17.02.2008 Maalaisjärjelle riittää käyttöä

Sri Lanka 17.02.2008


ÖLJY – MAAILMANMAHTI

Sri Lankan hallitus on ajamassa maan itä- ja pohjoisosista ulkomaalaisia pois. Kansainväliset tarkkailijat koko maasta, rauhantarkkailijat etunenässä. He kertovat avoimesti, että nyt alkaa todellinen sota. Tamilit pyyhkäistään pois saarelta. Sotatoimialueen viestitys on pelkästään taistelevien osapuolten hallussa. Sen objektiivisuus on kyseenalaista.

Mitä sotatoimialueella todellisuudessa tapahtuu? Osapuolten uhoamiseen uskominen Ruandan kaltainen kansanmurha on hyvinkin mahdollinen. Eivätkä kansainväliset yhteisöt tee taaskaan mitään. Pyydetään sitten jälkeenpäin anteeksi.

Miksi ihminen ei millään opi historiastaan?

Jo vuosia sitten kirjoitin, että norjalaisten into toimia tamilien ja valtaväestön rauhanneuvottelijana on hienoa asia. Joskus sillekin löytyy ”luonnollisempi” selitys. Näin skeptinen olin jo silloin. Öljy? Nyt sitä öljyä on sitten löytynyt tamilialueelta. Ei vielä paljoa, mutta ei savua ilman tulta. Jotkut tietävät kuinka paljon sitä voisi olla. Vai onko sekin propagandaa? Mutta odotusarvotkin ovat tärkeät. Olisiko tuo öljy onnenkantamaa sen vuoksi, että tämäkin sotatoimi alkaisi kiinnostaa maailman poliiseja?

Eikö maailman meno olekin merkillistä? Loogista kylläkin, muttei järkevää.

SUPERKESKIVIIKKO

Olipahan päivä. Onnea ja menestystä täynnä. 
Tällaisia päiviä tarvitaan. Vaaaaauuuuu…. !

RUBIKALLA ON NYT UUSI KOTI

Kankaiden taivaanmerkit taisivat olla kohdallaan. Naapurimme Rubika (jonka mentaalihäiriöinen mies, huumehörhö, ajaa vaimoaan ja lapsiaan viidakkoveitsellään pitkin hetteikköä) toi minulle paperit, joiden mukaan myynnissä olisi lähellä Toivolaa tontti ja talo. Pakkasin koko perheen Coolmanin kera Taavi-autooni ja ajoimme saman tien paikan päälle.

En ollut uskoa silmiäni. Normaalisti täällä tontin koko on 5 böördsiä ja hinta 5 laksia = 500.000 rupiaa = 3300€ . Tämä tontti oli 10 böördsiä. Ja mikä oli aivan uskomatonta: 100 m2 loistavakuntoinen talo. Valmistunut 2 vuotta sitten. Iso olohuone, ruokailuhuone, 3 makuuhuonetta. Ulkona keittokatos, toiletti, oma kaivo ja suihku. Hinta 8 laksia. Siis hiukan enemmän kuin puolta pienemmän, pelkän tontin hinta. Myyjä oli kahden asunnon loukussa ja tarvitsi käteisenä rahan heti. Tontteineen sähköineen kaivoineen päivineen.

Baddegama Roadilta 700 m. Kauppa ja koulu lähellä. Luonnonkaunis paikka. Aivan liian hyvä ollakseen totta. Myyjänä monille tuttu mies. Lanka Paradis hotellin työntekijä. Kättä päälle kiireesti ja sitten notaarille, ettei kukaan pääse väliin tai myyjä peräänny.

Superkeskiviikkona sitten tehtiin kauppakirja RUBIKA-äidin nimiin. Perhe oli yhtä hymyä. Perheen isäkin pyöri ympärillä. En katsonut aiheelliseksi puuttua perheen sisäisiin asioihin. Olimme nyt kuitenkin antaneet äidille ja lapsille teknisen mahdollisuuden itsenäistymiseen. Jatko on heistä itsestään kiinni.

Kaupanteon jälkeen sanoin isälle painokkaasti, että kodin ostaminen Rubikan nimiin oli minun vaatimukseni, ei Rubikan. Lopuksi näytin nenääni ja sanoin matalalla äänellä, että seuraavan kerran kun hän kiusaa perhettään, tulen vääntämään HÄNEN nenäänsä 4 kierrosta vastapäivään. ”Hari hari” kiemurteli tämä ronttus. Saas nähdä.

Kolmen päivän päästä he pääsevät muuttamaan. Huonekaluja tarvitaan. Mitään heillä ei ole entuudestaan.

Rubikan avustustilille 530500-212440 viite 20093 on saapunut rahaa, mutta tarvitsemme vielä lisää. Kummien yhteiseltä ruohonjuuritason avustustililtä maksamme osan investoinnista, joten kaikki Lotus Hill kummit ovat tässäkin mukana. Eikö ole kivaa? Konkreettista.

Edellä mainitun kauppasumman lisäksi maksoimme leimaveron ja notaarin palkkion, yhteensä 65.000 Rupiaa

Tämä oli taas sellainen onnenkantama, ettei paremmasta väliä. Ajatelkaa jos olisimme menneet pitkän kaavan mukaan: Rakentamiseen olisi kulunut usea kuukausi. Joka ikinen rupia olisi pitänyt valvoa. Illalla tulleet rakennustiilet olisivat ehkä yöllä hävinneet isännän huumemaksuihin yms. Ihan tavallista täällä.

ISÄNTÄÄ EI KUTSUTA PERHEEN
UUDEN KODIN AVAJAISIIN

Vielä yksi episodi: Isä oli kertonut Avelle, että kun muutto tapahtuu, pidetään oikein kunnon juhlat. Isäntää niihin juhliin ei kutsuta. Se on varmaa.

Pari viikkoa sitten annoin Rubikalle pankkikirjan, jolla hän saa nostettua pankista vuoden ajan joka kuukausi 4000 Rupiaa = 26€. Perheen ruokakulut tulevat sillä hoidettua. Kun Rubikan keräystilille tulee vielä lisää rahaa, saamme 3 lapsen koulutuksenkin taattua. Tällä hetkellä lasketaan sen olevan 2000 r = 13 € per lapsi per kuukausi.

Eikö ollut kelpo aloitus superkeskiviikolle?


Rubikan vanha koti hetteikön keskellä,
välillä kuivalla maalla


Rubikan vanhan talon ”keittiö”


Yhden huoneen kodissa on tiukat
tilat viidelle


Perheen ainoa sänky. Loput nukkuvat
lattialla, jollei se ole veden
peitossa


Kotipiha on kelpoinen veden poistuttua


Rubikan perheen uusi koti

VAMMAISKESKUKSEN
RAKENNUSTYÖMAAN
UUDELLENSIUNAUS

Aamulla taivaan merkit olivat paikallisittainkin sopivilla paikoilla. Ystäväperheemme ja Lotus Hill -kummimme oli saapunut jokavuotiselle vierailulleen. Siunaustilaisuuteen tulivat myös Isä J-P ja Paavo-poika joka sai kunnian sytyttää yhden kolmesta öljysydämestä. Banagala kollegansa kanssa suoritti siunauksen. Laitoimme paikallisen tavan mukaan kätemme yhteen rinnan päälle. Paavo katseli hiukan hätääntyneenä ympärille ja risti sitten kätensä. Fiksu poika.


Vammaiskeskuksen rakennuksen uudeelleen-
siunaus. Munkkien kanssa Paavo ja Oskari


Siunaustilaisuuteen kuuluvaa tarpeistoa

Näky oli taas tuoda veden vanhan miehen glaseihin. 15 työmiestä pyöri työmaalla touhukkaana. Ajoimme Galleen asianajajamme kanssa allekirjoittamaan uuden elämän rakennussopimuksen. Kuka jatkaa?

Ensin taustaa:
Kun noin 2 vuotta sitten meitä yllytettiin hakemaan UM:ltä hankeavustusta, emme tienneet kuinka pitkälle bysanttilainen byrokratia olikaan jalostunut. Se uuvutti matkalla monta volontääriämme. Kun epäävä päätös saapui joulukuussa -07, olin henkilökohtaisesti onnellinen. Uskon, että saman tunteen kokivat muutkin aktiivisesti toiminnassa mukana olleet. UM:n hankeavustukset ovat ammattilaisia varten. Me olemme niissä asioissa amatöörejä. Uhraamme aikamme suoraan toimintaan. Korostan vieläkin ihan vilpittömästi, että UM:n päätös oli viisas ja hyvä. Me toimimme hyväntekeväisyysperiaatteella, kuten epäävissä perusteluissa mm. sanottiin.

Minun on paljastettava sellainen tosiasia, että koko tämän 2 vuoden hakuajan olen niskanapissani tuntenut sellaista hytinää, että näin UM:n päätös tulee olemaan. Vaikka korkealta taholta kerrottiin meidän hankkeemme olevan juuri sellainen kuin avustus edellyttää. Yleisesti ottaen ongelmana on kelvollisten hankkeiden löytäminen. Sen vuoksi olen huomioinut toiminnan toteutuksessa ja pitkäntähtäimen suunnitelmassa 100% omavaraisuuden. Epäävä päätös ei hetkauttanut Lotus Hillin toimintaa mihinkään. Karavaani kulkee.

YÖT OVAT JÄRKEILYÄ VARTEN

Kun vammaiskeskuksen rakennusurakoitsijan kanssa oli oikein vaikeaa ja seinä vastassa, taivas aukeni yhtenä yönä.

UM hanketuen saamiseen oli valtavasti vaatimuksia ja edellytyksiä. Kun vammaiskeskus rakennettaan Munkkien hyväntekeväisyysjärjestölle, se kuului sisäpiiriin. Vaikka Banagala oli tsunamin jälkeen yhteistyökumppaneineen rakentanut 1200 asuntoa, emme voineet antaa työtä hänen osaaviin käsiinsä. Rakentaja oli haettava ulkopuolelta yleisellä kilpailutuksella. Tarjouksia tuli 5, joista yksi oli ylivertaisesti halvin. Sehän oli siis hyväksyttävä. Vaikka koskaan samassa paketissa ei ole halvinta ja parasta, se oli hyväksyttävä. Kyllähän alan ihmiset ovat Suomessakin tämän kanssa tuskailleet. Ja EU:kin on saanut kritiikistä aiheellisen osansa..

KUUSETUS ALUNPERINKIN
TARKOITUKSENA

Nyt meistä alkaa tuntua siltä, että urakoitsijan tarkoitus oli alunperin tehdä kunnon kupru. Mutta ei huolta murheeseen. Olimme siihen varautuneet. Pankkitakaus. Se on meidän turvanamme. Urakoitsija ei ollut sitä huomioinut ja ihmettelee nyt huuli pyöreänä, että kuinka siinä näin kävi. Asianajajamme vakuuttaa, että saamme sieltä 2.700.000 Rupiaa takaisin urakoitsijan sopimusrikkeestä. Tähän asti olemme kuivilla, mutta entäs tästä eteenpäin?

ÖINEN OIVALLUS

Takaisin siihen yöhön ja oivallukseen:
Kun UM oli tehnyt epäävän päätöksen hankerahoituksesta ME OLIMME VAPAUTUNEET KOKO HANKEAVUSTUSJÄRJESTELMÄN ASETTAMISTA ERITYISVAATIMUKSISTA. Mehän jatkamme nyt omalla rahallamme. Meitä ei EU, eikä mikään muukaan taho enää säätele.

ME PALAAMME ALKUPERÄISEEN ASETELMAAN: Mehän rahoitamme Banagalan järjestölle valmistuvan vammaiskeskuksen. MEHÄN ANNAMME BANAGALAN KUMPPANEINEEN RAKENTAA VAMMAISKESKUKSEN kuten aikanaan suunnittelimmekin. BANAGALA RAKENTAA ITSELLEEN.

HELPPO SOPIMUS

Ikinä täällä ei ole ollut niin helppoa käydä neuvotteluja ja tehdä sopimusta kuin nyt oli Banagalan kanssa. Annoimme varmuuden vuoksi asianajajamme tehdä koko jutusta kirjallisen sopimuksen.

Banagala hihkui onnesta. Nyt hän rakentaa itselleen. Sanoinkin hänelle, että jos kuusettaa rakentamisessa, tekee sen itselleen. Ja me ”Papit” nauroimme niin. (uuskaupunkilaisen murrekirjan nimi )

Ikään kuin esimerkkinä uudesta rakentamiskulttuurista, sopimusta edeltäneenä päivänä työmaalla ahersi 15 miestä. Rakennuksella on hirveä vauhti päällä. Insinööri sanoi sen olevan valmis 6 kk päästä, mutta halusimme varman päälle sopimukseen lokakuun 08 loppuun. Vihkiäiset pidetään tammikuun alkupuolella. On sitten hyvää aikaa kalustaa ja laittaa paikkoja kuntoon.

Meidän tehtävänämme on maksaa Banagalan järjestölle pankin kautta 500.000 Rupian erissä (3.400€) töiden edistymisen mukaan. Jos työt jostain syystä pysähtyvät, niin rahaa ei tule. Voiko enää olla yksinkertaisempaa ratkaisua? Mutta niinhän sen alunperinkin piti mennä. Että pitikin mennä seikkailemaan byrokratian kiemuroihin. Oma apu, paras apu. Ilman kummien aktiivista avustusta tämä ei ikinä olisi ollut mahdollista.

Olen edelleen varma, että näin oli tarkoitettu. Taatusti Banagala kumppaneineen rakentaa myös laadullisesti hyvän rakennuksen.

ALKUPERÄISBUDJETISSA OLLAAN

Tästä loppuun sopimuksen mukaan maksamme 16.800.000 Rupia (109.000€) Se sisältää sovitut lisätyöt (mm. fysioterapiahuoneet) ja kohonneet rakennuskustannukset.

Inflaaatio oli Sri Lankassa viime vuonna yli 21 %, mutta nyt tarkistettiin vain teräksen ja sementin hintoja ja tarkistus on huomattavasti alle inflaation. Toisaalta rupian kurssi on laskenut rajusti viime talvesta (20%). Tämä on meille eduksi, joten olemme aika lailla tasoissa alkuperäiseen budjettiimme.

Maksettujen maksujen ja pankkitakauksen huomioiden kokonaiskustannukseksi arvioimme tällä hetkellä 165.000€ eli tasan miljoona vanhaa Suomen markkaa. Laskekaapa 1200 neliön rakennuskustannukset per neliö. Suomessa sillä rahalla ei saa edes samankokoista pihaa sepelöityä.

Joko ymmärrätte, että Lotus Hill kummeille tekee töitä onnellinen mies, onnellisen tiiminsä kera? Kokemuksen mukaan kaikkea hauskaa ja ei hauskaa vielä tapahtuu.

KYLÄLTÄ KUULUTUA

Tämä on myös tarinoiden ja huhujen maa.

Viimeisimmät jutut:
Buddhalan iso bussipommi, jossa kuoli kymmeniä koululaisia ja siviilejä oli singalesinaisen asettama. Tämä valtaväestöön kuuluva nainen oli asunut pohjoisessa Jafnassa tamilien kanssa 5 vuotta. Aivopesu aikaansai tämän hirveän teon. Pommi räjähti ennen aikojaan, mutta nainen säilyi hengissä. Hänen kertomuksensa ovat murheellista kuultavaa.

Toinen juttu:
Colombon pommien, mm. rautatieaseman pommin takana oli myös valtaväestöön kuuluvia. Mukana oli myös korkeassa asemassa oleva poliisipäällikkö. Raha ratkaisee. Eikä ollut ensimmäinen kerta. Viime talvena Gallessa ulkopuoliset näkivät eräässä hotellissa kuinka kaksi tamilimiestä antoi rahaa singaleesipoliiseille. Henkilökunta soitti poliisille, jotka saapuivat paikalle. Kaikki ammuttiin siihen paikkaan. Miksi?

SUUNTANA SUMUJEN SILTA

Porttimme taakse alkoi jälleen kerääntyä kyläläisiä pyyntöineen. Onneksi Ankkeli palasi sairaslomaltaan. Hän jäi hätistelemään ihmisiä portilta ja hoitamaan Kiiraa. Naapurimme Rubika perheineen muuttaa uuteen kotiinsa. Erankan kodin seinät nousevat ja Toivolan johtajan kanssa saatiin kuin saatiinkin sovittua eläintarharetki uudelleen 23.2. Nyt oli meikäpojan henkinen takki niin tyhjä, että otin vaimoni kainalooni ja lähdimme Taavilla kuoppaista tietä kohti Itää. Ilman mitään suunnitelmia. Suuntana sumujen silta. Tavoitteena Taivaan ranta. Siirrymme unohduksiin.

Matkalla näimme arviolta 10 neliökilometrin kokoisen hetteikköjärven täynnä valkoisia, vaaleanpunaisia, turkooseja ja violetteja LOTUSKUKKIA. Laskin, että jos neliöllä on 10 lotuskukkaa, koko alueella on niitä ainakin 100 miljoonaa kappaletta. Onkohan maailman suurin Lotus -kukkatarha? Se oli lumoavan kaunis. Kamerakännykällä ottamani kuvat eivät tee oikeutta, mutta mielikuvituksellenne annan tilaa.
 

Lotuskukkien kauneutta


Lotuskukkameri


Tienvarren pikku kauppiastar


KIVIOMENA  on kova kuin kivi ja painaa
kuin kivi.  Sisältä löytyy – ken sen avata
osaa – hedelmällinen hedelmäliha


Kun koristellaan, koristellaan kunnolla


Kalastajat toimessaan sisämaan
tekojärvellä


Puuvanhukset nousevat tekojärvestä

Matkalla myös huomasin hevosen seisovan pienen kaupungin keskustan patsaspuistossa. Sanoin Marjalle, että katso kuinka luonnollisen näköinen hevosen patsas!
”No niinpä onkin”, ihasteli vaimoni.
”Se on muuten kaunein patsas koko joukosta!”
Siinä vaiheessa se hevospatsas-kehveli heilautti häntäänsä. Arvanneet loput.
Tilanne on 1-1. Tekokukkasjuttu on nyt kuitattu.

Lämpimin terveisin
(lämpöä on Teilläkin riittänyt – kuulemma)


Pentti-Oskari

Sähköpostia Oskarille