02.01.2014 Mausteet omasta takaa

Sri Lanka 31.12.2014
Terveisiä sieltä, missä pippuri kasvaa



Selasin sähköpostejani ja löysin nämä:

Carita Saviaro kirjoitti 18.1.2014 klo 21.48
Pippuri-kerho on 8 hengen ryhmä, joka askartelee erilaisia kortteja, joiden myyntituotto tilitetään Unohdettujen Laakson lapsille. Joskus jotkut tuttavapiirini ihmiset haluavat osallistua lahjoituksellaan talkoisiin. Terv. Carita

P.S. Pippuri nimi tulee siitä, että se joka on käynyt Sri Lankassa tietää, missä pippuri kasvaa

Carita Saviaro kirjoitti 29.12.2014 klo 15.23
Olen tänään tilittänyt Lotus Hill ry:n tukijäsenkaavakkeen mukaisesti PIPPURIEN tekemien korttien myyntituoton 337,45 ajalta 1.9.14 – 29.12.14 ja lisäksi olemme saaneet lahjoituksina 178,45 käytettäväksi Unohdettujen Laakson lasten kouluruokailuun ja kenkiin. Terv. Carita

Pentti-Oskari Kangas kirjoitti 29.12.2014 klo 15.50
Tervehdys! Näimme pankin tiliotteesta, että olitte jälleen ilahduttaneet Unohdettujen Laakson lapsia. On upeaa kiittää Pippuriryhmää lasten edustajana. Ajatuksenne, ideanne ja toteutuksenne on upea. Juuri tällainen ruohonjuuritason tukeminen on meille kovasti mieluisaa. Voinette vain arvata. miten lasten hymyt vaan leviävät entisestään.

Saanen mainita toiminnastanne päiväkirjassani? Ihailulliset terveiset porukalle, josta löytyy todellista PIPPURIA.”Kyl mä nii naisist tykkä. Kaikist naisit. Mut kyl pippurinaise o ain pippurei” Ystävällisesti, Pentti-Oskari

Carita kirjoitti 29.12.2014 klo 18.20
Kyllähän se sopii.


LASTEN MAAILMA ON TÄÄLLÄ VÄRIEN MAAILMA


PIENELLÄ RAHALLA SAA PALJON

Avustuskohteidemme kustannuksien päivitys kertoo, että globaali maailma iskee myös tämän saaren talouteen.

KOULUKENGÄT
Poikien mustat tarranauhakengät riippuen koosta
1000-1200 rupiaa = 6,5 – 7,8 euroa.
Tyttöjen valkoiset kengät tarranauhalla koosta riippuen
800-1000 rupiaa = 5,2 – 6,5 euroa

Olemme tähän asti onnistuneet neuvottelemaan saaren suurimman kenkätehtaan kanssa erikoisalennukset ostamiimme kenkiin. Tämä on hyvin poikkeuksellista täällä, jossa tämänlaatuiset, paikallisille myynnissä olevilla tuotteilla on nk. apteekin hinnat. Kaiken lisäksi tehtaalta tulee lähes 10 hengen joukko kenkien jakotilaisuuksiin. Kuorma-autollinen eri kokoisia kenkiä kokeiltavan joka ikiseen pieneen jalkaan. Kun sopiva koko löytyy, tarranauha kiinni ja matkaan. Tilaisuuden päätyttyä käymme tehtaan edustajan kanssa läpi tarkkaan jaetut kengät koon mukaan. Jokainen koko maksaa eri summan. Tästä koostuu lasku, jonka liitteenä on myös tarkka luettelo jaetuista kengistä. Maksu tapahtuu käteisellä tässä ja nyt, suoraan tehtaan edustajalle. Pahat pojat eivät pääse tässäkään apajille. Tuskin he pieniltä lapsilta kenkiä itselleen saavat. Vaikka saisivatkin, eivät ne heidän jalkaansa mahdu.

Edellisinä vuosina olemme saaneet aivan upean erikoisedun, eli 20% alennuksen normaalista tehtaan hinnasta. Tänä vuonna kävimme tiukat ja pitkät neuvottelut tehtaan ylimmän johdon kanssa alennusprosentista. Taloustilanteen vuoksi he eivät voi enää entistä alennusprosenttia antaa. Otimme aikalisän, koska kiirettä ei meillä ole. Olemmehan täällä kolme kuukautta tähän syssyyn. Kahden viikon ”kauhun tasapainotilan” jälkeen luoksemme tuli lähetystö. Pitkien perusteluiden jälkeen he ilmoittivat, että koska Lotus Hill ry on 22 miljoonaisen saaren suurin yksittäinen asiakas (olemme ostaneet noin 20.000 kenkäparia tähän mennessä ja aiomme jatkaa tätä työtä niin kauan kuin henki pihisee ja tukijäsenemme ovat avuliaita), he tulevat meitä vastaan ja antavat meille 19 % alennuksen. Minusta tuntui, että molemmat osapuolet voittivat. Sellainen on aina hyvä kauppa.

Alennuksen jälkeen koulukengät maksavat:
POIKIEN KENGÄT 5,20 – 6,30 euroa
TYTTÖJEN KENGÄT 4,20 – 5,20 euroa



KOULURUOKAILU

Yksi annos sisältäen riisiä, kookosöljyä, chiliä, kasviksia sekä vaihdellen kanaa tai kalaa. Lisäksi lehmän maitoa lasillinen. Hinta 60 Sri Lankan rupiaa per annos. Rupian kurssi on tänään 1 euro = 154 rupiaa. 1 rupia on 100 centtiä. Eli yhden päiväannoksen kustannus per lapsi on n. 40 eurosenttiä.

YHDEN LAPSEN KOULURUOKAILU

1 päivä 40 senttiä
1 viikko 2 euroa
1 kuukausi 8 euroa
1 vuosi noin 80 euroa

KOKO KOULUN RUOKAILU 40 LASTA

1 päivä 16 euroa
1 viikko 80 euroa
1 kuukausi 320 euroa
1 vuosi noin 3200 euroa

Koulun viikottainen ruokalista

Huomioitava on, että kasvavalle lapselle kouluruoka on päivän tärkein ravinnon lähde. Heikko ravinnonsaanti aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Asiantuntijoiden mukaan hyvä ravinto takaa lapsen motivaation ja innostuksen koulunkäyntiin. Se parantaa oppimista, sosiaalista yhdessäoloa ja mielialan laatua.

Suomessa aloitettiin kouluruokailu jo yli 100 vuotta sitten. Alkuun kouluruoka ei ollut kaikille, vaan se alkoi vähävaraisille tarkoitettuna avustuksena. Kaikille koululaisille se tuli ilmaiseksi vuonna 1948. Usein oppilaat velvoitettiin keräämään marjoja ja sieniä tai tuomaan esimerkiksi perunoita. Omasta kokemuksestani muistan kun Kuoreveden Suinulan kansakoulussa (3-6 luokat) oppilaat toivat kodeistaan vastaleivottua leipää, joku ihan päivittäin.

Koulumme keittäjä/siivooja teki uskomattoman hyvää ruokaa vähillä rahoilla. Kuten aiemmin olen kertonut, meidän koulumme sai kovana pakkastalvena 1965 järjestettäväkseen pitäjän hiihtokisat. Pakkasta oli lähemmäs 40 astetta ja kisat peruutettiin. Keittäjämme oli keittänyt hernekeiton saunan padassa. Ja kun peruuntuneiden kisojen jälkeen alkoi hiihtoloma, hernekeitto jymähti saunan pataan. Sieltä kävin kirveen kanssa hakkaamassa päivittäin palasen. Nuukana miehenä myös koirani Aslak sai nautittavakseen samaa ruokaa. Aamuisin, päivisin, iltaisin vielä iltapalaa. Sen vatsa kesti vajaan viikon.

Silloin vielä oppikouluissa jouduttiin maksamaan ruoasta pieni summa, mutta Suomen siirtyessä peruskoulujärjestelmään, kaikille peruskoulualisille järjestettiin ilmainen kouluruoka.

Maksullinen kouluruoka on maailmalla melko yleinen käytäntö, mutta ilmainen, sosiaalisesta asemasta riippumaton kouluruokailu on vieläkin erittäin harvinaista maailmassa. Esimeriksi Italiassa kouluruoka on maksullista ja se on porrastettu vanhempien tulotason mukaan. New Yorkissa taas kouluruoalla on huono maine. Lapset leimataan köyhiksi, jos he syövät kouluruokaa.

Että tällainen kouluruokahistoria meillä on. Olemme tässäkin asiassa edelläkävijöitä maailmassa. Joillekin ehkä merkityksetön asia, joillekin lähes elämän ehto. Sodan jälkeen lasten ruokahuolto oli meilläkin kovin vaatimatonta ja mm. riisitautia esiintyi yleisesti.

En viitsi tässä nyt kertoa omaa kannanottoani Suomessa yleisesti käytävään kouluruokakeskusteluun. Sen heikkoudesta ja yksipuolisuudesta ja valinnan vaikeudesta. Vielä 60-luvulla kouluruoka oli pitkälti puuroa, velliä ja hernekeittoa. Nyt on herrasväelle tarjolla lämminruoka, salaatti, voileipä ja juoma. Usein vielä jälkiruokaa. Sen verran vain raotan mielipahaani, että siteeraan isoäitini Lyökin mamman usein käyttämää sanontaa. ”Tuollaiset kitisijät saisivat hävetä silmät päästään”.

Unohdettujen Laakson lapset eivät kitise kouluruoastaan, vaan ovat maailman onnellisimpia koululaisia. Onneksi eivät osaa surkutella suomalaisia kollegoitaan. Voihan verokirja, sanon minä.

Mieti vähän. 40 sentillä saat lapsen onnelliseksi ja hyvinvoivaksi koko päiväksi. ”Tällaista elämä on..” kirjoitti aikanaan runoilija Reino Helismaa.

Raikkaaseen Suomen ilmanalaan kaivaten täältä hellerajan toiselta puolen

Terveisiä!

Pentti-Oskari
kansankynttilä
emeritus