07.9.2013 Uusia ideoita ja hankkeita

UUSIA IDEOITA JA HANKKEITATerveisiä Sri Lankasta. Toinen asioiden hoitajistamme THILAKSIRI oli jokavuotisella käynnillään Saksassa sisarensa luona. Hän poikkesi myös meillä täällä Naantalissa. Vietimme muutaman päivän merellä veneelläni. Ihmetyksestä ei ollut tulla loppua, kun saaria vaan tuli vastaan koko ajan. Olihan hiljaista vähän aikaa kun kerroin niitä olevan muutama kymmenen tuhatta kappaletta (koko Suomessa yli 180 000).


Uusi yhteistyökumppani Biolan

Keväällä minuun otti yhteyttä henkilö nimeltään PEKKA KARINIEMI, joka halusi saattaa 60-vuotisjuhlansa muistamiset hankkeeseemme. Siitä suuri kiitos Pekalle. Kävin kiittämässä oikein paikan päällä. Eurassa, BIOLANIN pääkonttorissa. Onpahan huikea paikka. Ja huikea firma. Tutustuin ihmisiin ja tuotteisiin. Siitä alkoi yhteistyö. Samanaikaisesti Aurajokirannassa Vaakahuoneen paviljongilla esiintyi entisen kustavilaisen ystäväni KORHOSEN KARIN tansanialainen tanssi- ja soitinryhmä. Kari on asunut Afrikassa jo pian 20 vuotta ja vetää siellä mittavaa hyväntekeväisyyshanketta. Saatoin Karin ja Biolanin yhteyteen. Samalla sain itsekin mielenkiintoista informaatiota kuivakäymälöistä ja kompostoreista.


Elintarvikkeiden viljelyä, kompostointia

Näin lähti liikkeelle Lotus Hill ry:n uusin hanke. Hankkeen edustajat lähtivät viime viikolla paikan päälle Sri Lankaan. Työkiireitteni vuoksi delegoin toimet omasta puolestamme COLMANILLE. Unohdettujen laakso on jälleen kehityskohteemme: tarkoituksemme on käynnistää siellä kuivakäymälähanke, ehkä juuri valmistuneen terveyskeskuksen yhteyteen. Samalla sain lisävauhtia jo vuosia sitten kaavailemaani niin kutsuttuun maatalouskonsulenttihankkeeseen. Olen haaveillut jo kauan siitä, että Lotus Hill palkkaisi asiantuntevan konsultin, joka kiertäisi köyhissä perheissä opastamassa elintarvikkeiden viljelyä kotipihoilla. Aluksi heille lahjoitettaisiin erilaisten juuresten, vihannesten ja hedelmien taimia ja opetettaisiin niiden viljelyä. Tämän jälkeen he voisivat jatkaa itsenäisesti omaa elintarvikehuoltoaan. Yksi banaanipensas tuottaa kolme satoa vuodessa, 20-50 kiloa kerrallaan. Olen saanut tietouteni turkulaisen professorin kautta myös kasvien kehityshankkeen Sri Lankassa, Candyn kaupungin lähellä. He ovat kehittelyn tuloksena luoneet muun muassa banaanilajikkeen, joka tuottaa kolminkertaisen sadon perinteisiin verrattuna. Kun näitä hankkeita pohdin, tajusin kuin salama olisi lyönyt minuun kirkkaalta taivaalta, että lannoitetta tuottava kompostorihan sopii tähän kaikkeen kuin nenä päähän. Köyhillä ihmisillä kun ei ole varaa ostaa kemiallisia lannoitteita.

Pitäisi kuulemma vähän tasoitella hankettamme näin elämän ehtoopäivillä. Mutta nyt ei kyllä raaski. On niin mielenkiintoista. Hankeihmiset kävivät nimittäin Sri Lankassa myös lasten huostaanottolaitoksessa, TOIVOLASSA, jonka vesi- ja jätehuollon aikanaan uusimme. Sinne vaan kuivakäymälöitä ja kompostoreita! Laitoksen johdossa ja henkilökunnassa maaperä on jo valmiiksi vastaanottavainen, mikä ei aina ole itsestään selvyys. Hyvän koepaikan toiminnoille saamme myös Lotus Hill vammaiskodissa. Biojäte heitetään siellä nyt kulkukoirien ruoaksi ja mätänemään.


Joulukuun alussa paikan päälle, tulkaa tekin

Olemme jo hankkineet lentoliput. Menemme marras-joulukuun vaihteessa ja takaisin tulemme maaliskuussa. Löysimme uuden edullisen lentomahdollisuuden: Helsingistä Turkish Airlines:lla Konstantinopoliin. Sieltä pienen tauon jälkeen Malediivien Maleen välilaskulle ja edelleen Colomboon. Hinta meille oli 645 euroa per sierainpari – edestakaisin. Tämä vain vinkkinä paratiisisaarelle halajaville! Turistit ovat palaamassa saarelle, jossa sodan loputtua on tosi rauhallista.

Tässä tärkeä linkki, josta löydät tukijäsenkaavakkeen ja lisätietoja toimista,

Ystävällisesti,

Pentti-Oskari
Onnellinen mies

Ps. Kolmas osa Onnellisen miehen tarinoita on uunissa jo.
Pian tulee uunista ulos. Kerron sitten.