15.01.2005 Ystävät lähtivät

Hikkaduwa, Sri Lanka
15.01.2005


Ystävät lähtivät

Ystävämme lähtivät aamulla. Ananda tuli rakennussuunnitelman kanssa. Hetteikkökylän perheet siirtyvät turvaan n 200 m päähän järvestä yli 20 m korkeuteen vedenpinnasta. Jollei se riitä, on teetettävä Nooan arkki. Onko muuten tullut mieleen Raamatusta tuttu kertomus, jonka todenperäisyyteen tiedemiehetkin uskovat. Maailma oli silloin hyvin paikallinen. Hyvin pieni. Niin se on täällä Hikkaduwan kylän ihmisillekin.

Naapurin pojan kantapäähän oli purrut jokin ötökkä. Meillä oli lääkettä ja laastaria. Vahtikoira Bulad sai taas hepulin, kun kesy lintumme mellasti sen juomakupissa kylpemässä. Se lintu näyttää pitävän koiraa pilkkanaan.

Portin taakse tulivat hetteikön ihmiset hakemaan käytettyjä silmälaseja. Ette voi ymmärtää kuinka pienistä asioista ihminen tulee onnelliseksi. Monella jäi jouluna kilpajuoksussa silmälasit kaapin päälle. Menivät lasit, meni kaappi, meni muutakin. Monelta meni aivan kaikki.

Muutama päivä siten lähetin kuvan avustuskylämme hetteikön yhdestä talosta, joka oli juuri sortunut Viime vuonna saimme hankittua näille perheille tontteja lähistön korkean mäen rinteestä.

Alkuviikosta pyysin kummipoikaamme Anandaa polkaisemaan kiireistetyllä aikataululla näiden perheiden kotien rakentamisen. Menimme tontille. Perheiden miehet olivat touhun keskellä. Ananda oli hommannut lautaa ja kattolevyä sekä muuta materiaalia kolme päivää sitten. Tänään tuon kaatuneen talon perhe muuttaa uuteen kotiinsa! Epäuskoisille ehdotan tutustumista lähettämääni kuvaan. Olen sanaton. Luitte oikein. Näin oikein. Siis kolmessa päivässä. Ihmeellisiä ihmisiä nämä sri -lankalaiset. Ei tuossa ajassa ehdi edes hallitusta pyytää apuun. Joko ymmärrätte, kun yritän kertoa tästä toimeliaasta ”muurahaiskansasta”?

Mietin ja mietin moninaisia asioita. Suomi – maailman vähiten korruptoitunein maa. Sri -Lanka – yksi korruptoituneimmista maista. 50 miljoonan euron apu valtiolta ja melkoinen mokoma vapaaehtoista avustusta lisää. Olisi hyvä, että ainakin osa menisi perille. Kolmen viikon aikana ei ole ”governmentin” eli hallituksen rahaa näkynyt. Hikkaduwan ja Ambalangodan välinen n 15 km pituinen alue on koko saaren pahimmin kärsineistä alueista. Käytännössä ei kiveä kiven päällä. Ja lisäksi noin 2000 hengen hirveä junaturmapaikka. Tuhansia kuolleita. Vielä enemmän kotinsa menettäneitä. Rahasta ei tietoakaan. Osaatko kuvitella tilannetta, että Sinulla ei ole mitään, vain vaatteet päällä? Kaikilla tuskin sitäkään. Kun tapaan heitä, joku ani harva hiljaisella äänellä kuiskaa: ”Money please?” Ja hymyilee.

Tänään seisoin Acurallan rauniorannan keskellä kauan. Katselin, kuinka nuori tyttö siivosi molemmat kädet siteessä kotinsa rauniota (en kehdannut ottaa kuvaa). Ohi viilettivät liput hulmuten kansainvälisten avustusjärjestöjen autot.  Valtionhallinnon autot ja mediaväen autot. Vain median autot pysähtyivät – hetkeksi. Ottivat kuvia ja jatkoivat matkaa. Muurahaiset jatkoivat työtään.

Ja sitten riemusanomaa; kun suurin osa yli kuudestasadasta aktiivisesti kouluakäyvästä kummilapsesta on tarkistettu, mm Hikkaduvan, Gallen, Unavatunan ja Beliattan alueelta, vain yksi kuolemantapaus on kirjattu. Tuhoutuneita koteja sen sijaan on valtava määrä.

Joukko kummilapsiamme kävi illansuussa tervehtimässä meitä. He tapasivat kesyn mustarastaslintumme, joka nykyään jättää tottelematta nimeä Pikku D. Lintu onkin kuulema papukaijasukuinen ja oppii helposti puhumaan. Ajattelin opettaa sille sanat:”Hari Hari” Se on singaleesin kieltä ja tarkoittaa: ”Hyvä hyvä!”

Pentti-Oskari

J.K. Tuli mieleen isäni kertoma vanha juttu 50-luvulta:

Politiikkoja kuljettanut vene kaatui ja poliitikot joutuivat veden varaan. Ensiksi hukkui liberaali, koska se ei tiennyt, minnepäin pitäisi lähteä uimaan. Sitten hukkui kommunisti, kun ei osannut pitää suutaan kiinni. Kokoomuslainen hukkui paksun lompakkonsa kanssa ja ruotsalainen menehtyi uidessaan ulapalle päin Ruotsiin. Demari oli jo lähellä rantaa pelastumaisillaan, kun tehtaan pilli soi kello neljän merkiksi. Hän hukkui lopettaessaan uimisen. Että sellainen juttu. Ai niin. Unohdin sen maalaisliittolaisen: Hän hukkui koska ei katsonut tarpeelliseksi uida, vaan huusi hallitusta avukseen.