Pe 28.4.Ilpo, Tuure, Ilppo, Ture» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


Lähes joka aamu sama juttu: kohta teini-ikää lähestyvää tytärtä saa herätellä useampaan otteeseen – tuloksetta. Neiti makaa sängyssä eikä pääse ylös. Kaikkea on kokeiltu, mikään ei tunnu toimivan. Miten aamut saisi luistamaan niin, että ne alkaisivat ihanan positiivisesti, ja koko perheellä olisi parempi mieli?

Vastauksia 120Kun itse olin teini, uni ois myös maistunut aamulla, isällä oli ihana keino herättää: kuuma kahvikuppi käteen hymyn kanssa, se aina tepsi.

KekeAntaa neitin maata. Uni tekee hyvää nuorisollekin. Pääasia, että hän on mennyt nukkumaan illalla jo klo 20:00. Lisäopetuksen antaa myös hänen parhaan kaverinsa kanssa tehty sopimus aamuherätyksestä, eli kaveri tulee hakemaan häntä ennen kouluun lähtöä. Herätys on aina mukava, kun on jotain minkä vuoksi herätä. Koulu ei ole riittävä syy.

Talkkari vaanOlen antanut nuorelle mahdollisuuden näyttää miten hän itse itsenäisesti toimii ilman äitiä aamuisin (lähteehän hän joskus töihinkin ilman äitiä) niin hän herää joka aamu itse kelloon ja laittaa aamupalan ja lähtee kouluun. Aikani tästä sanoin ja paasasin mutta nyt se luonnistuu tosi hyvin! Vaati totuttelua 7 luokan syksyn.

RiituSanoin aikanaan omille koululaisilleni, että he vastaavat itse heräämisestään, ostin jokaiselle viidelle herätyskellon kun koulu alkoi. Minä en voi mennä kouluun heidän puolestaan, vaan menen itse töihin ja koulukuljetus lähtee määrättyyn aikaan, se ei odottele. Sovi tämä asia, jokaisen on vastattava omasta elämästään ja tehtävistään. Jätä vaikka nukkumaan jollei herää aikanaan, kyllä hän pian oppii muutaman aamun jälkeen.

viisi vilkastaRauhoittava keskustelutuokio jolloin teini saa koko huomiosi, sitähän teini tarvitsee. Tiedän että aamuhetkeen ei yleensä tuollaista aikaa tahdo löytyä, mutta sehän on vain järjestelykysymys, eli herää itse sen verran aikaisin että saat muut asiat pois alta, viisi minuuttia pelkästään teinille riittää varmaan ja alku voi olla hankalaa mutta sitkeys palkitsee ja usko pois, siitä saa itsekin tosi paljon!

Kokemusta onItse yritin aina vedota lasten omaan vastuuntuntoon ja omatuntoon, koska kaikilla sellainen yleensä on. Paras keino olisi, jos keskustelisitte asiasta ja jättäisitte heräämisen lapsen omalle vastuulle. Tehokkainta se olisi, jos kaikki muut olisivat pois kotoa ja jättäisit jonkun kovaäänisen vekkarin niin, että hän kuulee sen, mutta on noustava sammuttamaan. Radikaalia ehkä, mutta tärkeintä on että lapsi itse tietää, että muita ei paikalla ole ja nimenomaan luotatte siihen, että hän itse selviää.

VeeraTämä ei välttämättä ole mikään positiivinen keino, mutta toimii varmasti. Joskus 60-luvulla nukuimme nuoremman sisareni samassa jenkkisängyssä ja aamuisin herääminen oli yhtä tuskaa tälle illanvirkulle sisarelleni. Minua taas hermostutti se, että äiti joutui kymmeniä kertoja joka aamu herättämään tätä sisartani. Sitten tuli se kerta, kun en enää kestänyt. Nokkelana tyttönä hain kylppäristä napollisen vettä ja vualaa!  Tyttö heräsi heti, kun oli saanut napollisen vettä naamalleen! Tämän jälkeen minä määräsin suunnan ja hän vauhdin kun mentiin ympäri huushollia :D  Tämän tapahtuman jälkeen, jos oikein muistan, niin äidin tarvitsi vain kerran tulla sanomaan, että nyt pitäisi herätä :D!

Säde Salo-SomppiOnhan kännyssä saldoraja!? Ei mitään 1E/pv (puhuvat yölläkin kännyyn). Känny pois ja TV kiinni viim. klo.22.00 sulake irti jos pitää tapella asiasta...  ja monivitamiinit käyttöön, herääminen on helpompaa. Huomaan että kyse on pojasta..:) tyttöjen on kerettävä meikata!  Myös viikkorahasta voi vähentää joka koulumyöhästymisestä yms.

SariEi siihen ole keinoja, mutta se menee ohi. Parasta minulle oli, kun omat olivat teinejä, että annoin heidän itse hoitaa heräämisen ja kouluun joutumisen. Jos nukkuu pummiin, kyllä koulu hoitaa sanktion ja jokaisen on syytä opetella tulemaan toimeen omillaan. Toinen mihin teinien vanhempien on turha aamulla puuttua, on pakkasajan pukeutuminen, siihen auttaa vain "siperia" ja silloin ei tarvitse uhmata vanhempia ja lähteä ilman pipoja ja kunnon läMmintä kerrosta;))

Sinde


Meillä auttoi sarastusvalo eli teini-ikäiselle tyttärelle hankittiin herätyskello, jossa on sarastusvalo. Nyt aamut sujuvat eikä tarvitse jatkuvasti patistella

PirjoAikaisemmin vain nukkumaan. Televisio ja netti kiinni illalla ja piuhat pois jos ei muu auta. Myös palaveria illalla koko perheen kanssa vois lisätä ja keskustella ja keskustella vain asioista niiden oikeilla nimillä...kyllä se siitä!

HessutyttöTeiniä en ole vielä herätellyt, mutta heräämisvalo on helpottanut mieheni takkuisia aamuja ja töihin lähtö on helpompaa.

HennaJoskus täytyy ottaa kovat aseet käyttöön. Mitä jos teinityttäresi saisikin nukkua jonakin aamuna juuri niin pitkään kuin huvittaa ja hänen joutuisi sitten itse selvittämään koulussa miksi myöhästyi. Kuulostaa varmaan julmalta, mutta me aikuisetkin opimme joskus vain erehdyksen kautta.

SissiItse kokeilisin varmaan jotain palkitsemiskeinoa :)  Arvioitte mennyttä viikkoa aina perjantaisin ja sitten jos esim. enemmistö aamuista on sujunut hyvin niin silloin perjantaina voi teini odottaa jotain pientä palkintoa. :) Elokuvaliput, videovuokraamoon "lahjakortti", pizzarahat, vähän kauemmin aikaa netissä roikkumiseen jonain päivänä... jne. Teinien aivoilla keksittäviä palkintoja :)
Tsemppiä!

Perheessä ei vielä ihan teini-ikäisiäOmia kokemuksia minulla on antaa ainoastaan vastapuolen näkökulmasta - olen nykyisin 24 joten kauaa noista omista vastaavista ajoistani ei ole. Teineillähän on jo fysiologisesti unentarve aikuista paljon runsaampi, ja uskonkin ettei kukaan teini laiskuuttaan aiheuta ongelmia tällä aamu-unisuudellaan. Kerrot, että tilanteessa on vedottu tunteisiin ymmärtääkseni kiristyksen, lahjonnan ja uhkailun keinoin. Oletteko kokeilleet sympaattista lähestymistapaa? Eli, istuisitte yhdessä alas juttelemaan, kertoisit (tai vastaavasti sinä ja muut perheenjäsenet) että teistä ei tunnu kivalta aloittaa aamujanne näin. Kerro, että sinulla kuitenkin on velvollisuus hänet saada ylös, ja se on hänen (teinin) oman etunsa mukaista. Miksi sinun siis pitäisi käyttää ensinnäkin ajallisesti suuri osa aamuistasi (kelläänhän ei liikaa aikaa aamulla tunnetusti ole) hänen ylössaamiseksi, jos hän ei ole valmis antamaan mitään vastakaikua vaikka se vaikealta tuntuukin. Voisin hyvin kuvitella, että oman rakkaan äitini tai isäni tällainen tunteisiin vetoaminen olisi minulle saanut niin huonon omatunnon, että olisin pystynyt näkemään asian heidän kantiltaan ja halunnut muutosta asiaan.

Juttelun jälkeen voisitte yhdessä miettiä keinoja ylösnousun helpottamiseksi. Olisiko se ehkä pöydässä odottava aamupala, kahvi- tai teekuppi, asteittain herättävä kirkasvalolamppu (oma suosikkini). Toimivaksi keinoksi olen itse todennut myös herätyskellona toimiva radion, jonka teini voisi itse sammuttaa ja sen jälkeen radio jäisi päälle hänen huoneeseensa. Mielestäni lampun ja radion kaltaiset ratkaisut ovat parhaita, koska ne herättelevät ihmistä pikku hiljaa unesta. Tällöin molemmille pitää vaan varata tarpeeksi aikaa, eli esim. radioherätyskellon voisi ajastaa päälle jo jopa 15-20 min ennen heräämisaikaa.

Lopuksi haluaisin vielä mainita taustoistanne tässä suhteessa tietämättä, että terveelliset elämäntavathan edistävät ihmisen luonnollista rytmiä ja unenlaatua ja määrän kohdilleen asettumista. Ulkoilu ja liikunta ovat tärkeitä. Vitamiinit: näin talvisaikaan teinille voisi antaa c-vitamiinia niin aamulla kuin illalla, lisäksi d-vitamiini syyskuusta kesäkuulle asti ja kalanmaksaöljy tai omega3-napit. Terveellinen ruoka, erityisesti niin ettei ruokavalio ole iltapainotteinen (!), ja iltaa kohden hiilihydraattien vähentäminen eli iltapala voisi olla protsku- ja kuitupainotteinen. Esim. rahkaa ja marjoja. Tuoteselosteita tutkimalla voi löytää monia itselle (teinille) sopivia vaihtoehtoja makumieltymysten mukaan.

Tsemppiä teille, koko perheelle yhteisen sävelen löytämisessä uniasioissa!

EmiliaMiksi sinä otat vastuun jo teini-ikään ehtineen tyttären heräämisestä. Nuorille pitää antaa vastuuta ja tekemistä. Sovi hänen kanssaan siitä että hän itse vastaa heräämisistään. Ethän sinä ole vastuussa enää aivan kaikesta vaikka nuori olisi alaikäinen. Jos hän osaa pukea vaatteet itse päälle, lukea, kirjoittaa ja käyttää rahaa osaa hän myös itse nousta ylös. Itse hänen on vastattava aikuisenakin tekemisistään.
tehkää sopimus hän vastaa itse heräämisistään ja sen jälkeen hän on itse vastuussa kouluun lähtemisistä ja muista lähdöistä. Vastuuta ja kellokauppaan.

Marjo (kahden pojan äiti)Meillä oli sama rumpa aikaisemmin. Viime syksynä koulun alkaessa ostin tyttärelleni herätyskellon ja ilmoitin, että hän saa itse huolehtia ylösnousemisesta ja kouluun lähdöstä. Tämä toimi ja minun ei ole enää tarvinnut herätellä häntä aamuisin.

PirkkoKokeile antaa vastuu heräämisestä teinille. Elämähän on valintoja täynnä ja ensimmäinen valinta aamulla on nousenko ylös vai jäänkö sänkyyn, tämä valinta on myös tällä teinillä. Jos myöhästyy koulusta niin sekin on valinta.

Myös se on valinta jos ärtyy vanhemmille herättämisestä, käyttäydynkö kauniisti vai en. Ja jos käyttäytyy epäasiallisesti kannattaa jättää toinen huomiotta (=huonolla käytöksellä en saa huomiota).

Teininkin pitää ottaa vastuu omasta käytöksestään ja tekemisistään. Teini-ikä ei ole ajanjakso elämässä jolloin saa tehdä mitä huvittaa ja piiloutua iän taakse.

Eli ilmoita neidille, että huomenna herätät kerran ja sen jälkeen vastuu aamusta kuuluu hänelle itselleen.

ElisaOn tainnut tulla valtapeli tuosta aamuheräämisestä... Entäs jos herättäisit vain YHDEN kerran, ja loppu olisi tyttären omalla vastuulla. Onhan hänellä herätyskello / kännykkä, minkä herätys aamulla tarkoittaa, että pitää nousta ylös! Jos antaisitte vaan myöhästyä muutaman kerran koulusta tai jostain, niin eiköhän oppisi nousemaan. Vastuuta tyttärelle itselleen siis!

Mummo, 56 v.Hei, Olen nyt 52 -vuotias iloinen, aamuvirkku nainen. Kun itse olin teini, isälläni oli myös ongelma heräämiseni johdosta. Huom! Itse en kokenut heräämistäni ongelmaksi. :) Hänen ongelmansa loppui aamuun, kun hän otti sänkyni päädystä kaksin käsin kiinni ja nosti sänkyä niin korkealle, että tipahdin lattialle! Sen jälkeen aamuherätykseni hoidin niin, että heräsin jo hyvissä ajoin ennen isän tuloa. Sen pituinen se ongelma! :) Ja vielä ollaan isän kanssa mitä rakkaimmat ystävät!

JaanaHei Heidi, meillä on kolme, jo nyt aikuista lasta. Kun lapsemme olivat pieniä koululaisia, emme koskaan joutuneet herättelemään heitä kouluun, puhumattakaan että olisimme joutuneet monia kertoja patistamaan heitä ylös. Olemme siis vanhempina päässeet todella helpolla tässä suhteessa. Olemme kasvatuksessamme korostaneet alusta lähtien kunkin omaa vastuuta itsestä. Esikoisemme oli todella riemuissaan ja ylpeä, kun ostimme hänelle ensimmäiselle luokalle mennessään herätyskellon. Samoin teimme kahdelle nuoremmallekin. He tunsivat, että he ovat jo isoja koululaisia ja heihin luotettiin. Läksyjen teossakaan heitä ei tarvinnut patistella, vaan he tekivät ne aina tunnollisesti itse omasta aloitteestaan. Jos joskus kävi niin, että he eivät olisi jaksaneet tai heitä ei olisi huvittanut tehdä jotakin kouluun liittyvää asiaa, niin sanoimme että sinä itse olet vastuussa opettajalle, emme me vanhemmat. Sinähän se siellä koululla sitten selittelet opettajalle miksi et ole tehnyt jotakin sovittua juttua. Vastuun ottaminen omasta itsestä ja tekemisistä tai tekemättä jättämisistä on perusasia koko omalle elämällemme kaikilla osa-alueilla. Kehottaisin keskustelemaan teininuoresi kanssa vastuusta yleisellä tasolla sekä henkilökohtaisella tasolla, siis mitä se vastuu oikeasti merkitsee.

LenaAvaan teinin oven ja päästän koiran hoitamaan homman :) Koira herättää kaikkein lempeimmin :D Pian sieltä saatetaan tulla jo sylitysten keittiöön <3

MarjoHei! Meidän murkku-pojalle (13 v.) auttoi pimeimpänä aikana pahimman yli sellainen aamusarastuslamppu. Ainakin oli helpompaa kuin ilman sitä...

äippäHeippa! Ymmärrän Heidiä. Olen 23-vuotias, enkä vieläkään pääse sängystä ylös kuin pahimmillaan tuntien raastavan taistelun jälkeen. Sen jälkeen olenkin iloinen ja energinen koko päivän, eli en katso olevani muuten masentunut tai hankala. Herääminen vaan voi olla todella vaikeaa joillekin. Minua auttaa kirkas valo, tieto erityisen houkuttelevasta aamupalasta tai muusta houkuttimesta, joka odottaa välittömästi sängystä nousun jälkeen. Esim. ylellinen, ihanan tuoksuinen suihkugeeli on hyvä! Usein haluaisin nousta, mutten vaan kerta kaikkiaan jaksa. Silloin auttaa pieni lihasten herättely, vaikka vaan raajojen heiluttelu ja vatsalihasten jännittäminen. Näin alan pikkuhiljaa kokea olevani enemmän ja enemmän hereillä. Myös oma lempimusiikki auttaa, nopea tempo nostaa sydämen sykettä ja sitä kautta vireystilaa.

Tänäänkin lopulta ylös päässyt:)Hei, voimia sinulle!  Älä ihmeessä anna periksi tai lähde mukaan tuohon "peliin". Pahimmillaan se johtaa siihen, ettei teini nouse sängystä yläkoulussa. Tällaisesta kierteestä on tullut monta huostaanottoa. Kerro siis selvästi, että aamulla noustaan ylös ja mennään kouluun. Jos ei mennä, viranomaiset puuttuvat. Tue muilla tavoin, mutta tällaisesta ei pitäisi edes joutua keskustelemaan. Vanhempien tehtävä on tuottaa myös pettymyksiä, sängyn vierellä on turha paapoa ja lirkutella. Muutkin menevät kouluun.

Kyseessä voi olla myös masennus tai muut kouluongelmat. Yritä avata keskustelu tästä aiheesta. Kotiin jääminen ja ylösnousun vitkuttelu ei auta tätä asiaa. Pahentaa vain.

Iloa ja kaikkea mukavaa tekemistä iltoihin ja aamulla kouluun.

Äiti myösMinulla on kolme peruskouluikäistä lasta. Ensimmäisestä luokasta lähtien heillä on ollut omat herätyskellot aamulla herättämässä. Periaatteesta en ole aamuheräämisiin puuttunut. Jos aamulla myöhästyy koulusta, mitä on tapahtunut hyvin harvoin, niin siitä ottaa opikseen. Minä tosin olen yleensä aamuisin jo lähtenyt töihin kun lapset heräilevät. Se vaan on ollut itsestäänselvyys eikä asiaa ole erikseen mietitty.

MinttuHeidi Hyvä! Anna vastuu tuon ikäiselle herätyksestä itselleen. Hän tuntee kellon ja kännykkäherätyksen. Sen jälkeen kun on kerran tai pari myöhästynyt, muistaa varmasti nousta ajoissa. Säästyt jankutukselta ja saat paremman päivän aloituksen itsellesikin. Luotat vain lapseesi ja kerrot, mitkä on toimintatavat tästä eteenpäin. ystävällisesti

Sisko KouvolastaNiin kamalalta kuin se kuulostaakin, herääminen kannattaa jättää teinin omaksi asiaksi. Herätyskello (tai vaikka useampi) soimaan ja vastuu siirtyy hänelle. Muutaman "pommiaamun" jälkeen yleensä alkaa tapahtua ja herääminen nopeutua. Kouluun kannattaa asiasta kyllä olla yhteydessä ja kertoa meneillään olevasta opetteluprojektista. Kärsivällisyyttä ja tsemppiä. Se, että pystyy pysymään poissa teinin herättelypuuhista vaatii nimittäin hurjasti malttia, hermoja ja ns. kisakestävyyttä.

IrmeliOma 12 -vuotias poikani on nykyään myös hidas herääjä. Niinpä minä varaan hänen herättelyynsä aikaa aamulla; 15 minuuttia ennen pakollista heräämistä käyn laittamassa hänen huoneeseensa valot ja silittelen häntä vähän ulos unen maailmoista. Kun sitten on pakko nousta, menen mukaan "heräämään", juttelen ja tsemppaan tulevaan päivään. Omaa heräämistäni olen siirtänyt 15 minuuttia aikaisemmaksi, jotta ehdin tämän heräämisrituaalin hoitaa aamuisin. Palkintona on vähemmän äksy teinin alku ja rauhallisemmat aamut. Joku voi väittää tätä pilalle hemmotteluksi, minä väitän sitä tosiasioiden hyväksymiseksi ja niiden mukaan elämiseksi.

RiittaOmat kolme lastani ovat aina olleet niin innostuneita lähtemään kouluun, ettei ole ollut isosti ongelmia. Jos peti houkutti jatkamaan unia, tarvitsi vain muistuttaa, että sitten ei mennä kouluun. Kyllä sai juniori vauhtia kinttuihin.

ÄitiliiniKahden aamu-unisen tyttären äitinä olen saanut herätellä omia tyttäriä. Oma äitini sai herätellä minua kun olin nuori. Aikuinen tytär herää jo itse. 12-vuotiasta saan herätellä edelleen. Kun säilyttää itse positiivisen asenteen, eikä hermostu, se voi tuottaa tulosta. Pitäisikö luvata hänelle jokin kiva juttu, jos heräämiset onnistuvat? Onnea aamuihinne!

T. PMoi Heidi, sama kuvio meidän perheessä :) Mun tekniikkani on tämä: Kun olen itse katsonut aamutelkkarin uutiset ja juonut kahvini, vaihdan TV-kanavan Music TV:lle ja popitan nuorisomusiikkia sopivalla volyymilla. Itsekin tulen paremmalle mielelle ja musiikin rytmi piristää omaakin aamua. Nuoriso on selkeesti paremmalla tuulella heti aamusta :)

SariMiksi sinun pitää herätellä teini-ikää lähestyvää nuorta. Eikö hän tunne kelloa tai osaa käyttää herätystoimintoa? Aika siirtää vastuuta nuorelle itselleen. Eihän kukaan halua aloittaa aamuaan riitelemällä - ikinä! Mielestäni kaikilla on oikeus aloittaa aamunsa omalla tavallaan. Siitä syystä meillä ei juuri aamuisin sanoja käytetä, vaan kaikki hoitavat omat aamutoimensa omalla tavallaan ja itsenäisesti.

Jos hän tarvitsee unta enemmän kuin 8 tuntia, kannattaa pumpata häneen hieman vitamiineja.

Äippä*3Hei! Menen hyvin rauhallisena huoneeseen, en puhu mitään, alan rapsuttaa hyvin hellästi poskesta tai olkapäästä ja hän nousee saman tien.(Myös kehu, kannustus, rajat ovat tarpeen)

TarjaLahjonta - paras keino. Euro jokaisesta täydestä koulupäivästä, jonka on ensimmäisestä tunnista lähtien. PS.Älä maksa ennakkoon koko vuotta :)

yks äiti vainMeillä oli sama ongelma aikoinaan. Sitten kyllästyin ja eräänä iltana ilmoitin että huomisaamuna sanon vain yhden kerran että "herätys" ja tein kuten lupasin. Unikeko ei reagoinut vaan jäi nukkumaan lähtiessäni töihin. - Oli kuulema myöhästynyt 1,5 tuntia, mutta sen jälkeen on riittänyt yksi herätys.

"metsäläiset"Tee 3 herätystä, viimeisellä kerro, että tämän jälkeen vastuu on hänellä; nouse ylös tai jatka nukkumista! Ovi kiinni ja mielenkiinnolla sitten seuraamaan tilannetta. Kokeile edes kerran. Sitten  avoin keskustelu - ilman lahjontaa!

kuuluu toimivanMiksi olet opettanut hänet sellaiseksi, että sinun täytyy huolehtia heräämisestä? Minä menin töihin kello 7:ksi ja lapset lähtivät kouluun silloin kun oli aika. Koulunkäynti oli heidän työnsä, ja olimme keskustelleet sen, mitä seuraa jos koulu jää käymättä. Tajusivat hyvin että se oli heidän parhaakseen, ja toinen vaihtoehto olisi se huonoin. Liika huolehtiminen vie lapselta kyvyn kasvaa vastuuntuntoiseksi aikuiseksi. Mietippä sitä.

75v-mummoMeillä teini ikäisen pojan kanssa oli samoja ongelmia. Joka aamu heräsin aikaisemmin herättelemän poikaa. Sängyssä ainoa elämisen merkki oli "joo joo". Käänsin, väänsin, tiputin pojan patjoineen lattialle ja onnistuihan se sillä tavalla. Henkisesti loukkaantunut nuori mies oli pystyssä ja itse hikisenä lähdin omaan työhöni. Eräänä aamuna pinnani paloi. Jos joku ei nouse ylös niin maatkoon. Kerran ilmoitin ylösnousun ajan ja kun sillä ei ollut vaikutusta, lähdin itse töihin. Illalla kotona oli todella kiukkuinen nuorimies, joka oli puolen päivän aikaan heränyt, saanut muistutuksen koulusta, eikä ollut ennättänyt osallistumaan tärkeään kokeeseen. Sen jälkeen hän heräsi oman herätyskellonsa soittoon ja perheen aamuhelvetti päättyi.

Inho äitiHei, Jos olette työelämässä, niin voitte kokeilla tätä mikä toimii meillä. Aloimme lähteä mieheni kanssa aamulla sen verran aiemmin töihin, ettei tarvitse katsoa sitä venymistä. Aamupalan laitan perheelleni ja teinille myös valmiiksi pöytään ja viimeinen kerää ruuat ja astiat pois (siis teini, kun muut ovat jo menneet). Ihmeesti hän joutuu kouluun, vaikkei äiti ole vieressä hoputtamassa. En tiedä, onko aamut ihanan positiivisia, mutta ainakin itselläni on parempi mieli, kun ei ole aamulla mitään riitaa.

LeenaIhan ensimmäisenä tulee mieleeni, että valvooko tytttäresi myöhään? Ilmeisesti ei. Syökö hän kunnolla ja onko veriarvot kohdallaan. Teini-iässä kasvaminen väsyttää, mutta syitä on tietysti paljon muitakin. Tuntuu, että olet kokeillut kaikkea, mutta itse aloittaisin verikokeista. Kouluterveydenhoitaja varmaankin voisi auttaa tässä asiassa. Tämän jälkeen on mietittävä asiaa uudelleen, jos veriarvot ovat kohdallaan.

Huolehtiva äitiRadio herättämään ja kanavaksi joku sellainen, joka on teinin mieleen. Hyvä olisi varata aikaa pikkuhiljaa tapahtuvaan heräämiseen.

SannaNyt hän herää / on heräämättä sinua varten Heidi. Kerro hänelle "järkipuheena" selkeästi että ei ole sinun tehtävä häntä herättää eikä hänellä ole oikeutta pilata toisten aamuja. Sanot siinä että tästä lähtien et herätä häntä vaan saa itse hoitaa velvoitteensa. Pidä myös kiinni lupauksestasi. Positiivisia aamuja ei ole luvassa lähimpään viikkoon ja hän myöhästyy todennäköisesti koulutusta. Se on pieni menetys siitä että loppu elämä alkaa sujua itsenäisemmin ja omasta elämästä vastuuta ottaen.

PetriOlen tainnut päästä todella helpolla omien teinieni kanssa. Meillä kumpikin on vastannut itse herätyksen laittamisesta kännykkään oikeaan aikaan niin, että ovat ehtineet kouluun. Kokeile samaa! Jos myöhästyy koulusta siksi ettei pääse sängystä ylös, vastaa itse seurauksista ja kärsii saamansa rangaistuksen. Miten muut elintavat? Liikkuuko hän? Syökö terveellisesti? Onko tutkittu ettei hänellä ole esim. kilpirauhasen vajaatoimintaa, entäpä hemoglobiini, onko se alhainen? Voisiko hän olla masentunut? Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun asiaan eikä aamuja tarvitse aloittaa tappelemalla ja pahalla mielellä! Tsemppiä!

AnnukkaMiksi teini-ikäistä pitää herätellä? Meillä kaikki tyttäret (5 kpl) ovat alaluokista lähtien hoitaneet itse herätyksensä. Ja myös nousseet silloin kun pitää. Se on vastuunoton opettamista. Teini-ikäisen vois antaa nukkua ja ottaa yhteyttä kouluun ja kertoa, että jos pentua ei näy niin se nukkuu. Kyl sitä oppivelvollista ja vanhempiakin lapsia alkaa hävettää, jos on myöhässä. Pikku hiljaa. Kai kouluun ja töihin pakko on kuitenkin ilmestyä. Siis Vastuu heräämisestä kokonaan nuorelle.

avHei, meillä vastuu heräämisestä annettiin/jätettiin lapsille. Jos ei noussut, niin myöhästyi koulubussista eikä reissuvihossa kaunisteltu asiaa. Koulu ja kaverit olivat niin tärkeitä, että molemmilla lapsilla oli 3 yläastevuoden aikana 2 myöhästymistä nukkumisen takia. Sitä paitsi molemmat vanhemmat lähtivät töihin jo klo 6.30, luotimme lapsiimme ja se kannatti. ( ei edes soiteltu)

LauraTHeip! Tunnen tuskasi ja tässä vinkki, joka vaatii jämäkkyyttä aikuisilta, mutta kun vaikeimman yli on päässyt, niin TOIMII! Vastuu heräämisestä pitää siirtää nuorelle  itselleen. Veikkaan, että muutamalta aamumyöhästymiseltä ei säästytä, mutta siitäkin ottaa vastuun silloin nuori. Koulu järjestää todennäköisesti( lue; toivottavasti) sanktiot myöhästymisestä, mutta pikkuhiljaa se lähtee sujumaan.  Sido itsesi hätätapauksessa oman sängyn jalkaan ja laita sukka suuhusi, vaikka kello lähenisikin jo "kriittisiä" hetkiä tyttären osalta...älä anna periksi, vaan "pakota" neitosi huolehtimaan ajan käytöstä aamuisin.

Todennäköisesti tunnet itsesi erittäin ikäväksi ihmiseksi ja vastuuttomaksi äidiksi ja syyllisyys kalvaa mieltä... MUTTA, älä anna periksi. Teet lapsellesi suuren palveluksen opettaessasi hänelle vastuullisuutta, mitä hän tulee tarvitsemaan silloin, kun lentää pesästä omille siivilleen. Tsemppiä ja vahvoja takahampaita sinulle toivotellen!

AamusirkkuPerheessäni on kaksi teiniä. Meillä käytiin keskustelu iän myötä tulevista myönnytyksistä ja vastuista. Samalla tehtiin myös uusjako viikoittaisista kotitöistä. Yhteisesti päätettiin että aamulla herääminen on jokaisen omalla vastuulla. Kännykästä löytyy hyviä herätysääniä jolla jokainen voi aamunsa aloittaa. Tyttö herää aikaisemmin koska aamutouhut vievät enemmän aikaa ja poika herää paljon myöhemmin. Hänelle riittää  - ylös ja menoksi -herätys. Yhdessä sovittiin myös rangaistuksesta jos joku aamu sattuisikin myöhästymään koulusta. Meillä vastuun antaminen omista toimista auttoi, aamut ovat leppoisia nykyään.

Kahden teinin yh-äitiHän elää nyt tunteita myllertävää ikäkautta. Onko teidän arkenne hektistä? Voisiko olla, että hän on masentunut jostain syystä? Kokeilkaapa ymmärtävää otetta. Viettäkää hänen kanssaan laatuaikaa, jutelkaa, kuunnelkaa häntä, tehkää jotain, mitä hän haluaa...olisiko se sitten leffaa, shoppailuja jne... ehkä sieltä pikkuhiljaa alkaisi löytyä vastauksia tilanteeseenne... Tsemppiä esimurkun kanssa arkeen! :-) Helppoa se ei ole!

JaneEntäs jos heittäis pallon tyttärelle. se taitaa luottaa, että saa aamuhuomion - ja vielä useaan kertaan - lötköttelemällä sängyssä! Jos jättäisikin uneen ja antaisi itse kantaa seuraukset ja sitten miettisitte yhdessä, mikä porkkana vois olla siinä, että itse huolehtis heräämiset.

itsekin aamu-unelmoijaAnna lapsellesi vastuu omasta elämästään. Miksi ihmeessä herättelet häntä tai kannat murhetta siitä ettei hän nouse ylös? Eikö se ole hänen itsensä eikä vanhempien asia?

Itse olen aikanaan hankkinut ensimmäiselle luokalle kouluun lähteville lapsille omat herätyskellot. Olemme käyneet keskustelun siitä, että jokainen huolehtii itsensä kouluun tai töihin. Jos myöhästyy, joutuu itse kantamaan vastuun ja seuraukset. Ne eivät ole äidin asia. Olen toki sen verran seurannut lukujärjestystä että asia on hoitunut. Kun herääminen ei enää ole vanhempien syy on mielikin toisenlainen. Minulla on kaksi upeaa omatoimista ja maailmalla pärjännyttä poikaa, jotka ovat osanneet huolehtia itsestään maailman turuilla. lapsistaan.

Anna lapsesi itsenäistyäLähde omiin töihisi tai menoihisi, mihin olet aamulla itse menossakaan. Jätä teini nukkumaan. Älä edes käy hänen huoneessaan, ole kuin häntä ei olisikaan ja nauti omasta aamustasi positiivisesti.  Kouluaamuina alkavat kaverit soitella hereille ja kysellä, miksi häntä ei näy koulussa. Poissaoloja on inhottava selitellä ja kohtapuoliin teini oppii ottamaan vastuun omasta elämästään. Jos ei opi, myöhästyy ja nukkuu elämänsä ohitse. :)

Pysy Sinä positiivisena - jo se saattaa muuttaa teinin asenteen... kokeiltu ja hyväksi todettu, minun teiniaamuni ovat jo takana; miksi enää vastaisin muiden teinien aamujen heräämisistä.... Otan oikeuteni nauttia aamusta omalla tavallani ja jätän muiden aamun sujumisen heidän itsensä päätettäväksi.

Kaikilla meillä on se yksi elämä.. pitää nauttia myös omastaan, positiivisesti!

RonjaJäin äitinä osittain tästä syystä vuorotteluvapaalle. Ehdin aamuisin auttaa kaikkia perheenjäseniä, laittaa aamupalan, herättää rauhallisesti ja mukavasti. Teinikin oppii pikkuhiljaa.... huutamalla ja äyskimällä saa aikaan kylkeä kääntävän teinin... kun itse on kiireinen ja ärtynyt, tarttuu se muihin...

ValotarJonkin asteinen väsymys kuuluu teini-ikään, kun sekä fyysinen että henkinen kasvu ottavat voimille. Isommallekin lapselle tekevät hyvää samanlaisina toistuvat iltarutiinit. Ja eikun aikaisin nukkumaan, vaikka neiti olisi mitä mieltä! Keino on käytännössä kokeiltu ja hyväksi havaittu. Toimii ainakin meidän perheessä. Isot lapset menevät jo vapaaehtoisesti aikaisin nukkumaan koulupäivinä.

TiituMeillä on auttanut D-vitamiinin popsiminen ja herästyskelloksi hankittu ajastimella toimiva kirkasvalolamppu. Sen lisäksi herätyskellona toimivaan kännykkään on vaihdettu herätysääneksi lasten kikatusta. Saa muuten hymyilemään heti aamusta :)

Aamiaisesta on myös pyritty tekemään kiireetön, mukava yhteinen hetki, jossa suunnitellaan / jutellaan kivoja asioita, mm. viikonlopun leffailtaa tai laskettelemaan menoa (tämä vaatii käytännössä hieman aikaisempaa heräämistä, mutta hetken totuttelun jälkeen kaikkien päivä alkaa paremmin).

JannaMinä itse olin samassa tilanteessa. Yhtenä aamuna totesin, että nukkukoon. Hänen on aika ottaa vastuu omista tekemisistään ja tekemättä jättämisestä. Hän on vastuussa opettajalle jos ei saavu ajoissa kouluun. Kerroin tuon myös lapselle ja annoin ymmärtää että en aio enää herätellä häntä. Siitä lähtien ei tarvinnut huolehtia herätyksestä.

PäiviKumpikin jo aikuisista lapsistani oli todella aamu-uninen - tulivat äitiinsä! Jokin ultimate deadline - viimeinen takaraja - on asetettava, ja hyvissä ajoin ennen sitä herätellä, jotta torkkuja voi vielä ottaa. Tämä toimi meillä. Höystä huumorilla ja rakasta unikekoasi!

pirjoliisaSamalla tavalla toistuvasti vaikeat kohdat voisi jättää vähän vähemmälle huomiolle, ja antaa teinille enemmän vastuuta. Hänelle kuitenkin on selkeästi ilmoitettu, miten aamuisin täytyy toimia.

Sitten, kun tilanne ei enää ole päällä (jonain mukavana ajankohtana) puhutaan, mitä voitaisiin tehdä, jotta aamut sujuisivat paremmin. Teinillä itselläänkin on yleensä ideoita.

Kun on tunne, että luotetaan, on suurempi halu toimia luottamuksen säilyttääkseen.

Goodwill fairy15-vuotiaan pojan kanssa olen tehnyt niin, että sytytän ensimmäiseksi makkarin kirkkaat kattovalot, otan jämäkästi olkapäästä tai jalasta kiinni ja sanon, että huomenta ja nyt on aika herätä, nousepa ylös. Poika sanoo neljästä kahdeksaan kertaan, ettei jaksa herätä, nousee ihan kohta ylös, istuu tässä vain hetken, mutta näihin kaikkiin vastaan vain rauhallisesti toistoautomaatilla, että nyt noustaan ylös. Poika zombikävelee suoraan suihkuun ja on sieltä tultuaan jo aikas ihmismäinen :-)

Avainkohdat ovat luullakseni kirkas valo, rauhallinen mutta jämäkkä toisto ja ystävällinen lämmin suihku.

Onnea aamuihin!

- tItse en käyttäisi uhkailua ym.  Meillä lapset toivoivat itse, että herättäisin heidät aamulla - siis vain herätin, en patistanut ylös. -Huomenta! sanoin ja laitoin valot päälle. Jos lapsi ei noussut, jätin vastuun koulusta myöhästymiselle hänelle itselleen. He kampesivat ylös itsekseen ilman holhousta.

Joskus saatoin käydä uudestaan huoneessa sanomassa: -Herätin sinut puoli tuntia sitten, kello on nyt 7 ja mä lähden töihin, moikka!

Nyt lapsesi tietää, että tulet herättelemään uudelleen ja uudelleen, vastuu kaatuu sinulle. Jos koulusta myöhästyy pari kertaa, lapsi kyllä itse valitsee mieluummin ajoissa heräämisen kuin myöhästyneenä luokkaan menemisen.

MarittaNeidille ei varmaankaan tepsi sama kuin meidän nuorelle,  hän sai päivähoitopaikasta lahjaksi herätyskellon ja tämä tapahtui kun hän jäi pois päivähoidosta noin 25 vuotta sitten, eikä ole ongelmia ollut heräämisen kanssa sen jälkeen.

HeikkiHei Heidi! Miksi ihmeessä sinä herätät häntä? On kai hänellä itselläänkin herätyskello? Jos ei ole, niin hanki pikapikaa sellainen, mielellään tyttären kanssa yhdessä, niin se on mielekkäämpää.

Meillä homma meni niin, että jokaisesta koulusta myöhästymisestä seurasi se, että ilta oltiin sitten kotona eli kotiaresti. Ja kun tulee tarpeeksi niitä myöhästymisiä, niin koulu järjestää jälki-istunnon. Jos teinisi on muutenkin viikolla iltaisin kotona, niin sitten kotiaresti koski viikonlopun iltoja.

Sitten meillä sovittiin kirjallisesti myös tämän käytännön lisäksi kotiintuloajat ja myöskin nukkumaanmenoajat. Viikolla kotona viimeistään klo 20.00 kotona (tulee kyllä ennen 19.30 että ehtii kattoon salkkarit) viikonloppuna (pe-la) saa olla ulkona klo 00 asti. Nukkumaan meno arkisin viimeistään klo 22 ja viikonloppuna 00.30. Ja on toiminut hyvin kun teini itse allekirjoitti sopimuksen, joka on keittiön kaapin ovessa nähtävillä.

Extrana on että jos homma pelittää oikein hyvin, eikä huomautettavaa ole, niin erityistilanteissa voidaan sitten joustaa kuten jos tulee kaveri yökylään jne.
Tein tämän sopimuksen aikoinaan Helille, kun hän oli 13 v ja meni yläasteelle, missä alkoi olla erilaiset kaverit ja heidän vaikutteet. Hyvin toimi kun antoi valtaa nukkua aamulla pommiin sellaisin seurauksin, jotka nyt eivät olleet niin kovin kivoja kun niiden toteutuksen aika tuli. Kyllä Heli muutamia kertoja paiskasi kellon seinään ja jatkoi uniaan, mutta kun sitten joutui istumaan jälkkärissä eikä päässytkään koulun bileisiin, niin kyllä se opetti.

Pitää vaan olla tiukkana. Heli on nyt jo kohta 19. Tein viime kesänä saman sopimuksen 13 vuotiaan Minnan kanssa, eikä ole ollut ongelmia. Aamulla korkeintaan tarkistan, onko neiti lähdössä kouluun vai ei, ja jos ei kuulu liikettä, kysyn että oletko kipeä, kun pitäisi kohta olla jo menossa. Joskushan voi vahingossa laittaa kellosta nappulan alas. Mutta näin meillä toimitaan - en todellakaan jaksaisi tuota, mitä sinä nyt teet. Tsemppiä ja vaihda taktiikkaa :)

muumimammaLahjoita hänelle kaunis herätyskello ja lopeta herättäminen. Muutaman myöhästymisen jälkeen alkaa onnistua. Toki, kerro, että pahaa mieltä aiheuttava joka aamuinen prosessi ei enää toimi ja vastuu on tytöllä itsellään. Toimi ainakin neljällä murkulla aikanaan.

ElviiraTervehdys... Niin monta "muuttujaa" on kasvavassa ihmisessä, ettei ole yhtä, kahta, tai edes useampaa tapaa joita voisi samalla tavoin soveltaa toisen lapsiin. - Juuri kun päästään uhmaiästä alkaa murrosikä ja sitten teini-ikä. Tarina ei kerro perheen tapakulttuurista, joten tyhjentäviä neuvoja vaikea antaa esim: valvooko myöhään, netissä "chättäämässä", ulkona kavereiden kanssa jne. -Jos, niin rajoja valvomiseen. Unen määrän tarve on aikuisillakin erilainen, joten jos aloittaisi siitä alkuillasta niin tarve voisi täyttyä aiemmin aamustakin.

Fysiologinen kasvu teini-iän kynnyksellä, hormonit yms ovat myllerryksessä ja poikkiteloin kasvuympäristön kanssa, sekä joskus kasvua koko perheelle. Luin taannoin englantilais-amerikkalaisen tutkimuksen teineistä. Keskeistä oli aivojen kasvun fyysinen kehitys ko aikana. Aikaisemmin empaattinen ja virkeä lapsi saattoi muuttua kyyniseksi ja flegmaattiseksi ja ainoa jota voi tehdä, on toivoa parasta. Luulenpa, että tekemällä asiallisesti olon mukavaksi saa enemmän aikaan, kuin yhtymällä riitaan, jos huomaa, ettei vastaanottopuolella ole "ketään kotona";) -

Taannoin pohdin tuttavaopettajattarelle poikani ärhentelyä ja kysyin "annapa ammattilaisen neuvo". Hän sanoi "ammu sitä reiteen":D)   No ei tarkoittanut sitä todellakaan konkreettisesti, vaan puuttumalla asian ytimeen, jota pitää etsiä ja osoittaa, että olet kaikesta huolimatta arvokas. Totesin siis äksyilijälle: "niin kauan kuin asut täällä, on viime kädessä minun päätöksissäni miten täällä eletään ja siihen on vain luotettava. Sitten kun olet aikuinen ja omillasi niin nuku niin kauan, kuin työnantajalle sopii. -En ole kaverisi vaan isäsi, joten voin tehdä ja sanoa asioita, jotka eivät ole sinulle mieleen, mutta jos vähääkään vertaat arvostelukykyämme niin huomaat, että minä olen se joka viime kädessä päättää". Selvät rajat käytöksen kanssa olisivat kai ensimmäinen keino ja palkitsevuus omalla esimerkillä; keppiä ja porkkanaa siis;)

Jari J, LahtiNäin. Kun seuraavan kerran herätät tyttäresi totea, että hän on valveilla. Toivota hyvää huomenta ja kivaa päivää. Älä mene uudestaan herättelemään. Kyllä hän johonkin aikaan herää. Tee tarvittaessa sama viikon ajan. Luulen, että asia korjaantuu näin; tuskin tyttäresi tyhmä on.

RekoMinä hermostuin myös aamuhuutamiseen ja olin täynnä kiukkua kun pääsin vihdoin lähtemään töihin. Ratkaisimme asian niin, että lapset hoitavat itse oman aamuheräämisensä, olivat silloin n. 9- ja 11-vuotiaita. Tarkistimme illalla nukkumaan mennessä, että kännyköissä on herätys päällä ja harjoittelimme ajankäyttöä muutamana aamuna. Aamut alkoivat sujumaan leppoisammin, kun olivat itse vastuussa heräämisestä ja kouluun lähdöstä. Muutaman kerran myöhästyivät koulusta, mutta siitä sitten oppivat. Nykyään yläaste- ja lukioikäisenä hoitavat itse aamunsa kokonaan, tosi harvoin enää edes tiedän mihin aikaan koulu alkaa!

SiljaHeips Heidi! Ehkä voisit kokeilla viedä hänelle aamuteen tai kaakaon vuoteeseen, istahtaa sängyn reunalle ja toivottaa kaunista aamua vaikka kynttilän valossa. Tai pötkähtää hetkeksi hänen viereensä, olla vain, hiljaa rauhassa, herätellä hänet uuteen aamuun. Viestisi ajatus on että miten ihana on herätä rauhassa nauttien aamun hiljaisuudesta valmistautuen uteliaana uuteen päivään, olla kiitollinen siitä että minulla on sinut ihana tytär. Sanoja ei välttämättä tarvita tai pieni kuiskaus "olet rakas".

Kolmen tyttären äitiHei. Kovin tutulta kuulostaa nuo herätystoimet. Meidän teini-ikäiseen tyttäreen tepsi aikanaan sellainen, että hänet piti herättää 7:ltä, että ehtii kouluun. Minäpä läksin lenkille siihen aikaan, huikkasin tyttären huoneen ovelta tervehdyksen, että on nyt omalla vastuulla joutuminen. Olin laittanut aamupalan valmiiksi, ja itse sai etsiä vaatteensa yms. touhut. Reippaan puolen tunnin lenkkeilyn jälkeen tulin kotiin, ja: tytär oli noussut, syönyt aamupalansa, laittanut vaatteet päälleen, siivonnut sänkynsä (!!!) ja pakannut koulureppunsa. Ja jopa jutteli, enemmän kuin yksitavuisia murahduksia. Tätä "metodia" käytin koko hänen yläasteen ajan ja se toimi. Eli sai itse ottaa vastuuta joutumisestaan. Yhden kerran nukkui pommiin, mutta muuten oppi nousemaan tasan seitsemältä, kun läksin lenkille. Onnea oman teinisi kera!

PippaMitäs jos lopettaisitte herättelyt? Tytölle oma herätyskello, laittakoon itse aamupalan ja hoitakoon itse kouluunmenon. Kun muutamana aamuna on myöhästynyt kunnolla koulusta vatsa kurnien ilman aamupalaa, niin kyllä alkaa ottaa vastaan herätyspalvelun. Kokeiltu on hyvin tuloksin.

Jos tyttö on fyysisesti terve, ei ole anemiaa eikä ruokailuongelmia, niin aina kannattaa myös epäillä jonkinlaista masennusta. Koulukiusaaminenkin voi näin näkyä. Oletteko olleet yhteydessä luokanvalvojaan? Miltä koulussa näyttää? Onko tytöllä hyviä kavereita? Entä harrastuksia?

Tuo aamuvetelyys kuuluu osana murrosikään, mutta rajansa kaikella.  Tsemppiä! Olkaa mieluummin tiukkoja vanhempia kuin lällyjä kavereita. Hän on lapsi, joka ei ehkä vielä halua aikuistua.

"Entisten unikekojen" äitiOpettele Rakastamaan ja Kehumaan hänen aikuiseksi kasvamistaan OLE KIITOLLINEN, et voit KANNUSTAA. Kehua me vanhemmat emme voi koskaan liikaa. Tutkimuksissa on ilmennyt , et 10 lauseesta 7 on negatiivista mitä me lapsellemme puhumme joka päivä (0-18v) . Käännä se toisin päin niin oot onnistuja ja tiedätkö se palkitsee moninkertaisesti tulevaisuudessa ja tiedätkö se ei maksa mitään. Sama pätee myös parisuhteessa , löytää se: kehuminen ja KANNUSTAMINEN puolisoa päivittäin vaikka sanoo sanan rakas , eikä nimellä . 7v sitten ollessamme tsunamissa , löytyi tämä ja sitä meidän perheessä ei koskaan sanota liikaa rakastan sinua ja voi miten paljon se meitä on lähentänyt. Miestäni , minua, poikaamme ja hänen avopuolisoa. olemme ONNISTUJIA. Suosittelen KOKEILLA

hiuskarvan- varassa 40v.Aloita päiväsi hyvillä mielin, lähde töihin ja jätä tytär nukkumaan. Katkaise tutuksi tullut kinastelukehä ja vanhat rutiinit. Kyllä "siperia" opettaa tyttären ottamaan vastuuta elämästään ja nousemaan sängystä ylös.

Kokeiltu on ja toimii:)Jätä yhtenä aamuna nukkumaan. Hän kokee todennäköisesti häpeää myöhästymisestään! Meillä kerta tepsi ja huoneen siivouksessa, kun en enää siivonnut laitoin vain oven kiinni. Hyvin toimi, kun en "nalkuttanut"!

RaijaKääk! Hankin kauas yläkouluun lähteville oman herätyskellon, varasin aamupalatarpeet käden ulottuville ja jääkaappiin, kuuntelin peiton alla, toimiiko veneellä (talvella jäitse) itsensä bussille keinotteleva väki. Jos ei olisi onnistunut, olisin kavahtanut itse toimimaan. Eivät kertaakaan myöhästyneet. Tarpeeksi vastuksia, joina ei vanhempien tarvitse esiintyä! Muuten myötämielinen suhtautuminen koululaisten ponnisteluihin ja auttaminen tarvittaessa, ylistely silloin tällöin paikallaan!

KatriKaikista tehokkainta on antaa vastuu ylösnousemisestaan neidille itselleen. Varmasti on herätyskello sun muut herätysvempaimet musiikin kera käytössä ja älykkyys riittää niiden käyttämiseen. Suora ja lyhyt tiedotus: "Tästä lähtien on yksin sinun asiasi, milloin nouset aamulla ylös. Tiedät kuinka kauan tarvitset aamutoimiin ja koulumatkaan. Jos nukut pommiin, se on yksin sinun asiasi ja sinä itse kannat seuraukset."

Muu perhe voi keskustella etukäteen, miten aamu alkaa mukavasti, kun on enemmän aikaa. Korvatulpat korviin ja tekemistä itselle, että ylihuolehtiminen ja ylivastuu eivät pakota vilkuilemaan neidin huoneen suuntaan, mitä siellä tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Voisin lyödä vetoa, että viikon sisällä alkaa uusi rytmi purra, koska joka aamuista myöhästymistä ei neiti enää voi panna perheen syyksi.
Onnistumista!

Kokenut AilaHei, tuli tästä mieleen teinipoikani tokaisu ensimmäisenä lomapäivänä. Tämä sai minutkin miettimään asennoitumista ja motivoitumista.  Poika nimittäin nousi aikaisin, hyvin mielin, sanoen että tämä päivä on aivan liian jännittävä hukattavaksi nukkumalla, eihän sitä voi koskaan tietää mitä jännittävää tapahtuman pitää ...

Ahaa-elämyksen saanut äitiMoi Heidi, mä olen ihan henk koht kärsinyt tosta samasta. En pääse edelleenkään ylös vaikka kuinka tsemppaisin. Teinivuodet oli yhtä helkuttia mulle ja varmasti koko perheelle. Kuulostaa ehkä typerältä, mutta lasillinen raikasta hedelmämehua heti ensimmäisenä voi parantaa nousemisprosenttia jo huomattavasti! :) Tsemppiä aamuihin.

Oona - se samanlainen teini-Itselläni oli aikoinaan samoja heräämis- ja ylösnousemisongelmia ja äitini sai joka aamu ennen työhön lähtöään herätellä useita kertoja aina ihan suuttumukseen asti. Eräänä aamuna hän tulikin huoneeseeni pyörähdellen iloisesti, toivottaen lempeällä äänellä 'hyvää huomenta' avaten verhot, tullen hipaisemaan hiuksiani kysyen 'nukuithan hyvin' ja että 'jaksaisinko nousta vai haluaisinko vielä vähän levätä' ja -poistui huoneesta. Kun kuulin vielä äidin iloisen hyräilyn ja haistoin kahvin tuoksun, ei uteliaisuuteni antanut enää mahdollisuutta kääntää kylkeä. Äitiä nauratti kovin, kun oli saanut minut ylös tavallista aikaisemmin vain noudattamalla radiosta kuulemansa aamuhartautta pitävän papin neuvoa. Pappi kun oli puhunut nuorista, kuinka nuortenkaan arki ei aina ole helppoa, kuinka vanhemmat ratkaisevat aikuistumisen kynnyksellä olevien lastensa kanssa erimielisyydet usein riitelemällä - ja kehottanut lopuksi yllättämään lapsensa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla.
Tässä äitini onnistui täydellisesti - ei kylläkään toista kertaa! ja asiaa on muisteltu hymyssä suin moneen kertaan vielä vuosien jälkeen. Nyt odotan vain h-hetkeä, että pääsen kokeilemaan samaa pojalleni.

Karkki-MaxiHei Heidi!

Mikä lieneekään kohta teini-ikääsi lähestyvän tyttären ikä, millaisen vastuun hän on valmis kantamaan? Oma tyttäreni nyt 17 v. on mennyt lähes aina ajoissa nukkumaan, mutta nukkuu paljon ja pitkään, joten aamuisinkin unta riittäisi. Olemme jättäneet aika nuoresta pitäen lapsille vastuun heräämisajastaan ja siitä, että ovat ajoissa koulussa. Ilmoita tyttärellesi, että vastuu heräämisajasta on hänellä itsellään, ettet enää herätä. Muutaman aamun mahdollisesta myöhästymisestä ei saisi ottaa sitten vanhempienkaan pulttia eikä yhtään kiirehtiä tai kertoa kellonaikaa, kun vastuu on annettu. Jos kulkee kyydissäsi, lähdet vain menemään, kuten julkisetkin kuljetusvälineet kellon mukaisesti, etkä odota.

PaulaAnna teinin kokeilla miltä tuntuu mennä myöhässä kouluun... tunne ei ole kovin mukava, joten jospa ottaa siitä opikseen ja ottaa vastuuta heräämisestään.

Meillä vastuu heräämisestä on ollut teineillä (3 kpl) itsellään ja jokaisella on oma kännykkä herättämässä haluamaansa aikaan. Toimii!

SuveriAnna Siperian opettaa - eli anna nuoren nukkua pommiin ja kestää koulusta myöhästymiseen liittyvät seuraukset. Yksi myöhästyminen ei yleensä tuota seuraamuksia, mutta useammasta saattaa saada esim. jälki-istuntoa. Siirrä vastuu heräämisestä nuorelle - ilmoita lopettavasi 'herätyspalvelu', kyllä tuon ikäinen nuori pystyy jo itsekin huolehtimaan heräämisestään. Menetelmä vaatii vanhemmilta kylmiä hermoja aluksi, mutta uskoisin, että muutaman mokan jälkeen nuori oppii itse huolehtimaan aamuistaan, ja saattaa joskus jopa pyytää vanhempiaan auttamaan, jotta ei myöhästy.

Kahden teinitytön äiti ja opeMeillä oli sama juttu, murinaa ja nurjaa naamaa oli inhottava vastaanottaa heti aamusta. Mietinkin miksi annoin hänen pilata hyvän aamuni. Kyseessä on teini joten annoin ohjat hänelle itselleen. Nykyisin käyn vain sytyttämässä valot hänen huoneeseensa ja kuiskaan hellästi hyvät huomenet hänen korvaansa. Aluksi tuli muutama kiireinen aamu ja huutoa miksi minua ei herätetty ajoissa. Kun kerroin, että on herätetty ja hän on jo niin iso että hänen täytyy ottaa vastuu omista tekemistään. Ainakin nurjat ja kurjat aamut on meillä menneet näin ohi...

-NikiT-Hei Heidi. Kun omat lapseni olivat vastaavassa iässä, otin tavakseni viedä heille molemmille, yhtäaikaa ns. "manimon": korkeassa lasissa oli vatkattu kananmuna, tuoremehua ja pikku tilkka kermaa. Vatkattu sähkövatkaimella. Joskus hiukan vaniljasokeria ja sokeria mukana. Kymmenen minuutin kuluttua huoneesta tuli kaksi virkeää teinityttöä. Sinunkin lapsillasi saattaa olla verensokeri alhaalla aamuisin. Toki aamu-sänky-ravinto voi olla vaikkapa pieni voileipä ja lasi maitoa. Kokeilkaa. Meillä se kannatti. Tytöt ovat hemmotteluistani huolimatta aina olleet hoikkia. Nyt aikuisina muistelevat ihania aamuja, jolloin ei kukaan hermostunut! Kaikkea hyvää Sinulle ja nuorillesi! Vanha sananlasku sanoo: kun lapset tulevat murrosikään, niin vanhemmille rauhoittavaa lääkettä!

lissuJos teini nukkuu normaalisti yönsä, niin kannattaisi tehdä hivenaine tutkimus. Meillä esiteinillä oli startti ongelmia aamuisin ja syyksi paljastui yliherkkyys gluteiinille... Hän kärsi myös ajoittaisista migreeneistä. Joskus teinille uni maistuu ja kaikki on ok!

Ajoissa nukkumaan muttei auton ratissa...Hei, kokemuksen rintaäänellä voin kertoa, että kun jätin heräämisen lapsen omalle kontolle, niin omat ja lapsen aamut paranivat kummasti. Nyt jos lapsi nukkuu "pommiin" se on vain hänen oma vikansa, meillä ei neljän lapsen kanssa sattunut kuin muutama "pikalähtö" kouluun.

neljän jo aikuisen äitiJos teinin koulumotivaatio on suunnilleen kunnossa, kannattaa epäillä joko hormonituotannon tms. muutoksen aiheuttamaa vitamiinien /  hivenaineiden /   kivennäisaineiden imeytymiseen /  ravinnosta saamiseen liittyvää asiaa. Itse olen kamppailut itseni, vanhimman ( nyt 18v.) lapsen ja seurannut joidenkin ystävien vastaavia pulmia. Jos ei pysty nousemaan, vaikka haluaisi, kannattaa hankkia hyviä ravintolisiä. Se ei ole kovin helppoa ja synteettiset ruokakauppojen halpisversiot ovat yhtä tyhjän kanssa. Itse olen saanut apua sellaisten valmistajien kuin Amwayn Nutrilite , Innerlight in (viherjauhe) ja nyt parhaana Fit Linen Acktivize Oxyplus ja Restonite lisäravinteista. D- vitamiinin tarve kasvaa näin pimeän aikaan. Itse kärsin myös matalasta aivojen aktivaatiotasosta, mikä ilmenee murrosiässä alkaneesta aamuheräämisen vaikeutena ja myöhemmin joko monenlaisena puuhaamisena tai totaalisena lepäämisenä. Ei siis adhd, maanis- depsrssiivisyys eikä kykenemättömyys tarttua asioihin. Kun aivojen aktivaatiotaso nousee (aamulla menee helposti 45 min päästä sängystä ylös ja koko ajan teen aktiivista aivoyötä, että se taso nousee) jaksaa tehdä asioita kuin dieselveturi. Kirkasvalolampusta on myös ollut apua. Toivotan tsemppiä, sillä nuori näkee asian ilman muuta vanhemman jankutuksena, vaikka tietää, että vanhempi on oikeassa!

45v päiväkodin johtaja, kolmen teinin äiti, muuten perusterve ja liikunnallinen ihminen.Vastuun ottaminen omista teoista on tärkeä oppi. Jos ei ehdi kouluun kantaa itse vastuun myöhästymisestä; jälki-istunnot ym. Tästä kannattaa sopia yhdessä opettajan kanssa, että kotona on tällaista ongelmaa ja siihen kiinnitetään nyt yhdessä koulun kanssa huomiota. Vedetään yhdessä rajat ja sovitaan mitä seurauksia on jos ei ole ajoissa koulussa. Niin koulun puolelta kuin kodin puolelta selkeät seuraukset ja säännöt. Siinä sitä oppii vastuun kantoa.

PeppecilloKouvolassa 1947-50? isäni herätteli meitä unikekoveljeksiä tulemalla keittiöstä yläkertaan paukuttamalla kattilaa kannella. Se toimi. Ehkä ei nykyisenä aikana, herkkähipiäiset neidot saavat traumoja. Meille kolmelle se huumoria

Harri H JäppinenHei Heidi, teini-ikä pistää monet asiat nuoressa ihmisessä sekaisin. Myös energiat menevät sekaisin. Koitapa pyytää enkeleitä avuksi. Pyydä heitä tasapainottamaan teinisi keho ja mieli, täyttämään hänen päivänsä rakkaudella ja antamaan sinulle oikeat työkalut jakamaan tuo kaikki teinisi kanssa. Meillä tämä toimii 90 % loistavasti. Tiukan paikan tullen kysyn yleensä hiljaa: neuvoisitteko miten rakkaus ratkaisisi tämän tilanteen? Voisit myös etsiä (antaa teinin itse valita) itselleen sopivan kiven. Riittää, että kivi on huoneeessa. Kivet ovat hyvin voimakkaita energian antajia. Itselläni on teini ja esiteini. Vahvaluonteisia molemmat. Meillä joudutaan usein pyytämään sulkemaan ovi uudestaan niin hiljaa, ettei se pamahda. Rakkautta ja kaikkea hyvää kotiinne!

PipsaHuh, hyvä kysymys. Itselläni on kotona 16v kuopus, kaksi muuta ovat jo lentäneet. Jos meillä olisi tuollainen ongelma, todennäköisesti ensin epäilisin, että aikainen nukkumaanmeno ei pidä paikkaansa. Teini saattaa istua koko yön tietokoneella teidän vanhempien autuaasti nukkuessa. Jonain yönä jäisin vakoilemaan, nukkuuko hän todella vai kertakikkaan puuhaa jotain muuta.

Minun 16 v:lläni on (taivaan kiitos) sisäsyntyinen motivaatio mennä kouluun (on lukiossa). Haluaa itsekin pärjätä siellä ja tekee töitä saadakseen hyviä numeroita. Luultavasti myös siksi, että hyvästä todistuksesta saa myös mukavasti rahaa (porkkana), ja siten kantaa itse vastuuta koulumenestyksestään ja myös aamuheräämisestään.

Ehkä ?? voisitte sopia teinin kanssa, että hänen on itse otettava vastuu aamuheräämisestään. Sopimuksen jälkeen kylmästi jätätte hänet herättämättä silläkin uhalla, että joinakin päivinä ei mene kouluun ollenkaan. Siten teini saisi tuntea nahoissaan mitä poissaoloista seuraa ellei kypsy itse kantamaan vastuuta omasta heräämisestään.

Jaksamista teille vanhemmille oman teininne kanssa!

SatuOletko ihan varma, että tytöllä ei ole ongelmia (kiusaamista tms) koulussa ja siksi hän ei haluaisi herätä ja lähteä. Keskustele tämä asia ensin ihan valmiiksi. Mutta jos kaikki on kunnossa ja koulussa on hyvä olla, toimi seuraavasti.

Hanki vanhanaikainen iso rämisevä herätyskello, jonka laitat niin kauas tyttären sängystä, että hänen on pakko nousta, jotta saa sen sammumaan. Ensimmäisen kerran vie kello paikoilleen vasta sitten, kun tytär jo nukkuu.

Jos hän menee sänkyyn takaisin, anna hänen olla. Tee normaalisti aamupala. Jos lähdet töihin, ennen kuin tyttö on päässyt sängystä syömään, korjaa tarpeet pois pöydästä.

Mutta älä lähesty tytärtä lainkaan, vaan anna hänen hoitaa itse itsensä ylös sängystä ja kouluun lähtöön. Jos hän ei sitten ole noussut kouluun lainkaan, kiellä häntä menemästä myöskään kavereiden kanssa mihinkään sinä päivänä. Mutta älä kerro tätäkään etukäteen.

Jos teillä maksetaan viikko/kuukausirahaa, älä anna rahaakaan, ellei hän hoida velvollisuuksistaan tärkeintä eli kouluun aamulla menemistä.

Ensimmäisen päivän jälkeen keskustele hänen kanssaan asiasta ja siitä, miltä hänestä tuntui, kun ei mennyt kouluun eikä siis tavannut kavereitakaan. Mutta älä motkota tai lupaa herättää häntä seuraavana aamuna tai mitään sellaista. Anna hänelle itselleen vastuuta, jos hän jo lähestyy teini-ikää.

Jos et anna periksi, en jaksa uskoa, että tyttö viitsii kovin monta kertaa olla kotona kavereita tapaamatta. Mutta tärkeää on, että et mitenkään moiti häntä tai painosta, vaan olet ihan tavallisesti ja vain kerrot, että rahaa ja aamupalaa tulee, kun aamuherääminen kouluun alkaa sujua.

TiukkisAnnapa tyttäresi itse ottaa vastuu heräämisistään. Jos olisin Sinä, niin sanoisin tyttärellesi, että laittaa herätyksen puhelimeen ja että Sinä et häntä herätä, jos hän ei puhelinherätykseen reagoi. Homma on näin yksinkertainen. Itse en ole teini-ikäisiä lapsiani opettanut siihen, että joku muu kantaa vastuun heidän aamuheräämisistään. Aluksi saattaa tulla myöhästymisiä, mutta niistähän vain oppii.

Pike -56Minullakin on teini poika, jonka nukkumisennätys on vkl:na jopa klo 17 asti. Viikonloppuisin annan nukkua yleensä n. kahteentoista (univelat pois) ja yritän itse olla hermostumatta. Se auttaa, että muistelee, millainen oli itse teininä. Nukuin myös pitkään viikonloppuisin, ja äiti karjui ovella, jotta ylös. Pojalleni en ole halunnut samaa.

Arkiaamuina auttaa, että tyttö vastaa itse kouluun lähdöistä ja siitä, että on koulussa oikeaan aikaan. Silloin hän vastaa itse teoistaan ja joutuu selittämään opettajille. Luulenpa, että myöhästymisiä ei tule montaa, kun joutuu itse tilille tai istumaan nukkumisen takia jälki-istunnossa.

Poikani rupesi jossain vaiheessa laittamaan oman herätyksen tarpeeksi kauas sängystä, jotta on pakko nousta kerralla ylös. Ja yleensä ottaen nouseekin. Iltaisin yritän saada ajoissa pois tietokoneelta, ja rauhoittumaan, että uni tulisi ennen yhtätoista.

Teinien hormonitoiminta aiheuttaa unirytmin muuttumisen, joten tarvitsevat iltaisin tukea ja hiukan vahtimista. Sekin auttaa, että cokikset ja energiajuomat jätetään minimiin, lisäaineet pois ja luomua tilalle. Riittävästi ulkoilua, niin unesta tulee sikeämpää ja parempaa - silloin ei aamulla väsytä. Tytöillä voi olla anemiaa, joka aiheuttaa väsymystä. Eivät myöskään syö kunnolla, kun pitää olla hoikka, jolloin ei saada riittävästi vitamiineja.  Kärsivällisyyttä ja hyviä keskusteluja tyttäresi kanssa. Kyllä yhdessä löydätte sopivan tien, joka ei ärsytä kumpaakaan.

AnnamariMitäs jos antaisit tytön nukkua ja kärsiä sitten koulussa seuraukset. Anna hänelle itselleen vastuu heräämisestään.

Tuija, Pasadena, CA, USAMinulla on kohta täysi-ikäiset kaksoset ja voin ensinnäkin kertoa, että toinen herää kuin unelma, aina ajoissa ja helposti, toinen makaa viimeiseen asti, on kiukkuinen ja on myöhässä lähes joka aamu... jokainen on erilainen, mutta omalla herätyskellolla ja omalla vastuulla herääminen opettaa nousemaan aikaisemmin. Harmonista ja leppoisaa aamua tuskin teinin kanssa on turha kuvitella, mutta lohdutus on se, että vuodet vierivät nopeasti ja kohta se on ohi!

MaazaMun pitää, tosin, joka aamu huolehtia vaan itsestäni. Aamuista saa mukavia ja helppoja kun herää ajoissa. Itse olen huomannut, että hyvä yöuni perustetaan jo päivän aikana. Niin, että illalla olet oikeasti väsynyt. Ajoissa kiinni nämä viihdevälineet niin pääsee rauhoittumaan. Mun on vaikea neuvoa kun en ole samanlaisessa tilanteessa kuin sinä, mutta hyvällä aamupalalla se päivä usein kuitenkin alkaa sujumaan. Tähän lisään mukaan toki vielä ajatusten aamiaisen.

JeemiItse aloittaisin keskustelulla. Päivällä tai illalla, ei silloin aamulla kun jokaisen hermot on kireällä. Miksi ei herää / nouse ylös pyynnöistä huolimatta? Onko niin väsynyt? Onko hän muuten alakuloinen? Onko asiat koulussa ok? Millainen on nuoren päivärytmi, entä ruokailut, ulkoilut, harrastukset? Jos nuori haluaisi nousta, mutta ei pääse ylös, voisi kieliä alakulosta / masennuksesta. Jos taas ei edes halua nousta, siihen on varmaan olemassa syy. Terveys on myös hyvä tsekata. Esim. kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa väsymystä. Voimia!

JonnaHei Heidi, muistan kuinka vaikea oli saada oma tyttäreni ylös vuoteesta aamuisin. Kävin silittelemässä häntä aamuisin ja juttelemassa kauniisti ja käskemässäkin.. VAAN ENPÄ OLLUT YMMÄRTÄNYT KYSYÄ HÄNELTÄ, MIKSI ...? Myöhemmin selvisi, että häntä kiusattiin. Elämä helpottui, kun saatoimme jutella hänen kanssaan. "Kuka nyt nousisi ja lähtisi mielellään kouluun kun kiusataan", kysyi hän.

Kannattaa tarkistaa ...En ehkä ole paras mahdollinen vinkin antaja (kaksi murrosikäistä talossa tällä hetkellä :) mutta kahden aikaisemman murkun kohdalla tehosi se, etten enää puuttunut. Totesin vain kellon olevan sen ja sen verran ja lähden töihin. Nuori joutui kohtaamaan oman vastuunsa asiassa.

HelinäMeillä on toiminut se, että menin tyttären huoneeseen (varovasti, ovea tms.kolistelematta) ja saatoin istahtaa hänen viereensä sängylle tai silittää kädestä tai poskesta ja sanoin, että kuulepas nöpperöiseni, nyt on jo aika herätä. Hyvin harvoin tuli vihaista reagointia, joten meillä se lempeä herätys toimi yleensä hyvin.

TKIlmeisesti tyttärellänne on kännykkä, jonka herätyskelloa hän voi ruveta käyttämään tai sitten vie hänet kellokauppaan ja anna hänen valita itselleen mieleinen kello, jonka ostat hänelle. Tämän jälkeen tyttärenne laittaa itse kellon soimaan siihen aikaan, kun on sopiva aika herätä. Siirrä siis vastuu hänelle ja näin aamut sujuvat kaikilta paremmin. Älä enää herätä häntä sillä varmaankin jo yksi myöhästyminen kasvattaa hänet vastuuseen.

MiljaKolmen oman teinin osalta olen luottanut hyvään ruokaan, siis pyrkinyt vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi. Kerran päivässä monipuolista ravitsevaa ruokaa, jossa on kunnolla kalaa, erilaisia lihoja (ei vain broileria), kananmunia, maitoa ja maukkaita kasviksia eri muodoissa. Marjat ja hedelmät (muutakin kuin banaania) olen tarjonnut jälkkärinä juotavassa muodossa smoothienä ja hyvin on uponnut. Hyvä ruoka rytmittää elämää ja antaa hyvän unen.

Toinen melkein tärkeämpi tekijä on huolehtia, että kasvava nuori saa riittävästi D-vitamiinia. Suosittelen (20 mg) kapseleina päivittäin sekä lisäksi omega-3 rasvahappoja. Oma poikani 16v kertoi itse huomanneensa kuinka D-vitamiini ja omegat auttavat heräämään. Jos unohtuu ottaa, niin parissa päivässä huomaa ettei pääse millään aamulla ylös.

Niin, hyväksyntää ja kehujahan ne lapset aina kaipaavat sekä rauhallisia, osallistavia kotioloja. Kun vaan aina itse jaksaisi...muistaa.

Nim. panostusta enemmän iltatoimiin kuin aamuhuutoonMeillä teinin kanssa toimii periaate, että hän on itse vastuussa kouluarjen asioista. Jos ei herää, niin päivän käy sitten hullusti. Sama juttu esim. läksyjen tekemisen kanssa. Muutaman kerran aivan itsenäisesti sössittyään itsestäänselvyyksiä, teinikin oppii huolehtimaan itsestään asiassa, kuin asiassa. Ei kannata vanhempien holhota liikaa, siinä tulee usein tehtyä karhun palvelus omalle lapselle.

Äiti, joka antaa teinille vastuun päivittäisistä perusasioistaHyväksy se mitä juuri NYT on, pyri olemaan vastustelematta. Tytön vastustus lisääntyy, kun yrität "muuttaa häntä". Varmin tapa saada lapsi tekemään jotain ns. kiellettyä on pakottaa hänet sillä hetkellä johonkin muuhun. Siirrä vastuuta hänelle, et voi elää hänen elämäänsä. Tiedän kokemuksesta ei helppoa, mutta onnistui meillä.

PirjoMoikka! Otin hyvänä hetkenä asian puheeksi varhaisnuorteni kanssa suunnilleen näin: toivoisin aamuísta tulevan meille kaikille mukavia. Minua harmittaa lähteä pahalla tuulella töihin, eikä teistäkään varmaan ole mukava kun huudan... Kaikki lähdetään tahoillemme kuin persiille ammutut karhut, vai mitä? (pientä hymyn värettä suupielissä kummallakin - ikään kuin olisivat nähneet sielunsa silmin meidän kornit aamut).

Haluaisin tosiaankin osata herättää teitä mukavalla tavalla. Mikähän tuntuisi hyvältä ja toimivalta herätykseltä? Miten sinä haluaisit, että minä herätän sinut? Mites sinä haluat, että minä herätän sinut? Kokeillaan jo huomisaamuna näitä? Jos nämä eivät toimi, keksitään vielä toimivampia?

Kun itse saivat olla keksimässä ja esittämässä toiveitaan, johan alkoi helpottaa: Hellästi sanoin herätys (+ nimi)...silitys poskelle ja hellästi siirsin peittoa pään päältä pois. Toiselle: Herätys (+ nimi)...suukko otsalle ja sitten suukot molemmille silmille. Laitanko valot huoneeseen vai eteiseen? Alkakaahan nyt heräillä, aamiainen alkaa olla valmis.

Takapakkien varalta voi sopia, miten nuori haluaa häntä muistutettavan... Sitä en muista, miten meillä meni, mutta siitä se lähti vähitellen helpottamaan...

LiisaMeillä on ollut samaa ongelmaa. Juuri tällä hetkellä hieman parempi tilanne. Hankittiin nuoren oman kännykän oheen kovaääninen ja kaunis herätyskello.
Myös opettajat ovat ottaneet puhutteluun (onneksi ilman asiaan puuttumistani) koulupäivän jo päätyttyä. Kouluun voi olla yhteydessä, ja kysyä mättääkö siellä joku asia esimerkiksi tiettynä viikonpäivänä. Toisten nuorten ohella opettajakin tai kasautuneet asiat voivat lannistaa ja latistaa. Vielä tulee mieleen nuoren mahdollinen masennus. Onko nuori saanut riittävästi meidän aikuisten seuraa niin halutessaan?

"Auttaako joku vinkeistäni eteenpäin?"Kaksi herätyskelloa: yksi tyttären vuoteen vieressä: esim. kännykkä soimaan, kun on tarkoitus nousta ja jos ei ole noussut, alkaa viittä minuuttia myöhemmin huoneen toisella laidalla rämistä vanhanaikainen kello, joka ei itsestään lopeta soimista! Sen käy kyllä mieluusti yleensä sulkemassa ennen räminää ja sittenhän onkin jo ylhäällä!

hyväksi koettu konstiMinulla on kaksi juuri teini-iän ylittänyttä poikaa. Meillä parhaiten toiminut herätys on seuraava. Kun menen herättämään nuoria miehiä, menen hiljaa, meteliä välttäen. Ennen kuin teen mitään muuta olen hetken hiljaa hänen lähellään, että hän ehtii aistia läsnäolon. Sitten silitän sormenpäilläni hänen kättään, kulmakarvojaan, otsaa tai muuta sopivasti näkyvillä olevaa ihon osaa. Silitän niin hiljaa, että sormenpäät juuri ja juuri tietävät olevansa iholla. Silitän minuutin tai kaksi, mutta en puhu mitään. Sitten kuiskaan herätyksen. Kun siihen on tullut vastaus, kuiskaan, että haluan hänen olevan aamupalalla esimerkiksi 5 tai 10 minuutin kuluttua. Jos nuorta herraa ei näy menen uudelleen hänen sänkynsä viereen ja toistan heräämispyynnön määrätietoisesti, mutta edelleen hiljaisella äänellä. Samalla voi pyytää häntä antamaan käden ja vedän hänet ylös makuulta. Tämä on toiminut meillä. Sillä tavoin hyvä, että antaa rauhallisen mielen myös itselle. Toki menee muutama minuutti aikaa, mutta on sen "väärtti".

MikkoTestaappa pientä jäynää.  Kysy kuka mahtaa olla "Jeppe", joka juuri laittoi tekstiviestin. Oli tulossa tänne, kysyi passaako? Vastaanko siihen, vai vastaatko itse? Sopivan nimen sattuessa teini on pystyssä alta aikayksikön, huutomyrsky voi olla korvia huumaava, mutta sehän on normaalia. Ja ainakin äidillä on hauskaa...

Harmi, että tämä toimii vain kerran, mutta ainahan voi yrittää... Ja jäyniä kannattaa keksiä lisää. Kaikki variaatiot ovat sallittuja.

MörriäinenD-vitamiinia joka päivä ja illalla koko perhe menee samaan aikaan nukkumaan... Hyvää yötä ja Olet Rakas...halaus teineille..

SukseeEnsinnäkin luopuisin ihanan positiivisista aamuista hänen kanssaan, koska on kyseessä murkkuikäinen. Teidän muiden aamua hänen ei kuitenkaan tarvitse "pilata". Mitäpä, jos hän rupeaa huolehtimaan heräämisistään ihan itse; laittaa kännykän tai kellon soimaan ja nousee ylös ilman teidän puuttumista asiaan. Te muut saatte viettää aamuanne ihan rauhassa omaan tahtiinne. Nythän hän pyörittää kaikkien teidän aamuja ja pitää teidät "pihdeissään" asian suhteen ja tietämättään voi jopa nauttia tilanteesta suunnattomasti. Vastuu hänen heräämisestään ja ehtimisestään on nyt ihan muualla kuin hänellä itsellään. Uudesta järjestelystä hänelle kertoessanne, kertokaa myös, miksi siihen siirrytään: haluatte viettää kivoja aamuja ja nyt se ei onnistu. Jos hän myöhästyy muutamana aamuna koulusta, hän voi itse vastata myö


Ladataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot