Pe 19.12.Iiro, Iisakki, Iikka, Isko, Is...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uutiset


Mielikuvakartta vei perilleVuonna 2010 Teppo Rantanen valmistautui Mestarimyyjä-kilpailun finaaliin. Hän oli tilannut itselleen "salaisen aseen", ja ihaili sitä peilin edessä. T-paidan rintamuksessa luki: ENNESA EESIAKTAR. ANIA. Se ratkaisi kisan.

Jo pari vuotta aikaisemmin halikkolainen Teppo Rantanen oli alkanut kiinnostua positiivisesta ajattelusta ja asenteen merkityksestä. "Keskustelin usein aiheesta veljeni kanssa, ja hän sai minut kiinnostumaan", Teppo kertoo. "Voin sanoa, että joulukuun 2008 jälkeen ei mikään ollut niin kuin ennen. Tilasin silloin Juhani Töytärin "Saavutusten seikkailu" -cd:n. Laiton cd:n mp3-soittimeen ja lähdin lenkille. Levyllä mies puhui rennosti vertauskuvien kautta aiheesta josta olin kiinnostunut. Kuuntelin sisältöä yhä uudestaan lenkkeillessäni. Nälkä kasvoi kuunnellessa ja tutustuin myös Tom Lundbergin ja Jari Sarasvuon tuotantoon.

Eniten Teppoa jäi mietityttämään tavoitteiden asettaminen. Toimisiko tavoitteiden kirjoittaminen paperille oikeasti? "Meni kuitenkin pitkään ennen kuin rohkenin tarttua kynään. Olin sitä mieltä ettei nykyinen työpaikkani pysty minulle uusia haasteita tarjoamaan. Yllätyksekseni en pystynytkään kirjoittamaan asioita joita uudelta työpaikalta haluaisin, vaan kirjoitinkin ison kysymysmerkin", Teppo sanoo. "Jäin miettimään, että jos tekisin asiat paremmin, laadukkaammin ja hakisin nykyiseen työhöni lisää haasteita, pystyisin varmasti kehittymään. Mitään varsinaista vikaahan ei työpaikassani kuitenkaan ollut."

Kilpailun finaaliin


Eräs tavoite jota Teppo oli jo aiemminkin miettinyt, oli voittaa Rautalinjan Mestarimyyjä -kilpailu. "Tässä kilpailussa haetaan K-rautojen ja Rautioiden parhaita myyjiä. Kilpailun alkuvaihe käsittää ison määrän teoriakysymyksiä joiden kautta parhaat pääsevät semifinaaleihin ja kolme parasta varsinaiseen finaaliin", Teppo sanoo. "Palkintona on opintomatka ulkomaille. Vuosien varrella mestaruutta olin hakenut useamminkin ja päässyt semifinaaleihin asti.

Nyt Teppo päätti tehdä ensimmäisen vaiheen niin hyvin, ettei hänellä olisi yhtään virhettä. "Tavoite onnistui miltei täysin ja sain 98,9% vastauksista oikein, ja kutsun semifinaaleihin. Ennen semifinaaleja tajusin, etteivät semifinaalit olleet tavoitteeni, vaan tavoitteeni oli päästä matkalle. Näin lentokoneen nousevan kiitoradalta kohti Soulia jonne opintomatka suuntautuisi."

Silti yllätys oli suuri kun hän selviytyi finaaliin semifinaalien voittajana. "Mielikuvani lentokoneesta nousukiidossa kantoi minut eteenpäin. Aloin miettiä millä voitan finaalit, sillä kaikilla meillä kolmella oli varmasti halu voittaa kilpailu. Päätin tilata Positiivarien
Puodista paidan joka paljastaisi muille "salaisen aseeni". Tilaamani paitakin saapui ja yllätyin kun sovitin sitä päälleni peilin edessä: ENNESA EESIAKTAR. ANIA. Peilikuva."Mielikuvaharjoitus toimi


Teppo teki myös paperille kuvasarjan, jossa hän oli vaihtanut oman päänsä jonkin aikaisemman vuoden voittajan tilalle. "Lentokone tuli totta kai mukaan ja pari kuvaa Soulista. Laitoin kuvaan myös voittajille jaettavan pokaalin ja ison numeron 1", Teppo kertoo. "Kiinnitin kuvan jääkaapin oveen ja tätä kuvaa katsomalla vahvistin mielikuvaani ja kirjoitin sen myös kirjalliseen muotoon. Tavoitteeni oli selkeästi voittaa, mutta samalla toivoin myös että jokainen kisaaja saisi hyvän kilpailun."

Kilpailu oli äärimmäisen tiukka, ja Teppo voitti finaalin pisteellä. "Ylpeänä otin palkintopokaalin vastaan päälläni t-paita, jossa nyt näkyi yleisölle: ASENNE RATKAISEE. AINA. Tavoitteeni toteutui siis täydellisesti. Voitin Rautalinjan 2010 Mestarimyyjä-kilpailun ja lähdin opintomatkalle Etelä-Koreaan Souliin", Teppo sanoo. "K-raudan ketjujohtaja Jani Karotie oli seuraamassa Mestarimyyjäfinaaleja ja on jälkikäteen tuonut "Asenne ratkaisee" lausetta ketjun viestinnässäkin esille ja ottanut paitani ja mielikuvakartan muutamaan otteeseen esille."

Uusia haasteita


Positiivinen asenne on kantanut Teppoa myös kilpailun jälkeen. "Olen yhä samassa työpaikassa, ja puoli vuotta Mestarimyyjäkilpailun jälkeen minut ylennettiin rakennustarvike- ja talotekniikkaosaston osastopäälliköksi. Nykyiseen toimenkuvaani liittyvä esimiesasema tuo tehtävään uutta haastetta ja samalla mahdollisuuden itsensä kehittämiselle.", Teppo kertoo. "Jo vuonna 2009 olin aloittanut kauppiasvalmennuksen ja viime vuonna valmistuin kurssimme kolmanneksi parhaana."

Viime aikoina Teppo on hakenut positiivisuudella nimenomaan motivaatiota tavalliseen työpäivään. "Aina löytyy asioita joihin voit olla tyytyväinen tai tyytymätön. Pitää itse löytää ne työn hyvät puolet, olla niistä vilpittömän tyytyväinen ja hakea hyvä "draivi" työpäivään", Teppo sanoo. "Tämä on itsestäsi, omasta asenteesta kiinni. Kun oman motivoinnin oppii, ei asiakkaan, työkaverin tai esimiehen huono päivä voi tarttua sinuun."

Tasapainoiseen elämään


Asenne antaa tsemppiä työssä, mutta se antaa elämälle myös muita arvoja. "Jossain vaiheessa huomasin, että keskityin työhöni liikaa, ja vapaapäivinäkin hoidin etäyhteyden kautta työasioita", Teppo kertoo. "Muistan hyvin kun eräänä vapaapäivänä naputtelin konetta ja nuorin lapsi istui vieressä ja kaipasi huomiotani. Hän kysyi: Iskä, koska sä lopetat? Silloin minulle kirkastui kertaheitolla millaiseen "ansaan" olin ajautunut."

Ruuhkavuosina moni joutuu tasapainottelemaan työelämän vaatimusten ja perheen arjen välillä, mutta nyt 36-vuotias Teppo - kolmen lapsen isä - tuntee löytäneensä polun mielenrauhaan ja tasapainoon. "Tuntuu että ensimmäiset askeleet on vasta otettu" Teppo miettii. "Olen alkanut ymmärtämään mistä onnellisuudessa on kyse ja pyrkinyt nauttimaan hetkistä. Onnellisuus on asia joka lähtee itsestäsi. Positiivinen ajattelutapa on työkalu, ei olotila", Teppo toteaa. "Olen oppinut arvostamaan enemmän puolisoani ja lapsia. Heidän merkityksensä ja tärkeytensä elämässäni on kasvanut ja haluan olla myös heille tärkeä."

Entä uudet tavoitteet - onko jotain jo paperilla? "Olen tämän vuoden aikana alkanut uudelleen asettaa pieniä tavoitteita ja opiskellut asiaa lisää. Olen ostanut englanninkielisen aiheeseen liittyvän kirjan, jotta oppisin samalla englantia", Teppo kertoo. "Noin kuukausi sitten uskalsin ensimmäisen kerran ottaa täysin tyhjän paperin ja asettaa siihen koko elämääni koskevia tavoitteita. Aiemmat haaveet ovat nyt muuttuneet tavoitteiksi."

”Positiivisesta ajattelutavasta vielä sanoisin, että sitä voisi verrata maratonin harjoitteluun. Hyväkin harjoittelu luo vasta pohjan tälle 42 km matkalle, muttei kuitenkaan tuo täyttä varmuutta siitä, miten lopulta maaliin jaksamme.
Meidän on luotava itsellemme voimakas mielikuva lopputuloksesta,
maalista, ja lähdettävä sitä kohti.

Nimittäin jos vain mietimme, että "olisi kiva ajatella positiivisesti" ja jäämme odottamaan, niin tuskin mitään tapahtuu. Meidän on itse tehtävä töitä asian toteutumiseksi. Haastan nyt teidätkin laittamaan oman mielikuvanne paperille,
siitä minkälaisen elämän itsellenne haluaisitte.
Kun tämä mielikuva on riittävän voimakas, me jo tiedostamattakin teemme asioita tavoitteiden eteen ja jonain päivänä huomaamme se olevan totta.”

Ote Teppo Rantasen puheesta kauppiasvalmennuksen päätöstilaisuudessa


"Isäni lähetti vuonna 1986 minulle Norjasta luottokortin kokoisen muovikortin. Olin täyttänyt silloin 10 vuotta. Teksti jatkuu kortin takana: ...men husk på det at i livet går det opp og ned! Ehkä tuosta on kuitenkin jotain jäänyt alitajuntaan ja olen pitänyt asiaa tärkeänä, koska korttikin oli vielä tallella."


Teksti: Reino RasilainenLadataan kommentteja...
© 2014 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot