Haastattelussa Adolf Ehrnrooth

Julkaistu 23. huhtikuuta 2002

Viikon vieras: Adolf Ehrnrooth

”SUOMI ON MAAILMAN HIENOIN MAA”

Turun Kakskerrassa asuva itsenäisyytemme symboli, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth antaa enää harvakseltaan haastatteluja. ”Mutta aina, kun tulee puhe Suomesta ja itsenäisyyden ajan saavutuksista, en malta olla hiljaa”, hän myöntää Ajatusten aamiaiselle. Jälleen ensi lauantaina maassamme vietetään kansallista veteraanipäivää. Sotiemme veteraaneja on hengissä vielä noin 136 000. Kenraali Ehrnrooth on Suomen suurimman veteraanijärjestön, Suomen Sotaveteraaniliiton kunniajäsen.

MIKÄ ON MIELESTÄNNE PARASTA SUOMESSA?

Se, että saamme elää maassa, joka on säilyttänyt itsenäisyytensä, vapautensa ja itsemääräämisoikeutensa. Parempaa turvaa ei kansakunta voi enää saavuttaa.

OLETTE ESIKUVA MONILLE SUOMEN NUORILLE. ONKO TEILLÄ ITSELLÄNNE ESIKUVIA?

Suurin esikuvani, suurin kautta aikojen, on ollut Suomen marsalkka, Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Hän teki minuun suuren vaikutuksen sekä ihmisenä, että vaikuttajana. Ilman häntä, emme välttämättä puhuisi tässä näin avoimesti.

MITÄ TEILLE MERKITSEE SANA ROHKEUS?

Rohkeutta voi olla tietysti montaa eri lajia. Itse tulen ajatelleeksi ensimmäiseksi aina sodan aikaista rohkeutta, mutta kansa voi osoittaa rohkeuttaan muutenkin, jopa siviilipalveluksella. Olen syntynyt 1902 ja muistan aina 12-vuotiaaksi asti hyvin, mitä merkitsi elää miehitetyssä maassa. Lapsuudestani lähtien minuun on iskostunut halu elää vapaassa valtiossa; on aivan yhtä huono asia, jos kansaa hallitsee keisari tai sosialistinen diktaattori.

Meillä suomalaisilla on ollut rohkeutta taistella itsenäisyytemme puolesta. Vertailukohtia ei tarvitse hakea kuin Suomenlahden toiselta puolelta, Baltiasta. Jos olisimme tyytyneet Viron, Latvian ja Liettuan kohtaloon, eläisimme kehityksestä 50 vuotta jäljessä.

ONKO OLEMASSA YHÄ ASIOITA, JOTKA SAAVAT TEIDÄT INNOSTUMAAN?

Innostun kaikesta, mikä liittyy nykyisen itsenäisyytemme säilymiseen. Aivan äskettäin keskustelin hoitajattarien kanssa, jotka käyvät hoitamassa sairaita jalkojani. He totesivat minun nähneen elämässäni ehdottomasti enemmän kuin moni muu niin sanottu asiantuntija, sota-alan ekspertti tai historioitsija.

Heistä harva kirjoittaa omaan elämäänsä pohjautuen.

Hoitajat totesivat, että minulla on oikeus ikäni ja kokemusteni puolesta esittää näkemyksiäni muita painokkaammin. Olen jo pikkupoikana nähnyt jotain sellaista, mitä en soisi muiden kokevan. Voin röyhistää rintaani ja sanoa, että olen ollut siellä, missä te muut ette haluaisi koskaan olla, vaikka se silloin tuntui vaikealta.

NOUDATATTEKO JOTAIN MOTTOA TAI ELÄMÄNOHJETTA?

Olen aikoinani lausunut ajatuksia, joita kutsun kenraalin testamentiksi. Niistä sanoista en ota edelleenkään yhtäkään takaisin. Eli Suomi on mielestäni hyvä maa ja paras mahdollinen maa meille suomalaisille. Siksi se on myös puolustamisen arvoinen paikka asua. Vain puolustushengen kautta Suomi pysyy Suomena ja suomalaisena. Tiettyjä, pieniä lisäyksiä tähän testamenttiin voivat tehdä suuret valtiomiehet tai -naiset, mutta sitä ei pitäisi koskaan pilata millään ylimääräisillä lieveilmiöillä.

-Ajatusten aamiainen