Suomalaisen kalenterin matka

Kalenterin matka alkaa suunnittelulla. Onnistujan päivyrin kaavailu aloitetaan jo aikaisin edellisenä kalenterivuonna. Ensimmäisenä listalla on kalenteripohjan luominen, jolloin ensin tarkistetaan, että kaikki pyhäpäivät ovat oikeilla kohdilla ja että uudetkin nimipäivät löytävät paikkansa. Tämän jälkeen jokaiselle viikkoaukeamalle lisätään Positiivareille ominainen kannustava aforismi, joka motivoi käyttäjäänsä arjen keskellä.

polkutie

Kun suunnittelutyö on tehty ja vedokset laadittu, aletaan kalenterin kansien ulkonäköä miettiä. Positiivareiden hovikuvittaja Anita Polkutie suunnittelee vaihtoehtoisia kuvia kalenterille, jonka kansi tulee käydä käsi kädessä sen sisällön kanssa. Kun kansi on sitten valittu, kalenterikäsikirjoitusta aletaan oikolukea pienen porukan voimin. Pilkut, päivät ja värit syynätään tarkasti, jotta kalenterinkäyttäjän arki olisi turvattua. Kun oikoluvussa on tarkastettu jokainen merkki sivunumeroja myöten, alkaa kalenteri muotoutua tuotteeksi ja se lähetetään painoon.

markprint

Painokoneen käyntiin laittavat Markprintin painajat, jotka myöskin työskentelevät Lahdessa. Positiivarit ja Markprint ovat tehneet yhteistyötä yli vuosikymmenen ja suomalaisen kalenterin matka käsin kosketeltavaksi tuotteeksi alkaakin Lahden Heinlammintieltä.

lajittelu

Kun kalenterit ovat painettu, pakataan laatikkoihin suuri määrä sivuja ja kansia. Kalenteri ei suinkaan ole vielä valmis, sillä tuotannollisten välivaiheiden jälkeen kalenterit jatkavat matkaansa muutaman kilometrin päähän Lahden Ahtialaan, jossa Erkki ottaa laatikot vastaan Positiivareiden sitomossa. Erkki on painoalan ammattilainen, joka on tehnyt töitä ikänsä kalentereiden kanssa. Hän ottaa sivut hellään huomaansa, lajittelee ne ja kokoamisen jälkeen asettaa ne ammattitaitoisesti koneeseen, jolla kalentereiden selkämykset saadaan kierresidottua.

sidonta

Kun kierresidonta on tehty, onkin kalenteri viimein valmis monen työvaiheensa jälkeen. Kalenterit pakataan vielä kerran laatikoihin ja kuljetetaan Lahden Moisionkadulle, rautatieaseman viereen, jossa Positiivareiden päätoimisto sijaitsee. Toimistolla kalenterit matkaavat korkeille hyllyille, josta ne yksitellen lähetetään maailmalle pitämään huolta suomalaisten ajasta taas vuoden verran.

kalenterit

-Kiti Friman