12.01.2007 Perjantairesepti

Perjataireseptiterveiset
Intianmeren saarelta

 
Gingerkalaa kardemummapedillä

 

 

– voitele uunipelti hyvin voilla (ei öljyllä)
– laita matoksi pellille tomaattisiivuja sekä sipulirenkaita sekaisin
– ripottele valkosipulia runsaasti
– mausta päälle ripotellen murskatulla kardemummalla ja ginkerillä (inkiväärillä)

 

 

Tee kalapihvejä kokonaisesta peratusta kalasta poikittain leikaten. Kaikki syötävät kalat sopivat. Paras on tietenkin Maled Intian valtameren altaasta pyydettynä tai merilohi suomalaisen marketin hiukan pienemmästä kala-altaasta. Kunnon kalakauppias puukottaa sinulle valmiiksi haluamasi pihvimäärän. Pyydä 1-2 cm paksuja pihvejä. Fileekansalaisille tiedoksi, että erilaisten kalojen fileetkin käyvät, mutta pihvin muotoisena tulos on maukkaampi. Fileet tahtovat kuivua. (vrt. t-bone steak lihaissa)

 

Kalat maustetaan mustapippurirouheella, merisuolalla, sinapilla, ja sitruunamehulla. Mausteiden määrä riippuu maustajasta. Yleissääntönä määrä on tuplasti niin paljon kuin luulisi.

 

Voitele kalojen päälle vielä voita (sillä uuni kuivaa) Jos haluat välttää rasvaa, laita vain vähän voita – riippuu kalan omasta rasvaisuudesta – folio päälle 10 min. uunissa olon jälkeen.

 

Uuni 250 astetta ja uunipelti satseineen sisälle. 5 minuuttia ja laske 200 asteeseen ja anna olla 20 minuuttia.Laske lämpö 100 asteeseen ja anna olla 20-30 minuuttia.

 

 


 

Keratarjoilu: Saarelaisia perunoita, Ceylonilta tai Rymättylästä kuorittuna ja keitettynä.

 

 

Porkkanoita ja punajuuria kuorittuna. Keitetään kypsäksi.(ei mitään al denteä)

 

 

Muusataan perunat käsin, aika karkeaksi jättäen. (voi laittaa myös keitettyä porkkanaa ja punajuurta mukaan tai sitten erikseen) Mukaan hienonnettua valkosipulia, hiukan suolaa ja kardemummaa. Notkistajaksi maitoa, mieluiten kookosmaitoa. Sekoitetaan hyvin keskenään. Ainesosien määrät kertoisin hyvin tarkaan, mutta kun en tiedä jokaisen makutottumusta. Sanotaan kaiken kattavasti, että mausteita maun mukaan..

 

 


 

Jälkiruoka: Aivan uusi innovaatio. Kokeilin tänään. Loistavaa! Diabeteksen vuoksi välttelen sokeria. Kun usein jälkiruoaksi tekee mieli kylmää ja makeaa esim. jäätelöä, sen tilalle voi loihtia terveellistä ja hyvää. Silti kylmää ja makeaa.

 

Tein mangosta pitkiä suikaleita, jotka pakastin irrallisina paloina. Papaija ja ananaskin käyvät ja miksipä ei muutkin kuitupitoiset hedelmät. Ota sulamaan 5-10 min. ennen nauttimista. Hyhmäisinä ovat parasta. Niitä on kiva mutrustella. Hyvää ja terveellistä jälkiruokaa..

 

30 vuotta sitten sain Teneriffalla marketin pakastealtaasta appelsiineja, sitruunoita ym. joiden hedelmäliha oli kaavittu sisältä. Sitten hedelmä oli sekoitettu jäätelöön ja tungettu takaisin hedelmän kuoren sisään. Ja kuoresta leikattu hattu päälle. Sitten pakkaseen. Ei sekään hassumpaa.

 

Terveyksin
Pentti-Oskari

Ps. Haluatko ilmaisen perjantaireseptin joka perjantai sähköpostiisi? Klikkaa tästä.