05.03.2006


Kotona taas

5.3.2006

Naantali 5.3.2006

Kotomaassa ja kotona taas.

Tuntuu hyvältä. Neljännesvuosi poissa kotimaasta on pitkä aika minulle, joka takavuosina sain näppylöitä Teneriffalla jo toisena olopäivänä – tekemättömyyden vuoksi.

Ikuisen lämmön vastapainoksi halusin nautiskella kotiin tultuani raikkaasta talvisäästä. Ja pöhkö mikä pöhkö. Lyhyissä kalsareissa, lakitta ja hanskoitta. Herrankukkarossa vierailevaa kiinalaista filmitähteä ja kuvausryhmää piti eskodeerata purevassa saaristotuulessa. Siitähän kuuluu tulla kunnon flunssa. Marja oli viisaampi ja pysytteli sisällä hyvin pukeutuneena. Ja sai flunssan .

Yöt olemme molemmat viettäneet lastenkodissa. Aamulla piti heti soittaa kuulumisia. Osaavatkohan ne siellä hoitaa lääkitykset ym.

Kun tulimme kotiin, havaitsin, että töissä kaikki oli paremmin kuin lähtiessämme. Asiakasmääräkin oli melkein tuplaantunut. Se on kuulkaas itsetunto nyt taas koetuksella. Siksi melkein ”odotin” kuulevani Toivolan lastenkodista viestejä, etteivät asiat luistakkaan Sri Lankassa ilman meitä. Ja mitä vielä? Kaikki sujuu paremmin kuin hyvin. Ja taas on itsetunto koetuksella.

Jotta oikein osaisin harrastaa henkistä itseruoskintaa, kerron, mitä siellä on tapahtunut:

Paikalla olivat volontääreinä Keke, Ave, Titta ja Veka. Lisäksi tietenkin Ananda ja Coolman. Operaatio ”syyhy ” alkoi aamulla auringonnousun jälkeen. Kaikki petivaatteet pihalle aurinkoon.
Huoneet ja sängyt myrkytettiin. Coolman ja Ananda olivat hommanneet lähikylästä vapaaehtoisia talkoisiin. Paikalliset keittivät lasten vaatteet. Takuuvarmasti häipyivät kaikki liikkuvat ja liikkumattomatkin. Coolman kuulemma viritteli lähiviidakon puiden väliin 400m pyykkinarua.

Miehet hoitivat poikien penslauksen syyhymyrkyllä (isolla maalisutilla lääkärimme Jari Vainion Afrikassa saadun kokemuksen mukaan) . Poikia vaan nauratti ja homma sujui ongelmitta. Ainoastaan 5 vanhinta poikaa kieltäytyi toimesta. Nuoremmat tytöt Titta penslasi, mutta suuremmat tytöt taas kieltäytyivät toimesta. Ei sitten millään. Myrkyt jäivät 24 tunniksi iholle ja tänään iltapäivällä soittaessani sinne talkoolaisemme seurasivat lasten suihkussa käyntiä.


Jalkahoitopotilas


Orpokodin 10v pojan jalka ennen Marjan
antaman hoidon aloitusta.


Sama jalka viikon jalkakylpyjen ja rasvauksen
jälkeen. Vielä on paljon tehtävää.

Tänään toteutettiin myös operaatio ”täi”. Se onnistui 99%. Kaikki lapset pestiin täishampoolla, sillä eilisen kokemuksen perusteella varottiin liikaa lasten identiteettiin puuttumista. Tukkaa ei siis leikattu. Täishampoota saatiin apteekista lisää Lapset olivat innokkaasti odottamassa täimyrkytystä ja opettajatkin alkoivat pikkuhiljaa sulaa alkukankeuden jälkeen. Keke sai lempinimen ”Singing Keke”, koska hän poikia penslatessaan lurautti laulunpätkän potilaalle.

Ainoastaan yksi tyttö kieltäytyi täimyrkytyksestä. On tärkeää, että kaikki täit kuolevat ja siksi apuun on kutsuttu jälleen munkki Banagala. Myös paikallisen terveyshoitajan saaminen paikalle saattaisi auttaa loppujen tyttöjen syyhymyrkytykseen.

Kesken toimia Ave lähetti tekstiviestin: ”Saammeko ostaa kaikille uudet tyynyt ja polttaa vanhat?” Arviohinta 120€. Osta ihmeessä, vastasin. Tänään sain lisätiedon, että ovat hankkimassa vähän paremmat tyynyt. Muovisuojia ei poisteta, vaan tehdään pieni reikä ilman poistumiseksi. Ja päälle tyynyliina. Hinta 265€ koko ryhmälle (140 lasta) Eli taasen Lotus Hill kummit ovat mahdollistamassa hienoa projektia.

Tällaiselle itsekkäälle ihmiselle (minä-minä) tekee hyvää huomata, että muuthan ne osaa. Joskus aiemmin kerroin vuosi sitten Sri Lankassa tapahtuneesta puhelinoperaattorin laskutuskäytännön muutoksesta. Jo vuosia tekstiviestit olivat olleet ilmaisia (tietokonelaskutusjärjestelmä ei tuntenut siellä alle 1 centin laskutusperustetta. Koska paikalliset eivät olisi maksaneet tuota 1 centtiä, niistä ei laskutettu lainkaan.) Viime Jouluna sitten tsunamin jälkeen lähettelin tekstiviestejä surutta veloituksetta. Kunnes helmikuussa sisareni Leena ilmoitti, että yllätys yllätys: vuodenvaihteessa laskutus olikin otettu käyttöön. Lasku tuli. Lähes 1500€.

Nyt sitten viisastuneena soitin ennen matkalle lähtöämme Soneraan, että onko lähiaikoina Sri Lankaan tulossa GPRS yhteyksistä laskutusta (tähän asti on ollut koekäytössä ja ovat ilmaisia)
Ei kuulemma ole tiedossa laskutuskäytännön muuttumista. Niinpä sitten lähetin mm. kaikki päiväkirjaraporttini ja kuvat Gprs:n kautta. (kuviakin muutama sata) Helmikuun lopussa: Arvaatte varmaan. Tuli lasku. En edes kehtaa kertoa summaa. Vaikka ihminen kuulema oppii, minä en näköjään opi.

Soittelin Psv ry:n puuhanaiselle Kirstille. Saapui kotiin meidän jälkeemme ja sairastui: Yllätys yllätys – flunssaan. Mutta vauhti ei hiipunut Kirstillä. Ensi viikolla on tapaaminen raportin kera UM: ssä jne. Jari Vainio palasi tukikohtaansa Englantiin ja valmistelee kirjalliset materiaalit englanniksi. Olemme heille niin kiitollisia, etteivät sanat riitä kertomaan..
.
Ilokseni kuulin, että Finnair aloittaa marraskuun alussa suorat lennot Intian New Delhiin. Lentoaika on huikeasti vain 6 tuntia. Loppumatka Colomboon ei kestä kuin runsaan tunnin eikä maksa maltaita. Nyt jännitetään finskin hinnoittelua.

Pysykää sivuilla. Jatkan raportointia Sri Lankasta.

Ystävällisin terveisin

Pentti-Oskari Kangas

Kiireapulainen
Höyrylaiva Ukkopekka/Herrankukkaro/Lotus Hill -hanke
E-mail: oskari@herrankukkaro.fi
GSM 0400-221122

Lisätietoja Lotus Hill -hankkeesta ja ryhmäkummiudesta:
www.herrankukkaro.fi/srilanka
tai www.positiivarit.fi

AUTETAAN HEITÄ, JOTKA MUUT OVAT UNOHTANEET