21.6.2021 Paratiisisaarella ei kaikki ihan hyvin

Naantalissa 21.06.2021

Katso kuvat viestin lopusta.

Murheekseni joudun kertomaan, että kauniilla sanoilla kuorrutettu Ceylon on nyt kyyneleen muotoinen saari. Koronavirus on peittänyt hymyjen saaren suruun ja se leviää vauhdilla. Naapurimaan Intian paha koronatilanne on levinnyt saarellemme. Olemme edelleen päivittäin yhteydessä saarelle ja uutiset ovat päivä päivältä surullisempia. Meidänkin tuttavapiirimme useimmissa perheissä polttohautaukset ovat arkipäivää. Virallisiin lukuihin ei ole luottamista, sillä todellisuus on toisenlainen.

Korona vei arvostetun miehen

Yksi suruviesteistä koski buddhalaismunkkien hyväntekeväisyysjärjestön puuhamiestä, jonka kanssa aloitimme jo 1990-luvulla avustustoimintamme. Munkki Samitha Thero oli alueemme arvostettuja johtajia toimien mm. saaren sosiaaliministerinä. Hän oli vahva edesauttaja Lotus Hill vammaiskeskuksen perustamisessa. Monet tiet aukenivat meille hänen avullaan. Kun talvikotimme pihalle valmistui savusauna, Samitha oli sen vihkimässä ja otti melkoiset koelöylyt oranssisissa pöksyissään. Vähän väliä hän soitti meille, ja pyysi kutsumaan savusaunaamme. Hän rakasti sitä. Ja me rakastimme saunojaa. Kyläläiset eivät ymmärtäneet yhtään touhuamme. Kun lähes 10 vuoden jälkeen saimme siirrettyä vammaiskoulumme paikallisille, Samitha otti asiat hoitaakseen. Nyt saimme suru-uutisen, että munkki Samitha Thero on kuollut koronaan. Lotus Hill vammaiskeskusta hoitavat jo pitkään siellä työskennelleet paikalliset työntekijät.

Riisiä saa, chiliä ei

Ulkonaliikkumiskiellot ovat arkipäivää ja mm. 13.6 ilmoitettiin lähes 2 viikon ympärivuorokautinen ulkonaliikkumiskielto. Ennakkotietojen mukaan se jatkuu kesäkuun loppuun asti. Nykyisellä menolla kuukaudessa sairastuu noin 100.000 ihmistä. Virallisesti. Mutta monen asuinpaikan eristäytyneisyyden vuoksi sairastuneita saattaa olla paljon enemmän. Menehtyneethän siellä haudataan polttamalla 24 tunnin kuluessa. Ruokakauppoihinkaan ei ole menemistä. Perustellusta syystä ainoastaan apteekkiin. Valtion kuorma-autot käyvät kylissä ja jakavat riisiä. Chili pitää olla omasta takaa.

Coolmanin vaimokin sairastui

Tukikohdassamme vartioi vuorottain kaksi miestä, mutta myös heidän liikkumisensa on kielletty. Viidakon miehinä he tuntevat syrjäiset viidakkopolut ja ovat ainakin tähän asti onnistuneet välttämään poliisien ratsiat. Siellä viidakossa vastaan tuleekin korkeintaan paikalliset musta-apinat. Myös lähes 30 vuotta asioitamme hoitaneen Coolmanin vaimo sairastui vakavasti aivosairauteen. Tilanne on haasteellinen, sillä sairaalat ovat täynnä koronapotilaita, joten muiden sairauksien hoitoon ei riitä kapasiteettia tarpeeksi.

Ollaan jo kohtuuttoman rajalla

Äskettäin saimme lukea uutisia, jonka mukaan iso konttilaiva oli syttynyt pääkaupunki Colombon edustalla palamaan. Ympäri saaren hiekkarantoja on levinnyt sormenpään kokoisia muovipellettejä, joita kalat ja kilpikonnat ahkerasti syövät. Katastrofi on suuri. Qatarin ja Intian suursatamat eivät turmalaivaa ottaneet vastaan. Näin se päätyi paratiisisaaren ainutlaatuisen luonnon tuhoajaksi. Kyllä yhtä saarta voi kohdata kohtuuton määrä ongelmia. Ensin sisällissota kesti yli 30 vuotta. Sitten tuli tsunami. 13500 ihmistä hukkui ja kodittomiksi jäi satoja tuhansia. Vuosia sitten pääsiäisajan pommiattentaatti pelästytti turistit. Sitten vielä korona kaikkine ongelmineen. Nyt laivakatastrofi uhkaa pelottaa viimeisetkin turistit rannoilta. Kemikaalien haihduttua ilmaan, ihmisiä kielletään kulkemasta sateessa ulkosalla ja kalat sekä kilpikonnat einehtivät muovipallukoita ja kuolevat. Uusi vitsaus on iholle iskeytyvä mustasieni, joka saa voimaa ihmisen vastustuskyvyn romahtaessa. Tauti on sekin kuolettava.

Opettajille palkka kaikesta huolimatta

Finlandia House koulumme joutuu vähän väliä sulkemaan ovensa. Pyrimme hoitamaan siitä huolimatta kouluruokailun, mutta liikkumiskiellon vuoksi sekin on enemmän kuin haasteellista. Toistaiseksi poliisin valvonta ei ole ulottunut syrjäiseen Laaksoomme, joten koulun kiinniolosta huolimatta kyläpäällikkö apureineen pystyy jakamaan kouluruoat oppilaille. Uutta on Laakson koululaisille etäoppiminenkin. Maksamme palkat opettajille koulujen kiinniolonkin ajalta. Maassa ei ole meidän kaltaistamme sosiaaliturvaa puhumattakaan lomautuskorvauksista.

Jotain positiivistakin. Saimme yllättäen kiitosta hankkeellemme yllättävältä taholta. Luehan, mitä 120 000 jäsenen OAJ eli Opetusalan ammattijärjestö päätti äskettäin. Kultaisen kulttuurimitalin saaminen oli hieno juttu. ”Kerran opettaja- aina opettaja”. Yhä edelleen vahvistuu vanha suomalainen viisaus: ”kavereita ei jätetä”. Meidän kaikkien apua tarvitaan.

Kultainen työ toi kultaisen tunnustuksen Pentti-Oskari Kankaalle
https://www.sttinfo.fi/tiedote/kultainen-tyo-toi-kultaisen-tunnustuksen-pentti-oskari-kankaalle?publisherId=40928763&releaseId=69911057

Kiitos kaikille tukijäsenillemme.

Naantalissa 21.6.2021
Pentti-Oskari
avustustyöharjoittelijaThissimi tyttönen


Tukijäsenemme Hannele Purhonen leikkii lasten kanssa


Villikissan rokotusoperaatio


4 hengen koti


8 hengen perheen siskonpeti


Autistinen kummipoika, jolle rakensimme kodin


Joukko pikisilmiä


Lukeva ei tieltä eksy


Oppia ikä kaikki


Ruokahetki