13.12.2016 Jälleen paikan päällä

JÄLLEEN PAIKAN PÄÄLLÄ
Hikkaduwan tukikohdassamme, Sri Lankan valtiossa 13.12.2016


Tänä talvena tulee kuluneeksi 32 vuotta ensimmäisestä vierailustamme tänne ja 20 vuotta sitten aloitimme aktiivisen avustustyömme. Yhteenlaskettuna oloaikaa täällä alkaa olla jo monia vuosia, ainakin puoli vuosikymmentä. Siitä huolimatta astumme joka kerta uuteen maailmaan. Tulimme jo marraskuussa, jolloin suoritimme vahdinvaihdon sisareni ja hänen ystävättärensä kanssa. Meidän tinkimme on tällä kertaa vain neljännesvuoden verran. Kevääksi Pohjolan raikkauteen taas.

Heti alkuun vastauksia monien tukijäsenten kysymyksiin:

”Millainen on sotatilanne saarella?”

– Sota on loppu. Haluan sanoa, että täydellisesti. Onko se loppu lopullisesti, on myös toiveen varassa. Mutta nyt saarella on äärimmäisen rauhallista. Erityisesti saaren länsi- ja eteläosassa, jossa enimmät turistialueet sijaitsevat.

”Ovatko turistit palanneet?”

– Kyllä, osittain. Tsunamin ja sodan jälkeen vuosi vuodelta hieman lisää. Nyt ollaan jo lähellä tsunamin edeltäviä aikoja. Se on hieno juttu, sillä taloudellisesti turistit ovat tärkeitä paikallisille.

”Miten tavallinen turisti sinne pääsee?”

– Helposti. Esimerkiksi Finnmatkat nyk. TUI tekee suoria lentoja hotellipaketin muodossa. Ystävämme ovat myös saanet ostettua pelkkiä edestakaisia 2 ja 4 viikon lentoja. Kätevää. Välilaskuttomia lentoja.

– Netistä löytyy eri hakukoneista runsaasti lentoja. Yleensä niissä on yksi välilasku. Yleisimmät välilaskut Istanbulissa, Lontoossa, Pariisissa, Roomassa ja Frankfurtissa. Vapaaehtoistyöntekijämme saapui tänne kahden välilaskun kautta hyvissä ajoin liput varanneena n 350 euron hintaan. Se oli hyvä hinta. Yleensä hinnat ovat 500-800 euron välillä.

– Hotellit ovat huokeita riippuen tasosta. 10-150 euron välillä per vrk 2hh

Hotellit järjestävät myös lentokenttäkuljetukset lisämaksusta. Suosittua aluetta on etelä, eli Gallen lähellä mm. Hikkaduwan seutu.

”Mikä vuodenaika on sopivin?”

– Käytännössä koko vuosi. Alku- ja loppukesästä saattaa joskus sataa enemmän. Joskus ei. Intian valtameren veden lämpötila on 28 astetta, joten se on aika lailla keksilämpö. Päivisin usein 30-33 astetta. Öisin 24-28 astetta.

– Joulunaika ja Uudenvuoden tienoilla lentohinnat ovat korkeimmillaan. Jo tammikuun alussa hinnat jälleen laskevat. Sama koskee majoitusta.

”Mikä on ihmisten taloudellinen tilanne?”

– Hinnat nousevat, kuten kaikkialla. Köyhien ja rikkaiden välinen ero uhkaa entisestään kasvaa. Tuloveroja maksaa vain pieni osa väestöstä. Tullit ovat valtion suurin tulon lähde. Viime talvena tuli tuotteisiin arvonlisävero 10 % ja vuoden vaihteessa sen pelätään nousevan 15%:iin. Riisikilo maksaa melkein 100 rupiaa, eli 75 centtiä. Se on paljon, kun esimerkiksi opettajien palkka on 15.000 rupiaa, eli 100 euroa.

”Mitä kuuluu Lotus Hill vammaiskeskukselle?”

– Sinne kuuluu oikein hyvää. Kävimme juuri siellä täällä olevien entisten vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Heidän vanhassa työpaikassaan. Siistiä oli. Opettajat tehokkaita ja osaavia. Uusi johtaja humaani ja fiksu mies, meidän pitkäaikaisen Lionsmiehemme Thilakasirin koulukaveri ja ystävä.

Sveitsiläisen rahoittajan ja paikallisten toteuttajien yhteistyö näyttää toimivan hyvin. Se on meille tärkeää. Suomen lippujen ja kuvien kohdalla pikkuhiljaa käy kato, mutta väliäkö sillä. Pääasia, että työmme jäljet näkyvät konkreettisena. Asukkipojat ovat iloisia ja onnellisia ja opiskelevat ahkerasti. Ilmapiiri on hieno. Sykähdytti taas käydä siellä. Käymme vielä monta kertaa tämän rupeaman aikana.

”Mitä kuuluu Unohdettujen Laakson koululle?”

– Kiitos! Kuuluu oikein hyvää. Olimme eilen oppilaiden järjestämässä tervetulotilaisuudessa. He olivat harjoitelleet kuukausia tansseja ja lauluja paikalliseen tapaan. Meitä oli Marjan lisäksi vapaaehtoistyöntekijämme Mia, Heli ja hänen miehensä sekä Sri Lankalais-suomalainen pariskunta, joka tekee täällä myös upeata avustustyötä.

– Tilaisuutta varjosti huoli koulun jatkumisesta myös ensi vuonna. Tukijäsenvaranto uhkaa hiipua, eikä omiakaan ole viljalti käytettävissä. Lupasin heille, että suunniteltu ensi vuoden alku 18.1. voidaan toteuttaa. Minulla on meneillään hanke asian ratkaisemiseksi. Yksi mahdollisuus on lopettaa terveyskeskuksen toiminta. Lääkärin palkka ja lääkkeet vievät avustusrahoista aika suuren osan. Katsotaan. Ollaan optimistisia.

”Mikä on köyhien lasten koulukenkähankkeen tilanne?”

– Neuvottelin juuri kenkätehtaan kanssa. Alv lisäys nostaa tietenkin hintoja. Katsotaan, mihin pystymme. Koulukenkiä alamme jakaa tammikuun puolessa välin kouluvuoden alkaessa.

Koulun lastenjuhlassa oli kuvauskohteita vaikka kuinka. Tässä osa niistä taltioituna.

Paikalla oli myös videomies, joka teki koosteen tapahtumasta. Yritän saada häneltä kopion, josta voisin aikaansaada nettiversion jaettavaksi kaikille kiinnostuneille.

Lämpimin terveisin

Pentti-Oskari

Lotus Hill ry

FI3652840220048884


Kuvasatoa


Unohdettujen laakson päärakennus


Edessä vanhempi kaivo. Porakaivo ja takana uusi avokaivo.


Koulumme ruokalarakennus


Pihan leikkilaitteet maalattiin


Tervetulojuhlamme koristuksia


Eläinsatujen lintu


Kaverukset


Lähdin juhliin kiireellä. Onneksi turkulaiset Pertti Paasio
ja Robin toimivat edelläkävijöinä. Olin trendikäs tietämättäni.


Seremonioihin kuuluu öljytulien sytyttäminen


Kalastajien tanssi


Koulumme uusi kaivo


Tervetulokomitea vastaanottamassa meitä


Huikeita tanssiesityksiä


Lapset saivat todistuksen, koululaukun ja -tarvikkeet