18.12.2023 Raportti hymyjen saarelta

[Katso kuvagalleria sivun lopusta]

Joka vuotinen kolmen kuukauden talvityömme hymyjen saarella alkoi jälleen jo joulukuun alussa. Kuten monet ovat varmaan kuulleet, elämä on saarella entistä haasteellisempaa. Taloudellinen tilanne on lähes katastrofi ja maailmanpankin lupaamat miljardit odottavat korruption vähenemistä. En lähtisi ennustamaan. Kun lisäksi saarella on satanut joka päivä lähes 5 kuukauden aikana, ongelmat kertaantuvat. Riisipellot uivat vedessä. Lääkkeistä on pulaa ja terveydenhoitohenkilöstä siirtyy suurin joukoin länsimaihin. Samoin monet muut koulutetut.1.5 milj. äitiä toimii saudimaissa kotiapulaisena lähes orjan ominaisuudessa. Rupian kurssi laskee. Ainoa hyvä puoli siinä on se, että meidän euroilla saa yhä enemmän apua. Ja sitä juuri nyt tarvitaan, enemmän kuin koskaan aiemmin.

Välistävetoyritys

Köyhien Laakson koulumme ”Finlandia House” sen sijaan voi entistä paremmin. Teimme alkusyksystä radikaalin koska jouduimme erottamaan molemmat opettajat. Taustalla tietoomme saatu epärehellisyys. Laakson asukkaat varovasti kertoivat, kuinka opettajat yrittivät pyytää heiltä rahaa koulun eri menoihin. Vaikka koko koulun perustamisesta lähtien oli kiveen hakattu, että Lotus Hill ry maksaa KAIKKI koulun kulut. Irtisanominen oli hurja juttu kaikkine seurannaisineen. Mutta yllätys yllätys. Opettajien ammattijärjestö kääntyikin meidän puolellemme ja asiat saatiin mallikkaasti kuntoon. Tiimimme jäsen Timo ja hänen paikallinen rouvansa olivat selvittelyissä ratkaisevana apu.

Uusia oppilaita

Syksyn aikana oppilasmäärä on lähes puolittunut, joten esimerkiksi kouluruokailun kulut ovat nousseet samassa suhteessa. Mutta rupian kurssin lasku auttaa vähän. Saimme uudet opettajat tuttavan tuttavan kautta. Ja näyttää siltä, että onnistuimme yli odotusten.  Nyt on koulussa entistä iloisempi meno ja meininki. Opettajat ovat pystyneet aktivoimaan lapset aivan uskomattomalla ammattitaidolla ja sydämellä. Myös koko kyläyhteisö on aktivoitunut mukaan toimintaan.

Sydän täynnä onnea palasimme joka vuotiselta juhlatapahtumasta, jonka oppilaat olivat harjoitelleet. Juhla on valtion asetusten edellyttämä ja se sisältää runsaasti paikalliskulttuuria. Musiikkia, laulua, tanssia kuvaelmia. Uskomatonta 6 tunnin ohjelmallinen ilotulitus päättyi Joulupukin mukaantuloon. Hän tanssitti lapsia ja jakoi bomboa = karkkeja lapsille. Olimme ostaneet lapsille joululahjaksi hienot koulureput, joiden sisällä oli hammasharja ja hammastahnaa. Ja sitten karkkeja. Oikein nauratti tämä vastakohtaisuus. Kyllä kerran vuodessa lapsi saa karkkia syödä, kunhan pesee sitten hampaansa.

Erityistä arvostusta herätti se, että lapset olivat tehneet valtavan joukon tauluja ja pieniä esineitä. Kaikki materiaalit värejä myöden luonnosta. Ette usko, kuinka eräs 4-5 vuotias tyttö oli tehnyt taulukuvan pelkistä valkosipulin kuorista.

Kouluruokailu leviää

Oman merkityksellisyytensä jälleen toi esille saarella aikanaan aloittamamme kouluruokailu, joka nyttemmin on levinnyt esi- ja alakouluihin muuallakin saarella. Muistan, kuin saaren terveysministeri kävi koululla ihmettelemässä Suomen aloittamaa kouluruokailua maailmalla. Kyllähän jokainen ymmärtää, että koululapselle on oppimisen edellytyksenä kunnon ruoka. Laakson ihmiset elävät reilusti köyhyysrajan alapuolella, joten monelle lapselle kouluruoka on päivän ainoa ruoka. Siksi olemme järjestäneet ruokatarjonnan niin, että perjantaisin ja maanantaisin tarjolla on erityisen ravitsevaa ruokaa. Kalaa, kanaa, kananmunia, vihanneksia jne. Koska viikonloppuna monien lapsien ruoka on hyvin vaatimatonta. Kuulimme, että yleensä kouluissa ruokaan satsataan 60 rupiaa  ( 1 euro = 350 rupiaa ) Mutta se onkin pääasiassa ravintoköyhää riisiä ja hieman chiliä.  Meidän ruokarahamme on 350:- rupiaa eli n. 1 euro, ja sillä saa todella ravitsevan ruoan.

Upea palkinto meille

Vuosijuhlassa pidettiin paikallisen tavan mukaan myös puheita. Minä kun olen hieman kielitumpelo paikalliselle kielelle ja myös englannille (sodan jälkeen maaseutukouluissa oli saksa kova valuuttaa ja keskikoulussa minulla oli ”pitkä norja😊).

Sen verran kuitenkin ymmärsimme, että meitä kiitettiin vuolassanaisesti koulun olemassaolosta ja sen toiminnasta. Sitten selvisi se huipennus. Kun vastikään saimme Finnish Travel Galassa  omalle yrityksellemme vuoden 2023 ykkössijan, emme meinanneet kestää itsekkyyden tuomaa kutinaa. Mutta nyt tuli vielä paljon paljon merkityksellisempää: Koulumme FINLANDIA HOUSE oli valittu koko Sri Lankan eteläisen piirikunnan parhaaksi esikouluksi.

Jokainen tukijäsenemme Finlandia Group LTD tä myöten saa olla tästä saavutuksesta mielissään. Myönnän, että taasen oli vanalla miehellä ”vesi glaseis”. Vaimoni Marjan kanssa olemme sittenkin saaneet toteutettua paljon puhuttua sosiaalivastuuta. Teidän kaikkien kanssa yhdessä.

EN tiedä, olenko kertonut sen aiemmin?  EI se mitään. Kerron uudelleen: Kun minulle vastikään annettiin OAJ:n opettajien ammattijärjestön kultainen kunniamerkki, olin aivan ihmeissäni. Minä, joka toimin  valmistumiseni jälkeen vain muutaman vuoden opettajana. Olli Luukkainen sitten kertoi mitalin luovuttaessaan yhtenä merkittävänä perusteena nimenomaan toimintamme Sri Lankan köyhien lasten kouluhankkeissa. Ja sieltä se kouluruokain tupsahti ajattelematta. ” Kerran opettaja, aina opettaja”. Olisko nii?

Tulkaa tänne lomalle

Saan jatkuvasti viestejä tukijäseniltä, jotka haaveilevat lomastaan täällä saarella. Tulkaa ihmeessä. Tämä on edelleen turistien paratiisi. Ja kaikki eläminen on halpaa. Kaunista Luontoa ja hymyileviä ihmisiä.  Ja kun tänne saavutte, lähettäkää e-mail. Tulen oppaaksenne. Olemme täällä maaliskuulle asti.

oskari@herrankukkaro.fi
Intian Valtameren
Ceylon luodolla
18.12.2023
Pentti-Oskari ja Marja Kangas