10.11.2020 Ihmisen ikävä toisen luo

Rakkaat ystäväni!
Onko Sri Lankan hommat hoidossa? No on!
Mutta siitä huolimatta hieman tausta- ja lisätietoa:

CEYLON ON LUKOSSA

Etätyö on nyt muotia. Niin meilläkin. Mutta ihan vähän. Jokavuotinen fyysinen läsnäolomme paikan päällä saattaa nyt jäädä tältä talvelta väliin. Se vaan on nyt fakta. Ceylon on saari ja se on nyt lukossa. Kiinni. Ainoa matkustuskeino sinne ja pois sieltä on lentokone. Ja saaren ainoa toimiva lentokenttä Colombossa on nyt kiinni. Saarella on koronaan kuolleita nyt tasan 15 ja sairastuneita vain kourallinen. Koko saaren eristäminen on tehokas keino taistelussa. Joskin kovin omaperäisiä toimet ovat olleet.

Finlandia House koulumme siirtyy vuosilomalle

HOMMA KERRALLA KUNTOON

Vastikään uudelleen valittu Presidentti Mahinda Rajapaksa veljineen ja sukuineen on ottanut valtansa tehokkaaseen käyttöön. Keväällä koronan tullessa kiinalaisten rakennustyöntekijöiden kera siirryttiin rajusti ulkonaliikkumiskieltoihin. Viikossa vain pari-kolme tuntia lupa tulla mökistään kauppaan. No tietäähän sen, että jonoja syntyi. Ensimmäisen viikon aikana poliisit takavarikoivat 1500 kulkuneuvoa, koska ulkonaliikkumiskieltoa ei noudatettu. Mutta homma hoidettiin. Rantatiellä surffasi vanha pakettiauto kyydissään huumehemmoja levityspuuhissaan. Poliisin pyssystä auto reikiä täyteen. Se oli siinä. Ei näkynyt vähään aikaan piapon piappoa mailla ei mannuilla.

KARANTEENIIN ILMAN SUOSITUSTA

Saarelaisista on 1.5 miljoonaa äitiä aputöissä saudien maissa. Osa heistä on tuotu valtion omistamilla lentokoneilla kotiin. Mutta suositusten sijaan karanteeni on tiukka varta vasten perustetuissa karanteenitiloissa. Pari hotelliakin on valjastettu karanteenikäyttöön kotokylässämme Hikkaduwassa. Varakkaimmille. Mutta oleskelun joutuu itse toki maksamaan. Suomalaisen perheen poika odottanut keväästä asti, noin puoli vuotta, erikoislupaa saada lentää sieltä kotiin. Viime viikolla hän vihdoin pääsi.

TIIMIT JA YHTEYDET TOIMIVAT

Miten me olemme hanketta pystyneet hoitamaan? Ei hyvin. Pikemminkin erinomaisesti. Paikalla toimiamme hoitaa suomalainen ystävämme, joka asuu talvikotimme naapurissa. Hän on aviossa paikallisen kanssa. Lisäksi tietenkin Colman. Menossa on 29. vuosi yhteistyötä hänen kanssaan. Sekä lisäksi kaksi muuta paikallista työntekijää. Sekä koulumme opettajat ja kyläpäällikkö. Kuin Luojan lykkynä viime talvena järjestelimme koko avustustoiminnan mahdollisimman selkeästi valvottavaksi. Edellisvuosien hektisiä ”vpk-toimia” emme toki nyt pysty hoitamaan, mutta olemassa olevat ja pitkään toimineet hankkeet jatkuvat. Hyvä niinkin. Unohdettujen Laakson Finlandia-Housen koulun pyörittäminen on edelleen pääkohteemme. Naapurikylän siskokset, yksinhuoltajaäidin Malanin tytöt tuottavat meille iloa ja hyvää mieltä jatkuvasti. Saamme viestejä, kuvia ja uutisia vähän väliä. Viimeksi he olivat jälleen voittaneet koko valtakunnan koululaisten urheilukisoista useita kultaisia palkintoja. Oman talvikotimme naapurin tyttö Thissumi, jonka henki oli viime talvena veitsen terällä voi erinomaisesti.

SELVIYTYMISKEINOT RAJALLISIA

Muutoin tilanne saarella taloudellisesti on lähellä katastrofia. Ei turistin turistia, paitsi ne, jotka jäivät koronan takia jumiin sinne. Kaikki eivät ymmärtäneet lähteä välittömästi kotiin, kun korona iski. Ihmisten toimeentulo välittömästi ja välillisesti on kiinni matkailusta. Surullista on niiden 1.5 miljoonan nuoren miehen tilanne, jotka ovat hankkineet tuk-tukin leasingilla. Asiakkaita ei ole kuin murto-osaa entisestä. Nyt kun sitä lähdettä ei ole, perinteinen alkuperäistalous varsinkin maaseudulla on arvossa arvaamattomuudessaan.

JOSKO KOHTA JOKAISELLE KOULULLE?

Koulullamme oli vastikään käynyt jälleen hallituksen viranomaisia ihmettelemässä aloittamaamme ja toteuttamaamme kouluruokailua. On sellainen hytinä, että ehkä hallitus seuraa esimerkin mukaan. Koronan aiheuttama taloustilanne kyllä tekee toteutuksen haasteelliseksi.

Ikävä näitäkin pikisilmiä

IHMISEN IKÄVÄ TOISEN LUO

Sen vain haluan teille kertoa – ja varmaan uskotte – meillä on aivan hirmuinen ikävä saarelle rakkaidemme pariin. Onneksi on tietotekniikka. Puhelin, kuvat ja videot kulkevat merten yli lähes päivittäin. Hankinpa aikanaan videovalvonnankin kohteeseemme. Aamulla ensin ja illalla viimeksi pitää katsoa ruudusta elämää kyyneleen muotoisella hymyilevien ihmisten saarella. Siellä kaverimme elävät eikä heitä hevin jätetä.


Lämpimin terveisin
Pentti-Oskari ja Marja

Joululahjavinkki: Kalahullun päiväkirja tai Fiskälskarens Dagbok sekä Onnellisen miehen Tarinoita
Tulot Lotus Hill -hankkeen toimintaan