Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Utelu: "Miten ihmeessä saan houkuteltua taloyhtiön asukkaat mukaan talkoisiin ym. yhteisiin asioihin? Onko talkoohenki kadonnut kokonaan vai enkö vain osaa?"

Vastauksia 84Aiemmassa taloyhtiössäni toimin puheenjohtajana talotoimikunnassa. Siellä jutustelin asukkaiden kanssa pitkin vuotta, otin heidän toiveitaan ja halujaan huomioon, kuka osaa mitäkin ja kuka tykkää mistäkin. Sitten ennen talkoita kyselin, josko ajankohta sopisi mahd. monelle ja jos ei, valittiin porukalla sopivampi. Sitten kuka halusi istuttaa kukat, kuka paistaa makkarat ja kuka tehdä mitäkin. Lapsille oli hoitajat paikalla leikittämässä - omasta pihasta hekin. Kun työt oli tehty, oli tarjolla juuri sitä sapuskaa, mitä pihayhteisö oli aiemmin toivonut. (Ei minun valitsemiani yksistään). Oli talkoon jälkeen jotain ohjelmaakin. Jokin pihapeli, extempore näytelmää tms. Ja muutenkin se talkootyö oli hauskaa yhteisoloa. Samalla rupateltiin, vitsailtiin, suunniteltiin pihaa ja tulevaa, olutta ja siideriä/limua sai ottaa myös työtä tehdessä, ei vain jälkeenpäin. Radio oli viritelty pihalle soittamaan musiikkia. Ja minä huumorinaisena kävin milloin kenenkin luona laukomassa jotakin kevennystä. Meillä se toimi. Oli mukavaa!

Miehille sanottiin, että he ovat riskejä miehiä meihin hentoisiin naisiin verrattuna, joten he varmaankin jaksaisivat kantaa risuja jne. Joku heikkoselkäinen toimi parhaiten vaikkapa makkaranpaistossa tai jos ei voinut tehdä varsinaisesti mitään, oli mukana juoman kantajana, makutuomarina... Pääasia oli, että oli mukana. Ketään ei pakotettu.
 
Kutsussakin sitten oli, että tulethan mukaan, vaikket tekisikään mitään. Riittää että olet mukana, nautit kanssamme päivästä ja pidetään hauskaa työn lomassa.

ViltsuHyvä ruoka, parempi mieli! Ruoka on se millä talkooväen saa tyytyväiseksi.

MikaHei meillä on talkoot!

Kevät ja kesä ovat talkoiden luvattua aikaa. Talo on maalattava, piha on haravoitava, lumen alta paljastuvat roskat on kerättävä… Tässä muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon ennen talkooväen saapumista.

1. Kaikki eivät halua osallistua. Älä laske sen varaan, että jokainen, joka on sanonut ”voisin tullakin” ja ”katsotaan jos ehdin” saapuu paikalle. Todennäköisesti ei saavu. Edellä mainitut ovat kiertoilmaisuja, jotka tarkoittavat ”Luuletko, ettei minulla ole muuta tekemistä kuin raapia sinun pihaasi?”

2. Ole kohtuullinen. Jos kuitenkin laskit sen varaan, ja porukkaa onkin kolmentoista sijaan kolme henkeä, ota tämä huomioon työmäärässä. Varsinkin juotuaan kolmentoista ihmisen oluet nuo kolme eivät enää jaksa tehdä kolmentoista ihmisen töitä.

3. Huolehdi työkaluista. Jos kaikki se aika, joka talkoissa käytetään pensseleiden, tärpätin ja sahan etsimiseen käytettäisiin maalaamiseen ja sahaamiseen, olisi kaikki tämän kesän työt tehty jo viime kesänä.

4. Huolehdi työnjohdosta. Jos kukaan ei tiedä mitä tehdään, ei kukaan tee mitään. Yritä pitää huoli siitä, että työnjohtajia on vain yksi. Tai jos niitä on useampia, ne ovat ainakin yksimielisiä siitä, mitä ollaan tekemässä. Kun samaa lankkua on kannettu kolme kertaa edestakaisin kahden paikan välillä, on jotain mennyt pieleen.

5. Huolehdi ruoka- ja juomahuollosta. Kukaan ei tule talkoisiin nääntyäkseen nälkään. Yritä muistaa tarjota talkooväelle ruokaa, ennen kuin kenenkään tarvitsee sitä pyytää. Noudata varovaisuutta juomatarjoilussa, kanna kaljakori esille vasta kun ikkunankarmit on maalattu ja moottorisaha sammutettu.

6. Laita musiikki soimaan, jos suinkin mahdollista. Rikospaikkatutkijoiden työ ei ole ollenkaan niin jännittävää ja jammaavaa kuin televisio antaa ymmärtää –salaisuus on taustamusiikki! Oikean musiikin säestämänä haravoiminen on tanssia.

7. Varaudu vastapalvelukseen. Jos kesäkuussa pihasi siistiytyy kuin itsestään, älä epäröi lähteä heinäkuussa heinäpellolle!

Parhaimmillaan talkoot ovat laatuaikaa ystävien kesken ja rakot käsissä iloinen muisto hauskasta päivästä. Loistakoon talkooväen kasvot kilpaa vastamaalatun seinän kanssa!

-VeeraTaloyhtiön asukkaiden olisi "synnytettävä yhteinen lapsi", jonka vuoksi kääritään hihat ja huhkitaan. Oman lapsen liikuntaharrastusta varten saadaan yleisesti ottaen jouhevammin talkooväkeä koolle, tottahan toki näissäkin on piittaamattomuutta. Mutta millainen on se Yhteinen Lapsi, jonka hyvinvointia kaikki asukkaat vaalisivat? Tästä aiheesta voisi tehdä seuraavan perjantaiutelun =)

Ex-kerrostaloasujaTarjottavana ilmaista syömistä ja juomista.

TuulikkiTalkoisiin on tosi vaikeaa saada ihmisiä. Tarvitset pari kaveria, joiden kanssa aloitatte homman, kerrotte hyviä juttuja siinä sivussa, nauratte ja teette työn tekemisestä hauskaa. Olen varma, että kaikki kateelliset naapurit tulevat kuuntelemaan teidän juttuja ja eivät kehtaa olla osallistumatta samalla työntekoon. Jos tämäkään ei auta, niin laittakaa seuraavaksi kerraksi kahvit ja vaikka munkkeja/lättyjä tai muuta syötävää siihen yhteyteen. Tässä vaiheessa pitäisi jo viimeisten työtä pelkäävien tulevan mukaan yksinkertaisesti "pullakahvien" persolla. Ja kun talkoohenki on saatu muutamiin, niin kohta siihen osallistuvat myös kaikki taloyhtiön asukkaat. Voit myös laittaa jokaisesta postiluukusta hyvän kirjeen ja kerrot tilaisuudesta. Piirrä loppuun auringonkuva ja höyryävä kahvikuppi ja viereen herkullinen lättypino. Nyt pitäisi tulosta syntyä. Mukavia talkoohetkiä kaikille!

Vesimies56Keskustele, juttele, ole kiinnostunut, ennen kaikkea ota mukaasi, älä jätä yksin sitä osallistumatonta. Sinun on helpompi lähestyä niitä muita, kun tiedät, miten taloyhtiössä toimitaan. Älä ”määrää” osallistumaan, vaan toimi ystävänä, ota mukaasi ja vie muiden joukkoon. Moni osallistuisi, mutta arkailee mennä vieraiden joukkoon. Ja kun se kerran jää, seuraavalla kerralla on vielä vaikeampi mennä yksin mukaan.

OrvokkiLupaa talkoolaisille grillattua makkaraa ja limsaa/kaljaa/mehua tms., kun hommat on hoidettu! Toimii ainakin äitini taloyhtiössä :)

MeijuMenemällä itse ensin tekemään, toiset tulevat kaveriksi. Ihan kohtuullinen porukka on saatu kasaan. Ainakin minä olen huomannut toimivan.

EilaTEi ihmisiä niin vaan saa talkoihin. No minä sain silleen, että laitoin kaikille oman kirjeen silloin ja silloin on talkoot ja kun asiat on kunnossa pidetään yhteiset grillijuhlat, juomat tuo jokainen itse makkarat talo maksaa. Kokeile.

VenttiTampereella uutena asukkaan asuessa taloyhtiössä asukkaat tervehtivät minua heti ekasta päivästä. Talkoistakin tuli hyvä tapahtuma sillä tavalla. Meillä oli teemoja mukana talkoissa; rooliasut=)

RaisaKyllä talkoohenkeä vielä löytyy, kunhan ajan vain saa järjestymään. Siksi ilmoitus talkoista pitäisi tulla riittävän aikaisin. Ja muistutusviesti vielä vähän ennen tilaisuutta. Arki-illat lienevät parempia kuin viikonloput. Talkootyön luonne ja kesto voisi olla hyvä ilmoittaa etukäteen. Ja sitten tietysti järjestää talkookahvit tai vaikka talkoopullollisetkin!

EleaSaimme talotoimikuntaan aikanaan porukkaa sillä, että jäsenet saivat ilmaisen saunavuoron ja puheenjohtaja + sihteeri vielä autopaikankin. Kun talotoimikunta oli tarpeeksi iso, alkoi porukkaa tulla muutenkin mukaan.

KatjaAloin puhumaan kevättalkoista rivitaloyhtiössä johon olimme muuttaneet muutamaa kuukautta aikaisemmin. Minulle suorastaan naurettiin, että eihän talkoita ole vuosiin järjestetty kun niihin ei kukaan kuitenkaan tule. Sanoin, että nyt ainakin yritetään. Talkookutsuksi kirjoitin ikään kuin henkilökohtaisen kirjeen joka alkoi suunnilleen näin: Hei sinä taloyhtiön asukas, olisi mukava nähdä juuri SINUT kanssamme pihahommissa. Ja kirjeessä oli maininta että kaikille löytyy jotain hommia, esim. risujen kantamista lapsille jne... Ja että jos ei heti ehdi mukaan niin päivän aikana myöhemminkin voi hyvin liittyä seuraan. Emme hankkineet edes etukäteen talkootarjoiluja kun osanotosta ei ollut takeita.

Mutta kuinkas kävikään, talkoot saivat huikean osanoton. Tästä talkoohenki heräsi jopa niin, että maalasimme seuraavana keväänä porukalla pitkät pätkät puuaitoja ja säästimme melkoiset summat rahaa muihin korjauksiin. Ja olen kuullut, että talkoita järjestetään siellä vieläkin vuosittain.

KipaJakamalla kaikille tiedotteen missä on innostava teksti, miten on kaikkien hyöty että pihalla ja maastossa on siistiä. Tietenkin pitää myös mainita että luvassa on ehkä arvontaa, makkaranpaistoa, kahvia sekä mehua ja vaikkapa kori pilsneriä sekä limua.

Tupu1. Kutsussa annetaan mielikuva valmiista aikaan saannoksesta (eikö olekin ihanaa kun pihat ovat siistit ja uudet istutukset nostavat asuntojen arvoa)
2. Tehdään talkoot mahdollisimman helpoksi (sovitaan että ensimmäinen talkoovaihe vie vain 3h ja kaikille osallistujille on luvassa mummonmehua ja anopin piirakoita)
3. kerrotaan miten paljon talkootyöllä säästetään verrattuna jos työ tehdään laskutustyönä.

lotta63Mukavaa ohjelmaa, jokaiselle ikäryhmälle omaa ohjelmaa. Yhteinen keittolounas ja jälkiruuaksi kahvit & pullat. Erilaista tekemistä, otetaan huomioon ihmisten vahvuudet ja mitä he haluavat tehdä. Tärkeintä on, että taloyhtiössä pidetään toisista huolta ennen ja jälkeen talkoiden " yhdessä on hyvä jakaa ilot ja murheet". Yhdessä tekemällä säästetään taloyhtiöiden rahoja ja saadaan aikaa me-henkeä, tärkeää!

LiisaYhdessäolo ja kahvit ja vaikkapa makkaranpaisto tehdyn työn jälkeen. Upea tapa tutustua naapureihin!

MemmuAsuimme 2,5v kerrostalossa. Jokakeväiset pihatalkoot kiinnostivat vain murto-osaa. Itse sanoin jo tuolla viikolla talojen asukkaille kun tapailimme, että nyt toivotaan hyvää säätä ja hyvää mieltä talkoisiin. Sanoin, kuinka kiva on yhteistä pihaa siistiä jne. Talkoiden jälkeen hyvä tarjoilu, yhteinen sauna oli minusta oikein hyvä ja kannustava. Ja myös jälkikäteen ketään syyttämättä todeta, että olipas kiva olla talkoissa, yhdessä illassa on taas piha saatu kuntoon. Talkoot kuin ennen vanhaan!

Kodissani oli paljon lapsia. Aina oli myös rikkinäisiä villasukkia. Äitini keräsi sukat ja pesi ne ja laittoi isoon koppaan puhtaana odottamaan. Sitten hän leipoi hyvät pullat ja jotain maustekakkua ja kutsui mukavia emäntiä ns. parsintalkoisiin. Muistan, kun naiset juttelivat murheitaan ja ilojaan ringissä, heitä saattoi olla jopa 8-10 henkeä. Se oli meistä lapsista mukava ilta, ennen kaikkea oli taas pitkästä aikaa ehjiä sukkia! Joku saattoi sanoa, nytkös ne sukat loppu, eikö ole enempää rikkinäisiä?

Positiivista ja hyvää on talkoista puhuttavaa, isolla joukolla kaikki joutuu nopeasti!

mummi53Laita vetävä ilmoitus ilmoitustaululle kuvineen ja hienoine teksteineen.
Onhan sinulla myös maittavat tarjoilut sinne työn päätteeksi?

HessutyttöKokemuksesta: Homma pitää olla hyvin organisoidun näköinen mm A4, jossa ajankohta, tehtävät; mikä homma kellekin henkilölle tai portaalle sopii - riippuen taloyhtiön koosta. Muistan, että yhtiössämme oli myös tosi karismaattinen pj ja hän sai porukan ulos koloistaan pelkällä olemuksellaan, joten ei yhtään haittaisi, että homman vetäminen annettaisiin ulospäin suuntautuvalle henkilölle. Lopuksi; talkoon pitää loppua aina yhteiseen hetkeen, joko makkaranpaistoa tms tarjoilua, jolla luodaan edellytyksiä seuraavaankin tapahtumaan. Summaten; dynaamisuus tarttuu.

Jari J, LahtiTehkää taloyhtiön syyskokouksessa yhdessä ns. yhteinen toimintasuunnitelma ja sinne viikonloput selvästi näkyviin, että koska on kevät- ja syyssiivousviikonloppu tai -päivä. Sekä kesällä oleva grilli-ilta.

Tämä toimintasuunnitelma jaetaan viimeistään tammikuussa kaikille. Ja, kun kyseinen aika lähestyy, niin taloyhtiön hallitus jakaa jokaisen asunnon postilokeroon ja ilmoitustauluun A4-kokoinen huumorilla höystetty lappusen, jossa ilmoitetaan yhteisestä lähestyvästä talkoopäivästä.

Talkoissa tarjoillaan kahvia, mehua ja pullaa, mutta sen lisäksi voi tarjoilla vielä vaikka jotain suolaista, kuten täytettyjä sämpylöitä ja/tai grillimakkaraa.

Toimintasuunnitelmaan kannattaa laittaa myös selvästi näkyviin, että kesällä/elokuussa järjestetään koko taloyhtiön yhteinen grilli-ilta, (leikkisästi nimellä sikabileet), jonne vaikka taloyhtiö tarjoilee salaattia, makkaraa ja kahvit. Siitäkin huolimatta tarjoillaan kaikille paikalle tulijoille, vaikka ei ole ollut talkoissa. (Seuraavalla kerralla ei kehtaa olla poissa talkoista). Grilli-illassa saa myös grillata omia tuotteita ja omat juotavat saa ottaa mukaan. Eli mahdollisimman rentoa meininkiä, unohtamatta lapsia.

Nämä talkoopäivät ja kesäillan tapahtumat kannattaa suunnitella niin, että jokainen "asukas", eli huoneisto on vuorollaan järjestelyvastuussa. (Järjestelyvastuulliset huolehtivat siitä, että keittävät kahvit, hankkivat tarvittavat talkoovälineet, kertakäyttöesineet ja tarjottavat. Ja huolehtivat tarjoilun päätyttyä loppusiivouksesta. Kuittia vastaan saa rahat takaisin)

Ja miten saadaan järjestelyvastuualueet jaettua? Laittakaa yksi tehtävälappu jakoon joko syyskokouksessa tai sitten yhteiselle ilmoitustaululle ja jokainen saa itse valita yhden ajankohdan / vuosi. Huom! Vuodessa on siis kolme järjestelyajankohtaa.

Ja seuraavana vuonna vaihtuu sitten järjestelyvastuulliset. Jos ei onnistu vapaaehtoisesti, niin kysykää, että onnistuuko se sitten niin, että aina seuraava rappu, - kerros tai asunnossa olijat vuorossa. Itse suosittelisin tekemään niin, että vähintään kaksi asuntoa on vastuussa yhdestä tapahtumasta, niin sitten ei vastuu paina liikaa yhden asunnon harteille.

Päättäkää syys- ja kevätkokouksissa myös porukalla pihatalkoisiin vaikuttavat isommat hankinnat, kuten multa-, sepelikuormat, istutukset, taimien ja kukkasipulien hankinnat. Näitäkin saatetaan tarvita sekä keväisin, että syksyisin. Saattaa vaikuttaa positiivisesti talkoomeininkiin, jos kyseessä on lisäksi vaikka tulppaani- ja krookuksen sipuleiden istutus. :)

DaaliaTaloyhtiöstä ei ole kokemusta, mutta ratsastusseuran talkoista - mukaan saa, kun jaksaa olla iloinen, tervehtiä ja jutella kaikkien kanssa jotka paikalle tulevat, muistaa tarjota kaikille välipalaa jos sitä tarjolla on - kaikki eivät kehtaa itse ottaa, jos eivät ole varmoja. ja viimeiseksi vielä kehua kivasta päivästä hyvässä seurassa, kiittää ja toivoa että nähtäisiin uudelleenkin. Meidän seurassa käy talkooväkeä muistakin seuroista, kun meidän kisoissa on kuulemma niin hyvä henki :-) Buffetinpitäjästä on miltei eniten kiinni onnistuuko...

SirkkuVaikeaa se on. Viimeksi yritettiin kahvitarjoilua. Ei kelvannut sekään. Meillä tosin moni tekee vakio talkoohommat kuten matonpesun silloin, kun itselle parhainten sopii.

Työt on meidän taloyhtiössä vähissä, koska huoltoyhtiö tekee nurmikon leikkuut ja lumityöt. Eläkkeellä olevat miehet tekee joskus remonttihommia. Se on tosi hyvä juttu. Siinä säästää, kun omasta talosta löytyy niitä joilla on kädentaito tallella.

Kahvit keittänytKyllä se ainakin meidän perheen osalta on ollut se ruoka ja juoma. Joskus on talkooväelle tarjottu vielä saunomismahdollisuuskin.

HelinäJärjestä talkoiden lopuksi tarjottavaa, makkaranpaistoa, lättykestit hyvän juoman kera. Ei maksa taloyhtiölle maltaita. Kaikkien talkoisiin osallistujien kesken arvotte lahjakortin elokuviin, illallinen paikallisessa ravintolassa kahdelle, tai kylpyläliput koko perheelle. Varmasti tulee talkoolaisia. Eikä maksa paljoa.

LentukkaKaikki eivät ole talkoohenkisiä! Eivät halua tulla liian tutuksi, pelkäävät uteluita ja oman rauhan menoa! Kaikki eivät ole innostuneita yhteisten asioiden hoidosta, hyvä että saa omat asiat hoidetuksi! Mutta nämä, jotka tirkistelevät verhojen raosta, eivät rohkene mukaan, vaikka mieli tekisi? Ehkäpä naapuri, joka hänet hieman tervehdystä paremmin tuntee, menisi ja sopisi yhteisestä paikalle menosta!

Kynnys matalammaksiTalkootyöksi sanottiin ennen vanhaan tehtäviä, joihin piti osallistua yhteishengessä siinä porukassa, johon kuului. Asukkaana, naapurina, perheenä tai kylänjäsenenä. Mihin porukkaan kuulut nyt, kun ympärilläsi asuu somaleja, mustalaisia ja sosiaalitoimiston sijoitusasunnoissa vaihtuvia persoonallisuuksia? Oletko tutustunut naapureihisi, jotta tunnet yhteisösi yhteiset tavoitteet? Saatko naapurisi auttamaan, jos sitä tarvitset? Mikä on niin suuri uhka asumisellesi, että JOKU MUUkin voisi vaivautua perehtymään tuohon ongelmaan? Nykyään ei riitä syyslehtien keräily tavoitteeksi, koskapa ihmiset uskovat lehtikuorman antavan energiaa keväthangille jne. makkaran grillaus ja kahvitus on arkipäivää jo ruokakaupoissakin, ei siis sytytä.

Pitäisiköhän talkoolaisille keksiä tosi kannustimia. Esimerkiksi jokainen kerää sata toimintapistettä ja taloyhtiö kustantaa mersun päiväksi, viikonlopun Kanarialla ja poistaa sen häiriköivän naapurin silläkin uhalla, että sossu eristää asuma-alueesi hengenvaarallisena slummina. Kuka tämän kustantaa? On selvitettävä tarjoilun laillisuudet ja EU-säännökset talkootyön ja ilmaistyöllistämisen rajoista. Otettava lupahallinnolta selvää kuka saa, voi, tai kykenee terveydellisistä syistä osallistumaan yhteistyöhön. Kuka saa taloudellista, tai selvää hyötyä suoritteista tahi verotuksellisista yksityiskohdista. Ei siis ole helppoa auttaminenkaan, jos kohta siihen osallistuminen. Onkohan meillä liikaa valvontaa...? Kyllä minäkin kannan halkoja ja leikkaan ruohon, mutta avustajaksi en rupea. Siihen toimistotyömäärään ei riitä eläkeläisenkään aika.

Talkkari vaanHei! Ehdotukseni talkoisiin olisi että järjestäisit talkoiden jälkeen työntekijöille lettukestit kahvituksen. Tai miksei taloyhtiötä voisi innostaa siten että järjestää talkoot ja sitten esim. seuraavana päivänä tai viikonloppuna yhteisen "juhlan" talkoiden kunniaksi.

SantraPaistat muurinpohjalätyt tai hommaat jonkun joka osaa paistaa. Keität kahvit ja laitat mehut. Makkaratkin vois paistaa, jos talkoohommat ovat raskaampia. Ei tarvi kenenkään kotona laittaa ruokaa sinä päivänä. Maksaneeko taloyhtiö tarjoilut, en tiedä.

mummeliJoku porkkana, esim. maittavat tarjoilut.

mannuliMeillä on pieni taloyhtiö ja saamme porukan kokoon puhumalla pihalla asioista aina kun näemme jonkun asukkaan. Kyllä talkoohenkiset ja kiinnostuneet asukkaat ilmestyvät yhteisiin tapahtumiin eli tässäkin voidaan sanoa ”asenne ratkaisee”.

aikkuTuttu dilemma... Ehkäpä talkoitakin pitää alkaa markkinoida näyttävästi! Jokaiselle pitäisi laittaa postiluukusta henkilökohtainen, nimellä varustettu kutsu, jonka hallituksen puheenjohtaja on allekirjoittanut. Kutsussa pitäisi myös kertoa selkeästi, mitä talkoojuomaa ja -purtavaa on tarjolla talkoiden afterpartyissa.

Samalla voisi kutsuun listata lähiaikoina hallituksessa käsiteltäviä aiheita, ja kehottaa ihmisiä tuomaan talkoopäivän julki omia mielipiteitään.

Ruoka, juoma ja kuulluksi tuleminen ovat varmasti hyviä porkkanoita :)

JenniSaimme nostettua taloyhtiön talkoisiin tulija määrän kolmesta yhdeksääntoista (max. 20) lähettämällä etukäteen tiedustelun tehtävistä töistä, aloittamalla talkoot kahvittelulla yhden asukkaan takapihalla, pystyttämällä talkoiden jälkeen katoksen jonka alla tehtiin yhdessä ruokaa ja tarjolla oli myös asukkaiden avulla toteutettua ohjelmaa: laulua, soittoa, taloyhtiön turhien tavaroiden huutokauppa, asukkaiden turhien tavaroiden yhteiskirppis jne. Noin tuhannen euron talkoopanostus "meihin itseemme" hyväksyttiin mukisematta.

Toimi EspoossaKannattaa pyytää henkilökohtaisesti kohdattaessa ja kiertää ihan ovelta ovelle, harva kehtaa kasvotusten kieltäytyä

MymmeliMuutakin yhteistä olemista voi olla kuin työn tekeminen. Jos talossa on yhteinen tila, ehkä kahvitus tai muu tapahtuma, kenties pihakekkerit... On tosi tylsää vain työn merkeissä kokoontuminen!

KaijaVuosia sitten, kun toimin taloyhtiön asukastoiminnan vetäjänä, totesin, että vain muutama (aina samat) asukas osallistui talkoisiin ym. Paras "mainos" poissaoleville oli mukana olleiden positiivisten kokemusten viestittäminen yhteisestä tekemisestä. Pikkuhiljaa vuosi vuodelta talkooväki lisääntyi. Oma riskinsä talkootoiminnan herättämisessä on; saattaa aluksi käydä niin, että yksin haravoit pihaa tms., mutta ei kannata heti luovuttaa. Tämänkin itse kokenut.

oma innostus tärkeääYksilöllistyminen on aikamme ilmiö. Ihmiset toteuttavat vapaa-ajalla itseään, ja osallistuvat siihen, mikä tuntuu hyvältä. On muutama asia, joiden avulla huomaan viimeisinä vuosina onnistuneeni saamaan ihmisiä mukaan:

1) Tiedottaminen mahdollisimman varhain ja kaikki kohderyhmät huomioiden (Onhan teillä jo ryhmä sosiaalisessa mediassa? Mikä on ilmoitusten viestinnällinen ilme; omaa taloyhtiön huumoria hyödyntäen uusikin ihminen voi kiinnostua toiminnasta?)

2) Miten on hoidettu uusien ihmisten perehdyttäminen taloyhtiön toimintaan? Fiilis syntyy ensimmäisissä kohtaamisissa. Miten taloyhtiön toiminnasta kerrotaan? Kuka puhuu nurkan takana pelkkää pahaa naapureistaan – se on kiellettyä? Oletteko käyneet avoimia keskusteluja siitä, mitä taloyhtiö / asuinpaikka / kotiseutu kullekin merkitsee? Olemme erilaisia ihmisiä, ja erilaisuutta hyväksi käyttäen voi toiminta uudistua.

3) Iloitaan jokaisesta sielusta, joka on mukana. Murehtimalla poissaolevien valintoja katoaa omakin motivaatio.

Iloa syksyyn!

Pyhtääläinen.fiItsellä kannustaa tieto siitä, että oman kädenjäljen näkee heti, jos kyseessä on esim. pihan haravointi. Samalla saa raitista ilmaa ja mikäs sen paremmalta maistuu, kuin tehdyn työn jälkeen nautittu grillimakkara ja juoma, oli se sitten mitä tahansa?

KatjaKannattaa järjestää lapsille ohjelmaa, vaikka pieniä kilpailuja, eri ikäisille omat sarjansa. Lasten perässä tulevat vanhemmatkin. Kun sisäpiirin ulkopuolista porukkaa on tarpeeksi, uskaltavat arimmatkin osallistua.

IsännöitsijätärMeillä on alle 3vuotta (1.11.) vanha taloyhtiö ja ensimmäiset yhteiskarkelot meillä oli ihan vuosijuhlan merkeissä. Siinä oli kiva tutustua toisiinsa, vaikka jo vuosi oltiinkin asuttu. Seuraavana keväänä pidettiin talkoot ja osallistuminen on juhlista asti ollut ihan kohtuullista. Kun niistä ei tehdä työleiriä vaan mukavaa ajanviettoa yhdessä, niin asukkaat tulevat meillä ainakin mieluummin. Tällä viikolla jo multa tiedusteltiin, että pidetäänkö syysjuhlat ja mikäs siinä, kyllä mä voin ne taas järjestää ja nehän meillä on nyyttäri-periaatteella. Vaihtuvuuskin asukkaiden kesken ollut aika vähäistä, suurin osa on alkuperäisasukkaita edelleen. Tsemppiä talkooväen houkutteluun, kyllä se porukka siitä kasvaa, kun huomaavat miten mukavaa yhdessä puuhastelu on :)

"Talopoliisi"Meidän taloyhtiössä kevät- ja syystalkoohoukuttimena toimii talkoiden jälkeinen palkkio: taloyhtiön rahoilla haetaan grillattavaa ja vähän juotavaa. Aherruksen jälkeen kokoonnutaan syömään grillikatokseen ja yleensä ilta venähtää pitkäksi jatkuen välillä vielä jonkun asukkaan kotona. Muutamina vuosina lapset ovat haastaneet aikuiset esim. mölkyssä ja yhdessä tekemisen myötä talkoohenki on vain noussut. Suosittelen!

RiittaOlen itse ollut monissa jutuissa mukana ja huomannut aika jännän pienen jutun. Talkoissa ei enää välttämättä riitä mahdollisuus talkoomakkaroihin ja juomiin. Pienen lisähoukuttimen voi tehdä esim. talkoolaisten kesken suoritettavassa pienessä arvonnassa. Palkinnon ei tarvitse olla rahallisesti kovin arvokas, jos se on muuten houkutteleva.

KatiYhden täytyy olla ahkera ja tehdä alussa paljon, muutaman kun saa heti mukaan riippuen homman laajuudesta, ja kun jälkeä alkaa tulla niin muutkin innostuu. Kiitos ja työn jälki on paras palkka ja sitten talkookahvit, saunailta jne. Väkisin ei ihmisiä saa mukaan vaan vapaaehtoisesti kun huomaavat muidenkin tekevän jotain (tai ehkä kateus niistä talkookahveista)

Ahkera yhdistysläinenTehoa lisää se, miten talkookutsun esittää. Pelkkä lappu ilmoitustaululla tai postilaatikossa on helppo skipata. Jos saa henkilökohtaisen kontaktin niin teho lisääntyy heti. Jotenkii on vaikeampi kieltäytyä kun joku esittää juuri minulle oman kutsun. Sitten tietty se, että on valmiina joku pikkuporukka joka imee muut mukaansa. Hyvä tarjoilu aina houkuttelee myös.

henkilökohtainen kutsuKokemukseni mukaan "kaikkia" talon asukkaita ei talkoisiin saa houkuteltua. Osallistuminen on aina vapaaehtoista, ketään ei voi painostaa - eikä myöskään moittia siitä että ei osallistu. Kun talkoista ilmoitetaan, niihin tulevat ne, jotka haluavat, aivan omasta tahdostaan. Ja aina halukkaita on.

Talon emäntäEi minulla oikeastaan ole juurikaan kokemusta asiasta, mutta kirjoitan kuitenkin :D

Talkoista kannattaa tietenkin ilmoittaa hyvissä ajoin taloyhtiön talojen ilmoitustauluilla tai muussa sopivassa paikassa. Ilmoituksessa voisi lukea, että kaikenlainen apu kaiken ikäisiltä on tervetullutta  :) Tietysti talkoolaisille luvassa aherruksen jälkeen evästä, esimerkiksi mehua, vettä, kahvia, teetä, voileipiä, makkaraa tms. Yhteiseksi hyväksi mukavassa ja leppoisassa hengessä! Rohkeasti vaan mukaan :) Ehkäpä jonakin toisena päivänä voisi järjestää hyvän työn kunniaksi jonkin pienen retken tai muuta kivaa toimintaa. Talkoot voisi ajoittaa esimerkiksi viikonlopulle, sillä arkipäivisin moni on töissä eikä porukkaa ehkä sen takia saavu toivottua määrää(?).

Tuskin on ilmoituksen tekijän vika, jos porukkaa ei kuitenkaan saa paljoa koolle. Ihmiset ovat nykyään niin jääräpäisiä ja mänttejä "tehköön muut" -ajattelijoita, ettei heitä meinaa saada mitenkään puuhastelemaan yhteisten asioiden hyväksi, varsinkaan naapureidensa kanssa. Tai tähän tulokseen minä ainakin olen päätynyt.. Jälkeenpäin sitten valitetaan kaikesta, vaikkei itse ole mukana asioihin vaikuttamassa (esimerkiksi joissain taloyhtiön kokouksissa tms.).

Tsemppiä!

talkoolainenNiinpä! Ei taida se perinteinen makkaranpaistokaan enää houkutella. Mitäs jos järjestäisit arpajaiset kaikkien talkoisiin osallistuneiden kesken? Palkinnon ei tarvitse olla rahallisesti arvokas, arvonnan jännitys siinä enemmän kiinnostaa. Tsemppiä!

LissukkaTalkoissa pitää olla hyvää tarjottavaa. Esimerkiksi yhteinen makkaran - ja lettujen paistohetki yhdistää asukkaita. Naapurit tulevat pikkuhiljaa tutuiksi talkoissa. Olut- limu- ja siiderikorit varmasti houkuttaa väkeä paikalle.

LettuArvauksesi taitaa osua oikeaan. Talkoohenki on kadonnut. Vapaa-aika on monella vähäistä, ja meillä on kaikilla oma tapamme rentoutua. Minä kuulun niihin, jotka eivät pidä talkoista. Kannatan taloyhtiön töiden teettämistä (kuten puutarhatyöt, aidan korjaukset, maalaustyöt etc.) ammattiväellä. Tuloskin on yleensä parempi.

Kullekin ammattinsaMiksi minä en ole osallistunut talkoisiin?

Valitsin kerrostalo-osakkeen (nuorena asunnottomana ja rahattomana) siksi, että voin keskittyä asuntolainan maksuun. Yhtiökokouksessa pyysin ilmoittamaan summan millä voi "hyvällä omalla tunnolla" korvata talkoot. Maksu on vapaa-ehtoinen, mutta niin on talkootkin. Myöhemmin olen saanut lainat hallintaan. Nykyisessä taloyhtiössä ei ole talkoita. Ei oikein ole töitä mitä tehtäisiin talkoilla ja seurustelutalkoista ei tunnu kukaan olevan kiinnostunut.

Vaihtoehto talkoille, minun kohdalla on ollut naapuriapu. Autan ja tarjoan apua, ja otan nykyisin jo vastaan itsekin. Toinen vaihtoehto on ollut omaehtoinen tekeminen. Lakaisen ulkorappuja mennen tullen, siivoan oman kerroksen yleistä tuuletusparveketta, poimin irtoroskat jne. Nykyisin viikkaan keräyspahveja keräyskatoksessa.

Edelleenkään, vaikka nyt olisi aikaa, en halua taloyhtiön asukkaiden kanssa talkoon varjolla seurusteluun, makkaran paistoon, ilmaiseen yhteissaunaan, jne. Ei kiitos. Talkootyö käy, siis oikea tekeminen ja siihen voin osallistua. Seurustelutalkoisiin en, enkä taloyhtiön rahoilla itsensä palkitseminen sen jälkeen, ne ei sovi edelleenkään minulle.

Vaihtoehto talkooseenMeillä kerrostaloyhtiössä ilmoitetaan talkoista todella hyvissä ajoin ja uusi, erinäköinen ilmoitus laitetaan vielä lähempänä ajankohtaa. Syys- ja kevättalkoissa lauantai on ehdottomasti ollut suosituin. Ilmoituksessa on kerrottu millaisia töitä tehdään: kukkien istutusta, oksien leikkausta eli kerrotaan erityisesti kevyistä töistä, joissa ei tarvita erityistaitoja. Lisäksi ilmoituksessa kerrotaan aina, että lopuksi on pullakahvit. Aktiiviset pihanhoitajat myös kutsuvat väkeä mukaan, kun tapaavat pihalla, parkkiksella tai rapussa. Taloyhtiö on nyt 10 vuotta ja tähän saakka on piha saatu hoidettua omin voimin :-)

VihertiimiläinenAsuin aikoinaan kerrostalossa ja silloin pidimme esim. pihan haravointitalkoita. Pyysimme kaikkia asukkaita talkoisiin ja joku keitti talkookahvit ja toi ja joku toi mehut. Jos ei jaksanut siivoilla niin saattoi tuoda tarjottavia ja olla siten mukana ja muuten jutella toisten kanssa.

Kesäkamarin SiruYksi talkoohengen luoja on yhteisöllisyys. Kun talkoot on tehy, on mukava rupatella asioista yhdessä, juoda talkookahvit tai lämmittää talkoosauna, näin palkinto odottaa jo töitä tehdessä. Me sovimme ennen talkoita jo kahveista tms.

ninnaKyllä on talkoohenki mennyt meidän Taloyhtiöstä. Siellä eräs asukas on saanut mesoa kolmekymmentä vuotta niin hän on kuin omistaisi koko Taloyhtiön, määrää kaikesta, ei kuuntele ketään, hänellä on autopaikkojakin kolme. Hän on hallituksen puheenjohtaja, ja samalla hoitaa isännöitsijän tehtäviä tällä hetkellä, kun ei ole isännöitsijää. Seuraavassa kokouksessa kyllä yhtiöön pitää saada isännöitsijä! Talkoohenkisiä kyllä ois muutama, mutta sitten on niitä, jotka ei sovi siihen porukkaan. Meiltä loppui nyt talkoohommat, yritettiin, mutta ei siitä mitään tule, kun on yksi ylitse muiden, mitta tuli täyteen.

TalkoohenkinenKyllä valitettavasti on nykyään niin, että ihmisiä ei saa "talkoohenkisiksi" millään, ollaan niin telkkarin ja "löhöömisen" orjia! Mutta ihanaa, jos löytyy yksikin, jolla SE on ja jaksaa yrittää!

Nämä on tepsineet yleensä: Värikäs, innostava JULISTE, jolla selkeästi kutsutaan koolle ja jo vihjataan, mitä kukin voi tehdä. Ja pääasia on ja on ollut vuosikymmeniä: TARJOILU! Voileipiä, kotitekoista pullaa (isoja), makkaranpaistoa, lettuja muurikalla, tai Wokkia lisukkeineen. En suosittele houkuttimeksi kaljaa tai booleja, että lapsetkin voivat osallistua ja kokea yhdessä tekemisen riemua.

Itse olen oppinut talkoolaiseksi lapsesta asti, joten opetusta olisi jatkettava; perunannosto, pihansiivous, klapitus, metsän raivaus-talkoot on niitä yleisimpiä, mutta yhdessä voisi tehdä vaikka kylätalon, nuorisotilat, leikkipuiston teattereineen. Kaikki on kiinni VETÄJÄSTÄ! Rohkeasti vaan yrittämään, vaikka olisit yksin talkoilemassa! Nappisoppa-periaate on hyvä muistaa; jokainen antaa mitä voi ja osaa, vaikka vain "yhden napin".

TuuliMaariaLapsille vaahtokarkkien grillausta :) vinkuvat niin että niiden on pakko päästä :) eikä vanhemmat kehtaa olla tulematta. Marketista saa tosi isoja grillaamiseen soveltuvia vaahtokarkkeja.

Hyvää täyttävää salaattia yms. niin kaikki äidit välttyvät ruuan tekemiseltä ja lähtevät mieluummin kuka sitä makkaraa aina jaksaa syödä. MYÖS hinta-arvio mitä maksaa talkootyöt teetettynä ulkopuolisella yrittäjällä.

santraYritetty on kaikin keinoin! Viimeksi organisoin omatoimitalkoot, joihin jokainen voi osallistua milloin itselle parhaiten sopii. Pyysin laittamaan itselle viestin mitä on tehnyt, toiset laittoivat ja toiset ei mutta positiivisen puskaradion kautta kaikki "jäi kiinni"! Pidin itse huolta siitä että jokainen osallistuja tuli mainituksi ja saivat palkinnoksi ilmaisen saunavuoron taloyhtiöltä. Näihin talkoisiin osallistui suurin joukko vuosikausiin :)

HekeLeivo itse pullaa tai piirakkaa tai osta kaupasta pakastevalmiit uuniin pullia, pari pussia. Leivo pullat uunissa ja keitä kahvia termospulloon. Laita mehua kannuun. Ota kaapista jokin kotoinen pöytäliina ja mene (toivottavasti teillä on yhteinen, ainakin penkki pihalla)asettele pullat koriin ja kahvit ja mehut esille. Istuskele siinä vaikka lehti tai kirja mukana ja kun naapuri tai kaksi ja enemmän kävelee ohi, niin pyydä niitä kaveriksi kahville. Pienestä ja vähästä kasvaa valtaisaa; myös yhteinen talkoo- ja talohenki.

KarinEhkä makkaran grillaus kylmine oluineen ym talkoiden jälkeen taloyhtiön pihalla toimii houkuttimena.

SatuPorukkahenki syntyy pitkin vuotta: aamuisin tervehtiessä, ovia toisillemme availlessa, pihapoluilla rupatellessa, avun pyytämisessä, vitsien kertomisissa. Kukaan ei halua kokea, että joutuu kantamaan valtavaa vastuuta yksin.
Jos taloyhtiönne talkoot eivät toteudu kaikkien osalta, voisivatko ne toteutua edes muutaman yhdessä viihtyvän osalta? Eikö ole hienoa, että saat(te) hyväntuulisina tehdä palveluksia samassa talossa asuville? Nekin, jotka eivät muka huomaa tehtyä työtä, huomaavat kyllä. Ehkä heillä on aivan oikea ja todellinen syy olla osallistumatta. Voisimmeko hyväksyä sen ja tehdä työn heidänkin puolestaan? Leppoisasti muotoiltua kutsua vain kehiin ja paikalle tulevien kanssa puuhakas parituntinen työstä nauttien.

JaanaTaloyhtiössä ei voi käskyttää... Jos järjestät talkoot, pidä huolta, että talkoiden lopussa odottaa palkinto: pullakahvit, makkaranpaistoa ja salaatti ja alkoholiton juoma tms. Kerää aktiiviporukka, joka tulee mielellään talkoisiin. Sellaisiakin on! Tiedota hyvin talkoista!

TarriItse olen kokenut mukavana sellaisen tavan, että kun pyydetään mukaan talkoisiin, on pyydetty samalla tuomaan jotain syötävää tullessaan, esim. joku voisi tuoda kahvia, joku kertakäyttömukeja, ja usein joku haluaa itse leipoa tai voi myös kaupasta tuoda leipää salaattia leikkeleitä limua munkkeja. Se kahvi ja limuhetki on tärkeä osa toimintaa. Ja osia voi vuorotella. Välillä sovitaan, että joku muu on tavallaan vastuussa ja pyytää ihmisiä mukaan ja tuomaan jotain tullessaan ja kun on luvannut tuoda jotain tullessaan, ei voi jäädä pois, muutenhan tarjoilu ei onnistu, kun esim. kahvi puuttuu. Osallistumisesta vapaaehtoiseen talkootoimintaan saa hyvän mielen ja näkee ihmisiä.

OsallistujaKerro talkoista ajoissa ja sellaisissa paikoissa, joista jokainen näkee ilmoituksen noin muutama viikko ennen tapahtumaa. Jos taloyhtiö ei ole liian iso, voisi jokaisen postilaatikkoon myös tiputtaa viestin paria viikkoa ennen.

MiiaPyydä tarjoukset vastaavasta työstä muutamalta yritykseltä ja laita hinnat per osakeneliö esille. Kummasti alkaa kiinnostaa. Testattu on ja toimii. Jos ei kykene osallistumaan, pieni lahjoitus osallistuvien virkistykseen ajaa saman asian.

KariHei! Kutsuun voisi laittaa talkootyön ohessa jonkin yhteisen, kiinnostavan keskusteluaiheen, esim. ehdotuksia leikkipaikan kunnostuksesta, siivouksen/lumien aurauksen toimivuus, mahdolliset huolto-/kunnostustarpeet. Näin porukka saa samalla mielipiteet esille ja tuntevat voivansa vaikuttaa. Ehdotukset voi myös pyytää paperilla, niin ne kirjataan selkeämmin ja on hallituksen helpompi pohtia asioita jatkossa. Ja tietysti kahvitarjoilu tai pientä grillipurtavaa saattaa myös houkutella mukaan. Ajankohta on myös tärkeä, ennen en itse päässyt mukaan, kun talkoot oli aina viikonloppuna, nykyisin onneksi viikolla.

TerttuAina se vaan nykyaikana on vaikeaa saada jengi koolle. Yksi "porkkana" on meillä ollut se, että tehdyn työn jälkeen on ollut tarjolla tosi hyvää ruokaa kaikille. Olen innokas ruoan laittaja ja leipoja, joten saan porukat talkoisiin. Ei siinä muuta tarvita.

KotihengetärHei!

Meillä talkoohenki toimii! Laskiaisena meillä on taloyhtiömme pihassa "Laskiaisrieha": Haemme potkat hallista ja keitämme hernerokan itse. Lisukkeena on näkkileipää. Alkumaljaksi 2 senttiä punssia! Viime talvena osallistujia oli n. 30 (talossamme on 64 asuntoa). Näin varmistamme, että talkooväkeä on keväisin ja syksyisin.

Keväisin ja syksyisin normaalit talkoot isossa pihassamme ja tehtävää riittää kaikille haravoinnista jänisverkkojen pystyttämiseen ym.

Olemme todenneet, että talkoilla pitää tehdä helppoja, kaikille sopivia asioita.Jätämme ammattilaisille varsinaiset remontit jo pelkkien vastuuvakuutusten ja takuiden takia. Talkoot pitää olla taloyhtiön puheenjohtajan hanskassa, joka toimii työnjohtajana. Ei ole mitään kehnompaa kuin se, että ihmiset tulevat eikä kukaan oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Listatkaa asiat ja jakakaa työt.

Uurastuksen jälkeen pitää olla kunnolliset tarjottavat ruuan ja juoman suhteen, jotta mukava yhdessäolo jatkuu vielä jatkossakin.

Ympärivuotinen TALKOOVAKUUTUS pitää olla voimassa.

Iloisella mielellä talkoisiin!Meillä on myös vuosittain perinteiset PIHAJUHLAT elokuun puolivälin jälkeen. taloyhtiö tarjoaa juomaa, grillimakkaraa ym. purtavaa ja osallistujat saavat tuoda nyyttikestiperiaatteella omiaan. Lapsille oma kilpailunsa, leikkinsä ja aikuisille tietokilpailu (Positiivareiden Päivän Pähkinät on oiva apu) ym. Lähetämme kutsut n. 1,5 viikkoa ennen juhlia ja pyydämme vastaukset osallistuvilta. Aamulla vedetään Suomen lippu salkoon ja virittäydytään heti aamusta juhlatunnelmaan.

Taloyhtiössä on voimaa!

Puheenjohtaja anwiVärvää talosta nuoria lapsenkaitsijoiksi talkoiden ajaksi.

TuireMeillä toimii niin että talonyhtiön grillipaikalle: kitaransoittaja, laulusta tykkääviä ja hyvää syötävää & juotavaa ja kiva yhteinen ilta on taattu

AnneliVuoroin vieraissa. Talkoitakin voi tehdä eri teemoilla. Mukaan paljon huumoria ja mukavaa mieltä!

BisaNteMeidän taloyhtiössämme olen pyrkinyt luomaan yhteistä henkeä varmistamalla, että tervehdimme käytävillä ja pihassa törmätessämme, yhtiön viestinnässä ja etenkin talkoo- tms. viesteissä pyrin käyttämään positiivista ja ystävällistä sävyä (perus virallisen sijaan), sekä allekirjoittamaan hallituksen jäsenten etunimillä eikä vain kasvottomalla "hallitus". Lisäksi, kun talkootiedotteet on jaettu, on hyvä olla valppaana ja jutella muiden asukkaiden kanssa tervehtimisen yhteydessä: "muistattehan tulla talkoisiin?" tai "kai te olette merkanneet talkoopäivän kalenteriinne?" Silloin yleensä ihmiset alkavat juttelemaan talkoista tarkemmin ja sitten mielellään tulevat mukaankin!

Hallituksen jäsenKivat ja helpot tarjottavat, esim. makkaranpaistoa talkoiden jälkeen yhdessä rupatellen.

leleVanhan ajan tyyliin: osallistujille jaffat / wichyt + makkarat

kka1968Oma kokemukseni on että " me" yli viisikymppiset "muistetaan "ja osallistutaan talkoisiin paremmin kuin nykypäivän ihmiset. Oma kokemukseni vanhempainyhdistyksen toiminnasta oli : meillä oli talkoohommana jääkiekkokaukalon avajaiset, siinä arvanmyyntiä ja kahvin ja makkaran myyntiä talkoilla. Yhd. kuului n.15 henkeä. talkoisiin meitä tuli 4. Lähes kaikki olivat lupautuneet tulemaan. että näin. no homma hoidettiin ja seur. syksynä jäin pois porukasta. Olen innokas osallistumaan mutta lannistuu väkisinkin kun hommat jää aina muutaman hoidettavaksi? No taas olen mukana täysillä vanhusten ystävä-toiminnassa ja se jos mikä on palkitsevaa!

HaavemaaIdeoimme yhdessä yhtiökokouksessa mitä talkoissa tehdään ja sovittiin samalla kaikille sopiva aika. Osallistuminen oli 95% ja tunnelma mukava :)

MargitGrillimakkaraa ja juomaa tai patonkia ja salaattia tarjolle. Ruoka tehoo aina.

SukseeMeidän pienessä kolmen asunnon taloyhtiössä ei moista ongelmaa ole lainkaan. Välillä tehdään yhdessä ja välillä vuoronperään omin päin. Ja naapurin vanhus on vapautettu kokonaan talkoista ja häntä myös autellaan aina ohi kulkiessa pienissä asioissa. Talkoohenki ja toisista välittäminen kunniaan!

EkuMeidän taloyhtiössä (15 asunnon rivari) talkoisiin tulee kutsu postiluukusta keväisin ja syksyisin jossa värikuvia esim pensaiden leikkaus on otettu valokuva kohteesta. Luettelon lopussa lukee että palkaksi perinteisiä grilliherkkuja + juomaa .Näin meillä ja yli puolet aina talkoissa mukana.

Iiris-55Meillä ainakin toimi seuraava: Päivällä talkoita johon kuului mm. pyöräkellarin siivous johon sitten naisvoimissa järjestimme tarjoilun illan päätteeksi ja Meidän perheemme (vanhemmat ja kolme lasta) esitimme nukketeatteriesityksen joka sopi kyllä kaikille. Löysin sen aikoinaan vanhasta kansakoulun lukukirjasta ja hieman lisäillen sekä käsinuket tehden siskoni avustuksella... kaksi metsätonttua, susi, kettu, puput...ym. Kysehän oli tietysti ketun ruokavalion muuttamisesta pupuista porkkanoihin :) Kaikilla oli hauskaa sen voin vahvistaa. Kyllä aikuisetkin tarvitsevat naurua! Ilta kyllä jatkui nuorempien nukkumaan mentyä... mutta hauskaa riitti sillä syntyi spontaanisti lisää esityksiä ja ihan sallittujen rajoissa.

RiittaTalkoot tuottaa hyvää: naapurituntemus ja yhteishenki kasvaa, saadaan yhteistä viihtyvyyttä aikaan ja rahaa säästyy...esim. käydä teatterissa, järjestää kesäiset pihajuhlat tai pikkujouluiltamat ja saada elämään näin iloakin ahkeroinnin jälkeen! Näin voi syntyä jopa ystävyyksiä ja tärkeää, vapaaehtoista apua vaikkapa lastenhoidon merkeissä.

Yhdessä hyvää :)Aika vaikeaa se on, ja joskus tuntuu että pitäisi hankkia iso korillinen olutta, että saisi väkeä mukaan. Hyvät voileivät ja kahvit, makkaranpaisto ..näillä houkuttelin kyläläisiä kyläyhdistyksen talkoisiin vaihtelevalla menestyksellä. Kannattaa muuten tarkistaa ettei ole mitään tärkeitä kisoja ym. tapahtumia juuri silloin lähistöllä tai televisiossa, kun pitäisi olla talkoilemassa.

HelskyIhminen on siitä ihmeellinen olento että aina täytyy saada jotain korvaukseksi. Yleensähän talkoissa se on ruoka ja hauskaa seuraa eikä talkoissa väännetä hiki hatussa. Kuuluuko kaveripiiriisi armoitettu tarinankertoja, vitsiniekka tai kitaransoittaja? Pyydä hänet mukaasi vaikkei asuisikaan taloyhtiössänne; talkoissa pidetään usein pikku mehutaukoja jolloin kaverisi voi hiukan "esiintyä"...kaikilla on hauskaa. Näin saat talkooporukan seuraavallakin kerralla kokoon. Mutta aloita pienesti; tee ilmoitus jossa kerrot jostain lähes kaikkia vaivaavasta ongelmasta, esim. roskakatoksen maalauksesta ja siivouksesta. Järjestä tarjottavaa talkoolaisille, kerro sekin ilmoituksessa; talkoiden jälkeen paistamme makkaraa / pihvejä / maissia / tikkupullaa / suklaa-banaania / mitä nyt keksitkin.

Talkoissa ei saa olla viittätoista asiaa; urakkahan tuntuu mahdottomalta. Mutta kun yksi asia saadaan nopeasti kuntoon, tapaa ihmisillä olla vielä virtaa haravoida se yhteinen etupihakin. Hyvä tietysti olisi jos sinulla olisi joku samasta taloyhtiöstä kaverina jakamassa järjestelyurakkaa; rahat tarjottaviin kyllä löytyy taloyhtiön tililtä, kysy isännöitsijältä. Isännöitsijällä voi olla antaa myös neuvoja ja mahdollisia tarvittavia työkaluja. Organisoinnissakin hän voi auttaa mutta järjestelyvastuu jäänee sinun harteille.

Kannattaa kiinnittää asukkaiden huomio myös siihen että yhtiövastike nousee mitä enemmän palkkatyöntekijöitä tilataan; kuuden astian roskakatoksen maalaus ammattityönä maksaa äkkiä reilusti yli tonnin, talkooeväät ja tarvikkeet saatte parilla sataa.

Itse eräissä talkoissa strippasin; makkaranpaisto oli meidän puutarhassa, olin jo menossa suihkuun mutta ajattelin hiiligrillin sytyttäväni ensin. Menin siis kylpytakki päällä puutarhaan jossa jo talkooporukka istuskeli "rankan" homman jälkeen; sytytin grillin ja siinä samalla kylpytakin hiha alkoi palamaan... ei auttanut muu kuin takki pois ja juosten sisään. Ulkona olevat sammuttivat takin ja minä kävin suihkussa. Säikähdyksellä selvittiin, ja naurulla! Arvaa oliko seuraaviinkin talkoisiin tulijoita? Todellakin ja legendaarista jutunjuurta stripparista joka esiintyi talkoissamme.

StrippariAinakin joskus on tepsinyt sellainen juttu, että ilmoitukseen on laitettu "Ruokatilauksen voi tehdä Pizzerian listalta; myös lapset mukaan". Lista laitettu talkookutsun liitteenä näkyviin ilmoitustaululle. Koko perhe voi tulla mukaan ja ruuanlaitto-ongelmia ei ole.

Jorma L


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot