18.12.2007 Joulun tunnelmissa

Päiväkirja 18.12.2007


KUVA-ARVOITUSKILPAILU

Pari viikkoa sitten julkaisin kuvan, jonka alkuperää arvuuttelin. Vastauksia tuli niin paljon, että niiden analysointi vei aikaa reippaasti. Vastausten lukeminen (monta iltaa ja yksi yö siinä meni) oli hauskaa puuhaa.

Erityiskiitos kannustavista viesteistä ja kiitoksista (Lotus Hill toimintamme) ja hauskoista kommenteista. Vaihtokuviakin sain ratkaistavaksi.

Luojan lahjan meille suomalaisille, kauniin luonnon arvostus, oli päällimmäisenä lähes jokaisessa vastauksessa. Vastaajina oli tuttuja ja tuntemattomia. Lotus Hill -kummeja ja muuten vain mukana olevia. Ystävällisiä viestejä. Onhan sellaisia mukava lukea.

Vastaukset liikkuivat linjalla: Savusaunan hiillos, suden kiiluvat silmät huskytarhan verkkoaidan takaa, jäätynyt kärpäsverkko, Porvoon jalostamon polttotornit lentokoneesta kuvattuna, linnunpöntön tipujen jäätynyt juoma-allas ja allekirjoittaneen jäätyneet partakarvat kalareissun jälkeen.

Yli 90% vastauksista sisälsi kohteena Herrankukkaron ja maasavusaunan. Yleisin vastaus (toista sataa) sisälsi arvion maasavusaunan jäätyneestä ikkunasta kuurankukkineen.

KUURANKUKKA olikin osa oikeaa vastausta. Herrankukkaro sijaintipaikkana. Tarkempi kuvauspaikka oli sekin monella oikein. Ranta ja laituri.

I PALKINTO

Kaikkein tarkimman arvion teki OUTI PETTERSSON Helsingistä, joka arveli kuvauskohteen olleen Herrankukkaron maasavusaunasta mentäessä laiturilta uimaan. Matkan varrella. Siinä se oli: Kuurankukkien koristelema puupenkki laiturilla.

Outi voitti siis 2 hengen yöpymisen LUXUSLINNUNPÖNTÖSSÄ kuohuviineineen, illallisineen, maasavusaunomisineen ja saaristolaisaamiaisineen. Tuliaislahjaksi Herrankukkaron emäntien leipomat saaristolaisleivät sekä hyttyspöntön kiinnitettäväksi vaikka jääkaapin seinään. (Kun Sinulla on hyttyspönttö, hyttyset menevät sinne yöksi nukkumaan, eivätkä kiusaa Sinua. Tietäähän sen miten koditon hyttynen häiritsee kiukussapäin. (Casa de Moskitos espanjaksi.)

LISÄPALKINTOJA

Koska vastauksia tuli näin valtaisa määrä, päätti yhden miehen raati arpoa kaikkien vastanneiden kesken vielä kahden hengen luxuslinnunpönttömajoi-tuksen lisukkeineen edelliseen malliin.

TOINEN I PALKINTO

Sen voitti ANNE KANGASNIEMI Helsingistä.

LISÄLISÄPALKINTOJA 25 KPL

Lohdutuspalkintoina 25 KPL 2 hengen untuvanpehmeä HÖYRYLAIVARISTEILY Turku-Naantali-Turku Suomen viimeisimmällä oikealla merihöyrylaivalla, s/s Ukkopekalla ensi suvena.

Voittajat ovat:
 
JAANA KESKINIVA
KAIJA RÄTY
HEIKKI REMES
J-P MAAKANNAS
KIRSI PENTINSAARI
JAANA VEPSÄ
ABBE VIITANEN
PIRJO VIKMAN
SIRPA AALTO
MARJUKKA JOUTSINMÄKI
REETA KOSKINEN
PIRKKO HUOTARI
KATI GRÖVALL
KIRSI KOSKINEN
SANNA TÖRMÄ-TUOMINEN
MERJA LINQVIST
TARJA MÄENPÄÄ
PIA HAPPONEN
EEVA SADEMAA
ANNI BLÅSTEN
JAANA KESKINIVA
MARJUT KUKOLA
HANNELE KOSONEN
RIITTA ANNELI NIEMINEN
TUULA JENKONEN

Kaikille voittajille lähetetään lahjakortti sähköisesti. Kiitos vielä kaikille osallistujille. Tämä kisa oli hauska järjestää.

Liitän mukaan vielä pari kuvaa kyseisestä kuvaus-sessiosta Herrankukkaron rantalaiturilta. Kuukarankukat kauneimmillaan. Toimitan kuvat myös hyvälle ystävälleni, naapurikyläläiselle, Joel Hallikaiselle.


TERVEISIÄ HYMYJEN SAARELTA

Erankan talon hinnasta kyllä väännämme kättä reippaasti. Uskon, että saamme siitä tonnin, pari pois. Ajatelkaa! Kaikki alkoi jalattoman pojan suuresta haaveesta: ISTUTTAVASTA VESSAN PYTYSTÄ. Jälleen olisi meikäläisille vähän mietittävää elämämme priorisaatioista ja surkuttelun aiheellisuudesta. Me nostamme yhdessä jalattoman Eranka-ystävämme monen kynnyksen yli. Hän on sen ansainnut. Tietäisitte miten helluinen poika hän on. Ei ole jäänyt osaansa voivottelemaan, vaan osallistuu aktiivisena ja touhukkaana kaikkeen mahdolliseen. Että vielä rapparin apunakin? 


Tässä Aven viesti & kuvat paikan päältä

Heippa Sri Lankasta

Halpatotan lapset olivat valmistaneet ystävyyden rannekkeita 1860 kpl ja heillä oli nyt tilipäivä. Iloisia olivat muutamat lapset kuitatessaan tilinsä, joka oli heille elämänsä ensimmainen. Rahat odottavat kuulemma käyttöä johonkin tarpeelliseen lähiaikoina.

Vesihuollostakin on kustannusarvio valmiina ja joistain korjaustöista saadaan vielä lisäkustannusarvio. Rahaa kuluu n. 325.000,00. elikä n. 2000 euroa.

Erankan luona oli toiletti viimeistelytöiden alla ja poika osallistui itsekin rappaushommiin. Tuntui hommat kiinnostavan poikaa ja töiden jälkeen hän pääsi virkistävään suihkuun, joka oli juuri asennettu paikoilleen.

Mittailimme paikkaa uudelle talolle. Kustannusarvio pienen olohuoneen, makuuhuoneen ja keittiön talolle on n. 700.000,00 rupeeta eli alle 5000 euroa. Talon pinta-ala veranta (16 neliötä) mukaan lukien on n. 60 neliötä.

Terveisin Volontääri Ave


SUOMALAISET ELÄMÄNPERINTEET

Joulun vietämme lastemme ja lastenlastemme kera Herrankukkarossa. Joulusavusaunoen. Perheen kesken.

On kaksi murheellista asiaa meidän nykysuomalaisten käyttäytymiskulttuurissa. Perheruokailun ja perhesaunomisen hiipuminen. Perhekeskeisyyden kulmakiviä ovat olleet yhteiset ruokailuhetket. Tänään perhe ruokailee tehokkaasti useassa eri ”kattauksessa” kuin ruotsinlaivalla konsanaan. Onneksi sentään Jouluillalinen syödään usein yhdessä. Koko perheen kesken ruokailu pitäisi palauttaa entiseen kunniaan. Tässä meillä suomalaisilla tehopakkauksilla on paljon oppimista monen muun maan kulttuurista.

Perhesaunominen on myös jäänyt syrjään kun teknisillä laiteratkaisuilla mahdollistetaan saunominen vaikka 5:ssä eri erässä illan mittaan. Jokainen perheen jäsen istua mököttää yksin eri aikaan. Sähkö kyllä kiertää tehokkaasti vastuksissa.

JOULUSAUNOMINEN

Joulu tuo jälleen oivan poikkeuksen. Joulusaunominen on sentään joissain perheissä vielä traditio. Siis joissain. Perheen kesken yhteinen JOULUSAUNA ja JOULUILLALLINEN ovat osa suurta juhlaa. Perhejuhla, jos mikään. Lapsuuteni aikana edes naapuriin meneminen oli Joulunaikaan kiellettyä. Vasta Tapanina se oli mahdollista.

SUOMALAINEN SAUNA

Maakuntalehteemme pyydettiin haastattelua suomalaisen saunan erinomaisuuksista. Kysyttiin mielipidettä kerrostalojen komerosaunoista. Taisi toimittaja pettyä kun en lytännytkään sitä maan rakoon. Kerroin vilpittömän mielipiteeni: ”Mieluummin saunana kuin komerona. Ei saa olla turhan ryppyotsainen saunaperinteiden arvostamisessa. Mitä useammin ihminen saunoo, sitä parempi hänellä on olo.”

Toinen kysymys koski arviotani sähkösaunasta: ”152 kielellä maailmassa SAUNA on SAUNA. On vain yksi poikkeus: läntinen naapurimaamme. Siksi kutsunkin sähkösaunaa nimellä BASTU.

Mutta kaikki tyynni. Lämpiää JOULUSAUNA sähköllä tai harmaalepällä. Tärkeintä on, että se nautitaan perheen kesken. Tämä on haaste niille, joilla siihen on mahdollisuus.

Yksinäisille saunojille voin kertoa Suomen Saunaseuran v. 1999 valitun valtakunnan SAUNASAMULIN mandaatilla, että Joulusaunassa on aina mukana SAUNATONTTU. Hän on sellainen ystävällinen ja hyväntahtoinen. Hän on hyvän mielen tuoja. Vaikkei häntä aina näekään, hänen olemassaolonsa tuntee siitä, että saunomisen jälkeen on hyvä olla. Eikös vaan ole tuttu tunne – saunomisen jälkeen. Sitä ei vaan tule aina ajatelleeksi, mistä se johtuu.

LÖYLY KUIN RUKOUS

Meidän esi-isiemme Luonnonjumala oli nimeltään Kaleva. Häntä palvottiin heittämällä kylmää vettä kiukaan kuumien kivien päälle. Me nykysuomalaiset olemme tämän ainutlaatuisen taidon perineet. Me olemme ainoa saunassa löylyä heittävä kansa. Me osaamme säätää itsellemme hyvää oloa: Lämpöä ja kosteutta. Me suomalaiset olemme tältäkin osalta etuoikeutettu kansa maailman muiden kansojen joukossa.

Nautitaan tästä esi-isiemme hienosta keksinnöstä nyt erityisesti Jouluna. Ja ne, kenellä siihen on mahdollisuus, koko perheen kesken.

MATKAKUUMETTA JA ENKELEITÄ

Joulusaunomisten jälkeen alkaa perheessämme pakkaaminen. Aika lasti silmälaseja, lääkkeitä, lääkeinstrumentteja, kännyköitä, rukiista varrasleipää, kahvia ja sininen lenkinpätkä.

Enkeleitä taas tarvitaan laukkujen punnitukseen avuksi. Marja on hyvä hoitamaan tuon puolen. Olen lakannut hymyilemästä jo kauan sitten. Kyllä se vaan toimii. Kokeilkaa jollette usko. Ja jollei toimi, ette usko.

Tapanina matkaan jo käy. Maaliskuussa takaisin. Väliin mahtuu monenmoista riemun hetkeä, mutta myös tiukkaa tilannetta. Sellaista elämä on parhaimmillaan. Tulen pitämään Teidät ajan tasalla. Pysykää siis sivustolla – viikoittain.

Poissaolomme aikana vietetään myös ystävänpäivää. Käymme hakemassa lisää ystävyyden rannenauhoja, jotta jokaisella meistä olisi mahdollisuus muistaa ystäviään. Ja tuottaa hyvää oloa heille, jotka muut ovat unohtaneet.

Kiitos myös kaikille mukanaolijoille ja lukijoilleni. Tämä on ollut upea vuosi. Elämäni parhaita. Ja huomenna alkaa taas loppuelämäni ensimmäinen päivä.

Ystävällisin terveisin

Pentti-Oskari
Joulunajan Sauna-Samuli