22.1.2020 Intian valtamerellä kaikki hyvin

Ceylonin teesaarella elämä jatkuu. Uuden Presidentin valinnan jälkeen olo on kuin mitään ei olisi tapahtunut. Paitsi, että uusi presidentti on vanhan presidentin veli. Paitsi, että vanha presidentti toimii nyt pääministerinä. Naapurin isäntä siunaili tapahtumaa, ja totesi, että me suomalaiset emme varmaan ymmärrä tällaista vallan jatkamista. Enhän minä nyt aloittanut maailmanpolitiikan analysointia viereisen naapurimaan tapahtumien perusteella. Jotenkin oli vaan niin tuttu tunne.

Tapahtuihan sentään jotain vallanvaihdon jälkeen. Uusi presidentti antoi potkut 2300 presidentin kanslian työntekijälle. Nämä eivät ole koskaan edes käyneet kansliassa. Valtion työsuhdeautoja oli 3000 ja 2800 myytiin huutokaupalla pois. Kunnes molempia alkaa kertyä uudelleen. Vähäiset ovat kotomaamme avustajien lisääntymismäärät hallituksessa.

Suomi positiivisesti esillä
Eilen oli Daily News -lehdessä koko sivun juttu uudesta Suomen hallituksesta kauniine kuvineen kauniista ladyistä. Naapurin mies naureskeli, että teillä Suomessa on sitten tyttöhallitus. En viitsinyt kommentoida, että parempi se kuin joidenkin maiden nukkehallitus. Artikkeli oli kovasti positiivinen. Liekö siihen vaikuttanut se, että Suomi on aloittanut mittavan maataloushankkeen Sri Lankassa. Asiantuntijat opastavat uusien kasvien esiintulolla. Maahan on äärettömän viljavaa ja vettä tulee enemmän kuin tarpeeksi. Kun tökkäät minkä tahansa pensaan tai puunoksan maahan, se juurtuu hetkessä ja alkaa kasvaa raivoisasti. Olen iloinen tästä hankkeesta. Tyyliin ”älä anna rahaa, osta onki”.

Finlandia House täynnä riemua
Kun aloittelimme 90-luvulla myötäelämistä paikallisten kanssa, minulla oli haave käynnistää Suomessa sodan jälkeen toteutettu maatalouskonsulentti toiminta. Viljelijöitä opastettiin uusien kasvien viljelyyn, sadon nostamiseen jne. Pitkällä olivat suunnitelmat, mutta yhteistyökumppania en löytänyt silloin. Ja sitten tuli tsunami ja toimet suuntautuivat muualle.

Viime viikolla suoritimme Köyhien Laakson koulussamme ”Finlandia Housessa” koko kylän lapsille koulutarvikkeiden ja koulukenkien jaon. 473 pientä köyhää lasta lähti tepastelemaan koulutielle, jolle ei ole asiaa ilman koulukenkiä. Ne maksavat keskimäärin tänä vuonna 7.60 euroa per pari. Hinta sisältää tehtaalta saamamme alennuksen 19%. Tapahtuma oli riemullinen ja kotiin tultiin sydän täynnä lämpöä. Hyvältä tuntui myös se, että toimessa olivat mukana Meri tyttäremme oman tyttärensä Claudian kanssa ja poikamme Karioskari. Toinen tyttäristämme Noora oli mukana viime vuonna. Katsotaan, jatkuuko perinne.

Valtiolle esimerkkejä seurattavaksi
Oli hienoa kuulla, että opetusministeri oli lupaillut viime vuonna, että valtio alkaa kustantamaan koulukengät lapsille. Se olisi todella hienoa. Monen vuoden aikana paikalliset viranomaiset ovatkin käyneet ihmettelemässä kenkienjakotilaisuuksiamme ympäri alueemme köyhissä kylissä.  Vielä kun saisi heidät uteliaiksi kouluruokahankkeestamme, olisimme saaneet hyvin positiivista aikaan.  ”Sans näkke ny” sanos turkulaine.

Apu tuottanut hedelmällisiä tuloksia
Olemme myös saaneet hoidettua kaikkien kummiperheiden elämäntilanteen päivitykset. Havahduttavaa oli todeta, että yksi vanhimmista kummilapsista, Sudu-tyttönen, on varttunut äidiksi (amma) kahden lapsensa kera ja on nyt jo 30-vuotias. Ensimmäinen kummilapsemme Kamal, jolle ostettiin ”onki” eli kalastusvene ja verkot, kalastelee edelleen. Lapsia on piha täynnä ja pian alkaa tulla jo lapsenlapsiakin. Ollaankos sitä nyt jo mekin vanhoja? Suurin osa kummilapsista on koulun loppumisen vuoksi jäänyt pois avustuksistamme. Oman koulumme lisäksi meille on jäänyt kymmenkunta avustettavaa. He kaikki ovat erinomaisesti koulussaan menestyneitä, yritteliäitä ja ahkeria. Kovasta karsinnasta huolimatta he ovat päässeet jatko-opintoihin mm. yliopistoihin. Jalaton poika Eranka valmistunee jo vuoden päästä paikallisittain ekonomiksi. Uskomme, että tällainen keskittyminen kouluavustuksiin saa aikaan yhteiskunnassa positiivista kehitystä. Varsinkin tyttöjen avulla. Kuten eräs kummitytöistä kertoi ylpeänä, että hänestä tulee advokaatti. Hyvä advokaatti, joka ajaa köyhien asioita. Voi tyttö-kulta!

Rauhallista eloa taas Sri Lankassa
Viime huhtikuun islamilaisiskun jälkeen turistit kaikkosivat saarelta. Nyt jälleen on alkanut ”paluumuutto”. Hotellien, matkailupalvelujen ja ravintoloiden hinnat ovat nyt todella edulliset. Ja aurinko paistaa. Kymmenisen vuotta sitten päättynyt tamilien sissisota päättyi ja rauha on sen jälkeen ollut rikkumaton. Täällä on turvallisempaa kuin Suomessa Tammelan
torilla konsanaan.

Olemme päättäneet, että emme tule täältä kotosuomeen ennen kuin Naantalin Vanhaankaupunkiin saadaan lumi. Epäilen, että paluu venyy maaliskuulle.


Lämpimin (34 astetta –Plussaa) terveisin
Pentti-Oskari
KausityöntekijäharjoittelijaDaily News Sri Lanka 19.1.2020


Kävin ravintolassa syömässä. Viereisessä pöydässä oli 8 venäläistä naista vauhdissa. Marjan tuttu tarjoilija toi rinnukselleni kyltin.


473 lasta jonossa


Meri tyttäremme ja hänen Claudia tyttärensä ja Karioskari koulukenkien jakotilaisuudessa.


Koulukenkien sovitus


Alkuasukaskalastajia viidakkojärvellämme


Kummityttäreni grafiittiteos paikallisen sairaalan muurissa.


Eranka, jalaton kummipoikamme. Viittä vaille ekonomi.


Kukan terälehdellä vesipisara, johon heijastu ympäröivät kukat.


Koulureppujen jakoa.