1.6.2020 Yhden ihmisen koko maailma

Kerron jälleen tarinan. Tositarinan. Yksi monista.

Thissumi 6v

Talvikotimme naapurissa pienen viidakkotien varrella lävitsepääsemättömän viidakon hetteikön vierelle köyhän kylämme nuori perhe rakensi vastikään roskalaudoista kodin. Sadekauden aikana se painui liejuun. He rakensivat uudelleen talon noin 2 vuotta sitten. Tyttäreni Noora ja hänen Butik -salonkinsa asiakkaat ostivat sementit ja tiilet ja Lotus Hill tukijäsenten avulla he saivat talon pystyyn. Äärimmäisen köyhässä perheessä on isän ja äidin lisäksi 4-vuotias Sanaaja tyttö sekä 6 -vuotias Thissumi tyttö.

Jokavuotiseen tapaan tulimme talvikotiimme jälleen joulukuun alussa. Vaimoni Marja kävi tapansa mukaan vierailulla naapuriperheissä. Siellä käydessään hän kuuli, että Thissumi tytöllä oli ollut kuumetta lähes 4 kk ajan. Ruokahalu oli mennyt ja verta tuli suusta ja pepusta. Hänet oli viety paikalliseen Karapitian sairaalaan, jossa on 3000 vuodepaikkaa. Sieltä hänet ohjattiin edelleen pääkaupunki Colomboon kahteenkin eri valtion sairaalaan. Kaikissa sairaaloissa sama juttu, kotiin vaan ja Panadolia poskeen. Verenohennuslääkettä syövänä tiedän, että kyseinen särkylääke asperinin tavoin vain ohentaa verta.

Tytön sairaus vain paheni ja sen huomatessaan Marja tilasi ambulanssin ja Thissumi vietiin toiseen valtion sairaalaan Balapitiaan, jossa sanottiin, että odotetaan nyt kuukausi vielä. Marja ei hyväksynyt sitä ja alkoi taistelu tytön saamiseksi pois sieltä. Lääkärit suuttuivat, mutta äidin antaman kirjallisen todistuksen avulla tyttö saatiin pois. Hänet vietiin suoraan pääkaupunki Colomboon tuntemaamme yksityissairaalaan, jossa olin vuosi sitten ollut hoidossa. Hyvässä hoidossa. Sairaalassa oli englannissa opiskellut ystävällinen sisätautilääkäri. Asiaan kuuluvat tutkimukset tehtiin ja diagnoosin mukaan hänellä oli ollut virus, joka oli pahoin tulehduttanut suoliston ja ruokatorven. Lisäksi niihin oli tullut bakteeri. Alkoi asianmukainen lääkitys ruokavalion myötä. Oletettavasti lääkitys kestää ensi syksyyn asti. Viikon päästä hän pääsi kotiin. Marja maksoi käynnistä noin 200.000 rupiaa eli 1000 euroa. Paraneminen alkoi hitaasti, mutta varmasti.

Kuukauden kuluttua Marja vei hänet takaisin Colombon yksityissairaalaan, jossa lääkäri totesi parantumisen edenneen hyvin. Niin jatkui paraneminen lääkkeiden avulla. Päivittäin seurasimme perheen ja tytön elämää, joka oli toivoa ja kiitollisuutta täynnä. Hänen kuntonsa koheni ja poskensa alkoivat pyöristyä saatuaan terveellistä ruokaa.

Vaikka Thissumin kunto koheni, hän ei voinut mennä kouluun. Siellä oleva pöly oli vaarallista hänen keuhkoilleen. Sitten selvisi, että hänen kodissaan oli raakabetonilattia, josta nousi pölyä. Hankimme sementtiä, hienoa hiekkaa ja maalia. Lattia ”slammattiin” tasaiseksi ja maalattiin niin, ettei pölyä enää muodostunut.

Hyvin haasteelliseksi tapahtuneen teki se, että perheen isä on kalastaja, ja hänen kalastusmatkansa kestävät useita viikkoja kerrallaan. Äiti oli lisäksi vielä raskaana ja hänellä oli raskausmyrkytys. Lähdimme kotiin helmi/maaliskuun vaihteessa.  Maaliskuun alkupuolella yhteyshenkilömme Timo ilmoitti, että äidille oli tehty sektio. Terve poikalapsi syntyi. Thissumi ja koko perhe voivat oikein hyvin.

Kerron tämän teille Lotus Hill tukijäsenemme. Tämä on yksi niistä selviytymistarinoista, joissa meillä on mahdollisuus olla mukana auttamassa. Tämä on hyvin konkreettinen tositarina. Ilman tukijäseniämme olisi Thisumin elämä luultavimmin sammunut. Hänet pelastanut lääkäri kertoi, että hoitoon tulo oli aivan viime hetkiä.

Niin se vain on: ”Et voi muuttaa koko maailmaa. Mutta voit muuttaa yhden ihmisen koko maailman.”

Marjalle ja lääkärille ja Sinulle – kaunis kiitos!

Pentti-Oskari Kangas
Pentti-Oskari
Onnellinen mies


Pientä tyttö kannetaan suureen ambulanssiin


Colombon yksityissairaalassa missä hän sai parantavaa hoitoa. Taitava sisätautilääkäri oli opiskellut Lontoossa.

Thissumin isoäidin surua sairaalassa


Thissumi tyttö ja sisarensa Sanaaja. Tässä hän on jo kuukauden hoidon jälkeen tervehtymään päin. Posket jo pyöristyneet.


Kolme pikipäätä


Marja perheen kanssa


Posket pyöristyneet komeasti


Sanaaja tyttö


Äidin onnea