15.11.2005


15.11.2005 – Lähtö Sri Lankaan lähestyy

 
Lähtötunnelmissa

Vielä kotona ja lähtötunnelmissa, vaikka lähtöön on aikaa vielä yli 2 viikkoa. Tietoisuus 3 kuukauden rupeamasta saa aikaan valmistelua aivan eri lailla kuin viikon Kanarian matka.
Vuosi sitten lähdimme myös joulukuun alussa 3 kk reissulle, mutta valmistautuminen silloin keskittyi kummilapsien tapaamisiin ja oman kylän heikompiosaisten hoitoon. Tsunami muutti kaiken. Vai muuttiko? Tuskinpa yhden perheen voimavarat paljoakaan lisääntyivät.

Kohteet realisoituivat ensiavuksi. Jälkikäteenkin arvioituna – hyvä niin. Vaistonvarainen toiminta osui oikeampaan kuin osasimme kuvitellakaan. Suuri muutos on myös se, että nyt toimimme suuren ystäväjoukon mandaatilla. Monen ystävän avulla voimavaramme ovat nyt entistä suuremmat. Saimme mukaan yksityisiä ihmisiä, perheitä, yhdistyksiä, työporukoita ja yrityksiä. Jo vuosia sitten aloittamamme ruohonjuuritason työ on nyt saanut siipiä alleen. Tämä vajaa vuosi on ollut uskomatonta myötätuulta työllemme. Tekisi mieli sanoa, että myötätuulen lisäksi aurinkokin on paistanut takaa päin ja avittanut hyvään menoon.

Kiitokseen on monta syytä

Syvän vaikutuksen ovat tehneet monet vähävaraiset. Opiskelijat ja eläkeläiset. Heidän sydämestään on löytynyt avun halua monen tarpeellisen sijaan. Yhtä lailla mieltä lämmittävät ne yksityiset, jotka – usein nimettömänä – ovat lahjoittaneet kertalahjoituksina merkittäviä summia. Jokainen lahjoittaja on projektillemme aarre. Yhtälainen kiitos kaikille.

Tästä on konkreettisena esimerkkinä vesitankkiprojektimme, joka onnistui yli odotusten. 200 tankin haaveen sijaan jaossa on 250 tankkia. Lopputankkien jaosta raportti kun olemme paikalla. Rahaa jäi Lotus Hill –hankkeellemme, joka seilaa myös hyvässä myötätuulessa.

Tärkeimmät asiat ensin

Me yritämme ruohonjuuritasollamme seurata kuitenkin joustavasti tilannetta ja priorisoida tarpeita hyvinkin nopeasti. Toimimme kuitenkin niin pienellä rintamalla, että meille se on mahdollista. Se antaa mahdollisuuden ohjata varoja juuri sillä hetkellä kaikkein suurimmassa avuntarpeessa oleville. Kuten nämä kaksi unohdettua lastenkotia. On myönnettävä, että sydän jo valmiiksi pamppailee nähdä, mitä Ananda ja munkkiystävämme ovat saaneet lyhyen poissaolomme aikana aikaan. Ja työ jatkuu entistä laajempana kun pääsemme paikalle.


Onnistutaan yhdessä

Kotonaoloaikamme on sujunut vahvan kaksijakoisesti. Työasioita on hoidettu niin hyvin kuin vain on jaksanut. On ollut mieltä lämmittävää tavata asiakkaitamme, joista moni on mukana hankkeessamme. Kaikki muu aika on kulunut Sri Lankan matkamme valmisteluissa. Lotus Hill on ja pysyy punaisena lankana sydämissämme.

Kaksi todellista ystävää on ollut toimintamme kulmakivinä. Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry (etunenänässä Kirsti ja Sirkku) sekä uskomaton Positiivarien joukko. Töytärin Jussi esikuntineen on tehnyt, tekee ja on luvannut tehdä vastakin korvaamatonta työtä yhteisen projektimme hyväksi. Heistä ja monista muista Luojalle kiitos. Ilman heitä olisimme vielä kaukana haaveestamme.


Juuriharjoja, taidenäyttelyitä ja huutokauppoja

Uskomattomia asioita on tapahtunut: Esimerkkinä kerron tsunamin aikana Hikkaduwassa olleen Erika Heiskasen toteutuksen kanssaihmisineen. Käykää katsomassa www.novetos.fi. Yhteinen JUURIHARJA –projektimme toteutetaan johtamisvalmennuskurssin yhteydessä. Kurssilaiset suorittavat kenttätyöharjoittelunsa juuriharjan kera lastenkodissamme.

Tsunamilasten taidenäyttelyitä on järjestetty jo 4 paikkakunnalla. Eräs ystävä järjestää pyöreiden vuosien juhlansa huomionosoitukset LOTUS HILL -lastenkotihankkeelle. Jyväskyläläinen Helinmatkat järjestää maaliskuussa perinteisen matkahuutokaupan. Tulot Lotus Hillille. Kiitos Heli! Mitä moninaisemmat tapahtumat hyväntekeväisyysteemalla ovat hankkeelle hieno tuki. Hyviä ideoita vastaanotetaan edelleen. Omat 60-vuotisjuhlani toivat koteja viidakkokylämme hetteikön asukkaille. Hyvälle asialle mielikuvituksella on tilaa.

Ryhmäkummihanke hyvään alkuun

Ryhmäkummihankkeen käynnistäminen on alkanut yhtäläisellä innostuksella kuin vesitankkiprojektimme. Töytärin Jussi apulaisineen on luvannut hoitaa heti alusta lähtien projektin monimuotoisen käytännön asioiden hoidon ja tiedotuksen. Näin me voimme Marjan kanssa keskittyä paikan päällä avun kohteen harkintaan ja tulosten seurantaan. Älkää epäröikö, me vahdimme munkkiystäviemme toimia kuin haukat. Me olemme onnellisia ja ylpeitä juuri tästä roolistamme. Tiedämme, että niin meille kuin lahjoittajaystävillemmekin on kaikkein tärkeintä avun perille meno. Se ei aina ole itsestään selvää. Huh huh. Onneksi olemme nähneet ja kokeneet paikan päällä niin paljon. Kyllä ihminen ottaa hurjia haasteita vastaan. Itsekkyyttähän sekin on.

Oma kummilapsi?

Yksi asia, josta monet kummiksi ilmoittautuneet haluavat lisätietoa: milloin voi saada ikioman kummin? Vastaan sydän syrjällään, että niin pian kuin se on mahdollista. Asiaan vaikuttavat seuraavat realistiset asiat:
– Ensin pitää saada olemmassa olevien kahden lastenkodin perusfasiliteetit ja olosuhteet paremmiksi KAIKILLE lapsille.
– Lotus Hill -rakennusprojekti käyntiin ja valmiiksi.
– Järjestää aukoton organisaatio hoitamaan kummiyhteyksiä, sillä kokemustemme mukaan aktiivinen yhteydenpito on parasta sekä kummilapsille, että kummivanhemmille. Ja monelle sopii parhaiten juuri ryhmäkummius, jonka avun myötä lasten olosuhteet saadaan inhimilliselle tasolle ja myös pysytettyä sellaisena. Pitkäjännitteisyys on yhtä tärkeä osa projektiamme kuin myös nyt suoritettava ensiapu. Kummius on myös parasta pitkäjännitteisenä toimintana.

Työapua paikan päällä?

Toinen asia johon jatkuvasti saamme vastata, on mahdollisuus tulla paikan päälle konkreettiseen työhön. Uskomme, että joulukuussa olemme viisaampia. Uskomme, että se voisi lähikuukausina olla mahdollista. Englanninkielentaitoisia sairaanhoitajia uskoaksemme pystyisimme rekrytoimaan 1-3 kk pituisiksi jaksoiksi. Psv ry:n mahdollisuuksia terapiatyöhön tutkimme myös. Ensimmäisiä toimiamme on selvittää lupa- ym. asiat. Siinä taas hieman toimittamista.

Kuten huomaatte, rytmi on päällä. Sellainen hyvän olon rytmi. Ryhmäkummius on valtavan tärkeä asia. Sen kautta saamme haaveemme toteutettua. Laita sana kiertämään. Positiivarien nettisivuilta löydätte ilmoittautumiskaavakkeen.

Autetaan heitä, jotka muut ovat unohtaneet.

Ystävällisesti
Kotona Naantalissa

Pentti-Oskari