12.5.2021 Kysymyksiä ja vastauksia

Oletteko Sri Lankassa? Onko Lotus Hill hanke voimissaan? Miten siellä voidaan? Onko korona yhtä hurja siellä kuin naapurimaassa Intiassa? Voiko sinne matkustaa?
Oletteko itse säilyneet koronalta? Miten voi jalaton poika Eranka? Entä urheilevat sisarukset ja naapurin tyttö Thissumi?

Kysymyksiä on ja tulee. Ymmärrän huolet. Sanoisin yhteisesti, että kaikki ihan hyvin. Olosuhteisiin nähden.

Etätyöläisiä

Me olemme Suomessa. Viime talvena aloitimme kotimatkamme juuri ja juuri ennen kuin saaren ainoa lentokenttä suljettiin korona vuoksi. Kauhea ikävä hymyjen saarelle. Ensi kertaa yli 30 vuoteen talvi on vietetty kotomaassa. Realiteetit ratkaisevat. Siirryimme trendikkäästi etätöihin. Mutta yllättävää kyllä, homma toimii.

Timolla langat käsissä

Meillä on hankkeen piirissä kaiken kaikkiaan kuusi paikallista henkilöä. Samat henkilöt ovat toimineet jo vuosikausia. He osaavat työnsä. Viime aikoina olemme keskittyneet samoihin töihin, joten opastusta ei ole tarvinnut antaa entiseen tapaan. Hyvä näin. Lisäksi vapaaehtoistyöntekijänämme, niin ikään vuosikausia on toiminut suomalainen Timo, joka asuu paikan päällä. Hän toimii eräänlaisena valvojana ja seuraa asioiden kulkua päivittäin. Lisäksi Timo on naimisissa paikallisen kanssa, joten elämänkulttuuri on päivittäisessä tuntemuksessa. Sillä on hankkeen kannalta suuri merkitys. Meillä on vaimoni kanssa Timoon päivittäinen WhatsUpp -yhteys. Hinta/laatusuhde on yhteydenpitoon kelpoisa. Muistanpa vielä ajan, kun puhelinyhteys maksoi halvimman nettiyhteyden kautta 6 euroa 50 centtiä. Minuutti.

Timon tuore raportti

Korona leviää kuin rutto! Intia ja Nepal ovat jo lirissä ja olemme matkalla samaan. Ihmiset eivät välitä! 6000 henkeä on puolessa vuodessa pidätetty koronamääräysten laiminlyönnistä. Ja aikanaan kaikki oikeuteen. Nyt oikeuksissa jaetaan virallisestikin vain uusia päivämääriä. Edes asianajajat eivät ole paikalla. Gallen kaupat suljetaan kahdeksi viikoksi. Hikkaduwa on puolillaan itsekaranteeniin määrättyjä taloja. Sri Lankan laivasto yrittää torjua intialaisten maihinnousua ja estää täkäläisiä kalastajia seurustelemasta keskellä merta intialaisten kollegojensa kanssa. Silti Intian rahamiehet käyvät täällä hoidattamassa itseään.

Maassa on todellisuudessa ehkä 25 milj. asukasta. Munkit, poliitikot, lääkärit ja hoiturit on rokotettu. Kiina lähetti rokotteet muutamalle tuhannelle täällä työskentelevälle kiinalaiselle. Noin 950.000 piikkiä on annettu. Nyt presidentti pyytää WHO:lta 600.000 piikkiä, jotka puuttuvat toisesta kierroksesta.
Eli rahvasta ei aivan heti rokotella!

Valvova silmä Naantalissakin

Tähän asti olemme joka ikisen uuden hankkeen käynnistäneet itse paikan päällä valvoen. Kaikki tarvikkeet kuten rakennusmateriaalit olemme itse käyneet kaupasta ostamassa ja Marja yleensä on vielä mukana kuljetuksessa, jotta oikeaan pihaan ne ovat päätyneet ja määrällisesti vastanneet maksuperusteita. Nyt etäaikana olemme jatkaneet olemassa olevien hankkeiden toteutusta. Se on muutoinkin järkevää. Vammaiskeskukset, ym. ovat muutaman vuoden toiminnan jälkeen luovutettu paikallisille. Ehkäpä unohdettujen laakson koulummekin saamme vielä jossain vaiheessa siirrettyä heidän huomaansa. Kummilapsiemme ja perheitten maksut hoidetaan pankkien kautta ja niissä on pankin kanssa sovitut kuukausittaiset nostorajat. Ei ”virallissi mut torellissi.”

Normaali päihittää pikatoimituksen

Maailman meno vaikuttaa hymyjen saarellakin. Aiemmin, kun rahan korko maailmalla oli korkea, rahalähetykset piti lähettää maltaita maksaen pikana. Normaalit lähetykset saattoivat kestää viikkoja. Joskus rahat häipyi pääkaupunki Colomboon, keskuspankkiin. Niiden saaminen takaisin oli työn ja tuskan takana. Pikalähetykset sentään löysivät perille. Nyt löytyi konkreettinen selitys asialle. Normaalilähetys maksaa tänään muutaman euron. Pikalähetys 65 euroa. Niinpä olemme ymmärtämättömyyttämme vanhojen aikojen kokemuksella käyttäneet pikalähetyksiä. Viimeksi lähetimme koulullemme palkka- ja ruokarahoja tavallisella lähetyksellä. Lähetimme sen aamulla. Timo sattui menemään keskipäivällä muutoin pankkiin. Hän soitti saman tien minulle. Rahat olivat saapuneet tilille. Selitys löytyi: Nyt miinuskorkojen aikana pankit eivät ole pitäneet rahoja yönylikorkojen vuoksi. Nyt se polttaa näpeissä ja kiireesti eteenpäin.

Korona hallinnassa

Entä sitten korona saarella? Vajaat 10.000 tartuntaa. Saman verran kuin Suomessa. Mutta asukkaita 24 miljoonaa. Vähän väliä, kuten juuri nyt, lentokentät ovat kiinni. Poisluettuna kiinalaiset kenraalit, jotka lentävät paikalle bilateraalista kauppa tehden. Saari on saari ja yhdellä lentokentällä pystytään valvomaan tehokkaasti ”maahantuojia”.

Paljon kiitollisia sydämiä

Parasta mitä voin kertoa kummilapsistamme on se, että jalaton poikamme Eranka valmistui juuri Yliopistosta kaupallisen koulutuksen saaneena ”maisterina”. Huikea juttu. Timo kävi tapaamassa Erankaa ja hänen äitiään. Hän kertoi, että vilpittömämpää kiitollisuuden osoitusta hän ei ole tavannut. Nyt Eranka on saanut pääkaupungin pankista työpaikan ja muuttaa sinne. Äiti myös. Vielä yhden rutistuksen haluamme antaa ja auttaa heitä muutossaan uuteen elämään. Eranka on uskomattoman sympaattinen mies. Siis nyt jo mies. Hän soittelee Marjalle useasti ja puhuu kaunista englantia. Viimeksi hän kertoi, että opiskelijakaverit olivat ostaneet hänelle uudet tekojalat. Miehen kasvaessa kun vanhat olivat tulleet käyttökelvottomiksi. Tunsin piston sydämessäni kun en ollut sitä tullut ajatelleeksi ja toimineeksi sen mukaan. Mutta hyvä näin. Onnen tunteiden lisäksi onnistumisen tunteet ovat upeita. Lähes 20 vuoden ajan Lotus Hill kummit ovat olleet rakentamassa jalattomalle pikkupojalle ihmisarvoista uutta elämää. Kiitos suuresti.

Asenne ratkaisee. Aina.

Vaikka rakastamme kaikkia kummilapsiamme, olemme sillä lailla inhimillisesti puolueellisia, että onhan meillä niitä ”lempparilapsiakin”. Mm. naapurikylän sisarukset. Aikanaan kun aloitimme koulumaksut heille, edellytimme, että he opettelevat englannin kielen kunnolla ja jatkavat urheiluharrastustaan. Ja lujaa he ovat juosseet. Marja sai heiltä juuri viestin kauniilla englannin kielellä. Mukana oli kuva heidän mitalisaalistaan urheilun monipolisella saralla. Yhteensä lähes 10 eri lajista valtakunnan tasolla. Kuvan he lähettivät WhatsApp`illa, joten en osannut it-tumpelona siirtää sitä teille. Mutta pöytä oli iso ja täynnä kukkuramitoin mitaleja. Vaikka kummiavustettavia on vuosikymmenten aikana ollut satoja ja arvostamme kaikkia heitä, tällaiset muutamat esimerkit vain nostavat motivaatiotamme tehdä tätä työtä. Myös heidän asenteensa. Positiivareiden hienon sloganin mukaan: ”Asenne ratkaisee. Aina.” Kiitos myös Töytärin Jussia pitkäaikaisesta mukanaolostasi hakkeessamme. Ilman teidän väkeänne Lotus Hill ei olisi sitä, mitä se on nyt.

PS. Ai niin. Olemmeko säilyneet koronalta? Kyllä. Koko perhe. Ja vielä brittiviruksen sairastaneena. Olisi siinä meikäläisellä englanninkielitumpelolla taistelemista. Mutta selvittiin. Ja nyt on vastetta. Mutta turha on haaveilla vielä vähään aikaan saarelle menosta. Ehkä joskus syssymmällä tai talvella. Siihen asti etätyö on valttia. Minulla on kotosoffan vierellä 15 videokameraa suoralla yhteydellä Ceylonin saarelle. Se häivyttää myös hieman ikävää sinne.

VIELÄ: Suurkiitos aivan uskomattoman pitkään mukana olleille kummeille. Monet ovat olleet kanssamme jo pian 20 vuotta. Se on uskollisuutta jos joku. Koulumme nimi on FINLANDIA HOUSE. Se saatiin aikanaan rakennettua Finlandia Group Oyj:n avulla. Heidän mukanaolonsa jatkuu jo viidettä vuotta. Niin paljon kiitoksia, että varmaan riittää. Mika! Olen hyvin ylpeä yrityksenne sosiaalivastuusta.


Onnellinen mies
Pentti-Oskari KangasIloista joukkoa


Vanhanajan puunrunkoveneiden kalastussatama


Vaikuttavaa


Tuttu korppi


Ruoan syönti käsin on kunnioitus ruokaa kohtaan


Portsari samassa asennossa jo vuosia


Pikisilmiä kerrakseen


Lotus Hill


Kunniakirjoja korkealta taholta


Kullamuru


Kouluruoka maistuu ja oppi tarttuu


Koulun pulpetit maalattiin talkoilla


Koulumme kukoistaa


Kookoslehvästä on moneksi, myös katoksi