21.11.2005


21.11.2005 – Kiiltokuvaelämää

 
ASIA 1

Sattuipa mukavanlainen tapahtuma:

Olimme Turun yliopistollisen keskussairaalan lasten infektio-osastolla luovuttamassa viime suven höyrylaiva Ukkopekan julkkisristeilyjen palkkiotuotot. Mukava summa. Mukava tilaisuus. Osaston ylihoitaja kertoi, kuinka tärkeää lapsille ovat tällaiset lahjoitukset. Lapsille joudutaan antamaan useasti piikkiä ja se on monelle kamala kokemus. Hoitaja antaa piikityksen jälkeen lapselle palkkioksi urheudesta kiiltokuvan.

Kiiltokuvalla on kuulema maaginen vaikutus. Heidän osastonsa ostaa vuosittain jopa 10.000 eurolla kiiltokuvia. Se kaikki pitää hoitaa vapaaehtoisavustuksilla. Ajatelkaa: vanhan ajan nostalgiset kiiltokuvat. Maailma ei ole mennytkään täysin pilalle.

Kokemuksesta tiedän, että meillä monella löytyy piironginlaatikon pohjalta vanhoja kiiltokuvia, joilla ei oikeastaan tee mitään. Niitä nyt vaan ei ole raskinut heittää roskikseenkaan. Ihan samanlainen tunnetuntemus kuin isoäidin vanhoilla silmälaseilla.

Soitin saman tien Positiivareiden Kokki-Jussille ja niin sai idea jälleen siivet.

Otathan pienen projektin hoitoosi. Pienille lapsille. Kokoa ystäviltäsi ja työkavereiltasi kirjekuoreen kiiltokuvia.

Lähetä ne osoitteeseen:

Positiivarit Ky
PL 136
15101 Lahti

Kiiltokuvat toimitetaan edelleen TYKSin lasten infektio-osastolle, jossa sopimuksemme mukaan Professori Olli Ruuskanen henkilökuntineen vastaanottaa ne ja jakaa lapsille hyväksi kokemallaan tavalla. Professori Ruuskanen kertoi esimerkin siitä, miten piikitettävä lapsi usein ”kostaa” piikittäjälleen ja kieltäytyy vastaanottamasta kiiltokuvaa. Isä tai äiti ottaa silloin kuvan mukaansa ja hyvin pian se löytää tiensä lapselle.

Piironginlaatikoita tutkimaan …


ASIA 2

Lähdön tunnelmissa eräs kummi soitteli ja kertoi tulevansa tammikuussa Hikkaduwaan lomalle. Laukussa olisi muutaman kilon tila vielä vapaana. Mitäkö toisi? Mitään isoa ja raskasta ei kannata tuoda.Kokemuksemme mukaan ”kovia” juttuja ovat:
– kuivamustekynät (mainoskynät erityisesti)
– heijastimet
– vauvaikäisille lapsille sänkyyn kiinnitettävät mobile-lelut
– vanhat silmälasit

Jos joltakulta liikenisi edellä olevia tarpeettomana,
laittakaa kiiruusti postiin os.

P-O Kangas
Rantakatu 4
21100 Naantali

Pakkauspäivämme on 30.11, joten sitä ennen.

ASIA 3

Sri Lankassa pidettiin Presidentinvaalit. Voittaja on entisen pressan puolueveli. Sanoivat, että elefanttipuolueen edustaja (oppositio) olisi ollut rauhantahtoisempi. ”Ojasta allikkoon, sanoi paikallinen ystävämme”. Toivoa sopii, että pääkaupungissa taltioitujen avustusrahojen nyörejä höllennettäisiin, ja ne löytäisivät niille alunperin lahjoittajien tarkoittamat kohteet. Toivoa sopii ja on syytäkin.

Sadekausi taisi loppua Sri Lankassa muutama päivä sitten. Vuosi oli sadekertymältään merkillinen, kuten muuallakin maailmassa. Ensin pitkä kuiva kausi ja sitten taivas repesi kunnolla. Tilastollisesti nyt alkaa tasapuolisempi ajanjakso. Öisin sataa, ja päivällä paistaa aurinko. Meillä Hikkaduwassa aamupäivät ovat yleensä kuivia tähän aikaan. Iltapäivisin saattaa tulla hetkellisesti esterillisestikin vettä. Mutta Ceylonin kesä kuivaa pian sen,minkä se kastaakin.

Korkea suhteellinen kosteus helpottaa esim. psoriasispotilaiden elämää. Ja kun siihen liitetään suolavesi- ja aurinkohoito, paketti on valmis. Suosittelen – kokemuksesta. Tulkaa hoitamaan itseänne. Ja hellimään Arywela-hoidoilla. Ei maksa maltaita. Lisukkeeksi saatte hymytartunnan.

10.1 jälkeen matkustettaessa edestakaisia lentolippuja saa samalla hinnalla, kuin meillä Lapin lentoja. Soittakaa vaikka My Jetin Lallille (puh 09-6850740 e-mail lal@myjet.fi ) ja kertokaa minulta terveisiä.

Lallilla on Hikkaduwassa siisti ja edullinen hotelli, Lanka Paradise, 400 m rannasta. Tjäreborg tekee myös 2 viikon matkapaketteja. Katsokaas kun turismi on hyvä avustusmuoto. Hikkaduwan kylän yrittäjät ovat kunnostaneet hotellit ym. palvelut entistä ehommaksi. Ja hymy on valmiina vastaanotettavaksi.

Tervetuloa Sri Lankaan kuin myös kummiryhmäämme (kts. kummilomake)

Lämpimästi!

Pentti-Oskari