaikka vain lähikauppaan. Aina ei välttämättä jaksaisi tai huvittaisi, mutta kannattaa pakottaa itsensä lähtemään kumppanin kanssa jos vain tilaisuus tarjoutuu. Lisäksi kannattaa pinnistellä sen eteen että on kiinnostunut mitä kumppanille oikeasti kuuluu, miten esimerkiksi työpäivä on mennyt, mikä huolettaa jne... Sitten voi miettiä mistä kaikista pienistä asioista, kuten siitä että kahviporot ei tahdo sattua roskapussiin vaan osa roiskuu yli, voi jättää mainitsematta.

Hertta

=========================

Minun mielestäni ne ovat rehellisyys, avoimuus, uskollisuus ja luottamus. Välillä olisi hyvä keskustella syvällisesti. Eilen viimeksi keskustelin toisen puoliskon kanssa syvällisesti. Ei oltukaan pitkään aikaan juteltu kunnolla. Siinä kyllä itkettiin ja naurettiin, mutta se oli antoisa. Ainakin sai tietää mitä toinen haluaa.

Ja sitten vielä semmoinen juttu; Älkää lähtekö missään nimessä pettäjäntielle, vaikka kuinka huonosti menee. Vaikeudet pitää voida selvittää.

Kannattaa silloin tällöin yllättää toista puoliskoa, ettei tule liian arkea elämään. Nauttikaa elämästä ja pienistä asioista.

Anne

=========================

Me ihmiset olemme kaikki niin erilaisia, joten täytyy hyväksyä puolisonsa tavat, eikä toisen tapoja voi koskaan muuttaa. Kaikki lähtee siitä, että opettelee hyväksymään ja kunnioittamaan toista sellaisena kuin hän on. Sitten kun täydellisesti hyväksyy, niin silloin on löydetty yhteinen sävel ja silloin molemmat muuttavat omia "huonoja" tapojaan, toista miellyttääkseen. Kaikille tulee elämänsä aikana paljon vastoinkäymisiä ja jos molemmat hyväksyvät toisensa, niin vastoinkäymisetkin voitetaan. Ne on tarkoitettu voitettavaksi, eikä erottamaan puolisoita toisistaan. Toisensa hyväksyminen ja kunnioittaminen on rakkautta.

Yhteistä taivalta takana 23 vuotta

=========================

Olemme olleet avioliitossa yli 22 vuotta ja tuntuu, että aina vain paranee ja syvenee. Yhteiselo on opiskelua koko matka, tärkeää on oppia virheistään, kyetä antamaan anteeksi, uskoa, että toinen rakastaa minua juuri sellaisena kuin olen, puolison kunnioittaminen on oikeastaan sääntö nro 1. Korostan mielessäni puolisoni hyviä puolia ja olen opetellut kertomaan niistä hänelle. Yhdessä tekeminen on tärkeää ja jos on pieniä lapsia, kannattaa varata sitä puolisoiden välistä "laatuaikaa" tietyin väliajoin. Jo 15 min. yhteiset päivälevot ovat jossain elämäntilanteessa se "hyvä juttu". Yleensäkin rauhoittuminen, kiireen hylkääminen ja keskusteleminen ja huumori ovat tärkeitä.

Annastiina

=========================

Olemme puolisoni kanssa oppineet vuosien saatossa puhumaan asioista, vaikeistakin ja sillä olemme pärjänneet aika pitkälle. Jokapäiväiseen arkeemme kuuluu myös hassuttelu ja hellyys. Annamme näkyä koko maailmalle, että olemme yhä, yli kahdenkymmenen yhteisen vuoden jälkeenkin, kuin vastarakastuneet. Yhteiset päämäärät, toisen vilpitön kannustus ja luottamus kuuluvat yhteiseloon. Välillä tekee hyvää olla itsekäs ja ajatella vain itseään, mutta se mahdollisuus on oltava molemmilla. Kun elämänasenne on positiivinen, selviää vaikeistakin asioista.

Anne

=========================

Rehellisyys ja avoimuus suhteessa ovat jo yli kymmenen vuotta auttaneet karikoiden ja muuten hetteisten taivalten yli. Mutta silti siinä vaikeimmassa, arjen harmauden jakamisessa, vilpitön arkihuumori ja sopiva hulluttelu ovat olleet kovassa huudossa. Ja kaiken keskellä on pitänyt muistaa suukotella ja halia vaikka olisi olevinaan kuinka hoppu. Teoilla on osoitettava, että kunnioittaa toista ja välittää vilpittömästi.

Vaikken joka päivä sanokaan....

=========================

Sopikaa, että teette ainakin yhden kerran viikossa sellaista mitä ette ole koskaan aikaisemmin tehneet. Välttämättä ei vaadi suuria rahallisia sijoituksia, toki voitte matkustaa uusissa paikoissa, mutta voi se olla ihan jotain pientä arkistakin esim. kaikki väärin päin, heti aamulla se joka normaalisti tehdään illalla, tai tehtävä jonka toinen on aina tehnyt siirtyykin toiselle jne. ja hauskaa riittää, kun vain heittäytyy mukaan

Old lady

=========================

Yllätyksellisyys eli kun arki alkaa puuduttaa, niin keksi jotain yllätystä puolisollesi. Yhteinen pieni retki tai matka, budjetista ja intresseistä liittyen esim. telttaretki, kylpyläviikonloppu, risteily Tallinnaan, hotelliviikonloppu lähikaupunkiin tms. Ilmoitat vaan puolisollesi, että ole valmiina esim. perjantaina klo 15 asiaan soveltuvat vaatteet päällä ja muuten olet pakannut reissussa tarvittavat tavarat valmiiksi. Ei muuta kun autonrattiin ja matkalla kerrot, mitä on odotettavissa.

Idean testannut

=========================

25 vuotta tulee täyteen elokuussa ja rakkaus sen kuin kukoistaa. Juuri eilen illalla ihmettelimme puolisoni kanssa, että voidaankohan me vielä 25 vuoden päästä todeta, että 25 vuotta sitten ja sen aikana me oltiin vasta harjoittelijoita...

Eihän toki voi sanoa, ettei osallamme olisi ollut karikkoja. Olen usein kuvannut elämäämme vuoristoradaksi, jossa on välillä ollut todellisia metron pätkiäkin.. .mutta aina sen jälkeen nousu on ollut entistä ihanampaa.

Resepti pitkään rakkauteen on anteeksianto, anteeksianto ja anteeksianto. Ei voi selvitä jos ei jousta. Ei voi selvitä jos ei nielaise joskus jäkätystä tai pahoja sanoja. Sillä vanha totuus on, että pahiten osaa loukata se, jota eniten rakastaa. Jos kuitenkin jaksaa antaa anteeksi ja unohtaa niin sopiminen on ihanaa!

anni

=========================

- Voit muuttaa vain itseäsi, toinen on hyväksyttävä sellaisenaan.
- Rakkaudessa on hyviä ja huonoja päiviä. Kumpiakin tarvitaan hyvään elämään.
- Kumppanisi ei ole kilpailijasi vaan rakkaasi.
- Älä syyttele, kerro vain miltä sinusta tuntuu.
- Pidä sovinnon käsi herkkänä.

Nikki

=========================

Meillä yhteistä aikaa on melkein kymmenen vuotta ja siihen mahtuu paljon ylä- ja alamäkiä. Iloista iloitaan sitten kaksinkertaisesti, mutta kaikki ne aallonpohjatkin on kunnialla käyty läpi ja surut illalla sängyssä puhuttu läpi. Niistäkin oppii... Eihän sitä elämääkään opi kuin elämällä.

Annu

=========================

Tärkeä kysymys! Pidämme avopuolisoni kanssa tärkeänä toisen kunnioittamista ja huomioimista. Hellyys, kauniit sanat ja pienet teot ovat tärkeitä. Tärkeää on myös osata antaa välillä periksi, varsinkin jos molemmat puolisot ovat temperamenttisia. Puolisoilla pitää säilyä tunne siitä, että on toiselle kaikkein tärkein ja rakkain. Mieltä hivelevää on joka päivä kuulla, että toinen rakastaa. Ja sitä rakkautta pitää antaa samalla mitalla takaisin!

Anu

=========================

- hemmottelua, toisen huomioimista
- yhteistä aikaa, sitä mitä nykyään sanotaan LAATUAJAKSI
- joskus arjen piristykseksi jotain yllätyskivaa
- joskus myös etäisyyttä, tilaa itselle ja toiselle olla yksin tai ystävien kanssa

Anna

=========================

Rakkaus ei ole itsestään selvyys! Kun aloitat seurustelun intohimo monella lienee pinnalla ja jossain vaiheessa kun se hieman laantuu - alkakaa tekemään erilaisia asioita yhdessä - kaikkea mahdollista –matkustakaa - tutustukaa toistenne syvimpiin ajatuksiin! Siitä kasvaa rakkaus pikku hiljaa. Älkää polttako intohimoa loppuun, siitä seuraa toisinaan aika paha krapula josta ei monet suhteet selviä. Huonoimmassa tapauksessa sen huomaat vasta kymmenen viidentoista avioliittovuoden jälkeen jolloin sinulla on 3 lasta - silloin palasten kokoaminen on joskus hitsin vaikeaa.

Mutta onnistuu kyllä jos tahtoa riittää.

Mutta uudestaan samojen asioiden opettelu vuosien yhdessä olon jälkeen on toisinaan yllättävän kovaa työtä!

Rakkaus voittaa

=========================

Muistakaa aina kertoa ääneen, mitä toivotte ja ajattelette älkääkä olettako, että toinen osaa lukea ajatuksenne -> näin säästytte turhilta riidoilta, kun molemmat oikeasti tietävät, mitä toinen odottaa ja tahtoo. Älkää odottako vain toisen muuttuvan teidän mielenne mukaiseksi, vaan olkaa itsekin valmiita muuttumaan -> avioliitto on yhdessä samaan suuntaan katsomista ja tarvittaessa kompromissienkin tekemistä.

Hellät suukot ja kosketukset aamuin illoin ja aina tavatessanne ja erotessanne -> se on rakkautta! Ja silloin tällöin voi toisen yllättää tekemällä jotain juuri hänen toiveidensa mukaan, vaikka itse ei niin kovasti välittäisikään (esim. viikkosiivous) -> sekin on rakkautta!

13. hääpäivä juuri takana

=========================

Rajusti rakastakaa,
tuimasti tapelkaa,
lujasti luottakaa,
- anteeksi antakaa!

Täti

=========================

Huomioi läheisesi kun hän saapuu kotiin. Ja huomioi joka päivä. Näytä ilosi siitä että läheisesi saapuu kotiin terveenä ja teillä on vielä tämä päivä yhdessä.

Kotiintulotervehdys vie aikaasi minuutin - mutta sen aikana voit kertoa kaiken olennaisen siitä mitä läheisesi Sinulle merkitsee.

Suukko poskelle, hipaisu hihasta, käden puristus: luo oma läheisyytesi joka kertoo sanojen kanssa kiitollisuutesi ja rakkautesi läheisellesi

Armi

=========================

Isäni sanoi vihkipuheessaan meille: "Pienet ristiriidat unohtakaa ja isot antakaa anteeksi."

BB

=========================

Tämän sain isoäidiltäni 25 v sitten kun menimme naimisiin:
Pitäkää yhtä suurissa asioissa
Antakaa vapautta pienissä asioissa
Muistakaa rakkaus kaikissa asioissa

Ainakin 25 v tällä pärjää :-)

Pippi

=========================

Runsaasti huumoria, tyytyväisyyttä, anteeksiantaminen ja anteeksipyytäminen ovat tärkeitä, yhteinen aika, toinen toisensa kunnioittaminen, ole luottamuksen arvoinen ja osoita luottamusta

mumma

=========================

Annetaan puolisolle tilaa omiin juttuihin. Lomaillaan kahdestaan ainakin kerran vuodessa (lapset hoitoon). Kunnioitetaan puolison mielipiteitä. Ei yritetä muuttaa toista itsensä kaltaiseksi.

13 hyvää avioliittovuotta

=========================

Tärkeää on tiedostaa, että avioliitto on AALTOLIIKETTÄ! Ja sen kuuluukin olla. Välillä olet korvia myöten rakastunut. Välillä et edes ymmärrä, miksi olet tuon kanssa naimisissa. Aina ei kuulukaan tuntua hyvältä ja kun tämän tietää, että se kuuluu asiaan, niin jaksaa odottaa taas sitä, kun tuntuu tosi hyvältä!

Ja odotellessahan voi tehdä jotain asian hyväksi...

On tärkeää tietää, että tunteet muita kohtaan ei välttämättä lopu, vaikka on naimisissa. Ei saa mennä sokeasti tunteittensa perässä. Johonkin toiseen voi valitettavasti silti ihastua vaikka on naimisissa, mutta järjen pitää silloin jarruttaa! Kyllä se siitä sitten laantuu pikku hiljaa...

Avioliitto on tahdon-asia! Olet luvannut TAHTOA rakastaa. Silloin sinun on pidettävä lupauksesi ja tehtävä tarvittaessa töitä asian eteen. Tunteet tulee ja menee.

Naimisissa olevan ihastumista ja lähtemistä ulkopuolisen mukaan voi verrata siihen, että ihastutaan nuotion lämpöön ja hehkuun. Kun nuotio sitten sammuu, ollaan kylmissään yksin eksyksissä keskellä pimeää metsää!

Eepu

=========================

On tehtävä töitä tavallisena arkipäivänä oman kodin ja mahdollisen perheen hyväksi. Olen todennut, että säännölliset rutiinit mm .yhdessä keittiössä syöminen lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. Aina ei tarvitse olla uusia, huikeita juttuja. Kultaisen säännön mukaan olla kumppanille sitä mitä hänen haluaa olevan itselle. Kun mies on huomaavainen arjen asioissa, vaimolla on tuhat ja yksi huolta vähemmän.

mammali

=========================

Pyydä anteeksi, anna anteeksi, anna toiselle tilaa olla oma itsensä äläkä yritä muovata omaan muottiisi. Jos tahtoa riittää, ylitsepääsemättömiä ongelmia ei ole. Vastamäkien jälkeen aloita aina puhtaalta pöydältä yhä uudelleen ja uudelleen. Kun yhteiselämä tuntuu juuttuneen uomiinsa, opi löytämään se yhteinen polku, jolla voitte löytää toisenne uudelleen, toisin tuorein silmin. Jokaisella parilla on omat juttunsa, jotka tuovat uutta pippuria ja suolaa yhteiselämään, joten älä unohda niitä kun arkielämä alkaa maistua puulta. Ja lopuksi, rakkaus ei kestä tuoreena ilman jatkuvia molemminpuolisia ponnisteluja.

Rakkauden työsarka

=========================

Itse toivottelen nuoret parit yhteiseen matkaan äidiltäni avioliiton solmimispäivänämme saamallamme runolla, joka on todeksi tullut monta kertaa näinä 24v. avioliittovuotenamme! :


Onni yhteinen arjen myötä,
parhain onni on ihmisen.
Käyden yhdessä tehden työtä,
toinen toistanne tukien!

Eli ei turhia haihatteluja, jotain extraa tietty joskus, mutta arjensieto kyky on suurin yhdistävä voima!

Emmu

=========================

Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä n. 9 vuotta, joista naimisissa kohta 7 vuottaja meillä on n. 6 v. lapsi. Yhteiselo on tietysti kuin "ruusuilla tanssimista, mutta ruusuissakin on piikit" eli onhan niitä vähemmän hyviäkin päiviä mukaan mahtunut.

Mutta miten saada "kokkaukset pysymään tuoreina": Suunnittelemme erilaisia asioita yhdessä; toteutamme asioita yhteisymmärryksessä; jos on aihetta pyytää anteeksi, teemme sen ja annamme anteeksi; annamme toisillemme "omaa tilaa" tehdä omia juttuja omien kavereiden kanssa; osoitamme toisillemme hellyyttä, arvostusta ja kunnioitusta; kannustamme toisiamme jaksamaan.

Me olemme me emmekä sinä ja minä.

Eijuli

=========================

Meillä ainakin keskustellaan paljon, puhumme tulevaisuuden mahdollisuuksista (mies jo 6 vuotta työttömänä ) ja mitä aiomme. Välillä toki riitelemme mutta, siinäkin on ohjenuorana ; "Älä anna auringon laskea vihasi ylle ", siihen ainakin tämä nykyinen mieheni vaati pitkän ajan totuttelun ( oli oppinut tyyliin - riita - splam - ovi kiinni ja muutama päivä maailmalla ), se kuitenkin on ainakin meille ehdoton tapa, itse olen niin sydämellä eläjä että, järki unohtuu...

Molemmat olemme miettineet mitä asioita toisessa kunnioitamme ja olemme sen ääneenkin sanoneet, ei mitään siirappista lirkutusta vaan ihan arkisia toteamuksia...

Kuunnelkaa ja yrittäkää myös keskustella miesten ja naisten ajatusmaailman eroista. Sama asia käsitellään niin eri lailla.

Annamme myös tilaa toiselle harrastaa ja tavata omia kavereita... vaikka rakastaakin toista ei välttämättä halua viettää aikaansa toisen kaverien kanssa... kemiat eivät aina mene yksiin... kumppanille ne "ääliökaveritkin" ovat tärkeitä, puolin ja toisin.

Uskaltakaa nauttia elämästä ja aidoista tunteista

Hyvää kesämieltä kaikille toivottaen,

EijaSi

=========================

- Pidä mielesi nuorena - älä kangistu kaavoihin, äläkä unohda leikkimielisyyttä jokapäiväisessä elämässä.
- Älä pidä kumppaniasi koskaan 'itsestään selvyytenä', vaan muista olla onnellinen, että hän on edelleen vierelläsi.
- Muista, että rakkautta on antaa, ei odottaa toiselta.
- Kunnioita kumppaniasi ottamalla hänet tosissaan unohtamatta myöskään itseäsi.
- Pidä itsestäsi huolta - rakasta itseäsi olematta itserakas - silloin kykenet rakastamaan myös toista.
- Älkää koskaan tinkikö yhteisestä ajasta; järjestäkää asiat niin, että se on aina ykkössijalla - se ei ole lapsilta pois, vaan lahja heille! Lasten suurin onni on onnelliset vanhemmat.
- Olkaa tasapuolisia tarpeissanne; älkää olko liian itsekkäitä. Puolison onni on myös perheesi/itsesi onni.

Eine

=========================

Itse olen avioliittoani hoitanut jokapäiväisesti, pienellä hellyyden sanalla. Iloita jokapäiväisestä pienestäkin asiasta jossa on ollut hyvää, kuin myötä kuin vastamäkeä. Tärkeänä olen pitänyt keskustelut mieheni kanssa ja rauhassa panetua niihin, ketään häiritsemässä kesken kaiken. Harrastamme yhdessä yhteisiä asioita talvisin käymme hiihtämässä ja tansseissa kun vain pääsemme ellemme ole töissä. Teemme kumpikin vuorotyötä. Halaus on ihana joka päivä

34-vuotista avioelämää

=========================

Puhukaa! Puhukaa ja puhukaa! Kertokaa heti, miltä tuntuu, mikä harmittaa, missä mättää, mitä haluaisitte. Miettikää yhdessä missä tehdä kompromisseja. Ennemminkin toitotan näistä kantapään kautta kokeneena, vielä sentään liitossa sitkutellen. Nuorena joku sanoi hartaana häissämme, ettei saa auringon laskea vihansa ylle. Silloin en sitä ymmärtänyt. Nyt yhdyn siihen täysin!

puhumalla paras

=========================

Kaksi sääntöä riittää.

Yksi:
Toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa!!

Kaksi:
Ei ole tärkeää se mitä sanot, vaan se miten sanot.

Onnellinen

=========================

Toisen huomioiminen ja arvostaminen sellaisena kun hän on, on vaikea taito, mutta olen sen huomannut tärkeimmäksi asiaksi omassa 25 vuotta kestäneessä onnellisessa liitossa. Silloin on helppo rakastaa toista kun tuntee itsensäkin arvokkaaksi.

Rakastunut

=========================

Tärkeintä on jatkuva toisen huomioon ottaminen omissa teoissaan. Kun on maailmassa lähdetty kaksin tallaamaan eteenpäin, on koko matkan ajan pidettävä huoli siitä, että kuljetaan rinnakkain. Toisella ei saa olla liikaa etumatkaa eikä itsekään saa lähteä kirimään. Yhdessä toisiaan tukien läpi haasteiden ja ilojen!

Rakastunut

=========================

Muistaa aina puhua tunteistaan, toiveistaan, ja arvoistaan, niin toinen tietää koko ajan missä mennään ja tuntee sinut. Vuosien varrella asiat muuttuvat, eikä toinen voi tietää mitään, jos niistä ei kerro. Ei voi olettaa, että toinen tietää aina kaiken sanomattakin. Jos et muista hellitellä sitä toista välillä kivoilla asioilla, et voi odottaa itsekään saavasi hellittelyjä.

hansu

=========================

TÄHÄN KYSYMYKSEEN EI OLE YHTÄ OIKEAA VASTAUSTA.. ITSE OLEN PUOLISONI KANSSA YHDESSÄ VALINNUT SEN, ETTÄ RAKKAUS JA SUHDE ON "TAHDON ASIA". IHAN KUIN NORMAALISSAKIN ELÄMÄSSÄ TÄYTYY ITSE PÄÄTTÄÄ MIKÄ ON ELÄMÄSSÄ ITSELLE TÄRKEÄÄ, MITÄ ON VALMIS TEKEMÄÄN JA MISSÄ MENEE EHDOTON RAJA, JOTA EI VOI YLITTÄÄ... AINAKIN TOISTAISEKSI SE ON TOIMINUT! SUHTEESEEN JA RAKKAUTEEN KUULUVAT NE ARKIPÄIVÄISET RIIDAT JA ERIMIELISYYDET, MUTTA TOISTAISEKSI KAIKKI ON PYSTYTTY SELVITTÄMÄÄN.

ERITTÄIN HYVÄ NEUVO ON MYÖS, NS. KOLMEN MINUUTIN SÄÄNTÖ: JOKA PÄIVÄ PYSÄHTYISI KOLMEKSI MINUUTIKSI KATSOMAAN PUOLISOON SILMIIN. IHMEELLINEN VAIKUTUS, JOKA TUO MUKANAAN ERILAISIA LIEVE ILMIÖITÄ PIDEMPÄÄNKIN JATKUNEESEEN SUHTEESEEN.

SATEENKAARI

=========================

Olen todennut yhden kiville menneen avioliiton jälkeen, että toveruus ja toisen kunnioittaminen kaikissa tilanteissa on a ja o, ja ilmaa pitää antaa molemmille omiin harrastuksiin. Aikaa pitää kiireistä, työstä ja lapsista jäädä kahdenkeskiseen seurusteluun, yhteiseen matkaan kahdestaan, vaikka se vähän maksaisikin. Avioero se vasta maksaakin henkisiä, fyysisiä ja rahallisia resursseja. Olen nyt onnellinen ja vaalin näitä asioita joka päivä. Se on molemminpuolista. Mitä kylvät, sitä niität. Eikun yhdessä kokkaamaan ja pusit ja halit jälkiruoaksi !

Hannele

=========================

Me ollaan oltu naimisissa 10 vuotta ja suhde on pysynyt tuoreena. Paras maininta asiasta on varmaan 6-vuotiaan tyttäremme kommentti "Nuoripari taas kuhertelee".

Rehevä huumori ja kyky nauraa itselle ovat olleet meidän suhteen kantava voima. Välillä riidellään niin että liitokset nitisee mutta sitten taas rakastetaan samalla mitalla. Riidat sovitaan avoimesti ja käydään läpi.

Toisen helliminen ja hemmottelu muutenkin kuin merkkipäivänä piristää kummasti. Ei aina tarvitse ostaa timantteja tai sykemittareita, vaan se voi olla ihan yksinkertainen pieni juttu vaikka hyvää viiniä ja suklaata tai vaikka uusi alusasu. Toisen hierominen tai vaikka hiusten harjaaminen.

Pienistä asioista syntyy iso onni.

MaSa

=========================

"Toisen kunnioittaminen sellaisena kun on,
kauniisti puhuminen,
kuuntelu sydämellä,
ole kiltti"

Hilpin aarteet

=========================

Olkaa rehellisiä!
Kunnioittakaa toisianne!
Olkaa valmiita muuttumaan!
Oppikaa virheistä!
Omistautukaa perheellenne ja itsellenne!
Säilyttäkää omat ja yhteiset ystävyyssuhteet! Antakaa lapsillenne tunne, että heistä välitetään ja että he selviytyvät elämässään!
Kun riitelette, yrittäkää jälkeenpäin miettiä mikä se riidan ydinasia oli molempien kannalta! Muistakaa, että nainen ja mies ovat myös erilaisia!
Muistakaa, että vaikeudet ja vastoinkäymiset kasvattavat teitä eniten!
Yrittäkää tunnistaa, milloin 'ajattelette' sydämellänne ja milloin aivoillanne!
Muistakaa, että uuden kasvaminen on hidasta, mutta mielenkiintoista!

Mies 53

=========================

Muista aina että avioliitto on kompromissi, aina ei ole olemassa oikeata tai väärää ratkaisua.

Toinen totuus on ettet pysty toista muuttamaan, vain itseäsi voit muuttaa. Metsä vastaa kuten sinne huudetaan, jos jaksat nähdä asioiden positiivisen laidan saat sen korkoineen takaisin.

Hymyyn on vaikea vastata nyrpeällä naamalla.

Harri

=========================

Rakastu kumppaniisi joka päivä uudelleen :) ja anna hänelle mahdollisuus ihastua sinuun, joka päivä.

Heidi

=========================

Pitää olla rehellinen ja avoin. Asioiden sisälle patoaminen turvottaa pienistä asioista suuren möykyn, joka voi olla lopulta niin suuri, ettei sitä saa enää pilkottua palasiksi ilman apua. Siinä vaiheessa ei edes välttämättä halua apua, vaan pyrkii jo pois koko suhteesta, vain ja ainoastaan pienten selvittämättömien asioiden kasvettua liian suureksi kasaksi niitä käsittelemättä. Siihen ennaltaehkäisy on se, että mieltä vaivaavat asiat otetaan heti puheeksi ja ollaan rehellisiä puolin ja toisin. Silloin kasvaa rakkaus, joka pidetään rehellisyydellä ja avoimuudella koko ajan kasvuvaiheessa, eivätkä sitä pienet erimielisyydet paljoa heilauta. Rehellisyys ja avoimuus on tukeva perusta ja sen päällä monipuolisesti kokkaillen yhdessä, on liitto makea kakku, vaikka vähän kirpeyttä maistuu välillä. Kirpeyden saa sokeria hiukan lisäämällä yhdessä makeudeksi muutettua.

Rehellisyys ja avoimuus

=========================

Tärkeää on toimia niin, että huomioi ensin toisen. Tee toiselle niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän pätee aina. Tämä koskee tietysti molempia osapuolia. Toista ei pidä yrittää muuttaa, jos muutos on tarpeen, molempien on hyvä lähteä itsensä muuttamisesta. Toisen aito kunnioittaminen, hyväksyminen "karvoineen" päivineen. Tulee muistaa, että on sitoutunut suhteeseen vapaaehtoisesti, jokainen on itse vastuussa siitä kenen kanssa haluaa parisuhteeseen.

2 lapsen mummo

=========================

Yhteenkuuluvuuden tunne arjessa on yhdessä pitävä voima. Yllätyksellisyys, että puolisoni pystyy vielä 20 vuoden tuttavuuden jälkeenkin yllättämään minut. Kasvaminen sekä yhdessä, että kumpikin omalla tahollaan. Vapaus, tunne siitä, että olen vapaa kehittämään itseäni kunnioittaen kuitenkin puolisoani omissa kasvun pyrkimyksissäni. Seikkailut silloin tällöin unelmissa, haaveissa... daydreaming...

Molemmin puolinen helppi, eli puheväylä pyytää apua silloin, kun sitä tarvitsen.

Luottamus.. .Huomiota silloin, kun sitä vähiten ansaitsen... kosketus, hymy, nauru, silmän isku, flirtti, kuunteleminen, huumori, yhteinen jee-jee meininki.

Yhdessä
=========================

"En minä tiennyt, olitko minua varten.
En ajatellut sinun olevan se ainoa oikea.
Mutta antaessamme toisillemme tilaa kasvaa kasvoimme samalla yhteen."

Poimin tämän talteen Positiivarien joulukalenterista 2003. Se kuvaa täydellisesti omaa kokemustani.

Tutustuimme mieheni kanssa teini-ikäisinä ja lyöttäydyimme yhteen. Perheemme kasvoi kolmella lapsella. Välillä on ollut aikoja (silloin kun lapset oli pieniä, oli sairautta perheessä ja ahdistavaa aikaa työelämässä), että on vain jaksanut raahautua eteenpäin eikä kumpikaan jaksanut huomioida toista tarpeeksi. Silloin ajattelin, että on tämä kurjaa, mutta katsotaanpa vielä vuosi eteenpäin. Jälkeenpäin näen, että kasvoimme ihmisinä eri tahtiin, mutta onneksi ymmärsimme "jäädä odottamaan" toista, joka tuli hieman perässä. Nyt on yhteistä taivalta takana yli kaksikymmentä vuotta. Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että elämme parasta aikaa, suhteemme voi loistavasti ja intohimo kukoistaa!

Reseptiksi sanoisin, että ole ensin itsellesi rehellinen tunteissasi ja ota oma (välillä pienikin) tilasi, usko tulevaisuuteen ja anna tilaa kasvamiseen myös toiselle. Ole myös realisti, hyväksy epätäydellisyys ja keskeneräisyys itsessäsi ja toisessa.

Onnensa tajunnut

=========================

Ottaa ja antaa vain ja ainoastaan toiselle aikaa eli irtautua ja viettää viikonloppu kahdestaan - me olemme vieneet lapsemme jommankumman vanhemmille ja ottaneet kahdenkeskistä aikaa menemällä mm. viettämään hotelliviikonloppua jossa syömme hyvin, kylpylässä ollessa menemme uimaan ja illalla tanssahtelemaan. Sen viikonlopun jälkeen on kuin olisi herännyt uurestaan eloon ja arki maistuu taasen paremmalta. Onhan niitä varmaan monia muitakin tapoja ottaa arjesta etäisyyttä, mutta tämä on yksi meirän tekemästä irtiotosta.

pikku myy

=========================

Yksi neuvo , joka suruksi ei vaihdu.
Tee toinen onnelliseksi, silloin ilosi ei haihdu.

ohje

=========================

Luottamus on kaiken A JA O. Ole luonnollinen oma itsesi. Arvosta ja kohtele toista niin kuin haluaisit, että itseäsi kohdellaan. Muista Rakastaa myös vastatuulen aikana, sillä sen takana on aina myötätuuli. Ruoho ei ole vihreämpää aidan takana!

Hessutyttö

=========================

Niin kliseeltä kuin se kuulostaakin, niin puhukaa kaikki vastaan tulevat ongelmat yhdessä läpi. Ei kannata "pantata", silloin pienetkin ongelmat voivat kasvaa vuorten suuruisiksi. Suvaitsevaisuus, kärsivällisyys. Näistä on hyvä aloittaa.

Rachel

=========================

TOISEN HUOMIOON OTTAMINEN - MOLEMMINPUOLINEN HYVÄ TAHTO, TÄYTYY MUISTAA, ETTÄ ANTAESSAAN MYÖS AINA SAA. VAPAAEHTOISUUS ON KAIKEN A JA O. LUOTTAMUS ON EHDOTON. SE TEKEE KOTITÖITÄ KUMPI SATTUU OLEMAAN PAIKALLA, RIIPPUU MYÖS ASUMISMUODOSTA, ITSE EN PUHDISTA PANNUA ENKÄ PESE AUTOA. KUMPIKAAN EI SIIS SAA LUISTAA VASTUUSTAAN ETTEI KOTI MUODOSTU TOISELLE PELKÄKSI TYÖMAAKSI. ELINVOIMAINEN PUOLISO ON ILON JA YLPEYDEN AIHE. SEHÄN ON OMA VALINTA.

TASA-ARVO EI OLE SIINÄ, ETTÄ TÖITÄ JAETAAN IKÄÄNKUIN PUOLIKSI. MIES EI PYSTY VIELÄ SYNNYTTÄMÄÄN.

Toivottavasti "käymme yhdessä vielä pitkään"

=========================

Tee silloin tällöin aviomiehesi herkkuruokaa. Minun mieheni herkku on karjalapiirakat. Niitä hän ei voi vastustaa. Syötyään yhden hän kiittää ja ottaa lisää.Vietimme juuri 35-vuotis hääpäivää. Söimme yhdessä autossa isot jättituutit. Se oli siinä se juhla.

35-vuotishääpäivä!

=========================

Meillä tulee tässä kuussa 17-vuotta täyteen avioliiton yhteiseloa. Mieheni on yhä paras kaverini, puhutaan asiat halki, jos tarvetta, välillä kyllä riidelläänkin, mutta aina on sopu palannut. Meillä on neljä ihanaa lasta, jotka osaltaan pitää perhettä koossa. Välillä pidetään hemmotteluhetkiä, kun lapset on nukkumassa, saunotaan ja hierotaan toisia... Ei roikuta kynsin hampain paidan helmassa, vaan annetaan vapautta olla oma ihtensä. Mieheni kutsuu mua vieläkin kultasekseen, tai rakkaakseen, myös kavereittensa kuullen, ei vain peiton alla. Siinäpä vähä meijän liiton keston "salaisuuksia"

juhannusmorsian 1988

=========================

Onnistuneeseen parisuhteen luomiseen neuvoisin lukemaan yhdessä Davit Viscottin kirjan Miten elää toisen kanssa ja toteuttamaan sen viisaita yhdessä elon neuvoja niin paljon kuin vain on mahdollista.

himasumu

=========================

Meillä avioliitto pysyy ihan sillä tuoreena, että meillä on pysyneet omat ystävämme, joiden kanssa vietämme omaa aikaa. Myöskin meille molemmille on tärkeä saada ajoittain olla ihan itsekseen ja suomme tosillemme tämän mahdollisuuden ymmärtämällä myös, ettei se vähennä toisen rakkauden määrää, vaikkei koko ajan ollakaan yhdessä...Itse asiassa päinvastoin. Kumpikaan ei halua eikä yrittää sitoa toista.

Yhdessä nautimme sitten toistemme seurasta ja keskitymme siihen kaikin voimin. Otamme irtiottoja arjesta aina ajoittain ihan kahdestaan. Se voi olla risteily tai välillä vaikka ihan koti-ilta hyvine ruokineen ja juomineen. Kuitenkin jotain normaalista arjesta poikkeavaa.

Luottamus tietty molemmin puolin toimii. Minä ainakin tiedän että mieheni rakastaa minua niin paljon, ettei koskaan tekisi minulle ainakaan tarkoituksella mitään sellaista joka loukkaa minua.

Samoin mieheni luottaa minuun 100%:sti ja se on minun hyvä tietää että voin mennä rauhassa ystävieni kanssa.

iitu


=========================

Kun aamulla heräät, anna rakkaallesi suukko ja sano: "Hyvää huomenta, rakas." Kun illalla käyt nukkumaan, anna rakkaallesi suukko ja sano: "Hyvää yötä, rakas." Näin 40 vuotta ja toivottavasti vielä pitkään. Väliin mahtuu pieniä erimielisyyksiäkin, mutta ne kuitataan näin.

Elämälle kiitos

=========================

Minun reseptini avio-onneen on hellyys. Ei ole sen parempaa tunnetta, kuin tuntea oman rakkaan lämpö ja kosketus. Luin joskus jostakin, että pieni vauva tarvitsee paljon ihokosketusta, mutta olen varma, että sen tarve ei lakkaa aikuisenakaan.. :)

Irmeli

=========================

Parisuhteessa on tärkeintä, että molemmat hyväksyvät itsensä itsenäisinä ihmisinä. Siihen ilo, leikki ja samanlainen huumorintaju.

Lahja

=========================

Keskusteleminen kaikista mahdollisista asioista ja kuunteleminen ihan oikeasti. Lisäksi on hyväksyttävä toisen myös erilaiset ajatukset ja tunteet. Jos et uskalla kertoa kaikista tunteistasi nyt, hakeutukaa HETI perheterapiaan ennen kuin se tulee ongelmaksi!

Jaana

=========================

Rehellisyys, luottamus ja annos hurttia huumoria niin arjessa kuin juhlassa ovat olleet 7-vuotisen avioliittomme "salaisuus" sekä ehdoton RAKKAUS ja Hellyys jokapäiväisessä elämässä niin ylä-kuin alamäissäkin.

7.hääpäivä 6.6.2005

Jade

=========================

Paras kokkaus on avoin mieli ja huumorintaju. Yhdessä kohta 15v, ja nuorena aloitettu seurustelu kukkii edelleen. Yllätyksiä ja kahdenkeskistä aikaa vaikka lapsiakin on kolmin kappalein. Nämä vain pääruoka-aineina. Mukaan myös sipaisu lemmenpunaista viiniä ja sympatiaa, ajattelua ja onnenhelmiä.

Jaana

=========================

Olemme olleet kohta 17 vuotta naimisissa, silti edelleen suukotellaan, halaillaan ja silitellään toisiamme. Järjestämme välillä aikaa meille kahdelle - ilman lapsia. Emme ole yrittäneet muuttaa toisiamme, jos niin tekisimme, niin luulisin sen aiheuttavan vain kitkaa. Kotoisin olemme erilaisista ympyröistä, samoin työmme on täysin erilaisia. Mutta annamme tilaa toisillemme ja toistemme ajatuksille. Samoin "työnjakomme" lasten kokemusten kasvattamisessa on tehty sen mukaan, mitkä on meidän kummankin vahvuudet. Mutta osallistumme yhdessä näihin lasten kokemusten kokemisiin.

Kummallakin meillä on myös niitä ns. omia kavereita, joiden kanssa olemme joko yksin tai yhdessä kavereiden ja heidän puolisoiden kanssa.

Toki joskus hatuttaakin toisen tekemiset tai tekemättä jättämiset. Mutta parempi keskustella (tai riidellä) niistä heti, kun hautoa niitä ja rähjätä myöhemmin. Pitkämielisyydellä ja toisen ymmärtämisellä me olemme pärjänneet tähän saakka. Nyt jopa olemme leikitelleet ajatuksella avioliittomme uudelleen siunauksesta 20-vuotishääpäivänämme.

Jaana

=========================

Huumori, haliminen ja toisen hyväksyminen sellaisena kuin tämä on.

JR

=========================

6 vuotta taivalta yhdessä miehen kanssa kulkeneena naisena osaan sanoa yhden hyvin tärkeän aineksen: ehdottoman rehellisyyden kaikissa sanoissa ja teoissa. Jos joskus edes mietit, onko jokin valehtelua vai "vain" kertomatta jättämistä, on vain yksi vaihtoehto - kertoa totuus. Tällä reseptillä ollaan päästy jo pitkälle. Ei naimisiin, mutta pitkälle kuitenkin.

Ja ämpäriin ei huku

=========================

Kerron ainakin kerran päivässä: pidän sinusta/olet ihana/rakastan sinua/olen hulluna sinuun tai jotain vastaavaa. Ja se toimii kuin häkä... Kumppani on hulluna minuun.Olen oppinut tämän itseäni viisaammilta. Tarpeeksi monen epäonnistumisen jälkeen aloin kokeilla tätä, ja nyt menee hyvin.

Kurikka

=========================

Molemminpuolinen kunnioitus on ehdoton ykkönen! Toiseksi tärkeimpänä täytyy kyllä sanoa säännöllinen fyysinen hellyys molempien taholta.

Kaaka

=========================

Aamulla suukotellaan päivän alkajaisiksi, illalla suukotellaan päivän päätteeksi. Aina ohi kulkiessa halataan. Eli paljon läheisyyttä ja sen osoittamista, että on hyvä elää toistensa kanssa. Ollaan ystävällisiä eikä koskaan koroteta ääntä toisilleen. Vaikka ollaan erilaisia - arvostetaan sitä, eikä käytetä lyömäaseena. Mielestäni tärkeintä on toisesta välittäminen ja toisen huomioon ottaminen arkipäivässä. Niitähän meillä on eniten.

Kati

=========================

Isä-Mitron sanat: 'Nainen kunnioita miestäsi ja mies rakasta vaimoasi'. Nämä ovat ne tärkeimmät asiat avioliitossa, jotka tulee olla osa jokapäiväistä avioelämää.

Kaisa

=========================

Kuunnelkaa toisianne. Tarkasti. Sydämellä, ei vain järjellä. Kuunnelkaa sitä tarkemmin, jos olette asioista eri mieltä. Yrittäkää ymmärtää, mitä toinen ajattelee ja mitä hän tuntee, ja sitä kautta miksi hän toimii niin kuin toimii. Silloin on mahdollista antaa tilaa erilaisuudelle, kunnioittaa omia ja toisen valintoja, elää rinnakkain ja katsoa samaan suuntaan, vaikka näkökulma onkin omanlaisensa.

Opettelen tätä itsekin

=========================

Takana 24 vuotta avioliittoa, jonka "reseptinä" on ollut aina puhuminen. Joskus on kyllä ollut liian vaikeita asioita puhuttaviksi, niin silloin on tartuttu kynään, eli paperille on pistetty omat tunteet ja ajatukset, joita on ollut liian vaikea sanoa toiselle. Helpompi oli jättää toiselle kirje luettavaksi ja toinen sai lukea, miettiä rauhassa, ennen kuin vastasi. Toimi ainakin meillä seitsemännen avioliitto vuoden kriisin selvittäjänä (Eli kyllä se kynä pysyy suomalaisen miehenkin kädessä) Sillä tavalla on yhdessä selvitty, kolme lasta kasvatettu, kaksi jo aikuista.

Mökinmuija

=========================

Vasta 10 vuotta yhteiseloa, joista 2 vuotta naimisissa, mutta edelleen tunne on kuin vastarakastuneella, paitsi parempi! Meillä ainakin onnen salaisuus on se, että muistetaan kumpikin antaa toisemme olla omia itsejänsä, eikä odoteta toisen muuttuvan. Omia haaveita on lupa toteuttaa, vaikka ne ei yhteisiä olisikaan. Nuorilla (ja kyllä kokeneemmillakin konkareilla!) tuntuu olevan melko lailla odotuksia sen suhteen, millä lailla suhteen pitäisi toimia ja miten toisen pitäisi käyttäytyä. Unohdetaan odotukset ja nautitaan toisesta ihmisestä ja yhteiselosta sellaisena kun se tulee, jokainen ihana hetki kerrallaan!

Katja

=========================

Muista kiireen ja arjen keskelläkin ne pienet huomionosoitukset: halaukset, suukot ja "miten voit" kysymykset. Vaikka tuntuu, ettei aina ehdi tms. se palkitsee. Myös kahdenkeskinen oma-aika on todella tärkeää. Olkoonkin se sitten päivällä, illalla tai yöllä. Muistaa myös keskustella asioista.

Kun ei anna arjen menon vallata mieltä... olo tuntuu 16 vuoden yhdessäolon jälkeenkin vastarakastuneilta, jossa tosin toista kohtaan tuntema rakkaus on jo ihanan kypsää ja syvää.

Katri

=========================

Älä pyri sinä sanomaan sitä viimeistä sanaa

kuiskaa

=========================

Rakkaus koostuu kunnioituksesta, hyväksynnästä, huumorista, leikkimielisyydestä, pienistä yllätyksistä silloin tällöin, kuuntelemisen taidosta ja tunteesta, että toinen on sinulle tärkeä.

Rakkauden olemus

=========================

Yhdessäolo vaatii toisen kunnioittamista ja huomioonottamista. Yhteisiä asioita, kiinnostuksen kohteita ja tekemistä. Ja myös sitä, että antaa toiselle hiukan aikaa omiin harrastuksiinkin ja yhteydenpitoihin. Kunnollinen suhde ei siihen kaadu, jos toista rakastaa ja arvostaa täydellä sydämellään - ei tukahduta toista.

Käymme yhdessä

=========================

Opettele suvaitsevaisuutta, hyväksy se että toinen ihminen ( se "ukko" tai "akka") on erilainen kuin sinä. Anna tilaa ja rauhaa toiselle, kun hän sitä haluaa.

Opettele hyväksymään se, että sinun mielipiteesi ei ole se ainoa oikea. Keskustelkaa, puhukaa asioista mutta toista ei saa halventaa eikä toista saa "lyödä" vyön alle. Arvostakaa toisianne.

Mikä tärkeintä, rakastakaa toisianne. Näyttäkää se arjen kiireiden keskelläkin pienillä eleillä ja sanoilla. Mikä tahansa aamu voi olla se viimeinen yhdessä eletty.

Ketään muuta et voi muuttaa kuin itseäsi, lopeta nalkutus ja arvostelu, katso joskus peiliin ja "asettaudu toisen housuihin".

Opettele antamaan, älä aina ole se vaativa ja haluava osapuoli. Opettele pyytämään anteeksi. Opettele antamaan anteeksi.

Kirsi

=========================

Kyllä se on huumori joka auttaa, monta ikävää asiaa voi järkevällä huumorilla keventää.

Lisänä pitemmän yhteiselon jälkeen, kun ei oikein mikään ehkä enää tunnukaan niin hehkeältä, kannatta kokeilla ihan pientäkin maiseman vaihtoa. Olkoon se sitten mökkeily jos ei sellaista normaalisti harrasta. Risteily tai mikä tahansa kokemus, josta löytyy uutuuden viehätystä. Sieltä voi löytyä parisuhteeseenkin uutuuden viehätystä. Oltiin meinaan lokakuussa 20v. hääpäivää viettämässä mökillä. Ei mikään luxusmökki. Takkalämmitys, veden kanto järvestä, kuun silta syksyisessä yössä ei tv:tä, lapset oli kyllä mukana. Pelailtiin, ulkoiltiin, saunottiin ja oltiin... Se tuntui hyvältä ja toivon että lapsillekin jäi hyvä mielikuva vanhemmista........Omaa tulevaisuutta katsoen.

Arkeen tarvitaan suvaitsevuutta ja tärkeää on se molemminpuolinen tuntosarvien käyttö. Silloin kun toisella on tosi huono päivä ei kannata yhtä aikaa alkaa itse tuittuilla, sotahan siitä syttyy, jos vain jaksaa antaa tukea se on rakkautta. Kyllä se päivä tulee että asia on toisinpäinkin. Aamusuukko, halaus, vain kädestä kiinniottaminen päivittäin .....tässäpä eväämme. Ps. Muista kertoa että rakastat häntä.

Kikka

=========================

Hei rakkauden kokelaat...

Avainsanoja ovat kunnioitus ja luottamus. Anna toisen tehdä nekin asiat, jotka tunnet itse tekeväsi paremmin. Hän tekee ne tavallansa, mutta lopputulos on useinkin tilanteeseen ihan sovelias. Tämä on lähinnä opastusta naisosapuolelle, ettei päädy tilanteeseen, jossa tekee kaikki kotityöt itse. Luottamus kasvattaa luottamusta. Jos osoitat toiselle , että luotat häneen, hänen rehellisyyteensä, avoimuuteensa, uskollisuuteensa jne. Niin pian huomaat, että sinulla on avoin, rehellinen ja uskollinen kumppani. Teidän ei tarvitse olla mitään muuta kuin olette ja antaa toistenne kasvaa sellaisiksi kuin te haluatte tulla ja tukea toisianne siinä. Onnea matkaa!!

Ps. Kuvittele aina, että olet päässyt itseäsi parempaan seuraan...

Onnellisesti naimisissa

=========================

Asia lyhyesti; hyvä palkitsee aina hyvän. Kannattaa kokeilla, parisuhteessa kuin myös muissa ihmisten välisessä kanssa käymisessä negatiivinen tulla pulpahtaa itsestään ja positiivinen pysyy useimmiten sisällä.

Parisuhteen tuoreus säilyy hyvien asioiden ja piirteiden ääneen sanomalla ja kokonaisvaltaisesti hyvää ruokkimalla ja ylläpitämällä. Aitous ennen kaikkea ja keskittymällä omaan parisuhteeseen ajatuksella, tämä on se paras. Lämpimässäkin ja tuoreessa suhteessa elämä heittää niitä suruja ja murheita, riitojakin. Hyvällä on taipumus palata takasin ja vieläpä tupla-annoksella. Kokeilkaapa!

Mummo vuosimallia -49

=========================

Pitää vain miettiä kumpaa haluaa enemmän: olla oikeassa vai olla onnellinen?

Krisu

=========================

Tärkeintä on OLLA LÄSNÄ toiselle, ottaa toinen huomioon arjen keskellä. Pienet asiat ovat usein suuria spektaakkeleja tärkeämpiä. Arvostus, kunnioitus ja oman tilan antaminen on myös tärkeää. Ja ennen muuta hellyys! ;)

VV

=========================

Luottaminen ja toisen ihmisen pitäminen ystävänä joka tilanteessa. Näin sitä on mennyt 25 vuotta.

Lauri

=========================

Pitää ymmärtää että ei omista yhtään ihmistä: ei puolisoa eikä edes lapsiaan, vaan me olemme kaikki omia yksilöitä ja elämme oman ainutkertaisen elämän joka on meille lahjaksi annettu.(Rakastakaa toisianne mutta älkää kahlitko). Pitää ymmärtää että toista ei voi muuttaa, eikä siihen ole edes oikeutta, mutta itseämme voimme. "Rakastakaa ilman pelkoa, luottakaa ilman kysymyksiä, tarvitkaa ilman vaatimuksia, halutkaa ilman säännöstelyä, hyväksykää ilman muutoksia. Näin rakkaus ei lennä koskaan pois."

Kokemuksesta viisastunut

=========================

Toukokuussa tuli 30 vuotta yhteistä "virallista" taivalta täyteen, kesällä tulee 32 vuotta tapaamisesta. Joskus armas avio on ottanut päähän niin perusteellisesti - niin minäkin varmaan häntä. On riidelty, huudettu, ja taas sovittu, pyydetty anteeksi puolin ja toisin.

Ehkä tärkeintä on, ettei anna periksi. Pahan päivän aikana pitää uskoa, että kyllä tämä tästä paremmaksi muuttuu. Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella. Vaihtamalla ei yleensä parempaa puolisoa löydä, jos puoliso on suhteellisen raitis ja rehellinen. Yleensä ongelmat seuraavat uuteen liittoon.

Ehkä meillä tuoreuden ovat säilyttäneet samanlainen huumorintaju, sopiva suunsoitto, yhteiset harrastukset ja myös se, että toisen vuorotyön takia saamme molemmat olla omissa oloissamme aika usein. Yhteiset hetket ovat sitäkin arvokkaampia.

Virveli

=========================

Rehellisyys, luottamus, avoimuus. Kantakaa toistenne taakkaa.

Lelle

=========================

Minulle avioliitto on ollut se ainoa oikea vaihtoehto, joka osoittaa itselleni ja puolisolleni todellisen sitoutumisemme toisiimme. Emme ole pitäneet vaihtoehtona sitä, että "kyllästyttyämme" toisiimme voimme helposti vaihtaa paria ja hakea "uutta" alkua toisen kanssa.

Yllätykset ja positiiviset sellaiset ovat niitä, jotka luovat perustan hyvälle ja kestävälle avioliitolle. Kukkia, yhteisiä aterioita, aikaisemmin töistä kotiin tuleminen, kävelyhetken ja yhteiset harrastukset.

Me olemme tunnistaneet tarpeen luoda jotakin yhteistä omaa, joka jatkuu edelleen senkin jälkeen, kun lapset lentävät kotoa pois. Koko avioliiton ajan ja erityisesti lasten lähtiessä on oltava yhteisiä asioita, joiden varassa avioliitossa on hyvä olla.

Sanotaan, että harvoin ne avioparit, jotka käyvät yhdessä kävelemässä eroavat. Tähän ei ole syynä se, että ollaan kävelemässä vaan se, että on yhteistä aikaa, jolloin pidetään ystävyyttä arvossa ja keskustellaan huolet ja murheen ja ENNEN KAIKKEA ilon asiat.

Summasummarum - yhteinen päämäärä ja toisen kunnioittaminen ja kannustaminen ovat niitä tärkeitä asioita.

MakeOu

=========================

Anna puolisollesi vapautta: vapautta olla kavereiden kanssa, vapautta harrastaa omia juttuja. Vaadi myös itsellesi samat oikeudet. Luota toisen tulemisiin, menemisiin ja sanomisiin. Ole myös itse luottamuksen arvoinen.

Hyväksy toisen tavat tehdä asioita. Et voi muuttaa puolisoasi.

Hommatkaa yhteinen harrastus. Paritanssi on mukavaa. Jos ette osaa tanssia, niin alkakaa käydä tanssitunneilla. Muistakaa, että tanssitunneilla ei tanssita oman puolison kanssa (kuin joskus) - vähemmästäkin tulee aviokriisi. :-)

Muista sanat: kiitos, ole hyvä, anteeksi, rakas (tai joku muu hellittelysana).

Jakakaa kotityöt yhdessä. Jos toinen ei omasta mielestäsi osaa tehdä kotitöitä "oikein" tai "ei tee niitä kunnolla", niin hyväksy se. Ole tyytyväinen, että puoliso tekee oman osuutensa.

Jos olet nainen, niin anna isän alusta asti hoitaa lasta. Isä ei ehkä ole niin kätevä kuin sinä, mutta taidot karttuvat. Kun isä saa hoitaa lasta vauvana, niin hän on mukana kasvatuksessa myös myöhempinä vuosina.

23 v. naimisissa ja vieläkin on mukavaa yhdessä

=========================

Kunnioitus, luottamus, uskollisuus, rehellisyys, puolison huomioinen, kuuntelemisen taito, keskusteleminen, perheestä ja kodista huolehtiminen

12-vuotishääpäivä tällä viikolla

=========================

Rakkaus vaatii tahtomista. Tunne tulee ja menee. Pysyvä suhde vaatii kunnioittamista. Anna toiselle tilaa, mutta ole myös kiinnostunut toisen tekemisistä. Mitä Sinulle tänään tapahtui? Arvosta kumppaniasi! Keksi, missä juuri hän on hyvä! Olet tosi nopea, näppärä, taitava siinä ja siinä asiassa! Ole rehellinen ja kerro myös omista toiveistasi, toinen ei välttämättä ole selvännäkijä! Anna anteeksi ja osaa pyytää anteeksi. Kukaan ei ole pyhimys, et edes Sinä! Muista koskettaa, silittää poskea, hieroa hartioita, suudella! Uskon, että näillä resepteillä Sinäkin saat liittosi kokkaukset onnistumaan!

Rakkaus kasvaa kanssanne

=========================

Vaikka yhdessä viettämiemme vuosien aikana olemmekin molemmat muuttuneet sekä fyysisesti, että kasvaneet henkisesti, pyrin silti aina ajattelemaan puolisoni olevan se aivan sama ihanan kekseliäs nuorimies, johon aikoinaan niin tulisesti rakastuin. Pidän siis "liekkiä" yllä osittain tahtomallakin ja näin on menty yli vaikeista jaksoista suhteessamme.

Sen sijaan, että uhraisin aikaani hänen huonojen ominaisuuksien vatvomiseen, keskitän ajatukseni hänen persoonansa hienojen asioiden arvostamiseen. Pyrin sanomaan hänelle joka päivä jotain sellaista, mistä itsekin pidän - kannustan, kehun ja kiitän sekä kerron hänelle silloin tällöin niistä asioista, joita hänessä puolisona ja lastemme isänä aivan erityisesti rakastan ja arvostan.

Hansu

=========================

Pitkäaisen rakkauden resepti

100 kiloa luottamusta
100 kiloa lämpöä/halimista
100 kiloa juttelua
100 kiloa arvostusta
100 kiloa ymmärtämistä
100 kiloa intiimiä kanssa käymistä
100 mielikuvitusta
100 kiloa toiselle vapauden antamista
100 yhteisiä harrastuksia
100 yhdessä koetut vaikeudet

Yllä olevaa reseptiä sekoitetaan hiljalleen hyvässä ilmapiirissä ja lämmössä. Näin rakkaudesta syntyy vuosikertaa!

Maija
=========================

Keskustelu, huumori ja haliminen.

Hetelma

=========================

Kummasti mieltä lämmittää ruusu tai muu pikku lahja silloin tällöin. Miestäni lahjon kirjoilla, korteilla ja oluella. Tärkeintä lahjoissa ei ole niiden rahallinen arvo, vaan ajatus, että toinen on ollut mielessä.

EV

=========================

Tarvitaan vain rakkautta, ihailua ja kunnioitusta kumppania kohtaan. Ne kun vielä leivot sanoiksi, katseiksi, kosketuksiksi spontaanisti (=tiheään tahtiin) ja muistat ettei Hän ole millään muotoa itsestäänselvyys. Lisäksi kun ymmärrät sen tosiasian, ettei kenestäkään voi saada vain niitä hurmaavia hyviä puolia - huonot puolet tulevat kaupan päälle ja niidenkin kanssa on osattava elää. Tekemällä yhdessä asioita ette pääse vieraantumaan toisistanne, me kaikki kun muutumme tässä vuosien mittaan...

Näillä eväin meillä on menty nyt 22 vuotta enkä vaihtaisi mihinkään enkä keneenkään.

Haisuli

=========================

Mieheni ja minä olemme olleet yhdessä yli 12 vuotta. Kahden pojanviikarin (8 ja 6 v) kanssa arkinen aherrus vie helposti vireen parisuhteesta. Pyrimme säännöllisesti järjestämään omaa aikaa viemällä lapset yökylään. Onneksemme isovanhemmat ja muut sukulaiset ovat aina valmiita ottamaan pojat luokseen.

Reilu vuosi sitten osallistuimme parisuhteen rikastuttamiskurssille, ja sitä voin lämpimästi suositella. Kurssilla huomasimme, miten tärkeää on kertoa toiselle, mistä kaikesta hänessä pitää. Ja kuinka hyvältä tuntuukaan kuulla ne kaikki mukavat asiat itsessään! Omien toiveiden esittäminen oli toki myös sallittua. Kurssin jälkeen oma rakas tuntui vielä rakkaammalta, ja edelleen ainakin välillä muistamme käyttää kurssilta saamiamme eväitä. Tänä vuonna olemme suunnitelleet menevämme uudestaan parisuhdekurssille. Pelkkä ajatus siitä saa minut hyvälle mielelle.

Mari

=========================

Pusu päivässä pitää rakkautta yllä ja se, ettei koskaan erota riidoissa.

Pusuhuuli

=========================

Olen vasta 23-vuotias nuori nainen, mutta oppinut kolme vuotta kestäneestä avoliitostani, samoin kuin vanhempieni 24-vuotiaasta avioliitosta, että kaikkein tärkeintä on että kumppanin kanssa se tavallinen arki on mukavaa. Arjessa vietetään eniten aikaa ja jos se toinen osapuoli saa harmaan arjen tuntumaan valoisammalta on liiton kesto lähes varmaa luulen. Ei se sen ihmeellisempää reseptiä kaipaa.

Marge

=========================

Pekan ja Marittan resepti :
Palvelkaa molemmat toisianne
Laittakaa ruokaa yhdessä
Keittäkää kahvit toisillenne

Naiset, tehkää miehillenne kasvohoitoja, he pitävät siitä kunhan et kerro kenellekään muille asiasta.

Miehet, oppikaa koskettamaan naista oikein, joka päivä, monesti päivässä, hellästi ja ilman että olisi seksi mielessä. Silloin saatte takaisin tuhatkertaisena sen minkä investoitte.

Hellikää toisianne... pienillä asioilla - uusia hellimiskeinoja voi keksiä koko elämän loppuun saakka. Jos elämässä on joku ihminen joka on se syli ja se lämpö ja se turva, silloin koko maailma näyttää kauniilta ja vastoinkäymiset tulevat ja menevät menojaan.

Raamatusta löytyy elämän ohjeita pariskunnille esim. Ensimmäinen kirje Korinttilaisille Luku 13 on ohje miten rakastetaan.... 'Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Rakkaus ei koskaan katoa'


HYVÄT IHIMISET, ÄLÄKÄÄ RIIDELKÖ!

Rakkaudella, Maritta ja Pekka

=========================

Kahil Gibranin resepti on toiminut:

"Rakastakaa toinen toistanne, mutta älkää tehkö rakkaudesta kahletta. Olkoon rakkaus mieluummin aaltoileva meri teidän sielujenne rantojen välillä. Täyttäkää toistenne juoma-astiat, mutta älkää juoko vain yhdestä astiasta. Jakakaa leipänne, mutta älkää syökö vain yhtä leipää. Laulakaa ja tanssikaa yhdessä ja olkaa iloiset, mutta olkoon kukin teistä yksin juuri niin kuin luutun kielet ovat yksin, vaikka ne värisevät samaa sävelmää. Antakaa sydämenne toisillenne, mutta älkää omistako, sillä vain Elämä voi sulkea sydämen käteensä. Ja seiskää yhdessä, mutta älkää liian lähekkäin, sillä temppelin pylväät seisovat etäällä toisistaan eivätkä tammi ja sypressi kasva toistensa varjossa."

20 vuotta naimisissa

=========================

Kunnioittakaa toisianne! Kohtele toista, niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan. Ota tekemisissäsi huomioon myös toinen osapuoli - miltä toisesta tuntuu? Pyytäkää ja antakaa anteeksi. Kiittäkää ja kehukaa silloin, kun siihen on aihetta. Antakaa/ottakaa myös omaa aikaa, muistaen, että elätte parisuhteessa.

Martta

=========================

Anna aikaa, kirjaimellisesti. Hoida suhdetta, pelkkä rakastelu kahdesti viikossa väsyneenä ei riitä.

omppu

=========================

Olen ollut saman miehen kanssa yhdessä 21 v. ja siitä 17 naimisissa. Aina ei ole ollut helppoa, mutta yhdessä edelleen ollaan. Sanoisin, että tärkeintä on pyrkiä säilyttämään rakkaus, ystävyys ja me-henki. Sieltä vuodelta 1988 papin pakeilta nyt 17 vuoden jälkeen päällimmäiseksi ohjenuoraksi on noussut PITKÄMIELISYYS. Sitä varmasti tarvitaan. Silloin kun se toisen naama, puhe ja kaikki ärsyttää eniten, olen tietoisesti hakenut ajatuksiini seurusteluajan ihanuuden ja loppujen lopuksi aina todennut, että se sama mies siellä edelleen on. Ilman häntä elämä olisi todella tyhjää.

Anne

=========================

Aamuhalaus joka aamu huolimatta siitä, miltä tuntuu. Kiukkuisenakin vastaanotettu tai annettu halaus vie kummasti sanansäilästä terää ja pehmentää alkavaa päivää.

yhteisiä aamuja 25v. - halauksia 10v

=========================

Minä ja mieheni olemme yhdessä todenneet, että ensimmäinen ja tärkein asia on toinen toistemme kunnioitus. Hyväksymme toisemme juuri sellaisina kuin olemme, emme pyri muuttamaan toinen toistamme. Kun 11 vuotta sitten lähdimme yhteiselle taipaleelle, päätimme ottaa vastaan "koko paketin", ei kumppanista voi valita vain parhaita ominaisuuksia.

Yhtä tärkeä asia on avoimuus ja ehdoton luottamus. Kun joku asia vaivaa, se käsitellään heti pois.

Kolmas asia on "yllärit". Järjestämme toinen toisillemme kivoja pieniä yllätyksiä keskellä ihan tavallista arkea! Ja paljon, paljon halauksia ja pieniä hipaisuja aina toistemme ohi kulkiessa kotona.

Ihanaa arkea yhdessä

=========================

Kirjaviisaus on auttanut yleensä parisuhteen suhteen. Joillakin asiat ovat tosi hyvin , jos huolena on vain suhteen pitäminen tuoreena.

Koska vanhempani olivat riitaisia ja taitamattomia parisuhteessa, olen lukenut hyllymetrin parisuhdekirjoja ja 30-vuoden, yhden avioeron, 4 pidemmän suhteen ja yhden lyhyen tunnustelun jälkeen pientä kehittymistä olen ollut havaitsevinani ainakin siinä mielessä, että osaan välttää minulle sopimatonta kumppania. Tietoisuus omista ajatuksista ja tekojen motiiveista on tärkeää. Nämä ajatukset ovat yleisellä tasolla. Molempien osapuolien kannattaa lukea kirjoja yhdessä.


1.1 kirja "Älä hermostu pikkuasioista parisuhteessa" by kun en muista nyt ketkä kirjoittivat ?

- lempeä puhe
- myönteiset ilmaukset
- asiattoman arvostelun jättäminen pois
- en ole puolustuskannalla
- kuuntelen avoimesti
- osaan olla onnellinen yksikseni
- en vaadi, että siippa tekee minut onnelliseksi


1.2. Bruce Fisher : "Jälleenrakennus kun suhteesi päättyy"
- terveellinen työkirja vaikka et eroaisikaan

1.3 Positiivareiden kirjat

2. Olen katsonut TV:stä hyviä ideoita.
- Under one roof = Yhteiselon ihanuus ja kurjuus
- Jo Foster supernanny = Lapsityrannit
- Dr. Phil
- Toisten Lapset
- John ja Mary

3. Yksityiskohtaisia ohjeita erilaisiin tempauksiin kynttilöineen kaikkineen näkee elokuvista esim. Jalla jalla!

hotcold

=========================

Yhteiset arjen irtiotot. Pienet sellaiset. Kiireen arkipäivässä toisen huomioonottaminen, kunnioittaminen ja rakastaminen on tärkeää. Mutta ne pienet irtiotot ja kokemukset YHDESSÄ tuovat parhaan suolan parisuhteeseen. Pieni irtiotto kotoa, yhteinen laatuaika ja yhteinen kokeminen tuovat meille valtavan yhteenkuulumisen tunteen. Vapaapäivänä pakataan yhdessä piknik-kori, ajetaan jonnekin järven rantaan tai vuoren rinteelle ja nautitaan aamupalasta luonnossa. Yhteinen pyöräretki, souturetki tai yhteinen matka molempia kiinnostavaan urheilutapahtumaan. Kaikki tämmöiset yhteiset tunteita herättävät kokemukset ovat parhaita. Se on sitä yhteistä laatuaikaa ja paljon arvokkaampaa kuin kalliit lahjat.

Merja

=========================

Kun päivittäin pysähtyy miettimään, kuinka onnekas onkaan, kun on saanut tuollaisen kumppanin matkaseurakseen tälle ohikiitävälle vaellukselle maan päällä, ja samalla pohtii sitä vaihtoehtoa, että toista ei jostain syystä olisikaan. Tästä syntyy jatkuva arvostuksen ja kunnioituksen tunne kumppania kohtaan, joka ilmenee käytännössä kaikissa puheissa ja teoissa. Luonnollisesti huonojakin päiviä on, kun toinen ärsyttää ja ärsyyntyy, mutta huumorilla selviää aika pitkälle ongelmatilanteissa.

Tärkeintä on asettaa toisen tarpeet etusijalle, kaikki huomio minkä annat, tulee kyllä moninkertaisena takaisin.

parisuhde 20 v + risat

=========================

Paras ja ainoa "kokkaus" ohje on kohdella puolisoaan aina kuin ystäväänsä. Ystäviään ei arvostele, ei hauku, ystäville ei valehdella. Ystävälle ei huudeta ja räyhätä, eikä nalkuteta, vaikka jotain jäisi tekemättäkin. Ystävää halutaan aina ilahduttaa ja ilahdutaan tämän tapaamisesta. Ystävälle kerrotaan sydämen syvimmät salaisuudet. Muista, että puolisosi pitäisi aina olla se parhain ystäväsi. Sillä ohjeella selviät avio-/avoliiton harmaan arjenkin läpi. Rakkaus haihtuu ja huuma häviää, mutta puoliso tuntuu aina yhtä hyvältä, kun teet hänestä sen parhaan ystäväsi!

Merja

=========================

Voi voi, onko se pelkuruus vai hyvä tahto, joka pitää liiton kasassa, kun muuten ei mitenkään uskoisi sen jatkuvan? Sitten kuitenkin kun on kaikkea paskaa lapioitu rekkakuormittain ja on hiukan helpompaa, huomaa että on taas sidokset tiivistyneet, tunnen tuon toisen vähän paremmin ja minulla on itsellänikin helpompi olla tässä! Sydämen alla tuntuu lämpö ja niin kuin elämä hymyilisi: tässä sitä ollaan ja kaikki on hyvin.

Mervi

=========================

Vaihda välillä rutiineja. Naura joka päivä. Edes joka toinen päivä. Muista, että mikään ei ole itsestään selvää: Sano päivittäin: "Rakastan sinua" Sano se silmiin katsoen, tarkoittaen. Älä tee siitä tavan vuoksi, tarkoita sitä. Kohtele toista kuten haluat itseäsi kohdeltavan, mutta: Jos haluat hemmottelua, hemmottele häntä jollain, mistä tiedät Hänen pitävän. Jos siis itse pidät kovasti niskahieronnasta, mutta hän rakastaa jalkahierontaa, tarjoa sitä.

YLLÄTÄ Hänet! Järjestä picknic, tee hyvää ruokaa viinin kera, lataa kahvi aamulla valmiiksi (kannattaa laittaa viestilappu siitä kahvinkeittimeen kiinni). Täytä kylpyamme hänelle valmiiksi. Tee joku "hänen" kotityönsä. (Tästä ei kannata tehdä toistuvaa tapaa:)

Jos hän on esimerkiksi työmatkalla tai tyttöjen/poikien viikonloppureissulla, siivoa koti (olitpa sitten kumpi sukupuoli tahansa!) ja tee hänen herkkuruokaansa hänen kotiintulopäivänään. Ole iloinen kun hän tulee kotiin ja näytä se myös. Silloin hän ei pääse unohtamaan, kuinka ihana koti ja Rakas hänellä onkaan.

Älä mökötä. Jos suutut, mieti, miten haluaisit sinulle kyseisestä asiasta sanottavan, miten se menisi myös perille, eikä herättäisi vain kiukkua.

ÄLÄ MÄÄRÄILE! Sinun tapasi ei koskaan ole ainoa oikea. Ole joustava. Muista, että suhde on yhteistyö- ja avunantosopimus, ei valtataistelu.

Sano ääneen, älä oleta että toinen on ajatusten lukija.

Ole useammin iloinen kuin vihainen, muista että Hän on elämänkumppanisi, välit kannattaa pitää hyvinä.

Anna enemmän palautetta hyvistä kuin huonoista asioista. Myös niistä asioista kuuluu kiittää, mitkä toisen hoidettavaksi on sovittu: "Kiva kun roskat on viety" "Ai ihanaa sä olet nyt jo tiskannut!"

Näytä myös puolisollesi tämä lista, ja sopikaa että pyritte noudattamaan suhteen kunnossapitoa molemmat. Tsemppiä, onnea ja iloa elämään!

Mia

=========================

Yhteinen harrastus on ollut hyvää liimaa, mutta vielä parempaa on, että voi puhua toisen kanssa asiasta kuin asiasta - siitä kaikista hassuimmastakin. Mikä onkaan sen parempaa kuin yhdessä nauraa - oli se sitten oma kommellus tai vaikka piristävän hassu huomio 'itsestään selvästä asiasta'.

Yhtään ei voi myöskään väheksyä kosketuksen voimaa: kyllä hyvällä halauksella pääsee monesta 'kiukkupäästä'. Tätä olemme molemmat opetelleet ja kun toinen ei siihen pysty, niin toinen sen tekee (ja on siis itse asiassa vain voittaja - jos näin sen haluaa ilmaista). Eli jos huomaa, että toinen nyt kiukuttelee pahaa mieltänsä (joko huonon työpäivän jäljiltä tai vaikka nainen hormonikiertonsa takia), niin silloin pystyy 'ohittamaan' toisen kiukun vastaamatta siihen kiukulla vaan kunnon halauksella. Siitä yleensä itse kiukku-asia tulee paljon mielekkäämmin esille ja rakentavammin itsensäkin kannalta käsiteltyä. Turha tuommoisista on vetää hernettä nenäänsä - kaikilla on välillä kiukkupää (ja hyvä niin).

Kyllä nimittäin joka kerta oma mieleni sulaa ja täyttyy rakkaudesta kun näin tulen kohdelluksi.

Ja aina täytyy löytää ja taas etsiä (vaikka samoja) toisesta puolia, joita voi ihailla. Ne kerryttävät toisen kunnioittamista (ja huom. silloin itsensä kunnioittaminen onkin jo hanskassa!).

Päivänsäde

=========================

Yksi resepti on, joka on aikojen myötä tullut oivalletuksi. Se tulee suoraan avioliittovalasta. Paljon on hienoja ja tunteikkaita sanoja valassa, mutta omalle vastuulle jää se, kuinka myös oikeassa elämässä ilmentää lupauksiaan teoin. Tässä omia oivalluksiani tai paremminkin oivalluksiamme.

Odota vähän, niin saat paljon. Älä käytä energiaasi toisen muuttamiseen, sillä silloin hakkaat päätäsi vain seinään, väsyt ja saat kuhmun. Muuta mieluummin omaa ajatustasi asiasta. Kunnioittakaa toisianne ja sanokaa se myös joskus ääneen. Älkää pitäkö toisianne itseestään selvyytenä, sillä parisuhteessa se on yhtä, kuin välinpitämättömyys. Kun lupautuu avioliiton valassa rakastamaan toista niin myötä, kuin vastoinkäymisessä, niin muistakaa ilmentää se myös teoin. Joskus, kun menee heikommin, kysykää itseltänne ensin, - Mitä sellaista minä olen tänään tehnyt, että se auttaisi vyyhdin selvittämiseen? Omiin tekemisiin ja sanomisiin on helpompi vaikuttaa ja niistä voi aina myös päättää. Suhdetta pitää hoitaa ja se on vuorovaikutusta, joten kiinnostu, kysy, keskustele ja kuuntele. Luottamuksen ilmentymä parisuhteessa on oman tilan/ajan anto. Rakastakaa toisianne ilmennetyin teoin ja yrittäkää muistaa, että yhdessä rakentamalla saa suuremman keon - sanoi muurahainen!

Yhteiseloa vuodesta -88, kaksi ihanaa lasta!

Äiti.G

=========================

Asioista puhuminen on kaikkein tärkeintä. Puhutaan suoraan ja asiallisesti, niin ei jää mitään vanhoja hampaankoloon märehdittäväksi. Ei ole mitään mistä ei voi puhua. Ja toinen tärkeä asia on se, että kun huomaa jonkun virheen siinä toisessa (niitähän ei itsestä yleensä näe) niin käy katsomassa peiliin ja miettii että mitähän virheitä se toinen sinussa näkee ja sitten vasta möläyttää sille toiselle jotain jos vielä tuntuu siltä. 17 vuoden aikana on kaikenlaista ehtinyt meilläkin tapahtua. Ja kauan kesti ennen kuin allekirjoittanutkin nämä antamansa neuvot otti käyttöönsä. Rakastakaa ja kosketelkaa toisianne ja tehkää kivoja yhteisiä juttuja. Elämä on niin lyhyt.

Kokemuksen aika syvä ääni

=========================

Ei ne kokkaukset aina tuoreina kestäkään! Malttia ja pitkää pinnaa pitää olla. Pitää uskoa, että tästä viinistä tulee mahtavaa, kun sen säilyttää vuosikertoja. Kiusauksilta ei voi välttyä, mutta minkä arvoinen hetkellisestä kiusauksesta tuleekaan, jos hinnaksi asetetaan pitkäjänteistä työtä vaatinut suhde.

Jotkut haluavat riskejä, niitä voi ottaa yhdessä ja aina on joku jonka kanssa jännittää. Elämä sinänsä tuo tuoreutta jokainen päivä. Välillä pitää myös sanoa "suorat sanat", ja toisen kykyä ymmärtää vääriäkin sanoja "oikein" on kunnioitettava ja siihen on luotettava.

Muistin ei tarvitsisi olla kovin pitkä, mutta ilman Alzheimerin tautiakin parista voi tulla onnellinen. Ajoittainen kuurous ja satunnaissokeus on aina eduksi, muttei välttämätön. Kunhan anteeksiantoa ja rakkautta on.

Pii 18v kokemuksella

=========================

Vaihtelu. Kun huomaa että homma urautuu ja pidetään toisia itsestään selvyytenä ja lähinnä tulee arjen 'räjähtämisiä' on hyvä ottaa aikalisä ja lähteä vaikka jonnekin yhdessä viikonlopuksi. Jos tekee hyvää myös että toinen lähtee vähäksi ajaksi reissuun.

sussu

=========================

Ajattele aina lähtökohtaisesti positiivisesti puolisostasi ja hänen päätöksistään. Kerro mitä haluat tai miten haluat toimia, mielellään lyhyesti = asia tulee helpoiten ymmärretyksi. Kun olet käyttäytynyt väärin, pyydä anteeksi ja sano mitä et ole tarkoittanut. Vältä sanomasta tyhmyyksiä suutuspäissäsikään. Ymmärrä asioita myös toisen kantilta, eli hänen mahdolliset ongelmansa ja stressinsä.

Sopikaa rutiineista, esim. siivous, kuka ja milloin, Silloin ei kulu aikaa ja energiaa joka viikko niiden sopimisiin vaan johonkin syvällisempiin asioihin.

Minttu

=========================

Pussatkaa ja hellikää paljon. Miettikää ennen kuin sanotte. Puhukaa asioista, älkää luulko ja kuvitelko. Yllättäkää jollain kivalla silloin tällöin. Muistakaa, että koti on teidän molempien koti, se saa siis olla teidän molempien mielen mukainen. Hullutelkaa. Ottakaa rennosti. Nauttikaa elämästä turhaa niuhottamatta.

Minna

=========================

Itselleni tärkein läksy lienee ollut, että ne asiat mitkä miehessäni on eniten ärsyttäneet ovatkin niitä mistä en itsessäni pidä. Peiliin vilkaisu aika ajoin antaa arvostelulle perspektiiviä.

Toinen tosiasia minulle on ollut vanha sanonta, ettei "se" vaihtamalla parane...itseni kanssa joudun joka tapauksessa elämään - ja siinä sitä onkin!

Aviossa 13v

=========================

puhukaa, puhukaa ja puhukaa... se on siinä! Kaikista asioista on hyvä pystyä puhumaan sillä samalla kuroo hyvää peruspohjaa omalle suhteellensa. Muistakaa myös että aito rakkaus ei keskity toisen virheisiin vaan hyväksyy toisen juuri sellaisena kuin hän on ja näkee toisen hyvät puolet sillä jokaisessa on aina jotain hyvää!

Monica

=========================

Kestävän rakkauden peruskiviä ovat avoimuus ja luottamus. Pitää muistaa että toista ei voi omistaa mutta hänen seurastaan saa nauttia hetken elämästään. Mitään ei saa pitää itsestäänselvyytenä. Toiselle pitää antaa myös omaa aikaa ja tilaa.

Nämä ainekset toimivat meillä. Olemme olleet 9 vuotta avoliitossa ja edelleen nukahdamme tiukasti toistemme kainaloon hymy huulilla. Ihanan rakkaan kanssa elämä on helppoa.

Sitä saa mitä antaa!

Jacke

=========================

Avioliitomme hyvänolon 10 sääntöä:

1. Kosketamme ja halaamme toisiamme ohikulkeissamme päivittäin
2. Kunnioitamme toisiamme juuri sellaisena kuin olemme ja sanomme sen välillä myös ääneen
3. Nauramme paljon yhdessä. Naurun määrä perheessä kertoo yhteisestä hyvästä olosta
4. Järjestämme muutaman kerran vuodessa yhteisiä hetkiä "vain me kahden"
5. Puhumme iltamyöhällä päivän hauskuudet ja murheet pois ja annamme tilaa seuraavan päivän tapahtumille
6. Lähdemme yhdessä ruokakauppaan ja nautimme siitäkin
7. Osoitamme huomiotamme hellimällä toista herkkuruualla tai hieronnalla
8. Olemme kiinnostuneita toisen asioista ja harrastuksista vaikka ne eivät itseä lähellä olisikaan
9. Jokainen ilta painaudumme toistemme kainaloon emmekä nukahda ilman "Rakastan Sinua" lausetta.
10. Tämä tieto vain naisille - ei kannata keskustella tärkeistä asioista nälkäisen miehen kanssa. Tämä asia ensin kuntoon ennen keskustelun aloittamista..;-)

HaliPari - teinien ja iltatähden vanhemmat

=========================

Antamalla toisen olla juuri sellainen kuin hän on ja kunnioittamalla häntä.

Ninni

=========================

Huomioikaa toinen toistanne kaikessa mitä teette. Kun saa jatkuvaa vastakaikua toiselta, niin tietää, että toinen välittää. Kun haluat kertoa kumppanillesi, että ajattelet häntä, niin kerro se myös; sanoin, tekstiviestillä, emaililla, eleillä tai vaikkapa kirjeellä....

Rakastunut vuodesta –93

=========================

Kunnioitus puolisoa kohtaan on kaiken lähtökohta. Kyllä onni kukoistaa jos kunnioitusta riittää. Yksi hyvä suhteen tuoreuttamiskeino on pysähtyä silloin tällöin muistelemaan mistä tämä kaikki on saanut alkunsa mikä oli se jokin? (;

Mymmeli

=========================

Kosketelkaa toisianne.

Pikki


=========================

Toisesta välittäminen, anteeksiantaminen, huumori ja pelleily pitävät 15 v jatkuneen suhteemme alati tuoreena. Tietoisuus siitä, että kukaan meistä ei ole täydellinen emmekä anna vastoinkäymisten masentaa vaan opettaa auttaa jaksamaan huonoinakin päivinä.

päivi

=========================

Tunteet tulevat ja menevät. Se on tahto, joka ratkaisee. Täytyy päättää, tahdonko elää toisen kanssa vai en. Jos tahdon, tämä sitoutuminen merkitsee mielestäni avioliittoa. Tärkeä päätös on myös se, että avioero ei ole mikään vaihtoehto. Kun se on poissuljettu, löytyy aina keinoja selvittää eteen tulevat ongelmat.

Hopeahäät 2006

=========================

Anna puolisosi tuntea olevansa tarpeellinen. Älä korjaa hänen tekemisiään. Siivota voi monella tavalla ja väärät mattojen paikat eivät kaada kotisi viihtyisyyttä. Älä mene neuvomaan, jos ruoka ei ole juuri samanlaista kun sinun laittamasi, vaan nauti keittiön siivoamisesta aterian jälkeen. Kysy neuvoa sopivien väliaikojen jälkeen, vaikka neuvoa et tarvitsisikaan. Petaamaton sänky on vain tuulettumassa.

Pienet huomaavaisuudet kantavat eteenpäin. Käytä kiitos-sanaa riittävästi, halaa aamuauringossa ja illan hämärtyessä, silitä paita silloin kun hän ei sitä pyydä, järjestä kaikki parittomat sukat pareittain, kehu hänen harrastustaan ja mene mukaan joskus, vielä parempi, jos löydätte yhteisen harrastuksen.

Ota kädestä kiinni tai istahda syliin silloin kun töissä on ollut vain ikäviä ja osaamattomia työkavereita ja mahdottomia esimiehiä. Kannusta häntä eteenpäin uralla ja tue uusissa tehtävissä, vaikka ne joskus jäisivät vain ideoiksi, jotka eivät koskaan valmistu.

Hyvä elämä ja parisuhde voivat hyvin kun ymmärrät, että elämän suurin sisältö syntyy arjen pienistä teoista, läheisyydestä ja toisen kunnioittamisesta.

25-vuotta yhdessä elettyä elämäntäyteistä arkea takana, uudenlaisesta yhdessäolosta nauttiva, lapsensa maailmalle saatellut, syksyllä mummiksi pääsevä, kynttiläillallisen kokenut ja valmiiseen ruokapöytään päivittäin istuva, mieheensä edelleen rakastunut onnellinen ja positiivisen elämänasenteen omaava "nuori" vaimo

"nuori" vaimo

=========================

Kaiken touhuamisen ja "kiireen" keskellä iloisesti hypitetty halaus, kaunis kohteliaisuus suukkojen kera virkistää kummasti ja antaa energiaa jaksamaan.

4-years together

=========================

Perusaineksina vaikkapa innokkuus ja innostavuus, epäitsekkyys, kohteliaisuus, kehuskelu ja yhteinen mielenkiinnon kohde. Ensin kuitenkin varoituksen sana: Ennen nykyistä avioliittoani olin avoliitossa 2 x 10v. Nuorena olin äkäinen kiukuttelija ja pidin molempia ex-miehiäni aikamoisessa järjestyksessä. Jännitystä ja vaihtelua näistä suhteista ei tosin puuttunut. Näin jälkeenpäin ajatellen olin todella kamala kumppani, silti miehet kestivät kaiken ja rakastivat. Olin itsepäinen, jäkättävä, huutava, haukkuva pirttihirmu, käsittääkseni siksi, että olin todella ITSEKÄS enkä ottanut muita huomioon. Uudessa suhteessani en aio missään nimessä sortua samaan. Toisen alistaminen ja haukkuminen tekee omankin olon kurjaksi ja suhteen kärsimykseksi.

Tuoreena suhteen pitää se, että on aina valmis kokeilemaan uutta ja myös itse vetää kumppania mukaan kohti uusia seikkailuja /kokeiluja - vaikka kuinkakin pieniä sellaisia. Se, että kehuu (arvostaa) toista hänen hyvistä puolistaan ja teoistaan nostaa kumppanin itsetuntoa ja sitä myötä energisyyttä ja innokkuutta kummasti. Tätähän tarvitaan, jotta yleensäkään jaksaa uutta keksiä tai kokeilla.

Huumori ja hassuttelu tuo aina hetkeksi jotain uutta ja hauskaa!

Älä käyttäydy ennalta arvattavasti vaan repäise välillä kunnolla. Ole rohkea ja avoin.

Älä pura tai tartuta toiseen pahaa oloasi äläkä anna toisen tartuttaa sinuun. Meillä todetaan vaan, että "tällaisia päiviä väkisinkin joskus on". (Kumma kyllä ennen närkästyin jos toinen oli masentunut - enkä tiedä syytä miksi).

Olen oppinut jotain, JIPPII !

=========================

Yhteiset retket ja matkat. Mutta toinen saa myös reissata omien kavereidensa kanssa. Yhteiset harrastukset. Kaksoiskajakissa kun istut, siinä pitää mennä samaan tahtiin.

Muru

=========================

Älä ole liian itsekeskeinen, huomio aina myös toinen osapuoli.
Kiitä yhteisestä olemassaolosta kumppaniasi.
Ole huomaavainen, muista pienillä lahjoilla.
Tee, järjestä yllätyksiä ,mukavia, kivoja, erikoisia, mitä vain erilaisia asioita ja tapahtumia.
Kukkaset ilahduttavat varmasti.
Muista kannustaa anna tunnustusta.
Älä mökötä, älä ole aina oikeassa.
Muista kertoa ,että Sinä rakastat häntä.
Suunnittele, toteuta yhdessä erilaisia asioita.
Jaksa kestä ole positiivinen.

41 vuotta yhdessä kokannut!

=========================

Mielestäni tärkeitä aineksia ovat usko yhteiseen tulevaisuuteen ja yhdessä koetut onnelliset hetket. Kaikissa suhteissa on huonoja aikoja, jolloin yhteiselämä tuntuu vaikealta tai muuten vain harmaalta. Jos kykenee näkemään ajatuksissaan yhteisiä onnellisia hetkiä menneisyydessä, voi luottaa tulevaisuudessakin niitä tulevan.

Yhteisten hetkien eteen on myös muistettava tehdä työtä, ei pelkkiä suunnitelmia.

Leppäkerttu

=========================

Ohjeena elämänkumppaneille: toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa keskenänne! Puoliso, joka saa tuntea olevansa kunnioitettu, loistaa vierelläsi, ja siitä hyvänolon loisteesta pääset varmasti osalliseksi itsekin. Ja rakkauden vastakohta ei oikeastaan ole viha, koska jokaiseen ihmissuhteeseen kaikessa inhimillisyydessään liittyy myös vihastumista, vaan välinpitämättömyys. Kunnioituksen puute ja välinpitämättömyys tappavat rakkauden. Ja huomaa, että vaikka kunnioittaisit ja välittäisit, mutta et teoillasi ja sanoillasi sitä osoita, ei puolisosi tule rakkaudellasi ravituksi.

Pia

=========================

Minusta se on niin, että turhasta on turha napista. Elämässä pitää ottaa rennosti, pätee parisuhteeseenkin. Kun tekee mieli jostain urputtaa, niin kannattaa miettiä, että onko se sen väärtti. Kun tekee mieli mököttää, niin kannattaa miettiä oliko se nyt niin vakavaa ja voisiko asian hoitaa toisin. Ja niistä asioista, joista oikeasti pitää sitten pitää sanoa - vaikka toisen jostain ärsyttävästä tavasta tms - voi sanoa nätisti. Itse huomautan asioista meille yhteisesti - saatan sanoa, että tämä on nyt ehkä vähän enemmän sulle kuin mulle (tai päinvastoin), mutta tähän juttuun meidän kummankin pitäisi vähän kiinnittää huomiota - kun yleensä se on totta (esim. tavaroiden paikoilleen palauttamisesta).

Ja sitten niistä "suuremmista" asioista.. kaikesta pitää vaan puhua. Turha se on pahaa mieltä sisällään pitää ja kasata sinne ja odottaa, että toinen jotenkin telepaattisesti voisi ymmärtää, mistä on kyse... se on aivan liikaa toiselta vaadittu. Pitää kertoa, jos joku asia harmittaa. Mutta ei sitä tarvitse huutaa ja kiukutella, vaan puhua ihan nätisti. Kaikista asioista voi puhua nätisti. Ja jos joskus nätteys unohtuu, niin pitää pyytää anteeksi. Ja jos on ollut väärässä, pitää myöntää se....

Tärkeintä kuitenkin on olla tasavertaisia parisuhteessa. Kumpikaan ei ole parempi eikä omaa suurempaa valtaa. Mielestäni tätä kautta tulee myös molemminpuolinen luottamus - yliampuva mustasukkaisuus on ääretön loukkaus toista kohtaan...

Voi, parisuhde on monisäikeinen juttu... tästähän riittäisi tarinaa vaikka kuinka pitkäksi. Ehkä tiivistettynä: Kohtele rakkaintasi, niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.

iita

=========================

Meinasin ensin vastata, että se salaisuus on yksinkertaisesti puhuminen, mutta kun asiaa tarkemmin miettii, niin oikeastaan niitä salaisuuksia on paljon lisää sen lisäksi... ensinnäkin mitä puhuu (tietenkin), anteeksi antaminen, anteeksi pyytäminen, selän pesu saunan lauteilla, kosketus olkapäähän, tukan pörrötys, herkkuruuan laitto... listaahan voisi jatkaa loputtomiin, mutta työt odottavat :-)

Lyhyesti, ottaa toisen huomioon myös silloin, kun itsellä on huono mieli. Eikä lannistu, vaikka välillä tuleekin "vähemmän intohimoinen" vaihe. Niitäkin on meillä nähty ja silloin mietin vain kuinka jälleen kohta taas rakastamme kuin lukioaikoina ;-)

jo puolet elämästämme olemme olleet yhdessä

=========================

Kun pappi vihittäessä sanoo: Kilpailkaa toistenne kunnioittamisessa. kannattaa kuunnella. Kun ajattelet että kiva kun toimit noin, niin sano se Hänelle. On tärkeää olla arvostettu. Kosketa ja ihaile kumppaniasi. Älä vaadi, pyydä. Kerro tunteistasi ja kerro jos pahoitit jostain mielesi. Älä kosta. Palvele kumppaniasi ja kiitä kun sinua palvellaan. Kiitä pienemmästäkin asiasta niin että toinen tietää tehneensä hyvin.

Älä yritä muuttaa toista, rakastuit häneen sellaisena kuin hän on. Käyttäytymistä voi ohjata mutta perusluonne ei muutu.

Pipa

=========================

Kun on oppinut antamaan riittävästi tilaa toisen erilaisuudelle saa sopivan tilan myös itselleen. Muuttamalla omaa käytöstään enemmän toista kunnioittavaksi, toinenkin yllättäen muuttuu.

Rakkauden reseptejä

=========================

Kosketuksella ja hyvänä pidolla on valtava yhteen hitsaava voima. Arvosta kumppania ihmisenä ja iloitse hänen seurastaan. Kerro ja osoita hänelle, että hän on sinulle tärkeä. Hassuttelulla ja hyvällä huumorilla pääsee monen karikon yli.

Pirjo

=========================

Toisen kunnioitus on kaiken a ja o. Joskus on nieltävä loukkaavat sanat, jotka tekisi mieli lausua. Ja KESKUSTELU asioista, muutenhan emme tiedä, mitä toinen haluaa ja toivoo. Itse olen törmännyt monet kerrat siihen, että luulen tietäväni puolisoni toiveet. Olen ollut yli 20 v. naimisissa ja aina vain on opeteltavaa, onneksi oivalluksiakin tulee.

Pirri

=========================

Elämä ei ole läheskään aina yhtä juhlaa, mutta arkikin maistuu hyvältä, kun muistaa huomioida toisen ihmisen. Niin metsä vastaa kun huudetaan.

Eli saat varmasti takaisin huomiota. Pienet kehut, palvelut, taputukset, halit ja suukot merkitsevät paljon. Niitä ei saa unohtaa arjen kiireissä. Myös hulluttelut on aina paikallaan. Ollaan kuin pienet lapset. Tehdään toiselle jekkuja ja sitten nauretaan yhdessä. Eli yllätyksellisyys on paikallaan. Teet aina joskus sellaisen upean vedon mitä toinen ei olisi sinulta koskaan odottanut. Tämä lämmittää suhdetta varmasti. Näillä ollaan pärjätty jo 35 vuotta. Eikä vielä olla toisiimme kyllästytty.

Kauris

=========================

Sano: "Minä rakastan Sinua" juuri silloin kun toinen sitä kaikkein vähiten odottaa
Halaa usein ilman mitään sen kummempaa syytä
Valmista toiselle aamiainen ja yllätä viemällä se sänkyyn
Muista ettet ole itsekään virheetön
Anna anteeksi toiselle, mutta muista myös olla itsellesi armollinen

Pikku-Myy

=========================

Pitää muistaa kunnioittaa puolisonsa periaatteita ja ottaa huomioon hänen mielipiteensä kuitenkaan unohtamatta omia periaatteitaan ja mielipiteitään; luovimalla (sovittelemalla) myrskyisessä vedessä edetään.

Raista

=========================

Anna toisenkin elää. Älä riipu hänessä äläkä vangitse häntä itseesi, mutta uskollinen pitää olla

Vaimo

=========================

Puolisoonsa voi aina rakastua uudelleen, se pitää avioliiton tuoreena. Etsi puolisosta se tyttö tai poika, johon aikanaan rakastuit. Ei se mihinkään ole hävinnyt, menee vain joskus piiloon. Eikä tee sellaisia asioita joiden tietää loukkaavan puolisoa, huolimatta siitä saako tämä tietää asiasta vai ei. Kunnioitus toista kohtaa pitää säilyttää, joka antaa molemmille vapauden elää myös omaa elämäänsä.

43-vuoden kokemus avioliitosta

=========================

ELIN AVOLIITOSSA 10-V. JA SEN PITI KASASSA VASTOINKÄYMISET. ELÄMÄÄ ELETÄÄN VAIN KOKEMALLA!

RITU

=========================

Keskusteleminen ja kuunteleminen, sekä joskus kunnolla tuulettavat riidat, joiden sopiminen useimmiten on erittäin hauskaa ja läheisyyttä lisäävää. Pitkään mököttäminen ja jurnuttaminen ei ole koskaan ketään auttanut.

Lisäksi parisuhteessa on opittava nauramaan itselleen ja hyväksyä, ettei itse, eikä kumppanikaan ole täydellinen, eikä täysin vastaa omaa "ihannetta". Muistettava, että olemme kaikki ihmisiä ja siten myös erehtyväisiä.

Halauksen voima on yllättävän suuri! Joten halatkaa toisianne, viihtykää lähekkäin, mutta älkää sitoko ja pyrkikö omistamaan, sillä omistamisen halussa on tuhon siemen. Ja jotta totuus ei unohtuisi, muistakaa oikeasti KUUNNELLA!

Riitta

=========================

Kunnioita ja huomioi toinen - mieti mistä hän pitää - kuinka yllättää hänet iloisesti..

Rita

=========================

Teemme muutaman kerran vuodessa "retken" kahdestaan. Istumme autoon ja päätämme vasta sitten mihin suuntaan lähdemme. Olemme joskus yhden joskus kahden päivän retkellä. Yövymme jossain kivassa hotellissa. Meille tuli Toivon päivänä 38 vuotta täyteen.

Sofia

=========================

Mielestäni molemmilla tulee olla tasapuolisesti vapaus ja aikaa parisuhteen ja perheen ohella myös omille harrastuksille, työlle ja omille ystäville yhteisten ystävien lisäksi. Aluksi tietenkin haluaa tehdä kaiken yhdessä ja viettää kaiken ajan toisen kanssa, mutta eivät ihmiset välttämättä ole oikeasti kiinnostuneita samoista asioista, eivätkä ainakaan useimmiten voi tehdä työtä yhdessä. Kannattaa säilyttää omatkin ystävyyssuhteet ja harrastukset, vaikka ne eivät rakastumisen huumassa ehkä aluksi niin tärkeiltä tuntuisikaan. Ne rikastuttavat parisuhdetta.

Toinen resepti on, että oppii lukemaan toisen tunteita. Toisen ärtymys saattaa johtua väsymyksestä tai pettymyksistä esim. työssä. Silloin tulisi tukea toista sen sijaan, että ärtyy itsekin ja saa aikaiseksi riidan. Eli rakasta toista silloin(kin), kun hän sitä vähiten ansaitsee.

Kunnon riita tosin puhdistaa ilmaa joskus kummasti. Olen huomannut, että pitkässä liitossa riita on joskus ikään kuin välttämätön suola. Sanaharkkaa kehitetään lähes tieten tahtoen aivan mitättömistä asioista ja, vaikka ääntä korotetaan ja puhutaan yhtä aikaa toista kuuntelematta, sitä ei tehdä ihan tosissaan. Sovinto on aina suloinen.

Molempia tyydyttävä seksi, huomaavaisuus, lojaalisuus ja puhuminen ovat välttämättömät raaka-aineet ja mausteeksi vielä pieniä yllätyksiä ja rutiinista poikkeamisia silloin tällöin.

Ritva

=========================

Meitä oli kolme tyttöä, jotka 30 vuotta sitten jaoimme kimppa-asunnon ja kaikki aikanaan valmistuimme ammattiin. Toinen heistä kertoi minulle, että he olivat yhdessä ihmetelleet, milloin minulle ja silloiselle poikaystävälleni, nykyiselle miehelleni, tulee ero. Sillä me olimme se pariskunta, joka kaikkein eniten riiteli. Me olemme edelleen yhdessä, toiset ovat eronneet vuosien saatossa. Se on totta, että ollaan riidelty tai kerrottu toiselle, mitä mieltä kumpikin asioista on. Välillä se on ollut hurjan raskasta, eikä olisi millään jaksanut selvittää asioita.

Mutta olemme myös osanneet sopia (mieheni on siinä parempi kuin minä). Kumpikaan ei ole luopunut omista mielipiteistään. Mutta on löydetty sellainen kompromissi, joka on tyydyttänyt molempia. Kumpikin on saanut olla oma itsensä ja saanut toiselta arvostusta juuri sellaisena. Vieläkin välillämme pelaa pilke silmäkulmassa tehdyt pienet jekut toinen toisillemme. Tunnemme toisemme niin hyvin, että meidän olisi helppo loukata toista syvästi. Mutta onneksi emme tee niin. En ole pettänyt miestäni, vaikka olisi tehnyt mieli. Meillä on niin paljon hyvää, etten halua rikkoa sitä. Meillä on aika paljon yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Toinen meistä on sosiaalisempi. Parhaimmillaan meillä on hulvattoman hauskaa yhdessä. Rakastan miestäni ja haluan hänelle kaikkea hyvää.

50-vuotias isoäiti

=========================

Lähtökohtana hyvälle rakkaussuhteelle on samanlainen huumorintaju ja kiinnostus samanlaisiin asioihin. Toisesta huolehtiminen ja palveleminen tuovat hyvän mielen molemmille.

Lila

=========================

Anteeksiantaminen ja -pyytäminen oat tärkeitä. Toiseen pitää luottaa ja toista pitää kunnioittaa.

ei-kokki:)

=========================

Jostain luin kerran ohjeena, että kauniit alusvaatteet ja yöpuvut piristävät suhdetta. Ja muutenkin kannattaa pitää itsestään hyvää huolta, niin jaksaa myös toista kunnioittaa ja rakastaa. Joten nämä ainakin ovat sellaisia mausteita, joita olen uudessa suhteessani ajatellut itse kokeilla:)

Tsunami

=========================

Iloinen hymy heti herättyä ja suukko aina lähtiessä - näiden uskoisin toimivan.

Sanna

=========================

Kohtele toista kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Yhdessä eläminen vaatii kompromissejä, itsekkyydellä ei pitkälle pötki. Avoimuus ja rehellisyys kuulostavat kliseeltä, mutta näyttäytyvät täytenä totena, jos haluaa pysyvän ja arvostavan parisuhteen. Kuuntele puolisoasi, kunnioita hänen mielipiteitään. Voitte olla asioista eri mieltä, mutta molemmat silti oikeassa. Yhdessä rinnakkain eteenpäin.

Happily ever after

=========================

Huh, sitä ihan itsekin miettii usein, miten nämä kohta 22 vuotta ovat vilahtaneet, olemme vieläpä avioituneet alle 20-vuotiaina. Yhteiseloamme on helpottanut se, että meillä on hyvin samanlaiset kotitaustat ja olemme HALUNNEET koko ajan elää yhdessä. Eläminen on ollut joskus vinhaa tappelua, mykkäkoulua, rajua ja hellää rakastamista, toisinaan päivät ovat menneet omalla painollaan. Toisen kunnioittaminen on kaiken a ja o. Siihen pitää oppia ja opettaa lapset jo kotona.

Tahdon asia

=========================

Jos on pikkuista "nahinaa" päivittäin niin ei koskaan tule isoa kähinää.

Superi

=========================

Se, että on tyytynyt siihen, että se kuumin alkuhuuma oli ja meni. Ja niin teki myös kuherruskuukausi. Nyt elämä on turvallista yhteiseloa; ei aina niin jännää, mutta ah niin ihanaa.

Lasten synnyttyä yksi suurimmista oivalluksista oli se, että läheisyys ja seksi eivät välttämättä kuulu jokaiseen päivään, viikkoon eikä kuukauteenkaan, mutta silti on ihan hyvä olla.

Ja vielä yksi: vaikka kuinka menisi päin seiniä ja tuntisi asuvansa maailman mahtavimman apinan kanssa (kaikki kunnia apinoille!), niin lainkin jo pitäisi kieltää avio- ja avoero lasten ollessa alle kymmenvuotiaita. Tuolloin ei välttämättä tule erottua "oikeista syistä" vaan ihan vaan sen väsymyksen ja muun myllerryksen vuoksi! Näillä eväillä kymmenen yhteiselon ja kolme avioliiton vuotta takana - tuloksena kolme mahtavaa tenavaa!

Aivan mahtava aviovaimo

=========================

Antakaa kumpikin toisillenne välimatkaa ja ilmaa! Hyväksykää sellaisena kuin toinen on ja harrastuksia, sekä omia, että yhteisiä pitää olla että arkikin pysyy mielekkäänä. Mahdollisuus kasvuun sekä yhteen että kummankin yksilön omaan kasvuun on oltava mahdollisuus!

Ottakaa elämän pienistä onnen hetkistäkin kiinni, suurista pitää kiinni aina!

satu

=========================


Rakkautta pitää vaalia....

Jotta rakkaus voisi hyvin sitä hoidetaan hellyydellä, toisen huomioonottamisella ja rakkauden teoilla (ei sanat riitä).
Kiitä, kannusta, kehu ja osoita rakkautta.
Tämä resepti tulee uusia vaikka joka vuosi ja harjoitella.
Harjoitus tekee mestarin, RAKKAUS kuuluu jokaiseen päivään.
Jutelkaa, puhukaa asiaa, hullutelkaa.....
KÄSITELKÄÄ riidat ja vaikeat asiat.
Jos tulee riitoja, sopikaa, pyytäkää ANTEEKSI,
SITTEN UNOHDATTE ASIAN JA ALATTE "puhtaalta pöydältä"

- Jos sinua petetään tai sinulle ollaan uskottomia, niin puikaa juttu ja keskustelkaa.

Puhukaa, kuunnelkaa ja asetutte niin sanotusti "TOISEN HOUSUIHIN" ja mietimme asiaa itseksenne hiljaa ja kuunnelkaa itseänne.

Kantapään kautta?

=========================

Rakkaus kestää, jos sitä vaalitaan, hoidetaan ja "ruokitaan". Hippunen JOKAPÄIVÄ rakkautta, kourallinen kunnioitusta, halauksia aamuin-illoin kauniita sanoja, helliä katseita, paljon uskoa ja luottamusta. Toisen KUNNIOITUSTA. Kiitos ja anteeksi kuuluvat sanavarastoon. Riidat sovitaan, - ei sodita. Pusut, suukot ja hellyys. - JOKA PÄIVÄ - ettei vaan vaan unohdu ja myös se, eetei pidä kumppaniaan ITSESTÄÄN SELVYYTENÄ. Käytä sanoja ja osaa myös kuunnella ja nauti myös hiljaisuudesta toisen kainalossa. Rakkaus on taitolaji

seija

=========================

Älä yritä muuttaa kumppaniasi toisenlaiseksi. Voit muuttaa vain itseäsi. Toinen pitää hyväksyä sellaisena kuin hän on.

S. Anneli

=========================

Meillä on toiminut se, että olemme toistemme parhaat kaverit. Paras kaveri ei petä, se luottaa, sen kanssa on kivaa, sen kanssa jaksaa tehdä kaikkea. Paras kaveri pitää huolta ja parhaasta kaveristaan huolehtii. Parhaalle kaverille on kiva kertoa hauskat sattumukset ja hänelle on helppo kertoa huolet. Parhaan kaverin hyviä juttuja on kiva kuunnella ja parasta kaveria on autettava, kun sillä on huolia. Parhaan kaverin kanssa on vaikea riidellä, mutta helppo sopia. Olkaa siis toistenne parhaat kaverit! Meillä yhteiseloa on takana jo 21 vuotta.

Sirkka

=========================

Erimielisyydet täytyy aina selvittää puhumalla. Ei riitä, että sitten jonkun ajan kuluttua ollaan kuin ei mitään eripuraa olisi ollutkaan. Lisäksi tärkeätä on, ettei anna auringon laskea riidan yli.

Selaan

=========================

Ykkösasia on ihmisen kunnioitus. Ei toiselle saa sanoa aivan mitä sylki suuhun tuo. Yhtä tärkeää on olla sinut itsensä kanssa, että viihtyy myös yksin ja antaa myös toisen olla yksin, silloin kun hän sitä haluaa. Omat ja yhteiset harrastukset ovat myös tärkeitä. Muistaa kertoa toiselle kuinka tärkeä toinen on. Ei joka päivä, mutta edes kerran kuukaudessa olisi aika hyvä!

Keski-iässä onnen löytänyt

=========================

Miehen täytyy saada kokea vaimonsa ihailua. Vaimo haluaa ennen kaikkea muuta tuntea ja kuulla olevansa kaunis ja rakastettu. Rakkaus vaatii yhteistä aikaa. Mielellään aivan jokaisena päivänä. Arkimaanantaihinkin voi järjestää hienon hetken. Vaikkapa juustotarjotin ja hyvä juoma iltauutisten aikaan, joita katsotaan yhdessä. Käsi kädessä voi kulkea kymmenien aviovuosien jälkeen. Romantiikkaa pitää vaalia, ettei arki nujerra sitä. Pidä itsestäsi huolta. Nainen - ei ole väliä, jos jätät työaamuna joskus peiliin katsomatta. Mutta älä tee sitä koskaan silloin, kun olet puolisosi kanssa. Mies syttyy siitä mitä näkee...Rakkauden ja yhteenkuuluvuuden vaaliminen ei vaadi isoja rahoja, mutta tuotto, jonka se antaa, on aivan vertaansa vailla.

zicuriina

=========================

Puolison kunnioittaminen on kaiken A ja O. Ei saa odottaa, että toinen on se oikea vaan tulee olla itse se oikea. Yllätä puolisosi iloisesti, ajattele mitä voit tehdä toisen hyväksi. Älä pidä puolisoasi itsestään selvyytenä, vaan ansaitse hänen rakkautensa uudelleen ja uudelleen.

S & S, vuodesta 1984

=========================

Jos minulla olisi silloin 15-vuotta sitten ollut tämä viisaus joka minulla nyt on olisin varmasti päässyt monesta asiasta helpommalla, mutta toisaalta olisinko minä tai mieheni voittaneet vastoinkäymiset ja oppineet niistä niin hyvin kun olemme tehneet? Oppikaa siis erimielisyyksistänne ja riidoistanne, joita väkisin tulette kohtaamaan elämänne varrella. Pyrkikää että ette tee siis samoja virheitä toistamiseen. Hyväksykää toistenne virheet ja erilaiset mielipiteet ja tavat toimia, päinvastoin kokeilkaa myös toisen tapaa hoitaa asioita. Ei ne omat ole ainoat oikeat! Kertokaa rehellisesti omat mielipiteenne ja keskustelkaa niistä avoimesti, jakakaa ilot ja surut yhdessä. Rakastaa toisianne yli kaiken, niin niinä hyvinä mutta etenkin niinä huonoina päivinä.

Susanna

=========================

Sanomme päivittäin, että tykkäät, tai osoitamme sen muuten. Minä pyydän miestä joskus siivoamaan kanssani, huolimatta hänen pitkistä päivistään yrittäjänä. Hän tekee sen, koska tietää että sitten saa rauhassa katsella urheilua telkasta.

Miehen pitää myös olla mies, ostaa vaatteensa itse ja tulla toimeen ilman "äitiä". Ei sillä väliä osaako hän tehdä remonttia tai korjata autoa, kunhan minun ei tarvitse huolehtia hänen perusasioistaan. (Joskus on hänestäkin toki mukavaa, kun pesen pyykit ennen tärkeää päivää että hänen paitansa olisi puhdas...)

Jotain yhteistä olisi myös hyvä olla, edes yksi musiikkilaji josta molemmat pitävät, poliittinen mielipide, tai vaikka urheilulaji. Toisinaan yhteisiä asioita löytyy sitten, kun on oltu yksissä jonkin aikaa, vaikka niitä alun perin ei olisikaan.

mamma

=========================

Meille on ollut tärkeää, että kummallakin on ollut myös ns. omia ystäviä ja harrastuksia. Toki harrastamme yhdessäkin paljon, mutta kuitenkin täytyy olla ihan omiakin juttuja. Minulle ainakin naispuoliset ystävät ovat elintärkeitä päästä purkamaan asioita naisnäkökulmasta. Kaikkea ei kuitenkaan voi puhua puolison kanssa.

Myös yhteinen aika rakkaan puolison kanssa on ollut tärkeää lasten syntymän jälkeen. Meillä on tapana lähteä jonnekin viettämään pitkää viikonloppua kahdestaan kaksi kertaa vuodessa, jolloin isovanhemmat ottavat lapset luokseen. Joskus lähdemme kaksin vaikka elokuviin ja syömään. Myös illalla on hetki yhteistä aikaa, kun lapset ovat käyneet nukkumaan. Sitten käperrytään yhdessä sohvalle ja jutellaan ja katsellaan hyviä ohjelmia.

Tarita

=========================

Olen oikeassa tai väärässä, niin halaan rakasta vaimoani ja sanon "minäkin rakastan sinua" vaati joskus tosi paljon itseltä itsehillintää, mutta on osittanut tehokkaaksi 29 vuotta kimpassa.

tapsa

=========================

24 vuotta on yhdessä ja onnellisina taivallettu. Jonkun viisaan lause mukaeltuna: Onnellisessa liitossa sinä on ensimmäinen persoona ja minä vasta toinen!

Tuoreutta tuo yhteiset uudet harrastukset. Aikanaan squash, laskettelu, sulkapallo, lasten harrastukset, nykyisin moottoripyöräily ja golf.

Aina on matkusteltu vähintään kerran vuodessa aikanaan lapset mukana ja nykyisin kahdestaan. Kiinnostus puolison tekemisistä ja tuntosarvet kohollaan puolison mielialoista.

Kannattaa kokeilla avoimin mielin jotakin sellaista, jota puoliso haluaisi. Saattaa hyvinkin olla, että se onkin sitten se yhteinen jokin.

Lisäksi tietysti pieniä päivittäisiä ystävällisiä huomioimisia.

Avainsana on Yhdessä

=========================

Opetelkaa puhumaan myös tunteistanne, hyvistä ja huonoista. Kehukaa toisianne kun on sen aika ja antakaa moitteet lempeästi silloin kun on niiden aika. Eikä mikään mene läheisyyden ja kosketuksen edelle. Kun aamun aloittaa pitelemällä toista hetken sylissään, lämpö ja läheisyys kantaa koko päivän!

28 vuotta eikä suotta

=========================

Jos teillä on lapsia niin pitäkää huoli siitä että saatte silti yhteistä, kahdenkeskeistä aikaa. Älkää odottako "että sitten joskus kun lapset ovat isoja". Imetysten välilläkin ehtii kahdestaan tehdä jotain mukavaa, ja jos vaikka mummi tulee hoitamaan, niin voi käydä yhdessä ulkona - oli se sitten mitä tahansa. Yhdessä matkustaminen on pitänyt oman 30-vuotisen avioliittoni mielenkiintoisena ja tuoreena neljästä kolmella eri vuosikymmenellä syntyneestä lapsesta huolimatta. Ja he kuitenkin ovat tärkeitä ja hienointa mitä meillä yhdessä on!

Lapset lähtevät maailmalle ja me jäämme kotiin - jäämmeköhän; emme toki, vaan suunnittelemme uusia seikkailuja.

Juhannusmorsian 50 v

=========================

Tuo matkoiltasi tuliainen puolisollesi, vaikka se olisi vain tienvarren kivi.

Taiju

=========================

25 vuotta naimisissa. Resepti: Rakkautta, toisen hyväksymistä omana itsenään, sillä toista ET voi muuttaa, itseäsi vain. Kahdenkeskisiä hetkiä aina silloin tällöin tai useinkin. Arjessa toisen huomioimista. Riitelyn jälkeen kunnon sopimista. Hirveästi HUUMORIA ja joukkoon kauhallinen kunnioitusta. Yhteen hiileen puhaltamista ja tietysti romanttisia hetkiä...

Mausteet voit valita itse. Esim. hyppysellinen yhteisiä harrastuksia (suosittelen ruuanlaittoa)tai sohvalla vierekkäin istumista ja toisen kuuntelemista tai ihan vain hiljaa...

Tärkeää on tasainen lämpö ja jatkuva sekoittelu, ettei keitos pala pohjaan.

Tailii

=========================

Puhu, puhu ja puhu asiat selviksi. Näytä tunteesi, suukottele ja halaa.

TeeKoo

=========================

Antakaa toisillenne tilaa hengittää. Ei pakoteta puolisoa hukkaamaan aikaansa asiaan/harrastukseen johon ei tunne mitään mielenkiintoa (ilman syyllistämistä). Yksinkin voi osallistua. Puolisot tuovat uusia asioita yhteiselämään näistä "omista" ympyröistään ja pysyvät tuoreina.

Jos vuosikymmenet yhdessä elää eikä ole muuta kuin se toinen ja neljä seinää työn lisäksi, niin tylsäksi käy.

Älä nalkuta ja moiti toisen tekemisiä vaan kerro miltä sinusta tuntuu, minkälaisia tunteita ne sinussa herättävät. Jos rakkautta ja kunnioitusta löytyy, ei toinen halua tuottaa mielipahaa.

Teppana

=========================

Tee toiselle niin kuin toivot itsellesi tehtävän

Tuikku

=========================

Yllätä rakkaasi tuon tuosta. Yllätys voi olla vaikka: Minihame, joka sinulla oli ylläsi 30 vuotta sitten. (Jos on ajan myötä kutistunut, tee sopivasta samantyylinen). Retki paikkaan, jossa olette olleet kahden "silloin ennen". Lämmin sauna keskellä päivää. Silmänisku ohi kulkiessa tai vaikka pieni hipaisu. (vähintään kerran päivässä)

Ja lopuksi: Silloin, kun tulee huono päivä sinulle tai hänelle, muistele sitä henkilöä, johon rakastuit. Älä unohda sitä hetkeä, jolloin tiesit, että haluat vain hänet.

Onnellinen rouva jo kohta 30 v.

=========================

Ensiarvoisen tärkeää on koko ajan pitää mielessä, että elämänkumppani tai suhde ei ole itsestäänselvyys. Suhdetta täytyy hoitaa ja antaa sille aikaa.

On hyvä ottaa ihan tavaksi halailla, antaa aamusuukko töihin lähtiessä ja vaikka kotiin palatessa. Ne antavat hyvän mielen vaikka ovatkin "pieniä" asioita. Samoin pienet sanat kuin Kulta, Rakas... on hyvä sisällyttää vaikka teksti- tai sähköpostiviesteihin. Lopulta niistä tulee ihana tapa huomioida toista.

Täytyy myös muistaa ettei suhteessa eläminen ole mikään kuolemanvakava asia ja että pitäisi koko ajan käyttäytyä aikuismaisesti. Leikkimielisyys ja hulluttelu välillä piristää kummasti. Eikä jokaista asiaa tarvitse suunnitella tarkkaan etukäteen, vaan joitain asioita voi tehdä ihan hetken mielijohteesta.

Kestävän suhteen aineksiin kuuluvat ehdottomasti myös avoimuus ja rehellisyys. Asioista puhuminen, keskusteleminen - ilman niitä ainakin oma suhteeni tukehtuisi. Oman rakkaan kunnioitus vahvistaa sidettä häneen. Vanha sananlasku "niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan" pitää täysin paikkansa. Anna kumppanillesi sitä mitä haluat itse saavasi häneltä.

Pienistä asioista koostuu suuri ilo!!

Tuula

=========================

Olemme olleet naimisissa 26 vuotta. Helppoa ei aina ole ollut, virheitä on tehty puolin ja toisin. Elämän polulla vaikeudet ovat niitä asioita, joissa pitkän suhteen vahvuudet punnitaan. Hyvä suhde perustuu toisen kunnoittamiseen (ehkä klisee mutta niin totta!).Vaikka olisi pieniä lapsia, yhteinen aika on tärkeää, ettei unohdeta mikä toisessa viehättää. Periksi ei pidä antaa helpolla, vaikeuksia kohdatessa on syytä istahtaa "nokakkain" ja rehellisesti selvittää tilanne .Huumori ja hulluttelu auttavat jaksamaan arjessa. Isot ja tärkeät päätökset tulee tehdä yhdessä jolloin molemmat sitoutuvat niihin. Hienointa on huomata, että yhdessä olemme tiimi joka selviää mistä tahansa elämän tuiskuissa. Ja lopuksi, RAKASTAKAA TOISIANNE!

Tuula

=========================

Otetaan huomioon toinen, aina sitä ei muka ehdi, mutta kosketus vaikka ohimennessäkin tekee hyvän olon.

tuula

=========================

Menimme nuorena naimisiin, minä 18v. ja mieheni 21v. Ensi huuman jälkeen alkoi todellinen tutustuminen toiseen ihmiseen. Opettelimme puhumaan kaikista asioista mutta ei vain puhumaan vaan myös kuuntelemaan toisiamme. Nyt hääpäivästä on 20 vuotta ja rakastamme toisiamme syvästi.

Meidän salaisuutemme oli tahto rakastaa ja myöhemmin menimme avioliittoleirille, josta saimme suuren määrän työkaluja arkeen. Jäimme leireihin koukkuun ja käymme siellä puolen vuoden välein. Perustimme ystävä joukoistamme pienryhmän, jossa tulee säännöllisesti päivitettyä rakkauden pankkitiliä! Ensin pitää tahtoa ja sitten pyrkiä löytämään kanavia liiton vahvistamiseen.

rakkaus on ja pysyy

=========================

Puolisoni on vainoharhaisen mustasukkainen aiheetta. Tästä seurasi se, että yritin avioliiton alkuvuodet välttää kaikkia tilanteita, joissa oli vastakkaista sukupuolta läsnä, niin voimakkaasti, etten katsonut enää vastaan tulevia päinkään riippumatta / katsomatta oliko vastaantulija tuttu vai tuntematon, mies vai nainen. Tästä tilanteesta "heräsin" ja ymmärsin, ettei ongelma ole minun vaan hänen. Asian oivaltaminen on tehnyt minusta normaalin, sosiaalisen hymyilevän, positiivisen naisen, joka oppi elämään puolison ongelman kanssa ilman, että enää pitää sitä omana ongelmana. Tämä vapautuminen on antanut mahdollisuuden ottaa omasta parisuhteestakin enemmän irti, uskallan olla vapaasti oma itseni joka tilanteessa ja se koituu parisuhteen eduksi.

mustiksen vaimo

=========================

Pappi sanoi meille vihkipuheessamme, että pyytäkää toisiltanne anteeksi joka ilta, vaikkei teillä omasta mielestänne olisi mitään anteeksi pyydettävääkään. Olemme koittaneet noudattaa tätä neuvoa, ja mielestäni se on yksi avioliittomme kantavista voimista.

Haluaisin myös muistuttaa avioliiton auvoisaan satamaan astuville tahdon-sanan merkityksestä. Mikäli tosissaan tahdotte olla yhdessä, sitä tahtoa ei pysty mitkään vaikeudet nujertamaan. Vaikeina aikoina olemme selvinneet yhdessä eteenpäin sen avulla, että me tahdomme olla yhdessä, ja voittaa vaikeudet yhdessä.

Nanna

=========================

Yhteiselämässä on tärkeintä molemminpuolinen suvaitsevaisuus ja erilaisten mielipiteiden kunnioittaminen. Mitään poppakonsteja ei tarvita jos muistamme, että avioliitto ja yhteinen rakkaussuhde ilman avioliittoakin vaati jokapäiväistä sopeutumista ja molempien osapuolien mielipiteiden kunnioittamista.

On ymmärrettävää kun uusi ihminen astuu omaan elämäämme, täysin vastakohtaisten mielipiteiden kanssa mihin itse olemme tottuneet, saattaa syntyä vastakkaisasetteluja.

Itse olen pitkän elämäni ja 47 avioliittovuoden aikana huomannut, miten tärkeitä omat mielipiteeni ja ajatusmallini ovat minulle itselleni. Samalla olen oivaltanut, että juuri yhtä tärkeitä täytyy toisen osapuolen mielipiteet ja ajatusmallit olla hänelle itselleen.

Tässä mielipiteiden ja erilaisten ajatusmallien viidakossa olemme yrittäneet sokkeloida parhaan taitomme mukaan. Olemme molemmat yrittäneet myös hyväksyä vastapuolemme ajatuskuviot kaikkein tärkeimpänä osapuolelle itselleen. Samalla olemme oivaltaneet, että vaikka kaksi on tullut yhdeksi, on mukana aina kahden täysin erilaisen yksilön käyttäytymis- ja ajatusmallit.

Nämä kaksi asiaa tunnustamalla ja hyväksymällä, olemme pystyneet luovimaan vaikeidenkin karikkojen yli onnellisesti yhdessä, vaikkakin erilaisina.

Veikko

=========================

Puhukaa puhukaa puhukaa, kertokaa tunteet kertokaa ajatukset kertokaa mikä on hyvää ja mikä ei tunnu hyvältä. osoittakaa rakkautta vaikka pienillä yllätyksillä, jotka voivat olla vaikka niin yksinkertaisia kun päivänkakkara tai niin tervetulleita kun ylimääräinen siivous.

ville

=========================

Tärkeimmät Rakkauden Reseptit ovat:

-Kerro asioistasi puolisollesi, ikävistäkin.
-Muista myös olla kiinnostunut hänen asioista.
-Olkaa rehellisiä toisillenne kaikissa asioissa, sillä kerran menetettyä luottamusta on todella vaikeata saada takaisin.

Tarja

=========================

Kun rakkauden taloa kakkua paistetaan siihen käytetään sellaisia raaka-aineita kuin luottamus, rakkaus, arvostus, usko toiseen ihmiseen, puhuminen kaikista asioista myös vaikeista, toisen huomioon ottaminen. Sellainen kakku ei murene eikä mene huonoksi. Vaan tulee nauttia pikkuhiljaa ja vanhetessaan vaan paranee..

Yrittää aina löytää yhteistä aikaa (edes kerran kuukaudessa), vaikka lapset on pieniä ja hoitajaa on vaikea saada. Pienet asiat tekevät suuria. Hemmotelkaa toisianne ja nauttikaa arjesta, elämä ei ole extrem-urheilua.

Virpi

=========================

Yhteiseloa oman aviomieheni kanssa on kertynyt vasta kolme vuotta (naimisissa vähän alle vuoden) ja silti tuntuu kuin olisimme edelleen vastarakastuneita. Rakastun joka aamu mieheeni aina uudelleen.

Mielestäni suhdettamme pitää yllä molemminpuolinen joustavuus, ei ole periaatteita joista ei voisi joustaa. Kuuntelemme toisiamme. Luovimme yhteistä tietä eteenpäin. Kuljemme rintarinnan tukien toisiamme. Voimme keskustella mistä vain. Hyväksymme toistemme viat ja yritämme kenties kehittää niitä. Vietämme paljon aikaa yhdessä. Käymme yhdessä kaikkialla, kuitenkin niin, että annamme toisillemme vapauden tehdä myös omia juttuja. Olemme sielunkumppaneita.

Sokerina pohjalla on totta kai kantavana tekijänä rakkaus. Olemme toisillemme kaikki kaikessa. Ilmaisemme rakkauden tunteemme toisillemme joka ikinen päivä!

Vicki

=========================

Yhteinen aika, pienet hetket toisia vasten! Kertominen miten tärkeä toinen on, kysyä toisen ajatuksia.

raukkauden reseptejä

=========================

Ei liittomme kovin tuoreelta toki aina tunnu, mutta kumppanin huomioiminen ja oman tilan antaminen ovat mielestäni ne tärkeimmät asiat.

Elokuussa tulee 30 v. täyteen.

Kielo


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot