19.12.2022 Jalat joululahjaksi

Saavuimme juuri kyyneleen muotoiselle Ceylonille, hymyjen saarelle. Täällä jokainen asukas olisi miljonääri, jos saisi aamusta lähtien yhden euron hymystä. Illalla kaikki olisivat miljonäärejä. Koronan takia kahden talven tauko. Mutta nyt täällä taas. Avustustyöt ovat jatkuneet täysillä koko ajan. Kiitos yhteistyökumppaniemme, hattivattipuheluiden (Whatsapp) sekä videovalvonnan. Ja kiitos tukijäsentemme. Jos haluat lisää aiheesta.

Kun keväällä OAJ (Opettajien keskusjärjestö) luovutti minulle harvinaisen kultaisen kulttuurimitalin, olin äimän käkenä. Valmistuinhan minä opettajaksi aikoinaan, mutta toimina vain hetken, ennen kuin lähdin viihteen syövereihin.  Pj. Olli J Luukkainen sitten perusteli ansiota tekemistäni suomalaisten viihdyttämisellä ja positiivisella nostatuksella. Mutta erityisesti täällä Sri Lankassa tekemästämme avustustoiminnasta, vammaisten koulutuskeskuksen perustamisesta ja viimeksi Finlandia House -koulun avaamisesta köyhään unohdettujen laaksoon jne.  Olin hämmentynyt arvonannosta. Kerron sen myös siksi, että Lotus Hill hankkeessamme on 20 vuoden aikana ollut mukana satoja tukijäseniä, joille kiitos erityisesti kuuluu. Suuri kiitos Finlandia Group OYJ:lle. jonka avuin saimme aikanaan koulun rakennettua. Heidän tukensa myös jatkossa on ollut ratkaisevaa.

Eranka vuonna 2007

Lukuisista tapahtumista kerron tositarinan Eranka-pojasta. Löysimme hänet tsunamin jälkeen syrjäiseltä kylältä. Jalaton poika. Toinen jalka oli poikki polvesta, toinen kokonaan poissa. Taustalla ilmeisesti äidin Thalidom-lääkitys raskausaikana. Poika asui äitinsä kanssa kahdestaan palmunlehvämajassa. Ulkona paikalliseen tapaa Toilet, jossa oli reikä lattiassa. Ei muuta. Ymmärtänette, että toimet olivat jalattomalla pojalla haasteelliset. Rakensimme uuden Toiletin. Siinä oli oikein posliinipytty. Järjestimme Tuk-Tuk -kuljetukset päivittäin, että hän pääsi kouluun. Koulu edistyi hienosti. Pian saimme kokoon varat uuden pienen kodin rakentamiseen. Se valmistui juuri joulun alla. Vaikka buddhalaisittain joulua ei täällä vietetä, he ymmärsivät joululahjan merkityksen.

Muutaman vuoden kuluttua löysimme tehtaan, joka valmisti tekojalkoja. Vaatimattomia, mutta toimivia. Se oli yhden joulun lahja. Tärkeä lahja. Eranka-poika menestyi koulussa loistavasti. Hän pääsi aikanaan Yliopistoon. Jatkoimme taloudellista  apua, sillä äiti toimi teen poimijana, ja palkka nipin napin riitti ruokaan. Seurasimme tiiviisti hänen opiskeluaan ja annoimme kaiken mahdollisen tuen hänelle. ”Kaveria ei jätetä”

Eranka vuonna 2022

Nyt, lähes 20 vuoden yhteistyön jälkeen me puolestamme saimme joululahjan. Saavuttuamme tänne, Eranka soitti ja pyysi jouluksi kylään. Hänellä on hyviä uutisia. Joululahja meidän hankkeellemme: Hän valmistui vastikään kauppatieteen maisteriksi erinomaisin arvosanoin. Ja hän sai heti työpaikan pankista. Oi tätä onnen päivää. Meidän jalaton poikamme. Myönnän, että minulle – vanhalle miehelle – tuli ”vesi glaseihin” jälleen. Minulle, onnelliselle miehelle.

Onnellista Joulua

Jouluna 2022 ry
LOTUS HILL ry
Pentti-Oskari Kangas
Beliatta Duwa
Hikkaduwa
Sri Lanka

Jos haluat olla antamassa joululahjaksi esimerkiksi koulukengät, 8 eurolla yksi köyhä lapsi pääsee koulutielle. Täytä tukijäsenkaavake. Maksa silloin kuin jaksat. Lähetän raporttia tukijäsenille toiminnastamme. Ja jos täälläpäin käytte, tervetuloa tutustumaan toimintaamme.

Whatsapp puhelu 0400221122