02.10.2005


2.10.2005 – Sanoin ja kuvin

 
Nukkumaan mennessä muutama sananen vielä:

Viime raporttini loppuilmaisu ”orpolasten kaatopaikka” oli ehkä liian voimakas kotosuomeen toimitettuna. Täällä turtuu asioihin, näkemäänsä ja kokemaansa. Kun tutustuimme 140 orpolapsen kotiin Marjan kanssa pohdimme sanaa, joka kuvaisi näkemäämme. Ehdotin sanaa ”kaatopaikka” ja Marja sanoi, että se on kuvaava sana.

Se on paikka, johon orpolapset sysätään, kun ei muualla ole tilaa. Se on paikka, joka fasiliteeteiltaan on välttävä, mutta joka orpolasten henkisen elämän ja kehityksen kannalta on meidän ymmärtämyksemme mukaan kaatopaikka.

Olen aika väsynyt. Kerron lyhyesti: Vierailimme siellä uudestaan eilen illalla Baddegaman ystävämunkkien kanssa. Paikan johtaja antoi monipuolisen informaation paikasta. Tänään kotonamme vieraili 8 henkeä alueministeriöstä ja Baddegaman munkkeja. Teimme alustavia suunnitelmia paikan suhteen Anandalle jätettiin vastuu 2kk ajaksi, jolloin olemme poissa.

Uskon, että tämä paikka on se, johon moni halukas suomalainen avustustyöntekijä voi tulla auttamaan. Englanninkielen opettajia etunenässä, sillä monet lapset ovat hinduja ja tamileita, eivätkä ole kelpoisia kouluun kielitaidottomuuden vuoksi. Tähän lastenkotiin tuodaan lapsia mm. aiemmin käymästämme pikkulastenkodista, kun lapset täyttävät 5 vuotta. Tässä on työmaata. Erityisesti psykologeille ja terapeuteille. Mutta paljon lisää, kunhan ensin vähän huilitaan.

Tuus

Pentti-Oskari

PS. Täällä ihmiset ovat joskus miellyttävän kohteliaita. Eilen erän paikallinen kehaisi minua sanomalla, että olen lihonut kauniisti. Arvaa, olenko onnellinen?

Eilen illalla kylätiemme viereisestä pöheiköstä
itsensäpaljastaja oli hypännyt tyttöjen eteen.
Kylän väki haki henkilöä, muttei löytänyt. Tänään
kylämme nuoret miehet raivasivat viidakkoveitsin
kaiken aluskasvillisuuden koko tien matkalta 20 metrin
syvyydeltä viidakkoon. Tällaistakin sattuu. Kylän
nuorten miesten toteutus on fiksu ja hyvää ajatteleva.

Naapuritemppelin asunnottomien väliaikainen
leirikylä nyt.

Temppelileirin asukkaille uutta asuntoaluetta
rakentamassa. Elämä jatkuu.