06.10.2005


6.10.2005 – Kotona

 
Kotona!

Syyskuulas suomalainen syksy. Pihalla ja rappusilla värikkäät vaahteranlehdet, joita en toivoisi koskaan lakaistavan pois. Lapsena säilöin ne talveksi vintille, että saisin katsella niitä keväälläkin. Ei onnistunut!

Saariston ruska on jälleen riemukas. ”On ihmeen hyvä tulla kotiin taas…” lauloi ystäväni Lasse Mårtensson 60-luvulla.

Arki kohtasi keittiön pöydällä. Korkeus 80 cm. Lehtiä ja postia. Hetkessä olin sukeltanut kotikutoiseen elämis-kulttuuriin. Jostain syystä rahvaanomaisesti jätin Mervin ja Matin vuosisadan rakkaustarinan hempeät yksityiskohdat kurkkimatta. Voi heitä ja voi meitä.

Ensimmäisenä yönä hölmöjä ja holtittomia unia ja aamuyöllä pirunmoisia suonenvetoja jaloissa. Ihminen osaa hakea vettä kuusta, muttei saa aikaisekseen ergonomisesti inhimillisiä istuimia ilmaputkiloon. Arki ja todellisuus olivat vastaan-ottavia ja heittäydyin sen syleilevään syliin. Omatuntoni kuitenkin jyskytti taukoamatta: vesitankkiprojektimme ystävät haluavat lisää informaatiota. Sen olen luvannut.

Tilannetiedotus:

Projektimme on onnistunut yli odotusten. Tavoitteena oli 200 vesitankkia. 50 tankkia on jo jaettu. Lähipäivinä julkaisemme tarkan osoitelistan näillä sivuilla. 150 tankkia on tilauksessa ja yhteistyökumppanimme munkki Banagalan johdolla ovat tehneet jakelusuunnitelman seitsemälle eri alueelle ja tarkistavat parhaillaan tarkempaa jakeluosoitteistoa. Kohteet ovat sekä yksityisiä perheitä, kyliä, leirejä, kouluja, lastenkoteja ja sairaaloita. Milloin jakelu tapahtuu, on vielä avoinna, sillä mukaan on tulossa (toivottavasti) suurlah-joittaja, joka muuttaa tilanteen ratkaisevasti yhdellä kertaa. Joka tapauksessa tavoite saavutetaan ja saattaapa avustusrahaa riittää myös Lotus Hill vammaiskotihankkeelle. Lisää tietoa annan heti, kun faktat ovat tiedossa. Olemme onnistuneet tässä ruohonjuuritason avustustoiminnassamme – monelle pienellä askeleella pääsee pitkälle.

Aivan viime päivinä ennen lähtöämme ”löytämämme” kahden orpokodin avustaminen on myös käynnistynyt. Annoimme Anandalle käynnistysrahaa projektin aloittamiseksi. Hän selvittää Banagalan kanssa yhdessä orpokotien akuutit tarpeet ja annoin heille valtuudet palkata yli 5-vuotiaitten kotiin 2-3 opettajaa kahdeksi kuukaudeksi, sekä aloittaa tilojen siistimisen ja korjaamisen sekä esim. kenkien hankkimisen lapsille.

Tavoitteena on saada myös aivan pienten lasten orpokodille lisää hoitajia, sekä vauvoille ja lapsille erilaisia virikkeitä. Saamme väliaikatietoja asioiden etenemisestä. Alle 2 kk:n päästä olemme taas paikan päällä. Näiden olemassa olevien lastenkotien avustamisen uskon olevan silta varsinaiseen Lotus Hill projektiimme.

Pomo hondai!
Oikein hyvä!

Istuitii
Kiitos

Pentti-Oskari Kangas

PS. Tuttavani lehtipäällikkö pyysi tekemään viileän asiallisen kirjoituksen Sri Lankan tilanteesta. Enpä taida osata. Viileän asiallista? Jos toimisimme kuten ajattelisimme – viileän asiallisesti – emme olisi varmasti jaksaneet. Eräs tuttavani kritisoi päiväkirjojeni tunnepitoisuutta Se kuulemma antaa yksipuolisen kuvan asioista ja tapahtumista. Se juuri on tarkoituksenikin. Kirjoitan kuin ”puberteetti-ikäinen” nuori rakkaalle päiväkirjalleen. Kirjoitan millaisena minä olen elämän kokenut näinä päivinä. Joku toinen kokee samat asiat toisenlaisesti – monet viileän asiallisesti.

Olen vain murheellinen siitä, että ylipäätään niin vähän kirjoitetaan erityisesti Sri Lankan tilanteesta. Suomalaisten matkatoimistojen valmismatkatarjonta Sri Lankaan on enää Tjäreborgin 40 henkeä per 2 viikkoa. Finnmatkat ja Aurinkomatkat peruuttivat kaiken. Thaimaan tarjonta on samanaikaisesti lisääntynyt 20 prosentilla viimevuotisesta.

Kuitenkin hotellien ja palvelujen taso Sri Lankassa on tällä hetkellä parempi kuin ennen tsunamia. Menkää matkatoimistoon tai nettiin. Colomboon lentää Euroopasta kymmeniä koneita joka päivä. Ceylon Keskusta eli MyJet matkatoimistoa käyttävät monet ystävämme. Meidän edestakainen lentomme maksoi viimeksi n. 700€ . Hotelli maksaa 10-50€ /hlö/yö. Tilaa, palvelualttiutta ja hymyä riittää. Eläminen maksaa meikäläisittäin tuskin mitään. Nähtävyydet ja Luonto kuin Paratiisissa vain voi olla.

Sri Lankan avun tarpeessa oleville turismi on jokaihmisen kehitysapua parhaimmillaan.