18.03.2014 Ensimmäinen kouluateria

Leenan raportti Sri Lankasta 18.03.2014
Ensimmäinen kouluateria tarjoiltuVUODEN KAUPAT

Ajoimme Colmanin kanssa tuk-tukilla aamupäivällä kohti koulua ja matkan varrella ostimme 42 peltilautasta ja muovimukia. Kauppa oli lähinnä sellainen pieni tyypillinen ”aukko-muurissa” mallia. Kauppiaspari joutui haalimaan moista määrää aikansa, joten lautasissa oli eroavaisuuksia, viittä eri mallia ostettiin. He olivat niin innoissaan näin isosta ostoksesta, ettei lautasten laskemisesta meinannut tulla mitään. Ja molemmat naputtelivat taskulaskimellaan summia aina uudelleen ja uudelleen. Taisi tulla heille puolen kuun tili. Kuittiin oli kirjoitettu komeasti Silver Plates.


Kauppiaspariskunta teki vuoden kaupat


PALATSI VIIDAKOSSA

Kun sitten hikisen ajomatkamme lopussa kurvasimme pientä ylämäkeä, näin edessäni epätodellisen näyn, aivan kuin pienen palatsin. Mutta sepä oli uusi koulumme. No eihän se mikään Taj Mahal ole, mutta siinä ympäristössä se mykisti. Kaunis oli. Sisällä istui 37 koulu-uniformupukuista suloista tyttöä ja poikaa. Leuan alle oli useimmille kiinnitetty kankainen ruokalappu. Katselimme aikamme toisiamme ja pientä lähentymistä oli havaittavissa.

Henkilökunta tiskasi lautaset ja mukit. Lapset pesivät jonossa kätensä muoviämpärissä. Sitten siirryttiin ruokasalin puolelle, jossa olivat rivissä vihreät pöydät ja tuolit. Lapsille annosteltiin kauhalla muovivadista Dal-Currya ( Dal=linssi) sekä vihannes-munanuudeleita. Täällä syödään kätevästi käsin, oikealla kädellä muotoillaan nuudeleista/riisistä ja kastikkeista pieniä palleroita. Ruoka kuulemma maistuu erilaiselta sormin syötynä, kuin että sen olisi laittanut esim. metallisella haarukalla suuhunsa. Syöminen on hivenen hitaampaa joten ei ole niin ylensyönnin vaaraakaan, sanovat täällä. Hidas syöminen myös edistää ruuansulatusta.


AITOA LEHMÄNMAITOA

Ruuan toimitti kylävanhin vaimoineen. Heidän talonsa on kätevästi aivan koulun vieressä. Eipä tule logistiikkakuluja. Maksoin viikon ruuat ennakkoon ja hyvästelin opettajat ja lapset, jotka vilkuttelivat innokkaasti ja vähän ujosti. Sadan metrin päässä havahduin ja kiljaisin COW MILK! Hyvä ettei Colman ojaan ajanut. Hän kertoi, että se maito tarjoillaan vasta viiden minuutin päästä, jälkiruuaksi. Sitä paitsi lastenhan pitää pestä kätensä ennen kuin voivat edes tarttua maitomukiin. Yleensä lapset siellä saavat veteen sekoitettua maitopulveria, mutta nyt pienet koululaisemme saavat oikeaa maitoa.

Lämpimin terveisin

Leena Kangas


TULE MUKAAN AUTTAMAAN

Kahdenkymmenen tukijäsenen avulla saimme kouluruokailun nopeasti käyntiin, mutta tarvitsemme tulevien viikkojen ja kuukausien kuluessa lisää apua. Pienellä panostuksella saamme yhdessä suuria aikaan. Päivän ruoka maksaa yhdelle lapselle 34 senttiä; viikon 1,70; kuukauden 6,80 ja yhden lapsen koko vuoden kouluruokailun saamme järjestettyä 80 eurolla.

Klikkaa tukijäsenlomakkeelle ja tule mukaan.
Tästä saa todella hyvän mielen.

Oskari