23.11.2006

Päiväkirja 23.11.06
 
KOULUREPPU-HANKE LÄHTI KÄYNTIIN.
Ilmoittaudu mukaan.
 
Olen vastaanottanut monia hyviä ideoita ja kommentteja:

 

  • Annan sukulaisilleni ja lähimmäisilleni tänä Jouluna oikean joululahjan: Joulurepun heille, jotka muut ovat unohtaneet.
     
  • Esitin idean pomolleni. Tänä vuonna sidosryhmäläisemme saavat konjakkipullon sijaan pidempivaikutteisen lahjan: hyvää mieltä vuosiksi eteenpäin – joulurepun Ceylonin köyhälle koulutytölle.
     
  • Yhdistyksemme Joulumyyjäisten tavoitteena on 20 Joulureppua.
     
  • Säätiömme hallitus päätyi tänä vuonna ohjaamaan lahjakkaiden nuorten koulutus-stipendirahastosta osan Joulureppuhankkeeseen.
     
  • Perheemme lapset suostuivat siihen, että Joulun alla kaksinkertaistetulla viikkorahalla ostetaan yhdessä yksi Joulureppu (isä lupasi hiukan aviittaa).
     
  • Työyhteisömme kahvikassaan kootusta rahastosta laitoimme sivuun viiden joulurepun varat Sri Lankaan.
     

Sain mukavan viestin:

 

”Haluaisimme itse ostaa koulurepun Suomesta ja varustaa sen itse täällä. Olisi tekemisen meininkiä. Tuntuu niin pahalta, että auttaisimme pelkällä kylmällä rahalla.”
 
 
Vastaukseni:
 
Kiitos viestistäsi. Ymmärrän hyvin konkreettisuuden tarpeesi, tekemisen ja järjestelyn ilon.

Vaihtoehdot ovat:
 
A. Ostaa reppu ja sisältö Suomesta

  • maksaa kokonaisuudesta moninkertaisesti Suomessa – verrattuna Sri Lankaan.
  • rahti esim. lentokuljetuksena (matkustajan matkatavaroiden lisäpainona) 40€/ kg
  • rahti posti- tms. lähetyksinä maksaa maltaita
  • vaara joutua tullissa maksamaan 100% tulli repun ja sisällön arvosta. (posti- tai muuna rahtina tullimaksu maksetaan aina isommissa lähetyksissä – joskus myös kirjelähetyksissä)

 

B. Lähettää raha repun ja sisällön ostamiseen Sri Lankaan

  • lapsi saa koulurepun sisältöineen
  • paikalliset saavat työtä, koska reppu ja sisältö valmistetaan paikan päällä
  • lähetetty raha hyödyntää maksimaalisesti juuri heitä, joita haluamme auttaa.

 

Karkeasti arvioiden ensimmäisen vaihtoehdon yhden repun satsauksella vaihtoehto kakkosella toteutettuna 20 lasta saa Joulurepun.
 
Tämä vain on realiteetti.. Vuosien aikana saamamme opin mukaisesti törmäämme tähän aina uudelleen. Käytettyjä vaatteita ja leluja ei missään nimessä kannata lähettää. Pehmolelut ovat poikkeus, sillä ne eivät paina paljoa. Käytettyjä silmälaseja olemme vieneet vuosien kuluessa tuhansia, mutta nyt kiristyneiden kuljetus-säädösten mukaan niidenkin kanssa on ongelmia. Jos joku Sri Lankaan matkustava voi ottaa muutaman kilon nyssäkän silmälaseja, ottakaa yhteyttä meihin. Kokoamme niitä uskomuksella, että aina löytyy joku toimituskanava – kuten tähänkin asti. Niin paha kuin raha vain onkin, ja persoonaton, se on kuitenkin tässä tapauksessa oiva väline.
 
Ja lisäksi … kun joku tai jotkut ovat rahan työllään täällä Suomessa ansainneet, lähettämällä tuo raha heille, niin tämä ”paha raha” muuttuu heille ”hyväksi rahaksi”.
 
Tällaisen hyväntekeväisyystoiminnan perustotuus on tuottaa hyvää mieltä saajalle, mutta eritoten myös antajalle. Voin perustellusti vakuuttaa Sinulle, että kylmän rahan lähettämisen vastineeksi aikaan saat vastineeksi kukkuramitoin lämpimiä ajatuksia saajilta.
 
Kysymys:
 
Miten Joulureppurahamme toimitetaan koulutytöille? Onko varmaa, ettei raha tai edes osa siitä kulkeudu yleiskuluihin, hallintokuluihin ja pahimmassa tapauksessa paikallisten korruptioon?
 
Vastaukseni:
 
Koko Lotus Hill -hankkeen kulmakivenä on aina ollut ja tulee olemaan avoimuus. Läpinäkyvyys.
 
Lyhyt selvitys pähkinänkuoressa:
 
1. Maksat Positiivareiden nettisivulla olevan linkin kautta Joulureppurahasi. Maksun saaja on virallisesti rekisteröity Hope for Sri Lanka yhdistys, jolla on Länsi-Suomen Lääninhallituksen keräyslupa numero OKU 712 A

 

2. Rahat siirretään Sri Lankaan Comercial Bank of Ceylon Lotus Hill tilille, jonka käyttöoikeus on ainoastaan ”volontäärillämme” Keijo Ahorinnalla.

 

3. Keijo Ahorinta on aiemmin hankkimiensa tarjousten perusteella selvittänyt reppujen ja sen sisältötavaroiden ostopaikat.

 

4. Kun on selvillä ostettavien reppujen määrä (käytettävissä oleva avustusraha), Keijo kilpailuttaa lopullisesti tavarantoimittajat. Yhteistyökumppanina toimiva paikallinen Buddhalaismunkkien hyväntekeväisyysjärjestö hoitaa viimeisen rutistuksen (yleensä onnistuu paikalliseen hyväntekeväisyyteen vedoten hyvin).

 

5. Etukäteen selvitetyn tarvekartoituksen mukaan (omat kohteet, lastenkodit yms, munkki Banagalan syvältä viidakosta haettujen köyhien koululaisten ja myös paikallisen Gallelaisen yhteistyökumppanimme – maan terveysministerin – ehdottamat kohteet ) tehdään jakeluohjelma.

 

6. Talvikotimme terassi ja pihamaa valjastetaan päiväksi repputalkoisiin. johon kutsumme paikalliset kyläläiset. Tarjotaan limonadia ja keksiä.

 

7. Reput pakataan pakettiautoihin ja toimitetaan ennalta sovittuihin kohteisiin (korkeintaan 2 kohdetta per päivä, sillä Keijo ei jaksa kahta juhlaa per päivä paikalliseen tapaan enempää). Olemme menossa talkoisiin Marjan kanssa aika pian, joten voinemme lisätä juhlatilaisuuksien määrän kolmeen – sillä minä en jaksa yhtä juhlaa enempää päivässä, vaikka olen 200 gr Keijoa pienempi.

 

8. Jakelutapahtumat kirjataan virallisesti paikallisviranomaisten toimesta ja kuvataan.

 

9. Päiväkirjaan nettisivuille liitetään tapahtumat ja dokumentit.

 

10. Keijo kokoaa kuitit hankinnoista ja toimittaa ne Hope for Sri Lanka ry:n kirjanpitäjälle.

 

11. Yhdistyksen hallitus tarkastaa kuitit.

 

12. Lahjoittaja saa hyvän mielen lisukkeeksi rauhan itselleen: Rahat menivät perille. Lapset saivat mahdollisuuden koulunkäyntiin. IHAN OIKEASTI.
 
—————————–
 
Avoimesti vastaanotamme mieluisasti palautetta ja kysymyksiä. Mieluiten rakentavaa ja meidän toimintaamme auttavaa.
 
Ystävällisesti
 
Pentti-Oskari