Lauri Tähkä: ”Uskonsa kutaki auttakohon!”

Haastattelu 11 vuotta sitten

Julkaisimme Positiivari-lehteä vuosina 1985-2011. Selailimme arkistoja ja löysimme sieltä monta mielenkiintoista tarinaa. Ensimmäisenä asetamme tarjolle Lauri Tähkän, joka on edelleen pysytellyt syntymähäjynä: ”Pohojanmaa syrämmes ja  koti ja kovanlaane pettu varsinaas-suames.”

Ensin tuli positiivisuus, sitten tuli menestys. Vuonna 1973 syntynyt teuvalainen Jarkko Suo kuunteli nuorena Kissiä, Eppu Normaalia ja Kauko Röyhkää. 15-vuotiaana hän tutustui vanhoihin pohjalaisiin kansanlauluihin. Serkkunsa Simo Rallin kanssa hän teki pian ”Niin kauan minä tramppaan” -rallista rocksovituksen, jolla he voittivat ”Lapuan Spelit” -kilpailun. Jarkko löysi identiteettinsä rockin ja kansanrunouden risteyksestä: hänestä tuli Lauri Tähkä.

Hän lähti 17-vuotiaana Vaasaan opiskelemaan ja sieltä mutkien kautta Turkuun. Tähkä kuitenkin pysyi syntymähäjynä: ”Pohojanmaa syrämmes ja koti ja kovanlaane pettu varsinaas-suames.”

Veri veti rock-musiikkiin. 1990-luvun puolivälissä Tähkä perusti pohjalaisten kaveriensa kanssa yhtyeen Kuudennusmiehet. ”Yritimme unohtaa murteen ja puhua yleiskieltä”, Lauri Tähkä paljasti Aamulehden haastattelussa.

Vuosituhannen vaihteessa mukaan liittyi viulisti Johanna Koivu, joka toi musiikkiin pohjalaista pelimannihenkeä. Laulujen sanat muuttuivat korostetun kotiseutuhenkisiksi. ”Kyllä ne syrämmestä tulevat”, Tähkä on todennut. ”Pohjalaisuuteen kuuluu tunteikkuus. Kovakuoriset äijät ovatkin lopulta aika runopoikia.”

Yhtyeen nimeksi tuli Lauri Tähkä & Elonkerjuu. Muutama vuosi sitten sana lennokkaasta ja mielenkiintoisesta pohjalaisbändistä alkoi kiertää ja suosio näkyi myös levymyynnissä. Vuonna 2006 ilmestynyt ”Maailma on renki” ja viime vuonna julkaistu ”Tuhannen riemua” ovat myyneet platinaa. ”Ihaalen vanhan ajan metsureita, ojankaivajahenkisiä tyälääsiä, hevoosmiähiä ja käsityäihimisiä ja kakarojen nokkeluutta ja asennetta”, Tähkä on sanonut.

Syksyllä Lauri Tähkä & Elonkerjuu -yhtyeestä ilmestyy Heli Laaksosen kirjoittama kirja Ilo elättelöö. ”Olen ollu Elonkerjuu-fani jo viis vuat – heti ko heijän keikan Kajani runoviikoil näin, rupesin heist koko syrämel tykkämä”, Laaksonen sanoo.

Lauri Tähkä & Elonkerjuu on ollut oman onnensa seppä. Yhtyettä ei ole markkinoitu isolla rahalla, vaan sen maine on kasvanut uusien levyjen ja erinomaisten keikkojen myötä. Yhtye on panostanut visuaaliseen näyttävyyteen. Pohjanmaalla on jo pitkään toiminut bändin fani-klubi ”Syntymähäjyt”

Lauri Tähkä kertoo itsestään: ”Rakastan kuunnella vanhojen ihimisten puheita, pannukahavia, maratoonin aikana aiheutuvia yllätyksiä.”

Näin puhuu Suupohjan Vuoden positiivisimmaksi neljä vuotta sitten valittu Tähkä.  Parhaiten positiivisuutta saa, kun jakaa sitä toisille. +

Teksti: Reino Rasilainen
Lähteet: Aamulehti, Seura, Wikipedia, wwww.lauritahka.com