08.12.2005


8.12.2005 – Unohtumaton päivä

 
Naganden viidakkokylä 8.12.05

Uuden koulurakennuksen vihkiäiset

Aamulla varhain kello 7 aikaan lähdimme jälleen Baddegaman munkkien koulutuskeskukseen. Klo 8 alkoivat juhlallisuudet. Paikalla oli arviolta 5000 ihmistä. Köyhien lasten koulun yhteyteen vihittiin uusi kaksikerroksinen koulurakennus-siipi. Alakertaan valmistui arviolta 25:lle tytölle ompeluluokkahuone. Hollantilaiset kollegamme olivat hoitaneet Singerit paikalle.

Projekti aloitettiin välittömästi tsunamin jälkeen tammikuun alussa ja me suomalaiset osallistuimme koulurakennuksen kustannuksiin yhteensä yli 10.000 eurolla. (yli puolet koko 18.000 euron rakennuskustannuksesta) Suomessa vastaavanlaisen rakennuksen kustannukset olisivat arvioni mukaan noin 15-kertaiset. Viime tammikuun päiväkirjoja seuranneet muistanevat tapahtuman alun. Ja nyt se on todellista totta.

Kiitoksella muistamme apunamme olleita Turun Skål-klubin jäseniä, yksityishenkilöitä S. E ja L.C, Helsingistä sekä oman yrityksemme kassanhoitajaa ja henkilökohtaisen Visa-korttini takaisinmaksusuunnitelmaa neuvotellutta henkilöä. Koulurakennus on upea ja asiallinen, kuten kuvistakin selviää. Suurkiitos mukanaolijoille. Tämä oli jälleen kerran konkreettinen tulos avun perillemenosta.

Juhlat olivat huikeat. Ne kestivät taukoamatta 4 tuntia. Esiintyjinä ainoastaan koulun lapset, joiden pukukavalkadi oli upea. Itse tehtyjä värikkäitä ja eksoottisia asuja. Niitä oli valmisteltu lähes vuoden. Se oli lapsille suuri juhla. Se oli meille suuri juhla.

Juhlien päätteeksi jaoimme vielä 30 vesitankkia. Tankit siunattiin ja ne lähtivät traktoreiden, tuk-tukkien ja vankkureiden matkassa lähikyliin.

Päivä oli unohtumaton.

Vaikka tuntien ajan istuimme katoksen alla, keskipäivän kuumuus alkoi tehdä tehtäväänsä. Hikirätti imeytyi maksimiinsa ja pullovettä kului. Kotiin päästyämme sammahdin sänkyyn. Nukuin tuntikausia iltaan, jolloin sain aikaan jälleen kerran vuorokausirytmin särkymisen.

Ja sitten aamuyön tunteihin miettimään maailman asioita.

Pentti-Oskari