Su 30.4.Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirj...» Onnittele sähköisellä kortilla!
Hae
Uteluarkisto


 

Miten olet onnistunut vahvistamaan toisen heikkoa itsetuntoa?

Vastauksia 95 kpl

=========================

Pitää muistaa kertoa aina kun toinen tekee jotain hyvin, riippumatta asian suuruudesta. Kehun, kiitoksen pitää olla aito.

Tuhkimo50

=========================

Korostamalla henkilön vahvoja ominaisuuksia, antamalla positiivista palautetta ja usein!

Anne

=========================

Kertomalla toiselle mitä hänessä ihailee!

Voin vaikka sanoa toiselle, että ihailen hänen taitoaan nauraa itselleen ja omille kömmähdyksilleen.

Eräs ystäväni on juuri tällainen, hän itse nauraa eniten omille töppäilyilleilleen, juuri sellaisille joista me muut vaikenemme visusti ja jotka harmittavat kovasti. En tarkoita mitään sellaista tekoa, joka vahingoittaisi itseä tai muita vaan tahattomia ja hauskojakin sattumia, jotka hän on itse aiheuttanut itselleen, mutta joita ei yleensä haluaisi kenenkään tietävän.

Tavallaan kertomalla siitä hän saa itseltään suurimman harmin pois mielestään ja voi unohtaa koko tapahtuman eikä harmitella sitä päiväkausia.

Tulen aina hyvälle tuulelle, kun hän nauraen soittaa ja kertoo mitä hänelle on taas käynyt.

Anneli I

=========================

Kehumalla, kun hän onnistuu.

Tasse

=========================

Kannustamalla, juttelemalla, tukemalla, olemalla asioissa mukana. Toimii, mutta vaan hetkellisesti. Hyvä itsetunto ei tule itsestään, eikä kenenkään toisen avulla. Ihmisen pitää tuntea itsensä, myöntää heikkoudet ja tunnistaa vahvuudet ja ennen kaikkea olla rehellinen itselleen. Eli olla aito, ilman rooleja. Koettaa mahdollisimman paljon elää vahvuuksiensa kautta ja kehittää myös ns. heikompia ominaisuuksiaan. Tätä kautta ihminen kokee onnistumisia ja se taas nostaa automaattisesti ihmisen itsetuntoa.

Inu

=========================

Muutama rohkaiseva sana! Olemalla pyyteettömästi vain kaverina, niin hän huomaa että hän ei olekkaan mikään "luuseri"

Arttu

=========================

Vaihdoin työpaikkaa enkä uutena tulokkaana tiennyt siellä vallitsevasta "nokkimisjärjestyksestä". Hankkiuduin useasti ujona pitämäni ihmisen seuraan ennen kuin tajusin hänet työpaikkakiusatuksi. Omien sanojensa mukaan hänen itsetuntonsa parani ja hän uskalsi tulla ulos kuorestaan ja pääsi ulkopuolisuuden tunteestaan.

Elsa

=========================

Kannustamalla häntä menemään mukaan esim. harrastajateatteriin (45v miestä), vaikka hän ei omasta mielestään saanut edes suutaan auki vieraiden ihmisten läsnä ollessa. Nyt, 10v. kuluttua, saa jo paremmin.

Vaimo

=========================

Ollessani töissä terveydenhuollon opettajana lähihoitajaopiskelijoille ryhmässäni oli äärimmäisen ujo ja itseään vähättelevä tyttö. Tyttö väitti, ettei hänestä ole hoitajaksi. Kaikki toiset ovat häntä parempia. Käytännön opiskelupaikoissa hänellä oli vaikeaa, koska toiset kuulema olivat nopeita ja osaavia. Kukaan potilas ei häntä koskaan kiittänyt, ei edes ohjaajat.

Kerran hän tuli luokseni koululle ja sanoi jättävänsä eroanomuksen kansliaan. Hän halusi kuitenkin käydä sitä ennen hyvästelemässä minut, luokanvalvojansa.

Pyysin häntä istumaan ja juttelemaan kanssani. Kyselin, oliko mitään, mikä olisi tuottanut hänelle iloa koko opiskeluaikana. Hän mietti ja mietti. Sitten hän totesi, että oli montakin asiaa, mutta kukaan toinen ei niitä ollut huomannut. Hän ei osannut ilahduttaa muita.

Sanoin hänelle: "Tiedätkö, että teit minut valtavan iloiseksi, kun tulit käymään luonani ennen kansliaan menoasi." Ensin hänen kasvonsa hämmästyvät, sitten niille tuli kaunis aito hymy. Hämmästyin itsekin, sillä en ollut nähnyt hänen koskaan aikaisemmin hymyilevän.

"Sinä olet taitava ja osaava tyttö. Sinusta tulee oikein hyvä hoitaja. Sinulla on sellainen lahja, joka monelta puuttuu. Sinulla on lämmin hymy, joka tulee sydämestä. Sellaista hymyä niin monet sairaat ja yksinäiset ihmiset tarvitsevat. Käytä lahjaasi!" ...ja hymyä riitti! Hän ei jättänyt eroanomustaan.

Tapasin hiljattain lämpimästi hymyilevän sairaanhoitajan. Hän kiitti minua vuosien takaisesta lahjasta. Olin auttanut häntä hädän hetkellä huomaamaan omat lahjansa. Hyvä itsetunto kannusti häntä jatkamaan opiskelua sairaanhoitajaksi. Lopuksi hän sanoi nauraen: "Kun minulle on tullut elämässäni eteen tiukkoja paikkoja, niin minä vain hymyilen ja aina se on auttanut. Kiitoksia!"

Arja

=========================

Hyväksymällä hänet sellaisena kuin hän on. Kysymällä hänen mielipidettään. Olemalla itse avoin, ystävällinen ja hyväksyvä. Huomioimalla hänen tekemisensä sekä myönteisellä palautteella.

Kiitoksen ja palautteen pitää olla aitoa.

Hyvä ohje on "kohtele toista niin, kuin haluat itseäsikin kohdeltavan".

Tirlittan

=========================

Hei, Uskon, että yksittäisillä tilanteillakin on merkitystä, mutta vakaan itsetunnon muodostumiseksi vaaditaan mielestäni pitkäjänteistä ja johdonmukaista, rohkaisevaa palautetta, joka auttaa huonon itsetunnon kanssa kamppailevaa näkemään itse itsessään tapahtuvat pienetkin onnistumiset, ja myös sen, että epäonnistumiset ovat sallittuja ja jopa välttämättömiä. Vahvistuminen tapahtuu kyseisen henkilön sisimmässä ja siksi se onnistuu vain, jos hän itse alkaa itseensä uskomaan ja itsensä hyväksymään. Muut ihmiset ovat tavallaan peilejä hänelle tässä prosessissa. Jos hän näkee, että häneen ja hänen yrityksiinsä suhtaudutaan positiivisesti eikä epäonnistumisia tai omaa itseään tarvitse hävetä, niin siitä se lähtee.

Ball

=========================

Toisen itsetunnon vahvistamisessa on mielestäni kaksi tasoa. Ensinnäkin lähimmäinen, jolla mahdollisesti on heikko itsetunto ja toiseksi minä/sinä itse.

Varmasti paras tapa on olla rehellinen ja aito hänen kanssaan. Olla tukena ja antaa myönteistä palautetta hänen vahvoissa ja onnistuneissa asioissaan. Siis on oltava ystävä isolla Y:llä, joka tarkoittaa oikeaa kuuntelemista, mutta ei toisen puolesta elämistä tai liiallista empaattisuutta. Ystävyys on myös heikkoina hetkinä tukemista ja läsnäoloa, ei edelleenkään toisen puolesta elämistä eikä yliempaattisuutta. Kaiken tämän keskellä on muistettava, että on niitä, joilla itsetunto on haavoittunut tai heikko, mutta emme voi muuttaa heitä tai heidän kokemaansa. Meillä on mahdollisuus vain ja ainoastaan tässä hetkessä olla heidän elämässään ja antaa niitä hyviä elämänkokemuksia, joista luottamus syntyy.

On tärkeää pitää huolta itsestään ja vaarana on usein se, että heikon itsetunnon omaava alkaa elää minun tai sinun kautta. Tämä on osattava tunnistaa. Tiedän kymmenien vuosien kokemuksesta, että lähimmäiseni heikko itsetunto vaan nousee aina silloin tällöin pintaan ja ystävyys on ja täytyy olla muuta kuin terapeuttina oloa. Tämän tunnistaminen voi olla joskus vaikeaa, esim. parisuhteessa. Aito ystävyys tai parisuhde on vastavuoroista toisen tukemista, ei siis sitä, että minä jatkuvasti olen kuuntelija, tukija ja terapeutti. Asiantuntija-apuna ei lähimmäisenä pidä alkaa olemaan, muutoin itse väsyy ja ehtyy.

Angel-61

=========================

Kuuntelemalla, ja kiinnostumalla toisen tunteista, ajatuksista ym. Sopiva kannustus, mutta ei liian voimakas! Ole aidosti kiinnostunut, kun toinen puhuu, ei vain toisella korvalla. Kehu ja kiitä, vaikka hän tuntisi olevansa ihan nolla. Ole läsnä, älä sano, että eihän tuo nyt mitään! Älä kuitenkaan mene liikaa mukaan, jos toinen valittaa vaikeuksiaan. Kuuntelu ja sopiva kannustus on parasta.

Tue ja kannusta

=========================

Antamalla tunnustusta pienistäkin asioista, teoista ja saavutuksista, mikä lisää itseluottamusta ja vahvistaa itsetuntoa.

Rohkaisemalla tuomaan asioita ja omia ajatuksia esille, koska kaikkien mielipiteet ovat tärkeitä. Asioiden käsittely monelta kantilta antaa parhaan lopputuloksen.

Eveliina

=========================

Opettamalla hänelle, että ennen kuin hän itse alkaa arvostamaan itseään (tai työtään tms.), niin arvostusta on turha odottaa muiltakaan. Kun opettelee arvostamaan niitä asioita mitä itsellä / itsessä on, alkaa se itsetuntokin parantua.

Eve

=========================

Jokainen ihminen on jossakin hyvä! Ei tarvita muuta kuin taputus olalle ja kommentti, että "sä osaat aina tuon jutun niin hyvin", tai että "tossa olet hyvä"!, Pienellä hoksnokalla saat toiseen hyvää mieltä ja itsetunnon kohotusta! (Vastaavasti pieni sana tai kommentti voi rusentaa muutenkin heikon itsetunnon pohjalukemiin, kuten "TAAS sä teit noin" tms.). Meille on tullut miehen kanssa tavaksi tämmöinen sisäpiirin juttu, että kun toinen vaikka hoksaa jonkun jutun, niin toinen sanoo että , "vitsi sä oot hyvä!", tepsii aina! Tsemppiä kaikille!

Hanni

=========================

Antamalla päivittäin positiivista palautetta pienistä arkisista onnistumisista ja kehuja henkilön ulkonäöstä, pukeutumisesta, osaamisesta. Rakastaen. Hyväksyen toinen kokonaan.

"Vahvistunut"

=========================

Omia näkemyksiään on mahdotonta tuputtaa toiselle, on vain saatava toinen itse näkemään peilissä se kaunis/komea ajatteleva, tunteva ihminen eikä mörköä. Parhaiten olen onnistunut kannustamalla toista harrastuksiin joissa tiedän hänen olevan vahva, kehunut paljon mutta pienesti, hiukan kuin ohimennen. Tukemalla ja kannustamalla silloin kun kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan, näyttänyt/kertonut myös toisen puolen asioista. Olen myös ottanut hänet mukaan, ihmisten keskelle, tapahtumiin, omaan elämääni haluten näyttää ettei maailma ole niin kamala ja haluan hänen näkevän sen yhtä lailla kuin haluan hänet seuraani. Hymy, kosketus ja rehellisyys toimivat myös aina. Halaus, joka osoittaa että ihminen on tärkeä ja läheinen, hymyyn vastaaminen ja rehellisyys oikeissa paikoissa rakentavat tukiverkon, jonka varaan voi laskea silloin kun itse ei onnistu itseään kannattelemaan. Kohta huomaa ettei tukiverkkoa enää tarvitakaan...

H

=========================

Rakastaminen

Heidi

=========================

Toiselle on annettava positiivista palautetta ja hyväksyntää, ehdotonta rakkautta ja kannustusta. Hyvää tarkoittava arvostelu ja kädestä pitäen opastaminen ovat vääriä keinoja.

H.K.R.

=========================

Omaa itsetuntoani on pönkitetty sanomalla minulle vilpittömästi jotain yllättävää ja tietysti positiivista. Myös kehut sellaisessa tilanteessa tai sellaisesta asiasta, josta ei osaa odottaa kehuja ovat tuoneet hyvän mielen ja sitä kautta parantaneet itsetuntoa.

Miskuinen

=========================

Kehua hänen vahvoja puoliaan, huomioida hänen onnistumisiaan, tuoda esiin elämän myönteiset asiat. Olemalla hänestä aidosti kiinnostunut, innostava ja kuunteleva.

Mariaheleena

=========================

Positiivisilla lauseilla.. "Kyllä sinä siitä selviät!" "Huomenna jo naurat koko vaikeudelle" "Kun vain uskot itseesi kaikki menee hyvin" Haluan aina kannustaa kaikkia positiivisuuteen, sillä saa ihmeitä aikaan ja monesti se on paras keino vahvistaa heikkoa itsetuntoa. Itse aina luen Positiivaria, Aamiaisesta löytyy yleensä aina vastaus, kun elämä mättää.. Positiivista syksyä kaikille!

Helena

=========================

Jokainen ihminen on jossain hyvä, vaikka heikon itsetunnon omaava ihminen usein toisin luulee. Vahvistaakseni toisen itsetunto, olen kiitellyt ja kehunut onnistumisista ja aina kun joku toinen on sanonut hänestä jotain positiivista, muistanut kertoa sen edelleen kyseiselle henkilölle. Olen myös verrannut omiin sellaisiin ominaisuuksiin, joita tiedän hänen ihailevan ja sanonut sitten ihailevani hänessä olevia täysin päinvastaisia tai samoja piirteitä. Samoin: "Sinä olet rohkea, kun uskallat tehdä niin.." "Näytät todella hyvältä tänään" "Hienosti tehty, sinähän toit tähänkin asiaan taas sellaista, jota en itse osannut tai tullut ajatelleeksi" tyyppiset lausahduksen toimivat aina. Itse asiassa toisen kehuminen kaikin puolin, ei ole ollenkaan vaikeaa, kun vain asennoituu etsimään katsomaan asioita siltä kantilta. Jos kyseisellä henkilöllä on joku erityinen vaikea alue, mietin miten voisin hienovaraisesti löytää jonkun tavan, jolla hän voisi ottaa siinäkin askeleen eteenpäin. Erityisen vaikeissa asioissa on muistettava edetä hienovaraisesti.

Likka –65

=========================

Yksi lapsistamme on hyvin epävarma osaamisestaan, ja helposti nuorimpana saa toiset tekemään asiat puolestaan. Ihana huomata kuinka itsetunto nousee, kun hänet "pakottaa" itse tekemään asioita joista hän sanoo ettei osaa... Kun tekeminen onnistuu niin itsetunto kasvaa. Eli pelkkä sanominen ei riitä. Kun asian itse huomaa, siihen alkaa uskoa. Kärsivällisyyttä tarvitaan!

Heli

=========================

Antamalla positiivista palautetta sopivina annoksina ja kiinnittämällä huomiota sanavalintoihin, kun joutuu joskus antamaan sitä negatiivista palautettakin samassa yhteydessä sopivina annoksina. Esimerkiksi ruuanlaittotaito "Nää pihvit on loistavia! Miten sä onnistuit? Multa jää aina jokin maku uupumaan niistä. Tähän perunamuussiin voi joskus sotkea vaikka sipulirouhetta, niin siihen tulee vähä erilainen maku. Lapset vain ei tykkää kovin sipulin mausta..."

Neljä lasta ja mies

=========================

Kehumalla ja antamalla positiivista palautetta, oli asia mikä hyvänsä. Kaikki positiivinen tuo hyvän mielen, joka vaikuttaa mieleen kohottavasti.

Heli

=========================

Kehumalla häntä niin kuin kehuisin itseäni.

Irkku

=========================

Toisen itsetuntoa voi mielestäni vahvistaa olemalla reilu toista kohtaan: antamalla arvostusta, kannustusta, tukea ja kiitosta oikea-aikaisesti ja uskottavasti. Falskius paistaa läpi, joten turhan kehuminen ei tavoita aitouden tunnetta. Spontaanit sydämestä tulevat huudahdukset, kuten olet ihana, upeasti toimittu, mahtava työ, ovat mannaa itsetunnolle. Kun epäonnistuminen sattuu kohdalle, silloin lohduttavat sanat ovat balsamia haavoille. Itse olen kokenut omalla kohdallani itsetunnon kohottajaksi sen, että olen saanut silloin tällöin osakseni arvostavaa kohtelua. Nostamalla esiin toisen hyviä puolia saa asianomaisen itsensäkin huomaamaan/muistamaan omat vahvuutensa.

Miten sitten voi vahvistaa toisen heikkoa itsetuntoa? Uskon, että näillä samoilla toimintatavoilla. Itsetunnon rakentumiseen/vahvistumiseen vaikuttavat mm. vuorovaikutuksessa saatu palaute ja onnistumisen kokemukset. Siis kohdelkaamme toisiamme niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan.

Sadeliini

=========================

Sanomalla jostain hänen hyvästä puolestaan.

Naien

=========================

Asettamalla sillä hetkellä itsetuntoa laskevat asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja sitten muistuttanut ystävääni kaikista niistä asioista joissa hän on hyvä ja sitten on keksitty positiivisia, eteenpäin vieviä ratkaisuja ongelmiin ja mietitty ovatko ne ongelmia ollenkaan vaiko vain haasteita ja kannattaako niitä haasteita vastaanottaa vai olisiko parempi hakea uusia haasteita.

Olemalla positiivinen, aidosti välittävä ystävä.

Ystävä

=========================

TIMANTIT

Ihmiskunta osaa nykypäivänä valmistaa timantteja! Markkinat kuitenkin arvostavat luonnollisesti muodostuneita yksilöllisiä timantteja enemmän ja niiden rahallinen arvo on selkeästi korkeampi kuin keinotekoisesti valmistettujen. Kahta samanlaista luonnossa muodostunutta timanttia ei ole olemassa ja siksi keinotekoisten timanttien valmistajat miettivät miten he voisivat lisätä satunnaisia virheitä muuten täydellisiin timantteihin, jotta ne voisivat olla yhtä arvokkaita kuin luonnollisesti muodostuneet timantit.

Me ihmiset olemme kuin timantit. Jos tekisimme itsestämme täydellisiä ja virheettömiä, niin maailma muuttuisi äärettömän tylsäksi paikaksi. Siksi me olemme äärettömän arvokkaita ”täydellisen epätäydellisiä ihmisiä”. Ei ole mitään mitä voisimme opiskella tai suorittaa tullaksemme täydellisemmiksi, koska me olemme jo valmiita ”täydellisen epätäydellisiä”.

Me olemme unohtaneet todellisen alkuperämme ja siksi yritämme suorittaa asioita saadaksemme hyväksyntää ulkopuoleltamme, koska emme itse hyväksy itseämme sellaisena kuin olemme.

Janne T

=========================
Kehuminen vaikka vain pienistä arkipäivän asioista, kannustaa yrittämään uudelleen vaikka vastaan tulisi epäonnistumisia.

Johanna

=========================

Pieni kehu sopivaan asiaan, vaikka pieneenkin, voi olla kovin merkittävä itsetunnon nostaja. Ainakin lasten on huomannut palaava aikojenkin päästä asiaan ja muistavan kehut. Sitä että kehu uppoaa jossakin tilanteessa, ei välttämättä näe mutta onpa hienoa huomata se sitten myöhemmin.

Sinihammas

=========================

Katsomalla rakkaudella silmiin ja sanomalla, että olet tärkeä. Antamalla hyvää palautetta, kun huomaan, että tämä henkilö onnistuu jossain.

Rakkaudella

=========================

Kuuntelemalla häntä. Antamalla aikaa. Näyttämällä, että hän on kiinnostava. Kysymällä hänen mielipidettään kun pitää valita jotain.

Kaija

=========================

Työpaikallani omalla osastollani on muutamia vanhempia rouvia töissä, vaikka pääosin olemme n. kolmekymppisiä (työskentelen tietoteknisellä alalla).

Olen huomannut, että nämä vanhemmat rouvat ajoittain vähättelevät omaa tarpeellisuuttaan ja arvoaan - johtuneeko sitten työilmapiiristä, organisaatiokulttuurista tai jostakin muusta.

He ovat tulleet innokkaammiksi ja aktiivisemmiksi, kun olen alkanut käydä varta vasten kyselemässä pari kertaa viikossa miten heillä menee ja onko kiireitä. Koen, että tämä on esimiehen tärkeää ja kannustavaa työtä mutta heidän esimiehensä ei sitä tee. Itse aloitin juuri yrityksemme luottamusmiehenä ja haluan ottaa tämän(kin) asian esille, kun pääsen esimiesten kanssa keskustelemaan näistä asioista.

Huomenen ja heihei:n sanominen joka päivä ohikulkiessa, jaksamisen ja kuulumisten kysyminen ja tavallinen keskustelu sekä pienenkin positiivisen palautteen antaminen oikeasti saa nämä vanhemmatkin rouvat tuntemaan itsensä tärkeiksi meidän osastollamme. Tätä aion jatkaa ja yritän olla esimerkkinä muillekin - kaiken ikäiset ovat tärkeitä osastollamme, toivottavasti muidenkin mielestä.

Kaitsu 28v.

=========================

Tapasin mieheni kaksi vuotta sitten, kun hän eli elämässään sellaista aikaa että hän lenteli kukasta kukkaan ja ei tuntenut rakkautta ketään kohtaan. Hänen koulunsa oli jumissa ja aika meni netissä sekä baareissa.

Heti hänet nähdessään tiesin, että pohjimmiltaan hän on hyvä mies. Yhteiselomme alkoi siitä päivästä, ja paljon olen saanut anteeksi antaa, mutta vuoden intensiivisen ja peräänantamattoman hellyyden ja puhumisen kautta pääsimme elämässä siihen pisteeseen, että miehestäni on tullut sosiaalinen, hän käy koulunsa hyvin, pitää minua kuin kukkaa kämmenellään ja on aloittanut urheiluharrastuksen josta todella pitää. Vuoden päivät olemme nyt eläneet yhdessä tätä parempaa elämää, ja kummastakaan vuodesta en vaihtaisi päivääkään pois!

Yhdessäolo, rakastaminen vaikeinakin aikoina, yhdessä itkeminen ja rehellisyyden näyttäminen oman itsen kautta on varmaan osalta auttanut mieheni itsetunnon kohotusta siihen suuntaan, mitä hän on aina halunnut olla. Kaiken työn tosin on tehnyt hän itse!

utta toisen heikkoa itsetuntoa voi vahvistaa ensin hyväksymällä itse itsensä, jolloin hyväksyy muutkin kaikkine puolineen. Kannustakaa ihmisiä olemaan sitä, mitä pohjimmiltaan ovat -hyviä ihmisiä!

Mikä riemu on katsoa kun kasvua tapahtuu!

Tuuli27

=========================

Olen sanonut nämä kaksi lausetta:
Muista, että me KAIKKI ollaan vaan ihmisiä.
Elä täysillä, sillä sinulle on annettu vain tämä elämä.

Kuusikymppinen

=========================

Korostamalla asioita joissa toinen on hyvä - välillä vaahdoten, jos ei muuten toinen tahdo uskoa. Suhteuttamalla asioita. Kehumalla, ihailemalla työn tuloksia, ahkeruutta ja reippautta. Kannustamalla ajattelemaan ja ratkaisemaan asioita itse.

Auttamalla keksimään tehokkaampia työtapoja, korostamalla sitä, että pitää tehdä töitä jos haluaa saavuttaa jotain. Ja että menestyksen edellytys on myös se, että osaa iloita toisten onnistumisista.

Auttaa keksimään omia pikkutavoitteita - ts. miten ylitetään aloituskynnys keskittymällä tehtäviin asioihin.

Että riittää kun on itse tyytyväinen siihen mitä on tehnyt ja tekee. Että jokainen tekee asioita itseään varten ja omaa elämäänsä varten - jolloin muiden sanomisista voi suodattaa omiin korviinsa vain kannustuksen sanat.

Ajatuksia 11-vuotiaalle

=========================

Pari vanhempaa sisarustani antaa joskus äitimme ymmärtää, että heidän vaikeutensa ovat äidin syytä. Perusteluina heillä on ns. ankea lapsuus, jonka eteen äiti ei olisi tehnyt kaikkeansa. Tietenkin äitimme silloin masentuu ja syyttää itseään. Silloin juttelen äitini kanssa ja sanon hänelle, että hän on varmaan tehnyt niinä aikoina kaikkensa parhaan kykynsä mukaan. Minä en syytä äitiäni mistään ja olenkin sanonut äidille, että jokainen elää oman elämänsä ja tekee siitä oman näköisensä. Olen kehottanut äitiämmekin elämään omaa elämäänsä, satsaamaan itseensä. Hän on sen ansainnut. Äiti silmin nähden saakin sitten voimaa mennä eteenpäin ja kiittää minua kannustamisesta ja tukemisesta.

Helena

=========================

Miten vahvistan toisen itsetuntoa?

Minulla on pieniä lapsia (5 v ja 6 v) ja onnistumisesta kehuminen on varma tapa vahvistaa lapsen itsetuntoa.

Toinen asia on kuitenkin taustalla - ja se on se, miten saan mahdollistettua, että syntyy tilanteita, joissa lapsi onnistuu.

Eli mahdollistan lasten kanssa onnistumistilanteita siten, että esim. olen kuunnellut mitä lapset ITSE haluavat harrastaa - toinen haluaa harrastaa balettia ja toinen uintia - sinne siis, kerran viikossa. Molemmat mukaan ja molemmilla on hauskaa. Äitiä ehkä väsyttää, mutta se unohtuu äkkiä iloisten lasten seurassa.

Aikuisten itsetunnon vahvistaminen on vaativampaa, koska heillä on jo valmiiksi aivoissaan tietynlaisia skeemoja - heikon itsetunnon skeeman poistaminen vie enemmän aikaa.

Aikuisen onnistumisen kehuminenkin on vaativampaa, koska jotkut menevät jatkuvasti riman ali eli alisuorittavat - juuri heikon itsetunnon takia.

Heikko itsetuntoinen yleensä valitsee ystävikseenkin heikko itsetuntoisia - luulen niin.

Eräs heikko itsetuntoinen tuttavani tarttui jokaiseen sanaan, mikä hänelle sanottiin tai jätettiin sanomatta. Ehkä ensimmäinen harjoitus heikko itsetuntoiselle olisi sallivuuden lisääminen. Kukaan ei ole täydellinen - ei itse eikä muutkaan. Joustavuus, lojaalisuus helpottaa elämää. Elämä kannattelee - sittenkin!

Kaksi lasta keski-iässä

=========================

En ole saanut palautetta, että olisin onnistunut vahvistamaan toisen itsetuntoa. Mutta minun, ennen kovin heikohkoa itsetuntoani on vahvistanut rakkaus. Kun koen tulevani aidosti rakastetuksi juuri omana itsenäni, se on vahvistanut itsetuntoani. Rakkaudessa on voimaa!

Lauri

=========================

Omaa heikkoa itsetuntoani ovat toiset vahvistaneet sillä, että ovat uskoneet minuun ja osaamiseeni. Kahdessakin eri elämäntilanteessa olen aloitellut ujona ja hyvin epävarmana uutta työtä. Ensimmäisellä kerralla päällikköni uskoi kykyihini. Hän kannusti ja vaati minua hoitamaan tehtäviä, joista en uskonut selviytyväni. Lopputuloksena hieno tunne onnistumisesta! Toisessa työssä uskoin jo itsekin osaavani. Mutta ylemmäs pääsy ei tuntunut realistiselta... Muutama henkilö kuitenkin jaksoi kannustaa etenemiseen. Molemmilla elämänsaroilla olen päässyt tilanteeseen, joista vain haaveilin kymmenen vuotta sitten. Koska tiedän, että toisen kykyihin uskominen vie pitkälle, yritän jakaa tätä eteenpäin - lapsilleni, ystävilleni, työkavereilleni...

Leila

=========================

Kehumalla. Olemalla siinä mielessä erilainen suomalainen.

Mävaan

=========================

Kaikista löytyy jotain hyvää ja positiivista. Voimme aina kannustaa toisiamme. Sen täytyy kuitenkin olla aitoa, jotta se toimii.

Angel

=========================

Antamalla positiivista palautetta ihan aiheesta! iin usein se palaute jää antamatta, vaikka se olisi ajatuksena mielessä.

Lelle

=========================

Kehumalla, arvostamalla ja antamalla muutenkin positiivista palautetta.

Enemmän positiivista

=========================

Sisareni on käynyt läpi vaikean leikkauksen, säde- ja sytostaattihoidot, kipuillut parisuhteessa ja yrittänyt kaiken keskellä sinnitellä mukana työelämässä. Hänelle olen kertonut, miten ainutlaatuinen ihminen hän on ja ettei sairaus häntä tee mitenkään vaillinaiseksi elämään tätä elämää. Parisuhteen kiemuroihin olen yrittänyt luoda valoa ja opettanut häntä oman aarrekartan tekemiseen. Maailmankaikkeus voi auttaa vain silloin, kun ihminen itse tietää mihin suuntaan haluaa. En tiedä onko kertomani auttanut sisartani, mutta toistoja olen suorittanut päivittäin.

Maaritti
=========================

Minä olen pyrkinyt sanomaan positiivisia asioita, kehumaan toista, kun tämä onnistuu. Olen käynyt myös henkeviä keskusteluja siitä, mitä on heikon itsetunnon taustalla. Minulla on itsellänikin ollut aikanaan todella heikko itsetunto, mutta minun piti vain opetella rakastamaan itseäni. Usein sanon ihmisille, että sinä olet elämäsi tärkein ihminen. Jos muut katoavat ympäriltä, sinä olet aina itsesi kanssa. Et siis ole yksin, ikinä!

Mari

=========================

Kehumalla ja kiittämällä ihan pienistäkin asioista .

Marika

=========================

Kiitos ja aito kehuminen, silloin kun toinen viestittää olevansa sen tarpeessa esim. sanoo olevansa niiiin väsynyt ja turhautunut!

Mari

=========================

Muistamalla kehua ääneen niitä asioita, joissa hän oikeasti on hyvä, mieluiten niin, että muutkin kuulevat.

Marja

=========================

Aloitin työt uudessa työpaikassa viiden hengen tiimissä tämän syksyn alussa. Lokakuussa eräs tiimiläisistä sairastui työuupumukseen ja oli parin viikon sairaslomalla. Työkaverini tuli sitten takaisin töihin sillä ololla, että onkohan tässä jo työkunnossa vai ei, ja mietti, mitähän hänet uudehkot työkaverit hänestä ajattelevat. Olin kaivannut työkaveriani, sillä pidän hänestä kovin. Sanoinkin hänelle hänen palattuaan ensi sanoikseni, että "Tosi kiva kun olet taas täällä, oli jo ikävä!", ja kysyin vointia!" Tuo oli aivan pieni lause, enkä itse kokenut sitä erityisen merkitykselliseksi, toivoin sen kuitenkin piristävän häntä.

Sain nyt viikonloppuna työporukkamme pikkujouluissa kuulla, että lauseeni oli ollut varsin merkittävä ja tuntunut työkaveristani oikein hyvältä. Työkaverini epäilyt, ymmärränkö hänen sairastumistaan, olivat siis varmastikin haihtuneet ja hänen itsetuntonsakin kohosi, näin ainakin uskallan toivoa. Olen muulloinkin aina yrittänyt tukea ystäviäni heidän vaikeuksissaan ja itsetunto-ongelmissaan, ja sanoa heille hyviä asioita heistä itsestään. Ja he ovat kiitelleet minua näistä mukavista sanoistani ja kannustuksestani. Äskeinen tapaus tuli nyt mieleeni uusimpana esimerkkinä, muitakin riittäisi, mutta ehkä se jo valaisi asiaa.

Työkaveri

=========================

Hyväksymällä hänet sellaisena kuin hän on, kaikkine puolineen. Tasa-arvoisena ihmisenä. Meissä on kaikissa omat pikku omituisuutemme. Vahvistamalla hänen hyviä puoliaan kertomalla niistä hänelle sopivan tilaisuuden tullen ja jättämällä heikkouksien arvostelemisen mahdollisimman vähiin. Samoja asioita toivon itselleni tehtävän! Tuntuu kivalta!

Marjanen

=========================

Ihmisen jolla on huono itsetunto - minä olen rinnalla ja kannustan häntä, en jätä koskaan tällaista ihmistä yksin vaan aina kun hän tarvitsee tukeani sitä minulla riittää. Yritän häntä innostumaan asioista jotka ovat hänelle vaikeita ne tehdään yhdessä.

Maikki

=========================

Olemalla läsnä kuuntelemalla ja rohkaisemalla ja kannustamalla, mitä sitten tekevätkin. Olla oikeudenmukainen tukea ja auttaa kykyjeni mukaan.

Innostusta, myötäelämistä.

Luottamus arvostus ja oikeudenmukaisuus.

=========================

Annan toisen, tässä tapauksessa lapseni, tehdä itse omat päätöksensä. Enkä jälkeenpäinkään arvostele päätöstä.

Maru

=========================

Antamalla myönteistä palautetta tehdystä työstä tai palvelusta. Kiitä, kiitä, kiitä...

Mauri

=========================

"Harrastus"opena minulla on siihen erinomainen etuoikeus, jokaisella oppitunnilla. Positiivinen palaute oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, oikeasta asiasta.

Mimmi

=========================

Ajatusten aamiaisesta olen saanut paljon eväitä tähän hommaan. Ja käytännön tasolla olen huomannut, että tämä voi olla jopa naurettavan helppoa - lausuu vain ääneen asioita, joita toisessa näkee.

Jos et ole tätä vielä aloittanut, niin lohdutukseksi: vaikeinta oli aloittaminen. Alun jälkeen sitä janoaa lisää (siis toisen upeiden puolien lausumista ääneen).

Päivänsäde

=========================

Iki-ihanat työtoverini ovat vahvistaneet minua heikkona hetkenäni sanomalla, että "Kyllä Sinä osaat! Sinä jos kuka osaat! Sinä olet juuri oikea henkilö tiukkaan paikkaan!"

Mitä siinä on voinut muuta kuin uskoa!

Minnis

=========================

Yksinkertaisesti kertomalla hänelle, että hän on juuri sellaisenaan mukava, minulle rakas ja tärkeä henkilö. Ja kannustamalla eteenpäin niillä aloilla, jotka häntä kiinnostavat.

M Päivi
=========================

Olen tehnyt sen pienillä asioilla, mutta saajalle tärkeillä…
Olen kehunut ystäväni esim. vaatteita.
Olen kehunut asioita, mitä hän on tehnyt hyvin, jos hän itse vähättelee asiaa.
Olen rohkaissut ja kannustanut ystävääni, että hän on yhtä tärkeä kuin muutkin ihmiset.

Anni

=========================

Yritin patistaa ujoa mutta sinnikästä tytärtäni pysymään aikeissaan pitää esitelmää oman partiolaisryhmän historiasta, vaikka aikaa valmistautumiseen ja tietojen hankintaan oli aivan liian vähän. Kerroin hänelle että hauskimmat ja mieleenpainuvimmat muistot jää kanssaihmisten, -ehkä vähän kömpelöistä, yrityksistä suorittaa tehtäviään, ja että pienet töppäykset eivät ole vaarallisia, kunhan niille voi kevyesti nauraa, ja että sisimmässään jokainen kuulija arvostaa esitelmöijän rohkeutta päättää suorittaa vaikeata tehtävää. Nähtäväksi jää riittääkö huumori ja supliikki, toivomme parasta, ainakin hän voi tyytyväisin mielin sanoa suorittaneensa tehtävän.

Nina

=========================

Olemalla itse heikompi, niin asia ei tule esille.

Patarouva

=========================

Heikko itsetunto kuuluu usein jo ihmisen puheessa: Mä vaan.. Itse olen ottanut tavaksi tuohon vastata, et sinä mikään Vaan ole vaan sinä olet Sinä ja sillä selvä. Jo tuollainen pieni positiivisuusasenteen muokkaus voi olla apu ja pikku hiljaa alkaa mennä toiselle tajuntaan. Kannusta toista kertomaan haaveistaan, koita löytää sieltä joku asia johon tarttua ja kehota ja innosta toista oikeasti tuohon suuntaan. Kyllä Sinusta on siihen! Olet kuin luotu tuohon juttuun! Mene ja näytä kaikille! Kyllä sinä jaksat! Tarjoa apuasi, auta läksyissä, hoida lapsia, vie koira lenkille, käy siivoamassa tai mitä tahansa, joka auttaisi toista tuon haaveensa toteuttamisessa. Älä vaan sorru ihmettelemään: kuinka sinä jaksat tuon kaiken? Siitähän se toinenkin rupeaa ihmettelemään ja toteaakin, ettei jaksa. Päinvastoin: kehu kuinka ihailet hänen jaksamistaan ja sinnikkyyttään tuonkin asian kanssa, kun on paljon muitakin asioita tehtävänä. Auta toista näkemään itsensä muiden silmin!

Se on se positiivinen asenne toista kohtaan! Kyllä se siitä!

-Outi-

=========================

Kehumalla, kannustamalla ja "potkimalla" häntä eteenpäin, kun häneltä tuntuu puuttuvan omat voimat ja halu tehdä mitään tai lähteä mihinkään. Sanon hänelle että hän on hyvä, kun on vain oma itsensä, ei tarvitse tekeytyä miksikään muuksi tai olla mitään muuta, mitä itse on.

PÄIVI

=========================

Kehumalla aina hänen hyviä puoliaan

Päivittäin

=========================

Rohkaisemalla useita kertoja pienistäkin yrityksistä tehdä jotain; Kyllä sinä osaat, yritä edes ja olethan ainakin yrittänyt jne...

Kehunut ja tukenut paljon edes pienistä yrityksistä ja tärkeintä on ollut se rohkaiseminen, että aloittaa edes tekemään jotain kun itsetunto on pienestä jo niin alas poljettu.

Alistetun miehen vaimo

=========================

Minulla on työkaverinani muutamia vuosia itseäni nuorempi tyttönen. Hän tuli siivoajaksi yritykseemme muutama viikko sitten. Kokemusta hänellä ei ollut yhtään. Monesti sitten tuli sanottua että "ei noin, vaan näin".

Hän tunsi itsensä jo kovin epävarmaksi ja epäonnistuneeksikin, kunnes sitten alkoi oikeasti edistyä. Yritin antaa kiitosta aluksi ihan pienellä "juuri noin" ja "ihan oikein" ilmaisuilla. Mitä enemmän hän edistyi, sitä enemmän kannustin, tietysti. Ehkä vähän liioitellustikin, kun jokainen liinantaittelu toi kehun.

Kun hän sitten onnistui tekemään ennätyshyvää jälkeä ennätyslyhyeen aikaan, hän laittoi minulle illalla myöhään viestin, jossa hehkutti omaa aikaansaannostaan. Täytyy myöntää, että sinä hetkenä hän sai hymyn kasvoilleni; olin onnistunut kannustamaan häntä niin paljon, että hän iloitsi siitä, että onnistui työssään ja halusi vielä jakaa sen minun kanssani.

Tc

=========================

Olin tilaisuudessa, jossa nuori laulaja meni esiintymään lavalle. Ensimmäistä kertaa yleisön eteen. Treenikämpällä oli harjoiteltu, muttei yleisön edessä. Hän oli kuitenkin hermostunut ja epäröi omaa osaamistaan. Sanoin hänelle: "Tässä yleisössä ei ole kuin yksi tai kaksi ihmistä jotka pystyvät samaan suoritukseen kuin sinä tuolla lavalla. Mene pystypäin, olet tässä etevämpi kuin muut"

Nuori laulaja lauloi todella upeasti ja sai ansaitsemansa suosionosoitukset.

Olen ollut nuorten kanssa monessa samankaltaisessa tilanteessa ja vastaava metodi auttaa aina.

Pete

=========================

Antamalla positiivista palautetta esim. hänen tekemistään onnistuneista teoista, ystävällisistä sanoista, hymystä... Perspektiivin kääntäminen positiivisiin asioihin.

Pia H

=========================

Lastani muistan aina kehua, esim. kokeiden jälkeen, vaikkei numero nyt kymppi olekaan. Koska tiedän, että hän on parhaansa yrittänyt. Jokapäiväisessä elämässä pitää muistaa antaa kehuja ihan pienistäkin asioista. Vanhemmilla on oltava näkymättömät "antennit", että he huomioisivat lapselle tärkeitä asioita kehua. Esim. kun lapsi on piirtänyt jotain tai tehnyt muuta vastaavaa. Olen törmännyt tapauksiin, että lapsi on tehnyt pitkän aikaa jotain omaa juttuaan tosi intensiivisesti, niin tuodessaan sen vanhemmille näytettäväksi, niin vanhemmat tokaisevat vain sivumennen jotain siihen malliin, että "no, niinpä on" tai vastaavaa ja voi sitä lapsen pettynyttä ilmettä.

Sama pätee myös myöhempinä aikoina ihmissuhteissa. Paljon mukavammalta tuntuu sanoa jotain kivaa ystäville, jos siihen on aihetta. Esim. voisi vähän useammin sanoa ystävälle, että tiedätkö miten tärkeä sinä olet minulle. Tässä vain muutamia esimerkkejä. Mutta kaiken kaikkiaan ihan pienetkin positiiviset huomiot toista ihmistä kohtaan voivat piristää hänen koko päivänsä. Ja tuleehan siitä itsellekin hyvä mieli. Imelä ei tartte olla, kunhan sanot sydämestä sen mitä haluat toiselle sanoa.

Pico

=========================

Kiittele (ei ylenpalttisesti) hänen hyviä puoliaan. Vie luettavaksi, kuin ohimennen, hyviä ns. itsetuntokirjoja.

Tyrkyttää ei saa mitään kiitoksia + muita juttuja. Huono- itsetuntoinen vähättelee kaiken, miten häntä koetetaan auttaa. Ehkä hän haluaa siten huomiota. Tavallaanhan se on käänteistä itserakkautta. Yritä kääntää positiiviseksi jutut, mitä hän sulle kertoo itsestään.

Pirkko

=========================

Kannustamalla ja tukemalla toista, oman parhaansa mukaan. Luovuttaa ei saa.

Lissu

=========================

Kannustamalla ja taas kerran kannustamalla!

Riitta

=========================

Kehumalla vaikka ei olekaan tehnyt sitä täydellistä suoritusta. Kannustamalla lisäsuoritukseen ja kertomalla mistä jäi vajaaksi.

Riitta

=========================

Auttamalla toista ymmärtämään hyviä puoliaan ja auttamaan hyväksynnän itsensä hyvänä ihmisenä sellaisenaan kun on.

Auttamalla ihmistä käsittämään kuinka pienetkin asiat on tärkeitä elämässä. ja että pienien askelin kanssa kaikille saadaan hyvä olo ja siinä pikkuhiljaa rakentaa itsetuntoaan onnistumisilla.

Auta toista!

=========================

Positiivisella palautteella, hyväksymällä toisen ilman arvostelua, arvostamalla toisen olemusta, koulutusta, työtä ja tekemistä myös ääneen. Toimii sekä kotioloissa, kaveripiirissä että työpaikalla.

Sanna

=========================

Pyöritämme pientä yhteisökerhoa alueellamme. Näyttää siltä että hiljaisempienkin ihmisten toimintaan mukaan vetäminen antamalla heille nimenomaan heille sopivia yhteistyötehtäviä on auttanut heitä helpommin tutustumaan toisiin ihmisiin ja samalla antanut heille tunteen joukkoon kuulumisesta aivan eri lailla kuin jos he vain tulisivat paikalle seurustelemaan.

Myös vastuun jakaminen ja luottaminen siihen, että toinen osaa hoitaa tehtävän, varsinkin kun he itse eivät vielä usko/tiedä tätä, näyttää johtavan siihen että henkilö kasvaa tehtävän ja luottamuksen 'veroiseksi'. Siis luottamuksen osoittaminen kasvattaa itseluottamusta toisessa.

Santeri

=========================

Tuomalla esiin tämän hyviä puolia ja kehumalla saavutuksista. Ylisanat kannattaa kuitenkin unohtaa, ne ei kuulosta aidolta. Jokainen meistä on ainutlaatuinen yksilö, persoonallisuuden ja kokemusten summaa. On löydettävä se oma juttu ja tie elämässä.

Sari I

=========================

Itsetunto nousee ylös, kun kannustaa toista, näyttää, että hän on tärkeä. Tärkeintä elämässä olisi kait nähdä ne kauniit asiat ja huomata jokaisen ihmisen tärkeys. Eli hymy, jopa joskus se että toivottaa hyvää huomenta, hyvää päivää tai hyvää työpäivää tai vain kysyy mitä sulle kuuluu ja jää vielä odottamaan vastaustakin. Itsellä kun on huono itsetunto tietää, että ei ainakaan se, että korostaa virheitä ja jos teen jonkun asian epävarmasti, sitä itsetuntoa kohota. Olen myös huomannut omalla kohdallani sen, että jos sanoo itsellä olevan huonon itsetunnon, siitä pilkataan. Eli välittäminen, kannustaminen, toisen tärkeäksi tekeminen yms. pienetkin asiat voivat tehdä ihmeitä itsetunnolle. Eli hymyä huuleen ja positiivisuutta elämään.

Sally

=========================

Olen maannut itse samassa saastassa - huonoin tuloksin. Sitten opin antamaan rehellistä palautetta vähän terapeuttisesti, yritän olla olematta terapiafriikki.

Therapeia

=========================

Työkaverinani oli lihava, itsetunnoton nainen. Lisäksi hänellä ei ollut yhtään itsekontrollia. Yritin, vahvistin ja tuin häntä, ettei ole väliä ulkonäöllä.

En aina tiennyt olisiko hän halunnut aina, että sanoisin, ettet ole lihava, vaan juuri sopiva. Sillä luulen kyllä, että se joka mollaa itseään, haluaakin toisen sanovan, "että olet juuri hyvän näköinen ja sopivasti pöyreä". Silti hän kuitenkin koki olevansa työssään hyvä ja korvaamaton, koska minä ainakin kehuin häntä.

Kehuminen onnistui työhön! Uskon myös tehonneen ulkonäkö kysymykseen...

Vaikka hän sanoi usein: Syövänsä kun palkitsee itseään, kun on hyvä työssä, eikä työnantaja huomaa, eikä anna kiitosta. Minä kyllä työtoverina kehuin häntä, hyväksi työntekijäksi...

Uskon kuitenkin, että hän olisi odottanut työnantajan huomaavan erinomaisuutensa ja mainitsevan siitä, mutta vaikka siellä hän oli kymmenen vuotta, ei kiitosta tullut....

Uskon kuitenkin edelleen, että vaikka ei siltä tuntunutkaan, hän varmaankin piti siitä kun kehuttiin, vaikka se kehu tuli minulta, itsetuntoa olisi kyllä paremmin vahvistanut omistajan/työnantajan kehut ja motivointi parempiin tuloksiin.

Työnorja

=========================

Sanomalla hänelle luota itseesi, et ole sen huonompi ihminen kuin opettajasi, esimiehesi, lääkärisi tai rikkaatkaan, kunhan vain osaat käyttäytyä niin kuin sivistyneen ihmisen tulee käyttäytyä joka tilanteessa. Olematta röyhkeä, itsekäs, kerskaileva, mahtaileva näin ollen olet kuitenkin parempi ihminen kuin nuo muut ja näin ollen voit nostaa itsetuntoasi kyseenalaistamatta sitä.

Käytöstavat ihmisen arvostuksen mitta

=========================

Omalla esimerkillä, eli selviytymällä elämän karikoista positiivisella asenteella - vaikeuksista huolimatta. Kannustamalla ja puhumalla omista kokemuksistani. Lapsena ja nuorena kärsin todella paljon heikosta itsetunnosta; nyt elämää kokeneena itsetunto on lähes erinomainen, vaikkei elämä ole helppoa, mutta se on silti mukavaa, kun sen oikein oivaltaa. Itseensä on uskottava ja itse on elettävä!

Sirpaleista koottu

=========================

Tyttäreni on 10-vuotias ja esimurrosikä lähestyy, lisäksi pituutta on enemmän kuin muilla luokkalaisillaan (ollaan pitkää porukkaa). Olen lähettänyt hänen tietokoneelleen ohjelman jossa pieni ukkeli on pallossa ja kun nappia painaa ,pallo aukeaa ja ukkeli sanoo englanniksi I LIKE YOU monta kertaa ja hymyilee ja lallattelee… Olen huomannut että tyttäreni katselee tätä usein päivän aikana ja on iloinen. Kehun muutenkin paljon lapsiani.

Susanna

=========================

Kertomalla kuinka ihana ihminen hän on ja ottamalla jonkun esimerkin esim. kuinka hienosti hän on jossain tilanteessa käyttäytynyt auttamalla toista pyyteettömästi. Moni meistä ei edes tajua, että rahallinen apu ei ole verrattavissa siihen kun tarvitaan kuuntelijaa tai vaikkapa lasten hoitajaa hädän tullen. Muistakaa kertoa näille ihmisille aina tilaisuuden tullen, kuinka upeita ihmisiä he ovat. Jokaisesta meistä löytyy positiivista sanottavaa ja uskonpa että se itsetuntoakin vahvistaa!

Taikku

=========================

Vain kertomalla rehellisesti ystävälleni sen, mitä hyvää sydämeni on hänessä vuosien aikana nähnyt ja millaisena kokonaisena ihmisenä hänet näen ja millainen merkitys hänellä on ollut minulle ja elämälleni.

Sen myötä vaihdetut sanat, ajatukset ja tapahtumat ovat auttaneet kumpaakin oman itsetuntonsa kasvussa ja itsensä ymmärtämisessä sellaisessa välittävässä ilmapiirissä, jossa toinen on hyväksytty juuri sellaisena, kuin on.

Ja siinä on voinut olla turvana toinen toiselle silloin, kun on joutunut katsomaan itseään ja omia heikkouksiaan. Olen itsekin kokenut tämän myötä elämäni suurimpia asioita ja ymmärtänyt vahvasti sen, mitä merkitseekään sana YSTÄVÄ.

Toisen itsetunnon vahvistaminen olikin myös viimein avain rohkeuteen katsomaan, ymmärtämään ja rakastamaan myös sitä vajavaista omaa itseään.

Kiitos ystäväni matkasta, joka jatkuu..!

Viuh viuh :)

=========================

Sanomalla ääneen ne myönteiset havainnot, jotka toisesta teen siinä tilanteessa, jossa havainto on ajankohtainen. Työkaverille asiakkaan kanssa käydystä neuvottelusta heti sen jälkeen - Johdit asian esittelyä tosi taitavasti (jonka hän muuten teki!!). Sen jälkeen kuvasin vielä mitä käytännössä tarkoitin. Siinä tilanteessa se toimi.

PTA

=========================

Olen opo yläkoulussa ja kamppailen jatkuvasti oppilaitten kanssa ko. teeman kanssa. Koulu ei suju ja täytyy miettiä vakavasti eloa eteenpäin, lähtökohtana uuden rakennukselle on etsiä jotain hyvää oppilaasta. Tämän hyvän vahvuuden päälle voi sitten rakentaa uutta ja vahvistaa myös heikkouksia ja ehkä myös muutoksia tehdä.

Opon terkut

=========================

Aito kannustaminen ja positiivisten puolien löytäminen. Epäonnistumalla ihminen tulee vahvemmaksi ja kestävämmäksi, jos ei lannistu, ja oppii näkemään asioiden paremmat puolet. Mikä ei tapa, se vahvistaa!

VirpiLadataan kommentteja...
© 2017 Positiivarit Oy Vaihde (03) 882 160 Faksi (03) 882 1622 E-mail: positiivarit@positiivarit.fi Toteutus: Luovanet Oy Toimitusehdot      Käyttöehdot