Viikon vieras: Aira Samulin

Julkaistu 17.4.2002

”Innostun kaikesta, mitä teen”

Ikinuori Aira Samulin on juhlinut 75-vuotispäiviään, joilla hän laski halanneensa lähes tuhat ihmistä.

”Kukkien ja lahjojen sijaan toivoin, että ihmiset muistaisivat Suomen Mielenterveysseuraa rahalahjoituksilla. Niitä tulikin yli 7500 euroa. Varat menevät lasten ja nuorten mielenterveystyöhön”, Aira kertoo Ajatusten aamiaiselle.

Hän on kokenut elämässään monta murhetta ja vastoinkäymistä. Vaikeuksistaan huolimatta Aira on jaksanut aina pysyä elämänmyönteisenä ja optimistisena. ”Olen syntynyt sen luonteiseksi, että minun on ollut helppo olla oma itseni”, hän sanoo.

MIKÄ SAA SINUT NAURAMAAN JA PYSYMÄÄN AINA HYVÄLLÄ TUULELLA?

Tilannekomiikka. Näen elämässä paljon asioita, joista voin iloita ja kiittää. Nauran toisten ihmisten jutuille ja he nauravat minun tarinoilleni. Osaan nauraa myös itselleni, mikä on tärkeä taito.

KETÄ IHAILET, ONKO SINULLA ESIKUVIA?

Esikuvia ei ole, mutta ihailtavia ihmisiä on paljonkin.

Ihailen Mannerheimia, sodassa menehtynyttä isääni, Viktor Suviota, setääni nyrkkeilijä Sten Suviota ja valtioneuvos Johannes Virolaista. Ehkä se johtuu hyvästä suhteesta isääni. Minun on aina ollut helppo suhtautua miehiin, ymmärrän heitä.

MIKÄ ON PARAS LÄÄKKEESI MASENNUKSEEN?

Äitini sanoi, että työ, vaikka se ei sovi lääkkeeksi kaikille. Olen huomannut, että joku voi olla niin masentunut, että ei enää pysty tekemään työtä. Oman itsensä koossa pitämisessä on jo tarpeeksi. Minulle äidin ohje on sopinut kuitenkin hyvin. Innostun kaikesta, mitä teen ja unohdan kaikki murheeni tekemisen aikana. Tanssi on ollut yksi parhaista lääkkeistäni.

MITÄ ROHKEUS MERKITSEE SINULLE?

Se on vastuuntuntoa ja sitä, että ei pakene uhkaaviakaan tilanteita, eikä pelkää auttaa ystäväänsä.

Jokin aika sitten vieras siperianhusky hyökkäsi Hyrsylänmutkassa ankkojemme ja hanhiemme kimppuun. Lähdin puolustamaan lemmikkejämme paljain käsin. Koira säikähti niin paljon, että pakeni.

Jälkeen päin tajusin, että minulle olisi voinut käydä hullusti. Uskon, että olen perinyt taistelijanluonteen isältäni.

ONKO ELÄMÄSSÄSI VIELÄ HAAVEITA, JOTKA HALUAT TOTEUTTAA?

Nykyisissä haasteissa on jo aika paljon tekemistä.

Mutta aina, kun olen saanut jonkun tehtävän suoritetuksi, tulee aina seuraava haaste. Nummi-Pusulassa sijaitseva Hyrsylänmutka on yksi suurimmista tehtävistäni. Kotina se edustaa jopa toista, paljon henkisempää todellisuutta. Toivon, että eläkeläisillä ja vanhuksilla, jotka käyvät siellä, olisi hyvä olla ja että he piristyisivät, saisivat lisää elämänuskoa.