21.01.2006


Operaatio: VAMMAISPERHEEN ASUNTO

21.1.2006

Kotimme lähinaapurustossa asuu perhe, joka ei selviä ilman ulkopuolisten apua. Vierailtuamme jälleen paikalla, päätimme käynnistään välittömästi avustusoperaation. Perheen äiti on halvaantunut 8v sitten niin, että vaivoin pystyy raahautumaan käsien avulla sentti sentiltä. Hänet toimitimme yksityislääkärin vastaanotolle ja kuntouttaminen alkaa. Mahdollisuudet ovat hyvät?


Tätä mäkeä ylös vammainen äiti raahaa
itseään toilettiin


Vammaiskodin keittiö (kamerakännykän salaman
puuttuminen aiheuttaa teknisiä ongelmia)

Perheen isän jalat ovat paiseita täynnä ja kuolio uhkaa. Hänet veimme myös lääkärille ja lääkitseminen sekä päivittäinen desinfiointi on alkanut. Perheen 4v poika on pahasti aliravittu ja mm. siitä johtuen tulehdukset mm. hengitystiehyissä ovat pitkällä. Voimakas lääkekuuri on alkanut.


Naapurimme vammaisperhe

Perheen äidin veljen vaimo on palkattu hoitamaan isän jalan siteiden vaihdot 2xpäivässä. Perheen kodin sijainti naapurustossamme mahdollistaa päivittäiset käynnit ja kontrollit. Perheen terveydentilan kohentaminen on siis aloitettu.

Seuraava – ylitsepääsemätön ongelma – on rakennus

Tarkoituksemme oli talkoilla ryhtyä pesemään ja desinfioimaan taloa, mutta sen tekninen kunto on niin huono, että se ei kestä edes kunnon juuriharjaa. Talo sijaitsee jyrkässä rinteessä ja äiti joutuu raahautumaan toilettiin usean metrin korkeuserolla huteria riukuja pitkin. Olemme päättäneet rakentaa heille vaatimattoman, mutta asiallisen ja vammaisvaatimukset huomioonottavan uuden kodin.


Rakennustarkastus menossa

Tontilla sijaitsee isovanhempien vielä huonokuntoisempi savesta kyhätty maja, joka tuskin säilyy seuraavan sadekauden ylitse. Olemme 20 vuoden aikana nähneet täällä monenlaista. Tämän perheen murheet ovat ylitse kaikkien kokemustemme. Intuitiomme on jälleen sellainen, että tämä täytyy tehdä. Meidän -joilla on siihen mahdollisuus – on se tehtävä. Ja se aloitetaan heti. Selvitämme tarkkaan tontin omistusoikeudet, vedensaannin ym.

Arviomme mukaan talonrakennuskustannukset ovat n. 5-6000€ (eli saman kuin lähistöllä olevan italialaisten rakennuttamien tsunamitalojen) Olemme huomioineet vammaisäidin kulkemisen erityistarpeet, korostetun hygieniahoidon edellytykset jne.


Äiti ja poika

Jaamme hyvien ihmisten lunastettaviksi 50 kpl á 100€ kummiosaketta

Comercial Bank on Ceylonin Hikkaduwan konttorissa on tätä hanketta varten avattu tili, jota käytetään vain tämän hankkeen kuluihin. Kuluista pidetään kirjanpitoa, joka on vapaasti kaikkien kummiosakkaiden kontrolloitavissa. Myös hankkeen etenemisestä informoidaan sähköpostilla.

Tämän rakennusosakkeen á 100€ lisäksi kummit sitoutuvat vähintään vuoden ajan maksamaan ylläpito- ja hoitoavustusta 5€ kuukaudessa Maksu suoritetaan puolivuosittain 30€ tai koko vuodelta 60€.

Maksuohjeet annetaan erikseen ilmoittautuneille

Maksut tapahtuvat Psykologien Sosiaalinen Vastuu ry:n Suomessa olevalle tilille. Yhdistyksellä on Etelä-Suomen Lääninhallituksen myöntämä virallinen keräyslupa.

Työryhmään on valittu:
Veka Liiman (Hope to Sri Lanka) Hausjärveltä, Auvo Vuorinen Hikkaduvasta, Ananda Hikkaduwasta sekä Marja ja Pentti-Oskari Kangas Nagandesta.

Yksityiset, yritykset, yhteisöt ym. voivat hankkia yhden tai useamman kummiosakkeen.

Ilmoittautumiset:
Aihe: vammaiskoti
e-mail: oskari@herrankukkaro.fi
Tekstiviesti: 0400 221122
Puhelin: 99533-949776973326
tai henkilökohtaisesti työryhmän jäsenille.

Toivomme:
1. Nimen
2. Osoitteen
3. E-mail -osoitteen
4. Puhelinnumeron

Naganden viidakkokylässä
21.1.2006

Marja ja Pentti-Oskari Kangas


Vammaisperheen auttaminen

Eilen illalla olimme porukalla syömässä. Keskustelimme tavan mukaan päivän tapahtumista. Muu porukka sai informaation vammaisnaapuristamme. Ja niin siinä sitten spontaanisti sovittiin, että ensi töikseen hankin Gallesta painepesurin. Sitten porukalla juuriharjatalkoisiin ja talo yltä päältä desinfioitiin.

Tänään aamulla menimme paikalle. Naapurin rouva oli vaihtanut isän mätäisestä jalasta siteet. Poikakin oli selvästi virkeämpi kuin eilen. Lääke tehoaa. Mutta sitten meitä kohtasi uusi järkytys.
Talon tekninen kunto oli sellainen, että painepesurin käynnistyessä se olisi todennäköisesti romahtanut. Sitten taas tuttu tilanne: Nopea tilannearviointi. Rakennamme perheelle talon.
Nyt ja heti.

Pidimme Anandan tulkkauksella perusteellisen tausta-arvioinnin. Tontin omistavat perheen äidin vanhemmat, jotka sitoutuvat lahjoittamaan 6 böördsiä eli 150m2 perheelle. Siihen mahtuu aivan hyvin kelpo koti. Veden saanti on pienoinen ongelma. Naapurin kanssa käynnistettiin neuvottelut veden ostamisesta heiltä. Sähkö kulkee vieressä.

Kirjoitin saman tien kotiin tullessani oheisen muistion projektista. Se on siis käynnistynyt. Tässä olisi jollekin humaanille yritykselle oiva kohde. Vinkiksi vain.

Hauska tosijuttu

Kuulin suomalaiselta vammaishoitajalta tosijutun: Erästä vammaista nuorta poikaa opetettiin kulkemaan itsekseen pyörätuolilla. Muuten kaikki meni hyvin, mutta peruutus ei sitten ottanut onnistuakseen – ei millään. Kunnes hoitajalla välähti: Piip piip piip piip. Ja niin lähti pyörätuoli saman tien peruuttamaan.

On tärkeä pysyä ajassa mukana.

Lämpimin terveisin

Pentti-Oskari