Pe 28.4.Ilpo, Tuure, Ilppo, Ture» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


MITÄ TEHDÄ TYÖPAIKAN RUTTUNAAMALLE?

Tilanne työpaikallani on hankala. Yksi työkaveri loukkaa muita käytöksellään. Hän ei kestä pienintäkään kritiikkiä, vaan tuhahtelee ja ärhentelee pitkin päivää. Ilmapiiri on uhkaavasti muuttumassa liian kireäksi.

Mitä tehdä? Onko sinulla käytännön kokemusta toimista, joilla saisimme takaisin innostuneen ja toisiamme tukevan tiimihengen?
On, on kokemusta. Antakaa sen rutun olla, olkaa Te muut vaikka vähän yhteisesti sopien mukavia, iloisia, reippaita ja positiivisia kaikesta, vaikka paskasta kelistä: kun ette kaatuilleet; tai jotain. Eli älkää lähtekö mukaan siihen ärhentelyyn! Älkääkä kannustako sitä!

Aila

________________________________________

Haluatteko muuttaa hänet mukavaksi? Olkaa itse myönteisiä, kannustavia, huomioikaa hänet mukavasti niin ettei hänen tarvitse kerjätä huomiota ikävällä tavalla. Kaikki te olette vastuussa työpaikan hengestä. Miten te katsotte häntä? Onko katseessanne rakkautta?

Ho'oponopono

________________________________________

Kun ärhentelevä työkaveri seuraavan kerran valittaa jostain asiasta, voisi kokeilla kysyä: "Minkä asian toivot muuttuvan? Sekä: Millaiseksi toivot sen muuttuvan?" Voi myös ystävällisesti tiedustella mitä kyseinen työkaveri on itse jo tehnyt haluamansa lopputuloksen saavuttamiseksi. Näillä kysymyksillä voi usein ainakin saada valittajan yllättymään ja miettimään asiaa :)

Mira

________________________________________

Antaa ruttunaaman olla, piikittely toisesta korvasta ulos ja kaikkia kuten ruttunaamaa voi kohdella ystävällisesti ja auttavaisesti. Hänen ongelmiaan ei tarvitse kantaa. "Joka suoloitta suuttuu, se sokeritta leppyy."

Nainen

________________________________________

Toimiessani Työsuojeluvaltuutettuna jouduin puuttumaan vastaavanlaisiin tapauksiin. Keskustelin henkilön/henkilöiden kanssa työyhteisöstä ja miltä heistä tuntuu. Usein huomasin, ettei töissä ollut mitään vikaa, mutta tilanteen oli saanut aikaan kotiasiat ja oman työn arvostuksen puute, kiire töissä; ei voinut keskustella työtovereiden kanssa

tvkh

________________________________________

Hymyyn vastataan hymyllä. Voisi vaikka kysyä "Mikä sinun on? Voisinko olla avuksi?” Tilanteen mukaan ohjata vaikka psykologille.

Mirella

________________________________________

No, selvästikään yhdestä ihmisestä työyhteisössä ei pidetä. Taitava psykologi paikalle ja tilanne pitää purkaa rehellisesti ja asiallisesti. Onko tällä yhdellä hätä vai muilla tarve tehdä yhdestä ongelma? Yksi vastaan kaikki muut kuulostaa joka tapauksessa pahalta. Kaikki muut vastaan yksi vielä pahemmalta.

IK

________________________________________

Askartele kyltti, jossa lukee räjähdysvaara. Kyltissä tulee olla myös räjähteen kuva kolmion sisällä. Kyltin viereen roikkumaan sakset, joilla voi leikata liian paksua ilmaa. Kyltti näkyvälle paikalle seinään kiinni ja käyttöohjeet alle. Toimii, testattu on.

teesu

________________________________________

Itse vastaavassa tilanteessa, jossa tietenkin pahantuulisuus ja negatiivisuus tuntui tarttuvan kaikkiin, tietoisesti jätin itse kriittiset kommentit sanomatta ja erityisesti keskityin sanomaan ääneen kaikki positiiviset asiat erityisesti muille työkavereille, mutta myös sille ärhentelijälle. Oma olo keveni kummasti ja ilmapiiri muitten kesken parani ja jaksoimme paremmin ärhentelevän työkaverin kanssa, hän nimittäin ei muuttunut. (ja tuhahteli niille positiivisille kommenteille)

Kirsi

________________________________________

Työpaikkapalaveri esimiehen kutsumana, kaikkien on osallistuttava. "Kissa pöydälle" - teemana työviihtyvyys, yleisellä tasolla ketään osoittelematta. Nostetaan esille "meidän työ/työpaikka - olkaamme ylpeitä siitä"

sofis

________________________________________

Jos toivotte tilanteeseen muutosta, niin ei ole muuta kuin ottaa asia esille... joko yhdessä tai esimiehen tms. kanssa... aika todennäköistä, että syy käytökseen löytyy ihan jostain muualta... hän tarvinnee apua lukkojen avaamiseen... Hymyllä ja ystävällisillä eleillä kohtaaminen myöskin auttaa... jos rahaa on käytettävissä voisitte järjestää luonto- tms. päivän mielekkään tekemisen muodossa... Aurikoisia kevätpäiviä Teille kaikille :)

entbos

________________________________________

Valoa ja auringonpaistetta teille tiimiläisille lämpimin halauksin. Tilanne ei ole toivoton vaikka se vaikealta nyt tuntuukin. Känkkäränkkää on puhuteltava asiasta suoraan. Ja nimenomaan asiasta, ei hänen persoonastaan: "Minua loukkaa tuo mitä sanot." tai "Miksi sanoit noin. Kuulosti ikävältä ja pahoittaa meidän jokaisen mielen." Olen huomannut että kritiikki menee paremmin läpi myös kun kertoo missä toinen on onnistunut. Voi sanoa: "Sinulla on hyvä kriittinen asenne, kiitos siitä. Sinun on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota tapaan jolla ilmaiset kritiikkisi ettet kuulosta hyökkäävältä. Uskon ettet tarkoita pahaa sanoillasi."

Kissa on nostettava pöydälle. Vaikenemalla hyväksymme toisen käytöksen. Jokaiselle on kuitenkin annettava mahdollisuus säilyttää kasvonsa ja pyrkiä parantumaan.

Marja

________________________________________

Todennäköisesti kanssaihmiselläsi on jokin hätä ja hän tarvitsee apua tai ainakin keskustelukumppanin, sillä uskon ettei kukaan ihminen lähtökohtaisesti ole inhottava. Kertokaa huolestumisestanne, kysykää onko hän väsynyt tai onko jotakin huolia joita hän haluaisi jakaa.

Tiinuli

________________________________________

Kokemusta on kahdesta eri tapauksesta joissa molemmissa oli kiukkuinen valittaja ja ilman pilaaja työpaikalla. Toinen heistä ei millään muulla ymmärtänyt lopettaa kiukutteluja muita kohtaan, kuin ottamalla yhteyttä ylemmille tahoille, josta sitten annettiin ukaasi hänelle. Toinen taas tarvitsi ystävää! Vaikka kuinka vaikealta se välillä tuntuikin, niin halaus, iloinen tervehdys ja kiltteys häntä kohtaan tekivät ihmeitä. Hän oli purkanut pahaa oloaan kiukulla.

Viltsu

________________________________________

Kokemusta on: ole päivittäin - juuri tuota ruttunaamaa kohtaan - aina ystävällinen, hymyilevä, iloinen ja kuunteleva. Älä missään vaiheessa lannistu, vaikka sisälläsi kiehuisi :) Älä mene mukaan hänen olemukseensa - Toimii - kun kiusaaja huomaa, ettei paha tuulensa mitenkään vaikuta muihin.

Heli

________________________________________

Hankala juttu.

Voisi yrittää: 1. Olla yrmyä kohtaan oikein korostetun ystävällinen. 2. Näyttää yrmylle esim. jotain koriste-esinettä, joka hymyilee leveästi. 3. Rajoittaa yrmyn kanssa oleilu minimiin. 4. Puhua asia auki. 5. Suvaita yrmyä, olla välittämättä ajatellen, että jokainen ammentaa siitä mitä sisällä on. 6. Iloita siitä, ettei tarvitse olla yrmyn kanssa naimisissa eikä asua samassa taloudessa. 7. Puhua pomolle (tai ylemmälle pomolle, jos yrmy on pomo), että yrmy paitsi pilaa työyhteisön myös ikävä kyllä laskee yritystoiminnan kannattavuutta. Tätä kieltä johtajat ymmärtävät.

Muinoin jouduin ajoittain tekemisiin erään yrmeän asiakaspalvelijan kanssa, hän ei siis ollut työtoverini. Käytin hänen suhteensa kahta eri tekniikkaa vuorotellen. A. Hymyilin oikein leveästi, juttelin mukavasti, kiittelin vuolaasti, toivotin oikein ihanaa päivänjatkoa. B. Yrmyilin itsekin samalla tavalla tiskin toisella puolella, vaikka meinasi alkaa naurattamaan. Eihän yrmy näistä mitään tajunnut, mutta itselleni tuli iloisempi mieli...

Yrmyjä taltuttanut

________________________________________

Se on selvää, että yhteisössä olevalla on niin paha olla ja varmasti omia ongelmia, joita ei muut voi tietää. Vaikka tölväisyjä saattoi saada, kohtelin kuitenkin normaalisti ja aidosti. Pieni hyvä palautus hänelle aidosti, varmaan nostaa häntä, vaikka ei näyttänyt sitä mitenkään. Nyt lähes neljäkymmentä vuotta on kulunut siitä ja tervehditään kun tavataan.

Uneksija

________________________________________

Minä muuttaisin omaa käytöstäni. Pyrkisin tekemään kaiken niin kuin työpaikalla yhteisesti sopimissamme säännöissä on sovittu. Tekisin kaiken mitä teen niin huolellisesti, ettei tällä tod.näk. perfektionistilla olisi nokan koputtamista. Pitäisi miettiä syitä miksi toinen on koko ajan niin äreä.

Silja

________________________________________

Aloitin EFT valmennuksen ja huomasin että yllättäviä asioita alkoi tapahtua, jotain oli muuttunut. Seuraavalla kerralla kun tapasin isäni hän tuli halaamaan minua! Mitä ei ole siis ennen tapahtunut. (Olin ihan ihmeissäni, aloite ei tullut minulta) Myös minun ja pomon väleissä tapahtui selkeää muutosta parempaan. EFT:ssä siis naputellaan akupisteitä ja vapautetaan kehoon kertynyttä stressiä.

Suosittelen lämpimästi testailemaan :) Voisitte tilata vaikka tyky päivään EFT valmentajan.

sekä hoponopoa on tullut käytettyä anteeksiantoon.

"Please forgive me I love You"

EFT valmentaja

________________________________________

Kannattaa puuttua tilanteeseen saman tien, ennen kuin te muut alatte kärsiä siitä vieläkin enemmän. Esimiehen tehtävä on keskustella kiukkuisen työkaverisi kanssa. Jos sekään ei auta, esimiehen täytyy ryhtyä toimenpiteisiin. Niitä voivat olla esim. työnohjaus tälle kiukuttelijalle. Tässä tapauksessa ei enää ryhmätyönohjaus koko työyhteisöllesi välttämättä auta, vaan järeämpänä keinona työyhteisösovittelu olisi paikallaan. Siinä molemmat osapuolet saavat rauhassa kertoa, mikä tilanteessa harmittaa. Mutta pikaisesti nyt viestiä esimiehellesi, ennen kuin tilanne aiheuttaa pidempiaikaisia ja kalliita ongelmia.

Hyvä kun kysyit

________________________________________

Tällaisia työkavereita ikävä kyllä on joka työpaikalla. Mutta kun toista ihmistä on vaikea muuttaa, (kun itsenikin muuttaminen on vaikeaa) niin olen ajatellut että helppoahan minulla on, kun ei tarvitse olla tuo "äkäpussin" kanssa kuin osan viikosta. Mutta tämän "äkäpussin" pitää olla itsensä kanssa 24/7 joka päivä.

Haili

________________________________________

Noin käyttäytyvältä työkaverilta voi käydä kysymässä nätisti mikä mieltä painaa.

Supu

________________________________________

Ehkä olette liian herkkänahkaisia? Lakatkaa kritisoimasta ja jättäkää ihminen rauhaan. Hän saattaa kokea että painostatte häntä joukolla ja on sen takia puolustuskannalla. Ette voi tietää mitä hänen elämässään on menossa, ehkä voisitte olla vähän suvaitsevaisempia?

Ibsen

________________________________________

Kannattaa pyytää hänet rauhalliseen paikkaan ja kysyä onko hänelle sattunut jotain, kun hän on aina pahalla päällä. Saattaa olla, että henkilö ei selviä yksin vaikeuksistaan yksin. Jos hän suuttuu kyselystä ja muuttuu vielä kamalammaksi, saattaa olla kyseessä myös narsisti, joka kuvittelee, että hänellä on valta ja oikeus tehdä niin kuin hän itse haluaa. Siihen ei ole paljon apukeinoja olemassa :(

Työpaikkakiusattu

________________________________________

Yritä löytää yhteinen ymmärrys. Jos ihminen on sinulle vähän tutumpi niin näe ylimääräistä vaivaa kysyäksesi hänen kuulumisiaan. Jos ei ole, niin näe vaivaa tutustuaksesi häneen. Vaikka hän tuhahtelisi tai murahtelisi, niin jatka keskustelua. Anna oman positiivisuutesi tarttua häneen juttelemalla niitä näitä. Älä anna hänen huonon tuulensa tarttua sinuun vaan yritä saada hänet avautumaan osoittautumalla luotettavaksi ja kertomalla esimerkiksi jotakin omasta tilanteestasi. Jos koet että henkilö on sellainen, joka kaipaa vain kuulevaa korvaa, niin voit kertoa hänelle keskustelun lopuksi, että jos hänellä on tarvetta, niin voi tulla luoksesi juttelemaan. Muista kuitenkin pysyä luottamuksen arvoisena, kun hän lopulta tulee puhumaan kanssasi. Voihan olla että kotielämä on raskasta ja hän ei huomaa edes että hän murahtelee, tms. Joka tapauksessa jatkossa voi olla niin että kun olet kuunnellut hänen huoliaan, niin tämä henkilö kenties tarjoaa sinulle mahdollisuutta puhua sinun omista vaikeuksistasi. Ja näin parhaimmassa tapauksessa ikävä tilanne on käännetty työpaikan vahvuudeksi. Toki se vaatii ylimäärästä työtä, mutta pomokin arvostaa oma-aloitteisuutta, varsinkin jos teko hyödyttää yleistä ilmapiiriä! Tsemppiä ja hyvää alkaneen kevään jatkoa!

Auringonkukka

________________________________________

Olisiko paikallaan kritiikin sijaan antaa myönteistä palautetta siitä missä työkaverisi toimii hienosti! Huumorilla halimaan! Etsi hänestä sellaisia piirteitä joista voit aidosti kiittää häntä. Ennen pitkää jää sulaa usko pois. Oma myönteisyys tuottaa parhainta tulosta, kunhan sillä ei vähättele toisen tunteita...Kaikkiin virheisiin ei ole pakko tarttua..tähyile hyvää työtoverissasi. Ei se aina niin helppoa ole mutta vaivanarvoista!!Onnistumisen hetkiä kaikille tässä piirteessä!

LapinTuulia

________________________________________

Pitäisikö ensin selvittää, miksi tuo yksi työkaveri tuhahtelee. Siihen saattaa olla jokin aivan muu syy, kuin se, jonka takia hän näyttää hermostuvan ja ärhentelevän. Taustalla voi olla jokin suurempi henkilökohtainen murhe, joka painaa, mutta josta henkilö ei osaa, voi tai uskalla puhua. Tai vuosien varrella on kasaantunut kaikenlaista pientä, jonka hän nyt purkaa työtovereihin. Usein tällaisissa tilanteissa on työpaikalla myös jotain stressaavaa, johon tämä henkilö reagoi vahvemmin kuin muut. Esimiehen kannattaisi keskustella asiasta henkilön kanssa tai sitten tämän "hankalan" ihmisen voisi ohjata vaikka työterveyteen tai työnohjaukseen. Tiimihenkeä on vaikea palauttaa yhdessä yössä ja se vaatii myös näiltä itsensä loukatuksi kokeneilta vastaan tulemista.

-tuhahtelija-

________________________________________

Voisiko kysyä, onko hänellä huolia /surua/murheita? Kun on oikein 'tiukoilla' oman jaksamisen kanssa, niin sitä vain hammasta purren yrittää työnsä hoitaa. Rutiinit auttavat jaksamaan vaikeatkin ajat.

9 hautajaiset / 1v 7 kk

________________________________________

Kuulostaa epäasialliselta käytökseltä ja tähän löytyy kyllä ohjeita, miten tällaisia tapauksia tulisi käsitellä. Ensimmäinen askel, on ottaa asia puheeksi ko. henkilön kanssa, asian esille voi ottaa työyhteisön/tiimin jäsen tai lähiesimies. Kerrotaan siis, miten hänen käytös vaikuttaa tiimin ilmapiiriin ja jos hän ei korjaa käytöstään, mennään askel eteenpäin, esimies kutsuu kuultavaksi ja antaa suullisen huomautuksen, jos tämäkään ei tepsi, niin seuraavaksi tulee kirjallinen varoitus ja sen jälkeen irtisanominen.

P.L

________________________________________

Työkaverilla on selkeästi paha olo, ehkä murheita kotona. Voisiko joku läheinen työtoveri kysellä kuulumisia tai vointia? Tai voisiko hänestä tehdä "ilmiannon" hr:lle, jos hän sitä kautta saisi tukea.

Tilanteessa, jossa hän loukkaa toista, voi ystävällisesti todeta, että tuo tuntui ikävältä ja todeta ettei hän varmaan tarkoittanut loukata. Tärkeää on ettette hyökkää häntä vastaan, se voi tulehduttaa tilannetta.

Kaisa

________________________________________

Ei työpaikalla ihan miten tahansa saa käyttäytyä. Esimies antaa varoituksen. Kun henkilö saa kolme varoitusta, hän saa lopputilin. Työsuojeluihmiset täytyy pyytää hoitamaan tällaista asiaa.

Erkki

________________________________________

Kysykää. Olemmeko kohdelleet sinua rakkaudella?

KTH

________________________________________

Kissa pöydälle

Kari

________________________________________

Minä kutsuisin työporukan koolle ja kysyisin em. työntekijältä miksi hän käyttäytyy siten ja voimmeko jotain tehdä että ilmapiiri paranisi. Keskustelu yleensä auttaa em. tilanteessa. Kokemusta on.

entinen esimies.

________________________________________

Pyydä kaikki yhtä aikaa istumaan ja keskustelette asioista. Työkaverillasi on itsensä kanssa huono olo. Kysy hänen mielipidettä reippaasti työasioista. Kiitä häntä tehdystä työstä. Älkää kääntäkö hänelle selkäänne ja lopettakaa selän takana moittiminen. Näin pienillä asioilla sain jokaisen haukkuman työkaverin osallistumaan yhteiseen illanviettoomme. Hän oli yli 25 vuotta ollut samassa työssä ja eka kertaa osallistui yhteiseen rientoomme. Tämän jälkeen hänestä tuli iloinen työkaveri. Ihminen jota haukutaan sinulle etukäteen niin on helppo tutustua katsomalla hyvät puolet hänestä, huonot jo tiedätkin.

Raija Gren

________________________________________

Minulla ei ole kokemusta, mutta tuli mieleeni, että mitä jos suhtautuisitte häneen lämpimästi ja ystävällisesti? Toivottaisitte hyvät huomenet, joskus kenties kehuisitte vaatetusta tai jotain taitoa tai hyvin tehtyä työtä, kyselisitte kuulumiset. Kenties hänen kova sydämensä alkaisi sulaa, kun hän huomaisi, että hänestä välitetään. Hänellä on ehkä jotain vaikeuksia kotona tai muita ongelmia, jotka hän kätkee kovan ulkokuoren alle. Jos joku vaikka alkaisi kertoa omista henkilökohtaisista ongelmistaan tai ongelmista kotona sen jälkeen, kun olette ensin kohdelleet häntä ystävällisesti, kenties hänkin avautuisi omista ongelmistaan. Sen jälkeen yrittäisitte auttaa häntä niissä.

Emmi

________________________________________

Tässä ei auta muu kuin oma positiivisuus. Kannattaa myös aina kun vain on pienikin mahdollisuus antaa tälle ruttunaamalle itselleen positiivista palautetta. Hän voi olla todella epävarma itsestään tai hänellä on jotain murhetta. Ottakaa myös huomioon joku hänellä mahdollisesti oleva alkava sairaus, mm. muistisairauksien ensi oire voi olla negatiivisuus. Ja kaikkein tärkeintä on säilyttää oma aurinkoinen mieliala, vaikka ei se tässä tilanteessa helppoa ole. Tärkeintä on se miten suhtaudut asioihin jotka sinulle tapahtuvat, ei se mitä sinulle tapahtuu. Itse ottaisin / yrittäisin ottaa tämän jonkinnäköisenä haasteena itselleni, ettei itse mene mukaan toisen mielialaan. Tsemppiä teille!

Kristiina

________________________________________

Minun mielipiteeni: hankalalla työkaverilla ei oma elämä ole hyvin ja hän purkaa pahaa oloaan muihin, pahaa oloa voi olla ehkä kotona olevat huolet, väärässä työpaikassa oleminen joka ei ole haastavaa eikä innosta, rahahuolet, syitä voi olla useita.

Tällaiselle ihmiselle olisi hyvä olla ystävällinen, empaattinen ja vaikka jutella niitä näitä jos vaikka syykin selvisisi siinä sivussa miksi hän on pahantuulinen ja kun hän ärhentelee kaikille, kyseessä ei ole kenellekään henkilökohtaista.

Tämä voi viedä aikaa, mutta toivottavasti hänen käytöksensä muuttuu kun muut ovat ystävällisiä hänelle ja sivuuttavat hänen pahantuulisuutensa. Erittäin haastavaa muille työntekijöille on että antaa mennä toisesta korvasta sisälle ja toisesta ulos hänen loukkaavat sanat jotka eivät ole henkilökohtaisia ja vaikka olisikin, se on vaan hänen oma mielipiteensä

MERJA V

________________________________________Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot