08.02.2006


Haluaisitko talkootöihin Sri Lankaan?

8.2.2006

TOSSUJA, KENKIÄ, KENKIÄ

Kirjoitin eilisen päiväkirjaraportin ”Toivolan”, Halpatotan orpokodin pihalla, pihapuun varjossa juuri ennen juuriharjatalkoiden päivätyön päättymistä. Mutta päivän elämä ei siihen päättynyt.

Loput orpokodin lapset saivat tänään koulumatkalleen kengät, mutta muun ajan he kirmaisivat paljain jaloin. Sinänsä varmasti jalkapohjia virkistävä toteutus, mutta ottaen huomioon hygieenisyyden ja pienistäkin naarmuista aiheutuvat tulehtumiset, myös vapaa-ajalle tarvitaan jalkapohjan jatkeita.


Varvasvälitossujen jako alkamassa


Koon kokeileminen

Viime viikolla ostimme Marjan kanssa 150 varasvälitossua. Ne maksoivat 120 €. Hämeenlinnalainen Eeva ystävämme tuli sponsoriksi ja niin lätkytteli koko orpokodin kansa uusilla varvasvälitossuilla. Muutama suurinumeroinen pari jäi yli, joten opettajat lätkytteli samaan tahtiin.

KOULUKENKIÄ

Muutaman viikon takaisen koulukenkäjakelun tuloksena havaitsimme, että osa orpokodin lapsista jäi ilman kenkiä. Piirustuspaperi jalan alle ja ääriviivat talteen. Tänään klo 10 alkoi juhlallinen tilaisuus orpokodin lähellä olevassa koulussa. Kenkätehtaan kuorma-auto ajoi pihalle. Juhla-alueelle oli taasen rakennuttu kutsuvieraille istumapaikat. Äänentoistolaitteet vinkuivat niin kuin aina ennenkin – tunnelmallisesti.


Katolisen koulun oppilaita odottamassa
juhlatilaisuuden alkua


Käsi kädessä kohti elämää


Sunil, Marja ja Pirjo


Paikallinen kiitollisuudenosoitus on vastaanotettava
– ymmärrät tai et. Loukata et saa.

Puheita. Minäkin puhuin. Nyt pidin ylipitkän puheen: Lassana kella. Lassana kalla. I love yoy. Yoy love Me. Everitings is okey. Pomo hondai. Hari Hari. Istutii. (kauniit tytöt, kauniit pojat. Minä rakastan Sinua. Sinä rakastat minua. Kaikki on hyvin. Oikein hyvä. Kaikki okei. Kiitos.)

Marjan mielestä puhe oli vähän liian pitkä. 56 lasta sai koulukengät. Juuriharjaprojektin myötä paikalla oli YLE:n toimittajapari, joka kuvasi tapahtuman. Runsaan kahden viikon päästä ehkä näette tapahtuman ruudusta. Katri Makkonen sai eilen illalla viestin, että hänet oli nimitetty 3 vuodeksi Yle:n Aasian kirjeenvaihtajaksi. Emme juhlineet sitä……………!


Razhmin-tyttösemme YLE:n juuri nimitetyn Aasian
uuden kirjeenvaihtajan Katriina Makkosen haastattelussa


Tamilitytön haastatteluasento Tv:lle.
30 asteen takakeno. Voi tyttö-kulta!

TAMILITYTÖN ESILLETULO

Hellyttävintä tapahtumassa oli se, että edellisen kenkienjakotilaisuuden aikana ilman kenkiä jäänyt pieni (koko orpokodin pienin) tamilityttö oli pääosassa. Ujoistakin ujoin tyttö tällättiin kameran eteen. Ananda toimi tulkkina. Tyttöraasu oli niin kipsissä, ettei sanaa saatu ulos sitten millään.


Tamilityttö Rashmin – ja vihdoin koulukengät

Pääasia, että nyt tytöllä on Marjan ostamat helmikoristeiset varvasvälitossut, tavalliset varvasvälitossut ja koulukengät. Tyttö eli elämänsä onnea.


Orpokodin pienin tamilityttö

JUURIHARJA VIUHUU

Talkooporukka toimii kuin tuulispää. Johtajatason koulutettavat painavat paita litimärkänä 35 asteen kuumuudessa kuin hurmiossa. Keittiön pöytien laatoitus on hyvässä mallissa. Oviaukot on muurattu kiinni ja uusien ovien pielet asennettu paikalleen. Ruokapöydät ja penkit hohtavat kuin uutuuttaan.


Juuriharjalaisten päivätyön loppuhuipennus:
ihmisistä koottu teos ”Toivolan torni”


Juuriharjalaiset Toivolan tornin teossa

HOPE TO SRI LANKA

Yhdistyksen puuhalaiset, Veka ja Titta ottivat Toivolan Medical Center -projektin hoitoonsa. Toivolan johtajan ja Anandan kanssa käytiin läpi tukikohdan remontin tarpeet. Seinät maalataan valkoisiksi. Lattiaan laatat ja uudet kalusteet.

Kenkienjakotilaisuudessa huomasimme erikoisen yksityiskohdan. Kenkäauton peruutuspeileissä kävi itseään kurkkimassa vuorollaan joka ikinen lapsi. Havahduin jälleen. Koko orpokodissa en ole nähnyt yhtään ainoaa peiliä. Ei isoja, ei pieniä.

Osa porukasta lähti läheiseen Gallen kaupunkiin. 150 pientä peiliä oli tavoitteena. Kun soitin, koossa oli 80 peiliä ja läpikäytyjä kauppoja toistakymmentä. Pieniä asioita!

LOTUS HILL KUMMIEN
MÄÄRÄ NOUSEE VAUHDILLA

Töytärin Jussi lähetti viestin, että Lotus Hill kummeja on nyt koossa 350. Vauuuuuuu.

TALKOOVÄKEÄ

Vuoden ajan olen lukuisia kertoja joutunut vastaamaan halukkaille talkoolaisille, että odottakaa. Haluamme ensin systeemit kuntoon. Ensi syksynä viimeistään.

Nyt on tilanne se, että Juuriharjaporukan poistumisen jälkeen työt orpokodin keittiön ja ruokailutilojen korjaustoimissa jatkuvat ainakin 3 kk:n ajan. Kuten aiemmin kerroin, meille on tärkeää, että jokainen hanke hoidetaan loppuun asti.

Sovimme alun perin juuriharjalaisten kanssa, että Lotus Hill -hanke jatkaa heidän aloittamansa työt loppuun. Paikalla on 5 Anandan hankkimaa paikallista rakennusmiestä. Talkoolaisten kaikki tarvittavat luvat ovat vihdoin kunnossa ja nyt olisi mahdollista 2-4 rakennusmiehen työpanoksen toteutuminen.

Työ on normaalia rakennustyötä. Monipuolista ja haastavaa. Materiaalit, työkalut ja ohjaus valmiina. Talkooaika 1-3 kk. Mieluiten 3 kk. Lotus Hill -hankkeen tavan mukaan me kaikki suomalaiset talkoolaiset maksamme itse kaikki henkilökohtaiset kulumme.

MyJet matkatoimiston johtaja Lali hankkii Teille edestakaiset liput 700-850€. Majoitus maksaa vaatimattomassa, mutta asiallisessa paikassa n. 5-10€ /yö. Lounas 1€ paikallisena lounaspakettina.

Ilmoittautumiset: oskari@herrankukkaro.fi

Nopeimmin paikan päälle pääsevät ovat etusijalla. Lähdemme välillä kotiin hoitamaan debet-osastoamme maaliskuun alussa, joten mieluisasti homma hoitoon reippaasti ennen sitä.

STOCKA

Kylämme supermarket oli tänään kiinni. Johtajatar oli käymässä naapurikylässä vakoiluretkellä. Siellä on kauppoja pilvin pimein. On tärkeää kehittää toimintaa huomioimalla muiden yritys/erehdys toteutukset.


Vahtikoira Bulad sai eläinlääkäriltä piikin.
Naapurin koira oli pahoinpidellyt ja haukannut kaulasta.


Kiiv mii banana

Pentti-Oskari

P.S. Kuuntelin satelliittiradiosta Suomen uutisia. Lehdistövapaus on näemmä ylitse kaiken muun. Ihmisen fyysinen pahoinpitely on kriminalisoitu kaikkialla maailmassa. Ihmisen henkinen pahoinpitely pitäisi olla lehdistövapauden nimissä sallittua.

Isoäitini, Lyökin mummu – jos eläisi – antaisi varmaan viestinsä lehdistövapauden väärinkäyttäjille. ”Saisivat hävetä silmät päästään”