1.12.2019 Hymyjen maassa kaikki hyvin

Rauha maassa. Joskin viime Pääsiäisen muslimien terrori-isku pelotti turistit saarelta. Juuri kun matkailuelinkeino oli elpymässä. Se on surullista. Jos lomamatkakohdetta haette, ei kannata enää etsiä. Ceylonin kaneli- ja teesaari kutsuu. Nyt on edullista ja rauhallista.

Uusi Presidenttikin valittiin rauhanomaisin keinoin, entisen Presidentin veli, joka sitten valittiin pääministeriksi. Taivastelivat ystävämme siellä, että tällainen ei olisi muualla mahdollista. Eivät tunne Suomen naapurimaan asioita. Kuulimme lisäksi, että uusi presidentti on paikallisen ystävämme leikkikaveri. Siis lapsuuden leikkikaveri. Ei liene haittaa. Uusi Päällikkö on luvannut satsata matkailuun. Entisen maksimissaan kuukauden viisumi on tarkoitus nostaa kolmeen kuukauteen. Koneeseen vain ja Helsingistä Qatar Airlinesillä kohti Dohaa ja edelleen kohti Colomboa. Koko hyppy runsas 10 tuntia.

Lähes päivittäinen viestittelymme pitää meidän reaaliajassa. Unohdettujen Laakson Finlandia House -koulumme oppilaat pääsivät jälleen perinteen mukaan käymään Yalan kansallispuistossa uskomattoman monipuolisen eläin- ja kasvikunnan lumoissa. Tiesittekö, että Sri Lankassa on eniten maailmassa sellaisia eläimiä ja kasveja, joita on ainoastaan täällä. Eriytyteenä saarena Intian valtamerellä hieman saman kaltainen kuin Galapagos saaret Equadorin ulkopuolella Tyynellä valtamerellä.

Valtion budjetista suurin osa kustannetaan tullimaksuilla. Se on 100% tuodun tavaran arvosta. Eräs ystäväni tuo maahan puutavaraa. Hänen kertoessaan, ettei puulla ole lainkaan tullia, en voinut uskoa perusteita. ”No sen vuoksi, ettei oman saaren puustoa tarvitse hakata”.  Hei!  Yksi maailman köyhimmistä maista. Luonnon arvostaminen ei ole arvoköyhää. Onpahan hienossa maassa hienot tavat.

Asioiden hoitajamme Colman lähetti kirjeen. Tarpeita olisi:
Unohdettujen Laakson Finlandia Housen koulumme opettajat olivat kirjoittaneet puutelistan. Välittömästi saarelle tulomme jälkeen he järjestävät jälleen laulu- ja tanssijuhlat oppivuoden päättymisen kunniaksi. Lahjapyyntö on todennäköisesti hieman erilainen, kuin meidän lastemme joululahjaluettelo:

 • Koululaukku
 • Eväslaatikko
 • Vesipullo
 • Kynäkotelo
 • Väriliidut
 • Piirustuslehtiö
 • ”Scrap – books” (lienee leikekirja)

Mites meidän lapsemme panisivat suunsa, kun Joulupukin kontin tuliaiset olivat tässä? Ei muuta.

Colmanilta tuli myös toiveiden lista koulumme kaivon remonttiin:

 • Uppopumpun vuokraus 1500 rupiaa
 • Pumpun kuljetus edestakaisin Baddegama-Fredduwatta 1000 rupiaa
 • 2 työmiestä a 2500:- yhteensä 5000 rupiaa
 • Eilen ukkosella rikkoontuneen sulakkeen uusiminen 2000 rupiaa
 • Colmanin kuljetuskulut 1500 rupiaa

Saamansa pitää.

Viime viikolla tuli myös suruviesti. Yksi pitkäikäisimmistä avustuskohteistamme on ollut kahden henkisesti vammaisen tytön perheen auttaminen. Isä Mr Douglas on viime aikoina saanut muurarin töitä, joten olimme jo siirtämässä avustuksia toisaalle. Nyt isä kuoli. Tilanne muuttui täysin. Olemme tuossa tuokiossa jälleen paikan päällä, joten tilannearvio on paikallaan.

15.12. lähdemme jälleen. Ties monennenko kymmenennen kerran. Kevään tullessa takaisin taas kotiin. Jos paikan päälle tulette, ottakaa yhteys oskari@herrankukkaro.fi Hyvin mieluisasti esittelemme teille meille rakkaita paikkoja. Ei sitä usko ennen kuin itse näkee. Arviolta tammikuun toisella viikolla jaamme Köyhien Laakson kaikille lapsille koulukengät perinteiseen tapaan. Satoja ainakin näitä lapsia on. Ette ikinä usko millaisen määrän kiitollisuutta ja hymyä Lotus Hillin tukijäsenet ovat saaneet aikaan.

VINKKI ystävällesi: Tukijäseneksi voi tulla kuka tahansa ja koska tahansa ja millaisella summalla tahansa. Kerran tai kuinka monta kertaa tahansa.
www.positiivarit.fi/lotushill ja sieltä ”liity tukijäseneksi”

Pentti-Oskari Kangas

Pentti-Oskari
sesonkityöläinen
Lotus Hill ry