13.6.2022 Yhteenveto ajankohtaisista asioista

Naantalissa 13.06.2022

Lyhyt yhteenveto ajankohtaisista asioista Sri Lankassa

Taistelua koronaa vastaan

Korona on kurittanut saarelaisia yhtä lailla kuin muuallakin maailmassa. Ehkäpä vielä rajummin. Terveydenhoitotilanne on haasteellinen. Elämiskulttuuri myös. Kun joku kuolee, seuraavana päivänä poltetaan. Ei siinä koronatestejä ehditä tekemään. Hallitus yrittää suitsia tautia pitämällä välillä liikkumiskieltoja. Ollaan muutama päivä kotona ja sitten kielto vapautuu tunniksi pariksi. Kaupat sun muut palvelut pursuavat ihmisiä. Pidä siinä sitten turvavälejä.

Talous romahduksen partaalla

Eikä murheet lopu koronaan. Saaren talous on romahduksen partaalla. Kun en ota osaa valtion sisäiseen politikointiin, olen hiljaa. Mutta käsittämättömyyksiä väitetään tapahtuneen. Valuutta on loppu. Saarelle ei voi tuoda oikeastaan mitään. Ensin loppuivat polttoaineet. Sitten kaasu. Lannoitteet loppuivat ja nyt seuraa lääkekatastrofi. Ihmisiä kuolee enemmän kymmenien kilometrien polttoainejonoissa kuin sairaaloissa, joihin he eivät pääse ilman kuljetusta.

@sas1yaa පොලිමේ ඉදපු අය, දැක්ක අය කෝ. #gohomegota2022 ♬ original sound – Sasindu Ishara

Polttoainejonot pidentyvät päivä päivältä. Parhaillaan usean vuorokauden jonotuksen jälkeen saat 3-4 litraa menovettä. Sitten kotiin ja imetään puolet lasipulloihin ja myydään se kovalla hinnalla eteenpäin. Ja sitten taas jonoon. Hamstraajat tuomitaan rysän päältä rajusti.

Etäisyydestä huolimatta, asiat hoituvat

Tilanne on elämän ehtoopuolilaisille sellainen, että näissä olosuhteissa paikalle meneminen olisi vaarallista eikä järkevää. Onneksi meillä on paikan päällä loistavat asianhoitajat. Paikalliset vuosikausia pitkään asioitamme hoitaneet, mm. Colman, yli 25 vuotta ja nyt jo pian kymmenen vuotta suomalainen Timo Främling, joka asuu talvikotimme naapurissa paikallisen vaimonsa kanssa. 16 videokameraa ja ”hattivattipuhelin” – mikä lie WhatsApp – ovat käytössä päivittäin. Monesti useaan kertaan. Välillä tuntuu, että pysymme ajan tasalla paremmin kuin siellä ollessamme.

Köyhien laakson koulu porskuttaa

Pääkohteemme Finlandia Housen Köyhien Laakson koulu sen kun porskuttaa. Välillä koulu on viranomaisten määräyksellä ollut suljettuna. Välillä olemme kuljettaneet kouluruokaa tuk-tukeilla lasten koteihin jne. Rimaa heiluen on toiminta pysynyt kohtuullisen hyvällä tasolla. Opettajien palkat, ruoka ym. kulut ovat nousseet dramaattisesti rupian kurssien romahdettua. Mutta lähettämämme eurot muuntuvat kurssin mukaisesti. Samoilla euroilla saa entistä enemmän rupioita. Inflaatio on siis järkyttävä. Vuosi sitten eurolla sai runsaan 200 rupiaa. Tänään lähes 400.

Ymmärrys vähissä, apua tarvitaan

Buddhalaiskansa ei tuhansien vuosien aikana ole ryhtynyt kapinaan tahi edes mekkaloimaan kaduilla. Mutta nyt on. Tilanne on äärimmäisen herkkä. Kun ruoka ja lääkkeet loppuvat, loppuu kansan ymmärrys. Näin ulkopuolisena tarkastellen maa luisuu Intian ja erityisesti Kiinan syliin. Maailmanpankilta hallitus on pyytänyt miljardien lainoja. Mutta mistä vakuudet? Tilanne on todella surullinen. Tässä tilanteessa meidän apumme merkitys on entistä tärkeämpi.  Me emme jätä kavereitamme. Kiitos teille, jotka olette mukana.

Pentti-Oskari Kangas
Ystävällisesti
Pentti-Oskari